Page 1

MAART

2018

© Tineke De Vos


pag.

04

Gratis feestbussen tijdens Carnaval Halle

10-11-12 MAART 2018

JEUGDBOEKE MAAND 201

EUr

@Markt15_be LinkedIn/company/markt15 Facebook/markt15.be

MAART

WETENSCHA

hello@markt15.be

pag.

10

Week van de lentekriebels

2

iedere


pag.

06

Een drankprobleem? AA kan helpen!

pag.

05

EHBO cursus voor jeugdleiders in Leeuw

N 18

reka!

AP & TECHNIEK

pag.

14

CC Coloma

eenleest.

pag.

08

de Bib

pag.

13

Erfgoed express

3


10-11-12 MAART 2018

Gemeentebesturen zorgen opnieuw voor gratis feestbussen tijdens Carnaval Halle

Een tiental jaar geleden startte het gemeentebestuur met het inleggen van extra feestbussen tijdens het Halse Carnaval. Dit initiatief zorgt edIn/company/markt15 voor meer verkeersveiligheid en kan reeds vele book/markt15.be jaren op een stijgend enthousiasme rekenen.

arkt15_be

Carnavalsbussen Veilig en sfeervol naar huis

o@markt15.be

Leeuws initiatief Wat ooit als een Leeuws initiatief startte, groeide inmiddels uit tot een samenwerkingsinitiatief waar heel wat gemeenten uit de regio Pajottenland - Zennevallei aan meewerken. Ook in 2018 kunnen de feestvierders gebruik maken van een van de feestbussen die de regio bedienen.

Buslijnen 11 Halle – Sint-Pieters-Leeuw – Vlezenbeek 55 Halle – Buizingen – Huizingen – Dworp –

Alsemberg – Beersel – Lot – Ruisbroek 66 Halle – Breedhout – Oudenaken – Sint-Laureins Berchem – Elingen – Lennik

• jeugddienst@sint-pieters-leeuw.be • www.delijn.be/hallecarnaval

4

10-11-12 MAART 2018

@Markt15_be @Markt15_be LinkedIn/company/markt15 LinkedIn/company/markt15 Facebook/markt15.be Facebook/markt15.be hello@markt15.be hello@markt15.be

Gratis Nachtbussen i.s.m. Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en de Intergemeentelijke preventiedienst Pajottenland

© Foto - Erwin Alsteens

delijn.be/hallecarnaval


– Sint-Pieters-Leeuw – Vlezenbeek 11 Halle Carnavalsbus Halle - Sint-Pieters-Leeuw VLEZENBEEK Tijdelijke halte

Negenmanneken

Bezemstraat Deruyverstraat

Dorp Rekers

Watertorenstraat

E. Ghijs

Brusselbaan 293

Vagevuur

Kasteelstraat

Vanderstraetenstraat

Tijdelijke halte

Zuun A. Quintiusstraat Dikke Linde

Konkelerf

Begraafplaats Zuun

De Klink Gemeentehuis

SINT-PIETERS-LEEUW

Coloma

Kerk Oud Station Henisdal Impeleer Europalaan Witte Roos Steenweg naar Alsemberg Côte d’Or Stroppen

Brusselpoort Ninoofse Poort Demaeghtlaan Bergense Poort

EHBO cursus voor jeugdleiders in Leeuw

HALLE Station Park Arkenvest

55 Halle – Beersel Ruisbroek Carnavalsbus Halle -–Beersel - Ruisbroek Tijdelijke halte

Sportcentrum

Een kind valt tijdens het voetballen en schaaft zijn knie. Een ander kind heeft plots een bloedneus. Deze eenvoudige situaties doen zich wel eens voor tijdens een kamp. Wat doe jij?

RUISBROEK

Kapel Voetbalplein Beka

Waterbury

BEERSEL

Denijsstraat

Gemeenteplein

Zennestraat

Vijverstraat

LOT

Kapel Tijdelijke halte

Tijdelijke halte De Hovenier

Krol

Kerk Groenstraat

HALLE

De Meent

Domein

Reiberg

Gemeenteplein

Tijdelijke halte

HUIZINGEN

Cité

BUIZINGEN

Sint-Victor

Pretersblok

Sportoase Hallebad Wauweringen Station

Tembroek Zavelberg Oude Nijvelsebaan

DWORP

Gravenhof

Herisemmolen

Sportschuur

Destelheide

Smulders

66 Halle – Sint-Martens-Lennik Carnavalsbus Halle - Oudenaken - Sint-Laureins-Berchem - Lennik SINT-MARTENS-LENNIK Oud Station

Dorp

LENNIK

Postberg

Negenbunderstraat

ALSEMBERG

Winderickxplein

Weet je ook hoe je moet reageren als de situatie ernstiger is? Eerste hulp verlenen is niet moeilijk. Met enkele eenvoudige handelingen kan je al veel doen.

Marktplein

Een cursus EHBO geeft jeugdleiders meteen een praktisch antwoord op tal van hulpvragen. Daarom organiseert de jeugddienst van Sint-Pieters-Leeuw een cursus EHBO.

Statie

Jij komt toch ook?!

GAASBEEK Dorp

SINT-LAUREINS-BERCHEM

WANNEER: zaterdag 24 maart van 9.30 tot 16.30 uur. WAAR: Vlaams trefpunt Laekelinde. INSCHRIJVEN: verplicht. PRIJS: deelname is 5 euro (incl. drank en broodje).

Weg naar Halle

Hof ter Rammeken

Hazeveld Baasbergstraat

OUDENAKEN

Brusselstraat De Pelikaan

Crispielstraat

BREEDHOUT

Breedhout Kerk Breedhout School Scheyssingenstraat

Labbeek

Windmoleken Don Bosco

HALLE

Ninoofse Poort Ziekenhuislaan

jeugddienst@sint-pieters-leeuw.be, T 02 370 28 80

Station Bergense Poort

5


Een drankprobleem? AA (Anonieme Alcoholisten) kan helpen! Voel je dat je meerdere weken niet zonder alcohol kunt? Drink je stiekem of lieg je over je drankgebruik? Zeggen anderen dat je te veel drinkt of wordt drank een obsessie die je dagelijkse leven beïnvloedt? Dan kamp je misschien wel met een alcoholprobleem.

Waarom helpt AA? AA is een zelfhulpgroep waar je mensen ontmoet die elkaar begrijpen en meemaken of meegemaakt hebben wat je zelf ook ervaart. Samen helpen de leden elkaar om van de drank af te blijven. In de groep kan je met een gerust hart praten over je probleem: de leden beoordelen elkaar niet. Ze beschouwen alcoholisme als een ziekte waar je geen schuld aan hebt, maar waar je wel iets aan kan doen!

Hoe werkt AA en wie kan er terecht? Wanneer je AA contacteert komen twee mensen op bezoek

Drink je om te ontspannen wanneer je problemen hebt?

1

4

Drink je wanneer je geprikkeld, gefrustreerd, ongelukkig of boos wordt?

2

5

7

10 Raak je al eens in moeilijkheden wanneer je drinkt?

Drink je reeds ’s morgens?

Ben je ooit al eens vergeten wat gebeurde onder invloed van drank?

Drink je gulzig?

11

Word je al eens dronken zonder het te willen?

3

Verkies je om alleen te drinken?

6

Probeer je al eens te stoppen, of te verminderen met drinken en slaag je er niet in?

Verminderen je schoolresultaten? Heb je problemen op het werk?

6

die luisteren naar jouw verhaal. Ze leggen de werking van AA uit en vertellen hoe ze er zelf terecht

8

9

gekomen zijn. Daarna ga je naar één van de wekelijkse vergaderingen in je buurt. AA werkt gratis en houdt geen ‘ledenlijst’ bij. Niets is verplicht. Vind je na het eerste contact dat AA niets voor jou is? Geen probleem! Iedereen die wil stoppen met drinken kan bij AA terecht. Dit lukt niet altijd meteen, maar je blijft steeds welkom! Op de vergaderingen wordt de anonimiteit gerespecteerd. Er wordt nooit voorgezegd wat er gezegd wordt en wie er aanwezig is.

Lieg je al eens over je drankgebruik?

12 Denk je dat het tof is, als je in staat bent om veel te drinken?

Anonieme Alcoholisten • Centraal nummer: 03 239 14 15, (7 dagen op 7, 24 uur op 24). Zij verbinden je door met groepen in de buurt. • www.aavlaanderen.org • info@aavlaanderen.org


Jongeren en alcohol GETUIGENIS VAN

ALEX

‘Ik ben Alex en ik ben alcoholist’ “Neen, ik ben niet beginnen drinken omdat ik een ongelukkige jeugd had. In mijn studententijd was ik een stevige sociale drinker en dat werd toen zelfs gewaardeerd. Maar ik dronk meer en meer en,… Jaren later werd ik ’s morgens soms badend in het zweet en kokhalzend wakker. Ik ging meteen naar mijn werk, waar ik mijn eerste slok jenever nam. Zo ging het vaak: moe, futloos, angstig, me door de dag slepend, op zoek naar de roes die ik nodig had. Ik werd expert in het verstoppen van flessen en in het vinden van excuses, voor mijzelf en voor de anderen. Ik deed mijn werk nog, maar voelde mij zielig, eenzaam, vol zelfmedelijden. Mijn huwelijk hing aan een zijden draadje.” “Duizend maal probeerde ik er iets aan te doen, maar ik hield het nooit lang vol. Op een dag was ik mezelf zo beu, dat ik mijn huisarts om hulp riep. Ik moest erkennen dat ik ziek was. Mijn ziekte was het alcoholisme. De enige weg om die ziekte onder controle te krijgen was volledig stoppen met drinken. Die aanvaarding was het keerpunt.” “Die avond kwamen twee mensen van AA langs. Enkele dagen later ging ik naar mijn eerste vergadering. De groep bestond niet uit een bende zuipschuiten, maar uit gewone mannen en vrouwen met één probleem: alcohol. En zij deden er iets aan. Hier voelde ik mij onmiddellijk thuis!” “Ik ben nu zes jaar nuchter, heb mijn ziekte aanvaard en ga wekelijks naar de vergadering. Niet omdat het moet, maar omdat ik er samen met anderen aan mezelf werk. In het begin telt alleen: niet drinken, van het eerste glas blijven, dag per dag. Dit was moeilijk, maar ik kreeg steun van die mensen.” “Ik ben nu een nieuw mens. Ik heb weer boeiend werk en kan het veel gemakkelijker aan. De relatie met mijn vrouw en kinderen is weer zoals vroeger. Nooit had ik gedacht dat leven zonder alcohol zo mooi kon zijn!”

Als jongere ben je op zoek naar je eigen identiteit. Je ontwikkelt nieuwe interesses, tast de grenzen af en durft daarbij al eens te experimenteren met alcohol. Met een pintje in de hand durf je misschien al wat sneller een praatje te slaan, heb je het gevoel dat je even kan ontladen van de examenstress of hoop je dat het een goede manier is om de ruzie met je ouders te vergeten. Je denkt dat alcohol het hoofd biedt aan de twijfels die je in deze levensfase hebt en dat je jezelf beter in je vel voelt wanneer je drinkt. Bovendien kan ook groepsdruk bepalend zijn voor de hoeveelheid alcohol die je consumeert. Zo kan een negatieve groepsdruk jou en je vrienden aanzetten tot een wedstrijdje bingedrinken waarbij je zo veel en zo snel mogelijk drinkt of hoor je bij de gelukkige die te maken heeft met een beschermende groepsdruk. Hierbij tolereert een vriendengroep het bijvoorbeeld helemaal niet wanneer je dronken achter het stuur kruipt. Maar goed ook: alcohol biedt namelijk heel wat nadelen en de gevolgen van overmatig drankgebruik zijn aanzienlijk.

Want wist je dat: • Je hersenen blijven ontwikkelen tot je 25 jaar bent en alcohol de groei kan verstoren? • Alcohol invloed heeft op je geheugen en je onder invloed domme dingen kan doen zonder er zelf nog wat van te weten? • Niet iedereen rondom jou drinkt? Slechts de helft van jongeren onder 16 jaar drinkt alcohol. • 1 margarita evenveel calorieën bevat als 2 hamburgers? • Alcohol het risico op onveilige seks verhoogt? • Alcohol een invloed heeft op je scherptezicht?

Wat zegt de wet? De wet van 10 december 2009 bepaalt dat geen alcohol mag verkocht, geschonken of aangeboden worden aan jongeren onder de 16. Voor sterke drank (wodka, jenever, mixdranken) moet je minstens 18 zijn. Dit geldt dus ook voor cocktails en mixdrankjes zoals ‘Breezer’ die sterke drank bevatten. Wanneer je alcohol koopt mag men je vragen om je leeftijd voor te leggen.

Neen zeggen Neen zeggen tegen alcohol is niet altijd eenvoudig. Het vraagt heel wat moed en assertiviteit. Toch is het belangrijk om weten dat plezier maken of feest vieren niet enkel om drinken draait en dat je er samen een leuke tijd van kan maken zonder alcohol en dus ook zonder haar gevolgen.

Wil je meer info over alcohol en druggebruik? Neem dan zeker een kijkje op:

MEER INFO EN HULP DICHT BIJ HUIS www.jac.be/jac-halle

• www.vad.be • www.druglijn.be

7


Iedereen Leest presenteert

VAN 1 TOT 31 MAART

Eureka! Jeugdboekenmaand!

1 -31 MaaRT 2018

JEUGD BOEKEN MaaND

EUreka!

In 2018 gaat de jeugdboekenmaand over de evolutietheorie, over fleece truien, en over gesmeerde fietsen. Maar dat is niet alles. Dat is eigenlijk pas het laatste. Eerst is er de jonge Charles Darwin die kevers verzamelt. De PMD-zak die een fleece trui wordt. Eerst zijn er twee wielen, een zadel, te veel bouten, en vragen in de kop.

WETENSCHaP & TECHNIEK

Jeugdboekenmaand.be Een initiatief van Iedereen Leest. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin. — V.U. Sylvie Dhaene, Frankrijklei 130/4, 2000 Antwerpen — illustratie Peter Goes — vorm Kris Demey

Eerst is er nieuwsgierig zijn. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka is het feestje dat daarbij hoort. In maart vieren we feest op de jeugdafdeling. Tussen 1 en 31 maart zijn er tal van activiteiten georganiseerd voor de kleinste en iets grotere leesbeesten. Dit allemaal in het thema van de jeugdboekenmaand Eureka! Wetenschap & techniek.

JEUGDBOEKEN MAAND 2018

EUreka! WETENSCHAP & TECHNIEK iedereenleest.

8

iedereenleest.

IL_JBM18_AFF_MEI17_A2_DEF.indd 1

06/10/2017 11:14

ZONDAG 11 MAART

Muzikale theatervoorstelling “De Reisrus” Lenny komt uit België. Andrei komt uit Rusland. Andrei reist de hele wereld rond. Hij is een ReisRus! Hij sliep tussen de gorilla’s in de bomen van Afrika, hij speelde een concert voor de pinguïns op de Zuidpool en zong ooit een onderwaterlied voor de vissen in de Indische Oceaan! Toch heeft Andrei nog nergens gevonden wat hij echt zoekt... De Reisrus is een voorstelling vol fijne liedjes over en uit de hele wereld voor kinderen tussen 5 en 12 jaar én hun ouders.

Zitten jullie gordels goed vast? Reis dan mee met DE REISRUS! Wanneer: zondag 11 maart 2018 om 10.30 uur. Waar: de Merselborre. Inschrijven: via bibliotheek@sint-pieters-leeuw.be, T 02 371 22 64.


WOENSDAG 21 MAART

Eureka!-tour Is je favoriete vraag ‘Waarom?’ Krult je neus van nieuwsgierigheid als je naar de sterren kijkt? Wil je elk apparaat meteen openschroeven? Droom je ervan een robot te maken, die al je huiswerk maakt? JA, JA, JA en nog eens JA? Dan is de Eureka!-tour echt iets voor jou. De bibliotheken in de regio Pajottenland & Zennevallei trakteren je tijdens de jeugdboekenmaand op tal van gratis workshops, fablabs en voorstellingen. Allemaal hebben ze 1 ding gemeen: ze prikkelen je Einsteinbrein! In de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw staat er één activiteit op het programma:

Workshop “Eureka!” Wanneer: woensdag 21 maart, 13-15 uur: Kijk en denk als een echte wetenschapper. We kiezen een onderwerp waarin we ons verdiepen en zoeken antwoorden op onze vragen, met allerlei materialen, boeken uit de bib en heel veel fantasie. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Inschrijven voor deze gratis workshop en kijken wat er nog allemaal op het programma staat in de regio kan via www.bibpajotzenne.be. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.

ZONDAG 18 MAART

Voorlezen in de bib voor kinderen van 4 tot 6 jaar Voorlezen doet je nieuwe werelden ontdekken. Werelden waar stoere prinsessen, sprekende dieren en vliegende mensen de zotste avonturen beleven. Je hoeft helemaal niet ver te gaan voor de mooiste reizen, een bezoekje aan de bib volstaat al. Wanneer: zondag 18 maart om 11 uur. Waar: de hoofdbib. Duur: 40 minuten voorleesplezier. Inschrijven: niet nodig.

Ik

de bib?

Op 19 januari werd het bibliotheekgebouw letterlijk omarmd. Dat was de start van de bibliotheekcampagne van de ‘bib voor iedereen’. Vind jij ook dat de bibliotheek een basisdienst is waar elke burger recht op heeft? Teken dan het bibliotheekcharter op www.bibvooriedereen.be. De bib

jou!

Activiteiten voor de scholen • Alle leerlingen van het 2e leerjaar spelen het toffe jeugdboekenmaandspel in hun dichtstbijzijnde bibliotheek. • De leerlingen van het 4e leerjaar kunnen op maandag 19 maart illustrator Tom Schoonooghe zijn tekenkunsten bewonderen. • Voor de leerlingen van het 6e leerjaar komt auteur Guy Didelez op maandag 5 maart een lezing geven.

9


Volg gratis de webinars over seksuele opvoeding, thuis vanuit je zetel!

12 tot 16 maart

Week van de lentekriebels Van 12 tot 16 maart loopt week van de lentekriebels, een jaarlijkse campagneweek waarbij extra aandacht besteed wordt aan de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dit jaar heeft initiatiefnemer Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) gekozen voor het thema ‘Flirten en versieren’. Flirten en versieren staan bij jongeren hoog op de agenda. Ze hebben er veel vragen en onzekerheden over, maar vinden het vaak gênant om er met andere jongeren over te praten. Ouders en vrienden helpen graag, maar hebben zelf ook niet altijd de juiste informatie. Daarom kan iedere jongere, ouder, grootouder, of leraar op deze websites terecht voor informatie, tips, tricks, filmpjes en vormingen: • www.seksuelevorming.be/week-van-de-lentekriebels • www.allesoverseks.be • www.sensoa.be • www.pimento.be

In maart, rond de Week van de Lentekriebels 2018, organiseren VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang) en Sensoa 4 gratis online lezingen over relationele en seksuele opvoeding. Ben je leraar, ouder of gewoon geïnteresseerd in de seksuele opvoeding van kinderen en jongeren? Mis deze kans niet om een expert aan het woord te horen. En om zelf ook vragen te kunnen stellen.

Wat is een webinar? Een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘Web’ en ‘Seminar’. Het is een presentatie die je online kan volgen vanop je eigen computer, tablet of smartphone. Je kan gezellig thuisblijven en samen kijken met je gezin als je dat wil. De presentator maakt gebruik van een videocamera (of webcam) en microfoon. Er is een kleine pauze en je kan ook vragen of reacties doorsturen. Deelnemers zien en horen alleen de presentator en niet elkaar. De webinars in het kader van de Week van de Lentekriebels 2018 gaan over seksuele ontwikkeling van kinderen en tieners, online media en genderbewust opvoeden.

• Maandag 5 maart 2018 van 20 tot 21.30 uur Webinar ‘Relaties en seksuele situaties bij tieners: hoe reageer ik erop?’ Stel: je tiener wil dat zijn lief blijft slapen, moet je dat toelaten? Een gesprek starten over veilig vrijen: hoe doe je dat? Hoe kan je er als ouder zijn voor je tiener en je dochter of zoon toch loslaten? In deze webinar bezorgt Evelien Luts (Pimento) je heel wat informatie en tips om het gesprek met jouw tiener aan te gaan. Daarnaast zal deze webinar je helpen om seksueel gedrag van tieners beter te begrijpen.

Webinar

ers: Relaties en seks bij tien suele situaties? hoe reageer ik op sek 8 van 20u tot 21u30 Maandag 5 maart 201

10

BEGELEIDING: Evelien Luts, educatief medewerker deskundigheidsbevordering ‘Relaties en seksualiteit’ bij Pimento.


Webinar

Seksuele ontwikkeling van kinde ren stap voor stap Maandag 26 maart 2018 van 20u tot 21u30

Webinar

Naaktfoto’s online Maandag 12 maart 2018 van 20u

tot 21u30

• Maandag 12 maart 2018 van 20 tot 21.30 uur

• Maandag 26 maart 2018 van 20 tot 21.30 uur

Webinar ‘Naaktfoto’s online’ Op sociale media zijn jongeren in contact met vrienden, vinden ze informatie en steun en ontwikkelen ze hun identiteit. Maar jongeren flirten en daten ook online, delen seksueel getinte foto’s en filmpjes (‘sexting’), of kijken porno. Vraag jij je ook af of dat allemaal wel veilig is? Tijdens dit webinar geeft Bart Vandenbussche (Sensoa) praktische tips om dit thema bespreekbaar te maken met je eigen kinderen of met de jongeren die je begeleidt. We gaan aan de slag met concrete vragen over online seksueel gedrag.

‘Webinar seksuele ontwikkeling: stap voor stap’ Mijn kleuter zit aan tafel met zijn handje in zijn broek. Hoe kan ik best reageren? Mijn dochter kijkt toe hoe haar kleine broertje plast, moet ik daar iets over zeggen? Seksualiteit hoort bij de ontwikkeling van een kind, maar bezorgt ouders en opvoeders ook vragen. In deze webinar laten we je kennismaken met de seksuele ontwikkeling van kinderen en krijg je handvatten om in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit.

BEGELEIDING: Jef Scheirlinck en Fien Lannoye, edu BEGELEIDING: Bart Vandenbussche, educatief medewerker deskundigheidsbevordering ‘Jongeren’ bij Sensoa

• Maandag 19 maart 2018 van 20 tot 21.30 uur Webinar ‘Weg met roze en blauw? Tips & tricks voor een genderbewuste opvoeding’ Stel jij je ook vragen bij al dat roze en blauw in de speelgoedafdeling? Een dochter die graag in bomen klimt, of een zoon die zijn nagels wil lakken, is dat een probleem? Hoe kan je jezelf en kinderen stimuleren om buiten de hokjes van meisjes-jongens te denken? Met deze webinar krijg je als (jonge) ouder of opvoeder een kijk op genderbewust opvoeden. Hoe kan je jezelf en kinderen stimuleren om buiten de hokjes van meisjes-jongens te denken, te spelen en te leven? Kijk uit naar onze tips en tricks!

catief medewerkers bij VCOK vzw

Hoe inschrijven? Om een webinar te kunnen volgen, moet je je vooraf inschrijven. Om je in te schrijven en nadien te registreren, moet je je e-mailadres ingeven. Kijk zeker na of je geen fouten in je mailadres schrijft. In maart zal je een e-mail ontvangen met een link om je te registreren. Wil je meerdere webinars volgen, of allemaal? Prima! Schrijf je voor elk webinar apart in.

Gratis en anoniem Deelnemen aan de webinar is gratis en kan anoniem: je kiest zelf welke voor- en achternaam je invult. Als je anoniem wil deelnemen, kan je een fictieve naam ingeven. Andere deelnemers zullen sowieso je naam en e-mailadres niet kunnen zien.

Wat heb je nodig om een webinar te volgen? BEGELEIDING: Eline Van Hooydonck, pers en communicatiemedewerker bij RoSa vzw

Om de lezing te kunnen volgen heb je een computer, laptop, tablet of smartphone nodig met toegang tot internet. Hoe beter je verbinding met internet, hoe beter je de webinar zal kunnen volgen

Wanneer begint het?

Webinar

Weg met roze en blauw? Tips & tricks voor genderbewuste opvoeding Maandag 19 maart 2018 van 20u tot 21u30

Een kwartier voor het begin van elk webinar beginnen we met beeld en geluid uit te zenden. Zo kan je je als deelnemer al inloggen op de online lezing en heb je tijd om eventuele technische problemen op te lossen. www.seksuelevorming.be

11


Zondag 25 maart

Opendeurdag LDC Meander en WZC Zilverlinde Zondag 18 maart

Dag van de Zorg

Op zondag 25 maart van 12 tot 17 uur is het opendeurdag in het lokaal dienstencentrum Meander en Woonzorgcentrum Zilverlinde. Bezoekers kunnen (actief) kennis maken met de dagelijkse werking.

Jaarlijks organiseert vzw Dag van de Zorg een opendeurdag waarin ze een maatschappelijk draagvlak wil creëren voor de noden en ontwikkelingen in de zorg- en Welzijnssector. 200.000 bezoekers wierpen tijdens de vorige editie een unieke blik achter tal van zorg- en welzijnsvoorzieningen waaronder ziekenhuizen, woonzorgcentra en revalidatiecentra.

Inkendaal open haar deuren Getroffen worden door een neurologische aandoening, een verkeersongeval of een beroerte: het kan iedereen overkomen. Inkendaal biedt op dat moment gespecialiseerde zorg en therapie op maat van de patiënt. Ze beschikken onder meer over een ziekenhuisschool, stellen diagnoses met betrekking tot autisme en ontwikkelingsstoornissen en bieden hippo- en hydrotherapie. Wil jij graag ontdekken wat het revalidatiecentrum nog meer te bieden heeft en hoe ze te werk gaan? Kom dan zeker langs op zondag 18 maart en open samen met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block de Dag van de Zorg in Inkendaal! Je ontmoet een ervaringsdeskundige, neemt een kijkje achter de schermen en kruipt in de huid van een patiënt. Speciaal voor de kinderen organiseert Inkendaal een spannende zoektocht!

WAT: Dag van de Zorg Inkendaal. WANNEER: zondag 18 maart 2018 vanaf 10 tot 17 uur. WAAR: Revalidatieziekenhuis Inkendaal, Inkendaalstraat 1, 1602 Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) Els.vanholderbeke@inkendaal.be.

• www.inkendaal.be • www.dagvandezorg.be

12

Wat valt er allemaal te beleven? in LDC MEANDER: • om 12 uur: soep & stoofvlees met frietjes in ons seniorenrestaurant voor 7,00 euro (1 drankje inbegrepen); • doorlopend taart en gebak; • workshops aerobic, zangclub, Rummikub, Hartenjagen, petanque, naailes, hobby … (vraag naar het uurrooster); • infostand Mantelzorgproject; • optreden van BIG D. in WZC Zilverlinde: • rondleidingen (vanaf 13.30 tot 16 uur); • demonstraties van de verschillende diensten: keuken, ergotherapie, kinésitherapie, animatie …; • infostand dementie. Welzijnsweg 2, 1600 Sint-Pieters-Leeuw • T 02 370 88 00, zilverlinde@ocmwspl.be • T 02 370 88 80, wenke.peetroons@ocmwspl.be


Zondag 11 maart

Soldatenwandeling Op zondag 11 maart voeren we je langs Zuunse straten vernoemd naar gesneuvelde soldaten. Onze gids Gilbert Pické vertelt je daarbij alles over negen soldaten die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze Erfgoed Express geven we een plaatsje aan enkele soldaten die tijdens de boeiende soldatenwandeling niet aan bod komen.

Lot

is vandaag een deelgemeente van Beersel, maar behoorde tot 1927 ook tot het Leeuwse grondgebied. De Frans Walravensstraat werd vernoemd naar de gelijknamige fabrieksarbeider die sneuvelde in 1914 bij de herovering van het station van Haacht.

Zwitser

Paul Chevrolet, zoon van een Zwitserse vader, gaat vrijwillig in dienst voor de duur van de oorlog en neemt in 1914 deel aan de slag bij de IJzer. Hij overlijdt op 19 mei 1915 in een veldhospitaal te Adinkerke nadat hij door een kogel werd getroffen.

Vier

In onze buurgemeente Halle dragen vier straten de naam van Leeuwse soldaten Guillaume Devalck, Albert Jambon, Robert Larielle en Jozef Uylenbroek. Zij worden herdacht op het gehucht ‘Stroppen’, een wijk die tot 1927 bij Sint-Pieters-Leeuw hoorde. Je vindt hun namen dan ook terug op het oorlogsmonument aan de Rink.

Foutje!

De Frans Sermonstraat vind je vandaag in Lot, maar eigenlijk moet ze de naam van Jules Sermon dragen. Het schepencollege van Lot vergiste zich bij de naamgeving van deze nieuwe straat in 1929. Daardoor dragen twee straten die slechts op een boogscheut van elkaar liggen zijn naam. Eén daarvan ligt aan de Rink.

Albert Van Cotthem

was oudstrijder uit WOI en overleefde gelukkig de oorlog. Toch werd ook naar hem een straat vernoemd. Deze eer viel hem te beurt omdat hij eredeken was van de luchtvaart, een pionier die mee aan de wieg van Sabena stond en ooit piloot was van koning Albert I.

Soldatenwandeling Zuun, o.l.v. Gilbert Pické Wanneer: zondag 11 maart om 14 uur. Afstand: 6 km. Nieuwe vertrekplaats: aan de ingang van de begraafplaats van Zuun. Na afloop van de wandeling kan je genieten van een gratis concert van Ftakke; een tweekoppige band die humor en originaliteit centraal stelt in hun repertoire van pop, rock, folk en reggae.

13


HUMOR

THEATER

TENTOONSTELLING

Vrijdag 2 maart Begijn Le Bleu “De Ronde van Begijn”

Donderdag 22 maart WO I: ’17-‘18 Charley Pasteleurs, Fabyan Pasteleurs, Dieter Vermeire

10 tot 25 maart Peter Castles & Joseph Coppey

De Ronde van Begijn is een koersshow met panache waarin comedian en wielerliefhebber Begijn Le Bleu, o.a. bekend van ‘Foute Vrienden’, twee bekende coureurs op bezoek krijgt. Hij haalt herinneringen op over de topjaren van deze renners en praat met hen over het huidige wielerseizoen. Het publiek krijgt archiefmateriaal, een quiz en veel ambiance voorgeschoteld. Kruip op uw vélo en sprint naar Vlezenbeek! Allez, allez, allez, roulez!

Een pistoolschot weerklinkt in het donker. Een man ligt dodelijk gewond op het podium. Men hoort muziek die in reverse gespeeld wordt. De man komt in slow motion recht en gaat achterwaarts het podium af om zo terug in de tijd te stappen. Zijn enige overgebleven bezit, een valies, brengt hem terug het podium op. Het is nu 1917. Doorheen de monoloog vertelt hij zijn laatste jaar van ontberingen tijdens WOI. ’17-’18 gaat over een vader die door de oorlog achterblijft. Hij vertelt over het geleden verlies aan familieleden, de bezetting door de Pruisen, de gruwel … aangevuld met het nodige verdriet, diepgang en waarom ook niet met humor. Hij voert dit gesprek met zijn denkbeeldige dochter die hij in de oorlog ook kwijtraakte.

Pieter Gyssels en Joseph Coppey. 50 jaar verschil. Leeuwenaars. Kunstenaars. En oh ja, kleinzoon en grootvader. Elk op hun eigen manier kijken zij naar onze wereld en geven deze via hun eigen kunstvorm weer. Pieter via schilderkunst, Joseph via fotografie. Twee vormen. Twee generaties. Eén passie.

Waar: de Merselborre. Uur: 20.30 uur. Inkom: 14 euro.

Waar: kasteel Coloma. Vernissage: zaterdag 10 maart 2018 om 20 uur. Expositie: 10 tot 25 maart 2018. Openingsuren: • Weekends van 11 tot 18 uur. • Week enkel op afspraak. Prijs: vrije toegang. Info: www.petercastles.com

Waar: de Merselborre. Uur: 20.30 uur. Inkom: 12 euro.

KOOP JE TICKETS ONLINE: WWW.COLOMASPL.BE

14


PROJECTEN IN SAMENWERKING MET VERENIGING ‘t ei Hommage Herman De Coninck Sfeervolle avond rond Herman De Coninck door Thomas Eyskens en Kristien Hemmerechts. Wanneer: vrijdag 2 maart 2018 om 20 uur. Waar: kasteel Coloma.

De vrienden van de ziekenhuisclowns Toneelopvoering La Mamma door Noordstar

PRO ARTE: 30- JARIG JUBILEUM

De mannen zwaaien de plak? ….. Vergeet het. In het Siciliaanse Catane, begin 20ste eeuw, heerst La Mamma. Haar familie is haar “speeltje”. Daar kunnen paters, notarissen, zelfs bisschoppen niets aan veranderen.

Ter gelegenheid van hun 30-jarig bestaan stellen de leden van PRO ARTE Negenmanneke hun werken tentoon in CC Coloma. Vertel het door aan vrienden en kennissen en kom massaal de werken van onze plaatselijke kunstenaars waarderen en bewonderen.

Haar zoon Antonio maakt furore in Rome. Alle vrouwen vallen voor hem en alle deuren gaan open. Dat wil wat zeggen in Sicilië. Maar de mooie Antonio moet gehuwd raken en dat gaat niet zonder slag of stoot.

Vernissage: vrijdag 20 april om 20 uur. Tentoonstelling: • Zaterdag 21 en 28 april. • Zondag 22 en 29 april. Telkens van 10 tot 18 uur. Vrije toegang

Zang, marktsfeer, panorama, kledij uit de jaren 1910. De Noordstar voert u naar het echte Sicilië Op alle gebied.Van uw eerste passen in de toneelzaal af voelt u er zich thuis. À propos! Kindjes komen die echt uit de kolen? Of is het de ooievaar? Wanneer: • 24 maart om 20 uur. • 25 maart om 15 uur. Waar: de Merselborre. Tickets: Lieve Steens 02 377 21 03 of 0473 44 99 67, lievesteens007@hotmail.com.

15

Leeuw leeft maart 2018  
Leeuw leeft maart 2018  
Advertisement