__MAIN_TEXT__

Page 1

het antwoord op uw energievragen in brussel

ZIE P. 6

hoe werkt een zonneboiler ? heeft u ook een vraag?

surf naar www.energids.be

verder in dit magazine ... airco, de juiste keuze?

p. 4

meters openen en sluiten, hoe gaat dat?

p. 8

bent u klaar voor de zomer?

p. 9

TROUVEZ LA RÉPONSE ONLINE BEKIJK ONLINE HET ANTWOORD

mei 2013


wie doet wat ?

02 | nuttige informatie

controle-instellingen Op het vlak van energie gaan controleinstellingen de conformiteit na van gas- en elektriciteitsinstallaties, cvsystemen en installaties voor de opslag van stookolie. Daarnaast controleren ze ook zonnepanelen. Deze instellingen moeten worden geaccrediteerd door BELAC, een organisme dat valt onder de FOD Economie. Ongeacht of het om een gas- of elektriciteitsinstallatie gaat, is een controle verplicht bij de inbedrijfstelling en bij iedere grote aanpassing (groter vermogen, uitbreiding...).

U vindt de lijst met erkende organismen voor het uitvoeren van controles op elektrische installaties op de site van de FOD Economie (Energie-Elektriciteit- Controle van de elektrische installaties-rubriek ‘Publicaties’ onderaan de pagina- Elektrische installaties : lijst van erkende organismen voor het uitvoeren van controles op elektrische installaties). Voor de lijst met erkende organismen die controles uitvoeren op aardgasinstallaties kunt u terecht op de homepage van Cerga (www.cerga.be – erkende controleorganismes). >> Meer informatie ? Geef de zoekterm 'verplichte controles' in op www.energids.be

Voor elektrische installaties verwezenlijkt na 1/10/1981 is een controlebezoek verplicht vanaf het ogenblik dat deze 25 jaar in dienst zijn. Bij installaties verwezenlijkt vóór deze datum, is dit enkel nodig in geval van verkoop.

het cijfer

5

 

5 millimeter ijs in uw koelkast doet het elektriciteitsverbruik stijgen met maar liefst 10%. Regelmatig ontdooien is dus de boodschap. Stel de temperatuur ook niet lager af dan 5°C, zelfs niet in de zomer. Zo treedt er geen ijsvorming op en wordt alles perfect bewaard.

wanneer wordt uw meterstand opgenomen mei

. Watermaal-Bosvoorde . Schaarbeek (deel 1) juni . Sint-Lambrechts-Woluwe . Ganshoren . Sint-Pieters-Woluwe juli . Sint-Jans-Molenbeek (deel 2) . Schaarbeek (deel 2) augustus . Sint-Jans-Molenbeek (deel 3) . Etterbeek september . Elsene volledige kalender op www.metrix.eu

energids

mei 2013

?


edito | 03

eerste kaarsje Sinds zowat een jaar kunt u in dit magazine terecht voor allerlei nuttige informatie over energie in Brussel. En dat we hierbij op uw vertrouwen mochten rekenen, is wel gebleken… Elke week vinden namelijk zo’n tweeduizend mensen een antwoord op hun vragen op onze site energids.be. En meer dan duizend onder u maken gebruik van de Energids-app waarmee u uw energieverbruik beter onder controle kunt houden.

besparingstip: hoe laat u een koelkast zuinig werken? Een goed onderhouden koelkast verbruikt minder. Maar hoe kunt u zoal besparen?

 Zet

geen warm of lauw voedsel in de koelkast;

 Geef vaak gebruikte eetwaren een plaatsje vooraan in de koelkast. Zo blijft de deur minder lang geopend;

Uw vragen, opmerkingen en suggesties motiveren ons om nog verder te gaan. Volg ons daarom elke maand en schrijf eenvoudig in op onze elektronische nieuwsbrief. In dit verjaardagsnummer is het mooie weer al van de partij. Airconditioning, handige zomerweetjes, tips voor een zuinige koelkast en een bezoekje aan de Brusselse markten: de lente is in het land! Geniet ervan…

 Controleer of de koelkast goed sluit! Stop Het Energids-team

de web app is beschikbaar op energids.be/app

een blad papier tussen de deur. Kan dit makkelijk worden weggetrokken, dan is de dichting aan vervanging toe;

 Ontdooi diepgevroren producten in de koelkast (zo profiteert de koelkast van de extra koude);

 De

ideale temperatuur voor uw koelkast bedraagt 4 à 5°C. Diepvriesproducten bewaart u het best op -18°C;

 Gaat u op vakantie? Maak dan de koelkast leeg en schakel ze uit.


4 | airco

airco, de juiste Als de temperatuur in de stad oploopt, is wat verkoeling soms welkom. Is airconditioning een goede oplossing? Voor welke prijs en in welke omstandigheden?

mobiele airco Er zijn twee mogelijkheden, namelijk vaste of mobiele airco. Mobiele airco’s zijn niet duur en kunnen van de ene ruimte naar de andere worden verplaatst. De warmte wordt afgevoerd via een raam dat op een kier wordt gezet. Het efficiëntieverlies is groot, maar er zijn geen grote ingrepen nodig. Het nadeel is dat dergelijke systemen vrij veel lawaai maken en alleen geschikt zijn voor kleine ruimtes (ongeveer 12 m2).

vaste airco Bij vaste airco kan worden gekozen voor monosplitof multisplit-airco, m.a.w. een systeem voor één of meerdere ruimtes.

energids

mei 2013

Beide systemen zijn vrij duur (tussen 1000 en 5000 euro naargelang het vermogen en het volume van de te koelen ruimte) én er moeten werkzaamheden worden uitgevoerd. Er komt een professionele installateur aan te pas, er moeten gaten worden gemaakt in de muren en het prijskaartje is aanzienlijk.

kosten en onderhoud Een correct geïnstalleerde en goed onderhouden airco schept geen gezondheidsproblemen. Maar als het onderhoud wordt verwaarloosd, kunnen allergieën en zelfs infecties van de luchtwegen optreden. Ongeacht het gekozen systeem doet airco het energieverbruik stijgen met 15 tot 25% per ruimte.


airco | 5

keuze? Om uw woning koel te houden is airco niet per se de beste oplossing. Het kost veel energie en is niet meteen milieuvriendelijk.

alternatieven voor airco Ook met deze eenvoudige tips kunt u de temperatuur binnenshuis draaglijk houden: >> Beperk het invallende zonlicht: zonnegordijnen, luiken of zonwerend glas bieden efficiënte oplossingen. Minder zon betekent minder warmte; >> Verbeter de isolatie, op voorwaarde dat de zon wordt buitengehouden; >> Beperk warmteontwikkeling in huis: elektrische apparaten zijn vaak een heuse hittebron. Schakel tv, computer en andere stroomverbruikers uit en plaats ze in ieder geval in de schaduw, om oververhitting te voorkomen;

meer info?

>> Gebruik een plafondventilator. De geaccumuleerde warme lucht bovenaan in de ruimte wordt verspreid en restvochtigheid (transpiratie, verdamping) wordt afgevoerd; >> Een klassieke ventilator die bijvoorbeeld achter drogend wasgoed wordt gezet, brengt ook verkoeling. Maar blijf niet pal voor een ventilator staan, want dan kunt u het koud krijgen. >> Verlucht ’s nachts, als de buitentemperatuur zakt: zet ramen open en creëer een luchtstroom.

>> geef de term airco in op

WWW.ENERGIDS.BE


08 | openen en sluiten van meters

meters openen en

sluiten, hoe gaat dat? Bent u van plan om een elektriciteits-of gasmeter te laten openen of sluiten? Lees snel de volgende tips. Zo voorkomt u nodeloze kosten.

u neemt uw intrek in een nieuwe woning‌ In dat geval zijn er twee situaties mogelijk: >> u kent de vorige bewoner Als u meteen een leverancier kiest en de energieovernamedocumenten gebruikt, kunnen de meters geopend blijven. In dat geval hoeft u niets te betalen. >> de meter is gesloten Dan moet u deze opnieuw laten openen. Om dit te kunnen doen, moet u eerst een contract sluiten met een energieleverancier, die u vrij mag kiezen. Daarna neemt u contact op met Sibelga om de meters te laten openen. Die kosten zijn voor uw rekening.

energids

mei 2013

meer info?

Wat u moet onthouden: 1.

als de meter gesloten is, moet u tijdig actie ondernemen. Er zijn ten minste 3 Ă 4 dagen nodig om alle stappen te zetten;

2.

de kosten voor het openen van een meter zijn voor rekening van de nieuwe bewoner;

3.

meters laten sluiten is kosteloos;

4.

gebruik de energieovernamedocumenten die u vindt op www.sibelga.be. Beide partijen (nieuwe en vorige bewoner) ondertekenen deze documenten. Zodoende beschikt u bij betwisting over een bewijs.

>> geef de term verhuizen in op

WWW.ENERGIDS.BE


tips voor de zomer | 09

bent u klaar voor de zomer? Te doen als het mooi weer wordt 4 leg de verwarming stil of schakel de zomermodus in (er wordt dan alleen nog sanitair warm water geproduceerd);

4 als de boiler losstaat van de verwarmings  ketel, hoeft de watertemperatuur niet te worden aangepast. Die blijft dan gelijk in de zomer;  4 draai de thermostaatkranen van de radiatoren helemaal open (dit voorkomt kalkafzetting op de kleppen, waardoor ze niet vast komen te zitten. Zo heeft u geen onaangename verrassingen in het najaar, als u de verwarming opnieuw inschakelt); 4 laat de verwarmingsketel onderhouden (pro  blemen stelt u liever niet vast wanneer het al koud is); 4 als uw verwarmingsketel ouder dan 20 jaar is, is  het misschien tijd om hem te vervangen. Omdat u daardoor wellicht enkele dagen geen verwarming zult hebben, kunt u dat beter niet in de winter doen.

Na een winter waaraa geen e n maar inde le e k te ko zijn de men, lenteda gen da daar. H n toch opelijk vormen voorbo ze de de van een mo zomer! oie Hier alv ast enk do’s en ele don’ts voor de zomerp eriode…

niet vergeten voor u met vakantie vertrekt 4 maak de koelkast leeg en schakel ze uit. Laat de  deur open om schimmelvorming te voorkomen (zie ook de besparingstip op p. 3); 4 schakel tv, computer, spelconsole, modem, deco  der enz. uit en haal de stekker uit het stopcontact; 4 haal opladers van telefoons en kleine elektrische  toestellen (kruimeldief, elektrische tandenborstel…) uit het stopcontact;  4 sluit luiken en/of gordijnen van kamers die veel zon krijgen.


10 | markten en festiviteiten

brusselse

wie zorgt voor de Nu de zon begint te schijnen, is het weer gezellig kuieren op de markt. In Brussel worden zo’n 20 markten georganiseerd, waar zowel groenten, verse voeding als textiel worden verkocht. Maar zonder elektriciteit, geen koeling, geen elektrische weegschalen, geen snijmachines en geen licht in de pashokjes. Daarom stelt Sibelga de nodige aansluitingen ter beschikking van de gemeenten.

beschikbare kasten Heel wat marktkramers hebben elektriciteit nodig. Op de Jetse markt is 75 % van de handelaars aangesloten op een van de vijftien elektriciteitskasten die zich in de openbare weg bevinden. Die kasten worden geïnstalleerd en onderhouden door Sibelga.

“Sommige van die kasten staan er al heel lang. Wij zorgen voor het onderhoud, in de meeste gevallen wanneer de gemeenten ons oproepen. Op sommige plaatsen moeten we heel vaak langskomen vanwege vandalisme.

Dany Van der Trappen is hoofd van de teams die daarvoor zorgen:

De Jetse markt beschikt gelukkig over verschillende ondergrondse kasten. Op de marktdag worden die kasten met een vijzelsysteem uit de grond gehaald. Maar dat systeem kan niet overal worden toegepast. In Elsene, bij de vijvers, zouden er bijvoorbeeld insijpelingsproblemen kunnen optreden...”

“De elektriciteitskasten voor markten dienen niet voor andere evenementen. Het verbruik wordt gefactureerd aan de gemeenten, die de kosten op hun beurt doorberekenen aan de handelaars.”

energids

mei 2013


markten en festiviteiten | 11

markten

stroomaansluiting? stroomaansluiting Iedere zondag ben ik van af 5 uur ’s ochtends op de been. Sinds tw ee jaar ben ik mark tmeester in Jette en zor g voor de indeling van de staanplaatsen en de str oomaansluiting van de handelaars. De meest e marktkramers zijn vaste handelaars, die som s al dertig jaar op de markt staan. Ze betale n een jaarlijkse bijdrage waarin hun elektriciteits verbruik is inbegrepen. ’s Ochtends open ik de elektriciteitskaste n en controleer ik of all es in orde is met de aansluitingen.

Frédéric de Haeck zorgt voor de indeling van de staanplaatsen van de marktkramers in Jette.

u kunt contact opnemen met de dienst Markten & festiviteiten op 02 274 36 40 of via markten-festiviteiten@sibelga.be

wijkfeesten, braderieën en kermissen Voor andere publieke evenementen, zoals wijkfeesten, braderieën of kermissen, worden tijdelijke aansluitingen gebruikt. Iedere vereniging of particulier kan een aanvraag indienen, met vermelding van de plaats waar het evenement zal plaatsvinden en van het gewenste vermogen.

meer info?

>> geef de term evenement in op

WWW.ENERGIDS.BE


12 | nuttige informatie

>> lumen

Lumen [lm] is de eenheid van lichtstroom. Het is een maat voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt op basis van de gemiddelde gevoeligheid van het menselijk oog. Daarmee wordt echter niets gezegd over de kwaliteit van het licht en de verdeling ervan in de ruimte. Tegenwoordig wordt het aantal lumen ook vermeld op de verpakking van lampen. Op die manier kan de hoeveelheid uitgestraald licht van verschillende types lampen worden vergeleken. Het is echter goed om ook rekening te houden met het aantal watt [W], dat ook op de verpakking wordt vermeld en waarmee het vermogen of het verbruik van de lamp wordt weergegeven. Op basis van die twee waarden wordt duidelijk welke lampen het energiezuinigst zijn, namelijk de lampen met de hoogste lumen/watt-verhouding.

hulp nodig? >> Gasreuk > Sibelga 02 274 40 44 >> Stroomonderbreking > Sibelga 02 274 40 66 >> Defect openbare verlichting > Gemeentewegen: www.sibelga.be of 02 274 40 66 > Gewestwegen: mobielbrussel@mbhg.irisnet.be of 0800 94 001 >> Factuurprobleem > Eerst navraag doen bij uw leverancier > Indien nodig, Ombudsdienst voor Energie: 02 211 10 60 > Of nog, Brugel: 0800 97 198 >> Een energieleverancier kiezen > www.brusim.be >> Een Energiepremie aanvragen > www.leefmilieubrussel.be >> Suggesties of opmerkingen? > redactie@energids.be

Voorbeeld:

wat zijn de sociale tarieven?

> een gloeilamp 700 lm - 60 W > 11,7 lm/W > een compacte bolvormige fluorescentielamp: 700 lm - 15 W > 46,7 lm/W De compacte fluorescentielamp biedt dus een hogere lichtefficiëntie.

Elektriciteitsprijs Incl. btw Gasprijs Incl. btw

Normaal tarief

0,1634 €/kWh 0,0441 €/kWh

Tweevoudig uurtarief dag

0,1785 €/kWh

Tweevoudig uurtarief nacht 0,1243 €/kWh Tarief ‘uitsluitend nacht‘

0,0769 €/kWh

>> voor meer informatie, contacteer de FOD Economie op 0800 120 33 >> afspraak op http://soctar.belgium.be Tarieven geldig van februari tot en met juli 2013, zonder federale bijdrage en heffingen.

energids

mei 2013

Uit respect voor het milieu drukken wij op milieuvriendelijk papier.

Realisatie : Sibelga - PB 1340 - 1000 Brussel Brouckère - Verantwoordelijke uitgever: Philippe Massart - Hoofdredacteur: Iris Fostiez - Concept: Propaganda - Pre-press @ Productie: Dimensions

lexicon

Profile for Sibelga

Energids #5 / 2013-05  

Energids #5 / 2013-05  

Profile for sibelga
Advertisement