Page 1

med anor

Karlsuddsv채gen 50, Vaxholm


Ägaren valde ut Karlsuddsvägen 50 med omsorg. De viktigaste punkterna infriades; äldre hus med charm, högt läge byggt på berg och tomt i sydsluttning. Bad och fiskevatten skulle det vara i närheten, och så förstås värdefull natur. Resten var ren magkänsla: ”Här vill jag bo och leva”. Efter 25 år av njutning lämnas denna idyll med varm hand över till ny ägare. Förr i tiden byggdes de flesta hus på högsta punkten så att vatten kan rinna därifrån för längsta hållbarhet. Den öppna och soliga tomten till trädgårdsmästarbostaden sluttar svagt ner mot vattnet i söder. Tillräckligt för att bli extra uppvärmd. Bra mycket varmare än sjötomterna bredvid.


Skärgårdskänslan infinner sig direkt med sjökontakt och passerande segelbåtar, Finlands- och Waxholmsbåtar. Den drygt 3 000 m² vackra tomten angränsar till en allmänning i söder med fridfull natur ner mot stranden och två fina badplatser. Närheten till Waxholmsbolagets brygga på Karlsudd förstärker den sjönära livsstilen. Bryggan är ett känt rundningsmärke för båtfolket och utsikten över farleden och båtarna är minst sagt rogivande. Vid bryggan finns möjlighet till bad. Härifrån går turer till Vaxholm och Strömkajen i Stockholm. Skärgårdsutflykter rekommenderas varmt och med egen båt blir turlistan överflödig och antalet destinationer oändligt. Möjlighet till egen båtplats på Karlsudd finns.

Sovrum

TT TM

Dusch/ Tvätt

G

Multrum

S

Glasveranda Täljstenskamin

Sällskapsrum

Altan

Kök/Matplats S S

Entréplan 0

1

N 2

3

4

5

Ritningen och måtten baseras på ett original. Viss avvikelse kan förekomma.

Skärgårdskänslan innfinner sig direkt.


Trädgårdsmästarbostaden från tidigt 1900-tal har den charm som förväntas. Under de skyddande eternitplattorna döljer sig liggande så kallad

TF

Vaxholmspanel som man ser

Sovrum

även ser på den stora vita sommarvillan intill. Under det enkupiga takteglet har ägaren bytt papp och läkt. I sällskapsrummet har man låtit sätta in en täljstenskamin som värmer hela huset och i köket finns en rökkanal att ansluta en spis till. Huset är inte stort men har fungerat bra som permanent-

Vind

bostad åt två personer. Kommunalt vatten och avlopp finns framdraget vid tomtgräns för anslutning. Idag används vatten från egen borrad brunn och multrum som toalett.

N

Övre plan 0

1

2

3

4

5

Ritningen och måtten baseras på ett original. Viss avvikelse kan förekomma.


Gästhuset

Fastighetsbeteckning: bogesund 1:30 Pris/bud: 4 885 000 kr Sjönära avstånd: 3 min Byggår: 1909 Boyta: 64 m² Antal rum: 3 rum, varav 2 sovrum Tomtareal: 3 034 m² Grund:krypgrund Stomme: trä Bjälklag: trä Fasad: liggande träpanel, eternit utvändigt Takbeklädnad:taktegel, enkupigt Fönster: 2-glasfönster Ventilation: självdrag Vatten: enskilt vatten Avlopp: enskilt avlopp (kommunalt vatten och avlopp finns vid tomtgräns) Uppvärmning: vedeldning samt direktverkande el Typkod: 220, Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 2 400 000 kr (fastställt avs år 2009) planbest: detaljplan (2000-03-16) driftskostnad: 25 600 kr/år Pantbrev: 2 306 000 kr

Här finns bra förrådsytor på vind, i bod och i den röda förrådsbyggnaden med plåttak. Det isolerade och eluppvärmda gästhuset äger också sin charm. Idag inrett med trinettkök, bord och stolar och säng. Växthuset är till åren kommet men fungerar utmärkt. Här växer bland annat persika med underbart vackra blommor och goda små gröna vindruvor i klasar på gammal stock. Mellan dessa byggnader skapas en trivsam gårdskänsla och trädgården bjuder på flera olika ”rum” att vistas i. Äppelträdgården är ett, omgärdad av fin gärdesgård, uteplatsen på altanen med kvällssol ett annat.

rättigheter last: Officialservitut Kraftledning Expr Fullbordad gemensamhetsanläggningar: Vaxholm Bogesund GA:2 tv-anslutning: tv-antenn internetanslutning: adsl Säljare: maria och michael löfroth Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


Fastigheten passar perfekt för paret eller den lilla familjen som vill ut på landet och skärgården nära stan. Byggrätten på Karlsudd är mycket generös och plats finns för stor villa mitt på tomten där trädgårdsmästarbostaden blir det charmiga gästhuset. Läget är så bra att även påkostade investeringar återbetalar sig.


Ägaren berättar vidare: ”Kattugglan och stenknäcken häckar i allmänningen som ligger mellan tomten och sjön. Här finns också rådjur och harar. På tomten börjar våren med vitsippsblom och gullvivor, letar man noga hittar man nunneört och kungsängslilja i ängarna. Snart är blomprakten i full fart med hägg, körsbär, persika och fågelbär. På ängsmarken kommer styvmorsvioler och mandelblommor i hundratal, strax efter är syrenerna igång och den äldsta bondsyrenen är från tiden då huset byggdes. Sedan kommer äppelblom, rosor, pioner, vindruvor, backlök och röllika. Kaprifol på ena sidan huset och humle på den andra. På det största äppelträdet är fem olika äppelsorter inympade, och tro det eller inte, här växer också mistlar. Det här är rätt tomt för den som älskar naturen, havet, och lugnet.”

En prunkande trädgård med vindruvor, persikor, pioner och syrener.


Nära till Vaxholm.

Fyll korgen med karljohan och gula kantareller.

Människor har med säkerhet fascinerats av omgivningen sedan 1600-talet då slottsherren Per Brahe, på Bogesund, lät uppföra en bostad åt sin bror Karl längst ut på udden. Vid förra sekelskiftet lät välbeställda från Stockholm uppföra sommarbostäder på Karlsudd, vilket präglar den långsmala landtungan. Karlsudd är idag ett mycket attraktivt område i Stockholms innerskärgård och Bogesundslandet är ett av de större natur- och strövområdena i Storstockholms närhet. Här kan man plocka bär och svamp, bada, campa, spela golf, rida, skida eller bara ströva fritt. Dessa skogar är fantastiska att vandra i och, om man hittar de rätta ställena, kan man komma hem med korgar fyllda till bredden med karlJohan, gula kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp och taggsvamp. Man kan njuta av storlommens spel i en av sjöarna och se fiskgjusarna fiska i vikarna.


Grannsämjan är mycket god, man hjälps åt att hålla koll. På ängen i allmäningen nedanför tomten hålls det årliga midsommarfirandet då Karlsuddarna klär en stång och dansar runt. På Valborg tänds bålet nere på udden och vårsånger ekar över nejden.


tommy carlberg 08-522 348 03, 0707-534 813 tommy@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm & stavsnäsvägen 131, strömma 08-522 348 00 sjonara.se

Karlsuddsv50TC  

Gullviva, mandelblom och blå utsikt. Skärgårdskänsla som i visan. Trädgårdsmästarbostad från tidigt 1900-tal nära bad, W-brygga och möjlig b...