{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

het antwoord op uw energievragen in brussel Š www.atomium.be - Sabam Belgium 2014

klaar voor de zomer?

doe me e de enqu aan ĂŞ en maa te kans op k gescheneen k!

ZIE P. 8

p . 11

heeft u ook een vraag?

surf naar www.energids.be

verder in dit magazine ... energiewerven: waarom en hoe?

p. 4

hoe de warmte buitenhouden?

p. 8

laat uw verwarmingsketel controleren...

p. 10

BEKIJK ONLINE HET ANTWOORD

juni 2014


wie doet wat?

02 | nuttige informatie

energieprijzen vergelijken met brugel www.brusim.be is de officiële simulator van Brugel, de reguleringscommissie voor gas en elektriciteit in Brussel. Op de website kunnen zowel residentiële als professionele gebruikers terecht om de huidige prijzen voor gas en elektriciteit te vergelijken. De diverse energieleveranciers maken maandelijks hun tarieven en aanbiedingen over aan Brugel die ze na controle online plaatst. De website wordt dus elke maand bijgewerkt.

het cijfer

€ 65 726 898,58 Brutobedrag dat Sibelga in 2013 investeerde voor de uitbreiding en vervanging van haar distributienetwerken voor elektriciteit en gas. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Sibelga, -na de MIVB en Hydrobru-, dan ook de onderneming die jaarlijks de grootste investeringen doet in haar net.

Idealiter hebt u uw slotfactuur bij de hand en kent u uw jaarlijks verbruik, uitgedrukt in kWh. Kent u dit niet, dan kunt u toch een simulatie maken gebaseerd op standaardprofielen. Zo ziet u in een oogopslag het aanbod per energieleverancier en hoeveel dit u uiteindelijk jaarlijks zal kosten.

wanneer wordt uw meterstand opgenomen juni

?

. Sint-Lambrechts-Woluwe . Ganshoren . Sint-Pieters-Woluwe juli . Sint-Jans-Molenbeek (deel 2) . Schaarbeek (deel 2) augustus . Sint-Jans-Molenbeek (deel 3) . Etterbeek september . Elsene oktober . Haren . Laken . Neder-Over-Heembeek . Anderlecht (deel 2) volledige kalender op www.sibelga.be

energids

juni 2014


edito | 03

energie besparen Wat minder energie verbruiken is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Met de tips in dit magazine komt u al een heel eind. Yes, de zomer komt eraan! Helaas betekent dat voor sommigen puffen en zweten. Zonwering kan de warmte effectief buiten houden, dus wij zetten enkele mogelijkheden voor u op een rijtje. De zomer is ook het ideale moment om uw verwarmingsketel te laten controleren. Zo vermijdt u meteen dat uw energieverbruik toeneemt door slecht onderhoud. Gaat u op vakantie, zorg er dan zeker voor dat uw woning klaar is voor uw vertrek. Dankzij onze handige checklist krijgt u een aantal nuttige tips om o.a. energievriendelijk op reis te gaan. Tot slot willen we u oproepen om deel te nemen aan onze lezersenquête. We willen Energids beter maken en nog meer laten aansluiten bij uw behoeften. Lees er alles over op pagina 11.

veiligheidstip: gasflessen Het gebruik van gasflessen op campings en voor een gasbarbecue gebeurt best met de nodige voorzichtigheid. Daarom enkele tips. Altijd rechtop Gasflessen moeten steeds rechtop staan, ook als u ze vervoert. Zorg er dus voor dat ze niet kunnen omvallen. Sluit bij vervoer altijd de kraan van de fles, zelfs als ze leeg is. Uit de zon Plaats gasflessen nooit in direct zonlicht of bij open vuur. Voldoende geventileerd Bewaar (ongebruikte) gasflessen buiten of onder een afdak, maar niet in een afgesloten ruimte. Plaats ze ook nooit in de kelder. Butaan en propaan zijn zwaarder dan lucht zodat eventueel vrijgekomen gas naar beneden zakt met alle gevolgen van dien. Laat het vloerrooster van de disselbak van uw caravan ook altijd open. Enkel met de hand Open gasflessen enkel met de hand. Gebruik nooit metalen gereedschap om ze te sluiten. Altijd ruilen Vermijd risico’s en tracht een lege gasfles niet zelf te vullen. Ruil de lege gasfles voor een volle bij een erkende verdeler. Dat is makkelijk én veilig!

Veel leesplezier! Het Energids-team

Tot slot is het een goed idee om steeds een brandblusser in de buurt te hebben.

vakan tie 2014


04 | energiewerven

energiewerven waarom Elke dag opnieuw zorgen gas en elektriciteit voor maximaal wooncomfort. Om deze energie in de beste omstandigheden tot bij u thuis te brengen, zijn er soms werken nodig. Die worden uitgevoerd door Sibelga, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het gas- en elektriciteitsnet.

grote of kleine werven

toelatingen en coördinatie

We maken een onderscheid tussen grote en kleine werven.

Uiteraard worden grote werven niet zomaar halsoverkop opgestart. Eerst wordt contact opgenomen met een dertigtal andere instanties (watermaatschappij, telecomoperatoren, openbaar vervoer, enz.) om hen de kans te bieden zich bij de werf aan te sluiten. Ofwel maken die van de gelegenheid gebruik om meteen ook werkzaamheden uit te voeren, ofwel zullen ze op dezelfde plaats minstens 2 jaar lang geen werken meer mogen uitvoeren, behalve in geval van hoogdringendheid.

Grote werven, waarbij het trottoir vaak over een lange afstand wordt opengebroken, kunnen om verschillende redenen plaatsvinden:

1 >> bestaande kabels en leidingen vervangen 2 >> nieuwe infrastructuur toevoegen om een hoger vermogen te kunnen aanbieden

3 >> de bekabeling van de openbare verlichting en de verlichtingstoestellen vernieuwen

Kleine werven, waarbij de straat of het trottoir plaatselijk wordt opengebroken, zijn noodzakelijk:

Zodra het dossier volledig is, levert de instantie die verantwoordelijk is voor de openbare weg (met name de betrokken gemeente of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) een toelating voor de werken af.

1 >> wanneer een klant een nieuwe aansluiting vraagt, of de vernieuwing van een bestaande aansluiting

2 >> bij stroompannes of gaslekken

Renouvellem électricité, ga ent des réseaux z, eau et téléc om Vernieuwing gasnet, water van elektriciteitsnet leidingen en telecom Durée du chan tier

Duur van de werf

30 jours / dag en

energids

Début estimé des travaux

juni 2014

Fin estimée des

Vermoedelijke aanvang

15 / 05 / 20 14 travaux

Vermoedelijk einde van

15 / 06 / 2014

de werken

Werfborden kondigen de voorziene werken aan. Zij vermelden de aard, de duur en de noodnummers.


energiewerven | 05

in uw straat: en hoe ? Hoe verloopt een ’grote’ werf ? Neem bijvoorbeeld het vernieuwen van de elektriciteitskabels en gasleidingen in een straat. Dergelijke werkzaamheden verlopen in 3 fasen.

1 >> Plaatsen van de nieuwe leidingen

Er wordt een sleuf gegraven in het trottoir en/of de rijweg om de plaatsing van de kabels en leidingen mogelijk te maken. De sleuf wordt daarna weer dichtgemaakt en de bestrating wordt voorlopig hersteld.

2 >> Aansluiten van de woningen op het nieuwe net

Voor elke woning graven de arbeiders een kleine put om de overschakeling van het oude naar het nieuwe net, dat reeds in gebruik werd gesteld, mogelijk te maken.

3 >> Afkoppeling van het oude net

Het oude netwerk wordt buiten gebruik gesteld. Alle sleuven en putten worden gedicht en de bestrating wordt definitief hersteld. De werken worden officieel opgeleverd in aanwezigheid van de gemeentediensten.

Op de Facebookpagina van Sibelga kunt u een filmpje bekijken over het verloop van de werkzaamheden in de straat van de familie Maes.


hoe komt elektriciteit


tot bij mij?

Š www.energids.be


08 | warmte in uw huis

hou de warmte

buiten

Natuurlijk daglicht en zoninval maken een woning bijzonder aangenaam. Nadeel van grote glaspartijen is echter dat ze in de zomer heel wat warmte kunnen ontwikkelen. Met deze oplossingen houdt u het koel in huis.

binnenzonwering De meest eenvoudige vorm van zonwering hebt u waarschijnlijk al: (rol)gordijnen. Nog efficiënter is het als u de warmte tegenhoudt nog voor ze de woning binnendringt.

screens kunt u beschouwen als rolgordijnen aan de binnenkant met een zonwerende doek. Ook hier bepaalt de kleurkeuze de filtering van het licht, de mate van UV-bescherming en de hoeveelheid doorgelaten warmte.

buitenzonwering

zonwerende folie heeft hetzelfde effect als de speciale coatings die in zonwerende beglazing worden verwerkt, met het voordeel dat u uw ramen niet hoeft te vervangen. Bijkomend voordeel is dat het licht nog steeds naar binnen kan en u erdoor kunt kijken.

zonwerende beglazing is heel effectief om de warmte buiten te houden, maar dat geldt helaas ook in de winter. Hierdoor zult u dus misschien meer moeten verwarmen.

energids

juni 2014

meer info ?

Rolluiken, luiken, buitenjaloezieën, screens, lamellen,… het zijn stuk voor stuk oplossingen om de warmte buiten te houden. Wilt u toch van het uitzicht kunnen blijven genieten, dan is een uitvalscherm of zonnescherm met knikarm een betere optie. Er zijn dus heel wat mogelijkheden in diverse prijsklassen en uiteenlopende stijlen. Iets vinden dat past bij u, uw woning en uw wensen zou dus geen probleem mogen zijn.

>> geef de term warmte in op

WWW.ENERGIDS.BE


nuttige info | 09

t, wilt is vertrek Wie op re rust hart e g met een k ij rl u n. tu a n ichttrekke ter zich d ch a r u e u d t de vermijd checklist Met deze iets invalt g o erweg n d n o u t a d en bent! eten te do ele dat u verg graag enk llen we u e st r e rd e V or. adgets vo handige g

checklist zorgeloos op

vakantie

inbraakbeveiliging

brandbeveiliging en bespaartips

Wek de indruk dat er iemand thuis is: werk met een tijdsschakelaar voor de verlichting en voor de rolluiken, laat buren of familie uw brievenbus leegmaken, het gras afrijden, voor uw deur parkeren ...

4Schakel alle elektrische apparaten uit

4 Laat geen waardevolle of aantrekkelijke voorwerpen zoals laptops of tablets in het zicht liggen. Noteer de serienummers van waardevolle voorwerpen op een registratieformulier (downloadbaar op www.besafe.be).

4 Bewaar ladders en tuingereedschap binnenshuis, laat het niet buiten rondslingeren zodat het niemand op slechte gedachten kan brengen.

4 Controleer of alle ramen en deuren goed dicht en op slot zijn.

en trek indien mogelijk de stekker uit.

4Zet de verwarming en de boiler uit. 4Sluit de toevoer van apparaten op gas, mazout of petroleum af.

4Leeg de koelkast en zet de deur op een kiertje om schimmel te voorkomen.

4Gaat u langere tijd op vakantie, dan loont het de moeite om ook de diepvries leeg te maken en te ontdooien voor vertrek. Een diepvries verbruikt namelijk veel energie.

energievriendelijk op reis

4Herlaadbare batterijen ĂŠn een 4 Activeer het alarmsysteem en verwittig de centrale wanneer u vertrekt.

4 Breng de lokale politie op de hoogte van uw afwezigheid.

oplader komen altijd van pas.

4Niet zeker of u de hele tijd elektriciteit zal hebben? Overweeg de aankoop van een zonnelader met ingebouwde batterij. Op die manier is de gratis energie van de zon overdag, 's nachts beschikbaar om bijvoorbeeld uw gsm, iPod of tabletpc mee op te laden. Er zijn ook rugzakken met zonnepaneel op de markt.

4Denk ook qua verlichting aan een (zak-)lamp met dynamo of op zonne-energie.


10 | verwarming

goed weer ideaal voor... controle verwarmingsketel Nu het zomer is en de temperaturen weer stijgen, is het moment aangebroken om uw verwarmingsketel te laten controleren. Dat is niet alleen verplicht, het is ook voordelig voor uw portemonnee en goed voor het milieu.

verplicht In Brussel is sinds 1 januari 2011 een nieuwe EPB-verwarmingsreglementering in werking. Die verplicht elke eigenaar van een verwarmingsketel van meer dan 20 kW om de ketel regelmatig te laten controleren. Voor ketels op mazout, steenkool, hout of pellets is dat elk jaar, voor ketels op aardgas om de 3 jaar. De verplichte controle omvat het reinigen van de verwarmingsketel en het rookafvoersysteem, het afstellen van de brander, het veriďŹ ĂŤren van bepaalde vereisten zoals de trek van de schoorsteen, ventilatie van de stookruimte, etc. Bovendien moet de controle uitgevoerd worden door een vakman die erkend is door Leefmilieu Brussel.

Een lijst met erkende controleurs vindt u op : www.leefmilieubrussel.be voordelig Een correct geĂŻnstalleerde, propere en goed afgestelde verwarmingsketel verbruikt minder. Daarnaast vermindert een regelmatig nazicht

energids

juni 2014

het risico op pannes, die zich meestal voordoen in de winter, wanneer u uw verwarming echt niet kunt missen. Vandaar dat de zomer een goed controlemoment is. Moet uw ketel toch vervangen worden, dan kan dat in de warmere maanden gebeuren.

goed voor het milieu De EPB-verwarmingsreglementering in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het gevolg van de Europese wetgeving. Doel is het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. In een stedelijke omgeving zoals Brussel wordt maar liefst 70% van de totale uitstoot veroorzaakt door de verwarming van gebouwen. De regelmatige nazichten kunnen leiden tot een vermindering van 6% van de CO2-uitstoot van de Brusselse gebouwen.


doe me e aan de enquête !

wat vindt u van het energids-magazine?? Energids is een publicatie van Sibelga en richt zich tot alle Brusselaars. Leest u het graag? Brengt het u op ideeën? Welke rubrieken vindt u het interessantst? En welke niet? Dat vernemen wij graag van u!

uw oord op l het antw gen in brusse vra energie

lampen: nieuwe elijken? hoe verg

Alvast bedankt voor uw deelname. Door uw mening kenbaar te maken, kunnen wij Energids nog beter afstemmen op uw vragen en behoeften. Uw kostbare input wordt dus zeer gewaardeerd!

ook een

vraag?

ZIE

surf naar

e ... magazin

in dit trends verder ng: e : de laatst

het antw oo energie rd op uw vragen in brusse l

maart 2014

ZIE P. 6

2013 NL

om? wie, waar

wie kom meterst t uw anden op nemen? ZIE P. 4

P. 4

ds.be nergi w.e ar ww

BEKIJ

heeft u

f na

p. 4

un nne ctio e ? fon lair ent eau so m com uffecha g: voor verwarmi ne lenin else groe de Bruss meter? u over uw wat weet

ide fev

uw mening telt!

2014

t een hoe werkoiler ? zonneb

eu bre ie di wie energ nodig de e dag elk t ? heb

Energu

We voeren deze enquête uit in samenwerking met Insights Consulting en Custo, de beroepsfederatie voor relatiemedia. Een samenwerking dus met betrouwbare partners, die net als wij ’inhoud’ centraal plaatsen.

Sabam Belgium

qui vient relever compteuvos t u rsn?g

bepaal mee de inhoud

betrouwbare externe partners

© www.atom ium.be -

ZIE P. 6

heeft u

U vraagt, wij draaien. Om de inhoud optimaal te kunnen afstemmen op uw behoeften, vinden we het belangrijk om u beter te leren kennen. Aan de hand van onze enquête willen we te weten komen of het magazine u bevalt. Wat kan beter? Waarover zou u graag nog meer info krijgen? Dankzij uw feedback hopen wij uw leesplezier te vergroten.

el uw op bruss oord n in antw rage het rgiev e en

uw oord op l het antw gen in brusse vra energie

p. 8 p. 10

K ON

LIN

E HE

ook een

sur

T AN

TW

OO

surf naar

aag?

p. 6

www.energid

13

08/

27/

30/01/13

01

BEKIJK

ONLINE

HET ANTWO

n, hoe airco, de en en sluite meters open zomer? voor de bent u klaar

ide mai

Energu

ORD

vraag?

F.indd

2013 NL-DE

1

15:

11:03

ho ko elg voor rdt sib Energuide fev 2014 NL-HD hoe wo .indd rix met

d 1

HD.ind

s.be

ook een

dd

1

1

T.in

-BA

3 NL

4/02/14

12:35

t 201

e sep

uid

erg

En

surf naar

www.energid

... gazine in dit ma verderjuiste keuze? dat?

RD

vraag?

verder dit maga ... openbare p.in vr 8 zine ... verlic een ine ener hting: waar ook kunt u prob giepremie gaz p. 10 tu s: wat veran lemen melde ma dit bij mij? ng? hoe een bestaande woning dert er in Brussel? n? p. 2 isoleren? p. 8 er in gas tot -vergifti p. 10 verde komt aardmt u een COa

heef

s.be

heeft u

neem deel en win ! online of telefonisch Geef uw mening: op de webpagina www.energids.be/uwmening telefonisch op het gratis nummer 0800 18 020 (alle werkdagen van 8 tot 16 uur)

• •

WIN een zonnelader Het invullen van de vragenlijst neemt hooguit 10 minuten in beslag. Wanneer u deelneemt, maakt u meteen kans op een van de 10 Energids zonneladers!

gaat

p. 4 p. 8 p. 9

TR BEK


12 | nuttige informatie

hulp nodig? >> Gasreuk > Sibelga 0800 19 400 >> Stroomstoring > Sibelga 02 274 40 66

>> Factuurprobleem > Eerst navraag doen bij uw leverancier > Indien nodig, Ombudsdienst voor Energie: 02 211 10 60 > Of nog, Brugel: 0800 97 198

lexicon

>> slimme meters Bij u thuis zorgt een elektromechanische meter voor de meting van uw energieverbruik. Slimme meters daarentegen, zijn een nieuwe generatie digitale elektriciteits- en gasmeters die met een centraal systeem communiceren. Op die manier kunnen ze van op afstand worden bediend (openen of sluiten, toegestaan vermogen verhogen of verlagen ...). Voorts maakt deze technologie het ook mogelijk om de meterstanden vanop afstand op te nemen volgens een gekozen frequentie (elke maand/week/dag/ uur) of zelfs in realtime.

>> Een energieleverancier kiezen > www.brusim.be >> Een energiepremie aanvragen > www.leefmilieubrussel.be >> Suggesties of opmerkingen? > redactie@energids.be

wat zijn de sociale tarieven? Elektriciteitsprijs excl. 6% btw

Gasprijs excl. 21% btw

Normaal tarief

0,1349 €/kWh 0,0391 €/kWh

Tweevoudig uurtarief dag

0,1386 €/kWh

Tweevoudig uurtarief nacht 0,1092 €/kWh

Dit type meter wordt enkel geplaatst bij professionele klanten en bedrijven met een groot gas- en elektriciteitsverbruik.

Tarief ‘uitsluitend nacht‘

0,0621 €/kWh

>> voor meer informatie, contacteer de FOD Economie op 0800 120 33 >> afspraak op http://soctar.belgium.be Tarieven geldig van februari tot en met juli 2014, zonder federale bijdrage en heffingen.

energids

juni 2014

Uit respect voor het milieu drukken wij op milieuvriendelijk papier.

Realisatie : Sibelga - PB 1340 - 1000 Brussel Brouckère - Verantwoordelijke uitgever: Philippe Massart - Hoofdredacteur: Iris Fostiez - Concept: Propaganda - Pre-press @ Productie: Dimensions

>> Defect openbare verlichting > Gemeentewegen: www.sibelga.be of 02 274 40 66 > Gewestwegen: mobielbrussel@mbhg.irisnet.be of 0800 94 001

Profile for Sibelga

Energids #8 / 2014-06  

Energids #8 / 2014-06  

Profile for sibelga
Advertisement