Page 1

STAD VAN DE

SINT

STADS KRONIEK NOVEMBER 2019

tweemaandelijks 49 jaargang - nr. 7 - Sint-Niklaas 1 ste


Stad van de Sint Van 12 november tot 6 december is het groot feest in Sint-Niklaas! Naar goede gewoonte verblijft Sinterklaas dan in zijn eigen Huis in zijn stad. Ruim drie weken lang draait alles in Sint-Niklaas rond de hoge gast. Een kleine greep uit heel veel lekkers ‌ HUIS VAN DE SINT In de aanloop naar zijn verjaardag op 6 december woont Sinterklaas in een mooi groot huis in zijn stad. Het Huis van de Sint ligt in de Stationsstraat 85. Kinderen maken er kennis met de wondere, betoverende wereld van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Sinterklaas woont en werkt daar, de Pieten bereiden er de grote dag voor en heel het Huis barst van het leven. Een bezoek aan het Huis van de Sint is voor jonge kinderen daarom een fantastische belevenis. Het Huis is open van dinsdag 12 november tot vrijdag 6 december. Het bezoek is gratis.

DAG VAN DE SINT Op zondagnamiddag 17 november zijn duizenden kinderen op de afspraak op de Grote Markt om Sinterklaas te begroeten in zijn stad. Om 13.30 uur opent het Sinterklaasspeelplein. De Grote Welkomshow start om 14.30 uur met een flitsend optreden van De Peatles. Kort daarna verschijnt Sinterklaas zelf op het podium. Samen met de kinderen zingt de Sint alle bekende Sinterklaasliedjes. Na de show begroet de Sint de kinderen op de Grote Markt en rond 17 uur vertrekt hij naar zijn Huis in de Stationsstraat. Ben je tussen 6 en 12 jaar oud, dan kan je die dag ook deelnemen aan de Gekke Pietenloop over een parcours van 1 km. Info en inschrijvingen: www.sint-niklaasrun.be

2

SINT IN DE PISTE ( JUBILEUMEDITIE ) Vermaarde topartiesten uit de hele wereld brengen het publiek in vervoering in een sfeervolle, comfortabele circustent. Dit jaar al voor de 25ste keer. De voorstellingen zijn keer op keer van een buitengewone kwaliteit en worden begeleid door een groot live orkest. Sint in de Piste is een niet te missen, fantastisch circusspektakel, met Sinterklaas als eregast. De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 23 november, zondag 24 november, zaterdag 30 november en zondag 1 december. Info en tickets: www.sintindepiste.be


WINKEL VAN DE SINT

SFEERVOLLE MARKTEN

Voor een leuk en origineel aandenken aan de Stad van de Sint kan je terecht in de ‘Winkel van de Sint’ in de Stationsstraat 94. Naast het unieke Sint- en Zwarte Pietbier, vind je er een heel gamma aan Sintproducten, zoals kaas, snoep, wijn, koekjes, jenever, speculaas, thee en natuurlijk chocolade.

In volle Sinterklaasperiode staan er twee bijzondere marktdagen op het programma. Op donderdag 21 november kan je markten met bekende Vlamingen en op donderdag 28 november wordt de marktdag omgedoopt tot ‘Sinterklaasmarkt’. Dat is fijn markten met gratis zoet en lekkers!.

WIE ZOEKT DIE SINT

WIE ZOET IS KRIJGT LEKKERS

Een spannende en gratis zoekwedstrijd in de stadskern van dinsdag 12 november tot vrijdag 6 december. Dit jaar voor de 25ste keer, voor iedereen vanaf 3 jaar. Deelnemingsformulieren zijn onder meer verkrijgbaar in het toeristisch infokantoor op de Grote Markt. Je kan ze ook downloaden op www.ontdeksintniklaas.be

Ben jij ook fan van de ‘Stad van de Sint’? Dan is dit iets voor jou, gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis:

DONDERDAGSE MARKTACTIE Op donderdag 31 oktober, 7 en 14 november kan je op de markt deelnemen aan een actie, waarbij je tickets kan winnen voor de voorstellingen van Sint in de Piste. 275 winnaars krijgen elk twee tickets en worden persoonlijk verwittigd.

• Doe- & Liedboek: leuke spelletjes, originele zoekpuzzels, mooie kleurplaten én enkele echte Sinterklaasliedjes. • Schildjes van Sinterklaas en Zwarte Piet. • Grote affiche ‘Stad van de Sint 2019’. • Programmaboekje 2019. Je kan ook een mailtje sturen naar communicatie@sint-niklaas.be Meer over de Stad van de Sint 2019: www.stadvandesint.be

3


Welkom in onze serviceflats…! Je bent 65-plus en je wil graag kleiner gaan wonen in een aangename, veilige en comfortabele flat. Dan zijn onze serviceflats iets voor jou. Serviceflats De Goudbloem vind je in hartje Sint-Niklaas aan Zwijgershoek. Serviceflats De Priesteragie aan de Azalealaan kijkt uit op de mooie Witte Molen. Onze serviceflats zijn allemaal huurflats uitgerust met enkele handige snufjes en een noodoproepsysteem. Zo is hulp dag en nacht nabij. Zorg nodig? Je kiest zelf welke zorgaanbieders bij je langskomen. Onze woonassistent is nabij en helpt je waar nodig... Zalig toch, comfortabel wonen met andere senioren als buren. Mariette, 84 jaar: “Ik vind het fijn dat ik nu meer sociaal contact heb met leeftijdsgenoten. We gaan regelmatig samen koffie drinken in de ontmoetingsruimte of we slaan een praatje in de gang.”

TROEVEN VAN ONZE SERVICEFLATS • Zelfstandig wonen, omringd door het nodige comfort en ondersteuning. • Dag en nacht hulp nabij met het personenalarmsysteem. • Meer sociaal contact met leeftijdsgenoten. • Een mooi lichtrijk appartement voorzien van modern comfort: volledig aangepaste badkamer met inloopdouche en anti-slipvloer, 1 of 2 slaapkamers, persoonlijk terras. • Zeer centraal gelegen in het centrum van de stad. • Thuiszorg nodig? Je kiest zelf op welke zorg je beroep doet. • Er is een woonassistent aanwezig bij wie je terecht kan met je zorgvragen en andere bekommernissen. • Een gezellige gemeenschappelijke tuin, die je niet hoeft te onderhouden. • Mogelijkheid om een garage te huren in het gebouw. • Een ontmoetingsruimte voor leuke activiteiten, info’s en barmomenten. • Betaalbare huurprijs.

Marianne (76 jaar jong): “Ik heb evenwichtsproblemen en loop risico om te vallen. Door het personenalarmsysteem, weet ik dat er steeds iemand ter beschikking is, als het fout loopt. Ook mijn kinderen zijn veel geruster nu.” Meer info? Een bezoekje aan een flat? Bel ons! Thuiszorgcentrum ’t Punt Sint-Niklaas Lamstraat 23, 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 778 55 55, west@zpw.be www.zorgpuntwaasland.be

Bouw Zorgsite Nieuwkerken van start Op de gronden rond woonzorgcentrum Populierenhof is de bouw gestart van een nieuw woonzorgcentrum, flats voor ouderen, een dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum voor Zorgpunt Waasland en een buitenschoolse kinderopvang van de stad Sint-Niklaas. De nieuwe zorgsite krijgt vorm in vier kleinschalige paviljoenen rond twee ontmoetingspleinen en veel groen. In de paviljoenen komt een breed zorgaanbod voor jong en ouder: een woonzorgcentrum met maar liefst 120 kamers, een dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum en een uitbreiding naar 30 eigentijdse flats die de bejaardenwoningen vervangen. De helft van de flats is bestemd voor ouderen waarvan één van de partners zorg nodig heeft. De stad huisvest er ook een buitenschoolse kinderopvang. Ideaal gezien de ligging van het speelbos vlakbij. Daar zullen 75 kinderen terechtkunnen. Stad & OCMW Sint-Niklaas investeren bijna 26 miljoen euro in dit bouwproject. De bewoners van het woonzorgcentrum Populierenhof kunnen tijdens de bouwwerken in Populierenhof blijven wonen. Als de bouwwerken vlot verlopen, zal de nieuwe zorgsite klaar zijn eind 2021. Daarna wordt woonzorgcentrum Populierenhof gesloopt en het park aangelegd.

Volg het bouwproject op www.zorgpuntwaasland.be


NIEUWE DOJO

Vechtsportzaal met klasse Een nieuwe dojo voor toekomstige kampioenen Om talent alle kansen te geven zijn er veel zaken nodig. Je hebt nood aan gedreven mensen met de juiste kennis en bagage, maar ook aan een goeie plaats om te oefenen. Met de opening van de nieuwe dojo op de site van de Witte Molen, vervolledigde het stadsbestuur de puzzel. Sinds kort staat op de site van de Witte Molen achter de laatste werfhekkens en struiken, die door de bouwwerken wat zijn geblesseerd, een glanzende nieuwe zaal. Klaar om te ontdekken en te gebruiken. In deze glasrijke en dus zonnige ruimte werd een compleet uitgeruste locatie voor verschillende vechtsporten ingericht. Hoewel het gebouw in amper een jaar tijd werd opgeleverd, komt het niets te vroeg. Sint-Niklaas telt maar liefst 23 verenigingen die een of andere vorm van vechtsport willen aanleren. Daarvan gaan er nu zo’n 15 gebruik maken van de nieuwe infrastructuur. Samen zijn zij goed voor zo’n 1.000 leden en 600 jongeren. Hun gediplomeerde trainers zullen hen er jiujitsu, judo, karate maar ook taekwondo, kungfu en een hele resem aan andere Oosterse verdedigingskunsten aanleren. De net afgewerkte ruimte is opgebouwd uit een galerij voor toeschouwers, enkele bergruimtes en – uiteraard – de dojo zelf. Die bestaat uit twee hoogwaardige, kraaknieuwe blauw-gele tatami’s of mattenvloeren met een gezamenlijke oppervlakte van 264 m² die van elkaar kunnen worden gescheiden met een verwijderbare wand. De kleuren blijken eerder toevallig de stadskleuren te dragen, leren we van Jiujitsu-trainer Matthias Van Leuvenhaege: “die kleuren zijn typisch voor judo”.

Matthias geeft les aan de 22 leden van Shouri, het op competitie gerichte zusje van jiujitsuclub Ippon. Hij is opgetogen met de nieuwe accommodatie: “In de nieuwe dojo is er meer ruimte, waardoor we twee groepen tegelijkertijd kunnen trainen. Ook is het telkens opnieuw opbouwen van de mattenvloer nu niet meer nodig, waardoor er meer tijd overblijft voor het echte werk”. Dat is nodig, Shouri heeft twee leden die binnenkort deelnemen aan zowel het Europees en Wereldkampioenschap voor achttienjarigen. Opvallend is dat bij jiujitsu jongens en meisjes samen worden getraind. “Dat is gebruikelijk in jiujitsu, het is een gemengde sport. Enkel bij wedstrijden wordt er wel een onderscheid gemaakt”, vertelt een van de ouders. De kostprijs van het bouwproject bedroeg 1.100.000 EUR, maar het stadsbestuur kon wel aanspraak maken op een investeringssubsidie van 160.000 EUR uit het bovenlokale sportinfrastructuurfonds van de Vlaamse overheid. Met de bouw ging de stad in op de vraag die de clubs al geruime tijd hadden. Deze vechtsporthal is niet de eerste die op het grondgebied van de stad werd gebouwd. In 2014 kreeg ook sporthal Ter Beke in Sinaai een uitbreiding met een enkelvoudige dojo.

5


Waakzame burgers broodnodig! De wintermaanden komen eraan. Naast het vroeger ‘vallen van de duisternis’, gaat deze periode vaak gepaard met een stijging van het aantal inbraken. Onder het motto ‘samen werken aan veiligheid’ geeft ons politiekorps tips om je woning of pand beter te beveiligen en inbraak te voorkomen. GEEF JE WONING EEN BEWOONDE INDRUK: NEEM GOEDE GEWOONTEN AAN • Laat je woning niet onverlicht achter. Maak gebruik van tijdschakelaars en schrikverlichting om je woning een bewoonde indruk te geven. • Sluit ramen en buitendeuren steeds slotvast af, ook al ben je maar ‘even’ weg. Laat geen ramen op klikstand staan, zeker indien ze bereikbaar zijn. • Berg gereedschappen zoals een spade of schroevendraaier op in de garage of het tuinhuis en sluit deze met de sleutel af. Ladders die buiten blijven liggen, kan je best verankeren met een ketting of fietsslot aan een paal of boom. • Beperk cash geld in de woning en leg sleutels en dure zaken zoals een tablet, smartphone, laptop of juwelen uit het directe zicht van passanten. Belemmer inkijk door het aanbrengen van gordijnen of folie op glas. • Neem foto’s van je kostbaarheden en noteer de serienummers van elektronische apparatuur of elektrisch gereedschap. Bewaar deze gegevens op een veilige plaats. • Zet (brom)fietsen steeds op slot, zelfs in je eigen tuin of tuinhuis. Veranker ze indien mogelijk aan een muurbeugel, vloeranker, boom of paal met een stevig (fiets)slot. Laat je fiets(en) labelen.

ELEKTRONISCHE BEVEILIGING ALS EXTRAATJE Elektronische systemen zoals een alarm of camera’s kunnen geen inbraak voorkomen. Ze schrikken potentiële inbrekers wel af en detecteren ongewenste aanwezigheid in je woning of pand. Denk er wel aan dat aan het plaatsen van een inbraakalarm en camerabewaking aan wetgeving is gebonden.

wel melden of ik ben niet zeker of er iets aan de hand is…” Wij nemen elke melding ernstig en gaan steeds ter plaatse om controle te doen. In de gevallen dat we inbrekers op heterdaad vatten, was dat vaak het gevolg van teamwerk met de inwoners. Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog steeds de beste preventie tegen inbraak.

VRAAG KOSTELOOS DIEFSTALPREVENTIEADVIES AAN Weten of je woning of pand goed beveiligd is? Maak een afspraak met onze diefstalpreventieadviseur. Na afspraak komt hij gratis bij jou langs met tips om je woning of pand beter te beveiligen. Ook bij verbouwing of nieuwbouw geeft hij advies op basis van jouw bouwplan. Na afloop ontvang je een verslag met documentatie. De vermelde aanbevelingen zijn niet verplichtend. Een afspraak maken kan: • online via www.diefstalpreventieadviseur.be • via e-mail: yves.vergauwen@police.belgium.eu • of telefonisch: 03 760 65 98 (kantooruren).

SMAKELIJKE PREVENTIETIPS IN HET NAJAAR In de loop van het najaar zal de politie een campagne tegen inbraak lanceren op… broodzakken. Op deze broodzakken geeft een ‘wijze vos’ tips mee tegen inbraak. Ook het gratis diefstalpreventieadvies en de oproep om bij verdachte situaties onmiddellijk de politie te bellen, kan je erop nalezen. Alerte burgers zijn namelijk broodnodig om de inbraakcijfers terug te dringen. Met deze actie wil de politie inwoners sensibiliseren en aanzetten om hun voorzorgen te nemen tegen inbraak.

VERWITTIG ONMIDDELLIJK DE POLITIE Merk je verdachte zaken of personen op? Bel onmiddellijk de politie op 101 of onze meldkamer (politie Sint-Niklaas) op tel. 03 760 65 00. Je contacteert de politie beter te vaak dan te laat. Inwoners halen vaak verschillende redenen aan om de politie niet te verwittigen zoals: “Iemand anders zal het

6

‘Samen werken we aan veiligheid!’


Duurzame ontwikkelingsdoelstelling 7: betaalbare en duurzame energie Het stadsbestuur engageert zich om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties mee te realiseren. Ze vormen het kader om te komen tot een duurzame en sociale samenleving. De zevende doelstelling is ‘Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen’. De goedkoopste energie, is de energie die niet wordt verbruikt. Hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen, hoe beter dus. Een goed geïsoleerde woning is daarbij heel belangrijk. De stad heeft verschillende steunmaatregelen om je woning energiezuiniger te maken, zoals de premie duurzaam renoveren. Deze premie geeft een financiële ondersteuning voor duurzame renovatiewerken (bv. dakwerken). Daarnaast zijn er andere steunmaatregelen, zoals bijvoorbeeld een energiescan om het energieverbruik van je woning door te lichten en te kijken waar eenvoudige energiebesparingen mogelijk zijn. Deze is gratis voor kwetsbare doelgroepen. Wil je renoveren? Dan is gratis renovatie-advies aan huis door een professioneel adviseur misschien iets voor jou. Alle info en voorwaarden vind je in onze brochure ‘Woonpremies in Sint-Niklaas’.

Om te besparen op je energiefactuur, is het ook goed om weten dat je makkelijk kan overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Afhankelijk van je verbruikspatroon kan zo tot honderden euro’s besparen. Via de website van de Vreg (www.vreg.be) , de Vlaamse energieregulator, kan je makkelijk prijzen vergelijken en het voor jou meest voordelige energiecontract vinden. Meer info vind je op https://www.sint-niklaas.be/ onze-dienstverlening/wonen, onder meer de brochure ‘Woonpremies in Sint-Niklaas’. Zie ook de katern Miliscoop in deze Stadskroniek. Meer uitleg nodig? Maak een afspraak bij het loket wonen, bouwen en ondernemen via https://afspraken.sint-niklaas.be/ Mail: wonen@sint-niklaas.be. Tel.: 03 778 32 40.

Speel je energie-rijk De winter komt er aan. Buiten is het koud. Binnen draait de verwarming op volle toeren. Is jouw woning er klaar voor? Is jouw portemonnee er klaar voor? Op deze en nog vele andere vragen krijg je een antwoord. Van 4 november tot 29 november kan je deelnemen aan de spelen, elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur. Je vindt het welzijnshuis in de Abingdonstraat 99. Iedereen is er van harte welkom. November staat gekend als energiemaand. Ook in het welzijnshuis zetten we dit onderwerp in de kijker. Aan de hand van interactieve spelen geven we tips hoe je de winter doorkomt op een energiezuinige manier. • Hoe kan je veilig verwarmen en toch niet te veel geld uitgeven aan energie? • Wist je dat je ook in de winter je woning moet verluchten en ventileren? • Hoeveel verbruikt een lamp eigenlijk?

Meer info? Tel. 03 778 62 30 of 03 778 36 44 – anneliese.devogel@sint-niklaas.be Groepen zijn zeker welkom, gelieve te reserveren op bovenstaande nummer(s) of via mail. Dit energieproject wordt gratis aangeboden door het stadsbestuur en OCMW Sint-Niklaas, in samenwerking met Fluvius en Waasland. 7


KORT

Nieuwe fietsroutekaart Met drie fietsroutes wijst de nagelnieuwe trage wegenkaart van Sint-Niklaas je de mooiste weg naar een aantal korte keten-initiatieven. Het zijn lokale bedrijven waar je producten kan kopen, van boer tot bord. De nieuw fietsroutekaart is verkrijgbaar in het toeristische infokantoor, Grote Markt 45.

Oproep vrijwilligers sociaal project Het team diversiteit wil in de cafetaria van de hoofdbib een sociaal project opstarten waarbij mensen met een beperking te werk gesteld worden. Voor dit project zoeken we nog vrijwilligers. Wie zoeken we? • Mensen met een positieve ingesteldheid • Bij voorkeur ervaringen in de horeca en/of met mensen met een beperking • Je kan je één of twee halve dagen per week vrij maken Interesse of meer info? Neem dan contact op: tel. 03 778 37 26 of gwendoline.devogel@sint-niklaas.be Wij voorzien de nodige opleiding.

De Schrijfwijzen in de Bib Neem deel aan ‘De Schrijfwijzen’, een dictee voor íédereen die graag speelt met letters. Je hoeft geen krak in spelling te zijn om mee te doen. Het dictee wemelt niet van de moeilijke woorden, maar laat je creatief aan de slag gaan met taal. Het spel start om 20 uur stipt en dat gelijktijdig in meer dan 100 bibliotheken. Trommel je taalminnende vrienden/collega’s op en ga voor groepswinst!

8

Wat valt er te winnen? Toffe prijzen én eeuwige roem. De winnaars van alle bibliotheken nemen het tegen elkaar op tijdens de grote finale van De Schrijfwijzen, midden januari. De grote winnaar gaat aan de haal met een exclusieve Belgische designpen. De Schrijfwijzen/Het Groot Dictee Heruitgevonden wordt gecoördineerd door Creatief Schrijven vzw i.s.m. de bibliotheken en De Standaard naar een idee van de bibliotheek van Mechelen. Vrijdag 6 december 2019 | 20 uur De Bib, H. Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas Inschrijven: bibpubliekswerking@sint-niklaas.be 03 778 34 00 bib.sint-niklaas.be

Buurtinformatienetwerk

Sint-Niklase ondernemers

De ondernemersvereniging Bepasin heeft het initiatief genomen om een buurtinformatienetwerk voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z) op te richten. Het gaat om een gestructureerd samenwerkingsverband tussen bedrijven en de politie van Sint-Niklaas om in de verschillende industrieparken en zones informatie uit te wisselen. Bepasin en het BIN-Z willen bedrijven bewust maken van de voordelen van criminaliteitspreventie. Het BIN-Z organiseert geen patrouilles, noch interventies of andere operationele taken. Het geeft aan leden geen voorrechten in hun contact met de politie. Bepasin wil met het initiatief wel de collegialiteit bevorderen tussen de verschillende bedrijven actief in Sint-Niklaas. Wil je ook lid worden van het Bin-Z? Neem dan contact op met Roland Van Gasse, info@bepasin.be, Bepasin vzw, Industriepark-Noord 4, 0475 92 80 65.


Nieuwe afvalapp MIWA MY WASTE De afvalcontainers worden slimmer, de nood aan meer inzicht neemt toe. Daarom ontwikkelde afvalintercommunale MIWA een nieuwe app die het persoonlijk afvalverbruik nog inzichtelijker maakt. Neem voortaan alle handige afvalinfo mee op zak. Met 1 klik weet je meteen wanneer je afval opgehaald wordt, maar ook hoeveel je restafval woog bij je laatste aanbieding. Installeer de app vandaag nog.

Het oorlogsverhaal van Théa Verspecht Dit najaar herdenken wij de 75ste verjaardag van de bevrijding van onze stad met tal van activiteiten. Slechts enkelen onder ons kunnen de gebeurtenissen van destijds evenwel nog navertellen. Zo ook Théa Verspecht. Zij ondervond aan den lijve hoe het is om als tienermeisje op te groeien tijdens een oorlog. Via haar familie kwam ze al op jonge leeftijd terecht bij het verzet, waarin ze al snel een belangrijke rol zou vervullen. Hiervoor ontving ze na de oorlog verscheidene eretekens en onderscheidingen. Met het boek ‘Mijn Oorlogsverhaal’, wil de 93-jarige de herinnering levend houden voor jongere generaties. ‘Mijn Oorlogsverhaal’ is verkrijgbaar bij boekhandel ’t Oneindige Verhaal, Stationsstraat 8 Prijs: 9,98 EUR.

Inspraakmoment over diversiteit Sint-Niklaas is een diverse stad. Zo is Sint-Niklaas en daar zijn wij fier op. Samenleven in diversiteit brengt uitdagingen met zich mee, maar het is vooral een verrijking. Elke Sint-Niklazenaar hoort er bij, ongeacht leeftijd, geslacht, geaardheid, levensbeschouwing, sociaal-economische situatie, fysieke of verstandelijke mogelijkheden. We willen samen met jullie nadenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedere inwoner gelijke kansen krijgt en zich thuis voelt in onze stad. Jouw mening telt ook, kom je langs? Wanneer? Zaterdag 23 november, 10 – 13 uur. Wat? Inspraakmoment rond diversiteit - inspiratie en informatie - sprekers en workshops – aansluitend lunch en receptie. Waar? Welzijnshuis, Abingdonstraat 99. Wie? Voor geïnteresseerde burgers, leden van verenigingen, adviesraden, enz. Meer informatie: www.sint-niklaas.be/diversiteit diversiteit@sint-niklaas.be – 03 778 61 66.

Sint-Niklaas Run op zondag 17 november Over een aantrekkelijk parcours van 5 of 10 km ontdek je de mooiste plaatsjes van Sint-Niklaas. Je loopt ook door en langs enkele gebouwen. Verspreid over het parcours voorzien we verschillende, laagdrempelige fun obstakels. Telkens heb je de mogelijkheid om het obstakel links te laten liggen, mocht het niets voor jou zijn. Programma 7.45 uur: opening daginschrijvingen. 9.00 – 9.40 uur: gespreide start op de Grote Markt. 9.30 – 11.45 uur: gespreide aankomst op de Grote Markt. Inschrijvingen Inschrijven kan tot en met maandag 11 november aan voordeeltarief op www.sint-niklaasrun.be. Ter plaatse inschrijven is ook nog mogelijk. Gekke Pietenloop In de namiddag is er de Gekke Pietenloop voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Op een leuk parcours van 1 km rond de Grote Markt worden zij opgeleid tot Gekke Piet. Meer info op www.sint-niklaasrun.be

9


SINT-NIKLAAS ACHTER DE WINTERT

SCHERMEN

Sint-Niklaas wintert ‘Sint-Niklaas wintert’ bundelt opnieuw heel wat sfeervolle eindejaarsactiviteiten. Dit zijn alvast enkele blikvangers voor je agenda. Een volledig overzicht vind je op www.sintniklaaswintert.be. WINTERKERMIS

WINTER-WINKELEN IN DE STADSKERN

De kermis in een winterkleed, van zaterdag 7 december tot zondag 22 december op de Grote Markt.

De handelaars van het Sint-Niklase stadshart nodigen je uit voor je eindejaarsaankopen op zondagnamiddagen 15, 22 en 29 december van 14 tot 18 uur. Op 22 december is er ook sfeervolle live muziek.

KERSTMARKTEN Zestig kerstchalets, een kampvuurkring, feeërieke verlichting, foodtrucks en een sierlijke overkapping vormen samen een sfeervol kerstdorp aan de voet van het stadhuis, tijdens het weekend van 13, 14 en 15 december 2019. In de Nieuwstraat zorgen de handelszaken voor extra sfeer tijdens hun ‘Elfenstraat’. Ook in de deelgemeenten is het gezelligheid troef tijdens de kersmarkt van Sinaai (14 december), Puivelde (15 december) en Belsele (21 december).

SINT- NIKLAAS SCHAATST Ook dit jaar weer volop schaatsplezier op de Grote Markt. De ijspiste is open van 12 december 2019 tot 12 januari 2020.

SANTA WALK Kerstmannen kleuren de stadskern rood op vrijdagavond 20 december. Een unieke ervaring, met start op het SintNicolaasplein, voor deelnemers én toeschouwers. Wees er dit jaar (opnieuw) bij: www.santawalk.be.

MARKTACTIE 2019 De marktkramers zorgen voor niet minder dan 200 waardevolle prijzen. Bezoek de donderdagse marktdagen op 12, 19 en 26 december en maak kans op een mooi extraatje voor onder de kerstboom.

10

WAASLANDCROSS De vzw Cyclocross van het Waasland en Golazo Sports organiseren in samenwerking met het stadsbestuur een spectaculaire veldrit door het bos en langs het strand van het provinciaal domein De Ster. Woensdag 18 december : 14.00 uur: jeugdinitiatie voor kinderen van 6 tem. 12 jaar Zaterdag 21 december : 10.00 uur: wedstrijd voor 1ste jaar Nieuwelingen 10.45 uur: wedstrijd voor 2de jaar Nieuwelingen 11.50 uur: wedstrijd voor Juniores 13.45 uur: Internationale wedstrijd voor Dames 15.00 uur: Internationale wedstrijd voor Elite heren Tickets: 10 EUR in voorverkoop en 12 EUR aan de kassa. Meer info: www.waaslandcross.be

WASE IJSBERENDUIK De knotsgekke afsluiter van ‘Sint-Niklaas wintert’ op zondag 12 januari vanaf 14 uur op het recreatiedomein De Ster.


‘Zo is Sint-Niklaas’ in aantrekkelijk lees- en kijkboek Midden december verschijnt de tweede editie van het boek ‘Zo is Sint-Niklaas’. De publicatie brengt 40 verhalen en portretten uit de stad en geeft daarmee een boeiende impressie van het Sint-Niklaas van vandaag. Meer dan de helft van de inwoners, die in het boek zijn opgenomen, wonen in huisnummer 1 of 2. Ze reageerden op de oproep van het stadsbestuur om mee te werken aan de tweede editie van ‘Zo is Sint-Niklaas’. In de loop van het jaar kregen ze onze fotograaf en redacteur op bezoek. Dat leverde telkens een fraai en sprekend portret op en een persoonlijk verhaal. Het gaat om bijzondere, droeve, blije gebeurtenissen, maar ook om alledaagse dingen die hen boeien en bezig houden. Met een reeks andere inwoners, waaronder ook enkele stadsmodellen, werden bijkomende afspraken gemaakt.

Het boek ‘Zo is Sint-Niklaas’ kost 5 EUR en is vanaf 12 december verkrijgbaar bij het toeristisch infokantoor op de Grote Markt, aan de infobalie van het stadhuis.. De campagne ‘Zo is Sint-Niklaas’ wil inwoners aanzetten tot ontmoeting en verbinding in een veranderende stad. Eind 2020 verschijnt de derde editie van het boek. Zie je het zitten om mee de diversiteit van de stad op een warme en positieve manier in beeld te brengen? Mogen we je contacteren voor je portret en je verhaal? Dat kan ook samen met je kinderen en/of je partner. Laat het ons weten: communicatie@sint-niklaas.be of tel. 03 778 30 81.

Het resultaat is opnieuw een verzorgd uitgegeven publicatie met 40 verhalen en portretten uit de stad. Het boek toont de inwoners van Sint-Niklaas zoals ze echt zijn. Allemaal apart en bijzonder en toch ook weer heel gewoon.

11


Changemakers: meer dan ooit nodig Dit jaar gaat de campagne van 11.11.11 over ‘Changemakers’: sterke mannen en vrouwen die wereldwijd het verschil maken. Ze heten Passy, Thaïs, Esperanza, Awad,… en werken elk op hun eigen manier aan een duurzame, leefbare toekomst waarin iedereen een plaats krijgt. Ze strijden op hun eigen plekje in de wereld tegen ongelijkheid, klimaatverandering, uitbuiting en ga zo maar door. Ze zoeken concrete oplossingen voor maatschappelijke problemen. Maar nergens wordt het hen gemakkelijk gemaakt, integendeel, de vrijheid van meningsuiting komt steeds vaker onder druk te staan. En daarom verdienen ze onze steun in hun strijd voor mensenrechten, democratie en een duurzame toekomst. En daaraan werkt de lokale 11.11.11-groep graag mee. Wat staat er in onze stad op het programma? In Sinaai gaat de intussen bovenlokaal beroemde brunch door op zondag 17 november 2019 in JOC Troelant vanaf 11.30 uur. Inschrijven kan via: 11-11-11@sinaaileeft.be. In Belsele is er het jaarmarktweekend van 9 tot 11 november 2019 dat in teken staat van de 11.11.11-actie. De omhaling vindt plaats tussen 9 en 11 november. Er komt echter niet aan elke deur in Sint-Niklaas een vrijwilliger langs. Wil je de campagne steunen? Je kan je bijdrage overschrijven via het overschrijvingsformulier in deze Stadskroniek. Indien je graag meewerkt aan de actie (Sint-Niklaas, Belsele of Sinaai) kan je steeds een seintje geven via e-mail: 11-11-11@sinaaileeft.be.

12

Orange the world: zeg nee tegen geweld op vrouwen Van 25 november tot 10 december kleuren in een groot aantal steden en gemeenten officiële gebouwen oranje. Hiermee vragen Zonta International en Soroptimist International aandacht voor de campagne “Say no to violence against women” (zeg nee tegen geweld op vrouwen). Ze krijgen daarbij de steun van het stadsbestuur. Gedurende de campagne worden de bomen op het Stationsplein en het stadspark in het oranje ingepakt. Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest voorkomende schendingen van mensenrechten op wereldvlak. De Verenigde Naties lanceerden in 1991 de ’16 dagen van activisme tegen gender gerelateerd geweld’ met als doel een einde te maken aan geweld op vrouwen en meisjes. Ze riepen alle vrouwenverenigingen in de wereld op om actie te voeren en zo de aandacht te vestigen op fysiek, mentaal en seksueel geweld op vrouwen.


© Foto Bob Van Mol

Nieuw donorcentrum Rode Kruis in Sint-Niklaas Op vrijdag 15 november opent Rode Kruis Vlaanderen een nieuw donorcentrum op het Stationsplein 26 in Sint-Niklaas. Je zal er elke weekdag terecht kunnen om bloed of plasma te geven. STIJGENDE VRAAG NAAR PLASMA De vraag naar plasma stijgt en dat zal de komende jaren zo blijven. De komende vijf jaar vraagt de overheid aan Rode Kruis-Vlaanderen om jaarlijks minstens 5% meer plasma in te zamelen. Om die (ambitieuze) doelstelling te halen, blijft de organisatie verschillende pistes onderzoeken. De opening van nieuwe centra in Vlaanderen is daarbij een van de opties. Midden november vindt de feestelijke opening plaats van het donorcentrum tegenover het station van Sint-Niklaas. GOED OM TE WETEN

voorzien. Hiermee is er een ruime capaciteit om donoren te verwelkomen. Wie plasma wil geven, maakt wel best op voorhand een afspraak omdat een plasmadonatie ongeveer een uur duurt en een bloeddonatie slechts een kwartier. Zo vermijd je dat je misschien een tijdje moet wachten voor je kan doneren. Indien je niet zeker weet of je in aanmerking komt om bloed of plasma te geven, kan je op de website van het Rode Kruis een donorzelftest invullen. Het Rode Kruis raadt iedereen aan om deze test op voorhand te doen omdat je in sommige gevallen ook een tijdje moet wachten voor je kan komen doneren. Het donorcentrum zal ook vier keer per jaar de deuren openen op zaterdag. In 2019 gebeurt dat nog op 21 en 28 december. Alle info en de openingsuren vind je op: www.rodekruis.be/donorcentrumsintniklaas

In het donorcentrum van Sint-Niklaas zijn zeven bedjes voor plasmadonoren en drie bedjes voor bloeddonoren

Bloed geven doet leven Het Rode Kruis organiseert volgende bloedafnames: • Sint-Niklaas, Ontmoetingscentrum Kon. Fabiolapark, Voskenslaan 154: vrijdag 15 november, vrijdag 22 november en woensdag 27 november, telkens van 17.30 tot 20 uur. • Belsele, De Klavers, Sint-Andriesstraat: woensdag 20 november van 17.30 tot 20 uur. • Sinaai, Huize Den Dries, Dries 53: woensdag 11 december, van 17.30 tot 20 uur. • Nieuwkerken, stedelijke basisschool De Droomballon, Gyselstraat 35: donderdag 26 december van 17.30 tot 20.30 uur

13


Seniorenbeurs in ’t Bau-huis: kom ontdekken en beleven! We worden met zijn allen steeds ouder. Dat is eigenlijk vooral goed nieuws. Vandaag is één SintNiklazenaar op vijf 65-plus. Dat zijn in totaal meer dan 15.000 inwoners. In de maand november zet het stadsbestuur daarom dienstverlening en initiatieven voor senioren in de kijker. Dat doen we met een seniorenbeurs, een gloednieuwe editie van de seniorengids en een boeiende seniorenweek, boordevol activiteiten. SENIORENBEURS

SENIORENWEEK

Op dinsdag 19 november zijn alle senioren van Sint-Niklaas en omgeving van harte welkom op de vijfde editie van de seniorenbeurs in ’t Bau-huis, van 10 tot 17 uur. Kom er ontdekken wat Sint-Niklaas jou te bieden heeft!

De seniorenbeurs vindt plaats tijdens de derde week van november. Dat is niet toevallig, want het gaat om de ‘seniorenweek’, sinds vele jaren een Vlaamse themaweek. Het stadsbestuur, de seniorenraad en tal van organisaties bundelden de krachten om jou opnieuw een hele week lang een waaier aan activiteiten aan te bieden. Dit zijn alvast enkele smaakmakers.

Tal van vrijetijdsorganisaties, thuiszorgdiensten, stadsdiensten en ouderenvoorzieningen stellen zich voor op een aantrekkelijke standenmarkt. Verder staan er ook heel wat demonstraties en workshops op het programma, zoals de zorgrobot, apps en digitale toepassingen, het gebruik van een AED-toestel, modeshow, een lezing en een uitgebreide dansdemo. De toegang tot de seniorenbeurs is gratis. Je kan er ook iets drinken of lekker snoepen. ’t Bau-huis (Slachthuisstraat 60) is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt vlak bij het station van Sint-Niklaas. Gratis parkeren kan aan het gebouw zelf of betalend op de parking van de NMBS.

NIEUWE SENIORENGIDS Alle bezoekers van de seniorenbeurs krijgen een gratis exemplaar van de nieuwe seniorengids. Het gaat om een handig naslagwerk boordevol informatie, specifiek afgestemd op de vragen en de noden van onze 65-plussers. De gids is thematisch opgebouwd en bundelt onder meer info over cultuur en vrije tijd, mobiliteit, sociale dienstverlening, voordelen en premies, gezondheid en zorg, wonen en preventie en veiligheid. Een uitgebreide alfabetische trefwoordenlijst maakt je direct wegwijs in de nieuwe publicatie.

14

• Woensdag 20 november: dag van het seniorentheater, 9 uur tot 15.45 uur, Anton van Wilderodezaal (VTSsite, ingang via Collegestraat) en Greta Weynzaal in de stadsschouwburg. • Woensdag 20 november: wandeling, 13 uur, dienstencentrum De Wilg, Lamstraat 44. • Donderdag 21 november: muziekquiz S-Plus, 14 uur, café Familia, Truweelstraat 138. • Maandag 25 november: Soirée Decolletée – Vrouwen zingen Drs. P, 14 uur, stadsschouwburg. • Maandag 25 november: filmvoorstelling Third Act, 14 uur, dienstencentrum Sinaai, Vleeshouwersstraat 8B. • Dinsdag 26 november: Digibib @ppman Johan Hessels demonstreert interessante apps, 10 uur, hoofdbib, Hendrik Heymanplein 3. • Vrijdag 29 november: Rapklap, 14 uur, Dienstencentrum Den Aftrap, Gerdapark 14.


SENIORENBAL

MEER INFORMATIE

Na het grote succes van vorig jaar komen de drie dames van The Motown Supremacy terug. Ze worden begeleid door een strakke, funky live band. Ze nemen je mee door de geschiedenis van Motown Music. Het bal vindt plaats op vrijdag 22 november in ’t Bau-huis en begint om 14 uur. De deuren gaan open om 13 uur open. Na het optreden is er nog een DJ tot 18 uur. Tickets: 3 EUR en 2 EUR voor kansenpashouders, te verkrijgen aan de balie van het welzijnshuis, telefonisch of via mail te reserveren of aan de kassa. Wees er vlug bij want de kaarten zijn beperkt!

Alle details over dit uitgebreid seniorenprogramma vind je op www.sint-niklaas.be/senioren Je kan ook mailen: senioren@sint-niklaas.be of bellen: tel. 03 778 37 26.

OPEN SENIORENRAAD Heel wat mensen voelen zich eenzaam in onze steeds groter wordende samenleving, ook senioren. ‘Eenzaamheid’ is daarom het thema van de seniorenweek 2019. De seniorenraad nodigt alle senioren uit die belangstelling hebben in dit thema voor een open seniorenraad.. Een deskundige geeft een toelichting en daarna is er tijd voor vragen en bemerkingen uit het publiek. Alle senioren zijn van harte welkom op woensdag 27 november in de trouwzaal van het stadhuis. De toegang is gratis. De deuren gaan open om 13.30 uur. Gelieve je aanwezigheid te bevestigen via 03 778 37 19 of senioren@sint-niklaas.be. Na de raad is er nog een kleine receptie voorzien.

15


wijkgesprekken WIJK GROOT KLOOSTERLAND

ELISABETHWIJK

Samen met de bewoners wil het stadsbestuur de mobiliteit in de wijk Groot Kloosterland onder de loep nemen. Deze wijk, vlak achter het station, heeft verschillende gezichten. Aan de ene kant is het een rustige woonwijk op wandelafstand van het stadscentrum. Maar de wijk wordt ook omringd door drukke verkeersassen. Met de bewoners wordt in drie wijkgesprekken gekeken naar de mogelijkheden voor de mobiliteit in de toekomst. Het eerste gesprek vond plaats op woensdagavond 23 oktober in ’t Bauhuis. De bewoners brachten in kaart hoe zij de mobiliteit vandaag in hun wijk ervaren en wat er op korte en lange termijn kan verbeteren. Volg het traject van de bewoners op www.sint-niklaas.be/grootkloosterland.

Ook de bewoners van de Elisabethwijk zijn gestart met wijkgesprekken. Ze zijn op weg naar een ontwerp, met als doel de leefbaarheid en de verkeerveiligheid in de wijk te verhogen en het woonkarakter te versterken. Intussen kwamen ze al twee keer samen. Eerst om het profiel van de wijk op te maken en sterke en zwakke punten in beeld te brengen. In het tweede gesprek gingen ze door op hun bevindingen en legden ze voorstellen en ideeën voor de toekomst van de wijk op tafel. Meer info: www.sint-niklaas.be/elisabethwijk.

Nieuwjaarsreceptie op Grote Markt op zondag 5 januari Zondag 5 januari wordt een ‘Sint-Niklase dag’. Op de Grote Markt vindt de nieuwjaarsreceptie plaats. Het stadsbestuur nodigt de inwoners uit om nieuwjaarswensen uit te wisselen en samen het glas te heffen op het nieuwe jaar. Tegelijk is het open deur in het stadhuis, een unieke gelegenheid om de mooie neogotische zalen en kabinetten te verkennen. En in de trouwzaal verneem je alles over de plannen en projecten van het stadsbestuur tijdens de komende jaren. Daarbij maken wij ook de brug met de stadsgesprekken, die dit voorjaar plaatsvonden, en peilen we met jou naar de mogelijkheden om dat nieuwe beleid vorm te geven, in rechtstreeks overleg tussen burger en bestuur. Redenen genoeg dus om in december je brievenbus in de gaten te houden. De uitnodiging is onderweg!

Profile for Stad Sint-Niklaas

Stadskroniek november 2019  

Stad van de Sint, nieuwe dojo, waakzame burgers, Sint-Niklaas wintert, leesboek 'Zo is Sint-Niklaas', Nieuw donorcentrum Rode Kruis

Stadskroniek november 2019  

Stad van de Sint, nieuwe dojo, waakzame burgers, Sint-Niklaas wintert, leesboek 'Zo is Sint-Niklaas', Nieuw donorcentrum Rode Kruis

Advertisement