Oh Magazine Herfst 2022

Page 1

www.ontdeksintniklaas.be KOM MAAR EENS … winkelen en winnen … fijne plekjes ontdekken … verkennen en beleven WONEN / LEVEN / PROEVEN / KUNST / MODE / ONTDEKKEN / MUZIEK … IN SINT NIKLAAS Herfst 2022 Weekend van de Klant 1 & 2 OKTOBER “WIE WINKELHIERT, VERDIENT ÉCHT EEN EXTRAATJE!”
03 VOORWOORD Steve Lombaerts en Michaël De Wreede van Chateau Pironne 04 WE EKEND VAN DE KLANT 05 PORTRET Guy sr en Guy jr Vercauteren van Capéau 06 FOCUS Plekjes om te ontdekken 07 DE FAVORIETE PLEKJES VAN Red Flame Justine Vanhaevermaet 08 HA AL DE HERFST IN HUIS Laat je inspireren door onze handelaars 10 DE NIEUWKOMER Bakker Toon De Klerck 10 OP STAP MET… … Paul 11 HET RECEPT VAN… Eethuis Den Brave 12 STAD VAN DE SINT Sinterklaas komt naar zijn thuisstad 13 HE T CULTURELE NAJAAR Ontdek het aanbod van het cultuurcentrum 14 MA RC SLEEN EN NERO AAN HET FEEST Stad zet striptekenaar in de kijker 15 VIER OP EEN RIJ IN DE CASINO Concertzaal pakt uit 16 DE WEDSTRIJD Oh... kom maar eens winnen! Inhoud magazine2

Schuin tegenover do mein Westakkers, en verscholen achter een oude bomen rij, ligt Sint-Maarten. Het imposante kasteel uit de negentiende eeuw werd gebouwd door een brei goedmagnaat en zou la ter dienst doen als militair kwartier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het zelfs even de thuisbasis van de ver maarde Brigade Piron. Hoge officieren uit de geallieerde legers kwamen er samen om strategische beslissingen te nemen. Het leger vertrok in 2003, waarna het pand jaren lang zou leegstaan.

Tot nu. Het kasteel werd ge renoveerd en verloor niets van zijn grandeur, integen deel. Sint-Maarten werd ‘Chateau Pironne’ gedoopt, een luxueuze feestlocatie op een domein van 3,5 hectare. “Met ‘Catering Lombaerts’ werkten we al jarenlang samen in dezelfde zaak, maar tijdens de pandemie besloten we de catering stop te zetten en een restaurant te openen”, schetsen zaak voerders Steve Lombaerts (51) en Michaël De Wreede (35). “Toen dit kasteel op ons pad kwam, was het serieus onderkomen, maar de coup de foudre was daarom niet minder hevig. Nergens in het Waasland vind je zo’n unieke locatie: op de grens tussen Beveren en Sint-Niklaas, vlak bij de E17 en de N16 en toch omgeven door groen”, vertelt Michaël terwijl een nijlgans gracieus in de vijver landt.

“DE TOPLOCATIE OP SINT-NIKLASE BODEM IS DE PERFECTE BASIS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST.”

Chateau Pironne is een gedroomde locatie om te trou wen - de zomer van 2023 zit al volgeboekt - maar Pironne wil méér zijn. “Een modeshow, een productlancering, team building of brunchlocatie: we hopen dat de Sint-Niklazenaar de weg vindt. Beveren kennen we door en door, maar SintNiklaas moeten we nog even aftasten.”

Het duo plant alleszins lang te blijven op de idyllische locatie. “Chateau Pironne moet een merknaam wor den. De nieuwe naam zorgt ervoor dat Michaël ook na mij verder kan met de zaak. Hij is tenslotte een pak jonger dan ik”, legt Steve uit. “De toplo catie op Sint-Niklase bodem is de perfecte basis voor een duurzame toekomst.”

Steve Lombaerts en Michaël De Wreede Zaakvoerders Chateau Pironne 51 en 35 jaar
magazine 3 VOORWOORD

Weekend van de Klant

Op 1 en 2 oktober word jij, de lokale shopper, in heel België extra in de watten gelegd tijdens het Weekend van de Klant. Tienduizenden winkeliers, handelaars en horeca-ondernemers zeggen ‘dankjewel’ tegen hun klanten. Ook in Sint-Niklaas word je extra in de bloemetjes gezet door onze lokale handels- en horecazaken. Zij ontvan gen je met open armen én sturen je met cadeautjes naar huis. Want zeg nu zelf, jij die winkelhiert verdient écht een extraatje!

KOOPZONDAG

Tijdens dit winkelweekend beleef je in de stadkern van Sint-Niklaas tal van verras sende activiteiten. Lokaal winkelen, loont dit weekend extra de moeite. Op zater dag én zondag ben je van harte welkom in je favoriete winkels en horecazaken.

Spring binnen bij die ene winkel of horecazaak die je al even niet meer bezocht hebt of ontdek nieuwe plekjes in onze stadskern. De meeste winkels zijn open op zater dag 1 oktober tussen 10 en 18 uur en op zondag 2 oktober tussen 14 en 18 uur.

STRAATANIMATIE

Niet alleen in de winkels en horecazaken valt er dit week end veel te beleven. Ook de Stationsstraat wordt in een herfstjasje gestoken. Ontdek en bewonder de herfstsil houetten in onze stadskern. Tijdens het Weekend van de Klant kan je bovendien ge nieten van artistieke straat animatie. Word verwonderd en lach je een breuk met de straattheaterartiesten. Hou je smartphone klaar

ZA. 1 • ZO. 2 OKTOBER
magazine4 SHOPPEN

“WIE WINKELHIERT VERDIENT ÉCHT EEN EXTRAATJE!”

om ‘insta-waardige’ foto’s te maken en te delen met #ontdeksintniklaas.

ALTIJD PRIJS!

Val dit weekend altijd in de prijzen. Heb jij stalen zenu wen en een vaste hand? Maak dan een poging om de skyline van Sint-Niklaas via een buzz wire-spel volledig, zonder aanraken, af te wer ken. Bij aankoop van 25 EUR bij de deelnemende zaken krijg je een voucher om een poging te wagen. Is de buz zer toch bij jou afgegaan? Niet getreurd: je hebt altijd prijs! Heb je geen stalen zenuwen? Ter hoogte van de winkel Brood en Spelen zal Klaas klaarstaan om met jou een spel te spelen. Dan ga je sowieso naar huis met enkele Sengzen!

- familie VercauterenCapéau

Trots zijn ze, en terecht, bij de familie Vercauteren. Intussen al drie generaties lang dragen ze zorg voor hun Lunch & Tearoom Capéau in de Stationsstraat. Een echte familiezaak, die al sinds 1965 als een rots in de branding aanwezig is in de win kelstraat. Het geheim van Capéau? “Elke dag opnieuw je uiterste best doen”, stelt Guy junior (48), beter bekend als ‘Guyke Pannenkoek’. Op de hulp van zijn vader Guy senior (75) kan hij nog steeds rekenen, net als op die van zijn moeder Marie-Jeanne en zijn zus Anne-Marie. Samen bouwden ze het oorspronkelijke wafel- en pannenkoe kenhuisje uit tot een bijzonder populaire brasserie in de stad, waar je nog steeds die geweldige zoetigheden kan krijgen, maar waar je ook een uitgebreide keuze aan fij ne lunchgerechten krijgt voorgeschoteld. En samen schrijven ze al decennialang dat bijzondere verhaal, met nu ook de vierde generatie die klaar staat. “We zijn comple mentair”, vertelt Guy senior. “Mijn dochter en ik staan vooraan in de zaak achter de toog, mijn vrouw en zoon staan achteraan in de keuken. We zijn perfect op elkaar in gespeeld. We hameren op een vriendelijke en vlotte bediening en op verse en kwali teitsvolle producten. En daarmee hebben we een heel trouw cliënteel opgebouwd.”

Ze zijn groot geworden met hun zoetig heden. “Maar nu kiezen de meeste klan ten voor gerechten van onze lunchkaart. Smaken en voorkeuren zijn nu eenmaal geëvolueerd. Met alleen pannenkoeken en wafels zouden we vandaag niet kunnen overleven, maar we blijven ze wel serveren. We zijn er nog steeds heel fier op!”

Capéau, Stationsstraat 29 www.capeau.be

magazine 5 PORTRET

Ken je deze al?

DRIE BIJZONDERE PLEKKEN DE MOEITE WAARD OM TE ONTDEKKEN

Plank-B

Turkyen 39, Nieuwkerken Meubelen een tweede leven geven, daar gaat het om bij Plank-B. Circulair met een hippe touch, door stijlvol en creatief hergebruik, mét zorg voor het milieu: dat is de passie van Nele Pincé (37) en Elfriede Van Schoten (41). De twee vrouwen zijn buren in de Begoniastraat en leerden elkaar kennen aan de schoolpoort van hun kinderen, waar ze ontdekten dat ze allebei bijzonder graag meu bels opknappen. Sinds een jaar doen ze dat nu samen met Plank-B, met atelier en showroom aan Turkyen in Nieuwkerken. “Vaak hebben mensen meubels waar ze om emotionele redenen moeilijk afstand van kunnen doen, maar zijn die wel aan herstelling of vernieuwing toe. Wij laten ze terug schitteren. We krijgen ook afgeschreven of kapotte meubels binnen, die we ook een tweede leven ge ven. En iedereen die graag zelf aan de slag gaat, kan hier terecht voor workshops.” Geen tweede leven voor hen, wel een heel nieuw leven. “En daar zijn we héél blij mee. We doen wat we graag doen, zijn creatief bezig en helpen mee aan een meer duurzame wereld!” www.plank-b.be

2Winkelwandellus en Vakschoolhof

Helemaal afgewerkt, mét een bijzonder resultaat, is nu ook het stukje van de winkelwandellus in de Collegestraat en Paul Snoekstraat. Groener, lichter en fraaier zijn die straten midden in het stadshart nu, en een pak aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers. Het vormt een mooi geheel met het Vakschoolhof, of de vroegere VTS-site. De voormalige schoolge bouwen zijn er omgevormd tot fraaie appartementen en lofts, met groene pleintjes waar zich voordien de speelplaatsen bevonden. En meteen is er een extra zachte doorsteek in de stadskern, tussen het Onze-Lieve-Vrouwplein en de schouwburg, academies en scholen, door een site met een verleden van meer dan 300 jaar. In de 19de eeuw was er een textielfabriek, begin 20ste eeuw kregen de gebou wen een herbestemming als vakschool. En nu is het een prachtig stukje van de stad geworden, waar je kan wandelen of gewoonweg genieten van de rust op één van de pleintjes.

1 magazine6 FOCUS

3‘t Nief Buffet

Heistraat 61

Jarenlang zorgde hij voor reizi gers, pendelaars en vele trouwe gasten in het stationsbuffet, maar daar kwam vorig jaar een einde aan. Marc Foubert (56) ging een nieuwe weg uit en trok naar de Heistraat, waar hij ‘t Nief Buffet opende. Het is een café met karakter, een ‘Irish pub’ ook, met een exclusieve plek voor het bier Guinness. En Marc doet nog veel meer. “Alleen maar met een café red je het niet meer vandaag. Daarom zijn hier regelmatig optredens en kun je ook iets eten. Je kan hier terecht voor een ont bijtje, alle dagen van de week, na reservering. En één keer per week serveer ik een gerecht. Daarvoor kunnen klanten op voorhand inschrijven. Op die manier pak ik het aan, om als volkscafé te over leven, en gelukkig bereik ik daar heel wat mensen mee. Het is niet eenvoudig om een nieuwe rich ting uit te gaan, maar ik heb er vertrouwen in. En ik zit al zo lang in de horeca. Dit is mijn leven, dit is waar ik goed in ben.”

‘Nief Buffet’ op Facebook

DE FAVORIETE PLEKJES VAN Justine Vanhaevermaet

30 jaar, Topvoetbalster, Red Flame

VOS Reinaert, Sinaai

“De club waar alles voor mij is begonnen. Op mijn vijfde ging ik er korfballen. Op mijn zevende begon ik er te voetballen, omdat mijn ouders merkten dat ik dát vooral heel graag deed. Ook mijn broer, neven en nonkel hebben er lang gevoetbald, zowat mijn hele familie langs mama’s kant heeft er gekorfbald, mijn opa heeft geholpen bij de oprichting van die club: ik heb er dus een groot stuk van mijn jeugd doorgebracht. Ik kom er heel graag nog eens terug.”

Soep & Zoet, Grote Markt

“Ik ben een grote fan! Je kan er gezond eten, wat voor mij uiteraard belangrijk is. En het is gewoonweg een heel toffe plek.”

Crèmerie François,

Ankerstraat

“Een klassieker. Ik kan er helaas veel min der naartoe als ik zou willen. Want dit is en blijft toch de beste crèmerie.”

Bakkerij De Maeyer,

Vossekotstraat

“Dit blijft een leuke plek voor mij. Deze bak kerij doet me altijd terugdenken aan de gezellige zondagse ontbijtjes thuis bij mijn ouders, met het hele gezin.”

Puitvoet

“Het hele Puitvoetbos, met daarbij het jeugddomein Puytvoet, vind ik een bijzondere plek. Daar hou ik heel wat fijne herinneringen aan over. Van mijn 6 tot 18 jaar zat ik er in de scoutsgroep Kriko. Ik heb er een heel leuke tijd gehad!”

magazine 7

Haal de herfst in huis

1 SLAAPGOED VERLINDEN

In de herfst en winter keren we terug naar de zachte, pluizige stoffen. Maar dit jaar voelen de stoffen niet alleen warm aan, ze stralen ook warmte uit met tinten zoals molten lava en spicy mostard. Tijd om jezelf ’s avonds en ’s nachts weer warm in te duffelen.

Stationsstraat

2 BOBA EETCAFÉ

Heb jij al kennis gemaakt met de bub bel-hype? Nee! Tijd om tijdens deze herfst de lekker warme bubbelwaffels en bubbelthee te ontdekken.

Stationsstraat

3 PÊCHE

De verwarming wordt ingeschakeld. Buiten kan je al eens een sjaal, regen- of winterjas gebruiken. Bij Pêche kan je terecht voor kle ding die je door deze koude dagen helpt. Ga duurzaam, warm en volledig winterproof de herfst en winter door.

Nieuwstraat

49
42
4
1 2 3 STRAATPRAAT magazine8 VERWENNEN

4 BIOCHI

Valt het natte weer in de herfst je wat zwaar? Bij Biochi kan je helemaal tot rust komen met een originele ‘tea pairing’. Zhou Changwei laat je kennis maken met biolo gische thee gematcht met handgemaakte Chinese dumplings.

Stationsstraat 70

5 BROOD EN SPELEN

Competitief ingesteld of doe jij juist mee voor de gezelligheid? Tijdens de donkere dagen samen met familie en vrienden knus een spelletjesavond organiseren, meer moet het soms niet zijn. Je huidige gezelschapspe len uitgespeeld? Bij Brood en Spelen helpen ze je graag op weg naar een nieuw avontuur.

Stationsstraat 41

6 BALERDON

Zin om jezelf te verwennen met heerlijke, zoete lekkernijen? Spring dan zeker eens binnen bij Balerdon en laat je verrassen door het lekkers dat zij in petto hebben voor jou.

Parkstraat 21

7 MANUVÈL

Pik die laatste zonnestraaltjes nog mee vanop het terras van Manuvèl. Toch regen wolkjes in de lucht? Bewonder gerust het originele kader binnen. Waar je ook zit, de heerlijke koffie en taart zorgen voor een geslaagde namiddag.

Stationsstraat 95

4 5 6 7 magazine 9

De nieuwkomer

BAKKER TOON DE KLERCK

Bakker Toon De Klerck (37) heeft zich op korte tijd een weg gebaand naar het hart - en de maag - van menig SintNiklazenaar. Toon sloot zijn zaak op het Antwerpse Eilandje en opende begin augustus de deuren van zijn nieuwe bakkerij aan Vijfstraten. De eerste weken nam de volkstoeloop megalomane proporties aan, met lange wachtrijen als gevolg. “Het was er meteen boenk op”, lacht Toon. “Eigenlijk hadden we rustig moeten wennen aan de nieuwe locaties en de andere machines, maar de Sint-Niklazenaar besliste er anders over. En daar zijn we maar wàt blij mee. Een start als deze is de droom van elke zelfstandige.” Toon is geboren in SintNiklaas en wou meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en zijn twee kinderen. De stap naar zijn geboortestad bleek de enige juiste. “We werken niet meer voor Antwerpse (sterren)restaurants. Er hoeft om 12 uur geen lading bruschetta, baguette of brioche te vertrekken. Dat geeft ons iets meer rust”, legt Toon uit. Sint-Niklaas heeft trouwens een duidelijke favoriet bij bakker Toon: de sandwich. “We maken tien keer méér sandwichen dan in Antwerpen. Ook koffiekoeken gaan bijzonder vlot de deur uit. De Antwerpenaar eet dan weer liever croissants of chocoladebroodjes. Gek dat er zo’n duidelijk verschil is.”  Vijfstraten 86 www.toondeklerckbakkerij.be

Op stap met ...

Paul

Paul De Malsche (66) werkte als persfo tograaf decennialang voor de meeste Vlaamse kranten, maar vooral voor Het Nieuwsblad. Tot voor kort nam hij ook de meeste foto’s voor het Oh-magazine. “Ik heb fotografie gestudeerd in Gent, en later in Sint-Niklaas, maar ben na mijn studies meteen weer naar Sint-Niklaas verhuisd. Ik woonde hier toen al graag, hoewel de stad destijds voor jonge mensen redelijk saai was. Een concertzaal zoals De Casino was ondenkbaar, en de Foyer was een onge zellige ruimte waar ze je ‘s avonds buiten jaagden. Het culturele leven zat nog in een embryonale fase. Je was al blij als er iéts gebeurde. (lacht) Er waren toen wel meer kunstgalerieën. Zulke plaatsen mis ik wel.”

“Ik ben sinds kort met pensioen en heb nu meer tijd om te lezen. Ik spring regelmatig binnen bij ‘t Oneindige Verhaal. Ik maak ook deel uit van de buurtwerking in de Elisabethwijk. Deze zomer organiseerden we voor de derde keer Bal Cirqu L’air op het Prins Leopoldplein. Een fijne plek in de buurt om met de hond te wandelen, net als het park aan de Rootputstraat: vlakbij de stad en toch te midden van de natuur. Hoewel er ook in het stadsweefsel meer en meer groen is te vinden. Ik ben wel fan van de nonchalant ogende bloemenperkjes op de Houtbriel en in de Collegestraat. Andere steden mogen daar gerust een voorbeeld aan nemen.”

magazine10

Scampi’s op wijzeGriekse

minuten

personen

EETHUIS Den Brave

Lekkere, verse en kwaliteits volle gerechten, daar pakt eethuis Den Brave op het dorpsplein van Nieuwkerken mee uit. Ronny Matthys (63) en Hilde van Limbergen (62) baten de horecazaak al liefst 23 jaar uit. In het begin was Den Brave nog een echt café, maar de laatste jaren hebben ze zich helemaal opnieuw uitgevonden als eethuis. Ze hebben een aantal specialiteiten, zoals vol-au-vent en steaks. “En reken daar ook de scampi’s maar bij. Onze scampi’s ‘Den Brave’ zijn heel popu lair. Voor de lezers van het Oh-magazine presenteren we onze scampi’s op Griekse wijze, ook bijzonder lekker. Dit gerechtje komt vaak als suggestie op onze kaart.

Eethuis Den Brave

Ten Bos 14 Nieuwkerken denbrave.webnode.be

1

BENODIGDHEDEN:

tiger’ scampi’s

dragon (gedroogd)

1 ui

1 rode paprika

10 cl ouzo

1 wortel

1/2 l passata

cl culinaire room

1/2 l

4 teentjes

2 3

Snij de groentjes in brunoise, pel en ontdarm de scampi’s. Stoof de groentjes in een klontje boter op een zacht vuurtje. Kruid met peper en zout. Voeg 1 teentje fijngesnipperde look toe en blus met 5 cl ouzo. Voeg 1/2 liter passata en 1/2 liter groentebouillon toe. Laat ongeveer 5 minuutjes sudderen. Voeg de dragonkruiden toe en 25 cl room.

Bak de scampi’s in een pan. Voeg een fijnge snipperd teentje look toe. Flambeer vervol gens de scampi’s met de rest van de ouzo.

Serveer de scampi’s op Griekse wijze met frietjes of brood of tagliatelle. Smakelijk!

bereidingstijd: 30
voor 4
‘black
groentebouillon • 25
look • bakboter
magazine 11 RECEPT

V an 12 november tot 6 december is Sint-Niklaas naar goeie traditie weer volop in Sinterklaasstemming. De grote intrede van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten vindt plaats op zondag 13 november. Tot 6 december is er nog héél wat te beleven in de stad van de Sint, met onder meer het Huis van de Sint, Sint in de Piste en de Sinterklaaszoektocht.

DAG VAN DE SINT

Op zondag 13 november worden héél veel kinderen verwacht op de Grote Markt om Sinterklaas te verwelkomen in zijn thuisstad. Er is de ‘Grote Welkomstshow’, waarna de heilige man met zijn Zwarte Pieten in een grote stoet naar zijn Huis trekt.

HUIS VAN DE SINT

Waar slaapt de Sint? Heeft hij een bad of douche? Wat eet hij graag? Op alle kindervra gen is er een antwoord in het Huis van de Sint, van 12 november tot 6 december. In het statige huis, de Salons in de Stationsstraat, zijn er opnieuw heel wat kamers in gericht waar het grote publiek een kijkje kan gaan nemen. Jaarlijks komen er zo’n 35.000 bezoekers naar het Huis.

SINT IN DE PISTE

Het spektakelprogramma met wereldver maarde circusacts in combinatie met een Sinterklaasshow is er uiteraard opnieuw bij, in een gigantische circustent op de Grote Markt. Sint in de Piste brengt een anderhalf uur durend spektakel, met circusacts van wereldniveau, prachtige kostuums, een sprookjesachtige belichting, een uitgebreid live circusorkest en tal van verrassingen. De Sint en vele Zwarte Pieten zijn ook van de partij, met voor ieder kind een geschenkje aan het einde van de show. Er zijn voorstel lingen op 19, 20, 26 en 27 november.

SINTERKLAASZOEKTOCHT

Speur mee in het hart van de stad en ontdek alle Sinterklaasgeheimen die anders diep verborgen blijven. Een aan rader voor kinderen vanaf 4 jaar. En er is verder nog veel meer te beleven in de Sinterklaasperiode in Sint-Niklaas. We kijken met z’n allen uit naar de meest magische tijd van het jaar voor kinderen!

Het hele programma en alle updates vind je op www.stadvandesint.be

magazine12 SINT

in Sint-Niklaas

WIJ ZIJN ER. NU JIJ NOG!

Duik deze herfst na een lange en hete zomer opnieuw in een gezellige (theater)zaal en laat je meenemen in unieke dansvoorstellingen, beklijvende theaterproducties, adembenemende circusacts, muzikale hoogtepunten, warme familievoorstellingen en zoveel meer. We lichten hier een tipje van de sluier.

DO 6 OKT 2022 OZARK HENRY

20 YEARS BIRTHMARKS

STADSSCHOUWBURG MUZIEK

Deze Belgische muzikale held met internationaal aan zien herneemt zijn debuut plaat Birthmarks. Denk aan hits als Sweet Instigator en intersexual. Een onvergetelij ke avond!

VR 7 OKT 2022

TEATIME COMPANY

A MATTER OF TIME

ANNE TERESA DE KEERSMAEKER/ROSAS

FASE, FOUR MOVEMENTS TO THE MUSIC OF STEVE REICH

STADSSCHOUWBURG DANS

Fase (1982) is dé doorbraak voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, en wellicht ook haar meest opgevoerde choreografie. Voor het eerst in de lange opvoerings geschiedenis geeft ze de voorstelling door aan twee nieuwe danseressen.

STADSSCHOUWBURG CIRCUS

De relatie tussen tijd en zwaartekracht staat centraal in deze circusvoorstelling. De drie performers dagen elkaar uit om de zwaartekracht te doorbreken, de tijd te ver buigen en het onmogelijke te bereiken. Ook leuk voor kinderen vanaf 8 jaar!

Ontdek het volledige programma en reserveer je tickets via www.ccsint-niklaas.be

WO 12 OKT 2022 SLONGS DIEVANONGS, CLARA CLEYMANS, INGE PAULUSSEN & TINE REYMER – TE GEK!?

NERVEUZE VROUWEN

STADSSCHOUWBURG MUZIEK

Vier nerveuze vrouwen

veroveren het podium en leggen er hun ziel bloot. Ze zingen, zuchten en maken zich zorgen en worden hiervoor begeleid door De Laatste Showband!

ZA 15 OKT 2022 JAN JAAP VAN DER WAL III-IÈME

STADSSCHOUWBURG HUMOR

In dit laatste luik van zijn trilogie over zijn band met Vlaanderen gaat hij in op de barsten in de relatie. De re latie met Vlaanderen is nog vurig, maar nu en zijn er toch kleine irritaties. Hij aanvaardt ze wel, maar het is tijd om er eens over te praten.

DI 25 OKT 2022

PETER DE GRAEF

HENRY

STADSSCHOUWBURG THEATER

Peter De Graef herneemt het stuk waarmee hij 25 jaar ge leden de theaterfundamen ten deed trillen. Hij com bineert de opwinding van een detectiveverhaal, het amusement van een confe rence, de ontroering van een oprechte bekentenis en het intellectuele genoegen van een speelse geest.

VR 30 SEP 2022
magazine 13 CC NODIGT UIT

SLEEN 100, NERO 75: 2022 IS EEN MARC SLEENJAAR

01-09 TOT 16-10

EXPO: SLEEN 100

FOTO’S VAN PATRICK VAN CLEEMPUT

In taverne De Prater op de Grote Markt 28 roept Patrick

Van Cleemput, fervent Nero-verzamelaar en gepassioneerd fotograaf, enkele unieke momenten van Marc Sleen in Sint-Niklaas op.

14-09 TOT 16-10-2022

EXPO: EEN BEELD ZEGT MEER DAN DUIZEND WOORDEN

Welkom in de wonderbaarlijke wereld van Marc Sleen, in de bib op het Heymanplein. De Bibliotheca Wasiana haalt héél veel van Marc Sleen speciaal voor jou uit de kast.

WOENSDAG 28-09- OM 20 UUR

LEZING: DE SINT-NIKLASE JAREN VAN MARC SLEEN (1923-1939)

Recent werden alle interviews met Marc Sleen gebundeld. Rik Van Daele zocht naar linken tussen de uitspraken van Marc Sleen met archiefstukken en beelden uit de jonge jaren van Marcel Neels. De zoektocht leverde enkele verrassingen op. Zo is nu duidelijk wie model stond voor Madam Pheip. In samenwerking met het stadsarchief, Ronny De Mulder, de familie Ulichnowski en Christiaan Verbraeken.

“DEZE STAD ZAL ALTIJD ZEER SPECIAAL VOOR MIJ BLIJVEN.”

Dat zei Marc Sleen in september 2012, aan een tafeltje voor de Bib van Sint-Niklaas, met een glas champagne en een wafel erbij, in het bijzijn van tientallen mensen die zijn 90ste verjaardag kwamen vieren.

Op 30 december 1922 werd Marc Neels in Gentbrugge geboren. Drie maanden later kwamen zijn ouders naar Sint-Niklaas. Sleen zou meer dan 15 jaar in de stad blijven, op minstens vijf adressen wonen en naar de Broederschool gaan.

Sleen maakte met ‘Het B-gevaar’ een echte Sint-Niklase klassieker. In dat album uit 1948 passeren heel wat bekende locaties, zoals de Cipierage, café Stad Nantes (later Den Antus), het stadhuis, de Sint-Nicolaaskerk en de Grote Markt. In 1984 werd hij ereburger van Sint-Niklaas. In november 2016 overleed Marc Sleen in Hoeilaart. De legendarisch striptekenaar zou op 30 december 2022 hon derd jaar geworden zijn. Zijn stripfiguur Nero viert dan weer zijn 75ste verjaardag. www.ontdeksintniklaas.be/nero

10-2022 TOT 01-2023

WORKSHOP EN EXPO

In het najaar organiseren de Vrije ateliers een workshop striptekenen met als titel ‘De dromen van Nero’ met Anton Van Steelandt. Ook in het Open atelier werken cursisten rond het oeuvre van Sleen. Het eindresultaat wordt getoond op de expo ‘Nerotisme’.

DONDERDAG 17-11-2022 OM 19.30 UUR

LEZING: ‘LECTRR: WE MOGEN NIKS MEER ZEGGEN?!’

Over de grenzen van vrije meningsuiting, humor en censuur. Al tien jaar lang staat cartoonist Lectrr dagelijks in de krant. Hij zag de wereld veranderen. Eerst mocht je om alles lachen, daarna mocht er niks meer. Of was het andersom? In samenwerking met Avansa en Odisee, in hogeschool Odisee in de Hospitaalstraat 23.

2022 is een Marc Sleenjaar. Sleen werd 100 jaar geleden geboren en Nero zag 75 jaar geleden het levenslicht. Dat wordt in SintNiklaas uitgebreid gevierd en herdacht met een hele reeks bijzondere activiteiten.
STRAATPRAAT magazine14 FEEST

VIER OP EEN RIJ IN DE CASINO

DONDERDAG 13 OKTOBER

VERSTRAETEN – casino boite Artistieke nomade, muzikale allesvreter en toptalent uit Sint-Niklaas Jan Verstraeten verrast met zowel slaapkamerpop als drukker gearrangeerde muzikale exploten. Debuutalbum Violent Disco is een eigen zinnig georkestreerde, kleurrijke wereld waarin feestelijke en dansbare drums haaks staan op het donkere kantje van mistroostige strijk-arrangementen. Met Wolf Vanwymeersch als support geeft hij de aftrap voor een nieuwe Casino Boite-reeks in zijn thuisstad.

Stationsstraat 104

Tel. 03 776 11 98

info@decasino.be Info en tickets: www.decasino.be

DONDERDAG 20 OKTOBER

K.ZIA – casino boite K.ZIA, dochter van Marie Daulne aka Zap Mama, laat je met haar debuutplaat Genesis proeven van haar muzikale cocktail van culturen, genres en levenservaringen. Een mix van allerlei tegenstellingen, maar vooral meeslepend zwoel, met groovy afro-urban riffs, melodieuze harmonische vocalen en teksten in zowel Frans als Engels. De in Parijs geboren Gentse EMY speelt haar support en dat betekent maar één ding: power on stage!

WOENSDAG 9 NOVEMBER

MADOU – songs

“Niets is voor altijd,” zong Madou veertig jaar geleden. De band ontwaakt uit een decen nialange winterslaap met de nieuwe plaat ‘Is er iets?’, onder impuls van Thomas Devos, de zoon van zangeres Vera Coomans en tekstenschrijver Jan Devos. Hij bracht vers materiaal aan en maakte nieuwe arrange menten voor oude songs. En de stem van Vera Coomans heeft doorheen de jaren alleen maar aan patina gewonnen.

DONDERDAG 3 NOVEMBER

FLIP KOWLIER – pop

DC-lieveling Flip Kowlier is terug met een nieuw album. De grand histoire van ’t Hof van Commerce, prachtige soloplaten zoals ‘Ocharme Ik’, Otoradio’ en ‘Cirque de avon turen van WM Warlop’, maar ook het project Ertebrekers en diens boorlingen ‘Otel’ en ‘Crème’ bleken niet voldoende voor dit ‘bezig bazeken’. Aan muzikale strapatsen geen gebrek, dus. De pandemie diende voor hem als wieg voor nieuwe songs die als vanouds puur, warm en echt zijn.

magazine 15

Oh... kom maar eens winnen

Het Oh-magazine is niet alleen een wegwijzer naar fijne handelszaken, leuke plekjes en geweldige vrijetijdsbesteding, maar geeft ook mooie prijzen weg. Ga met dit nummer op zoek naar het win nende antwoord en win 25 Sengzen, goed voor een waarde van

Dit najaar kun je in Sint-Niklaas heel wat ontdekken over Marc Sleen en zijn stripfiguur Nero. Elk album van Nero eindigt met een wafelenbak. De opdracht voor deze wedstrijd: ga op zoek naar de vier genummerde wafels in de etalages van vier zaken in de Stationsstraat en zoek de overeenkomstige letters.

HEB JE DE OPLOSSING GEVONDEN?

25 EUR.
V.U.: Ine Somers, Grote Markt 1, 9100 Sint-NiklaasRealisatie Wisely & MausOh-magazine is een uitgave van het stadsbestuur en het centrummanagement Sint-Niklaas ONTDEKSINTNIKLAAS.BE Wafel 1: 3de letter van de naam van deze zaak Wafel 2: 4de letter van de naam van deze zaak Wafel 3: 6de letter van de naam van deze zaak Wafel 4: 1ste letter van de naam van deze zaak Naam: Adres: …...............................................................….......................................... Tel-nr: …...............................................................….......................................... E-mailadres: ….............................................…..........................................
Stuur het vóór 30 oktober door via het webformulier op ontdeksintniklaas.be, of deponeer het antwoord in de speciale Oh-wedstrijdbox aan de onthaalbalie in het stadhuis. 1 2 3 4 LETTERS:
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.