Sitruunan kevät 2022

Page 1

kevät 2022

1


2


Sitruunan kevät 2022 kaunokir jallisuus 4 Marie Benedictin LADY CLEMENTINE on tarina vahvasta ja kunnianhimoisesta naisesta, joka seisoi miehensä Winston Churchillin rinnalla Ison-Britannian synkimpinä hetkinä.

Marie Benedict

Balli Kaur Jaswal

6 SHERGILIN SISARUSTEN ODOTTAMATTOMAT SEIKKAILUT on viehättävä ja ajatuksia herättävä tarina perhesiteistä ja sisaruudesta. 8 NÄKYMÄTÖN VERKKO jatkaa Jeffrey Archerin uutta William Warwick -sarjaa.

tieto ja har rasteet

Jeffrey Archer

Lasse L. Matberg

10 Pois tieltä islantilaiset, täältä tulee VIIKINKINEULEET! Lasse Matbergin kirja on kunnianosoitus käsityölle ja kunnon neulepuseroille. 12 SEKSIN HISTORIA Ranskalainen seksologi Philippe Brenot valaisee eri aikakausien käsitystä seksistä, ihmisyyden olennaisesta aiheesta.

lapsille

Margit Auer

Anna-Leena Rajamäki

14 MAAGISTEN ELÄINTEN KOULU - Valot pois! Talvikiven koulussa järjestetään suuri lukuilta, joka saa joidenkin lasten kohdalla vaarallisen käänteen. 16 VALKEA NALLE JA SUVITUULI Lempeä suvituuli tekee jälleen tepposensa Valkealle nallelle.

pokkarit S. 18 JEFFREY ARCHER: MIEHISTÄ PARHAIN Helmikuu BALLI KAUR JASWAL: EROOTTISIA TARINOITA PUNJABILAISILLE LESKILLE Helmikuu

Yhteystiedot s. 18 3


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Uskomaton, tositapahtumiin perustuva tarina vaikutusvaltaisesta naisesta ensimmäisen ja toisen maailmansodan poliittisessa sekasorrossa

Kiehtova fiktiivinen kuvaus täydellisestä poliitikon vaimosta.” - People Magazine

Aiemmin julkaistu Alkuteos Lady Clementine Suomennos Hanni Salovaara 422 s. | KL 84.2 FORMAATIT sidottu ISBN 978-952-7343-89-0 helmikuu e-kirja ISBN 978-952-7343-90-6 maaliskuu äänikirja ISBN 978-952-7343-91-3 maaliskuu

4


MARIE BENEDICT

Lady Churchill Vuonna 1909 Clementine Churchill astuu ulos junasta tuoreen aviomiehensä Winstonin kanssa. Vihainen nainen hyökkää ihmisjoukosta ja Winston on kaatua lähestyvän junan alle. Clementine tarttuu viime hetkellä Winstonin takinliepeestä. Tämä ei ole viimeinen kerta, kun hän pelastaa miehensä hengen. Clementine Churchill on päättänyt tukea miestään läpi poliittisen käännekohtien ja maailmansotien. Hänestä tulee ihmisten hyvinvoinnin puolestapuhuja ja Winstonin neuvokas tukipilari aikana, jolloin naisten oletettiin pysyttelevän taustalla. Päiväkirjamainen tarina kuljettaa lukijan lujan avioliiton ja yhteyskunnallisten epävarmuuksien äärelle. Clementinen harteita painavat äitiyden ristiriidat ja naisen roolin kapeus. Rakkaus kuitenkin kestää paitsi heidän omapäiset luonteensa ja virheensä, myös rakkaan kotimaan aiheuttamat paineet. Lady Churchill on tarina sinnikkäästä ja määrätietoisesta naisesta, joka seisoi miehensä rinnalla Ison-Britannian synkimpinä hetkinä.

Kuva Anthony Musmanno

MARIE BENEDICT on juristi, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus kahdessa Yhdysvaltain johtavassa asianajotoimistossa. Benedict on kirjoittanut useita kirjoja historian kiehtovista, merkittävistä mutta unohdetuista naisista, joiden kertomattomat tarinat vangitsevat säännöllisten historiatutkimusten lomassa. Hänen kirjansa nousevat säännöllisesti mm. New York Times -lehden bestseller-listoille.

fb @authormariebenedict ig @authormariebenedict www.authormariebenedict.com 5


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Voivatko kolme toisistaan vieraantunutta sisarta löytää toisensa uudelleen kunnioittaakseen kuolevan äitinsä viimeistä toivetta?

Kertakaikkisen hurmaava… yhtä aikaa surullinen, iloinen ja jännittävä.

- Bookpage

Aiemmin julkaistu Alkuteos The Unlikely Adventures of Shergill Sisters Suomennos Inka Parpola n. 330 s. | KL 84.2 FORMAATIT sidottu ISBN 978-952-7343-86-9 maaliskuu e-kirja ISBN 978-952-7343-87-6 maaliskuu äänikirja ISBN 978-952-7343-88-3 toukokuu

6


BALLI KAUR JASWAL

Shergillin sisarusten odottamattomat seikkailut Englannissa syntyneet punjabilaiset Shergillin sisarukset Rajni, Jezmeen ja Shirina eivät lapsenakaan olleet läheisiä ja aikuistuttuaan he ovat entisestään vieraantuneet toisistaan. Rajni, koulun rehtori, on järjestelmällisyyden perikuva. Jezmeen, 30-vuotias näyttelijä, pelkää ettei koskaan lyö läpi urallaan. Shirina, rauhaa rakastava ”hyvä” sisar elää täydellistä elämää varakkaassa avioliitossa. Sisarusten äiti lausuu kuolinvuoteellaan viimeisen toiveensa. Hän haluaa tytärtensä tekevän pyhiinvaellusmatkan Amritsarin Kultaiseen temppeliin suorittamaan viimeisen rituaalin. Rajni, joka vieraili Intiassa äitinsä kanssa vuosia aiemmin, vannoi ettei koskaan enää palaisi sinne, mutta hän on aina ollut velvollisuudentuntoinen tytär eikä voi kieltäytyä äitinsä toiveesta. Jezmeen on juuri saanut julkisesti potkut tv-työstään, joten Intian-matka tuo tervetulleen tauon hänen ponnisteluihinsa kasata elämän palaset yhteen. Shirinan appivanhemmat painostavat häntä tekemään ratkaisevan päätöksen avioliitossaan, joten pieni välimatka saattaisi auttaa häntä ratkaisevan päätöksen teossa. Intiaan saavuttuaan sisarukset saavat selville yllättäviä asioita itsestään, äidistään ja elämästään. Heille valkenee myös todellinen syy Rajnin ja äidin matkaan vuosia aiemmin – matkaan, jonka jälkeen äiti ei enää koskaan voinut palata Intiaan. Voimakas, tunteita herättävä ja ihanan tunnelmallinen Shergillin sisarusten odottamattomat seikkailut on viehättävä ja ajatuksia herättävä tarina perhesiteistä, sisaruudesta ja sukulaisuudesta, joka sitoo meidät yhteen erilaisuuksistamme huolimatta.

Kuva Susan Gordon Brown

BALLI KAUR JASWALIN tekstejä on julkaistu useissa nimekkäissä lehdissä, mm. Cosmopolitanissa, The New York Timesissa sekä Harpers Bazaarissa. Hän opettaa luovaa kirjoittamista Nanyangin teknillisessä yliopistossa Singaporessa. Jaswal on saanut useita palkintoja ja hänen kirjastaan Inheritance on tehty elokuva. www.ballijaswal.com fb @ballikaurjaswal ig @ballijaswal twitter @balli_jaswal 7


SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Saammeko esitellä: William Warwick - rikosylikonstaapeli

Aiemmin julkaistu Alkuteos Hidden in Plain Sight Suomennos Suvi Koskiniemi n. 350 s. | KL 84.2 FORMAATIT sidottu ISBN 978-952-7343-83-8 huhtikuu e-kirja ISBN 978-952-7343-85-2 huhtikuu äänikirja ISBN 978-952-7343-84-5 huhtikuu

8


JEFFREY ARCHER

Näkymätön verkko William ylennetään rikosylikonstaapeliksi, mutta tämän takia hänet ja hänen työtoverinsa siirretään huumeyksikön palvelukseen. He saavat hetimiten tehtäväkseen ottaa kiinni pahamaineisen huumekauppiaan Ahmed Rashedin, joka johtaa laajaa huumeidenvälitysverkostoaan Etelä-Lontoosta käsin. Tutkimusten edetessä William törmää sekä vanhoihin että uusiin vihollisiin, muun muassa entiseen koulutoveriinsa Adrian Heathiin, joka on päätynyt huumediileriksi ja jonka William taivuttelee tietolähteekseen. Lisäksi Williamin vanha tuttu, kiero taidekeräilijä Miles Faulkner erehtyy tekemään virheen, jonka vuoksi hän vihdoinkin saattaisi päätyä kiven sisään. Samaan aikaan William ja hänen morsiamensa Beth valmistelevat innokkaasti tulevia häitään eivätkä tiedä, että alttarilla heitä odottaa epämiellyttävä yllätys… Kun William työtovereineen pääsee ennennäkemättömän laajan rikollisverkoston kannoille, William virittää ansan, jollaista roistot eivät alkuunkaan osaa odottaa – ansan, joka on piilossa aivan heidän silmiensä alla. Näkymätön verkko on William Warwick -sarjan toinen osa.

Tarina kantaa ja elävä dialogi kuljettaa juonta elokuvamaisesti eteenpäin. Ja sitten se kirjan lopun yllätyksellisyys - ei voi muuta, kuin toivoa, että jatko-osa tulee mahdollisimman pian." - Kirjojen kuisketta -blogi Oikeus ja kohtuus -kirjasta

www.jeffreyarcher.com fb @Jeffrey Archer Official ig jeffrey_archer_author twitter @Jeffrey_Archer

Kuva Boosk Saib

JEFFREY ARCHERin ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 1974 ja tällä hetkellä hän on Ison-Britannian menestynein kirjailija, jonka teoksia on myyty yli 320 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Archerin suomennettuja teoksia ovat mm. seitsenosainen Clifton-kronikka, Kruuna vai Klaava sekä Kane ja Abel ja novellikokoelma Totta vai tarua. Jeffrey Archer on naimisissa Dame Mary Archerin kanssa. Pariskunnalla on kaksi aikuista poikaa.

9


HARRASTEET

Kunnianosoitus käsityölle ja kunnon neulepuseroille

Alkuteos Lassestrikk. Varme plagg for barske forhold Suomennos Kaija Koirikivi 192 s. | KL 65.43 FORMAATTI sidottu ISBN 978-952-7471-00-5 maaliskuu

10

Toivon, että tämä kirja inspiroi sinua luomaan jotain arvokasta käsilläsi!


LASSE L. MATBERG

Viikinkineuleet Viikinkineuleet on kunnianosoitus käsityölle ja kunnon neulepuseroille. Neuleiden kuviot ja värivalinnat ovat saaneet inspiraationsa viikinkien käytännöllisistä ja lämpimistä vaatteista. Kirjasta löytyy neuleohjeet kaikkiin tilanteisiin ja vuodenaikoihin: rouheita neuleita ankariin olosuhteisiin, käytännöllisiä arkineuleita ja juhlavampia neuletakkeja. Kuviot vaihtelevat nykyaikaisista monivärisiin pohjoismaisiin malleihin ja viikinkien inspiroimiin palmikko- ja helmineuleisiin. Lisäksi kirjassa on ohjeita, joilla neulot helposti puseroihin sopivat pipot, lapaset, kaulaliinat ja vaikkapa istuinalustat. Kirja on jaoteltu viiteen osaan: parhaat arkineuleet, ulkoiluneuleet, juhlaneuleet, viikinkineuleet ja neuleasusteet. Ohjeita on yhteensä 33, joista kahdeksantoista miehille, yhdeksän naisille ja kuusi lapsille. Nämä mukavat ja tyylikkäät vaatteet sopivat aktiiviseen elämäntyyliin. Kirja on toteutettu yhteistyössä vaateyhtiö Strikkemekkan kanssa ja Lasse Matberg perheineen ovat sen malleja.

Stavangerissa asuva LASSE MATBERG (s. 1985) tulee perheestä, jossa käsityöt ovat olleet tärkeitä sukupolvien ajan. Etenkin äiti ja isoäiti neuloivat usein lämpimiä vaatteita koko perheelle. Matberg on työskennellyt urheilu-upseerina Norjan armeijassa. Hän on osallistunut useisiin tosi-tv-ohjelmiin ja voittanut Italian Tanssii tähtien kanssa -kilpailun vuonna 2019 ja Norjan Farmi -kilpailun vuonna 2021. Matbergilla on Instagramissa ja Facebookissa yhteensä yli miljoona seuraajaa.

Yli miljoona some-seuraajaa! fb @lasselom ig @lasselom ja @lasse_strikk 11


TIETO

Informatiivinen, ainutlaatuinen ja viihdyttävä

Alkuteos L'incroyable Histoire du Sexe Teksti Philippe Brenot | Kuvitus Laetitia Coryn Suomennos Saana Rusi 204 s. | Koko 178 x 254 mm FORMAATTI sidottu ISBN 978-952-7471-01-2 maaliskuu

12


PHILIPPE BRENOT

Seksin historia

Seksi on ollut ihmisten mielissä aina joko mielihyvän, vallan, koston tai lisääntymisen takia tai yksinkertaisesti siksi, että se ei ole ollut sallittua. Nykyisin seksi ympäröi meitä joka puolelta, mutta harvoin sitä selitetään tai opetetaan. Tässä kirjassa seksologi Phillippe Brenot yhdistää antropologiaa, sosiologiaa, psykologiaa ja historiaa tästä ihmisyyden olennaisesta aiheesta, ja tarinaa täydentää Laetitia Corynin nokkela kuvitus. Kirja on jaettu kronologisesti kuuteen osaan, kuten Babylon – vapaa rakkaus; Keskiaika – taivas ja helvetti sekä 1900-luku – seksuaalinen vapautuminen. Brenot tutkii, mitä eroottisuus todellisuudessa on, kuinka esi-isämme käyttäytyivät seksuaalisesti ensimmäisen parin perustamisen jälkeen, kuinka taikausko ja moraaliset lait ovat muovanneet seksuaalisuutta, miten pornografiaa käytetään digiaikakaudella ja kuinka jotkut muinaiset sivilisaatiot olivat paljon edellä aikaansa sukupuolten välisessä tasa-arvossa. PHILIPPE BRENOT on psykiatri, antropologi ja pariterapeutti. Hän toimii seksologian johtajana Pariisin Descartesin yliopistossa ja International Couple Observatoryn (Observatoire international du couple) puheenjohtajana. Hän on kirjoittanut lukuisia pariskuntia ja seksuaalisuutta käsitteleviä kirjoja. Kirjassa on sarjakuvataiteilija LAETITIA CORYNin tekemä kuvitus.

13


LAPSILLE

Tunnetko jo Talvikiven koulun salaisuuden?

Sarjassa julkaistu 1

Alkuteos Die Schule der magischen Tiere - Licht aus! Teksti Margit Auer | Kuvitus Nina Dulleck Suomennos Tuula Syvänperä n. 224 s. | KL L84.2 | mv-piirroskuvitus | ikäsuositus 8+ FORMAATIT sidottu ISBN 978-952-7343-95-1 maaliskuu e-kirja ISBN 978-952-7343-96-8 huhtikuu äänikirja ISBN 978-952-7343-97-5 huhtikuu

14

2


MARGIT AUER

Maagisten eläinten koulu - Valot pois! Maaginen, jännittävä, koskettava: valot sammuvat, salaisuudet paljastuvat ja ystävyyssuhteiden on todistettava vahvuutensa. Tämä koulu kätkee mysteerin: jos olet onnekas, löydät täältä maailman parhaan ystävän. Eddie saa hauskan Eugenia-lepakon ja hän on ainoa, joka voi ymmärtää uuden ystävänsä puhetta. Kaikki luokassa haluaisivat hänen tilalleen. Tai no, lähes kaikki. Yksi tyttö nimittäin ei halua maagista eläintä lainkaan. Mitäpä opettaja Cornfield mahtaa asiasta tuumia? Koulussa järjestetään suuri lukuilta. Joidenkin lasten kohdalla ilta saa vaarallisen käänteen: he nimittäin löytävät itsensä syvällä koulun syövereissä sijaitsevasta kauhun kellarista. Pystyvätkö maagiset eläimet auttamaan lapsia? Maagisten eläinten koulu – Valot pois! on vauhdikkaan sarjan kolmas osa. Kirjassa on paljon upeita piirroskuvia, sopivan mittaiset kappaleet ja läjäpäin lukuiloa! Tutustu todellisen ystävyyden taikuuteen!

MARGIT AUER halusi lapsena tulla posteljooniksi joka ajaa keltaisella polkupyörällä jakamassa kirjeitä. Toisin kävi. Hän on työskennellyt toimittajana useassa saksalaisessa päivälehdessä. Saatuaan perheenlisäystä hän alkoi lastenkirjojen lukemisen lisäksi myös kirjoittaa niitä. Auer asuu perheensä kanssa Etelä-Saksassa. Hänestä on kuitenkin edelleen hienoa, kun joku jakaa postia. Auerille on myönnetty Heidelberger Leander -lastenkirjapalkinto v. 2019. www.margitauer.com fb @margit auer, author ig @auer_margit

NINA DULLECK on piirtänyt ja maalannut siitä asti, kun kynä ja sivellin ovat pysyneet hänen kädessään. Hän asuu perheineen Reinin varrella viinitarhojen ja kirsikkaviljelmien keskellä. Siellä hän kuvittaa lastenkirjoja ja kuuntelee samalla puutarhassaan kauniisti laulavaa punarintaa. Sitä voisi sanoa maagiseksi.

www.ninadulleck.de fb @nina.dulleck ig #ninadulleck

15


LAPSILLE

Muista myös Teksti ja kuvitus Anna-Leena Rajamäki 36s. | KL L84.2 | 21 x 30 cm | ikäsuositus 3–8-vuotiaille FORMAATTI sidottu ISBN 978-952-7471-05-0 toukokuu

16


ANNA-LEENA RAJAMÄKI

Valkea nalle ja suvituuli Valkea nalle nauttii hellepäivän lämmöstä ja haaveilee maistuvasta välipalasta, kun yllättäen sen nenään kantautuu mitä suloisin tuoksu. Suvituuli kuljettaa metsässä vastaleivotun kanelipullan tuoksua ja nallen kohdatessaan se kutsuu karhunpojan mukaan mitä hauskimpaan leikkiin. Leikkisä tuuli johdattaa nallen suuren herkkuaarteen luo. Mutta mitä tapahtuu, kun leikki kuljettaa nallen pois kotimetsästä, kauas kaupunkiin?

Valkea nalle ja syysmyrsky on ihana satuhetki syyspäiviin. Anna-Leena Rajamäen kuvitus on aivan uskomattoman kaunis. - Merimiesäidin päiväkirja -blogi

Valkea nalle ja pohjoistuuli on viehättävä, kauniisti kuvitettu, lastenkirja, joka luo metsän taikaa ja yllätyksiä talvisen lämpöisiin lukuhetkiin. - Omakirjamansikka-blogi

ANNA-LEENA RAJAMÄKI on lapsesta saakka piirtänyt ja maalannut satumaailmoja sekä kirjoittanut satuja, tarinoita ja fantasiaa. Koulutukseltaan Anna-Leena on vaatetusalan artenomi (amk) ja hän työskentelee freelance-taiteilijana ja käsityöyrittäjänä. Anna-Leena on palkittu Vuoden Askartelija 2017 -palkinnolla ja hän on toimittanut kädentaito-ohjeita lukuisille suomalaisille lehdille. Kädentaitopalsta on ilmestynyt muun muassa Suuri Käsityö -lehdessä. fb @RajamakiAnnaLeena ig @sointudesign twitter @sointudesign 17


POKKARIT

Nautin suunnattomasti Archerin tavasta punoa juonta. Se koukutti lukijaansa, ja kerronta on hyvin elävää, jonka avulla tapahtumat piirtyivät helposti mielikuviksi. - Kirjakassi-blogi

Täydellinen sekoitus ihmissuhdedraamaa, mysteerejä, kahden kulttuurin välillä elämistä, synkkiä salaisuuksia sekä tietysti eroottisia novelleja. - @poc-lukupiiri

Jeffrey Archer Miehistä parhain

Balli Kaur Jaswal Erootisia tarinoita punjabilaisille leskille

460 s. | KL T84.2 | hintaryhmä G ISBN 978-952-7471-02-9 Helmikuu

354 s. | KL T84.2 | hintaryhmä G ISBN 978-952-7471-03-6 Helmikuu

Sitruuna Kustannus Oy Päivärinteentie 1 A 8 04250 Kerava Kustantaja Ritva Holmström p. 044 039 9013 ritva.holmstrom@sitruunakustannus.fi

Operatiivinen assistentti, äänikirjatuotanto Johanna Hulkko p. 040 521 7699 johanna@sitruunakustannus.fi

Toimitusharjoittelija Jenni Poutiainen jenni@sitruunakustannus.fi

fb @SitruunaKustannus ig @sitruunakustannus twitter @SitruunaKirjat www.sitruunakustannus.fi

18


Clifton-kronikka 1

2

4

3

5

7

6

320 miljoonaa myytyä kirjaa! 19


Pysäyttävä kuvaus sodan julmuudesta ja rakkauden voimasta

Muista myös

20


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.