{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

het antwoord op uw energievragen in brussel

oktober 2012

ZIE P. 10

Hoe voorkomt u de risico's verbonden aan CO? heeft u ook een vraag?

Met gr DUOTICatis K v o or h e E T E NE R G t 2012-sa IE lon

surf naar www.energids.be

verder in dit magazine ... een applicatie om uw verbruik te volgen

p. 5

dag- en nachtmeter, een goede keuze?

p. 8

straatlamp defect, wat nu?

p. 9

BEKIJK ONLINE HET ANTWOORD


02 | nuttige informatie

?

wanneer wordt uw meterstand opgenomen

hulp nodig? >> Gasreuk > Sibelga 02 274 40 44 >> Stroomonderbreking > Sibelga 02 274 40 66 >> Defect openbare verlichting > Gemeentewegen: www.sibelga.be of 02 274 40 66 > Gewestwegen: mobielbrussel@mbhg.irisnet.be of 0800 94 001 >> Factuurprobleem > Eerst navraag doen bij uw leverancier > Indien nodig, Ombudsdienst voor Energie: 02 211 10 60 > Of nog, Brugel: 0800 97 198 >> Een energieleverancier kiezen > www.brugel.be >> Een Energiepremie aanvragen > www.leefmilieubrussel.be

oktober

. Haren . Laken . Neder-Over-Heembeek . Anderlecht (2 deel) november . Ukkel december . Sint-Gillis januari . Vorst . Anderlecht (1 deel) februari . Sint-Joost-Ten-Node . Brussel Centrum maart . Oudergem . Sint-Agatha-Berchem . Evere . Sint-Jans-Molenbeek (1 deel) e

>> CO-preventie > Habitat-Santé: info@habitat-sante.org 02 242 02 92

wat zijn de sociale tarieven? Elektriciteitsprijs Incl. btw Gasprijs Incl. btw

e

e

volledige kalender op www.metrix.eu

energids

oktober 2012

Normaal tarief

0,1645 €/kWh 0,0453 €/kWh

Tweevoudig uurtarief dag

0,1857 €/kWh

Tweevoudig uurtarief nacht 0,1200 €/kWh Tarief ‘uitsluitend nacht‘

0,0779 €/kWh

>> voor meer informatie, contacteer de FOD Economie op 0800 120 33 >> afspraak op http://soctar.belgium.be Tarieven geldig van augustus 2012 tot januari 2013, zonder federale bijdrage en heffingen.


edito | 03

nieuw dit najaar! De Energids-website staat niet stil! Eerst en vooral is er nu ook een Engelse versie, waardoor buitenlanders de hele site in de taal van Shakespeare kunnen ontdekken. Voorts wordt ook een nieuwe applicatie aangeboden. Dankzij die app kunt u voortaan uw energieverbruik meten en vergelijken en dit op uw pc, smartphone of tablet-pc. Energids zal ook present zijn op de beurs ‘Energie 2012’, die van 19 tot 21 oktober in Tour & Taxis plaatsvindt. We hopen dat u ons talrijk een bezoekje brengt om heel wat nuttige en leuke weetjes mee te pikken over energie en uw verbruik. Temeer omdat we u verderop in dit magazine een gratis duoticket aanbieden. Het Energids-team

>> u vindt het antwoord

op uw energievragen op

www.energids.be

besparingstip : hoe warm stookt u uw huis? De ideale temperatuur in een leefruimte ligt tussen 19 en 20°C. Dat is voldoende om de bewoners een comfortabel gevoel te geven. ’s Nachts wordt aangeraden om een temperatuur tussen 15 en 17°C aan te houden. Ga niet lager: hoewel het een besparing lijkt, moet de verwarmingsketel bij een groter verschil tussen dag- en nachttemperatuur te hard werken om opnieuw 20°C te halen, en dan stijgt het verbruik.

hou de temperatuur onder controle Goed verwarmen betekent dat u de temperatuur in de woning precies controleert. Een thermostaat is daar geknipt voor: zo kunt u de temperatuur regelen naar gelang van het tijdstip van de dag.

het cijfer:

1 138 618 Zo veel opnames van gasen elektriciteitsmeters werden in 2011 in Brussel uitgevoerd door Metrix – een dochteronderneming van Sibelga. Naast die directe opnames gaven gebruikers nog eens 73 107 meterstanden door via het internet of de telefoon.


04 | actualiteit

energie 2012 bezoek de beurs! Energids en Sibelga zullen voor het eerst vertegenwoordigd zijn op de beurs Energie 2012, die plaatsvindt op de site van Tour & Taxis van 19 tot 21 oktober e.k. Grijp de gelegenheid om ons al uw energievragen te stellen i.v.m. meters, facturen, verbruik van toestellen, veranderen van leverancier, groenestroomcertificaten, reglementeringen... U krijgt van ons een neutraal en onafhankelijk antwoord! Met het onderstaande duoticket kunt u ons gratis een bezoekje brengen.

✃

energids

Tour & Taxis 19, 20 en 21 oktober 2012

oktober 2012


nieuw | 05

een applicatie om uw verbruik te volgen Nieuw en exclusief: een applicatie van Energids om uw verbruik van elektriciteit, gas, water, autobrandstof en stookolie beter te beheren. Deze app is geoptimaliseerd voor smartphones en tablets, maar doet het net zo goed op een gewone pc. Webmaster Johan De Bruyn licht het project toe: “We hebben gemerkt dat mensen zich vragen stellen over hun energieverbruik en dat ze niet altijd weten hoe ze dat moeten beoordelen. Om hen te helpen zich bewust te worden van hun energie-uitgaven, hebben we deze app ontwikkeld. Concreet kunt u met deze applicatie verschillende meterstanden manueel invoeren. U kunt dat elke dag doen, elke week of met om het even welke andere frequentie.

Op die manier kunt u niet alleen de evolutie van uw verbruik op korte en lange termijn volgen, maar kunt u ook vergelijken met andere gebruikers met een gelijkaardig profiel.” Iedere gebruiker voert namelijk – volledig anoniem – de parameters van zijn woning in (aantal bewoners, soort woning…). Bovendien kunnen bepaalde gebeurtenissen (renovatie, geboorte, ...) worden ingebracht en kan worden nagegaan wat de gevolgen daarvan zijn voor uw energieverbruik. Doen!

de web app is beschikbaar op www.energids.be


hoe maak ik mijn huis

Bron : Leefmilieu Brussel


energiezuiniger?


08 | dag- en nachttarief

dag- en nachtmeter, een goede keuze?

In bepaalde gevallen kan uw energiefactuur worden verlaagd met behulp van een tweevoudig-uurtariefmeter. ’s Nachts en in het weekend wordt namelijk een lager elektriciteitstarief toegepast dan tijdens de daguren op weekdagen. Dankzij de twee telwerken van zo’n meter kan een onderscheid worden gemaakt tussen deze periodes en kunt u voordeel halen uit het prijsverschil! “Opdat de installatie rendabel is, moet het verbruik ’s nachts en in het weekend wel de helft van het totale verbruik uitmaken”, verduidelijkt Daniel Raes, Hoofd Customer Services bij Sibelga. Dat betekent dat het verbruik zo veel mogelijk naar die tariefperiodes moet worden verschoven, bijvoorbeeld met behulp van programmeerbare huishoudtoestellen. “Wie over een installatie voor stroomproductie via fotovoltaïsche panelen beschikt, kan dan weer beter bij het enkelvoudige uurtarief blijven omdat de stroom voornamelijk overdag wordt geproduceerd.”

Jean-Luc Golnez koos anderhalf jaar geleden voor het tweevoudige uurtarief

energids

oktober 2012

het lagere tarief is van toepassing ’s nachts van 22 tot 7 uur of van 23 tot 8 uur naargelang de gemeente < raadpleeg de lijst op www.sibelga.be > in het weekend

Toen ik mijn appartement kocht, besloot ik om een tweevoudiguurtariefmeter te installeren. En daar heb ik nog altijd geen spijt van! Door mij n wasmachine en vaatwasser ’s nachts te laten draaien, bespaar ik een mooi bed rag.


openbare verlichting | 09

straatlamp defect, wat nu ? Hoewel de openbare verlichting nauwgezet wordt onderhouden, is een defect altijd mogelijk. In dat geval reageert Sibelga zo snel mogelijk. Zodra een probleem is gemeld, worden technici ter plaatse gestuurd. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van de situatie. Als verschillende straatlampen bij elkaar defect zijn, komen ze binnen twee dagen langs. Gaat het om een geïsoleerd probleem, dan komt Sibelga binnen vijf dagen. De definitieve herstelling duurt soms wat langer, bijv. bij problemen met een ondergrondse kabel of als het vervangingsmateriaal niet voorradig is. In dat geval wordt een sticker ‘Schade in behandeling’ aangebracht.

goed onderhouden lampen Het grootste deel van de lampen wordt systematisch om de twee of drie jaar vervangen. Elk jaar worden in totaal 30 000 lampen vervangen meestal ’s nachts. Sibelga maakt bovendien van de gelegenheid gebruik om de straatlampen schoon te maken.

meer info?

u kunt helpen! Ziet u een of meer defecte straatlampen op een gemeenteweg? Meld het ons dan online (ook met een smartphone) op www.sibelga.be, of telefonisch op het nr. 02 274 40 66. Opgelet: ongeveer 25 % van de straatlampen in Brussel staan langs gewestwegen. Bij verlichtingsdefecten of -storingen op die wegen kunt u contact opnemen met Mobiel Brussel op het nr. 0800 94 001 of stuur een e-mail naar mobielbrussel@mbhg.irisnet.be. De lijst van gewestwegen is beschikbaar op www.mobielbrussel.irisnet.be. Is de straatverlichting beschadigd door een voertuig? Meld dit dan aan de politie en bezorg het nummer van het proces-verbaal aan Sibelga of Mobiel Brussel.

>> voer openbare verlichting in op

WWW.ENERGIDS.BE


10 | veiligheid

hoe

voorkomt u de risi technische oplossingen >> Laat toestellen op stookolie ieder jaar onder-

houden, en gastoestellen om de drie jaar. >> Zorg ervoor dat uw toestellen een perma-

nente en vrije luchttoevoer van buitenaf hebben: zuurstof is niet alleen noodzakelijk voor verbranding, maar ook voor u! Vraag bij het onderhoud of de ventilatie voldoende is voor het geïnstalleerde toestel, ongeacht zijn brandstof (gas, stookolie, hout, houtskool). >> Laat de schoorsteen vegen, ofwel tijdens

het onderhoud van het toestel door de onderhoudstechnicus ofwel door een schoorsteenveger. >> Vraag hem ook om de staat en de conformi-

teit van de schoorsteen en van de aansluiting van het toestel te controleren. >> Als u vermoedt dat er CO vrijkomt:

Hoewel de gevaren bekend zijn, veroorzaakt koolstofmonoxide (CO) elk jaar weer dodelijke ongevallen. Neem dus de nodige voorzorgen… CO komt altijd vrij bij een slechte verbranding in een verwarmingstoestel, of het nu gaat om een kachel, een convector, een verwarmingsketel of een geiser. Deze slechte verbranding kan het gevolg zijn van een slechte installatie, gebrekkig onderhoud, een gebrek aan verse lucht of een schoorsteen die slecht trekt.

energids

oktober 2012

> Doe dan een beroep op een technicus van de vzw Habitat-Santé via het nummer 02 242 02 92 (ma-vr van 9u tot 13u). Hij zal uw toestellen onderzoeken, het COgehalte in de lucht meten en advies geven om de problemen te verhelpen, allemaal voor de bescheiden prijs van 6 euro. > In geval van nood, neem contact op met het nummer voor ‘Gasreuk’ van Sibelga via 02 274 40 44.

meer weten? >> www.energids.be >> www.antigifcentrum.be >> www.habitat-sante.org


veiligheid | 11

co's verbonden aan CO? Het risico dat aan CO is verbonden, is vaak te wijt en aan een 'eigengemaakte' installatie. Om te bespar en, deinst men er niet voo r terug om zelf een geiser of schouw in elkaar te knutselen, hoewel er heel strikte veiligheidsnormen zijn opgelegd voor de inst allatie. Het risico neemt ook toe met tweedeha nds- of te oude toestellen, die niet beschikken over het veiligheidssysteem dat voo r de recentere install aties wordt opgelegd. Als het om gastoestellen gaat, mag er niet worden bespaard!

Laurent Van Asselt, verantwoordelijke van de vzw Woning & Gezondheid.

Zoekt u een betrouwbare en voordelige verwarmingsoplossing? Huur dan een Sibelga-convector! Voor ongeveer 20 euro per maand huurt u een nieuwe aardgasconvector met thermostaat die beantwoordt aan de veiligheidsnormen, inclusief installatie en twee jaar waarborg! Een scherpe prijs waardoor iedereen warm de winter door kan komen. En dat is nog niet alles: na vijf jaar huren wordt u eigenaar van het toestel! EĂŠn kleine verplichting: tussen de 12de en de 14de maand moet u het onderhoud laten uitvoeren en de verplaatsingskosten (21,78 euro incl. btw) betalen.

Voor meer informatie en de beschikbare modellen kunt u terecht op www.sibelga.be of in het Onthaalkantoor, Visverkopersstraat 13 in 1000 Brussel.


Leefmilieu Brussel

lexicon >> ampère Ampère (naar de geleerde André-Marie Ampère) is de eenheid van elektrische stroomsterkte. Het is een maat voor de elektrische lading die per seconde door een oppervlak vloeit (doorsnede van een kabel, barenstel…).

Leefmilieu Brussel (BIM) is de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tot zijn opdrachten behoren onder andere: >> het bestuderen en beheren van lucht, water, bodem, afval, lawaai, groene ruimtes en biodiversiteit, waarbij de nodige aandacht besteed wordt aan het verband tussen gezondheid en milieu; >> promotie voor ecologisch bouwen en milieuopvoeding in de Brusselse scholen; >> afleveren van milieuvergunningen en toezicht op de naleving ervan; >> de energiepremies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Als de stroom te sterk is in vergelijking met wat uw installatie aankan, kunnen elektriciteitsdraden gaan smelten. Daarom wordt een elektriciteitsinstallatie beschermd door middel van automaten of zekeringen, die de toegelaten stroomsterkte doorgaans beperken tot 16, 20 of 40 ampère (A). Als er meer stroom wordt verbruikt, dan slaan ze door (ze ‘springen’) zodat er geen stroom meer door het beschermde circuit vloeit. >> een zekering beschermt uw installatie door automatisch door te slaan zodra de stroomsterkte overschreden wordt.

De verhouding tussen vermogen (P, uitgedrukt in watt), spanning (U, uitgedrukt in volt) en stroomsterkte (I, uitgedrukt in ampère) wordt bepaald in de volgende wet: I = P/U

>> info & contact op www.leefmilieubrussel.be of bel op het nr. 02 775 75 75 maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Als u bijv. op een tweefasig circuit, dat door een automaat van 16 A wordt beschermd, toestellen aansluit die samen 4.500 watt bij 230 volt verbruiken, bedraagt de stroomsterkte 19,6 A en zal het beschermingsmechanisme dus in werking treden. M.a.w. de stoppen zullen ‘springen’!

Kantoren: Gulledelle 100 in 1200 Brussel

energids

oktober 2012

Uit respect voor het milieu drukken wij op milieuvriendelijk papier.

Realisatie : Sibelga - PB 1340 - 1000 Brussel Brouckère - Verantwoordelijke uitgever: Philippe Massart - Hoofdredacteur: Iris Fostiez - Concept: Propaganda - Pre-press @ Productie: Dimensions

wie doet wat?

12 | energiewoordenboek

Profile for Sibelga

Energids #3 / 2012-10  

Energids #3 / 2012-10  

Profile for sibelga
Advertisement