Page 1

Sekelskiftestorp

Ekolsund, Enkรถping


Välkomna till Ekolsund intill Mälaren och detta fint renoverade torp från 20-talet med stor charm, vackra orginaldetaljer och fungerande kakelugn. Ett hus som passar bra för såväl sommarboende som för den som vill bo året om. Goda tillbyggnadsmöjligheter finns då den generösa detaljplanen medger att man bygger huvudbyggnad om max 150 m² samt uthus om max 100 m². Från Stockholm kör man till Ekolsund på ca 40 min.


Vedspis

Sällskapsrum Pumprum/Förvaring TM Badrum

Vedspis

Kakelugn

Sällskapsrum Badrum

Kök

TM

Kök

Kakelugn

Hall

Hall

Entréplan 0

1

2

3

4

5

Ritningen och måtten baseras på ett original. Viss avvikelse kan förekomma. Entréplan 0

1

2

3

4

5

Ritningen och måtten baseras på ett original. Viss avvikelse kan förekomma.


Via den ca 35 m² stora altanen i sydväst kommer man in till hallen som har klinkergolv med golvvärme och klädhängare. Här finns luftvärmepumpen samt den röda trappan upp till övervåningen. Till höger ligger köket som har en härlig lantlig charm och plats för stort matbord. Här flödar ljuset in genom fönster i tre vädersträck. Vedspisen fungerar och även modern spis samt kyl, frys och diskmaskin finns. Maskiner huvudsakligen från 1997. Innanför köket finns kammaren/sällskapsrummet med den vackra kakelugnen. På golvet ligger ett gediget oljat trägolv. Hela torpet har spröjsade okopplade orginalfönster. Innanför kammaren ligger badrummet som är renoverat 1997-98. I badrummet finns bubbelbadkar, tvättmaskin, torktumlare och wc. Kommunalt VA drogs in 2006. Även en ingång från baksidan till badrummet finns.

Kök med härlig lantlig charm.


Övre plan har liten hall med pärlspont på väggar och i tak samt två rymliga sovrum, ett ljuvligt barnrum samt föräldrasovrummet med kamin (ej i bruk) och plats för dubbelsäng. Båda sovrummen har lackat trägolv och pärlspont på väggarna och i tak. Garderob finns i kattvindarna. Tomten är nästan helt utan insyn, här finns den stora gamla eken och flera äppelträd samt buskar och träd som t ex idegran. En stor gräsplan, jordkällare att inreda som t ex vinkällare. Även en ny lekstuga finns. Goda odlingsmöjligheter för den trädgårdsintresserade. Tomten har en kuperad del med en vacker bergshäll och en naturdel. Med egen infart finns garaget, ca 45 m² med gott om förvaringsmöjligheter samt gästrum på baksidan.


Fastighetsbeteckning: ekolsund 1:49 Pris/bud: 1 950 000 kr Sjönära avstånd: 3 min Byggnadstyp: 1 ½ plan Byggår: ca 1920 Boyta: 83 m² Antal rum: 3 rum, varav 2 sovrum Tomtareal: 2 650 m² Grund: torpargrund Stomme: timmer Bjälklag: trä Fasad: trä Takbeklädnad: tegel Fönster: okopplade fönster med spröjs Ventilation: självdrag Vatten: kommunalt Avlopp: kommunalt Uppvärmning: luftvärmepump, oljefyllda elradiatorer, fungerande kakelugn och vedspis Typkod: 221, Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 959 000 kr (fastställt avs år 2012) planbest: detaljplan (2003-06-12) Pantbrev: 1 487 500 kr Säljare: Lili forssén och olov larsson

Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


Båtplats och liten motorbåt kan övertas.


Huvudbyggnadens torpargrund renoverades 2003 och i samband med detta byttes vissa stockar i timmerväggen ut på bottenvåningen. Bottenvåningen tilläggsisolerades samtidigt med ekofiber i golv och väggar och nytt trägolv lades på bottenvåningen. Till vattnet är det nära. När träden inte har fullt lövverk har man till och med lite sjöutsikt från övervåningen. För att gå till båtplatsen följer man Ekolsundsvägen fram, går höger in på Hammarsgårds-

vägen och vänster mitt i den gamla banvallen. Sandstranden är barnvänlig och här finns både stora gräsytor och lekplats samt

Barnvänlig sandstrand och fina lekytor.

grillplats alldeles invid stranden. Båtplats och liten motorbåt kan övertas av köparen enligt separat överenskommelse. Det finns även vackra strövområden, gott om svamp i omgivningarna. Naturreservatet Hjälstaviken strax norr om Ekolsundsviken är en känd plats för fågelskådare. I direkt närområde finns vackra Ekolsunds slott samt Ekolsunds värdshus.


Lite historia: Huset uppfördes på tidigt 1900-tal, 1921 finns ett köpebrev mellan Trångbryggas ägare Johan och Matilda Lundkvist och fröken Ester Fischier. Tyvärr har vi inga bilder från den tiden men det var då ett envåningshus. Under några år fanns posthanteringen hos postmästare Fischier i detta hus. 1932 köptes huset av fiskaren Johan Lundqvist från Övergran som bodde där till sin död på 1950-talet. Såldes sedan till familjen Jacobsson som innehade det i många år som sommarbostad innan det 1993 köptes av familjen Boström. Det såldes i sin tur 1997 till Inger Neovius som bodde där permanent med dottern Sofia. 2000 köpte nuvarande ägarna Mariehäll och det används återigen som fritidshus. (text hämtad från www.ekolsund.se) Välkomna till Mariehäll!


gs

Sko

n

äge

ev duv

Garage/Gästhus

Ek

ol

su

nd

sv

äg

en

Huvudbyggnad

Situationsplan Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.

N


camilla asplund 08-522 348 05, 0708-879 870 camilla@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm | banĂŠrgatan 9, stockholm 08-522 348 00 | sjonara.se

Ekolsund_CA_16sid