Schildts & Söderströms hösten 2023

Page 1

SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS

HÖST 2023

HÖST 2023 INNEHÅLL

Skönlitteratur

6 AXEL ÅHMAN Eldsjäl

8 ELLEN STRÖMBERG Bli utan

10 KARIN COLLINS

Hos dig min längtan är förtöjd

12 SOFIA PARLAND Skrivet på revbenen

Barn och ungdom

34 MARTINA MOLIIS-MELLBERG & SANNA MANDER I mitt lilla huvud

36 PEPPE ÖHMAN Hästar och gastar

38 PETRA LILLSUND BOTÉUS & HERTA DONNER Mitt idiotiska liv

40 NYUTGÅVA EVA FRANTZ Hallonbacken

41 LÄTTLÄST MERETE MAZZARELLA

Min bror Martin

20 TOMAS MIKAEL BÄCK Alls ingenting

22 ULLA DONNER Den naturliga komedin

Facklitteratur

26 PHILIP TEIR

J&B. Scener ur ett skenäktenskap

28 ANNIKA HÄLLSTEN

Anna-Maja Henriksson. Makten och ärligheten

30 AGNETA RAHIKAINEN

Edith Södergran. Stjärnfångerskan

Håll koll på böckerna och människorna kring S&S Litteratur: litteratur.sets.fi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på adressen litteratur.sets.fi/nyhetsbrev

Följ oss på Instagram, Facebook och Tiktok: @schildtssoderstroms

SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS

Snellmansgatan 13

00170 Helsingfors litteratur.sets.fi

MARKNADSFÖRING

Jonas Sundström

045 234 78 23 jonas.sundstrom@sets.fi

FÖRSÄLJNING

Inger Ruotanen

045 657 64 94 inger.ruotanen@sets.fi

Susanna Sucksdorff

050 574 69 66 susanna.sucksdorff@sets.fi

LOGISTIK

Kirjavälitys

Hakakalliontie 10

05460 Hyvinge 010 345 15 30

kundservice@kirjavalitys.fi

kirjavalitys.fi

14 MERETE MAZZARELLA Nånting på andra sidan 16 SARA NYMAN Viltvård 18 HEIDI VON WRIGHT Mellan text och midnatt
PÅ OMSLAGET : SOFIA PARLAND FOTOGRAF : ALEKSANDRA LEMKE TRYCKT HOS NORD PRINT, HELSINGFORS 2023

MITT FÖRSTA minne av utanförskap är från dagisgården. Min utstående navel avvek från idealet och den fysiska normen. De äldre barnen slet upp min tröja och lekte att naveln var en hissknapp.

Höstens böcker handlar lyckligtvis inte om navelskåderi, utan om olika utanförskap, om omständigheter som tvingar huvudpersonerna, och förhoppningsvis läsaren, att granska tillvaron och livet ur alternativa perspektiv. Jag vet, det är inget revolutionerande, det är litteraturens uppgift. Samtidigt kan den också fungera som ett kamratstöd som får oss att känna oss mindre ensamma.

Men vad är utanförskap egentligen? Är det en känsla eller något konkret?

I den andra delen av Karin Collins krigstrilogi är Aino, Hjalmar och Disa tvungna att lämna sina hem i Hangö. Sovjetunionen har tagit över staden och ingen vet om och när invånarna får återvända. Finns deras hem kvar eller är allt förstört? Och Ainos kärlek Berndt, kommer han att återvända levande eller i en kista?

Debutanten Sofia Parland (på omslaget) har delvis vuxit upp i Sankt Petersburg, som är hennes andra hemstad vid sidan av Helsingfors. Eller var. Hon har blivit berövad sitt hem. Hur påverkar kriget hennes identitet? Hur känns det att leva i Finland efter att Ryssland invaderat Ukraina?

Frida i Ellen Strömbergs roman försöker få barn med sin partner. Det lyckas inte, hon blir utan. Ibland är utanförskap inte så enkelt. Vem definierar det?

Ibland är det du själv, men ofta är det samhället som avgör vem som blir utanför.

Och så har vi Edith. Hon behöver inte ens nämnas vid efternamn. Även hon skrev om och ur ett utanförskap. Agneta Rahikainen, världens främsta Edith Södergran-kännare, berättar om poetens liv i en ny kortbiografi. Schildts var dessutom Södergrans ursprungsförlag, så det kunde inte bli mera rätt än så här.

Utanförskap finns också i relationer mellan två människor. Ibland kommer insikten sent. Efter att Jörn Donner dog började änkan Bitte Westerlund gräva i hans förflutna. Bittes detektivbyrå gav resultat, men kanske inte det hon hoppades på.

Westerlund läste gamla brev, rotade i hårdskivor och träffade sin mans älskarinnor. Bitte var inte den enda i Jörns liv. Och kanske inte ens den viktigaste. Philip Teir följde med på resan och skriver om hennes liv med Jörn.

På höstlistan finns en bok som inte handlar om utanförskap. Justitieminister Anna-Maja Henriksson har suttit i den historiska regering som leddes av fem kvinnliga partiledare. Hon har befunnit sig i maktens absoluta centrum.

På hösten vet vi mera, till dess föreställer jag mig hur Anna-Maja rusar mellan möten om lagförslag, Ukraina och regeringsbildning i riksdagshuset. Och åker paternosterhiss. I den behöver man inte känna sig utanför, den har inga hissknappar.

FOTO: TERO AHONEN
3 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
JONAS SUNDSTRÖM Marknadsföringschef
HÖST 2023

kärleksförklaring till landsbygdens föreningar och eldsjälar

ROMAN

Utkommer i september

Inbunden, ca 350 sidor

Omslag Sanna Mander

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978-951-52-6024-6

E-bok 978-951-52-6025-3

Ljudbok 978-951-52-6026-0

Axel Åhman

ELDSJÄL

PÅ FÖRENINGSLOKALEN UF Fyren är Daniel ordförande och alltiallo. Det drar ihop sig till föreningens årliga revy, men inför repetitionsstart hopar sig problemen. En regissör saknas, och flera skådespelare har lagt av. Manuset är dessutom långt ifrån färdigt. Har Daniel situationen under kontroll?

Erika jobbar i kassan i bybutiken. När hennes extroverta syster Joanna drar med henne i revyn hittar hon

ett sammanhang hon inte visste att hon saknade. Medan premiären närmar sig stiger allt fler hemligheter upp mot ytan, och Erika måste bestämma sig för vilken hennes roll är i det hela.

Axel Åhmans romandebut Eldsjäl är en berättelse om dem som stannar, om dem som brinner fast de rimligtvis borde slockna. Det är en kärleksförklaring till och en uppgörelse med föreningslivet och glesbygden.

”Ett stort rött hus vakar över byn nedanför. Det är en mäktig byggnad med två våningar och källare i stenfoten. Fönsterbågarna är rikt utsmyckade, takets många vinklar och böjar ger huset karaktär.

Det mest iögonfallande är fyrtornet vid ena kortsidan. Ett runt torn som reser sig mot skyn, en kupol med fönster så att man kan se åt alla riktningar.”

AXEL ÅHMAN är uppvuxen i Vörå och bosatt i Vasa. Han skriver böcker, pjäser och journalistiska texter. Han har tidigare gett ut novellsamlingen Klein samt skrivit två musikaler med sina kollegor i humorgruppen KAJ.

En
6 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
FOTO: ERIK ÅHMAN

Barnlöshet, barnfrihet och livskris med strömbergsk kärv värme

Utkommer i september

Häftad, ca 200 sidor

Omslag Sanna Mander

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978-951-52-6022-2

E-bok 978-951-52-6023-9

Ellen Strömberg BLI UTAN

FRIDA OCH HENNES SAMBO Olof har det bra – men något fattas. Frida blir inte gravid. Hon är omgiven av svällande gravidmagar, begåvade författare och oförstående vänner och familj. Dessutom blir hennes färska bok sågad av recensenterna. Något måste helt klart förändras. Eller måste det verkligen det?

Bli utan är en roman om ett limbo som samtidigt är en helt okej tillvaro med vänner, umgänge och kärlek. På sitt varma och kärva sätt berättar Ellen Strömberg

om ägglossningstest, skrivkramp, missunnsamhet och magiskt tänkande. Vad kan man kräva av livet egentligen?

ELLEN STRÖMBERG är bosatt i Jakob stad. År 2022 vann hennes ungdomsroman Vi ska ju bara cykla förbi Augustpriset i Sverige. Vid sidan av böckerna skriver hon blogg sedan många år tillbaka och jobbar med ordkonst och kreativt skrivande i olika former.

ROMAN
”Jag kunde ingenting.
8 SCHILDTS &
Jag kunde inte bli gravid. Jag kunde inte ens skriva.”
SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
FOTO: JENNIFER GRANQVIST

Evakuerade Hangöbor längtar hem i trilogins andra del

ROMAN

Utkommer i september

Inbunden ca 300 sidor

Omslag Emma Strömberg

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978-951-52-6028-4

E-bok 978-951-52-6029-1

Ljudbok 978-951-52-6030-7

Karin Collins

HOS DIG MIN

LÄNGTAN ÄR FÖRTÖJD

ÅRET ÄR 1940. Finland har tvingats arrendera ut Hangö udd till Sovjetunionen. Hangöborna har på kort varsel flytt från sin kära stad.

Hjalmar, Aino och Disa, människorna vi lärde känna i Snart har sommarn blommat ut, befinner sig på olika håll i Nyland, och kämpar med att acceptera sina nya liv och omständigheter.

Hjalmar bor på sin svågers gård i Bromarf. Han sörjer och känner sig isolerad från sina närmaste. För stunden är det fred men ett nytt krig verkar mer sannolikt för varje dag.

Aino är i Ekenäs. Hon längtar efter sin käraste, Berndt,

och sitt förlorade hem. Ilskan över livets orättvisor pyr i henne och hon avskyr allt i sin nya stad.

I Helsingfors lever Disa ett märkligt dubbelliv. På dagarna är hon hushållerska hos en krävande professor, på nätterna är hon hos gårdskarlen Bergström. När hon hinner besöker hon en sårad soldat från Hangö som ligger ensam i en sjukhussal och inte vill ta emot hjälp.

KARIN COLLINS bor i Hangö och inspireras av vågor och vind, samt av stadens färggranna historia. Hos dig min längtan är förtöjd är Collins femte roman och del två i en trilogi om Hangö under krigsåren.

10 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
FOTO: PETER LUNDQVIST

Ett omtumlande generationsskifte i vårt sätt att uppfatta världen

ESSÄ

Utkommer i oktober

Häftad, ca 120 sidor

Omslag Emma Strömberg

Omslagsbild Aleksandra Lemke

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978-951-52-6042-0

E-bok 978-951-52-6043-7

Sofia Parland

SKRIVET PÅ REVBENEN

RYSSLANDS ANFALLSKRIG mot Ukraina utlöser en tumultartad sorgeprocess hos Sofia Parland. Rasande medvetet börjar hon skriva för att förstå vad som lett fram till kriget och vad som driver människor till att stöda det. Hon söker svar i atmosfären i Ryssland på 2010-talet då hon växte upp i Sankt Petersburg, men också i människans natur och instinkter.

Går svaret att finna i längtan efter ett hem, i den mänskliga driften att stanna kvar hos den som misshandlar en för att det trots allt finns en trygghet i det? Eller är allt patriarkatets fel?

Sofia Parland har inte upplevt 1990-talet, då ”det nya Ryssland” skulle byggas och det fanns hopp. Hon har bara sett förfallet, och vittnar som en av de första om en omtumlande generationsskillnad i sättet att uppfatta världen.

Skrivet på revbenen är en bok om att släpa runt på sitt ryska arv som ett kors, med den långa östgränsen bultande vid tinningen. Om att förlora det man trodde var ett hem, och om den förlorade Sofia. Om våld från ens fädernesland, om våld från ens eget land mot ett annat land – om sorgens våld.

Sofia Parlands litterära förebilder är Yahya Hassan, Linda Skugge och Edith Södergran. Deras arv gör hon något alldeles eget av.

SOFIA PARLAND är helsingforsare delvis uppvuxen i Sankt Petersburg. Parland är krönikör för Hufvudstadsbladets kultursida sedan våren 2022 och samma år vann hon kolumntävlingen Argh?. Hennes krönikor har uppmärksammats för hur de ifrågasätter och förnyar genren. Skrivet på revbenen är Parlands debut.

12 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023

”Jag vill inte skriva vackert. Jag vill skriva rakt på revbenen och bryta dem ett efter ett med min ovässade penna.”

FOTO: ALEKSANDRA LEMKE

Mazzarella tar sig an de största frågorna av alla; livet, döden och tron

ESSÄ

Utkommer i augusti

Inbunden, ca 250 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978-951-52-6040-6

E-bok 978-951-52-6041-3

Merete Mazzarella

NÅNTING PÅ ANDRA SIDAN

VAD INNEBÄR DET att tro? Behövs det en särskild talang eller fallenhet, eller är det en nåd som förunnats en del av oss? Kan alla lära sig?

Merete Mazzarella har alltid hört till kyrkan. Under hela sitt författarliv har hon närmat sig de stora frågorna. Ändå är det första gången hon utforskar vad hon själv egentligen tror på, och hur.

Mazzarella beskriver sina försök att närma sig en hållbar gudstro: hon går i kyrkan, försöker lära sig att be, hon läser Bibeln. Där får hon tillfälle att granska Jesus, en gestalt hon blir mer misstänksam mot än hon varit.

Nånting på andra sidan är också en betraktelse av hur livet efter döden ser ut i litteraturen. På vilka vis har helvetet och himlen beskrivits, och vad säger det om vår mänsklighet?

MERETE MAZZARELLA är en av Svenskfinlands viktigaste och mest produktiva författare. I sin essäistik går hon i ständig dialog med läsaren. Mazzarella har sedan debuten 1979 gett ut över 30 böcker.

14 SCHILDTS &
HÖST 2023
SÖDERSTRÖMS
FOTO: CHRISTOFFER WESTERLUND

Debut med smart humor

LYRIK

Utkommer i augusti

Häftad, ca 60 sidor

Omslag Sanna Mander

Biblioteksklass 82.31

ISBN 978-951-52-6046-8

Sara Nyman VILTVÅRD

SKOGEN ÄR FULL av brunstiga älgar, och även i bussen på vägen hem finns en längtan. Utanför fönstret raglar Gunvor och hennes spyende karl. Det egna illamåendet ligger och lurar.

den billigaste

Bon Jovi­t­shirten

kan beställas från Wish

från fabriken

i Kina

direkt till min dörr

i Pargas

I Sara Nymans diktsamling möts olikartade ingredienser på halsbrytande sätt. Jobbet bakom kassan i studentrestaurangen inbjuder till reflektioner om klass, mat och Knausgårds begär, och kanske till och med om ett eget författarskap.

då det är ovärdigt att posera naken

skyler jag mig

i nya kläder

blicken fäster jag

åt sidan

jag är ändå snyggast

i profil

SARA NYMAN är uppvuxen på Bergö och bosatt i Pargas. Hon har studerat filosofi och arbetar inom restaurangbranschen. Hon är också kritiker och essäist. Viltvård är hennes debut.

16 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS
2023
HÖST
FOTO: AMANDA GRÖNROOS

LYRIK

Utkommer i september

Häftad, ca 120 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 82.31

ISBN 978-951-52-6037-6

Heidi von Wright

MELLAN TEXT OCH MIDNATT

I prosalyrisk form rannsakar ett diktjag gränsen mellan det som var och det som kunde ha varit, finner och uppfinner sig själv.

"JAG DRÖMDE att jag satt vid ett bord, invid en stor målning. Jag rev sidor ur böcker. Sida efter sida. Uppslag efter uppslag. Det var ett sätt att ge böckerna nytt liv. Se ny text växa fram. Mellan text och midnatt är ett försök att förstå verkligheten och det overkliga i vardagen.”

HEIDI VON WRIGHT debuterade 2003 med den uppmärksammade diktsamlingen skör och spräcklig. Nu tjugo år senare utkommer hennes nionde diktsamling. von Wright är också bildkonstnär och artesanguldsmed. Hennes senaste bok Autofiktiv dikt av Heidi von Wright (2020) var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021.

18 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
Mitt liv är en hemlighet i oklar storlek.
FOTO: HELEN KORPAK

LYRIK

Utkommer i oktober

Häftad, ca 100 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 82.31

ISBN 978-951-52-6019-2

Tomas Mikael Bäck

ALLS INGENTING

SOM INNEHÅLLSFÖRTECKNING kunde titeln på Tomas Mikael Bäcks nya bok inte vara mera missvisande. Alls ingenting är full av miljöer, minnen, känslor och konflikter. Opretentiösa iakttagelser leder till existentiella djup och den noga avvägda sparsamheten med orden kan i sanning liknas vid toppen av isberget. Som vanligt spelar humorn också sin viktiga roll.

TOMAS MIKAEL BÄCK är uppvuxen i Vasa och bosatt i Helsingfors. Sedan debuten 1972 har han gett ut över 20 diktsamlingar och belönats med många priser. De tysta gatorna (2016) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

På bussens instrumentpanel, nära växelspaken en skylt med fantasieggande direktiv: Undvik segdragning.

20 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS
HÖST 2023
FOTO: JUHO PAAVOLA

SERIEROMAN

Utkommer i augusti

Häftad, 130 sidor

Omslag Ulla Donner

Biblioteksklass 85.331

ISBN 978-951-52-5882-3

Utkommer på finska hos

Kustantamo S&S

Utkommer i Sverige hos

Galago förlag

Ulla Donner

DEN NATURLIGA KOMEDIN

HÖSTLÖVET BJÖRK svävar nöjd och harmonisk i skyarna med miljontals andra löv när hen av en slump kraschlandar på skogsgolvet. Här bor Candy, en nyligen dumpad blandsvamp, som går med på att ledsaga Björk genom den dunkla skogen till en blåsig kulle där hen kan återförenas med sina kamrater.

På ett kalhygge möter de Gun, en uråldrig, senil varelse, som räddat ett litet frö. Gun och Fröet slår följe med Björk och Candy. Deras vandring går genom olika helveteslandskap skapade av människan: gran-

odlingar, lundar med sexiga trumpetsvampar, förvildad människobebyggelse och exklusiva enklaver dit bara nyttoväxter har tillträde.

Den naturliga komedin är en road trip à la Dante, där vad som är helvete och vad som är paradis beror på hur väl varje art har anpassat sig till människornas skövling av naturen.

ULLA DONNER debuterade med Spleenish (2017) och är en av de främsta serietecknarna i Finland. Med sin andra bok Skiten vann hon Serie-Finlandiapriset 2020. Donners serieskapande har beskrivits som öm samtidsskildring. Hon är rolig, kritisk och politisk.

En roadtrip i Dantes fotspår till naturen som vi skövlat
22 SCHILDTS &
”Hej! Ursäkta. Förlåt. Jag är Björk. Genom sorgens trakter kom jag i morse hit. Passar det att vi vilar här en stund?”
SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
FOTO: ERNEST PROTASIEWICZ
HÖST 2023

Änkan på jakt

efter sanningen om Jörn

BIOGRAFI

Utkommer i september

Inbunden, ca 250 sidor med bildark

Omslag Piia Aho

Omslagsbild Charlotta Boucht

Biblioteksklass 99.1

ISBN 978-951-52-6032-1

E-bok 978-951-52-6033-8

Ljudbok 978-951-52-6034-5

Philip Teir J&B

Scener ur ett skenäktenskap

HELA FINLAND KÄNDE TILL Jörn Donners och Bitte Westerlunds förhållande. Men kände Bitte sin man?

Bitte, som är nästan 30 år yngre än Jörn, ställs inför hans många hemligheter först efter hans död. Hon inleder en utforskning av den nästan 40 år långa relationen. Jörn var känd inte bara för sin kaxighet utan också för sina relationer med kvinnor. Hur många var de egentligen? För första gången drabbas Bitte av svartsjuka och besatthet. Vad var det för ett äktenskap hon levde i?

Bitte läser böcker, brev, besöker arkiv och kontaktar folk som kände Jörn. Samtidigt minns hon barndomen på landet, studieåren, tiden i Los Angeles, livet i Bromarv och komposten som Jörn hatade.

För boken har Philip Teir intervjuat Westerlund, och hennes söner och vänner.

PHILIP TEIR är uppvuxen i Jakobstad och bosatt i Helsingfors. Han är fri författare och skribent samt programchef för festivalen Helsinki Lit.

26 SCHILDTS &
”Bitte öppnar Jörns dator för att leta upp hans utländska kontakter. I hans mejlkorg hittar hon 520 mejl som Jörn och H skrivit till varandra. Hon läser dem alla; hon kan inte låta bli.”
SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
FOTO: MARJO TYNKKYNEN

BIOGRAFI

Utkommer i oktober

Inbunden, ca 250 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 99.1

ISBN: 978-951-52-6020-8

E-bok: 978-951-52-6021-5

Utkommer på finska hos

Kustantamo S&S

Annika Hällsten

ANNA­ MAJA HENRIKSSON

Makten och ärligheten

NÄR CORONAPANDEMIN härjade som värst våren 2020 befann sig justitieminister ANNA-MAJA

HENRIKSSON plötsligt i centrum för finländarnas uppmärksamhet. Paniken spred sig och många ville stänga ner hela samhället. Vad sade lagen egentligen om pandemier, skolstängningar, utegångsförbud och restriktioner?

I sin biografi tar Annika Hällsten med läsaren bakom kulisserna i kvintettens diskussioner om pandemihanteringen. Och trots att fokus ligger på politiken är det här även berättelsen om människan Anna-Maja Henriksson, om hur hon växte upp i Jakobstad med en ensamförsörjande mamma och lärde sig att klara sig på egen hand.

Hårt arbete och en stark känsla för rättvisa är egen-

skaper som fört Anna-Maja Henriksson framåt i livet. En ytterligare drivkraft har varit en vilja att påverka på högsta nivå, att sitta med vid de bord där besluten fattas. Att göra ärlig sakpolitik i populismens tidevarv är en strategi som ofta stött på hårt motstånd, men för Anna-Maja Henriksson har det varit vägen till makten.

ANNIKA HÄLLSTEN har arbetat som journalist i drygt 40 år, merparten av tiden som nyhets- och kulturreporter på Hufvudstadsbladet. Som kulturreporter bevakade hon kulturfältet, skrev personporträtt och ägnade sig åt sitt specialintresse, att bevaka kungligheter. Det har hon fortsatt med sedan hon pensionerades 2022. Anna-Maja Henriksson. Makten och ärligheten är hennes debutbok.

28 SCHILDTS &
SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
FOTO: CATA PORTIN

Hundra år sedan Södergran dog –Länge leve Edith!

BIOGRAFI

Utkommer i september

Kartonnerad, ca 200 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 99.1

ISBN 978-951-52-6044-4

E-bok 978-951-52-6045-1

Utkommer på finska hos Kustantamo S&S

Agneta Rahikainen

EDITH SÖDERGRAN. STJÄRNFÅNGERSKAN

HUNDRA ÅR har förflutit sedan Edith Södergran (1892–1923) dog, men hennes position som en av den svenskspråkiga litteraturens giganter blir bara starkare. Hennes poesi upptäcks av ständigt nya generationer, och intresset för hennes liv är enormt.

Agneta Rahikainen har forskat i Södergrans liv i trettio år, och är idag den ledande experten på ämnet. Edith Södergran. Stjärnfångerskan är berättelsen om Södergrans fascinerande levnadsöde, från uppväxten i Sankt Petersburg, via sanatorievistelserna utomlands, till Raivola i Karelen där hon dog trettioett år gammal.

”Världen badar i blod”, skrev Södergran, och hennes korta liv sammanfaller med stora krig och revolutioner som gjorde avtryck i hennes poesi. Hon påverkades av många av tidens stora idéer, och tog intryck av avantgardismen i Ryssland och på kontinenten. Av allt detta

skapade hon något som var både banbrytande och helt och hållet hennes eget.

Mytbildningen kring Södergran har varit stark, och ofta ganska ensidig. I Edith Södergran. Stjärnfångerskan är myten krossad, och fram träder bilden av en genialisk poet, men också av en människa av kött och blod.

AGNETA RAHIKAINEN är FD i litteraturvetenskap och har gett ut flera böcker om Edith Södergran, bland dem Kampen om Edith – biografi och myt om Edith Södergran 2014 och Världen är min (tillsammans med Eira Sillanpää) 2023, med Södergrans dikter och fotografier. Hon har också skrivit om syfilis kulturhistoria, om Henry Parland samt om Johan Ludvig och Fredrika Runeberg.

30 SCHILDTS &
HÖST 2023
SÖDERSTRÖMS
FOTO: HELEN KORPAK

— Martina Moliis­Mellberg & Sanna Mander, I MITT LILLA HUVUD

HÖST 2023

Skojfrisk barnboksdebut av MoliisMellberg

BILDERBOK

Utkommer i september

Kartonnerad, ca 36 sidor

Omslag Sanna Mander

Biblioteksklass L85.231

ISBN 978-951-52-6031-4

Åldersrekommendation 5–8 år

Utkommer på finska hos

Kustantamo S&S

Martina Moliis-Mellberg & Sanna Mander

I MITT LILLA HUVUD

Vi tar spårvagnen en liten bit, vad händer där?

En nonchalant kontrollant stöter till en predikant som tappar sin proviant på en elegant liten tant.

POETEN Martina Moliis-Mellberg debuterar som barnboksförfattare med en bok full av rimliga och orimliga rim. Att gå hem från skolan kan vara en språklig upptäcktsfärd utan dess like om man liksom Elliot har ett huvud fullt av fantasier och en storasyster som går med på att stanna vid varje möjlig ordlek.

Sanna Mander illustrerar lekfullt stadsmiljön med allt från yra vampyrer på café till en senior labrador som leder en hel scoutkår på villospår. När syskonen till slut når hemmet har skolväskan glömts kvar någonstans i stadsbilden. Kanske du kan hitta den?

I mitt lilla huvud inspirerar till fyndiga ordlekar och visuell upptäckarglädje. Boken är Moliis-Mellbergs och Manders första gemensamma.

MARTINA MOLIIS-MELLBERG är poet och filmkritiker. Hon debuterade 2015 med den kritikerrosade diktsamlingen A. 2017 gav hon ut uppföljaren 7 och 2021 kom både falk, som nominerades till Runebergspriset, och pisces szn . Hon är även en av redaktörerna för poesiantologin Bländad av död och kärlek.

SANNA MANDER är uppvuxen i Stockholm och bosatt i Helsingfors. Hon är illustratör och författare. Mander vann Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur för Nyckelknipan 2018. Fisens liv (2019), skriven av Malin Klingenberg och illustrerad av Mander, har översatts till ett stort antal språk.

34 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023
FOTO: HELEN KORPAK

Tredje boken i sympatiska serien om Maja och Frank

ILLUSTRERAD KAPITELBOK

Utkommer i augusti

Kartonnerad, ca 150 sidor

Omslag Louise Winblad

Biblioteksklass L84.31

ISBN 978-951-52-6035-2

E-bok 978-951-52-6036-9

Åldersrekommendation 6–9 år

Peppe Öhman

HÄSTAR OCH GASTAR

MAJA HAR vid sidan av sitt hästintresse börjat sluka kusliga böcker om spöken, gastar och vampyrer. Och nu är hon plötsligt livrädd för mörker och att sova på främmande platser. Samtidigt ser kompisarna Parisa och Robin ivrigt fram emot allt roligt de ska uppleva tillsammans med Maja på höstlovets ridläger. Det de

inte vet är att Maja har bestämt sig för att inte åka. Men så får Maja veta att hennes älskade sköthäst Frank ska säljas efter lägret. Maja inser att hon till varje pris måste stoppa det fruktansvärda från att hända. Och att det enda alternativet hon har för att lyckas med sin plan är att åka på läger.

”Maja såg sig omkring. Hon måste hitta ett vapen! Hur försvarade man sig ens mot en spöktavla? Med vampyrer fanns det tydliga regler; vitlök, träpålar och solljus klarade de inte av. Silverkulor tog livet av varulvar. Men uråldriga män i tavlor? Till slut sträckte hon sig efter tvålkoppen. Den fick duga.”

Hästar och gastar är den tredje delen i Peppe Öhmans serie om Maja och Frank.

PEPPE ÖHMAN är född och uppvuxen i Helsingfors och bosatt i Los Angeles sedan 2013. Vid sidan om författarskapet är hon journalist och gör bokpodden Mellan raderna tillsammans med Karin Jihde. När Öhman inte skriver surfar eller rider hon.

36 SCHILDTS &
HÖST 2023
SÖDERSTRÖMS
FOTO: ANNA MARIA ZUNNO NOELLERT

ILLUSTRERAD KAPITELBOK

Utkommer i augusti

Kartonnerad, ca 130 sidor

Omslag Herta Donner

Biblioteksklass L84.31

ISBN 978-951-52-6038-3

E-bok 978-951-52-6036-9

Åldersrekommendation 9–12 år

Petra Lillsund Botéus & Herta Donner

MITT IDIOTISKA LIV

INGENTING TYCKS GÅ som det ska i Julias liv. Hennes föräldrar bryr sig inte om henne, hon är på dåligt humör för det mesta och till råga på allt klär hon sig i svart första dagen i femman, när alla som räknas uppenbarligen fattat att det är pastell som gäller nu. Alla utom Tea då, Julias bästa vän. Hon fattar tyvärr inte heller hur man ska se ut och bete sig. Men när allt går åt skogen verkar inte ens Tea vilja vara kompis med Julia längre. Det värsta är ändå att lillasyster Jossan är sjuk. Allvarligt sjuk. Men det går det knappt att skriva om.

Herta Donner lyfter med sina illustrationer fram både humorn och svärtan i Mitt idiotiska liv, en dagbok fylld av familjerelationer, vänskap och ensamhet, och en

11-årings tankar om vad som sist och slutligen är viktigt på riktigt.

PETRA LILLSUND BOTÉUS är född och uppvuxen i Jakobstad. Hon har studerat vid Uppsala universitet och är bosatt i Göteborgsområdet där hon arbetar som jurist. Mitt idiotiska liv är hennes första bok.

HERTA DONNER är född 1994 och hemma från Helsingfors. Hon studerar till klasslärare vid Helsingfors universitet. Donner illustrerade Rågen. En spretig historia av Annika Luther, som nominerades till Finlandiapriset för facklitteratur 2022.

”Mamma gav mig den här dagboken för flera veckor sedan. Hon sa att det kunde vara bra för mig att skriva ner mina tankar om allt ’jag går igenom för tillfället’. Med det menade hon vad Jossan går igenom. Men det har väl inget med mig att göra?”

38 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST
2023
FOTO: HELEN KORPAK FOTO: ANGELICA RYDELIUS

Hallonbacken blir tv­serie och film

KAPITELBOK

Nyutgåva

Utkommer i oktober

Kartonnerad, 150 sidor

Omslag Anders Carpelan

Biblioteksklass L84.31

ISBN 978-951-52-6027-7

Åldersrekommendation 9–12

HALLONBACKEN

PÅ HALLONBACKENS sanatorium undersöker de vad som händer med hostande stadsungar när de kommer ut i naturen. För fattiga Stina från Sjömansgatan är Hallonbacken som ett slott, men hon längtar ändå hem till de sex syskonen och trängseln i kammaren. Lite bättre blir det då Ruben dyker upp, Ruben som lockar med Stina på nattliga strövtåg i sanatoriets ödsliga korridorer och som kan berätta om den mystiska branden i östra flygeln.

EVA FRANTZ använder skickligt sanatoriemiljön i sin rysare för mellanåldern. Hennes Stina iakttar märkliga skeenden på Hallonbacken och inser så småningom att hon själv är illa ute. I takt med att intrigen vecklar ut sig visar hon sig vara en underbar och äkta romanhjältinna. Hallonbacken var Frantz stilsäkra rysardebut år 2018.

Hösten 2023 har tv-serien premiär i alla nordiska länder. Tv-serien baserad på Hallonbacken görs också till film.

”Eva Frantz bok har alla de rätta elementen av rysarintrig och övernaturliga inslag som en bladvändare för slukaråldern ska ha.”
Nyutgåva
– Mia Österlund, Hufvudstadsbladet
40 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023

LÄTTLÄST ESSÄ

Utkommer i oktober

Häftad, ca 80 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 89.31

ISBN 978-951-52-6017-8

Merete Mazzarella

MIN BROR MARTIN

Återberättad av Jolin Slotte

MIN BROR MARTIN är en lättläst bearbetning av MERETE MAZZARELLAS bok Den violetta timmen

Boken handlar om kärleken mellan två syskon som är födda i samma familj, men har levt helt olika liv. Martin Schreck var en av de första i Finland som öppet berättade om sin homosexualitet.

Han var också med och grundade föreningen Seta, som arbetar för sexuella minoriteters rättigheter.

När Martin dör förstår Merete hur dåligt hon kände honom.

För att förstå Martin bättre tar hon kontakt med hans vänner.

I den här boken berättar Merete om den bror hon älskade, men inte riktigt kunde förstå.

År 2021 valdes Merete Mazzarella till fadder för den lättlästa litteraturen. Genom den lättlästa bearbetningen av Den violetta timmen får även personer som inte tidigare har kunnat ta del av hennes prisbelönta essäistik möjlighet till det.

Min bror Martin är återberättad av JOLIN SLOTTE , som tidigare gjort lättlästa bearbetningar av Tove Janssons böcker Trollkarlens hatt, Farlig midsommar och Kometen kommer, samt Maresi av Maria Turtschaninoff och Tusenblad av Birgitta Boucht. Slotte arbetar för tillfället med projektet Ny finlandssvensk lättläst litteratur och har utbildat andra författare i att skriva på lätt svenska.

Lättläst
41 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2023

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.