Optiek & Mode nr86

Page 1

Jaargang 28 nr 86 Zomer 2013

MANNENSPECIAL STARCK EYES nieuws ZOMERMODE 2013 kleurrijk DESIGNERS AAN HET WOORD Moscot, Face à Face, l.G.r., toM stevens, Marwitz en traction PATRICK DEMPSEY Gezicht van silhouette GöTTI SWITZERLAND 20 jaar


IVKO GmbH

|

Germany

|

natural-eyewear@ivko.de

|

www.natural-eyewear.com


ColoFon Optiek&Mode magazine Tijdschrift over optiek en mode 28e Jaargang nummer 86 Zomer 2013 Uitgave Comma Publishing

E-book versie d 3,75 per uitgave

Er valt veel te kijken en te lezen in deze Mannenspecial. De coverplaat is van Philippe Starck met een model uit zijn Starck Eyes collectie. In het blad een artikel over ‘Biomechanica in dienst van het zicht’ en het laatste Starck nieuws. Naast de zomermode vindt u een keur aan nieuws en nieuwe ontwikkelingen. Designers als Harvey Moscot van Moscot Eyewear, Pascal Jaulent van Face à Face, Luca Gnecchi Ruscone van L.G.R., Tom Stevens van Tom Stevens Eyewear en Thierry Gros van Traction Productions geven hun mening over het ontwerpen van de mannenbril. Jaap Bloemer vertelt over zijn nieuwe State of Art Eyewear mannenlijn en u kunt lezen over Adrian Marwitz, Porsche Design, Baldessarini, Maybach, Ogi, Seraphin, Oko, Tavat, Ørgreen en Flair. Ook aandacht voor het Legends Lookbook van Cazal, waarbij de straatjeugd van de Bronx Legends modellen van Cazal dragen, waarbij het logo op de glazen nog te zien is. De zeer populaire acteur Patrick Dempsey is het nieuwe gezicht van Silhouette en Götti Switzerland heeft haar 20-jarig jubileum gevierd. Bent u in Delft, dan is een bezoek aan de verbouwde optiekzaak van Van der Leeuw aan de Koornmarkt bijzonder de moeite waard. Bent u deze zomer toevallig op de Seychellen? Ga dan in elk geval een kijkje nemen in de optiekzaak “Beyond the sea’ waar de oude stand van Markus T dienst doet als winkelinterieur. Tja…de kleine mannen komen er bekaaid van af. In het komende winternummer, vlak voor de Silmo, komen zij zeker aan de beurt. Ook op facebook en de website houden wij u de komende maanden zo uitgebreid mogelijk op de hoogte.

ISSN 1385-8726

Wij wensen het Koninklijk Paar een zeer voorspoedige toekomst toe. Oranje boven!

Vormgeving John Dupuis, SD Communicatie Druk De Swart Abonnement d 15 (studenten d 11) buitenland + porto Losse nummers d 7,50

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is de gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s en tekeningen verboden.

Veel leesplezier, Marianne

3 OPTIEK & MODE

Redactie-adres Regentesselaan 10 2562 CS Den Haag Nederland +31 070 3603461 marianne@commapublishing.com www.optiekenmode.com

Voor u ligt het zomernummer van Optiek&Mode magazine dat geheel in het teken staat van de man. Mannen zijn de laatste tijd erg geïnteresseerd in brillen en willen een montuur dat past bij hun uiterlijk en lifestyle. Gelukkig spelen designers en brillenfabrikanten daar steeds meer op in. Tijdens de Opti en Mido werd het duidelijk. Ook voor de mannen is er een gevarieerd aanbod. De vintage mode is nu ook in de optiek doorgedrongen. Veel panto en ronde vormen. De strakke rechthoeken zijn afgerond, wat het gezicht minder hard maakt. Veel dierenprints, natuurtinten en transparantie, maar ook neonkleuren als oranje, groen, geel en roze. De zwarte bril zal nooit uit het modebeeld verdwijnen, maar we zien een opkomst van koningsblauw. De tint is zachter in het gezicht en ‘net even iets anders’. Naast de lichte acetaten, titanium, carbonfiber en combi-materialen blijven glasbrillen in beeld, want er zijn altijd mannen die hun gezicht in ere willen houden.

ZOMER 2013

Redactie Marianne A. Niederer Chris Rehorst

ORANJE BOVEN


Designers of limited edition frames for sunglasses and prescription eyewear

Face: Sam Sparro. Frame: Flying Wallendas. Grooming: Sonia Lee for La Mer. Stylist: Michelle Tomaszewski. Photographer: Greg Gorman. Šl.a.Eyeworks, 2012. www.laeyeworks.com


INHOUD

Eyecatchers 6 MANNENMODE Zomermode 2013 Paris Fashion Week

12 54

Nieuws Starck Eyes 18 Ogi 22 Seraphin 24 Flair 30 Silhouette 32 State of Art 36 Tavat Eyewear 40 Ørgreen 48 Oko 50 Baldessarini 58 Porsche Design 64 Maybach 74

Eyecatchers 6

26

ZONNEBRILLEN Trend 2013

56

JUBILEUM 20 jaar Götti Switzerland

76

SHOPS Markus T story Seychellen Van der Leeuw Optiek, Delft

44 78

5 OPTIEK & MODE

INTERVIEWS Face à Face - Pascal Jaulent 28 Tom Stevens Eyewear 38 Adrian Marwitz 52 Harvey Moscot 60 Traction - Thierry Gros 66 L.G.R. - Luca Gnecchi Ruscone 70

ZOMER 2013

CAZAL LEGENDS

18 Nieuws

12 Zomermode 78 Shops

O&M omslag

Nadere info: Starck Eyes Alain Mikli Benelux www.ambnl.nl


ZOMER 2013

Blue

Gant

Ermenegildo Zegna

OPTIEK & MODE

6 Dior Homme Cologne

Rimowa Replay

Floris van Bommel


NAJAAR 2012

7

OPTIEK & MODE

.com

www.


Gant

ZOMER 2013

IWC

Brown

Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana

8 OPTIEK & MODE

Santoni

Santoni Travelset

K-Swiss


ZOMER 2013

9

OPTIEK & MODE

CAZAL 7033


Davidoff

ZOMER 2013

Mutewatch

10 OPTIEK & MODE

Eton

Gant

Floris van Bommel

Van Lier

BlackRed

Marc Jacobs


ZOMER 2013

11 OPTIEK & MODE


ZOMER 2013

Baldessarini

OPTIEK & MODE

12

Baldessarini

Mannenmode zomer 2013

De beursstand van Markus T wordt het interieur van nieuwe optiekzaak.

Van Gils


ZOMER 2013

13 OPTIEK & MODE

Van Gils


ZOMER 2013

Vivienne Westwood

OPTIEK & MODE

14

Het straatbeeld is deze zomer heel vrolijk. Het klassieke marine wordt gecombineerd met uitgesproken kleuren als rood, oranje, wit, roze en purper. We zien bijzonder veel ruiten, in allerlei variaties. In de vrije tijd worden kleurrijke jasjes gedragen in combinatie met t-shirts met opdruk. Nauwsluitende pakken met vest blijven in het modebeeld. Schoenen kunnen niet gek genoeg zijn. Puntige modellen in felle kleuren als rood, groen, geel en oranje.


ZOMER 2013

15 OPTIEK & MODE

Vivienne Westwood Van Gils


OPTIEK & MODE

16

Eton

Eton

ZOMER 2013


ZOMER 2013

17 OPTIEK & MODE

Eton


ZOMER 2013

Starck Eyes Biomechanica in dienst van het zicht

OPTIEK & MODE

18

‘Bionisme betekent inspiratie halen uit dat wat organisch is, om technologieën te ontwikkelen die beter aansluiten bij de mens’. Philippe Starck


Alain Mikli en Philippe Starck, al jaren vrienden van elkaar, hebben zich in het begin van de jaren negentig laten inspireren door wat organisch is. Zij hebben het concept ‘biovision’ in de optiek ontwikkeld: brillen geïnspireerd door de mens en toegewijd aan het welzijn van de mens.

Starck heeft al vele designs op zijn naam staan, van hotels tot huishoudelijke artikelen, van boten tot motoren. De brillencollectie bevat inmiddels een aantal iconische designs die al meer dan 15 jaar een enorme hit zijn. Het typeert enerzijds het tijdloze design maar anderzijds een beproefde benadering van het concept ‘biomechanica in dienst van de mens’. Met de Starck Eyes collectie combineren Philippe Starck en Alain Mikli creativiteit en technische expertise.

Starck Eyes Nieuws 2013 Starck Eyes heeft dit jaar een aantal interessante nieuwe collecties uitgebracht. De Biolight is de nieuwe generatie glasbrillen. De hoekstukken en neus zijn gemaakt van maillechort (legering van koper en zink). De machinale pinnetjes hebben een zeer hoge weerstand. Bioop De nieuwe Bioop collectie is gemaakt van nibrodal (legering van koper en tin), een exclusief materiaal dat zelden is gebruikt in de eyewear industrie. Met meer dan 100 handelingen is het montuur vervaardigd door middel van een zogenaamde stempel technologie met ruim 200 ton druk. De bovenrand is gemaakt uit één geheel, zonder onderdelen te lassen. Alux De unieke Alux collectie is gemaakt van een legering van aluminium, magnesium, ijzer en titanium. Alux is 3 keer zo licht als staal en bestendig tegen lucht/water corrosie. Het materiaal is 100% recyclebaar. Het productieproces met stempel- en snijtechnologie, is zeer complex. Er worden ruim

19 OPTIEK & MODE

De Biolink De biolink, het scharnier dat kenmerkend is voor alle Starck brillen, is ontleend aan het menselijk sleutelbeen en de vele richtingen van bewegingsvrijheid. Het behoudt alle flexibiliteit en soepelheid en heeft ruim 50.000 bewegingsmogelijkheden. Ook het zeer lichte materiaal Gravity(r) zorgt voor een prettig draagcomfort. Minimalistisch design in combinatie met techniek gaat als een rode draad door de collectie. Steeds weer weten Alain Mikli en Philippe Starck zichzelf te overtreffen met technische toepassingen in combinatie met strak en functioneel design: ‘low design’. De collectie is bedoeld voor mannen maar steeds meer vrouwen vinden hun gading in de rustige en comfortabele uitstraling van het merk.

Starck Eyes is gericht op de moderne zakenman die gevoelig is voor de nieuwste technologie. Hij hecht waarde aan comfort en kwaliteit en heeft oog voor details. Geen show off karakter, maar stijlvol en discreet. Meer dan 80 modellen in een scala van ingetogen kleuren zijn bij gerenommeerde optiekzaken te koop.


ZOMER 2013

▲ Biocity De celluloseacetaat collectie van Starck Eyes, een natuurlijk materiaal. De brillen zijn vervaardigd met de oorspronkelijke en traditionele know-how van Alain Mikli.

▲ Biocut Biocut zijn metalen monturen, nylor of volrand, samenstelling van koper en zink (maillechort) traditioneel gesneden en gelast.

▲ Biozero Een ultradun geïnjecteerd concept, gegarandeerd als beste kwaliteit in termen van soliditeit, flexibiliteit, comfort en lichtgewicht. Starck Eyes presenteert een geheel nieuw materiaal in de eyewear industrie Gravity®, een high performance polymeer die veel wordt gebruikt in hightech industrieën zoals de luchtvaart en auto-industrie. Gravity is hypoallergeen en milieuvriendelijk, 100% recyclebaar.

OPTIEK & MODE

20

200 handelingen verricht en de productietijd van een bril is dan ook 10 maanden. De legering wordt verhit en meerdere malen gestempeld met 200 ton druk. Het voorstuk wordt gemaakt uit één geheel, zonder onderdelen te lassen, waardoor het montuur langdurig zijn waarde behoudt omdat het niet vervormt en zeer resistent blijft.

www.starck.com www.amnl.nlZOMER 2013

OGI nieuws

OPTIEK & MODE

22

EVO-TEC Nieuwe mannenlijn Ogi Eyewear lanceerde dit voorjaar Evo–Tec, een nieuwe verfijnde brillencollectie voor de moderne man. De Evo-Tec designs zijn vervaardigd van het duurzame en uitzonderlijk lichte materiaal Ultem dat fijn acetaat met de lichtgewicht aspecten van titanium in zich draagt. Dit innoverende materiaal geeft de brildrager een uniek draagcomfort. Het gepatenteerde kleuringsproces zorgt voor een esthetische uitstraling. Pasvorm en comfort getuigen van de vakmanschap van Ogi. De Evo-Tec collectie omvat vijf modellen, elk verkrijgbaar in vier verschillende kleurencombinaties. www.ogieyewear.com www.jazz-eyefashion.com


UNITED STATES +1 763 537 3933

NETHERLANDS +31 493 399964

ogieyewear.com

ZOMER 2013

23 OPTIEK & MODE


Dale

ZOMER 2013

Oxford

OPTIEK & MODE

24

Seraphin ‘Japanese Vintage Collection’ Aandacht voor de verfijnde, handgemaakte metalen monturen uit de nieuwe ‘Japanese Vintage Collection’ van het neoklassieke brillenmerk Seraphin. Deze nieuwe lijn doet denken aan Japanse couture brillen. Elk model is tot in detail ontworpen. www.ogieyewear.com/seraphin/optical

Seraphin trekt romantische mannen en vrouwen aan, die verlangen naar verfijnde luxe en nauwkeurige details. De brillen uit deze exclusieve collectie worden geleverd in een zwarte brillenkoker met velours voering en een microvezel schoonmaakdoekje. www.jazz-eyefashion.com

Linwood


the united states + 1 763 537 3933

the netherlands +31 493 399964

www.seraphinframes.com


OPTIEK & MODE

26

CAZAL Legends

ZOMER 2013


Fotografie Armen Djerrahian

27 OPTIEK & MODE

www.cazal-eyewear.com

ZOMER 2013

Vorig jaar stierf Cari Zalloni, een van ‘s werelds meest vooraanstaande brillenontwerpers van deze tijd. Om de tijdloosheid van zijn ontwerpen extra aandacht te geven heeft Cazal een lookbook uitgegeven van de Legends collectie. Het is geen saai overzicht geworden, maar een prachtig fotoboek, waarbij mensen uit het straatleven in New York City gefotografeerd zijn door de beroemde fotograaf Armen Djerrahian. Armen Djerrahian was een van de pioniers van de Parijse hip hop beweging in 1983. Later verhuisde hij naar de USA waar veel van zijn foto’s gepubliceerd werden in belangrijke tijdschriften. Cari Zalloni, productontwerper en wereldburger, ontwierp meubels, accessoires en sportartikelen met een grote precisie in uitgesproken en toch decoratieve designs. Een stijl die typerend was voor de zeventiger en tachtiger jaren. Zijn werk was al wereldbekend toen hij zich voornam om eens iets aan onze gezichten te doen. Zo ontstond zijn brillenlijn. Hij nummerde zijn ontwerpen en achter elk nummer staat een idee of variatie daarvan. De

607 is de tijdloze klassieker. De 856 en de 951 belichamen als geen andere het modernisme van de jaren tachtig. De 901 is een blauwdruk voor alle Targa en Carrera-modellen. Alle nummers vertegenwoordigen tijdperken via belangrijke personen als Derrick, Al Pacino en Spike Lee. Hoewel Cazal vanuit St Tropez en Monaco veel succes verwachtte, ontstond een boom in de Bronx, New York. De kids in de Bronx waren gek op de brillen en ze droegen deze met de demo glazen waarop het Cazal logo gedrukt was. Zelfbewust en vol trots. Tot op dit moment zijn er verzamelaars en fans die de ontwerpen van Cari Zalloni vol trots dragen. Omdat de navraag zo sterk gestegen was besloot men bij Cazal om enkele modellen opnieuw uit te brengen. Niet om mee te doen aan de retro rage, maar „om het origineel een verdere levenscyclus te gunnen“ zoals Cari zei. De Legends worden in Duitsland vervaardigd, op de originele machines, deels nog door dezelfde personen. Wat zich in de loop der jaren veranderd heeft is het bewustzijn van de brildrager. Kocht men vroeger een Cazal vooral om modieuze redenen, tegenwoordig wil men er een hebben om een legende in handen te krijgen. (Bron: Sven D.)


Face à Face ZOMER 2013

Pascal Jaulent aan het woord

OPTIEK & MODE

28

‘Het ontwerp van een mannenbril moet voldoen aan de persoonlijkheid van de drager. De mannen waarvoor Ik ontwerp tonen energie, eigentijdse elegantie en evenwichtig temperament. Ik ontwerp dan ook geen nutteloze details. Grafische lijnen geven een sterke uitstraling en gedurfde volumes zorgen voor een natuurlijk zelfvertrouwen. Mijn ideale mannelijke model is het karakter van James Bond. Pierce Brosnan is mijn favoriete acteur.’ Wat is uw filosofie ten aanzien van kleur, materiaal en vorm? “Naast de basistonen van het mannenkleurenuniversum (zwart, grijs en alle metalen nuances, klassiek bruin, inkt of marineblauw en een beetje groen), versterken extra kleuren de sportiviteit en energie van de uitstraling. Deze ‘bliksemschichten’

Pascal Jaulent

Bocca Smoking. Mannenbril uit de bijzondere Bocca serie, met veren in de vorm van een smokingpantalon met sokken en schoenen.

kunnen neon oranje, groen, blauw, krachtig rood of vet geel zijn. Ik houd niet van pasteltinten of goud bij mannen. Het materiaal en het technische concept zijn heel belangrijk voor mannen. Natuurlijke materialen als hoorn en hout geven luxe aan mannenmonturen. Zowel acetaat als metalen passen perfect bij de mannelijke uitstraling. De vormen van de Face à Face mannenbrillen zijn rechthoekig met trends die ze verzachten of versterken. Ik denk dat mannen in het algemeen steeds meer experimenteren wat hun kleding en brillenkeuze betreft. Ze zijn zich meer van hun uiterlijk en karakter bewust en willen dat uitdragen. Ongetwijfeld hebben we als ontwerpers en fabrikanten nog heel wat te doen om het potentieel van de mannenbrillenmarkt uit te breiden.” www.faceaface-paris.com


ZOMER 2013

29 OPTIEK & MODE


ZOMER 2013

Flair

NIEUWS

788

985

OPTIEK & MODE

30 Tijdens de beurzen Opti en Mido toonde Flair twee nieuwe Art Couture modellen met 18 karaat gouddecor. De filigrane, schitterende decors werden met behulp van Nanoprotofusion gecreëerd. Een techniek uit de juwelenindustrie. Model 788 Het bijzondere aan deze elegante herenbril is de materiaalcombinatie van titanium met verfijnd Italiaans acetaat. Een zeer mannelijk montuur; extreem licht en sterk, zeer dun, met flexibele acetaat veer en optimaal afpasbaar voor een hoog draagcomfort. De veer is verfraaid door de handgeborstelde structuur. Model 788 is verkrijgbaar in de kleurencombinaties zwart/kristal, grijs/blauw met borstelstructuur, mat goud/ donkerblauw-havanna en glanzend palladium/ zwart met borstelstructuur. Op de foto het actuele Flair model Jan Kralitschka – de zeer populaire ‘Bachelor’ van de RTL televisie in Duitsland.

Model 985 Deze sportieve heren glasbril met Pure 2 technologie heeft een strakke belijning maar toch een jeugdige uitstraling door de schijfvorm van het glas. Op discrete wijze worden de verschillende materialen edelstaal, biostaal en acetaat in de veer geraffineerd aan elkaar verbonden. Bijzonder detail is het acetaat in de veer dat door een verdiept asymmetrisch decor onderbroken wordt en een staaltje van precies handwerk is. Model 985 is verkrijgbaar in goud/acetaat: carbon zwart, goud/acetaat: donkerbruin havanna, palladium/acetaat: donkerblauw-blauw en palladium/ acetaat: matzwart.

www.speetsbrillen.nl www.flair.de


www.flair.de

Flair 788


Patrick Dempsey wears

TiTan MiniMal arT. The icon. www.silhouette.com | visit us on


Patrick Dempsey ZOMER 2013

33

De populaire filmacteur Patrick Dempsey is het nieuwe gezicht van de ‘Titan Minimal Art - The Icon’ campagne die tot oktober 2013 wereldwijd te zien is. Het thema ‘Een icoon voor een icoon’ concentreert zich rond drie iconen die op een symbolische manier een levensstijl van innovatie en lichtheid weerspiegelen. Naast de iconen Titan Minimal Art en Patrick Dempsey is bij deze campagne een derde icoon betrokken: Peter Lindbergh die als beroemd fotograaf de campagnebeelden realiseerde.

Patrick Dempsey is een Amerikaans acteur. Hij is zeer populair vanwege zijn hoofdrol in de serie Grey’s Anatomy als Dr. Derek Shepherd, een neurochirurg en tijdelijk hoofd chirurgie in de nieuwste serie. Hij is ook bekend door de film Sweet Home Alabama, waarin hij de rijke vriend van Reese Witherspoon speelt. Patrick Dempsey heeft twee grote passies. Een ervan zijn snelle wagens. Niet alleen is hij zelf een succesvolle racepiloot, samen met voetbalgrootheid Alessandro Del Piero heeft hij ook het raceteam ‘Dempsey/Del Piero Racing’

OPTIEK & MODE

Nieuw gezicht van Silhouette Titan Minimal Art – The Icon


ZOMER 2013

opgericht. Zijn tweede passie: jongleren, beoefent hij al sinds zijn dertiende. Volgens de succesvolle Hollywood-acteur is design alleen goed ‘als het simpel en functioneel is en zich niet op de voorgrond opdringt’.

OPTIEK & MODE

34

Arnold Schmied “Patrick Dempsey wordt als een van de ‘meest sexy mannen ter wereld’ beschouwd. De persoonlijkheid van Patrick Dempsey is daarnaast bijzonder charming. Hij heeft ongelooflijk veel présence zonder dat hij zich opdringt en is consequent in alles wat hij doet. Met andere woorden, Patrick Dempsey belichaamt ook datgene waarvoor Silhouette en ‘Titan Minimal Art The Icon’ staan, in complete authenticiteit”, aldus Arnold Schmied, mede-eigenaar en voorzitter van Silhouette International. Christian Hafner Een van de bijzonderheden van deze campagne is de kans om Patrick Dempsey in vrije, ontspannen momenten te zien: als een gepassioneerde wagenfreak aan het stuur en als getalenteerde jongleur. “We vonden het belangrijk om Patrick Dempsey af te beelden in situaties waarin hij zichzelf is en geen rol speelt. En waarin hij vanzelfsprekend een bril of zonnebril draagt”, vertelt Christian Hafner, Brand Director Silhouette, die tegelijk aankondigt dat de campagne een vervolg krijgt met andere iconen. Peter Lindbergh Voor het fotograferen van de campagne heeft Silhouette gekozen voor de iconische fotograaf Peter Lindbergh. Niemand kan emoties en intimiteit zo goed vastleggen en tegelijk sterke persoonlijkheden naar voren laten komen. “Peter is een legende - en niet alleen als fotograaf. Met hem samenwerken was een buitengewone en fantastische ervaring!”, vertelt Patrick Dempsey.

Peter Lindbergh, die al sterren zoals Catherine Deneuve, Mick Jagger, Keith Richards, Charlotte Rampling, Nastassja Kinski, Tina Turner, Madonna, Sharon Stone, John Malkovich, Julianne Moore en Kate Winslet voor zijn lens had, fotografeert Hollywood-ster Patrick Dempsey in zijn thuishaven Los Angeles. Een visuele revolutie Al het overbodige weglaten en toch het maximaal haalbare qua design en comfort bereiken: de Titan Minimal Art, door Silhouette in 1999 gelanceerd, betekende niets minder dan een visuele revolutie – een bril zonder montuur en schroeven, met een gewicht van amper 1,8 gram. Het krachtige en moderne design van ‘Titan Minimal Art - The Icon’ weerspiegelt de levensstijl van mensen die met een zekere nieuwsgierigheid, vrijheid en lichtheid in het leven staan en die veel waarde hechten aan authenticiteit. “Ik houd van klassieke lijnen en moderne ontwerpen, maar wil tegelijkertijd ook comfort. Het design mag gerust verrassend zijn, maar ook weer niet te uitgesproken. Jij draagt de stijl, niet andersom. Het materiaal is erg belangrijk voor mij. Maar ook de montagekwaliteit en het vakmanschap doen ertoe. Ik zoek altijd naar een licht montuur met een stijlvolle uitstraling. Ik stond ervan versteld hoe comfortabel ze waren, heel licht en stijlvol. Ze zijn echt goed gemaakt en super comfortabel, met een licht montuur”, aldus Patrick Dempsey tijdens de shooting van de campagne. De Silhouette-campagne ‘Een icoon voor een icoon’ met Patrick Dempsey loopt wereldwijd tot oktober 2013.

www.silhouette.com


Patrick Dempsey wears

TiTan MiniMal arT. The icon. www.silhouette.com | visit us on


ZOMER 2013

Mannenmodemerk State of Art lanceert brillenlijn

OPTIEK & MODE

36

Het in de Benelux zeer populaire modemerk State of Art heeft in februari 2013 een brillenlijn gelanceerd: State of Art Eyewear. More Eyewear, ontwerper en leverancier van o.a. de Vigino kinderbrillen, heeft half 2012 een wereldwijde licentieovereenkomst getekend met State of Art. In nauwe samenwerking met de beleidsbepalers van het kledingmerk heeft More een collectie ontworpen, waarna de productie van de eerste brillenlijn werd gerealiseerd. Deze wordt nu exclusief bij de onafhankelijke opticien in Nederland en België aangeboden. Het is de bedoeling om ieder half jaar het aanbod te ‘verversen’ met 6-8 nieuwe monturen om daardoor altijd een zeer sterke, actuele collectie te kunnen aanbieden. Jaap Bloemer van More: ”State of Art is een van Nederlands leidende merken op het gebied van mannenmode. Het merk kenmerkt zich door sportieve, eigentijdse en comfortabele mode met een passie voor klassieke auto’s en autosport. Dezelfde kenmerken hebben wij in de eyewear collectie gebruikt: comfortabele brillen met een groot draagcomfort. Modern classics, kleurrijk en technische aspecten zijn er allemaal in terug te vinden.

Wij ontwerpen alle monturen zelf in ons kantoor in Amsterdam. Omdat mijn eigen familie al sinds 1889 actief is in de mode-industrie, hebben we binnen onze organisatie veel modekennis in huis die erg goed van pas komt bij het ontwerpen van deze brillenlijn. De eyewear collectie wordt ontworpen voor de doelgroep van State of Art. Wij laten ons vooral inspireren door de man in het straatbeeld. Vooral in Amsterdam, waar ik woon en werk, geeft dit een onschatbare bron aan informatie omdat daar duidelijk te zien is wat voor soort monturen de Nederlandse man draagt en welke richting de trends opgaan. De monturen die wij in augustus willen introduceren krijgen, met name aan de binnenkant van de veren, meer kleur. Wij borduren voort op onze ultra lichte en bijzonder sterke kunststoflijn. Het is een nieuw soort kunststof dat flexibeler, dus steviger, en bovendien veel lichter is dan acetaat Dus zeer comfortabel in het dragen.”

www.stateofart.com www.more-eyewear.comTom Stevens Eyewear

ZOMER 2013

aan het woord

OPTIEK & MODE

38

”De mannenmonturen vormen een belangrijk onderdeel van onze collectie. Mannen dragen tegenwoordig meer uitgesproken monturen. Er is in onze collectie een grote diversiteit, zowel klassieke/vintage geïnspireerde modellen als moderne ontwerpen.” Aan het woord is brillenontwerper Tom Stevens (1977) die sinds 1994 actief is in de optiek. Op zijn 24ste opende hij zijn eerste optiekzaak. Drie jaar later, in 2004, zijn tweede. Intussen heeft hij beide zaken verkocht om zijn hart te kunnen volgen: het ontwerpen van brillen. Wat is uw designfilosofie? “Een goed montuurdesign begint onder andere met de juiste afmetingen. Smaak is heel persoonlijk, maar als de fitting goed is, is een ontwerp al geslaagd. Kleurgebruik kan een ontwerp maken of breken. Ik ontwerp meestal vanuit een idee in mijn hoofd en begin dan met schetsen. Ik houd daarbij soms rekening met bepaalde trends, maar maak ook graag tijdloze designs in vormen die mij aanspreken. Ik vind trouwens dat veel designs uit onze collectie gedragen kunnen worden door zowel mannen als vrouwen.”

Wat zijn uw bronnen van inspiratie? “Er zijn heel veel dingen die mij inspireren. Als ik ergens loop kijk ik altijd naar vormen, kleurgebruik en materialen. In eigenlijk alles zou ik inspiratie kunnen vinden. Van gebouwen tot auto’s, te veel om op te noemen.” “Ik houd me wel bezig met trends en kijk echt wel naar wat op een bepaald moment geliefd is of in de mode. Maar vaak teken ik gewoon wat ik mooi vind of waarvan ik denk dat het mooi op een gezicht zal staan, ongeacht wat op dat moment in is. Ik denk wel dat het belangrijk is om bepaalde trends in je collectie op te nemen en ik vind veel trends ook erg mooi, zoals op dit moment de ronde brillen en neonkleuren.” Wat voor materialen en kleuren gebruikt u? “In onze collectie zie je monturen van titanium en acetaat. We gebruiken de beste materialen die er te krijgen zijn. Het acetaat is van Mazzuchelli en het titanium komt uit Japan en heeft een topkwaliteit coating. Een deel van de mannencollectie heeft basic kleuren; zwart, bruin, goud, grijs, enz. Maar ik vind kleur wel heel goed passen op een mannenbril, dus onze collectie bevat ook monturen in neon-groen, -oranje, -roze en helderblauw.

Tom Stevens

De mannen van nu zijn zeker modebewust als het op brillen aankomt. Ze durven zich meer te onderscheiden en gaan vaker voor een opvallend montuur dat het gezicht aanvult. Ik zie wel eens een man op leeftijd met een mooi jong design op z’n neus, dat is toch geweldig!”. www.stevenseyewear.com


ZOMER 2013

39 OPTIEK & MODE


ZOMER 2013 OPTIEK & MODE

40

Tavat Eyewear Tavat, gelanceerd in 2010 door de Amerikaan Jan Jeremy Baines, is een exclusief merk met groot respect voor traditie. De monturen en zonnebrillen worden in Amerika ontworpen en in Italië vervaardigd door zeer vakkundige ambachtslieden die hoge kwaliteit garanderen. Tavat is een design-gedreven bedrijf dat zich richt op mensen die het liefst alles uit hun leven halen en kwaliteit waarderen. Het bedrijf is gevestigd in de heuvels van Pasadena, Californië, terwijl de brillen handmatig vervaardigd worden in de Dolomieten in Noord Italië. Professor Norman Shureman van de Art Centre College of Design in Pasadena leidde het Tavat Design Team. Zijn uitgangspunt was het combineren van eenvoud met functionaliteit en het verenigen van nostalgie met moderne technologie. Zijn ontwerpuitdaging was het terugroepen van brilsuccessen uit het verleden die de tand des tijds hebben doorstaan en deze samen te

voegen met de hedendaagse technologische ontwikkelingen. Zijn vroegtijdige dood heeft de Art Centre Community zeer geschokt. Tavat blijft met elke collectie Normans ontwerpers gebruiken en blijft zo ook eer betonen aan deze bijzondere designer. Tavat vertegenwoordigt de ‘Made in Italy’ kwaliteit en elegantie met tijdloze stijl. Dit merk is ervan overtuigd dat er maar één manier is om ‘meesterwerken’ te creëren, en dat is met de hand.

Tactile


Tactile

ZOMER 2013

De Ex-Cam Ex-Cam is gebaseerd op een techniek uit de vliegtuigindustrie. Inspiratiebron is het voorwiel van het landingsgestel van een vliegtuig. Deze Ex-Cam werd genomineerd voor de Silmo d’Or in Parijs. Nieuw op de Mido 2013 was de Ex-Cam met onzichtbare flexveer aan de buitenkant. Tactile Tactile Is een scharnierpunt met verschillende flexstanden: simpel, functioneel en iconisch. Melanin Lenzen Tavat heeft voor de lenzen van de zonnebrillen gekozen voor Melanin, die de ogen beschermen

Ex-Cam

tegen UV en HEV (High-Energy Visible). TLT (Tavat Lens Technology) Melanin lenzen filteren tot 97% van het HEV licht. Het resultaat: scherp zicht, rustgevend voor de ogen en scherp contrast. Tijdens de lancering van de zomermode van White in de Denneweg te Den Haag, was Tavat importeur Herman de Jong als gast in deze herenmodezaak aanwezig om de Tavat zonnebrillencollectie aan de klanten te tonen. En met succes.

www.tavat-eyewear.com www.theyoungeyewear.nl

41 OPTIEK & MODE

Collecties Tavat omvat twee collecties: Ex-Cam en Tactile, gebaseerd op technologisch hoogwaardige scharnieren. De toegepaste materialen zijn exclusieve platen acetaat, die tweemaal gepolijst worden, en chirurgisch staal.
OPTIEK & MODE

ZOMER 2013

Beursstand Markus T

44


Shoppingcenter Eden Plaza

Strand von Mahé

Interieur optiekzaak op Seychellen

Markus T’s futuristische stand van puur aluminium, cool, maar toch open en uitnodigend, is tentoongesteld op internationale

De reis van Hamburg naar de Seychellen In oktober 2012 begon de lange reis van de beursstand van Markus T, van de haven van Hamburg naar de Seychellen aan de oostkust van Afrika. Maar liefst 2.8 ton aluminium, glas, LED verlichting, kabels, schroeven en moeren waren voor de transport veilig verpakt in enorme kratten, speciaal gemaakt om de lange reis van een paar weken in een twaalf meter lange vrachtcontainer te realiseren. Dit in de hoop dat

45 OPTIEK & MODE

‘Beyond the Sea’ Een droom… over bijzondere brillen die gepresenteerd worden in een unieke ambiance, op een van de mooiste plekjes op aarde, waar de zon altijd lijkt te schijnen en waar turquoise golven breken op witte stranden, omringd door palmbomen. Het klinkt misschien onwerkelijk, maar het werd realiteit aan het eind van vorig jaar toen opticien Hermann Holst de eerste Markus T Concept Store opende in de Seychellen. Hiermee streeft hij ambitieuze doelen na door zowel de lokale Seychellen als de veeleisende 5-sterren toeristen te imponeren met de hoogwaardige kunstproducten van de brillenfabriek.

beurzen in München, Milaan en Parijs. In de herfst van 2012 werden de onderdelen daarvan over de Atlantische en Indische oceaan verstuurd naar de eilandengroep iets onder de evenaar. Een laatste reis naar een nieuwe bestemming: de Markus T Concept Store op een heel bijzondere locatie. Tijdens het openingsfeest half december 2012 waren de gasten onder de indruk van de bijzondere ambiance. Natuurlijk waren de genodigden niet alleen Hermann Holst’s loyale klanten, maar ook ontwerper Markus Temming was aanwezig om samen met zijn team voor de noodzakelijke Duitse ondersteuning te zorgen. Hij reisde een paar dagen van te voren met 2 monteurs van Gütersloh naar de Seychellen om zijn beursstand uit 2011 voor de laatste keer op te zetten en te installeren in de Eden Plaza Shopping Mall. Met veel transpiratie, lol en gezamenlijke inspanningen was alles net vijf minuten voor het openingsfeest gereed.

ZOMER 2013

In het vorige nummer van Optiek&Mode hebt u het eerste deel kunnen lezen van een bijzonder initiatief van twee vrienden uit de optiek: brilontwerper Markus Temming en opticien Hermann Holst. Zij kwamen op het originele idee om de beursstand van Markus T uit 2011 te gebruiken als interieur van de nieuwe optiekzaak van Hermann Holst op de Seychellen. We zijn inmiddels een half jaar verder en alles is succesvol gerealiseerd. In dit nummer een vervolg op deze bijzondere onderneming!


ZOMER 2013

alles veilig zou aankomen en dat de in Gütersloh gemaakte aanpassingen, gebaseerd op de afmetingen van Holst’s winkel, correct waren.

OPTIEK & MODE

46

Zenuwslopend? Absoluut, want het werk aan de stand is niet verlopen volgens de Duitse ‘Gründlichkeit’, maar gebaseerd op foto’s en metingen doorgegeven via de telefoon, zonder informatie over deuren, ramen, hoeken, randen en elektriciteit. Dat is winkelinrichting à la de Seychellen. De mensen in de buurt van de evenaar zijn zeer ontspannen: “Don’t worry, be happy.” Mahé, 3 december 2012 Op de dag van aankomst aan het Central eiland van de Seychellen was ieder ter plekke. De onderdelen van de tentoonstellingsstand hadden de reis in een container over de zee overleefd. En Markus Temming’s team was ook veilig gearriveerd op Mahé. Ze waren zonder al te veel moeite door de douane heen gekomen met hun tassen vol gereedschap. Toen de bezoekers uit Gütersloh eenmaal hartelijk verwelkomd waren op het vliegveld door Hermann Holst en zijn vrouw Teresa, en ze hun eerste opwindende nacht in een bungalow met golfplaten dak, typisch Mahé, hadden doorstaan, kon het idee, begonnen in Parijs, eindelijk realiteit worden: het opbouwen van de stand kon eindelijk van start gaan.

Eden Plaza, 4 - 7 december 2012 “Eden Plaza” is het nieuwe winkelcentrum op “Eden Island”, een kunstmatig eiland van 40 hectare, ontwikkeld door investeerders. Aangezien het centrum eigenlijk in november al open zou gaan, waren Markus Temming en zijn team verbijsterd over het feit dat Holst’s winkel, duidelijk door diens vasthoudendheid, de enige was met ramen en deuren. De meeste andere winkels waren nog in de opbouwfase. Maar dit had ook z’n voordelen: ze konden nu gebruikt worden om de kratten in op te slaan. De heftrucks die gebruikelijk zijn in Duitsland, zijn in Mahé moeilijk te vinden. Maar de lokale pechdienst doet wel verschillende andere taken, zoals zware kratten transporteren. Dus alles was op zijn plaats en het installeren kon beginnen. Een sterk gemotiveerd team bestaande uit 3 Duitsers en Hermann Holst en 2 hulpjes werkten hard door in een temperatuur van 30°C met bijna 80% luchtvochtigheid! Het eerste grote probleem ontstond op de derde dag, toen de kasten die geïnstalleerd moesten worden in het zijgedeelte van de winkel niet pasten. Hun vakmanschap deed wonderen. Hun kracht was ook nodig op de vierde dag, toen de daken moesten worden geïnstalleerd - boven hun hoofd staande op een ladder. Een taak die zelfs de sterkste armen aan het schudden kreeg. Omdat een eilandexcursie was gepland voor de volgende dag, werd de druk


opgevoerd en het werk in de nacht voortgezet totdat de montagewerkzaamheden afgerond waren. Daarop volgde een gezellige afsluiting van de dag met de familie Hermann Holst die, ondanks het late tijdstip, niemand snel zal vergeten. Joie de vivre en gastvrijheid hebben een andere dimensie in warme klimaten dan in Duitsland op twaalf uur vliegafstand.

Tenslotte, om vlak voor vijf, was iedereen blij met het resultaat. Het buffet werd aangelegd, de mousserende wijn werd geschonken en de eerste gasten waren gearriveerd. Hermann Holst: “De opening was fantastisch! De gasten waren onder de indruk en er werd erg goed gereageerd op de winkel met zijn ongewone interieur. Ik kijk uit naar wat er komen gaat. Het vakantie ressort op Eden Island zal binnenkort voor de eerste keer volgeboekt zijn.

www.markus-t.com

Markus Temming, Martin Winter, Elmar Bettentrup, Hermann Holst

ZOMER 2013

‘Beyond the Sea’, 9 december 2012 Na een spannende dag kitesurfen en een bezoek aan de hoofdstad Victoria, werd het uiteindelijke werk voltooid aan de winkel en de voorbereiding van de grote openingsparty. En natuurlijk, op het einde was er toch nog een fout te zien: bij de ingang waren nog steeds de originele witte tegels zichtbaar, die niet met de metalen vloer van de beursstand overeenkwamen. Dus liet Markus Temming daar zand strooien, onder strenge controle op kleur en consistentie. Bleef alleen nog het probleem van de witte achterwand, die noch Hermann noch Markus mooi vond. Om dit op te lossen, verdween het duo enkele uren om aan de andere kant van het eiland een intens groene kleur te laten mengen, de kleur die ze beiden voor ogen hadden. Het kleurenschema van de winkel was duidelijk het handschrift van ontwerper Markus Temming, die onmiddellijk zijn eerste indrukken van het kleurrijke en overvloedige eiland in de winkel terug liet komen: van het weelderige groen van de planten tot aan het turquoise blauw van de eindeloze zee.

Niet alleen de internationale gasten, maar ook de Seychellen zullen worden aangetrokken door het uitgekiende design. Ik wil dat graag stimuleren door een eersteklas assortiment brillen en uitstekende service in deze eerste internationale Markus T Concept Store. Ik heb al genoten van het succes van dit idee, twintig jaar geleden in Namibië. Ik ben ervan overtuigd dat het hier even goed zal werken.” Ook Markus Temming is er van overtuigd dat het gezamenlijk ontwikkelde concept zijn vruchten zal afwerpen. Voor Markus T is deze winkel in de Seychellen een volstrekt uniek concept. Onderscheidend design op een opvallende plek. De opbouw van de winkel zullen hem en zijn team nog lang in het geheugen blijven, zoals alles op Mahé. “Voor ons was de opbouw hier een uniek avontuur met een echt geweldig resultaat”, aldus Markus Temming en voegt eraan toe dat deze ervaring ook de wens heeft opgevat om de high-class brillen en het zuivere ontwerp van Markus T ook op andere bijzondere plekken voor de mensen toegankelijk te maken.

47


Gatsby

The Gentleman

Ørgreen

ZOMER 2013

nieuws

48 OPTIEK & MODE

De Gatsby monturen refereren aan de F. Scott Fitzgerald klassieker, die de zorgeloze gekkigheid van de roerige jaren twintig weerspiegelt en het luxueuze leven van afgestudeerde Yale studenten op buitensporige feesten in New York profileert. De minimalistische herinterpretatie van de panto vorm met een matte tint krijgt een extra accent door het glimmende goud op de veren. De strakke lijnen, puristische vorm en ingetogen elegantie geven dit montuur een bijzondere uitstraling. Ørgreen heeft deze zomer drie intrigerende modellen uitgebracht, geïnspireerd door de roerige jaren twintig en vijftig. De titanium monturen zijn alle met de hand vervaardigd. Ray Charles, de legendarische meester van soul, is de inspiratiebron achter de Ray monturen. Een modern unisex montuur met een vleugje jaren vijftig. Rond maar niet cirkelvormig, vierkant maar niet hoekig. De brillen zijn verfijnd. De combinatie van het matte fond met het glimmende goud op de veren zorgt voor een origineel effect.

The Gentleman is aantrekkelijk voor de zelfverzekerde man. Zoals de naam al impliceert is dit een uitgesproken mannenmontuur. De lijnen zijn krachtig en strak en heel charismatisch door het matte zwart met gezandstraalde palladium veren.

www.orgreen.dk www.optical.nl


NAJAAR 2012

49

Thymann

OPTIEK & MODE

Optical Supply Nederland info@optical.nl / +31(0)33 4946740


OKO EYEWEAR

ZOMER 2013

Nu ook in Nederland

OPTIEK & MODE

50 Het zo populaire merk Oko is sedert 1 april ook in Nederland verkrijgbaar. De Franse Oko Eyewear Group – opgericht in 1999 door twee gepassioneerde opticiens voert de merken Oko by Oko Paris, Moko Besicles, MyMuse en Kidoko for kids. Doel van de oprichters was om de beste kwaliteit eyewear te creëren met de mooiste designs. Nu, 14 jaar later, is Oko Eyewear een solide, dynamisch bedrijf dat door de internationale opticiens wordt erkend en gewaardeerd. Vanaf de oprichting heeft Oko Eyewear gekozen voor innovatieve materialen zoals chirurgisch roestvrij staal, brons en Italiaans acetaat.

Fotografie: Alain Smilo for OKO EYEWEAR Group

De collecties zijn eigentijds en kleurrijk, ontworpen door designers die zelf ook opticien zijn, dus zowel het design als de kwaliteit en afwerking getuigen van vakmanschap. De collectie is zo breed dat iedereen er een segment in vindt dat hem of haar aanspreekt. Het motto is dan ook: ‘voor iedereen een bril’. Bij Oko Eyewear spelen waarden een essentiële rol zoals DNA, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Plezier hebben en laten zien dat je liefde voor het leven hebt zijn belangrijke speerpunten van dit bedrijf en duidelijk zichtbaar in de collecties. Bovendien wordt gevoel voor humor heel serieus genomen. Innoveren met materialen en design is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste uitgangspunten. www.oko-eyewear.com


*


Adrian Marwitz ZOMER 2013

aan het woord

OPTIEK & MODE

52

Adrian Marwitz staat voor individueel design, hoogwaardige productie ‘Made in Germany’ en een onmiskenbare hartstocht voor de bril als mode accessoire. Met deze filosofie worden de brillen uit titanium ontwikkeld en met veel precisie in een fabriek in Duitsland geproduceerd. De keuze van de fabriek brengt Adrian Marwitz terug naar de wortels van een brillendynastie die reeds in 1918 met zijn grootvader begon. De lichtgevende strepen aan het scharnier in de binnenzijde zijn een wezenlijk designelement van de bril en maken deze uniek. Vier kleurencombinaties voor de eerste tien modellen staan voor vrijheid, liefde en absolute trouw aan zijn overtuigingen.

De eerste collectie ‘Hip and Crazy Wildlife’ neemt trends over van de grote stad. De brillen worden door een select aantal optiekzaken verkocht. Adrian Marwitz is opticien en studeerde bovendien Marketing en Communicatie. Tijdens zijn optiekopleiding in Berlijn leerde hij brillen ontwerpen. “Ik ontwerp voor elke man, het doet er niet toe of hij oud is of jong, of hij woont in Londen of in een hut in de Zwitserse Alpen. Het belangrijkste is dat hij begrijpt dat brillen meer mode is dan een medisch hulpmiddel. Ik wil dat mensen er met mijn brillen beter uitzien dan zonder bril. Bovendien maakt het niet uit of hij werkt als een muziekproducer in Berlijn Centrum of als een verkeers controller in New York City. Ook een boer in Sardinië kan mijn brillen dragen. Mijn klanten moeten het fijn vinden om een ‘Made in Germany’ product te dragen van hoge kwaliteit.” Mijn filosofie over mannenbrillen: ‘Less is more’. Maar het mag niet te weinig zijn. Ik word geinspireerd door het dagelijkse leven. Het doet er niet toe of ik thuis ben in München of mijn vrienden in Berlijn bezoek of in de bergen in Oostenrijk ben. Het verschil van alle indrukken geeft me de inspiratie.”

www.adrianmarwitz.comZOMER 2013

Mykita & Moncler Gamme Rouge 2013

OPTIEK & MODE

54

Paris Fashion Week Tijdens de Fashion Week in Parijs vond de bijzondere Moncler & Mykita Gamme Rouge show plaats. De Moncler zomermode 2013 werd gecombineerd met Mykita model LINO. Het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Moncler en Mykita. www.mykita.com www.moncler.com


ZOMER 2013

55 OPTIEK & MODE


Hoet Design

ZOMER 2013

Zonnebrillen

Red Bull Racing

trend 2013

56 OPTIEK & MODE

Theo by TVS Salvatore Ferragamo

Alessi Eyes

Philippe Hoet

Serengeti


ZOMER 2013

57

VOOR VERKOOPINFORMATIE : 0182-395 770

OPTIEK & MODE

AYRTON SENNA COLLECTION ACETATE TEMPLES ELASTOMER BRIDGE INSERT


ZOMER 2013

B3117

OPTIEK & MODE

58

B5116

Baldessarini Het eigentijdse modemerk Baldessarini is voor zelfverzekerde mannen met inhoud en gevoel voor stijl en authenticiteit. Dat bewijst ook de nieuwe Eyewear collectie: mannelijk, gedurfd en eigenzinnig. Het nieuwe gezicht van de 2013 campagne, Chris del Moro, belichaamt de merkfilosofie. Hij houdt vast aan zijn jeugddromen en reist de wereld rond als professioneel surfer en artiest. De vrijheid van zijn gedachten betekenen meer voor hem dan de waarde van zijn bezittingen. Juist deze visie op het leven maakt Chris del Moro een echte Baldessarini avonturier. Mix van materialen Van high-end fashionlabel Baldessarini mag je alleen het allerbeste verwachten. Voor de brillenlijn is dan ook een mix van prachtige materialen gebruikt zoals leder, titanium en exclusieve kunststoffen in mooie, natuurlijke kleurstellingen en designs. De collectie is ontworpen in ItaliĂŤ.

B5116 Een van de nieuwe modellen is de B5116, in warme kleurencombinaties, zoals red/havana. Dit royale, pantomodel met retro uitstraling is erg geschikt voor mannen met lef die niet bang zijn om hun persoonlijkheid te benadrukken. B3117 Ook in de zon hoef je geen concessies te doen aan je stijl. De nieuwe Baldessarini zonnebrillen zijn stijlvol en bieden de beste bescherming tegen UV-stralen. Voor de zonnebril B3117 bijvoorbeeld is een stoere combinatie gemaakt van een opvallend, groot front met een fijn ontwerp van de veren in eigentijds design.

www.baldessarini.com www.rodenstock.nl


ZOMER 2013

59 OPTIEK & MODE


OPTIEK & MODE

60 ZOMER 2013


Harvey Moscot aan het woord

ZOMER 2013

MOSCOT ORIGINALS

61

“Ik heb de beste opleiding gehad van de grootsten in de optiekbranche: mijn vader Joel, mijn oom Heshy en mijn opa Sol. Ik ben ook een erkend ‘Doctor of Optometry’ met meer dan 25 jaar klinische ervaring en een Bachelor of Arts in de psychologie aan de Universiteit van Boston.”

Wat zijn uw inspiratiebronnen? “We worden zeker beïnvloed door onze eigen archieven, onze geschiedenis, New York City – verleden en heden - en de modewereld in het algemeen. Als creatieve, gevoelige mensen, worden we ook geïnspireerd door andere vormen van kunst, reizen, verschillende culturen en kleuren - van een indrukwekkend architectonisch gebouw in Thailand tot een prachtig bord met eten! We leven in een gigantische wereld vol interessante mensen, plaatsen en dingen – het enige wat je moet doen is dat opmerken ... inspiratie is overal.” Wat voor materialen worden toegepast? “Wij werken voornamelijk met de hoogste kwaliteiten acetaat en metaal, met stevige scharnierconstructies. In onze nieuwste collectie hebben we details toegepast zoals op de Windsor rim geïnspireerde brillen en ingewikkeld filigraan.”

OPTIEK & MODE

“Wij hebben een klein team dat al jaren lang nauw samenwerkt, waaronder ikzelf, mijn mededirecteur, Wendy Simmons en Santiago Siguenza. Omdat ik al mijn hele leven in de optiek zit, is het heerlijk om mijn ervaringen en expertise te combineren met het beste van ieders creatieve ingevingen. Het werk en de invloeden van vele grote ontwerpers zijn zeker een deel van mijn DNA”, aldus Harvey Moscot, die al vanaf zijn tiende werkte in de Moscot winkels met het verkopen en ordenen van brillen.


ZOMER 2013

En kleuren? “Onze originals zijn gebaseerd op ons familiearchief, dus we houden ons aan kleurenschema’s uit de tijden die schildpad, zwart, blond, olijf, vleeskleur en zwart kristal combinaties omvatten. Voor onze zonnebrillen gebruiken we echte glazen lenzen en lenskleuren: de ‘old school’ kleuren die voor het eerst door ons gefabriceerd werden in de jaren ‘40. Voor onze Spirit en Sun collecties hebben we een breder palet en we houden van experimenteren op basis van onze eigen smaak en wat wij denken dat onze fans zullen waarderen.”

OPTIEK & MODE

62

Wat is uw filosofie over mannenbrillen? “Klassieke tijdloze ontwerpen raken nooit uit de mode. Ze zijn onafhankelijk van trends. Denk aan een spijkerbroek, een wit T-shirt of een paar klassieke wingtip schoenen. Brillen zijn uitgegroeid tot een vorm van zelfexpressie. Het kan iemands uiterlijk drastisch veranderen. Dat maakt het zo boeiend. De ‘Lemtosh’ is hier een goed voorbeeld van. Deze staat geweldig bij verschillende type mensen!” Voor wat voor type mannen ontwerpt u? “De Moscot fan is meestal een creatief type uit de binnenstad, maar we ontwerpen onze collecties niet met een specifiek type man in ons achterhoofd. Onze ontwerpen hebben een brede aantrekkingskracht. Dat is echt belangrijk voor ons en stellen we ook erg op prijs. Belangrijkste eigenschap van onze fans is vertrouwen in zichzelf – het aangeboren vermogen om verschillende items te combineren. Mensen met een goed gevoel voor mode weten wat voor henzelf werkt en ze gaan daar ook voor. Ze jagen niet op modetrends.”

Miltzen

ZEV clip-on

Lemtosh

www.moscot.com www.sightstylers.com Tel. +31 - 06 10956112.

Jacob


ZOMER 2013

63 OPTIEK & MODE


ZOMER 2013

Porsche Design

OPTIEK & MODE

64

Porsche Design bestaat al sinds de jaren ’70. Ferdinand Alexander Porsche, de ontwerper van de Porsche 911, wilde meer ontwerpen dan alleen auto’s. Zo ontstond de Porsche Design Studio met producten als horloges, lederwaren en zelfs keukens. Natuurlijk ontbreken ook brillen niet in het assortiment van Porsche Design. De brillen zijn een prachtig staaltje vakmanschap, gecombineerd met de nieuwste materialen, zoals carbon, titanium en krasvaste polycarbonaat glazen. Vele internationale celebrities zijn fan van de brillen van Porsche Design. Zo worden David Beckham, Lenny Kravitz, William James Adams, beter bekend als Will.i.am, en Prince regelmatig gespot met een Porsche Design zonnebril.

Nieuws Porsche Design Eyewear Dit voorjaar introduceert Porsche Design Eyewear de zonnebril op sterkte. Goed nieuws voor brildragers met een voorliefde voor design en stijl! Er is al een Porsche Design zonnebril op sterkte vanaf € 249 (enkelvoudig) en € 349 (multifocaal). Ook gepolariseerd glas, dat hinderlijke schitteringen op het water of wegdek weghaalt, behoort tot de mogelijkheden. De Porsche Design zonnebril op sterkte is verkrijgbaar bij een select aantal zelfstandige opticiens in Nederland. www.porsche-design.com www.rodenstock.nl


ZOMER 2013

65 OPTIEK & MODE


Traction Productions ZOMER 2013

Thierry Gros aan het woord

OPTIEK & MODE

66

“Traditioneel is Traction gefocust op collecties voor vrouwen, maar ik ontwerp graag mannenbrillen. Ik vind het een uitdaging omdat mannen meer angst hebben voor het dragen van opvallende brillen. Bijna dertig procent van de collectie bestaat uit mannenmonturen. Er zou geen Traction voor vrouwen bestaan zonder de mannen!”, aldus art director Thierry Gros van Traction Productions. Wat is uw designfilosofie voor mannenbrillen? “We proberen een heel simpele filosofie te volgen: we proberen monturen te ontwerpen die mannen zonder problemen willen dragen. Daarvoor zijn we een elegante lijn aan het creëren met slanke vormen, maar niet te excentriek. In feite houden we de vormen voor mannen heel klassiek. Wij trachten de Franse elegantie perfect te mengen met de Californische stijl: modern en verfijnd. Traction volgt een ‘aesthetische split’. Dit basisidee passen we ook toe bij de mannencollectie, maar in mindere mate. We ontwerpen voor kunstzinnige mensen die speciale aandacht besteden aan hun stijl. Ze accepteren zichzelf volledig en willen hun eigen persoonlijkheid via de bril uiten.” Welke materialen en kleuren gebruikt u? “Metaal en kunststof. Na de hevige kunststof

Kepler Blurange

trend van de laatste jaren gebruiken we steeds meer metaal. Wat kleuren betreft geven we de voorkeur aan natuurlijke tinten zoals schildpad of hoorn.” Wat vindt u van de mannenbrillenmode anno 2013? “Naar mijn mening komt het einde van de kunststof trend met het einde van retro mode. Ik heb ook gemerkt dat pilotenvormen nog overal te vinden zijn.” www.traction-prodlunettes.comMANNENBRILLEN Courage Verkrijgbaar in 4 kleuren: blank/kristal grijs/rood zwart/kristal rood/zwrt

ZOMER 2013

Maat: 53/19 Materiaal: acetaat

OPTIEK & MODE

68

Dit transparante montuur met een fijne emaillelaag weet op een subtiele manier moderniteit en allure te combineren.

Taillefer Verkrijgbaar in 4 kleuren : antraciet/zwart bruin/groen zwart/blauw rood/grijs Maat: 54/20 Materiaal: metaal

Zowel de kleuren als de vorm combineren op een subtiele manier soberheid en uitstraling met elkaar. De dikte van het gebruikte materiaal geeft karakter aan dit montuur en zorgt voor klasse en tijdloosheid.

Archimede Verkrijgbaar in 4 kleuren : ebbenhout zwart oud zilver oud goud Maat: 46/20 Materiaal: metaal

Dit metalen montuur met elegante vormen geeft de bril een retro stijl. Wat dit montuur bijzonder maakt is het feit dat de bovenkant van de cirkel de lijn van een wenkbrauw volgt.“In 2008, vijf jaar geleden, startte ik mijn bedrijf L.G.R., afkomstig van de initialen van mijn naam Luca Gnecchi Ruscone. Vier jaar daarvoor, in 2004, vergezelde ik mijn grootvader naar Afrika, in Eritrea. Hij was daar oorlogsfotograaf in de dertiger en veertiger jaren. Na de oorlog besloot hij een winkel te openen en werd distributeur van Leica en Kodak en importeerde brillen uit Italië.

ZOMER 2013

Divo

OPTIEK & MODE

70

L·G·R· Luca Gnecchi Ruscone aan het woord Luca Gnecchi Ruscone

In de jaren 50 bestonden er nog geen grote merken. Brillen werden vervaardigd in kleine bedrijven in kleine aantallen. Ik was gefascineerd door wat ik in Eritrea ontdekte: prachtige brillen. Erg eenvoudig, zeer hoogwaardig van kwaliteit en met gevoel voor stijl. “ Aan het woord is Luca Gnecchi Ruscone, die wij ontmoetten op de Mido in Milaan. Een designer en econoom met een interessant verhaal. “Ik had nooit in deze business gezeten. Ik studeerde economie in de USA en werkte voor een Amerikaans bedrijf in China, maar ik had altijd een gevoel voor stijl in objecten. Ik was erg gefascineerd door de brillen van mijn


Zanzibar

Ik vond een oude factuur tussen de oude documenten van mijn grootvader en daar stond een telefoonnummer op, dat niet werkte. Maar ook een adres. Ik ging daar naar toe, vond de familie die in de jaren ‘70 hun bedrijf hadden gesloten. Door de industrialisatie waren vele kleine bedrijven failliet gegaan. Ze stopten in de jaren 70, maar hadden hun machines behouden. Het waren vintage machines die de brillen op een andere manier vervaardigden. Wel traag,

Start L.G.R. In 2008 startte ik het bedrijf. In het begin werkte ik vanuit het appartement van mijn moeder in Rome. Na een jaar kreeg ik een kantoor, nam vervolgens een secretaresse aan, daarna iemand voor de verkoop en een assistent in het magazijn. Nu zijn we met 10 medewerkers, met 50 modellen en doen het heel goed. Zes maanden geleden werd ik vader en ben heel gelukkig. Afrika. Alle modellen zijn genoemd naar Afrikaanse steden, zoals Casablanca, Alexandria, Massawa. Afrika is erg belangrijk voor mijn familie omdat mijn moeder daar geboren is en mijn grootvader daar vele jaren woonde. Mijn vader woont in Kenia sinds 20 jaar. Het is een prachtig land dat me altijd heeft geboeid.

71 OPTIEK & MODE

Drie maanden lang heb ik vele fabrieken bezocht, maar niemand was enthousiast om mijn brillen te fabriceren. Ik ging toen terug naar mijn grootvader in Florence en vroeg hem waar hij deze brillen had laten maken. Hij zei: “Luca, we praten over 60 jaar geleden. Ik weet zeker dat ze niet meer bestaan!”

maar op een betere manier. Toen probeerde ik deze familie over te halen om een kleine collectie voor me te maken. Ze zeiden: “Nee, dat kan niet, we hebben geen materialen, we hebben geen contacten meer.” Ik ging toen met de modellen en materialen naar China, liet een kleine collectie van 200 modellen maken en verkocht ze aan vrienden en sommige winkels. Daardoor ontstond mond-op-mond reclame. Na twee jaar kreeg ik interesse van celebrities en tijdschriften die de brillen wilden zien en het verhaal wilden horen. En zo begon L.G.R.

ZOMER 2013

grootvader en nam een handjevol mee naar Italië. Ik wilde ze eigenlijk alleen maar laten zien aan mijn moeder, mijn zuster en mijn vriendin. Iedereen vond het prachtige objecten en accessoires. Toen kreeg ik de gedachte om er iets mee te doen. Ik probeerde ze in Noord Italië te laten produceren waar alle fabrieken zijn, maar het lukte me niet. Ik was een 25-jarige student, zonder geld en geen expertise op dit gebied. Ik had wel enthousiasme en visie over hoe de zonnebrillen moesten worden, maar niemand begreep het.


ZOMER 2013

Nairobi

OPTIEK & MODE

72

Ik wilde in de brillen de elegantie en tijdloosheid van de Italiaanse stijl combineren met het avontuurlijke en de ruwheid van Afrika. Zoals bijvoorbeeld de glazen. We gebruiken glazen lenzen van Barberini, sommige gepolariseerd, sommige mirror. De organische lenzen worden door Zeiss geleverd. Er staat geen logo op de brillen. Het zijn strakke modellen. Kwaliteit Alles draait om kwaliteit. Ik wil de beste kwaliteit voor de beste prijs. Tegenwoordig koop je het merk. Je betaalt voor made in Italy en bijvoorbeeld voor de naam Gucci. De kwaliteit is er niet meer. Dat is de laatste 10 à 15 jaar aan de gang. We zijn massa-consumenten geworden. Mensen kijken niet meer naar belangrijke details die voor mij fundamenteel zijn: eenvoud, authenticiteit en kwaliteit. Ik weet niet waarom, maar de huidige consumenten kijken naar statements, niet meer naar kwaliteit. Dat is ‘smoke in the air’, gebakken lucht. Als ik voor mannen ontwerp dan zie ik mezelf voor ogen. Ik maak wat ik graag zou willen dragen. Maar ik word ook beïnvloed door de mode en alles wat er om mij heen gebeurt.

Mijn ‘critici’ zijn mijn vrienden, mensen met dezelfde lifestyle. Ik respecteer hun mening en ook mijn moeders, vaders en grootvaders mening zijn erg belangrijk voor mij. Kleuren Ik werk altijd met simpele kleuren, die gelinkt moeten zijn met mijn achtergrond. Ik doe niet mijn best om iets super speciaals te maken. Het zijn kleuren van Asmara, een plaats in het hart van Afrika met een stralende zon. De gebouwen zijn ruw en geruïneerd door de tijd. Het zijn vervaagde kleuren met de lichten van Afrika. Nieuwe modellen Twee keer per jaar lanceren we nieuwe collecties. Een optische collectie op de Silmo in Parijs en een zonnecollectie op de Mido in Milaan. In Milaan hebben we vijf nieuwe zonnebrillen gelanceerd. Combinaties van acetaat en metaal met Zeiss lenzen. En twee acetaat modellen. Een voor vrouwen en een unisex. Sommige zijn gepolariseerd, sommige dégradé en sommige spiegel.”

www.lgr-sunglasses.com www.magali-occhiali.comMaybach ZOMER 2013

Icons of luxury

OPTIEK & MODE

74 Monarch I

De naam en de kwaliteit van het luxe merk Maybach zien we terug in brillen en accessoires. Deze producten zijn vervaardigd van superieure materialen, hebben een buitengewoon design en zijn tot in detail bewerkt. In wereldwijd geselecteerde luxe optiekzaken zijn de Maybach producten verkrijgbaar. De monturen zijn met de hand vervaardigd van prachtige materialen zoals hoorn, titanium, leer en fijn hout. De afbeelding rechts toont de Patron I. Een sportieve, elegante zonnebril. www.maybach-luxury.com

Met diamanten en 18 karaats massief wit, geel en rosĂŠ goud, zijn de monturen van de exclusieve Limited Gold Editions van Maybach Eyewear ware juwelen. Zoals de Monarch I. Maybach presenteert sinds kort ook lederen accessoires voor mannen zoals tassen, laptop hoezen, sleutelringen, iPhone hoesjes en portemonnees.


ZOMER 2013

75 OPTIEK & MODE


ZOMER 2013 OPTIEK & MODE

76

Van optiekzaak tot wereldbedrijf


20 jaar Götti Switzerland In 2002 werd Felix Moreno de nieuwe salesmanager en partner van het bedrijf. In 2008 won Götti Switzerland de Swiss Economic Award voor jonge ondernemers en in 2010 presenteerde het merk een geheel nieuw veerscharnier, Spin & Stow. De draaiende veer maakt het mogelijk om de bril extra plat op te vouwen.

Sven Götti: “Kan een bril onweerstaanbaar zijn? Voor mij in elk geval wel. Wanneer ik het voltooide product na het ontwerp- en productieproces in mijn handen houd en ik met het resultaat tevreden ben, dan kan een bril mij heel gelukkig maken. Wat is er beter dan voor te stellen dat juist deze bril de juiste persoon vindt om door gedragen te worden?’’

www.gotti.ch www.opticalagency.nl

77 OPTIEK & MODE

Nu, in 2013, wordt de ‘twintigjarige’ in dertig verschillende landen verkocht bij vooraanstaande opticiens, heeft het bedrijf een staf van twintig werknemers op het hoofdkwartier in Wädenswil en achtentwintig agenten over de gehele wereld. Door het hoogwaardige design en de innovatieve technologie kan Götti zichzelf rekenen tot de professionals in de optiekindustrie.

ZOMER 2013

In 1993 openden Sven Götti en Urs Niederer de optiekzaak Götti + Niederer in een statig patriciërshuis in Luzern, Zwitserland. De moderne uitstraling en het selectieve assortiment van de winkel leidden al gauw tot succes. Dit motiveerde Sven Götti om zijn droom van een eigen brillencollectie te verwezenlijken. Een jaar later lanceerde Sven zijn eerste buffalo hoornen collectie. Deze lijn had zoveel succes dat hij besluit om verder te gaan. In 1997 lanceerde hij zijn eerste titanium en acetaat lijnen in de vernieuwde showroom in Luzern. Een jaar later verhuisden de designafdeling en het verkoopkantoor van Götti Switzerland naar Waderswil. Inmiddels werden deze collecties verkocht in twintig verschillende landen.


Van der Leeuw Optiek ZOMER 2013

Delft

OPTIEK & MODE

78

Op een van de mooiste plekken in Delft, aan de Koornmarkt hoek Oude Langendijk, is sedert 1968 Van der Leeuw Optiek gevestigd. Het begon als een klein winkeltje aan de Koornmarkt en is in de loop der jaren uitgebreid tot een ruim pand van 475 m2, waarin alle afdelingen op verschillende etages zijn ondergebracht. De winkeletage op de begane grond heeft een oppervlakte van 140 m2. In de kelder bevinden zich de oogmeetruimtes en een kleine werkplaats. De begane grond is de winkel met twee aparte afdelingen: brillen en zonnebrillen. De eerste etage omvat contactlenzen, EyeScan en VisionScan. Op de tweede etage zijn de lunchruimte, slijperij en kantoren ondergebracht en de derde etage

is ingericht als voorraad. Dit jaar, een week voor Pasen, vond de ‘feestelijke opening’ plaats van de laatste verbouwing. Dit keer geen brekerijen, maar het aanpassen van het interieur. Los van het moderniseren en verfrissen van het interieur, was de beperkte lichtinval de belangrijkste reden voor de verbouwing. Door de dichte etalages werd de winkel behoorlijk afgesloten van de straat, waardoor er weinig licht naar binnen en naar buiten kwam en de mensen van buitenaf nauwelijks naar binnen konden kijken. Bovendien was meer licht van belang bij het uitzoeken van een nieuwe bril. De dichte luiken zijn vervangen door open houten jaloezieën, waardoor de winkel heel lichtZOMER 2013

van uitstraling geworden is. Ook qua logistiek is de inrichting praktischer geworden. Door het verplaatsen van de balie is er meer ruimte vrijgekomen.

OPTIEK & MODE

80

Kleuren en materialen Er is gekozen voor natuurtinten wit, grijs en donkerbruin. Wit corian wordt gecombineerd met lichte houtsoorten. Ook vilt en leer zien we in kasten en op stoelen terug. Luxe, maar niet chic. Alles is heel toegankelijk voor het gemêleerde publiek dat de winkel bezoekt. Het is een winkel van deze tijd geworden die je uitnodigt om naar binnen te gaan. De brillencollectie omvat 2000 monturen en 600 zonnebrillen. Door de goede verkoop is Van der Leeuw continu bezig met het aanpassen van de collectie om de voorraad constant te houden. Hoewel het altijd al druk was bij Van der Leeuw, heeft de verbouwing vanzelfsprekend nieuwsgierigheid opgewekt. Via uitnodigingen en nieuws in de pers zijn ook nieuwe klanten een kijkje komen nemen. Van der Leeuw heeft veel jonge klanten. Het is natuurlijk een studentenstad, maar los daarvan komen er ook veel jonge gezinnen. WSB Interieurbouw heeft het gehele proces gerealiseerd: van ontwerp tot aflevering. De verbouwing is in twee fases gerealiseerd en de winkel is geen dag dicht geweest. Van der Leeuw heeft zich niet door andere winkels laten inspireren. WSB heeft een aantal ontwerpen

gemaakt, waarop steeds verder werd doorgeborduurd. Als wij de winkel gaan bekijken op een druilerige zaterdagmiddag is het gezellig vol bij Van der Leeuw. Het is een komen en gaan van mensen. Dat ‘shopeffect’ is zeker gelukt. Zowel bij de zonnebrillen als bij de monturen heerst een vrolijke bedrijvigheid. Veel bezoekers zijn zonnebrillen aan het passen, want het moet toch wel eens mooi weer worden. Anderen zitten aan de tafels om een nieuwe bril te kiezen. De drie in- (en uit-)gangen komen goed van pas want zo loopt niemand elkaar in de weg. Het interieur is erg smaakvol en rustig gehouden. De heer Rob Van der Leeuw over het resultaat: “Indrukwekkend wat je met licht kunt bereiken. De presentatie van onze producten is hierdoor zoveel mooier geworden. Daarbij is de sfeer ontspannen gebleven en is de wens om te kopen toegenomen. De oude elementen van het rijksmonument waarin we zijn gevestigd, gecombineerd met de interieurbeleving van nu, maakt onze winkel zo uniek.” M.N.

www.vdleeuwoptiek.nl www.wsbinterieurbouw.nl


ZOMER 2013

81 OPTIEK & MODE


Optiek&Mode integraal op de website

ZOMER 2013

www.optiekenmode.com

OPTIEK & MODE

82

Dit nieuwe nummer is integraal op de website te lezen, met links naar adverteerders. Ook oude uitgaven kunt u op uw gemak lezen. FACEBOOK Vrijwel dagelijks houden wij belangstellenden op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van brillenmode, mode, accessoires en lifestyle via onze facebook page: Optiek&Mode magazine Als u deze pagina leuk vindt, dan krijgt ook u het nieuws te zien.

COMMA PUBLISHING Optiek&Mode magazine is onderdeel van Comma Publishing: www.commapublishing.com facebook: Comma Publishing Shops Limited magazine is onderdeel van Comma Publishing: www.shopslimited.com facebook: Shops Limited Comma Publishing is ook uitgever van (kunst) boeken en catalogi.C O N C E P T s T r aT E g y

-

sTOrEdEsigN

-

PrOjECTENgiNEriNg

-

PrOduCTiON

ONs iNdusTriëlE PrOduCTiEPrOCEs zOrgT vOOr sChErPE PrijzEN

rETail dEsigN EN TurN kEy rEalisaTiE dOOr wsb zOrgT vOOr COmmErCiEEl suCCEsvOllE wiNkEls w s b s C h E r P E N z E E l N l T + 3 1 ( 0 ) 3 3 2 7 7 1 7 1 4 w w w.w s b i N T E r i E u r b O u w. N l