Page 1

180° utsikt på ostörd udde

Gräskö, Furusund


” Ur grönskan på alla öar och holmar, från Gåsö och Lill-Gåsö, från Garnante, Rågör, Mäskör, Gräskö ljuder trastarnas sång, klingar i kör ut över vattnet, rymden pärlar av drillar och flöjtningar. Jag lutar mig tillbaka vid rodret och öppnar skinntröjan för den påstickande solvärmen. Över kinderna och kring ögonen stramar huden. Jag tar med handen på det daggvåta däcket och stryker över ansiktet. Kring min båt sticker solen ner sneda strålar, skälvande, gyllene spjut i vattnet, driver dunklet ner i djupet. Skotet doppar och släpar med ett kvillrande ljud - det enda som sargar den blanka ytan så långt ögat ser. Nu är Gräskö så nära, att lukten av grönska svävar mot mig. En ko råmar och en skälla pinglar inne bakom strandens askar. Jag lämnar rodret och rör mig på däck, tar ner seglen och beslår, båten glider vidare in mot hamnen. Den skärrande klangen av brynstenar mot liar ljuder inne från byängen. Där går två karlar och slår, deras urtvättade blåblusar lyser mellan de röda stugorna. Jag går den daggiga stigen runt fladen och jag svävar på stegen av trötthet. Det är Anders och Mårten, som går och slår på ängen. Det finns säkert redan ängshö på logen. Där vill jag sova.” Utdrag ur Stränder av Sven Barthel (Bonniers 1943). Sven Barthel bodde på sin segelbåt i byviken på ön under somrarna under många år.


gräskö har en lång och levande historia och här lever man i en vacker del av skärgården, nära både fastlandet och ytterskärgården. Norr om Gräskö går Furusundsleden innan Ålands hav tar vid och på ön och i farvattnen omkring har många skärgårdsprofiler vistats. På Kaptensudden ligger en genuin skärgårdsvilla med ostört läge och fantastisk utsikt i 180 grader. Från Sundskär och Vidinge i öster, till Rödlöga i sydost, vidare mot Norr- och Söderöra, till Blidö och Blidösund. Huset uppfördes 1939 som bostad till Kapten Westerberg, skeppare på Norrtelje, och fick härifrån sitt namn. Under en tid bodde öns mest kända profil Uno Österman, speleman, fiskare och allkonstnär, i huset.


Nu säljs Kaptensudden som erbjuder en unik möjlighet till ett stort sjöläge med plats för både vänner och familj. Fastigheten ligger intill byn mot Gräsköfjärden och ger utsikt mot vår ostligaste skärgård och solnedgångar på bryggan. Under vår och sommar bjuder tomten på ett vackert skådespel för både syn och doft med blommning av syren och jasmin, hägg och äppelträd. Här är man privat och ostörd men lever ändå nära gemenskapen som råder på ön. Vid stranden finns en gedigen brygganläggning med stort trädäck för umgänge, sol och bad, middagar och relax efter bastun. Intill bryggan finns en liten sandstrand.

Stort trädäck för umgänge, sol och bad.


Huset ligger högt på tomten med strålande sjöutsikt. Bostaden har en bevarad karaktär och är pietetsfullt renoverad för att fungera som ett bekvämt skärgårdsboende under hela året. Glasveranda mot vattnet välkomnar och vidare kommer man till en hall mitt i huset. Till vänster ligger allrummet med öppen spis, stort och ljust med plats för stora kalas. Vid hallen ligger även en wc och invid ligger två sovrum mot öster och morgonsolen. Köket med god maskinell utrustning och fin inredning med marmor skivor och vackra snickerier ligger i husets bakkant. Från detta kommer man till en inre hall med trappa upp och ner. På övre planet finns två fina sovrum mot gavlarna och en charmig råvind som kan inredas efter behov. En trappa ner ligger den stora källaren med många ljusinsläpp. Här finns både snickarförråd, stora förvaringsytor och plats att ha vinkällare. Här finns även tvättmaskin och utrymme med toalett och dusch.


Fastighetsbeteckning: Gräsken 1:165, Gräsken 1:173 Pris/bud: 8 750 000 kr Sjönära avstånd: 0 min Byggnadstyp: 1 ½ plan med källare Byggår: 1939 Boyta: ca 160 m² Biyta: 98 m² Antal rum: 6 rum, varav 4 sovrum Tomtareal: 9 540 m² Grund: källare Stomme: trä Bjälklag: betong/trä Fasad: liggande träpanel Takbeklädnad: tvåkupigt tegel Fönster: 2-glasfönster/ enkelglas Ventilation: självdrag Vatten: Enskilt vatten, borrad brunn året runt & gemensamt sommarvatten. Fastigheten kommer anslutas till kommunalt V/A enligt plan 2013. Avlopp: Enskilt avlopp, trekammarbrunn Uppvärmning: El-vattenburen värme, murad spis, vedspis Typkod: 221, Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 3 287 000 kr (fastställt avs år 2012) driftskostnad: 24 815 kr/år Pantbrev: 4 445 410 kr gemensamhetsanläggningar: Norrtälje Gräsken GA:3, Norrtälje Gräsken S:8 Säljare: peter nordström och nina pagh nordström

Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


Genuin skärgårdsfastighet på levande ö med hänförande utsikt i tre väderstreck. Välkomna till Gräskö!


�

Bevarad karaktär och pietetsfullt renoverad.


Vid vattnet ligger sjöboden med vedeldad bastu och relaxutrymme intill det stora trädäcket och bryggan. Bakom stora huset ligger även ett gästhus om ca 20 m² som är bra för besökande gäster.


Gräskö trafikeras av båt från Furusund och Stockholm under sommaren och året runt kan man ta sig till ön med passbåt från Östernäs brygga. På ön finns dessutom båttaxi och även ett båtvarv vilket erbjuder all form av service. På ön firas gemensam midsommar på midsommarängen i byn och dans på ångbåtsbryggan på kvällen. Sommartid driver öborna café i det gamla posthuset i byn, en uppskattad samlingsplats för både stora och små. Furusund nås snabbt med egen båt och här kan man bunkra båten och äta lunch i gästhamnens café eller på Wärdshuset. Nära Gräskö finns flera populära krogar bl.a på Lidö, Fejan och Högmarsö där även affär finns vilken bekvämt nås med båten. För båtutflykter är det bara att ta den egna båten och välja och vraka bland de fina klippöarna i närheten.


johan vogel 08-522 348 01, 070-753 48 11 johan@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm | banĂŠrgatan 9, stockholm 08-522 348 00 | sjonara.se

Kaptensudden_NY_JV_16sid  

180° utsikt på ostörd udde Gräskö, Furusund På Kaptensudden ligger en genuin skärgårdsvilla med ostört läge och fantastisk utsikt i 180 grad...