Page 1

2010

nr4 Så är det att vara ny i Scouterna

Inga fler kalla öron - stort mösstest Lär dig allt om muskler Julklappsdags!


inuti Chefredaktör Malin Haawind malin.haawind@scout.se

JAG KOMMER TYDLIGT ihåg min första arbetsdag på Scouterna. Jag var väldigt nervös. Jag var aldrig med i Scouterna som barn, och därför var hela scoutvärlden ny för mig och jag var lite orolig att jag inte skulle passa in. Det är alltid lite läskigt att börja på ett nytt jobb, i en ny skola eller klass eller på en ny fritidsaktivitet. Man vet inte riktigt hur de andra är, hur de brukar prata och vad de brukar göra. Man vill gärna bli omtyckt direkt, men samtidigt vill man bara vara sig själv utan att tänka efter så mycket. I det här numret av Scouten har vi ett reportage om sprillans nya scouter, och de verkar ha funnit sig till rätta i scoutvärlden. Det gjorde jag också ganska snabbt. Jag är inte så bra på att slå upp ett tält, men jag är bra på andra grejer, att skriva till exempel. Och mina jobbarkompisar här på Scouterna gjorde att jag kände mig välkommen, trots att jag kanske inte vid en första anblick såg ut att passa in. Till er som är rutinerade scouter säger jag: tänk på att ta emot nykomlingar på ett bra sätt, försök att få alla att må bra och trivas. Och till alla därute som är ganska nya inom Scouterna säger jag bara: hjärtligt välkomna! Ha en bra scoutvinter!

Nybörjare. Nya kompisar och nya aktiviteter, det är mycket nytt när man precis börjat i Scouterna. Följ med när seglande spårarscouter från Solna kastar loss. sid 4 Håll huvudet varmt. Scoutens tespatrull har testat mössor. Kolla in vilka som är bäst och vilka du ska undvika. sid 8

Slå in i egen stil. Snart är det dags! Med hjälp av naturen och lite gammalt papper kan du få till alldeles unikt inslagna julklappar. sid 12

Scouten nummer 4 2010 Omslagsbild: Christoffer Munkestam Chefredaktör: Malin Haawind Vikarierande redaktör: Åsa Kahn Ansvarig utgivare: Maria Graner Postadress: Scouten, Svenska Scoutrådet, Box 42 034, 126 12 Stockholm. Telefon: 08 - 555 06 512 E-post: scouten@scout.se Hemsida: www.scout.se/scouten Annonsbokning: Annonssäljarna telefon 08-522 812 54, mail hans.simons@annonssaljarna.se Form: John Losciale och Eva Karlsson Layout: Malin Haawind och Åsa Kahn Tryckeri: Sörmlands Grafiska Nästa nummer: Scouten nr 1/11 utkommer 5/2 För adressändring, prenumerationsärenden och frågor om utebliven tidning, kontakta ditt scoutförbund. Svenska Scoutförbundet, Frälsningsarméns Scoutförbund: 08-568 432 00 SMU-scout: 08-545 91 530 KFUK-KFUMs scoutförbund: 08-677 30 50 Nykterhetsrörelsens Scoutförbund: 08-672 60 80 Scouten är en medlemstidning för alla scouter under 13 år i Sverige. Tidningen ges ut av Svenska Scoutrådet och utkommer med fyra nummer per år. De fem scoutförbunden i Sverige står tillsammans bakom utgivningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera, korta och tacka nej till insänt material. Vi ansvarar inte för material som vi inte har beställt. ISSN: 1654-1286. Tsupplaga 40 700.

1 scouten 2


– KATTER ÄR BÄST ... Leon Vibäck, 11. ... jag har en katt hemma som heter Nisse. Han är fin och jag gillar honom väldigt mycket.

–NÅGOT PÄLSDJUR ... Elias Sandgren, 10. ... tror jag. Jag har haft två marsvin förut. Jag hoppas att jag kommer få ett akvarium när jag fyller år.

vilket är ditt favoritdjur? Fem scouter om fyrbenta KOMPISAR KOMPISAR..

Text & foto Marika Persson

– MITT FAVORITDJUR ... Tove Rydén, 11. ... är dvärghamster. Jag hade en förut, men den dog för fem månader sedan. Nu vill jag ha en sköldpadda i stället.

– JAG GILLAR NÄSTAN ALLA DJUR... Adina Koch, 10. ... det är så kul att leka med dem. Jag har en katt så jag väljer det som mitt favoritdjur. Jag älskar katter!

– JAG GILLAR MARSVIN ... Folke Bylund, 10. ... bäst eftersom man kan hålla i dem och klappa dem. Jag tycker att det är jättekul med djur, men jag har aldrig haft något eget.

scouten 32


Fredrika Fried, Rebecca Friedman, Carl och Alexander Nilsson.

redo för äventyr Få nya kompisar, lära sig segla eller leka. Det finns många anledningar att börja i Scouterna. Scouten träffade ett gäng nya spårarscouter. Text Emma Casserlöv Foto Christoffer Munkestam

Det blåser kallt

från vattnet och solen går snart ner. Men för elva spårarscouter i Solna är lite höstkyla inget som avskräcker. I kväll ska de ju få segla! Deras kår är en sjöscoutkår och under våren och sommaren är de ofta ute på sjön. Men nu är hösten här och det är årets sista seglingsmöte, sedan blir det för mörkt och kallt på kvällarna.

4  scouten

Många börjar i Scouterna på hösten, så är det också i Solna Sjöscoutkår. De flesta av spårarna är nya och har bara varit med på ett eller ett par möten tidigare. Annie Lindqvist, åtta år, är med för första gången. Hon följde med sin klasskompis Julia Altuaz. – Det lät kul när Julia berättade om vad man gör på Scouterna. Hon har berättat

att de seglar mycket, berättar Annie. För de flesta verkar seglingen vara det som har gjort att de har börjat i just den här scoutkåren.

Men det finns andra anledningar också. Kompisarna till exempel. Felix Olsson som bara har varit med någon gång tidigare tycker att det är lätt


att skaffa vänner i Scouterna. Men så är det kanske inte för alla, påpekar Gertrud Ericsson. – Det kan vara svårt att hitta kompisar om man är blyg, säger hon. Fast spårarna i Solna Sjöscoutkår verkar redan känna varandra ganska bra. De leker några uppvärmningslekar och lär sig fort namnen på sina nya patrullvänner.

Julia Altuaz och Alma Rivarola Baraibar

Efter lekarna

är det dags för det som många har längtat efter – seglingen! Ledaren Martin Nilsson går igenom vad som är viktigt att tänka på, till exempel att man aldrig får stå upp i båten. Rebecca Friedman har redan seglat »Spårarna i Solna Sjömånga gånger efterscoutkår verkar redan som hennes familj känna varandra bra. De har en egen båt, men lär sig fort namnen på sina hon lyssnar noga nya patrullvänner.« ändå. – Man måste lyssna på ledaren för man kan skada sig jättemycket annars. Man kan få bommen i huvudet och falla i vattnet, säger hon.

När det kommer nya scouter till patrullen behöver ledaren upprepa viktiga saker så att alla lär sig. Det kan bli lite tjatigt, men det är nog bra att få lite repetition även för den som kan. Och fastän man som Rebecca är en van seglare så är mycket annat nytt i Scouterna. Rebecca ser särskilt fram mot hösthajken då de ska tälta utomhus. Men nu är det dags att segla! Scouterna tar på sig flytvästar och går ut på bryggan. Halva patrullen får plats i båten tillsammans med ledaren Martin, resten får leka på land i väntan på sin tur.

Fredrika Fried

scouten  5


håll huvudet va Vilken mössa VÄRMER bäst?

Snö, kyla och rusk. Vintern är här och det är dags att klä på sig. Scouten har testat mössor för alla smaker och plånböcker. Häng med testpatrullen och hitta vinterns mössa för dig! Text och foto Ebba Sang och Erik Hellström

EVEREST KNITTED WOOL HELM

HOUDINI, TOASTY TOP HAT 349 kronor, Naturkompaniet Utseende: Den här mössan är jättefin, men lila är också en favoritfärg. Det är ett superbra material, inte alls stickigt utan lent. Funktion: Den är varm hela vägen, också där uppe på huvudet. Den sitter bra och är lagom tight. Tror också att man kan ha den under en skidhjälm. Hållbarhet: Det känns som att den kommer att hålla bra. Även om man drar i den så åker den snabbt tillbaka till att vara lagom tight.

Det är roligt att testa mössor!

4  scouten

149 kronor, Stadium Utseende: Den är fin på ett gulligt sätt. Testpatrullen gillar bollen högst upp. Det är fina färger, men den är ändå ganska barnslig. »Jag hade en sån här som bebis« säger en testare. Funktion: Den värmer bra eftersom den sitter tätt mot huvudet. Det är smart att man kan knyta den under hakan, det håller fast den på huvudet. Hållbarhet: Den är stickad vilket gör att den kanske töjs ut. Men fleecen på insidan gör att den håller bättre.

BÄST!


varmt!

ISBJÖRN KNITTED CAP 249 kronor, Naturkompaniet Utseende: Isbjörnen är väldigt söt och cool och om man vill ha mycket uppmärksamhet är det här rätt mössa. Den gröna färgen gör verkligen att man syns! Funktion: Den är väldigt mjuk och skön, fast den sticks lite. Mössan sitter tight runt huvudet men det är bara bra, så man slipper få in snö på sidorna. Hållbarhet: Den ganska ljust gröna färgen gör att det lätt blir fläckar. Och skulle man ha den på Scouterna skulle den bli rejält smutsig!

SPIDERMAN 59,50 kronor, H&M Utseende: Det märks att de har försökt göra den här cool, men den blev inte så cool. Den känns väldigt barnslig och vi gillar inte utseendet. Funktion: Den är lagom spänd runt huvudet, det är bra för då värmer den utan att det känns konstigt. Den är lagom varm för hösten, men inte tillräckligt varm för vintern. Det känns direkt när det blåser. Hållbarhet: Den håller hyfsat när man prövar att dra i den, men den töjer sig lite. Håller en okej kvalitet, men inte mer än så.

Fler mössor på nästa sida!

scouten 7


FIREFLY PITEÅ BEANIE

PUMA KNITCAT BEANIE 149 kronor, Stadium Utseende: Jättefin! Passar för den som vill vara cool och snygg. Funktion: Den kliar ingenting och om man gillar mössor som hänger lite där bak är den här perfekt. Den är rätt slapp men det är bara skönt. Hållbarhet: Den här mössan är absolut inget för smutsgrisar! Materialet är rätt bra men passar nog bättre i skolan än i skogen.

8 scouten

100 kronor, Intersport Utseende: Supersnygga färger! Mössan är ganska vanlig annars men ränderna piffar verkligen upp den, Funktion: Den är rätt skön och sticks i alla fall inte. Ganska lös i storleken men det gör ingenting att den hänger ner lite. Hållbarhet: Det här är inte direkt en mössa man ska ta med sig på läger. Passar i så fall mycket bättre om man ska på finmiddag. Fin men inte så tålig mössa!

PAJALA BEANIE 60 kronor, Intersport Utseende: Färgerna passar alla och sticker inte ut så mycket. En helt vanlig mössa som man kan ha när man inte vill ha jättemycket uppmärksamhet. Funktion: Den är väldigt varm och mjuk men den sticks rätt mycket. Särskilt när man börjar bli lite svettig i pannan — inte alls särskilt skönt! Hållbarhet: Passar verkligen i skogen! Om man hoppar runt mycket och så så syns det inte att det blir fläckar på mössan. En rejäl mössa!


nytthett

djur lever farligt

Det finns många djur i världen som riskerar att dö ut. En femtedel av alla djur som finns är utrotningshotade. Det betyder att risken är stor att det inte kommer finnas några sådana djur kvar överhuvudtaget om några år. Men forskare säger att det fortfarande finns hopp för en del djur, så länge människor fortsätter att jobba för att stoppa utrotningshoten. Till exempel genom att stoppa olaglig jakt på hotade djur och genom att minska utsläpp från exempelvis bilar. Några utrotningshotade djur: • Elefant • Delfin • Lodjur • Tiger • Orangutang • Fjällräv • Säl • Varg • Panda • Isbjörn

Hörreni! Det närmar sig jul. Dags att öppna luckor, tända ljus, smaska pepparkakor och skriva önskelistor. Kanske ska till exempel Spårarboken eller Upptäckaren stå med på listan?

Foto: Istockphoto

Sex av tio barn gillar inte skolmaten. Det visar en undersökning som Lilla Aktuellt har gjort. Scompis säger: bättre käk nu!

scouten 7 9


så funkar det

muskler De gör att du kan prata, spela fotboll och stiga upp ur sängen på morgonen. Rumpan är den största och den minsta sitter i örat. Det handlar om dina muskler! Text Emma Casserlöv Foto Istockphoto

UTAN MUSKLER skulle våra kroppar rasa ihop till benhögar. Musklerna binder ihop hela kroppen och gör att vi kan röra oss. De är många och samarbetar med varandra – för att säga ett enda ord används till exempel 70 olika muskler! De flesta av kroppens ungefär 650 muskler är skelettmuskler. De kallas så eftersom de sitter utanpå skelettet. Det är skelettmusklerna som syns och ger våra kroppar form. Hjärnan skickar signaler till musklerna när de ska röra sig – den talar om ifall de ska dra ihop sig eller slappna av. En annan sorts muskler är de glatta musklerna. De finns i väggarna på våra organ, till exempel i tarmarna, ögonen och magen. De jobbar mer automatiskt – till exempel med att föra fram maten i tarmarna – och vi märker knappt av att de arbetar. I hjärtat finns en väldigt speciell muskel som inte finns någon annanstans i kroppen. Den blir aldrig trött, kan dra ihop sig av sig själv och behöver alltså inte samarbeta med andra muskler. Hjärtmuskeln ser till att blod pumpas runt i hela kroppen.

10 scouten

VISSTE DU ATT: • Kvinnans livmoder är en av de starkaste musklerna som finns. Det är för att kvinnan ska orka pressa ut barnet när det föds.

• Om man gör en rörelse tillräckligt ofta blir den

automatisk – man behöver inte fundera på hur man ska springa eller sparka på en fotboll när man har gjort det många gånger. Det kallas för muskelminne. Ju mer man tränar på en rörelse, desto bättre blir man på den!

• Tungan är speciell. Det är den enda muskeln som

bara sitter fast i ena ändan. Den har dessutom många likheter med elefantens snabel, eftersom den inte har några hårda skelettdelar i sig.


Frågor och svar Vad består musklerna av? Muskler är uppbyggda av muskelfibrer. De sitter ihop som ett gummiband som kan sträckas ut och dras ihop. När muskeln är avslappnad ligger fibrerna i långa strängar som täcker varandra ibland. Men när muskeln jobbar glider strängarna över ovanpå varandra och muskeln blir tjockare. Prova att spänna din biceps (muskeln på framsidan av överarmen). Visst blir muskeln hårdare och tjockare?

Vad behöver musklerna för att arbeta? För att musklerna ska orka jobba behöver de energi, som vi får i oss genom maten. Ju mer man anstränger musklerna, till exempel om man idrottar, desto mer behöver man äta för att musklerna ska kunna växa sig starkare. Hur mycket väger musklerna? Ungefär halva kroppsvikten utgörs av muskler. Om du väger 40 kilo är alltså 20 kilo bara muskler! Muskler väger mer än fett — man kan alltså gå upp i vikt av att träna mycket.

Källa: Slå upp mig, Bonnier Carlsen.

scouten scouten 11 9


fixa själv

Finns det några snälla scouter?

julklap Text Malin Dunfors Foto Malin Dunfors och Istockphoto

DET HÄR BEHÖVER DU:

• tejp • sax • tidningspapper/gammalt omslagspapper • Band/snöre • naturgrönt (löv, kvistar, kottar med mera.)

VILL DU ATT dina paket ska vara de finaste under granen? Men du har varken presentpapper eller tjusiga band? Det är lugna puckar, det är bara att ta vad man har hemma. Kanske har du samlat på dig en massa papper och snören som du kan återanvända? Istället för presentpapper kan man lika gärna ta tidningspapper, aluminiumfolie eller vanligt brunt omslagspapper. Gamla julkort och frimärken kan användas igen som dekorationer eller julklappsetiketter. En idé är att klippa ut bokstäver (till exempel första bokstaven i namnet på den som klappen är till) från vykort och knyta fast dem på paketen med snören.

Ho, ho, ho! Nu börjar det lida mot jul och med lite tur har det redan fallit snö. Det är ett fasligt julbakande, pyntande och polerande inför vinterns allra största dag. Och så ska det slås in julklappar förstås. Men hur började traditionen med julklappar egentligen? Antagligen härstammar den från 1700-talet, då man i juletid i Sverige knackade på hos någon bekant och när dörren öppnades slängde in ett paket i huset. Det busades ofta och istället för ett paket kom ett vedträ farandes, med en liten dikt på. Då gällde det att snabbt springa iväg innan mottagaren i fråga hann se vem som levererade det hårda skämtet. Det är från denna knackning på dörren som ordet »julklapp« härstammar och den skämtsamma versen på vedträet är föregångaren till dagens julklappsrim.

12 scouten


ppsdags! naturliga paket Slå in julklappen i vanligt vitt omslagspapper (det spelar ingen roll om pappret är lite skrynkligt). Knyt ett band eller snöre runt paketet och dekorera med höstlöv eller kvistar som du sparat eller levande julgrönt som granris och kottar.

personligt pyssel Har personen du slår in till något favoritintresse – skidåkning, matlagning eller en speciell tecknad serie? Spara helt enkelt sportsidorna i dagstidningen, ta ut receptsidorna från en veckotidning eller klipp ut flera omgångar av en serie, som du sedan kan använda som presentpapper. Lite tejp är allt som behövs för att slå in paketet, vill du göra det mer jullikt – knyt rött band runt.

present i karamell När du gör smällkarameller, passa på att stoppa in en julklapp i en karamell – klart!

överraskande omslag Vill du vara riktigt miljövänlig, behöver du inte ens slå in i papper. Använd tyg och udda förpackningar: stoppa en klocka i en strumpa, en bok i en tygpåse eller en halsduk i en fruktlåda.

färgtema Låt varje familjemedlem få en särskild färg, då behöver du inte använda julklappsetiketter på alla paket och det blir enkelt för tomten att ge rätt paket till rätt person. Dessutom blir det färgglatt under granen.

snyggt med sött Har du lite julgodis över? Knyt röda och vita band runt paketet och dekorera med en bit polkagris. Du kan också pryda klappen med en pepparkaka med glasyr. Ett bra råd är att göra ett hål i kakorna (för bandet), när kakorna precis tagits ur ugnen och de fortfarande är mjuka.


visste du det här...

om scouter Text Malin Haawind

85 000 Ungefär så många är med i Scouterna i Sverige i dag.

Bild Svenska Scoutförbundets arkiv

Scouting föddes 1907 i England. Så scoutrörelsen är alltså MER ÄN 100 ÅR gammal!

nästa år smäller det!

Den 25 juli — 7 augusti 2011 så blir Rinkabyfältet i Kristianstad till en enda stor scoutfestplats för de som är mellan 14 och 17 år. Då går nämligen Världsscoutjamboreen av stapeln i Sverige. Man räknar med att runt 30 000 scouter från hela världen kommer. Är man för ung för att delta på hela lägret så kan man komma dit som dagsbesökare. Läs mer på www.worldscoutjamboree.se. Foto Magnus Fröderberg

Den här farbrorn har ni säkert sett. Det är Robert Baden-Powell som startade Scouterna. Det var ju bra. Vad som inte var så bra i början var att bara killar fick vara med. Men det fixade till sig efter ett tag

Scoutsiffror • Det finns ungefär 38 miljoner scouter i hela världen. • Scouting finns i nästan alla världens länder, bara 6 länder är utan scouter. Det är Andorra, Kina, Kuba, Nordkorea, Laos och Burma. • Det finns 5 stycken världsscoutcenter i världen. Det finns två stycken i Schweiz, ett i England, ett i Mexiko och ett i Indien. Där kan äldre scouter jobba eller göra olika aktiviteter.


rna? År 2007 fick vi en ny scoutdräkt och det är samma som gäller för alla scouter, oavsett förbund. Det finns fem scoutförbund i Sverige och tidigare hade förbunden olika skjortor.

Foto Magnus Fröderberg

I många länder är pojkscouter och flickscouter skilda åt, men i Sverige har det varit blandat sedan 1960-talet. Det är ungefär lika många tjejer som killar som är med i Scouterna.

»Naturen är vårt vardagsrum« brukar vi säga inom Scouterna. Då tänker kanske många på skogen, men vissa scouter upplever hellre naturen till sjöss. Det finns cirka 70 sjöscoutkårer i Sverige. Sjöscouter har ett särskilt program där de bland annat lär sig båtkunskap och om säkerhet på sjön.

scouten 15

Foto Christin Lenthamre

Skepp ohoj!


du skojar »DOTTERN SÄGER upprört till sin mamma: – Vad hette stationen vi passerade nyss? – Vet inte, svarade mamman. – Jaha, det är väl inget att göra åt, suckade dottern. – Vad gällde saken, frågade mamman nyfiket. – Lillebror steg av där.«

»Två mjölkpaket till varandra: – Vad är det med dig? – Jag är sur!«

hej kompis

TJOHEJ!

Jag är en halvgalen tjej på 13 år som söker brevvänner i åldern 11 till 14 år. Jag gillar manga, anime, hästar, fantasy, att skriva böcker och att läsa. Ja, listan kan göras lång. Jag kan skriva ganska slarvigt ibland, men jag hoppas att det inte gör något. Foto behövs inte, men det skulle vara roligt. Isabella

»TURISTBUSSEN stannar vid bondgården och stockholmsherrarna vandrar runt, guidade av bonden själv. De kommer till ladugården och en av herrarna frågar: – Har ni fortfarande kor kvar? – Javisst, varför skulle vi inte ha det? – Otroligt! Kan det verkligen löna sig, nu när man överallt kan köpa mjölk i pappförpackning?!« »PAPPAN

frågar sin dotter: – Ser du bra med dina nya glasögon? – Javisst, mamma!«

16 14 scouten scouten

HEJ! Jag heter Evelina och jag är snart 10 år. Jag söker brevvänner mellan 8 och 11 år. Mina intressen är: simning, skriva, rita, kompisar och Scouterna så klart! Jag gillar panfu och Top Model. Det kvittar om du är kille eller tjej. Skicka gärna ett foto eller en teckning. Skriv snart! Evelina

SKRIV

HALLÅ! Jag är 10 år och går på Scouterna. Jag bor i Vassmolösa och jag vill ha en brevvän. En som gillar Simpsons och att dansa. Jag vill ha en brevvän som är mellan 8 och 10 år — kan det vara du? Jill GÖR SÅ HÄR om du vill skriva till någon som efterlyst en brevvän: Skicka brevet till din nya brevvän till oss på Scouten så skickar vi det vidare till rätt person. Skriv brevvännens signatur först. Så här: »Mirjam« Scouten Svenska Scoutrådet Box 42 034 126 12 Stockholm Eller maila till scouten@scout.se.

ett brev och berätta lite om dig själv, dina intressen och vilka du skulle vilja brevväxla med. Skriv ditt namn och din adress. Skicka till scouten@scout.se eller Scouten, Svenska Scoutrådet, Box 42 034, 126 12 Stockholm.


tävling!

Vad gillar du att göra när det är vinter? Vill du vara ute och bygga snölyktor som Scompis eller är du hellre inne och kurar när det är kallt och ruggigt ute? Skriv och rita om din bästa vinterdag och dela med dig av dina vintertips. Skicka sedan ditt bidrag till oss så har du chansen att vinna en spännande bok! Vi vill ha ditt bidrag senast den 10 januari. Skicka till Scouten, Svenska Scoutrådet, Box 42 034, 126 12 Stockholm

scouten 17


de bor i dit Här är djuren du BOR IHOP med ofrivilligt.

Du kanske har en katt, en hund, fiskar eller något annat djur hemma. Men du har faktiskt ännu fler husdjur än du tror. Under badkaret, bakom spisen, ja överallt kan de hålla till — vare sig du vill det eller inte... Text Ebba Sang Foto Istockphoto

Husmusen – är söt men förstör PÅ HÖSTEN när det börjar bli kyligt ute flyttar husmusen gärna in i värmen, och då är våra bostäder väldigt lockande. Där är det inte bara varmt utan det är också lätt att få tag på mat. Men när husmusen väl är inne i våra hus börjar den ofta förstöra elledningar och möbler. Därför är husmusen ett mindre omtyckt husdjur som många gör vad som helst för att bli av med.

Spindlar – trivs i badrummet

I BADRUMMET är det ganska troligt att du en dag kommer att stöta på en husspindel. Men husspindeln är faktiskt ett djur som gör nytta i ditt hem. Husspindlarna trivs där luften är extra fuktig och man brukar säga att om du har husspindlar hemma har du också bra luft. Spindeln äter andra små insekter och gör egentligen dig en stor tjänst. Men det är klart, om du nu har en liten husspindel där hemma, då får du vänta dig ett och annat spindelnät, hur ska spindeln annars få mat?

18 scouten


tt hus

Silverfisken – äter tvål och böcker NEJ, DET ÄR

ingen fisk som man kan tro av namnet. Silverfisken är en insekt som finns i princip i alla hem. Den är faktiskt nästan helt anpassad till att leva med människan, och måste ha oss i sin omgivning för att kunna överleva. Precis som husspindeln gillar silverfisken fuktig luft och trivs bäst i våra kök eller badrum. Men det är inte ofta man ser den, silverfisken gillar nämligen inte att visa sig på dagen. Silverfisken lever på socker, brödsmulor, papper, tvål och annat som vi lämnar efter oss. Ibland kan den också börja äta på våra böcker vilket inte är särskilt roligt. Den äter helt enkelt det som finns, för att överleva. Lite häftigt är att silverfisken kan klara sig i upp till ett år utan mat! Ett lättskött husdjur alltså...

Mal – käkar gärna tröja KANSKE HAR du någon gång upptäckt ett litet hål i din stickade tröja, utan att du kan minnas var hålet kom ifrån. I sådana fall har nog din tröja blivit material till en klädesmals bo. Klädesmalen lever på hår, dun, fjädrar men tycker extra mycket om just ylle. När man väl har fått en klädesmal som hyresgäst kan det vara ganska svårt att bli av med den. Man får tvätta alla kläder och städa ur garderoben och hoppas på det bästa.

Husflugan – en riktig sopa

Bokskorpionen – ett nyttodjur BOKSKORPIONEN är nog det ofrivilliga husdjur som du märker minst av. Till skillnad från de andra husdjuren som nämnts är bokskorpionen bara till nytta för oss människor. Den äter upp smådjur som boklöss och kvalster, man kan säga att den håller det rent åt oss, fast i liten skala. Bokskorpionerna trivs bäst, som man kan lista ut av namnet, i gamla böcker. Så nästa gång du öppnar en bok och råkar stöta på en bokskorpion, bli inte rädd! De är verkligen helt ofarliga.

DET HUSDJUR som du märker mest av är nog husflugan. Den förökar sig i till exempel gammal frukt, och kan vara väldigt irriterande om den flyger runt och surrar vid öronen. Husflugan trivs som bäst i till exempel soporna i köket där det finns gamla matrester, men det tar ändå ett tag för flugan att lägga ägg och för äggen att utvecklas till nya flugor. Så man behöver inte oroa sig alldeles för mycket över soporna i köket.

scouten 19


Frida bara kör

Med skrattet nära till hands tar radioprogramledaren Frida Jansson saker och ting som det kommer. Text Ebba Sang Foto Stina Gullander, Sveriges Radio

DET KRÄVS en hel del koncentration om man ska vara programledare för P4 Junior, vilket Frida är. Det går oftast bra även om hennes programledarkollega Nassim Al Fakir ibland brister ut i gapskratt. Är du inte nervös över att prata i radio inför hela Sverige?

– Vad är det värsta som kan hända? Att man säger fel kanske, och det är ju inte hela världen. I början tyckte jag att det var jätteobehagligt att spela in radioprogrammen. Då läste jag i manuset hela tiden men nu känns det bara naturligt. Man ska inte tänka så mycket utan bara köra! Vad är det svåraste med att spela in radioprogram?

– Att göra intervjuer. För samtidigt som man lyssnar på vad den man intervjuar

20 scouten

säger måste man komma på intressanta följdfrågor. Hur går en radioinspelning till?

– När jag kommer in får jag ett färdigt manus som vi börjar repa in. Det måste låta naturligt, som att man försöker förmedla någonting och inte bara läser från ett papper. Under själva inspelningen har jag ett papper med punkter på vad vi ska ta upp, men det står inte exakt vad jag ska säga. Om jag till exempel ska läsa upp en nyhet får jag ett telegram som jag får byta ut lite ord ur så att det låter som om jag berättar det för en kompis. Vad gör du när du inte är i studion och spelar in radio? – Jag är bara i studion en kväll i veckan så det finns rätt mycket tid över för annat. Till

exempel tränar jag karate och i vår ska jag göra en gradering till svart bälte, känns lite pirrigt men det ska nog gå bra! Jag har testat nästan alla sporter som finns men karate var det som var roligast. Sen spelar jag teater också, och jag älskar att läsa, särskilt matte och kemi.

Har du aldrig varit nyfiken på Scouterna?

– Jag tror att jag alltid har velat gå med i Scouterna, men att jag har varit för blyg. Det känns lite läskigt att sova under bar himmel och så. Sen så är jag väldigt frusen och jag tänkte väl att det är väldigt kallt att sova utomhus. Men jag gillar naturen och min lillasyster är världens största fågelnörd så jag är ute i naturen rätt mycket ändå!


Biofilm Äpplet och masken Äpplet Torben drömmer om att bli ett tjusigt utställningsäpple, allt han tänker på är hur han ser ut. Han är till och med oschysst mot sina kompisar i sin iver att vara ett felfritt, rött glänsande äpple. Men så en dag får han mask, och det är inte vilken mask som helst utan den kaxiga och smarta Silvia som flyttar in i honom. Med ett maskhål i skalet blir det inte lätt att bli ett utställningsäpple och de övriga äpplena i trädet skakar ned Torben. Och det är då det verkliga äventyret börjar. Tillsammans med päronlika äpplet Newton, Silvia och sjungande körsbäret Bo upplever Torben både roligheter och hemskheter. Äpplet och masken är en kul film med ett viktigt budskap. Den handlar om vad man vill göra i livet och om drömmar, och om att saker och ting kan bli bra även om det inte blir precis som man tänkt sig. Det är också en fin film att titta på, med härliga färgsprakande animationer. Äpplet och masken känns inte som en vanlig tecknad film, den är alldeles egen och speciell. /Malin Haawind Biofilm Harry Potter och dödsrelikerna, del 1

Från 11 år Stämningen är mörk när filmen börjar, det är dystra tider i Harry Potters värld. Snart tvingas han att tillsammans med Hermione och Ron återigen ta upp kampen mot mörkrets krafter och den hemska Voldemort. Harry Potter och dödsrelikerna är lite för lång, ofta väldigt läskig och en mycket snygg och effektfull film. Om jag ska vara lite mer utförlig så kan vi säga så här: Längden: Filmen är två och en halv timme lång. För många kan det vara ganska svårt att sitta still i en biosalong så länge. Läskig: Jovisst, människor och varelser dör, det kastas knivar och en enorm orm som går till anfall får hela salongen att hoppa till. Man ska vara beredd på att bli rädd om man går och ser den här filmen. Snygg: Supersnygg till och med, och med massor av häftiga effekter. Vissa kanske skulle säga att det blir för mycket, men en sådan här äventyrsfilm ska vara lite för mycket. Är man inte jätteinsatt i Harry Potter-världen så kan filmen nog uppfattas som lite svår att förstå, men den kan helt klart vara spännande ändå. /Malin Haawind

Bok Djävulsdåd och änglavrål av Helena von Zweigberk Rabén & Sjögren Åke är en ganska ensam kille. Han bor tillsammans med sin mamma som jobbar mycket och han har inte så många kompisar. I skolan är det lite dålig stämning, där härjar den elaka Martin som är riktigt taskig mot Åke men ännu hemskare mot den tysta Sören. Åke vet till exempel att Martin och hans gäng har tvingat Sören att äta tvål. En dag händer plötsligt något mycket konstigt i Åkes ganska gråa trista liv. Han hör ett konstigt ljud från loftgången utanför köksfönstret, han går dit – och hittar en ängel! Ängeln Mimmi blir en härlig kompis, men efter ett litet tag är det dags för Åke att bekanta sig med en ny, mindre mysig figur … Djävulsdåd och änglavrål är en fin bok som handlar om ont och gott. Om hur det är när man faktiskt vill göra någon lite illa och om vad som sedan är det rätta att göra. Framför allt är det en riktigt spännande bok! /Malin Haawind

Böcker Kroppens mysterier och Naturens mysterier av Håkan Borgström Rabén & Sjögren

Världen är full av olika mysterier. Knäppa, knasiga och konstiga saker som man bara inte fattar hur det går till. Vilken tur då att de här två böckerna finns, för här hittar du förklaringar på hur massor av olika saker funkar. Till exempel varför blåmärken är blåa och hur en köttätande växt kan sluka en hel råtta i en enda munsbit! Det och mycket mer får du alltså veta i de här faktaböckerna om mysterier i naturen och kroppen. Det jag gillar mest med böckerna är att man får svar på så många olika sorters frågor. Allt från hur kameleonter byter färg till varför man blir kär. Tyvärr är flera av bilderna ganska tråkiga, så det blir lite minuspoäng för det. Men själva innehållet är faktiskt väldigt, väldigt bra och spännande att läsa. Mina egna favoriter är faktarutorna, »nördfakta« som finns i varje kapitel. Där får du reda på saker som du inte ens visste om att du inte visste! /Charlotte Hessulf

scouten 21


knepochknop

anders brandén klang

xxx VoloreMet delit ipit luptat am, vel er sent lorper sectem elit lute vullam inibh et,

Skyltar - vilka är städerna?­

lilla krysset

lars burman

lars burman

Lösning finns på www.scout.se/scouten

LÖSNING: a - Laholm, b - Borås, c - Sollefteå, d - Kalmar

22  scouten


Vilket namn?

lars burman

Om du listar ut vilka sporter de sex bilderna handlar om och tar den tredje bokstaven i varje ord så kan du bilda ett förnamn som har namnsdag i maj. Svar: Linnea lars burman

stora krysset

Lösning finns på www.scout.se/scouten

scouten  23


POSTTIDNING B

Adressändring: Vänd dig till ditt scoutförbund! Se även sidan 2.

Scout t-shirt Cool scout t-shirt I 100% bomull. Finns med lång och kort ärm.

Pris från 109 kr

Armband Redo Är du redo? Armband i aluminium med snodd av garn.

Pris 59 kr

Dynamo Ficklampa Robust ficklampa med karbin-clip. 3st LEDs ger kraftigt sken i 30 min efter 1 min dynamoladdning. Laddar även din mobiltelefon, Nokia adapter ingår. 3 min laddning ger 20-30 min standby-tid, och 2-8 min samtalstid.

Pris 199 kr

scout.se/shop scouten 5

4_10webtidning_ny  

Lär dig allt om muskler Så är det att vara ny i Scouterna Inga fler kalla öron - stort mösstest 2010 1 scouten JAG KOMMER TYDLIGT ihåg min f...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you