Page 1

SeniorenJournaal

voor en door ouderen in almelo 2019, 5e jaargang, nr. 3


vers uit onze keuken, vers op jouw bord we brengen het samen

Food Connect maakt vers, goed en lekker eten voor jou bereikbaar. Stel nu een proefpakket samen: kies 2 gerechten voor 2 maaltijden € 10,- of 5 voor € 20,- gratis thuisbezorgd. Je ontvangt een gratis puzzelboek bij je bestelling. 5 voor €20,-

€10,-

gratis thuisbezorgd

runderlapje

pastaschotel

gehaktbal

slavink

ajam pangang

rundergehaktbal kipsaté

macaroni

javaanse kip

pannenkoeken

babi ketjap

tagliatelle

Bestellen? Bel 0888 - 101010 of via www.foodconnect.nl


Voorwoord

Van de redactie

April vult vele zolders, dankzij vele donders.

De verkiezingen van maart zijn achter de rug, we hebben mooie beloften gehoord, we verlangen ook naar nieuwe tijden, te beginnen met het voorjaar, april! De grasmaand, paasmaand of eiermaand. April is vernoemd naar het Latijnse woord “aperire” wat “openen” betekent.

Op een droge april wil wel eens een droge zomer volgen. Sneeuwt april nog op onze hoed, ’t is voor druiven en koren goed. April veranderlijk en guur brengt hooi en koren in de schuur.

Wij trakteren u op een aantal weerspreuken over april:

Verschaft april vele schone dagen dan pleegt mei de last te dragen.

April doet wat-ie wil.

April mooi en rein, in mei zal het April maakt de bloem en mei bedonker zijn. komt de roem. Aprilletje zoet geeft nog wel eens In april heldere maneschijn zal voor een witte hoed. de bloesem kwalijk zijn. Als april lacht, boerke wees voor uw oogst bedacht.

Aprilklokjes geven meiklokjes. En natuurlijk nog deze: Als het regent in mei, is april voorbij!

De heren en aprillen bedriegen gelijk ze willen.

Later dit jaar zullen we zien of deze spreuken (en de spreuken van onze politici) bewaarheid zijn geworden. Met of zonder spreuken, de redactie wenst u een mooie aprilmaand en veel leesplezier!

De vrouwen en aprillen, ze hebben bei hun grillen. April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn. 3


Doe mee, Ontmoetingsmiddag voor ouderen Op weg naar Pasen… In woord, beeld en geluid neemt Mgr. A. Woolderink ons mee op weg naar Pasen. Graag nodigen wij u uit voor deze ontmoetingsmiddag op vrijdag 12 april. De bijeenkomst is van 14.00 tot circa 16.30 uur en vindt plaats in ’t Saam naast de St. Jozefkerk aan de St. Josephstraat 109 in Almelo. Inloop vanaf 13.30 uur. Toegang is gratis. Wel is er een (vrije) collecte na afloop. Leden van de KBO en andere bonden zijn op deze ontmoetingsmiddagen van harte welkom ! U moet zich hier wel voor opgeven ! Graag ontvangen wij uw aanmelding voor deze middag vóór vrijdag 5 april: Bij de gastdames van de St. Georgiusbasiliek telefonisch 0546-813298 op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Paasbingo Op dinsdagmiddag 16 april is er weer een gezellige paasbingo, in wijkcentrum “de Trefhoek”, Ootmarsumsestraat 247 in Almelo, bushalte 23 en 24 voor de deur. We spelen weer 2 x 3 ronden met mooie prijzen, waarvan enkele natuurlijk een paastintje zullen hebben. De plankjes kosten € 2,- per stuk. In de pauze kunt u lootjes kopen voor de verloting waarbij weer mooie prijzen te winnen zijn. De zaal is vanaf 13.30 uur geopend en de bingo begint om 14.00 uur. De koffie/thee met wat lekkers staat klaar en in de pauze krijgt u een consumptie aangeboden. Neem gerust uwbuurvrouw/-man of vriend(in) mee. Deze hoeft géén lid te zijn van een seniorenbond. Kom gezellig en doe mee!

4


kom ook Levenskunst 55+: Bloemschikken... maar dan anders Op woensdag 17 april as is er in het Huis van Katoen en Nu een extra “OVA-morgen”. Met het oog op Pasen wordt er onder creatieve begeleiding van Coen ten Heggeler een artistiek voorjaarsarrangement gemaakt. In een zinken emmertje met verse bloemen en groen, gecombineerd met fleurig voorjaarsmateriaal wordt het deze keer een biedermeiertje. De morgen begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Er is koffie en thee. De bijdrage voor leden van de ouderenbonden is € 4,00, niet-leden betalen € 6,00. U kunt zich aanmelden, bij voorkeur via een mail, bij: Hilly van Stuivenberg: hilly.vanstuivenberg@ouderenverenigingalmelo.nl Tel.: 06-47132442.

Wandeling Nijverdal en/of ritje met de Heideslak Ook op woensdag 17 april: met de OVA naar Nijverdal. We vertrekken om 10.00 uur vanaf het zwembad Almelo, met de auto. We kunnen samen rijden. Dan gaan we koffiedrinken bij Bezoekerscentrum de Sallandse Heuvelrug. Vanaf daar gaan we samen een wandeling maken of een ritje maken met de Heideslak (kort € 3.50, lang € 7 p.p.). Aansluitend gaan we lunchen. Alles is voor eigen rekening.

5


PCOB bijeenkomsten Op 13 maart zijn we gezellig wezen eten in restaurant FEIJN, we waren hiernaar uitgeweken omdat op die datum in het ROC examens werden afgenomen. Maar het was een goed alternatief, volgens ons voor herhaling vatbaar. Onze volgende bijeenkomst is op 17 april, de ledenvergadering. We nemen dan afscheid van onze secretaris dhr. Nico Schipper. We hopen dan wel een nieuwe secretaris te benoemen. Want zonder invulling van deze belangrijke functie wordt het voor de zittende bestuursleden wel moeilijk. Op 15 mei hebben we dan weer een gezellige bijeenkomst, hierover hoort u binnenkort meer. Graag tot ziens op 17 april en straks op 15 mei.

Uitnodiging ledenvergadering PCOB afd. Almelo Beste leden van de PCOB. Het bestuur nodigt u uit voor de ledenvergadering 2019. Wij zouden het fijn vinden als u allen naar deze bijeenkomst zou komen. Datum: woensdag 17 april 2019. Tijd: 14.00 uur, welkom vanaf 13.30 uur. Locatie: Almelo Sociaal, Grotestraat 174, achteringang. De agenda ziet er als volgt uit: 1. Opening door de voorzitter, mevrouw Ria Westendorp 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Aanvulling agenda 4. Jaarverslag 2018 5. Financieel jaarverslag 2018 door de penningmeester Mevr. Stieny van der Woude. 6. Begroting 2018 7. Verslag kascommissie 8. Verkiezing kascommissie 9. Activiteiten voor 2019 10. Verkiezing bestuursleden, aftredend onze secretaris Dhr. Nico Schipper 11. Tot op dit ogenblik nog geen kandidaten bekend. Wel minstens 3 personen nodig. 12. Rondvraag en sluiting 13. Pauze 14. Het programma na de pauze wordt verzorgd door de heer Jan Meijer, hij vertelt over de historie van Almelo.

6


Levenskunst 55+: Joodse Geschiedenis van Almelo Op 26 april as is er in het Huis van Katoen en Nu weer de maandelijkse “OVA-morgen”, 10.00 tot 12.00 uur. Vooruitlopend op de komende meidagen geeft Hans Holtmann een lezing over de Joodse Geschiedenis van Almelo. Aansluitend is er een eenvoudige lunch. Leden van de ouderenbonden betalen € 4,00 voor de lezing, overigen € 6,00. Koffie en thee zijn gratis, voor de lunch kunt u een kleine vrijwillige bijdrage doen. In verband met de lunch is aanmelden gewenst bij: cobinoordhoff@gmail.com tel.: 0546860948 of wvanstuivenberg@tiscali.nl tel.: 06-47132442

Concerten in de Basiliek Zondag 28 april: mezzosopraan Valeria Boermistrova en organist Henk Linker, in de St. Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat te Almelo. De aanvang is 15.30 uur. Toegang is vrij, met vrije gift bij de uitgang.

Lekker lunchen bij het ROC, in hun restaurant Chronos. OVA, 8 Mei 2019, 12.00 tot 14.00 uur. Graag een week van tevoren aanmelden bij louisepaerel01@gmail.com of bellen naar 06-14969110. Zelf afrekenen en ook graag tijdig afmelden als u onverhoopt niet kunt komen.

Waterwandeling of stadswandeling Almelo. Ook op 8 mei 2019: Aan de wandel in Almelo, met de OVA. We vertrekken om 14.00 uur vanaf het Huis van Katoen en Nu. Natuurlijk maken we tijd voor een gezellig kopje koffie/thee samen. Om ongeveer 16.00 uur zijn we terug bij het Huis van Katoen en Nu.

Levenskunst 55+: Levenstestament Op 24 mei is er in het Huis van Katoen en Nu weer de “OVA-morgen”, van 10.00 tot 12.00 uur. Deze keer niet de laatste vrijdagmorgen van de maand maar een week eerder, i.v.m. Hemelvaartsdag. De Almelose notaris Egbert Willems informeert belangstellenden over het levenstestament. Aanmelden bij: cobinoordhoff@gmail.com tel.: 0546-860948 of wvanstuivenberg@ tiscali.nl tel.:06-47132442.

7


Nieuw: De OVA-middag met Toafelproat van Heracles Op maandagmiddag 29 april is er in Het Huis van Katoen en Nu vanaf 14.00 tot 16.00 uur – voor de eerste keer – een “Toafelproat van Heracles”. Deze “Toafelproat” is voornamelijk bedoeld voor ouderen, om onder het genot van een kopje koffie of thee het wel en wee van onze Almelose Club te bespreken. Er zijn op die middag mensen van Heracles aanwezig met wie u van gedachten kunt wisselen. “Toafelproat” is een initiatief van de Ouderen Vereniging Almelo (OVA) maar met een unieke medewerking van Heracles Almelo, ‘t Hookhoes en Het Huis van Katoen en Nu. Iedere laatste maandagmiddag van de maand zal er een “Toafelproat” plaatsvinden. De middag is gratis toegankelijk voor leden van de Ouderenbonden, niet-leden betalen € 2,00 pp. U kunt zich aanmelden, bij voorkeur via een mail, bij Hilly van Stuivenberg: hilly.vanstuivenberg@ouderenverenigingalmelo.nl Tel.: 0647132442.

Activiteiten op vaste tijden Elke woensdag: • Inloop spellenmiddag, vanaf 14.00 uur, MFA ‘t Dok, Sumatraplein 1. Gezellig rummikuppen of jokeren in een ongedwongen sfeer. Inlichtingen bij Giny Lucas, 0546-813991. • Dansen, Dienstencentrum de Riet in de Plompstraat, 14.00 tot 15.30 uur. Elke donderdag: • Koersbal, MFA ‘t Dok, 14.00 tot 16.00 uur. Elke laatste vrijdag van de maand • Elke laatste vrijdagochtend van de maand een activiteit van de OVA bij het Huis van Katoen en Nu, de OVA-morgen.

8


Ga toch fietsen! De actieve fietsgroep van de ouderenbonden die voornamelijk bestaat uit leden van de KBO en PCOB heeft dringend versterking nodig. Voor de woensdagmiddag in de periode april-oktober, zoekt de groep enkele personen die af en toe leiding willen geven. Zij die ervaring hebben met fietsroutes genieten daarom de voorkeur! Wekelijks wordt er ongeveer 35 kilometer gefietst met soms excursies naar b.v. een kwekerij , tuin of een andere bezienswaardigheid. En altijd is er ergens onderweg een gezellige koffiepauze. Het aantal deelnemers varieert van 8 tot ca. 18 personen. Nieuwe fietsers (van alle bonden) zijn van harte welkom. Ook om het een keer geheel vrijblijvend uit te proberen !!! Voor aanmelding en/of meer informatie kunt u contact opnemen met de coรถrdinator van de fietsgroep: Bertus Jeunink, tel. 0546 817370.

Automaatje Het bestuur van Almelo Sociaal start in april 2019 met ANWB AutoMaatje. Minder mobiele mensen kunnen hiermee bijvoorbeeld weer zelfstandig naar de kapper, de huisarts een sportwedstrijd of wat dan ook. Vrijwilligers komen met hun auto langs om u te brengen en te halen. Wie hier gebruik van wil maken belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met ANWB AutoMaatje Almelo (0546-708582). De coรถrdinator van AutoMaatje Almelo koppelt de deelnemer aan een vrijwilliger en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt een kleine vergoeding van 30 cent per kilometer gerekend. Zie ook www.anwb.nl/automaatje.

9


COSBO Matinee Het Filmhuis Almelo vertoont films op de vrijdagmiddag, aanvang 14.00 uur, zaal open 13.45 uur. Een kaartje kost € 9,00. Met een filmpas kost het € 6,00. Zo’n filmpas kost € 15,00 en is één seizoen geldig en strikt persoonlijk. Vrijdag 12 april: Green Book - Peter Farrelly Met: Viggo Mortensen, Mahershala Ali. VS 2018 - 130 minuten Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en concertpianist (Mahershala Ali). Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Vrijdag 26 april: The Wife - Björn Runge. Met: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons, Elizabeth McGovern. Zweden, VS, VK 2017 - 100 minuten. Veertig jaar lang heeft Joan haar eigen ambities opzij gezet voor de carrière van haar man. Maar op de dag dat hij de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst zal nemen, besluit Joan dat het genoeg is en onthult ze haar grote geheim. Close vertolkt Joan Castleman, een elegante en charmante vrouw die jarenlang met verve de rol van ‘vrouw van’ heeft gespeeld. Maar in de aanloop naar Joe’s huldiging in Stockholm, neemt Joan een ingrijpende beslissing, met grote gevolgen voor haar huwelijk en de reputatie van haar man. Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt. En daarna: Vrijdag 10 mei: Werk Ohne Autor, Florian Henckel von Donnersmarck Vrijdag 17 mei: Un Amour Impossible, Catherine Corsini.

10


De OVA hield op 8 maart een interessante workshop in het “Huis van Lydia� aan de Grotestraat 185b. Deelnemers kregen advies over persoonlijke uitstraling, geschikte kleuren en stijl. Dat is erg leuk maar kan ook anderszins van belang zijn. Door het dragen van de juiste kleding en de juiste kleuren kunnen mensen (meer) zelfvertrouwen krijgen.


U ZEGT HET MAAR Erve Beeklust verzorgt complete arrangementen, geheel aangepast op uw wensen. Zo kunt u bij ons terecht voor alle mogelijke familiaire aangelegenheden, zoals een familiefeest met buffet, een bruiloft met diner en live muziek, of een condoleance. Voorafgaand aan uw komst maken wij op locatie met u een afspraak. Op deze manier kunnen wij uw wensen doornemen en een arrangement op maat voor u samenstellen. Meer infomatie of reserveren? bel 0546 - 810 137 of mail naar info@beeklust.nl ERV E BEEK LUST

ADRES

CON TACT

ONL INE

Een gezellige en k nu s se par t y b o erder ij

L e deb o er sl a an 1 760 6 HS Almelo

T (054 6) 810 1 37 E info @b e eklu st .nl

F Faceb o ok / B e eklu st W w w w.b e eklu st .nl

“In een snelle wereld met vluchtige aandacht voor digitale communicatie, is er steeds meer behoefte aan duurzaam kwaliteitsdrukwerk.�

12


13


Verslag ledenvergadering Ouderenvereniging Almelo De ledenvergadering op 13 maart 2019 werd bezocht door ongeveer 50 leden van de OVA. De ledenvergadering werd vooraf gegaan door een eenvoudige lunch, omdat het bestuur veel waarde hecht aan goede en regelmatige onderlinge contacten tussen de leden. Na afloop heeft Marjon Wesseling de aanwezigen vermaakt met een stukje Twentse humor. Tijdens de ledenvergadering werden het financieel jaarverslag 2018 vastgesteld. De kascommissie had de administratie in orde bevonden en dus kon de penningmeester worden gedechargeerd, zoals dat plechtig heet. Ook de begroting voor 2020 werd vastgesteld. Eveneens werd besloten de contributie voor 2020 niet te verhogen. In het inhoudelijk jaarverslag zijn duidelijk de 2 hoofdtaken van de OVA te lezen: de belangenbehartiging en de activiteiten. De belangenbehartiging is enerzijds een collectieve belangenbehartiging: via de FASv als het gaat om landelijke belangen en via de COSBO om lokale belangen. Voor individuele zaken kan een beroep gedaan worden op de

14

VOA’s, de vrijwillige ouderenadviseurs van de COSBO/Almelo Sociaal. Tijdens de ledenvergadering kregen de leden van de activiteitencommissie veel lof toegezwaaid. Zij organiseerden een groot aantal activiteiten tot grote tevredenheid van de bezoekers. Mede door die activiteiten is ook het ledental aanzien gestegen. Per 1 januari hadden we 215 leden. Dat is een netto toename ca 6,5 %. In totaal hebben we 48 ( !!!) nieuwe leden mogen inschrijven. Inmiddels heeft 70% van de leden een e-mailadres en 85% van de leden heeft een machtiging voor incasso afgegeven. Ook is er een nieuw huishoudelijk reglement vastgesteld. De nieuwe versie staat op onze eigen website. In het secretariaat vindt een kleine verandering plaats. Florieke Schmal is benoemd als 1e secretaris; zij zal zich primair bezig houden met allerlei bestuurszaken. Henk Kloosterhof is benoemd als 2e secretaris en is verantwoordelijk voor alle zaken die met de leden te maken hebben. Verder werden Cobi Noordhoff en Roel Dragt herbenoemd als bestuurslid.


De ledenvergadering eindigde met een speech van de voorzitter Rembrandt de Vries. Hij wees er op dat we ook weer mee met de Rabobankclubactie. Alle leden, die een rekening hebben bij de Rabobank mogen stemmen. Dus doen!!!! Voorts wees hij er op dat we, in COSBO verband, alert moeten zijn op de bezuinigingen van de gemeente op het gebied van het Sociaal Domein. Dat heeft gevolgen voor de huishoudelijke hulp, de dagbesteding, de WMO hulpmiddelen, maar ook op de individuele inkomenstoeslag. En dat zullen vele senioren gaan merken. We willen, eveneens in COSBO verband, positief meewerken met de realisatie van het Ouderenpakt van Minister De Jong. Geld is heel belangrijk voor senioren, maar kwaliteit van leven ook! Rembrandt vindt ook dat de regie weer naar terug moet naar de burger. Er moet ook meer aandacht komen voor de technologische ontwikkelingen, die van belang kunnen zijn voor de senioren en tot slot is er besloten om in het najaar activiteiten te organiseren op het gebied van duurzaamheid. Zeker in deze tijd van discussies over klimaatveranderingen is dit van groot belang.

15


Algemene ledenvergadering KBO Op dinsdagmiddag 19 februari heeft het bestuur van de KBO de jaarlijkse edenvergadering gehouden. 52 Leden hebben deze vergadering bezocht. Ook mochten we de voorzitter van de OVA, de heer Rembrandt de Vries, begroeten. De voorzitter van de PCOB, mevrouw Ria Westendorp, was vanwege privĂŠ-omstandigheden verhinderd. Het is goed te vermelden dat de besturen van de zusterbonden altijd uitgenodigd worden. Het financieel jaarverslag werd door de penningmeester uitgedeeld. Er waren geen vragen en de kascommissie heeft dan ook de kas goedgekeurd, met alle lof voor de penningmeester. De vergadering werd dan ook gevraagd de penningmeester decharge te verlenen over het boekjaar 2018 welke door een algemeen applaus bekrachtigd werd. De contributie wordt dit jaar niet verhoogd, wel zei de penningmeester dat vanwege de bezuinigingen vanuit de gemeente de mogelijkheid bestaat dat de jaarlijkse verkregen subsidie in 2020 verdwijnt. De activiteitencommissie kondigde aan dat er aan een nieuwe vorm van extra activiteiten gewerkt wordt, waarover later meer. Er heeft geen bestuurswisseling plaatsgevonden. De vergadering is verder rustig verlopen. Na de vergadering was er een kleine gratis bingo.

Busreis Voor de busreis van KBO op 21 mei as. zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. In het februarinummer van het SeniorenJournaal staat de reis beschreven. We hopen natuurlijk op mooi weer en een volle bus. De kosten voor deze bustocht bedragen â‚Ź 60,- p.p. , inclusief koffie met gebak, lunch, diner en entree bij Versteend leven. U kunt zich nog tot 10 mei aanmelden, maar wacht niet te lang, want vol is echt vol, en dan moeten we u helaas teleurstellen.

16


17


Pasen Als Jezus geboren wordt, laat de hemel het weten! Een stralende ster laat het weten dat wereldwijd het Licht is op gegaan. Als Jezus sterft, sterft ook het licht. Het wordt aardedonker. Het lijkt er op dat God zelf de aarde alleen laat, zelfs zijn eigen zoon. Uren lang blijft het donker. Dan kan Jezus het niet meer uithouden. Hij roept: Mijn God, Waarom hebt u mij verlaten? Waarom!! Dat is ook een vraag van ons. Waarom zoveel ellende in deze wereld? Waarom sterven kinderen? Waarom maken mensen oorlog? Waarom overstromingen en hongersnoden? Nu zou je denken dat als er een is die daar een antwoord op weet dat Jezus dan wel is. Wie dat denkt vergist zich! Jezus voelt zich alleen, verlaten van iedereen! Waarom? Niemand van ons kan een antwoord geven op al die Waarom-vragen. Wat we wel mogen weten: al voel ik mij nog zo alleen, er was er een die nog veel meer verlaten was: Jezus, verlaten van God en mensen. Als je daar aan denkt dan kun je verder, ook zonder antwoord. Dan kun je, en mag je, ook verder naar het Paasfeest. Paastijding! Tussen waken, tussen dromen, in het vroege morgenlicht, wordt de steen van ’t graf genomen, horen vrouwen het bericht, dat door dood en duisternis Jezus leeft en bij ons is. Uit een sprakeloos verleden, weggeschoven, ongehoord, wordt een nieuwe tuin betreden, open is de laatste poort, sluiers worden weggedaan: het is tijd om op te staan. Lente kleurt de kale bomen, door het leven aangeraakt bloeien bloemen aan de zomen, zo wordt alles nieuw gemaakt. Juichend stemt het leven in met de toon van het begin. Hanna Lam Het bestuur van PCOB Almelo wenst u mooie en gezegende Paasdagen toe

18


Ledenmutaties Nieuwe leden: OVA: Mevrouw Poel-Dekker, mevrouw Schutte-de Vries en de heer en mevrouw van der Bijl, mevrouw Goossen. PCOB: de heer en mevrouw Poorterman. Overleden: KBO: mevrouw Pannekoek-Zenderink PCOB: de heer J.A. Gorel, mevrouw G. Voerman-Hubers, de heer W. Schooten, mevrouw G.H. Kuiper-de Zeeuw. Verhuisd: KBO: mevrouw Diepenmaat, mevrouw Asteleijner-von Piekartz. 50 jaar getrouwd: KBO: de heer en mevrouw Lucas.

19


20


Wij geven een deskundig advies ZorgAccent denkt in mogelijkheden! U kunt onder andere bij ons terecht voor advies en begeleiding bij:

Meer informatie op www.zorgaccent.nl zorgaccentdietisten hoezosaai ZorgAccent ZorgAccent Almelo

• • • • • • • • •

Diabetes Verhoogd cholesterol Hoge bloeddruk Overgewicht Ondergewicht Drinkvoeding en/of sondevoeding Slikklachten COPD Nierproblemen

• Maag- en darmaandoeningen • Coeliakie • Voedselallergieën • Eetproblemen • Hartfalen • Jicht • Bloedarmoede • Osteoporose

Afspraak maken? Neem contact met ons op via T. 0900 0678 of stuur een e-mail naar: dietisten@zorgaccent.nl

Al 30 jaar uw uitvaartverzorger. Betrouwbaar, integer, open en transparant.

Dag en nacht bereikbaar 0546-443264 21


Samen voor persoonlijke zorg

Wijkverpleging bij u thuis

Doelmatige revalidatie

Een prettige dagbesteding

Kijk voor alle mogelijkheden op:

Of bel met

www.triviummeulenbeltzorg.nl

0900 - 2 453 453

22


Op weg naar Pasen Het Licht zal overwinnen! Hij moest een lijdensweg voor ons gaan, we zien Hem daar voor de rechter staan, een Man onschuldig gevangen genomen, die als crimineel bij Pilatus moest komen. Hoe kon Jezus dit allemaal verdragen, Hij werd bespuwd, bespot en geslagen, op Zijn hoofd een doornenkroon, voor deze Koning zonder troon. Daarna aan het kruishout geslagen, om onze zonden te moeten dragen, en het werd zo donker als de nacht, totdat Hij riep:” Het is volbracht”. Doordat Hij voor ons wilde lijden, mogen wij ons steeds weer verblijden, door Zijn lijden en sterven, mogen wij het eeuwige leven erven. Gedicht van Alie Holman, ingezonden door Fons Lucas KBO

Met toestemming van Peter Leeuwen publiceren wij foto’s uit zijn boek “Almelo - Eerste helft twintigste eeuw”, te verkrijgen in de boekhandel, € 15,95. Dit keer op de omslag: De papiergroothandel van Wessels aan de Doelenstraat. De zaak werd later overgenomen door Jac. van Limbeek en verhuisde in de jaren zeventig naar een groter pand aan de Ootmarsumsestraat (nu broodjeszaak Deksels). 23


24


Recept Kipfilet met witlof en appel Voor 4 personen

Ingrediënten: 350 gr kipfilet 1 sjalotje 300 gr witlof 1 appel 3 eetl olie 1/8 liter slagroom 1 eetl honing 4 kerstomaatjes Citroensap Zout en peper

Bereiding: • Snijd de kipfilet in reepjes. Snipper het sjalotje, snij de witlof en de appel in smalle reepjes en besprenkel met citroensap. • Verhit de olie in de wok en roerbak de sjalot ± 2 min, voeg de kipfilet toe en roerbak ± 5 min. • Schep de witlof en de appel erdoor en breng op smaak met zout en peper. • Roerbak voorzichtig ± 4 min, schenk de room en de honing erbij en warm het gerecht goed door. • Serveer het gerecht in een verwarmde schaal en garneer met halve kerstomaatjes. Lekker met driekleurenpasta Ingezonden door Florieke Schmal

25


Van de COSBO Adviesraad Zorg (CAR Zorg) De term “Mantelzorg� valt heden ten dage voortdurend. Maar wat is het nu precies en kan iedereen zich zo maar mantelzorger noemen? Mantelzorg is zorg en ondersteuning, die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan anderen in hun familie, huishouden of sociale netwerk met een fysieke, verstandelijke of (sociaal) psychische beperking. Het gaat daarbij om hulp, die de normale redelijke hulp overstijgt. Om met het belangrijkste te beginnen: De hulp is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend.

Wel zijn er verschillende vergoedingen van onkosten mogelijk en daar wil in sommige gevallen ook de gemeente en de zorgverzekeraar wel aan meebetalen. Er kan eveneens vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB) een vergoeding worden gegeven. Ook wordt het wel mogelijk gemaakt om de taak van mantelzorger goed te kunnen uitvoeren door, bijvoorbeeld, vlak bij de woning een parkeerplaats ter beschikking te stellen. Eveneens is er de mogelijkheid om als mantelzorger gratis mee te kunnen reizen met tram, trein of bus. Maar er is nog veel meer. Als mantelzorger sta je er niet alleen voor. Zo heeft de gemeente een hulpdienst voor mantelzorgers met vragen en om hen een hart onder de riem te steken.

Met vrijwilligerswerk is dat anders, Daar kan je mee beginnen en mee eindigen, maar mantelzorg is niet zo vrijblijvend. Het beginnen met mantelzorg gaat in onderling overleg, maar ook het stoppen. Je kan er niet zo maar mee stoppen, want je mag de persoon niet zo maar aan zijn of haar lot overlaten. Je geeft tenslotte zorg aan een dierbare. Mantelzorg is dus een moderne invulling van naastenliefde. Je krijgt voor mantelzorg ook niet betaald.

Mantelzorg Almelo is gevestigd in het Medisch Centrum De Kolk, Bornerbroeksestraat 42, tel: 0546 53 68 30. Uiteraard kunt U altijd een beroep doen op Uw ouderenvereniging, die dan samen met U optrekt bij het beantwoorden van Uw specifieke vragen.

26


PUZZEL

Een kruiswoordpuzzel (ingezonden door Harrie Lucas).

Horizontaal 1. woud 3. persoonlijke soldatenuitrusting 6. voorkeur 9. lager onderwijs 10. in ‘t vervolg 12. beroep 14. hij 15. dienstbaar geweest 17. etage (afk.) 19. timmermansgereedschap 21. dichtwerk 25. muzieknoot 26. elektronisch bericht 27. groente 28. Noach Verticaal 1. COSBO-initiatief voor een ....lening 2. alsmede 3. ondersteek 4. informatie- en adviesorgaan Almelo .... 5. bijbelse stad 6. familielid 7. evenementenhal Amsterdam 8. kracht 10. Irene is de godin van de ... 11. behalve 13. landbouwwerktuig 16. drogisterij organisatie 18. keukenkruid 20. onaangepast persoon 22. spierziekte 23. briefaanhef 24. rondhout. Zet na oplossing de volgende letters achter elkaar en zie de bijdrage waar je recht op hebt met een ziektekostenverzekering: 19-2-24-15-18-2-8-27-23-20-15

De puzzels zijn uitsluitend voor eigen genoegen, er zijn geen prijzen aan verbonden, oplossingen daarom liever niet inzenden. Oplossing puzzel vorige nummer: Ga ook stemmen.

27


Belangrijke gegevens van COSBO

Bestuur

Contact

Vrijwillige Ouderen Adviseurs VOA’s Hulp bij Belastingaangifte HUBA

Lily Altena (voorzitter), Miny Vogelgsang (secretaris), Hans Buijs (penningmeester), Martin Bergevoet, Bert Haakmeester, Fons Lucas, Nico Schipper, Henk Stapper, Rembrandt de Vries, Ria Westendorp. Stichting COSBO p/a gebouw Almelo Sociaal Grotestraat (Zuid) 174, 7607 CZ Almelo tel. 0546-456909 mail: cosbo@almelosociaal.nl Bereikbaar bij Almelo Sociaal Bert Bürer, tel. 0546-867649

PCOB

Secretaris Penningmeester Bankrekening Ledenadministratie Activiteiten Contributie Distributie maandblad

Nico Schipper, De Klencke 9, 7608 AH Almelo T: 06-42659142, E: nico_schipper39@live.nl Stieny van der Woude T: 0546-810185, E: woude.svd@gmail.com NL22 RABO 0368 8441 96 t.n.v. PCOB afdeling Almelo Adri Borger, Thomas Ainsworthlaan 14-121 7607 NW Almelo, T: 0546-817632, E: arborger@kpnmail.nl Rits van der Woude, 0546-810185, ritsvanderwoude@gmail.com Individueel lid: € 28,00 per jaar. Echtpaar c.q. 2 samenwonenden € 45,00 per jaar. Frieda Schoemaker-Boerrigter (info over bezorging etc. bij het secretariaat)

28


de ouderenorganisaties OVA

Secretariaat en ledenadministratie Contributie Bankrekening Internet

Henk Kloosterhof, Border 8, 7609 XE Almelo 0546-451590, henk.kloosterhof@ouderenverenigingalmelo.nl Per jaar € 25,00 per lid, partner € 20,00. De contributie wordt bij voorkeur per incasso geïnd. NL17 RABO 0192 0023 25 www.ouderenverenigingalmelo.nl Facebook (zoek op OVA)

KBO Voorzitter Secretariaat Ledenadministratie

Contributie

Bankrekening Distributie bladen Servicetelefoon KBO Internet

Fons Lucas, tel. 06-46438688. Mail: fonslucas49@gmail.com Ria van Wijk, De Condor 25. Tel. 0546 - 828164. Mail: riavanwijk58@gmail.com Nieuwe leden, verhuizing, overlijden e.d. dient u schriftelijk door te geven aan mw. Miny Vogelgsang, De Hop 27, 7609 EH Almelo. Mail: minyvogelgsang@gmail.com. € 26,00 per lid. De contributie wordt begin maart per incasso geind. Bij tussentijdse beeindiging (alleen schriftelijk) vindt geen restitutie plaats. Tel. Penningmeester KBO: 0546 - 861726 NL28 RABO 0102 1697 48 t.n.v. Penningmeester KBO Toni Vogelgsang, De Hop 27, 7609 EH Almelo Landelijke infolijn 0900-8212183, voor vragen over wonen, zorg, welzijn, gezondheid en juridische zaken. www.kbo-overijssel.nl, afdeling Almelo

29


Adressen rijbewijskeuringen Wijkcentrum “de Schöppe”, Clematisstraat 2 Aanmelden op tel. (0546) 81 55 72 - Kosten 30,00 euro Wijkcentrum ”de Driehoek”, Jan Tooropstraat 27 Aanmelden op tel. (0546) 81 55 72 - Kosten 32,50 euro MFA “Eniver”, Aalderinkshoek Bellen tijdens kantooruren 088 23 23 300 - Kosten 35,00 euro Adressen www.rijbewijskeuringsarts.nl, maak online een afspraak of bel 036-7200911 Kosten € 35,00 voor leden. Locaties: - Carint Reggeland, Titus Brandsmahof 3 - Wijkcentrum de Trefhoek, Ootmarsumsestraat 247-249 Informeer bij uw zorgverzekering of u deze kosten vergoed kunt krijgen. SeniorenJournaal - 2019, 5e jaargang, nummer 3 Redactie SeniorenJournaal Roel Dragt eindredactie, secretariaat, opmaak roeldragt@gmail.com Ton Frazer penningmeester tonfra38@gmail.com Miny Vogelgsang verspreiding minyvogelgsang@gmail.com Rits van der Woude ritsvanderwoude@gmail.com

Contact: seniorenjournaal@gmail.com

Drukwerk Lulof / experts in gedrukte communicatie

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden kopij aan te passen dan wel niet te plaatsen.

Inleveren kopij voor het volgende nummer: 20 april 2019 Omslag: Papiergroothandel Wessels Internet: Het SeniorenJournaal is ook te lezen op internet: www.issuu.com/seniorenjournaal

30


Gratis informatie, advies en ondersteuning 

Wmo-aanvragen (voorbereiden)

Bezwaarschriften indienen en toeslagen aanvragen

Tel: 0546 - 45 69 09

Inkomens- en uitkeringsvraagstukken

Ma. t/m do. van 09.00 tot 16.00 uur Vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur

Welzijn/zorg ouderen

Mantelzorgers

Belangenbehartiging

www.almelosociaal.nl * Grotestraat 174 (Zuid) * Almelo

Sinds enige tijd is aan het Eskerplein in Almelo de Buurtapotheek geopend. Als assistentes vinden wij goede zorg heel belangrijk en we nemen dan ook alle tijd voor u. Inschrijven bij de Buurtapotheek is eenvoudig te doen door het inschrijfformulier op onze website in te vullen. Ook kunt u in onze apotheek de gegevens invullen. Herhaalmedicatie is gemakkelijk aan te vragen en onze apotheek is ook op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur geopend. Ook kunnen wij uw medicijnen thuis bezorgen en zijn we via internet te bereiken op buurtapotheek.com.


Profile for SeniorenJournaal

SeniorenJournaal 2019 nummer 3  

SeniorenJournaal 2019 nummer 3  

Advertisement