Page 1

De spel-o-theek viert tiende verjaardag Uitslag verkiezingen

Stekelbees Sint-Amands 10 jaar Bart en Nils brouwen Galjaar

Magazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands Tweemaandelijkse uitgave - 47ste jaargang - November 2012 - nr. 127

gemeente

V.U. Gemeentebestuur Sint-Amands - Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-Amands

SAm!


Het gaat u allen goed Deze SAm! is het laatste infomagazine van deze beleidsperiode. Op 1 januari 2013 staat een nieuwe ploeg klaar om onze gemeente te besturen tijdens de komende zes jaren. In deze SAm! vind je de samenstelling en de verdeling van bevoegdheden tussen de politieke partijen.

parlementaire loopbaan heb ik al mijn netwerken ingezet om Sint-Amands de nodige subsidies, projecten en middelen te bezorgen. Ik heb dit alles steeds gedaan met volle inzet van mijn mogelijkheden en vanuit een christendemocratisch waardepatroon. Voor mij is dit het laatste voorwoord. Graag bedank ik alle inwoners die op een constructieve wijze bijgedragen hebben tot de aangename leefgemeenschappen van Lippelo, Oppuurs en Sint-Amands. Ik kon steeds rekenen op een sterke ploeg medewerkers, zowel op politiek vlak als in de diverse administraties en diensten. Ik dank hen allen van harte.

Tevens geeft de fotoreportage op de achterflap een knallend Kaaifeest weer. Ook heel wat wijken en straten namen het initiatief om elkaar te ontmoeten op gezellige en geslaagde buurtfeesten. Op cultureel vlak was er onder meer de aperitiefwandeling tijdens de open monumentendag. Sylvie Marie neemt ons mee langs de Dam met een eigen prachtig dorpsgedicht. Bart en Nils, op hun beurt, laten ons proeven van een nieuw streekbier uit Sint-Amands.

Onze Scheldegemeente verdient bekwame en vastberaden bestuurders. Ik wens deze nieuwe bestuursploeg veel succes toe. Het gaat u allen goed!

Zesendertig jaar lang had ik het voorrecht onze mooie gemeente Sint-Amands van dienst te zijn. Tijdens mijn

Freddy Sarens Burgemeester

Inhoud

5

Geslaagd Kaaifeest

6

8

Spel-o-theek viert tiende verjaardag

Bart en Nils brouwen Galjaar

Voor de allerlaatste nieuwtjes of activiteiten, neem een kijkje op www.sint-amands.be of schrijf je in op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief. www.facebook.com/sintamands www.twitter.com/sint_amands Foto cover: De kleuters van de school De Kameleon te Oppuurs maken een herfstwandeling

2

11 Dorpsgedicht Sint-Amands door Sylvie Marie


Op zoek naar een uniek eindejaarsgeschenk? Schenk eens een schilderij van Romain De Saegher Romain De Saegher schonk een aantal schilderijen weg aan goede vrienden maar bewaarde het overgrote deel van zijn werken. Bij zijn overlijden schonk hij zijn huis met bezittingen aan het gemeentebestuur met de uitdrukkelijke wens dit huis een thuis te maken voor iedereen die van kunst wil genieten. Zijn huis werd al snel een museum, waar jaarlijks vele vrienden en liefhebbers op bezoek komen. Om iedereen de kans te geven een ambassadeur van Romain De Saegher te zijn, Vlassenbroek maakte de cultuurdienst enkele reproducties. (afmeting 32 cm x 32 cm) Erg leuk als eindejaarsgeschenkje. Eén reproductie kost € 10.

Of wat dacht je van wijn- en champagneglazen met het logo van gemeente Sint-Amands. Deze zijn opnieuw te koop. De wijnglazen hebben een volume van 30 cl., de champagneglazen 15cl. Een set van zes glazen kost € 12.

Infodienst infodienst@ sint-amands.be 052 39 98 63

Reserveer voor 1 december je aankoop bij de infodienst.

Gratis geschenk te winnen! Molen avondstemming

Landschap met hoeve

Volg gemeente Sint-Amands op facebook en/of twitter en maak kans op een glazenset. We verloten, zowel via twitter als via facebook, op 6 december twee glazensets. www.twitter.com/Sint_Amands www.facebook.com/sintamands

Openingsuren gemeentehuis

Zitdag schepen Jozef De Kinder

Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u. Woensdagnamiddag: 13.30 u. tot 16 u. Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (enkel dienst bevolking & burgerlijke stand, technische dienst, milieudienst en dienst ruimtelijke ordening)

Maandagavond van 18.45 u. tot 19.30 u. Geen zitdag op maandag 17, 24 en 31 december.

Andere schepenen: na afspraak Het gemeentehuis, OCMW, bib en sporthal zullen gesloten zijn op:

Openingsuren OCMW Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u. Donderdagnamiddag: 13.30 u. tot 15.30 u. Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (uitgezonderd schoolvakanties)

Donderdag 1 november 2012: Vrijdag 2 november 2012: Zondag 11 november 2012: Maandagavond 24 december 2012: Dinsdag 25 december 2012: Woensdag 26 december 2012: Maandagavond 31 december 2012: Dinsdag 1 januari 2013: Woensdag 2 januari 2013:

Zitdag burgemeester Donderdagavond van 18 u. tot 19 u. Geen zitdag op 1 november en 27 december.

Zitdag OCMW-voorzitter Iedere 2de, 3de en 4de donderdag van de maand van 17.30 u. tot 19 u. Geen zitdag op donderdag 13, 20 en 27 december.

3

Allerheiligen Allerzielen Wapenstilstand Sporthal en bib gesloten Kerstmis 2de kerstdag Sporthal en bib gesloten Nieuwjaarsdag Feestdag


Verkiezingsuitslag Sint-Amands Op 14 oktober ging Vlaanderen naar het stemlokaal. 38,84 % van de kiezers stemden in Sint-Amands voor CD&V. L.O.S. en N-VA kregen respectievelijk 32,84% en 19,31% achter zich. De partij Open verzamelde 9,01% van de stemmen. Ondertussen is er een coalitieovereenkomst getekend tussen CD&V en L.O.S. Zij verdeelden de mandaten als volgt: De mandaten Burgemeester, 2de schepen, 4de schepen en ondervoorzitter OCMW worden toegekend aan CD&V. De burgemeester en schepenen van CD&V zullen instaan voor volgende bevoegdheden: Algemeen beleid, Politie, Veiligheid, Brandweer, Personeel, Burgerlijke stand, Senioren, Gezondheid, Communicatie en Informatie, Cultuur, Onderwijs, FinanciĂŤn, Toerisme, Feestelijkheden, Milieu/Groenbeheer en Landbouw/Lokale economie (Tewerkstelling).

De mandaten OCMW-voorzitter (= 5de schepen), 1ste schepen en 3de schepen worden toegekend aan L.O.S. De OCMW-voorzitter en schepenen van L.O.S. nemen volgende bevoegdheden op zich: Huisvesting, Ontwikkelingssamenwerking, Sociale tewerkstelling, Ruimtelijke ordening, Mobiliteit, Openbare werken/ Monumentenzorg/Begraafplaatsen, Sport, Jeugd, Gezin en Bibliotheek.

Peter Van Hoeymissen van CD&V wordt de nieuwe burgemeester. De concrete invulling van de andere bevoegdheden wordt later door de respectievelijke partijen beslist.

38,84% 32,84% 19,31% 9,01% 2,85% N-VA

CD&V

L.O.S.

OPEN

blanco / ongeldig

Percentages

CD&V L.O.S.

8 7 N-VA

3

1

Zetelverdeling 4

OPEN


Geslaagd Kaaifeest Iedereen die er bij was, zal het beamen: het Kaaifeest, editie 2012, was geslaagd! Op zondag 2 september zakten heel wat SintAmandsenaren af naar de Kaai voor een namiddag amusement. Een stralende zon, lekker eten en drinken – verzorgd door de lokale verenigingen – en sfeervolle muziekoptredens maakten er een fantastisch volksfeest van. Kinderen konden naar hartenlust spelen in de Kerkstraat die werd omgetoverd tot speelstraat. Een geslaagd volksfeest, waarbij de 26 deelnemende jeugd-, sport- en socioculturele verenigingen een mooie geldsom van € 450 mochten ontvangen. Deze mooie som van € 450 per vereniging, werd mee mogelijk gemaakt door de steun van het gemeentebestuur. Zo werden naast de vergoedingen van alle artiesten, ook heel wat logistieke en organisatorische kosten door het gemeentebestuur gedragen. Wij danken ook onze sponsors, die zowel het vuurwerk betaalden als de winstpot aandikten, voor het ondersteunen van deze prachtige dag. Een leuke afsluiter van een meer dan geslaagd Kaaifeest en Drakendorp 2012!

Dienst feestelijkheden feest@ sint-amands.be 052 39 98 79

Griepvaccinatie Griepvaccinatie echt wel nodig?

Onze gezondheid betekent veel voor ieder van ons. We proberen er zoveel mogelijk aan te doen om gezond en lang te leven.

Een gewone seizoengriep kan soms ernstige gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld een longontsteking. Bepaalde risicogroepen laten zich dan ook het best vaccineren tegen griep. Het is verstandig om je vanaf 65 jaar te beschermen tégen griep en daarvoor is griepvaccinatie de beste manier. De maanden oktober - november zijn het best om de griep vóór te zijn.

Dienst gezondheid gezondheid@ ocmw-sint-amands.be 052 46 92 19

5

Wat moet ik doen? Haal bij je huisarts een voorschrift om het vaccin bij de apotheker te halen. Dit vaccin bewaar je best in de koelkast tot je huisarts dit kan plaatsen. Laat je verder informeren door je huisarts of apotheker.


De spel-o-theek in de kijker De spel-o-theek is een uitleendienst voor binnen- en buitenspeelgoed • In de kelders van het Zonnehuis, Kuitegemstraat 27, 2890 Sint-Amands • Tweewekelijks geopend op zaterdag van 10 u. – 12 u.: data raadpleegbaar op de jeugdwebsite • Gezelschapsspelen, go-carts, fantasiemateriaal, reuzenspelen en zo veel meer

Jeugddienst jeugddienst@ sint-amands.be 052 39 98 79

Een spel-o-theek in je gemeente is leuk omdat… ik heel groot speelgoed ... kan ontlenen voor mijn zoontjes dat ik daarna met veel plezier weer terugbreng. Bart, 30 jaar ekv spel-o-the rijwilliger

zoek aan de ... een be heel telkens weer spel-o-theek de Snuisteren in verrassend is. dig eft een gewel spel-o-theek he en. or onze kinder wow-gehalte vo ar Liesbeth, 34 ja lid heek Ouder spel-o-t

... je de lede n veel leuke dingen ka n geven voor weinig geld! Griet, 32 jaar Medewerker jeugdd ienst

... iedere inwoner, zonder onderscheid, ka nsen krijgt om thuis afwiss eling in het speelgoedaanbod te voorzien. Els, 43 jaar Schepen voor jeugd

... we bij “De Boer Op” er terecht kunnen voor verschillende materialen. Die dag zijn er nl. 3 klassen met kleine kinderen op bezoek in ons bedrijf en probeer die maar eens zoet te houden. De kinderen amuseren zich er, naast andere activiteiten, geweldig mee en iedereen is dus blij. Boer Jan, 45 jaar Tuindersgilde

... ik mat erialen niet ze lf hoef aan te kopen en geen opslag plaats hiervoor moe t voorzien. Ve rder vind ik steeds leuke materiale n ter ondersteuning van mijn projec tweken. Joke, 22 jaar Stagiaire leerkr acht

biedt voor ... het een alternatief dagelijkse de (voor sommigen) meboy- en computerspelletjes, ga nden. andere playstationtoesta Joris, 48 jaar Sportfunctionaris

6

materiaal is ... het leuk lein. Er is een tijdens het speelp mee kinderen ruime keuze waar en. zich super amuser Jens, 18 jaar Speelpleinanimator

... met vrijwilligers werken me een goed gevoel geeft! Speelpleinmateriaal krijgt ook tijdens het jaar een leven. Els, 27 jaar Diensthoofd jeugddienst


Het spel-o-theekreglement in 8 stappen

Voor Sint-Amandse inwoners, erkende (jeugd) verenigingen, scholen en buurtcomités.

Je kan je vereniging, jezelf of je kind(eren) lid maken.

€ 1 / reuzenspel / go-cart, fietsje ... / spelkoffer € 0,5 voor ALLE andere spelletjes!!!

VERENIGINGEN (evenement in het WEEKEND): • 15 stuks per lenerskaart • Uitleentermijn = 2 weken • Ophalen om 11.45 u. • Terugbrengen om 10 u. • Activiteit aantonen door flyer ... • Mogelijkheid tot reserveren

VERENIGINGEN (evenement tijdens de WEEK): • 15 stuks per lenerskaart • Uitleentermijn = 2 weken • Ophalen en brengen: afspreken • Activiteit aantonen door flyer ... • Mogelijkheid tot reserveren

€ 5 lidgeld voor 12 maanden

Mogelijkheid tot RESERVEREN: 4 stuks per lenerskaart waarvan maximaal 2 reuzenspelen, go-carts of spelkoffers = reserveren kan enkel ter plaatse in de spel-o-theek

INDIVIDUEN: 4 stuks per lenerskaart waarvan maximaal 2 reuzenspelen, go-carts of spelkoffers Uitleentermijn = 2 weken Alle andere spelen = 4 weken

De spel-o-theek viert haar 10de verjaardag en we vieren dit samen met jou! Breng op zaterdag 22 december tussen 10 u. en 12 u. met je vriend of familie een bezoek aan de voor jou misschien nog onbekende SintAmandse spel-o-theek en ontvang € 1 korting op jullie volgende betaling van het lidgeld (normaal € 5). Dit is de ideale kans om kennis te maken met de wondere wereld van al het spel-otheekmateriaal. Ook de bestaande leden kunnen van deze korting genieten. Enige voorwaarde: meld jullie die dag met twee personen aan om een lidkaart aan te vragen of te verlengen. Jullie ontvangen dan een leuke verrassing. Voor de gezelligheid dompelen we ons al in de kerstsfeer en verwarmen we ons met een lekkere tas verse soep.

7


Bart Segers en N brouwen Galjaa

Bart Segers (33) uit Oppuurs en Nils Teck (35) uit Sint-Amands brouwen hun eigen bier ‘Galjaar’. Een tweetal jaren geleden ontstond dit idee tijdens een vakantie in het Zuiden van Frankrijk. Bart en Nils huurden er een vakantiehuis van de Franse bierbrouwer Jerome Bidon. De man presenteerde hen een zelfgebrouwen bier. Bart: “De man stond er op dat we zijn bier zouden proeven. We vonden zijn brouwsel echt niet lekker en dachten, dit kunnen we zeker beter”. Nils: “Inderdaad! Toen we thuiskwamen zijn we onmiddellijk aan de pc gaan zitten om zoveel mogelijk te weten te komen over bier brouwen.” Bart: ”We kochten ons een kleine installatie van ongeveer 30 liter en zijn er aan begonnen. De eerste brouwsels waren echt niet te drinken. Het heeft wat geduurd alvorens we dachten dat we iets drinkbaars hadden gebrouwen.”

organiseert elk jaar een nationale biercompetitie waarbij elke hobbybrouwer een bier kan inzenden. ‘Wie niet waagt niet wint’ dachten we en blijkbaar viel Galjaar in de smaak van de jury want we werden verkozen in de top drie van de deelnemende Antwerpse bieren.” Oefening baart kunst? Bart: “Ja, al doende leert men. Bij elk nieuw brouwsel opnieuw trachten we de smaak nog meer op punt te krijgen. Ondertussen brouwen we ook niet meer thuis in Oppuurs. We brouwen Galjaar in ‘t hofbrouwerijke in Beerzel. Het bier valt zo in de smaak dat we ondertussen al meer dan 3 000 liter gebrouwen hebben.

Galjaar valt in de smaak van bierjury Nochtans haalden jullie in de Brouwland biercompetitie in 2011 wedstrijd een derde plaats in de provincie Antwerpen? Nils: “Klopt, Brouwland (een gespecialiseerde leverancier voor bierbrouwers maar ook voor wijnmakers en likeurbereiders)

8


Nils Teck ar

Bier brouwen en bier promoten

Misschien wel de belangrijkste vraag. Waar is jullie bier te verkrijgen? Wel, in september was onze Galjaar een succesvol bier van de maand in Sint-Vadde (Bornem) waardoor het nu wat gekender is in de streek. Daar blijven ze Galjaar verkopen. Je kan natuurlijk ook bij ons thuis bestellen, via een bericht op onze facebookpagina of via de site http://www.bidon. host-ed.me/

Het wordt een uit de hand gelopen hobby. Nils: “Daarom hebben we ook een VZW opgericht om alles wat te structureren en wettelijk in orde te hebben. Om nog een beetje hulde te brengen aan de Franse Jerome Bidon hebben we de vzw Bidon genoemd. In de toekomst willen we meer leden/bierfanaten werven en ook deelnemen aan allerhande lokale en regionale festiviteiten om Galjaar en bier in het algemeen te promoten. Iedereen is welkom.”

Santé

Ondertussen rijden er ook wielerliefhebbers met truitjes van Galjaar rond? “Ettelijke sportievelingen zijn al gespot op de Scheldedijk. We hebben onze eigen t-shirts. Galjaarglazen kan je eveneens verkrijgen.”

9


11.11.11-actie in Sint-Amands De klimaatverandering is dodelijk voor het Zuiden De klimaatverandering is geen toekomstprobleem. In het Zuiden is de opwarming van de aarde nu al zichtbaar door droogte, overstromingen, orkanen. Miljoenen mensen voelen de gevolgen hiervan door mislukte oogsten, ondervoeding, ziektes en gedwongen migratie. Wereldwijd zijn er 26 miljoen klimaatvluchtelingen. 325 miljoen mensen kampen met ernstige gezondheidsproblemen door de klimaatverandering. Jaarlijks zijn er 300 000 klimaatdoden. Telkens zijn het de armste en meest kwetsbare mensen die het meest getroffen worden.

11.11.11 vraagt dringende maatregelen aan politici Deze cijfers maken duidelijk dat er geen tijd te verliezen is. We moeten het roer drastisch omgooien. Daarom vragen we politici om hoogdringend

werk te maken van een rechtvaardig en mondiaal klimaatakkoord. Belgische en Vlaamse politici moeten ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot met minstens 30% vermindert tegen 2020, als opstap naar 40%. Daarnaast moeten de landen in het Zuiden de middelen krijgen om de huidige problemen aan te pakken en zich klimaatneutraal te ontwikkelen. Daarvoor hebben ze onze steun nodig.

opkomen voor de getroffen bevolking.

Ook jij kan iets doen!

Op zondagochtend 11 november hoef je voor een keer niet naar de bakker. Het 11.11.11-comité organiseert dan haar inmiddels beroemde ontbijtactie. Vorig jaar werd het streefcijfer van 1111 verkochte ontbijten vlot gehaald. In 2012 willen we dit minstens even goed doen.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Enkele voorbeelden: neem de fiets, schrap een vliegtuigreis, eet minder vlees, koop groene stroom, … Er zijn veel mogelijkheden om in je eigen leven te zorgen voor een duurzamere consumptie en minder uitstoot. Je kan ook solidair zijn met de mensen in het Zuiden die vandaag al getroffen zijn. Dit kan je doen door 11.11.11 en organisaties in het Zuiden te steunen die het klimaatthema bovenaan de politieke agenda plaatsen en die

In Sint-Amands gaan de tientallen 11.11.11-vrijwilligers op zaterdag 10 november van deur tot deur om een bijdrage te vragen.

Ontbijt aan huis geleverd

Voor € 7 koop je een heerlijk ontbijt aan huis geleverd. Sponsors uit onze streek en de Wereldwinkel leveren de producten: verse broodjes, fruitsap, chocolade, broodbeleg, vers fruit. Bovendien kan je zelf bepalen wanneer je ontbijt aan huis wordt geleverd. Misschien kan je ook eens iemand verrassen met een ontbijt aan huis? Je kan je ontbijt bestellen via www.11-11-11sintamands.be Voor meer info over de activiteiten van het 11.11.11-comité of indien je als vrijwilliger wil meehelpen voor de omhaling of ontbijtactie, contacteer Luc Van Bogaert.

www.11.be Luc Van Bogaert 11-11-11@ telenet.be 0476 25 70 38

10


Verlengen grafconcessies Aan de ingang van de gemeentelijke begraafplaatsen werden, op 1 januari 2012, aktes uitgehangen waarin wordt beschreven welke concessies einde termijn zijn. De akte wordt gedurende één jaar opgehangen aan de ingang van de begraafplaats én aan het betrokken graf. Nabestaanden hebben één jaar de tijd (tot 1 januari 2013) om een aanvraag in te dienen om de concessie te verlengen. Op schriftelijk verzoek kan de concessie verlengd worden. Indien er geen aanvraag tot hernieuwing van de concessie wordt ingediend, vervalt de concessie. Wanneer de concessie vervallen is, wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om over te gaan tot de verwijdering van de graftekens en de eventueel nog bestaande ondergrondse bouwwerken.

Technische Dienst – Begraafplaatsen begraafplaatsen@ sint-amands.be 052 39 98 72

Het dorpsgedicht van Sint-Amands geschreven door Sylvie Marie hier langs de dam was het waar ik als kleine knaap in de ochtend elke dag naar school toe ging, het dorp genesteld in een bocht tussen het riet als gewiegd door moeders schoot, de schelde.   en ergens in een omheining zat een jong twijgje tot lus gedraaid. ik probeerde nog, maar zonder breken kon het niet bevrijd, ik liet het daar en jaren vlogen.   zo werd ik man, de twijg een boom. monument dat telkens zegt: hier nog is een lus van rust, hier nog zijn de straten kalm. je zou ervan in het midden lopen.   © sylvie marie

Wist je... De Vereniging voor Familiekunde van Sint-Amands heeft zowel de begraafplaats van Sint-Amands alsook de begraafplaats van Oppuurs volledig gedigitaliseerd. Je kan dit raadplegen op de website van de vereniging: www.stanny-van-grasdorff.be.

Sylvie Marie en Bart Bellon bij de geluste boom aan de Dam

11


Benno Barnard en Jacques Darras dragen samen gedichten voor uit dichtbundel ‘Geef mij maar België!’ Het poëziecollectief Dicht! organiseert sinds enkele jaren op regelmatige basis poëzie-evenementen in Sint-Amands. Meestal gebeurt dit in samenwerking met het Verhaerenmuseum of gemeente Sint-Amands. Hun laatste initiatief was de presentatie op 18 september van de bundel Geef mij maar België!, een reeks gedichten geschreven door de Franse dichter Jacques Darras en op schitterende wijze vertaald door de onvolprezen Benno Barnard. De Nederlander Benno Barnard moet nauwelijks voorgesteld worden: als schrijver, dichter, essayist en polemist geniet hij een ruime bekendheid. Hij woont sinds jaren in België. Jacques Darras is in Vlaanderen nauwelijks bekend, maar is in Frankrijk een eminent dichter die er bekroond werd met enkele prestigieuze prijzen zoals de Prix Apollinaire. Als Franse schrijver bouwde hij met de jaren een warme band op met ons land. Zo publiceerde hij in 2001 bij Gallimard zijn bundel Moi j’aime la Belgique! Het is de vertaling van deze bundel die hij in Sint-Amands voorstelde.

Benno Barnard

Geert van Istendael begon met een beschouwing over de ‘belgitude’ of het ongemakkelijke samenleven van twee volkeren in één land, twee volkeren die tot mekaar veroordeeld zijn. België is voor hem een onmogelijk land en juist daarom zo noodzakelijk. Barnard en Darras, droegen respectievelijk in het Nederlands en het Frans, hun gedichten voor. Beide dichters wisten op treffende, wonderlijke manier je met andere ogen naar de bijzonderheden van dit land te laten kijken.

Jacques Darras

Het evenement mag zonder meer een hoogdag voor de poëzieliefhebbers genoemd worden. De talrijk opgekomen aanwezigen waren zeer opgetogen over de poëzieavond. De presentatie werd aan de bar nog voortgezet tot in de late uurtjes …

Geen gezever! Stel: je friteuse vat vuur, je moeder valt van de trap of je ziet iemand inbreken in het huis van je buren. Je belt een noodnummer omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie. Een operator aan de andere kant van de lijn stelt je een aantal vragen, vertelt je wat je moet doen en verwittigt de nodige hulpdiensten om je te helpen. In nood zijn er twee belangrijke nummers: 112 voor ambulance en brandweer en 101 voor politie! Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juist informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden. Dit wil de operator van je horen: • de juiste locatie • wat er gebeurd is • of er gewonden zijn • wie je bent

12


Stekelbees Sint-Amands bestaat 10 jaar! Een stukje geschiedenis 10 jaar geleden startte het gemeentebestuur in samenwerking met Landelijke Kinderopvang Stekelbees buitenschoolse opvang, voor- en naschools, op schoolvrije dagen en in vakanties. Het gemeentebestuur zorgde voor locaties in de drie deelgemeenten, terwijl Stekelbees de dagdagelijkse werking behartigt. Samen werken we al 10 jaar aan kwaliteitsvolle opvang van onze kinderen. In Oppuurs startte Stekelbees in de school met twee begeleidsters, in Lippelo in een container op een plein, en in Sint-Amands in het Zonnehuis-kasteeltje.

En nu? Nu 10 jaar later, barst de opvang in Oppuurs uit zijn voegen en plant het gemeentebestuur op de site Molens Verbruggen een nieuwbouw. In Lippelo is de hele benedenverdieping van het oude gemeentehuis de kleurrijke en gezellige opvanglocatie. In Sint-Amands spreekt de Zonnehuis-site tot de verbeelding en werd de tuin een heus speelterrein met schommels, glijbanen, een houten huisje, rekstokken en stapblokken. Hier gaat ook jaarlijks de zomeropvang door. Stekelbees en het gemeentebestuur danken alle ouders voor 10 jaar vertrouwen, en gaan onvermoeibaar door, voor jullie kinderen!

Tijdens de jaarlijkse Stekelbeesbraderij in augustus vierde Stekelbeels hun 10de verjaardag. De kinderen gaven het beste van zichzelf op het grote podium, terwijl ze ons zomerlied zongen en dansten zoals enkel kinderen kunnen dansen. Ze genoten van een leuk optreden van een zotte clown, van het kleurrijke springkasteel, en de leuke spelletjes. Natuurlijk stonden er ook lekkere hapjes en drankjes klaar! Een rondleiding in het gebouw gunde alle aanwezigen een kijkje achter de schermen. We stelden onze organisatie voor via een digitale presentatie en blikten met foto’s terug op 10 jaar Stekelbees. Zelf genieten we elke dag van de kinderen die we opvangen. Ze maken onze dag goed met hun lach, hun knuffels en hun kleurrijke verhalen! We hopen nog lang voor een leuke opvang te mogen zorgen. Het Stekelbeesteam

13


Jubilarissen Op donderdag 27 september werden de jubilarissen in de bloemetjes gezet. Tweeëntwintig koppels vierden hun 50ste jubileum, zeven koppels vierden hun 60ste jubileum en drie koppels hun 65ste jubileum. Van harte proficiat gewenst aan alle jubilarissen!

foto: www.fotostudio7.be

Sint-Amands, slimste gemeente van Vlaanderen? Begin 2013 produceert televisiebedrijf Woestijnvis een nieuwe quiz voor VIER. Elke gemeente kan een quizploeg afvaardigen naar de preselectie op 1 december 2012. Zo’n ploeg telt twee kandidaten: een man en een vrouw, vanzelfsprekend

Sint-Amandsenaren. De 80 ploegen die als beste uit die preselecties komen, gaan door naar de opnames van het tvprogramma, begin 2013. Dan wordt elke ploeg aangevuld met de burgemeester. De winnende ploeg mag een jaar lang de titel dragen ‘De Slimste Gemeente van Vlaanderen’.

Uiteraard wil Sint-Amands mee dingen naar die titel. Daarom zijn we op zoek naar de ‘de slimste mens van Sint-Amands’, of liever de slimste vrouw en Cultuurdienst de slimste man. Hiervoor organiseren we zelf cultuurdienst@ een selectiequiz op zondagavond 25 november sint-amands.be 052 39 98 62 2012, die wordt opgesteld door professioneel quiz-samensteller Jos Maes. Wie zich ook maar een beetje geroepen voelt om de eer van SintAmands te gaan verdedigen, kan zich inschrijven voor 12 november 2012 via de cultuurdienst. Wie inschrijft, engageert zich natuurlijk om mee te doen tot het einde. Hij en zij kan/wil zich vrijmaken op zaterdag 1 december. De televisieopnames zelf zijn op weekdagen om 18 u. of om 21 u. (in het beste geval vier keer).

Michiel De Vlieger quizpresentator

14


SIDD: Samen de Inbraken Doen Dalen De dagen worden opnieuw gevoelig korter. Jammer genoeg is er tijdens deze periode elk jaar een stijging van het aantal avondinbraken. Het kan dus zeker geen kwaad om preventieve maatregelen te nemen. We spraken af met hoofdinspecteur Johan Pauwels van de lokale politie KleinBrabant. Hij is het aanspreekpunt binnen de politiezone voor de bestrijding van inbraken. SA: Dag Johan, jij bent het aanspreekpunt binnen de politiezone Klein-Brabant als het over de bestrijding van inbraken gaat? Johan: Dat klopt! Ik ben de coördinator van onze SIDD campagne. SIDD staat voor ‘Samen de Inbraken Doen Dalen’. Deze actie wordt vrolijk in de kijker gezet door onze mascotte SIDD. SA: Gebeuren er dan zoveel woninginbraken in Klein-Brabant? Johan: We zien de cijfers in bijna alle politiezones, en ook bij ons, stijgen. Tijdens de eerste maanden van 2012 zitten we in Sint-Amands aan een gemiddelde van vier inbraken en/of pogingen tot inbraak per maand. Wat we ook over een periode van de laatste vijf jaar zien, is dat er twee cruciale periodes zijn voor wat betreft inbraken: tussen oktober en maart (de donkere maanden) en de maand mei. SA: Wat kunnen de burgers zelf doen om inbraken te voorkomen? Johan: Het is vooral belangrijk dat mensen hun huis een bewoonbare indruk geven bij afwezigheid: laat met een timer een licht branden, laat de buren je brievenbus leegmaken, laat zeker je rolluik geen lange tijd naar beneden. Het zijn kleine zaken, maar het ontmoedigt vaak dieven. Het is ook belangrijk dat burgers, wanneer ze verdachte handelingen zien, die aan ons doorgeven. Beter een melding te veel, dan eentje te weinig. SA: Zijn er zaken waarvoor we op jullie een beroep kunnen doen? Johan: Uiteraard, we helpen graag! De inwoners van KleinBrabant kunnen bij ons terecht voor technopreventief advies. Dan komt een wijkinspecteur die een speciale

15

Johan Pauwels coördinator SIDD

opleiding kreeg langs om de gevoelige punten van je woning te bekijken. De wijkinspecteur geeft je dan vrijblijvend en kosteloos advies. Ook voor afwezigheidstoezicht kunnen inwoners bij ons terecht. Wie door omstandigheden een tijdje van huis is (vakantie, ziekenhuisverblijf,…) kan van dit gratis aanbod gebruik maken. Tijdens je afwezigheid houdt de politie dan een oogje in het zeil. SA: Bedankt voor je tips, Johan!

Wist je dat... Elke belastingplichtige die geld besteedt aan een betere beveiliging van de woning, waarvan hij eigenaar of huurder is, een belastingvermindering kan genieten. Om de kwaliteit van de installatie te waarborgen en recht te hebben op de vermindering moeten de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Wijkagent Michel De Cauwer

Lokale Politiezone Klein – Brabant Puursesteenweg 389 2880 Bornem 03 293 22 22 www.pz-klein-brabant.be


Nazomerse activiteiten Aperitiefwandeling met muziek & poëzie

Kaaifeest en Drakendorp

Lente brengt een waterverhaal van kikker

Guy Comhaire leest op z’n Gents de tekst van het lied “‘k zou zo gère” van Walter De Buck

Gezellig kuieren op de Boekenmarkt

coh

o lv r i

jg ed

al

ru kt

www.deduurzamedrukker.be - T 052-33 23 30

SAm nov 2012  

infomagazine gemeente Sint-Amands november 2012