Page 1

INFOMAGAZINE

POP-UPS

OP VISITE BIJ ONDERNEMERS FIETSEN

TOERIST IN EIGEN GEMEENTE

JULI 2019


inhoud

DE LEUKSTE PLEKJES VAN OPPUURS

HOE GAAT HET MET... FORT LIEZELE

4

6

APPLAUS VOOR WIELRENNER QUINTEN DALVING

TOERIST IN EIGEN GEMEENTE: SPRING OP JE FIETS

18

24

en zoveel meer... Wegenwerken 

8

Speeltuin Sint-Pietersburcht

15

Computercoach aan het woord 

9

Mantelzorger Marleen Verspecht  16

Praktisch 

22

Een schoon jubileumfeest 

23

Duurzaam ondernemen 

12

Dankjewel groendienst 

17

Terugblik 

26

Gezocht: brandweermannen en -vrouwen 

14

Een nieuw wapenschild

20

Jouw foto in ons infomagazine 

27

Maak kennis met het M-team 

21


Eindelijk is het zomer Eindelijk is het zomer: voor mij de mooiste tijd van het jaar. Want dan komt iedereen buiten om gezellig samen te zijn. En samen beleven we zoveel meer, toch?

NIEUWE POP-UPS IN PUURS-SINT-AMANDS

10

Colofon PSSST is een tweemaandelijkse uitgave van: gemeente Puurs-Sint-Amands 03 203 27 00 | info@puursam.be Je kan het magazine ook digitaal raadplegen op www.puurs-sint-amands.be Samenstelling en eindredactie: dienst communicatie en schrijf.be Concept en vormgeving: maradonna.be Fotografie: David Legrève, Marc Vanraes, Kaatigo, Kurt Willaerts Druk: BaetÊ | Fotografie cover: Kaatigo Cover: Grees Vermeiren van WILD V.U.: Peter Van Hoeymissen, Hoogstraat 29, 2870 Puurs-Sint-Amands D/2019/14.643/17

In onze groene gemeente is het vakantiegevoel nooit ver weg. Je ontdekt in dit magazine de mooiste plekjes van Oppuurs, het verleden van speeltuin Sint-Pietersburcht en de toekomst van Fort Liezele. Lees ook onze tips om je eigen fietsroute door PuursSint-Amands samen te stellen. Uitblazen voor een hapje of een drankje? Dat kan onder meer in de drie nieuwe pop-upzaken die onze gemeente rijk is. Geniet van het samenzijn. De zon. En de rust. En wie weet zien we elkaar op de Zomer van Puurs-Sint-Amands!

Peter Van Hoeymissen

Waarnemend burgemeester


4 Woonkern in de kijker

De leukste plekjes van Oppuurs Jan Van Gool (63) is helemaal thuis in Oppuurs. Zo’n 20 jaar lang was hij directeur van basisschool de Kameleon. Nu hij met pensioen is, geniet hij volop van zijn hobby’s: fietsen, joggen en Italiaans leren. Als inwoner kent hij de verborgen parels van zijn woonkern maar al te goed. Die deelt hij graag met jou.


Nog meer mooie plekjes op komst …

5

Puurs-Sint-Amands telt heel wat prachtige plaatsjes. Weet je zelf nog niet welke dat allemaal zijn? Geen zorgen: we stellen ze graag aan je voor. In elke PSSST laten we een inwoner van een andere woonkern aan het woord.

DE MOLENPUT IS EEN SCHATKAMER VAN BIODIVERSITEIT. JE VINDT ER KIKKERS, SALAMANDERS, LIBELLEN, …

Gloednieuwe speelzone

Kleurrijke waterput

Oppuurs heeft er sinds kort een speelzone bij: de Ganzenweide. “Blikvanger voor mij is de knappe speeltuin. Die bestaat uit allemaal houten toestellen die mooi opgaan in het groene decor. Op het domein vind je ook een hondenweide en oefenveldjes voor FC Oppuurs. Vanuit de Ganzenweide steek je via appartementencomplex ‘De Graanmolens’ door naar de oude spoorlijn Dendermonde-Puurs. Ideaal om in alle rust te wandelen en te fietsen.”

Bij de Molenput ga je volledig in zenmodus. “Aan deze waterput kun je even uitblazen op een houten vlonder. De waterlelies springen meteen in het oog. En het is echt een schatkamer van biodiversiteit met kikkers, salamanders, libellen, … De put is ontstaan door graafwerken om een berg te maken. Daarop plaatste men aanvankelijk een houten molen – goed hoog om veel wind te vangen. Tijdens WOI was het Belgische leger bang dat Duitsers de ondertussen stenen molen zouden gebruiken als uitvalsbasis. Daarom werd de molen proactief platgebrand door eigen soldaten.”

Meirstraat (ter hoogte van FC Oppuurs)

Schattig kapelletje

Indrukwekkende boom

Rij je Oppuurs binnen vanuit Puurs? Dan zie je op je rechterkant een schattig kapelletje. “Dat is de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, 150 jaar geleden opgetrokken uit rode baksteen. Op het zadeldak staat een klokje dat nog altijd luidt bij geboortes en overlijdens van bewoners van de Meir. En bij huwelijken: dan doen de buren een geldophaling voor het koppel. Als bedanking organiseren de trouwers een receptie voor de gulle schenkers. Een mooie traditie die nog altijd in stand gehouden wordt.”

Achter de kerk schuilt de pastorie met een ietwat verwilderde tuin. “Daar staat een indrukwekkende moerascipres: de stam heeft een omtrek van 4,95 meter. De boom werd in 1898 aangeplant door pastoor Van Aarschodt. In die tijd legden pastoors in hun tuin paadjes aan om al biddend te wandelen. Op het einde van zo’n pad volgde een boom als blikvanger. In deze tuin vind je zowel een wilg als deze zeldzame moerascipres. Omdat het zo’n uitzonderlijk exemplaar is, bestaat er heel wat vakliteratuur over.”

Meir (ter hoogte van Garage Ceustermont)

Oppuursdorp 15

Pandgatheide 2

Weids veld Dichtbij de waterput vind je een uitgestrekt veld. “In de volksmond spreken we van ‘de Plukaf’, al weet niemand waar die naam vandaan komt. Generatie na generatie kwam hier vroeger ravotten in de natuur. Ook mijn kinderen kwamen hier op Vikingtocht. Je hebt er een weids uitzicht en als je doorloopt bots je op de kapel van Sint-Hubertus die een beeld van een hertje herbergt.” In het verlengde van Nijvendries


6 In ontwikkeling

Hoe gaat het met … Fort Liezele?

DEEL I

In het Fort gaan erfgoed & natuur hand in hand Fort Liezele wordt dezer dagen stevig onder handen genomen. Enkele maanden geleden startten de gemeente Puurs-Sint-Amands en vzw Fort Liezele met fase twee van de restauratiewerken. Maar welke impact hebben de werken op de vleermuizen in en rond het fort? Hans De Schrijver – projectleider Gebiedsgerichte Werking bij het Agentschap voor Natuur en Bos – vertelt.

“Fort Liezele is een van de best bewaarde forten van de Antwerpse fortengordel. De constructie dateert van begin twintigste eeuw, maar verloor na Wereldoorlog II zijn militaire functie. Daarna nam de natuur het over.”

Het fort en zijn omgeving trekken heel wat vleermuizen aan. Hoe komt dat? “Vleermuizen voeden zich met insecten. Maar omdat ze die ’s winters maar moeilijk vinden, houden ze elk jaar een winterslaap. Daarvoor trekken ze naar grotten en holle bomen,

plekken met een hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur. Want de vleermuizen willen natuurlijk zo weinig mogelijk energie verbruiken. In onze streek vind je geen grotten. Maar de omstandigheden in de forten zijn even gunstig.” “Ook in andere seizoenen trekken de forten vleermuizen aan. ’s Zomers vind je er watervleermuizen. En tijdens de herfst komen de vleermuizen er ‘zwermen’: ze verkennen hun winterverblijfplaats en komen er paren.”

Het fort wordt grondig gerenoveerd. Waarom? “Fort Liezele is een beschermd monument. De constructie mag niet aftakelen en wordt daarom nu gedeeltelijk waterdicht gemaakt.” “De restauratie is een werk van lange adem. Tien jaar geleden werd de linkerkant van het hoofdfront aangepakt. De gemeente diende toen ook een subsidiedossier in voor de rechterkant, maar ze kreeg pas dit jaar toestemming om aan de slag te gaan.”


7

VOOR HUN WINTERSLAAP TREKKEN VLEERMUIZEN NAAR GROTTEN EN HOLLE BOMEN. MAAR JE VINDT ZE OOK IN DE FORTEN, WANT DE OMSTANDIGHEDEN ZIJN DAAR EVEN GUNSTIG.

Welke rol speelt het Agentschap voor Natuur en Bos? “Dit fort maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden. En wij zijn als Vlaamse overheid bevoegd voor de natuurwetgeving. Onze collega’s van onroerend erfgoed betrokken ons dan ook bij dit project. De initiatiefnemers – in dit geval de gemeente en de vzw Fort Liezele – vragen de nodige vergunningen aan. En wij verlenen daarbij advies.” “Onze focus ligt op natuurbehoud. Vleermuizen zijn kwetsbare dieren. Daarom willen we hen zo goed mogelijk beschermen. Zo spraken we af dat de aannemer tijdens hun winterslaap niet in het fort werkt en dat hij ook op andere momenten de vleermuizen zo min mogelijk stoort. Daarnaast verbeteren we de toegang voor de dieren. En wordt er op het fort een nieuwe verblijfplaats voor de vleermuizen gebouwd. Want de gerestaureerde ruimtes zijn daartoe niet langer geschikt.” “Dit project bewijst dat erfgoed en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan. Ja, er is veel overleg nodig. Maar we slagen er in om het evenwicht mooi te bewaren.”

In een volgende PSSST komt deel 2 over Fort Liezele aan bod. Daar geeft de vzw Fort Liezele een kijk op het socio-culturele aspect van het fort. Denk aan het museum, Fortcafé De Batterie en het landschapspark.

V

oor de renovatie van Fort Liezele nam de gemeente Architectenbureau Vanhecke & Suls onder de arm. Architect Mark Vanhecke licht de huidige stand van zaken toe. “Tien jaar geleden gingen we van start met de restauratiewerken. We maakten toen het dak van het linkerhoofdfront – inclusief de koepels – wind- en waterdicht. In 2019 konden we eindelijk starten met fase twee en het rechterhoofdfront onder handen nemen.”

Hoe vlotten de werkzaamheden? “Goed. Een groot deel van het rechterhoofdfront is nu vrij gegraven. Zo kunnen we de betonconstructie renoveren en waterdicht maken. Als dat is gelukt, plaatsen we de bergen zand – die het gebouw bedekten – terug op hun plaats. Zodat het fort er net zo uitziet als voor de werken. Het einde van deze fase is voorzien voor eind 2019.”

Wat is de volgende stap? “Er volgen nog verschillende fases, waarbij we de andere daken winden waterdicht maken en het interieur restaureren. Ook de toegangsbrug nemen we onder handen. Die is momenteel gebetonneerd, maar we herstellen die naar het originele model met een houten brugdek.” “Nog een pareltje is het authentieke kanon van het fort van Liezele, een uniek voorbeeld dat in geen enkel ander fort bewaard is gebleven. Ook dat restaureren we in een latere fase.”

Wanneer is het volledige fort gerenoveerd? “Voor elke fase wordt een restauratiedossier opgemaakt en een erfgoedpremie aangevraagd. Dat vraagt de nodige tijd. Daarom is het moeilijk in te schatten wanneer het einde in zicht is. Maar wees gerust: het fort zál schitteren!”


8 Wegenwerken

Sint-Katharinastraat in Ruisbroek krijgt make-over

V

rachtwagens rijden af en aan in de Sint-Katharinastraat. Zij zijn volop bezig met grootse wegenwerken. Tegen eind 2020 moet de straat er weer pico bello bijliggen. Ontdek wat er allemaal op de planning staat.

Wat met de timing? Al in april 2019 ging fase 1 van start in de witte wijk. Tegen augustus 2019 zal de weg in het centrale en westelijke deel klaar zijn (op een toplaag asfalt na). In mei 2019 begonnen de rioolwerken in fase 2a. Die omvat o.a. het deel van de Sint-Katharinastraat tussen de Olmstraat en de Gasthuisdreef. Ook de Gasthuisdreef zelf en de Kloosterstraat horen erbij maar daar kunnen we pas midden augustus mee starten. Het einde is gepland voor december 2019. In de loop van september 2019 is het middelste deel van de Sint-Katharinastraat (fase 2b) voor riool- en wegenwerken aan de beurt. De Arthur Borghijsstraat volgt in januari 2020. En het laatste westelijke deel van de Sint-Katharinastraat in augustus 2020. We verwachten dat alle werken klaar zijn tegen eind 2020.

Infomoment Woon je in het laatste deel van de Sint-Katharinastraat of in de Arthur Borghijsstraat? Dan geven we je eind dit jaar extra toelichting tijdens een vergadering. Je ontvangt nog een uitnodiging.

Wat met afvalophaling? Door de werkzaamheden geraken de vuilniswagens niet altijd tot aan je deur. Dat lossen we op met extra verzamelpunten aan het begin en einde van de werfzone. Daar mag jij op de normale ophaaldagen je huisvuil, pmd en papier achterlaten. Is dat moeilijk voor jou? Dan mag je de aannemer aanspreken om dat voor jou te regelen. Er zijn twee ophaalpunten in de witte wijk en twee in de St-Katharinastraat zelf. Naarmate de werken opschieten, kan het zijn dat die locaties worden aangepast.

Wat met bewegwijzering? Heb jij een handelszaak in de buurt van de werken? Dan wil je natuurlijk dat klanten gemakkelijk de weg vinden naar jou. Op enkele kruispunten staan nadars: daarop mag jij gerust je bewegwijzeringsbordje naar jouw zaak bevestigen.

Meer info Heb je vragen over de wegenwerken? Stel ze aan Peter Oosterlinck, expert Waterbeheer en Wegenwerken: 03 203 28 96 of peter.oosterlinck@puursam.be. Een overzicht van alle werken in onze gemeente vind je op: www.puurs-sint-amands.be /wegenwerken.

Computercoach aan

het woord

C

omputers, tablets, smartphones, … We kunnen ze haast niet meer missen. Maar niet ieder van ons is er even vertrouwd mee. Wie een vraag heeft over zijn technologische snufjes, kan daarvoor terecht bij onze computercoaches in de bib. Tom Verheyden (43) is één van hen. En hij zoekt nog collega-vrijwilligers. Iets voor jou?

Elke donderdagnamiddag komen er bezoekers bij jullie langs. Welke vragen stellen zij zoal? “Wij helpen mensen die een probleem hebben met hun pc, tablet of smartphone. Héél vaak vragen ze hoe ze hun mailbox kunnen synchroniseren op al hun toestellen. Het komt ook voor dat we een virus verwijderen, een laptop terug sneller maken of aankoopadvies geven voor een bepaald toestel. Sommige bezoekers zijn heel leergierig en willen zich bijscholen om in de toekomst zelf uit de slag te kunnen. Dan raad ik hen de cursussen en workshops in cc Binder aan.”

Krijgen jullie op één namiddag veel bezoekers over de vloer? “Dat varieert enorm. Bij mooi weer kan dat soms maar één iemand zijn. Terwijl er op een druiligere dag tot wel acht personen langskomen. We zien vaak dezelfde gezichten die sowieso vaak in de bib vertoeven. Veel van hen zijn senioren. Maar iedereen is welkom.


Allemaal digitaal 9

Wil jij computercoach worden? Stel je kandidaat bij Wim Spittaels, deskundig medewerker Beleven: bibliotheek@puursam.be of 03 203 27 52. Onlangs had een veertiger een vraag over Excel, hij nam speciaal verlof om die aan ons te komen stellen.”

Hoe vaak kom je als computercoach naar de bib? En wat vind je er zo leuk aan? “We zijn momenteel met een stuk of vier coaches en stellen een beurtrol op. Ik ben hier gemiddeld één keer per maand. Het geeft echt voldoening om mensen te helpen. Ze zijn altijd heel vriendelijk en dankbaar. Geregeld vragen ze zelfs: wat kost mij dat hier? Niks natuurlijk, het initiatief van de gemeente is volledig gratis. Voor mij is het ook een moment van ontspanning, midden in mijn drukke werkweek. Ik heb het op mijn job kunnen regelen dat ik op donderdagnamiddag vrij ben. En ik zou het eerlijk gezegd niet meer kunnen missen.”

Heeft jouw werk dan ook iets met computers te maken? “Inderdaad, ik ben IT-coördinator op een technische school. Ik ben er dus dagelijks mee bezig en volg nog geregeld opleidingen om extra certificaten te behalen. Maar ik zie het eerder als een passie dan als een beroep. Ik ben altijd al met IT bezig geweest: thuis heb ik bijvoorbeeld een aquarium dat ik via allerlei snufjes automatiseer.”

Moet iedere computercoach dan een diepgaande IT-kennis hebben? “Je moet vooral een goede basiskennis hebben. Dat is toch wel noodzakelijk om de mensen te kunnen helpen. Want veel vragen zijn gemakkelijk, maar de moeilijke zijn er natuurlijk ook. Tegenwoordig is elk toestel anders, je kunt niet alles meteen weten. Maar je moet wel de reflex hebben om dan online op te zoeken hoe je het gaat aanpakken. Om daarna je gevonden info uit te proberen in de praktijk. Vind je het echt niet? Dan kun je altijd zeggen dat je het zult navragen bij een andere computercoach. Wij komen geregeld samen en dan bespreken we welke vragen het vaakst aan bod komen of welke moeilijk waren.”

De gemeente zoekt extra computercoaches. Hoe ben jij dat destijds geworden? “Ik ben erbij van in het begin, ondertussen al zes jaar. Volgens mij verscheen er toen ook een oproep en dacht ik: dat is iets voor mij. Dus als je je nu aangesproken voelt, stel je dan zeker kandiaat. Tijdens een gesprek ontdek je nog meer wat het allemaal inhoudt. En de eerste keren loop je dubbel met een ervaren computercoach zodat je er niet alleen voor staat. Er heerst echt een toffe sfeer tussen alle coaches. En één keer per jaar nodigt de gemeente ons uit op het vrijwilligersetentje, ook altijd leuk.”

Heb je een vraag voor onze coaches? Kom langs in de bib van Puurs. Je vindt hen op donderdag tussen 14u en 16u in de leeszaal. Opgelet: in juli en augustus zijn de coaches er alleen op de eerste donderdag van de maand (dus niet wekelijks).

Kom naar onze Digitale Cafés Wil je op een laagdrempelige iets bijleren over IT? Dan zijn onze Digitale Cafés iets voor jou. Daar bundelen we thematisch antwoorden op vragen die computercoaches vaak krijgen. Het ene Digitale Café gaat bijvoorbeeld over ‘Mijn privacy online’, het andere over ‘Hoe werkt Facebook?’. Je steekt er wat van op én geniet samen met de anderen aanwezig van een koffie en gebakje.

Het volgende Digitale Café gaat door op 22 oktober 2019. Thema: ‘Hoe het fototoestel van je smartphone goed gebruiken? Tijdstip: 14u tot 15.30u Locatie: dienstencentrum de Nieuwe Ark (Ruisbroek) Prijs: 2 euro (inclusief koffie en gebak) Schrijf je in via de onze webwinkel. Of bij het Vrijetijdsloket, aan de balie van het gemeentehuis Puurs of aan de balie van het oud-gemeentehuis & sociaal huis Sint-Amands.


10 Lokale economie

Pop-ups verrijken het aanbod

P

op-upwinkels zijn hot. Niet alleen bij consumenten, maar ook bij ondernemers. Die zien het concept steeds meer als een betaalbare manier om nieuwe markten en producten uit te testen. Bjorn Mellaerts, Bart Doms en Grees Vermeren openden recent alle drie een eigen pop-upzaak in Puurs-Sint-Amands. Hun zaken verrijken het aanbod voor de consument. En zorgen er mee voor dat drinken, eten en shoppen in onze gemeente een echte belevenis wordt.

Vertel eens over jullie concepten. Bjorn Mellaerts: “Eind vorig jaar opende ik met MAB Drinks een gift shop in de Hoogstraat. Daar verkoop ik een ruim assortiment aan wijnen en sterke drank. Dat aanbod breid ik binnenkort uit met bieren en geschenkartikelen. En ik wil me meer gaan focussen op tastings, zowel in de winkel als op privéfeesten.”

IK WIL DE MARKT EVEN AFTOETSEN. MET EEN POP-UP LOOP JE VEEL MINDER RISICO’S.

Bart Doms: “Midden juni openden we met Get Roasted een pop-upbar in het Dorpshart. Je kunt er terecht voor een cocktail en – uiteraard – voor een zomerse barbecuehap. We nemen de barbecue van Get Roasted trouwens mee, zodat klanten het vlees zelf naar eigen smaak kunnen bakken.”


11

Grees Vermeren: “Luc en ik lanceerden recent WILD, een gezellige plantenwinkel met koffiebar. Klanten voelen er zich snel thuis want je kunt er heerlijk vertoeven. En je botst bij ons altijd op een toffe mix van planten en potten.”

Waarom kozen jullie voor een pop-upzaak? Bart: “Drie jaar geleden kochten we met Get Roasted een Vespa Ape. Daarmee wilden we op verschillende markten gaan staan om reclame te maken voor de zaak. Maar de gemeente liet weten dat er een standplaats was in het Dorpshart, ter hoogte van het ACV. En omdat de zomerperiode voor ons toch altijd wat rustiger is, openen we daar nu een pop-upbar. Ik werk sowieso graag als zelfstandige. Je bent je eigen baas en je kiest zelf je werkuren. Heerlijk.” Bjorn: “Ik kwam eerder toevallig op het idee. Ik werk al enkele jaren als verdeler in sterke dranken. En steeds vaker kreeg ik van klanten de vraag waar zij mijn dranken konden kopen. Daarom ben ik eind vorig jaar – tijdens de

kerstperiode – met de pop-up gestart. Ik wil de markt even aftoetsen vooraleer ik een eigen zaak start. Met een pop-up loop je veel minder risico’s.” Grees: “Bij ons speelt toeval ook een rol. Wij zijn al jaren actief in interieurrenovaties, als zelfstandige. Toen we dit leuke pand voor zes maanden konden huren, grepen we de kans om een leuk intermezzo in te bouwen.”

Zijn jullie tevreden van de beslissing? Bjorn: “Zeker. Het is heel druk, maar het is gemakkelijker te combineren met mijn dochter. Heeft zij een vrije dag en moet ik werken? Dan kan ze gewoon in de zaak komen spelen.” Grees: “Wij zijn ook echt blij met WILD. We zijn door de inwoners ook supergoed onthaald. De klanten zijn ongelooflijk enthousiast en zot van onze planten. Daar kun je alleen maar blij van worden.”

MAB Drinks gift shop Hoogstraat 88, Openingsuren: vrijdag van 10u tot 16.30u zaterdag van 13u tot 18u Facebook/MAB-drinks Get Roasted on the road Dorpshart, Openingsuren: elke dag t.e.m. 1 september 2019 van 11u tot 23u (tenzij het regent) Facebook/Get Roasted WILD, Robert Verbelenstraat 39 Openingsuren: donderdag van 16u tot 21u/vrijdag van 14u tot 19u/zaterdag van 10u tot 18u/zondag van 11u tot 16u www.wildplantenpuurs.com

Ook goesting?

Heb jij ook goesting gekregen om een (pop-up)zaak te beginnen? Wouter De Clercq, expert lokale economie bij gemeente Puurs-SintAmands, helpt je graag verder. Neem contact op via economie@ puursam.be of 03 203 27 00.


12 Lokale economie

Duurzaam ondernemen

een succesvolle samenwerking Sinds juni 2018 heerst er extra bedrijvigheid in Puurs-Sint-Amands. Castelein – de familiale KMO die zich specialiseert in opslag en logistiek op maat – investeerde er in een volautomatisch distributiecentrum. De onderneming werkte daarbij nauw samen met voedingsbedrijf Continental Foods en maatwerkbedrijf Flexpack. Een geslaagd partnerschap, zo bleek al snel. Pieter Castelein, Davy De Vlieger en Bruno De Maeyer leggen uit waarom.


13

IN 2018 BESPAARDEN WE MAAR LIEFST 4000 VRACHTWAGENS. DAT HEEFT EEN POSITIEVE IMPACT OP ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK.

Pieter Castelein (COO Castelein): “De hoofdzetel van Castelein ligt in Veurne, maar tot voor kort hadden we ook een distributiecentrum in Mechelen. Alleen werd dat stilaan te klein. Daarom zochten we naar een nieuwe locatie.” Davy De Vlieger (managing director Continental Foods): “Ons bedrijf werkt al zeventien jaar samen met Castelein. We kennen hun situatie dus maar al te goed. Toevallig had Continental Foods nog een braakliggend terrein vrij naast haar productie-eenheid. Na een projectevaluatie kocht Castelein dit terrein over. Toen is het snel gegaan.” Castelein: “De oppervlakte van het terrein was te klein om een conventioneel warehouse te plaatsen. Daarom waren we genoodzaakt om in de hoogte te bouwen, hoger dan eender welk industriegebouw in Puurs op dat moment. Gelukkig is de gemeente erg ondernemingsvriendelijk. Zij stond toe dat we tot dertig meter hoog gingen.”

Jullie wilden al langer samenwerken. Waarom? Castelein: “Continental Foods is een van de grootste klanten van Castelein. Vrachtwagens reden vroeger af en aan om hun voedingsproducten naar ons distributiecentrum in Mechelen te brengen. Nu opereren we op dezelfde site. Dat bespaart ons heel wat ritten. Al zijn we natuurlijk nog niet helemaal transportvrij. Want we werken ook samen met andere klanten, zoals Duvel Moortgat, Hypertrade en JBS Toledo.”

Het project bevat drie partners. Was het meteen duidelijk dat jullie met Flexpack in zee wilden gaan? De Vlieger: “Eigenlijk wel. Flexpack is een maatwerkbedrijf in Puurs-SintAmands. En voor zowel Castelein als Continental Foods is het erg belangrijk om samen te werken met lokale partners. Bovendien wil Continental Foods zich expliciet maatschappelijk engageren. Dat zit sterk verankerd in onze visie.”

GELUKKIG IS DE GEMEENTE ERG ONDERNEMINGSVRIENDELIJK.

Bruno De Maeyer (gedelegeerd bestuurder BWZ Klein-Brabant vzw, waaronder Flexpack valt): “En naar zulke bedrijven is Flexpack op zoek. Bedrijven die ook lokaal verantwoordelijkheid nemen en zich samen met ons inzetten voor de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt.” Castelein: “We voorzagen in ons distributiecentrum een volledig afgescheiden ruimte van 2400 m2 die casco werd opgeleverd. Zodat Flexpack die zelf kon inkleden volgens de noden en wensen van haar medewerkers.” De Maeyer: “Een unieke kans voor alle partijen. Want onze expertise en ervaring bleken al snel een meerwaarde te zijn. Het distributiecentrum bevat nu een lift en een aparte dienstingang voor ons personeel. En de refter,

kleedkamer en sanitaire voorzieningen bevinden zich dicht bij de werkvloer. Zo hoeven de medewerkers zich nooit ver te verplaatsen. Erg belangrijk voor onze minder mobiele collega’s.”

Jullie zetten sterk in op lokale verankering en sociale integratie. Maar ook duurzaamheid is een belangrijke pijler. De Vlieger: “Klopt. In de nieuwe vestiging combineren we verschillende functies. De producten van Continental Foods komen via een tunnel binnen bij Castelein. Daar worden ze volautomatisch behandeld vooraleer ze in de werkruimte van Flexpack belanden. De producten verlaten het gebouw tijdens het proces niet. Dat is echt uniek.” “Daarnaast plaatsten we ook zonnepanelen en zijn we voor 50 procent zelfvoorzienend in elektriciteit. En voor de waterhuishouding voorzagen we bufferbekkens die het hemelwater vertraagd in de grond laten infiltreren.”

Kunnen we concluderen dat de samenwerking geslaagd is? De Vlieger: “Absoluut. En dat is niet evident bij zo’n groot project. In april 2016 lagen de eerste plannen op tafel. En in juni 2018 gingen we al operationeel. Ontzettend snel.” De Maeyer: “We stemden alle processen vlot op elkaar af. En iedere partij neemt haar verantwoordelijkheid. Dat bewijst dat voor zowel Castelein als Continental Foods maatschappelijk ondernemen meer is dan een slogan op hun website.”


14 Dienstverlening

Gezocht:

brandweermannen en -vrouwen

S

askia Gobbaert werkt op de personeelsdienst van de brandweerzone Rivierenland. Als geen ander weet ze hoe afhankelijk de brandweerzone is van vrijwilligers. “Waarom je brandweerman moet worden? Omdat de bevolking op ons rekent.”

JE ACHTERGROND IS VAN GEEN BELANG. ONZE BRANDWEERMANNEN ZIJN ALLEMAAL GEPASSIONEERD DOOR HET VAK. WANT BRANDWEERMAN ZIJN, IS EEN MANIER VAN LEVEN.

Hoeveel vrijwilligers werken er nu bij het brandweerkorps?

Uit welk hout moet een brandweerman gesneden zijn?

“Op dit ogenblik zijn er 600 vrijwilligers en 150 beroepsbrandweermannen in dienst. Laten we uiteraard de 40 administratieve medewerkers niet vergeten. 600 lijkt veel maar niet iedereen is altijd beschikbaar.”

“Je moet vooral ‘brandweerminded’ zijn. En graag de handen uit de mouwen steken. Ook vragen we 100% inzet van onze vrijwilligers want brandweerman ben je dag en nacht.”

Dat komt uiteraard omdat de meesten nog een voltijdse job hebben. Hoe combineren ze dat? “Via ons oproepsysteem laten ze weten wanneer ze beschikbaar zijn. Zij hebben dus de touwtjes in eigen handen. Als ze worden opgeroepen, moeten ze wel zo snel mogelijk in de kazerne zijn.” “Eigenlijk zijn onze vrijwilligers brandweermannen in bijberoep. Zij krijgen dan ook een vergoeding per interventie.”

Hebben alle brandweermannen dezelfde taken? “Ze volgen allemaal dezelfde basisopleiding. Sommigen specialiseren zich tot bijvoorbeeld hulpverlener-ambulancier. Ook voor bijvoorbeeld duik- en meetploeg zijn er aparte opleidingen.”

Wat houdt de opleiding tot brandweerman in? “De basisopleiding duurt 264 uur en bestaat uit elf modules. De vrijwilligers volgen de avond- of weekendcursus

en die duurt twee jaar. Eerst krijgen ze theorielessen. Denk aan de werking van het brandweerkorps, individuele bescherming, ... Daarna worden de praktijkoefeningen uiteraard het belangrijkst. Ook testen we regelmatig hun fysieke paraatheid.” “Tijdens hun opleiding zetten we de vrijwilligers in voor niet-dringende interventies. Hoe meer modules ze afwerken, hoe meer urgente taken ze mogen uitvoeren.”

Waarom moet iemand vrijwilliger worden bij de brandweer? “Als brandweerman ben je een meerwaarde voor de maatschappij. Want je helpt mensen in nood. Hun dankbaarheid is onbetaalbaar. Kortom: de bevolking rekent op ons. Bovendien kom je terecht in een hechte familie.”

Stel je kandidaat

Sta jij altijd klaar voor anderen? Heb je zin voor avontuur en ben je een echte teamplayer? Dan ben jij de vrijwilliger(ster) die brandweerzone Rivierenland zoekt! Stuur snel een mailtje naar hrm@bwzr.be of bel 015 280 220.


Dienstverlening 15

Dankjewel groendienst De medewerkers van het groenbeheer zorgen ervoor dat onze gemeente er netjes bijligt. Sinds 2015 kiezen ze voor een gezonder milieu en gebruiken ze geen pesticiden meer. Ann De Merechy, teamcoördinator groenbeheer, geeft een woordje uitleg.

Jullie zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Wat doen jullie precies? “Wij staan in voor de aanleg en het onderhoud van groen. Daar vallen niet alleen de perken en de speelpleinen onder, maar ook bossen, domeinen en zelfs de begraafplaatsen. We kuisen de straatgoten, rapen zwerfvuil op en ruimen openbare vuilbakken.”

Er werken 23 mensen bij de groendienst. Hebben zij allemaal een eigen specialisatie? “Sommigen wel. Voor het snoeien en rooien van bomen heb je bijvoorbeeld een speciale opleiding nodig. Ook voor het besturen van een minigraver, bulldozer of bermmaaier hebben we mensen opgeleid.” “In de mate van het mogelijk houden we bij de planning ook rekening

met wat de medewerker graag doet. Voelt een collega zich thuis achter de grasmaaier? Dan schakelen we hem bij voorkeur in als het gras te lang wordt.”

WE ROEIEN HET ONKRUID NIET LANGER UIT, MAAR WIEDEN HET. WANT PESTICIDEN ZIJN SCHADELIJK VOOR HET GRONDWATER EN DE BIODIVERSITEIT.

Het onkruidbeheer heeft de laatste jaren een hele evolutie ondergaan. Hoe hebben jullie dit aangepakt? “Sinds 2015 zijn wij inderdaad helemaal pesticidevrij. We hebben dat stap voor stap aangepakt zodat de overgang niet te abrupt was. Want ook het straatbeeld veranderde daardoor.”

Hoe bedoel je? “We roeien het onkruid niet langer uit, maar wieden het. Daardoor vonden sommige inwoners in het begin dat het groen er maar onverzorgd bijstond. Maar het ecologische beheer geraakt stilaan ingeburgerd. De inwoners van Puurs-Sint-Amands steken bovendien zelf meer de handen uit

de mouwen en onderhouden steeds vaker de perken voor hun huis.”

Het natuurlijk bestrijden is opgelegd door de wet. Hoe beleven jullie het pesticidedecreet? “Wij beseffen dat pesticiden schadelijk zijn voor het grondwater en de biodiversiteit. Dat de insecten aan het verdwijnen zijn, is geen fabeltje. Maar het maakt er onze taak niet gemakkelijker op. Vroeger deden we één of twee keer per jaar onze ronde en sproeiden het onkruid kapot. Nu moeten we het onkruid meermaals per jaar wieden. Daarvoor zetten we nu ook meer mensen via sociale tewerkstellingsinitiatieven in.”

Wat vinden jullie zelf de voor- en nadelen van het werken zonder pesticiden? “Er zijn twee kanten aan dit verhaal. Ja, de onderhoudskosten liggen heel wat hoger, want we besteden veel meer tijd aan onkruidbeheer. Maar we helpen de natuur wel een handje. En dat is nog veel belangrijker.” Wil jij ook je steentje bijdragen aan een gezonder milieu? Surf dan naar gezonder.be/bestrijdingsgids en ban pesticides.


16 Dienstverlening

Een glazen bol zou handig zijn Marleen Verspecht is mantelzorger. Haar zoon Bart werd veertig jaar geleden geboren met een meervoudige handicap. Vandaag woont Bart zelfstandig, in een appartement in Kalfort. Een grote stap waaraan een moeizaam traject voorafging.

Wanneer merkten jullie dat Bart extra begeleiding nodig had? “Wij gaven onze zoon en dochter volledig dezelfde opvoeding. Alleen: bij Bart ging alles veel trager. In het buitengewoon lager onderwijs heeft hij een aantal klasjes gedubbeld. En ook in het buitengewoon secundair onderwijs merkten we dat hij niet evolueerde zoals andere kinderen. We pasten ons ritme en onze communicatie aan. En brachten structuur in zijn leven, want Bart heeft ook autisme. Eigenlijk heb ik een glazen bol nodig, om hem perfect te kunnen voorbereiden op de volgende dag.” ”Tot zijn achttiende werd Bart in het revalidatiecentrum van Buggenhout begeleid. Daarna bezochten we jarenlang een auticoach. Ondertussen las ik zelf zoveel mogelijk relevante boeken om Bart te helpen.”

Bart woont nu al twee jaar zelfstandig. Een moeilijke stap? “Absoluut, voor iedereen. Bart stond eigenlijk op een wachtlijst voor begeleid wonen, maar er kwam maar geen plaats vrij. Daarom namen we het heft in eigen handen: we kochten een appartement en schakelden de Dienst Ondersteuningsplan in. Samen met hen hebben we een werkgroep opgericht om de stap naar zelfstandig wonen zo goed mogelijk voor te bereiden.” “Toen Bart pas alleen woonde, gingen we elke dag bij hem langs. We zijn door een intense rouwperiode gegaan. Je gehandicapte kind echt leren loslaten, hem het vertrouwen geven dat je in hem gelooft, dat is een zware opdracht.”

Hoe gaat het nu met Bart? “Goed. Bart werkt bij Flexpack, een maatwerkbedrijf in Ruisbroek. Hij doet zelf zijn boodschappen en kookt eenvoudige maaltijden. Maar het blijft voor hem erg moeilijk om zijn vrije tijd in te vullen. Toch eindig ik graag met een positieve boodschap: focus op wat de zorgbehoevende wel kan. En als het minder goed gaat: haak je arm dan in zijn arm. En zeg: “Kom, we gaan er samen voor!”

Steun via gemeentelijk mantelzorgbeleid Mantelzorgers als Marleen staan er gelukkig niet alleen voor. Onze gemeente biedt ondersteuning via een doordacht mantelzorgbeleid. Wat houdt dat onder meer in? • toekenning van een mantelzorgpremie (nog aan te vragen tot 30 september) • hulp en advies vanuit de lokale dienstencentra en bij de thuiszorgcoördinatoren • organisatie van infomomenten die inspireren en ondersteunen Welkom op de volgende mantelzorginfomomenten: • Dinsdag 17 september: De Nieuwe Ark in Ruisbroek • Maandag 23 september: Paepenheide in Breendonk • Donderdag 10 oktober: de Nestel in Sint-Amands • Dinsdag 15 oktober: parochiecentrum in Liezele • Woensdag 23 oktober: Vrededaal in Kalfort Telkens van 13.30u tot 16.30u. Meer weten? Bel 03 203 27 00 of mail info@puursam.be.


UiT in Puurs-Sint-Amands 17

Koen Grolus, voorzitter van vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht (links) en Paul Spittaels, vrijwilliger bij Natuurpunt KleinBrabant (rechts).

Speeltuin Sint-Pietersburcht

Vakantie in eigen land De speeltuin aan de Sint-Pietersburcht viert dit jaar feest. Twintig jaar geleden onderging het domein een volledige renovatie en transformeerde het tot een groen speelparadijs. En dat is het in 2019 nog steeds. Jonge kinderen bouwen er zandkastelen, klauteren op heuvels en leven zich uit in het huttendorp. Koen Grolus is voorzitter van vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht. Hij vertelt trots over haar werking. “Eind jaren ’90 richtten we vzw Arboretum Puurs – Speeltuin Sint-Pietersburcht op binnen De Wielewaal, nu Natuurpunt Klein-Brabant. De vzw stond in voor de renovatie en het onderhoud van de speeltuin én tot 2014 voor het beheer van het gemeentelijke Arboretum.”

Wat maakt de speeltuin uniek? “Het groene karakter. Het oorspronkelijke thema ‘Spelen in het groen, opstap naar natuurbeleving, -studie en -behoud’ staat nog steeds centraal in onze werking. We tonen hoe je op een kleine oppervlakte de natuur vrij spel kan geven. Kijk maar naar onze moerasvijver. En de bloemrijke puinheuvel.”

“Daarnaast willen we zoveel mogelijk kinderen een vakantiegevoel bezorgen. Want lang niet iedereen heeft het budget om een verre reis te maken. Daarom is de toegang tot de speeltuin gratis en houden we de prijzen van de dranken bewust laag.”

Wat doet de vzw precies? “Wij staan in voor het beheer van de Sint-Pietersburcht. Onze vrijwilligers ontvangen scholen, zorgen voor het algemene onderhoud en baten de cafetaria uit. De gemeente koopt nieuwe speeltuigen aan en zorgt ervoor dat die in goede staat blijven. Ze voorziet ook een werkingstoelage voor de vzw.”

Jij bent voorzitter en coördineert de werking. Wat houdt dat in? “Elke week werk ik – als vrijwilliger – minstens enkele uren voor de vzw. In het speelseizoen loopt dat zelfs uit tot minstens een volledige dag per week. Ik zorg dat de administratie op punt staat, koop drank voor de cafetaria aan en maak een planning op voor de andere vrijwilligers en de scholen. Daarnaast spring ik bij waar nodig.”

“We zijn trouwens nog op zoek naar vrijwilligers om scholen op te vangen. En naar een vrijwilliger die de dagelijkse coördinatie op zich neemt.”

Wat voor coördinator zoeken jullie? “Iemand die zich voor een aantal jaren wil engageren en van aanpakken weet. Want de vzw blijft zich engageren voor de gemeenschap en heeft daarbij nog heel wat werk voor de boeg. Zo leggen we binnenkort een educatief natuurpad aan in het domein. En moet er dringend werk worden gemaakt van nieuw sanitair.” Open vanaf het eerste weekend van mei t.e.m. het laatste weekend van september, van 13.30u tot 18.30u. In de schoolperiode enkel in het weekend geopend.

Word ook vrijwilliger

Sta je te springen om samen met de andere vrijwilligers van vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht de handen uit de mouwen te steken? Geef dan een seintje aan Koen Grolus via koengrolus@hotmail.com. Vermeld zeker welke taken je op jou wilt nemen.


18 In gesprek

NATUURLIJK DROOM IK ERVAN OM PROF TE WORDEN. DE VLAAMSE KLASSIEKERS ZOUDEN ECHT IETS VOOR MIJ ZIJN


19

Applaus

voor wielrenner Quinten Dalving en voor alle andere sportkampioenen en vrijwilligers! Op 22 juni hebben we tijdens Applaus onze vrijwilligers en sportkampioenen in de bloemetjes gezet. Een van hen is beloftevolle wielrenner Quinten Dalving (15) uit Ruisbroek.

Wanneer kreeg je de wielermicrobe te pakken? “Mijn papa was vroeger ook coureur. Ik ging van jongs af meekijken naar zijn wedstrijden en volgde de ritten van de profs op tv. Toen ik elf was, dacht ik: eigenlijk is dat wel tof allemaal, ik wil dat zelf ook eens proberen. Sindsdien heb ik de smaak goed te pakken.”

In vier jaar tijd is het snel gegaan. Wat staat er ondertussen al op je palmares? “Ik was al twee keer Belgisch en twee keer Vlaams kampioen omnium op de piste en al vier keer provinciaal kampioen tijdrijden. Maar een van mijn mooiste herinneringen is een ritwinst in de Ronde van Denemarken: toen mocht ik een dag in de gele trui koersen.”

Zulke sterke prestaties vragen professionele begeleiding. Hoe verloopt dat? “Sinds 1 januari fiets ik bij het Rudyco Cycling Team met Michel Geerinck

als trainer. Ook mijn ouders gaan mee naar elke wedstrijd. Mijn papa checkt of mijn fietsmateriaal in orde is en geeft tips over het parcours. Mijn mama zorgt voor gezonde voeding en staat altijd klaar aan de start en finish. Ondertussen heb ik al een eigen supportersclub in café De Jonge Beloften in Ruisbroek. Als ik in eigen streek koers, zijn zij altijd trouw op post. Dat doet deugd.”

ALS IK THUIS OP DE ROLLEN OEFEN, ZET IK ALTIJD EEN FILMPJE OP

Moet je vaak trainen? En heb je dan eigenlijk nog tijd over voor iets anders? “Ik heb maar één rustdag per week, alle andere dagen zit ik op de fiets. Gelukkig wonen we in een mooie streek, tijdens de trainingen doorkruis ik zowat heel Klein-Brabant. Ik oefen ook thuis op de rollen, dan zet

ik altijd een filmpje op, want ik ben filmliefhebber. Voor andere hobby’s heb ik niet echt tijd. Want ik moet ook nog naar school natuurlijk. Aan de PTS in Boom volg ik Techniek-Wetenschappen, ik zou graag bio-ingenieur worden.”

Ambieer je dan geen toekomst in de wielerwereld? “Net als iedere jonge renner droom ik ervan om prof te worden. De Vlaamse klassiekers zouden echt iets voor mij zijn. Momenteel geniet ik al enorm van die wedstrijden op tv. Er zijn tegenwoordig zóveel goeie coureurs, leuk om die bezig te zien. Een echte favoriet heb ik niet. Maar ik wil hier toch graag een pluim geven aan Stig Broeckx, de wielrenner die in 2016 zwaar ten val kwam in de Ronde van België. Dokters voorspelden dat hij als een plant door het leven zou gaan. Maar hij zette zich zo hard in tijdens zijn revalidatie dat hij ondertussen weer kan praten, stappen en zelfs fietsen. Zoveel wilskracht tonen, is een voorbeeld voor iedereen.”


De zomer ons van Puurs-Sint-Amands 20 Over

Een wapenschild

dat is iets voor de eeuwigheid

E

nkele maanden geleden klopte onze gemeente aan bij Luc Morjaeu. Of hij een wapenschild wilde ontwerpen voor Puurs-Sint-Amands, vroegen ze. Daar moest hij niet lang over nadenken. Het resultaat? Een mooi, traditioneel blazoen waarin elke deelgemeente een plaatsje kreeg.

We kennen jou als striptekenaar van Suske en Wiske. Hoe kwam de gemeente bij jou terecht voor haar wapenschild? “Zo’n dertig jaar geleden vroeg mijn schoonvader, de toenmalige gemeentesecretaris, of ik een wapenschild voor Puurs wilde ontwerpen. Ik was toen nog student Vrije Grafiek aan de Academie van Antwerpen en vond dat een hele eer. Mijn voorstel werd toen goed onthaald. Zo goed zelfs, dat ik nu ook aan het wapenschild voor Puurs-SintAmands mag meewerken.”

Aan het definitieve ontwerp ging een lang proces vooraf. Hoe ging dat in zijn werk? “Ik verdiepte me in de geschiedenis van onze gemeente. En zat verschillende keren samen met de burgemeester en de betrokken gemeente-

diensten. Voor hen was het cruciaal dat elke woonkern zich in het nieuwe wapenschild zou herkennen.”

formuleerden ze een tegenvoorstel, dat als basis diende voor het uiteindelijke wapenschild.”

En hoe ziet dat eruit?

OOK OVER DE WAPENHOUDERS IS GOED NAGEDACHT. LINKS VIND JE SINT-PIETER, DIE PUURS VERTEGENWOORDIGT EN RECHTS SINT-AMANDUS, DIE DE DRAAK VERTRAPPELT

“We werkten toen drie voorstellen uit. En legden die voor aan de Vlaamse Heraldische Raad. Die waakt in opdracht van de Vlaamse regering over de geschiedkundige correctheid van een wapenschild en legt bepaalde regels op. Je kunt dus nooit zomaar iets uit de losse pols schudden. De Raad vond de tekening geslaagd, maar het geheel was te druk. Daarom

“Het wapenschild bestaat uit vier kwartieren. Bovenaan vind je de schuinbalk voor Puurs, Breendonk en Kalfort en de klimmende leeuw van Sint-Amands. Onderaan staan de croy van Liezele-Lippelo en de haan van Ruisbroek. In het grasveld verwerkten we subtiele verwijzingen naar Oppuurs en Lippelo: de zwarte rozen van Snoy en de zilveren rozen uit het wapen van Beughem.”

Je ontwierp nu twee wapenschilden voor de gemeente. Volgt er nog een derde? “Dat denk ik niet. Het wapenschild van Puurs-Sint-Amands is geënt op traditie. Een bewuste keuze. Nieuwe edellieden kiezen soms voor hedendaagse elementen in hun wapenschild. Zo ontstaan er blazoenen met floppydisks in. Geen jongere weet nog wat dat zijn. De heraldische symbolen op het wapenschild van PuursSint-Amands zijn al lang vastgelegd, waardoor het wapenschild eeuwen later nog steeds relevant zal zijn.”


21

Foto (van links naar rechts): Leen Notaerts, Pieter Van Keymeulen, Marleen Callaert, Ingrid Moortgat, Raoul Paridaens, Annick Tersago en Leen Lejon.

Maak kennis met het

M-team

Het managementteam of M-team speelt een cruciale rol in de gemeente. Toch is hun takenpakket niet zo gekend. Want in tegenstelling tot politici staan de leden van het M-team zelden in de spotlights. Daar brengt Raoul Paridaens – algemeen directeur van Puurs-Sint-Amands – graag verandering in.

Wat doet het M-team precies? “De leden komen tweewekelijks samen om de organisatie en werking van de gemeente- en OCMW-diensten te bespreken. We overlopen grote projecten die op de agenda staan en onderzoeken wat onze diensten nodig hebben om goed te functioneren. Samen met het college van burgemeester en schepenen (CBS) bereiden we het meerjarenplan voor en coördineren we de uitvoering ervan. De centrale vraag daarbij is: waar wil onze gemeente binnen zes jaar staan?”

Het M-team bestaat hoofdzakelijk uit ambtenaren. Hoe is de verhouding met de politiek? “De leden van het M-team zijn aange-

steld op basis van hun expertise. Zij adviseren het CBS en de gemeenteraad, maar de politici nemen de uiteindelijke

EEN M-TEAMLID IS EEN KOORDDANSER. NIET EENVOUDIG

beslissingen. Daarom is het belangrijk dat beide partijen op dezelfde golflengte zitten. Een afsprakennota en een gericht meerjarenplan zijn cruciaal. Want die verduidelijken hoe politici en M-team gaan samenwerken.” “Een M-teamlid is een koorddanser. Niet eenvoudig. Want binnen onze dienst moeten wij de beslissingen van

het M-team verantwoorden. En binnen het M-team moeten we de belangen van onze dienst verdedigen.”

Tot slot: u bent algemeen directeur van onze gemeente. Wat houdt die functie in? “Ik heb een breed takenpakket. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de algemene leiding, organisatie en de coördinatie van de gemeentelijke en OCMW-diensten. Ik ben hoofd van het gemeente-en OCMW-personeel, meer dan 500 medewerkers voor een divers takenpakket. Ik ben secretaris en adviseur van de politieke organen. Ik werk daarbij nauw samen met de andere leden van het M-team en de leden van het CBS. Een heel interessante job.”


22 Praktisch

PSSST! Woonveer: nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij

Gewijzigde openingsuren tijdens de zomervakantie In juli en augustus zijn sommige van onze dienstverleningscentra iets vaker gesloten dan tijdens de rest van het jaar. Wat verandert er?

Een woning huren of kopen ligt niet altijd voor de hand. Zeker niet als je het moet stellen met een bescheiden inkomen. Gelukkig is er dan een sociale huisvestingsmaatschappij die kijkt wat mogelijk is. In onze gemeente kun je daarvoor terecht bij Woonveer. Dat is een nieuwe organisatie die ontstond uit de samenvoeging van drie voormalige maatschappijen: Eigen Woning, Gezellige Woningen en Koopmaatschappij Kleine Landeigendom Klein-Brabant. Je vindt Woonveer in het Sociaal Huis Puurs (Palingstraat 48, bus 101). Nog vragen? Bel 03 740 00 20 of mail info@woonveer.be. Alle info op www.woonveer.be.

Gemeentehuis Puurs en Sociaal Huis Puurs: • zijn bijkomend gesloten op dinsdagvoormiddag; • hebben alleen een woensdagavondopening op 10 juli, 24 juli, 7 augustus en 21 augustus.

Voordelig zwemmen in de buurgemeenten Sporten is gezond! Ga je graag eens zwemmen? Wij zorgen ervoor dat je dat extra voordelig kunt doen in de omliggende gemeenten! Want jij krijgt een tienbeurtenkaart aan inwonerstarief in het zwembad van Bornem (nu al) en in dat van Londerzeel (vanaf 8 juli). Voor het zwembad in Bornem (Breeven) Vraag je kaart aan het Vrijetijdsloket, de balie van het gemeentehuis Puurs of de balie van het oud-gemeentehuis & sociaal huis Sint-Amands.

Activiteiten voor je kinderen Heb je deze zomer onverwacht geen opvang voor je kinderen? Laat ze deelnemen aan onze gemeentelijke activiteiten. Voor de speelweken in het JOC en GC De Nestel kun je doorgaans lastminute inschrijven. Ook voor de sportweken en het vakantieaanbod zijn nog plaatsjes vrij. Schrijf je kinderen in via de webwinkel van onze gemeente (www.puurs-sintamands.be/webshop).

Voor het zwembad in Londerzeel (De Lijster) Koop je kaart meteen aan de balie van het zwembad. Vergeet je identiteitskaart niet om aan te tonen dat je in Puurs-Sint-Amands woont. Check de tarieven voor de tienbeurtenkaart op de website van het betreffende zwembad. De kaart van Bornem is onbeperkt geldig. Die van Londerzeel zes maanden.

Oud-gemeentehuis en sociaal huis Sint-Amands: • is bijkomend gesloten op maandag- en vrijdagnamiddag; • heeft alleen een donderdagavondopening op 4 juli, 18 juli, 1 augustus en 29 augustus. Alle dienstverleningscentra zijn gesloten op: 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 16 augustus en 14 september. Het gemeentehuis, het oud-gemeentehuis, de bib en het Vrijetijdsloket sluiten ook nog de deuren op 17 augustus. Het recyclagepark Puurs is uitzonderlijk gesloten op dinsdag 3 september. Je vindt alle openingsuren op www.puurs-sint-amands.be.

Oproep: word vrijwilliger in het Zorgbedrijf Heb je een hart voor senioren? Kom dan in het Zorgbedrijf een handje helpen als vrijwilliger. Heel wat bewoners van onze assistentiewoningen komen ‘s middags eten in de ontmoetingsruimte van het Zorgbedrijf (Palingstraat 50). Jouw taken: je deelt de borden rond, ruimt de tafels af, ledigt en vult de vaatwasmachine en … houdt een oogje in het zeil. Iets voor jou? Laat het ons weten: info@zorgbedrijf.klein-brabant.be of 03 890 15 30.


Feest 23

Een schoon jubileumfeest

A

l jaren zet de gemeente haar huwelijksjubilarissen in de bloemetjes. Burgemeester en schepenen trokken dan hun beste kostuum aan en brachten de koppels thuis een bezoekje. Maar vanaf dit jaar pakt de gemeente het anders aan. Ze organiseert nu twee feestelijke recepties – een in het voorjaar en een in het najaar – en nodigt daarop alle jubilarissen en enkele van hun familieleden uit.

Op 11 mei 2019 vond de eerste editie plaats in cc Binder. Nicole De Valkenaere en Herman De Rop waren erbij met hun partner. Zij blikken voor ons terug op het feest.

Nicole, jij bent dit jaar vijftig jaar getrouwd met Florent. Hoe leerden jullie elkaar kennen? Nicole: “Zoals dat vroeger zo vaak gebeurde: tijdens het uitgaansleven, op een plaatselijk bal.”

Herman: “Mijn vrouw Magda en ik zijn verre familie, via een kruishuwelijk. Wij hadden lang verkering vooraleer we zestig jaar geleden zijn getrouwd. Dit jaar vierden we ons diamanten jubileum.”

Op 11 mei werden jullie samen met andere jubilarissen gevierd tijdens een feestelijke receptie. Een geslaagd feest? Herman: “Absoluut! We hebben erg genoten van de hapjes en de drankjes.”

TIJDENS DE RECEPTIE ZAGEN WE OOK HEEL WAT KLASGENOTEN VAN LANG GELEDEN TERUG. GRAPPIG OM TE ONTDEKKEN DAT OOK ZIJ DIT

Er was die dag ook een fotograaf aanwezig. Die nam van elk koppel een foto. Ook van jullie? Herman: “Ja! Die foto komt er binnenkort aan. Ik ben benieuwd.” Nicole: “Daarnaast kregen we ook felicitaties van de koning overhandigd. En een P-bon ter waarde van € 50. Nog geen idee wat we daarmee gaan doen.”

Tot slot: wat is het geheim van jullie lange huwelijk? Herman: “Wij zijn ook altijd goed overeengekomen. In lief en leed. Ook toen onze zoon een accident kreeg en verlamd geraakte. We zijn elkaar blijven steunen.”

JAAR HUN JUBILEUM VIEREN.

Nicole: “Elk koppel mocht vier extra familieleden meenemen. Wij kozen voor onze zoon en schoondochter. Tijdens de receptie zagen we ook heel wat klasgenoten van lang geleden terug. Grappig om te ontdekken dat ook zij dit jaar hun jubileum vieren.”

Nicole: “Beide partijen moeten af en toe een beetje water bij de wijn doen. Zo is het ons alleszins gelukt!” Het volgende jubileumfeest vindt plaats op zaterdag 12 oktober. De genodigden krijgen tijdig een seintje.


24

Kaai Een pareltje in onze gemeente is de kaai in Sint-Amands. Je hebt er een waanzinnig uitzicht op de breedste bocht van de Schelde. Vlij je neer op een bankje. Sta stil bij het graf van Emile Verhaeren. En laat je varen door de veerboot. Tip: bezoek de kaai bij zonsondergang en zie hoe het water zich hult in een roze gloed. Kaai, Sint-Amands

Lotte’s hoeve-ijs Geen zomer zonder ijsjes. Je smaakvol bolletje verkoeling vind je in Liezele. Christel Roelands draait er elke dag vers ijs met hoevemelk van het eigen melkveebedrijf. Artisanaler wordt het niet. Bestel je favoriete smaak aan de scheptoog en installeer je in het authentieke hoevedecor. Achterheide 13, Liezele

Spring op je fiets En speel toerist in eigen gemeente!

Niets leukers dan er ’s zomers op uit trekken met je tweewieler. Wind in de haren, zon op je gezicht. De fietsknooppunten wijzen je de weg. En wij verklappen je hier de leukste stopplaatsen.

Spoorlijn 52

Sint-Pietersburcht

Tussen Sint-Amands en Puurs loopt een oude spoorlijn die niet meer in gebruik is. Bol met je tweewieler op het paadje ernaast en geniet van een hemelse rust tussen de velden. Maïsplanten wiegen heen en weer, koeien grazen. Moe? Spring op de toeristische stoomtrein die elke zomerse zondag uitrukt. Op- en afstappen kan in Sint-Amands en Oppuurs. Je fiets mag gratis mee.

Ga je met het hele gezin op stap? Hou dan halt aan Sint-Pietersburcht. In de schaduw van het fort ligt een prachtig speelparadijs. Je kinderen amuseren zich in de zandbak en klauteren vrolijk van het ene naar het andere speeltuig. In de bloemenweide, moerasvijver en vleermuizenbunker leren ze bij over de natuur. Jij geniet ondertussen van een drankje op het gezellige terras.

Tussen Sint-Amands en Puurs

Scheeveld 18, Puurs


25

Volg de knooppunten!

Fort Liezele

Dankzij het fietsknooppunten-

Ben je in het Park Fort Liezele? Stap meteen eens binnen in het fort zelf. Deze betonnen mastodont – met bouwjaar 1908 – is een van de best bewaarde forten in onze provincie. De museumzalen katapulteren je terug naar de tijd van toen. En fortcafé De Batterie lest je dorst: zowel binnen als buiten is het er aangenaam vertoeven.

netwerk vind je overal gemakkelijk je weg. Stel thuis je route samen op www.vlaanderen-fietsland.be. Of koop je knooppuntenkaart in ons toeristisch infopunt op de Kaai of in Fort Liezele.

Fortbaan, Puurs

Bar Baraque

Park Fort Liezele New York heeft zijn Central Park. Berlijn zijn Tiergarten. Londen zijn Hyde Park. En Puurs-Sint-Amands? Zijn Park Fort Liezele. Je vindt het landschapspark tussen JOC WIJland en Fort Liezele. In deze groene oase kom je helemaal tot rust. Spreid je picknicklaken en geniet van al dat lekkers in je mandje. Toe aan wat verkoeling? De waterspeeltuin is verfrissend voor jong en oud. Fortbaan, Puurs

Van 14 juli tot 15 augustus slaat Bar Baraque zijn tenten op in het Park Fort Liezele. Elke zondag en donderdag zorgt deze zomerbar voor een instant vakantiegevoel. (opgelet: enkel open bij mooi weer). Er is drank, muziek en een resem activiteiten. Wat dacht je van een kubbtoernooi of een initiatie tango? Fortbaan, Puurs

Bezoek onze toeristische infopunten Onze gemeente telt twee locaties waar je terechtkunt met al je toeristische vragen.

Kaai Sint-Amands Van Pasen t.e.m. september Zaterdag: 13.30u tot 16u Zon- en feestdagen: 11u tot 16u

Fort Liezele Van maart tot en met november: zaterdag, zondag en maandag: 13.30u tot 17.30u


#Samendenkers brainstormen op toekomstavonden Onze gemeente schrijft tegen eind 2019 een meerjarenbeleidsplan 2020-2025. Dat is er in de eerste plaats voor inwoners, daarom wilden we weten wat jullie belangrijk vinden. Dat konden jullie vertellen op onze drie toekomstavonden: 27 mei, 12 juni en 17 juni. Heel wat enthousiastelingen schoven aan tafel om te discussiëren over allerlei thema’s. Het resultaat? Een ferme lading sprankelende ideeën. Bedankt!

Aspergedorp zet witte goud in de kijker Op 27 en 28 april veranderde onze Dorpsharttuin in één groot aspergedorp. Liefst 17 standjes boden er allerlei gerechten met onze witte goud aan. Ook Ferdy De Becker, peter van het aspergefestival en chef-kok van het sterrenrestaurant Eyckerhof, tekende present. En de bezoekers? Die proefden dat het goed was.

Toeristisch infopunt geopend op de Kaai Onze groene gemeente lokt heel wat toeristen. Waar kunnen ze de mooiste wandelingen maken? Waar vinden ze de leukste terrasjes? Dat verklappen we hen in ons toeristisch infopunt. Sinds 1 mei pronkt dat op de Kaai in Sint-Amands, in een gloednieuw Glazen Huis. Mooi, toegankelijk én gemakkelijk vindbaar.

Project Vliet-Molenbeek van start Dwars door Puurs-Sint-Amands stroomt de Vliet-Molenbeek. Die veroorzaakt bij hevige regen overstromingsgevaar. Daarom lanceerde de Vlaamse Milieumaatschappij een participatietraject om samen te zoeken naar oplossingen. Heel wat inwoners deden dat hier tijdens het startevent op maandag 13 mei.


27

sociale media

Oppuurs @wimdamme beleeft een vader-zoonmoment op de fiets.

Ruisbroek @kim_verschueren op wandel door Hof Ter Zielbeek.

Lippelo Deze merrie geniet van de rust met haar veulen. En @eveliengout zag dat het goed was.

Kalfort De prachtige molenbeekvallei, in beeld gebracht door @jurgenpiessens.

Sint-Amands Den Dam bezoeken is altijd een goed idee, vraag maar aan @heyvaertanthony.

Puurs

Kleine RenĂŠe trapt samen met @yentlandphilip door het mooie Tekbroek.

Deel jouw foto

Liezele Drie op een rij: Mil, Frauke en Kobe bij Lotte’s hoeve-ijs. Op foto vastgelegd door @mamalobke.

Breendonk @bengevers trotseert de klimuur van Klimax.

Post jouw bericht via Instagram, Facebook of Twitter met #lippelo, #ruisbroek, #breendonk, #sintamands, #puurs, #liezele, #kalfort of #oppuurs en misschien staat jouw foto hier volgende keer.


ZOMER van PUURS-SINT-AMANDS 22 JUNI 06 JULI 13 JULI 27 JULI 03 AUGUSTUS 16 AUGUSTUS 31 AUGUSTUS 07 SEPTEMBER

2019

PUURS

ABSYNTHE MINDED LIEZELE DANA WINNER RUISBROEK STEF KAMIL CARLENS BREENDONK MILO MESKENS LIPPELO

ERTEBREKERS OPPUURS SLONGS KALFORT (KALIFIESTA)

GET READY

SINT-AMANDS (KAAIFEEST)

JELLE CLEYMANS en zijn El Bandido’s

SHANTI TOWN | SOUL SHAKE DOWN | BAR BARAQUE | KALIFIESTA | DRIVE-IN MOVIE JOLLY JUMPER PARTY | VERKLAPT | BAR BOERDERIE | ‘T ZOMERT OP DE KAAI

ALLE INFO OP WWW.ZOMERVANPUURS-SINT-AMANDS.BE

Profile for Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands

PSSST juli - augustus 2019  

Tweemaandelijks infomagazine van gemeente Puurs-Sint-Amands.

PSSST juli - augustus 2019  

Tweemaandelijks infomagazine van gemeente Puurs-Sint-Amands.

Advertisement