Page 1

stadskroniek SINT-NIKLAAS

s - mei 2013 aandelijk Tweem

mei / juni

2013

- 43ste jaargang - nr. 3 - Sint-Niklaas 1

gaat van start

Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

van alle markten thuis


groen – autoluw – energiezuinig – speels In de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas wordt de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk. In een eerste fase zal Clementwijk² plaats bieden aan 400 energiezuinige woningen bestemd voor verschillende bewonersgroepen en een stadsdeelpark van 4 ha. In een tweede fase wordt de wijk verder uitgebreid tot 700 woningen en met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een school, kinderopvang en een buurtwinkel. In Clementwijk² • spelen kinderen op straat • kan je ravotten in het groen • bevinden de winkel, de school en het kinderdagverblijf zich op wandelafstand • komt de natuur tot aan de voordeur • is de auto ‘gast’

Wonen in het landschap Bij de inplanting van de woonvelden is rekening gehouden met het bestaande landschap: de grachten blijven bestaan en de woonvelden komen op de bolakkers. Er wordt compact gebouwd zodat er veel ruimte overblijft voor een groot park. Er komen rijwoningen met 2 tot 3 bouwlagen en gestapelde woningen met 3 tot 5 bouwlagen rond het park.

Een autoluwe woonwijk met speel- en leefstraten In de woonwijk krijgen fietsers en voetgangers voorrang. De woonvelden zijn wel bereikbaar voor auto’s, maar er is geen kriskras verkeer door de wijk. Auto’s worden gepar-

2


keerd op gebundelde parkings in de woonvelden en voor bezoekers zijn er parkings aan de rand van de wijk zodat de straten gezellige leef- en speelstraten worden. Een fijnmazig fiets- en wandelnetwerk loopt door de wijk en verbindt de woningen, het park, de winkel, de school en het kinderdagverblijf. Via de Mechelen-Terneuzenwegel sta je in een mum van tijd met de fiets aan het station. Het doortrekken van buslijn 1 zorgt voor een optimale bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

De werken van fase 1 zijn gestart eind maart 2013 en lopen tot het voorjaar 2014. Daarna kunnen gefaseerd de woningbouwprojecten opgericht worden.

Een groot, natuurrijk park met veel belevingswaarde

Het ontwerp is van Fris in het Landschap vof i.s.m. Grontmij Belgium. De kwaliteits- en duurzaamheidsbewaker is evr-Architecten.

Naast de woonvelden komt een groot, natuurrijk park waarin heel wat te beleven zal zijn. De bestaande grachten en knotwilgen worden zoveel mogelijk behouden. Bloemenweiden, bloemrijke ruigtes en struweel zorgen voor een grote biodiversiteit. Er komen school- en buurttuintjes (fase 2), avontuurlijke speelzones, ontmoetingsplekken voor grote en kleine evenementen... Het park wordt het kloppend hart van de wijk.

Een paar cijfers • Aantal woningen fase 1: 400 woningen (fase 1 + 2: 700 woningen) • Oppervlakte fase 1: 16 ha (fase 1 + 2: 28 ha), oppervlakte park: 4 ha • Verdeling fase 1: stad (31 kavels), SNMH (130 sociale huurwoningen), WLM (42 sociale koopwoningen), Interwaas (28 kavels) en Matexi (169 woningen) • Kostprijs infrastructuurwerken fase 1 (wegen, riolering en park): 7.610.355,63 EUR

Timing De uitvoering wordt opgesplitst in twee fases: • fase 1: zuidelijke deel (tot aan de nieuwe wandel- en fietspromenade) • fase 2: noordelijke deel (van de nieuwe wandel- en fietspromenade tot aan de Spieveldstraat)

Het project is een samenwerking tussen de stad Sint-Niklaas, de sociale huisvestingsmaatschappijen Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting (SNMH) en Waasse Landmaatschappij (WLM), Interwaas en de private partner Matexi.

De subsidiërende overheid is Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Agentschap voor Binnenlands Bestuur – Team Stedenbeleid, Agentschap voor Natuur en Bos en Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. De aannemer is Aclagro.

In Clementwijk² komt ook een project voor ‘cohousing’ voor een 20-tal privé-woningen. Een cohousing gemeenschap bestaat uit meerdere families (en alleenstaanden), die elk hun eigen huis of appartement bewonen, maar daarnaast gemeenschappelijke delen gebruiken en beheren, zoals een tuin, een grote leefruimte met eetzaal en keuken, wasfaciliteiten en kinderopvang. Cohousing Waasland is nog op zoek naar geïnteresseerde medebewoners. Interesse: info@cohousingwaasland.be

Meer info:

www.clementwijk.be

3


Openbare werken Stationsstraat in laatste rechte lijn De werken in de Stationsstraat zitten op schema. De nieuwe straat krijgt langzaam vorm. De aannemer werkt momenteel aan de derde en laatste fase, vanaf de Dr. Verdurmenstraat tot aan de Houtbriel. Plaatselijk verkeer is mogelijk in de Stationsstraat vanaf het Stationsplein en de Regentiestraat naar de Dr. Verdurmenstraat en de Zamanstraat. In de herfst zijn de werkzaamheden achter de rug en heropent de straat als een aangename winkelwandelstraat. In de loop van het najaar volgt enkel nog de aanplanting van de bomen en struiken, die vanaf volgend voorjaar het nieuwe, groene uitzicht van de straat zullen bepalen. In de Stationsstraat 30 is een infopunt over de werken ingericht. U kan er ook een cadeaukaart voor de winkels in de stadskern aankopen. Openingsuren: dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 14 tot 17 uur en donderdag van 9 tot 12 uur.

Rioleringswerken Heistraat – Begijnenstraat Op maandag 13 mei gaan de werken van start in de Heistraat, ter hoogte van de Kuildamstraat. Het traject van de werken loopt vanaf de Kuildamstraat, over het kruispunt met de Lepelhoekstraat en door de Begijnenstraat tot aan Vijfstraten. Het doel van het project is het verbeteren van de waterzuivering,

door de aanleg van een gescheiden riolering met een aparte afvoer van regenwater en van afvalwater, en het vervangen van de oude, beschadigde riolering. Tegelijk wordt heel de straat vernieuwd, van gevel tot gevel. De aannemer werkt in verschillende fasen om de hinder voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. De bereikbaarheid van de handelaars wordt aangeduid via specifieke signalisatie. Tegen eind dit jaar moeten alle werken in het gedeelte Heistraat achter de rug zijn. Begin 2014 gaat de aannemer aan de slag in de Begijnenstraat.

Rioleringswerken Entrepotstraat – Callaertstraat Ook in de Entrepotstraat wordt een nieuwe, gescheiden riolering aangelegd. Het tracé begint in de Grote Heimelinkstraat, naast de spoorwegtunnel, en loopt verder in de Entrepotstraat en de Callaertstraat over de Bellestraat, tot aan het begin van de Kallohoekstraat. De werken gaan van start op maandag 29 april 2013. Bij gunstige weersomstandigheden is het project achter de rug in januari 2014. Nog dit jaar gaan ook de rioleringswerken van start in de Luitentuitstraat in Sinaai.

winnaars van de stadsprijs 2012

Op bezoek bij de

Jaarlijks organiseert het stadsbestuur een wedstrijd om waardevolle projecten van renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen te bekronen. Voor deze ‘stadsprijs’ waren er vorig jaar tien inzendingen. Een deskundige jury selecteerde daarvan twee projecten, elk goed voor het bedrag van 2.000 EUR. De eigenaars van de winnende projecten stellen hun woning open voor het publiek, op zaterdag 25 en zondag 26 mei, telkens van 14 tot 17 uur. Tereken 23 De eerste laureaat komt uit de categorie invulbouw. Jeroen Vervaert en Nathalie Van De Merlen kozen er voor om hun smalle rijwoning om te bouwen tot een lichte en luchtige woning met drie slaapkamers. De oost-west oriëntatie wordt uitgebuit met grote glaspartijen en vides die zorgen voor de enorme lichttoetreding in het huis gedurende gans de dag. Het project laat zien dat met een beperkt budget en terrein midden in de stad een hedendaagse, lichte en ruimtelijk interessante woning kan neergezet worden.

4

Paddeschootdreef 72 Het tweede winnende project is de renovatie van de kleine rijwoning van Fréderic Vercammen. De woning maakt deel uit van een aantal identieke rijwoningen met een karakteristieke metselwerkgevel. De oorspronkelijke structurele opbouw van de woning is gebruikt als uitgangspunt voor de verbouwing. De jury looft de driedimensionaliteit en de manier waarop licht, zicht en bezonning is ingebracht in het hart van de woning. Ondanks de moeilijke situatie is respectvol omgegaan met het bestaand patrimonium.


Op 1 en 2 juni iedereen welkom in

Politiehuis en cellencomplex!

Al eens in een tuimelwagen zitten? Ervaren wat teveel alcohol of drugs met ons lichaam doet? Ooit met een scootmobiel gereden? Of kijkt u eerder uit naar een ritje op de politiemotor of een ‘kortverblijf’ in het cellencomplex? Dit alles kan op het opendeurweekend in het Politiehuis op zaterdag en zondag 1 en 2 juni 2013.

Het thema van het opendeurweekend is ‘mobiliteit’. U bezoekt ruimtes en diensten waar de doorsnee bezoeker nooit komt en maakt kennis met de veelzijdige opdrachten van de politie in Sint-Niklaas die rechtstreeks en minder rechtstreeks te maken hebben met mobiliteit en verkeer. Zo komt u alles te weten over snelheids-en alcoholcontroles, drugs in het verkeer, verkeersongevallen, verkeersveiligheid (aan scholen) enzovoort. Bovendien kan u ook deelnemen aan tal van activiteiten zoals een ritje met de scootmobiel, het afleggen van een ademtest, het doorlopen van een parcours met promillebril, een ervaring in de tuimelwagen waar u ongetwijfeld ondersteboven van bent en nog veel meer. Daarnaast kan u genieten van een drankje of een snelle hap ten voordele van het goede doel. Noteer alvast 1 en 2 juni in uw agenda als een gratis actieve, leerrijke en vooral fijne (familie) uitstap!

Programma Opendeurweekend politie Sint-Niklaas, Dalstraat 26, 9100 Sint-Niklaas Zaterdag 1 juni 2013, van 14 tot 18 uur (catering tot 19 uur) Zondag 2 juni 2013, van 12 tot 18 uur (catering tot 19 uur) Ingang Politiehuis • Ritje met de motor voor kinderen vanaf 8 jaar • Foto op de motor voor alle kinderen • Show politievoertuigen

In Politiehuis • Op bezoek bij de wijk, MO’s, mobiliteitspolitie, interventie, milieupolitie, preventiedienst en recherche met tal van kijken doe-activiteiten, zoals het nemen van vingerafdrukken, het bekijken van de onbemande en bemande snelheidscamera’s enzovoort • Bezoek aan de 8 individuele cellen en 2 groepscellen • Labyrint politietechnieken voor 16+ • Permanente fototentoonstelling politievoertuigen vroeger en nu • Zoektocht voor kinderen met vele mooie prijzen Rond Politiehuis • Parcours met promillebrillen • Tuimelwagen • Verkeerspark voor de allerkleinsten • Ludieke show fietsdief • Parcours scootmobiel • Springkastelen Catering Een drankje, hamburger of ijsje ten voordele van de vzw Pinocchio, die zich inzet voor kinderen met brandwonden. ALLE ACTIVITEITEN ZIJN GRATIS Meer info op www.politie.sint-niklaas.be of via Facebook of Twitter.

5


Langer thuis dankzij De Sprankel Jeanne is al 97 jaar en komt sinds kort naar dagverzorgingscentrum De Sprankel. Jeanne woont nog thuis in de buurt van het stadspark. Thuis zorgen haar twee kinderen voor deze kranige dame. Haar dochter: “De zorg thuis is niet eenvoudig. De huisdokter had het dagverzorgingscentrum al aangeraden, maar de stap zetten was toch niet gemakkelijk voor ons. We hebben het meer dan een jaar uitgesteld en op een bepaald moment heb ik dan toch de stap gezet en heb ik gebeld naar De Sprankel. We zijn er heel goed opgevangen.” Jeanne komt maandag, woensdag en vrijdag naar het dagverzorgingscentrum. Samen met de thuisverpleging en de gezinszorg vormt het dagverzorgingscentrum nu een onmisbare schakel in de zorg voor de 97-jarige Jeanne.

Dochter Denise: “Ik zou de dagen dat het dagverzorgingscentrum de zorg van ons overneemt, niet meer kunnen missen. Eigenlijk had ik de stap al heel wat vroeger moeten zetten. We wonen dicht bij het dagverzorgingscentrum en voorlopig brengen en halen we mama zelf op. Indien nodig, kunnen we een beroep doen op de liftbusjes van De Sprankel. In het dagverzorgingscentrum heeft mama haar bezigheid. Vandaag heeft ze in de voormiddag geholpen om soep te maken. En in de namiddag kwam een vrijwilligster accordeon spelen en hebben ze liedjes van vroeger gezongen. Als mama terugkomt van De Sprankel, is ze wel moe, maar tevreden en slaapt ze ’s nachts als een roos. Hopelijk wordt mama zo 100 jaar.” Jan, hoofdverpleger van het dagverzorgingscentrum De Sprankel: “Ja, de stap naar het dagverzorgingscentrum zetten, is vaak groot. Wij zijn er als dagverzorgingscentrum om de zorg voor één of meerdere dagen van u over te nemen. De familieleden krijgen een stukje van hun eigen leven terug. Ze kunnen weer gaan werken of eens gaan winkelen, op bezoek gaan bij de eigen kinderen en kleinkinderen of hun hobby uitoefenen. Ze komen tot rust en kunnen nadien opnieuw de zorg opnemen. Ook voor de senioren is het een positief verhaal: zij vertoeven in een andere omgeving en hebben contact met andere leeftijdsgenoten. Uiteindelijk kunnen de senioren zo langer thuis blijven wonen en dat is toch de bedoeling.”

Meer info of een aanvraag Het dagverzorgingscentrum De Sprankel is gelegen in de Hospitaalstraat 12. Voor een aanvraag kan u terecht in Thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, tel. 03 778 68 68 of info@tpunt.be Spreekuren: ma-vrij, elke voormiddag van 9.00 – 12.30 uur, in de namiddag volgens afspraak - www.tpunt.be.

6


Programma dienstencentrum De Wilg Blijf actief, vermijd vallen In beweging blijven, is een goede manier om gezond ouder te worden. Wie actief blijft, vermijdt valpartijen. Een schaafwonde of blauwe plek valt nog mee, een heupbreuk is al een pak ernstiger. Elke 65+ is gebaat met extra beweging.

Elke maand T-dansant in De Wilg Elke maand kan u terecht in het dienstencentrum voor een gezellige dansnamiddag met deejay Arnold. Hij zorgt voor de juiste muziek en ambiance. We nodigen graag iedereen uit voor een namiddag vol dansplezier. Voor data zie activiteitenkalender op www.tpunt.be of haal deze gratis af aan de balie van thuiszorgcentrum ’t Punt (Lamstraat 23, 9100 Sint-Niklaas). Telkens van 14 - 17 uur. Prijs: 1,50 EUR/kansenpastarief: 1 EUR. Gebak inbegrepen.

Vormingsreeks ‘Veilig Thuis’: Tai Chi Tai Chi is een bewegingsleer die berust op actieve ontspanning. Het brengt u in evenwicht en het bevordert uw levensgeluk. We starten met een groep absolute beginners. Bij mooi weer gaat de cursus door in de tuin. U draagt best losse kleding. Een

leuke ervaring voor iedereen. Iedereen kan proberen tijdens een proefles waarvoor u 1,50 EUR/met kansenpas 1 EUR betaalt. Vanaf maandag 29 april tot maandag 24 juni telkens van 10 uur tot 11.15 uur. Alle activiteiten gaan door in lokaal dienstencentrum De Wilg, Lamstraat 23. Inschrijven bij de onthaalbalie van thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23, tel. 03 778 68 68.

Komen snuisteren tijdens de themaverkopen in De Kringwinkel Den Azalee De Kringwinkel Den Azalee in de Heistraat 115 houdt regelmatig themaverkopen. Alle mooie spullen rond een bepaald thema worden dan verzameld en zijn te koop tijdens zo’n themaverkoop. Voor de themaverkopen kan u in de Kringwinkel terecht, telkens van 10 tot 17 uur.

Zaterdag 27 april: themaverkoop vrije tijd. Zaterdag 1 juni : themaverkoop fotografie. Zaterdag 15 juni: themaverkoop muziek.

www.ocmwsintniklaas.be

7


Een oproep:

Sint-Niklaas fietst!

Een goed excuus om de fiets aan de kant te laten is moeilijk te vinden. Fietsen is gezond, u blijft er fit door. Het is goedkoop en milieuvriendelijk. In de stad bent u met de fiets overal dichtbij en bent u op drukke momenten vaak sneller ter plaatse. Meer fietsers betekent minder auto’s op de weg en dus meer verkeersveiligheid en minder file. Redenen genoeg voor het stadsbestuur om de komende jaren de fiets als vervoermiddel te promoten. Daarover willen wij graag uw ideeën kennen. Een fietspromotiecampagne: bedenk een slogan Het stadsbestuur wil de komende jaren de fiets in de kijker plaatsen en de Sint-Niklazenaar er toe aanzetten nog vaker voor de fiets te kiezen als vervoermiddel. Daarbij is het handig om te kunnen werken met een vaste slogan en een bijhorend logo. Heeft u een pakkende slogan in het hoofd om Sint-Niklaas als fietsstad te promoten? Laat het ons weten via e-mail: communicatie@sint-niklaas.be of via een invulformulier aan de infobalie van het stadhuis. Uw idee is welkom tot 20 mei. Rond de tien beste slogans wordt via de stadsmedia een ‘stemming’ georganiseerd. De slogan die de meeste stemmen haalt, zal uitgewerkt worden in een campagnelogo. De bedenker wint een cadeaukaart voor de stadskern en… eeuwige roem bij fietsend Sint-Niklaas!

Op zoek naar frisse ideeën voor een fietsvriendelijke stad Werk maken van een fietsvriendelijke stad kan op heel wat verschillende manieren. Het stadsbestuur wil een actieplan uitschrijven en daarbij beroep doen op de deskundigheid

8

van de fietsende Sint-Niklazenaar. Daarom wordt op zaterdagvoormiddag 21 september van 10 tot 13 uur in het stadhuis een ‘rondetafelconferentie’ rond het fietsbeleid georganiseerd. Werkgroepen en organisaties die begaan zijn met het fietsbeleid ontvangen een uitnodiging. Maar iedereen is welkom. Omwille van de praktische organisatie krijgen wij graag een seintje als u deelneemt aan de rondetafelconferentie: communicatie@sint-niklaas.be of tel. 03 778 30 81.

Het startevent: Sint-Niklazenaren en hun fiets Heel het voorjaar en de zomer gaat de stadsfotograaf op pad om stadsgenoten met hun fiets in beeld te brengen: jong, oud, man, vrouw, wit, zwart, vrijetijdfietsers, sportfietsers, schoolfietsers, BMX-ers, woonwerkfietsers, fietsende shoppers… iedereen komt voor de lens. De mooiste foto’s verschijnen op grote panelen in het straatbeeld tijdens de week van de mobiliteit, van 16 tot 22 september 2013. Op elke foto staat de voornaam van de geportretteerde, samen met een citaat over zijn of haar fiets. Dit fotoproject vormt de start van de campagne om Sint-Niklaas als fietsstad op de kaart te zetten.


De voorjaarsklassieker: ‘Met belgerinkel naar de winkel’ Fietsend naar uw buurtwinkel kan u opnieuw mooie prijzen winnen in het kader van de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’, van 4 mei tot 8 juni 2013. Vraag bij uw deelnemende handelaar een stempel op uw spaarkaart telkens u met de fiets komt. Deelnemende handelaars herkent u aan de raamaffiche. De adressen van deze handelaars zijn vanaf 4 mei terug te vinden op de website www.belgerinkel.be. Volle spaarkaarten deponeert u ten laatste op 8 juni in de spaardoos van één van de deelnemende handelaren. U komt zo automatisch in aanmerking voor de trekking van de prijzenpot, die bestaat uit vijf retro fietsen, vijf rieten fietsmandjes, drie fietsboxen met 12 fietsroutekaarten, 30 cadeaukaarten voor de winkels in de stadskern en een aantal gesponsorde prijzen van de deelnemende handelaars. De prijzentrekking vindt plaats eind juni. Winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Contact: milieudienst, cel duurzaamheid, tel. 03 778 31 97 en vzw centrummanagement, tel. 03 778 31 80.

Laadkaarten elektrische fietsen De stad heeft ook aandacht voor de gebruikers van elektrische fietsen. Sinds september 2012 kan u voor het opladen van uw elektrische fiets terecht op één van de twee openbare oplaadeilanden op het Hendrik Heymanplein en het Schouwburgplein. Oplaadkaarten kosten 6 EUR en zijn verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis, het toeristisch infokantoor en in het fietspunt ‘De Versnelling’ aan het station. Eenmaal geactiveerd zijn de laadkaarten zes maanden onbeperkt geldig. Laden kan sinds kort ook via SMS.

Openbare fietspompen Een bijkomende service voor fietsers zijn de drie openbare fietspompen in het stadscentrum. Ze zijn te vinden naast de bewaakte fietsenstalling De Bareel aan het station, op de hoek van de Grote Markt bij de ingang van de Reynaertgalerij en in de Hospitaalstraat recht tegenover de Campus Waas van KAHO Sint-Lieven.

9


Kort De zomervakantie plannen? ‘Vakantie op maat’ helpt hierbij.

Vakantie op maat 2013 Stedelijk aanbod

De Lentemarkt is in het land! Op zondag 19 mei 2013 gaat ze weer door: de jaarlijkse Lentemarkt. Tuinders zetten sinds enkele jaren hun klok gelijk op dit evenement, dat een frisse start geeft aan de jaarlijkse activiteitenkalender. Van 10 tot 16 uur kan u op de Grote Markt van Sint-Niklaas terecht bij tientallen handelaars in bijzondere bloemen en planten. U kan er ook zoeken naar een origineel tuinornament en een fris idee om uw prieeltje tot een regenboog om te toveren. Er wordt geen bloemaarde meer verdeeld en er vinden niet langer bloemenmarkten plaats te Belsele, Nieuwkerken, Puivelde en Sinaai. De inwoners uit de deelgemeenten zijn dus van harte welkom op deze Lentemarkt, die gratis te bezoeken is. Neem deel aan de wedstrijd in de stand van de compostmeesters en ontvang een leuke prijs.

Trage wegen: wat vindt u ervan? Een bospad, een veldweg, een doorsteekje in een nieuwe wijk... Trage wegen vindt u overal. Fietsers en wandelaars, landbouwers en natuurliefhebbers weten ze zeker te vinden. Toch verdienen heel wat trage wegen meer aandacht. Daar wil het stadsbestuur, samen met Trage Wegen vzw, werk van maken. Vorig jaar werd een tragewegenplan opgemaakt voor Sinaai. Dit jaar wordt er een plan opgemaakt voor Belsele. Sint-Niklaas en Nieuwkerken komen de volgende jaren aan bod. In een eerste stap gingen vrijwilligers op pad om alle trage wegen in Belsele te inventariseren. Nu willen we graag uw mening over deze trage wegen horen. Daarom nodigen we alle mogelijke gebruikers en organisaties (scholen, landbouwers, jeugdbewegingen, wandel- en andere sportclubs, socio-culturele verenigingen,…) uit om opmerkingen en suggesties te geven. Laat dus uw stem horen op de infoavond die plaats vindt in De Kouter, Koutermolenstraat 8b in Belsele op dinsdag 5 juni om 20 uur. Meer info: dienst patrimonium, tel. 03 778 32 61 – davy. baetens@sint-niklaas.be

10

‘Vakantie op maat’ is een handige brochure, die elk jaar opnieuw uitgegeven wordt door het stadsbestuur. In deze publicatie vindt u een overzicht van zomeractiviteiten. Zowel voor kleuters, kinderen als jongeren is er een aanbod.‘Vakantie op maat’ wordt via alle Sint-Niklase scholen verdeeld. Wie graag nog een exemplaar heeft, kan dit gratis bekomen in het stadhuis, bij de stedelijke jeugddienst. ‘Vakantie op maat’ kan ook digitaal op de stadswebsite ingekeken of gedownload worden. Info: stedelijke jeugddienst, tel. 03 778 35 13 of jeugd@sintniklaas.be

Materiaal gezocht: Anton van Wilderode / Cyriel Coupé Anton van Wilderode, pseudoniem van Cyriel Paul Coupé, was een vooraanstaand Vlaamse dichter, schrijver, literair vertaler en priester. Als leraar aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas gaf hij onder meer les aan Paul Snoek en Tom Lanoye. In samenwerking met diverse partners bereidt de Bibliotheca Wasiana een project voor met o.a. een tentoonstelling over Anton van Wilderode. Heeft u nog les gehad van Cyriel Coupé en wil u uw ervaring met ons delen? Of was u misschien collega-leerkracht? Heeft u nog mooie herinneringen aan de poëzie van Anton van Wilderode? Alle archiefstukken, foto’s, films, documenten, memorabilia of weetjes enz. zijn welkom. Bent u bereid om materiaal ter beschikking te stellen voor dit erfgoedproject (september-november 2013), neem dan contact op met de Bibliotheca Wasiana, Hendrik Heymanplein 3, tel. 03 778 34 40, of via bibliotheca.wasiana@sint-niklaas.be.


Bloed geven doet leven Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis organiseert volgende bloedafnames (telkens van 17.30 tot 20 uur). • ontmoetingscentrum, Voskenslaan 154, Sint-Niklaas op 15 en 23 mei en op 12 en 20 juni; • Huize Den Dries, Dries 53, Sinaai, op 12 juni; • stedelijke basisschool, Gijselstraat 35, Nieuwkerken op 5 juni; • De Klavers, Sint-Andriesstraat 1, Belsele, op 29 mei.

De spiegeltent staat weer op de Grote Markt Van 16 tot 20 mei kan u opnieuw terecht in de spiegeltent op de Grote Markt voor tal van activiteiten, o.a. concert van De Mens (16 mei), Vienna fuif (17 mei), seniorenmatinee en spiegel-zangpaleis (18 mei), Salsamatinee en concert Karree Konfituur (19 mei) en stand up comedy (20 mei). Alle info: www.vivalola.be

Doe mee met Fairtrade@Work, want élke hap telt! Serveer op donderdag 16 mei eerlijke koffie, fruitsap of een eerlijke lunch. Net als vele andere bedrijven. Of beter nog: organiseer een picknick en schuif zo misschien aan bij de grootste fairtradepicknick van het land. Pak er gerust mee uit. Want kiezen voor fair trade, daar mag u trots op zijn. En misschien wint u wel onze fairtrade@work-award! Heeft uw bedrijf geen tuin en uw chef-kok geen picknickmanden? Organiseer dan een drink met fairtradecocktails of een koffiebreak met fairtradekoekjes. Een dag later is er ook fairtrade@school. Op vrijdag 17 mei zetten de scholen eerlijke handel in de kijker! Nog meer info of inspiratie nodig? Bezoek www.fairtradeday.be Heeft u beslist om mee te doen? Ga dan eens langs bij de dichtstbijzijnde wereldwinkel. U vindt een wereldwinkel in Nieuwkerken, Belsele en Sint-Niklaas.

Tegen een vergoeding kan u die reserveren en vrij gebruiken. Op het einde van de rit zet u de auto terug op de standplaats, zodat de volgende gebruiker ermee weg kan. Een eigen auto neemt een enorme hap uit uw budget – zeker als hij vaker stilstaat dan rijdt. Niet zo bij Cambio! U betaalt, op een bescheiden maandelijks abonnement na, namelijk enkel en alleen als u daadwerkelijk met de auto rijdt. Denkt u dat Cambio autodelen iets voor u zou kunnen zijn? Kom dan naar de eerstvolgende infoavond die de stad organiseert op donderdag 6 juni om 20 uur in de vredeszaal van het stadhuis. Graag vooraf inschrijven via de milieudienst, cel duurzaamheid, tel. 03 778 31 97 of duurzaamheid@sint-niklaas.be. Meer info: www.cambio.be.

Sport

Dinsdag 28 mei – negende Sportmarkt Sportieve instuif op het marktplein voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Vrolijke kennismaking met een 20-tal sporten tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur. Organisatie stedelijke sportdienst met medewerking van diverse sportclubs en -federaties en leerlingen sport van het T.I. Sint-Isidorus.

Inschrijven voor de zomersportkampen

Dag van Europa 2013 Van 3 tot 10 mei landen er vreemde vogels in onze stad. 15 Europese burgers en een drietal kunstenaars strijken neer om de natuur in onze stad te ontdekken. Deze Europese gasten zijn hier dankzij Europese projectsubsidie om deel te nemen aan workshops en geluidssessies van het project ‘Luistervinken/a knocking bird’. Op donderdag 9 mei, de Dag van Europa, wordt het resultaat van deze Europese samenwerking afgesloten met een stadsgeluidenconcert door TRES Silencio & the Colour U om 20 uur in het Museumtheater. Inkomprijzen: 5 en 2 EUR, reserveren via de stadsschouwburg. Meer info patricia.maes@sint-niklaas.be, tel. 03 778 33 70 www.dromenvandenatuurindestad.be

Infoavond Cambio autodelen Cambio autodelen is een eenvoudige formule waarbij op verschillende, vaste standplaatsen in de stad auto’s ter beschikking staan.

De infofolders voor de zomersportkampen zijn beschikbaar. Jongeren tussen 3 en 18 jaar krijgen een ruime keuze uit tientallen sporten. De folders werden verdeeld via de Sint-Niklase scholen. U kan ze uiteraard nog bekomen bij de sportdienst, de sportcentra, Sinbad en het recreatiepark De Ster. Ook op www.sint-niklaas. be kan u terecht kunnen voor zowel informatie, als inschrijving.

Start to triatlon! Op 4 juni begint een elf weken durende opleiding voor wie later in de zomer – op 18 augustus bijvoorbeeld, als de ‘Steratlon’ plaatsvindt - eens aan een triatlon wil deelnemen. Het Waaslands Triathlon en Duathlon Team staat in voor de begeleiding. Lopen op dinsdagavond, zwemmen op woensdag- en zaterdagavond en fietsen op zondagmorgen. De deelnameprijs bedraagt 60 EUR per persoon. Inschrijven kan vanaf 9 jaar via www.wtt2000.be.

11


Milieu Samen op weg naar goedkopere groene energie: bespaar op uw energiefactuur Op basis van dit voorstel kan u dan tijdens de acceptatiefase, die loopt van 30 mei tot en met 30 juni, beslissen om al dan niet te veranderen van energieleverancier. Begeleiding bij de overstap naar een andere leverancier is inbegrepen in het aanbod.

Infoavond over de campagne

In navolging van het succes van de vorige twee edities organiseert de provincie Oost-Vlaanderen dit jaar opnieuw een samenaankoop groene energie. Hierbij worden zo veel mogelijk burgers aangespoord om samen de markt op te gaan en zo de meest voordelige tarieven voor elektriciteit en gas af te dwingen. Wie vorig jaar reeds meedeed kan hiervan meespreken: meer dan 33.000 gezinnen waagden de overstap en bespaarden gemiddeld 250 EUR op hun energiefactuur!

Hoe neemt u deel aan de samenaankoop? Inschrijven kan van 19 april tot uiterlijk 21 mei via de website www.samengaanwegroener.be. De inschrijving is geheel vrijblijvend. Geen internet? Kom dan naar de zitdagen die de stad organiseert op het stadhuis. Op 22 mei is er een online veiling waarop de energieleveranciers hun beste bod doen. Daarna ontvangt u een persoonlijk voorstel met een duidelijk zicht op uw mogelijke besparing.

De stad Sint-Niklaas organiseert een infoavond voor geïnteresseerden op 8 mei 2013 om 20 uur in de trouwzaal van het stadhuis. Deze infoavond staat open voor iedereen. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Zitdagen voor burgers zonder toegang tot internet Wie geen toegang tot internet heeft en toch wil inschrijven voor de samenaankoop van groene energie, is welkom op de zitdagen die het stadsbestuur inricht op volgende data: 13, 14, 15, 16, 17 en 21 mei. De zitdagen zijn enkel op afspraak en gaan door in de verzusteringszaal in het stadhuis, telkens van 9 uur tot 12.30 uur. Afspraken kunnen worden gemaakt via de klantendienst op het telefoonnummer 03 778 30 00. Vergeet niet uw laatste jaarafrekening van elektriciteit en eventueel aardgas mee te brengen naar de afspraak! Deze gegevens zijn nodig om uw inschrijving te vervolledigen. Wie tijdens de acceptatiefase, na het ontvangen van een persoonlijk voorstel per post, wenst over te stappen naar een andere leverancier, zal opnieuw een persoonlijke afspraak kunnen maken in de periode van 19 tot 28 juni.

Gratis duurzaam bouwadvies Duurzaam bouwen of renoveren doet u niet zomaar. Er is immers enig deskundig advies vereist vooraleer u aan de slag kan gaan! De stad SintNiklaas biedt haar inwoners reeds geruime tijd de mogelijkheid aan om beroep te doen op één of meerdere sessies gratis duurzaam (ver)bouwadvies van maximaal anderhalf uur. Vertrekkende van uw behoeften en wensen en aan de hand van bouwplannen, schetsen of foto’s, geeft een architect verbonden aan de MilieuAdviesWinkel (MAW) van Gent een

voor (ver)bouwers

persoonlijk advies op voor de meest energie- en milieuvriendelijke bouwoplossingen voor uw woning. De sessies duurzaam bouwadvies gaan door op vaste zitdagen in het stadhuis, elke 1e dinsdag van de maand, tussen 16 en 19 uur. Een afspraak maken is eenvoudig. Eén telefoontje naar de milieudienst op 03 778 31 97 of een mailtje naar duurzaamheid@ sint-niklaas.be volstaat. Indien u zich niet kan vrijmaken op de voorgestelde data of indien voorgestelde data volzet zijn, kan u voor persoonlijk advies worden doorverwezen naar de MAW in Gent op een moment naar keuze.

Kringlooptuinieren, iets voor u? De afvalintercommunale MIWA organiseert, in samenwerking met VLACO vzw (de Vlaamse compostorganisatie) en de stad Sint-Niklaas, een gratis cursus ‘Composteren in de kringlooptuin’. Deze cursus is voor iedereen die graag wil leren thuiscomposteren. Ook wie reeds aan thuiscomposteren doet, maar nog vragen heeft of met specifieke, kleine problemen kampt, kan in deze cursus heel wat opsteken. De deelname is gratis.

12

Theorieles: woensdag 29 mei, 19-22 uur, MIWA (Vlyminckshoek 12, Sint-Niklaas) Bezoek: zaterdag 1 juni, 10-12 uur, Hof ter Winkelen (Holle Eikstraat 34, Londerzeel) Praktijkles: woensdag 5 juni, 9-12 uur, MIWA (Vlyminckshoek 12, Sint-Niklaas) Heeft u interesse, aarzel dan niet om u in te schrijven via 03 776 72 50 of info@miwa.be.


Dag van het Park zondag 26 mei 2013

TUIN SALONS VOOR SCHONE KUNSTEN

CASINOPARK

PARK MERCATORMUSEUM R. De Vidtspark

Parcours wandelzoektocht

Er valt in onze stad heel wat meer groen te ontdekken dan u denkt! Op de Dag van het Park van zondag 26 mei worden onder het jaarthema ‘Investeer in groen, winst verzekerd’, vier parken in het stadscentrum in de kijker geplaatst. Een wandelzoektocht, met tal van prijzen voor jong en oud, leidt de deelnemers via het Romain De Vidtspark langs het park aan het Mercatormuseum en de tuin van de salons voor schone kunsten naar het Casinopark. Op elke locatie valt er heel wat te beleven. Romain De Vidtspark (11.00 – 15.00 uur) 11.00 uur: Harmonie De Toekomst 12.00 – 13.30 uur: afvalarme fairtrade en bio-picknick (Oxfam Wereldwinkel en Velt Waasland) 13.30 – 15.00 uur: vertrek wandelzoektocht Doorlopend: - wandelende fanfare (Goe Vals en uit de Moâte), circusinitiatie ( Cirque del Mundo), springkasteel, schminken… - opendeur Vogelbescherming Vlaanderen, verschillende natuurinfostandjes, drankenstand Oxfam Wereldwinkel Park Mercatormuseum (14.00 – 16.30 uur) Doorlopend: - Mercator museumspelen - vertellingen in de woonwagen (De Zonfabriek) - workshop ‘Reuzenpunnik’ (De Zonfabriek) Begeleide wandeling ‘Groene binnentuinen in de stadskern’ 14.00 – 15.00 – 16.00 uur - Vertrek: Dekenij, Ankerstraat 83

Tuin van de salons voor schone kunsten (14.30 – 17.00 uur) Doorlopend: - wandelende fanfare ‘Zirkoes’ (Circusplaneet) - vieruurtje op muziek met de reuzen Janneke en Mieke (Reuzengilde St.- Nicolas) - workshop ‘Cupcakes versieren’ (Letsgroep Sint-Niklaas) met koffie- en theebar Casinopark (15.00 – 19.00 uur) 16.00 – 19.00 uur: muziekprogrammatie op de kiosk (De Casino) Doorlopend: - initiatie boomklimmen (PAN Boombeheer) - eindpunt wandelzoektocht 18.00 uur: prijsuitreiking wandelzoektocht 16.00 – 19.30 uur: huifkartocht naar het Romain De Vidtspark Meer info: milieudienst, www.sint-niklaas.be

13


Opendeurdagen in de scholen Basisonderwijs Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Basisschool De Tovertuin Slachthuisstraat 68, Sint-Niklaas zaterdag 25 mei 2013: school­feest Basisschool De Watertoren Watertorenstraat 1, Sint-Niklaas zaterdag 27 april 2013: open­deurdag zaterdag 22 juni 2013: school­feest Freinetschool De Ark Beneluxstraat 50, Sint-Niklaas zaterdag 1 juni 2013: schoolfeest en opendeurdag Kleuterschool De Kleurboog Vijfstraten 130, Sint-Niklaas zaterdag 15 juni 2013: schoolfeest M.P.I.G.O. Zonneken Eekhoornstraat 1, Sint-Niklaas zaterdag 22 juni 2013: 14.00-18.00 uur: schoolfeest

Officieel gesubsidieerd onderwijs Stedelijke Basisschool De Droomballon Gyselstraat 35, Nieuwkerken zaterdag 1 juni 2013: vanaf 13.00 uur: schoolfeest

14

Stedelijke Basisschool Gavertje Vier Gavermolenstraat 83, Belsele zaterdag 25 mei 2013 vanaf 14.00 uur: schoolfeest

Vrij gesubsidieerd onderwijs Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Ankerstraat 39, Sint-Niklaas zaterdag 4 mei 2013: 14.00 - 17.00 uur: infonamiddag; zaterdag 1 juni 2013 vanaf 14 uur: schoolfeest Basisschool Berkenboom “De Ritsheuvel” Kemzekestraat 20, Belsele zaterdag 25 mei 2013 vanaf 14.00 uur: schoolfeest Ervaringsgerichte Basisschool Berkenboom “De Fontein” Gasmeterstraat 28, Sint-Niklaas zaterdag 27 april 2013 vanaf 14.00 uur: schoolfeest Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Heilige Familie R. Van Britsomstraat 1, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013: 14.00 - 18.00 uur: opendeurdag Gesubsidieerde Vrije Lagere School Heilige Familie R. Van Britsomstraat 1, Sint- Niklaas zondag 5 mei 2013: 14.00 - 18.00 uur: open­deurdag

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Geel & Groen Heistraat 206, Sint-Niklaas zaterdag 1 en zondag 2 juni 2013: BBQ Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.V. Presentatie Plezantstraat 135, Sint-Niklaas zaterdag 25 mei 2013: schoolfeest en opendeurdag met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.V.Presentatie Watermolendreef 167, Sint-Niklaas zaterdag 25 mei 2013: 14.00 - 20.00 uur: schoolfeest Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintCarolus Lodewijk De Meesterstraat 1, Sint-Niklaas zaterdag 25 mei 2013: vanaf 14.00 uur: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool Broeders Nieuwstraat 75, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013 van 14.00 - 17.00 uur: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool Broeders Driegaaienstraat 8, Sint-Niklaas zaterdag 4 mei 2013 vanaf 14.00 uur: schoolfeest met info


Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintJozef-Klein Seminarie Collegestraat 31, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013 van 14.00 - 18.00 uur: opendeurdag Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintCamillus Oude Molenstraat 58, Sint-Niklaas zaterdag 23 maart 2013: opendeur, schoolfeest en info Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintCamillus Hertjen 106, Sint-Niklaas zaterdag 4 mei 2013: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heilig Hartschool Tereken 33B, 9100 Sint-Niklaas zondag 2 juni 2013: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool Don Bosco A & B Tulpenstraat 16, Sint-Niklaas zaterdag 25 mei 2013 vanaf 13.00 uur: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintLutgart Kerkstraat 13, Belsele zaterdag 25 en zondag 26 mei 2013: school­feest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.Vrouw ten Bos Turkyen 1, Nieuwkerken zaterdag 27 april 2013: 10.00 - 12.00u: opendeurdag Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.L.Vrouw ten Bos Heihoekstraat 204, Nieuwkerken zaterdag 4 mei 2013: 10.00 - 12.00u: opendeurdag Sint-Catharinascholen Sinaai Gesubsidieerde Vrije Lagere School Edgar Tinelstraat 29, Sinaai zaterdag 1 en zondag 2 juni 2013: schoolfeest met info Sint-Catharinascholen Sinaai Gesubsidieerde Vrije Basisschool “Klavertje 3” Vleeshouwersstraat 2, Sinaai zaterdag 25 mei 2013: 10.00 - 12.00 uur: openklasjesdag Sint-Catharinascholen Sinaai – Gesubsidieerde Vrije Basisschool “De Zwaan” Leebrugstraat 65, Sinaai zaterdag 25 mei 2013: 10.00 - 12.00 uur: openklasjesdag

Sint-Catharinascholen Sinaai Gesubsidieerde Vrije Basisschool “Het Wijntje” Wijnveld 253, Sinaai zaterdag 25 mei 2013: 10.00 - 12.00 uur: openklasjesdag

Secundair Onderwijs Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Koninklijk Atheneum Parklaan 89, Sint-Niklaas zaterdag 27 april 2013: 10.00 - 18.00 uur Freinetschool Villa Da Vinci Tereken 46, Sint-Niklaas zaterdag 27 april 2013: 10.00 - 18.00 uur Projectmatige middenschool De Proms Slachthuisstraat 68, Sint-Niklaas zaterdag 27 april 2013: 10.00 - 18.00 uur op KA Sint-Niklaas Kunstafdeling KA Koningin Astridlaan 96, Sint-Niklaas zaterdag 27 april 2013: 10.00 - 18.00 uur Centrum Deeltijds Onderwijs Newton Noordlaan 32, Sint-Niklaas zaterdag 27 april 2013: 11.00 - 17.00 uur SBSO Baken Buitengewoon Secundair Onderwijs van het Gemeenschapsonderwijs Bellestraat 89, Sint-Niklaas zaterdag 22 juni 2013: 14.00 - 18.00 uur: schoolfeest.

Vrij Gesubsidieerd Onderwijs Berkenboom Humaniora Kleine Peperstraat 16, Sint-Niklaas zaterdag 4 en zondag 5 mei 2013: 13.30 - 17.30 uur Technisch Berkenboom-Instituut Kalkstraat 26, Sint-Niklaas zaterdag 4 en zondag 5 mei 2013: 13.30 - 17.30 uur Broederschool Humaniora SintNiklaas Nieuwstraat 75, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013: 10.00 - 17.00 uur

Broederschool Handel Nieuwstraat 91, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013: 10.00 - 17.00 uur Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Plezantstraat 135, Sint-Niklaas zaterdag 4 mei 2013: 13.30 - 17.30 uur Heilige Familie Secundair Hofstraat 15, Sint-Niklaas zaterdag 4 en zondag 5 mei 2013: 14.00 - 18.00 uur Sint-Jozef Klein Seminarie Collegestraat 31, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013: 14.00 - 18.00 uur Technisch Instituut Sint-Carolus eerste graad: Hospitaalstraat 2, Sint-Niklaas zaterdag 4 en zondag 5 mei 2013: 13.30 - 17.30 uur Technisch Instituut Sint-Carolus tweede en derde graad: L. De Meesterstraat 58, Sint-Niklaas zaterdag 4 en zondag 5 mei 2013: 13.30 - 17.30 uur Technisch Instituut Sint-Carolus HBO 5 verpleegkunde (campus Waas) Hospitaalstraat 23, Sint-Niklaas zaterdag 20 april 2013: 10.00 - 17.00 uur Vrije Technische Scholen BSO en TSO Breedstraat 152, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013: 10.00 - 17.00 uur VTS Centrum Leren en Werken Kokkelbeekstraat 44, Sint-Niklaas zaterdag 4 mei 2013: 13.00 - 16.30 uur VTS 3 – Buitengewoon Secundair Onderwijs Breedstraat 104, Sint-Niklaas zondag 5 mei 2013: 10.00 - 17.00 uur

Hoger Onderwijs Gesubsidieerd Vrij Onderwijs KAHO Sint-Lieven – Campus Waas Hospitaalstraat 23, Sint-Niklaas zaterdag 20 april 2013: 10.00 - 17.00 uur: open dag; woensdag 26 juni 2013: 14.30 uur stipt: infonamiddag; zaterdag 7 september 2013: 9.00 - 13.00 uur: infodag.

Broederschool Biotechnische en Sport Weverstraat 23, Sint-Niklaas zaterdag 4 mei 2013: 14.00 - 18.00 uur

15


Tot uw dienst

Stadsdiensten krijgen

nieuwe telefoonnummers vanaf 27 mei De telefoonnummers van een groot aantal stadsdiensten veranderen vanaf 27 mei 2013. De nieuwe telefoonnummers kunnen nu al gebruikt worden. De oude nummers zijn vanaf 27 mei niet meer bereikbaar. In dit overzicht vindt u een selectie van de nieuwe nummers. Op onze website, www.sint-niklaas.be, vindt u een uitgebreide lijst met nummers die veranderen. De nieuwe infogids 2013-2014 vermeldt uiteraard ook enkel de nieuwe telefoonnummers. TIP: U kan ons ook gratis bellen via Skype. Algemeen en stafdiensten Algemeen telefoonnummer Klantendienst Beleidsondersteunende cel Secretariaat Communicatie PBW Personeel Internationale samenwerking

03 778 30 00 03 778 30 00 03 778 30 60 03 778 30 70 03 778 30 80 03 778 30 90 03 778 31 00 03 778 31 30

FinanciĂŤn Ontvangerij Verzekering Belastingen Boekhouding Economie en vzw centrummanagement

03 778 31 40 03 778 31 50 03 778 31 60 03 778 31 70 03 778 31 80

Ruimte Milieu Ruimtelijke ordening Mobiliteit Patrimonium en landbouw

03 778 31 90 03 778 32 10 03 778 32 50 03 778 32 60

Burgerzaken Deelgemeentehuis Belsele Deelgemeentehuis Sinaai Deelgemeentehuis Nieuwkerken Burgerzaken Burgerlijke stand

03 778 32 70 03 778 32 80 03 778 32 90 03 778 33 00 03 778 33 20

Cultuur Cultuur Cultuurcentrum Stadsschouwburg Reserveringsnummer stadsschouwburg Vrije ateliers Archief Hoofdbibliotheek Bibfiliaal Nieuwkerken Bibfiliaal Belsele

03 778 33 30 03 778 33 40 03 778 33 50 03 778 33 66 03 778 33 70 03 778 33 80 03 778 34 00 03 778 34 32 03 778 34 36

Bibfiliaal Sinaai Museum SteM Mercatormuseum Evenementen en plechtigheden Toerisme Jeugd

03 778 34 37 03 778 34 50 03 778 34 70 03 778 34 80 03 778 35 00 03 778 35 10

Infrastructuur Openbare werken + Technische dienst Logistiek + Magazijn Openbare werken + Wegen Gebouwen + Garage Groendienst Reinigingsdienst + Reine stad Schoonmaak

03 778 35 20 03 778 35 50 03 778 35 70 03 778 35 90 03 778 36 10 03 778 36 20 03 778 36 25

Welzijn Kinderopvang Sociale Dienst Welzijnshuis

03 778 36 30 03 778 37 20 03 778 37 30

Sport en recreatie Sport Sportcentrum De Witte Molen* Sportcentrum De Klavers* Sportcentrum De Mispelaer* Sportcentrum Ter Beke* Zwembad (Sinbad) Sportpromotie

03 778 37 50 03 778 37 60 03 778 37 70 03 778 37 80 03 778 37 90 03 778 38 00 03 778 38 10

Onderwijs Onderwijs Academie muziek, woord en dans Academie schone kunsten Basisschool Nieuwkerken (Droomballon) Basisschool Belsele (Gavertje 4)

03 778 38 40 03 778 38 50 03 778 38 70 03 778 38 90 03 778 39 00

Politie Politie Belsele Politie Sinaai Politie Nieuwkerken

03 778 32 71 03 778 32 81 03 778 32 91

*Deze nummers worden pas op 27 mei overgezet en kunnen pas vanaf dan gebruikt worden.

Colofon

De Stadskroniek is het infomagazine van de stad Sint-Niklaas. Het heeft een oplage van 35.000 exemplaren en verschijnt tweemaandelijks. Contactinfo: Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 778 30 00, info@sint-niklaas.be, www.sint-niklaas.be. Onze medewerkers zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.15 tot 16.00 uur. U kan ons ook vragen stellen op Facebook (facebook.com/sintniklaas) en op Twitter (twitter.com/stadsintniklaas). Verantw. uitg.: Lieven Dehandschutter, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Stadskroniek mei 2013  

Clementwijk 2 gaat van start, Stationsstraat in laatste rechte lijn, Op bezoek bij de winnaars van de stadsprijs 2012, Opendeur Politiehuis,...

Advertisement