{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

het magazine over uw energievragen in brussel

is het tijd om van verwarmingsketel te veranderen?

ZIE P. 8

heeft u ook een vraag?

surf naar www.energids.be

verder in dit magazine ... LED: wel al thuis maar niet op straat?

p. 4

koelkast, TV, ... hoeveel verbruiken zij?

p. 6

verhuizen? vergeet uw energie niet!

p. 9

BEKIJK ONLINE HET ANTWOORD

maart 2012


02 | nuttige informatie

wanneer wordt mijn meterstand opgenomen

hulp nodig? >> Gasreuk > Sibelga 02 274 40 44 >> Stroomonderbreking > Sibelga 02 274 40 66

>> Defect openbare verlichting > www.sibelga.be: rubriek “openbare verlichting” > 02 274 40 66 >> Probleem /betwisting van een meterstand > Sibelga 02 549 41 00

?

maart . Oudergem . Sint-Agatha-Berchem . Evere . Sint-Jans-Molenbeek (deel 1) april . Brussel Ambiorix . Jette . Koekelberg mei . Watermaal-Bosvoorde . Schaarbeek (deel 1) juni . Sint-Lambrechts-Woluwe . Ganshoren . Sint-Pieters-Woluwe >> volledige kalender op www.metrix.eu

energids

maart 2012

>> Factuurprobleem: eerst navraag doen bij uw leverancier. Daarna: > Ombudsdienst voor Energie: 02 211 10 60 > Brugel : 0800 97 198 >> Een energieleverancier kiezen > www.brugel.be >> Een Energiepremie aanvragen > www.leefmilieubrussel.be

wat zijn momenteel de sociale tarieven?e Elektriciteitsprijs Incl. btw

Normaal tarief Tweevoudig uurtarief dag Tweevoudig uurtarief nacht Tarief ‘uitsluitend nacht’

Gasprijs Incl. btw

0,1539 €/kWh 0,04575 €/kWh 0,1819 €/kWh 0,1197 €/kWh 0,0732 €/kWh

>> voor meer informatie, contacteer de FOD Economie op 0800 120 33 >> afspraak op http://soctar.belgium.be Tarieven geldig van februari tot juli 2012, zonder federale bijdrage en heffingen.


edito | 03

een magazine en een website met antwoorden op al uw vragen over energie in Brussel Het kleine magazine dat u in uw handen heeft, is een nieuwe viermaandelijkse afspraak. Het maakt deel uit van Energids, een concept dat u zal begeleiden doorheen het doofhof van beschikbare informatie over dit omvangrijke en belangrijke onderwerp.

Daarin hebben wij het over energie De energie bij u thuis en in de stad. Via vragen en antwoorden. Door een technische, economische en ecologische bril bekeken. Kortom, de energie van de Brusselaars in al haar aspecten.

En dat is nog niet alles ... Wij hebben namelijk ook een website uitgewerkt, waarin al heel wat energiethema’s aan bod komen. Het is de bedoeling de inhoud verder uit te breiden aan de hand van al de energievragen die jullie zullen insturen.

Wij mikken op concrete, praktische informatie. Duidelijke en gedetailleerde uitleg. En beloofd, geen blabla, en evenmin reclame. Wij hebben voor u trouwens niets te koop.

Blijf op de hoogte! Binnenkort starten wij met een nieuwsbrief die alle actuele informatie brengt over energie binnen uw gewest. U kan die nieuwsbrief op regelmatige basis via mail ontvangen. GeĂŻnteresseerd? Schrijf erop in via de Energidswebsite.

Alles over energie Lees uw nieuwe magazine, bezoek de website, schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf dankzij Energids als Brusselaar op de hoogte van alles wat u over energie moet weten.

Het Energids-team

Afspraak op www.energids.be

heeft u ook een vraag?

>> afspraak op

WWW.ENERGIDS.BE


04 | verlichting

LED: wel al thuis... Een moderne en zuinige verlichting voor woningen Light Emitting Diodes dateren al van 1962 en zijn beter gekend onder hun Engelstalige afkorting LED. Oorspronkelijk werden leds louter voor industriële toepassingen

ingezet, maar de jongste tijd dringt ledverlichting onze woningen binnen: zaklampen, spots, bureaulampen of zelfs om bepaalde voorwerpen te belichten (meubels, trappen, …).

voordelen Het groeiend succes van ledverlichting hoeft niet te verwonderen, want zij biedt tal van voordelen:

1 2 3 4 5

Led’s gaan haast onbeperkt lang mee: 50 000 tot 100 000 uur, tegen hoogstens 15 000 uur voor een gewone spaarlamp Zij kunnen onbeperkt in- en uitgeschakeld worden zonder enig risico op schade Zij branden ogenblikkelijk Zij verbruiken heel weinig energie: 1 watt levert ongeveer 100 lumen op, tegenover 80 voor een klassieke spaarlamp Zij blijven koud, ook wanneer zij lang branden.

Met dergelijke eigenschappen mag u er zeker van zijn dat er binnenkort ook bij u thuis leds zullen komen …

energids

maart 2012

meer info?

Welke gloeilamp vervangen door welke led?

25 W 30 W 50 W 65 W 75 W

=

>> geef de term led in op de site

1,5 W 3W 4W 5W 6W

WWW.ENERGIDS.BE


verlichting | 05

maar niet op straat?

Ledverlichting is wel efficiënter maar nog niet geschikt voor alle toepassingen Voor openbare verlichting moeten led’s nog verbeteren In openbare verlichting worden leds al gebruikt voor verkeerslichten, voor het afbakenen van rotondes, voor gerichte verlichting van gebouwen of beperkte zones. Voor algemene straatverlichting is de technologie nog niet optimaal. In de Anderlechtse Vlinderstraat loopt momenteel echter wel een proefproject met leds. Ook andere toepassingen worden bestudeerd, bijvoorbeeld ledverlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie. De lichtsterkte ervan neemt toe zodra een voetganger een zebrapad nadert, en dat moet de aandacht trekken van autobestuurders.

recyclage, nog op te lossen Leds maken gebruik van een erg zeldzaam metaal, indium. Momenteel echter wordt niet aan recyclage van leds gedaan. De bestanddelen gaan dus verloren. Die recyclage organiseren vormt dus een grote uitdaging voor deze nog piepjonge industrie.

apparatuur n wij de volledige led Bij een defect moete rden leds, wo or rdo Daa de lamp. vervangen en niet alleen vangingen, ensduur en dus minder ver ondanks hun langere lev g. tin e dan klassieke verlich duurder in de exploitati

Bénédicte Collard, verantwoordelijke Openbare verlichting bij Sibelga


08 | verwarming

ketels, wanneer

Sandrine, eigenares in Evere

te vervangen? Wacht alvast niet tot hij defect is om hem te vervangen

Kies voor een moderne technologie: condensatie of warmtekrachtkoppeling Houdt uw verwarmingsketel u al meer dan 20 jaar warm? Dan is die aan vervanging toe, want hij verbruikt stukken meer dan een modern toestel met een beter rendement. Kies voor een model met condensatie, met een label HR+ of beter nog een HR TOP-label, die u recht geven op een energiepremie bij Leefmilieu Brussel. Laat controleren of uw schoorsteen geschikt is voor condensatie. Als dat niet zo is, dan bestaan er oplossingen zoals een buis trekken of een hermetische ketel. Ook te overwegen: wkk-toestellen (warmtekrachtkoppeling) die tegelijk elektriciteit en warmte opwekken en bovendien groenestroomcertificaten opleveren.

energids

maart 2012

Na de renovatie van ons appartement kwamen wij tot de vaststelling dat onze ketel verouderd en veel te zwaar was voor onze behoeften. Daarom hebben wij een nieuwe kleinere condensatieketel geplaatst. Resultaat? Aangename warmte in het hele apartement, veel plaatsbesparing en ook centjes bespaard!

informeer u uitgebreid, vraag advies en vergelijk Voor onafhankelijk advies kan u terecht: >> op de website van Leefmilieu Brussel

(Rubriek Documentatiecentrum – Infofiches) >> in de Stadswinkel op het nummer

02 219 40 60 van dinsdag tot en met vrijdag, telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur >> of afhankelijk van uw energievoorkeur op informazout.be of aardgas.be Bezoek ook bouwvakbeurzen, vraag bij minstens drie installateurs een offerte aan en peil bij enkele van hun recente klanten naar hun tevredenheid.


verhuizen | 09

verhuizen?

vergeet uw energie niet Hebt u verhuisplannen? Vergeet dan zeker niet om uw energiecontracten over te zetten! Het zou jammer zijn als u straks in de kou en in het donker zou komen te zitten … Hierbij een overzichtje van wat u moet doen om problemen te vermijden: een gezamelijke meteropname door de oude en de nieuwe bewoner. Een eenvoudige, snelle en dus warm aanbevolen procedure.

voor uw oude woning 1

voor uw nieuwe woning

Vul het “OUT-formulier”,* voor de vorige bewoner (dat bent u) in, en vergeet zeker niet de meterstanden te vermelden.

1

Vul het “IN-formulier”, voor de nieuwe bewoner, in en vergeet zeker niet de meterstanden en ook de EAN-codes te vermelden (1 per meter).

2

Laat het “OUT-formulier” door de nieuwe bewoner of door de eigenaar ondertekenen. Doe hetzelfde op zijn “IN-formulier” en controleer grondig alles wat erop geschreven staat.

2

Laat het “IN-formulier” door de oude huurder of door de eigenaar ondertekenen. Doe hetzelfde op zijn “OUT-formulier” (controleer grondig alles wat erop geschreven staat).

3

Maak de informatie op het OUT-formulier binnen de 7 dagen over aan uw leverancier (telefonisch, via mail of brief) zodat deze u de verbruikte energie kan aanrekenen. Hou een kopie van het ondertekende formulier als bewijs bij.

3

Maak de informatie op het IN-formulier binnen de 7 dagen over aan uw leverancier (telefonisch, via mail of brief) zodat deze u de verbruikte energie vanaf nu zou kunnen aanrekenen. Hou ook hier een kopie bij.

Indien u uw meter wilt laten sluiten of laten openen, neem dan contact op met Sibelga op het nummer 02/549 41 00

* De IN- en OUT-formulieren kan u downloaden op de website www.sibelga.be.

meer info?

>> geef de term verhuizen in op de site

WWW.ENERGIDS.BE


10 | energiewoordenboek

wat doet Brugel?

Brugel, de Brusselse regulator voor energie regelt en controleert de werking van de markt. Hij neemt de volgende taken op zich: >> toekennen van licenties aan elektriciteits- en gasleveranciers die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest actief zijn >> toekennen van groenestroomcertificaten >> toezicht uitoefenen op de distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas (Sibelga)

Samengevat is Brugel de absolute toevlucht van de Brusselaars voor alles wat met energie te maken heeft. Bescherming, bemiddeling en informatie behoren tot het dienstenaanbod. U bent er welkom!

Cerga zei u? Cerga is een kwaliteitslabel voor professionele installateurs van aardgas, uitgereikt door de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG). Om dit label te verkijgen, moeten de installateurs: >> toegang hebben tot het beroep van installateur >> slagen in de Cerga-opleiding >> een aantal door hen geplaatste installaties laten controleren en keuren.

de voordelen voor u >> Waarborg voor geactualiseerd technisch vakmanschap >> Kwaliteit verzekerd dankzij de regelmatige controles >> U wint tijd en geld doordat u uw installatie niet langer door een erkend organisme moet laten keuren. Aan u de keuze ‌

energids

maart 2012

Uit respect voor het milieu drukken wij op milieuvriendelijk papier

Realisatie : Sibelga - PB 1340 - Brussel 1 - Verantwoordelijke uitgever: Philippe Massart - Hoofdredacteur: Iris Fostiez - Conceptie: Propaganda - Pre-press @ Productie: Dimensions

>> erop toezien dat gewestelijke wetgeving en de openbaredienstverplichtingen nageleefd worden.

Profile for Sibelga

Energids #1 / 2012-03  

Energids #1 / 2012-03  

Profile for sibelga
Advertisement