Page 1

Sint-Amands • Oppuurs • Lippelo

Word lid van onze facebookpagina Eerste inspraakmarkt was een succes Emile Verhaeren Fietsroute

Tweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - November 2013 - nr.133


Sportief Sint-Amands Meer lichaamsbeweging werkt een gezonde geest en lichaam in de hand! Het kan niet genoeg onderstreept worden dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Het sporten leidt af van de dagelijkse beslommeringen. Sport heeft ook een sociale rol te vervullen. Aan sport doen vraagt inzet en karakter. Je leert samen met anderen streven naar een gemeenschappelijk doel. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren toen ik actief was in het voetbal, kanovaren en tafeltennis. Dat er in onze gemeente sporttalenten zijn, stelde ik tijdens de jaarlijkse scholenveldloop vast. Een sportfeest met blije en blozende kinderen die alles gaven. Ook de talrijke vrijwilligers, trainers en bestuursleden van alle sportclubs in Sint-Amands tonen dagelijks tomeloze inzet. Ik wil hen dan ook bedanken. Nog veel succes de komende jaren! Frans Joos, Schepen bevoegd voor sport, openbare werken, begraafplaatsen en monumentenzorg

Nieuwsflash Nieuw gemeenschapscentrum Sint-Amands heet ‘GC de Nestel’ Heel wat inwoners reageerden op de oproep van de cultuurdienst om een nieuwe naam te bedenken voor de voormalige GUMA-gebouwen. We ontvingen onder meer voorstellen als De Leest, de Gumadroom, de schoenveter, de nestel, J.V.R.-centrum (Jeugd-, vrijetijds- en recreatiecentrum), GC De SintAm. Uit alle voorstellen selecteerde het bestuur ‘‘GC de Nestel’’. De Nestel verwijst naar de vroegere schoenfabriek en naar de verbondenheid tussen onze inwoners. Wij vinden het alvast mooi klinken enne… tot binnenkort, in de Nestel!

Word lid van onze facebookpagina Het gemeentebestuur heeft sinds 2011 een facebookpagina. Dit is een website waarop je leuke foto’s en korte info vindt over onder meer evenementen in onze gemeente. De facebookwebsite laat je toe een netwerk uit te bouwen met familie, vrienden of collega’s.

Win een kookwekker of een glazenset

vind ik leuk !

Inwoners die ons volgen, bereiken we op een snelle, eenvoudige en spontane manier. Onze berichten komen immers tussen de berichten van je andere facebookvrienden. Je hoeft geen lid te zijn van facebook om onze berichten te lezen. Lid zijn maakt het wel makkelijker om op de hoogte te blijven. We verloten in december vijf kookwekkers en een glazenset onder onze volgers. Lees meer op pagina 5

facebook.com/sintamands

Voor de allerlaatste nieuwtjes of activiteiten, neem een kijkje op www.sint-amands.be of schrijf je in op de digitale nieuwsbrief.

www.facebook.com/sintamands www.twitter.com/sint_amands 2


Eerste inspraakmarkt was een succes Op zondag 22 september organiseerde het gemeentebestuur voor de eerste keer een inspraakmarkt in ‘GC de Nestel’ (voormalige GUMA-gebouwen). Een veertigtal inwoners toonden zich bereid mee te denken over tien thema’s. Gedurende twee gespreksrondes van telkens anderhalf uur verdiepten zij zich samen met diensthoofden van het gemeente- en OCMW-bestuur over onderwerpen die van belang zijn voor de toekomst van onze gemeente. Zo konden zij gedurende een voormiddag hun ideeën op tafel gooien. Voor en na de gespreksrondes was er tijd voor een hapje en een drankje. Lees meer op pagina 6

Emile Verhaeren Fietsroute feestelijk ingereden Klein-Brabant heeft er een nieuwe fietsroute bij: de Emile Verhaeren Fietsroute. Deze 35 kilometer lange fietsroute loopt doorheen Sint-Amands, Bornem en Buggenhout langs autovrije of autoluwe wegen. Plaatsen die een betekenis hebben in het leven van Verhaeren of landschappelijke elementen die in de gedichten aan bod komen worden op deze fietsroute met elkaar verbonden. Alles zat mee om van de opening van de fietsroute op 8 september een memorabele gebeurtenis te maken. Het was een zonnige zondagmiddag op de Kaai van Sint-Amands. Er waren veel inwoners en voor de gelegenheid had een fietsclub van Sint-Amands zich uitgedost als renners uit de jaren 1900, compleet met Verhaeren T-shirts en de onvermijdelijke snorren. Onder de renners meenden wij zelfs de conservator van het Verhaerenmuseum opgemerkt te hebben!

Burgemeester Peter Van Hoeymissen mocht de fietsroute als eerste inrijden, gevolgd door een bont gezelschap van fietstoeristen, de schepenen van SintAmands en Buggenhout en de verantwoordelijken

van de Vlaamse Landmaatschappij. De tocht leidde langsheen de Scheldedijken tot in Weert waar de dorstige fietsers een welverdiend terras opzochten. De route volgt grotendeels het fietsroutenetwerk en wordt beschreven in een mooie brochure. Deze brochure is te koop voor € 2 in het Verhaerenmuseum, de bib en de toeristische centra. Dit initiatief werd mogelijk gemaakt met de steun van de VLM en het project Scheldehelden.

3


SIM-route breidt uit met Peterplein De SIM-route gaat uit van twee Sint-Amandse poëzie- en muziekliefhebbers, Simon Ielegems en Franske Comhaire. Sinds 2003 bouwen zij aan een muzikantenroute, de Schelde Internationale Muziekstroom-route. Hierbij werden enkele pittoreske plekjes in Klein-Brabant hernoemd naar bekende Belgische muzikanten. Er werden reeds negen andere muziekstraatjes ingehuldigd: • Toots Thielemans Boulevard, Dam, Sint-Amands • Arno Hintjens Kaai, ‘t Koningsrek, Branst-Bornem • Roland Van Campenhout Brick Road, Steenovens, Sint-Amands • Dana Winner Tuinpad, Vissershof, Omgangstraat, Mariekerke-Bornem • Wannes Van de Velde El Corredor, Paggadertoren, Buitenland-Bornem • Walter De Buck Boegbeeld, Kaai, Sint-Amands • Walter Boeykens Promenade, Notelaersdreef, Hingene-Bornem • Over de Nieuwe Snaar, ‘t Sas, aan de nieuwe Scheldebrug, Bornem • Rocco Granata Piazza Primavera, Den Amandus, Amandusdreef, Sint-Amands Omdat de Belgische wetgeving straatnamen naar nog levende personen verbiedt (met uitzondering van het koningshuis), blijft elk van deze locaties tevens zijn officiële naam behouden. De huidige tien muziekstraatjes herken je aan het toeristische straatnaambord en een bijhorend kunstwerk. Peter Holvoet-Hanssen debuteerde in 1998 met de dichtbundel ‘Dwangbuis van Houdini’ en kreeg daarvoor meteen de Debuutprijs 1999. In 2008 kreeg hij de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn vierde dichtbundel ‘Spinalonga’. In 2009 werd hij verkozen tot stadsdichter van Antwerpen. Holvoet-Hanssen is de vijfde in de traditie van stadsdichters na onder meer Tom Lanoye en Ramsey Nasr. In 2010 ontving Holvoet-Hanssen de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs. In 2012 viel de Arkprijs van het Vrije Woord hem te beurt. www.sim-route.be sim-route@telenet.be

4


Win een kookwekker of een glazenset

facebook.com/sintamands

01. Facebook is een website die je toelaat een netwerk uit te bouwen. De website kent ondertussen al miljoenen leden. Iedereen ouder dan dertien mag lid worden.

02. Dankzij Facebook kan het gemeentebestuur op elk moment rechtstreeks in contact komen met haar inwoners. Daarom gebruiken we ook facebook om de laatste nieuwtjes en evenementen aan te kondigen.

03. Via Facebook tonen we vele fotoalbums van onze evenementen. Deze vervangen de vroegere albums op www.sint-amands.be.

04. Onze facebookpagina telt momenteel 178 volgers. Dit is natuurlijk veel te weinig. We hopen dat dit artikel je prikkelt om ons te volgen.

05. Onze bibliotheek, jeugddienst en sportdienst

facebook.com/jeugddienst.sintamands, facebook.com/sportdienstsintamands

06. Thuis geen internet? Geen probleem! In onze bibliotheek hebben we pc’s die je gratis kan gebruiken. Onze medewerkers van de bib kunnen je ook helpen bij je eerste stappen op dit sociaal netwerk.

07. Wanneer je start met facebook, denk er dan aan dat je berichten en foto’s door anderen kunnen gelezen worden. Wil je dit niet, dan kan je dit aanpassen in je privacy-instellingen.

08. Onze meest succesvolle post is de folder van onze inspraakmarkt. Deze werd 696 keer bekeken.

09. Maak je vandaag nog lid van facebook en maak kans op een kookwekker of glazenset van SintAmands.

hebben eveneens een facebookpagina. Zij spitsen zich meer toe op hun eigen dienst. facebook. com/bibsintamands,

vind ik leuk !

5


Eerste inspraakmarkt was een succes De deelnemende inwoners aan onze inspraakmarkt werden verdeeld over gesprekstafels die werden ingericht in de stijl van het desbetreffende thema. Zo konden inwoners nog jong van geest, zich uitstrekken in een knusse zetel onder enkele parasollen bij het thema ‘Sint-Amands: Ibiza of Benidorm’. Bezoekers die kozen voor het thema ‘Focus op verkeersveiligheid’ bevonden zich dan weer tussen werflint en omleidingsborden. De personeelsleden leidden de gesprekken in goede banen.

Onder meer via deze inspraakmarkt maakt het gemeentebestuur het voor iedereen mogelijk om mee te bouwen aan onze gemeente. De mening en medewerking van inwoners is erg belangrijk.

Deze inspraakmarkt was een manier van sociaal leren waarbij deelnemers luisterden naar de verschillende perspectieven van anderen. Zowel de inwoners als het gemeentebestuur leren immers van elkaars inzichten en ervaringen. Voor en na de themarondes gingen de deelnemers langs de praktijkmarkt. Op een ludieke manier trachtte het bestuur de mening van inwoners te achterhalen over zeer concrete zaken. Er werd onder meer gevraagd op welke communicatiekanalen het gemeentebestuur meer moet inzetten. Dit via knikkers die inwoners verdeelden over verschillende bokalen. De reacties na de inspraakmarkt waren zeer positief.

De inspraakeieren en de postkaarten werden veelvuldig gebruikt. Momenteel zijn er meer dan 180 inzendingen. Sommige relatief eenvoudige ingrepen worden binnenkort uitgevoerd. Het grotere werk wordt meegenomen in de financiële planning voor de komende jaren. De input van de volledige campagne wordt momenteel verwerkt. In 2014 horen jullie hier meer over.

6

Mevrouw Van Assche uit Sint-Amands bezorgde ons een kaart met als voorstel om zitbanken te plaatsen op de begraafplaats van Sint-Amands. Wel, goed nieuws. In november worden deze geplaatst!


Liever minder oud papier Gratis huis-aan-huiskrantjes en folders, bevatten voor sommigen nuttige informatie, maar bij heel veel mensen gaan deze pakketjes rechtstreeks de papiermand in. Last van ongeadresseerd reclamedrukwerk? Meld het aan OVAM! Wil je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer ontvangen? Kleef dan een sticker op je brievenbus. De reclamemensen mogen dan geen ongeadresseerde publicaties meer in jouw bus steken. Wie zo’n sticker heeft en toch ongeadresseerd drukwerk in de bus krijgt, kan mailen naar sticker@ovam.be. Vermeld dan zeker je naam, adres, welke folder je kreeg, van wie en een eventuele verantwoordelijke uitgever. Informatief drukwerk (bijvoorbeeld van de overheid) valt niet onder dit artikel. Politiek drukwerk wordt meestal beschouwd als informatief drukwerk.

Last van geadresseerd drukwerk? Meld het aan Robinson! Soms ontvang je ook (ongevraagde) reclame op naam. Ook die reclame kan je, als je dat wenst, vermijden. Geef jouw naam door aan de Robinsonlijst. Reclamemakers moeten je dan van hun verzendlijst schrappen. Inschrijven op de Robinsonlijst kan via www.robinsonlist.be. De sticker krijg je gratis bij onze milieudienst. Info of hulp nodig? milieudienst@sint-amands.be – 052 39 98 75

Het voorlopig rijbewijs nu ook in kaartmodel Sinds 12 april 2013 reiken we in Sint-Amands de rijbewijzen in kaartmodel uit. Vanaf 1 oktober zijn ook de voorlopige rijbewijzen in kaartmodel te verkrijgen. De voorwaarden om een voorlopig rijdocument te bekomen blijven dezelfde. Je aanvraag wordt naar het productiecentrum verstuurd. Als je nieuwe voorlopige rijbewijs is aangekomen in het gemeentehuis, word je daarvan telefonisch op de hoogte gebracht. Het nieuwe voorlopige rijbewijs in kaartmodel kost €25. Net zoals bij de echte rijbewijzen kunnen we bij de aanvraag de foto van je elektronische identiteitskaart ophalen om op je rijbewijs te gebruiken. Alleen de internationale rijbewijzen (het grijze boekje) blijven ongewijzigd. rijbewijzen@sint-amands.be, 052 39 98 61

Het feest van de vrijwilligers Sint-Amands bruist onder meer door een enorm rijk en actief verenigingsleven. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks, sommigen zelfs dagelijks, in voor hun vereniging. Samen maken zij Sint-Amands de moeite waard. Daar is de gemeente zich goed van bewust. Om die reden wil het gemeentebestuur alle Sint-Amandse vrijwilligers in de bloemetjes zetten en hen bedanken met een feest. Alle vrijwilligers die betrokken zijn bij het gemeentelijk beleid zullen persoonlijk worden uitgenodigd. Vrijwilligers die zich verdienstelijk maken in een vereniging worden uitgenodigd via hun bestuur. Het vrijwilligersfeest vindt plaats op vrijdagavond 29 november in GC de Nestel. De uitnodigingen gaan heel binnenkort de deur uit. Beste vrijwilliger, hou je brievenbus alvast goed in de gaten! Dienst feestelijkheden, feest@sint-amands.be, 052 39 98 79

7


Politie leert inwoners inbraken voorkomen Maandagavond 14 oktober hield politiezone Klein-Brabant in samenwerking met het gemeentebestuur een infoavond Veilig Wonen. Een dertigtal inwoners ging op de uitnodiging in.

Hoe inbraken doen dalen De agenten van PZ Klein-Brabant gaven handige tips aan de geïnteresseerden om Samen het aantal Inbraken te Doen Dalen (SIDD). In vergelijking met onze buurgemeenten doet Sint-Amands het in de statistieken erg goed. Toch is het belangrijk dat iedereen alert blijft voor verdachte handelingen. Agente Wendy Blommaert benadrukte meermaals hoe belangrijk het is om als burger bij elke verdachte handeling die je vaststelt contact op te nemen met PZ Klein-Brabant. Elke tip kan bruikbaar zijn bij verder onderzoek. Probeer bij inbraak confrontatie met inbrekers in je huis te vermijden. Denk aan je eigen veiligheid en bel 101 of 03 293 22 22. Bruno Claes gaf beveiligingstips mee. Met eenvoudige maatregelen kan je het inbrekers al heel wat moeilijker maken. Deze bruikbare tips kan je raadplegen op www.veiligewoning.be.

Preventieve acties Maandelijks onderneemt de politiezone preventieve acties. Zo rijden zij rond met een anonieme wagen en richten zij standplaatsen in waar in– en uitrijdende voertuigen worden gecontroleerd. Bij extra nachtpatrouilles in onze gemeente krijgen zij bijstand van de federale politie.

Telefonie, internet, televisie: durf vergelijken! Het gemeentebestuur werkt mee aan een nationale campagne “Telefonie, internet, televisie: durf vergelijken!”. Met deze campagne wil de Federale Overheidsdienst Economie consumenten aanzetten om bewuster een leverancier te kiezen voor dergelijke diensten.

Bespaar op je telecomfactuur Op 21 november kan je terecht in het gemeentehuis voor advies. Van 14 u. tot 19 u. krijg je er deskundig advies bij het vergelijken van tarieven van telefonie, internet en televisie. De prijsvergelijking wordt uitgevoerd via de vergelijkingssimulator van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie). Wie graag thuis zelf de berekening maakt, surft naar www.bestetarief.be.

8


Nieuws over de N17 Het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft het fietspad van de N17, tussen Lippelo en het kruispunt De Haan mee opgenomen in haar tweede Integraal fietsinvesteringsprogramma. Voor eind 2015 starten de werken aan het fietspad. Het nieuwe fietspad komt achter de bomenrij, zodat er een ruime afstand tussen de rijbaan en het fietspad ontstaat. Voor de werken kunnen starten moeten er echter nog stukken grond onteigend worden. Er wordt dan ook eerst werk gemaakt van een egaal, nieuw fietspad naast de rijbaan. Pas in een latere fase wordt het fietspad verlegd achter de bomenrij. Het gemeentebestuur is uiteraard blij dat er eindelijk schot in deze zaak komt, maar heeft er bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken nogmaals op aangedrongen om de rijbaan van de N17 zelf ook onder handen te nemen. Zo werd er ook gevraagd om prioriteit te geven aan het volledig opnieuw aanleggen van het wegdek tussen het kruispunt aan het woonzorgcentrum Gravenkasteel en het kruispunt aan de oversteek Oppuurs – Lippelo, evenals de beide kruispunten te voorzien van verkeerslichten, zodat het veilige oversteekplaatsen worden. Op dit traject wachten we eveneens op de goedkeuring voor het plaatsen van flitspalen, waarvoor de aanvraag inmiddels al twee jaar geleden naar de hogere overheid werd verstuurd. In afwachting van al die werkzaamheden heeft de gemeenteraad in zitting van 24 september het voorstel tot aanvraag van een tijdelijke maatregel goedgekeurd, waarbij de maximaal toegestane snelheid tussen de grens met de gemeente Puurs en het kruispunt aan de Oude Heirbaan van 70 naar 50 km/uur wordt verminderd en de burgemeester gemachtigd wordt om het fietspad af te sluiten telkens de toestand te gevaarlijk blijkt te zijn (bijvoorbeeld bij ijzelvorming).

Premie dakisolatie vervalt in 2014 Vanaf 1 januari zal de premie voor dakisolatie (met bijhorende voorwaarden en premiebedragen) wegvallen. Wie nog beroep wil doen op de gemeentelijke premie voor dakisolatie, dient hiervoor een aanvraag binnen te brengen tegen uiterlijk 31 december 2013 op basis van facturen die dateren van vóór 1 januari 2014. milieudienst@sint-amands.be, 052 39 98 75

Gezocht: gemachtigde opzichters

GEZOCHT

Dan ben jij misschien wel de man of vrouw die we zoeken! Elke ochtend tussen 8.10 u. en 8.30 u. helpen gemachtigde opzichters onze schoolkinderen over te steken aan basisschool de Kameleon in Oppuurs en aan basisschool Zonnebloem in Sint-Amands. Dit zijn vrijwilligers die dit telkens doen met veel enthousiasme, ongeacht de weersomstandigheden. We zijn nu op zoek naar een gemachtigd opzichter om op donderdagochtend deze taak op zich te nemen aan vrije basisschool Zonnebloem. Je krijgt zowel een theoretische als een praktische opleiding, aangeboden door de politiezone Klein-Brabant. Deze opleiding duurt ongeveer een halve dag. Het nodige materiaal, zoals hesje en armband, krijg je van het gemeentebestuur.

9


Knallend Kaaifeest levert 16 250 euro op Op zondag 1 september zakten heel wat Sint-Amandsenaren af naar de Kaai voor een namiddag amusement. Een stralende zon, lekker eten en drinken – verzorgd door de lokale verenigingen – en sfeervolle muziekoptredens maakten er een fantastisch volksfeest van. Kinderen konden naar hartenlust spelen in de Kerkstraat die werd omgetoverd tot speelstraat.

De belbus Nu de dagen korter, kouder en natter worden is het handig om het openbaar vervoer te nemen in plaats van je te verplaatsen met de fiets of te voet. Maar het aanbod in onze gemeente is gering. Daarom willen we het gebruik van de belbus even in de kijker zetten. Reizen met de belbus is erg makkelijk. Eén belletje volstaat om de belbus aan de dichtstbijzijnde belbushalte te laten stoppen op een met jou afgesproken dag en uur. Zo verlies je geen kostbare tijd met wachten. Je vertrekt op het voorziene uur en je wordt tot aan de halte van de bus of trein gebracht, zonder enige meerkost. De belbus bestellen is heel eenvoudig: Je belt 03 218 14 94 (minstens twee uur vooraf en maximum 14 dagen op voorhand). Praktisch

Een geslaagd volksfeest dus, waarbij de 25 deelnemende jeugd-, sport- en socioculturele verenigingen een mooie geldsom van € 16 250 mochten ontvangen. Dit mooie bedrag van € 650 per vereniging werd mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het gemeentebestuur. Zo werden naast de vergoedingen van alle artiesten, ook heel wat logistieke en organisatorische kosten door het gemeentebestuur gedragen.

Je kan bellen op weekdagen van 7.30 u. tot 18 u. op zaterdag van 7.30 u. tot 16 u. niet op zon- en feestdagen De belbus rijdt op weekdagen van 6 u. tot 21 u. op zaterdag, zon- en feestdagen van 8 u. tot 23 u.

Dank aan onze sponsors, die zowel het vuurwerk betaalden als de winstpot aandikten, voor het ondersteunen van deze prachtige dag.

De belbusoperator heeft volgende informatie nodig: klantnummer (of naam, adres en telefoon of GSM-nummer om een klantnummer aan te maken) datum en uur van vertrek of gewenste aankomst op- en afstaphalte aantal personen

Hopelijk hebben we in 2014 weer een topeditie!

De tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn gelden ook op de belbus

Dienst feestelijkheden, feest@sint-amands.be, 052 39 98 79

Beperkte mobiliteit De belbus is ook toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Gelieve dit te vermelden bij je reservatie. Paradise Flyer uit Oppuurs brengt de sfeer er in

10

Meer info? Voor meer informatie betreffende de belbus en de haltes, kan je terecht op www.delijn.be of via 03 218 14 94


De huwelijksjubilarissen 2013

Op 24 september werden onze jubilarissen ontvangen in de raadzaal van het gemeentehuis

Ontlenen van feestmateriaal enkel nog mogelijk voor verenigingen Het gemeentebestuur beschikt over heel wat feestmateriaal voor het organiseren van evenementen en manifestaties. Al enkele jaren kunnen inwoners en verenigingen, mits het betalen van een vergoeding, gebruik maken van dit materiaal. Het uitlenen van feestmateriaal aan particulieren blijkt echter niet kostendekkend te zijn. Daarnaast wordt het uitlenen van feestmateriaal aan privĂŠpersonen niet langer opgevat als een kerntaak van het gemeentebestuur. Het reglement voor het uitlenen van materiaal werd dan ook in die zin aangepast en door de gemeenteraad aangenomen. Met het nieuwe reglement, dat in werking treedt op 1 januari 2014, kunnen alleen nog verenigingen en buurtcomitĂŠs gebruik maken van deze uitleendienst. Particulieren verwijzen we graag door naar verhuurmogelijkheden bij onze lokale economie. Dienst feestelijkheden, feest@sintamands.be, 052 39 98 79

11


Oproep aan alle tienjarigen: laat je vaccineren tegen mazelen Een kind in het vijfde leerjaar laat je best vaccineren tegen mazelen. Dat kan op school, via een arts van het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) of bij je eigen huisarts. Via de school zal je een brief krijgen die je als ouder moet ondertekenen om toestemming te geven voor de vaccinatie. Als voldoende kinderen zich laten vaccineren, kunnen we de gevaarlijke mazelen verslaan!

Twee dosissen tegen mazelen De vaccinatie tegen mazelen wordt gegeven in twee dosissen: een spuitje voor de baby’s van twaalf maanden en dan later nog een tweede spuitje voor de tienjarigen in het vijfde leerjaar. Met die twee dosissen ben je beschermd tegen mazelen. Belangrijk, want het blijft een gevaarlijke ziekte die wereldwijd zelfs meer dan 100 000 doden per jaar eist. En het vaccin biedt ook bescherming tegen bof en rode hond. In Vlaanderen zijn we gelukkig al goed op weg. Een recente studie naar de vaccinatiegraad leert ons dat bij de baby’s al meer dan 96% zijn spuitje krijgt. Bij de tieners zitten we ook al aan 92,5%. Dat is net niet goed genoeg.

Vaccineren in het vijfde leerjaar Het komt er dus op aan om nog meer kinderen de tweede dosis van het vaccin te geven. Meestal gebeurt dat op school, gratis door een arts van een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). De kinderen krijgen dan vooraf een brief mee die hun ouders moeten ondertekenen om toestemming voor de vaccinatie te geven. Sommige tienjarigen worden niet door het CLB gevaccineerd, maar door hun eigen huisarts of kinderarts. Waarom zijn sommige kinderen dan niet gevaccineerd? Dr. Geert Top: “Meestal willen de ouders wel degelijk hun kind laten vaccineren. Maar soms weten ze niet dat er in het vijfde leerjaar een gratis vaccinatiemoment is. Soms blijft de toestemmingsbrief in de boekentas zitten of raakt die verloren, of eenvoudigweg vergeten… En wie zijn kind niet via het CLB laat vaccineren, vergeet soms ook om een afspraak bij de huisarts of kinderarts te maken voor deze vaccinatie.” Meer info op www.operatievaccinatie.be

Kijk tijdig de geldigheidsdatum van je identiteitskaart na! Afgelopen jaar heeft onze dienst burgerzaken gemerkt dat heel wat burgers niet beschikken over een geldige kaart op het moment dat Vadertje Staat hun belastingen wilde berekenen. Vaststellen, bij het boeken van een last-minute reis dat je E-ID vervallen is, smaakt ook erg zuur. De prijs van een nieuw E-ID, aanvragen via spoedprocedure, ligt tussen de € 126 en € 190. Onze tip? Hou je brievenbus in de gaten, of beter nog: neem af en toe identiteits- of verblijfskaart uit uw portefeuille om te checken hoe lang ze nog geldig is. Kijk meteen ook de kaarten van je hele gezin na! burgerzaken@sint-amands.be, 052 39 98 61

12


Iedereen Mondiaal: korte, leuke en leerrijke groepsactiviteiten gezocht? Ben je gek op bier of chocolade? Kook je graag? Hou je van creatief bezig zijn? Of wil je je kinderen een leuk én leerrijk feestje bezorgen? Neem dan samen met je vrienden, collega’s, buren of vereniging deel aan één van de verrassende activiteiten! Proef, kijk, luister, speel en steek wat op over boeiende mondiale thema’s bij de volgende activiteiten:

• Knap recy(K)leren – creaworkshop (6 tot 15 deelnemers)

Goedkoop lenen voor energie besparende maatregelen Op 25 september 2008 liet IGEMO de eerste goedkope lening voor energiebesparende maatregelen ondertekenen. Vandaag, vijf jaar later, blijft de goedkope lening een succes. Het FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost) verlengde alvast de overeenkomst met een jaar. Ook in 2014 kunnen inwoners van Sint-Amands dus genieten van goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen.

Goedkoop lenen ook voor pelletkachels en warmtepompen Ook in 2014 kan je nog bij IGEMO terecht voor een goedkope FRGE lening voor energiebesparende maatregelen. IGEMO breidt de maatregelen zelfs uit. Zo kan je voortaan eveneens lenen voor een pelletkachel, alle soorten warmtepompen (indien ze voldoen aan de subsidievereisten van Eandis) of een microwarmtekrachtkoppeling voor thuis. Daarnaast blijven de klassieke maatregelen zoals isolatiewerken, het plaatsen van hoogrendementsglas, een HR+aardgaskachel/condensatieketel, zonnepanelen en zonneboiler toegelaten. Neem zeker een kijkje www.igemo.be en klik vervolgens op ‘e-loket’ voor de complete lijst van maatregelen. Info over deze groene lening? wendy.lembrechts@igemo.be 015 29 47 57

• (h)Eerlijk potje anders – kookworkshop (5 tot 6 deelnemers) • Fairtrade @ home – chocoladeproeverij (6 tot 15 deelnemers) • Het meest oneerlijke spel op aarde – Gps-stadsspel (10 tot 30 deelnemers) • Tournée Mondiaal – bierproeverij (6 tot 12 deelnemers) • De Scharlaken Pompelmoes – kinderfeestje (4-10 kinderen van 6 tot 12 jaar) Betaal slechts € 40 voor de hele groep! Jij voorziet de locatie, stelt een datum voor en nodigt je vrienden uit. Iedereen Mondiaal zorgt voor een vrijwilliger die de activiteit begeleidt en de nodige materialen en ingrediënten meebrengt. Info en boekingen www.iedereenmondiaal.be. Wil je vrijwilliger worden om één of meerdere workshops te begeleiden? Stuur dan een mail naar info@ iedereenmondiaal.be.

Lekker, gezellig én leerrijk ... Wat wil je nog meer?! Iedereen Mondiaal is een initiatief van provincie Antwerpen en 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging met medewerking van Broederlijk Delen, Djapo, FairtradeGemeente, FOS, IPIS, Oxfam Wereldwinkels, PROTOS, Studio Globo, VELT, Vredeseilanden en Wereldsolidariteit.

13


De financiën  van  het  OCMW  in  2012  

Het OCMW,  lokale  partner  voor  het  gemeentelijk  sociaal  beleid   Het  Openbaar  Centrum  voor  Maatschappelijk  Welzijn  of  kortweg  OCMW  is  belast  met  h beleid  op  lokaal  niveau.   Elke  gemeente  heeft  een  OCMW,  dat  aan  haar  inwoners  maatschappelijke  bijstand  kan houdt  meer  in  dan  enkel  financiële  steun.   Het  OCMW  heeft  een  grote  waaier  aan  opdrachten  en  biedt  tal  van  diensten  aan,  zoals (warme  maaltijden,  poetsdienst,  personenalarmsysteem),  kinderopvang,    woonzorgcen serviceflats,  sociale  dienst(o.a.  budgetbeheer,    budgetbegeleiding)  ,  sociaal  wonen,  ...   Dat  hiertegenover  een  prijskaartje  staat,  hoeft  geen  betoog  .  Voor  al  deze  activiteiten  z personeel    in  en  moeten  we  heel    wat  werkingsmiddelen  aankopen  en  een  beroep  doe ondersteunde  diensten.  Het  geld  daarvoor  haalt  het  OCMW  uit  eigen  inkomsten  door  h doorrekenen  van  de  prestaties  aan  de  gebruikers.  Bijkomend  ontvangt  het  OCMW  van   instanties  werkingssubsidies,  zoals  het  Vlaamse  gemeentefonds,  premies  voor   tewerkstellingsmaatregelen,  tussenkomst  RIZIV,  …    Deze  opbrengsten  zijn  niet  voldoen Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn of kortweg OCMW is belast met het sociale beleid op lokaal specifieke  werking  van  het  OCMW  te  financieren.  Daarom  past  het  gemeentebestuur  h niveau. Het OCMW is als het ware de sociale het   dienst vanvan   dehet   gemeente, dehet   jeugd-, milieubudget   OCMW  bij.  naast Hoewel   beheer  sport-, van  het  Ocultuur, CMW  juridisch   losstaat  van dienst, enz. Ook in Sint-Amands verleent het OCMW aan ihaar inwoners maatschappelijke Dit dhoudt gemeente,   s  er  toch   een  duidelijke   band  tussen  bbijstand. eide  besturen   oordat  meer de  gemeente  v het  tekort  van  haar  OCMW  bij  te  passen.     in dan enkel financiële steun. De  jaarrekening   an  hvan et  Odiensten CMW   Het OCMW heeft een brede waaier aan opdrachten en biedt vtal aan, zoals thuishulp (warme maalDe  jaarrekening  geeft  jaarlijks  een  beeld  van  de  werking  van  het  OCMW  door  de  weerg tijden, poetsdienst, personenalarmsysteem), balans   kinderopvang, woonzorgcentrum, serviceflats, sociale dienst (o.a. en  resultatenrekening.   budgetbeheer, budgetbegeleiding), sociaal wonen, ... De  voorstelling   hiervan  gebeurt  zowel  voor  het  OCMW  in  haar  geheel  (geconsolideerd) Dat hiertegenover een prijskaartje staat, spreekt vanzelf. Voor al deze activiteiten zetten we personeel in, worden niveau   van  de   verschillende   activiteitcentra.   Een   a ctiviteitencentrum   i s   e en   e ntiteit   b innen   et  O CMW  die   instaat   een  geheel  v werkingsmiddelen vrijgemaakt en doen we een beroep op ondersteunende diensten. hDe werking van hetvoor   OCMW vergelijkbare  taken  of  activiteiten.   wordt gefinancierd uit eigen inkomsten door o.a. het doorrekenen van de diensten aan gebruikers. Bijkomend Het  OCMW  van  Sint-­‐Amands  telt  6  activiteitencentra:  Algemeen  bestuur,  Sociale  dienst ontvangt het OCMW van allerlei instanties subsidies en tegemoetkomingen, zoals het Vlaams gemeentefonds, Woonzorgcentrum,   Thuiszorg,  Kinderopvang   en  Sociale   huisvesting.   premies voor tewerkstellingsmaatregelen, tussenkomsten RIZIV, … Deze inkomsten zijn niet voldoende. Ook het De  resultatenrekening  bestaat  uit  een  exploitatie-­‐  en  een  investeringsbudget.   Het  exploitatiebudget   evat   opbrengsten   uit  de  van normale   werking  en  dienstve gemeentebestuur draagt jaarlijks bij om de werking van het OCMWbte financieren omen  zokosten   inwoners Sint-Amands het  OCMW.   te helpen indien nodig. In  2012  registreerden  we  voor  €  4  378  881  werkingskosten,  zoals  de  loonkosten  van  he het  onderhoud  van  de  gebouwen,  aankoop  voedingswaren  voor  de  keuken  van  het   woonzorgcentrum,  toegekende  steun  …  en  voor  €  169  334  financiële  kosten,  voorname op  leningen…  

De financiën van het OCMW in 2012

Het OCMW, lokale partner voor het gemeentelijk sociaal beleid

De jaarrekening van het OCMW

De jaarrekening geeft jaarlijks een beeld van de werking van het OCMW. De voorstelling hiervan gebeurt zowel voor het OCMW in haar geheel (geconsolideerd), als op het niveau van de verschillende diensten. Het OCMW van Sint-Amands telt zes grote diensten: algemeen bestuur, sociale dienst, thuiszorg, woonzorgcentrum, kinderopvang en sociale huisvesting. De resultatenrekening bestaat uit een exploitatie- en een investeringsbudget.

Verdeling werkingskosten  2012    over  de  verschillende   acCviteitencentra   3%   4%   Algemeen  Bestuur  

11% 14%  

7%

Sociale Dienst   Woonzorgcentrum   Thuiszorg  

Kinderopvang   De  personeelskosten  (bezoldigingen)  nemen  het  grootste  aandeel  (66%)van  de  t 61%   Sociale   Huisves^ng   hun  rekening,  maar  deze  bruto-­‐  kosten  moeten  uiteraard   verminderd   worden  m Het exploitatiebudget bevat opbrengsten en kos- stromen  voor  tewerkstelling.    Daarna  volgen  de  diensten  en  leveringen  (13%),    z ten uit de normale werking en dienstverlening van de  nutsvoorzieningen,  onderhoudskosten  en  herstellingskosten.    

het OCMW. In 2012 registreerden we voor € 4 378 881 werkingskosten, zoals de loonkosten van het personeel, het onderhoud van de gebouwen, aankoop voedingswaren voor het woonzorgcentrum, toegekende steun, … en voor € 169 334 financiële kosten, voornamelijk intresten op leningen. De personeelskosten (bezoldigingen) nemen het grootste aandeel (66 %) van de totale kosten voor hun rekening, maar deze brutokosten moeten uiteraard verminderd worden met talloze subsidiestromen voor tewerkstelling.

14

Verdeling van  de  totale  kosten  2012   3.000.000   2.500.000   2.000.000   1.500.000   1.000.000   500.000   0  

  Langs  de  ontvangstenzijde  noteerden  we  voor  €  3  574  774    werkingsopbrengsten financiële  opbrengsten.    


Daarna volgen de diensten en leveringen (13%), zoals de facturen van de nutsvoorzieningen, onderhouds- en herstellingskosten.

angs de  ontvangstenzijde   oteerden  we  voor  €  3noteerden  574  774    wwe erkingsopbrengsten   en  vwerkingsopbrengsten oor  €  159  944     Langs denontvangstenzijde voor € 3 574 774 en nanciële  opbrengsten.   voor € 159 944 financiële opbrengsten

Verdeling werkingsopbrengsten  2012  over  de   verschillende  acCviteitencentra  

Verdeling gemeentelijke  bijdrage  2012  per   AcCviteitencentrum   0%  

4%

3% 6%  

6%

Algemeen Bestuur   Sociale  Dienst  

13%

1% Algemeen  Bestuur  

32%

Sociale Dienst  

Woonzorgcentrum 53%  

Thuiszorg 68%  

Kinderopvang

14%

Sociale Huisves^ng  

  De gemeentelijke bijdrage in de werking van het OCMW

Woonzorgcentrum Kinderopvang   Sociale  Huisves^ng  

De investeringsprojecten  van  het  OCMW  in  2012   De  gemeentelijke  bijdrage  in  de  werking  van  het  OCMW   Naast   de  oorvoerde,   gewone  werking  investeert  het  OCMW  elk  jaar  in  nieuwe  projecten  die  ver Dankzij  een  aantal   besparingsmaatregelen   ie  hde et  O CMW  sinds   2009   Dedrastische   gemeente draagt jaarlijks bijdin werking van het dOCMW om de basisdienstverlening te garanderen. investeringsbudget.   egelmatige  prijsverhogingen  voor  onze  aangeboden  diensten    en  het  constant  zoeken  naar   In  2012  hebben  we  voor  €  93  000  duurzame  materialen  aangeko Toch wordt er op toegezien dat deze bijdrage niet ontspoort. Dankzij een aantal drastische besparingsmaatreonderhoud   uitgevoerd.   verheidstoelagen,  proberen  we  om  de  lasten  voor  de  gemeente  zo  laag  buitengewoon   mogelijk  te  houden.     Wij   s tellen   g raag   e nkele   b elangrijke   rojecten   aan  jullie  voor.   gelen die het OCMW sinds 2009 doorvoerde, regelmatige prijsverhogingen voor ponze aangeboden diensten en Nadat   i n   2 011   e en   n ieuwe   w agen   w erd   a angekocht   oor  de   levering  vte an  de  warme  m het constant zoeken naar overheidstoelagen, proberen we om de lasten voor de gemeente zovlaag mogelijk huis,  was  ook  de  warmhoudkast  aan  vervanging  toe.  Ook  een  frigo  werd  in  de  auto  v houden. Jaarlijks  wordt  een  investeringsbudget  ingeschreven  voor  de  aankoop  van  computer In  2012  hebben  we  ook  een  aantal  nieuwe  softwarepaketten  aangekocht  en  in  gebru Jaarlijks  worden  investeringsprojecten  voorzien  voor  de  aankoop  van  niet-­‐medisch  e materiaal  voor  het  Woonzorgcentrum  Ter  Schelde.  Dit  hebben  we  gebruikt  voor  de  a twee  bain-­‐marie  karren  voor  de  keuken,  een  combimixer,  een  poetskar  en  vaatwasa Naast de gewone werking investeert het OCMW elk jaar in nieuwe projecten die vermeld in hetbadlift.   laagbedden,   matrassen,   vier  bedtafels,   en  één  ezijn lektrische   Ook   d e   1 8   b rievenbussen   v an   d e   b ejaardenwoningen   investeringsbudget. In 2012 hebben we voor € 93 000 duurzame materialen aangekocht en eenvan  het  Kouterpark  zijn  vervan de  enkele dienst  Thuiszorg   ook  4projecten  nieuwe  personenalarmsystemen   aangekocht.  Ook  vo buitengewoon onderhoud uitgevoerd. Wij stellenheeft   graag belangrijke aan jullie voor: sociale  woningen  van  het  Kouterhof  zijn  kleinere  herstellingen  (bv.  vervangen  boiler - Nadat in 2011 een nieuwe wagen werd aangekocht voor de levering van de warme maaltijden aan huis, FOTO’s  ????????  

De investeringsprojecten van het OCMW in 2012

was ook de warmhoudkast aan vervanging toe en werd een koelkast in de auto voorzien. - Jaarlijks wordt een investeringsbudget ingeschreven voor de aankoop van computers en printers. In 2012 werden een aantal nieuwe softwarepakketten aangekocht en in gebruik genomen. - In het woonzorgcentrum Ter Schelde werd geïnvesteerd in de keuken, o.a. twee bain-marie karren en een combimixer, een poetskar en vaatwasautomaat. Daarnaast werden een aantal hoog-laagbedden, matrassen, vier bedtafels en één elektrische badlift vervangen. - Ook de brievenbussen van de bejaardenwoningen van het Kouterpark zijn vervangen. - Verder heeft de dienst Thuiszorg ook vier nieuwe personenalarmsystemen aangekocht. - Ook voor een aantal sociale woningen van het Kouterhof zijn kleinere herstellingen (bv. vervangen boilers) uitgevoerd.

15


Sint-Amands

Oppuurs

Lippelo

Scholenveldloop met de basisscholen van Sint-Amands, Oppuurs en Lippelo

Nacht van de Duisternis

Kunstig ontworpen duikboten voor het goede doel

v.u. Gemeentebestuur Sint-Amands, Livien Van der Looystraat 10 - 2890 Sint-Amands

Kathleen Lauwers, grafisch ontwerpster uit SintAmands, ontwierp een model voor een duikboot uit inox. Met behulp van een sponsor liet ze hiervan 15 exemplaren vervaardigen in Tsjechië. Iedere duikboot werd een tijdje geadopteerd door een plaatselijke kunstenaar die zijn boot bewerkte volgens zijn eigen discipline. Deze gepimpte duikboten verkoopt Kathleen ten voordele van Huize De Steiger, een dagopvangcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking in Bornem. ‘In een duikboot zie je de wereld vanuit een uniek perspectief en dit is nu net iets dat de bewoners van Huize De Steiger ook doen’, aldus Kathleen. Op zaterdag 19 oktober exposeerden de kunstenaars hun duikboten in de Steenovens. Later op de avond veilde meester Stockbroekx de duikboten vakkundig voor een totaalprijs van € 2 670. Dit bedrag schenken de kunstenaars aan Huize De Steiger. Creatie en druk:

123 printing.be

Tot binnen 2 maanden... ;-) 16

Samagazine november-december 2013  

Infomagazine van de gemeente Sint-Amands. Editie november-december 2013

Advertisement