__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Beste ouders, Een zwoele zomerse avond met een hemels merelgezang. 2-1 … een tweede zegen voor onze Rode Duivels. Gisteren een meer dan geslaagde studiedag waarin onze collega’s elkaar eindelijk nog eens echt konden ontmoeten en tegelijk ook ont- moeten ( niets moest). Onze zesdeklassers die morgen dan toch nog op bosklassen kunnen vertrekken. En als krantenkop : “ Vanaf september geen mondmaskers en afstand meer!” Joepie…het tij keert!

Onze noodgedwongen, opgelegde corona winterslaap die ook de lente nog met zich mee trok, kan niet op tegen de hoopvolle, bruisende zomer! Samen hebben we deze erg moeilijke periode doorworsteld. Alleen hadden we dat nooit gekund. Wie had er ooit gedacht dat we zo 2 schooljaren zouden meemaken? Ze hebben geschiedenis geschreven . Dat staat vast.


De obstakels die we de laatste 2 schooljaren op onze weg tegen kwamen werden opgevangen door de inzet, het enthousiasme en de volharding van het ganse team en alle andere medewerkers. Door de voortdurende en vele afwezigheden moest er vaak een tandje bijgezet worden. Soms zelfs meer dan goed is voor een mens. Wat ben ik iedereen die ons mee door deze coronastorm leidde zo dankbaar. Opbouwende kritiek omkaderd met respect, een dankbare of aanmoedigende boodschap, het samen denken bij het zoeken naar oplossingen bij problemen, begrip voor lastige situaties, tips die gegeven werden, vragen die werden gesteld op momenten dat we er nog mee aan de slag konden, vertrouwen dat we mochten ervaren, het mee zorgen voor elkaar…….Dit alles hielp ons om vol te houden.


Ik gun iedereen nu een periode van echte rust. Onze leerlingen, onze ouders, onze leerkrachten en onze medewerkers. Er werd door veel mensen ( ook leerlingen ! ) hard gewerkt en spijtig genoeg werd dat niet altijd gezien of gewaardeerd. Dagelijks oog, oor en hart hebben voor de noden van 24 leerlingen onder je vleugels…ik blijf er mijn hoed voor af doen. Doe het maar in tijden waarin rechten zoveel meer doorwegen dan plichten, waarin meer en meer kinderen een zwaar rugzakje mee naar school brengen, waarin waarden en normen wel eens durven vervagen. Chapeau voor leerkrachten en vrijwilligers.

Maar ook een dikke pluim voor alle ouders die hun kinderen zoveel meegeven : Die tijd maken voor hen, die samenwerken met de school, die de moed niet verliezen als het moeilijk gaat, die ook bereid zijn om te luisteren naar de andere kant van het verhaal. Ook ouder zijn is niet altijd simpel. Vandaar dat ik u allen van harte een zalige vakantie toe wens met tijd voor jezelf en je familie. Geniet met volle teugen en laad die batterij maar goed op. We gaan die volle batterij zeker nodig hebben.


Ik ben Tristan en ik ga vertellen over Tom Schoonooghe. Eerst vertelde hij over Whoopie en het toverpotlood. Dan moesten wij een tekening maken. Daarna begon iedereen een tekening te maken met zijn eigen fantasie. Daarna mocht iedereen zijn tekening laten zien via de webcam. Toen zette Tom zijn computer af. Iedereen vond het leuk! Tristan 3B


Het scheppingsverhaal volgens 4B

DAG 1 – DAG EN NACHT

DAG 5 – VOGELS EN VISSEN

DAG 2 – ZEE EN HEMEL

DAG 6 – DIEREN EN MENSEN

DAG 3 – BOMEN, BLOEMEN EN PLANTEN

DAG 7 – HEILIGE RUSTDAG

DAG 4 – ZON, MAAN EN STERREN


MUZISCHE PROJECTDAG IN DE ACADEMIE 5L (20/04) Op dinsdag 20 april trokken de leerlingen van het vijfde leerjaar met de fiets naar de muziekacademie van Hemiksem voor een muzische voormiddag. Ze genoten van 3 workshops gegeven door professionele dansers en muzikanten. Jorinde leerde de leerlingen de Spaanse flamencodans. Naast de sierlijke bewegingen van deze dans speelden ook enkele kinderen mee op de cajon. Bij Mano leefden de kinderen zich uit op hippe muziek. De danspatronen kregen ze vlotjes in de benen. Dimi van Clac Percussion liet een popsong klinken op de djembé’s. De leerlingen waren enthousiast! Er was voor ieder wat wils. Onze leerlingen straalden en leerden heel wat bij! THEATERVOORSTELLING “OMA’S MET VLECHTJES” voor 1, 2 en 3L (26/04) Oma’s met Vlechtjes “De twee toneeldames van Zebra in z’n nopjes heten jullie welkom, wachtende op de acteurs. Maar ze komen niet! Paniek alom. Gaan de twee dames de rollen overnemen en “doen alsof” ? Spelen zij Nana Bunilda en haar oma en gaan zij mee op tocht met de muis en de adelaar om de bloemenmand te zoeken die de indianen nodig hebben om het feest voor Moeder Aarde te vieren? En wie speelt er de gevaarlijke Snorreman die het regenwoud wil kappen?”

Wil je het antwoord op deze vragen weten, dan moet je dit maar vragen aan onze leerlingen van 1, 2 en 3. Op donderdag 29 april trokken zij naar de muziekacademie van Hemiksem om deze theatervoorstelling te bekijken. MUZISCHE PROJECTDAG IN DE ACADEMIE MET 3K (30/04) In het kader van het Kunstkuurproject bij de kleuters gingen onze derde kleuterklassen op vrijdag 30 april een ganse dag naar de muziekacademie van Hemiksem. Daar genoten ze van tal van muzische activiteiten. Ze gingen op jacht bovenop een djembé en trommelden erop los. De Fabelfee vertelde het verhaal van Heksenfee en had hiervoor een kamishibai bij. Dit is een Japans verteltheater met prachtige prenten. Ze leerden net als heksenfee toveren en vliegen op een bezemsteel. Tijdens de workshop kinderyoga veranderden de kleuters in dieren en deden gekke toeren op de yogamat. Ze genoten ook van een muziekles en zagen een echte vleugelpiano. Er werd ook fijn geravot in het abdijpark. Moe, maar voldaan, gingen de kleuters weer naar huis.


“Natuur is een gave, maar ook een opgave…” Dit weten ze in 4C maar al te goed. We gingen op zoek naar concrete acties die wij kunnen doen om te zorgen voor de natuur die ons werd gegeven.


muzische voormiddag 20/04/2021 Op 20/04/2021 deed het 5 e leerjaar een muzische voormiddag. We deden hiphop, flamenco en djembé. Hiphop vonden de meeste kinderen het leukst net zoals ik. We leerden de basis. De meester die dat ons aanleerden heette Mano. Hij was wel heel grappig. Hij noemde Moussa Maurtcio en Arnó Jonh. Hij noemde de meisjes Maria. De dans zelf vond ik wel gemakkelijk het was ook met stapjes. En omdat onze klas(5A) het beste of het snelste was hebben we ook nog iets geleerd dat de andere klassen niet hebben geleerd. Dan de flamenco. Een Spaanse dans. Heel leuk ook om te doen. Toch wat minder kinderen vonden dat het leukst. Het was een heel lieve mevrouw. Ook een goede vriendin van Samina in de Mol. Voor mij was het een leuke dans. Dan djembé. Het was heel leuk ook wel wat minder kinderen vonden dat het leukst. We mochten zelf een liedje kiezen. Dan gingen we op de bied mee spelen. Mijn klas koos voor Bad Guy. Ook waren er weer kinderen dat te luid waren. HET WAS EEN TOPPIE VOORMIDDAG!!!!! het verslag van Jitske Vonck :)


Ik hou van mijn ps4 Het is heel leuk en ik zie nog steeds geen enkele deuk. een spelletje daar een spelletje hier. Ik hou van mijn ps4. Het is leuk om erop te spelen . Maar soms moet ik het met mijn broer delen. Ik hou van mijn ps4. Het is heel leuk en ik zie nog steeds geen enkele deuk. Ilyas Achahbar 6D


Liefde is iets dat iedereen krijgt. Liefde is zo fijn. Ik vind het tof om bij je te zijn. Liefde is iets dat iedereen krijgt. Misschien iets vroeger. Of iets later. Liefde is iets dat iedereen krijgt. Liefde is zo fijn. Xander Verbeeck 6D


Tijdens de paaspauze werd ' de stoel' geplaatst door meester Wim. De leerlingen gingen dan op zoek naar deze stoel en trokken er een foto bij.


Hallo iedereen de kinderen van het 6de leerjaar zijn op vrijdag gaan zwemmen. Maar niet zomaar gaan zwemmen, we zijn in onze kleren gaan zwemmen. Het was heel speciaal het was een beetje zwaar maar het viel mee. Het was ook heel leuk. Zo verliep het : Eerst moesten we thuis kleren kiezen waar het mee mocht(om mee te gaan zwemmen). Daarna gingen we met de fiets naar het zwembad en daar gingen we in de pashokjes. We moesten onze zwemkleren (badpak, bikini, zwembroek)aandoen onder onze kleren die we uitgekozen hadden om mee te zwemmen. Toen gingen we zwemmen. We moesten van alle opdrachten doen in het water (bv. Onze broek uitdoen en op ons hoofd leggen, onze t-shirt uitdoen en op ons hoofd leggen, ………) Het was heel leuk zoals ik al zei.

Arwen Mennes

het is vervelend, irritant, koppijn gevend zo denken velen er over het mondmasker het is niet leuk om te dragen maar als je je communie of lentefeest of andere feesten kunt vieren is dat het allemaal waard draag en mondmasker voor en vriend, vriendin, familie en feesten en voor jezelf Fleur De Weerdt


HOE GAAT VADERDAG VOORBij?

Er was eens een vrolijke dag, die vaderdag heette. De dag ervoor zei een kind dat Iliana heette: ik ga om op vaderdag klaarwakker te zijn, vroeger slapen. Oké zei de mama. Ze ging de trap op en ging NIET slapen, maar pakte een papier en schreef er op: Gelukkige vaderdag, met een cadeau van strijkparels. Wat een verrassing! En ze ging slapen. Zzzzzzz! De volgende ochtend ging ze naar beneden, haar papa kwam er aan. Ze riep: VERRASSING! Iliana liet het cadeautje zien. Oh, amai, dat is lief, zei papa. Daarna ging ze naar school. Na school gaven haar zussen en broer een cadeau. Nu was het aan Iliana. Rarara… het cadeau was een grasmannetje, een mannetje waar gras uit groeit. Toen was er een klein feestje. Papa was er blij mee. En mama maakte filmpjes en trok foto’s. Het grasmannetje stond op tafel. En zo leefden ze nog lang en gelukkig. Iliana 3C


ALLEMAAL MET DIEREN Het was eens carnaval. lou was een de dikste koe ter wereld. En Daymen was een muis. En Kamil was een olifant. Sid was een coreltje je kan hem zien in je eten. En Matteo was een stinkdier.En Bent was een varken.En Yibe was een slak. en preston was een stier ruben was een pikachu en noah was een Liten en het was afgelopen... maar om 12 uur ‘s nachts kwam een zombie buiten en de mensen kwamen naar buiten zij zagen 10000000000 zombie's heel de wereld de dieren vielen hen aan einde


Een uitstap naar de

steenbakkerijen in Boom. Op donderdag 27 mei 2021 vertrok 5A met de fiets naar EMABB, een museum van een steenbakkerij in Boom. Eenmaal aangekomen mochten we onze fietsen wegzetten en werden we opgewacht door de 2 gidsen Renée en Renée. De eerste gids was een meneer en de 2 gids was een vrouw. Onze gids was de vrouwelijke Renée, die ons meenam naar de EHBO-ruimte waar we onze rugzakjes mochten neerzetten. de

Dan gingen we naar de kamer ernaast waar een soort van tentoonstelling was opgesteld. Er stonden steekschoppen, bakstenen, vloerstenen een graafbagger en ga zo maar voort… Renée legde bv. uit dat het enige propere en heldere water dat ze hadden in die tijd, ik spreek over het einde van de 19 eeuw, in de kalkstenen zaten. Dat water bewaarden ze meestal voor de kinderen die ziek waren. de

Toen gingen we naar de volgende ruimte, de droogloodsen, lange gebouwen, met muren van riet, waar ze de bakstenen voor de 2 maal te drogen legden. We leerden hoe je een baksteen vorm gaf, en hoe je ze moest wegdragen. Een steenmaker werkte in groep, meestal met zijn gezin. De kinderen werkten onder zwaar kinderarbeid, ze moesten de stenen omdraaien zodat ze in de zon konden drogen, dit was zomerwerk en ze kregen GEEN loon. de

Daarna gingen we naar een huisje waar vroeger echt mensen hebben gewoond die in de steenbakkerijen werkten. Het was een heel klein huisje met alleen een keukentje daarachter een opkamertje waar de ouders sliepen, daarnaast een trap dat naar het zoldertje leidde waar de kinderen op jutten zakken sliepen. Als ontbijt aten ze een homp brood en in het slechtste geval was het beschimmeld. Na het huisje keken we nog naar een filmpje dat zowat ongeveer alles samen vatte wat we gezien en gehoord hadden. Na het filmpje kregen we nog een miniatuur te zien van de steenbakkerijen. Zo, dat was mijn dag in de steenbakkerijen in Boom!

Renske Boschmans 5A


Het scheppingsverhaal volgens 4C

DAG 1 – DAG EN NACHT

DAG 5 – VOGELS EN VISSEN

DAG 2 – ZEE EN HEMEL

DAG 6 – DIEREN EN MENSEN

DAG 3 – BOMEN, BLOEMEN EN PLANTEN

DAG 7 – HEILIGE RUSTDAG

DAG 4 – ZON, MAAN EN STERREN


Henry Purcell Hallo alle klassen, en ouders Onze klas 6D heeft verschillende filmpjes gekregen van een musical, De hoofdrol daarin was Henry Purcell, hij had ook een beste vriendin die hem steunde waar het nodig was, het ging eigenlijk over de pest (een ziekte van vroeger) deze ziekte kwam door al een afval en viezigheid op straat, er waren dan ook dokters natuurlijk. Maar ze zagen er een beetje eng uit, we kennen nu de mondmaskers maar toen waren het eigenlijk een soort van kraaimaskers, met een heel zwart pak. Henry wou niet naar buiten maar zijn beste vriendin wel, hij was een beetje te bang dat hij de pest zou krijgen. Na elk filmpje was er ook een opdracht! We moesten bijvoorbeeld zo een kraaimasker maken, we moesten ook een stukje toneel doen en zingen! Het was heel erg leuk natuurlijk! Mijn masker is nog niet af, maar als ik kijk naar andere hun maskers, zijn het super leuke en enge maskers! En het doel van de filmpjes was eigenlijk om te laten zien dat de pest toch wel erg was en dat ze daar heel andere en lastigere maskers hadden, en toen dat er een besmetting was bij een heus, tekende ze een rood kruis op hun voordeur om te laten zien dat in dat huis een besmette is, gelukkig zijn de dokters van nu vele beter en zijn er vele meer hulpmiddelen en medicijnen om je beter te maken, vroeger was dat dus niet, dus stierven er heel erg veel mensen! Bedankt om dit te lezen

Gitte Hardy, 6D


Het project ‘Kunstkuur’ op onze school!! Gedurende drie schooljaren delen leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs de klasvloer met leerkrachten uit een basis- of secundaire school. Zo brengen zij hun expertise binnen in de klas. De kunstleraar wordt zelf ook meer bekwaam in het omgaan met een diverse klasgroep en verfijnt zijn didactisch handelen. Alle partijen werken een samenwerking uit op maat van de school. Met ondersteuning onder de vorm van extra uren voor het DKO en werkingsmiddelen helpt Kunstkuur onze school in haar aanpak van de muzische domeinen en biedt het de mogelijkheid om kunst- en cultuuronderwijs in alle vakken te integreren. ‘Kunstkuur’ in de tweede kleuterklas Van december tot en maart kregen de kinderen van de 2de kleuterklas samen met hun juf elke week een uurtje muziekles in de kleuterklas. We werkten samen rond het thema van die week: winter, de brandweer, ziek zijn, Indianen, boerderij, carnaval, … Aan de hand van liedjes, bewegingsspelletjes, instrumenten- en luisteropdrachten gingen we muzikaal aan de slag met dit thema. De kleuters maakten kennis met Mozart, het strijkorkest, de fanfare, het klokkenspel, de guiro, de bellen, de triangel, de boomwhackers, … . Samen ontdekten we de fantastische wereld van muziek. Na dit muzikale bad waren de kleuters helemaal klaar om hun kunsten te tonen. In de klas oefenden de kleuters nog flink aan de liedjes met hun juffen. En dan was het eindelijk zover! De kleuters schitterden tijdens hun “kunstkuurconcert”. Optreden voor een groot publiek, was helaas niet mogelijk wegens de coronamaatregelen. Dat hield ons echter niet tegen. Juf directrice, juf Veerle Verbist en de reftermama’s kwamen kijken en onze klusjesman, Jeroen De Schepper, maakte een filmpje van ons optreden. Zo kunnen we nog lang nagenieten! Een dikke proficiat aan alle kleuters en hun juffen. Het was een plezier om met jullie te werken! Juf Lotte


Sportdag 28 mei PKC

S

portief gekleed gingen wij op vrijdag 28 mei

op sportdag!

P

loeteren in het zand, springen op de 5!

Springkastelen met een lach

O R

h dat vonden wij zo fijn

euzegeluk met het weer, het kon niet

beter zijn!

T

ienuurtje in de speeltuin en een heerlijke

picknick in het gras

D

aarna gingen we op tocht terug naar

school, sommige peuters waren blij dat de bolderkar er was 😉

A

angekomen op school speelden we nog

fijn in de zandbak en mocht een zacht windje toch wel komen

G

oedenacht, na deze sportieve dag zullen

wij heel goed dromen.

Bedankt juf Marjan om zo een leuke sportdag te voorzien voor ons!


Dit artikel gaat over carnaval! Als eerste zijn we met 3A en 3B in de namiddag naar het park van Schelle gegaan. Toen we er waren gingen we spelletjes spelen in de sporthal. Daarna mochten we spelen in het park. Uiteindelijk was het superleuk en we hadden nog leuke andere dingen gedaan. Het was één van de leukste dagen die er waren. Lee 3B Het was heel leuk met carnaval. We hebben chips gegeten, dat was jammie. Ik was als Doornroosje verkleed en juf Kaat was als K3. Dat was echt grappig. Er was ook muziek op de speelplaats. Het was echt een top top top dag! Aurélie 3B

Mijn artikel gaat over carnaval. Ik ben Renée Vangoethem. Het was middag en we gingen ons verkleden en shminken. Dan gingen we sporten. Daarna kregen we chips en mochten we spelen. Daarna gingen we weer naar huis. Toedeloe. Renée 3B


ZEEKLASSEN Hallo iedereen ik ga jullie vertellen over zeeklassen 2021!!!!!!! We kwamen aan en moesten onze valiezen in de tent zetten. We zijn een zoektocht gaan doen en we hebben chocola gevonden. We hebben onze kamers geïnstalleerd en iedereen was blij denk ik. We zijn super veel naar de zee geweest en het was super leuk en we zijn met onze voeten in de zee geweest. De eerste nacht vond ik het moeilijk om te slapen maar daarna waren de nachten makkelijker en leuker. De grieten van juf griet mochten hun haar niet wassen. En dit was mijn verhaal. Heleen 3c


Zondag 6/6/2021 We stonden aan het kerkplein te wachten en dan was de bus er. Maar niet zomaar een bus: een dubbeldekker. We stapten in en reden een uurtje en dan waren we er. We stonden aan het kerkplein. Er waren keiveel mensen. We stapten in en vertrokken. We keken een film en reden een uurtje. Dan waren we aangekomen. Er was een piraat en zochten een schatkist. We hielpen de piraat en Stan vond de schatkist. Er zaten eetbare munten in. Die aten we tijdens ons vieruurtje. Dan waren we schelpen gaan zoeken. Dan waren we gaan picknicken. Na de picknick gingen we de schelpen drogen. Dan gingen we de kamers weten. We deden een soort van memory-achtig spel en uiteindelijk zat ik in de kamer met Jef, Zakaria en Vins C. Sami


Alles op wieltjes Het was op 21 mei. Je mocht van alles meenemen. Je mocht rolschaatsen, fietsen, steppen en skateboard meenemen. Het was heel leuk. Het was in de Rupelstraat en op de speelplaats. Dat was omdat het verkeersweek was. Febe Van Acoleyen


Paul-Kleedag was op dinsdag 11 mei. Ik was toen jarig. Ik was echt een gelukzak. En Paul-Kleedag dus. We hebben heel veel geknutseld. We hebben marionetten getekend en maskers getekend en toen hebben we een schets gemaakt van dingen van Paul Klee. Je mocht dingen samen voegen. Ik koos voor karikatuur en muziek en het was leuk. Toen was het speeltijd. Na de speeltijd gingen we het schilderen. Het duurde wel lang. Toen was het tijd om naar huis te gaan. Daag, Paul-Kleedag, je was heeeeel leuk! Jasmine

Paul-Kleedag!!! We hebben de hele dag geknutseld! We zijn begonnen met knutselhoekenwerk: maskers maken, driekleurenschilderij, marionet. En in de namiddag hebben we een schilderij gemaakt. Het was echt leuk. Fien


De munt op 27 mei Verdi was een beroemde man uit Italië. Hij was een componist. Verdi schreef opera’s. Wel 28 opera’s. Klassieke opera’s. Maar hij dacht: ik ga toch eens een enge opera schrijven. Het was de laatste. In 1901 was hij overleden. Hij werd 88 jaar. Maar de laatste opera die Verdi schreef, speelden wij na. Het had de naam Falstaff. Falstaff was ook de hoofdrol. De andere personages waren Dr. Cajus, Bardolfo, Pistola, Alice, Nanneta, mrs. Quickly en Meg. We speelden het toneel. Ik was Dr. Cajus, Vic was Bardolfo, Jef was Falstaff en Dries was Pistola. Het was een heel leuk en mooi toneel. Maar het belangrijkste was dat we veel plezier hadden; Ferre Van Hoof


Profile for Sint Lutgardisschool Schelle

De Wablieft juni 2021  

De Wablieft juni 2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded