Page 1

SAm! Sint-Amands klaar voor de winter

Frank Van Linden tweede bij Marc Herremanstrofee

Nieuwe autopomp voor de brandweer Magazine van het gemeentebestuur van Sint-Amands Tweemaandelijkse uitgave - 46ste jaargang - November 2011 - nr. 121

gemeente

V.U. Gemeentebestuur Sint-Amands - Livien Van der Looystraat 10, 2890 Sint-Amands

Winnaar wedstrijd

Sint-Amands


Inhoud

Editoriaal

Enkele mooie nazomerdagen hebben we gehad. Nu komen ongetwijfeld de lange donkere dagen eraan. Voor we echt de winter induiken, kunnen we in dit nummer even terug blikken op een aantal mooie momenten van de voorbije weken en dagen. De feestelijke opening van ons gemeenthuis zullen we lang nog blijven gedenken. Tijdens een stralend weekend kregen we eerst het bezoek van Minister Inge Vervotte om de deuren plechtig te openen. Wat ons bijzonder heeft verheugd was de massale belangstelling van onze bevolking op zaterdag en zondag. Meer dan 550 bezoekers mochten we persoonlijk begroeten. Het presentje bij het buitengaan is blijkbaar erg in de smaak gevallen. Velen vroegen om de unieke Sint-Amands-glazen te kunnen kopen. Heel graag gaan we hierop in. Ook dit jaar mochten we samen met vele honderden senioren weer genieten van een prachtig feest in de sporthal. Vijfentwintig koppels die 50 jaar gehuwd zijn, zes koppels die 60 jaar getrouwd zijn en twee koppels die 65 jaar getrouwd zijn hebben we mogen in de bloemen zetten. Veiligheid is en blijft een belangrijk aandachtspunt, zeker in de komende wintermaanden. Enkele weken terug kreeg ik van de burgemeester van Willebroek de sleutels in handen van onze nieuwe ultramoderne brandweerwagen. Onze voorpost, onder de deskundige leiding van Danny Geernaert, heeft nu de meest gesofistikeerde autopomp ter beschikking om onze inwoners ten dienste te zijn. Ook zijn onze diensten volop bezig met het uitwerken van een aangepast strooiplan, zodat we klaar staan om eventuele moeilijke winterdagen aan te kunnen. Zo schuiven we stilletjes aan naar de laatste weken van het jaar. Geniet van de mooie kleuren van de herfst en van de donkere lange eerste winterdagen. Het zijn vaak momenten om even stil te staan, om wat te dromen, te denken, te hopen … Verleden, heden en toekomst kun je dan aan elkaar knopen en proberen er een mooi verhaal van te maken. Freddy Sarens Burgemeester

2

Dienstregeling p3 Info • Winnaar wedstrijd naam magazine p3 • Glazenset van Sint-Amands p4 • Wat ziet minister Inge Vervotte p4 • Gemeentebestuur Sint-Amands opende haar deuren p4 • Sint-Amands klaar voor de winter p6 • Geslaagd Kaaifeest p 13 • Nieuwe autopomp voor de brandweer p 14 • Openingsweekend nieuw gemeentehuis p 16 Milieu • Nestkastjes voor gierzwaluwen p 10 • Oudejaarsavond vieren met vuurwerk p 11 • Islamitisch offerfeest p 12 • Bezoek rioolwaterzuiveringsstations enorm succes p 12 • Gezamenlijke sanering stookolietanks p 13 OCMW • Serviceflats Ten Dijke p5 • Nieuws woonzorgcentrum “Ter Schelde” p 5 Samenleving • Basisschool De Kameleon p3 • Tien jaar Wervelende Witte Wijk Comité p 7 • Vrijwilligers mogen als eerste een kijkje nemen in “De GUMA” p7 • Gemeente en 11.11.11 trekken aan de alarmbel p9 • Nieuws uit het Erfgoedhuis p 11 • Feestnamiddag senioren p 13 • Voorkom woninginbraken p 15 Sport • Frank Van Linden tweede bij Marc Herremanstrofee p8 • Scholenveldloop: sportief feest p 10 • Kampioenenviering 2011 p 12

Voor de allerlaatste nieuwtjes of activiteiten, neem een kijkje op www.sint-amands.be of schrijf je in op de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief.


Philippe Rousseau bedenkt een nieuwe naam voor het infomagazine:

SAm! Het infomagazine van gemeentebestuur Sint-Amands heeft een nieuwe naam gekregen: SAm! Philippe Rousseau uit Sint-Amands bedacht deze titel. Hij stelde de naam samen met de beginletters van Sint-Amandse magazine. Schepen Els De Smedt overhandigde de eerste SAm! en een cheque ter waarde van €100 aan Philippe. Wij wensen je alvast veel leesplezier in deze kersverse SAm!

Jaarmarktcomité Oppuurs schenkt € 3 000 aan basisschool De Kameleon Op zaterdag 15 oktober ontving de Oppuurse basisschool “De Kameleon” een cheque van €3000 van het Jaarmarktcomité van Oppuurs. Tijdens de maand augustus is De Kameleon met een ploeg leerkrachten en ouders gaan helpen op de Mosselfeesten. In ruil krijgt de school nu een cheque. Deze cheque maakte de aankoop van een Robinson touwenparcours mogelijk. Een fraai speeltuig in natuurhout met als ondergrond valmatten bedekt met kunstgras. De kinderen zijn er wild van.

Op de foto van links naar rechts: Kristel van het oudercomité, Juf Hilde en het bestuur van het Jaarmarktcomité met Marijke, voorzitter Rudy, Steven, Nicole, Frank, Marcel, Ingrid en Dirk.

Ranya Serneels en Jelien Moens vinden het nieuwe speeltuig geweldig

OPENINGSUREN GEMEENTEHUIS

ZITDAG SCHEPEN JOZEF DE KINDER

Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u. Woensdagnamiddag: 13.30 u. tot 16 u. Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (enkel dienst bevolking & burgerlijke stand, technische dienst, milieudienst en dienst ruimtelijke ordening)

Maandagavond van 18.45 u. tot 19.30 u. Geen zitdag op 7 november, 26 december en 2 januari

ANDERE SCHEPENEN: na afspraak HET GEMEENTEHUIS, OCMW, BIB EN SPORTHAL ZULLEN GESLOTEN ZIJN OP:

OPENINGSUREN OCMW Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u. Donderdagnamiddag: 13.30 u. tot 15.30 u. Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u. (uitgezonderd schoolvakanties)

Dinsdag 1 november 2011: Woensdag 2 november 2011: Vrijdag 11 november 2011: Zaterdag 24 december 2011: Zondag 25 december 2011: Maandag 26 december 2011: Zaterdag 31 december 2011: Zondag 1 januari 2012: Maandag 2 januari 2012:

ZITDAG BURGEMEESTER Donderdagavond van 18 u. tot 19 u. Geen zitdag op 3 november en 29 december

ZITDAG OCMW-VOORZITTER Iedere 2de, 3de en 4de donderdag van de maand van 17.30 u. tot 19 u. Geen zitdag op 17 november, 22 en 29 december

3

Allerheiligen Allerzielen Wapenstilstand Bib gesloten Sporthal gesloten 2de kerstdag Bib gesloten Sporthal gesloten Feestdag


Maak indruk op je gasten met een glazenset van Sint-Amands

Wat ziet minister Inge Vervotte in het logo van Sint-Amands?

Wil je indruk maken op je gasten tijdens de kerstperiode of ben je op zoek naar een leuk cadeau? Wat denk je van een nieuwe glazenset om wijn of champagne te serveren? In het gemeentehuis kan je sets kopen van zowel wijn- als champagneglazen met het nieuwe logo van de gemeente. De wijnglazen hebben een volume van 30 cl., de champagneglazen 15 cl. Wil je zeker zijn van een set? Reserveer dan jouw glazen voor 21 november bij de infodienst. Een set van zes glazen kost € 12.

Tijdens het openingsweekend stelden we deze vraag aan mevrouw Inge Vervotte. Vlaams minister president Kris Peeters zag een fiets in het logo van gemeente Sint-Amands. Om te weten wat Inge Vervotte in het logo van Sint-Amands ziet, scan je de QR-code met je gsm. Voor diegenen die deze code niet kunnen scannen en toch graag willen weten wat Inge Vervotte in het logo ziet, kunnen het antwoord later op de website terugvinden.

Infodienst infodienst@ sint-amands.be 052 39 98 63

Gemeentebestuur Sint-Amands opende haar deuren! Op zaterdag 24 en zondag 25 september opende het gemeentebestuur voor het eerst haar deuren van het gloednieuwe gemeentehuis.

uitgenodigd een drankje te nuttigen in de mooi aangelegde binnentuin. Iedereen ontving een wijnglas met daarop het nieuwe logo van de gemeente.

Op zaterdag werden de gebouwen officieel ingehuldigd door minister Inge Vervotte. Deze officiële opening kon rechtstreeks gevolgd worden via de gemeentelijke website, facebook en twitter.

Wie dit opendeurweekend zou gemist hebben, kan nog steeds een bezoekje komen brengen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Zaterdag en zondag, telkens van 14 u. tot 17 u. werden de gebouwen opengesteld voor het publiek. De inwoners kwamen talrijk een kijkje nemen in de nieuwe kantoren van het SintAmandse gemeentepersoneel. Alle bezoekers werden verwelkomd door burgemeester Freddy Sarens en kregen een rondleiding van één van de schepenen doorheen het gebouw. De meesten waren onder de indruk van de mooi afgewerkte burelen in industriële look en de enorme lichtinval. Tijdens deze rondleiding kon men ook de kunstwerken bewonderen van de lokale kunstvereniging De Stam. Na de rondleiding werden de bezoekers nog

4


Serviceflats Ten Dijke Een nieuwe stap, een warme thuis De verhuiswagens zijn allemaal leeg, de dozen uitgepakt. De eerste kennismaking met de buren is achter de rug. Met de komst van de laatste bewoonster in augustus, is het flatgebouw nu volledig bewoond. De bewoners vinden stilaan hun draai in de nieuwe woonomgeving. Een aantal van hen zijn reeds graag geziene gasten op de activiteiten in de Steiger van ons woonzorgcentrum. Anderen maken gebruik van het extra dienstenaanbod zoals maaltijden aan huis of een bezoekje aan onze kapster. Familieleden van de bewoners vonden de weg naar de gemeenschappelijke ruimte waar de eerste feestjes plaats vonden. Tijdens de zomeravonden werd er gezellig ’gebuurt’ op de grote terrassen.

op de binnentuin. De privéterrassen werden door de bewoners aangekleed met mooi meubilair en kleurrijke planten. Het loont de moeite om een wandelingetje te maken door het Kouterpark en te zien hoe bewoners genieten van hun terras. Door het feit dat zoveel eigen meubelen konden worden meegebracht zijn de flats voor onze bewoners een echte thuis geworden.

De 24 senioren van het wooncomplex komen regelmatig samen. Tijdens deze gemoedelijke bewonersvergaderingen blijkt dat iedereen tevreden is met de stap die ze gezet hebben. Het comfort in de flats zoals de gebruiksvriendelijke badkamer, ruime keuken, videofonie, … worden erg geapprecieerd. Voor een plaats op de wachtlijst neemt u contact op met Kristel Heyvaert.

serviceflats@ ocmw-sint-amands.be 052 46 92 25

Ook de bezoekers zijn onder de indruk. De ruime gangen met grote glaspartijen creëren een gevoel van openheid en bieden een prachtig zicht

Nieuws woonzorgcentrum “Ter Schelde” De jaarlijkse barbecue voor de bewoners en hun familieleden van het woonzorgcentrum “Ter Schelde” was opnieuw een succes. Zo mochten we op vrijdag 9 september 230 aanwezigen verwelkomen. Om deze dag in goede banen te leiden konden we rekenen op een veertigtal vrijwilligers. Het petanqueseizoen 2011 van het woonzorgcentrum “Ter Schelde” werd op maandag 12 september en woensdag 14 september afgesloten met een heus slottornooi. Dit jaar

5

waren er 18 ploegen die deelnamen aan de competitie. Winnaar competitie 2011 + winnaar tornooi 2011: de petanqueploeg ‘de schutters’ uit Oppuurs. In het straatbeeld van Sint-Amands zal je de nieuwe wagen voor de maaltijdenbedeling aan huis van het OCMW zien verschijnen. Niet alleen de nieuwe wagen is een blikvanger maar zeer zeker ook het nieuwe logo van de gemeente en het OCMW van SintAmands.


Sint-Amands klaar voor de winter De gemeente doet er als wegbeheerder alles aan om de wegen in Sint-Amands zo veilig en bereikbaar mogelijk te houden. Daar hoort ook bij het bestrijden van gladheid van wegen en fietspaden door ijzel en sneeuw. Ondanks de grote inzet van middelen en manschappen is het onmogelijk om alle wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen. Daarom werd er besloten om te werken volgens een prioriteitenplan. Het gemeentelijk strooiplan van SintAmands heeft volgende doelen: • De belangrijkste wegen sneeuw -en ijzelvrij te krijgen voor het woon-werkverkeer begint. • De meest gebruikte fietspaden voor schoolgaande jeugd vrij te maken voor 8 u. • Via een efficiënt beleid zouttekort vermijden. • Belangrijke plaatsen sneeuwvrij houden (gemeentehuis, politie,...) Het is dus niet de bedoeling om alle wegen te strooien. Wegen gebruikt door het openbaar vervoer en de meest gebruikte woon-werkwegen zullen prioritair behandeld worden. Woonwijken, doodlopende straten en straten met weinig doorgaand verkeer zullen niet gestrooid worden. In deze straten strooien zal geen verbetering van de wegen met zich meebrengen en bij blijvende vorst zelfs een omgekeerd effect tot gevolg hebben. De bovenlaag zal licht smelten door het zout, maar bij te weinig verkeer zal deze toplaag een ijzellaag vormen. Bij sneeuw of ijzel is de impact dan ook eerder beperkt. In deze straten strooien we niet en gunnen we de kinderen vooral veel sneeuwpret. Naast de grote wegen strooien we ook op verbindingsfietspaden en aan scholen. Bij gladheidsbestrijding proberen wij er wel voor te zorgen dat bijna alle weggebruikers op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg

ontmoeten. De redenen waarom niet in alle straten wordt gestrooid: zout is erg milieuonvriendelijk, maakt putten in de wegverharding en is bovendien duur. Op de gewestwegen zoals de Provincialeweg wordt door de diensten van het Vlaams Gewest gestrooid.

Waar strooien wij? Buslijnen, schoolomgeving en KMOzone: Halvemaanstraat, Heikant, Heidestraat, Wilgenweg, Oppuursdorp, Meirstraat, Meir (vanaf kruispunt met Kattestraat richting Puurs), Pastoor Van Kerckhovenwijk, Marthe Massinstraat, Winkelstraat, Valk, Larendries, Fok, Buisstraat (vanaf kruispunt met M. Massinstraat richting Keten), Keten (vanaf kruispunt met Buisstraat tot aan kruispunt met Pandgatheide), Oude Heirbaan, Voortstraat (vanaf kruispunt met Oppuursdorp tot aan kruispunt met Lippeloseweg), Lippeloseweg, Oppuurseweg, Lippelodorp, Kasteeldreef, Hekkestraat, Hemelrijken Wegen die veelvuldig gebruikt worden naar en van het centrum: Emile Verhaerenstraat, Romain Steppestraat, Borgstraat, Kuitegemstraat, Scheldelaan (hier ligt een parking voor vrachtwagens), Heiken, Smissen,

6

Dorekensstraat, Keten, Pandgatheide, Jozef Cardijnlaan, Bloemenlaan, Jan Hallezlaan. Wegen naar belangrijke punten in de gemeente: Livien Van der Looystraat, Sportlaan, Spoorweglaan, Leerlooierslaan

Stoep is eigen verantwoordelijkheid! Het is bij politieverordening bepaald dat elke burger verplicht is de stoep voor zijn eigen woning ijsen sneeuwvrij te houden. In een appartementsgebouw maak je hierover dus het best duidelijke afspraken met de medebewoners. De met sneeuw, ijs of ijzel bedekte voetpaden moeten vrijgemaakt of slipvrij gemaakt worden over tweederden van hun breedte, met een minimum van 1,50 m. De sneeuw moet aan de rand van het trottoir opgehoopt worden en mag niet op de rijweg gegooid worden. De rioolkolken en straatgoten moeten vrij blijven. Het is verboden op de openbare weg: • water te gieten of te laten vloeien bij vriesweer; • glijbanen aan te leggen; • sneeuw of ijs te storten dat afkomstig is van privéeigendommen. Bij overtreding riskeer je een


gemeentelijke administratieve sanctie. Vindt er bovendien voor je woning een glijpartij (met ongeluk tot gevolg) plaats, dan zal jouw familiale verzekering de schade moeten

ter beschikking. Voor de aankoop van strooizout verwijzen wij je naar de doe-het-zelf zaken, supermarkten of gespecialiseerde bedrijven.

vergoeden.

Strooizout De gemeente stelt geen strooizout

Vrijwilligers in de kijker: Tien jaar Wervelende Witte Wijk Comité Wat ontstond uit een idee om de buren beter te leren kennen, is uitgegroeid tot een fantastisch wijkgebeuren. Tien jaar geleden werd er gestart met een legendarische winterhappening. Deze viel bij de buurtbewoners zo in de smaak dat in 2003 een zomeractiviteit volgde. In december van dat jaar is ook Sinterklaas op de daken in de “witte wijk” gezien. Sindsdien zijn deze drie wijkevenementen een vaste waarde.

“Het Veermanneke.” Volgens kenners zoet genoeg voor de vrouwen, straf genoeg voor de mannen. Nu tien jaar later willen we ons wijkgebeuren extra in de verf zetten. Zo is op 7 januari 2012 onze tiende nieuwjaarsdrink

gepland. Volgende zomer staat er een gezellige aperitief & brunch happening op het programma. De Sint beloofde ons om ook volgend jaar langs te komen. Op onze burenfeesten is iedereen welkom.” Tegelijkertijd bestaat de ‘witte wijk’ 40 jaar. Het ‘Wervelende Witte Wijk Comité’ besteedt hier dan ook de nodige aandacht aan in hun feestprogramma.

“Om ons vijf jarig bestaan wat in de verf te zetten hebben we een likeur gelanceerd”, vertelt Rudi Bertin van het Witte Wijk Comité:

Vrijwilligers mogen als eerste een kijkje nemen in ‘De GUMA’ Sint-Amands bruist door een enorm rijk en actief verenigingsleven. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks, sommigen zelfs dagelijks, in voor hun vereniging. Samen maken zij Sint-Amands de moeite waard.

kennismaken. Dit gebouw zal een heel belangrijke plek worden in het verenigingsleven van onze gemeente. Vrijwilliger, hou je brievenbus in de gaten!

Omdat 2011 het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk is, wil het gemeentebestuur vrijwilligers in de kijker plaatsen. Dit met een woord van appreciatie en oprechte dank. Want vrijwilligers maken het verschil, ieder op zijn manier. Daar is het gemeentebestuur zich goed van bewust. Alle vrijwilligers die betrokken zijn bij het gemeentelijk beleid zullen persoonlijk uitgenodigd worden op een feestelijke avond. Onze stevige ‘BEDANK-je VRIJWILLIGER’avond op vrijdag 2 december 2011, vanaf 19.30 u. vindt plaats in onze nieuwe stek, de GUMA. Meteen een mooie gelegenheid om de mogelijke gebruikers hiermee te laten

Cultuurdienst cultuurdienst@ sint-amands.be 052 39 98 62

7


Frank Van Linden tweede bij Marc Herremanstrofee

To Walk Again en Marc Herremans zijn de voorbije jaren de drijfveren in het leven van Frank. Ze inspireerden hem om zelfs gedreven te sporten. Dat ondanks zijn progressieve ziekte! Rolstoeltennis, rolstoelbasketbal of handbiken, het maa bedwong onder meer de Mont Ventoux. Frank werd tweede bij de Marc Herremanstrofee. De Marc Herremanstrofee is een t lotgenoten aanzetten tot sporten. De trofee wordt uitgereikt door To Walk again, de organisatie die door Marc Herreman Sporta de povere bewegingsgraad van andersvaliden opkrikken.

Frank: “Op mijn dertiende is de erfelijke ziekte ataxie van Friedreich vastgesteld. (een aangeboren, progressieve aandoening van het zenuwstelsel) Geleidelijk aan takelde ik af. In 2005 werd wandelen zeer moeilijk en hebben de dokters me aangezet tot het kopen van een rolstoel. Ik kocht een aankoppelhandbike en reed er in 2006 de Dodentocht mee uit. Dit bleek ‘mijn’ sport te zijn. Daarom heb ik mij dan ook een vastframe handbike aangeschaft in Nederland. Een serieuze investering, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad!”

“Wegens fysieke problemen startte ik met een dieet. Dankzij aangepaste voeding presteer ik beter en ontsteken mijn ellebogen niet meer. Ik heb nu een stabielere handbike. Ik reed er onder meer de Mont Ventoux en de 24 uur van Zolder mee.” Je hebt ook een eigen website. “Inderdaad. Zo wil ik andere mensen stimuleren om ook te genieten van deze prachtige sport. Al snel vroegen organisaties mij om andere aangepaste sporten te proberen. Zo ontdekte ik zeilen, waterski, zitski, kajakken,... De activiteiten die onmogelijk geworden waren, komen nu, dankzij mijn rolstoel en de website, weer binnen handbereik. Ik ben altijd blijven zwemmen om mijn beenspieren te onderhouden, regelmatig stap ik op de loopband en vissen is en blijft een passie! Ik heb al veel aangepaste sporten

Als ik aan het trainen ben steken mensen hun duim in de lucht, wielrenners vertragen voor een leuke babbel, kindjes kijken met bewondering... met andere woorden: in een handbike ben je een sporter, geen gehandicapte!

8


Gemeente en 11.11.11 trekken aan de alarmbel Miljoenen armen in het Zuiden zijn de allereerste slachtoffers van de klimaatopwarming. Nochtans is het niet hun levensstijl die het klimaat aan het wankelen brengt. Elke kilogram CO2 die wij hier uitstoten, legt een hypotheek op hun toekomst. Zo is de klimaatopwarming dubbel onrechtvaardig voor het arme Zuiden. En we kunnen de Millenniumdoelstellingen wel vergeten als er niet dringend rechtvaardige en duurzame oplossingen komen voor het klimaatprobleem. Dit is voor 11.11.11 het vertrekpunt om in 2011 en 2012 een tweejarige klimaatcampagne op te zetten waarin het Zuiden centraal staat.

m te beginnen sporten, blijven sporten en akt weinig uit. Frank doet vele sporten. Hij trofee voor sporters met een handicap, die ns werd opgericht. Met ‘To Walk Again’ wil

geprobeerd, en toch kom ik altijd terug bij handbiken. Je hebt hiervoor immers geen goede coördinatie van de spieren of een perfecte rompbalans nodig.”

De campagne van 11.11.11 start met de oproep om vaker de fiets te nemen. Mensen die fietsen helpen het Zuiden. Wie fietst stoot geen CO2 uit en dat hebben we nodig.

er steeds vlot 1000 ontbijtpakketten besteld en thuis geleverd. In 2011 mikken we op 1111 ontbijtpakketten. We hebben de lat een eind hoger gelegd. De ontbijtactie gaat door op zondag 13 november. De rijkelijke ontbijtpakketten zijn intussen in Sint-Amands en omstreken een begrip. De ontbijtpakketten zijn samengesteld uit gesponsorde producten door leveranciers uit de streek en “eerlijke” producten uit de Wereldwinkel. Op het gewenste uur worden de pakketten thuis afgeleverd. “Ontbijt aan huis” is intussen een traditie waar heel wat gezinnen van Sint-Amands elk jaar naar uitkijken. De geldinzameling gaat door op vrijdag 11 november. Ruim 70 vrijwilligers gaan van deur tot deur om hun dorpsgenoten om een financiële bijdrage te vragen.

4 maal 11: de 11de van de 11de maand, om 11 uur in 2011, daar wil het comité van Sint-Amands iets bijzonders van maken. We willen een tandje bijsteken in onze geldinzamelingsactie voor 11.11.11.

Met haar jaarlijkse financiële acties is onze gemeente één van de koplopers wat betreft het giftbedrag per inwoner. In 2010 droeg elke inwoner in SintAmands gemiddeld € 1,56 bij t.o.v. € 0,6 in Vlaanderen. Dat moet nog beter kunnen, want de noden zijn groot!

De gemeente doet een logistieke duit in het zakje. De laatste jaren werden

Voor meer informatie over de 11.11.11. campagne: www.11.be Voor meer informatie over de activiteiten van het 11.11.11. comité van SintAmands: Luc Van Bogaert 11.11.11@telenet.be gsm 0476 25 70 38

“Het kan!” is het levensmotto van Frank en voor al zijn moed, volharding en inzet staan wij vol bewondering! Breng ook eens een bezoekje aan de website van Frank via www.hetkan.be

9


Scholenveldloop: sportief feest op 30 september 2011 Traditioneel vond op de laatste vrijdagnamiddag van september de jaarlijkse scholenveldloop plaats. Met deze organisatie wenst de sportdienst, in samenwerking met de schoolsportfederatie SVS en Bloso aandacht te schenken aan de fysieke conditie van de schoolkinderen. Door de scholenveldloop tijdens de schooluren te laten doorgaan bereiken we met deze actie niet alleen de sportievelingen, maar meteen alle 550 schoolkinderen van de vier SintAmandse lagere scholen. Het zijn immers die kinderen die wat minder aan sport doen, die we hiermee willen aansporen om de sportschoenen wat meer aan te trekken.

oma’s. Het supportersgejoel was soms oorverdovend en werkte zeker motiverend voor de lopers. Enkele sfeerfoto’s van deze scholenveldloop en de medaillewinnaars kan je bekijken op www.sint-amands.be.

Sportdienst sportlaan 7 sportdienst@ sint-amands.be 052 33 64 13 www.sint-amands.be

Het schitterende nazomerweer zorgde ervoor dat het sportcentrum achter de sporthal volgestroomd was met enthousiaste mama’s, papa’s en aan hun jeugd terugdenkende opa’s en

De gemeente Sint-Amands en het Regionaal Landschap Schelde-Durme plaatsen nestkastjes voor gierzwaluwen De gierzwaluw broedt graag in spleten en onder losse dakpannen van oude gebouwen. Maar door renovatiewerken en nieuwbouwprojecten, waarbij spleten en holtes worden dichtgemaakt, vindt de gierzwaluw steeds moeilijker een plek om zijn nest te maken. In Sint-Amands werden zeven nestkasten opgehangen: vier aan het gemeentehuis en drie aan Dorpshuis De Leeuw. De Provincie Antwerpen biedt een financiële steun van € 5000 voor dit project, te verdelen onder alle gemeenten die binnen het werkingsgebied van RLSD vallen.

Milieudienst milieudienst@sintamands.be 052 39 98 75

10


Nieuws uit het erfgoedhuis: “Het kerkhof te Sint-Amands” Tot in 1846 werd er te Sint-Amands begraven rond de kerk. Op 28 december 1860 bepaalde de gemeenteraad dat diegenen die nog rond de kerk wilden begraven worden, een gift van 200 frank aan de kerk en een gift van 300 frank aan het armenbestuur moesten overmaken. Daarnaast dienden ze tevens het begrafenisrecht van 12 frank en 69 centiemen te betalen aan de gemeente. Vanaf 1860 werd er begraven op het stuk grond naast de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Donkere in de Hekkestraat, het nu nog altijd bestaande kerkhof. In de kerk was eertijds een aangemetseld vertrekje dat dienst deed als “beenderhuisje”. Daar werden de opgegraven beenderen bewaard telkens men een deel van het kerkhof, dat rond de kerk lag, moest vrijmaken. Uit eerbied voor de overledenen werd deze gewoonte nog gevolgd tot het midden van de 19de eeuw. Na midden 19de eeuw werd het beenderhuisje van zijn functie ontheven en werden de beenderen naar het kerkhof gebracht. In 1865 werd dit beenderhuisje omgevormd tot een doop- en rouwkapel en bevindt zich nu achteraan in de kerk te Sint-Amands. Noteren we ook basiskenmerken katholieke kerk hiernamaals is.

nog van het De

dat één van de de leer van de geloof in het dode heeft de

gebeden nodig van de levenden om zijn zieleheil te verwerven. Vroeger moest een gelovige zuiver zijn en vrij van zonden om naar de hemel te kunnen gaan. Daarom kreeg de stervende de laatste sacramenten (de biecht, de Communie en het Heilig Oliesel) toegediend. De angst om eeuwig te schroeien in de hel was groot. Voor de berechting werd naast het sterfbed een gelegenheidsaltaar geïnstalleerd. De kaars die de stervende in zijn hand hield, werd in de volksmond ook wel de “reisstok” genoemd. De dood werd verkondigd door het “wenen” (luiden) van de klok. Men moest allerlei rituele voorschriften in acht nemen om te verhinderen dat de ziel van de dode terug zou keren. Men sloot de ogen van de dode,

bedekte de spiegels en hield de ramen en rolluiken gesloten. Opdat de dode niet het geluk van het huis met zich zou meevoeren, werden haarlokken en stukjes nagels van handen en voeten weggenomen en bewaard in de familie. Het kerkhof van Sint-Amands werd door de vereniging voor familiekunde digitaal op het internet geplaatst. Wie graag een bezoek brengt aan het digitaal kerkhof, kan terecht op www. stanny-van-grasdorff.be/kerkhof.htm

Erfgoedhuis Meirstraat 34

Oudejaarsavond vieren met vuurwerk? Heb je “knallende” plannen op oudejaarsavond en wilt u zorgeloos genieten van uw feest? Geef dan voor 1 december 2011 een seintje aan de milieudienst met vermelding van uw naam en adres. Het is immers verplicht om vooraf toelating te vragen aan de burgemeester en het advies van brandweer en politie wordt opgevraagd.

11

Milieudienst milieudienst@ sint-amands.be 052 39 98 75


Kampioenenviering 2011 op vrijdag 16 december 2011 De jaarlijkse sportkampioenenviering gaat door op vrijdag 16 december om 19 u. in Dorpshuis De Leeuw. Alle Sint-Amandse sportkampioenen van 2011 komen hierbij in aanmerking om gehuldigd te worden, voor zover zij voldoen aan de gestelde voorwaarden. Deze voorwaarden vind je op de website. Via het invulformulier op de website of via de gemeentelijke sportdienst kan je kandidaturen indienen. Met deze kampioenenviering sluit de gemeentelijke sportraad ook het jubileumjaar 25 jaar sportraad in Sint-Amands af.

Islamitisch offerfeest Het Islamitisch Offerfeest zal doorgaan op zondag 6 november 2011. Net zoals vorig jaar verleent de gemeente Sint-Amands zijn medewerking aan de inrichting van een tijdelijke slachtvloer. De moslims van Sint-Amands kunnen opnieuw terecht in Oppuurs op de tijdelijke slachtvloer ingericht door Joris Schelfhout, Meir 78. Deze slachtvloer wordt ook opengesteld voor inwoners die hun schaap elders hebben aangekocht. Zij dienen vooraf met Joris contact op te nemen, tel. 03 889 01 63 Slachtbewijzen moeten op voorhand aangevraagd worden. Dit kan op de milieudienst t.e.m. 4 november 2011. Het slachtbewijs zelf kost € 1,5.

Sportdienst Sportlaan 7 sportdienst@sint-amands.be 052 33 46 13

Bezoek aan het rioolwaterzuiveringsstation enorm succes Het bezoek aan het rioolwaterzuiveringsstation van Sint-Amands dat georganiseerd werd in het kader van de open milieuraad was een succes! Een 80-tal geïnteresseerde inwoners kwamen veelal te voet of per fiets opdagen. Omdat de groep zo groot was, zorgde Aquafin voor drie gidsen die de aanwezigen rondleidden langs de volledige installatie. Zo staken we heel wat op over welke weg het afvalwater dat we met z’n allen produceren, aflegt alvorens het in de Schelde geloosd wordt. Begrippen als nabezinktank, zwevende stoffen en Imhoffkegel hebben geen geheimen meer. Ook de evolutie, de veranderingen en de uitbreiding die de installatie in de voorbije jaren onderging, kwamen uitgebreid aan bod. De technologie van het waterzuiveringsproces staat immers niet stil. Het rioolwaterzuiveringsstation van Sint-Amands is een van de eerste in Vlaanderen dat voorzien werd van een volledig afgesloten indikker voor het slib, om de geurhinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. De capaciteit werd opgetrokken van 8000 naar 10 000 inwonersequivalenten. Het station zuivert ook water voor enkele omliggende deelgemeenten.

Milieudienst milieudienst@ sint-amands.be 052 39 98 75 Milieudienst milieudienst@ sint-amands.be 052 39 98 78

12


Gezamenlijke sanering van stookolietanks Oude stookolietanks vormen een bedreiging voor het milieu. Vaak laten eigenaars na om de tank te verwijderen omdat dit duur is. Hieraan zijn echter grote risico’s verbonden: een tank kan doorroesten en stookolie lekken met bodemverontreiniging tot gevolg. Het saneren van bodemverontreiniging is echter veel duurder dan het op een goede manier buiten gebruik stellen van een tank die niet langer gebruikt wordt. Onze gemeente wil nu peilen of er interesse is bij de bevolking om een gezamenlijke sanering van de stookolietanks te organiseren. Hierdoor kunnen immers gunstige voorwaarden bedongen worden bij aannemers. Inwoners die interesse hebben voor zo een gezamenlijke sanering kunnen zich vrijblijvend melden bij de milieudienst vóór 18 november.

Milieudienst milieudienst@sintamands.be 052 39 98 78

Feestnamiddag voor senioren van Sint-Amands Het jaarlijkse seniorenfeest is alweer voorbij… De burgemeester opende met een kort welkomstwoord deze feestgelegenheid. Tijdens de pauze werden de jubilarissen in de bloemetjes gezet. Vijftien koppels vierden hun 50ste jubileum, drie koppels vierden hun 60ste jubileum en twee koppels hun 65ste jubileum. Een gevarieerd programma zorgde voor een aangename namiddag. De clown, Arthuro Cardini breide de ganse namiddag aan elkaar en bracht heel wat spektakel. Jongleur Philippe Eliens kon op acrobatische wijze jongleren met allerlei objecten. Nog een top-act waren ‘De Sunsets’ die leuke meezingers brachten begeleid door hun prachtige accordeonmuziek. Als afwisseling bracht zanger Ivann op zijn manier beweging in de zaal. Enkele hits van Will Tura brachten het showgehalte naar het gewenste niveau. De senioren in ambiance zijn te bekijken op www.sint-amands.be. Seniorenconsulente senioren@ ocmw-sint-amands.be 052 46 92 25

Geslaagd Kaaifeest levert € 10 920 op voor Sint-Amandse verenigingen De weergoden waren de bezoekers goed gezind op zondag 4 september en behalve één natte bui was het gezellig toeven aan de Sint-Amandse Kaai en in de Kerkstraat. Het Kaaifeest en Drakendorp van 2011 waren erg geslaagd met een spetterend vuurwerk als afsluiter! In totaal namen 21 jeugd-, sporten socioculturele verenigingen deel. Zij gaan naar huis met een mooie geldsom van € 520 per vereniging. Voor alle verenigingen samen leverde het Kaaifeest € 10 920 op.

Dienst feestelijkheden feest@sint-amands.be 052 39 98 77

13

Het hoge bedrag voor de verenigingen wordt mede mogelijk gemaakt doordat het gemeentebestuur een groot deel van de organisatorische kosten op zich neemt. Zo worden naast de vergoedingen van alle artiesten, ook heel wat logistieke kosten door het gemeentebestuur gedragen. De uitgaven voor het inrichten van de speelstraat Drakendorp neemt het gemeentebestuur volledig voor haar rekening. Dankzij de steun van onze sponsors, die onder meer het vuurwerk betaalden, bleef nog een aanzienlijk bedrag over dat we kunnen verdelen onder de deelnemende verenigingen. Wij danken dan ook onze sponsors voor het mee mogelijk maken van deze prachtige dag. Hopelijk hebben we in 2012 weer een topeditie!


Nieuwe autopomp voor de brandweer Op woensdag 17 september 2011 werd door brandweerpost Sint-Amands een fonkelnieuw brandweervoertuig bij de firma Vanassche in Hulste afgehaald.

liter en 2 tanks gevuld met respectievelijk 200 liter klasse B schuimvormend middel en 100 liter klasse A schuimvormend middel ingebouwd.

Deze nieuwe autopomp wordt ongetwijfeld paradepaard van de brandweervoorpost.

De pomp, van het merk Ziegler, levert 2000 liter water per minuut bij 10 bar druk aan 2 elektrisch oprollende en hydraulisch bediende hoge druk haspels en 4 lage druk uitgangen. Indien vereist, voegt een aparte schuimpomp de exacte hoeveelheid schuimvormend middel aan het bluswater toe.

het

Op zaterdag 19 september 2011 werden de sleutels symbolisch overhandigd door de Willebroekse Burgemeester Marc De Laet aan onze Burgemeester Freddy Sarens.

De wagen werd aangekocht met 75% overheidssubsidies, Een 4 meter hoge uitschuifbare lichtmast en een uitgebreide zodat van de totale som van ongeveer â‚Ź 282 000 slechts signalisatie-installatie vullen de uitrusting aan. 25 % diende betaald te worden door de Willebroekse brandweer. De brandweermannen van Sint-Amands gebruikten hun spaarpot van de opbrengsten van de politiekoers en het De autopomp is gebouwd op een Mercedes Atego chassis Feest van de Burgemeester om het voertuig te voorzien van en weegt in totaal 14 ton. In de cabine kunnen in totaal 6 enkele opties. manschappen en 1 chauffeur- pompbedienaar plaatsnemen. Een opmerkelijke optie zijn de automatische sneeuw- De ademluchttoestellen zijn in de rugleuningen voorzien. kettingen. Ze kunnen bij glad wegdek en onverwachte Rijdend naar de interventie kan men zich dus voorzien van sneeuwval al rijdend worden ingeschakeld. de nodige beschermingsmiddelen. De autopomp wordt, na de nodige opleiding van de chauffeurs Er is gekozen voor een multifunctionele inrichting, d.w.z. en de manschappen, ingezet als eerstelijnsvoertuig bij dat de wagen ingericht is om zowel hulp te kunnen bieden vrijwel alle interventies en zal de huidige autopomp, bij verkeersongevallen als voor brandbestrijding. daterend van 1983, vervangen. Voor de brandbestrijding werd er een watertank van 2000

14

De voorpost beschikt verder nog over een ladderwagen


Voorkom woninginbraken De dagen zijn opnieuw gevoelig korter. Elk jaar gaat deze periode samen met een stijging van het aantal avondinbraken. Wacht niet af tot inbrekers toeslaan, maar voorkom inbraken! De dadergroepen zijn vooral op zoek naar geld, juwelen, GSM - toestellen, bankkaarten, fototoestellen, enz. Met deze boodschap waarschuwt de lokale politie de inwoners van Klein-Brabant voor mogelijke woninginbraken. De voorbije weken werden in Puurs en Bornem enkele avondinbraken (tussen 18.00 uur en 21.00 uur) gepleegd. In Sint-Amands werd de voorbije weken één inbraak overdag (tussen 09.00 en 15.00 uur) gepleegd. Voorpost Sint-Amands Brandweer Willebroek Administrafief nummer 03 860 60 10

Magirus met een ladderpakket van 30 meter, een tankwagen van 8000 liter, een snelle hulpwagen, een pick-up karweiwagen en een Zodiac (boot) op trailer. Eerstdaags wordt ook een nieuwe commandowagen, een Ford Galaxy, in gebruik genomen. Deze staat ter beschikking van de officier met wachtdienst evenals voor preventie- en meetopdrachten. Momenteel bemannen 20 vrijwillige brandweermannen de kazerne in de Hemelrijken. Zij zijn nog steeds op zoek naar collega’s om het peloton aan te vullen. Indien geïnteresseerd, kan men steeds inlichtingen vragen op het administratief nummer van Brandweer Willebroek.

15

De politie vraagt de inwoners waakzaam te zijn en onderstaande preventieve tips in acht te nemen. Preventief advies: • sluit uw ramen en deuren goed af (gebruik bij duisternis uw gordijnen en rolluiken bij het verlaten van de woning); • zorg dat uw huis ‘s avonds goed verlicht is en geef uw woning een bewoonde indruk (timers waarmee u één of meerdere lichtpunten laat aan- en uitgaan, radio laten spelen, ...); • verberg goederen die aantrekkelijk en gemakkelijk zijn om mee te nemen; • registreer waardevolle voorwerpen en bewaar ze in een bankkluis; • houd een oogje in het zeil voor uw buren; • wees voorzichtig met sociale media. Inbrekers kijken niet alleen door het raam om te kijken of u thuis bent. Ze zijn ook actief op het internet. Let op dat u niet vermeldt dat u even weg bent op netwerken als Twitter, Netlog, Facebook,.... Bent u slachtoffer van een inbraak? Of bent u getuige van een ‘verdachte’ situatie? Neem dan onmiddellijk contact op met de lokale politie van Klein-Brabant op het noodnummer 101 of 03/293.22.22 (7 dagen op 7 en 24 uur op 24 bereikbaar). Leg bij verdachte situaties altijd zoveel mogelijk gegevens vast. Wat was het merk, de kleur en de nummerplaat van een verdacht voertuig? Hoeveel verdachte personen waren aanwezig en hoe zagen zij er uit? Verscherp uw aandacht in de vooravond en neem iedere verdachte handeling in je buurt ernstig en zorg hierbij steeds voor uw eigen veiligheid. Wij werken samen aan veiligheid!


Openingsweekend nieuw gemeentehuis

coh

o lv r i

jg ed

al

Fotografie: AndrĂŠ Van De Velde

ru kt

www.deduurzamedrukker.be - T 052-33 23 30

SAm! nov 2011  

Infomagazine gemeente Sint-Amands november 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you