Theater aan het Spui - Hoogte Punten 2013 / 2014

Page 1

tHeater aan Het spui 0 # e i t i d E 1 2 g n a g J a ar

kijkt uit naar nieuw seizoen 2013 2014

e e m m e Ne

nieuwe tijden p2 getallen p4 Hoogtepunten p6 jaarkalender p10 toneelproeverij p17 etC, etC... s! Plu


Het wordt nog leuker hier!! Vorig jaar schreef ik dat er dringend nieuwe tribunes nodig waren. Ik kan nu beginnen met goed nieuws. Dankzij uw hulp, de Spuigenoten, Fonds 1818 en de gemeente Den Haag openen we het seizoen met nieuwe tribunes, betere stoelen en nieuwe vloeren. De horeca wordt vernieuwd en is 100% biologisch. ‘s-Peer catering werkt hiervoor samen met onze buurman de Vegetarische Slager. We verwelkomen met plezier drie nieuwe huisgezelschappen: het Nationale Toneel, NTJong en NDT2. Er komen nieuwe festivals bij: 100% NTJong, Nee jij hebt talent, BorderSessions en Vertigo. Deze zomer staan we in Den Haag en Amsterdam op De Parade met Radio Sentimo, Mijn Vader en Paradio. We openen in september met het beste van vorig seizoen: MightySociety10, de Sunshine Show, Speeldrift, 4.48 Psychosis, Who’s afraid of Virginia Woolf. En, maar dat zag u natuurlijk al, de vormgeving is nieuw en Since Today heeft dit gemaakt.

En route vers de nouvelles aventures Op donderdagochtend ben ik leesvader op de school van mijn kinderen. Met een groepje van vijf kinderen een half uur lezen; zachtjes voor zichzelf, af en toe hardop en dan luister ik. “Hoe kun je een nieuwe wereld betreden en verwachten hetzelfde te blijven? Hoe kun je op zoek gaan zonder te verwachten iets te vinden?” leest een van de leerlingen uit Torenhoog en mijlenver van Tonke Dragt. Ze is even stil, kijkt met vragend aan, ik kijk vragend terug. “Ja”, zegt ze, “ik snap het niet helemaal, maar het is wel waar, geloof ik.” Ik vind het leuk die donderdagochtenden, ik vind het leuk dat deze leerling het niet erg vindt het niet allemaal direct te begrijpen. Doe rustig aan, verwonder, even geen oordeel, dat komt later wel of helemaal niet. Nou en, is dat zo erg? Wat deze leerling nog van nature heeft houden wij ook aan het begin van een nieuw seizoen onze trouwe Toneelkijkers* voor. Probeer te ontdekken wat je zag, stel je oordeel nog even uit en gun jezelf tijd, laat de voorstelling uitspreken. Gelukkig zijn er steeds meer bezoekers in ons theater die dat avontuur met ons opzoeken. Ze gaan met ons op reis, zonder zeker te weten hoe het afloopt. In Theater aan het Spui verzamelen we verhalen van onze tijd. Verhalen waarvan het verloop vaak onbekend is. Verhalen die kunnen helpen om grip op deze tijd te krijgen, die raken en helpen jezelf te verbeteren. De mooiste en beste voorstellingen voor de vlakke vloer ziet u bij ons. Natuurlijk zijn er ook voorstellingen die minder zijn, die je stom vindt, die totaal niet aanspreken. Ook deze producties laten we zien, om te groeien neem je tenslotte risico’s. De jury van het Theaterfestival 2013 koos de vijf beste vlakke vloer voorstellingen van seizoen 2012-2013*. Alle voorstellingen waren ook bij ons te zien, dat is mooi. Nog leuker vind ik dat ons publiek deze voorstellingen ook zo hoog waardeert. MightySociety10 ontving van ons publiek de Toneelkijkerprijs 2012-2013. Ik verheug me enorm op het nieuwe seizoen. We gaan weer een nieuwe wereld binnen in de hoop en verwachting veel mee te maken dat ons raakt en beweegt. Misschien veranderen we wel een beetje en bekijken we dingen even anders. We verwachten er veel van, we kijken er naar uit, ik hoop u ook. Ik nodig u van harte uit om vaak langs te komen, Tot ziens, Cees Debets, Directeur

* Toneelkijkerserie, zie p.17 * Jurykeuze: MightySociety10, De Sunshine Show, Somedaymyprincewill.com, 4.48 Psychosis, A brief History of Hell

2


3


Getallen

Van de 32 medewerkers bij Theater aan het Spui hebben er 18 een kat als huisdier. 68.000

Afgelopen jaar verwelkomden wij 68.000 bezoekers. Een enorme stijging van 34% vanaf het moment dat wij de Huiskamer van Den Haag zijn.

5.000

Onze huismeester Sander loopt 5.000 meter op een dag door het theater.

2.000

In 2012 bespaarden wij 2.000 kWh.

650

Het vloeroppervlak van de zalen is 650 m2.

508

De tribunes in Zaal 1 en 2 zijn volledig vervangen en voorzien van nieuwe stoelen. U zit nu nog lekkerder! De zalen van Theater aan het Spui hebben 508 stoelen: Zaal 1 heeft er 346 en zaal 2 telt er 162

4

267

Bij aanvang van dit seizoen tellen wij 267 voorstellingen. Maar daar zal nog veel meer bijkomen! Bijvoorbeeld als een voorstelling zo mooi blijkt te zijn dat we die bijboeken of extra speeldagen inlasten.

201

Bij dansvoorstellingen wordt kleurenfilter 201 het meest gebruikt.


157

Deze zomer staan wij met 3 voorstellingen op De Parade. In totaal spelen we 157 keer. U vindt ons in Rotterdam op 26 en 30 juni, in Den Haag van 5 t/m 14 juli en in Amsterdam van 9 t/m 25 augustus. Uiteraard in ons eigen houten theaterhuisje.

93

Nummer 93: Broccoli met Oestersaus. Ons favoriete gerecht bij de kleine Fat Kee, het Chinese eethuisje om de hoek.

74

In dit seizoen zijn tot nu toe 74 voorstellingen van Haagse theatermakers of gezelschappen. Variërend van het Nationale Toneel en het Nederlands Danstheater tot aan Firma MES, Esther Scheldwacht en Lonneke van Leth.

32

Van de 32 medewerkers bij Theater aan het Spui hebben er 18 een kat als huisdier.

5

12

Het Haags Theaterhuis biedt samen met Theater aan het Spui 12 verschillende theatercursussen aan voor beginners en gevorderden.

5

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de 5 beste kleine zaalvoorstellingen 2012/2013. De complete juryselectie was te zien in Theater aan het Spui. Tot de winnaars behoren Sadettin Kirmiziyüz, Esther Scheldwacht, Thibaud Delpeut, MightySociety en Abattoir Fermé.


Nieuw seizoen

6


VALS

MOBY DICK

Het Concert

Spel Elsie de Brauw, Betty Schuurman, Bert Luppes

Tekst Lot Vekemans

Regie Johan Simons

Muziek Warre Simons Eerder speelden in Theater aan het Spui de NTGent-successen Zus van en het internationaal bejubelde Gif. Beide stukken zijn geschreven door het Nederlands schrijftalent Lot Vekemans. In seizoen 2010/2011 won Gif de felbegeerde Toneelkijkerprijs, de publieksprijs van Theater aan het Spui. Elsie de Brauw won de Theo d’Or voor haar rol in Gif en Lot Vekemans won voor deze tekst de Taalunie Toneelschrijfprijs. Dit seizoen schrijft zij Vals voor actrices Betty Schuurman (Nationale Toneel) en Elsie de Brauw (NTGent). Johan Simons, gelauwerd regisseur en artistiek leider van de Münchner Kammerspiele, regisseert dit psychologisch drama met hoog thrillergehalte. Bert Luppes speelt de rol van de man in Vals. Datum dinsdag 24 t/m vrijdag 27 september

Tijd 20.15 uur

Prijs € 20,-

Spel Joep van der Geest, Reinout Bussemaker, Therese Dörr, Werner Strenger, Henrik Schubert

Tekst

Regie

Peter Verhelst

Paul Koek

Muziek TRACK Datum woensdag 16 & donderdag 17 oktober

Tijd 20.15 uur

Prijs € 25,-

“De witte walvis heeft de harten veroverd van het publiek in Bochum. Met enthousiast gejubel en staande ovaties werd Paul Koeks bewerking van Moby Dick ontvangen.” schreef de Duitse krant Westdeutsche Algemeine. Vervolgens kreeg de voorstelling vijf sterren in De Volkskrant: “Puntgave productie is een schoonheid”. En Loek Zonneveld schreef in De Groene Amsterdammer: “Mijn mond viel er wagenwijd van open, zo’n sterk, energiek, vet, prachtig vol geluid.” Moby Dick maakt een internationale tournee en speelt exclusief in een aantal theaters in Nederland waaronder twee keer in Theater aan het Spui. Een prachtige muziektheatervoorstelling over het obsessieve verlangen waaraan mensen uiteindelijk ten gronde gaan. De muzikale monologen worden afgewisseld met vette nummers door de band TRACK.

www.veenfabriek.nl

www.nationaletoneel.nl

ONWARD! van en door Kaspar Schellingerhout, Erik van der Horst, Viktor Griffioen

Regie

Datum woensdag 20 t/m vrijdag 22 november Tijd 20.15 uur

Prijs € 17,50

www.orkater.nl

Erik Whien

7

The Sadists zijn terug! Dit energieke Orkatertrio van jonge, musicerende acteurs maakte naam met hun Paradevoorstellingen Alabama Chrome, Rockabilly Roadkill en de muziek in voorstellingen Help! van Tg.Max en Somedaymyprincewill.com van Sadettin Kirmiziyüz. Vorig seizoen namen ze Theater aan het Spui over met de eerste editie van hun eigen festival The Sadistsfest. Wie een keer een voorstelling van deze gasten gezien heeft, is verkocht. Voor hun nieuwe voorstelling Onward! laten ze zich inspireren door de muziek en de beeldtaal uit de jaren tachtig; een ambivalente periode vol wansmaak en angst. Een brutale voorstelling vol retrofuturisme, schoudervullingen en eightiesmuziek


HIDEOUS (WO)MEN Spel

Susanne Kennedy, Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot, Nettie Blanken, Willemijn Zevenhuijzen

Datum dinsdag 12 t/m zaterdag 14 december Tijd 20.15 uur

Prijs € 17,50

www.toneelgroepoostpool.nl www.bvds.nu

100%

NTJong Datum zaterdag 23 november t/m zondag 1 december www.ntjong.nl In de laatste week van november trapt NTJong af met het officiële openingsfestival 100% NTJong. Den Haag is dan een nieuw jeugdtheatergezelschap rijker. Onder de vleugels van het Nationale Toneel maakt het avontuurlijk, bezield, ontroerend theater voor jonge mensen. De artistieke leiding is in handen van regisseur Noël Fischer. Tijdens 100% NTJong zijn bijna alle voorstellingen van dit nieuwe gezelschap te zien.

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werken in Hideous (wo)men samen met theatermaker Susanne Kennedy. Vanuit teksten van o.a. David Foster Wallace, Oscar Wilde en Elfriede Jelinek maken ze een visionaire voorstelling over de houdbaarheid van het concept ‘mens’. Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot maken beeldend, brutaal en bewegelijk theater. Hun voorstellingen zijn grillig en associatief maar tegelijkertijd humoristisch en herkenbaar. De twee meest recente voorstellingen Bimbo en Small World werden genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.

Susanne Kennedy is met haar vernieuwende werkwijze inmiddels een hype in theaterland. Haar voorstellingen worden steevast zeer lovend ontvangen en vallen regelmatig in de prijzen. Zij werkte vier jaar bij het Nationale Toneel en maakte daar onder meer Hedda Gabler, Emilia Galotti, Over dieren en Kleine Eyolf. Ook maakt zij voorstellingen bij NTGent, Toneelgroep Amsterdam en op uitnodiging van Johan Simons bij de Kammerspiele in München.

HOLLAND DANCE FESTIVAL 2014 Datum 25 januari t/m 16 februari Prijs Vanaf € 17,50 www.holland-dance.com

8

Holland Dance Festival is het grootste internationale dansfestival van Nederland en toonaangevend in de wereld. Drie weken lang ziet u dans van de hoogste kwaliteit. In deze veertiende editie keert het Cubaanse gezelschap DanzAbierta met volle passie terug naar Theater aan het Spui. Wanneer de groep op het podium staat, voelt het alsof ze heel Cuba bij zich hebben, schreef de Volkskrant in een viersterrenrecensie in 2012. Verder presenteert Holland Dance Festival spannende ontdekkingen uit Brazilië, Nieuw-Zeeland en Australië.10

Reading

Toneel

City Of Dreams (9+)

Familievoorstelling

Muziektheater

wo 30 okt

Cash (12+)

Jongeren

do 31 okt

Stel (reprise)

do 19 sep

Cd-presentatie THEO

Muziek

vr 20 sep

Who’s Afraid Of Virginia Woolf

di 24 t/m vr 27 sep

Toneel

Dood Paard

Het spookhuis

do 31 okt & vr 1 nov

Toneel

Firma MES

Maas theater en dans

Familievoorstelling

Toneel

T.H.E.O.

Frankenstein The Pantomime

Festival De betovering

Muziektheater

Via Berlin

Home Sweet Home

di 10 & wo 11 dec

Toneel

Golden Palace

Death By Powerpoint

do 5 t/m za 7 dec

Culturele verhuur

AATG

vr 6 t/m zo 8 dec

vr 18 t/m zo 27 okt

Veenfabriek

Toneel

Servaes Nelissen

de nieuwe wereldsymphonie

di 3 & wo 4 dec

DECEMBER

Familievoorstelling

NTJong

100% NTJong

za 23 nov t/m zo 1 dec

Toneel

De Broekophouder & Dollywood glamour in de polder

do 17 okt

Muziektheater

Veenfabriek

Moby Dick Het concert

wo 16 & do 17 okt

Toneel

Magne van den Berg, Toneelschuur Producties

mugmetdegoudentand i.s.m. De Koe

Vermogen

Met mijn vader in bed

(wegens omstandigheden)

do 21 & vr 22 nov

Muziektheater

di 15 & wo 16 okt

Muziektheater

The Sadists / Orkater

Onward!

Ik Driss, de musical

Beemstervarken

wo 20 t/m vr 22 nov

di 15 okt

Ervaar Daar Hier - Paper Tiger

di 19 nov

vr 11 okt t/m zo 13 okt

Maas theater en dans

Muziektheater

Toneel

Thibaud Delpeut, Toneelschuur Producties

4.48 Psychosis

do 19 sep

Toneel

Laura van Dolron

Ode aan de man

wo 11 t/m zo 15 sep

Festival

Haags Uitfestival

zo 8 sep

Toneel

Toneelschuur i.s.m. Het Nationale Toneel

Speeldrift

do 5 t/m za 7 sep

Muziektheater

Esther Scheldwacht

De Sunshine Show

wo 4 sep

Toneel

MightySociety

MightySociety10

zo 1 & ma 2 sep

SEPTEMBER

2013 Tg. Winterberg

De Jazzbarones

di 19 & wo 20 nov

De Hollanders

Absinthe

do 10 okt

NTJong

Longen

do 30 & vr 31 jan

Familievoorstelling

Zebra Zebra (5+)

zo 26 jan

Dans

Holland Dance Festival

za 25 jan t/m za 15 feb

Toneel

Lars Doberman, Orkater, De Nieuwkomers

Een Bebop verhaal

vr 24 t/m za 25 jan

Festival

Internationaal Literatuurfestival

Writers Unlimited

vr 17 t/m zo 19 jan

Toneel

MATZER

Alsof het voorbij is

wo 15 jan

Toneel

Aluin

Ken je klassiekers 2

di 14 jan

Toneel

Zo’n mooie dag

Hans Dagelet en Joke Tjalsma

vr 10 jan

Muziektheater

Nieuw Niks

De welkom-trilogie

do 9 jan

JANUARI

2014

Movies that Matter Filmfestival

do 20 t/m wo 26 mrt

Toneel

Blau Hynder

Ghost Track

wo 19 mrt

Jongeren

ISH

DJ Moz’ART

wo 19 mrt

Toneel

Ad Hoc

Higgs

di 18 mrt

Muziektheater

Fantasten

Isolement

vr 14 mrt

Toneel

Ro Theater

Bossen

do 13mrt & vr 14 mrt

Toneel

Sanja Mitrovic

Speak!

do 13 mrt

Toneel

NTGent

Le square

wo 12 mrt

Dans

NDTII

Programma B

do 6 t/m za 8 mrt

Toneel

Het Nationale Toneel

Elektra

wo 5 t/m zo 9 mrt

MAART

di 13 mei

Familievoorstelling

NTJong

Leo en Lena (9+)

vr 9 t/m zo 18 mei

Toneel

Mugmetdegoudentand

De Freudjes, geen familie

do 8 & vr 9 mei

Dans

LeineRoebana

Smell Of Bliss

wo 7 mei

Toneel

Paul Knieriem, Bellevue

Motregenvariaties

do 1 t/m za 3 mei

MEI

Dans

Maria Juncal

Anne Frank

wo 23 apr

Toneel

Firma MES

Schreeuw

di 22 t/m za 26 apr

Toneel

Adelheid Roosen

Gesluierde monologen

wo 16 & do 17 apr

Toneel

Thibaud Delpeut, Toneelschuur Producties

Caligula

di 15 & do 17 apr

Toneel

Elektra

Het Nationale Toneel

do 10 t/m za 12 apr


11

wo 6 t/m vr 8 nov

Assen Blues

za 5 & zo 6 okt

Hetty & George

Muziektheater

Toneel

George van Houts en Raymonde Kuyper

Who’s afraid of George and Mildred

wo 9 okt

Muziektheater

Familievoorstelling

Theater Gnaffel

Villa Kakelbont (6+)

zo 17 nov

Muziek

Crossing Border

BorderSessions

vr 15 nov

Susies Haarlok

Urban Myth en Denise Jannah

Ella!

Anderman

wo 13 nov

Familievoorstelling

Bontehond

Harig Hondje (2+)

zo 10 nov

Dans

Lonneke van Leth

Uneven

do 7 t/m za 9 nov

wo 9 okt

Toneel

Abattoir Fermé

Ghost

di 8 okt

Jongeren

Zep

De Feeks

ma 7 okt

Toneel

Toneel

Het Nationale Toneel

Toneel

Toneel

Adelheid Roosen en George Groot

Ligthert-Wittenbols

Vette Dinsdag

di 5 nov

Familievoorstelling

Maas theater en dans

Wild Thing (6+)

zo 3 nov

Toneel

Ro Theater en Marjolijn van Heemstra

Garry Davis

Familievoorstelling

Rabarber Theaterschool

Pinokkio

do 26 dec t/m vr 3 jan

Toneel

Nieuw Leiden

Goed bedoeld

wo 18 dec

Toneel (voorstelling op locatie)

Nieuw Utrechts Toneel

Bingo, Een feestelijke crisisvoorstelling

wo 18 t/m zo 22 dec

Muziektheater

Zeelandia

De uitvreter

di 17 dec

Familievoorstelling

Tafel van Vijf

Mama Moesa (7+)

zo 15 dec

Muziek

Dag in de Branding

za 14 dec

Dans

LeineRoebana

Ghost Track (reprise)

vr 13 dec

Toneel

Michiel de Regt Toneelschuur Producties

Wreed en teder

do 12 dec

Toneel

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot

Toneel

De Warme Winkel

Poëten en bandieten

vr 21 feb

Muziektheater

Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher

Ouwe pinda’s

do 20 feb

Toneel

Sadettin Kirmiziyüz en Marjolijn van Heemstra

Hollandse Luchten I: Jeremia

wo 19 feb

Toneel

Bellevue

De muurspecht

di 18 feb

Jongeren

Dans

NDTII

Programma B

do 10 t/m zo 13 apr

Muziektheater

Beppe Costa

Vroeger was ik kosmonaut

wo 9 apr

Toneel

Artemis

De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen

di 8 apr

Toneel

Erik Whien, Toneelschuur Producties

Who’s afraid of Virginia Woolf

di 8 & wo 9 apr

Familievoorstelling

Maas theater en dans, Jetse Batelaan

De man die alles wist (4+)

I Have A Dream DOX

za 5 & zo 6 apr

Toneel

Familievoorstelling di 18 feb

Jakop Ahlbom

BUG

Beet (6+)

Het Houten Huis

do 3 t/m za 5 apr

wo 12 feb

Toneel

Toneel

Pax Deus

De Nieuw Amsterdam (DNA)

Wolfshuilen

Toneelgroep Maastricht

wo 2 apr

Dans

Ervaar Daar Hier Sofiane en Selma Ouissi

Laaroussa

di 1 apr

APRIL

Festival

vr 7 feb

Toneel

Lies Pauwels

White Lies

Hideous (Wo)men

vr 1 nov

Toneel do 6 feb

FEBRUARI

Toneel

Studio Dubbelagent

do 12 t/m za 14 dec

Dood Paard

OMG XMAS-SHOW! WTF?

di 10 & wo 11 dec

NOVEMBER

Muziektheater

Wunderbaum

der geschiedenis

o.a. Schwalbe, ITs-hITs on Tour, Best of Fringe

Nee, jij hebt talent!

wo 2 t/m vr 4 okt

OKTOBER

Muziek

Dag in de Branding

za 28 sep

Toneel

Edith Kaldor

One Hour

do 26 sep

Toneel

NTGent i.s.m Het Nationale Toneel

Vals

Rood

Via www.theateraanhetspui.nl kunt u 24 uur per dag online kaarten kopen. U betaalt snel en veilig via uw eigen bank met iDEAL. De kaarten worden toegestuurd. Indien u korter dan vijf dagen van tevoren via internet kaarten bestelt, liggen deze op de dag van de voorstelling voor u klaar bij de kassa.

KAARTEN KOPEN

Toneel

Esther Scheldwacht

Op een mooie Pinksterdag

wo 4 t/m zo 8 jun

Toneel

De Kosmonaut

Vertigo

ma 9 t/m zo 15 jun

JUNI

Toneel

Dood Paard

Botox Angels

wo 21 t/m vr 23 mei

Toneel

Het Nationale Toneel

Beauvoir & Sartre

wo 21 mei t/m zo 1 jun

Toneel

Babelvis, Dennis Rudge

ID syndroom

di 20 mei

Toneel

Paul Knieriem, Toneelschuur Producties

Schijn bedriegt

do 15 & vr 16 mei

Toneel

NTGentprogramma b Het Nederlands Danstheater danst in Theater aan het Spui! Artistiek directeur Paul Lightfoot verwacht dat deze stap een positieve stimulans zal betekenen voor bekende choreografen zoals Johan Inger om op een andere manier te werk te gaan. Het nieuwe programma van NDT 2 gaat in maart in Theater aan het Spui in première. Met Postscript (2005) van Sol León en Paul Lightfoot en de wereldpremière van een nieuw werk van Johan Inger. Datum donderdag 6 t/m zaterdag 8 maart en donderdag 10 t/m zondag 13 april Tijd 20.00 uur (zondag 15.00 uur) Prijs € 17,www.ndt.nl

elektra Met zijn voorstelling Speeldrift werd Casper Vandeputte vorig seizoen in Theater aan het Spui geïntroduceerd als nieuwe regisseur van het Nationale Toneel. Dit seizoen regisseert hij Elektra van Hugo von Hofmannsthal. Met Mariana Aparicio Torres als Elektra en Sallie Harmsen en Joris Smit als haar broer en zus Orestes en Chrysothemis. Elektra vertelt over drie door het noodlot getroffen jonge mensen. Op de puinhopen van een ondergaand rijk proberen ze een nieuwe toekomst op te bouwen. Speeldrift werd heel goed ontvangen. “Knap bezig, die Casper Vandeputte!”, schreef De Volkskrant. Voor acteurs Stefan de Walle en Tamar van den Dop leverde het nominaties op voor respectievelijk de Arlecchino en de Colombina. De Toneelprijzen voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke, bijdragende rol. Speeldrift komt terug van donderdag 5 t/m zaterdag 7 september.

spel Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Joris Smit, Mariana Aparicio Torres, Sallie Harmsen

vertaling Tom Kleijn

regie Casper Vandeputte Datum woensdag 5 t/m zondag 9 maart en donderdag 10 t/m zaterdag 12 april Tijd 20.15 uur (zondag 15.00 uur) Prijs € 17,50 www.nationaletoneel.nl

Caligula Na zijn prachtige, aangrijpende voorstellingen als 4.48 Psychosis, Blasted en Al mijn zonen regisseert Thibaud Delpeut nu een eigen bewerking van de toneelklassieker Caligula van Albert Camus. Met o.a. Wendell Jaspers die een prachtrol had in 4.48 Psychosis en Vincent van der Valk die schitterde in Speeldrift. Theater aan het Spui ondersteunt deze voorstelling samen met andere theaters in Nederland onder de naam De Coproducers. Hiermee willen we een impuls geven aan de ontwikkeling van vernieuwend theateraanbod. Jaarlijks kiezen we een aantal veelbelovende plannen van makers waar wij vertrouwen in hebben en ondersteunen die om de voorstelling mogelijk te maken. Thibaud Delpeut is een regisseur waar wij voor de volle 100% achter staan.

13

regie Thibaud Delpeut

spel o.a. Vincent van der Valk, Wendell Jaspers, Bram Gerrits Datum dinsdag 15 t/m donderdag 17 april Tijd 20.15 uur

Prijs € 17,50

www.toneelschuur.nl


BUG regie

Jakop Ahlbom

Spel

Tamar van den Dop, Bram Coopmans, Sofieke de Kater, Reinier Schimmel

muziek

Leonard Lucieer, Alamo Race Track

Een nieuwe voorstelling van publiekslieveling en drievoudig winnaar van de Toneelkijkerprijs, de publieksprijs van Theater aan het Spui. Na het succes van Lebensraum, winnaar van de VSCD Mimeprijs 2012 en inmiddels te zien op de internationale podia, waagt Jakop Ahlbom zich dit theaterseizoen aan een bestaand toneelstuk: BUG van de Amerikaanse schrijver Tracy Letts. Een psychologische thriller over twee verloren, beschadigde zielen. In hun onmacht om te leven klampen ze zich aan elkaar vast. En daarin blijken ze grenzeloos. Met onder anderen Tamar van den Dop en Bram Coopmans Datum donderdag 3 t/m zaterdag 5 april

www.jakopahlbom.nl

Tijd 20.15 uur  Prijs € 20,-

BEAUVOIR & SARTRE EEN TÊTE-À-TÊTE

WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF In onze grote zaal ziet u een topcast met onder anderen Jacob Derwig en Maria Kraakman in de toneelklassieker Who’s Afraid of Virginia Woolf. In de regie van Erik Whien wordt dit wereldberoemde verhaal van Edward Albee niet alleen een botsing tussen twee generaties, tussen het verharde en verbaal zwaarbewapende koppel Martha en George en de hoopvolle en dromerige Nick en Honey. Het wordt meer een ontluisterende studie naar de mens en zijn hang naar een wereld waar de leugen het wint van de waarheid. Op vrijdag 20 september speelt Dood Paard hun vijfsterrenversie van Who’s Afraid of Virginia Woolf met o.a. Naomi Velissariou. Deze voorstelling zou ooit eenmalig gespeeld worden maar kreeg zoveel goede reacties (Publieksfavoriet Nederlands Theaterfestival 2013) en goede recensies (vijf sterren in De Volkskrant) dat hij hernomen wordt.

tekst

Edward Albee

regie

Erik Whien

Spel

Jacob Derwig, Sanne den Hartogh, Maria Kraakman, Kirsten Mulder Datum dinsdag 8 & woensdag 9 april Tijd 20.15 uur  Prijs € 17,50 www.toneelschuur.nl

14

regie

Johan Doesburg

Spel Ariane Schluter, Reinout Bussemaker Datum woensdag 21 mei t/m 1 juni Tijd 20.15 uur  Prijs € 17,50 www.nationaletoneel.nl De nieuwe voorstelling van het Nationale Toneel Beauvoir & Sartre gaat op zaterdag 24 mei 2014 in première in Theater aan het Spui. Na grote boekbewerkingen zoals Tirza, De prooi en Het stenen bruidsbed, maakt regisseur Johan Doesburg samen met Ariane Schluter een voorstelling over de minnaars en wapenbroeders Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Samen onderzoeken ze de ‘Vrijheid’ waar Beauvoir en Sartre zo voor vochten. Hun controversiële teksten wekten vaak de woede van de ‘reaguurders’ van hun tijd, maar kenden ook vele bewonderaars die zich maar al te graag spiegelden aan deze glamoureuze hogepriesters van het existentialisme.


15


reclame

ve

rw aC Ht

? ,-

? ,-

l e k in

? ,-

w r e t a e tH ? ,-

10,-

op = op


op de eerste rij weekendreeks

sterke regisseurs

toneel en dansreeks

Een heel seizoen, iedere maand een mooie voorstelling op vrijdag of zaterdag!

Lange tijd aangeprezen als jonge regietalenten, maar nu zo gevestigd en succesvol als het maar zijn kan. 6 mooie toneelstukken door topregisseurs voor € 75,-

Een mooie mix van toneel- en dansvoorstellingen. De ene maand ziet u een prachtige dansvoorstelling en de maand erna een schitterend toneelstuk.

vr 1 nov

vr 7 mrt

wo 16 okt

vr 13 dec | dans

wo 5 mrt | toneel

Garry Davis

Elektra

GhostTrack

Elektra

Marjolijn van Heemstra

Het Nationale Toneel

Leine Roebana

Het Nationale Toneel

za 14 dec

za 5 apr

vr 10 jan | toneel

za 12 apr | dans

Hideous (Wo)men

BUG

Zo’n mooie dag

Programma B

Boogaerdt / vd Schoot

Jakop Ahlbom

Hans Dagelet & Joke Tjalsma

Nederlands Dans Theater 2

vr 10 jan

Zo’n mooie dag

za 3 mei Motregenvariaties

Joke Tjalsma & Hans Dagelet

Ria Eimers & Olga Zuiderhoek

za 8 feb | dans Nieuw werk, Shaun Parker & Company

di 13 mei | toneel Rood, NTGent

vr 21 feb

za 31 mei

Who’s Afraid of Virgina Woolf, Erik Whien

Poëten en bandieten

Beauvoir & Sartre

De Warme Winkel

Het Nationale Toneel

do 17 apr

8 voorstellingen voor ¤ 115,-

toneel- oF danskijker? Als toneel- of danskijker zit u tegen een scherp tarief op de eerste rij bij een flink aantal voorstellingen.Er worden speciaal voor u inleidingen, voor- of nabesprekingen georganiseerd. Bij de eerste bijeenkomst legt een expert de kunst van het toneelkijken uit. Leuk voor beginners èn gevorderden. Voor de danskijkers is er uiteraard een inleiding door een dansexpert. Na iedere voorstelling schrijft u een korte beoordeling. Aan de hand van de beoordelingen bepalen we welke voorstellingen de Toneel- en Danskijkerprijzen winnen.

toneelkijkerprojeCt 15 voorstellingen. voor € 150,-

danskijkerprojeCt 9 voorstellingen voor € 120,-

6 voorstellingen voor ¤ 75,-

Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden), Paul Knieriem do 12 dec

Wreed en teder, Michiel de Regt di 18 feb

De muurspecht, Paul Knieriem vr 7 mrt

Elektra, Casper Vandeputte wo 9 apr

6 voorstellingen voor ¤ 85,-

Caligula, Thibaud Delpeut

kindertoneel kijkerreeks 6+

toneelproeverij

Jonge theaterbezoekers (en hun ouders of verzorgers) zien vier speciaal voor hen geselecteerde voorstellingen. Ze worden als VIPs ontvangen met limonade, ze krijgen een tour achter de schermen, ontmoeten de acteurs en leren nieuwe toneelvriendjes kennen. Na de voorstellingen organiseren we een leuke workshop die aansluit op de voorstelling. De ouders kunnen dan nog rustig wat drinken in de foyer.

In samenwerking met de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel organiseren wij een Toneelproeverij. Iedere voorstelling wordt voorafgegaan door een inleiding.

Deelname kost slechts ¤ 30,-

6 voorstellingen voor ¤ 115,-

Locatie :

Locatie :

tHeater aan Het spui

koninklijke sCHouwburg

zo 27 okt

zo 26 jan

di 24 sep

vr 18 okt

De gebroeders Kist

Zebra Zebra

Vals

De ideale man

Percossa en Oorkaan

BonteHond / NTJong

Het Nationale Toneel & NTGent

het Nationale Toneel

zo 17 nov

zo 6 apr

Villa Kakelbont

De man die alles wist

Theater Gnaffel

Maas theater en dans, Jetse Batelaan

za 8 feb do 12 dec

Wreed en teder Toneelschuur producties

O Jardim Ervaar daar hier do 10 apr

De pelikaan

vraag de Folder aan

za 8 mrt

publiciteit@theateraanhetspui.nl www.theateraanhetspui.nl

Elektra Het Nationale Toneel

17

Toneelgroep Amsterdam


nieuwsgierig? l n . i u p s t e H n a a r e t a e H t . w ww reservee r: (070) 3 46

volg ons facebook.com/theateraanhetspui twitter.com/theaterahspui

openingstijden De kassa is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 - 18:00. Op voorstellingsavonden tot 22:00. In de weekenden vanaf anderhalf uur voor aanvang van de voorstelling.

kaarten kopen via de website Via www.theateraanhetspui.nl kunt u 24 uur per dag online kaarten kopen. U betaalt snel en veilig via uw eigen bank met iDEAL. De kaarten worden toegestuurd. Indien u korter dan vijf dagen van tevoren via internet kaarten bestelt, liggen deze op de dag van de voorstelling voor u klaar bij de kassa.

teleFonisCH oF per email reserveren Tijdens de openingstijden van de kassa kunt u telefonisch uw reservering aan ons doorgeven via telefoonnummer (070) 346 52 72. Buiten openingstijden kunt u uw reservering e-mailen aan kassa@theateraanhetspui.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer, titel van de voorstelling en het aantal kaarten. U ontvangt altijd een bevestiging.

bereikbaarHeid Theater aan het Spui ligt op loopafstand van het Centraal Station en Hollands Spoor. De tram en de bus stoppen nagenoeg voor de deur. En natuurlijk kunt u op de fiets komen. Kiest u toch voor de auto, dan kunt u uitrijkaarten voor de parkeergarage P1 Parking Spui Centre kopen Ă â‚Ź 7,50. Deze zijn voordelig als u langer dan 3 uur parkeert.

verHuringen Als u (ruimtes in) Theater aan het Spui wilt huren voor bijvoorbeeld een receptie, een congres, een vergadering of een eigen voorstelling, dan kunt u contact opnemen met Wilma Heerings via e-mail wheerings@theateraanhetspui.nl of telefonisch (070) 302 40 77.

tHeater aan Het spui Spui 187 2511 BN Den Haag (070) 346 52 72 kassa@theateraanhetspui.nl www.theateraanhetspui.nl

samenwerkingen Theater aan het Spui - Huiskamer van Den Haag is trots om samen te werken met het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg, Theater Dakota, het Nederlands Danstheater, het Haags Theaterhuis, De Betovering, Korzo en vele anderen.

ontwerp en artdireCtion Since Today - www.sincetoday.com

FotograFie Lauren Hillebrandt Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van Theater aan het Spui en andere rechthebbenden. Wijzigingen voorbehouden.

18

52 72


19Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.