__MAIN_TEXT__

Page 1

Lente 2015

HeT anTwoorD oP al uw energievragen in Brussel

Dossier dakisolatie p.8 Hoe werkt een warmtepomp? wonen in een passiefhuis: de regels van de kunst Het jubelpark investeert in energie

Breng leven op uw dak


van de redactie in een nieuw jasje

Hulp nodig?

Een frisse wind door energids De lente is in zicht, de winter ligt achter ons en dit zonder stroomonderbrekingen. De weergoden zijn ons gunstig gezind geweest. Hierdoor kon de stroomindicator steeds op groen blijven staan.

➜ Gasreuk • Sibelga 0800 19 400 ➜ Stroomstoring • Sibelga 02 274 40 66

➜ Defect openbare verlichting

•G  emeentewegen: www.sibelga.be of 02 274 40 66 •G  ewestwegen: mobielbrussel@mbhg.irisnet.be of 0800 94 001

➜ Factuurprobleem

•E  erst navraag doen bij uw leverancier • Indien nodig, Ombudsdienst voor Energie: 02 211 10 60 Of nog, Brugel: 0800 97 198

➜ Een energieleverancier kiezen •w  ww.brusim.be

➜ Een energiepremie aanvragen •w  ww.leefmilieubrussel.be

➜ Suggesties of opmerkingen? • redactie@energids.be

Hoewel het schaarsteplan niet in werking moest treden, willen we u toch bedanken voor uw beperkte energieverbruik afgelopen winter! U weet duidelijk hoe u uw energieverbruik kunt verminderen. Goed voor het milieu én uw portemonnee. Maar heeft u ook aan het groter geheel gedacht? Uw dak bijvoorbeeld. Een goed geïsoleerd dak doet wonderen voor uw energiefactuur. U leest er alles over in ons dossier over dakisolatie. Vorig jaar hielden we een enquête met als doel Energids nog beter te maken. Het resultaat van uw zeer geapprecieerde deelname is dit splinternieuwe magazine! Een groter formaat, meer pagina’s, een heus dossier en nieuwe rubrieken om u nog beter te informeren. Ook de website steekt weldra in een nieuw jasje. Heeft u opmerkingen over de nieuwe look van Energids of zoekt u antwoorden op uw energievragen, getuigenissen van Brusselaars, praktische informatie? één adres: www.energids.be. Veel leesplezier, Het Energids-team

Wanneer wordt uw meterstand opgenomen? Jaarlijks ontvangt u een regularisatiefactuur van uw energieleverancier. Opdat deze factuur gebaseerd zou zijn op uw werkelijk verbruik, moet Sibelga bij u thuis de meterstanden komen opmeten. Maar wanneer precies komen zij langs?

April

Mei

➜ 1000 Brussel Ambiorix ➜ 1090 Jette ➜ 1081 Koekelberg

➜ 1170 Watermaal-Bosvoorde ➜ 1030 Schaarbeek (1e deel)

Juni ➜ 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe ➜ 1083 Ganshoren ➜ 1150 Sint-Pieters-Woluwe

Voor een volledig overzicht van de meteropnames, surf naar: www.sibelga.be

energids.be

lente 2015


meer voor minder

3

invesTeer

Bespaar energie in de keuken Met een minimale inspanning maximaal besparen in de keuken. Dat is wat u mag verwachten van deze vier tips.

€ 100

sluit de vaatwasser aan op de warmwaterleiding

De vaatwasser en wasmachine verbruiken nogal wat energie. Ze aansluiten op de warmwaterleiding is een goed idee. Omdat de machine het water minder moet opwarmen, bespaart u tot € 30 per jaar.

invesTeer

invesTeer

invesTeer

Kies de microgolfoven

Koop een thermoskan voor uw koffie

gebruik de dampkap correct

€0

De microgolfoven verbruikt zo’n 50% minder voor het bereiden van kleine hoeveelheden dan een klassieke oven. Spreid grote hoeveelheden uit op een platte schotel om de bereidingstijd korter te maken.

€5

Giet de koffie na het zetten over in een thermoskan i.p.v. de warmhoudplaat van de koffiezet aan te laten. Als u het koffieapparaat zo 2 uur per dag minder laat aanstaan, bespaart u tot € 25 op jaarbasis.

€ 10

Laat de dampkap niet langer werken dan nodig. Reinig of vervang de filters regelmatig. Vet laat minder lucht door waardoor het rendement vermindert.

lente 2015

sibelga


kort nieuws

Gelezen op

www.energids.be Meer dan 2 000 op 1 dag. Met zoveel sur f te u naar w w w.energids.be om vo oral informatie te krijgen over een mogelijke stroomafschakeling. Maar u vond er ook andere info.

Verkoop schone auto's in de lift

Zo hebt u misschien een bezoekje gebracht aan het Autosalon? Dan zal u gemerkt hebben dat wagens met alternatieve brandstoffen een opmars kennen.

Welke soorten elektrische auto’s bestaan er? Voor elektrische auto’s worden verschillende technologieën gebruikt. Momenteel zijn hybride auto’s het populairst, hoewel het aantal 100% elektrische auto's toeneemt. De oplaadbare hybride is een vrij recent compromis dat heel wat automobilisten over de streep zou kunnen trekken.

Is de aardgasauto of CNGwagen een volwaardig alternatief? Aardgas- of CNG-auto’s (Compressed Natural Gas) vormen een goed alternatief voor vervuilende dieselen benzinewagens. U kunt uw huidige auto laten ombouwen tot een CNG-wagen, maar deze oplossing is behoorlijk duur. Nieuwe CNGwagens kosten in het algemeen € 2 000 meer in aankoop.

Heeft u ook een vraag? surf naar: www.energids.be

De verkoopcijfers liegen er niet om, milieuvriendelijke wagens zijn hip. Duurzame mobiliteit is voor particulieren én bedrijven niet langer de ver-van-mijn-bedshow. Zuinig eleKTriscH Tijdens de eerste helft van 2014 werden in Europa al dubbel zoveel elektrische wagens verkocht als in dezelfde periode in 2013. Een trend die zich trouwens ook in België doorzet, vermits de prestaties van deze wagens voortdurend verbeteren : hun actieradius vergroot en hun verbruik daalt. Omgezet naar euro verbruikt een elektrische wagen minder dan € 3 per 100 kilometer. Sommige modellen blijven zelfs onder € 2. Het succes van de elektrische wagens vertaalt zich ook in het aantal laadpalen: 220 in België. Een aantal dat blijft toenemen.

rijDen oP aarDgas Een alternatief voor wie milieuvriendelijk wil rijden, is de aardgasauto of de CNG-wagen (Compressed Natural Gas). Hun actieradius is groter dan die van een elektrische wagen. Een minpunt is het aantal tankstations dat CNG aanbiedt. Vandaag zijn er dat nog maar 22 in het hele land. Tegen het einde van het jaar zal dat aantal wel verdubbelen.

Meer info op Natural Gas Ve hicle Associa tion

Pellets en hout in één BeKijK online HeT anTwoorD

energids.be

lente 2015

Bij de aanschaf van een haard of verwarmingsketel op hout weet u misschien niet meteen te kiezen: hout of pellets? Hout geeft de echte charme van vuur, pellets zijn gebruiksvriendelijker. Geen nood: met een hybride kachel of verwarmingsketel kunt u beide branden!


5

Klantendienst Sibelga voortaan in Jacqmainlaan 96 Jarenlang was het klantenkantoor van uw distributienetbeheerder Sibelga gevestigd in de Visverkopersstraat 13. Sinds januari kunt u voor alle energieadvies, vragen over aansluitingen, meters, meterstanden, enz.terecht bij de Sibelga klantendienst in de émile Jacqmainlaan 96 - 1000 Brussel of op het nummer 02 549 41 00.

Slimme thermostaat Energie was dan misschien geen hoofdthema op Batibouw 2015, voor fabrikanten blijft het een uitdaging om gebruikscomfort met energiebesparing te verzoenen. Een mooi voorbeeld daarvan is de zelflerende thermostaat. Het apparaat onthoudt uw woongedrag en stemt zijn patroon daarop af. Weldra zal het trouwens mogelijk zijn om via uw wagen of vanop uw gsm met de thermostaat te communiceren. Zo kan die de woning beginnen opwarmen wanneer u op het werk vertrekt.

Wie levert u energie als beschermde klant? Huishoudelijke klanten met be t aling s m o eilijkh e d e n die een ingebrekestelling hebben ontvangen van hun energieleverancier, kunnen erkend worden als beschermde klant. Indien u hiervoor in aanmerking wilt komen, moet u wel een specifieke procedure volgen en aan verschillende voorwaarden voldoen. Pas als al die vervuld zijn, neemt Sibelga de rol op van sociale energieleverancier. Het leveringscontract met uw commerciële leverancier wordt bijgevolg opgeschort.

Als sociaal leverancier levert Sibelga u elektriciteit via een vermogensbegrenzer van 2 300 Watt. Het OCMW kan ook aan Sibelga vragen om het hoger elektrisch vermogen, begrensd op 4 600 Watt, in te schakelen voor een maximumperiode van 6 maanden.

Wat zijn de sociale tarieven? Elektriciteitsprijs excl. 6% btw

Gasprijs excl. 21% btw

Normaal tarief

0,1354 €/kWh

0,0324 €/kWh

Tweevoudig uurtarief dag

0,1393 €/kWh

Tweevoudig uurtarief nacht

0,1098 €/kWh

Tarief ‘uitsluitend nacht‘

0,0631 €/kWh

➜ voor meer informatie, contacteer de FOD Economie op 0800 120 33 ➜ afspraak op http://soctar.belgium.be Tarieven geldig van februari tot en met juli 2015, zonder federale bijdrage en heffingen.

lente 2015

Sibelga


voor u aangepakt

Gietijzeren gasleidingen zijn verleden tijd U woont in Brussel en kookt of verwarmt wellicht op aardgas. Tot voor kort kwam dat gas via oude leidingen in gietijzer en vezelcement tot bij u thuis. Kwam, want de afgelopen jaren heeft distributienetbeheerder Sibelga meer dan 500 km gasleiding gemoderniseerd. Een heuse investering die het Brusselse aardgasnet meteen een pak veiliger maakt.

Een stukje geschiedenis De eerste aardgasleidingen in Brussel dateren al van 1819. Toen waren die nog in gietijzer. Vanaf 1950 werd ook vaak vezelcement gebruikt. Uit ervaring bleek echter dat beide materialen erg onderhevig zijn aan de kracht van het drukke verkeer of bewegingen in de ondergrond. Resultaat: frequente lekken met alle gevolgen van dien. Om hiermee komaf te maken, nam Sibelga zich enkele jaren geleden voor om alle oude leidingen te vervangen door een sterker en soepeler alternatief in polyethyleen. Een afsluitstop in de verlaten gietijzeren leiding verhindert dat er restgas zou ontsnappen.

energids.be

lente 2015

Vergunningen 500 km leiding vervangen doe je uiteraard niet in een handomdraai. En zeker niet als een groot deel daarvan complex of moeilijk bereikbaar is. De renovatie van het Brusselse gasnet was technisch gezien alvast een huzarenstuk, maar daarnaast vergde het project ook heel wat voorbereidend administratief werk. Voor ieder stukje leiding dat werd aangepast, was immers een vergunning van de betrokken instantie nodig. Met de hand Voorbeelden die de complexiteit van de werken aantonen zijn er genoeg. Neem nu de Sint-Jobsesteenweg in Ukkel waar de gasleiding vlak naast de spoorweg lag. Of de renovatie van de leidingen aan de toegang tot Hertoginnendal. Maar vooral

de Bergage in Oudergem die enkel te voet bereikbaar is via een trappenrij en enkele smalle steegjes, zorgde voor de nodige kopzorgen. Hier was werken met de gebruikelijke graafmachines uitgesloten. Alles diende dus met schop en kruiwagen te gebeuren. Daarom werd beslist om meteen het gas-, elektriciteitsen waternet te vernieuwen. Die leidingen werden grotendeels door de tuinen van de woningen aangelegd aan een gemiddelde van 10 meter per dag i.p.v. 30 m. Gelukkig kon Sibelga rekenen op de vlotte medewerking van de betrokken instanties en bewoners om zo het grootscheepse project tot een goed einde te brengen.

De vervangingsoperatie in cijfers

109

400

100

2 300

de investering

gietijzeren leiding

vezelcementleiding

totale lengte van het Brusselse aardgasnet

miljoen euro

km

km

km


stad van de toekomst

7

Bouwen en renoveren moet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sinds 2015 volgens de passiefstandaard. Passiefgebouwen zijn energiezuinig en comfortabel: een eerste stap in de richting van een stad van de toekomst. Het vermogen van een strijkijzer (± 2 000 W) volstaat om een doorsnee passiefhuis op koude dagen te verwarmen. Voor de rest van het jaar vraagt zo’n woning amper verwarming. Die energiezuinigheid dankt de woning aan haar doorgedreven isolatie, uitmuntende luchtdichtheid en balansventilatie. “Dat maakt de verwarmingsinstallatie een pak eenvoudiger. Een kleine radiator in de leefruimte of badkamer volstaat”, zegt Wouter Hilderson, technisch expert van PassiefhuisPlatform vzw. “Een pluspunt: een passiefgebouw heeft tot vijf à acht keer minder energie nodig voor verwarming dan een nieuwbouw."

© Architect Bedoret

Comfortabel passief Passief wonen = comfortabel wonen • Geen tocht Is passief bouwen of renoveren duur? Op financieel vlak tast u tijdens de bouwwerken iets dieper in de buidel. Een passief woning kost zo'n 10 % meer dan een traditionele woning. Een investering die zich achteraf echter ruimschoots terugverdient: de energiefactuur is veel lager, het comfort neemt toe en de verkoopwaarde stijgt. Een bestaande woning renoveren volgens de passiefnorm kan, maar is wel complex. Het is uiteraard mogelijk om steeds dezelfde principes (isolatie, luchtdicht, ventilatie) toe te passen, maar dan is een goed plan een absolute must, zeker voor wie in fases renoveert. Laat u daarom begeleiden door een adviseur, een architect bijvoorbeeld. De investering verdient u op termijn beslist terug.

• Aangename temperatuur overal in de woning

• Geen koude slaapkamers of gang

• Heel het jaar een

gevoelstemperatuur zoals op een mooie lentedag

• Nodige warmte komt

hoofdzakelijk van de zon en deels van huishoudtoestellen zoals verlichting of computers

• Voortdurend verse lucht

zonder dat de ramen open hoeven (maar het mag wel)

• Zeer goed geluidscomfort • Overvloedig daglicht door doordachte plaatsing van de ramen

lente 2015

Sibelga


uitvergroot

energids.be

lente 2015


9

lente 2015

Sibelga


do ss ie r

dakisolatie

Breng uw dak naar een hoger niveau! Wilt u investeren in het isoleren van uw woning? Dan is het dak de beste plek om te beginnen. Via een niet-geïsoleerd dak gaat tot 20% van de warmte verloren. Waarom isoleren? Door uw dak te isoleren bespaart u energie en dus meteen ook stookkosten. Ook het leefcomfort in de woning verbetert, zowel in de winter als in de zomer. Opbouw van de dakisolatie Het geheim van een goede isolatie zit in de materiaalkeuze en de plaatsing. Een goede isolatie is namelijk meer dan enkel het isolatiemateriaal. Zonder een goed onderdak en dampscherm is dit immers waardeloos. •H  et onderdak beschermt de isolatie tegen sneeuw en regen. Het hoort dus waterdicht te zijn. Tegelijkertijd kan het ook beschermen tegen de wind en zo de isolatiewaarde van het dak vergroten. •O  ver het isolatiemateriaal hoort een dampscherm als afwerking. Deze luchtdichte laag voorkomt dat vochtige lucht in de isolatie kan dringen. Wanneer vochtige lucht in de isolatie condenseert, verlaagt ze de isolatiewaarde van het materiaal. Een goed dampscherm heeft dus perfect afgekleefde naden en is met een kit aan de wanden bevestigd.

PUR Polyurethaan is een kunststof beschikbaar in gespoten variant of in plaatvorm. Biedt een uitstekende isolatiewaarde.

energids.be

lente 2015

Zoldervloer of dak isoleren? Bij zolders waarin geleefd wordt, isoleert u best de hellende dakvlakken. Is de zolderruimte ongebruikt of dient ze enkel als opslagruimte? Dan is het aan te raden de zoldervloer te isoleren. Kies voor harde isolatieplaten met een hoge druk

Glaswol

Een minerale isolatie gemaakt uit siliciumzand of gerecycleerd glas. Wordt vaak gebruikt voor hellende daken.

vastheid wanneer u de zolder wilt belopen. Zowel op een plat als op een hellend dak kan een groendak voor bijkomende isolatie zorgen. Zie ook pag. 12 – de voordelen van een groendak.

Kokosvezel

Wordt vermengd met een bindmiddel om een goede stabiliteit te krijgen. Is ongedierte- en vochtbestendig.


11

De 26 cm dikke isolatielaag en de nieuwe beglazing zorgen voor een betere EPB-waarde.

uit de praktijk

"Duurzaam renoveren? Wij gingen voor de grondige aanpak" Dak, ramen, muurisolatie, ... Toen de familie Angeli uit Vorst haar woning wou renoveren, pakte ze dat meteen grondig aan. Duurzaamheid vormde daarbij het sleutelwoord. En dat werpt nu al zijn vruchten af. “Zo bijvoorbeeld is ons gasverbruik gehalveerd,” vertelt José Angeli. "Onze woning dateert uit de jaren 50 en beantwoordt niet aan de hedendaagse normen op het vlak van isolatie en energiebesparing. Twee jaar geleden hebben mijn vrouw en ik besloten om de woning grondig te renoveren en daarbij te focussen op de energieprestaties. Van EPBwaarde F zijn we inmiddels geëvolueerd naar B.

gegaan. Onze voorkeur ging uit naar gerecycleerde producten en materialen met een goede koolstofbalans.

We werkten samen met een architect op drie domeinen: het dak, de bouwschil en de beglazing. Duurzaamheid stond daarbij voorop. Uiteraard wilden we energie besparen, maar het ging er ons vooral om milieuvriendelijk te renoveren.

Zo maakten we voor het dak gebruik van milieuvriendelijke, in te blazen cellulosewatten. Die zijn vervaardigd uit gerecycleerd papier en hebben een uitstekende coëfficient inzake thermische bescherming. Een dubbele papierlaag zorgde vervolgens voor de nodige luchtdichtheid. Het geheel werd afgesloten met platen op basis van gipsresidu's en

Bij de keuze van de isolatiematerialen zijn we heel doordacht te werk

Laat je op voorhand goed informeren en bereid je dossier grondig voor

gerecycleerd papier. In totaal maar liefst 26 cm isolatie! Een grote investering, maar die is sowieso rendabel binnen 10 à 15 jaar. Toch zijn de resultaten nu al merkbaar, want ons gasverbruik is gehalveerd. Voor heel wat onderdelen van de renovatie hadden we recht op premies van het gewest. Zowel voor de ramen als voor de spouwmuurisolatie en het dak. Uiteindelijk nam onze zoektocht naar geschikte aannemers en materialen meer tijd in beslag dan de werken op zich. Een gouden raad voor wie zijn energieprestaties wil verbeteren? Laat je op voorhand goed informeren en bereid het dossier grondig voor. Zelf kregen wij van Leefmilieu Brussel uitstekende info die ons goed op weg heeft geholpen!" lente 2015

Sibelga


do ss ie r

dakisolatie De voorDelen van een groenDaK

Breng leven op uw dak! een eigen stukje groen in de stad is niet altijd mogelijk op de begane grond. Maar het dak kan een uitweg bieden. Zo’n groendak levert meteen nog andere voordelen op. waT is een groenDaK? Een groendak of daktuin is een begroeiing op een plat of hellend dak tot een helling van 45°, of eenvoudigweg een tuin. Op zo’n groendak kan alles wat in een klassieke tuin ook kan, zolang de stabiliteit van het gebouw hierop is voorzien. Een groendak is dan ook een dankbare oplossing om plaatsgebrek op de begane grond op te vangen.

3 soorTen Er bestaan drie verschillende soorten groendaken:

1 2 3 4 5 6 7 8

1 3 5 7

Beplanting en substraatlaag 2 Filtervlies Drainagelaag 4 Wortelwerende folie Dakdichting 6 Isolatiepakket Dampscherm 8 Dakstructuur

• De meest toegepaste is de extensieve daktuin. Deze biedt louter begroeiing op basis van vetplanten. De dakopbouw is beperkt en lichter dan bij de andere varianten. • Een semi-intensief dak vraagt een iets hogere dakopbouw en draagkracht van de structuur, maar laat ook toe om grassen in de beplanting te gebruiken. • De intensieve daktuin is het andere uiterste: hier is alles mogelijk, zelfs tot volwaardige bomen op voorwaarde dat de gebouwstructuur hierop is voorzien.

voordelen van een groendak Een groendak biedt heel wat troeven. De dakbedekking krijgt een fraai uitzicht, de levensduur van het dak verhoogt en de dakbedekking is beter beschermd tegen UV-stralen en temperatuurschommelingen. Het zijn die laatste twee aspecten die de veroudering van de dakdichtingsmaterialen beïnvloeden. Een derde pro is het energiebesparende effect. Verder buffert een groendak regenwater en heeft het een gunstige invloed op de akoestiek. De planten hebben ook ecologische voordelen: ze zuiveren de omgevingslucht, trekken insecten en vogels aan en verlagen het hitte-eilandeffect eigen aan de stad in de zomer. De plaatsing van een groendak is wel een klus die u best aan specialisten overlaat.

energids.be

lente 2015


13 u BenT MeDe-eigenaar van een flaTgeBouw

Wie staat in voor de kosten? Het isoleren van het dak van een appartementsgebouw is minder evident. Daar beslist u namelijk niet alleen wat er met het dak boven uw hoofd gebeurt. De spelregels hier zijn wettelijk en via de basisakte geregeld. De Wet op de Mede-eigendom stipuleert dat de vereniging van mede-eigenaars zijn goedkeuring moet geven voor werken aan de gemene delen. Concreet is er een meerderheid van 3/4 of 4/5 van de stemmen nodig. In de basisakte kan afgeweken worden van deze algemene regel in de wet. Zo kan bepaald zijn dat het dak geen deel uitmaakt van de gemeenschappelijke delen. Maar dat is eerder uitzonderlijk.

enKel voorDelen voor Bewoners BovensTe verDiePing? Op het eerste gezicht lijken enkel de bewoners van de bovenste verdieping voordeel te genieten van de dakisolatie.

Logisch dat zij voor de kosten opdraaien, niet? Die veronderstelling klopt niet. Een verbeterde dakisolatie heeft een weerslag op het verbruik in alle appartementen. Want warmte stijgt ook door de verdiepingsvloeren tussen de appartementen. Hoe beter het bovenliggende appartement is opgewarmd, hoe minder snel de warmte uit het onderliggende appartement verloren gaat. Iedere eigenaar is er dus gebaat bij een goede dakisolatie, aangezien zijn appartement minder snel afkoelt. Die invloed neemt wel af naarmate een appartement lager ligt ten opzichte van het dakappartement. In de praktijk dienen de kosten voor de isolatiewerken dus gedeeld te worden volgens de quotiteiten. Die opsplitsing geldt ook bij eventuele premies. Een andere optie is de premies aan de reserves toe te kennen. Maar dat is een beslissing die de algemene vergadering moet nemen.

Energiepremies 2015 Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest handhaaft het bestaande energiepremiestelsel ook in 2015. De inwoners van het gewest kunnen aanspraak maken op 22 miljoen euro. Nieuw is echter dat er voor alle isolatiewerken (B-premies) een bewijslast komt. Die houdt in dat de premieaanvrager foto’s van tijdens de isolatiewerken bij zijn aanvraagdossier moet voegen.

Meer info?

www.leefmilieu.brussels of 02 775 75 75

lente 2015

sibelga


nieuwe tool

Meld een defecte straatlamp in enkele muisklikken Defecte straatlamp gespot? Dan bent u op www.sibelga.be aan het juiste adres! voortaan vindt u er een handige tool voor het melden van kapotte straatverlichting. enkele muisklikken en u krjigt meteen een overzicht van de reeds gemelde defecten. indien gewenst blijft u via de tool ook op de hoogte van de probleemafhandeling.

energids.be

lente 2015

Deze vernieuwde meldtool wil vooral het gebruiksgemak verhogen en de communicatie met u als melder verbeteren. En dat begint al bij de overzichtskaart. Die geeft u in een oogopslag alle reeds gesignaleerde defecten bij Sibelga. Aan de hand van het type pictogram ziet u of het defect in behandeling is of al werd opgelost. DeTailinforMaTie Wanneer u een defect aanklikt, krijgt u meer achtergrondinformatie zoals het precieze adres, het type defect, een overzicht van de genomen acties en de datum van de melding. U kunt zich ook abonneren op het probleem om zo op de hoogte te blijven van de afhandeling. Verder kunt u via de app ook bijkomende informatie aan Sibelga meegeven.

eenvouDige MelDing Om een defect te melden vult u een antwoordformulier in. Zodra u de nodige informatie over het defect heeft ingevuld, krijgt u een overzichtsscherm met de gekende defecten in uw straat. Zo ziet u meteen of iemand u al voor is geweest en het probleem heeft gemeld.

Meer info ? www.sibelga/nl/straatlampen


15

Probleem binnen 5 werkdagen verholpen Gemeenteof gewestweg? •S  ibelga beheert niet alle straatlampen op het Brusselse grondgebied. Zij staan in voor de 78 300 lampen langs de gemeentewegen, goed voor 70% van de straatverlichting in de hoofdstad. •D  aarnaast zijn er ook nog de gewestwegen. Hier staat Brussel Mobiliteit in voor het onderhoud van de openbare verlichting. Een overzicht van de gewestwegen vindt u eveneens op de website van Sibelga.

Jaarlijks ontvangt Sibelga zo’n 7 500 meldingen i.v.m. defecte straatlampen. Met de Brusselse gemeentebesturen werd overeengekomen om het probleem, naargelang de prioriteit, binnen 2 à 5 werkdagen na melding te verhelpen. • Gaat het om een hele verlichtingszone (een deel van een straat, een rij woningen enz.) dan gebeurt de herstelling binnen 2 werkdagen. •G  aat het om één of meer geïsoleerde palen, dan wordt het probleem binnen 5 werkdagen verholpen. Maar soms kan het wat langer duren, bijvoorbeeld wanneer een straatlamp werd omvergereden en de nieuwe lantaarn niet voorradig is. Ook wanneer zich een probleem stelt met de ondergrondse bekabeling, is er niet meteen een definitieve oplossing. Dan wordt sowieso een voorlopige herstelling uitgevoerd.

de gekende defecten in uw BUURT in kaart gebracht

lente 2015

Sibelga


helden van de energie

16

De juBelParKMusea

"warmte-krachtkoppeling is goed voor de portemonnee en het milieu." Pierre-Yves Badot Departement HVAC-studies bij de Regie der gebouwen

iedereen kent autoworld, het legermuseum of de Koninklijke Musea voor Kunst en geschiedenis. Maar wist u ook dat die jaarlijks samen evenveel verwarming verbruiken als 1000 Brusselse gezinnen? 16 GWh. Dat is de gigantische energiebehoefte die uiteindelijk de aanleiding vormde tot het zuinig en tevens milieuvriendelijk Jubelparkproject. Zo werd de centrale verwarming op aardgas er eind 2014 voorzien van een warmte-krachtkoppelingsinstallatie. Sibelga zorgde voor de nodige investering en neemt ook de exploitatie van de installatie op zich. Bij deze wkk wordt de warmte gerecupereerd die vrijkomt tijdens de werking van de gasmotoren die alternators aandrijven. Een soort minielektriciteitscentrales, zeg maar, die het mogelijk maken om enerzijds warmte en anderzijds elektriciteit te produceren. Pierre-Yves BaDoT suPerviseerDe HeT ProjecT voor De regie Der geBouwen: "Iedereen is gebaat bij deze installatie. De musea zien hun verwarmingsfactuur met maar liefst 10% dalen. Sibelga stuurt de geproduceerde elektriciteit terug op het net. Maar ook het milieu vaart er wel mee, want dankzij deze wkk daalt de CO2-uitstoot in Brussel met maar liefst 700 ton per jaar." lees de volledige getuigenis op www.energids.be

energids.be

lente 2015

jaarlijkse besparing op de verwarmingsfactuur

jaarlijkse daling van de co2-uitstoot

jaarlijks gasverbruik voor verwarming

80 000 700 16 euro

ton

= uitstoot van 250 wagens die 1 jaar rijden

Realisatie : Sibelga - PB 1340 - 1000 Brussel Brouckère - Verantwoordelijke uitgever: Philippe Massart Hoofdredacteur: Iris Fostiez - Concept: Propaganda - Pre-press @ Productie: Dimensions

GWh

Profile for Sibelga

Energids.be #10 / 2015-03  

Energids.be #10 / 2015-03  

Profile for sibelga
Advertisement