Theater aan het Spui - Ontroert

Page 1

t r e o r t On

2013

september


Voorwoord

“HET WORDT EEN MOOI JAAR MET VEEL VERANDERINGEN” 2


“ HET PIEPT, RUIST, KNETTERT EN KRAAKT EN IN ALLES LIGT ZIJN GEVOEL. FENOMENAAL. ” Dit schreef Martijn Romijn, een van onze vaste bezoekers, vorig seizoen na het zien van An Old Monk, de prachtige voorstelling van Josse de Pauw. Ik vind het mooi beschreven: een voorstelling die piept en kraakt en vooral: met gevoel. Ook komend seizoen, dat nu bijna gaat beginnen, gaan we weer met elkaar op zoek naar die voorstelling die raakt, die op een of andere manier beweegt, die kippenvel bezorgt. Theater aan het Spui als plek die ontroert! Het wordt een mooi jaar met veel veranderingen. Nieuwe tribunes met nieuwe stoelen, nieuwe vloeren in de zalen, een nieuwe bar in de foyer, nieuwe horeca, nieuwe voorstellingen, nieuwe vormgeving en hopelijk ook veel nieuwe bezoekers. In Theater aan het Spui ontmoet je elkaar en de theatermakers, maak je kennis met de nieuwste podiumkunstontwikkelingen en is het gezellig voor aanvang van de voorstelling en na afloop. Op de jurybijeenkomst van de toneel- en danskijkers mocht ik bekendmaken welke voorstellingen onze vaste bezoekers de mooiste vonden van het seizoen 2012/2013. Na iedere voorstelling schreven de toneel- en danskijkers trouw hun 3

recensies en beoordeelden ze wat ze gezien hadden. Het was een ontzettend feestelijke avond. Dit soort avonden zijn mij zeer dierbaar want ik zie hoe betrokken ons publiek is. Het is leuk om ervaringen te delen en over smaak te twisten. We trappen in september af met het beste en belangrijkste van het afgelopen seizen. Dé kans om nog een keer de mooiste voorstellingen te zien of kennis te maken met de voorstellingen die bekroond zijn. Kijk naar de acteurs die prijzen hebben gewonnen. Allemaal bewezen successen! Op 1 en 2 september openen we met de voorstelling die ons publiek heeft gekozen als mooiste van het afgelopen seizoen: MightySociety10.

MIGHTY SOCIETY10

MightySociety zo 1 & ma 2 sep L e es me er

Cees Debets, Directeur

op pag.5


September

WAT IS ER IN SEPTEMBER TE BELEVEN? er Toneelkijk ulken M n a Brigitte v h a ar schreef in recensie:

MIGHTSOCIETY10

De Sunshine Show

MightSociety 10

“Decor, geluid, verlichting en de livemuziek zijn perfect verzorgd en ook het acteerwerk is van hoog niveau. Dit stuk zuigt al je aandacht op en verveelt geen seconde. Sterk vertroebelde familieverhoudingen door affectieve verwaarlozing en een neerbuigende houding worden glashelder in beeld gebracht. De familie ruziet, het personeel kijkt toe. Het is tegelijkertijd het oude Europa versus het opkomende Azië, met (voorlopig) alleen maar verliezers.”

4


September

Karaoke-tragedie

DE SUNSHINE SHOW

MIGHTSOCIETY10

“De Vroedt werkt met veelzeggende, mooi uitgebalanceerde tegenstellingen.” **** NRC Handelsblad “Het lijkt alsof alle tien de delen van Mightysociety hebben toegewerkt naar dit moment.” Het Parool Winnaar Toneelkijkerprijs 2012/2013!

wo 4 sep / 20:15 / € 15,00

Nederlands Theater Festival (TF) 2013 Deze voorstelling is geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2013.

Actrice Esther Scheldwacht maakte vorig seizoen in Theater aan het Spui de voorstelling De Sunshine Show. Het werd een groot succes met enthousiaste publieksreacties, schitterende recensies en een selectie als beste voorstelling van 2013 door het Theaterfestival. De jury schreef: “Esther Scheldwacht kan het allemaal: vertellen, transformeren, uithalen, amuseren en je met ingehouden adem en tot tranen toe laten zwijgen. Ingenieus rijgt zij scènes aaneen tot een aangrijpende voorstelling.”

Toneel

MIGHTY SOCIETY10

Spel, tekst, concept: Esther Scheldwacht www.estherscheldwacht.nl

DE SUNSHINE SHOW

“Een krachtig aanbevolen wonder, dat is het.” Groene Amsterdammer

zo 1 (15:00) & ma 2 sep (20:15) / € 17,50 Wij beginnen het seizoen met het met sterren overladen MightySociety10. De winnaar van de Toneelkijkerprijs 2012/2013, de publieksprijs van Theater aan het Spui. Het is het laatste en meest persoonlijke deel uit de mightysociety-reeks van regisseur Eric de Vroedt. Voor het project won hij de Amsterdamprijs 2012, de Prijs van de Kritiek 2012 en kreeg hij de Clara Meijer-Wichmann Penning 2012 uitgereikt. Hein van der Heijden is voor zijn rol als Lex in MightySociety10 genomineerd voor de Louis d’Or.

“Verbluffende ode aan ‘Ladyboy’” ***** De Volkskrant Nederlands Theater Festival (TF) 2013 Deze voorstelling is geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2013.

Tekst en regie: Eric de Vroedt Spel: o.a. Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Phi Nguyen, Esther Scheldwacht Muziek: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong www.mightysociety.nl

5


September

Toneel

SPEELDRIFT Muziek

THE HAGUE ETHOSPHERIC ORCHESTRA

do 5 t/m za 7 sep / 20:15 / € 17,50 Rik van den Bos maakte samen met Casper Vandeputte voor Speeldrift een bewerking van de opzienbarende roman van de Duitse auteur Juli Zeh. Acteur Stefan de Walle is voor zijn rol in Speeldrift genomineerd voor de Arlecchino en Tamar van den Dop voor de Colombina, de toneelprijzen voor de indrukwekkendste bijdragende rollen. Casper Vandeputte is met ingang van dit seizoen de nieuwe regisseur van het Nationale Toneel. Hij werkt daar nu aan zijn nieuwe projecten Nieuwspoort en Elektra.

do 19 sep / 20:15 / € 15,00

www.nationaletoneel.nl

Jazzliefhebbers keken uit naar Jazz op zondagmiddag in Theater aan het Spui. Het The Hague Ethospheric Orchestra (T.H.E.O.) werd een seizoen lang vergezeld door grote namen, zoals Eric Vloeimans, Yuri Honing, Jesse van Ruller, Alex Sipiagin en Norman Winstone. T.H.E.O. heeft nu haar eerste cd opgenomen met behulp van crowdfunding. Natuurlijk wordt deze gepresenteerd met een fantastisch concert en speciale gasten Oene van Geel en jazzsaxofonist Michael Moore.

Toneel

www.theorchestra.nl

4.48 PSYCHOSIS

4.48 Psychosis van Sarah Kane wordt weleens de monoloog der monologen van de laatste twintig jaar genoemd, een hedendaagse Hamlet. Het is het meeslepende relaas van een vrouw die in toenemende mate lijdt aan psychoses en zichzelf verliest in een ongeneeslijke liefde. Het is de laatste tekst die Sarah Kane voor haar zelfmoord schreef. Thibaud Delpeut componeerde er een indringende geluidsinstallatie bij, waarmee actrice Wendell Jaspers in dialoog gaat.

Tekst: Sarah Kane Regie en muziek: Thibaud Delpeut Spel: Wendell Jaspers do 19 sep / 20:15 / € 17,50

www.thibauddelpeut.nl

6


September

SPEELDRIFT “Knap bezig, die Casper Vandeputte! (…) Het is literair theater zonder saai te worden. Sterker nog: het is spannend en leerzaam tegelijk.” **** De Volkskrant

T.H.E.O

SPEELDRIFT “De uiteenzetting over een nieuwe moraal weet Vandeputte knap om te smeden tot theater, met grote inzet door de acteurs vertolkt. (…) Het duo Ada en Alev, gespeeld door Mariana Aparicio Torres en Vincent van der Valk, zet de voorstelling onder hoogspanning.” **** NRC Handelsblad

Speeldrift

4.48 PSYCHOSIS 4.48 Psychosis

“Deze waanzinmonoloog van een zelfmoordenares laat Wendell Jaspers op haar indrukwekkendst zien.” De Volkskrant “Ondanks alle levensangst getuigt Jaspers’ vertolking op virtuoze wijze van levensliefde: de dood wensen om het leven gaaf en ongeschonden te houden.” NRC Handelsblad Festival (TF) 2013 Deze voorstelling is geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2013.

7


Terugblik

THEATER AAN HET SPUI MOMENTEN

s n o t e m e w n e t s t e i f i n u m Op 5 j a d r e t t o R r a a n k e i l b pu

7.

8


1

2

3

4

5

6

Tijdens de toneelkijkerjury bijeenkomst presenteerde Cees Debets onze nieuwe vormgeving.

1

2 Op vrijdag 31 mei ging SCHREEUW,

de nieuwe voorstelling van Firma MES in première. In april spelen ze deze voorstelling nog een paar keer. 3 Na de bekendmaking van de

toneelkijkerprijswinnaar borrelden we er nog vrolijk op los.

4 Op 20 juni werd tijdens de jurybijeenkomst bekend dat MightySociety10 de Toneelkijkerprijs had gewonnen. Die gaan we op 1 september uitreiken wanneer ze weer bij ons spelen.

6 Op donderdag 27 juni organiseerden wij voor de tweede keer Je Bent Zelf een Festival. Omdat we zin hadden in een avond met korte voorstellingen, muziek, kunst, bier en gezelligheid!

5 Eind mei werd het theater overgenomen door The Sadists. Ze kregen de vrije hand voor hun eerste SadistsFest. Met veel Rockabilly, horror en een stier in de foyer.

7 Op 5 juni fietsten we met ons

Heeft u een leuke foto van een bijzonder Theater aan het Spui moment? Bijvoorbeeld een die u op De Parade heeft genomen, bij een inleiding, op het Uitfestival of misschien gewoon wel bij u thuis. Stuur die dan naar redactie@theateraanhetspui.nl.

9

publiek naar Rotterdam voor De komst van Xia van Wunderbaum. Onderweg aten we Sultana’s met acteur Walter Bart.


Oproepjes

ATTENTIE, ATTENTIE ! Oproepje

HAAGS THEATERHUIS ZOEKT CURSISTEN

HEEFT U ZELF EEN OPROEPJE?

Het Haags Theaterhuis biedt samen met Theater aan het Spui theatercursussen aan voor volwassenen. Kies uit een gevarieerd aanbod voor beginners, ervaren amateurspelers en iedereen daar tussenin. Elke theatercursus bevat twee theaterbezoeken in Theater aan het Spui. Kijk op www.haagstheaterhuis.nl voor alle cursussen.

Wilt u een leesclub starten rond Simone de Beauvoir en daarmee naar de voorstelling Beauvoir & Sartre van het Nationale Toneel in mei? Zoekt u breiers om gezellig mee te breien in de foyer? Of zoekt u gewoon iemand om mee naar theater te gaan? Plaats een oproepje in deze rubriek. Stuur een e-mail aan : redactie@theateraanhetspui.nl

SPUIGENOTEN Word vriend van Theater aan het Spui. Word Spuigenoot! De Spuigenoten organiseren allerlei leuke activiteiten zoals een bezoek aan De Parade, lezingen en gezamenlijk theaterbezoek. U kunt gratis lid worden via www.spuigenoten.nl

! e e m p l He

Oproepje

DOE MEE AAN DE NIEUWE SCHWALBE VOORSTELLING Voor hun nieuwe voorstelling Schwalbe zoekt massa is Theatercollectief Schwalbe op zoek naar Haagse figuranten. Leeftijd en ervaring spelen geen rol. Schwalbe speelt tijdens de Nee, Jij Hebt Talent-week in Theater aan het Spui van 2 t/m 4 oktober. Stuur een mail naar productie@schwalbe.nu of kijk op www.schwalbe.nu

10

HELP MEE ALS VRIJWILLIGER TIJDENS HET UITFESTIVAL Op zondag 8 september opent het culturele seizoen met het Haags Uitfestival. Theater aan het Spui is de hele dag open. Daarnaast staan we op het Spuiplein en op het Lange Voorhout. Als u ons wilt helpen, geef u dan op als vrijwilliger. Stuur een e-mail aan publiciteit@theateraanhetspui.nlSeptember

Toneel

MIGHTYSOCIETY10 MightySociety zo 1 & ma 2 sep Muziektheater

Toneel

DE SUNSHINE SHOW

SPEELDRIFT

wo 4 sep

Toneelschuur Producties i.s.m. het Nationale Toneel

Opening culturele seizoen

Culturele verhuur

HAAGS UITFESTIVAL

BLOEDDORST

Esther Schyeldwacht

do 5 t/m za 7 sep

Lange Voorhout en Spuiplein

Theatergroep Spot do 13 t/m zo 16 sep

zo 8 sep

Muziek

U KUNT NOG TONEELKIJKER WORDEN Eind september starten de nieuwe toneelkijkerseries weer. De eerste voorstelling is Vals van NTGent met vooraf de minicursus toneelkijken. U kunt zich nog inschrijven. De folder met meer informatie sturen we u graag toe. Stuur een e-mail aan

THE HAGUE ETHOSPHERIC ORCHESTRA T.H.E.O. & Oene van Geel en Michael Moore

kassa@theateraanhetspui.nl

do 19 sep 14


September

Toneel

Culturele verhuur

4.48 PSYCHOSIS 150 JAAR VRIJHEID Thibaud Delpeut & Toneelschuur Producties

Stichting Samen Sterk zo 22 sep

Wat inspireert u? Het thema van volgende maand is “Inspireert”. Aan u de vraag: wat inspireert u? Is het een schrijver, een stad, een persoon of iets heel anders? Reageer via redactie@theateraanhetspui.nl

do 19 sep

Toneel

WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF Dood Paard vr 20 sep

Toneel

VALS

NTGent / het Nationale Toneel di 24 t/m vr 27 sep

ten online r a a k w u Ko o p spui.nl t e h n a a r te w w w. t h e a 52 72 6 4 3 ) 0 7 of bel (0

Toneel

ONE HOUR Edit Kaldor do 26 sep

Muziek

REINBERT DE LEEUW

Dag in de Branding / Asko|Schönberg za 28 sep


September


Open podium

DIT VINDT U ONTROEREND n e r u t s n i s ocht alle Um

IEDERE MAAND STAAT EEN ANDER THEMA CENTRAAL.

GWENDA JAKOBS

MARTIJN WESTEROP

Dit nummer is het thema ontroert. We vroegen u: waardoor werd u het laatst ontroerd? U mocht alles insturen. Als het maar ontroerend is.

CEES DEBETS Mijn lievelingsroos geplukt door mijn grote liefde

WILMA HEERINGS

www.sharonvandenberg.nl

JOOST DE KLEINE

Het 60 jarige huwelijk van mijn opa en oma. Nog steeds verliefd.

We namen afscheid van Deniese. Met ingang van dit seizoen hebben wij een nieuwe cateraar. Onze superbarvrouw blijft werken voor onze oude cateraar op een andere locatie.

17

“ Wat mij ontroert is mijn zoon van drie en een half, die heel serieus en geconcentreerd In de maneschijn zit te zingen (inclusief bewegingen van hoe een vogel vliegt en hoe een vis zwemt). Hij zit op een kastje en neemt heel trots het applaus in ontvangst. Een theatermaker in de dop.”

WAT INSPIREERT U?

Het thema van volgende maand is “Inspireert”. Aan u de vraag: wat inspireert u? Is het een schrijver, een stad, een persoon of iets heel anders? Reageer via redactie@theateraanhetspui.nl


Interview

INTERVIEW MET ESTHER SCHELDWACHT

De Haagse theatermaakster en actrice Esther Scheldwacht speelt in september in zowel MightySociety10 (winnaar Toneelkijkerprijs 2012/2013) als haar eigen De Sunshine Show. Beide voorstellingen zijn geselecteerd als beste van afgelopen seizoen door de Nederlandse Toneeljury. Later speelt ze in Bossen (de opvolger van het succesvolle Branden) van het Ro Theater en maakt ze een nieuwe monoloog, Op een mooie Pinksterdag. 18


Je bent met twee voorstellingen geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury. Hoe is dat?

Je woont in Den Haag. Kan het Haagse publiek dat merken?

Het voelt als een prijs! Het is een ontzettende eer om geselecteerd te worden. Een vakjury bepaalt de belangrijkste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Ik ben het meest blij om te zien dat het kan met zo’n kleine productie als De Sunshine Show. Het maakt de voorstelling zichtbaarder dan daarvoor. Mensen gaan er toch anders kijken nu het een van de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen is.

Op een mooie Pinksterdag speelt in Den Haag zonder dat ik dat in de voorstelling benoem. Als ik het zou mogen filmen, zou het mijn hardlooprondje zijn waar het zich afspeelt. En de grote Nederlandse liefde van Sunshine kwam uit Den Haag. De school uit het stuk, waar het ook mee eindigt, is het Dalton College. Ik vind het grappig om Den Haag op een bepaalde manier een plekje te geven in mijn voorstellingen.

Komt het vaker voor dat iemand met twee voorstellingen geselecteerd wordt?

Wat ontroert jou?

Nou, het is mijn eerste keer althans. Ik heb een keer eerder in die lijst gestaan toen ik speelde in Branden van het Ro Theater. Daar was ik toen ook heel trots op. Het maakt ontzettend uit of je achter de voorstelling staat. Dat probeer je natuurlijk altijd wel te doen, maar van de ene voorstelling hou je gewoon meer dan van de andere. MightySociety10 is zo’n fijne voorstelling. Eric de Vroedt heeft dat ontzettend goed geschreven en geregisseerd. Alles klopt eraan.

De eigenheid van mensen. Dat merk je vaak al in een klas vol kinderen, daar zitten altijd een paar heel eigenzinnige tussen. In het theater ontroert het als theatermakers of acteurs je heel dichtbij laten komen en je laten delen in hun verhaal. Soms zie je dat acteurs heel erg hun best staan te doen om te laten zien hoe ver ze durven gaan of om een staaltje van hun kunnen ten toon te spreiden, maar dat schept voor mij dan juist een enorme afstand. Laat me maar gewoon zien wie je bent en wat je echt te melden hebt, denk ik dan. Dan heb je me.

Je speelt na Branden en Kust straks in Bossen bij het Ro Theater. Wat kunnen we verwachten? Het is een enorm stuk. Een spannende uitdaging voor regisseur Alize Zandwijk om het behapbaar te maken. Bij de schrijver Wajdi Mouawad gaat het vaak over generaties en bloedbanden. Om te leven moet je weten wie je bent en waar je vandaan komt. In Branden ging het over drie generaties, maar in Bossen over nog veel meer! Maar dat mag je als kijker loslaten, het gaat om het grotere geheel.

Jouw eigen nieuwe voorstelling heet Op een mooie Pinksterdag. Lijkt die op De Sunshine Show? Het is ook een monoloog, gespeeld door Stefan De Walle (het Nationale Toneel). Anders dan De Sunshine Show, dat een opeenstapeling van gebeurtenissen en onthullingen is, gaat het hier eigenlijk om één grote, ingrijpende gebeurtenis. Het zet het leven van die man volledig overhoop. En hoe ga je om met het leven als het overhoop ligt?

19

AGENDA zo 1 & ma 2 sep: MightySociety10 wo 4 sep: De Sunshine Show do 13 & vr 14 mrt: Bossen van het Ro Theater wo 4 t/m zo 8 jun: Op een mooie Pinksterdag


September

WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF

Who‘s Afraid of Virginia Woolf

“Een verschrikkelijk goede voorstelling. En alles treft doel: in volle overtuiging richting ondergang.” ***** De Volkskrant

Vals

“Briljante, razend knappe en ongemeen schitterende versie die Dood Paard van Virginia Woolf geeft.” ***** Theaterkrant

20

One Hour


September

Toneel

WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF

VALS Lot Vekemans won voor deze tekst de Taalunie Toneelschrijfprijs. Dit seizoen schrijft zij Vals voor actrices Betty Schuurman en Elsie de Brauw.

vr 20 sep / 20:15 / € 17,50 Dood Paard speelt nog een keer hun vijfsterrenversie van Who’s Afraid of Virginia Woolf met o.a. Naomi Velissariou. De legendarische tekst van Edward Albee wordt integraal gespeeld in een sobere enscenering. De voorstelling zou eenmalig gespeeld worden maar werd zo goed ontvangen en kreeg zulke laaiende recensies dat hij hernomen wordt.

Toneel

VALS

Tekst: Edward Albee Spel: Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel, Manja Topper, Naomi Velissariou www.doodpaard.nl

di 24 t/m vr 27 sep / 20:15 / € 20,00 Eerder speelde in Theater aan het Spui de NTGentsuccessen Zus van en het internationaal bejubelde Gif. Beide stukken zijn geschreven door het Nederlands schrijftalent Lot Vekemans. In seizoen 2010/2011 won Gif de felbegeerde Toneelkijkerprijs, de publieksprijs van Theater aan het Spui. Elsie de Brauw won de Theo d’Or voor haar rol in Gif en Lot Vekemans won voor deze tekst de Taalunie Toneelschrijfprijs. Dit seizoen schrijft zij Vals voor actrices Betty Schuurman en Elsie de Brauw. Johan Simons, gelauwerd regisseur en artistiek leider van de Münchner Kammerspiele, regisseert dit psychologisch drama met hoog thrillergehalte. Bert Luppes speelt de rol van de man in Vals.

WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF Nederlands Theater Festival (TF) 2013 Deze voorstelling is geselecteerd als Publieksfavoriet in het Nederlands Theater Festival.

Tekst: Lot Vekemans Regie: Johan Simons Spel: Elsie de Brauw, Betty Schuurman, Bert Luppes www.nationaletoneel.nl / www.ntgent.be

21


September

Muziek

Toneel

ONE HOUR

REINBERT DE LEEUW

do 26 sep / 20:15 / € 15,00 Theatermaakster Edit Kaldor koppelt in haar voorstelling One Hour een uitgesproken theatrale vorm aan een existentieel thema: onze verhouding tot tijd en de dood. Zij begint met een aantal tijdexperimenten en persoonlijke verhalen. De voorstelling mondt vervolgens uit in een intense, zintuiglijke ervaring: een reis door de lichamelijke en geestelijke gewaarwordingen die verbonden zijn aan het sterven. U wordt gewikkeld in een omgeving van lotgenoten, geluiden, beelden en vragen.

za 28 sep / 18:00 / € 17,50 Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september staat Dag in de Branding in het teken van dirigent en musicus Reinbert de Leeuw, een van de meest karakteristieke pleitbezorgers van de nieuwe muziek. We vieren zijn 75ste verjaardag met werk van componisten die hem dierbaar zijn. In Theater aan het Spui wordt op zaterdag 28 september om 18:00 Suite op. 29 van Arnold Schönberg uitgevoerd door Asko|Schönberg. De andere locaties van het festival zijn Korzo, de Nieuwe Kerk en de Dr. Anton

Concept en regie: Edit Kaldor Spel: Hester van Hasselt, Saskia Hegt, Jack Monkau, John Serkei, David de Lange

Philipszaal.

www.editkaldor.com

Een passe-partout voor vrijdag en zaterdag kost € 70. Een dagkaart voor de concerten op zaterdag kost € 50. Tot en met 8 september geldt een speciaal early bird tarief. www.dagindebranding.nl

CULTURELE VERHUUR Theater aan het Spui verzorgt ook de kaartverkoop voor partijen die het theater gehuurd hebben voor hun eigen voorstelling of evenement. Als u ook (ruimtes in) Theater aan het Spui wilt huren, neem dan contact op met Wilma Heerings. Via e-mail: wilma@theateraanhetspui.nl of telefonisch (070) 302 40 77

Bloeddorst

150 jaar vrijheid

Theatergroep Spot

Stichting Samen Sterk

do 13 & vr 14 sep / 20:15 / € 16,50 za 15 & zo 16 sep / 14:00 / € 16,50

zo 22 sep / 14:00 / € 15

Een musical vol grappige momenten, ontroerende en opzwepende liedjes en een klein beetje... bloeddorst. Net als voorgaande jaren belooft deze productie weer een te worden waar Theatergroep Spot trots op kan zijn, maar nog belangrijker: waarmee ze u als toeschouwer weer een onvergetelijke avond zal bezorgen.

Regie: Philippe van Schingen www.theatergroepspot.nl

22

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en De Nederlandse Antillen. Ter gelegenheid hiervan presenteert Stichting Samen Sterk een cultureel programma met artiesten die hun wortels hebben in Suriname en Curaçao, waaronder Denise Jannah, Winston Scholsberg, Izaline Calister, Danielle en Steven Bourne, Oscar Harris en Tommy Thompson, staan garant voor een boeiende middag.


Reinbert de Leeuw

September

23


Reclame


Colofon

NIEUWSGIERIG? NL . I U P S T E NH A A R E T A E WWW.TH VOLG ONS

RESERVEE R: (070) 3 46

facebook.com/ theateraanhetspui twitter.com/theaterahspui

OPENINGSTIJDEN

De kassa is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 - 18:00. Op voorstellingsavonden tot 22:00. In de weekenden vanaf anderhalf uur voor aanvang van de voorstelling.

KAARTEN KOPEN VIA DE WEBSITE Bestel online kaarten via www.theateraanhetspui.nl. U betaalt snel en veilig via uw eigen bank met iDEAL. De kaarten worden toegestuurd. Indien u korter dan vijf dagen van tevoren via internet kaarten bestelt, liggen deze op de dag van de voorstelling voor u klaar bij de kassa.

TELEFONISCH OF PER EMAIL RESERVEREN

Tijdens de openingstijden van de kassa kunt u telefonisch uw reservering aan ons doorgeven via telefoonnummer (070) 346 52 72. Buiten openingstijden kunt u uw reservering e-mailen aan kassa@theateraanhetspui.nl. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer, titel van de voorstelling en het aantal kaarten. U ontvangt altijd een bevestiging.

52 72

BEREIKBAARHEID

Theater aan het Spui ligt op loopafstand van het Centraal Station en Hollands Spoor. De tram en de bus stoppen nagenoeg voor de deur. En natuurlijk kunt u op de fiets komen. Kiest u toch voor de auto, dan kunt u uitrijkaarten voor de parkeergarage P1 Parking Spui Centre kopen à € 7,50. Deze zijn voordelig als u langer dan 3 uur parkeert.

THEATER AAN HET SPUI

Spui 187 2511 BN Den Haag (070) 346 52 72 kassa@theateraanhetspui.nl www.theateraanhetspui.nl

ONTWERP EN ARTDIRECTION

Since Today www.sincetoday.com

VERHURINGEN

Als u (ruimtes in) Theater aan het Spui wilt huren voor bijvoorbeeld een receptie, een congres, een vergadering of een eigen voorstelling, dan kunt u contact opnemen met Wilma Heerings via e-mail wilma@theateraanhetspui.nl of telefonisch (070) 302 40 77.

FOTOGRAFIE

Omslag en poster Lauren Hillebrandt www.laurenhillebrandt.com MightySociety10 en Speeldrift Sanne Peper De Sunshine Show Martijn Beekman 4.48 Psychosis Roel van Berckelaer One Hour Pepijn Lutgerink Vals Dimitri van Zeebroeck Who’s Afraid of Virginia Woolf Emilio Troncoso Larrain Momenten 1 t/m 5 + foto pag. 2 Rob Hogeslag Moment 6 Maurice Haak Moment 7 Saartje Oldenburg

SAMENWERKINGEN

Theater aan het Spui is trots om samen te werken met het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg, Theater Dakota, het Nederlands Danstheater, het Haags Theaterhuis, De Betovering, Korzo en vele anderen.

25

Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van Theater aan het Spui en andere rechthebbenden. Wijzigingen voorbehouden.


Oktober

WE WERPEN EEN BLIK VOORUIT NEE, JIJ HEBT TALENT! CITY OF DREAMS (9+) THEATER AAN HET SPUI wo 2 t/m vr 4 okt Een nieuw festival waarin de beste nieuwe theatermakers hun nieuwste voorstellingen laten zien. U ziet het beste van ITs, het beste van Fringe en de nieuwe voorstelling van Schwalbe. Verder veel randprogrammering, muziek en bijdragen van schrijverscollectief De Kosmonaut.

VAN MAAS THEATER EN DANS vr 11 t/m zo 13 okt Het hele theater vormt het decor voor het nieuwe theaterfestival City of Dreams. Voor kinderen met ouders die het iets kan schelen. Alles over het nieuwe eten, het nieuwe leren, over duurzaamheid, ruilen, slapen en delen. (inclusief maaltijd).

MOBY DICK VAN DE VEENFABRIEK wo 16 & do 17 okt De vijfsterrenvoorstelling van De Veenfabriek waarmee ze in Duitsland harten veroverde en met staande ovaties en enthousiast gejubel werd ontvangen. De mond van Loek Zonneveld, de theaterjournalist van De Groene Amsterdammer, viel er wagenwijd van open: “zo’n sterk, energiek, vet, prachtig vol geluid.” Mis dit niet!

nline o t s 52 72 a 6 v l 4 a 3 ) n 0 e t 7 r 0 ( l aa Ko o p u w k a a n h e t s p u i . n l o f b e ter w w w. t h e a

WAT INSPIREERT U? Het thema van volgende maand is “Inspireert”. Aan u de vraag: wat inspireert u? Is het een schrijver, een stad, een persoon of iets heel anders? Reageer via redactie@theateraanhetspui.nl

EN NATUURLIJK NOG VEEL MEER. Zoals een nieuwe tekst van Magne van den Berg, Festival De Betovering in de herfstvakantie, Het spookhuis der geschiedenis van Wunderbaum en Ghost van Abattoir Fermé.

de m n e g l o v t o T

a an d !