Page 1

stadskroniek

maart/april

2014

SINT-NIKLAAS

art 2014 – 44ste jaargang – nr.2 – Sin andelijks – ma t-Niklaas 1 Tweema

Oud is niet out! Uw mening over het ouderenbeleid van morgen Doe mee aan de enquête van stad en OCMW

Verantw. uitg.: F. Willockx, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

van alle markten thuis


Uw mening over het ouderenbeleid van morgen

Oud is niet out! We worden met zijn allen steeds ouder. Dat is eigenlijk vooral goed nieuws. Senioren van vandaag zijn vaak actieve burgers, die zich met hun kennis en ervaring inzetten voor hun omgeving en voor de samenleving. Maar de toenemende vergrijzing van de bevolking plaatst het stadsbestuur en het OCMW ook voor de uitdaging om Sint-Niklaas te ontwikkelen tot een leeftijdsvriendelijke stad. Dat gebeurt aan de hand van beleidsplannen die beschrijven hoe toekomstige noden van de senioren kunnen opgevangen worden, bijvoorbeeld inzake huisvesting en gezondheidszorg. Stad en OCMW kunnen dat evenwel niet alleen. Zij hebben daarvoor de verwachtingen en de mening nodig van de 65-plussers in onze stad. Aan hen is de enquête in deze Stadskroniek gericht. Er is al heel wat gerealiseerd Ook de voorbije jaren hebben stad en OCMW al beleidsplannen gemaakt om de toekomst voor te bereiden. Zo werkte het OCMW in de periode 2003-2004 een plan uit op basis van een enquête bij alle gezinnen in Sint-Niklaas om de zorg voor senioren tijdens de daaropvolgende tien jaar grondig te vernieuwen. Momenteel zijn de meeste initiatieven uit dit plan gerealiseerd. Zo kan u in thuiszorgcentrum ‘t Punt terecht met al uw vragen rond thuiszorg. Voor dagopvang is er het dagverzorgingscentrum De Sprankel.

2

Het OCMW bouwde ook 96 serviceflats op Zwijgershoek en aan de Azalealaan. En ook de bouw van het woonzorgcentrum De Spoele in de Lamstraat en het woonzorgcentrum Het Lindehof in Belsele, met extra kamers voor kortverblijf, zijn realisaties uit het vorige zorgplan. Het stadsbestuur heeft in 2008 een ouderenbeleidsplan opgemaakt. Dit plan leidde bijvoorbeeld tot de organisatie van de seniorenbeurs, de jaarlijkse seniorenweek, huisbezoeken door vrijwilligers aan de 80-plussers van Sint-Niklaas, namiddagvoorstellingen in de stadsschouwburg (matinees) en het vernieuwen van de seniorengids.


Naar nieuwe beleidsplannen: doe mee aan de enquête

Hoe uw mening geven? Schriftelijk

De vorige beleidsplannen dateren al van enkele jaren geleden. Intussen worden Sint-Niklazenaren steeds ouder. Nieuwe noden dienen zich dan ook aan. In het nieuwe ouderenbeleidsplan en het nieuwe zorgstrategisch plan wordt vastgelegd welke dienstverlening en zorg stad en OCMW de komende jaren willen aanbieden aan de senioren van Sint-Niklaas. Het stadsbestuur en het OCMW-bestuur willen daarbij rekening houden met de mening van alle 65-plussers in SintNiklaas. Dit doen we via een enquête in het midden van deze Stadskroniek. Op deze manier kan u bijdragen aan het ouderenbeleid van morgen!

Omdat uw mening belangrijk is voor stad en OCMW, nodigen we hierbij alle 65-plussers uit om de enquête in deze Stadskroniek in te vullen en aan ons terug te bezorgen via de speciale brievenbussen, die u vindt op de volgende plaatsen: • Sint-Niklaas: Stadhuis (infobalie) - Hoofdbibliotheek Hendrik Heymanplein - Lokaal dienstencentrum De Wilg - Bibfiliaal Clementwijk - BuurTThuis Reynaertpark • Belsele: Woonzorgcentrum Het Lindehof • Nieuwkerken: Woonzorgcentrum Het Populierenhof • Sinaai: Bibfiliaal Sinaai

Wij kennen graag uw ervaring en uw mening over de nieuwe initiatieven voor senioren die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Ook willen we weten hoe u graag wil wonen, zowel nu als in de toekomst. Verder vernemen we graag hoe u wenst dat de zorg er in de toekomst zal uitzien, ook al heeft u daar momenteel misschien nog geen behoefte aan. Dit alles, en nog meer, is het onderwerp van de enquête in het midden van deze Stadskroniek. Op het einde van de vragenlijst worden enkele algemene vragen gesteld over uw persoonlijke situatie, maar de enquête is volledig anoniem.

Online

De voorbije jaren zijn er al een aantal enquêtes uitgevoerd onder de inwoners van Sint-Niklaas. Zo nam u misschien deel aan de enquête in het kader van het ouderenbehoefteonderzoek of de stadsmonitor. Ook brachten een aantal vrijwilligers huisbezoeken aan zo veel mogelijk personen boven de 80 jaar. Uiteraard zullen stad en OCMW ook dankbaar gebruik maken van de informatie uit die eerdere onderzoeken om de nieuwe beleidsplannen voor te bereiden.

Maakt u even tijd voor deze enquête? Het invullen zal slechts een tiental minuten duren. Gelieve de ingevulde vragenlijst uiterlijk op 14 april 2014 terug te bezorgen.

U kan de vragenlijst ook online invullen via de link op de homepage van de website van de stad ( www.sint-niklaas.be) en op de website van het OCMW (www.ocmwsintniklaas.be). Op volgende adressen staan computers ter beschikking om de enquête online in te vullen: Dienstencentrum De Wilg – Hoofdbibliotheek Hendrik Heymanplein – Woonzorgcentrum Het Lindehof – Bibfiliaal Sinaai – Woonzorgcentrum Het Populierenhof.

Wie hulp wenst bij het invullen van de vragenlijst of meer uitleg, kan bellen naar thuiszorgcentrum ’t Punt, tel. 03 778 68 68 of de sociale dienst in het stadhuis, tel. 03 778 37 20.

MEER INFO? Indien u graag op de hoogte blijft van de resultaten van het onderzoek, kan u hieronder uw naam en adres of e-mailadres invullen en samen met de enquête deponeren op één van de inzamelpunten. Het doorgeven van deze gegevens heeft geen invloed op de anonimiteit van de bevraging en dit strookje wordt niet gekoppeld aan uw antwoorden. Het invullen van dit strookje is uiteraard niet verplicht. Naam en voornaam:.............................................................................................................................................................. Straat en nummer:................................................................................................................................................................. Postcode:............................................................................................................................................................................... Woonplaats:.......................................................................................................................................................................... E-mailadres:...........................................................................................................................................................................

3


De Groote Oorlog in Sint-Niklaas

Startmanifestatie

Platform 14-18 Nog tot 13 april 2014 vindt in de tentoonstellingszaal Zwijgershoek de startmanifestatie Platform 14-18 plaats. Het gaat om een breed historisch en cultureel project voor verenigingen, scholen en particulieren rond de herdenking van de eerste wereldoorlog in onze stad. Later dit jaar is er nog een breed gamma aan andere activiteiten gepland.

De Groote Oorlog De Groote Oorlog heeft ook in Sint-Niklaas en het Waasland heel wat sporen nagelaten. Na de Duitse inval op 4 augustus 1914 zijn in onze stad en streek nieuwe lichtingen soldaten onder de wapens geroepen en honderden vrijwilligers geronseld. De felle strijd rond de Antwerpse forten zet talrijke gezinnen en burgers ertoe aan om naar het neutrale Zeeuws-Vlaanderen te vluchten. Na de haastige terugtocht van het Belgische leger onder leiding van koning Albert I volgt een algemene uittocht. Onderweg naar de Westhoek overnacht de vorst op 7 oktober met zijn echtgenote en de generale staf in het kasteel Walburg. Zijn genietroepen pogen de vijandelijke opmars te stuiten door de beschadiging of vernieling van bruggen over Schelde en Durme. Op 10 oktober bezetten twee regimenten van de Pruisische Landwehr Sint-Niklaas, met circa zevenduizend manschappen.

Platform 14-18 Nog tot 13 april is de tentoonstellingszaal Zwijgershoek het decor voor Platform 14-18. Het project brengt u terug naar het Sint-Niklaas van 1914-1918 aan de hand van een unieke reeks foto’s op zeer groot formaat en een selectie merkwaardige objecten en documenten. De tentoonstellingszaal

is vrij en gratis toegankelijk van dinsdag tot zaterdag (14 tot 17 uur) en op zondag (11 tot 17 uur). Platform 14-18 is geen traditionele, kant-en-klare expo, maar een participatief gebeuren. Laat u verrassen door de activiteiten, concerten, foto’s, objecten en documenten die tijdens de looptijd van het Platform zullen opduiken. Platform 14-18 is een realisatie van CC Sint-Niklaas en het stadsarchief met de medewerking van SteM, Erfgoedcel Waasland en diverse partners en bruikleengevers. Het Platform 14-18 is 50 dagen lang voorzien van een ruimte (tot 150 personen) voor lezingen, gespreksmomenten of tijdelijke initiatieven van scholen, verenigingen of particulieren. Info, reservaties en aanvragen voor de jaarbrochure op de cultuurdienst: tel. 03 778 33 36 of cultuur@sint-niklaas. be. Wie interessante foto’s, documenten of objecten heeft en die tijdelijk in bruikleen wenst te geven voor het project, kan nog steeds terecht bij het stadsarchief, tel. 03 778 33 80 of archief@sint-niklaas.be .

Voor de agenda en achtergrondinformatie: www.waasland1914-1918.be

4


Nog tot 30 april 2014

Gezinsabonnement De

Ster

aan voordeeltarief Een dagje aan het strand zonder in de file te staan? Het kan op een steenworp van uw deur in het recreatiepark De Ster. Een strandvakantie vlakbij huis Vergeet lange, vermoeiende autoritten. Vergeet tijdverlies en fileproblemen. U kan heel de zomer lang genieten van zon, zand en water aan het strandbad van het recreatiepark De Ster. Dit vijfsterrendomein ligt aan de groene stadsrand en heeft heel wat te bieden voor jong en oud. Kinderen kunnen er veilig en onbezorgd ravotten op de grasweiden en in de fantastische speeltuinen. De Ster is een oase van rust voor wandelaars en natuurliefhebbers en ook sportievelingen komen er aan hun trekken.

Nieuw op De Ster Het stadsbestuur investeert permanent in dit waardevol groen domein. Recente vernieuwingen zijn de tweede ruiterpiste, de Keltische bomenhoroscoop en niet te vergeten de nieuwe grote speeltuin. Kinderen van 6 tot 14 jaar kunnen er sinds mei vorig jaar klimmen, klauteren, glijden, schommelen en duikelen naar hartelust! DĂŠ blikvanger van de nieuwe speeltuin is een imposante, op maat gemaakte constructie, vertrekkend vanuit een grote zeshoekige toren. En nog een tip: een gezellig partijtje mini-golf is steeds meer in trek als gezinsactiviteit.

Voordeeltarief Dit jaar wordt het gezinsabonnement tot 30 april aangeboden aan het voordeeltarief van 30 EUR voor inwoners van het Waasland. Daarna bedraagt de kostprijs 45 EUR. Wie kiest voor een gezinsabonnement krijgt een aparte toegangskaart voor elk lid van het gezin. Daarmee kan ieder gezinslid een hele zomer lang onbeperkt het domein bezoeken. Het aanvraagformulier voor een gezinsabonnement is verkrijgbaar op het secretariaat van het recreatiepark (Lange Rekstraat 30), het toeristisch infokantoor op de Grote Markt, de infobalie van het stadhuis en de deelgemeentehuizen. Het ingevulde formulier indienen kan enkel op het secretariaat van het recreatiepark en gebeurt op vertoon van de identiteitskaart van de gezinsleden. Bij het formulier voegt u een recente pasfoto (of een duidelijke kopie) van elk gezinslid.

Contact Recreatiepark De Ster - Lange Rekstraat 30 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 03 48 en 03 777 69 50 e-mail: recreatiepark.dester@scarlet.be


Wegwijs in de digitale wereld met het dienstencentrum Smartphone, tablet, iphone,…. Woorden die u waarschijnlijk vaak hoort maar wat kan u met zo’n toestel doen? Of heeft u zelf zo’n een toestel in huis, maar kan u er geen weg mee? Tijdens de digitale week biedt het lokaal dienstencentrum tal van activiteiten aan om u wegwijs te maken in de digitale wereld. •

Activiteiten met Wii en geocaching Woensdag 23 april 2014 van 9 tot 12 uur U maakt kennis maakt met de Wii. U gaat samen met studenten op pad met een GPS, op zoek naar verschillende schatten verstopt in de stad. Prijs: 1,50 EUR/Kansenpas: 1 EUR. Smartphone of tablet? Wat doet u ermee? Maandag 28 april 2014 van 14 tot 16.30 uur. Prijs: 3 EUR/Kansenpas: 2 EUR. Uw boodschappen thuis geleverd Woensdag 30 april 2014 van 14 tot 16 uur. Bpost komt u praktisch uitleggen hoe dit werkt en hoe u hiermee

handig te werk kan gaan via het internet. Prijs: 1,50 EUR/ Kansenpas: 1 EUR • Doelgericht surfen op het internet (voor beginners) Maandag 5 mei 2014 van 14 tot 16 uur. U leert hoe u kan zoeken op het internet. Welke websites helpen u daarbij? Prijs: 1,50 EUR/Kansenpas: 1 EUR. Alle activiteiten gaan door in het lokaal dienstencentrum De Wilg in de Lamstraat 23 in Sint-Niklaas. Inschrijven aan de onthaalbalie van thuiszorgcentrum ’t Punt, Lamstraat 23. Meer info vindt u in de folder die u gratis kan afhalen in thuiszorgcentrum ’t Punt en op www.ocmwsintniklaas.be

Welkom in WZC Het Lindehof Woonzorgcentrum Het Lindehof biedt duurzame ouderenzorg in een moderne huiselijke sfeer in het dorp van Belsele. De nieuwbouw is pas eind 2013 volledig in gebruik genomen en bewoond.

Woonzorgcentrum Het Lindehof Kerkstraat 11 9111 BELSELE

Het Lindehof beschikt over 90 ruime en lichte kamers voor (zwaar) zorgbehoevende bewoners en 6 kamers voor kort- en vakantieverblijf. Kom langs van 13.30-17 uur: • Rondleidingen • Wonen in leefgroepen: animatiewerking en maaltijdgebeuren • Omgaan met dementie • Thuiszorgdienstverlening • Jobinfostand

Kijk voor een voorsmaakje op http://www.dagvandezorg.be/ de-mannen-van-de-zorg/ of www.ocmwsintniklaas.be en deel het filmpje op facebook.

Zaterdag 15 maart 2014

Meer info? www.dagvandezorg.be Met de steun van:

6

www.ocmwsintniklaas.be

Opgele wegen t: enkel os carnaval 15 ma p zaterdag 13.30-1art – 7 uur


Wedstrijd duurzame wooninitiatieven

Een buurt

om (van) te houden… Dol op je buurt? Zorg dat er ook binnen 40 jaar nog zoveel is om van te houden. Sla met je buren de handen in elkaar en maak van je straat, wijk of buurt een duurzame plek om te leven!

Heb je samen met de buren iets gerealiseerd of heb je grootse plannen om de buurt voor iedereen groener, duurzamer en aangenamer te maken? Doe mee met de wedstrijd duurzame wooninitiatieven en krijg de helft van de gemaakte kosten terugbetaald! De wedstrijd ‘duurzame wooninitiatieven’ zet in het oog springende bewonersprojecten in de kijker. Heb jij iets gerealiseerd… … samen met een groep buurtbewoners … dat duurzaam is … dat een positief effect heeft op de woonomgeving … dat inspirerend kan zijn voor andere buurten

Dien je dossier in vóór 1 oktober bij de milieudienst in het stadhuis (Grote Markt 1, 9100 SintNiklaas). Bij de aanvraag motiveer je waarom je initiatief duurzaam is, en het een collectief karakter heeft. Minimum één van de volgende kernbegrippen wordt ook gemotiveerd: kleinschaligheid, vergroening, kindvriendelijkheid, doelgroepgericht, warme samenleving, verbeterde woonkwaliteit en/of levenslang wonen. Het volledige wedstrijdreglement vind je op www.sint-niklaas.be .

.. dan ben jij de geknipte kandidaat voor onze wedstrijd!

7


Milieu Gratis bijenvriendelijk zadenmengsel op 12 en 14 maart 2014 Het is inmiddels een bekend probleem: het gaat niet goed met onze bijen. Het gebruik van pesticiden, parasieten en de dalende hoeveelheid nectar en stuifmeelrijke bloemen in onze tuinen hebben een nefaste invloed op de bijenpopulatie. Het stadsbestuur wil zijn steentje bijdragen om het tij te keren en roept daarbij de hulp in van de inwoners. Wij zorgen voor het bloemenzaad, u voor de ruimte. Wat: gratis zakje met 10 gr zadenmengsel. Waar: de infobalie van het stadhuis en de deelgemeentehuizen. Wanneer: • deelgemeentehuizen: woensdag 12 maart 2014 (vooren namiddag) • infobalie stadhuis: woensdag 12 maart en donderdag 13 maart 2014 (zolang de voorraad strekt) Per persoon kan 1 zakje worden afgehaald, om zoveel mogelijk inwoners te kunnen betrekken bij de actie. Het inzaaien van 10 gram zadenmengsel resulteert in een kleurrijke, bijenvriendelijke bloemenzee van 10-15 m². Een lust voor het oog, en bovendien ecologisch verantwoord!

Illegale huis-aan-huisophaling van oud ijzer, textiel, grofvuil kan u melden aan de politie Kringwinkel ‘Den Azalee’ is als enige erkend op het grondgebeid van Sint-Niklaas om de huis-aan-huis inzameling van textiel te organiseren. De data voor de textielinzameling staan vermeld op de ophaalkalender. Voor de huis-aan-huisophaling van grof vuil en oud ijzer moet u een afspraak maken via MIWA (www.miwa.be of tel. 0800 98 003). De politie vraagt om alle andere huis-aan-huisophalingen van onder meer textiel, oud ijzer en grofvuil te melden. Het aan-

bieden van afval aan niet-erkende ophalers is verboden. Voor textiel wordt meestal enkele dagen voor de ophaling een flyer verspreid met datum en uur van de ophaling. Deze flyers mag u bezorgen aan de dienst Bijzondere Wetten van de politie (politie.milieu@sint-niklaas.be). De ophaling van oud ijzer wordt meestal omgeroepen via een megafoon. Dit kan u melden via het algemeen nummer van de politie: 03 760 65 00. De politie zal dan verder onderzoek instellen.

Doof de lichten tijdens Earth Hour! Op zaterdag 29 maart 2014 organiseert het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor de zesde maal de internationale actie ‘Earth Hour’. Deze actie wil burgers aansporen om op die dag wereldwijd de verlichting te doven tussen 20.30 uur en 21.30 uur, als symbolische oproep om klimaatverandering tegen te gaan. Laat zien dat u geeft om de toekomst van de aarde: doe één uur het licht uit tijdens Earth Hour op 29 maart 2014. Geef een signaal af en inspireer anderen om ook deel te nemen aan

8

een beweging die zich inzet voor het behoud van onze planeet! Het stadsbestuur ondersteunt ‘Earth Hour’ door de lichten op het middenplein van de Grote Markt gedurende het volledige weekend van Earth Hour, van vrijdagavond 28 maart tot maandagmorgen 31 maart, te doven. Bijkomend zal op hetzelfde moment de monumentverlichting van het stadhuis, de cipierage en de Witte Molen worden gedoofd.


Help Sint-Niklaas aan de titel van ‘Beste Recycleergemeente van het land’ Samen met Recupel organiseert het stadsbestuur van 21 tot 29 maart 2014 een actie om zoveel mogelijk kapotte of niet-gebruikte elektroapparaten en batterijen in te zamelen. Het is dé kans om afscheid te nemen van toestellen en batterijen die u niet meer gebruikt. Elektro-apparaten bevatten gevaarlijke stoffen. Gooi ze dus zeker niet bij het restafval, maar breng ze naar het containerpark, kringwinkel ‘Den Azalee’ (Heistraat 115) of de elektrowinkel. Recupel zorgt voor de verwerking tot nieuwe bruikbare grondstoffen. Als Sint-Niklaas aan het eind van de actie het grootste hoeveelheid elektro per inwoner heeft ingezameld, winnen we behalve de titel van ‘Beste recycleergemeente van het land’ ook een reuze ontbijtpicknick voor alle inwoners. Als dat geen extra motivatie is! Meer info op www. samenrecycleren.be

Plaats uw afval op het juiste tijdstip buiten! Uw huishoudelijk afval zoals restafval, GFT, PMD, papier-karton, ... kan u enkel buiten plaatsen op bepaalde tijdstippen. Deze uren werden vastgelegd in het gemeentelijke politiereglement. Hiermee wil het stadsbestuur vermijden dat afval te vroeg in het straatbeeld opduikt. Wie deze tijdstippen niet respecteert, kan worden beboet. Uw afval kan u buiten plaatsen op de dag van de ophaling vóór 6.00 uur. Dit is het tijdstip waarop de ophaaldiensten hun inzameling starten. De ophaaldiensten hebben een vast ophaaltraject en zullen dus meestal rond hetzelfde tijdstip in uw straat passeren. Maar opgelet: wegens omstandigheden (bv. wegenwerken, evenementen, winterweer, ...) kan de ophaalroute steeds worden bijgestuurd waardoor de ophaalwagen vroeger of later op de dag door uw straat rijdt. Daarom is het aangewezen om het afval zeker voor 6.00 uur buiten te plaatsen. Wie dit te vroeg vindt, kan het afval ook de avond voordien vanaf 18.00 uur klaarzetten. Gelieve dit uur te respecteren!

Grofvuil is uitzondering! Deze afvalfractie mag u enkel de afgesproken ophaaldag zelf buiten plaatsen vanaf 6.00 uur. De ophaaldiensten starten om 8.00 uur. Werd uw afval niet opgehaald omdat het fout is aangeboden, neem het dan zeker terug binnen. Afval dat blijft staan na het verstrijken van de ophaaldag, wordt beschouwd als sluikstort.

Samengevat: Huisvuilzakken, GFT, PMD, papier-karton, textiel en snoeihout plaatst u buiten op de ophaaldag voor 6.00 uur of de avond voordien vanaf 18.00 uur. Grofvuil plaatst u buiten op de afgesproken ophaaldag tussen 6.00 en 8.00 uur.

Hoe papier en karton op de juiste manier aanbieden? Wie papier en karton aanbiedt, doet dit best op volgende manier: Verwijder de plastic folie van kranten, tijdschriften en folders. Verzamel het papier en karton in een kartonnen doos of maak er een handelbare stapel van, samengebonden met natuurkoord. Zo vermijdt u dat het papier wegwaait op de straat en vergemakkelijkt u het werk voor de ophalers.

9


Kort

‘GIDS VOL BELEVENISSEN 2014’ BRENGT TROEVEN VAN SINT-NIKLAAS IN BEELD De ‘Gids vol belevenissen’ is de jaarlijkse toeristische brochure die de Wase hoofdstad in de kijker plaatst. De publicatie heeft aandacht voor heel wat toeristische vernieuwingen, die in de loop van het voorbije jaar werden ontwikkeld en gelanceerd en nu op bredere schaal worden uitgespeeld. Zo wordt de toeristische aantrekkingskracht van Sint-Niklaas versterkt met het kunstproject Luistervinken, de ‘actieve’ Witte Molen, het stadsgolfspel, het laureaatschap inzake groenbeleid, de vernieuwing van de Stationsstraat , het beste ijssalon en de lekkerste macarons van het land en de officiële erkenning van het Reynaertgebak en de hopjenever als streekproducten. Tegelijk heeft toeristisch Sint-Niklaas ook in 2014 heel wat nieuws in de pijplijn zitten, zoals een artistiek project rond Japan, de heropening na renovatie van de salons voor schone kunsten en het Mercatormuseum, een platform rond De Groote Oorlog en het middeleeuws spektakel Guldensterrenslag. De ‘Gids vol belevenissen’ is kosteloos verkrijgbaar bij de stedelijke dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas. Ook in het stadhuis en in diverse stadsgebouwen kan u een exemplaar meenemen.

BRENG EEN VIRTUEEL BEZOEK AAN HET STADHUIS

Sinds kort kan u een virtueel bezoek brengen aan het stadhuis via Google Maps. Het neogotisch gedeelte van het stadhuis staat open voor een online wandeling door de hal, de trappenzaal, de trouwzaal, de vredeszaal, de raadzaal en het kabinet van de burgemeester. Het stadsbestuur wil met deze virtuele tour een initiatief nemen om de stadskern ook online in de kijker te zetten. De binnenkant van het stadhuis wordt getoond via Google Business Photos. Deze dienst is onder andere gericht op winkels die de potentiële klant een blik in hun zaak willen laten werpen. Een aantal winkels uit de stadskern zijn ook al te bekijken via hetzelfde systeem. U vindt de link naar de virtuele tour op www.sint-niklaas.be onder ‘Vaak bekeken’.

UW BEDRIJF IN DE KIJKER MET HET FONDS VOOR STADSPROMOTIE Het fonds voor stadspromotie is een project van het stadsbestuur om bedrijven te betrekken bij het stadspromotiebeleid. Bedrijven kunnen instappen in het fonds voor 500, 1.000 of 1.500 EUR. In ruil krijgen zij enkele geschenken (gezinsabonnementen voor het recreatiepark De Ster, tienbeurtenkaarten voor Sinbad en museumkaarten) en een ruim pakket communicatiereturn. Met de middelen van het fonds worden onder meer de stedelijke promotiecampagnes ‘Stad van de Sint’ en ‘SintNiklaas wintert’ gefinancierd. Met een participatie in het fonds

10

voor stadspromotie draagt u uw steentje bij om Sint-Niklaas een sterker profiel te geven. Dat is ook voor het bedrijfsleven een goede zaak. Want het aantrekken van bezoekers leidt tot een grotere economische en sociaal-culturele activiteit. Meer informatie: dienst communicatie, tel. 03 778 30 81.

BLOED GEVEN DOET LEVEN Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis organiseert volgende bloedafnames (telkens van 17.30 tot 20 uur): • ontmoetingscentrum, Voskenslaan 154, Sint-Niklaas, op 20 en 26 maart en op 17 en 25 april; • Huize Den Dries, Dries 53, Sinaai, op 5 maart; • stedelijke basisschool, Gijselstraat 35, Nieuwkerken, op 19 maart.

DRIETAKT STAAT TOT UW DIENST Bent u op zoek naar goede opgeleide, klantvriendelijke en ervaren poetser? Heeft u verhuisplannen. Kan u hulp gebruiken bij een kluswerk? Dan bent u bij Drietakt aan het juiste adres. Wij leveren kwaliteit en service. Meer info: Regentiestraat 42, tel. 03 766 13 40, info@drietakt.be


INTERNATIONALE VROUWENDAG ROND MATHILDE VANDERMEULEN De stedelijke emancipatieraad brengt op woensdagavond 12 maart in de tentoonstellingszaal SteM Zwijgershoek een hommage aan Maria Mathilde Vandermeulen, verzetstrijdster uit de eerste wereldoorlog. Het progamma gaat van start om 19 uur. Inschrijven kan nog tot 10 maart. De kostprijs bedraagt 8 EUR en 4 EUR voor jongeren en houders van een kansenpas. Meer info: tel. 03 778 33 32, emancipatieraad@sint-niklaas.be. Dit initiatief vindt plaats naar aanleiding van de internationale vrouwendag.

21STE MUZIEKKROEGENTOCHT Op vrijdag 21 maart vindt in de stadskern de 21ste muziekkroegentocht plaats. In een 20-tal cafés op en in de omgeving van de

Grote Markt kan u een gratis concert meepikken. De meest uiteenlopende genres komen daarbij aan bod. De concerten gaan overal van start tussen 20 en 21 uur. Het volledig programma vindt u op www.sint-niklaas.be

WINKELZONDAG IN DE STADSKERN Op 26 maart is het winkelzondag in de stadskern. De handelaars van de Stationsstraat organiseren een ‘rodeloperweekend’. In verschillende winkels worden de laatste trends getoond.

INTERNATIONALE DAG TEGEN RACISME EN DISCRIMINATIE: OOK IN SINT-NIKLAAS 21 maart werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Die dag worden racisme en discriminatie wereldwijd aan de kaak gesteld. Ook in Sint-Niklaas gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij. Onder de slogan ‘(On)bekend is (on)bemind’ vindt op zaterdag 22 maart van 15 tot 17 uur in de Stationsstraat een ludieke belevingsactie plaats rond het prangend probleem van uitsluiting in onze samenleving.

HET THEMA VAN DE JEUDBOEKENWEEK 2014 IS ‘GEVAAR!’ BANGELIJKE BOEKENDAG - ZONDAG 16 MAART VAN 9.30 TOT 12.30 UUR Maak kennis met gevaarlijke beroepen en sporten! Neem plaats in de politiecombi of test je verkeerskennis op het fietsparcours. Leer alles over EHBO of rol brandweerslangen uit. Waag je eens op een éénwieler of ga aan het jongleren. Spectaculair wordt alleszins het afdalen van het bibgebouw door echte klimmers! Geniet ook van poëtische vertellingen door de FloroOfoon, laat je een bangelijk kapsel aanmeten of luister naar vertellingen in de voorleestent. Alle activiteiten zijn gratis! Er worden ook afgevoerde jeugdboeken verkocht. SPELLETJESZONDAG - ZONDAG 23 MAART VAN 9.30 TOT 12.30 UUR Spelletjes vol spanning en gevaar? Kom naar onze spelletjeszondag en leef je uit! TIJGER ONTSNAPT (4 - 12 JAAR) - ZONDAG 30 MAART OM 11 UUR Jo werkt in het circus waar hij de tijgers verzorgt. Zijn grote droom is om ooit zelf artiest te worden. Wanneer hij op een dag een tijger laat ontsnappen begint een spannend avontuur… Gratis, inschrijven is gewenst: bibliotheek@sint-niklaas.be de Bib, H. Heymanplein 3, tel. 03 778 34 00, http://bib.sint-niklaas.be

Sssssst … tje opa’s har ! t p lo k

Breng op zondag 16 maart een bezoek aan het kloppend hart van AZ Nikolaas. Naast het gloednieuwe hartcentrum zetten een 10-tal diensten hun deuren open voor jong en oud. Kom tussen 10 uur en 17 uur zeker langs met je familie, doe mee aan de wedstrijd en win een leuke prijs!

Meer informatie over het programma kan je vinden op www.aznikolaas.be AZ Nikolaas, Moerlandstraat 1, 9100 Sint-Niklaas

11


Sport

Lentekriebels? Sportkriebels! PAASSPORTKAMPEN: INSCHRIJVEN KAN NOG STEEDS!

START TO RUN Loop 5 km in één stuk na 10 weken! Iedereen is welkom: oud of jong, sportief of onsportief! Infovergadering op woensdag 19 maart om 19 uur in de kantine van AC Waasland, Lange Rekstraat, Sint-Niklaas. Starten op vrijdag 21 maart 2014 om 19 uur stipt. Finish met test van 5 km op vrijdag 23 mei 2014. Voor meer info: mail naar ac.waasland@telenet.be, roldimac@skynet.be

LEREN ZWEMMEN VOOR VOLWASSENEN Drie cursussen van tien lessen in Sinbad onder begeleiding van het sportpromotieteam. Dinsdag van 12 tot 13 uur, van 18 tot 19 uur en van 19 tot 20 uur. De cursussen starten op 29 april. Inschrijven ter plaatse aan de onthaalbalie.

KOM NAAR DE BUITENSPEELDAG!

Voor jongeren tussen 3 en 18 kan de paasvakantie lekker sportief verlopen. Inschrijven voor de sportkampen is de boodschap. De programmafolders zijn te verkrijgen bij de stedelijke sportdienst, het recreatiepark De Ster en bij alle stedelijke sportcentra. Ook op www.sint-niklaas.be vindt u alle informatie.

ONTDEK DE STER

Geen excuus om binnen te blijven op woensdag 2 april, want dan is het weer Buitenspeeldag! Dit is het startschot van de zomer in samenwerking met de Vlaamse Overheid en kinderzenders Nickelodeon en Ketnet! Op die dag staken beide zenders hun namiddagprogramma’s en gaan de schermen helemaal op zwart. Een duidelijk signaal om naar buiten te gaan dus. Van 13 tot 17 uur zijn alle kinderen vanaf zes jaar welkom op de terreinen van sporthal De Witte Molen, buurthuis Baensland, bibliotheekfililaal Clementwijk, sporthal De Mispelaer (Nieuwkerken), sporthal De Klavers (Belsele), sporthal Ter Beke (Sinaai)

Dè Wase sportdag voor personen met een beperking en voor leerlingen van het aangepast onderwijs, is op donderdag 24 april 2014 toe aan zijn 27ste uitgave. Het recreatiepark De Ster verwacht weer meer dan 1.500 deelnemers. De organisatie is in handen van de sportdienst en de Interlokale Vereniging Burensportdienst Waasland.

12

De terreinen worden omgetoverd in één grote speeltuin waar alle kinderen GRATIS kunnen spelen. Een namiddag vol sport, spel en fun! We voorzien ook een gezond tussendoortje en ouders komen het lokaal zomeraanbod te weten in de infostand en kunnen met hun kinderen de verschillende activiteiten ontdekken, wij zorgen voor begeleiding van de activiteiten (niet voor opvang) en bestellen alvast de zon!


Mooov filmfestival van 28 april tot 4 mei 2014 Mooov filmfestival (het vroegere Open Doek) richt zich op onafhankelijke filmproducties, documentaires en wereldcinema. Mooov legt vooral de focus op films uit het Zuiden en de Noord-Zuidthematiek. Dit voorjaar vindt voor de tweede maal een regionale editie in Sint-Niklaas plaats als lenteactiviteit van het project SOLIDAIR Sint-Niklaas. Uniek in OostVlaanderen!

De films van Mooov

Het gaat onder meer om Omar, de Oscargenomineerde film uit Palestina, The Lunchbox uit India, Gloria uit Chili, Like Father Like Son uit Japan en het Mexicaanse Who is Dayani Cristal met Gael Garcia Bernal. Praktisch Mooov Filmfestival Sint-Niklaas: 28 april t.e.m. 4 mei 2014 in Siniscoop. Toegangsprijzen: 7 EUR – 6 EUR voor kansenpashouders, 65+, student met kaart en kinderen onder 12 jaar. Alle info Dienst internationale samenwerking, tel 03 778 31 32, e-mail: solidair@sint-niklaas.be www.mooov.be of www.solidairsintniklaas.be

Taalstage Colmar Van 17 tot 24 mei organiseert de verzusteringsvereniging ‘Les Amis du Jumelage’ een taalstage Frans in Colmar. Deze taalstage zal opgebouwd zijn rond het thema ‘les métiers d’art en Alsace’. De lessen gaan telkens in de voormiddag door. In de namiddag organiseert men activiteiten en bezoeken. Het logement is in gastgezinnen. Kandidaten moeten minstens 18 jaar zijn, in Groot-Sint-Niklaas wonen en bij voorkeur nog niet eerder aan een dergelijke taalstage hebben deelgenomen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de dienst onderwijs en internationale samenwerking via tineke. declercq@sint-niklaas.be of op het nummer 03 778 31 32.

Fairtradecafé voor jongeren

Overal in de wereld worden films gemaakt. Helaas komt maar een fractie van dit aanbod tot bij ons in de bioscoop of op ons scherm. Meestal zijn het enkel commerciële en westerse films, geflankeerd door een uitgebreid promobudget, die we te zien krijgen. Niets mis mee, maar wel spijtig. Mooov filmfestival Sint-Niklaas programmeert anders en kiest voor films uit de hele wereld. Mooov filmfestival gaat op zoek naar die regisseurs die kwaliteit combineren met maatschappelijk engagement. Films die commentaar leveren op ontwikkelingen in de samenleving of een artistiek verhaal vertellen dat toch toegankelijk is voor een breed publiek. Iets minder vanzelfsprekend maar zeker zo boeiend!

Woon je in Sint-Niklaas of omgeving en heb je interesse voor Noord-Zuidthema’s? Trommel dan je vrienden op en kom naar het Fairtradecafé in Jeugdhuis Den Eglantier in SintNiklaas! Je krijgt er alle info over boeiende onderwerpen als eerlijke handel en duurzame ontwikkeling. Ondertussen kan je genieten van lekkere fairtrade hapjes en drankjes. Het Fairtradecafé is elke vrijdag open van 16 uur tot 17.30 uur. Jongeren van Dwagulu Dekkente houden het café open in Jeugdhuis Den Eglantier (Apostelstraat 13, Sint-Niklaas). Het Fairtradecafé is een initiatief van Mundo Loco, een samenwerkingsverband tussen Sint-Niklase Noord-Zuid- en jongerenorganisaties: Bevrijde Wereld, Oxfam Wereldwinkel Sint-Niklaas, Bison, Dwagulu Dekkente en JC Den Eglantier.

13


Opendeurdagen in de scholen Basisonderwijs

Officieel gesubsidieerd onderwijs

Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Stedelijke Basisschool De Droomballon Gyselstraat 35 Nieuwkerken, zaterdag 7 juni 2014: vanaf 14.00 uur: “speeldorp”: feest voor 90e verjaardag van de school

Basisschool De Tovertuin Slachthuisstraat 68, Sint-Niklaas, zaterdag 26 april 2014: 10.00 - 16.00: open dag; zaterdag 17 mei 2014: vanaf 14.00 uur: school­feest Basisschool De Watertoren Watertorenstraat 1, Sint-Niklaas, zaterdag 26 april 2014: 10.00 - 18.00 uur: open­deurdag; zaterdag 21 juni 2014: vanaf 14.00 uur: school­feest Freinetschool De Ark Beneluxstraat 50, Sint-Niklaas, vrijdag 14 februari 2014: openklasdag; zaterdag 24 mei 2014: vanaf 14.00 uur: schoolfeest Basisschool De Kleurboog Vijfstraten 130, Sint-Niklaas, zaterdag 14 juni 2014: vanaf 14.00 uur: schoolfeest M.P.I.G.O. Zonneken Eekhoornstraat 1, Sint-Niklaas, zaterdag 21 juni 2014: 14.00 - 18.00 uur: schoolfeest

14

Stedelijke Basisschool Gavertje Vier Gavermolenstraat 83, Belsele, zaterdag 24 mei 2014 vanaf 14.00 uur: schoolfeest

Vrij gesubsidieerd onderwijs

Gesubsidieerde Vrije Lagere School Heilige Familie R. Van Britsomstraat 1, Sint-Niklaas, zondag 11 mei 2014: 14.00 - 18.00 uur: open­ deurdag Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Geel & Groen Heistraat 206, Sint-Niklaas, zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014: BBQ

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Ankerstraat 39, Sint-Niklaas, zaterdag 10 mei 2014: 14.00 - 16.00 uur: infonamiddag; zaterdag 7 juni 2014: vanaf 14 uur: schoolfeest

Kleuterschool Huppelpas Passtraat 140, Sint-Niklaas, zaterdag 14 juni 2014 Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.-L.-V.- Presentatie Plezantstraat 135, Sint-Niklaas, zaterdag 17 mei 2014: schoolfeest

Basisschool Berkenboom “De Ritsheuvel” Kemzekestraat 20, Belsele, zaterdag 21 juni 2014: vanaf 14.00 uur: schoolfeest

Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.-L.-V.-Presentatie Watermolendreef 167, Sint-Niklaas, zaterdag 24 mei 2014: 14.00 - 20.00 uur: schoolfeest

Ervaringsgerichte Basisschool Berkenboom “De Fontein” Gasmeterstraat 28, Sint-Niklaas, zaterdag 24 mei 2014 vanaf 14.00 uur: Muzisch Crea-feest (open deur)

Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintCarolus Lodewijk De Meesterstraat 1, Sint-Niklaas, zaterdag 24 mei 2014: vanaf 14.00 uur: schoolfeest met info

Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Heilige Familie R. Van Britsomstraat 1, Sint-Niklaas, zondag 11 mei 2014: 14.00 - 18.00 uur: opendeurdag

Gesubsidieerde Vrije Basisschool Broeders Nieuwstraat 75, Sint-Niklaas, zondag 11 mei 2014: 14.00 - 17.00 uur: schoolfeest met info


Gesubsidieerde Vrije Basisschool Broeders Driegaaienstraat 8, Sint-Niklaas, zaterdag 10 mei 2014: vanaf 14.00 uur: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintJozef-Klein Seminarie Collegestraat 31, Sint-Niklaas, zondag 11 mei 2014: 14.00 - 18.00 uur: opendeurdag Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintCamillus Oude Molenstraat 58-60, Sint-Niklaas, zaterdag 29 maart 2014: opendeur, schoolfeest met infomoment Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintCamillus Hertjen 106, Sint-Niklaas, zaterdag 10 mei 2014: schoolfeest met infomoment Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heilig Hartschool Tereken 33B, Sint-Niklaas, zondag 8 juni 2014: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool Don Bosco A & B Tulpenstraat 16, Sint-Niklaas, zaterdag 17 mei 2014: 14.00 - 22.00 uur: schoolfeest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool SintLutgart Kerkstraat 13, Belsele, zaterdag 17 mei 2014: vanaf 16 uur en zondag 18 mei 2014: vanaf 12 uur: school­feest met info Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.-L.-Vrouw ten Bos Turkyen 1, Nieuwkerken, zaterdag 10 mei 2014: 10.00 - 12.00 uur: opendeurdag Gesubsidieerde Vrije Basisschool O.-L.-Vrouw ten Bos Heihoekstraat 204, Nieuwkerken, zaterdag 17 mei 2014: 10.00 - 12.00 uur: opendeurdag Sint-Catharinascholen Sinaai Gesubsidieerde Vrije Lagere School Edgar Tinelstraat 29, Sinaai, zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014: schoolfeest met info Sint-Catharinascholen Sinaai Gesubsidieerde Vrije Basisschool “Klavertje 3” Vleeshouwersstraat 2, Sinaai, zaterdag 10 mei 2014: 10.00 -12.00 uur: openklasjesdag Sint-Catharinascholen Sinaai – Gesubsidieerde Vrije Basisschool “De Zwaan” Leebrugstraat 65, Sinaai, zaterdag 10 mei 2014: 10.0012.00 uur: openklasjesdag

Sint-Catharinascholen Sinaai Gesubsidieerde Vrije Basisschool “Het Wijntje” Wijnveld 253, Sinaai, zaterdag 10 mei 2014: 10.00 12.00 uur: openklasjesdag

Secundair Onderwijs Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

O.-L.-V.-Presentatie Plezantstraat 135, Sint-Niklaas, zaterdag 10 mei 2014: 13.30 - 17.30 uur: opendeur Heilige Familie Secundair Hofstraat 15, Sint-Niklaas, zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014: 14.00 - 18.00 uur: opendeur

Sint-Jozef Klein Seminarie Collegestraat 31, Sint-Niklaas, Koninklijk Atheneum Parklaan 89, Sint-Niklaas, zaterdag 26 april zondag 11 mei 2014: 14.00 - 18.00 uur: opendeur 2014: 10.00 - 18.00 uur: open dag Freinetschool Villa Da Vinci Tereken 46, Sint-Niklaas, zaterdag 26 april 2014: 10.00 - 18.00 uur: open dag

Technisch Instituut Sint-Carolus eerste graad: Hospitaalstraat 2, Sint-Niklaas, zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014: 13.30 - 17.30 uur: opendeur

Projectmatige middenschool De Proms Technisch Instituut Sint-Carolus Slachthuisstraat 68, Sint-Niklaas, zaterdag 26 april 2014: 10.00 - 16.00 uur: tweede en derde graad: L. De Meesterstraat 58, Sint-Niklaas, open dag zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014: 13.30 - 17.30 uur: opendeur Kunstschool KA Hoek Parklaan - C. Heirmanstraat, SintTechnisch Instituut Sint-Carolus Niklaas, zaterdag 26 april 2014: 10.00 - 18.00 uur: HBO 5 verpleegkunde (campus Waas) Hospitaalstraat 23, Sint-Niklaas, open dag zaterdag 26 april 2014: 10.00 - 17.00 uur: Centrum Deeltijds Onderwijs Newton opendeur Noordlaan 32, Sint-Niklaas, Vrije Technische Scholen BSO en TSO donderdag 8 mei 2014: 17.00 - 20.00 Breedstraat 152, Sint-Niklaas, uur: openklasdag zondag 11 mei 2014: 10.00 - 17.00 uur: opendeur SBSO Baken Buitengewoon Secundair Onderwijs van het VTS Centrum Leren en Werken Gemeenschapsonderwijs Kokkelbeekstraat 44, Sint-Niklaas, Bellestraat 89, Sint-Niklaas, zaterdag 21 juni 2014: 14.00 - 18.00 uur: zaterdag 10 mei 2014: 13.00 - 16.30 uur: opendeur schoolfeest. VTS 3 – Buitengewoon Secundair Vrij Gesubsidieerd Onderwijs Onderwijs Berkenboom Humaniora Breedstraat 104, Sint-Niklaas, Kleine Peperstraat 16, Sint-Niklaas, zondag 11 mei 2014: 10.00 - 17.00 uur: zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014: opendeur 13.30 - 17.30 uur: opendeur Technisch Berkenboom-Instituut Kalkstraat 26, Sint-Niklaas, zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014: 13.30 - 17.30 uur: opendeur

Hoger Onderwijs Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

HUB-KAHO Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas, Broederschool Humaniora Sint-Niklaas - woensdag 19 maart 2014: 14.30 uur Nieuwstraat 75, Sint-Niklaas, stipt: infonamiddag; zondag 11 mei 2014: 10.00 - 17.00 uur: - zaterdag 26 april 2014: 10.00 - 17.00 opendeur uur: open dag; - zaterdag 28 juni 2014: 9.00 - 13.00 uur: Broederschool Biotechnische en Sport infodag; Weverstraat 23, 9100 Sint-Niklaas, -zaterdag 6 september 2014: 9.00 -13.00 zaterdag 10 mei 2014: 13.30 - 17.30 uur uur: infodag. infomoment Broederschool Handel Nieuwstraat 91, Sint-Niklaas, zondag 11 mei 2014: 10.00 - 17.00 uur: opendeur

15


Dinsdag 18 maart Fietsgesprek in het stadhuis

Het fietsactieplan: aan u het woord! Het stadsbestuur heeft een fietsactieplan geschreven. Maar het is niet af. Wat er nog ontbreekt is uw mening als fietser. Daarom vindt er op dinsdagavond 18 maart in het stadhuis een groot fietsgesprek plaats. Doe mee en laat u horen over het fietsbeleid voor onze stad!

Uw mening is belangrijk De voorbije maanden werden al verschillende acties op de sporen gezet. Er kwamen vier fietsstraten in de stadskern, 97 straten kregen het verkeersbord ‘doorlopende straat’, de Stationsstraat werd autovrij… en er werd een fietsactieplan uitgeschreven. Dit plan bevat een groot aantal acties, die de komende maanden en jaren het fietsbeleid zullen bepalen. Voor het stadsbestuur is dit plan evenwel niet rijp, zolang de fietsende Sint-Niklazenaar zich er niet over uitgesproken heeft. Uw mening en uw ervaringen als fietser zijn dan ook van essentieel belang om het actieplan op punt te zetten en echt ‘af’ te maken.

Sint-Niklaas als fietsstad

Schrijf nu in!

De fietser staat bovenaan de agenda in Sint-Niklaas. Vorige herfst verschenen er grote portretten van fietsende stadsgenoten in het straatbeeld om dat aan iedereen duidelijk te maken. Met de slogan en het logo ‘De fiets… heeft iets’ werd het startschot gegeven om Sint-Niklaas als fietsstad op de kaart te zetten. Op zaterdag 21 september 2013 brachten 60 stadsgenoten frisse ideeën aan om van SintNiklaas een écht fietsvriendelijke stad te maken. Hun denkwerk werd samengevat in een rapport dat mee de basis vormt voor het fietsactieplan van het stadsbestuur. U vindt het rapport op www.sint-niklaas.be/fietst

Het stadsbestuur doet een warme oproep aan iedereen die de fiets een prominente plaats wil geven in onze stad om aan het fietsgesprek deel te nemen. Dit gesprek, in verschillende werkgroepen, vindt plaats in het stadhuis op dinsdag 18 maart van 19 uur tot 21.30 uur. We heten u welkom vanaf 18.30 uur met een hapje en een drankje. U kan inschrijven via mail: communicatie@sint-niklaas.be of telefonisch: 03 778 30 81. Bij inschrijving krijgt u het fietsbeleidsplan toegestuurd, zodat u het gesprek kan voorbereiden.

Verantw. uitg.: Lieven Dehandschutter, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Stadskroniek maart 2014  

Oud is niet out, De Groote Oorlog: Platform 14-18, Wedstrijd duurzame wooninitiatieven, Mooov Filmfestival, Opendeurdagen scholen, Fietsgesp...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you