Energids.be #31 - 2023-06

Page 1

INHOUD

Koolstofmonoxide, de stille doder in elk seizoen

De energieprijzen dalen… maar mijn factuur niet?!

Energie lokaal delen, dat kan voortaan in Brussel

DOSSIER

Zonne-energie: de tol van het succes

DIT IS RECLAME!GEEN

Zomer 2023
HET ANTWOORD OP AL UW ENERGIEVRAGEN IN BRUSSEL

Onze missie evolueert, en wij blijven luisteren naar wat u nodig hebt

De energiesector verandert. Er tekent zich een nieuw energielandschap af, waarin de productie zich heruitvindt, netwerken digitaal worden en u uw energieverbruik zelf in handen kan nemen, voor het milieu én voor uw portefeuille!

Energids wil u helpen om minder en slimmer energie te verbruiken: aan de hand van de tips die u terugvindt in dit magazine, in de nieuwsbrief die meer dan 69 400 abonnees elke maand ontvangen, en op de website met themadossiers en zo’n 300 vragen en antwoorden.

Achter Energids staat Sibelga. De distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit in Brussel garandeert u een betrouwbare en kwalitatieve toegang tot energie, en brengt gas en elektriciteit tot bij u thuis… Maar er is meer! Wij passen ons aan, breiden onze dienstverlening uit (denk bijvoorbeeld aan elektrische mobiliteit, energiedelen, slimme meters, …) en werken doorlopend aan onze infrastructuur en strategie.

Op die manier kunnen wij inspelen op de nieuwe behoeften rond de energietransitie en op uw noden, zodat deze overgang voor iedereen toegankelijk en betaalbaar wordt.

Maandelijks doet Sibelga de ronde bij Brusselaars voor de opname van de meterstanden. Is uw gemeente weldra aan de beurt?

Check het op deze kalender. Na de opname geeft Sibelga de exacte cijfers van uw verbruik door aan uw energieleverancier, zodat die de jaarfactuur kan opstellen.

Voor een opzoeking op straatnaam of een volledig overzicht van de meteropnames, surf naar: sibelga.be

Opnamekalender

MEI 2023

1170 Watermaal-Bosvoorde

1030 Schaarbeek (deel 1)

JUNI 2023

1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

1083 Ganshoren

1150 Sint-Pieters-Woluwe

JULI 2023

1080 Sint-Jans-Molenbeek (deel 2)

1030 Schaarbeek (deel 2)

AUGUSTUS 2023

1080 Sint-Jans-Molenbeek (deel 3)

1040 Etterbeek

SEPTEMBER 2023

1050 Elsene

Bekijk onze nieuwe strategie in beelden.

TRetrouvez notre nouvelle stratégie en images

Sibelga beschermt uw gegevens

De GDPR (General Data Protection Regulation) is een Europese reglementering die van kracht werd op 25/05/2018 en de regels inzake bescherming van persoonsgegevens bepaalt. Bij Sibelga hechten wij hier bijzonder veel belang aan.

Meer weten?

Raadpleeg ons privacybeleid op sibelga.be/nl/privacy

energids.be

OKTOBER 2023

1130 Haren

1020 Laken

1120 Neder-Over-Heembeek

1070 Anderlecht (deel 2)

NOVEMBER 2023

1180 Ukkel

DECEMBER 2023

1060 Sint-Gillis

7 van de redactie meteropnames
zomer 2023

Ontdek Electrify.brussels

Het Gewest wil de transitie naar een lage-emissiezone versnellen, door op het grondgebied onder meer een netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen te installeren waarvan iedereen gebruik kan maken. Waar opladen? Hoe opladen? Kan ik een elektrische laadpaal thuis installeren? U vindt een antwoord op al deze vragen op electrify.brussels. Deze drietalige website geeft een kaart weer met de laadpalen in het Gewest, hun vermogen en beschikbaarheid in real time. Tegen 2035 zijn 22 000 laadpalen gepland. Tot het zover is, zal deze kaart stelselmatig worden bijgewerkt. Maar dat is niet alles! Op de website vindt u ook nuttige informatie over de manieren om uw voertuig op te laden, de geldende tarieven, laadsnelheden, uitleg over hoe u een laadpaal in een woning, mede-eigendom of onderneming plaatst, én een overzicht van de federale en gewestelijke subsidies voor elektrische voertuigen.

Als u wilt weten of er binnenkort een laadpaal bij u in de buurt komt, neem hier dan zeker een kijkje!

Sibelga, Top Employer

voor het twaalfde jaar op rij

Dertig jaar geleden ontwikkelde het Top Employers Institute een certificatieprogramma dat organisaties de kans biedt zich te laten evalueren en hun werkomgeving te verbeteren. Op die manier werden in 123 landen 1857 organisaties gecertificeerd voor hun werkwijze op het vlak van personeelsbeheer, arbeidsomstandigheden, opleidingsmogelijkheden en bedrijfscultuur. Dat heeft uiteraard een positieve impact op het dagelijkse leven van de 9 miljoen medewerkers. Voor het twaalfde jaar op rij is Sibelga ook dit jaar een van de Belgische ondernemingen die zich inzetten voor de kwaliteit van de werkomgeving en de arbeidsomstandigheden

Zin om bij ons te komen werken? Sibelga werft aan!

Bekijk onze vacatures: sibelga.be/nl/jobs

Zit u vast in de file? Al eens naar Mobcast geluisterd?

De tijd die u in de auto, op de fiets of op het openbaar vervoer doorbrengt, kunt u benutten om nieuwe dingen te ontdekken, te leren of te ontspannen.

Mobiliteit stelt u zijn podcast ‘Mobcast’ voor, korte audio-uitzendingen van 7 tot 15 minuten met info over de mobiliteit in Brussel. Wat mag u verwachten?

Humor, nieuwtjes, achter de schermen, ontmoetingen, backstage bij werven en wegenwerken, enz.

Abonneer u via uw favoriete podcast-app.

Als u de volledige collectie wilt ontdekken en u wilt abonneren op Mobcast, ga dan naar de webpagina

3 in een notendop
Tzomer 2023 Sibelga

Een klassieke situatie: mensen houden een barbecue, het begint te regenen, ze zetten de barbecue in de garage met de poort helemaal open. Maar dat volstaat niet, want de lucht wordt niet ververst en er kan zich CO-vergiftiging voordoen”, vertelt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

Een ander scenario in de zomer: mensen gaan op vakantie in de caravan, een kleine ruimte, die noodzakelijk waterdicht is en doorgaans ook slecht geventileerd. Er slapen soms heel wat personen op een kleine oppervlakte, en het extra verwarmingstoestel op brandstof is een mogelijke bron van CO als het niet goed werkt. Met een elektrische verwarming daarentegen is dat risico er niet.

CO IS NIET HETZELFDE ALS CO2

Als er veel personen in een gesloten ruimte verblijven, dan brengt hun ademhaling CO2 (koolstofdioxide) voort, een niet-toxisch gas dat tot hoofdpijn kan leiden of slaperig kan maken. In heel grote hoeveelheden kan het de bewoners doen stikken, maar alleen als het in de lucht de plaats inneemt van zuurstof,

Koolstofmonoxide, de stille doder in elk seizoen

We hebben het er vooral ’s winters over, maar de stille doder koolstofmonoxide (CO) maakt ook tijdens de zomer slachtoffers. Vooral in caravans en campers.

wat zelden gebeurt. CO (koolstofmonoxide) daarentegen is al in een heel lage dosis giftig: het hecht zich aan de rode bloedcellen, zodat die geen zuurstof meer naar de hersenen kunnen brengen. Vervolgens kan de betrokkene snel in coma raken en sterven. CO kan niet door onze zintuigen worden waargenomen: het is geur- en kleurloos. Het ontstaat wanneer brandstoffen niet volledig verbrand worden. Elk gastoestel met een gele in plaats van een blauwe vlam is verdacht.

VENTILATIE EN ONDERHOUD: VAN LEVENSBELANG!

In de winter vallen er meer slachtoffers door vergiftiging, omdat ruimtes goed geïsoleerd worden, de ramen gesloten blijven en gasafvoerkanalen soms niet goed trekken. Toch kunnen al die omstandigheden zich ook tijdens de zomer voordoen: een defect toestel kan CO uitstoten in een ruimte die, als ze niet goed geventileerd is, een dodelijke val kan vormen. “Dankzij de RENOLUTION -premies kan je makkelijker een oud toestel vervangen”, vertelt Walter Derieuw.

Het is van het grootste belang om alle verwarmingstoestellen en hun afvoerkanalen, ongeacht de energiebron, goed te onderhouden. Het einde van de zomer is daarvoor een uitstekend moment: dan hebben de keuringsbedrijven nog tijd en

zijn ze nog niet te druk bezig met last minute-onderhoud.

Controleer zeker ook of dieren niet tijdelijk onderdak hebben gezocht in de afvoerkanalen en ze op die manier mogelijk blokkeren.

DE OPLOSSING: OP TIJD GEWAARSCHUWD WORDEN!

Een CO-melder kan levens redden voor een belachelijk lage prijs: van 25 tot 50 € voor een model met batterijen, en ongeveer 75 € voor een model met draad, aangesloten op een alarmcentrale. Controleer wel altijd of de vermelding EN-50291-1 op het etiket staat. Idealiter plaatst u een melder in elke ruimte met een verwarmingstoestel (boiler, verwarmingsketel, fornuis, kachel, …), in elke slaapkamer en nog een in de woonkamer. Een laatste tip: noteer de vervaldatum op de voorkant van de melder.

Wat moet u doen bij alarm?

Als de CO-melder piept of als u vermoedt dat er sprake is van CO-vergiftiging, zet dan alle ramen en deuren open en ga zo snel mogelijk naar buiten. Bel vervolgens het noodnummer 112 en leg uit wat er aan de hand is.

veiligheid
energids.be zomer 2023

De energieprijzen dalen... maar mijn factuur niet?!

Sinds begin dit jaar zijn de energieprijzen weer gedaald, vergeleken met de piek in augustus 2022. “Maar waarom daalt mijn factuur dan niet?”, vraagt u zich misschien af.

Wees gerust, uw factuur zal dalen, maar u moet nog wat geduld oefenen. Dat komt door de manier waarop uw energie wordt gefactureerd.

De energieprijs op de internationale markten schommelt op elk moment. Hoe kunnen de leveranciers dan weten welke prijs de energie had op het moment waarop u ze verbruikte? Dat kunnen ze niet. Voor de berekening van uw factuur baseren ze zich op statistieken: zo weten ze bijvoorbeeld dat klanten een ander energieverbruik

Een voorbeeld

Volgens de statistieken hebben particulieren in 2022 gemiddeld 18,2% van hun gas in januari verbruikt en slechts 1,3% in juli. Het gas- en elektriciteitsverbruik wordt over het jaar dus verdeeld in percentages volgens een ‘profiel’.

Voorbeeld: u verbruikt 15 000 kWh aardgas/jaar, met een variabel contract met driemaandelijkse indexering

* Real Load Profile (RLP) : identieke verbruiksprofielen voor alle energieleveranciers op basis van de werkelijk vastgestelde profielen van een groep consumenten

hebben tijdens de week en in het weekend, overdag en ’s nachts, en afhankelijk van de seizoenen.

EEN KEER PER JAAR WORDT DE REKENING GEMAAKT

Wanneer uw leverancier uw afrekeningsfactuur opmaakt, telt hij de percentages op, die elke maand of kwartaal anders zijn (zie voorbeeld), en trekt hij de reeds betaalde voorschotten af. Als de energieprijs op de internationale markten in de loop van het jaar is gedaald, dan profi -

Verdeling van uw verbruik (volgens het RLP-profiel* van 2022)

teert u daar natuurlijk ook van. Wanneer? Dat hangt af van het moment waarop u uw jaarlijkse factuur doorgaans ontvangt. U mag er in elk geval zeker van zijn dat u de correcte prijs betaalt, afhankelijk van uw contract. Met een driemaandelijkse indexering profiteert u minder snel van een mogelijke daling, maar blijft u langer beschermd tegen prijsstijgingen dan bij een maandelijkse indexering. Ideaal is uiteraard een laag vast tarief, maar dat is bij nieuwe contracten niet meer vanzelfsprekend.

U betaalt:

• 6 990 kWh tegen het tarief van het eerste kwartaal

• 1 755 kWh, 780 kWh en 5 460 kWh tegen het respectievelijke tarief van de volgende drie kwartalen.

Bij een maandelijkse indexering is het principe hetzelfde. De leveranciers berekenen de percentages volgens de regels die worden vastgesteld door Synergrid, de Federatie van de elektriciteitsen gasnetbeheerders in België, en onder toezicht van de regulatoren: de VREG (in Vlaanderen), de CWaPE (in Wallonië), BRUGEL (in Brussel) en de CREG (federaal).

5
IN HET 1E KWARTAAL: 46,6% IN HET 2E KWARTAAL: 11,7% IN HET 3 E KWARTAAL: 5,2% IN HET 4 E KWARTAAL: 36,4%
zomer 2023 Sibelga

Zonneenergie: de tol van het succes

Ook zonder premies of groenestroomcertificaten zijn fotovoltaïsche installaties rendabel. En door het succes ervan is het grootste probleem op dit moment niet meer zozeer de financiering, maar wel het vinden van een installateur binnen een redelijke termijn.

Als u bang bent dat u de ‘gouden periode’ van de gulle premies en talloze groenestroomcertificaten voor het plaatsen van zonnepanelen hebt gemist, wanhoop dan niet. Die steun was inderdaad bedoeld om de consument te helpen toen de technologie nog erg duur was. Maar dankzij de snelle ontwikkeling van zonnepanelen daalden de productiekosten. Vandaag kost een installatie 4 tot 5 keer minder dan 10 jaar geleden. En gelet op de huidige elektriciteitsprijzen verdient u ze ook sneller terug.

Voor welk vermogen kies ik?

• Stem de omvang van uw installatie af op uw jaarlijkse behoeften (terug te vinden op uw afrekeningsfactuur). In Brussel verbruikt een gemiddeld gezin 2500 kWh per jaar.

• Als het dak niet groot genoeg is, leg er dan zoveel mogelijk zonnepanelen op, dat levert u al winst op.

• De panelen zijn krachtiger en u moet er dus minder dan vroeger plaatsen om eenzelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren. Het vermogen is gestegen van 300-330 Wp in 2021 tot meer dan 400 Wp in 2023.

Hoe groot is het zonnepotentieel van mijn dak?

De zonnekaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertelt u dat in één klik. Plaats de muis op uw dak op de satellietfoto – of voer uw adres in – en u ontvangt onmiddellijk:

• de oppervlakte in m2

• het aantal panelen dat u kunt plaatsen

• de gemiddelde installatieprijs

• de geraamde winst op de elektriciteitsfactuur over 10 jaar

• de geraamde winst in groenestroomcertificaten over 10 jaar

• een volledig verslag dat u kunt downloaden

TBereken het zonnepotentieel van uw dak op: environnement.brussels zonnekaart

dossierzonnepanelen
energids.be zomer 2023

Welk budget moet ik uittrekken?

Reken tussen de 1500 en 1750 € per geïnstalleerde kWp. Als u niet zelf kunt investeren, hebben de banken vaak interessante voorwaarden voor energieinvesteringen.

Welke winst mag ik verwachten?

1. U bespaart op uw factuur door zoveel mogelijk eigen energie te verbruiken.

2. De overtollige elektriciteit die u produceert en die op het net wordt geïnjecteerd, wordt u terugbetaald door uw leverancier, die het bedrag aftrekt van uw factuur. Uw elektriciteit wordt gevaloriseerd tegen het ‘injectietarief’ (ongeveer 0,20 €/kWh alles inbegrepen), dat lager ligt dan het tarief waartegen u elektriciteit aankoopt (gemiddeld 0,45 €/kWh – cijfers CREG van februari 2023).

• In Brussel, voor alle geproduceerde kWh (die u hebt verbruikt of op het net hebt geïnjecteerd) ontvangt u voor een nieuwe installatie groenestroomcertificaten die tussen de 65 en 95 € waard zijn, en dit gedurende de eerste tien jaar.

> Voor een nieuwe installatie met een vermogen tot 5 kWp: 1,9 GC per 1 000 geproduceerde kWh

> Voor een nieuwe installatie met een vermogen van meer dan 5 kWp: 1,8 GC per 1 000 geproduceerde kWh

Waarom verbruik ik best zoveel mogelijk zelf?

Simpel: omdat een kWh elektriciteit die u bij uw leverancier aankoopt, duurder is dan een kWh die u op het net injecteert. Kortom: u gebruikt uw elektriciteit het best wanneer ze beschikbaar is – op het moment waarop u ze produceert –in plaats van ze tegen een lage prijs te ‘verkopen’ en elektriciteit op het net aan te kopen wanneer u die nodig hebt.

Vergeet daarbij het dag-, nacht- en weekendtarief. U gebruikt uw energie best overdag, vooral als de zon volop schijnt. Timers, een centrale automatische regeling en de slimme meter kunnen u helpen om energie op het juiste moment te gebruiken.

Een andere reden is het capaciteitstarief, want ook de manier van factureren zal veranderen. In de toekomst betaalt u een toeslag als u tijdens de dag een verbruikspiek veroorzaakt. Dat systeem is al van toepassing in Vlaanderen. U schakelt dan ook best niet te veel grote apparaten tegelijkertijd in. Voor het zover is, kunt u die goede gewoonten alvast aannemen.

Zelf energie verbruiken via de batterij: (nog niet) ideaal

Met een thuisbatterij kunt u zonne-energie opslaan die u overdag via uw zonnepanelen hebt geproduceerd, om ze ’s avonds en ’s nachts te gebruiken. Op die manier hoeft u dus geen elektriciteit van het net te halen. Door de kostprijs van zo’n batterij en de speciale omvormer die u erbij nodig hebt, is dit voorlopig een weinig rendabele oplossing. Dat zal veranderen zodra de prijs van de batterijen daalt.

7
zomer 2023 Sibelga

Waarom moet ik een toeslag betalen aan mijn elektriciteitsleverancier?

Er komen steeds meer prosumers bij. Op zonnige dagen injecteren ze grote hoeveelheden overtollige elektriciteit op het net, waardoor dit mogelijk uit evenwicht raakt. De geïnjecteerde energie moet immers altijd gelijk zijn aan de gebruikte energie. Uw energieleverancier moet zich bij netbeheerder Elia dan ook engageren voor de exacte hoeveelheden elektriciteit die hij van plan is aan te kopen. Als zijn klanten-prosumers hun niet-geplande overproductie massaal op het net gaan injecteren, rekent de netbeheerder hem extra kosten aan… en uw leverancier kan dan beslissen om die aan u door te rekenen.

Die ‘onbalansprijzen’ worden gebruikt om de elektriciteitscentrales en grote consumenten te vergoeden. Die stemmen ermee in om respectievelijk hun productie en verbruik te beperken of te verhogen, en op die manier het netwerk in evenwicht te houden.

De toeslag wordt berekend op basis van het vermogen van uw omvormer in kVA . Afhankelijk van de leverancier kan die variëren van 70 tot 180 € per jaar en per kVA. Voor een klassieke installatie met een omvormer van 4 kVA kan de toeslag op uw factuur dus 280 tot 720 € bedragen! Om dat te vermijden, kunt u voorlopig nog altijd van leverancier veranderen, maar in de toekomst zullen alle leveranciers dit mogelijk toepassen.

Groene energie produceren in 10 stappen

Vraag een offerte aan een installateur van zonnepanelen

Maak al een afspraak bij Sibelga voor de plaatsing van een verplichte slimme meter (installatie van minder dan 5 kVA) of Vraag Sibelga eerst om een princiepsakkoord voor een installatie van meer dan 5 kVA

Laat uw fotovoltaïsche installatie plaatsen: panelen, omvormer, groene meter

Laat uw fotovoltaïsche installatie keuren door een erkende instelling

Sibelga plaatst uw nieuwe slimme bidirectionele meter of activeert op afstand de bidirectionele functie op uw bestaande digitale meter

Sibelga stuurt u automatisch het attest van de bidirectionele meter, die u het recht geeft om elektriciteit op het net te injecteren en groenestroomcertificaten te ontvangen

Laat de conformiteit van uw groene meter controleren door een erkende instelling

U ontvangt de toegangscodes voor de twee websites waar u uw meterstanden kunt invoeren en toegang krijgt tot uw groenestroomcertificaten

Produceer elektriciteit en verkoop uw groenestroomcertificaten

dossier dossierzonnepanelen
Meer informatie Ga naar sibelga.be duurzame energie of scan de QR-code € 1 2 4 5 6 7 8 9 10 3 energids.be zomer 2023

De derde investeerder: een goed idee, maar niet eender hoe

Zonnepanelen plaatsen zonder dat u moet investeren, dat is de belofte die derde investeerders aan particulieren doen. Hoe zit dat precies? We bespreken het met Olivier Lesage, ingenieur en energiedeskundige bij Test Aankoop.

Financiering door een derde investeerder is niet nieuw en ook niet verdacht: het bestaat al tientallen jaren in de industrie. Het principe is eenvoudig: de investeerder betaalt uw installatie en verdient dat terug met de besparingen die zijn investering u oplevert en die u hem terugbetaalt. Tijdens de duur van het contract veranderen uw uitgaven dus niet, en aan het eind ervan is de investering uw eigendom, net als de besparingen die u realiseert.

“Dat is een van de eerste dingen die u in het contract moet nakijken”, legt Olivier Lesage uit. “Een echte derde investeerder neemt het technische en financiële risico in uw plaats. Hij gaat schulden voor u aan - u sluit geen enkele lening af - en hij blijft eigenaar van de installatie tot aan het eind van het contract. Pas bij de afloop ervan wordt u eigenaar van de panelen. Vandaar mijn tweede vraag: wat is de looptijd van het contract: 10, 15 of 20 jaar? Hoe korter, hoe beter, want u mag niet vergeten dat u zich voor een hele tijd engageert. Tijdens die periode kan er heel wat gebeuren. Wat zegt het contract bijvoorbeeld over een mogelijk faillissement van de derde investeerder? En wat als u uw huis verkoopt? Dat moet er allemaal in worden opgenomen”.

Wat bij een defect?

“Het is uw verantwoordelijkheid om dat tijdig te melden, want de rentabiliteit voor de derde investeerder hangt af van de productie en de verkregen groenestroomcertificaten. Een ernstige onderneming zal de installatie in elk geval op afstand opvolgen. Herstellingen zijn voor rekening van de derde investeerder. Als u na 10 jaar eigenaar wordt van de installatie, is het niet uitgesloten dat uw omvormer op dat moment vervangen moet worden. Dat is dan voor uw rekening”.

Wie profiteert van de overtollige elektriciteit die op het net wordt geïnjecteerd?

“Een uitstekende vraag, waarop het antwoord zwart op wit in het contract moet staan!”

Aan te bevelen?

“Ja, maar alleen als u zelf geen euro wilt of kunt uitgeven. Is dat niet het geval, dan kunt u meer verdienen als u zelf investeert of bij de bank geld leent tegen een gunstig tarief. Als u werkt met een derde investeerder, staat u een aantal jaar een deel van de inkomsten van uw installatie aan hem af, en kunt u er niet zelf onmiddellijk van profiteren. Soms betaalt u uw installatie op die manier zelfs twee keer, ook al geeft u niets uit ”.

9
DE MENING VAN
AANKOOP zomer 2023 Sibelga
TEST

Houd het ’s zomers koel!

ISOLEER het dak, de zoldervloer en de voorgevel om de warmte buiten te houden

Geen halogeenlamp

Buitenverstuiver

Opvouwbaar uitvalscherm

Een koele woning in de zomer: het kan, zelfs zonder airco. Daarvoor is er één regel: laat de warmte niet binnendringen. Houd de zonnestralen tegen, zorg dat er in huis geen warmtebronnen zijn en ventileer op het juiste moment: ’s nachts.

KIES IN DE ZOMER VOOR FREE COOLING

34°C

Verduisteringsschermen

26°C

ZOMER (hoge zon)

Sluit en verduister de ramen

Ventilator aan het plafond

Schakel ongebruikte laders en toestellen in stand-by uit

Ventilator + natte was

Gesloten gordijnen

Vaste zonwering

18°C

Binnenjaloezieën

WINTER (lage zon) Luik

BUITENZONWERING:

22°C

PLANT EEN BLADVERLIEZENDE BOOM

Open de ramen om de warmte van de muren te verdrijven

energids.be

Geen ovenbereide of lang gestoofde gerechten

Wasmachines, droogkasten, diepvriezers: buiten de leefruimten

EFFICIËNTSTE OPLOSSING

Zonwerende folie, screen

WAAROM VERDUISTEREN?

Omdat zelfs dubbel glas nog 65% van de warmte van de zon doorlaat.

AIRCONDITIONING – TE VERMIJDEN

KOSTEN

Aankoop, stroomverbruik, onderhoud, herstellingen. En ook nog de kosten voor het milieu en het klimaat…

Zomer = schaduw en koelte

Winter = zorgt voor licht en warmte

Vind alle antwoorden op: www.energids.be

zomer 2023

Energie lokaal delen, dat kan voortaan in Brussel

“Mijn zonnepanelen produceren tijdens de zomer te veel elektriciteit en mijn buur heeft er geen … als ik hem nu eens mijn overtollige energie verkocht?”. Dat scenario, dat vroeger vanuit technisch en reglementair oogpunt uitgesloten was, behoort nu voor iedereen in Brussel tot de mogelijkheden.

Lokaal groenten, kruiden, diensten produceren en consumeren… dat heet gezond verstand, zowel voor de portefeuille als voor het klimaat. Vandaag de dag kan het onder bepaalde voorwaarden ook voor energie.

Het principe bestaat erin dat buren lokaal geproduceerde hernieuwbare energie met elkaar delen, legt Daphné Benzennou, Market Evolution manager bij Sibelga uit. Dat kan op drie verschillende manieren. Ofwel werken twee buren samen, en dan delen ze hun energie ‘peer-to-peer’, ofwel wordt een collectieve woning uitgerust met zonnepanelen op het dak (of warmtekrachtkoppeling) en kunnen alle bewoners – zonder verplichting – de geproduceerde energie gebruiken. Tot slot kunnen ook personen in verschillende woningen van eenzelfde wijk energie delen. In dat geval hebben we het over een” energiegemeenschap”. Een voorbeeld van dit laatste is een school met zonnepanelen, die de grootste hoeveelheid energie produceren in periodes waarin de school gesloten is.

ENERGIEDELEN, EEN VOORDEEL?

Elke partij heeft er baat bij: wie te veel elektriciteit produceert, verkoopt die tegen een betere prijs dan wanneer hij ze op het net injecteert. Wie de elektriciteit aankoopt, betaalt een lagere en vooral stabielere prijs dan bij zijn energieleverancier. En tot slot kan zelfgeproduceerde energie ook dienen om in te spelen op nieuwe, toenemende behoeften, zoals warmtepompen en elektrische auto’s, zonder dat de elektriciteitscentrales hun productie al te zeer hoeven op te drijven.

WIE STROOM AANKOOPT, ONTVANGT DUS TWEE FACTUREN?

Inderdaad, een van zijn gebruikelijke leverancier en een van zijn energiegemeenschap.

MAAR WIE BEREKENT EN ORGANISEERT DAT ALLEMAAL?

Dat doen wij bij Sibelga: we plaatsen eerst gratis slimme meters bij de deelnemers. Dat is nodig om na te gaan wie wanneer hoeveel heeft geproduceerd en verbruikt. Die stromen worden om het kwartier gemeten en de meter bezorgt

ons de gegevens. Daarna berekenen we hoeveel het aandeel van kopers en verkopers bedraagt. We voegen daar de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet aan toe. Bewoners van eenzelfde gebouw betalen echter alleen de taksen en meterkosten. Het gebruik van het net is voor hen gratis, terwijl buren die op dezelfde elektriciteitscabine zijn aangesloten, een korting van 50% genieten.

STUURT SIBELGA DE FACTUUR

NAAR DE CONSUMENT?

Nee, wij maken de berekeningen en factureren de netwerkkosten aan een van de producenten die door de leden van de gemeenschap werd aangeduid. Die leverancier, of een derde bedrijf dat door de gemeenschap werd aangesteld, factureert ieders deel en voegt er de kosten voor het gebruik van het net aan toe.

HOE BEGINT U ERAAN?

• Bekijk de video op: sibelga.be/energiedelen

• Vraag hulp aan de facilitator van het Brussels Gewest: leefmilieu.brussels

facilitator energiegemeenschappen

11
nieuw
zomer 2023 Sibelga

Raadpleeg de Pollumeter

van Leefmilieu Brussel

Dit instrument informeert u uur na uur over de luchtkwaliteit in Brussel. Bij de ontwikkeling ervan werd rekening gehouden met de nieuwe grenswaarden die worden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Op een schaal van 1 tot 10 geven de niveaus 1 tot en met 5 van de nieuwe index een luchtkwaliteit weer die voldoet aan de aanbevolen drempelwaarden voor stikstofdioxide, fijnstof (PM10 & PM2,5) en ozon. De niveaus 6 tot en met 10 wijzen op een min of meer belangrijk risico voor de gezondheid.

Raadpleeg de waarde van de luchtkwaliteit op luchtkwaliteit.brussels

Ontwikkelingsplan van Sibelga: uw mening telt!

Ons Ontwikkelingsplan is een essentiële stap om de uitdagingen van de energietransitie te kunnen aangaan. We denken daarbij aan elektrische mobiliteit, hoe we ons in de toekomst zullen verwarmen, de toename van gedecentraliseerde productie, slimme netwerken, … Het plan is ook cruciaal om aan de toekomstige behoeften van onze klanten te beantwoorden. Het geeft aan welke investeringen nodig zijn om onze doelstellingen te realiseren. Van 10 mei tot 10 juni 2023 houdt BRUGEL een openbare raadpleging om de mening van de verschillende betrokken partijen – UW MENING! – over de tekst te horen. Zodra de regering het plan heeft goedgekeurd, voert Sibelga het uit, om alle Brusselaars op een veilige, betrouwbare en betaalbare manier toegang te verschaffen tot energie.

We horen uw mening graag op sibelga.be > ontwikkelingsplannen

Met bijna een kwart van de stemmen werd ‘klimaatklever ’, oftewel

Zoveel abonnees telt onze nieuwsbrief Energids momenteel. Wordt u de volgende? Om onze energietips en seizoensnieuwtjes elke maand in uw mailbox te ontvangen, slechts één adres: > energids.be, klik op ‘inschrijven nieuwsbrief ’, onderaan rechts op de startpagina.

Wat te doen bij betalingsmoeilijkheden?

Bent u een residentiële klant? Hebt u financiële moeilijkheden en hebt u van uw leverancier een ingebrekestelling gekregen? Als u voldoet aan de toekenningsvoorwaarden, dan zal het contract met uw commerciële leverancier opgeschort worden. Sibelga zal u vanaf nu met gas en elektriciteit bevoorraden tegen het sociaal tarief. De sociale tarieven liggen voortaan vast voor 3 maanden (zie hiernaast).

Tweevoudig dagtarief 0,2999 €/kWh

Tweevoudig nachttarief 0,2425 €/kWh

Tarief ‘uitsluitend nacht’ 0,1767 €/kWh

in een notendop 12 energids.be zomer 2023 Realisatie : Sibelga - PB 1340 - 1000 Brussel Brouckère - Verantwoordelijke uitgever: Raphaël Lefere Hoofdredacteur: Stéphanie Migeot - Concept, Pre-press & Productie: Dimensions
69
489
het
cijfer
‘Klimaatklever’, zei u?
De sociale tarieven op een rij Prijs elektriciteit excl. btw 21% Prijs gas excl. btw 21%
prijs 0,2904 €/kWh 0,0385 €/kWh
Normale
energiefactuur
Tarieven geldig van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2023, excl. federale bijdrage en toeslagen overeenkomstig het ministerieel besluit van 28/03/19.
Meer info? Neem contact op met de FOD Economie op het nummer 0800 120 33.
economie.fgov.be sociaal tarief
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.