Page 1

stadskroniek SINT-NIKLAAS

themanummer

2012

2012 - 42ste jaargang - nr. 5 - Sint-Niklaas 1 s - augustus aandelijk m e e Tw

STEDELIJKE ACADEMIE VOOR I SCHONE KUNSTEN I MUZIEK-WOORD-DANS


STEDELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK-WOORD-DANS | SAMWD.SINT-NIKLAAS.BE

Kunst in al zijn vormen zoals muziek, theater, dans ... is overal aanwezig in onze moderne maatschappij. Ben je hierin geïnteresseerd? Dan is de stedelijke academie voor muziek, woord en dans van Sint-Niklaas zeker iets voor jou! Professionele kunstenaars-pedagogen begeleiden je in deze wondere wereld (hun namen vind je op de website).

Inschrijven kan tot 30 september Secretariaat SAMWD, Hofstraat 13, 9100 Sint-Niklaas, 03/780.36.92 Openingsuren: Openingsuren: ma.-vrij.: 14.00 uur - 17.30 uur / zaterdag: 10.00 uur - 13.00 uur Inschrijvingen vanaf maandag 27 augustus Inschrijvingsuren hoofdschool: Openingsuren: ma. - vrij.: 14.00 uur - 17.30 uur zaterdag: 10.00 uur - 13.00 uur Het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2012-2013: Voor leerlingen tot en met 17 jaar: 60 euro per jaar | met vermindering: 39 euro | met kansenpas: 12 euro Voor leerlingen ouder dan 17 jaar: 197 euro per jaar | met vermindering: 114 euro | met kansenpas: 40 euro Bijzondere kosten: 3 euro voor kopieën collectieve vakken + 8,30 euro (met vermindering: 4,70 euro) voor kopieerlicentie SEMU Verdere info over verminderingen, uurroosters, mee te brengen documenten, het uitlenen van instrumenten enzovoort: http://samwd.sint-niklaas.be Onthaal: Secretariaat SAMWD / Hofstraat 13 / 9100 Sint-Niklaas / 03 780 36 92 Inschrijvingen in de filialen (Sint-Gillis-Waas, Stekene en Temse): zie http://samwd.sint-niklaas.be De lessen vangen aan op zaterdag 1 september 2012.

Open initiatiedag: zaterdag 22 september 2012 De stedelijke academie voor muziek, woord en dans nodigt iedereen van harte uit op de “Open initiatiedag – voorstelling instrumenten” op zaterdag 22 september 2012 van 10.00 uur tot 13.00 uur in de academie, Hofstraat 13, 9100 Sint-Niklaas.

2


KLASSIEKE MUZIEK |

STRIJKINSTRUMENTEN viool, altviool, cello, contrabas |

HOUTEN BLAASINSTRUMENTEN dwarsfluit, klarinet, blokfluit, saxofoon, hobo | KOPEREN BLAASINSTRUMENTEN trompet cornet, trombone, hoorn, tuba, ... | TOKKELINSTRUMENTEN harp, gitaar | TOETSINSTRUMENTEN piano, orgel, klavecimbel, accordeon | SLAGWERK drums, pauken, xylofoon, vibrafoon, marimba, … | VOCALE OPLEIDING zang, stemvorming | ENSEMBLE/KOOR/VOCAAL ENSEMBLE in groep spelen of zingen

| VAKKEN

initiatie, algemene muzikale vorming,

algemene muziekcultuur, luisterpraktijk, muzikale creatie, muziekgeschiedenis … MUZIEK VOOR VOLWASSENEN Ben je “wat minder jong” en heb je nog nooit lessen gevolgd aan een academie? Je start tegelijkertijd met algemene muzikale vorming volwassenen en instrument. Heb je vroeger wel lessen gevolgd? Je neemt de draad terug op. DE CONCERTGANGER Wie geen instrument wil leren spelen maar toch meer over muziek wil weten kan zonder technische kennis muziekcultuur, luisterpraktijk (AMC/LP) en later muziekgeschiedenis volgen. Muziek is de meest universele taal, klinkende gevoelens, alleen of samen met anderen. Er zijn cursussen vanaf 6 jaar (muziekinitiatie) tot … (instrument vanaf 8 jaar) Algemene Muzikale Vorming (AMV), motor van de muziekafdeling Wie les komt volgen in de muziekafdeling van de academie, begint met 2 vakken: instrument en Algemene Muzikale Vorming, of kortweg AMV. Twee keer per week komen de leerlingen naar de academie om in groep te werken aan hun muzikaal-technische vaardigheden. Naast het trainen van partituurlezen wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van het gehoor en aan de noodzakelijke theoretische onderbouw. Een saaie bedoening wordt het echter nooit! De leerstof wordt al spelend en zingend aangebracht. Er wordt gewerkt met slaginstrumenten, er worden fragmenten beluisterd uit het muziekrepertoire, er is aandacht voor beweging op muziek, maar bovenal: er wordt GEZONGEN. De stem is immers een instrument waarmee we vertrouwd zijn en dat we steeds op zak hebben. Bovendien wordt er elke week een half uur gereserveerd voor ‘samenzang’, waarbij groepsmusiceren en musiceervreugde centraal staan. Op deze manier worden de leerlingen vanaf de eerste les ondergedompeld in een muzikaal bad. Naast de muzikale voldoening speelt ook de sociale factor een belangrijke rol in dit vak. Het gegeven van in groep te leren, te musiceren, toe te leven naar concerten en projecten, werkt bijzonder stimulerend en motiverend.

3


JAZZ/LICHTE MUZIEK

(vanaf middelbare graad) elektrische gitaar, basgitaar, jazz-con-

trabas, toetsen (keyboard/piano), saxofoon; trombone, slagwerk, zang, big band, combo. Regelmatig optreden i.s.m. Jazzclub De Spiegel in de Foyer van de stadsschouwburg

VOLKSMUZIEK/FOLK Doedelzak, folkzang, folkviool, folkgitaar, diatonische accordeon, samenspel. Regelmatig optreden (i.s.m. Kunstencentrum ’t Ey te Belsele)

WERELDMUZIEK Saz (Turkse luit) POP/JAZZ

(vanaf middelbare graad): elektrische gitaar, basgitaar, jazz-contrabas, piano,

saxofoon, trombone, slagwerk, zang, big band, combo. Regelmatig optreden in jazzclub De Casino POP/JAZZ: een passie voor blues, rock, funk of jazz? Dan is de richting POP/JAZZ zeker iets voor jou. Deze richting is er voor iedereen die de kunst van het spelen in groep, begeleiden en improviseren wil ontdekken. De richting POP/JAZZ biedt je: wekelijkse lessen zang of instrument, wekelijkse groepslessen ensemble (jazz / pop / bigband) en podiumervaring door middel van concerten in en buiten de school. In de middelbare graad kan je voor POP/ JAZZ AMC kiezen (theorie, harmonieleer, pop- en jazzgeschiedenis en ear-training). Een passie voor blues, rock, funk of jazz? Dan is de richting POP/JAZZ zeker iets voor jou. Deze richting is er voor iedereen die de kunst van het spelen in groep, begeleiden en improviseren wil ontdekken. De richting POP/ JAZZ biedt je: wekelijkse lessen zang of instrument, wekelijkse groepslessen ensemble (jazz / pop / bigband) en podiumervaring door middel van concerten in en buiten de school. In de middelbare graad kan je voor POP/JAZZ AMC kiezen (theorie, harmonieleer, pop- en jazzgeschiedenis en ear-training). Hedendaagse/experimentele muziek: in deze opleiding maak je kennis met de muziekwereld van na 1950 en meer specifiek met componisten die in hun werk zoeken naar een meer modern/experimenteel klankidioom. Je kan dit vak volgen vanaf de hogere graad.

4


DANS

dansinitiatie, algeme-

ne artistieke bewegingsleer, artistieke training, klassieke dans, hedendaagse dans In de dans ervaar je wat het is bewust en expressief op muziek te dansen en te bewegen. Het lichaam wordt leniger, sterker en mooier. Er zijn cursussen vanaf 6 jaar (dansinitiatie) tot … De dansafdeling werkt jaarlijks naar een grote dansvoorstelling in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Ook in de filialen Temse en Stekene wordt dans aangeboden. Dans voor volwassenen: 2 uur per week: een afwisseling van verschillende opwarmingstechnieken, een vleugje yoga en lichaamscorrectie, swingende hedendaagse danspassen in heel de ruimte, een vleugje klassiek ballet en inspirerende improvisatiemomenten. Een vooropleiding is niet vereist. Een basisconditie, graag en creatief willen bewegen en daarin evolueren is voldoende. Jongensdansklas: Er is een aparte klas voor jongens die willen dansen. Jongens dansen ook!

WOORD

algemene verbale

vorming, drama, voordracht, toneel,

welsprekendheid,

literaire creatie, repertoirestudie Klaar en duidelijk communiceren maakt je zelfzekerder naar de buitenwereld toe. Spreekbeurten, presentaties, zelfs sollicitaties verlopen vlotter. Er zijn cursussen vanaf 6 jaar (woordinitiatie) tot … Woord voor volwassenen: voor 14 jaar of ouder. Nog nooit lessen gevolgd aan een academie? Of je volgde ooit misschien lessen aan een academie en je wil jezelf verder bekwamen? VAKKEN: verbale vorming + voordracht of toneel of welsprekendheid. Literaire creatie: vanaf 15 jaar. Schrijf je eigen roman, poëzie, autobiografie, toneeltekst … onder deskundige begeleiding. VAKKEN: literaire creatie en repertoirestudie.

5


STEDELIJKE ACADEMIE VOOR SCHONE KUNSTEN | WWW.ACADEMIESINTNIKLAAS.BE

Ambassadeurs gezocht! Straks wordt onze Stedelijke Academie voor Schone Kunsten 200 jaar. Een respectabele leeftijd en hiermee is zij ouder dan België. 2013 wordt een jaar om naar uit te kijken. Duizenden leerlingen passeerden de revue. Al decennia lang studeren er jaarlijks om en bij de 2800 leerlingen aan onze academie. Onder de oud-leerlingen bevinden zich tal van ‘ambassadeurs’. Jongeren die bij ons gevormd zijn en artistiek zijn doorgegroeid in hun professionele carrière. Wij gaan er volgend jaar heel wat in de kijker zetten. De academie is een instelling waarvan het aangeboden gamma aan studierichtingen is meegegroeid met de tijd. Schoenontwerpen, digitale fotografie, digitale beeldende vorming voor jongeren, animatiefilm voor kinderen en jongeren, het zijn slechts enkele voorbeelden. Stilaan is de academie uitgegroeid tot een ‘broeinest’ van creativiteit, van alle mogelijke eigentijdse artistieke kunstuitingen. Het begrip ‘tekenschool’ ligt ver achter onze rug. Een hedendaagse academie is dan ook verplicht de ontwikkelingen binnen het beeldend landschap te volgen. Het volledige aanbod vinden jullie hieronder terug. Worden jullie onze volgende ambassadeurs? Ron Van de Vyver, directeur SASK

Inschrijven kan tot 30 september. Het inschrijvingsgeld voor het schooljaar 2012-2013 bedraagt: Voor de leerlingen ouder dan 18 jaar: 197 euro per jaar | met vermindering: 114 euro kansarmen met attest “vrijetijdsparticipatie” (te bekomen bij OCMW): 40 euro Voor de leerlingen jonger dan 18 jaar: 60 euro per jaar | met vermindering: 39 euro kansarmen met attest “vrijetijdsparticipatie” (te bekomen bij OCMW): 12 euro In de hoofdschool kan er ingeschreven worden van maandag 20 tot en met donderdag 30 augustus, ma-di-woe-do-za van 14u tot 17u30 en vanaf 1 september: tijdens de openingsuren van het onthaal ma-di-woe-do-za van 13u30 tot 16u30; ma-di-woe van 18u30 tot 20u30; za-zo: 9u15 - 11u30 Gebruik van opleidingscheques enkel mogelijk voor toegepaste grafiek: www.vdab.be Verdere info: www.academiesintniklaas.be - academie@sint-niklaas.be Onthaal: Boonhemstraat 1 / 9100 Sint-Niklaas / 03 780 36 70

6


LAGERE GRAAD

3 lesuren/week | ALGEMEEN BEELDENDE VORMING | voor kinderen van 6 tot 12 jaar

| tekenen, schilderen, boetseren‌ | ANIMATIEFILM | voor kinderen van 8 tot 12 jaar | bewegend beeld en verschillende animatiefilmtechnieken

MIDDELBARE GRAAD 4 lesuren/week | BEELDENDE VORMING | voor jongeren van 12 tot 18 jaar | waarnemingstekenen, vormstudie en kleurstudie in een breed kader | ARCHITECTURALE VORMING | voor jongeren van 12 tot 18 jaar | de aanzet voor de toekomstige architect of interieurvormgever | DIGITALE BEELDENDE VORMING | voor jongeren van 14 tot 18 jaar | mix van traditie en de nieuwste digitale technieken | ANIMATIEFILM | voor jongeren van 12 tot 16 jaar of 1e tot 4e middelbaar

7


8


HOGERE GRAAD EN SPECIALISATIEGRAAD 10 en 8 lesuren/week vanaf 18 jaar

|

BEELDHOUWKUNST | BINNENHUISKUNST | EDELSMEEDKUNST | VIDEO- EN FILMKUNST | FOTOKUNST | KERAMIEK | KUNSTAMBACHT STEEN-BEELD | MODE | SCHOENONTWERPEN | SCHILDERKUNST ook in Beveren, Nieuwkerken, Sint-Gillis-Waas en Stekene | TEKENKUNST ook in Beveren | TEXTIELE KUNST | THEATERKOSTUUM | TOEGEPASTE GRAFIEK | VRIJE GRAFIEK ook in Beveren en Stekene.

9


Inschrijvingen schooljaar 2013-2014 Kleuter- en lager onderwijs Sint-Niklaas Kinderen geboren in 2011 kunnen in het schooljaar 2013-2014 voor het eerst naar school. In het lokaal overlegplatform (LOP) werd met de scholen voor kleuteronderwijs en lager onderwijs van Sint-Niklaas (ook Belsele, Sinaai en Nieuwkerken) een inschrijvingsregeling afgesproken. Voorrangsgroep Broers en zussen Kinderen van personeel (N)GOK Geen inschrijvingen Reguliere inschrijvingen

Periode Van 7 januari 2013 tot en met 28 februari 2013 Van vrijdag 1 maart tot en met vrijdag 19 april 2013 Van maandag 22 april 2013 tot en met vrijdag 26 april 2013 Vanaf 29 april 2013

Wanneer kan uw kind starten op school? Vanaf het moment dat uw kind 2,5 jaar is, op één van de volgende instapdata: Geboren voor… 3 maart 2011 5 mei 2011 7 juli 2011 4 augustus 2011 11 september 2011 23 oktober 2011 3 december 2011

De instapdatum is… maandag 2 september 2013 (na de zomervakantie) maandag 4 november 2013 (na de herfstvakantie) maandag 6 januari 2014 (na de kerstvakantie) maandag 3 februari 2014 maandag 10 maart 2014 (na de krokusvakantie) maandag 22 april 2014 (na de paasvakantie) maandag 2 juni 2014 (na Hemelvaart)

Kinderen geboren van 3 december tot en met 31 december 2011 starten op maandag 1 september 2014, maar kunnen al worden ingeschreven in de loop van het schooljaar 2013-2014. Inschrijvingen secundair onderwijs Sint-Niklaas-Temse Het decreet betreffende het inschrijvingsrecht is van kracht vanaf 1 september 2012. Dit decreet bepaalt het verloop van de inschrijvingen voor het schooljaar 2013-2014. In het lokaal overlegplatform (LOP) is met de scholen voor secundair onderwijs te Sint-Niklaas en Temse voor het schooljaar 20132014 een gemeenschappelijke inschrijvingsregeling afgesproken. De inschrijvingsregeling voorziet twee perioden

Inschrijvingsdata voor het gewoon secundair onderwijs: Voorrangsgroep

Periode

Broers en zussen Kinderen van personeel

Van 18/03/2013 tot en met 31/03/2013

(N)GOK

Van 15/04/2013 tot en met 26/04/2013

Vrije inschrijvingen

Vanaf 27/04/2013

Inschrijvingsdata voor het buitengewoon secundair onderwijs: Voorrangsgroep SBSO Baken

VTS BuSO

Broers en zussen Van 18/03/2013 tot en met 31/03/2013 Kinderen personeel Campus

Reguliere inschrijvingen

10

Periode

Van 15/04/2013 tot en met 26/04/2013

Geen inschrijvingen

Vanaf 27/04/2013

Meer informatie: www.lop.be jeanpaul.debeleyr@ond.vlaanderen.be


School- en studietoelagen 2012-2013

3 -201rwijs. 2012hoger onde geeeltinjds, voltietjds)1enjuni 2013 a l e ieto rwijs (d t en m

d onde 12 to n stu, secundair gustus 20 ol- er onderwijs vanaf 1 au Scorhkleuoter- en inlagedienen kan Vo

v.u.: Marleen Deputter,

Koning Albert

II-laan 15, 1210

Brussel, illustraties

Judith Vanistendael,

vormgeving Brussels

Lof

Net zoals in het schooljaar 2011-2012 kan u voor het schooljaar 2012-2013 een school- of studietoelage aanvragen. Meer info: bel

gratis

of surf naar ww

w.studietoela

gen.be

WIE KOMT IN AANMERKING? Zowel kinderen in het kleuter- en lager onderwijs, het voltijds secundair onderwijs, het deeltijds leerplichtonderwijs (met inbegrip van de leertijd bij Syntra) als jongeren in het hoger onderwijs kunnen in aanmerking komen voor een school- of studietoelage.

Voor het deeltijds leerplichtonderwijs en de leertijd bij Syntra varieert de toelage van 102,93 EUR tot 308,77 EUR. Voor het hoger onderwijs varieert de toelage van 240,16 EUR (minimumtoelage) tot 3.716,60 EUR als u kotstudent bent en tot 2.230,68 EUR als u geen kotstudent bent. Het gaat om toelagen voor een voltijds studietraject.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN?

HOE KAN U EEN AANVRAAG INDIENEN?

Voor alle onderwijsniveaus is het in de eerste plaats belangrijk dat het kind op 31 december 2012 Belg is, of dat de ouders al een tijd in België wonen, werken of gewerkt hebben.

Eén aanvraagdossier voor alle kinderen van het gezin volstaat.

In de tweede plaats moet het kind een erkende opleiding volgen aan een door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gefinancierde of gesubsidieerde instelling. Specifiek voor het kleuteronderwijsniveau geldt dat de kleuters een minimumaantal dagen aanwezig moeten zijn op school. Dat aantal dagen verplichte aanwezigheid stijgt met de leeftijd. Leerlingen uit het lager en secundair onderwijs mogen niet meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn, willen ze een schooltoelage ontvangen. Voor leerlingen uit het hoger onderwijs geldt tenslotte dat zij alleen in aanmerking komen voor een studietoelage als er een diplomacontract wordt afgesloten. Met een creditcontract of een examencontract heeft de leerling dus geen recht op een toelage. HOE HOOG IS UW TOELAGE? De hoogte van het gezinsinkomen is het belangrijkste criterium op basis waarvan bepaald wordt of u recht hebt op een schoolof studietoelage en hoe hoog deze toelage dan is.

U kan een aanvraag in papiervorm of online indienen als u Belg bent en een elektronische identiteitskaart (e-ID) hebt. Indien u een e-ID hebt, dan hebt u een computer met e-ID-lezer nodig of kan u een federaal token (dit is een kaart met codes die uw e-ID vervangt) aanvragen via www.studietoelagen.be. De aanvraagformulieren kunnen tot uiterlijk 1 juni 2013 ingediend worden bij: Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Afdeling Studietoelagen Hendrik Consciencegebouw 1A Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel WAAR VINDT U MEER INFORMATIE? Meer informatie vindt u: • via de website www.studietoelagen.be; • via 1700, het gratis nummer van de Vlaamse overheid (elke werkdag van 09.00 tot 19.00 uur); • bij het secretariaat van uw school; • bij de dienst studentenvoorzieningen van uw universiteit of hogeschool

Kleuters krijgen een vast bedrag van 87,33 EUR.

HULP NODIG BIJ HET INVULLEN VAN UW AANVRAAG?

Een schooltoelage voor lager onderwijs bedraagt 98,25 tot 147,37 EUR.

Het stadsbestuur organiseert zitdagen waarop u (gratis) geholpen wordt met het invullen van uw aanvraag.

Voor het voltijds secundair onderwijs varieert de toelage van 122,36 EUR (minimumtoelage voor externe leerlingen) tot 1.080,25 EUR (volledige toelage voor interne leerlingen). De volgende categorieën van leerlingen krijgen hogere toelagen: • leerlingen in de 4e graad en in het hoger beroepsonderwijs opleiding verpleegkunde; • gehuwde, zelfstandige of alleenstaande leerlingen; • leerlingen in het 7e jaar van het voltijds technisch of beroepssecundair onderwijs.

Tijdens het weekend van de Vredefeesten, op zaterdag 1 september 2012, kan u tussen 14 en 18 uur terecht bij de infostand school– en studietoelagen op de Grote Leermarkt ter hoogte van de bibliotheek aan het H. Heymanplein. Op dinsdag 2 oktober, van 17 tot 19 uur, en op woensdag 10 oktober 2012, van 13.30 tot 16 uur, kan u terecht in de verzusteringszaal van het stadhuis.

11


De Grote Leermarkt Zaterdag 1 september en zondag 2 september 2012 H. Heymanplein

Levenslang en levensbreed leren: het stadsbestuur hecht er veel belang aan. Elke volwassene moet namelijk de kans krijgen om iets bij te leren. In Sint-Niklaas zijn er tal van vormingsorganisaties, verenigingen en scholen voor volwassenenonderwijs. Om dit aanbod bekend te maken, wordt ook dit jaar een Grote Leermarkt georganiseerd. Die zal plaatsvinden tijdens het weekend van de Vredefeesten op zaterdag 1 en op zondag 2 september 2012. Op zaterdag vindt u ons van 14 tot 21 uur en op zondag van 14 tot 18 uur op het H. Heymanplein. Onder andere volgende organisaties stellen zich graag aan u voor. CVO LBC-NVK Sint-Niklaas CVO LBC-NVK is hét centrum voor volwassenenonderwijs in Sint-Niklaas waar u terecht kan voor dag- én avondcursussen. Overal in het Waasland en de wijde omgeving organiseren we cursussen voor u. Ook voor specifieke doelgroepen zoals senioren organiseren wij cursussen op maat. Meer info: www.lbconderwijs.be Life coach Sabine Life coach Sabine begeleidt mensen, van kleuter tot bejaarde, op weg naar een doel. Vertrekkend vanuit de vraagstelling ‘Wat gaat goed? Wat gaat wel?’ worden kinderen, jongeren en volwassenen begeleid om op een effectieve manier gebruik te maken van hun mogelijkheden en talenten binnen een sfeer van respect, openheid en vertrouwen. Meer info: www. lifecoachsabine.webs.com

Stedelijke academie muziek, woord en dans Kunst in al zijn vormen zoals muziek, theater, dans... is overal aanwezig in onze moderne maatschappij. Bent u hierin geïnteresseerd, wil u hier meer over leren, wil u hier in bedreven raken? Dan is de stedelijke academie voor muziek, woord en dans (SAMWD) van Sint-Niklaas zeker iets voor u! Meer info: samwd.sint-niklaas.be Stedelijke academie voor schone kunsten Straks wordt de academie 200 jaar. Wij willen de aandacht vestigen op onze ambassadeurs, jongeren die bij ons les volgden en een artistieke carrière uitbouwden. Op de leermarkt stellen wij ons gevarieerd aanbod voor. Aan de kinderen geven wij de mogelijkheid tot het maken van een gepersonaliseerde button. Meer info: www.academiesintniklaas.be huisvandeMens In het huisvandeMens Sint-Niklaas is iedereen welkom. U kan er terecht voor informatie, een luisterend oor (vrijzinnig humanistische begeleiding), de viering van belangrijke momenten in uw leven en activiteiten. De vrijzinnig humanistische consulenten helpen u graag verder. Meer info: www.demens.nu Davidsfonds Sint-Niklaas Het Davidsfonds is een onafhankelijk Vlaams cultuurnetwerk met als fundamentele pijlers: Vlaams-sociaal, christelijk en cultureel. De doelstellingen zijn cultuur bevorderen en actieve cultuurbeleving. Het Davidsfonds organiseert jaarlijks in het kader van Universiteit Vrije Tijd op meer dan 60 plaatsen – ook te Sint-Niklaas – één tot vier cursussen gegeven door specialisten in hun vakgebied. Meer info: www.davidsfonds.be

KAHO Sint-Lieven Studenten die een hoger onderwijsopleiding willen volgen in eigen streek kunnen in de KAHO Sint-Lieven in Sint-Niklaas kiezen voor vijf professionele bacheloropleidingen: Agro- en biotechnologie, Leraar lager onderwijs, Leraar secundair onderwijs, Verpleegkunde en Vroedkunde. Allemaal jobs in brandend actuele sectoren met een tekort aan professioneel opgeleide arbeidskrachten. KAHO Sint-Lieven organiseert ook opleidingen in Aalst en Gent. Meer info: www.kahosl.be

Stedelijke bibliotheek Voor wie lezen niet vanzelfsprekend is of voor wie moeilijkheden ondervindt met de Nederlandse taal in het algemeen, is er het Taalpunt van de Bib. In het Taalpunt bieden we (gratis voor leden) materialen aan die hierin kunnen helpen. Onze collectie bevat onder andere: grote letterboeken Daisy- en Luisterboeken - ‘Makkelijk lezen’ boeken - Nederlands 2de taal: boeken, cd’s, dvd’s ter ondersteuning van leerkrachten ‘Nederlands voor anderstaligen’ en voor zelfstudie - Wablieft-krant. Meer info: http://bib. sint-niklaas.be/op-maat/taalpunt

Stichting Klassieke Dans Klassieke, Karakter- en Historische dans vanaf 4 jaar tot volwassenen. Kostuum- en decorverhuur voor dans en theater. Meer info: www.stichtingklassiekedans.be

Centrum voor Basiseducatie Bij het Centrum voor Basiseducatie Leerpunt Waas & Dender kunnen volwassenen met een beperkte of onafgewerkte schoolloopbaan hun basisvaardigheden opfrissen en versterken. Het gaat om basisvaardigheden op

12


vlak van taal, wiskunde, ICT of maatschappelijke vorming. Inschrijven kan gedurende het hele schooljaar. Meer info: www.basiseducatie.be/waasdender PRH - Persoonlijkheid en relaties PRH - Persoonlijkheid en Relaties is een vormingsinstelling voor persoonlijke groei en ontplooiing. Met een uitgebreide waaier aan cursussen krijgt u meer inzicht in u zelf en in hoe u omgaat met anderen. Meer info: www.prh.be Jeugdtheater Ondersteboven JTO staat al jaren bekend voor degelijk, professioneel en boeiend onderwijs in theater en musical. In onze jongerenopleidingen kan je terecht vanaf 6 jaar. Daarnaast hebben we een professionele volwassenenmusicalopleiding en starten we met dramaopleidingen voor volwassenen. Meer info: www.jto.be Onder ons vzw Onder ons vzw is een vereniging van en voor volwassen slechthorenden en doofgewordenen. Zij is actief door kleinschalige werkgroepen in heel Vlaanderen. U kan er mensen ontmoeten die zich in dezelfde situatie bevinden en vernemen hoe het verder kan. U kan er ook informatie inwinnen over de technische hulpmiddelen, tips voor en betere omgang, cursussen spraakafzien,… Meer info: www.onder-ons.be Cultuurcentrum Het cultuurcentrum biedt een waaier aan culturele activiteiten: concerten, muziekvoorstellingen, theatervoorstellingen, schoolvoorstellingen, familievoorstellingen, matinees, film, vorming en creatieve ateliers voor volwassenen en kinderen…Meer info: brochures acc’enten, vrije ateliers, podiumkrant, matineekrant, siniclubfolder. Meer info: www.accenten.be, www.ccsint-niklaas.be CVO Janitor Zoekt u de opleiding die u dat extra duwtje in de rug geeft? Van lasser tot computertechnicus, van metselaar tot websitebouwer, van koetswerkhersteller tot talenknobbel… CVO Janitor heeft het allemaal, en vooral, wij hebben het voor u! Inschrijven kan vanaf 20 augustus. Meer info op www.janitor.be

Markant Sint-Niklaas Wij zijn een netwerk, sociaal-culturele vereniging voor ondernemende vrouwen! U bent een vrouw van de wereld: actief, ondernemend, geïnteresseerd. U beweegt elke dag tussen uw werk, uw gezin en uw vrienden. U wil nieuwe dingen ontdekken, bijleren en interessante contacten leggen. Want mensen om u heen maakt het leven MARKANTER! Meer info: www.markantvzw.be/sintjozef.be UNICEF Wereldwijd gaan 67 miljoen kinderen niet naar school. Vaak werd hun dorp getroffen door conflicten of natuurrampen. Noodscholen geven die kinderen een gevoel van veiligheid en hoop voor de toekomst. UNICEF Sint-Niklaas is op de Grote Leermarkt aanwezig n.a.v. de UNICEF-onderwijscampagne: Leren Overleren. Meer info: www.noodschool.be De vereniging van reumatoïde artritis patiënten (RA-LIGA) Wij verwelkomen alle mensen die iets meer over onze ziekte willen te weten komen in onze aangename VIP loungeroom. Wij verwennen u met een mega-chocoladefontein met vers fruit en dompelen u onder in een wereld van chocolade en gezelligheid. Voor info: www.raliga.be IAAR De IAAR, Internationale Associatie André Rochais, verzamelt financiële middelen om vormingskansen te geven aan volwassenen in ontwikkelingslanden en aan kansarmen in de rijkere landen. Meer info: www.iaar. eu Yoga Sahaja Yoga Meditatie is in de eerste plaats een staat van bewustzijn, waarbij de aandacht niet meer door de gedachten gestoord wordt. Zij maakt het mogelijk, in die innerlijke stilte, te genieten van wat men ‘de ervaring van het nu’ kan noemen. www.ikmediteer.be Schooltoelage aanvragen? Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van een school- of studietoelage? Op zaterdag 1 september 2012 kan u tussen 14 en 18 uur (gratis) terecht bij de infostand school- en studietoelagen op de Grote Leermarkt ter hoogte van de bibliotheek aan het H. Heymanplein. Voor meer informatie over de Grote Leermarkt: katlijne.hanssens@sintniklaas.be of tel. 03 760 91 35.

Korting in het volwassenenonderwijs! Wie komt in aanmerking? Er zijn drie voorwaarden om op onze korting een beroep te kunnen doen: • u bent een gepensioneerde 60-plusser of een huisvrouw/man; • U komt niet in aanmerking voor andere kortingen in het volwassenenonderwijs (bv. via OCMW, VDAB, Basiseducatie,…); • het gezamenlijk belastbaar gezinsinkomen, d.w.z. van alle personen die op eenzelfde adres gedomicilieerd zijn te SintNiklaas, bedraagt maximum 22.000 EUR per jaar. Dit bedrag vindt u op uw aanslagbiljet. Hoeveel bedraagt die korting precies? De korting bedraagt 50% (maximum 60 EUR) van het inschrijvingsgeld van elke cursus naar keuze. Dit betekent dat u bij de inschrijving slechts de helft van het inschrijvingsgeld dient te betalen. U kan de korting maximum éénmaal per schooljaar aanvragen en maximum driemaal over uw hele schoolloopbaan. Waar geldt de korting? U kan deze korting ontvangen in de erkende Centra voor Volwassenenonderwijs in Sint-Niklaas. Het gaat concreet dus om LBC-NVK (Kroonmolenstraat 4) en Janitor (Noordlaan 32).

Wat moet u doen om die korting te bekomen? Indien u de korting wenst te genieten, brengt u bij inschrijving in LBC of Janitor uw meest recente aanslagbiljet mee. Indien u getrouwd bent of wettelijk samenwoont, heeft u één gezamenlijk aanslagbiljet. Op dit aanslagbiljet vindt u het ‘gezamenlijk belastbaar inkomen’. Indien dit bedrag lager is dan of gelijk is aan 22.000 EUR, komt u in aanmerking voor de korting. Indien u feitelijk samenwoont, dient u de aanslagbiljetten van iedere persoon die bij u gedomicilieerd is, mee te brengen. Om in aanmerking te komen voor de korting, moet de som van de ‘gezamenlijk belastbare inkomens’ - die u terugvindt op de aanslagbiljetten - lager zijn dan of gelijk aan 22.000 EUR. Opgelet, wanneer u de cursus vroegtijdig stopt of wanneer u niet deelneemt aan het eindexamen, wordt de korting teruggevorderd. Waar kan u terecht voor meer informatie? Voor vragen over deze korting, kan u altijd contact opnemen met bruno.devuyst@sint-niklaas.be, tel. 03 760 92 06, bij de dienst onderwijs in het stadhuis.

13


Sint-Niklaas Overzicht contactgegevens

Scholenstad Basisonderwijs Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap GO! Basisschool De Tovertuin Slachthuisstraat 68 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 766 64 44 e-mail: bs.detovertuin@g-o.be website: www.detovertuin.be Directeur: Petra DE SAEGHER Basisschool De Kleurboog Vijfstraten 130 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 0474 81 44 37 e-mail: dekleurboog@sgr17.net website: www.kleurboog.detovertuin.be Directeur: Petra DE SAEGHER Basisschool De Watertoren Watertorenstraat z.n. – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 79 15 e-mail: info@bsdewatertoren.be website: www.bsdewatertoren.be Directeur: Martine VALCK Freinetschool De Ark Beneluxstraat 50 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 82 02 e-mail: directie@freinetschooldeark.be website: www.freinetschooldeark.be Directeur: Tom CORNU M.P.I.G.O. Zonneken Zonneken 1: hoofdschool: Eekhoornstraat 1 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 50 18 Zonneken 2: kleuterschool: Breedstraat 194 – 9100 Sint-Niklaas Zonneken 3: wijkschool: Zonneken 27 A – 9100 Sint-Niklaas e-mail: info@mpizonneken.be website: www.mpizonneken.be Directeur: Veerle HOLLEVOET Internaat Zonneken: Eekhoornstraat 1 – 9100 Sint-Niklaas Beheerder: Ina STEENWEGEN e-mail: ina.steenwegen@sgr17.net

Officieel gesubsidieerd onderwijs Stedelijke Basisschool De Droomballon Gyselstraat 35 - 9100 Nieuwkerken Tel. 03 776 44 24 e-mail: ludwig.demeyer@sint-niklaas.be website: www.droomballon.be Directeur: Ludwig DE MEYER

14

Stedelijke Basisschool Gavertje Vier Gavermolenstraat 83 - 9111 Belsele Tel. 03 772 48 57 e-mail: hilde.rimbaut@sint-niklaas.be website: www.gavertjevier.be Directeur : Hilde RIMBAUT

Vrij gesubsidieerd onderwijs Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Ankerstraat 39 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 41 62 e-mail: gvb.berkenboom.anker@telenet.be website: www.basisberkenboom.be Directeur: Sabine RUTS en Martine SOETENS Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Groen Heistraat 206 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 73 66 e-mail: directeur@berkenboomheistraat.be website: www.berkenboomheistraat.be Directeur: Marleen WEYN Gesubsidieerde Vrije Basisschool Berkenboom Geel Heistraat 206 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 73 66 e-mail: directeur@berkenboomheistraat.be website: www.berkenboomheistraat.be Directeur: Jo GERMEAU Bijafdeling: Kleuterschool Berkenboom Huppelpas Passtraat 140 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 766 18 30 e-mail: info@berkenboomhuppelpas.be website: www.berkenboomheistraat.be Directeur: Marleen WEYN en Jo GERMEAU Basisschool Berkenboom “De Ritsheuvel” Kemzekestraat 20 – 9111 Belsele Tel. 03 772 52 44 e-mail: info@deritsheuvel.be website: www.deritsheuvel.be Directeur: Kris ZAMAN Ervaringsgerichte Basisschool Berkenboom “De Fontein” Gasmeterstraat 28 bus 16 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 05 35 e-mail: info@defontein.be website: www.defontein.be Directeur: Kris ZAMAN Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Heilige Familie R. Van Britsomstraat 1 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 26 79

e-mail: kleuterschool@basishfam.be website: www.basishfam.be Directeur: Marlies PYPE Gesubsidieerde Vrije Lagere school Heilige Familie R. Van Britsomstraat 1 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 82 82 e-mail: info@basishfam.be website: www.basishfam.be Directeur: Anne HEYNDRICKX Gesubsidieerde Vrije Basisschool Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Plezantstraat 135 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 08 73 e-mail: basisschool.plezant@olvp.be website: www.olvp.be Directeur: Jurgen DU-TRÉ Gesubsidieerde Vrije Basisschool Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Watermolendreef 167 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 45 22 e-mail: nelson.devos@olvp.be website: www.olvp.be Directeur: Nelson DE VOS Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-Carolus Lodewijk De Meesterstraat 1 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 51 90 e-mail: basis.stcarolus@skynet.be website: www.basissintcarolus.be Directeur: Joost DE BROUWER Gesubsidieerde Vrije Basisschool Broeders Nieuwstraat 75 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 92 10 e-mail: info@basisn.broeders.be website: www.basisn.broeders.be Directeur: Pia VAN COTTHEM Gesubsidieerde Vrije Basisschool Broeders Driegaaienstraat 8 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 92 12 e-mail: directie@basis3.broeders.be website: www.basis3.broeders.be Directeur: Marc VAN ERCK en Chris DE CLIPPELEIRE Gesubsidieerde Vrije Basisschool van het SintJozef-Klein-Seminarie Collegestraat 31 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 71 65 e-mail: luc.braem@sjks.be website: http://basis.sjks.be Directeur: Luc BRAEM


SINT-NIKLAAS SCHOLENSTAD Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-Camillus Oude Molenstraat 58 – 9100 Sint-Niklaas tel 03 776 41 20 e-mail: info@sintcamillus.be website: www.sintcamillusschool.be Directeur: Ilse MARTENS Gesubsidieerde Vrije Basisschool Sint-Camillus Hertjen 106 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 92 65 e-mail: hertjen@sintcamillus.be website: www.sintcamillusschool.be Directeur: Ilse MARTENS Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heilig Hartschool Tereken 33b – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 28 14 e-mail: info@heilighartschooltereken.be website: www.heilighartschooltereken.be Directeur: Bavo SCHELFAUT Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heilig Hartschool Kiemerstraat 27 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 45 94 e-mail: info@heilighartschooltereken.be website: www.heilighartschooltereken.be Directeur: Bavo SCHELFAUT Gesubsidieerde Vrije Basisschool Don Bosco A Tulpenstraat 16 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 55 88 e-mail: info@donboscoschool.be website: www.donboscoschool.be Directeur: Bert VERSTRAETE Gesubsidieerde Vrije Basisschool Don Bosco B Tulpenstraat 16 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 71 11 e-mail: info@donboscoschool.be website: www.donboscoschool.be Directeur: Marc ALENUS Gesubsidieerde Vrije Gemengde Basisschool Sint-Lutgart Kerkstraat 13 – 9111 Belsele Tel. 03 772 35 12 e-mail: info@sintlutgart.be website: www.sintlutgart.be Directeur: Annemie VAN ROMPUY Gesubsidieerde Vrije Gemengde Basisschool O.L.Vrouw ten Bos Turkyen 1 – 9100 Nieuwkerken tel 03 776 20 18 e-mail: directeur-paul@olvtenbos.be website: www.olvtenbos.be Directeur: Paul LIPPENS Gesubsidieerde Vrije Gemengde Basisschool O.L.Vrouw ten Bos Heihoekstraat 204 – 9100 Nieuwkerken Tel. 03 776 99 71 e-mail: directeur-paul@olvtenbos.be website: www.olvtenbos.be Directeur: Paul LIPPENS Sint-Catharinascholen Sinaai - Vrije Gesubsidieerde Gemengde Lagere School Edgar Tinelstraat 29 – 9112 Sinaai Tel. 03 772 50 00 e-mail: sint.catharina.lagere.school@scarlet.be website: www.sintcatharinascholen.telenet.be Directeur: Geert POPPE Sint-Catharinascholen Sinaai - Vrije Gesubsidieerde Gemengde Lagere School Vleeshouwersstraat 2 – 9112 Sinaai

Tel. 03 772 34 43 e-mail: sint.catharina.basis.school@scarlet.be website: http://sintcatharinascholen.telenet.be Directeur: Christel DECK Sint-Catharinascholen Sinaai Gesubsidieerde Vrije Basisschool “Klavertje 3” Vleeshouwersstraat 2 – 9112 Sinaai Tel 03 772 34 43 “Het Wijntje” Wijnveld 253 – 9112 Sinaai tel 03 772 20 93 “De Zwaan” Leebrugstraat 65 – 9112 Sinaai tel 03 772 47 61 e-mail: sint.catharina.basis.school@scarlet.be website: http://sintcatharinascholen.telenet.be Directeur: Christel DECK Gesubsidieerde Vrije Lagere School voor Buitengewoon Lager Onderwijs Jonatanschool Kasteelstraat 6 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 75 21 e-mail: directie@jonatan.be website: www.jonatan.be Directeur: Marc VERSCHRAEGHE Gesubsidieerde Vrije Gemengde BLO Berkenboom Mozaïek Kalkstraat 30 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 41 40 e-mail: directie@berkenboom-mozaiek.be website: www.berkenboom-mozaiek.be Directeur: Helmut ROODHOOFT

Secundair Onderwijs Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap GO! Koninklijk Atheneum van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 89 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 79 00 e-mail: info@kasintniklaas.be website: www.kasintniklaas.be Directeur: Nora DE CALUWE Villa Da Vinci - Freinet Onderwijs Tereken 48 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 79 02 e-mail: info@villadavinci.be website: www.villadavinci.be Directeur: Nora DE CALUWE Projectmatige middenschool De Proms Slachthuisstraat 68 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 766 64 44 e-mail: deproms@detovertuin.be Pedagogisch directeur: Petra DE SAEGHER Kunstschool Koninklijk Atheneum Tereken 46 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 86 65 e-mail: info@kasintniklaas.be website: www.kasintniklaas.be Directeur: Nora DE CALUWE Centrum Deeltijds Onderwijs Newton Noordlaan 32 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 96 09 e-mail: info@cdo-newton.be website: www.cdo-newton.be Directeur: Peter DIERENDONCK

SBSO Baken Buitengewoon Secundair Onderwijs van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Bellestraat 89 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 46 65 e-mail: filip.dierickx@sbsobaken.net website: www.sbsobaken.net Directeur: Filip DIERICKX

Vrij Gesubsidieerd Onderwijs Berkenboom Humaniora Kleine Peperstraat 16 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 41 20 e-mail: ibhsn@berkenboomhum.be website: www.berkenboomhum.be Directeur: Hugo BRUGGEMAN Technisch Berkenboom-Instituut Kalkstraat 26 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 41 00 e-mail: info.tbi@berkenboom.be website: www.berkenboom.be Directeur: Elisabeth D’HOLLANDER Broederschool Humaniora Sint-Niklaas Nieuwstraat 75 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 92 00 e-mail: info@humaniora.broeders.be website: www.humaniora.broeders.be Directeur: Jean-Pierre VAN DE VIJVER Broederschool Biotechnisch Instituut Weverstraat 23 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 10 90 e-mail: info@bio.broeders.be website: www.bio.broeders.be Directeur: Luc DE BOCK Handelsschool Broeders Nieuwstraat 91 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 92 20 e-mail: info@handel.broeders.be website: www.handel.broeders.be Directeur: Patrick VAN HIEL en Katty MOEYKENS Humaniora Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Plezantstraat 135 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 08 60 e-mail: humaniora@olvp.be website: www.olvp.be Directeur: Cindy LAMMENS Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Instituut Handelsschool Plezantstraat 135 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 08 80 e-mail: secretariaat.handel@olvp.be website: www.olvp.be Directeur: Jan SABLON Heilige Familie Secundair Hofstraat 15 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 68 38 e-mail: info@hfamilie.com website: www.hfamilie.com Directeur: Frank VAN MOSSEVELDE Sint-Jozef-Klein-Semininarie Collegestraat 31 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 71 50 e-mail: info@sjks.be – website: www.sjks.be Directeur: Walter ROGGEMAN Technisch Instituut Sint-Carolus Hospitaalstraat 2 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 51 23 L. De Meesterstraat 58 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 51 25

15


SINT-NIKLAAS SCHOLENSTAD Hospitaalstraat 23 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 89 07 e-mail: info@sint-carolus.be website: www.sint-carolus.be Directeur: Marc VERHAEGHE Vrije Technische Scholen BSO en TSO Breedstraat 152 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 07 06 e-mail: vts@vtssn.be website: www.vtssn.be Directeur: Dirk GOVAERT VTS - Centrum Leren en Werken Kokkelbeekstraat 44 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 44 31 e-mail: dirk.paelinck@vtssn.be website: www.vtssn.be Coördinator: Dirk PAELINCK VTS 3 – Buitengewoon Secundair Onderwijs Breedstraat 104 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 53 61 e-mail: roland.wagemans@vtssn.be website: www.vtssn.be Directeur: Roland WAGEMANS

Hoger Onderwijs Gesubsidieerd Vrij Onderwijs KAHO Sint-Lieven – Campus Waas Hospitaalstraat 23 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 43 48 – fax 03 766 34 62 e-mail: info.waas@kahosl.be website: www.kahosl.be Campusdirecteur: Gertjan DE SMET

Andere erkende onderwijsvormen De campus Sint-Niklaas van SYNTRA MiddenVlaanderen behoort tot het netwerk van het Vlaams Agentschap voor ondernemersvorming – SYNTRA Vlaanderen en is erkend door het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. Zij organiseert o.a. leerplichtonderwijs via het deeltijds leren en werken (leertijd), waardoor ook het behalen van een diploma van secundair onderwijs voortaan tot de mogelijkheden behoort. SYNTRA Midden-Vlaanderen, campus Sint-Niklaas Adres: Hogekouter 1 -9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 08 20 Campusdirecteur:Bert VAN CAUTEREN e-mail: sint-niklaas@syntra-mvl.be website: www.syntra-mvl.be

Scholengroep Scholengroep Waasland GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Scholengroep Waasland verenigt alle scholen (basis en secundair) van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap uit het Waasland. Adres: Theo De Deckerlaan 2 - 9140 Temse Tel. 03 790 18 82 Algemeen directeur: Guy VAN LANCKER e-mail: guy.vanlancker@sgr17.be website: www.sgr17.net

Scholengemeenschappen Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap GO!

Gemeenschap uit het Waasland. Adres: Theo De Deckerlaan 2 - 9140 Temse Tel. 03 790 18 82 Coördinerend directeur: Marc PAUWELS e-mail: baocodi@sgr17.net website: www.sgr17.net Scholengemeenschap secundair onderwijs Deze scholengemeenschap verenigt alle secundaire scholen van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap uit het Waasland. Adres: Donkvijverstraat 30 – 9120 Beveren Tel. 03 750 96 80 Coördinerend directeur: Flor VAN GHEEM e-mail: directie@kabeveren.net website: www.sgr17.net

Officieel gesubsidieerd onderwijs Scholengemeenschap Stedelijk Basisonderwijs Sint-Niklaas Deze scholengemeenschap verenigt de 2 basisscholen van het stedelijk onderwijs. Adres: Grote Markt 1 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 91 47 e-mail: karien.vanraemdonck@sint-niklaas.be Directeur coördinatie: Karien VAN RAEMDONCK

Vrij gesubsidieerd onderwijs Scholengemeenschap Sint-Nicolaas BasisOnderwijs Deze scholengemeenschap verenigt alle vrije basisscholen van groot Sint-Niklaas en de vrije basisscholen van De Klinge, Sint-Gillis-Waas en Waasmunster. Adres: Collegestraat 31 te 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 71 95 - e-mail: info@sint-nicolaassgbao.be website: www.sint-nicolaas-sgbao.be Directeur coördinatie: Marleen BAERT en Johan VERCAUTEREN Scholengemeenschap Sint-Nicolaas Deze scholengemeenschap verenigt alle vrije secundaire scholen uit Sint-Niklaas en Stekene. Adres: Plezantstraat 135 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 39 48 of 03 780 71 67 e-mail: info@sint-nicolaassg.be website: www.sint-nicolaassg.be Coördinerend directeur: Frank VAN WOLVELAER

Centra voor volwassenenonderwijs en vormingsinstellingen CVO Janitor Noordlaan 32 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 96 00 e-mail: info@janitor.be website: www.janitor.be Directeur: Philippe DE WILDE CVO LBC-NVK Kroonmolenstraat 4 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 29 49 e-mail:sint-niklaas@lbconderwijs.be website: www.lbconderwijs.be Directeur: Hilde PENNEMAN Syntra Midden-Vlaanderen – Campus Sint-Niklaas Hogekouter 1 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 760 08 20 e-mail: sint-niklaas@syntra-mvl.be website: www.syntra-mvl.be Campusdirecteur: Bert VAN CAUTEREN Vokans Waas en Dender Oude Vest 146 – 9200 Dendermonde Tel. 03 765 24 50 e-mail: info@vokans.be website: www.vokans.be Huis van het Nederlands Prins Alberstraat 39 b - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 10 68 - 0496 67 50 18 e-mail: sint-niklaas@hvnoostvlaanderen.be website : www.hvnoostvlaanderen.be Verantwoordelijke: Ingrid DEBRABANDERE Vormingplus Volkshogeschool Waas-en-Dender Grote Baan 183 – 9120 Melsele Tel. 03 775 44 84 – fax 03 775 97 45 e-mail: waas-en-dender@vormingplus.be website : www.vormingplus.be/waas-en-dender

Centrum Voor Leerlingenbegeleiding (CLB)

Leerpunt Waas & Dender, Centrum voor Basiseducatie vzw E. Van Winckellaan 23 – 9200 Dendermonde Tel. 052 258 278 Mercatorstraat 75 – 9100 Sint-Niklaas tel 03 766 29 29 e-mail : leerpunt@cbe-waasdender.be website : www.basiseducatie.be Directeur: Marc TIMMERMAN

CLB Waasland Dr. Verdurmenstraat 2 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 02 16 e-mail: info@clbwaasland.be website: www.clbwaasland.be Directeur: Joeri VERFAILLE

VDAB Competentiecentrum Baron Dhanisstraat 40-44 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 64 20 - fax 03 766 09 02 e-mail: Giovanni.Pauwels@VDAB.be website: www.vdab.be/opleidingen Campus Manager: Giovanni PAUWELS

Vrij CLB Waas en Dender vzw - Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Ankerstraat 63 – 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 66 04 (basisonderwijs) of 03 780 66 30 (secundair onderwijs) e-mail basis en buitengewoon onderwijs: sint-niklaas.basis@vclbwaasdender.be e-mail secundair onderwijs: sint-niklaas.secundair@vclbwaasdender.be website: www.vclbwaasdender.be Directeur: Marcel VAN DAMME

PipeTech Academy & Alliance Baron Dhanisstraat 40-44 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 780 64 50 - fax 03 766 09 02 e-mail: Giovanni.Pauwels@PipeTech.be website: www.pipetech.be Coördinator: Giovanni PAUWELS

Scholengemeenschap basisonderwijs Deze scholengemeenschap verenigt alle basisscholen van het GO! Onderwijs van de Vlaamse

Verantw. uitg.: C. Geerts, burgemeester, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

VZW Vrouwencentrum Nieuwstraat 34 - 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 777 97 00 e-mail : vzwvrouwencentrum@skynet.be website: www.vzwvrouwencentrum.be Verantwoordelijke: Martine VAN EETVELDE

Stadskroniek augustus 2012  
Stadskroniek augustus 2012  
Advertisement