{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

het antwoord op uw energievragen in brussel

maart 2014

Š www.atomium.be - Sabam Belgium 2014

wie komt uw meterstanden opnemen? ZIE P. 4

heeft u ook een vraag?

surf naar www.energids.be

verder in dit magazine ... openbare verlichting: waar kunt u problemen melden? p. 2 energiepremies: wat verandert er in Brussel?

p. 8

hoe een bestaande woning isoleren?

p. 10

BEKIJK ONLINE HET ANTWOORD


wie doet wat ?

02 | nuttige informatie

openbare verlichting: waar kunt u problemen melden? Om het probleem zo snel mogelijk op te lossen, neemt u best meteen contact op met de juiste operator. De installatie, het verbruik, het onderhoud en de goede werking van de openbare verlichting zijn immers een gedeelde verantwoordelijkheid van twee spelers. Aan de ene kant is Sibelga verantwoordelijk voor de verlichting van gemeentewegen, aan

de andere kant is Brussel Mobiliteit verantwoordelijk voor de verlichting van de gewestwegen. Op de website van Brussel Mobiliteit vindt u een lijst met de gewestwegen. Het gaat voornamelijk om de grote verkeersaders, want 70% van de straten, pleinen, lanen… behoren tot de gemeentewegen. Problemen op gemeentewegen kunt u melden aan Sibelga: • via het internet en uw smartphone op www.sibelga.be. De site bevat een meldingsformulier en een kaart met reeds gemelde defecten. • telefonisch op het nummer: 02 274 40 66 (24u/24) Bij problemen op gewestwegen, kunt u contact opnemen met Brussel Mobiliteit: • op het groene nummer 0800 94 001 • via e-mail: mobielbrussel@mbhg.irisnet.be

?

wanneer wordt uw meterstand opgenomen maart

. Oudergem . Sint-Agatha-Berchem . Evere . Sint-Jans-Molenbeek (1 deel) . Brussel Ambiorix . Jette . Koekelberg . Watermaal-Bosvoorde . Schaarbeek (1 deel) . Sint-Lambrechts-Woluwe . Ganshoren . Sint-Pieters-Woluwe e

april mei juni

e

volledige kalender op www.sibelga.be

energids

maart 2014

het cijfer

15

15 minuten. Zo lang kunt u uw woning het best iedere dag luchten. Het is belangrijk om de lucht geregeld te verversen. Daardoor worden immers vocht, residu’s van verbrandingsgassen, koolmonoxide en allerlei vervuilende stoffen afkomstig van huishoudproducten afgevoerd.


edito | 03

meer met minder Hetzelfde comfort en toch een lagere energiefactuur? Het kan! En niet alleen uw portemonnee wint erbij, maar ook onze planeet. Zo schetsen we in dit nieuwe nummer een overzicht van de mogelijkheden om te ‘na-isoleren’. Want ook de energieprestaties van een bestaande woning kunnen verbeterd worden. Maar u kunt ook al energie besparen door op kleine dingen te letten. Lees bijvoorbeeld onze tips om slim te wassen. De selectie van de juiste temperatuur en het gepaste programma scheelt al gauw enkele kW’s en euro’s. Aangezien de energiepremies in Brussel elk jaar worden aangepast, leest u in deze Energids ook wat nieuw is, en wat veranderd. Verder geeft dit nummer ook het antwoord op al uw vragen over meteropnames. Wie, wanneer en hoe? Volg de gids! Ten slotte geven we u nog een overzicht van waar u terechtkunt voor al wat met energie te maken heeft. Want zo krijgt u snel het antwoord dat u zoekt.

besparingstip: de instantwarmwaterkraan Met een instantwarmwaterkraan kunt u zowel water als energie besparen. Zo’n kraan is uitgerust met een elektrische miniwaterverwarmer, en die brengt het water meteen op de gewenste temperatuur. Afgelopen dus met water verspillen en wachten tot het eindelijk warm is. Omdat de kraan alleen verwarmt wat gebruikt wordt, is het ook een energiezuinige oplossing. Zo wordt het verbruik met zowat twee derde verminderd t.o.v. een boiler, en met een derde t.o.v. een klassieke waterverwarmer op enige afstand van het aftappunt. Een instantwarmwaterkraan installeren vergt geen ingrijpende werkzaamheden. Een koudwatertoevoer en een verbinding met het stroomnet volstaan al. Het is een ideale oplossing voor wastafels in de badkamer. Voor grote watervolumes, bijvoorbeeld in de douche of het bad, is deze kraan dan weer niet echt geschikt. Deze innovatieve kraan is duur in vergelijking met klassieke kranen (reken op 120 à 150 euro voor een basismodel), maar levert op lange termijn wel een besparing op.

Veel leesplezier! Het Energids-team

>> vind een antwoord

www.energids.be

© GroheRed

op al uw vragen op


4 | meterstanden

wanneer

worden meterstanden Eén keer per jaar komt Sibelga uw meterstand voor gas en/of elektriciteit opnemen. Dit is een gewestelijke verplichting. Dankzij die meteropnames kan Sibelga uw verbruik meten en doorgeven aan uw energieleverancier, die dan op zijn beurt een factuur zal opmaken.

De meteropnemers ruilen hun oude Metrix-uniform geleidelijk aan in voor een nieuwe grijs/ oranje Sibelga-outfit.

U heeft er dus alle voordeel bij dat deze factuur gebaseerd is op reëel verbruik, uw meterstanden, en niet op een schatting. >> Niet thuis toen de meteropnemer langskwam? Dan ontvangt u enkele dagen later een brief waarin u wordt verzocht om zelf uw meterstanden mee te delen: • hetzij via het internet, met het onlineformulier op sibelga.be>meteropname. Cijfers na de komma hoeft u niet mee te delen. Controleer zeker of het om uw eigen meter gaat, door de laatste vier cijfers van het meternummer te vergelijken met de cijfers in de brief (zie hiernaast). • hetzij telefonisch op het nummer 0800 96 684, dat 24/24 u. bereikbaar is. Zorg ervoor dat u de nodige informatie bij de hand hebt, namelijk het meternummer en de meterstand. >> Uw meterstanden niet tijdig doorgegeven? Dan zal Sibelga uw verbruik schatten op basis van de gegevens van de vorige jaren.

energids

maart 2014

>> Verandert u van leverancier? Aangezien zowel uw nieuwe als uw oude leverancier uw meterstanden nodig hebben, zullen zij een meteropnemer sturen om bij u langs te gaan. U hoeft Sibelga niet op de hoogte te brengen. Als u op dat ogenblik niet thuis bent, zal de opnemer een kaartje in uw bus stoppen met het verzoek om contact met hem op te nemen. >> Verhuist u? Vul dan samen met de nieuwe of de oude bewoner het ‘energieovernamedocument’ in en deel vervolgens uw meterstanden mee aan uw energieleverancier, en dus niet aan Sibelga. Aangezien de meteropnames uitgevoerd en bevestigd zijn door beide partijen, hoeft er geen meteropnemer meer langs te komen.


meterstanden | 5

en hoe opgenomen? Niet thuis toen de meteropnemer langskwam? Dan ontvangt u een brief van Sibelga waarin u wordt verzocht om zelf uw meterstanden mee te delen.

La climatisation n’est pas forcément la meilleure solution pour garder sa maison au frais. Elle consomme beaucoup et n’est pas bonne pour l’environnement.

Enkele cijfers • 87,42 % van de Brusselaars krijgt bezoek van een meteropnemer. • 3,77 % van de Brusselaars geeft de meterstanden telefonisch door. • 2,14 % van de Brusselaars doen dit via het internet. • 6,67 % van de Brusselse meterstanden wordt niet jaarlijks opgenomen.

meer info?

Kijk goed na of deze cijfers wel degelijk overeenstemmen met de 4 laatste van uw meternummer.

>>geef de term meterstand in op

WWW.ENERGIDS.BE


om prijzen te vergelijken van energieleveranciers www.brusim.be

•bij vragen over mijn

energiefactuur •wanneer ik verhuis

FACTUUR

uw commercieel leverancier

bij vragen over energiepremies www.leefmilieubrussel.be

?

wie kan me helpen?

om mijn elektriciteits-/gasinstallatie te vernieuwen

bij een defec aan de open verlichting

Alles wat zich achter de meter bevindt, behoort tot de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de bewoner van de woning.

•gemeentewegen:

een professionele elektricien/installateur

www.sibelga.be •gewestwegen:

www.mobielbru


•om mijn meter te openen/sluiten

?

•om een dag- en nachtmeter te plaatsen •voor een nieuwe aansluiting •om een gasreuk te melden •bij een stroomstoring neem contact op met Sibelga voor: •meters/aansluitingen: www.sibelga.be of •gasreuk: 0800 19 400 (24u/24) •stroomstoringen: 02 274 40 66 (24u/24)

en voor al uw andere vragen over energie in Brussel…

ct nbare

magazine Energids

:

e of

02 549 41 00

02 549 41 00

ussel.be of

0800 94 001

www.energids.be abonneer u op de nieuwsbrief

© www.energids.be


08 | premies 2014

energiepremies

wat verandert er in 2014?

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden de energiepremies voor gebouwen herzien. Het totale budget voor 2014 verandert weliswaar niet, maar de premies worden anders verdeeld om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Een overzicht van de aanpassingen. In 2013 was het budget van 20 miljoen euro voor energiepremies al na 6 maanden uitgeput. Om een herhaling van dat scenario in 2014 te voorkomen, heeft de Brusselse regering wel hetzelfde budget uitgetrokken, maar zijn sommige premiebedragen neerwaarts herzien. Met andere woorden: meer toegekende premies, meer mensen die ervan kunnen profiteren. Op 1 januari 2014 werden de volgende premies verlaagd: >> premies voor isolatie en ventilatie voor alle categorieën (passieve nieuwbouw, lage-energie-, zeer-lage-energie- en passieve renovatie). Ook de bonus voor het gebruik van duurzame materialen daalt.

>> premies voor isolatie van de buitenmuren. De andere premies voor muurisolatie (aan de binnenkant of in de spouw) veranderen niet. >> premies voor de plaatsing van superisolerend glas. Hetzelfde geldt voor de bonus voor duurzame materialen die bij die werkzaamheden worden gebruikt. >> premies voor de plaatsing van een hoogrendementsketel.

Goed om te weten… >> om in 2014 een energiepremie te kunnen genieten , moet de eindfactuur voor de aankopen of voor de uitvoering van de werkzaamheden gedateerd zijn tussen 1 januari en 31 december 2014. >> extra voorwaarde: u moet uw aanvraag uiterlijk 4 maanden na de datum van de eindfactuur indienen, en in ieder geval vóór 30 april 2015.

u vindt alle premies op www.leefmilieubrussel.be > Particulieren > Praktische zaken > Mijn premies

energids

maart 2014

meer info ?

>> geef de term premies in op

WWW.ENERGIDS.BE


huishoudelijke besparingstips | 09

wast u wel zuinig? Even schoon wassen en toch minder verbruiken en uitgeven? Dat kan! Met deze tips haalt u het maximum uit uw wasmachine en uw droogkast.

Hou om te beginnen rekening met het energie-label wanneer u een toestel koopt. Wasdrogers worden gelabeld van klasse A (zuinigst/groen) tot klasse G (minst zuinig/ rood), wasmachines van klasse A+++ (heel efficiënt/groen) tot klasse D (minst efficiënt/ rood). Kies zeker een toestel met een voldoende hoge centrifugeersnelheid.

Was op lage temperatuur. Met sommige wasmiddelen krijgt u de dagelijkse was al schoon vanaf 20°C. Zelfs voor heel vuile was zijn de 90°-programma’s, die heel veel energie verbruiken, vandaag overbodig geworden.

Sorteer uw was, zodat u altijd op de gepaste temperatuur kunt wassen.

Kies een ecoprogramma. Zo verbruikt u minder water en dus minder energie.

Zorg ervoor dat uw machine bij elke wasbeurt volledig gevuld is.

Met de was- of droogprogramma’s van de nieuwe generatie machines kunt u heel wat energie besparen.

Hebt u een meter met tweevoudig uurtarief? Start de machine dan pas in de daluren of gebruik eventueel de startuitstel-functie.

Zonnig weer, geen regen op komst? Droog uw was dan buiten. Een droogkast verbruikt namelijk veel energie, en de zon is gratis!

Zorg ervoor dat uw was goed gecentrifugeerd is vóór u alles in de droogkast stopt. Kies daarom het hoogste toerental (1 600 t/min indien mogelijk). Minder natte was betekent een kortere droogtijd.

Stop niet te veel was in de droogkast. Een te vol toestel werkt minder efficiënt en dan wordt de droogtijd langer.


10 | isolatie

hoe een bestaande Het is nooit te laat om een woning beter te isoleren en dus de energieprestaties te verbeteren. Met de isolatietechnieken van bestaande gebouwen (‘na-isolatie’) kunnen thermische verliezen via muren en daken worden beperkt, terwijl u gewoon in uw huis of appartement blijft wonen. Na-isolatie van muren in de kijker...

oplossingen op maat

Er bestaan drie methodes om muren na te isoleren.

1 >> na-isoleren aan de buitenkant

Ook als u al jaren in uw appartement of huis woont, stelt u soms vast dat bepaalde ruimtes of muren te koud zijn. Vandaag is het mogelijk om de isolatie van oude delen van een gebouw te verbeteren zonder ingrijpende werkzaamheden. In sommige gevallen is daar een specialist bij nodig, maar meestal kunt u als particulier ook zelf aan de slag.

door de gevel te bekleden met isolatiemateriaal (er moet dan wel afwerking worden voorzien zoals bijv. houtpanelen) of door speciaal pleister te gebruiken. Dit is de efficiëntste oplossing, maar het prijskaartje is vrij hoog en in de stad is ze vaak moeilijk uitvoerbaar.

2 >> na-isoleren aan de binnenkant

na-isoleren: wat precies ?

meestal door tegen de betrokken muur een isolerende wand te plaatsen, hetzij gemetseld, hetzij bevestigd op een metalen structuur. Er bestaan ook allesin-één-isolatiepanelen die rechtstreeks op de muur kunnen worden bevestigd.

Bij het verbeteren van de energieprestaties van een bestaande woning spreken we van na-isoleren. Het kan daarbij gaan om de isolatie van muren, maar ook van daken en vloeren.

3 >> na-isoleren in de spouw

in heel wat Brusselse woningen zit er een spouw tussen de binnen- en de buitenmuur. Als die ruimte opgevuld wordt met bijvoorbeeld glaswolvlokken, zal de isolatie aanzienlijk verbeteren. Deze ingreep is nog betaalbaar en wordt door een gespecialiseerd bedrijf in hoogstens enkele dagen uitgevoerd.

© WTIisolatie

Ook vloeren kunnen worden na-geïsoleerd met bijvoorbeeld glaswolmatten, en door het plafond te verlagen.

energids

maart 2014

Na-isoleren aan de buitenkant gebeurt door de gevel eerst te bekleden met isolatiemateriaal en vervolgens van een afwerking te voorzien.


isolatie | 11

prijs van de isolatie Het kostenplaatje is afhankelijk van de techniek en de gekozen materialen. In het algemeen is isolatie aan de buitenkant het duurst en moet de volledige gevel worden aangepakt. Bij appartementen is isolatie aan de binnenkant vaak de meest aangewezen oplossing.

De spouwmuren kunnen gemakkelijk geĂŻsoleerd worden. Hiertoe wordt de holle ruimte opgevuld met minerale wol of polyurethaan (PUR) via kleine boorgaten in de voeg. Voorwaarde is wel dat de spouw volledig vrij is. Een vakman zal dit eerst controleren met behulp van een mini-camera.

In Brussel worden verschillende premies voor na-isolatie toegekend. U leest er meer over op de website van Leefmilieu Brussel (zie artikel pagina 8).

meer info?

>> geef de term isolatie in op

WWW.ENERGIDS.BE

Š Caviso

woning isoleren?


12 | nuttige informatie

>> THT

Het gas dat we gebruiken om ons te verwarmen of om te koken is geurloos. Een eventueel lek zouden we dus niet opmerken, met alle risico’s van dien. Vóór het gas via het distributienet wordt verspreid, wordt er daarom een ander gas mét geur aan toegevoegd, namelijk THT. THT heet voluit tetrahydrothiofeen en bestaat uit koolstof, waterstof en zwavel. Door de typische geur van dit gas valt zijn aanwezigheid meteen op. Om aardgas een geur te geven, is maar heel weinig THT nodig: enkele mg/m3 volstaan. Dankzij THT wordt de aanwezigheid van gas in de lucht al opgemerkt vanaf een concentratie van 1%. Pas vanaf een concentratie van 5% in de lucht bestaat het risico dat het gas ontbrandt.

hulp nodig? >> Gasreuk > Sibelga 0800 19 400 >> Stroomstoring > Sibelga 02 274 40 66 >> Defect openbare verlichting > Gemeentewegen: www.sibelga.be of 02 274 40 66 > Gewestwegen: mobielbrussel@mbhg.irisnet.be of 0800 94 001 >> Factuurprobleem > Eerst navraag doen bij uw leverancier > Indien nodig, Ombudsdienst voor Energie: 02 211 10 60 > Of nog, Brugel: 0800 97 198 >> Een energieleverancier kiezen > www.brusim.be >> Een energiepremie aanvragen > www.leefmilieubrussel.be >> Suggesties of opmerkingen? > redactie@energids.be

wat zijn de sociale tarieven? Elektriciteitsprijs Incl. btw Gasprijs Incl. btw

Normaal tarief

0,1349 €/kWh 0,0391 €/kWh

Tweevoudig uurtarief dag

0,1386 €/kWh

Tweevoudig uurtarief nacht 0,1092 €/kWh Tarief ‘uitsluitend nacht‘

0,0621 €/kWh

>> voor meer informatie, contacteer de FOD Economie op 0800 120 33 >> afspraak op http://soctar.belgium.be Tarieven geldig van februari tot en met juli 2014, zonder federale bijdrage en heffingen.

energids

maart 2014

Uit respect voor het milieu drukken wij op milieuvriendelijk papier.

Realisatie : Sibelga - PB 1340 - 1000 Brussel Brouckère - Verantwoordelijke uitgever: Philippe Massart - Hoofdredacteur: Iris Fostiez - Concept: Propaganda - Pre-press @ Productie: Dimensions

lexicon

Profile for Sibelga

Energids #7 / 2014-03  

Energids #7 / 2014-03  

Profile for sibelga
Advertisement