Philippe Brenot_Seksin historia_lukunäyte

Page 1

SEKSIN HISTORIA APINOISTA ROBOTTEIHIN

Käsikirjoitus PHILIPPE BRENOT Puhekuplat LAETITIA CORYN & PHILIPPE BRENOT Kuvat LAETITIA CORYN Värisuunnittelu ISABELLE LEBEAU Suomentanut SAANA RUSILUKU 1 MISTÄ KAIKKI ALKOI?


Ihmiskunnan seksuaalisuuden historia alkoi kauan aikaa sitten ihmiskunnan alkukodissa, Itä-Afrikan metsissä, jossa lähisukulaisemme simpanssit edelleen asuvat.

Kaksi miljoonaa vuotta sitten pieni joukko hominideja lähti esi-isiensä metsistä ja aloitti ihmiskunnan matkan kohti tulevaisuutta. Nämä hominidit asettuivat asumaan vesistöjen tuntumaan etenkin nykyisen Tsadin alueelle ja ison hautavajoaman alueelle, joka ulottuu itäisen Afrikan halki pohjoisesta etelään, nykyisin Etiopiasta Zimbabween.

8


Nämä hominidit muistuttivat jo paljon ihmistä. Asento alkoi muuttua pystymmäksi ja ne siirtyivät kävelemään kahdella jalalla.

JA VAIN MUUTAMASSA MILJOONASSA VUODESSA!

Hominidit olivat nykyihmisiä pienikokoisempia, ja niillä oli yhä paljon ihmisapinan piirteitä, kuten karvapeite kaikkialla muualla paitsi kasvoissa. Kasvot alkoivat saada "ihmistä" muistuttavia piirteitä. NAARAS TÄSSÄ TERVE…

2/ SIITINLUU KATOSI*. KATOSI

Tapahtui neljä muutosta, jotka vaikuttivat ihmisen sukupuolielämän ja seksuaalisuuden muotoihin.

Ihmisen onnistunut erektio ei tarvinnut enää tuekseen luuta! Peniksestä tuli pidempi, paksumpi, voimakkaampi ja vankempi !

1/ KIIMA-AIKA POISTUI*. POISTUI

Parittelu onnistui tästä lähtien ympärivuotisesti!

* Simpansseilla naaraiden kiima-ajan tunnistaa punottavasta takapuolesta.

* Lähes kaikilla muilla kädellisillä siitinluu on yhä jäljellä.

4/ Kääntöpuolena syntyi myös MASKULIININEN DOMINANSSI ja naaraiden alisteinen asema, joka on ollut ihmiskunnalle leimallista meidän päiviimme asti*.

3/ SYNTYI EMOTIONAALINEN KIINTYMYS, RAKKAUS, RAKKAUS uniikisti

ihmismäinen yhteiselämän piirre!

OK ! SAAT KOIVEN !

TÄMÄHÄN ALKAA HYVIN !

*

* Romantiikka vaatii tässä pientä anakronismia. Elton John ei ollut oikeasti vielä syntynyt.

* Muilla kädellisillä urokset eivät dominoi naaraita ja vuorovaikutus on vähäistä. Urokset ja naaraat elävät rinnakkain.

9


KEVÄÄN JUHLA Eletään maaliskuun alkua. Nyt olemme hieman etelämpänä, Eridun kaupungissa Ishtarin temppelissä juhlistamassa uutta vuotta.

Nyt juhlitaan kevättä, luonnon uudelleensyntymää.

Temppelin ympärillä on joukoittain pitkistä, kiharista hiuksistaan tunnistettavia prostituoituja viekottelemassa kulkijoita. Kuten todettu, tämä on vapaan rakkauden valtakunta. Miehille kaikki on sallittua.

Näin kevään korvilla (uusi vuosi) seremonioita pidetään joka päivä…

30


Temppelin keskellä kohoaa Ishtarin, rakkauden, seksuaalisuuden ja sodan jumalattaren patsas. Juhlaa varten patsas on puettu parhaimpiinsa.

31


Osiris-myytti

ja falloksen palvonta Tästä perhesaagasta syntyivät koko maailman tuntemat jumalhahmot. Jumalten eriskummallisessa maailmassa saa näemmä tehdä kaikkea ihmisiltä kiellettyä ! Pääosissa : Osiris ja Isis, veli ja sisar, Gebin ja Nutin lapset. Osiris ja Isis kuuluivat toisilleen jo pienestä pitäen. PLUTARKHOKSEN MUKAAN HE LEMPIVÄT TOISIAAN JO ÄITINSÄ KOHDUSSA.

KUINKA KAUAN SE MENO VIELÄ JATKUU? !

Osiris oli Egyptin ensimmäinen hallitsija. Hän hallitsi rinnallaan puolisonsa ja sisarensa Isis, täydellisen puolison ja äidin symboli.

Tästä huolimatta Osiris antautui toisen sisarensa, kauniin Neftysin viettelykselle…

Neftys oli myös Osiriksen käly, koska hän oli toisen veljen sisarvaimo (pysyttekö kärryillä?). Osiris edusti valoa ja hyvyyttä ja hänen kilpakumppaninsa Seth pahuutta ja kuolemaa. Osiriksen asemasta kateellinen Seth punoi juonen: hän pyysi Osirista kokeilemaan sarkofagia, joka oli Osiriksen mielestä varsin pukeva…

Seth vangitsi veljensä, paloitteli tämän ruumiin neljääntoista osaan ja heitti palat Niiliin.

NICE !

Surun murtama Isis lähti etsimään Osiriksen ruumista. Neftys, Thot ja Anubis auttoivat etsinnöissä, ja he löysivät palat, lukuunottamatta siitintä, jonka Niilin kala oli syönyt.

40

Tämän johdosta egyptiläiset papit eivät saaneet syödä kalaa, sillä sen liha oli epäpuhdasta.


Sitten hän polvistui ja herätti muovaamansa falloksen henkiin ottamalla sen suuhunsa. Hän yhtyi muumioon ja parille syntyi poika, Horus.

Egyptiläisen mytologian mukaan ruumiin oli oltava kokonainen, jotta vainaja voisi herätä henkiin kuolemanjälkeisessä elämässä. Niinpä Isis kokosi Osiriksen ruumiin, kääri sen liinoihin ja korvasi peniksen muovaamalla siitä mallin, jonka kääri oliiviöljyllä kastettuihin liinoihin.

Tarinan pohjalta syntyi Osiriksen falloskultti. Osiriksen fallos oli hedelmällisyyden symboli, jota palvottiin sen parantavien, kuolemaa uhmaavien voimien vuoksi. Joissakin temppeleissä naiset kantoivat täyden kuun seremonioissa Osiriksen patsaita, joihin oli kiinnitetty hyvin kookas elin. Elintä liikuteltiin siihen kiinnitettyjen köysien avulla.

Kolme erilaista falloshieroglyfiä : VIRIILIYS

Osiriksen kuoltua tämän sielu oli nimittäin asettunut Kuuhun. Yhä veljeään vastaan taisteleva Seth haukkasi kuusta joka yö palan, mikä selitti kuun eri vaiheet.

HEDELMÖITTÄMINEN

SYNTYMÄ

HELP !

Myös hautausmenoja varten muovailtiin liinoista ja vahasta pieni obeliski kuvaamaan vainajan sukuelintä. Sen välityksellä sureva leski esitti toiveen:

KUNPA SAISIN RAKASTELLA KANSSASI MYÖS TUONPUOLEISESSA.

Sarkofagiin kirjoitettiin: “Osiris on falloksen herra ja naisten rakastaja iänkaikkisina aikoina.“

NIIN TÄSSÄ LUKEE…

41


ADONIS oli kaunein mies, jota maa päällään kantaa. Afrodite vietteli hänet.

Afroditen mustasukkainen rakastaja, sodanjumala Ares, muuntautui metsäkarjuksi ja tappoi Adoniksen.

Kuolleiden valtakunnassa nuori jumala vietteli Afroditen sisaren Persefonen.

VAKKA KANTENSA TUNTEE !

Tyytymättömät sisarukset veivät asian isänsä Zeuksen ratkaistavaksi, joka päätti panna riidan poikki…

MÄÄRÄÄN SINUT VIETTÄMÄÄN PUOLET VUODESTA TOISEN SEURASSA JA PUOLET TOISEN SEURASSA.

Sehän passasi Adonikselle!

Adonis-kultin tarkoitus oli muistella Adoniksen kuolemaa joka syksy luonnon kuihtuessa. Keväisin luonnon herätessä uuteen eloon juhlittiin Adoniksen uudelleensyntymää ja kukoistavan rakkauden iloja.

Elämän, kuoleman ja jälleensyntymän symbolit vuorottelivat Adoniksen kultin juhlissa, joissa päästiin iloitsemaan luonnon vuodenkiertoon kuuluvasta kukkeasta keväästä.

56


EROS oli Marsin ja Venuksen poika, rakkauden jumalatar, nuorukaisista kaunein. Hänet kuvataan pikkupoikana, jolla on kädessään jousi ja nuolia.

Eros ampui jousellaan nuolia, jotka saivat ihmiset rakastumaan.

HERMES oli Zeuksen ja vuorinymfi Maian poika. (Nymfit olivat jumalten seurassa liikkuvia jumaluuksia, jotka olivat aina valmiina rakastelemaan. Nymfeistä on peräisin kyltymätöntä naista kuvaava sana “nymfomaani").

Hermes oli jumalten sanansaattaja, viriliteetin suojelija (tästä syystä hänet esitetään usein pystyssä olevan falloksen kanssa !). Hän suojeli matkustajia ja hänen patsaitaan sijoitettiin tienristeyksiin. Patsailla oli parta ja erektiossa oleva penis.

PATSAAN MUKAAN SE ON TUOSSA SUUNNASSA…

Afrodite ja Hermes olivat rakastavaisia ja heille syntyi lapsi, molempien nimistä yhdistetty Hermafroditos, jolla oli sekä miehen että naisen tunnusmerkit ja kaksinkertaisesti täydellinen vartalo : viriili penis ja täyteläiset rinnat.

Hermafroditos toimi siis sukupuolten yhteyden symbolina ja viehätti niin miehiä kuin naisiakin. Hän oli täydellisyyden vertauskuva, kaunis ja viriili hahmo. KAKSINKERTAINEN NAUTINTO!

57


Samana vuonna Ovidius kirjoitti Rakastamisen taidon. Sawbina ojentautuu vuoteelle ja hyväilee Nonusta, joka kääntyy hämmästyneenä.

Ovidiuksen ohjekirja oli kumouksellinen, sillä siinä annettiin neuvoja myös naisille. Jokaisen naisen oli opittava tuntemaan oma kehonsa, jotta tietää minkälainen rakastelu sopii hänelle parhaiten.

MITÄ SINÄ TEET, SAWBINA ?

OVIDIUS OPETTAA RAKASTAMISEN TAIDON.

Nonus ja Sawbina rakastelevat kuin rakastavaiset. Rooman keisarikunnassa tämä on ennekuulumatonta.

Kirjassa Ovidius neuvoo 90 erilaista asentoa ja rakastelun tapaa, mutta ennen kaikkea kirja esittelee uudenlaisen, tasa-arvoisen rakastelun tavan : “Rakkaudessa sukupuolet ovat tasa-arvoisia ja nautinnon tulee jakautua tasapuolisesti. Rakkauden palkkiot tulee jakaa tasan, eikä tyydyttää egoistisesti omia tarpeita. Lemmen ei myöskään tule olla velvollisuus.” NO NIIN, KATSOPAS MITEN PANNAAN PEITTO HEILUMAAN !

Keisari Augustus pelkäsi kapinaa ja vallan karkaamista roomalaisten naisten käsiin, joten hän karkoitutti Ovidiuksen. Tämä ei enää koskaan saanut palata Rooman valtakuntaan.

ULOS !

Rakkauden pitkän historian aikana vapauden lisääntymistä on usein seurannut paluu vanhoillisuuteen.

MINÄ HOIDAN HOMMAN, POMO !

ASKEL ETEENPÄIN…

80

KAKSI ASKELTA TAAKSEPÄIN…


DEKADENSSI Seuraavat vuosisadat olivat Rooman valtakunnalle dekadenssin aikaa. Keisari Caligula tunnettiin julmana, väkivaltaisena ja irstailevana hallitsijana. Hän julistautui “paheiden keisariksi”.

Hänellä oli useita homoseksuaalisia suhteita nuoriin miehiin, mitä Roomassa ei koskaan pidetty kovin suuressa arvossa…

Caligulan irstailulla ei ollut mitään rajoja. Hänellä oli insestinen suhde kaikkien kolmen sisarensa, Drusillan, Agrippinan ja Livillan kanssa…

Hän perusti palatsiin oman lupanarin, jonne vei senaattoreiden vaimoja.

CALIGULA ! JÄTÄ SISKOSI JO RAUHAAN!

Caligula jakeli teloituskäskyjä ja kylvi kauhua, kunnes päätyi omien vartijoidensa murhaamaksi 28-vuotiaana.

AINA SITÄ EIVÄT ARVOSTANEET NUORET MIEHET ITSEKÄÄN…

Caligulan jälkeen hallinnut Claudius on ainoa keisari, jonka jälkipolvet tuntevat yksinomaan heteroseksuaalina ja jonka rakkauselämä oli varsin maltillista.

Claudiuksen puoliso Messalina oli toista maata. Hänet tunnetaan himokkaana nymfomaanina, joka kävi Rooman lupanareissa ja järjesti maankuuluja orgioita. KULTA, ONKO PIAN JO VALMISTA ? HALUAISIN MENNÄ NUKKUMAAN.

81


VARHAISET KRISTITYT Kristinuskon alkuaikoina Rooman valtakunta suhtautui uuteen uskontoon suopeasti: keisari toisensa perään kääntyi kristityksi ja Rooma vuoroin soti ja vuoroin sopi korskeiden ja vallanhimoisten paavien kanssa. Evankeliumit koottiin Uudeksi Testamentiksi. Paavali puhui kirjeissään avoimesti myös seksuaalisuudesta, mutta kirjeistä muistetaan usein vain niiden siveys-vaatimukset.

Korinttilaiskirjeissä Paavali kirjoitti Korintin seurakunnalle ja kutsui näitä noudattamaan säädyllistä elämää ja kieltäytymään irstailusta. Noihin aikoihin Korintissa oli yli 10 000 prostituoitua. VELJET, ÄLKÄÄ PALAKO HIMON TULESSA. HAUREUS, EPÄJUMALIEN PALVONTA, SÄÄDYTÖN ELÄMÄ JA ORGIAT ETÄÄNNYTTÄVÄT JUMALAN VALTAKUNNASTA!

PERVO !

HEI !

VIE MEILTÄ ASIAKKAAT!

Paavali oli myös Kristuksen sanansaattaja ja levitti uudenlaista perhemallia: miehen on oltava “yhden vaimon mies”.

Kirjeessään efesolaisille hän antoi varsin modernin neuvon : “Miehet, rakastakaa vaimoanne niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa.” NO, TUNTUIKO HYVÄLTÄ ?

NYT TULI TENKKAPOO.

Paavalilta muistetaan parhaiten kuitenkin toinen ohje: “Mies on vaimonsa pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää”. Tämä käsitys lujitti miesten valta-asemaa aina 1900-luvulle asti. POLVILLESI SIITÄ JA RUKOILEMAAN!

200- ja 300-luvuilla ensimmäiset kristittyjen väliset avioliitot solmittiin salassa, joskus öiseen aikaan metsässä, jossa pappi siunasi yhteiseen elämään toivovat kihlatut. Merkittävä uutuus: avioliittoon tarvittiin molemminpuolinen suostumus ja se edellytti ehdotonta monogamiaa. RAKAS, EN KERTONUT AIEMMIN ! OLEN RASKAANA VELJELLESI !

HALUAN MUUTTAA MIELENI…

Perheet alkoivat pian reagoida tähän. Muutaman vuosisadan päästä ryhdyttiin vaatimaan julkisia seremonioita ja samalla keksittiin ajatus avioliiton esteistä, joita olivat henkilöä koskeva erehdys, sukulaisuussuhde (jopa 20 sukupolvea taaksepäin), liitto ei-uskovan kanssa, kaksinnaiminen, hulluus, impotenssi… näissä tapauksissa avioliitto oli mitätön.

LIIAN MYÖHÄISTÄ.

VÄITÄT ETTÄ KIHLATTUNI ON IMPOTENTTI JA AVIORIKKOJA…ÄITI, MISTÄ VOIT TIETÄÄ SEN ?

84

NIIN, KUINKA KUMMASSA VOIT TIETÄÄ?


LUKU 6 KESKIAIKA, HELVETTI JA PARATIISI


YLHÄISÖN PARISSA Valistuksen vuosisata oli myös libertiinien aikaa, varsinkin Ludvig XV:n hovissa. Ylhäisaatelin parissa tavat olivat vapaammat. Ludvig XV:n hovi oli galantin seurustelukulttuurin valtakuntaa. Kirjalliset salongit tarjosivat ravintoa mielelle, kirjailijat ja filosofit kävivät keskusteluita…

Porvariston ja aateliston parissa avioliitto oli edelleen koko suvun asia. Isä valitsi perheen miniät ja vävyt kyselemättä lasten mielipidettä. Avioliitto oli liian vakava asia, jotta siihen voisi sotkea sydämenasioita. ISÄ, ONKO TOTTA ETTÄ TAHDOTTE MINUT NAIMISIIN NEITI SEN-JA-SEN KANSSA?

POIKA HYVÄ, PITÄKÄÄ HUOLI OMISTA ASIOISTANNE.

Watteau maalasi galantteja juhlia…

Hovissa aateli tapaili oopperan tanssijoita ja löyhätapaisia näyttelijättäriä. Peilisalissa sovittiin tapaamisia, palatsin puutarhoissa saattoi antautua seikkailuihin ja metsästysmajoissa käydä muhinoimassa.

… ja François Boucher sensuelleja alastonkuvia.

Välitön seuraus : syfilis kukoisti ja siirtyi sukupuolielimestä toiseen. Taloustieteilijä ja filosofi Saint-Simon kuvasi : “Monsieur le Duc antoi italiantaudin madame de Prielle.

Madame de Prie antoi sen monsieur de Livrylle.

Monsieur de Livry antoi sen vaimolleen.

Lähes 500 vuoden aikana, 1500-luvulta 1900-luvulle syfilikseen sairastui niin moni maailman mahtimies, ettei kaikkia tänä päivänä enää edes jakseta muistaa. Mikä yhdistää niin Frans I:stä, Henrik VIII:tta, Ludvig XIV:ta ja Napoleonia ?

SYFILIS !

Hänen vaimonsa antoi sen La Peyronielle…

… ja La Peyronie, joka oli lääkäri, hoiti heidät kaikki !”

134


Olemme vuodessa 1755. Ludvig XV on 45-vuotias, hyvä ja huolehtiva perheenisä, mutta ei kovin uskollinen.

Hänellä oli tiedettävästi Versaillessa yli 60 rakastajatarta, joista 16 kuului hänen suosikkeihinsa.

ISI LUPASI LEIKKIÄ MEIDÄN KANSSA KUN ON ENSIN HOITANUT LASTENHOITAJAN.

Sitten kuvaan ilmestyi madame de Pompadour, joka ei tahtonut jakaa asemaa.

Jeanne-Antoinette Poisson syntyi pariisilaiseen porvarisperheeseen vuonna 1721. 9-vuotiaana ennustaja kertoi hänelle:

Niin kävikin, että Ludvig otti otti Versaillesiin asumaan 24-vuotiaan, jo naimisissa olevan Jeanne-Antoinetten. Tämän huone oli kuninkaan huoneen yläpuolella, ja niiden välillä oli salainen portaikko.

SINUSTA TULEE ISONA KUNINKAAN RAKASTAJATAR.

LAPSUUDEN HAAVEENI TOTEUTUVAT !

JEEEE…

Viiden vuoden ajan hän oli kuninkaan ainoa rakastajatar. Senkin jälkeen hän oli kuninkaan suosikki ja kuninkaan lemmenelämän ohjaksissa.

Kuningas tapasi rakastajattaria, ilotyttöjä ja libertiininaisia metsästyspuistossaan ja rakastajattarien rakennuksissa, jonne madame de Pompadour järjesti hänelle ylellisiä naamiotansseja…

… toinen toistaan nuorempien tyttöjen kanssa. KÄVISIKÖ JOKU VAIHTAMASSA NEITI O’MURPHYN VAIPAN ?

Ludvig XV oli epäilemättä Ranskan historian seksistä kiinnostunein hallitsija.

135


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.