{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

het antwoord op uw energievragen in brussel

februari 2013

nieuwe lampen: hoe vergelijken? ZIE P. 6

heeft u ook een vraag?

surf naar www.energids.be

verder in dit magazine ... verwarming: de laatste trends

p. 4

de Brusselse groene lening: voor wie, waarom?

p. 8

wat weet u over uw meter?

p. 10

BEKIJK ONLINE HET ANTWOORD


02 | nuttige informatie

?

wanneer wordt uw meterstand opgenomen

hulp nodig? >> Gasreuk > Sibelga 02 274 40 44 >> Stroomonderbreking > Sibelga 02 274 40 66 >> Defect openbare verlichting > Gemeentewegen: www.sibelga.be of 02 274 40 66 > Gewestwegen: mobielbrussel@mbhg.irisnet.be of 0800 94 001 >> Factuurprobleem > Eerst navraag doen bij uw leverancier > Indien nodig, Ombudsdienst voor Energie: 02 211 10 60 > Of nog, Brugel: 0800 97 198 >> Een energieleverancier kiezen > www.brusim.be >> Een Energiepremie aanvragen > www.leefmilieubrussel.be

februari . Sint-Joost-ten-Node . Brussel Centrum maart . Oudergem . Sint-Agatha-Berchem . Evere . Sint-Jans-Molenbeek (1 deel) april . Brussel Ambiorix . Jette . Koekelberg mei . Watermaal-Bosvoorde . Schaarbeek (1 deel) juni . Sint-Lambrechts-Woluwe . Ganshoren . Sint-Pieters-Woluwe e

e

volledige kalender op www.metrix.eu

energids

februari 2013

>> CO-preventie > Habitat-Santé: info@habitat-sante.org 02 242 02 92

wat zijn de sociale tarieven? Elektriciteitsprijs Incl. btw Gasprijs Incl. btw

Normaal tarief

0,1634 €/kWh 0,0441 €/kWh

Tweevoudig uurtarief dag

0,1785 €/kWh

Tweevoudig uurtarief nacht 0,1243 €/kWh Tarief ‘uitsluitend nacht‘

0,0769 €/kWh

>> voor meer informatie, contacteer de FOD Economie op 0800 120 33 >> afspraak op http://soctar.belgium.be Tarieven geldig van februari tot en met juli 2013, zonder federale bijdrage en heffingen.


edito | 03

nieuw seizoen, nieuwe projecten Het einde van de winter is in zicht en Batibouw is volop bezig. Geen beter moment om plannen te maken voor isolatiewerken of werken die de energieprestaties in uw woning verbeteren. Want werken start u altijd het best op bij mooi weer ! In dit vierde nummer van het Energids-magazine komt u meer te weten over de laatste trends op het vlak van verwarming, maar ook over groene stroom of laagenergetische constructies en renovaties. Verder krijgt u in dit nummer ook een antwoord op al uw vragen over meters en meteropname. Vergeet niet om onze nieuwe app te downloaden waarmee u uw energiegebruik zo goed mogelijk kunt opvolgen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen. De app is geschikt voor tablets en smartphones, maar werkt ook perfect op een gewone computer en is bovendien helemaal gratis! Het Energids-team

veiligheidstip: waartoe dient een aarding? De aarding heeft in de eerste plaats een veiligheidsfunctie. Het is een onmisbaar onderdeel van elke elektriciteitsinstallatie. Bij een isolatiedefect aan een apparaat, beschermt de aarding tegen de risico's op elektrocutie. De aarding schakelt eveneens de elektrische velden uit die gegenereerd worden uit metalen structuren (gebouwen, apparaten, machines, verlichtingstoestellen). Om efficiĂŤnt te zijn, mag een aarding geen te hoge weerstand hebben. In BelgiĂŤ bedraagt de norm maximum 30 ohm. Elk stopcontact in huis moet geaard zijn.

ga na of uw installatie conform is

het cijfer

22 663

Doe bij twijfel een beroep op een elektricien om na te gaan of uw installatie wel conform is. Met behulp van een ohmmeter kan hij de weerstand meten. Een oude woning die niet uitgerust is, kan opnieuw conform de normen worden gemaakt door enkele werken uit te voeren.

Zo veel bezoeken werden geregistreerd op Brusim sinds de lancering van de website in september 2012 tot eind december. Maar wat is Brusim? Met deze eenvoudige online simulator kunt u het geheel van de aanbiedingen van de gas- en elektriciteitsleveranciers in Brussel vergelijken. De prijzenvergelijker werd ontwikkeld door de Brusselse regulator Brugel en is toegankelijk op www.brusim.be


4 | verwarming

verwarming: Er zijn tegenwoordig tal van innovatieve oplossingen op de markt om uw woning zuiniger en milieuvriendelijker te verwarmen. Elk systeem heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en moet steeds overwogen worden in functie van het type woning.

houtkachel of -ketel Een pelletkachel of een ketel op houtgranulaat? De kachel is eenvoudig te installeren en neemt weinig plaats in. De ketel neemt meer plaats in, maar is dan weer volledig geautomatiseerd. Met een ruimte van 12 m2, kan een gezin zich een jaar lang verwarmen. De installatie is duurder dan die van een gas- of stookolieketel, maar de brandstof is goedkoper.

ketels: kies voor het meest performante type Condensatieketels hebben zich bij meer dan de helft van de Belgische gezinnen opgedrongen. Ze zijn efficiÍnter dan de oude ketels en recupereren de energie uit verbrandingsdampen. Om uw oude ketel te vervangen, moeten er buizen op uw schoorsteenkanalen worden voorzien. Uw radiatoren hoeven echter niet vervangen te worden. Lagetemperatuurketels beperken de temperatuur dan weer tot 50° C. Ze zijn weinig efficiÍnt met klassieke radiatoren, maar bieden een perfecte oplossing met vloerverwarming. Goede isolatie is noodzakelijk en het geheel kan aan een warmtepomp worden gekoppeld.

energids

februari 2013


verwarming | 5

de laatste trends infrarood: een stralende warmte In tegenstelling tot convectieverwarming, zorgt infraroodverwarming niet voor de verplaatsing van luchtmassa's. Infraroodverwarming doet de warmte uitstralen. Het is een comfortabele oplossing, maar vergt wel de installatie van een specifieke uitrusting in de vloer, aan de muur of het plafond.

installatie van infraroodplaten onder het parket

Om de werken te beperken, kunt u ook gebruikmaken van platen die vastgemaakt worden aan het plafond. Die zijn niet zichtbaar en verspreiden de warmte in de ruimte. Een optie om te overwegen voor appartementen.

warmtekrachtkoppeling, vooral voor gebouwen

en waarom geen warmtepomp? In Brussel zijn vooral aerothermische pompen het meest toegankelijke type. Ze recupereren energie uit de lucht om het circuit te verwarmen. De apparaten kunnen volumineus en soms wat lawaaierig zijn, maar er zijn geen ingrijpende werken voor nodig. Geothermische of aquathermische pompen zijn duurder en minder toepasbaar in de stad omdat er een boring nodig is om warmte uit de grond op te nemen.

Bij warmtekrachtkoppeling (WKK) wordt met ĂŠĂŠn enkele brandstof zoals bijvoorbeeld aardgas, gelijktijdig warmte en elektriciteit opgewekt in eenzelfde installatie. De opgewekte warmte kan gebruikt worden voor verwarming en sanitair gebruik. Dit type installatie is vooral geschikt voor appartementsgebouwen met een gemeenschappelijke verwarming. Het gebruik van warmtekrachtkoppeling in eengezinswoningen staat nog in zijn kinderschoenen.

Voor welke verwarmingsoplossing u ook kiest, informeer altijd naar de mogelijkheden en de voorwaarden U kunt bij verschillende instellingen terecht voor onafhankelijk advies: >> Stadswinkel >> Leefmilieu Brussel

www.curbain.be / 02 219 40 60 www.leefmilieubrussel.be / 02 775 75 75


08 | energielening

de Brusselse groene lening voor wie, waarom? In bepaalde situaties kunnen particulieren in Brussel een groene lening krijgen met een interestvoet van 0% om energiebesparende werken in hun woning te financieren. Voor wie is die lening bedoeld en hoe kunt u de lening aanvragen? De groene lening kan zowel door de eigenaars als door de huurders worden aangevraagd. De lening bedraagt minimum € 500 en maximum € 20.000. Er wordt wel een inkomensvoorwaarde gesteld. Het jaarinkomen van een alleenstaande mag niet hoger liggen dan € 30.000 bruto. Het jaarinkomen van een koppel mag niet hoger liggen dan € 60.000 bruto. Deze bedragen worden verhoogd met € 5.000 als de aanvrager jonger is dan 35 jaar en/of per persoon ten laste. De groene lening heeft betrekking op isolatieof ventilatiewerken, maar ook op installaties voor betere verwarmingsprestaties: condensatieketel op gas, rookafvoerbuis in de schoorsteen, doorstroomgasboiler, thermostatische kranen, omgevingsthermostaat. Die werken moeten door professionals worden uitgevoerd. Om een groene lening te verkrijgen, neemt u contact op met Crédal, de coöperatieve voor alternatief krediet. Die coöperatieve zal u helpen om het bedrag van de lening in te schatten, op basis van de offertes die u bezorgt en vervolgens samen met u op een correcte manier een aanvraag indienen.

energids

februari 2013

Mevrouw Goffinet, 73 jaar, Etterbeek.

Ik moest thuis grote werken uitvoeren: het dak isoleren, het plafond van mijn woonkamer herstellen en nieuwe ramen steken. Ik leen eigenlijk niet graag, maar de Brusselse groene lening is zeer interessant aangezien ze tegen een interest van 0 % wordt terugbetaald. Op die manier heb ik alle noodzakelijke werken kunnen uitvoeren.

alle informatie op www.leefmilieubrussel.be of via het nummer 02 775 75 75

0


hernieuwbare energie | 09

is groene stroom ook echt groen? Energieleveranciers bieden steeds vaker ‘groenestroomcontracten’ aan. Hoe wordt die groene energie geproduceerd? En welke garanties heeft de verbruiker? Stroom die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare energiebronnen noemen we ‘groene stroom’. Het kan gaan om wind-, hydraulische of zonne-energie, maar ook om biomassa (energie die ontstaat uit materie van plantaardige of dierlijke oorsprong) of warmtekrachtkoppeling (gezamenlijke productie van warmte en elektriciteit). Zelfs als u een contract hebt afgesloten dat ‘100% groen’ is, is de elektriciteit die uit uw stopcontact komt nooit helemaal groen. De producenten zetten de elektriciteit namelijk allemaal op hetzelfde net en de elektriciteit wordt niet ‘gesorteerd’ in functie van de klanten. In werkelijkheid garandeert uw contract u dat een hoeveelheid energie die overeenkomt met uw verbruik, geproduceerd zal worden op basis van een hernieuwbare energiebron. In het beste geval produceert uw leverancier zelf de energie die hij u verkoopt. Evengoed kan hij u de energie doorverkopen die hij bij een Belgische of buitenlandse producent heeft aangekocht. Maar let op: het is ook mogelijk dat hij u groene stroom verkoopt, hoewel hij op het net energie laat circuleren die afkomstig is uit kern- of steenkoolcentrales! Hoe? Door ‘certificaten van oorsprongsgarantie’ te kopen bij andere producenten, in België of in Europa: als het ware een ‘etiket’ dat hij aanbrengt op de grijze energie die hij u verkoopt.

meer info?

hoe hebt u zekerheid? Als u een ‘groenestroomcontract’ afsluit, vraag dan inlichtingen bij de leverancier over de manier waarop zijn energie geproduceerd wordt. Zo kunt u desgewenst voorrang geven aan leveranciers die investeren in installaties voor hernieuwbare energie.

>> geef de term groene elektriciteit in op

WWW.ENERGIDS.BE


10 | meters en meterstanden

wat weet u over De meter is een huisdier dat aan de muur in onze woningen hangt, maar waarover we eigenlijk bitter weinig weten ... Om u niet langer in het duister te laten tasten, vindt u hieronder een antwoord op al uw vragen.

waartoe dient een meter? Een meter registreert, of beter gezegd ‘meet’, de hoeveelheid energie die op een bepaalde plaats wordt verbruikt, in kilowatt per uur (kWh) voor elektriciteit en in kubieke meter (m3) voor gas. Die waarde in m³ wordt dan omgezet in kWh en zo door uw energieleverancier gefactureerd.

wie neemt de meterstand op? wat gebeurt er daarna met die informatie? In Brussel staat Metrix, een dochteronderneming van Sibelga, in voor de meteropname. De meteropnemer komt één keer per jaar bij u langs. U kunt hem gemakkelijk herkennen aan het logo op zijn uniform en zijn legitimatiebadge. Als u op dat ogenblik niet aanwezig bent, moet u zelf uw meterstand opnemen en deze telefonisch of via het internet meedelen binnen de 14 dagen. Sibelga valideert die meterstanden en deelt ze mee aan uw energieleverancier, die op basis daarvan zijn factuur zal opmaken.

meer info op www.metrix.eu energids

februari 2013

hoe weet ik welke meter de mijne is? Stel de vraag aan de vorige bewoner of de conciërge. Kijk even of er iets op de meter geschreven staat. U bent nog steeds niet zeker? Zet de vermogensschakelaar uit en controleer of u nog steeds elektriciteit heeft. Is er geen licht meer in uw woning, dan hebt u uw meter gevonden.

hoe weet ik of ik een dagen nachtmeter heb? Over het algemeen zijn meters met enkelvoudig uurtarief uitgerust met één enkel telwerk, terwijl dag- en nachtmeters twee telwerken hebben. Maar let op! Het feit dat er twee telwerken zijn, betekent niet automatisch dat het tweevoudig uurtarief (verschillend voor dag en voor nacht) wordt toegepast. Neem contact op met Sibelga of uw leverancier om dit te checken.


meters en meterstanden | 11

uw meter? wat is een EAN-code? wat is het meternummer? Het meternummer komt overeen met het fysiek apparaat waarop het vermeld staat. Het mag niet verward worden met de EAN-code, die voor het leveringspunt staat. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers en staat vermeld op uw factuur. De EAN-code is in zekere zin het ‘adres’ van uw meter. Ze is niet gelinkt aan een bepaalde persoon of een bepaald apparaat, wel aan een plaats. Als u verhuist, verandert u ook van EAN-code. Vraag uw code aan de vorige bewoner of aan Sibelga (02 549 41 00), want u moet die aan uw energieleverancier meedelen om in orde te zijn.

uw gas- en /of elektriciteitsfactuur vermeldt de EAN-code die uit 18 cijfers bestaat.

tot wie kan ik mij wenden als ik mijn meter wil versterken of vervangen? Neem contact op met Sibelga, die eigenaar is van de meters. In functie van het soort uit te voeren werken, kunt u uw aanvraag indienen als volgt: >>

telefonisch op het nummer 02 549 41 00

>>

via een formulier dat online beschikbaar is.

Raadpleeg de website www.sibelga.be voor alle verdere informatie over de verschillende werken.

meer info ?

>> geef de term meters in op

WWW.ENERGIDS.BE


Infor Gas Elek Ziet u door de bomen het bos niet meer met al die verschillende energieleveranciers? Dan kunt u rekenen op de hulp van Infor Gas Elek (IGE). Deze niet-commerciële dienst werd opgericht door het Collectif Solidarité Contre l’Exclusion en verdedigt het recht op toegang tot energie. IGE helpt u uw rechten te kennen en uw energiefactuur beter te begrijpen. Voorts begeleidt de dienst u ook gratis bij de verschillende stappen om bijvoorbeeld van leverancier te veranderen, eerste juridische ondersteuning te krijgen, te genieten van sociale bijstand voor energie, een overzicht te krijgen van de verschillende mogelijkheden om energie te besparen of voor groene elektriciteit te kiezen of voor algemene informatie over de gas- en elektriciteitslevering.

U kunt bij Infor Gas Elek terecht voor informatie: >> telefonisch op het nummer 02 209 21 90 • van maandag tot woensdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur • van donderdag tot vrijdag van 13.30 tot 17 uur >> op afspraak: • op dinsdag en donderdag van 14 tot 17 uur • op woensdag van 11 tot 13 uur • op vrijdag van 10 tot 13 uur • op zaterdag van 13 tot 17.30 uur >> via e-mail : info@gazelec.info

lexicon

>> lage energie,

passief, nulenergie

We onderscheiden verschillende types woningen met een laag energieverbruik. Ze worden onderverdeeld volgens hun energieprestaties. Er zijn twee indicatoren om die te meten: het primair energieverbruik van het gebouw (het E-peil) en het isolatiepeil (K-peil). >> Als E<60 en K<30 = lage-energiehuis >> Als K<15 = passiefhuis >> Als K<15 en als de woning zijn eigen energie produceert = nulenergie-huis In Brussel moeten alle nieuwe gebouwen al lage-energiegebouwen zijn. Vanaf 2015 zullen alle nieuwe gebouwen passief- en vanaf 2021 nulenergiegebouwen moeten zijn. Maar ook voor renovaties kunnen die standaarden worden nagestreefd. >> Voor meer informatie, raadpleeg de website wwww.passiefhuisplatform.be

>> op de website www.inforgazelek.be

energids

februari 2013

Uit respect voor het milieu drukken wij op milieuvriendelijk papier.

Realisatie : Sibelga - PB 1340 - 1000 Brussel Brouckère - Verantwoordelijke uitgever: Philippe Massart - Hoofdredacteur: Iris Fostiez - Concept: Propaganda - Pre-press @ Productie: Dimensions

wie doet wat ?

12 | energiewoordenboek

Profile for Sibelga

Energids #4 / 2013-02  

Energids #4 / 2013-02  

Profile for sibelga
Advertisement