Page 1

Na Middernacht Nachtelijk plezier in een nieuwe uitbreiding

Architectural plans Stap voor stap een landhuis bouwen

Interior design Slaapkamers op vier manieren inrichten


Inhoud · Nummer 1 2010

Nieuws

4 De laatste nieuwtjes en feiten 14 De Sims 3 op de Nintendo 3DS 15 De Sims 3 op consoles en handheld 

First impressions

6 De Sims 3 Na Middernacht 12 De Sims Middeleeuwen 24 De Sims 3 Supersnelle Accessoires 

Inside story’s

18 21 25 28

Achter de bar De persoon achter de Sim Steve Jablonsky Fotocollage

Fashion advice

22 Peuters 

Interior design

16 Slaapkamers 

Architectural plans

26 Klassiek landhuis 

Na Middernacht

De Sims Middeleeuwen 2 | Simview

6

12

Custom content

19 Mods 20 Downloads 

Vervolgverhaal

30 Papa‟s bloed

Nintendo 3DS

14


Interior design

16

Custom content

19

Fashion advice

22

Supersnelle Accessoires

24

Steve Jablonsky

25

Architectural plans

26

Vervolgverhaal · Papa’s bloed

30 Simview | 3


Nieuws · De laatste nieuwtjes en feiten De Sims 3 Deluxe aangekondigd

Tussen alle aankondigingen van De Sims Middeleeuwen, De Sims 3 Na Middernacht en De Sims 3 voor consoles en handheld, heeft EA nog iets aangekondigd. Deze is een kleine verrassing, want EA heeft er geen groot nieuws van gemaakt. De Sims Deluxe is geen nieuw spel, maar een verzameling van games voor een lagere prijs dan wanneer je alle games apart zou kopen voor de adviesprijzen. In de deluxe-versies van The Sims en De Sims 2 zaten altijd drie games: het basisspel en twee uitbreidingspakketten. In deze versie zitten maar twee games: De Sims 3 en de uitbreiding Ambities. We vermoeden dat de gamesbundel € 59,99 gaat kosten, maar in Nederland en België zal het niet verschijnen.

Barnacle Bay

Op 23 september is er een nieuwe stad in de De Sims 3-Store verschenen. Deze stad, genaamd Barnacle Bay, heeft alles wat een piratenstad nodig heeft: cafés, piratenkledij, nieuwe voorwerpen en prachtige nieuwe kavels. Jaag op relekwieën, drink een drankje in de diepzeecafetaria en rust daarna lekker uit in je piratenhutje aan het water. Barnacle Bay is een nieuwe stad waar je in kunt wonen en je kunt er niet naar op vakantie met Wereldavonturen. Helaas hangt er een fiks prijskaartje aan: 1650 SimPoints, dat staat gelijk aan € 16,50. Voor 18 nieuwe voorwerpen en de nieuwe wereld is dat toch wel een diepe tast in de buidel voor sommigen.

Zwembadfeestje in Italië

Dit jaar bestaat De Sims 10 jaar. In veel landen werd dit aan het begin van het jaar groots gevierd en zijn de festiviteiten nu al een tijdje afgelopen. In Italië is het jubileum nog niet vergeten, want daar werd er nog een speciaal zwembadfeestje gehouden. Op 16 augustus konden badgasten een door EA ingerichte tent bezoeken. Daar werden allerlei De Simsgoodies verkocht, zoals een haarband met daarop het Simsdiamantje, T-shirts met het Sims-logo en sleutelhangers. De feestdag lijkt ook een soort community meeting te zijn geweest die ieder jaar door EA Italië georganiseerd wordt. Misschien iets om in de gaten te houden voor je vakantie volgend jaar?

4 | Simview

Gênant accessoirepakket

In Noorwegen zullen ze zich wel schamen, want het accessoirepakket Supersnelle Accessoires heet in het Noors The Sims 3 Full Fart. Engelsen kunnen dit lezen als “volle scheet”. Supersnelle Accessoires heet in het Engels Fast Lane Stuff en in het Duits weer Gib Gas-Accessoires. Alle drie de vertalingen lijken niet echt op elkaar. EA vertaalt de titels van games wel vaker niet letterlijk. Dit gebeurt niet alleen omdat een letterlijke vertaling niet altijd klopt, maar ook omdat het origineel niet altijd lekker in de mond ligt. Na Middernacht heet in bijvoorbeeld het Engels én het Duits Late Night en in Duitsland kent met Ambities als Traumkarrieren: droomcarrières. Je kunt overigens alle Europese De Sims-cd‟s in het Nederlands spelen.

De Sims 3 op de iPhone

Deze zomer is De Sims 3 Ambities uitgekomen voor de iPhone. Een van de dingen waar veel iPhone-gamers op hebben zitten te wachten is eindelijk door EA gerealiseerd: baby‟s. Sims kunnen nu baby‟s krijgen en ze laten opgroeien op de iPhone. Behalve de alledaagse bezigheden die je Sims kunnen ondernemen, zijn er ook beroepen die ze kunnen uitoefenen. In de gewone app konden je Sims alleen maar werken in rabbit holes. De Sims 3 Na Middernacht voor de iPhone is aangekondigd en zal begin 2011 verschijnen. Net als in de pc-versie kunnen Sims „s nachts naar allerlei clubs en lounges en er wordt door de producers gesproken over dark personalities. Zou dit betekenen dat er vampiers in de app komen?

Gratis T-Mobile-downloads

Via een website van T-Mobile en EA kun je nu coole, gratis voorwerpen voor in De Sims 3, Skate 3 en Need for Speed World downloaden. Er zijn onder andere schoenen, muziekinstallaties en shirtjes verkrijgbaar. Maar hoe werkt dit nou allemaal? Ga als eerst naar tmoblie.ea.com en log in met je De Sims 3-account. Als je ingelogd bent en je wilt iets downloaden, wordt er om een code gevraagd. Hier moet je de code get connected intypen. Daarna klik je op Unlock Content en klaar is Kees! Je download staat nu bij je Storegeschiedenis op de website van De Sims 3. Het duurt alleen wel even voordat je alle spullen tot je beschikking hebt, want je kunt slechts één item per 24 uur downloaden.


ARTIKEL LOEK HAANAPPEL

+ KARLIJN VAN DEN BOS + EDWIN VAN LAAR

De Sims 3 Seizoenen?

Bridgeport in Twinbrook

In een interview met producer Melanie Lam verklapt zij dat het team werkt aan seizoenen voor in De Sims 3. Het team wilde dit er al bij Na Middernacht in stoppen, maar heeft dit uiteindelijk niet gedaan omdat ze er een los pakket van willen maken. Voor veel gamers is dit goed nieuws, aangezien De Sims 2 Seizoenen voor veel spelers hun favoriete pakket is. In De Sims 3 Ambities was er al een cheat waarmee je het kon laten sneeuwen en regenen Is dit genoeg bewijsmateriaal en kunnen we hiermee concluderen dat De Sims 3 Seizoenen er aankomt?

Onlangs is er een erg leuke easter egg gevonden in Twinbrook, de stad die je krijgt bij De Sims 3 Ambities. Als je in het stadsoverzicht in de cameramanmodus rondkijkt, zie je namelijk in de mist een stadje dat verdacht veel op Bridgeport, de stad in Na Middernacht lijkt. Wie weet zit er in die uitbreiding ook wel een hint na uitbreiding nummer 4? Op een website over Steve Jablonsky (zie pagina 25) hebben we in ieder geval gezien dat de muziek ervoor al opgenomen is.

Sims International Film Festival

Vrienden refereren

Op 15 september was het Sims International Film Festival weer begonnen. Filmmakers konden hun machinimafilmpjes, gemaakt met De Sims 3, inzenden. Inmiddels zijn de eerste stemrondes begonnen en kun je stemmen in de categorieĂŤn Best Bits and Bites, Best Promos and Ads en Best Film Trailer. De website is bereikbaar via het webadres siff.webs.com. Je dient je eerst te registreren voordat je kunt stemmen.

Simview.nl

Dat EA erg haar best doet om ons SimPoints te laten kopen, is wel duidelijk geworden. Je krijgt namelijk een extra voorwerp als je voor de eerste keer SimPoints koopt cadeau. Met Kerst kreeg je een geweldige kerstmuts bij aanschaf van 4000 SimPoints (toentertijd â‚Ź 48)! Nu heeft EA iets anders verzonnen: referenties. Als je iemand die je kent voor het eerst SimPoints laat kopen via een persoonlijke link, krijgen jullie allebei twee voorwerpen cadeau. Je hebt de keuze uit twee sets van twee voorwerpen. Als je vriend 1000 SimPoints koopt, krijg je zelf 100 punten cadeau en als er 2000 punten worden gekocht, krijg je er 300 cadeau.

Houd de uitvindersbeurs op Simview.nl in de gaten!

Neem eens een kijkje op Simview.nl, onze eigen website. Daar vind je een uitgebreid forum met de mogelijkheid om je eigen verhaal te schrijven in een dagboek. Upload je screenshots gemakkelijk naar onze eigen server en gebruik de uitgebreide tekstbewerker om je Sims tot leven te laten komen. Op Simview.nl vind je ook iedere week nieuwe artikelen, dus het is zeker de moeite waard om af en toe te komen kijken.

Simview | 5


First impression · De Sims 3

Na Middernacht EA wordt vaak verweten dat ze de De Sims-franchise uitmelkt door telkens nieuwe uitbreidingen uit te brengen voor de game. Is deze kritiek terecht en wil EA ook het onderste uit de kan halen of kan EA laten zien dat uitbreidingspakketten vernieuwend zijn en een zekere waarde toevoegen aan de game? Met De Sims 3 Na Middernacht krijgt EA een grote, maar risicovolle kans. De uitbreiding is op 20 juli aangekondigd en heeft wat weg van een combinatie van The Sims Superstar en De Sims 2 Nachtleven: twee uitbreidingspakketten die fans hoog in hun lijstje zetten. Zal Na Middernacht de geschiedenis ingaan als de meest gewilde uitbreiding voor De Sims 3 of zal de uitbreiding de uitmelkingsfactor een tandje hoger zetten? Wat dit uitbreidingspakket precies inhoudt, weten we maar weinig van. Tijd om de allereerste informatie en screenshots te bekijken en beoordelen.

Wat zien we op deze foto?

Het meest opvallende is de grote stad ① op de achtergrond: Bridgeport. In alle grote gebouwen kun je zien wat er gebeurt · De jacuzzi ② is weer terug in de game. Er bevinden zich lichten aan de zijkant en onderwater · Er kunnen zwembaden ③ worden gebouwd op daken van huizen · Er is een nieuwe functie om “halve fundering6 | Simview

gen” ④ te bouwen die één traptrede hoog zijn. Wij denken dat deze functie door een update ook beschikbaar zal zijn voor spelers die Na Middernacht niet hebben · Op de achtergrond zien we sowieso een zee, het wetenschapslab ⑤ en het kantoor- en journalistiekgebouw, maar of dit de definitieve nieuwe stad is, is nog niet bekend · Het is natuurlijk de vraag in hoeverre deze screenshot tijdens de echte gameplay te realiseren is. Misschien zijn er trucs gebruikt om dit scenario te maken.


Wat zien we op deze foto?

Op de voorgrond van deze foto zien we een Sim op een opklapbaar keyboardje muziek maken. Op de grond staat het fooienpotje dat ook in De Sims 2 zat · Boven de weg hangen stoplichten en er staan nieuwe voorwerpen, zoals vuilnisbakken, op straat · Aan twee kanten van de weg staat een ingang van een tunnel. Dit is de

ingang van de metro: een nieuw vervoersmiddel in de game · De twee vrouwen rechts in beeld dragen allebei een nieuw kapsel · Sommige ramen van de grote gebouwen op de achtergrond zijn verlicht. · Het scenario lijkt zich echt af te spelen op een druk kruispunt in een grote straat. Dit kan heel goed gemaakt zijn door EA, of zo ziet de game er echt uit. Wij hopen natuurlijk op het tweede. » Deze foto staat op de volgende pagina. Simview | 7


First impression · De Sims 3 Na Middernacht

I

n het dagelijks leven staan je Sims op, ontbijten ze, gaan ze naar school of werk, maken ze als ze thuis zijn nog wat huiswerk of extra taken om de werkprestaties op te schroeven en als het even kan, dan praten ze met elkaar. Romantische interacties zijn in een werkend gezin sowieso al zeldzaam. Heel soms maken je Sims een reisje en de meeste Sims krijgen, als ze met pensioen gaan, spontaan een nieuwe hobby erbij om de tijd te doden. Klinkt niet erg interessant, toch? Gelukkig komt er verandering in door De Sims 3 Na Middernacht. Dit uitbreidingspakket stelt je Sims in staat om na het werk rond te hangen op exclusieve feesten en te stappen in een grote stad. Misschien komen ze wel hun collega‟s tegen of ontmoeten ze een beroemdheid! Aanleiding Volgens Scott Evens, een manager van The Sims Studio bij EA, ligt de aanleiding om dit uitbreidingspakket te maken bij de fans: de community, zoals EA ze noemt. “Spelers hebben behoefte om hun Sims meer bloot te stellen aan interessante en onvoorspelbare sociale situaties. Na Middernacht zit vol met mogelijkheden waarmee de Sims buiten hun normale werkdagen om allerlei leuke nieuwe dingen mee kunnen maken,” zegt Evans. “Zo kunnen je Sims beroemdheden proberen te versieren op het dak van een wolkenkrabber, het publiek helemaal plat spelen in een band of uitgroeien tot de beste barmannen en -vrouwen van de stad in een hippe nieuwe tent.” Feesten tot je erbij neervalt Feesten in de nieuwe stad Bridgeport is wat je Sims in De Sims 3 Na Middernacht het meeste zullen doen. Van borrels met collega‟s, tot party‟s vol met schuim: alles is mogelijk in deze nieuwe uitbreiding. Je Sims moeten wel opletten, want ze kunnen niet zomaar overal naartoe. Niet iedere club is altijd open: sommige alleen in de late uurtjes. Andere clubs hebben uitsmijters voor de deur staan en vragen een bepaalde status of uitnodiging van je Sims voor ze binnengelaten mogen worden. Als ze er niet in komen, moeten er andere manieren worden bedacht om toch nog het feest van het jaar te kunnen bezoeken. Om er achter te komen in welke club het allemaal gebeurt kun je op de kaart kijken. De club is herkenbaar aan een rode stip. Je kunt natuurlijk ook de krant lezen of roddelen met vrienden om erachter te komen waar je moet zijn. Als het je Sims nou echt niet lukt om op de gastenlijst te komen, dan kunnen ze natuurlijk altijd nog hun eigen feest organiseren. Wat dacht je van een nachtelijk zwembadfeestje bovenop het dak? Of pak 8 | Simview

je het groter aan en huur je een hele club af? Sims kunnen vanaf nu ook uitgenodigd worden door de buren voor een feestje. Als je Sim die vervelende man van hiernaast niet mag, kan hij of zij het feest natuurlijk altijd nog ruïneren. Wat de mogelijkheden van Na Middernacht zijn, is nog onbekend. Toch zijn er al heel wat dingetjes verklapt in onder andere de Twitter-sessie met Grand Rodiek. Op deze pagina‟s kun je de alle feiten én een beetje speculatie lezen. Beroemd worden In Na Middernacht is er de mogelijkheid voor Sims om beroemd te worden. De nieuwe carrière waarin je Sim acteur of actrice wordt, zal waarschijnlijk het meest van dit nieuwe systeem gebruikmaken. Je kan bij deze baan opdrachten krijgen buiten je werkplek, waardoor het een beetje lijkt op de medische carrière van De Sims 3 Ambities. Je Sim gaat in die carrière gewoon naar zijn werk zoals we gewend zijn, maar hij kan ook gevraagd worden om ergens naartoe te gaan om bijvoorbeeld iemand te vaccineren. Je kunt onder andere beroemd worden door op te scheppen over je werk of vaardigheden, waardoor andere Sims over je gaan praten en er nieuwe kansen als op-

tredens ontstaan. Als je dan een beetje beroemd begint te worden kan je zelf handtekeningen uitdelen en in duurdere woningen gaan wonen. De nieuwe instrumenten in de game zorgen ervoor dat je Sims een band kunnen vormen en op straat voor een fooitje kunnen spelen. Als je Sims steeds bekender worden, zullen er vast meer mogelijkheden verschijnen om bijvoorbeeld op grote feesten op te treden. Ook de kinderen van beroemdheden zijn beroemd: zij kunnen genieten of misschien zelfs misbruik maken van de status van hun ouders en op jonge leeftijd al handtekeningen uitdelen om zelf beroemd te worden. Zodra ze opgegroeid zijn tot tieners, kunnen ze een beroemdheidbaan naast hun school nemen. Hun ouders hebben het natuurlijk vreselijk druk met al die party‟s en hebben echt geen tijd om op te ruimen en schoon te maken. Daarom kunnen rijke Sims nu een butler inhuren. Maar konden we niet al beroemd worden in De Sims 3? Jazeker. Als je Sim bijvoorbeeld de top van de muzikale of sportieve carrière bereikt, dan herkennen andere Sims je op straat en juichen ze naar je of roepen ze luid boe om zo te laten horen wat ze van je vinden. Er is ook de moge-


ARTIKEL EDWIN VAN LAAR

lijkheid om eens in de zoveel tijd handtekeningen uit te delen om er geld mee te verdienen. Wij denken dat in Na Middernacht een heel ander beroemdheidssysteem zal komen om de game toch origineel te maken. Het is sowieso bekend dat er paparazzi in de game aanwezig zijn en beroemdheden kunnen daarvoor op de vlucht slaan. Door het nieuwe beroemdheidssysteem bouwen je Sims geleidelijk een reputatie op, wat misschien wel te zien is op een nieuw menupaneel. Je Sim krijgt punten door zich als beroemdheid te gedragen. De nieuwe filmcarrière en de oude carrières uit het basisspel kunnen het spel nog realistischer, maar ook nog gekker maken door een nieuw beroemdheidssysteem. EA maakt de game op deze manier ook weer uniek door zo‟n systeem in te voeren. Appartementen In Na Middernacht maken veel voorwerpen en gameplay uit De Sims 2 een vernieuwde intrede. Zo ook het huren van appartementen, wat we al eerder hebben gedaan in De Sims 2 Appartementsleven. De mogelijkheden zullen niet net zo uitgebreid zijn als in dat uitbreidingspakket. Je zult bijvoorbeeld niet de buren kunnen zien en er zijn geen vuilstortkokers of grote brievenbussen in Na Middernacht. Appartementen zijn er in verschillende groottes en de huurprijzen zijn daar natuurlijk afhankelijk van. Voor sommige appartementen heb je niet alleen een flinke duit nodig om het te mogen huren: ook de reputatie van je Sim is belangrijk. Als je net in Bridgeport komt wonen, be-

gin je met wonen in een appartement in een torenflat. Je kunt het daar volledig vrij inrichten, maar je kunt het maar beperkt verbouwen, tenzij je een cheat gebruikt. Bouwmogelijkheden Voor de gewone koophuizen zijn de bouwmogelijkheden uitgebreid met bijvoorbeeld de halve funderingen die we op de vorige bladzijde besproken hebben, maar ook maken de ronde zwembaden uit De Sims 2 Seizoenen een terugkeer. Zwembaden kunnen nu op iedere verdieping gebouwd worden en we kunnen daarbij meteen melden dat Sims nu ook naakt kunnen zwemmen, maar misschien kan dat alleen als ze een aantal drankjes van de barman op hebben? Er zijn drie jacuzzi‟s in de game en deze kunnen ook op iedere verdieping worden geplaatst. Bij de nieuwe bouwmogelijkheden zitten ook kastjes om een bar te maken, spiegels en meubelsets. Bars kun je zelf helemaal opbouwen, maar er zijn ook standaardbars in de game die je direct kunt gebruiken. De barmancarrière is een nieuw avondberoep waarbij een nieuwe vaardigheid hoort. Op het begin zal je af en toe nog wel een glas breken, maar uiteindelijk kan je zelf recepten samenstellen na een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt. Je kan met je luxe cocktails zelfs beroemd worden! In een bar zijn verschillende activiteiten te ondernemen, zoals drankjes mixen, maar ook meedoen aan vechtpartijen. Gelukkig zal je deze niet gauw tegenkomen in de chique clubs. Iedere avond verschilt het bezoekersaanbod in een bar. De ene keer

+ KARLIJN VAN DEN BOS FOTO’S ELECTRONIC ARTS

zijn het weer beroemde Sims en de volgende dag is het “gewone volk” aan de beurt. Ook kun je met halve muren bouwen, is er een effectenmachine om de sfeer te verhogen met sneeuw, laser of confetti en er is een lift. Na een avondje stappen is met de trap naar je appartement op een wolkenkrabber natuurlijk te veel gevraagd. Nieuwe gebouwen Er zijn een aantal leuke dingen bekendgemaakt over nieuwe gebouwen in Na Middernacht. Je kunt in alle nieuwe gebouwen, op één na, kijken wat er gebeurt. Je Sims zullen dus niet achter de deur verdwijnen in een zogenaamde rabbit hole. Het eerste nieuwe gebouw en tevens ook vervoersmiddel is het metrostation. Je Sim gaat erin en jij krijgt de keuze waar hij of zij naartoe moet gaan. Op die plek komt je Sim er weer uit. Reizen met de metro is snel en in principe gratis, maar de kans bestaat je Sim overvallen wordt. Een ander nieuw gebouw is de filmstudio. Dit is uiteraard de werkplek van de nieuwe acteercarrière. Deze carrière splitst zich op een gegeven moment op, waarna je kan kiezen tussen het worden van een acteur of regisseur waarbij je verschillende beloningen krijgt aan het einde. Verder zal er ook een aantal gewone huizen in de game zitten. Verhalen maken Dat de makers van De Sims ons graag inspireren om verhalen te maken, is wel duidelijk. In bijna ieder interview met een van de producers komt er wel aan bod dat spelers graag hun eigen verhaal ver-

Simview | 9


First impression · De Sims 3 Na Middernacht zinnen. Grant Rodiek, een producer van de game, heeft zelf een verhaal bedacht over wat Sims allemaal kunnen doen in Na Middernacht. “Je Sim kan zijn bandleden opbellen om een concert te improviseren in de garage. Als ze klaar zijn met muziek maken, kunnen ze naar de bar gaan om drankjes in verschillende kleuren te proberen en om te darten. In de bar komen ze wat fans tegen die graag op de foto willen en een handtekening willen krijgen van de sterren. De band kan plaatsnemen in de VIP-hoek van de bar om de fans te ontlopen. Terwijl je Sims nog nagenieten van de geweldige avond, gaan ze naar huis. Onderweg krijgt iemand echter het idee om naakt in het openbare zwembad te springen! Er zijn dus verschillende manieren en mogelijkheden om je avond tot een succes te maken.” Vampiers Het is bij EA een traditie geworden om in ieder uitbreidingspakket een monster te stoppen. Zo zitten er in Wereldavonturen mummies en in Ambities robots. In Na Middernacht keren de vampiers uit De Sims 2 Nachtleven weer terug. Vampiers hebben dezelfde behoeften als gewone Sims, maar ze slapen overdag en leven „s nachts. Je kunt een vampier worden door er eerst een te ontmoeten en er vrienden mee te worden. Daarna kan je hem vragen om je Sim in een vampier te veranderen. Vampiers zijn onder andere te vinden in de buurt van de verborgen vampierbar. Als je eenmaal een vampier bent, is er ook een speciale vampierclub, de Plasma 501. Je mag er ook naar binnen als je een normale Sim bent die bevriend is met een vampier. Lang leve de introducés! Vampiers dragen hun gave over aan hun kinderen. “Laat twee vampiers paren en je krijgt zeker weten een vampierbaby. Maar als een vampier en een gewone Sim paren, dan kan het een vampier of een Sim worden. Er bestaan geen half-vampierhalf-Sim-baby‟s,” zegt Angie Newman, een vertegenwoordiger van EA. Je ontdekt bij de laatste mogelijkheid echter pas of het kind een vampier is als het een jongvolwassene is. En wat kun je doen zodra je een vampier bent? “Ze lessen hun dorst door plasmapakketjes te eten, door plasma van andere Sims te drinken of door zeldzame en coole plasmavruchten te kweken.” De behoefte “honger” is dan ook vervangen door

10 | Simview 10 | Simview

“dorst” en het lievelingseten van een vampier is O positief. Ook kunnen vampiers drinken van gewone Sims zónder ze te veranderen. Om dit te kunnen doen moeten de vampier en de Sim heel goed bevriend zijn. Maar wat nou als je vampier vegetarisch is? Voor deze vampiers is er gelukkig een plasmaplant met plasmafruit. En hoe zit het met de vampierkinderen en school? Alle kinderen moeten naar school: vampierkinderen dus ook. Ze zullen zo snel mogelijk naar school rennen, om zo kort mogelijk in de zon te zijn. Als een vampier te lang in de zon is, zal krijgt hij of zij namelijk blaren, waardoor deze vampier zonder zijn krachten moet leven. Pas als de blaren genezen zijn, komen de krachten weer terug. Slapen doen vampiers in gewone bedden, maar ze kunnen ook gebruik maken van de nieuwe vampieraltaren. Waarin verschillen vampiers van gewone Sims? Ten eerste is hun huidskleur natuurlijk bleker. Deze kleur kan je niet zelf aanpassen, je Sim krijgt hem gewoon. Verder hebben vampiers een andere kleur ogen, hebben ze een soort hittezoekend zicht waarmee ze op zoek kunnen naar bloed en worden ze langzamer ouder. Dé vraag is natuurlijk of deze vampiers zullen gaan lijken op de vampiers in Twilight, een populaire film onder de tieners met knappe vampiers en weerwolven die strijden om een meisje. “Geen glitter in de zon!” werd er met nadruk gezegd, want dat doen de vampiers in die film als ze bloot worden gesteld aan zonlicht, maar op andere punten lijken deze vampiers wel op de vampiers in Twilight. De vampiers in deze uitbreiding kunnen net als de hoofdpersoon vampier Edward gedachtelezen, zich snel verplaatsen en zijn ook zó knap, dat je Sims wel bij ze in de buurt móeten zijn. De vampiers in Na Middernacht zien er dus niet meer zo Dracula-achtig uit als in De Sims 2 Nachtleven. Creëer een Sim Natuurlijk zullen er weer nieuwe mogelijkheden zijn in Creëer een Sim, in het Engels ook wel afgekort tot CAS. Er zijn nieuwe schuifbalken om bij vrouwen de borsten aan te passen en mannen én vrouwen kunnen nu ook bijvoorbeeld een sixpack krijgen met een schuifbalk om de spieren meer zichtbaar te maken. Ook zullen er nieuwe kapsels en kledingstukken in Na

Middernacht zitten, zoals eigenlijk in elke nieuwe uitbreiding wel zit. Enkele nieuwe kapsels en kleren kun je bewonderen in de screenshots die in dit artikel staan. Verder komen er een paar, maar niet zo veel, nieuwe tatoeages en heeft EA de nieuwe eigenschappen Verlegen en Heeft de kwaliteiten voor een ster toegevoegd. Nieuwe gameplay We zijn er inmiddels wel achter gekomen dat het in Na Middernacht draait om het opbouwen van een reputatie. Maar wat is er nou nog meer te doen? We hebben nog wat feitjes voor je tegoed gehouden. Sims kunnen een band vormen en daarnaast kunnen ze hun eigen baan houden. Voor de band starten de optredens overdag, maar naarmate jouw band beter wordt, mag je op betere plekken „s avonds en „s nachts optreden. Voor in de band zijn er vier nieuwe vaardigheden voor vier nieuwe instrumenten: een piano (inclusief elektronische keyboards en echte vleugels), een drumstel en een contrabas. We weten nog niet wat de vierde wordt. Het is voor Sims mogelijk om in een serie te spelen, maar we weten niet of dit alleen voor Sims geldt die in de filmcarrière werken. Misschien hoort hier een nieuwe acteervaardigheid bij, of zal de oude vaardigheid charisma hierbij van belang zijn? Als je Sims in een serie spelen, krijgen ze in ieder geval goed betaald! Paparazzi kunnen een echte last zijn voor beroemde Sims: ze kunnen schandalen en privélevens blootleggen, waarschijnlijk door middel van de plaatselijke krant. Deze fotografen zijn niet-speelbare personages. Je kunt zelf dus geen paparazzo worden. Heb je je Sims wel eens laten kletsen terwijl ze zitten? Hierbij maken ze steeds dezelfde beweging en ze houden niet op met praten totdat jij ze de opdracht geeft. Dit zittend kletsen is verbeterd. Tijdens het feesten moet je Sim natuurlijk wel even kunnen zitten om bij te komen onder het genot van een drankje, waar je Sims nu anders op reageren. Voor tijdens het feesten zijn er nieuwe dansanimaties zodat je Sims nóg meer uit hun dak kunnen gaan! Ook dansen op een bar behoort tot de mogelijkheden en aan de bellenbar kunnen je Sims bellenblazen in verschillende kleuren. Voor de romantische Sims zijn er twee nieuwe plekken om Ojaa! te doen: de lift en in de jacuzzi, zoals


we in De Sims 2 ook al zagen. Alleen naar een feest gaan hoeft helemaal niet! Net als in De Sims 2 Nachtleven hebben we nu weer de optie om een groep te vormen, waaronder een romantische groep. Het is toch wel fijn voor je Sims als ze een paar mensen kennen en niet alleen over straat hoeven gaan. De Sims in jouw groep volgen je waar je ook naartoe gaat. Maar als er een groep van drie Sims zijn en twee Sims gaan romantisch doen, druipt de een af. Wie heeft er nou zin in om de hele avond naar dat kleffe gezoen te kijken? Verder is er al één nieuw gerecht verklapt, namelijk pittige kippenvleugels. De Sims 3 Nachtleven? Nu alle informatie verwerkt en besproken is, kunnen we een eerste oordeel vellen over deze uitbreiding. Wordt het echt leuk en origineel of krijgen we een remake van De Sims 2 Nachtleven? Dat uitbreidingspakket bevatte een stedelijke buurt genaamd Stadsbuurt (in de Engelse versie: Downtown) met allerlei restaurants en

clubs. Sims konden daar echter geen reputatie opbouwen. Er was wel een datesysteem, Sims konden ook bowlen en je kon je Sims de levenswens Levensgenieter geven. Het huren van appartementen vinden we uiteraard terug in De Sims 2 Appartementsleven, waar ook een reputatiesysteem ingebouwd is. Zal het EA lukken om van Na Middernacht een geweldige uitbreiding te maken? We zullen voorlopig nog even moeten afwachten. Het leuke van deze tijd is wel dat we lekker kunnen speculeren over nieuwe mogelijkheden. Voorlopige conclusie De Sims 3 Na Middernacht lijkt speciaal te worden met verbeterde gameplay uit De Sims 2. Verbeteringen zijn altijd fijn, maar we zouden graag veel nieuwe dingen in het spel zien. De vraag is ook of de uitbreiding lang leuk blijft en of het reputatiesysteem niet een soort huiswerk wordt. Wij vinden in ieder geval dat de game een betere indruk maakt dan Ambities deed in de tijd voordat het spel verkocht werd. Dit

uitbreidingspakket klonk heel leuk en vernieuwend, maar er waren iedere keer weinig verschillende feiten die naar boven kwamen. Alles draaide min of meer om de nieuwe beroepen, wat op zich vrij logisch is. Na Middernacht lijkt meer een verzameling te worden van favoriete gameplay en voorwerpen uit oude De Sims-games. Behalve het nieuwe beroemdheidssysteem draait het spel niet om een bepaald doel heen, zoals we in de vorige uitbreidingspakketten van De Sims 3 wel was. Dit “spelen zonder doel” zal veel fans weer blij maken, want zo heeft de game altijd al in elkaar gezeten: De Sims speel je niet uit. De een houdt van dit concept en de ander vindt dat er gewoon iets als een doel mist aan de game. EA heeft geprobeerd iedereen tevreden te stellen door de vrijheid van de speler wat te beperken en doelen te maken in het spel, zoals het vervullen van opdrachten binnen een bepaalde verhaallijn. Met Na Middernacht lijkt EA weer terug te gaan naar de oorsprong. Uitmelkerij of niet, dit lijkt een heel leuk uitbreidingspakket te gaan worden.

DE SIMS 3 NA MIDDERNACHT RELEASEDATUM DONDERDAG 28 OKTOBER 2010 ADVIESPRIJS € 34,99

Simview | 11


First impression · De Sims Middeleeuwen Zadel je paard en trek je zwaard, want de Sims zijn in de Middeleeuwen beland! First impression

Speel De Sims op een nieuwe manier met Middeleeuwse missies. Ervaar het leven zoals het vroeger was en genees de koning van een ziekte, bekeer inwoners tot een religie, zet de buurman in de schandpaal of verhit het ijzer om wapens te smeden. De Sims Middeleeuwen is een nieuw spel mét doelen voor op de computer. RELEASEDATUM MAART 2011 / ADVIESPRIJS € 49,99

De Sims Middeleeuwen

E

A is bezig met het ontwikkelen van een geheel nieuw De Simsspel! Het is geen uitbreiding of accessoirepakket voor De Sims 3, maar een standalonegame, zoals de verhalenserie van De Sims. De game speelt zich dit keer af in de middeleeuwen en gaat daarom De Sims Middeleeuwen heten.

en. De game is géén De Sims 3 met oude werelden en stijlen, want het is gericht op het vervullen van quests en missies op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien binnen de De Sims-franchise. Wel zitten, weliswaar aangepast, varianten van Creëer een Sim, Creëer een Stijl en relaties gewoon in het spel.

Geen uitbreidingspakket De Sims Middeleeuwen is meer een role playing game dan een Simulator, zoals we die kennen van De Sims 3. Dat wil zeggen dat je een rol binnen een verhaal speelt, in plaats van dat je het verhaal zelf Simuleert. Spelers kiezen hun eigen held om te besturen en hiermee quests te spelen om verder te komen in de game. Je bepaalt niet alleen het lot van één huishouden, maar die van het hele koninkrijk. Als je een quest speelt, kun je tijdelijk andere Sims besturen om de opdracht te voltooi-

De opdrachten Bij het starten van een nieuw koninkrijk, kies je welke missie je wilt spelen. Bij elke missie hoort een bepaalde set opdrachten om de missie te voltooien. Eerst kies je hoe je de opdracht wilt uitvoeren en daarna kies je welke Sims je wilt gebruiken. Je kunt één tot drie Sims kiezen om de opdracht te voltooien. Met deze Sims moet je niet alleen de opdracht vervullen, maar je moet je ook houden aan de dagelijkse verplichtingen, wat een soort minigame is. Zo moet je als arts patiënten genezen die

12 | Simview

steeds zieker worden. Als je dit niet doet, krijg je een straf opgelegd, zoals hogere belastingen. Je kunt zelfs aan de schandpaal worden vastgeketend! Als je opdrachten voltooit, krijg je koninkrijkpunten. Deze punten kun je gebruiken voor het uitbreiden van je koninkrijk: zo kun je gebouwen en modules toevoegen en bestaande gebouwen uitbreiden. Hoe groter je koninkrijk is, des te meer inwoners er volgen. Zij zorgen weer voor meer opdrachten. Naast koninkrijkpunten krijg je ook ervaringspunten. Met ervaringspunten stijgen je Sims in niveau en kunnen ze beter worden in bepaalde vaardigheden. Om een volledige missie te voltooien heeft de gemiddelde speler ongeveer 10 uur nodig. Postduiven De Sims Middeleeuwen speelt zich ver voor De Sims 3 af. De beroepen zijn onder andere smid, bard, ridder, handelaar, monarch, arts, priester, spion en tovenaar. Alle techniek van tegenwoordig is natuurlijk niet aanwezig in de game, wat betekent dat het enige communicatiemiddel de postduif is. Het bereiden van eten is ook helemaal teruggebracht naar de basis. Kastelen De gebouwen in De Sims Middeleeuwen zijn kastelen, maar het is niet mogelijk om deze te verbouwen op de manier waarop we die kennen. Het is mogelijk om het interieur ervan te veranderen en de stijlen ervan aan te passen. Ook Als je in een


ARTIKEL LOEK HAANAPPEL FOTO’S ELECTRONIC ARTS

gebouw kijkt worden alleen de voorste muren onzichtbaar gemaakt. Zo heb je het gevoel alsof je in een poppenhuis kijkt. Dit verschilt iets van De Sims 2 en 3, maar het detail is wel merkbaar. De Sims Er zijn twee verschillende soorten Sims in het spel. “Hulpsims” zijn Sims die de stad opvullen. Ze zijn vergelijkbaar met de niet -speelbare personages uit De Sims 3 als de schoonmaker of de krantenjongen. Heldensims zijn te besturen en je kunt hen gebruiken om opdrachten te voltooien. Er is maar één Sim per beroep, en in totaal zijn er 10 beroepen. Een Sim heeft 3 karaktereigenschappen, waarvan er één slecht van moet zijn. De Sims zullen niet ouder worden. Baby‟s groeien wel op tot kind maar worden niet ouder dan dat. Sims kunnen dus ook niet sterven aan ouderdom. Het Simlish is aangepast zodat het meer als “oud Engels” klinkt. Religie In de middeleeuwen werd het dagelijks leven veel beïnvloed door religies. Dit is ook opgenomen in De Sims Middeleeuwen. Je kunt ervoor kiezen om het verhaal van de Jacobus- of Petruskerken te ontdekken, maar je kunt er ook voor kiezen om religieuze invloeden uit te schakelen. De keuze die je maakt zal de manier waarop je koninkrijk functioneert erg doen veranderen. Voorlopige conclusie Het ziet ernaar uit dat dit een erg leuk en vernieuwend spel gaat worden. Ik betwijfel of het niet na een tijdje gaat vervelen, aangezien de opdrachtjes uit Wereldavonturen en Ambities eentonig waren. Zeker na het meerdere keren uitoefenen van een beroep of na een paar vakanties begon het behoorlijk te vervelen. Dat dit een prachtig spel word is zeker, met mooie details en een prachtig landschap. Wat ik me het meest afvraag, is dit een nieuwe uitmelkbron voor EA met tientallen uitbereidingen op komst?

Simview | 13


Nieuws · De Sims 3 op de Nintendo 3DS

De Sims in 3D De afgelopen tijd lijkt 3D helemaal hip te zijn geworden: 3D-televisies zijn te koop en in de bioscoop barst het van de 3D-films. Nintendo doet er een schepje bovenop met de introductie van de Nintendo 3DS: de opvolger van de zeer succesvolle serie handhelds. Recensenten prijzen het nieuwe hebbedingetje de zevende hemel in, want je hoeft geen bril op te zetten om de 3D-beelden van het apparaat te kunnen ervaren. Zal de bestverkochte game het ook goed doen op deze nieuwe handheld?

T

is werkelijkheid geworden dankzij Nintendo: gamen in écht 3D, zoals je dat in de bioscoop kunt ervaren in films als het inmiddels zeer bekende Avatar.

Na bijna vier jaar lang het monopolie op bewegingsgevoelige besturing te hebben gehad, moet Nintendo toch ruimte maken voor de concurrentie. Op de E3 werd door Microsoft Kinect aangekondigd: een camerasysteem dat bewegingen van je hele lichaam meet. Sony presenteerde bewegingsgevoelige controllers die iets weg hebben van ijshoorntjes met Move. Nintendo is echter een hele andere kant op gegaan. Waar fans al jaren van droomden

Techniek De Nintendo 3DS heeft erg veel weg van zijn voorgangers, maar volgens Nintendo wordt het een geheel nieuw product met zijn eigen games. Er is hard gewerkt om de technische en grafische capaciteiten van de handheld op te schroeven. Als je wel eens De Sims 2 op de Nintendo DS gespeeld hebt, kun je niets anders dan toegeven dat de graphics tegenvallen. De Nintendo 3DS kan veel mooiere beelden maken en dat is op bijvoorbeeld de screenshots van De Sims 3 al goed te zien. Het belangrijkste nieuwe snufje in de Nintendo 3DS is dat het bovenste scherm échte 3D-beelden kan weergeven. De speler hoeft daarbij geen brilletje op. Het scherm is namelijk zo gemaakt dat het

ijdens de grootste gamebeurs van het jaar in de Verenigde Staten, de E3, kondigen vrijwel alle grote gameproducenten nieuwe games en accessoires aan. Voor de media en fans is dit misschien wel de leukste tijd van het jaar, vooral als de wens van een nieuwe handheld of console in vervulling gaat. Toeval of niet: bij de drie grootste gamebedrijven stond vernieuwing centraal.

linker- en het rechteroog allebei net een ander beeld zien, waardoor een 3D-beeld ontstaat. Hier staat dan wel weer tegenover dat het alleen werkt als je de Nintendo 3DS recht voor je houdt. Hou je niet zo van 3D-beelden? Er zit een schuifje aan de zijkant om in te stellen hoeveel 2D en 3D je wilt. Je kunt het schuifje ook helemaal naar beneden schuiven zodat 3D uitgeschakeld is. Twee versies EA had De Sims 3 al aangekondigd voor verschillende consoles en handhelds, waaronder de (gewone) Nintendo DS. Dit betekent dat er twee versies komen: de 2D-versie, die deze herfst al in de winkel ligt, en de 3D-versie, die pas volgend jaar te koop zal zijn. Wat het verschil tussen deze versies inhoudelijk is, is nog niet bekend. Bij beide versies gebruik je in ieder geval het touch screen om je Sim te maken: verplaats gezichtskenmerken of geef ze een andere vorm: het kan allemaal door het zelf te doen met de stylus in plaats van presets te kiezen uit een menu. Marketing Het zal voor Nintendo nog lastig worden om de Nintendo 3DS te gaan promoten, want hoe laat je echte 3D-beelden zien op bijvoorbeeld tv of in tijdschriften? Het eerste gaat alleen lukken op 3D-tv‟s, maar bijna niemand heeft die nog. De tweede optie is sowieso verworpen. Het is dus nog even afwachten hoe Nintendo het gaat aanpakken. Voor nu hebben we alvast screenshots van De Sims 3 voor op de Nintendo 3DS, maar helaas niet in 3D. ARTIKEL EDWIN VAN LAAR FOTO’S NINTENDO

14 | Simview


Nieuws · De Sims 3 op consoles en handheld

Let op je karma! ARTIKEL STEFAN KROEZEN FOTO’S ELECTRONIC ARTS

+ EDWIN VAN LAAR

e kent ze vast wel: de PlayStation 2, Xbox, GameCube, DS, Game Boy Advance en PSP waar je De Sims 2 en ook uitbreidingen als De Sims 2 Huisdieren en De Sims 2 Op Een Onbewoond Eiland op kon spelen. Het begon allemaal in december 2005 toen De Sims 2 op consoles en handhelds een favoriet werd.

uitgebreidste van alle consoleversies. Je kunt nieuwe buurt bewoners ontmoeten, je hebt beschikking over nieuwe eigenschappen en je kunt je Sim laten werken in zijn of haar ideale carrière. Ook zijn er verschillende weersomstandigheden op de Wii, waaronder regen en sneeuw.

J

Nu, ongeveer 5 jaar later, lanceert EA De Sims 3 op consoles en handhelds. Het spel zal verkrijgbaar zijn op de PlayStation 3, de Xbox 360, de Wii en Nintendo DS. De game bevat gameplay van de basisgame en delen van gameplay van alle drie de uitbreidingen. In de game zitten onderdelen verwerkt die we niet terugzien op de pc, zoals de zogenaamde karmakrachten. Alleen, waarom brengt EA dit anderhalf jaar later nog uit? Daar is een simpel antwoord voor. Als de game tegelijkertijd op de pc en consoles zou verschijnen, is de kans dat spelers de game voor de pc én console tegelijk kopen veel kleiner dan wanneer de games lang na elkaar in de winkel verschijnen.

Xbox 360 en PlayStation 3 De Sims 3 lijkt op deze twee consoles het meeste op de computerversie qua gameplay en grafische capaciteiten. Creëer je eigen Sims en bepaal hun leven. Tover je standaard stad om tot een totaal andere stad naar jouw smaak. Je kunt nu alle kavels in je wereld veranderen. Bevalt je dat ene verwaarloosde huis aan de overkant niet? Dan klik je toch gewoon even op de bouwopties en verander je het toch in een schitterend buurtparkje? Je kunt ook je kavels, Sims en objecten op de Uitwisseling zetten. Sommige mensen willen nou eenmaal graag opvallen met kunstwerken, dus zij kunnen zich helemaal uitleven. Ook kun je je verdiende onderscheidingen laten zien op je Facebook-account, wat een leuk extraatje is. Wii Op de Wii ziet De Sims 3 er minder mooi uit dan op de HD-consoles van Sony en Microsoft. De Sims 3 op de Wii is wel de

In de loop van de tijd, als je je Sim door zijn leven leidt, kun je ook nieuwe voorwerpen vrijspelen. Je kunt meubels en gebouwen of monumenten vrijspelen. Voor de Wii zijn er nog meer andere, exclusie mogelijkheden. Je kunt met z‟n tweeën in de coöperatieve modus spelen. De één speelt als een Sim en de ander als een kabouter. Je kunt als kabouter je medespeler helpen met of dwarsbomen in alles wat hij doet. Je kunt met z‟n vieren het spel Levensmomenten spelen. Hierbij moet je weddenschappen winnen, waarmee je punten verdient om beloningen vrij te spelen. Nintendo DS Voor de Nintendo DS is het voor het eerst mogelijk om meerdere Sims in je gezin te besturen. Ook kun je, zoals bij alle andere consoles en handhelds de hele stad verkennen. Op de DS is het nu ook mogelijk om zelf een huis te bouwen en in te richten met verschillende meubels en decoraties. Bouw je eigen krot of je ver verlangde droomhuis met het touchscreen. Karmakrachten Bij alle games, van de Xbox 360 tot aan de Nintendo DS, is een totaal nieuw systeem ontwikkeld: karmakrachten. Dit geeft je nog meer controle over je Sims. Je kunt ze gelukkig maken door ze welvaart, schoonheid en liefde te gunnen, terwijl je het met één druk op de knop het ze allemaal weer kunt afnemen en ze vervloeken door ze eeuwige mislukkelingen te maken. In het begin zal je al beschikking hebben over wat karmakrachten. Dit assortiment kun je uitbreiden door uitdagingen te voltooien, karmapunten te verdienen en daarmee karmakrachten te kopen of door wensen van je Sim uit te laten komen. Als

je al je karmakrachten goed gebruikt, krijg je er ook weer nieuwe. Genoeg manieren dus om aan karmakrachten te komen. De grote vraag is nu welke karmakrachten er nou eigenlijk zijn en wat voor invloed hebben ze op je Sim of buurtgenoten. Er zijn twee soorten karmakrachten. Zo zijn er goede karmakrachten, die je Sim gelukkig en blij maken en slechte karmakrachten die je Sim vervloeken of ongelukkig maken. De kracht Hemelse ingreep wekt een overleden Sim op en Fijne tijd herstelt een slechte relatie. Grote mislukking maakt inderdaad een grote mislukking van een Sim. Hij wordt onhandig en zal per ongeluk spullen kapotmaken of ze in de brand steken, vechtpartijen veroorzaken of in het ergste geval wordt hij ontslagen. Met de kracht Vuurstorm kun je brandende kometen op een locatie naar keuze laten neerstorten.

Voorlopige conclusie Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat er toch heel wat veranderingen zijn doorgebracht ten opzichte van De Sims 3 op de pc en De Sims 3 op consoles en handheld. Zo is er een nieuw karmasysteem ontwikkeld en zal je ook nog eens weeromstandigheden aantreffen op de Wii. Het is wel jammer dat de gameplay onderling ook verschilt. Zo komt er waarschijnlijk geen bouwoptie op de Wii en je kunt alleen op de Xbox 360 en Playstation 3 voorwerpen delen. De DSversie lijkt in ieder geval heel erg verbeterd ten opzichte van De Sims 2 op de DS. De games verschijnen op 28 oktober 2010. Simview | 15


Interior design 路 Slaapkamers

S

laapkamers anno 2010 zijn multifunctioneel en warm gekleurd. Ze veranderen steeds meer en

meer in een complete leefruimte met comfort, luxe en technologie als sleutelwoorden. Lees snel de trends van dit jaar en verander de slaapkamer van je Sims in een die multifunctioneel is. Het ontwerp Voordat je een slaapkamer gaat inrichten, moet je natuurlijk een goed ontwerp hebben. Als je een tweepersoonsbed neer wil zetten in je slaapkamer, zorg er dan voor dat er genoeg ruimte is aan beide kanten om erin te kunnen. Het is namelijk geen pretje als je over je partner moet klimmen voordat je in bed kunt. Je kunt wel bij het hoofdeind van een bed een nachtkastje of lamp neerzetten. Zorg dat er ook genoeg ramen voor licht en ventilatie van de kamer zijn. Plaats an-

groen, terwijl vrouwen graag blauw, paars

ders bijvoorbeeld een ventilator.

en oranje willen. En ben je een slechte

Kamers rust t

slaper, kies dan voor rustige, donkere, Kleur in de slaapkamer

comfortabele en koele kleuren.

De kleur doet veel in een slaapkamer. Kies je voor aardetinten op de muren, geeft

Baby geboren!

dat een warm en gezellig gevoel. Oranje

Wit, dat is de perfecte kleur voor de baby-

kleuren geven je een geluksgevoel, terwijl

kamer. Of het nou gewoon wit, hoog-

je gele tinten maar beter niet kunt kiezen.

glanswit of gebroken wit is, maakt niet uit.

Na een tijdje gaan deze erg irriteren.

Wit heeft veel voordelen, je kunt het na-

in allerlei kleuren. Je kunt een witte kamer

Mannen kiezen liever voor blauw en

melijk goed combineren met accessoires

maken als je niet weet of het een jongen

ARTIKEL

of een meisje zal worden en wit is tijdloos. Leuke kleuren om te combineren met wit zijn bijvoorbeeld ecru, lichtgrijs, oranje of limoengroen als je nog niet weet wat het geslacht van de baby is. Iets anders waar je op moet letten bij een babykamer, is wat je er allemaal in wil zetten. Komt er een complete kamer met een ledikantje, commode en linnenkast? Of is de kamer daar te klein voor en laat je dus wat dingen weg? Het is wel handig om de babykamer op tijd klaar te hebben. Je weet nooit precies wanneer de baby komt en hoe je je voelt. Multimedia slapen In veel huishoudens staat er een televisie met dvd-speler in de slaapkamer, zodat er lekker vanaf bed tv gekeken kan worden. Tieners hebben vaak nog meer dan een tv 16 | Simview

+F


kopen. Een cabine zorgt ervoor dat een groot deel van het vocht opgezogen en afgevoerd kan worden. Inloopkast Een ander woord voor inloopkast is „walkin closet‟. Waarschijnlijk komen er nu allemaal beelden naar boven van beroemdheden met een wand vol schoenen en de kast zo groot als je eigen woonkamer. Dat hoeft natuurlijk allemaal niet. Heb je naast de slaapkamer een kleinere ruimte, is het een goed idee om daar een inloopkast van te maken. Zet er niet drie grote kledingkasten neer, zo lijkt de ruimte een stuk kleiner. Gebruik de ruimte goed! Hang rekken op, maak een liftsysteem voor de kleding die bovenin ligt en gebruik

elk

hoekje

van

de

kamer.

Zet in de kamer ook nog een leuke poef,

s om tot te komen

FOTO’S NINA

mooie verlichting en een grote spiegel en combinatie van kleuren van de badkamer-

je inloopkast is klaar!

meubels en bijvoorbeeld lampen of beddengoed in het slaapgedeelte zorgen er

Linksboven · Babykamer met ledikantje,

ook voor dat de kamer met twee verschil-

speeltafel, commode en kinderstoel.

lende functies toch aanvoelt alsof het één

Linksonder · Meidenkamer met tv, spel-

kamer is.

computer en laptop.

Vergeet niet om bij aanschaf van bijvoor-

Rechtsboven · Open badkamer met lig-

beeld het bed te kijken of het hout goed

bad, twee wasbakken, een muurspiegel en

tegen vocht kan. Als dit niet zo is, kun je

een kleine tv.

op de slaapkamer. Zo staat er vaak ook

ervoor kiezen om een ander materiaal te

Rechtsonder · Ruime tweepersoonsslaap-

nog een computer op de kamer, ligt er

gebruiken of om een douchecabine te

kamer met grote spiegel en ramen.

een mobiel op het nachtkastje en staat er naast de tv ook nog een spelcomputer. Combineer de bad- en slaapkamer De open keuken was een groot succes en de open badkamer gaat dat achterna. Steeds vaker komt er interesse voor een open badkamer, zeker als de badkamer maar een kleine ruimte is. Bovendien past het ook bij de slaapkamer van nu, want omdat de slaapkamers meer in gebruik zijn, is het makkelijk om zo vanuit je bed onder de douche te springen. De vloer is hier erg belangrijk, omdat de slaapkamer zo doorloopt in de badkamer. Natuurlijk leg je daar niet dezelfde houten vloer neer als in de slaapkamer. Wat een erg leuk idee is, is om tegels te leggen met hetzelfde houtmotief als in de slaapkamer. Zo lijkt het toch een geheel. Een Simview | 17


Inside story · Achter de bar

H

eb je wel eens een cocktailtje gemaakt in De Sims of heb je je Sims wel eens verwend met een ander drankje? En is het je dan ook wel eens opgevallen dat er nooit over alcohol gesproken wordt? Wij zoeken voor je uit wat nou het nut is van deze drankjes en waarom ze alcoholvrij zijn. Bezigheidstherapie Drankjes maken is voor Sims niet zo moeilijk: tover een stuk of vier glazen op een dienblad ergens vandaan, schenk er wat in en zet ze ergens neer. Oké, eerlijk toegegeven is die laatste stap voor sommige Sims wat lastig, maar we kunnen in het algemeen zeggen dat ze een luizenleven hebben. Het opdrinken van het vers gezette bakkie koffie duurt wel iets langer: gemiddeld een kwartiertje op z‟n Sims. Het lijkt wel een soort bezigheidstherapie, want om nou koffie te gaan zetten of een ander smakelijk drankje in te schenken voor visite kost te veel tijd en meestal drinkt het bezoek nog geen eens mee. Gezellig hoor. Nee, als je Sims niets te doen hebben, dan gaat een drankje er wel in. Effect Sinds De Sims 3 is het nuttigen van drankjes eindelijk zinvol geworden. Behalve dat je Sims er sneller naar de wc van moesten, gebeurde er eigenlijk helemaal niets met ze in het vorige deel. De moodlets in De Sims 3 laten nu zien dat je Sim echt genoten heeft van een glaasje nectar of dat ze er weer een paar uur tegenaan kunnen na 18 | Simview

Alcoholvrij met pit een kop koffie. Aan de andere kant is dat soms wel lastig, want de kunstmatige intelligentie zal je Sim maar een kopje koffie hebben laten zetten om tien uur „s avonds: zonder te cheaten ligt je Sim niet voor enen in bed. Nectar of wijn Een heel vaag gebeuren in De Sims 3 Wereldavonturen vind ik dat hele gedoe met nectar. Ten eerste is het wijn en ten tweede vraag ik me af wat er allemaal met de nectar gebeurt als je die machine aanzet. Dat tweede heeft EA grappig en Simsachtig proberen te maken en dat zullen fans ook wel waarderen, maar het eerste heeft ook anderen niet koud gelaten. Op de website Mod The Sims staat bijvoorbeeld een hack waardoor alle woorden met “nectar” erin veranderen naar “wijn”. Jammer genoeg werkt de hack alleen als je de game geïnstalleerd hebt in het Engels. Voor kinderen De vraag is nu waarom EA deze keuze heeft gemaakt. Waarom drinken Sims geen wijn, mag er nou nooit een scheutje likeur in de koffie of kunnen Sims geen biertje tappen? De game bevat sowieso een lichte vorm van seks en geweld, dus dan kan alcohol er toch wel bij? Het antwoord is geen ja, maar ook geen nee. Het zou voor EA best mogelijk kunnen zijn om

alcohol toe te voegen. Fans hebben met De Sims 2 al laten zien dat bierautomaten gewoon te maken zijn en dat ze zelfs ervoor kunnen zorgen dat Sims er dronken van worden. EA zal hier dan ook niet wakker van liggen. Wat er wel in het achterhoofd gehouden moet worden, is de PEGI-waarde van de game. Als Sims alcoholische drankjes kunnen maken en nuttigen, krijgt de game hoogstwaarschijnlijk een 16+-waarde van PEGI. Dat zal de verkopen fors doen dalen als je kijkt waaruit de community bestaat. En als de game alsnog een 12+-waarde zou krijgen, kan het, hoe stom het ook klinkt, aanzetten tot het experimenteren met alcohol, wat ouders niet erg fijn zullen vinden. Terechte keuze EA heeft wel gelijk. Niet alleen in commercieel opzicht, maar ook gelet op de fans. Want willen we zo graag dronken Sims in ons spel? Misschien is het juist wel leuk om geen alcohol in het spel te hebben, maar Sims-drankjes. Veel fans willen het spel niet te realistisch maken, maar lekker Sims-achtig houden. Wie kan ze ook ongelijk geven. Ik zou op zich best wel eens zo‟n romige bananenmokkakoffie willen proberen. Met slagroom. ARTIKEL EDWIN VAN LAAR FOTO ELECTRONIC ARTS


Custom content · Mods

Gameplay naar eigen smaak Sommige games bevatten gameplay die je het liefst zou willen veranderen. Gelukkig is het in De Sims-games altijd mogelijk geweest om de gameplay aan te passen door middel van zogenaamde mods. In het Nederlands worden ze ook wel hacks genoemd. Deze kleine bestandjes zet je in een bepaalde map en de gameplay wordt daardoor veranderd. Wij hebben een aantal mods voor je uitgezocht. ARTIKEL DEWI BLOM FOTO’S FREYA DE VALK

+ ELECTRONIC ARTS

Loop in plaats van ren Erger jij je er ook aan dat je Sim telkens als hij naar een andere kavel gaat, begint te rennen? Zelfs als hij naar de kavel aan de overkant moet? Dan is deze mod iets voor jou! De Go for a Walk! Not a Run!-mod van Mod The Sims zorgt ervoor dat je Sims voortaan gewoon lopen als ze naar een andere kavel gaan. Je hebt nog wel de keuze om je Sim te laten rennen of joggen door linksboven in het menu daarvoor te kiezen. Deze mod zal vooral dagboek- en filmmakers handig zijn, want hiermee kunnen ze Sims gewoon over een lange afstand laten lopen. Bij grote afstanden zullen de Sims echter nog wel de fiets, eigen auto of taxi pakken om naar de bestemming te gaan. Voor deze mod heb je in principe alleen het basisspel nodig, maar hij werkt goed als er uitbreidingen of accessoirepakketten geïnstalleerd zijn. Deze mod is met alle andere mods te combineren behalve de mods die ook iets aan de wandelstijl van Sims veranderen.

Koop je kleding Een van de leuke dingen uit De Sims 2 die nu niet meer in De Sims 3 zitten, is het kopen van kleding. In De Sims 2 kon je je arme Sims nog laten sparen om uiteindelijk een goed pak te laten kopen, maar nu in De Sims 3 kunnen ze gewoon een kledingkast thuis hebben waar alles gratis in zit. De volgende mod verandert daar wat aan, namelijk de Shop for Clothes-mod van Mod The Sims. Voor deze mod heb je wel De Sims 3 Ambities nodig, want de mod gebruikt het kledingrek nodig dat bij deze uitbreiding zit en het systeem om openbare kavels te bezitten wordt ook gebruikt. Wat doet deze mod? Ten eerste zorgt deze mod ervoor dat de optie Outfit kiezen wordt niet meer beschikbaar is als je op de kledingkast klikt. Bij het kledingrek worden twee opties toegevoegd: de eerste is Shop for Clothes, oftewel Kleding kopen, en deze optie neemt de actieve Sim mee naar het Creëer een Simscherm. Hier kan je een nieuwe outfit voor je Sims kiezen. Als de nieuwe outfit eenmaal is gekozen, zal er § 200 van je geld afgetrokken worden. Deze § 200 wordt bij het geld van de kavel eigenaar opgeteld, dus als het jij zelf in het bezit bent van deze kavel kun je gratis kleding kopen. De tweede optie die het kledingrek heeft, is Suggest Outfit, ofwel Kleding aanraden. Hierbij opent zich een menu van alle Sims op de kavel en zal de Sim die je kiest naar Creëer een Sim gaan, waar jij een nieuwe outfit voor die persoon kunt kiezen. Dit lijkt dus een beetje op de stylistcarrière uit Ambities. Bij deze mod houdt een nieuwe outfit in dat je de bovenkleding, onderkleding of schoenen verandert. Een nieuw patroon kiezen of een andere kleur instellen zal niet tot een nieuwe outfit gerekend worden en is dus gratis. Deze mod kun je niet combineren met andere mods die de Creëer een Simcodes aanpassen, er zijn echter nog geen mods bekend die conflicten opleveren.

Alles in één Heb jij in je game ook boekenkasten die hellemaal vol zijn gepropt of word je er gek van dat als je je Sim veel boeken mee wilt geven, dat je dan eindeloos lang door de inventaris van je Sim moet scrollen? Dan is de volgende mod wat voor jou. De Book of Knowledge-mod, ook wel B.o.K., van Mod The Sims, het heeft dezelfde capaciteit als een boekenkast, maar neemt maar de ruimte in van één boek. Deze kun je op een plank, bureau of zelfs de vloer leggen. Als je op het boek klikt krijg je één optie: Open Book of Knowledge: Boek van Kennis openen. Vervolgens verschijnt er een inventaris van het boek, net zoals dat bij een boekenkast ook altijd is. Als deze inventaris geopend is, kun je boeken vanuit je de inventaris van je Sim verslepen naar de inventaris van het boek en andersom. Het boek is in drie vooraf ingestelde stijlen te krijgen, maar je kunt het boek ook helemaal aanpassen met de Creëer een stijl-optie. Ook is het boek stapelbaar met andere Books of Knowledge, zo hoog als je wilt. Bovenop die stapel kun je eventueel nog andere voorwerpen zetten. Dus koop hem nu voor maar §45, te vinden in het menu Tafels en vervolgens Opslag. Het boek gaat met alle versies en uitbreidingen samen en heeft nog geen bekende conflicten met andere mods.

► GO FOR A WALK! NOT A RUN! WWW.MODTHESIMS.INFO

► SHOP FOR CLOTHES WWW.MODTHESIMS.INFO

► BOOK OF KNOWLEDGE WWW.MODTHESIMS.INFO Simview | 19


Custom content · Downloads

Nieuwe spulletjes in je game In uitbreidings- en accessoirepakketten zitten altijd nieuwe voorwerpen en in de Store op de website van De Sims 3 kun je ook nieuwe spulletjes kopen voor in je game. Vond je de game zelf al duur genoeg en wil je liever gratis spulletjes voor in de game? Dat kan! Heel veel fansites bieden spelers gratis spulletjes aan voor in het spel. Vaak is registreren al genoeg om de content te kunnen downloaden. Dit laatste geeft soms wel wat meer gedoe dan bijvoorbeeld de spullen uit de Store, maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, is het heel simpel. Wij hebben een aantal downloads voor je uitgezocht en beoordeeld. Het thema voor deze keer is Back to School. ARTIKEL DEWI BLOM FOTO’S SKYSIMS

+ THE SIMS RESOURCE + ELECTRONIC ARTS

ce) staat namelijk de Riverview School. Deze school is geen rabbit hole dus, je hebt het andere schoolgebouw nog steeds nodig, maar deze kleur- en basisschool is wel de perfecte manier om te kijken hoe het er nou aan toe gaat op de scholen in De Sims. Ook kan je deze school natuurlijk goed gebruiken voor dagboeken en films. De school bestaat uit twee verdiepingen en heeft onder andere een klaslokaal met computers en een tv, een speelkamer met speelgoed en wiegjes, een bibliotheek en een soort kantine waar de kinderen kunnen eten als ze honger hebben. Aan de achterkant is ook nog een speelplaats waar de kinderen in de pauzes en na schooltijd kunnen spelen en aan de voorkant zijn er parkeerplaatsen voor de auto‟s van de ouders. Er zitten vier items van de EA Store in, maar die kunnen natuurlijk vervangen worden door je eigen spullen. Voor de mensen in Sunset Valley en Twinbrook heb is er een andere school, de Sunset Valley Public School. Deze is ook van TSR. Deze school is wel een rabbit hole en kan dus de gewone school vervangen. Er staan geen namen op de school, dus de school kan in elke buurt geplaatst worden, zodat je er overal van kunt genieten. Deze school bestaat uit twee gebouwen die tegenover elkaar staan. In het midden van de twee gebouwen staat een mooie fontein met daarachter picknicktafels waar de leerlingen kunnen eten tussen de middag, of nog even kunnen rondhangen met vrienden als de school is afgelopen. Aan de achterkant van de school staan speeltoestellen voor de kinderen en nog wat tafels en

stoelen. Het leuke van deze school is dat er in beide gebouwen Sims naar binnen gaan, dus het is niet zo dat er maar één gebouw gebruikt wordt. Verder moet je er wel rekening mee houden dat deze school staat op een 60x60-kavel. Mocht je nou echt iets heel aparts willen als school, dan kun je altijd nog een namaak van Zweinstein, de school uit de Harry Potter boeken en films, downloaden op TSR onder de naam Hogwarts Castle. Dit kasteel is volledig nagebouwd zoals het er in de film uitziet, maar het is niet ingericht. Dit is geen rabbit hole, dus zal het geen vervanging zijn van de gewone school in de buurt. Verder bevat dit kasteel heel veel van wat je in de films ook ziet, zoals Hagrids tuinhuis.

► NINOCAM7 WWW.SKYSIMS.NET

► RIVERVIEW SCHOOL WWW.THESIMSRESOURCE.COM

► HOGWARTS MOVIE VERSION!!! WWW.THESIMSRESOURCE.COM

► SIMS HIGH SCHOOL CHEERLEADER OUTFIT WWW.MODTHESIMS.INFO

► SUNSET VALLEY PUBLIC SCHOOL WWW.THESIMSRESOURCE.COM

► PARA_PET PEOPLE WWW.THESIMSRESOURCE.COM

Schoolkleding Vind jij ook dat de Sim-jeugd van tegenwoordig te ver gaat met hoe zij zich tegenwoordig kleedt? Dan wordt het misschien eens tijd om schooluniformen aan te schaffen, zodat iedereen er fatsoenlijk uitziet en er ook geen modeoorlog meer is. SkySims heeft daarvoor deze geweldige uniforms gemaakt voor zowel kinderen als tieners en jongens als meisjes. Het is een wit shirt met daarop het logo van Sunset Valley, Riverview of Twinbrook en als je met een eigen buurt speelt een zonder logo. Verder bestaat het voor jongens uit een normale zwarte broek en voor meisjes een donkerkleurige rok. Maar vind je het juist leuk hoe iedereen zich kleedt, dan is de Sims High School cheerleaderoutfit van Mod The Sims iets voor jou. Dit is een geweldige outfit om tijdens de sportwedstrijden van je school te gebruiken voor de cheerleaders. Andere scholen Ben jij het schoolgebouw in je buurt zat? Goed nieuws voor de mensen die in Riverview spelen: op TSR (The Sims Resour-

20 | Simview

Beestenboel op school Als laatste hebben we nog twee fantastische schilderijen in de aanbieding om de klas mee te versieren. Para_Pet People 10 en Para_Pet People 15 zijn twee leuke ingelijste foto‟s van de Amerikaanse fotograaf Harry Whittier Frees waarop katten en honden te zien zijn die in een klas zitten en les krijgen.


Inside story · De persoon achter de Sim Als je actief bent op een forum, leer je vanzelf beetje bij beetje de andere forumleden kennen. Sommigen zijn heel open over zichzelf en bij anderen is het een wonder als ze vertellen hoe oud ze zijn. Wij praten nu gelukkig met een open boek. Noem haar gerust een boekenkast, want Rianne Hendrix zit barstensvol verhalen. Niet alleen over haarzelf, maar ook over de personages die ze zelf tot leven heeft laten komen in haar Sims-dagboeken.

„Fantasie speelt mee‟ ARTIKEL

Even voorstellen Rianne Hendrix is 19 jaar oud en woont in Noord-Limburg samen met haar ouders en drie jaar jongere broer. Ze is met haar 168 centimeter niet de grootste en haar langere broertje maakt daar soms een plagerijtje van. Haar ogen zijn grijsgroen en hebben een donkergroen randje en ze noemt anderen in het dagelijks leven vaak een doos, met een Limburgs accentje. Rianne houdt van lezen, schrijven en gezellig doen met vriendinnen. Ze heeft een bijbaantje in een videotheek, dus ze kijkt veel films en daar houdt ze wel van. Haar lievelingsfilms zijn van Disney en Pixar en ze houdt ook van romantische komedies, thrillers en actiefilms.

„Het onderlinge contact met de moderators is geweldig.‟ Op het forum Velen zullen Rianne echter niet kennen van de videotheek, maar van de officiële De Sims-forums, want daar is ze een moderator sinds november 2008. Daarvoor was ze al langer als gewoon lid onder de namen xTurtly en *Rio* aanwezig. Waarom is ze actief geworden op het forum? Rianne is al vanaf het begin van De Sims verslaafd aan de game en ze vindt het leuk om onder de mensen te zijn die dezelfde dingen leuk vinden. Ze noemt het forum dan ook een hobby, want ze doet het met plezier. Dat ze moderator is, geeft nog iets extra‟s, want het onderlinge contact met de andere moderators is geweldig en de gezelligheid op het forum kan ze gewoon niet meer missen. Ze vindt ook wel dat ze mag zeggen dat ze het moderatorschap heel leuk vindt. “Het onderhouden van de site, alles op rolletjes laten lopen en in goede banen leiden is gewoon heel leuk om te doen.” Zijn er ook minder leuke kanten aan het forum en wat ze daarop doet? Ja, helaas wel. Dingen zoals respectloosheid naar

+ FOTO EDWIN VAN LAAR

forumleden toe horen bij de orde van de dag. “Natuurlijk weet iedereen dat de moderators beschikken over een banknopje en we niet aarzelen deze te gebruiken, maar het zou nog leuker zijn als we deze niet nodig zouden hebben. Dat zou betekenen dat alles vlekkeloos en leuk verloopt.” Andere mindere puntjes zijn natuurlijk spamacties en asociale leden, maar Rianne kan daar goed mee omgaan en de problemen oplossen. Literatuur Rianne studeert Nederlandse taal en cultuur op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bij die studie hoort natuurlijk het lezen van veel boeken. Rianne heeft geen favoriet boek, maar wel favoriete schrijvers. De Amerikaanse schrijver Harlan Coben staat met stip op nummer één. “Hij schrijft zó vreselijk goed! Zijn literaire thrillers zijn spannend vanaf het eerste woord tot de laatste punt. Hij weet je, zo sluw als hij is, je iedere keer opnieuw te overrompelen tot aan het einde, terwijl je na twee boeken weet dat hij altijd werkt met plotwendingen. Het lukt je gewoon niet om de hoofdpersoon voor te zijn met het ontmaskeren van de dader. Zo‟n schrijfstijl vind ik klasse!” De boeken van de Nederlandse schrijfsters Simone van der Vlugt, Renate Dorrestein en Saskia Noort behoren volgens Rianne tot de beste van het land. Na haar studie wil Rianne Nederlands gaan geven op een middelbare school, bij een uitgeverij werken of iets in de journalistiek doen.

„Het zou nog leuker zijn als we het banknopje niet nodig zouden hebben.‟ Eigen dagboeken en verhalen Voordat Rianne moderator was, was ze bekend om de dagboeken die ze op de De Sims 2-website schreef. Haar dagboeken hebben vaak in de top-5 gestaan.

Rianne schrijft vanaf het moment dat ze kan herinneren al. De kleine Rianne schreef haar eigen versies van boekenreeksen. Zo beleefde Wijzelientje, een meisje zo groot als je wijsvinger, haar eigen avonturen. Na deze schriftjestijd, zoals Rianne het noemt, is het een tijdje stil geweest. “Ik ben op het forum gekomen, omdat ik wilde weten hoe je puppy‟s en

„Een combinatie van De Sims en schrijven is gewoon één grote, geweldige uitvinding!‟ kittens kon krijgen in De Sims 2. Zo ben ik het dagboekengedeelte tegengekomen en ben ik weer gaan schrijven. Een combinatie van De Sims en schrijven is gewoon één grote, geweldige uitvinding! Nadat ik een paar verhalen kort gelezen had, kwamen de schrijfkriebels weer en ben ik zelf aan de slag gegaan.” Rianne doet inspiratie op door de dingen die om haar heen gebeuren. “Onbewust blijven er toch dingen hangen die je gezien, gehoord of gelezen hebt. Natuurlijk speelt fantasie een deel mee, maar ik denk dat het dagelijks leven een grote rol speelt. Ook films en tv-series willen wel eens meewerken.” Riannes studie slokt op dit moment veel van haar tijd op. Vooral de rust om een goed verhaal te bedenken ontbreekt. Rianne focust zich wel op een echt boek. Ze heeft al een grove verhaallijn verzonnen, maar niets staat nog vast. Eerst moet alles nog goed uitgedokterd worden, “anders stop ik er na een pagina's mee”. Wie weet zien we over enkele jaren wel haar thriller bij de bestsellers liggen? Simview | 21


Fashion advice · Peuters

Newborn fashion advice Tijdens het spelen van De Sims heb je, hoe kan het ook anders, het meeste te maken met Sims zelf. Omdat je zo veel met ze in aanraking komt, is het belangrijk om te goed voor de dag te laten komen, zodat de game minder snel gaat vervelen. Sarah, onze eigen fashionexpert, zal je ieder nummer tips geven over het verzorgen van het uiterlijk van je Sims. ARTIKEL

H

+ FOTO’S SARAH RHED

oi, hoi, welkom bij het eerste

Wat we gaan doen

verloren en onafgemaakt uit. Ik heb haar

deel

advice-

Simview is net geboren en is van plan de

roze, bijpassende, sportschoentjes aange-

rubriek voor Sims. Laat ik eerst

in

de

Fashion

wereld van Sims te gaan veroveren. In

trokken. Ze passen bij het pak, maar ze

maar eens uitleggen wat het precies in-

deze rubriek vieren we dat niet met be-

maken het toch sportief. Dat was simpel!

houdt, anders is het net als in het midden

schuit met muisjes, maar met een Fashion

Laten we verder gaan naar de volgende

van een film erin komen. Dat kan leuk zijn,

advice! Om in het thema te blijven, begin-

outfit: haar avondkleding.

maar ook erg verwarrend. Bij Fashion ad-

nen we met een schattig peutertje. We

vice laat ik zien hoe je een bepaalde Sim

gebruiken geen downloads. Op zich is dat

Avondkleding

in een bepaalde stijl maakt. Sommige

best wel een uitdaging om mee te begin-

Ik heb gekozen voor een mooi jurkje,

maak ik met custom content, maar uiter-

nen, omdat er maar een select aantal kap-

maar paars is al in haar alledaagse kleding

aard een paar ook zonder, gezien niet

sels en kledingstukken voor peuters is.

gebruikt, en dan is het gewoon zo saai om

iedereen downloads gebruikt in de game.

Let‟s go!

nog een keer paars te gebruiken. Deze

Het liefst werk ik met een combinatie van

keer heb ik ervoor gekozen om een nieu-

downloads en voorwerpen uit het basis-

Het begin

we functie van De Sims 3 te gebruiken, de

spel. Met de kleding kom ik meestal wel

Laten we kennis maken met ons peutertje.

kleurentool. Zo is de paarse jurk veran-

goed uit, maar de kapsels zijn een ander

De eerste stappen liggen helemaal in jouw

derd in een rood jurkje met witte schou-

verhaal, aangezien er echt heel weinig

handen. De naam van het peutertje, het

derplofjes en wat daarbij hoort. Verder

verschillende soorten kapsels zijn. Maar

geslacht, de vorm van het gezicht, een

heb ik voor Ashley het kapsel waar rode

het is natuurlijk altijd een uitdaging om

haak- of wipneus en de kleur ogen: maak

strikjes in zitten en als de schoenen witte

zonder gedownloade kapsels te werken

er wat leuks van. Voor het gemak noem ik

lakschoentjes gekozen. Ashley kan weer

en in stijlen werken is nog meer uitdagen-

dit peutertje Ashley Time. Ashley heeft,

gezien worden in bruisende uitgaansgele-

der, vooral als het ongewone stijlen zijn!

net zoals elke peuter, ongeacht het ge-

genheden, mits ze geen dutje gaat doen.

Verschillende mogelijke stijlen die langs

slacht,

kunnen komen zijn fantasievol, sportief,

avondkleding en slaapkleding. We begin-

Slaapkleding

misschien wel iets uit vroegere tijden of

nen van vooraf aan.

Nu we klaar zijn met deze outfit kunnen

drie

kledingstijlen:

alledaags,

gewoon iets heel alledaags. Het concept is

we het afmaken met de slaapkleding. Ik

heel simpel: men neme een Sim en die

Alledaagse kleding

heb Ashleys haar weer in het zelfde model

gaan we een make-over geven. Ik laat je

Ik heb Ashley een paars pakje aangetrok-

als haar alledaagse kleding gedaan. Ver-

zien hoe ik dat doe, met behulp van

ken. Geen jurkje, maar toch een nette keu-

der heeft ze het standaard blauwe rom-

downloads of juist niet. Met je fantasie

ze voor een meisje. De schoenen zijn heel

pertje aan, blootsvoets. Echt heel speciaal

kom je overal, maar het belangrijkste is

belangrijk, want als we haar nette lak-

hoeft de slaapkleding niet te zijn, maar

dat je er plezier in hebt. Laten we begin-

schoentjes laten aantrekken wordt ze ge-

wat wel leuk is, is dat de alledaagse kle-

nen! Start De Sims 3 op, laad een wereld

lijk een heel deftig meisje. Als ze geen

ding paars is, de avondkleding rood en de

en ga naar Creëer een Sim.

schoenen aantrekt ziet het er een beetje

slaapkleding blauw.

22 | Simview


Nette lakschoentjes maken van Ashley een deftig meisje. Sportschoentjes passen bij haar outfit en ze maken haar sportief.

In deze avondkleding en met rode strikjes in het haar kan Ashley weer gezien worden op feestjes „s avonds.

Heel speciaal hoeft de slaapkleding niet te zijn, maar een combinatie met de andere outfits is leuk.

Simview | 23


First impression · De Sims 3 Supersnelle Accessoires Wat is er nou leuker dan een indrukwekkende, snelle raceauto of een knusse, bromFirst impression

mende oldtimer? EA weet het antwoord op deze vraag voorlopig niet, want ze brengt binnenkort het tweede accessoirepakket voor De Sims 3 uit met als thema: auto‟s. Wordt onze motor hier warm van of is EA vergeten wat koelvloeistof bij haar eigen motor te gooien? RELEASEDATUM DONDERDAG 9 SEPTEMBER 2010 / ADVIESPRIJS € 19,99

Supersnelle Accessoires

N

a twee uitbreidingen en een accessoirepakket, krijgt De Sims 3 er weer een accessoirepakket bij: De Sims 3 Supersnelle Accessoires. Het vorige was niet bepaald een groot succes, zal dat bij het nieuwe pakket anders zijn? Accessoirepakketten verkopen sowieso minder goed dan uitbreidingspakketten, omdat ze alleen maar nieuwe items toevoegen aan de game en geen nieuwe gameplay bevatten. Dat is ook terug te zien in de prijs: een accessoirepakket kost € 19,99, maar op webwinkels kun je het meestal voor een paar euro goedkoper krijgen. Vergis je echter niet, want soms ben je door de verzendkosten duurder uit dan wanneer je het uit de winkel haalt. Vier stijlen In het eerste accessoirepakket hadden alle nieuwe spullen dezelfde stijl: luxe. Bij de Supersnelle Accessoires is dat anders. Het pakket heeft dan wel

24 | Simview

één groot thema, auto‟s, maar alle nieuwe voorwerpen zijn ingedeeld in vier categorieën. Race De eerste categorie is race. Deze categorie doet de naam van het accessoirepakket eer aan met professionele racewagens en de cultuur die daarbij hoort. Extreme helmen, racekleding en spullen om je garage mee in te richten: het hoort er allemaal bij. Er is ook een racemotor voor Sims die liever op twee wielen rijden. Niet alles in deze categorie is ultramodern: er is ook een ouderwetse racewagen aanwezig. Grant Rodiek, medeproducer van de game, is blij dat er eindelijk een snelle raceauto voor in De Sims 3 is. De producers hebben extra hun best gedaan om coole raceautogeluiden toe te voegen, zodat de snelle wagens nog meer het gevoel van raceauto‟s geven. Spanning Spanning is de tweede stijl. Hierbij draait alles om het leventje van een geheim agent. De strakke auto‟s en de bijbehorende kleding versterken dit gevoel. Voor de mannen zijn er James Bondachtige smokings en voor de dames sexy jurkjes. Combineer dit met de borstvergrotingstools uit Na Middernacht en de detectivecarrière uit Ambities en je hebt het ideale scenario voor je eigen actiefilm.

Klassieke luxe De producers van de game hebben gediscussieerd over welke stijlen ze wilden gebruiken in het pakket. Over het derde thema waren ze het vrijwel direct met elkaar eens: klassieke luxe. Deze stijl ziet er elegant en verfijnd uit. Het is voor de rijke elite en je maakt een echt statement onder je buurtgenoten met de unieke auto‟s en bijbehorende accessoires. Een bijzondere auto in deze stijl is de cabrio, want die zit voor het eerst in De Sims. Swingend De laatste stijl is swingend, ook wel rockabilly genoemd. Typerend voor de stijl zijn de authentieke decoraties, kapsels en muziek. Het stamt uit de jaren „50, de tijd van Elvis Presley. De oude auto‟s, met hun unieke bumpers, grilles en koplampen, zijn echt voor stoute jongens en meisjes. Voorlopige conclusie In De Sims 3 spelen auto’s geen grote rol: je kunt best zonder ze. Sims stappen niet in en uit de auto, maar worden erin en eruit geteleporteerd en je wil niet weten hoe auto‟s afslaan. Is het dan wel leuk om een accessoirepakket over auto‟s te kopen? EA wil natuurlijk origineel blijven en dat wordt natuurlijk steeds lastiger. Wij vinden het idee achter het pakket wel leuk, maar de game heeft te veel beperkingen om alles goed tot zijn recht te laten komen. ARTIKEL ELINE GERRITSEN

FOTO’S ELECTRONIC ARTS

+ EDWIN VAN LAAR


Inside story · Steve Jablonsky

S

teve Jablonsky? Wie? Dat dacht ik, waarschijnlijk niet als enige, toen ik deze naam voor het eerst voorbij zag komen. Het is echter niet een naam die weinig los zal maken bij de meeste De Sims-spelers, want Jablonsky is de enige echte componist van de muziek in De Sims 3 en alle uitbreidingspakketten die erbij horen. Biografie Steve is geboren op 9 oktober 1970 in de Verenigde Staten. Op zijn twaalfde kreeg hij van zijn opa een klarinet en maakte hij voor het eerst kennis met het musiceren. Steve was erg muzikaal en hield van de muziek. Tijdens zijn tienerjaren speelde hij in verschillende orkesten, maar eigenlijk is hij pas vanaf 2001 actief bezig met het componeren van muziekstukken. In 2003 werd hij door de BBC gevraagd om de muziek voor een documentaire te schrijven en hiermee begon hij een enorme klim op zijn carrièreladder. Steve componeert bijvoorbeeld vanaf 2004 tot op heden toe de muziek voor de populaire televisieserie Desperate Housewives. In de jaren die volgen componeert Steve veel muziek voor de filmregisseur Michael Bay, bekend van onder andere Transformers en Friday the 13th. Steve kan ook een deel van de muziek in de verkooprecord brekende film Avatar op zijn naam zetten. Gamemuziek Als Steve in 2007 de soundtrack van de film Transformers componeert, wordt hem gevraagd of hij ook de muziek van de game die bij de film hoort wil componeren. Steve gaat in op dit aanbod en hiermee begint hij zijn carrière als gamemuziekcomponist. Hij heeft vervolgens voor twee oorlogsgames de soundtracks gecomponeerd als EA hem benadert met de vraag of hij de muziek voor De Sims 3 wil schrijven. Dit was niet alleen voor Steve een grote keuze, maar ook voor EA, want de De Sims-spellen hebben nooit orkestmuziek bevat. De reden waarom EA voor Steve koos, is waarschijnlijk dat de muziek van Steve in Desperate Housewives aardig in de buurt komt bij EA‟s wensen. Steve Schnur, wereldwijde leider op het gebied van muziek en geluid bij EA zegt

Ene oor in, niet eruit het geweldig te vinden om een componist als Steve bij het De Sims 3-team te hebben. “Wij stellen even hoge eisen aan de muziek van onze games als grote filmstudio‟s aan hun soundtracks stellen en Steve Jablonsky heeft een opmerkelijk talent voor het verzorgen van de muziek voor blockbuster entertainment, maar hij begrijpt ook als geen ander wat de interactieve mogelijkheden zijn binnen computergames,” zegt Schnur. Kenmerkend voor de muziek De muziek in De Sims 3 is goed te vergelijken met de muziek van Desperate Housewives qua instrumentkeuze en tempo, bijvoorbeeld. Op de drums wordt een redelijk snelle beat gespeeld en de begeleidende instrumenten zijn veelal strijkinstrumenten, houtblazers zoals fluiten, hobo‟s en klarinetten, maar ook modernere instrumenten zoals de elektrische gitaar en synthesizers. Steve gebruikt voor de strijkinstrumenten vaak pizzicato: de snaren worden dan met de vingers getokkeld, in plaats van er met de strijkstok over te

strijken. In veel nummers komt ook vocale ondersteuning voor: een klein koor zingt een aantal klanken, maar geen verstaanbare woorden. Uitbreidingspakketten Ook voor de uitbreidingspakketten van De Sims 3 componeert Steve de muziek. Er wordt steeds per twee uitbreidingspakketten muziek geschreven en opgenomen. Voor Wereldavonturen zijn voor de Franse muziek bijvoorbeeld een accordeon en een mandoline gebruikt en in de Chinese muziek zijn veel fluiten en glijdende strijkklanken te horen om de Oosterse cultuur te weerspiegelen. Ambities heeft een beetje een De Sims 2achtige muziekstijl met veel elektronische instrumenten, zoals orgels. Om het gevoel dat je in een moeras speelt in Twinbrook te versterken, heeft Steve langzame percussie toegevoegd aan een nummer dat je hoort in de stand Kaart bekijken. ARTIKEL EDWIN VAN LAAR FOTO’S LAST.FM

Simview | 25


Architectural plans · Klassiek landhuis

Stap voor stap een landhuis ARTIKEL

H

ebben je Sims veel geld en kunnen ze zich wel een mooi landhuis veroorloven? Probeer er dan zelf eens eentje te bouwen! Op deze twee pagina’s wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een klassiek landhuis bouwt. Je hebt ongeveer een halfuurtje nodig als je dit landhuis wilt namaken. Veel succes!

zen, zodat je bijvoorbeeld een wijnkelder eronder kunt bouwen. Ook krijg je zo een hoge trap naar de voordeur, wat veel aanzien geeft. De vorm van de fundering is de vorm van je hele huis. Het is belangrijk dat je de vorm van de fundering niet hoeft te veranderen als je er tevreden mee bent, want dit voorkomt later bouwcomplicaties. De fundering van het landhuis is 18x26 groot. De hoeken zijn schuin gemaakt om daar pilaren te plaatsen van drieverdiepingen hoog, zodat het lijkt dat ze het dak ondersteunen. Vervolgens verwijder je aan de voorkant in het midden van de fundering vier muren in de lengte en 5 muren in de breedte (4x5). Hier plaats je de trap.

1

Benodigdheden Voor het bouwen van dit landhuis heb je het basisspel nodig. De Sims3 Ambities heb je nodig voor het verhogen en verlagen van daken en het verlengen van pilaren. Als je de game updatet naar de nieuwste versie, heb je deze opties ook tot je beschikking. Het landhuis is gebouwd op een kavel van 64x64 dat je terug kunt vinden in Sunset Valley en Riverview. Als je dit huis in Twinbrook wil bouwen, zou je voor een alternatieve optie moeten kiezen door een extra kavel te plaatsen. Het is ook mogelijk om het huis op een kavel van 60x60 te bouwen, maar wat je dan wel in de gaten moet houden, is dat je het hek moet verkleinen.

2

Fundering De fundering van dit huis bestaat uit gewone muren. Hier is bewust voor geko26 | Simview

3

Eerste verdieping De eerste verdieping is zo gemaakt, dat het landhuis er extra sierlijk uit komt te zien. De muren zijn één hokje van het einde van de fundering verwijderd, zodat je daar mooie hekwerken kunt plaatsen. Ook geeft dit voldoende ruimte om pilaren te plaatsen. In dit geval zijn ze één verdieping hoog. In dit huis zijn ronde ramen geplaatst waardoor, het huis er nog sierlijker uit komt te zien. Bovenaan de trap voor de ingang zijn twee pilaren van twee verdiepingen hoog geplaatst. Open het cheatvenster door op Ctrl + Shift + C te drukken en typ vervolgens de code moveobjects on in. Nu kun je zonder beperkingen van de game twee pilaren bovenop de trap neerzetten. Vergeet deze cheat niet uit te zetten met moveobjects off, anders worden ramen, deuren en bogen vervormd.

+ FOTO’S STEFAN KROEZEN

4

Tweede verdieping De tweede verdieping is net zo gebouwd als de eerste. Het enige waar je op moet letten, is het balkon boven de trap. Zet tijdelijk pilaren van twee verdiepingen op de grond neer met de moveobjects oncheat. Zo creëer je extra hokjes waardoor je een extra groot balkon kan maken. Als het balkon gebouwd hebt, kun je de tijdelijke pilaren weer verwijderen. Plaats op deze verdieping ook een hekwerk en pilaren van één verdieping hoog. Plaats, behalve op de schuine muren, de ramen niet recht boven elkaar, want dat geeft het huis een moderne look. Zorg wel dat er een bepaalde symmetrie in je patroon zit: de linkerhelft is een weerspiegeling van de rechterhelft van het landhuis. Of andersom, natuurlijk.

5

Plafond Het plafond van de tweede verdieping is heel eenvoudig te maken. Het enige dat je hoeft te doen, is tegelstukken te leggen met de grootte van de fundering (18x28) waar je de hoekjes van afhaalt. Je krijgt driehoekige tegels als je Ctrl + Z ingedrukt houdt. Draai deze tegels met de knoppen < en >. Gebruik weer tijdelijke pilaren als je niet uitkomt met de hokjes boven het balkon.


crèmekleur dat goed bij het metselwerk past. Als je het huis er wat ouder uit wil laten zien, kun je voor een marmerpatroon kiezen, want de verkleuringen en scheurtjes maken het net iets antieker.

11

6

Het dak Omdat we een plafond gemaakt hebben, is het dak heel eenvoudig te plaatsen. Voor dit landhuis is het dak met aflopende randen aan alle kanten gekozen. Natuurlijk kun je nog allerlei andere variaties bedenken, maar misschien is het dan niet mogelijk om dakkapellen te maken, zoals we in de volgende stap gaan doen.

7

Dakkapellen Ga, als je het dak geplaatst hebt, een verdieping omlaag. Plaats hier drie keer vier muren van 2x6 hokjes. Zorg dat de lange zijden vier hokjes verwijderd van de rand van het plafond zijn. Je kunt in de korte zijden zo veel dakramen plaatsen als je wil. Wanneer je dit uitgevoerd hebt, moet er nog een dak op de muren komen om er klassieke dakkapellen van te maken. Hier is gekozen voor hetzelfde dak als het geveldak. Dit dak plaats je over het hele muurtje. Let wel op dat het basisdak mooi op het dak van de dakkapellen aansluit.

9

Hek en poorten Dit onderdeel vergt de meeste precisie. Het hek plaatst je ongeveer op de rand van de kavel. Je begint bij de poort. Het mooiste is om de ruimte tussen twee muren even breed te maken als de breedte van de grote trap naar de ingang. Begin met het bouwen van een poort van twee hokjes breed en links en rechts daarvan een hek van twee hokjes breed. Zorg ervoor dat dit alles uitgelijnd is met de trap. Bouw aan beide uiteinden een muur van 1x1. Bouw tegen een muur weer een hek van 6 hokjes breed aan en bouw daartegenaan weer een muur van 1x1. Zo maak je de hele kavel af. Voor dit huis is het Gothic Kerkhof Hek gebruikt. Bouw een dak bovenop het hek of maak het af met losse vloertegels en daarop bijvoorbeeld lampen. Je kunt ook lampen aan de muren hangen.

10

8

Muurbedekking De muurbedekking is het belangrijkste van het hele bouwproces. Dit bepaalt de hele uitstraling van je huis. Voor een klassiek landhuis kies je natuurlijk nietgeplamuurd wit of zwart. Het is het mooiste om metselwerk te kiezen met aan de onder- en boven een versiering. Bij de dakramen is het verstandig om metselwerk zonder versiering te nemen. Gebruik dit metselwerk ook bij de poort die we in de volgende stap gaan neerzetten. Vergeet niet om de ramen, deuren, vloeren en pilaren te verven. Gebruik een

Pad en oprit Het pad begint onder het hek, tegen de straat aan. Het hek aan de voorkant van de kavel is verdeeld in zeven stuken. De opritten komen op het tweede en het vierde stuk. Verwijder de hekken in deze stukken. Markeer als eerst de omtrek van de oprit met een hek, zodat je gemakkelijk een pad ertussen kunt leggen en je niet in de weer hoeft met schuine tegels. Maak een bochtje naar de binnenkant en verbind de twee stukken. Markeer ook de omtrek van het pad dat vanaf de trap naar de middelste poort loopt. Leg daarna tegels tussen alle hekken. Als je dit gedaan hebt, kun je de hekken om de paden heen weer verwijderen. Plaats in het midden van het pad een fontein en leg een heg om het pad aan. Je kunt de heg om het huis heen doortrekken.

Beplanting Bloemenperken zijn leuk voor aan én in het pad. Kies een stuk van het pad uit waar je een perk wilt aanleggen en verwijder daar de tegels. Laat wel wat ruimte over om op te lopen. Plaats daarna een hek om het gat heen. Je hebt beschikking over talloze hekken, maar welke is nou het ideale hek? Voor een klassiek landhuis is een hek met mooie randen en punten geschikt. Kies voor een laag hek om de boel overzichtelijk te houden. Als basis neem je een plant die even hoog is als je hek. Creëer wat reliëf door iets grotere planten ertussen te plaatsen. Je kunt ook grondverf gebruiken voor iets meer accenten.

12

Tuinhuis Een mooi, begroeid tuinhuis valt altijd in de smaak bij een klassiek landhuis. Plaats muren van 1x1 in de gewenste vorm. Maak vervolgens een raster met een hekje erbovenop met de moveobjects oncheat. Als je hokjes tekort komt, dan kun je gewoon wat pilaren plaatsen die later weer verwijdert. Plaats planten op het raster als je klaar bent met het maken ervan. Plaats tussen de muren witte boekenkasten of kamerschermen om het geheel een binnenshuis gevoel te geven. Als je Alt ingedrukt houdt, kun je voorwerpen vrij plaatsen en draaien. Omdat de moveobjects on-cheat nog aan staat, kun je ook voorwerpen in elkaar of in muren zetten. Download het gratis milieupakket met de elektrische auto, als je klimop in je game wilt hebben. De klimop kun je tegen de muur plaatsen. Als je dit gedaan hebt, kun je de code weer ongedaan maken met moveobjects off. Richt het tuinhuis in met luxe meubilair en versier alles met beeldhouwwerken en potplanten om het landhuis af te maken. Misschien heb je nog wat bijpassende decoratie gedownload van customcontentwebsites, zoals een theeservies, antieke voorwerpen of olielampjes. Simview | 27


Inside story 路 Fotocollage

TIENERS IN MOERAS NIEKIIE ER ZIT IETS IN MIJN VERKEERDE KEELGAT AYUMII SIMBOT

--LIZZY-- EDELSTENEN NEFJE BR

VUURTOREN SOVO IK STA IN DE FIK MAAR VIND DAT NIET ERG SIMMIELOVE INBREKER PATRICIA PIJNLIJKE GLIJBAAN DEEMPIE11

28 | Simview


ANDWEERMAN XELLES TIJDMACHINE LITTLEMISSLIEN ONTBIJT IN ONDERGOED MARITTTT PROTEST RIABEEST OMG VOSKE

1 VIDEOGAMES VAMPESSED SCHILDERIJ AMY1994AMY12 DUIKPUT MARII NAALDENFOBIE SPIDERLADY POLITIEAGENT SIMCOOPER

Simview | 29


er eens over nadenken.’ ‘Niet nu, moeder.’ Zonder pardon drukt de

Papa's bloed

‘W

VERHAAL

+ FOTO’S MIKE BEKKEDAM

vrouw op de rode knop en stopt de auto even. Ze sluit haar ogen en begint haar slapen te masseren. ‘Je bent eraan begonnen, nu moet je het ook afmaken, Samantha,’ zegt ze tegen haarzelf. De vrouw gaat weer rechtop in haar auto zitten, ontsteekt haar koplampen en rijdt de weg weer op. Na een uur rijden komt ze aan bij haar hotel. Ze parkeert haar auto en loopt naar binnen. ‘Dag mevrouw Ford’, groet de man achter de balie en met een beetje een afwezige ‘Goedenavond’ als antwoord stapt ze in de lift. Als ze

at ga je doen met de informatie?’ vraagt de man

op de derde verdieping aankomt, graait ze alvast in haar handtas,

die zich in de schaduw verschuilt, uit angst dat

op zoek naar de sleutel. Ze opent haar hoteldeur, gooit het dossier

zijn gezicht zichtbaar zal zijn. ‘Als ik vond dat je

op haar bed en ploft er direct naast. Ze opent het dossier wat voor-

het moest weten, had ik het je wel verteld,’ zegt de vrouw. ‘Je moet

zichtig, alsof ze het eigenlijk niet wil lezen. Op de eerste pagina ziet

het zelf weten, als je iets af te handelen hebt, kan ik ook een man-

ze een naam staan. ‘Ik heb jou zo lang gezocht, ventje. Je zult boe-

netje regelen die het voor je doet.’ De vrouw schudt haar hoofd en

ten voor wat je me hebt gedaan,’ fluistert ze. Rustig bladert ze het

zegt: ‘Dit moet ik zelf doen.’ Ze grist de map waar duidelijk een

dossier nog even door totdat ze op de laatste bladzijde komt, een

flinke stapel papier in zit van het bureau en gooit een pakketje bij

pagina waarop je duidelijk kunt zien dat het een gekopieerde is met

elkaar gebonden geld op het bureau. Ze ziet een hand uit de scha-

een soort schema erop. Al snel valt haar op dat het zijn agenda is.

duw verschijnen die het geld pakt en hoort dat het geld weggestopt

Haar vinger glijdt over het papier en stopt op 16 oktober 2011,

wordt. ‘Tel je het niet na?’ vraagt ze. ‘Je probeert alle haat wel te

morgen. ‘Tot morgen, Dereck,’ zegt ze hardop. Daarna klikt ze de

verschuilen, maar ik kijk dwars door je heen,’ zegt de man. ‘Dit is zo

lamp op het nachtkastje uit en kruipt onder de dekens.

belangrijk voor je dat je niet eens over te weinig geld of nepgeld hebt nagedacht.’ De vrouw antwoord niet, draait zich om en loopt

De zon verschijnt langzaam aan de horizon en de eerste zonnestra-

met rustige stappen naar de deur.

len schijnen de hotelkamer binnen. Langzaam opent de vrouw haar

Eenmaal buiten kijkt ze nog even om naar het oude gebouw dat

ogen en kijkt op de wekker. Precies acht uur. Haar hand zoekt naar

ooit een fabriek was en stapt dan in haar auto. Ze legt de map op

de papieren en grijpt de bovenste er vanaf. ‘De bistro, half tien. Half

de passagiersstoel en rijdt weg. Opeens gaat de telefoon. ‘Hallo?’

tien bij de bistro’, zegt de vrouw hardop. Langzaam kleedt de

‘Dag lieverd, hoe bevalt je tripje?’ ‘Goed, moeder, heel goed.’

vrouw zich aan en wacht op haar roomservice. Na haar ontbijt

‘Gelukkig maar, wat ben je nu aan het doen?’ ‘Ik heb net een muse-

opent de vrouw een van haar koffers en haalt een pruik en een

um bezocht.’ ‘Ach, wat leuk, wat voor een museum?’ ‘Moeder, ik

grote zonnebril tevoorschijn. Ze stapt de badkamer in en zet de

vertel je alles wel als ik terug ben, ik moet nu ophangen.’ ‘Nu al?

pruik op. ‘Perfect,’ zegt ze tegen haarzelf en ze zet haar zonnebril

Samantha, je hebt het de laatste tijd veel te druk, misschien moet je

op. Ze trekt snel haar schoenen en jas aan en loopt haar kamer uit. Eenmaal buiten houdt ze gelijk een taxi aan en geeft ze het adres


toorstraat zei u? Dan ga ik dat vanavond proberen.’ ‘Ok, veel van de bistro en stapt daar later uit. Ze gaat zitten en alsof het is

plezier.’ De vrouw loopt de andere kant weer op en er ver-

afgesproken komt de man nog geen minuut later aan de tafel voor

schijnt een grote grijs op haar gezicht.

haar zitten. Niet veel later schuift er een vrouw bij hem aan die ver-

De vrouw opent haar de deur van haar hotelkamer weer en stapt

dacht veel op hem lijkt. Zijn zus, denkt ze. Ze lijken elkaar erg goed

gelijk de badkamer in. Aan de douche hangt een kleerhanger met

te kennen. De vrouw observeert alles, de bewegingen, de grappen

een rode jurk, ze pakt hem en legt hem op het bed neer. Onder het

die hij maakt, zijn woordgebruik en schrijft in kernwoorden alles op

bed haalt ze een paar schoenen vandaan en uit haar koffer haalt ze

het bierviltje. Dan hoort ze dat de andere vrouw begint over zijn

een panty. ‘Hier moet je wel voor vallen, schatje,’ zegt de vrouw

plannen voor vanavond. ‘Ik ga vanavond naar de kroeg.‘ Oh, wat

hardop. Voorzichtig zet ze haar pruik af en haar blonde lokken

leuk,’ antwoordt de andere vrouw. ‘In welke kroeg hang je van-

komen tevoorschijn. Nog voordat ze weer in de badkamer is, gaat

avond rond dan?’ ‘Gewoon bij...’ ‘Wilt u ook wat drinken?’ vraagt de

haar telefoon over. Mama, staat op het scherm. ‘Hoi, mam.’ ‘Dag,

serveerster die ineens naast de vrouw is komen staan. ‘Jus d’orange,

lieverd, ik wou even weten hoe het met je ging.’ ‘Alles gaat goed,

alstublieft’, zegt de vrouw snel in de hoop dat ze uit het gesprek

maak je geen zorgen over mij.’ ‘Ik weet dat je het niet prettig vindt,

alsnog op kan maken waar de man vanavond heengaat. ‘Kan ik u

maar ik zit hier maar alleen thuis en ik ben zo ongerust. Je hoort

anders nog iets aanbieden? We hebben heerlijk vers appelgebak

altijd allerlei rare verhalen over mensen die in het buitenland op

deze maand.’ ‘Nee, ik wil niks anders,’ antwoordt de vrouw geïrri-

vakantie gaan en ik dacht...’ ‘Mam, maak je gewoon geen zorgen,

teerd en focust zich weer op de twee aan de andere tafel. Het eni-

er overkomt me niets, volgende week zit ik veilig thuis.’ ‘Nou ja,

ge dat ze nog hoort is dat ze afscheid nemen en ze ziet ze allebei

maar Samantha...’ Haar moeder zucht, alsof ze in de war is. ‘Oké,

opstaan. ‘Ik weet verdomme alles van die vent, zijn woordgebruik,

maar laat het weten als er iets aan de hand is, hè?’ ‘Tuurlijk, tot

interesses, humor, alles! Maar ik moet weten waar ik hem vanavond

volgende week.’ De vrouw hangt op en gooit haar mobiel op haar

kan treffen,’ denkt de vrouw bij haarzelf. Opeens krijgt ze een idee

bed. Ze zucht diep en er gaat van alles door haar hoofd. ‘Je moet,

en zonder te twijfelen schiet ze achter de andere vrouw aan, ze

je moet gewoon’, zegt ze tegen haarzelf.

gaat er vlak achter lopen en laat haarzelf vallen. ‘Au!’ roept ze en de andere vrouw draait zich gelijk om. ‘Gaat het wel?’ ‘Ja, alleen een

De klok slaat acht uur. De vrouw ziet er perfect uit, ze heeft haar

schram, denk ik.’ ‘Gelukkig maar, er gebeuren ergere ongevallen

jurk aangetrokken en haar blonde lokken zijn prachtig gekruld. Ze

hier op straat,’ zegt de vrouw. ‘Dat zal zeker, ik kom niet zo vaak in

trekt haar schoenen aan en verlaat haar hotelkamer. Bij de receptie

de grote stad, ik woon in een klein dorpje.’ ‘Ok, nou als ik je dan

vraagt ze om een taxi. Ze kijkt nog even in de spiegel die in de gro-

nog ergens mee kan helpen of zo, doe ik dat graag, hoor.’

te hal hangt en zorgt heel zorgvuldig dat haar haar precies goed

‘Geweldig, een schot in de roos!’ denkt de vrouw bij haarzelf.

zit. ‘Mevrouw Ford, uw taxi is er.’ De vrouw bedankt de receptionist

‘Eigenlijk zoek ik nog een leuke kroeg in de buurt om de mensen

vriendelijk en loopt naar buiten. Daar stapt ze in de taxi. ‘Waar wil u

een beetje te leren kennen.’ ‘Ik weet wel iets, de Nachtegaal aan de

heen, mevrouwtje?’ vraagt de taxichauffeur. “De Nachtegaal aan de

Pastoorstraat moet heel gezellig zijn. Ik ga zelf niet veel uit, maar

Pastoorstraat alstublieft,’ antwoordt Samantha en de taxichauffeur

mijn broer gaat daar regelmatig heen.’ ‘Oké, dank u wel, de Pas-

start zijn auto.

Wordt vervolgd


Colofon Hoofdredactie en vormgeving Edwin van Laar Redactie Mike Bekkedam Dewi Blom Karlijn van den Bos Eline Gerritsen Loek Haanappel Stefan Kroezen Sarah Rhed Freya De Valk Nina Zwarts

Simview.nl

Met dank aan Electronic Arts Nintendo Sims 3 Nieuws

Dit magazine is niet gepubliceerd door of aangesloten bij Electronic Arts of haar licentiehouders. Handelsmerken zijn eigendommen van hun respectievelijke eigenaren. Game-inhoud en -materiaal is auteursrechtelijk beschermd door Electronic Arts Inc. en haar licentiehouders. Niets uit deze uitgave mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de hoofdredacteur. Alle rechten voorbehouden. Š 2010 Simview.

Simview 1.2  
Simview 1.2  

Dit is de herziene versie van het eerste nummer van Simview, een nieuw Nederlandstalig magazine over De Sims.