Page 1

...imaginează-ți... Imaginează-ți ca undeva există un liceu în care elevii: »» se ajută reciproc, poartă discuții deschise cu profesorii lor, fac propuneri și participă pentru a face orele și activitățile de practică mai atractive; »» își transformă clasa într-un spațiu creativ, prietenos și prielnic învățării. Strâng fonduri și materiale și, cu ajutorul părinților și al profesorilor, își zugrăvesc și își personalizează clasa în culori, imagini și fotografii pe gustul lor; »» le e dragă clasa, o păstrează și vin cu plăcere la școală timp de 4 ani; contribuie, ca voluntari, la amenajarea altor spații pentru copii din localitatea lor; »» lucrează în echipă și se străduiesc să câștige burse de merit sau premii oferite de către companiile partenere ale liceului; »» își spun că examenul de bacalaureat nu este un obstacol de netrecut, ci un examen necesar, care le încearcă puterea de concentrare, voința și îi ajută să realizeze ceva în viață; »» își apreciază colegii, își prețuiesc profesorii și numesc cu mândrie școala în care învață “LICEUL MEU!” Mai imaginează-ți un liceu în care profesorii vin cu drag la ore, bucurându-se de timpul petrecut cu elevii lor. Profesori apropiați de elevi, care găsesc cuvinte de apreciere pentru evoluția fiecărui elev în parte. Profesori conștienti de limitările actualului sistem educațional, care îmbogățesc materia predată cu discuții interesante și utile despre punerea în practică a lucrurilor învățate. Profesori care îi învață pe elevi să reflecteze asupra alegerilor personale, asupra lumii și a vieții, și îi încurajează să-și asume responsabilități. Profesori care inspiră respect prin punctualitate, prin modul cum își pregătesc fiecare oră, prin fermitate și corectitudine.

Asociația ROI se axează pe proiecte în domeniul educației, culturii și leadershipului, cu impact asupra comunității. În domeniul educației, ROI derulează, în parteneriat cu Asociația Română pentru Coaching și cu alte organizații, proiectul Zburd – Educație prin coaching, sprijinit de Raiffeisen Comunități. În acest proiect inovator, cu ajutorul unor antrenori (“coaches”) voluntari, profesori, elevi și părinți învață să lucreze în echipă pentru îmbunătățirea performanțelor unor licee care au avut rezultate slabe la BAC. Proiectul-pilot se derulează în perioada 2012-2013, cu acordul Ministerului Educației, în 5 licee din țară, folosind o metodologie de coaching de echipă care a avut rezultate în alte țări. Echipele liceelor au ca obiectiv să găsească soluții la problemele cu care se confruntă școlile: de la promovabilitate redusă, la absenteism, la disciplină și lipsă de motivație sau de încredere. ADOPTĂ UN LICEU se bazează pe experiența obținută deja în proiectul-pilot Zburd-Educație prin coaching, aducând în plus intervenția integrată și structurată a mai multor organi-

Profesori model, aplaudați din suflet la fiecare serbare de sfârșit de an. Profesori mândri de ceea ce fac, care numesc școala în care predau “LICEUL MEU”. Mai imaginează-ți că în acest liceu părinții sunt invitați la școală pentru a le povesti elevilor despre propria lor meserie. Imaginează-ți aceiași părinti sfătuindu-se cu dirigentele sau cu profesorul care predă o materie care pune mari probleme copilului lor cum ar putea împreună sa-l ajute mai mult pe acel copil. Părinți mulțumiți că fiul/fiica lor este capabil/ă și are șanse reale de a-și găsi un job. Timp de 4 ani, acești părinți numesc școala copilului lor “LICEUL MEU”. Imaginează-ți un director al departamentului de resurse umane al unei companii cu sediul aproape de acest liceu care participă lunar la ședințele consiliului de administrație punând permanent problema calității pregătirii adolescenților, oferind stagii de practică pentru elevi și revizuind programul de burse. Profesionist pentru care această școală este, de asemenea, “LICEUL MEU”. Imaginează-ți un astfel de liceu și imaginează-ți satisfacția elevilor, profesorilor, a părinților, a reprezentanților de companie. Imaginează-ți și rezultatele generate. Ne-am imaginat aceste lucru nenumărate zile și nopți și am văzut că este un vis împărtășit de mulți elevi, părinți și profesori. Și ne-am mai imaginat că orice liceu din România – de la cel mai bun colegiu național și până la ultimul grup școlar industrial din țară – ar putea să devină „LICEUL MEU” prin programul nostru.

zații neguvernamentale care implementează proiecte pentru adolescenți.

Simona David – Crisbășanu

coordonează proiectele ROI din domeniul educației. Este dezvoltator de proiecte și echipe, coach, expert în comunicare, construirea reputației, lobby și CSR. A lucrat în presă ca jurnalist, iar apoi a coordonat departamente de comunicare în companii multinaţionale sau românești. În plus, are experiență în domeniul comunicării și în sectorul public. Simona va coordona proiectul din partea ROI. ȘCOALA DE VALORI a lansat începând cu anul 2010 mai multe programe educaționale – printre care GROW – în colaborare cu AIESEC România – un program educațional non-formal pentru adolescenți organizat în 20 de orașe din țară, cu peste 7,000 de participanți de la inaugurare și până în momentul de față. Proiectul este câștigătorul mai multor premii naționale și europene înscriind România pe harta celor mai bune inițiative educaționale de tineret. Din 2012, a ajuns să lucreze cu toate

categoriile de liceeni din România, de la elevi ai grupurilor școlare industriale și până la olimpici internaționali din colegiile de elită. Revelațiile care au dus la ideea proiectului ADOPTĂ UN LICEU au fost ulterior testate în proiectul Drum Sigur (în care Școala de Valori gestionează relația dintre companii de mare success în Romania și licee tehnice) sau Zentiva Express (un program de angajare pe termen lung din rândul elevilor de profil tehnic – chimie). În rândul partenerilor ȘDV se află organizații precum: Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Biroul de Informare al Parlamentului European și AIESEC Romania sau companii precum Petrom, Zentiva, Vodafone, BRD Societe Generale, Kruck, Euroaps, HP, Wrigley, IKEA, Honeywell, Timbark.

Ștefan Pălărie – are o carieră de lucru în sectorul profit și în cel non-profit de peste 15 ani, cu experiență în training, consultanță, interculturalitate și management resurse umane, în țară cât și în străinătate. Ștefan va conduce proiectul din partea Școlii de Valori.

adoptaunliceu.ro Transformă liceul care îți este cel mai apropiat în LICEUL MEU! Un proces de schimbare ce durează 3 ani, facilitat de o echipă de specialiști din diverse organizații. În 2013 programul va fi demarat în 5 licee din țară, alese în urma unui proces special de selecţie. Pe parcursul derulării acestuia, noi licee se vor putea înscrie în ADOPTĂ UN LICEU. Un program inițiat de Asociația ROI și Școala de Valori împreună cu importanţi actori ai comunității de educație din România. Cu sprijinul Romanian Business Leaders.


Q: ÎN CE CONSTĂ PROGRAMUL? Programul este construit pe experiențele dezvoltate de către organizatori în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în anii precedenți și constă în următoarele 3 mari componente: 1. IMPLEMENTAREA PROGRAMULUI ADOPTĂ UN LICEU pe perioada 2013-2016 în 5 licee din comunitățile BRAȘOV, BUCUREȘTI, CÎMPULUNG-MUSCEL, CLUJ, IAȘI, SIBIU, ZALĂU, PITEȘTI, PLOIEȘTI. Liceele participante vor beneficia de programe de construire de echipe, de educație non-formală pentru elevi, profesori și părinți, de implicarea constantă în consiliul de administrație al unui membru din comunitatea de afaceri, de burse de merit și de stagii de practica, de renovări de spații fizice, toate asumate, conduse și implementate de către elevi, profesori și părinți în urma unui proces continuu de coaching. 2. DOCUMENTAREA PE SITE-UL www.adoptaunliceu.ro. Practic, oricine va putea avea acces la metodele folosite, la analiza rezultatelor, la elementele de succes sau de mai puțin succes al programului, putând prelua în viitor aceeași metodă pentru a adopta un liceu din comunitatea locală. Toate interviurile și intervențiile filmate vor fi publice, iar cei trei ani se vor încheia cu realizarea unui film documentar care va face publică pe un post de televiziune național povestea celor 5 licee transformate. 3. CREAREA UNEI REȚELE NAȚIONALE DE EXPERȚI în transformare educațională pe baza metodologiei folosite. Va fi creat un centru de expertiză cu sedii regionale, ce va putea fi contactat sau consultat în vederea aplicării procesului în alte licee /școli din țară. Centrul de expertiză va pregăti facilitatori din cadrul școlilor, pentru integrarea transformării în cultura instituției respective.

Q: CE ANUME ESTE DIFERIT LA ACEST PROIECT FAȚĂ DE ALTE INIȚIATIVE ȘI INTERVENȚII EDUCAȚIONALE? Programul ADOPTĂ UN LICEU are la bază 4 PRINCIPII: 1. PRINCIPIUL AUTONOMIEI ȘI AL INDEPENDENȚEI actorilor din proiect, aplicat printr-o minima implicare a inițiatorilor și coordonatorilor de proiect și prin stimularea continuă a comunitaților locale în a-și asuma responsabilitatea procesului: profesori, elevi, parinți, mediu de afaceri. Ei sunt aceia care vor analiza situația, vor stabili obiective, vor propune soluții și vor găsi resurse – antrenorii vor fi facilitatori ai acestui process, ceea ce va face ca intervenția să fie, în același timp, una profundă. 2. PRINCIPIUL SCALABILITĂȚII CONTINUE A PROIECTULUI: »»Bugetul de realizarea a proiectului la nivel de liceu trebuie să fie cat mai mic și acoperit din resurse ale mediului local; »»Calitatea documentării și accesibilitatea informației și a expertizei dezvoltate sunt elemente vitale în succesul programului chiar dacă asta înseamnă investiții semnificative.

3. PRINCIPIUL PUTERII COLECTIVE (crowd – sourcing) prin care toate resursele (expertiză, resurse financiare și logistice) atrase și implicate trebuie să aparțină cât mai multor surse (indivizi sau organizații) pentru o responsabilitate împărtășită, chiar și cu riscul de a face mai dificilă gestionarea resurselor; 4. PRINCIPIUL INTERVENȚIEI INTEGRATE – în cazul în care mai multe organizații intervin într-un liceu, organizatorii vor coordona aceste acțiuni, astfel încât resursele să fie utilizate eficient, cu un impact maxim, procesul de învățare să aibă loc în condiții optime, iar schimbarea să fie durabilă.

Q: DE CE ESTE NEVOIE DE 3 ANI? Intervenția este structurată în felul următor:

IANUARIE-FEBRUARIE 2013 - PREGĂTIRE Pregătirea proiectului, design și planificare. Stabilirea parteneriatelor cu alte organizații.

MARTIE-IUNIE 2013 - SELECȚIA LICEELOR ȘI STABILIREA ROLURILOR Campanie de selecție pentru liceele din program. Întâlniri cu conducerea liceelor pentru stabilirea rolurilor și primele întâlniri cu echipele liceelor. Începerea procesului de diagnoză.

ANUL I – ANUL ȘCOLAR 2013-2014 FORMAREA ECHIPEI LICEULUI

Q: CE ASIGURĂ SUCCESUL? ADOPTĂ UN LICEU se bazează pe rezultatele obținute ÎN PROIECTUL-PILOT ZBURD- Educație prin coaching derulat în perioada 2012-2013 de către Asociația ROI în parteneriat cu alte organizații în 5 licee din țară, cu sprijinul Ministerului Educației. Rezultatele obținute s-au văzut în îmbunătățirea rezultatelor elevilor implicați în proiect, în creșterea ratei de promovabilitate în unele licee. În același timp, s-a îmbunătățit comunicarea elevi-profesori și a crescut încrederea în sine a elevilor. ELEMENTELE TESTATE ȘI RESURSELE DEZVOLTATE în cadrul Zburd-Educație prin coaching care vor contribui la succesul programului sunt următoarele: 1. METODA APLICATĂ – este utilizată cu success la nivel mondial pentru formarea de echipe performante atât de organizatii comerciale, precum și în comunități locale sau instituții de învățământ din alte țări. Metoda se numește “Action, Reflection, Learning” , are o istorie de 30 de ani, și se axează foarte mult pe procesul de învățare; 2. E XPERȚII care contribuie la program – Ernie Turner, preşedintele Leadership in International Management (LIM), coach cu experienţă de peste 30 de ani în a lucra cu organizaţii internaţionale. Ernie a fost implicat ca voluntar în procesul de pregătire a coachilor în cadrul proiectului Zburd-Educație prin coaching și este unul dintre partenerii Asociației ROI în vederea dezvoltării programului; 3. ECHIPA DE ANTRENORI în perioada 2012-2013, antrenorii implicați în proiectul Zburd-Educație prin coaching s-au pregătit în aplicarea metodologiei și au aplicat diverse instrumente în licee. Lecțiile din etapa-pilot sunt esențiale.

Construire raport cu liceele si cu actorii cheie din process. Antrenorii facilitează formarea echipei liceului, care include elevi, profesori, părinți, reprezentanții ai autorităților locale și ai mediului de afacerii. Pe baza analizei, vor fi stabilite obiectivele și indicatorii de performanță în raport cu care vor fi evaluate impactul și transformarea. Va avea loc o sesiune de team building și planificare pentru echipă. Ca urmare a planului și recomandărilor făcute de echipă, sunt implementate măsuri și inițiate proiecte în cadrul liceului.

ANUL II – ANUL ȘCOLAR 2014-2015 ECHIPA LICEULUI ESTE PERFORMANTĂ Accelerarea intervenției – implementarea programelor conexe de educație non-formală, team building & planificare, burse, renovări de spații fizice. Sunt pregătiți facilitatori de intervenție din cadrul școlii.

ANUL III – ANUL ȘCOLAR 2015-2016 LICEUL ESTE UN MODEL PENTRU ALTE ȘCOLI Punctul culminant și pregătirea ieșirii din intervenție. Facilitatorii (profesori, elevi) preiau procesul, organizatorii și specialiștii se retrag din liceu, iar echipa locală se organizează mai departe. Liceul devine un model pentru alte școli. Din experiența practică, relația de coaching este una foarte specială și se construiește în timp. Primul an este necesar pentru a clarifica rolurile și responsabilitățile și pentru a produce schimbarea de mentalitate la nivelul profesorilor, elevilor și părinților. În cursul programului, aceștia vor lua acțiuni prin care vor ajunge să simtă că ei sunt responsabili de calitatea educației din “LICEUL MEU” și vor obține primele dovezi că schimbarea este posibilă și chiar ei sunt autorii schimbării. Pentru că această intervenție să fie eficientă, este nevoie de alocarea unui timp suficient pentru etapa de formare a echipei. Abordarea noastră nu este de tipul schimbării produse de un agent extern, ci facilitatorii externi catalizează conștientizarea de către echipa liceului a nevoilor reale, precum și a potențialului și a resurselor deja existente. Formarea echipei este, de fapt, un proces de învățare, iar durata alocată acestei etape asigură sustenabilitatea în timp a intervenției.

Q: CARE ESTE PROCESUL DE ÎNSCRIERE ÎN 2013? Înscrierea în program se va face pornind de la zonele geografice pe care antrenorii deja pregatiți pentru program pot sa le acopere. Ele sunt: Brașov, București, Cîmpulung-Muscel, Cluj, Iași, Sibiu, Zalău, Pitești, Ploiești. ÎN PERIOADA MARTIE - APRILIE VA EXISTA O CAMPANIE NAȚIONALĂ DE ÎNSCRIERE ÎN PROGRAM. Liceele vor putea să-și manifeste intenția de înscriere prin: formular de aplicare, scrisoare de intenție, strângere de voturi și scrisori de sprijin din partea elevilor, profesorilor, părinților și firmelor din comunitatea locală. În egală măsură, companiile interesate să înceapă acest demers în licee cu care se află în strânsă relație, pot contacta organizatorii pentru un process de calificare și înscriere în paralel. La finalul lunii Aprilie cele 5 licee vor fi anunțate public și etapa de diagnoză și contractare va începe conform desfășurătorului programului.

Q: CE POT FACE PENTRU A SPRIJINI? Zonele generale de susţinere a programului sunt:

FINANȚARE, PROMOVARE, VOLUNTARIAT. DACĂ EȘTI DIRECTOR, PROFESOR, PĂRINTE SAU ELEV poți aduce programul în liceul tău. DACĂ EȘTI O COMPANIE poți identifica un liceu din comunitatea locală pe care ai dori să-l adopți și ne poți contacta pentru a înscrie acel liceu în program. De asemenea dacă dorești să susții programul la nivel național (pentru susținerea efortului de coordonare și documentare program), ne poți contacta. CA ONG EDUCAȚIONAL poți să te implici în Consiliul Consultativ și deveni organizație asociată în program. Dacă ești REPREZENTANT MASS-MEDIA ne poți ajuta cu promovarea proiectului. Contactează-ne!

Prezentare Adopta Un Liceu  

http://adoptaunliceu.ro/despre/

Prezentare Adopta Un Liceu  

http://adoptaunliceu.ro/despre/

Advertisement