2011 Annual report Scoala de Valori

Page 1

RAPORT ANUAL 2011 Şcoala de Valori

Responsabilitate personală, încredere în sine şi control asupra alegerilor de viaţă prin Educaţie non-formală


De la înfiinţare până în prezent, Şcoala de Valori a furnizat experienţe de învăţare non-formală pentru:

3685 elevi 180 formatori internaţionali 270 de voluntari 22 oraşe


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 3

Parteneri

Numărul companiilor şi instituţiilor care împărtăşesc viziunea noastră şi ne susţin prin parteneriate pe termen lung este în creştere. Credem cu tărie că prin intermediul acestora contribuim împreună la dezvoltarea unei Românii bazate pe valori.


4 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

De ce să investim în educație – statistici naționale despre educație

ȘCOALA MASS-MEDIA 2011 - 912.965 total liceeni în România 2011 - Efectele difuzării programelor violente • 4,6% din populaţia României - duc la: 9.599.506 locuitori;

• 22.179 străinatate.

elevi pleacă la studii în

• creşterea fricii; • desensibilizarea faţă de violenţă; • creşterea comportamentului agresiv.

44,47%

2010-2011 – - cea mai mică În perioada ianuarie-iunie 2011, copiii din rată de promovabilitate din istoria educaţiei România (4-14 ani) au petrecut în medie 3 ore • În mai multe licee din ţară toţi elevii au picat şi 37 de minute în faţa televizorului pe zi. Bac-ul. Mai puţin de 1 din 2 elevi au promovat.

FAMILIE 2011 - 350.000 de copii abandonaţi de

SOCIETATE

părinţi

2011 (14-19 ani) - 10% fumează

• 40% au încercat droguri 22% le folosesc frecvent.

400.000

• 28% relatează episoade cu un con-

• alţi de minori români s-au confruntat, cel puţin o dată în viaţă, cu problema lipsei părinţilor. Astfel, în total, din cei aproximativ cinci milioane de copii români, 750.000 au fost afectaţi mai mult sau mai puţin de plecarea unuia sau ambilor părinţi în străinătate. Asta înseamnă că 1 din 6 copii se confruntă cu problema lipsei părinţilor.

• Majoritatea accidentelor rutiere, în range-ul de vârstă 14-19, sunt cauzate de adolescenţi sub influenţa alcoolului.

• aproximativ 1 din 4 copii creşte fără al 2-lea părinte.

2011 (14-19 ani) cool

uşoare şi

75% au consumat al-

sum exagerat de alcool;

2009 – 32,3 mii divorţuri din 134,3 mii căsătorii


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 5

TOC Parteneri 3 De ce să investim în educație – statistici naționale despre educație 4 Ce a însemnat 2011 pentru noi

6

Mesaj de la preşedinte

7

Despre organizaţie – misiune, viziune, valori, abordarea noastră

9

GROW 11 GROW în numere

12

Rezultate până acum ( 2010-2011)

14

Testimoniale

14

2011 vs. 2010

15

EUROEDU - Valorile României pentru România

19

Rezumat studiu calitativ

21

Părerile participanților

22

Echipa de management

23

Short preview 2012

26


6 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

Ce a însemnat 2011 pentru noi Acum 2 ani şi jumătate, Şcoala de Valori era doar un vis, doar o idee frumoasă, un concept în spatele căruia încă mai ezită un om – eu. Îmi era frică, şi deşi eram obsedat de idee, nu credeam că aş putea fi capabil să-mi transform viaţa atât de profund, să-i conving pe cei din familia mea să îmi accepte nebunia temporară, şi nu credeam că voi găsi oameni la fel de nebuni ca mine care sa spună – “Da, avem nevoie de valori. În societate, în rândul tinerilor, în rândul nostru”.

Anul 2011 a mai însemnat pentru noi un an de îmbunătăţire a sustenabilităţii activităţilor noastre, faţă de 2010 bugetul activităţilor gestionate a crescut de peste 8 ori prin sprijinul călduros al mai multor instituţii, companii şi indivizi. Ceea ce a început ca un vis nebunesc şi obositor, bazat doar pe întâlniri între voluntari care se întâlneau în apartamente şi restaurante, s-a transformat într-o activitate stabilă, realizată într-un birou situat pe Strada Speranţei, condusă de o echipă care se maturizează şi învaţă cu fiecare lună care Nu voi uita niciodată petrecerea de Crăciun trece. a anului 2010 când cei din Şcoala de Valori ne uitam cu mândrie unii în ochii Anul 2011 a însemnat începutul recunoaşterii celorlalţi spunându-ne – am contribuit publice a activităţii desfăşurate prin diverse la atingerea a 1,000 de vieţi de adolescenţi prin programele realizate. premii dar şi prin semnarea acordului de Se apropie cu paşi repezi petrecerea colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, de Crăciun a anului 2011 şi putem Tineretului şi Sportului. A însemnat atingerea spune cu şi mai mare mândrie că prin activităţi a peste 5,000 de elevi de liceu, de-a lungul ultimelor 12 luni am atins alte 2,700 vieţi. Mare mândrie şi mare a însemnat elaborarea şi implementarea responsabilitate în egală masură. A de noi proiecte, a însemnat experienţa de a ajunge la atâţia oameni nu ar fi fost gestiona un grup de 12 colegi din Polonia posibil fără parteneriatul alături de şi Bulgaria veniţi în România cu sprijinul AIESEC România în organizarea programului GROW, partener căruia îi Serviciului European de Voluntariat, a mulţumim pentru toată implicarea în a însemnat celebrarea internaţionalismului din crea pentru adolescenţi o expereinţă organizaţie prin seria de proiecte World Wide transformaţională valoroasă.

Weekend – târgurile internaţionale organizate în numeroase oraşe din ţară.


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 7

Mesaj de la preşedinte În timp ce scriu, mi se pare ireal cât de multe lucruri au fost construite în 2011. Mulţumesc tuturor celor implicaţi în activităţile noastre, tuturor celor care ne-au sprijinit, tuturor celor care ne-au susţinut moral.

Coşbuc) – participanţi în programele Şcolii de Valori care au fost rugaţi să împărtăşească cu cei prezenţi perspectiva lor despre societatea romanească de azi, şi dorinţele lor de mai bine. Răspunsurile lor au fost memorabile. Un Director General din sală spunea că şi-ar 2 ani şi jumătate de la începutul ASDV, începea dori să aibă alături angajaţi cu mentalitatea luna februarie a lui 2012, cu o memorabilă zi acestor adolescenţi. O alta parte de momente de Vineri – 3 februarie – zi ce ne găseşte pe plăcute a fost oferită de simularea facilitata în unii dintre membrii Şcolii de Valori în întâlnire eveniment în care cei prezenţi au interacţionat cu Ministerul Educaţiei (MECTS), ca urmare a şi s-au luptat pentru educaţie. Am plecat de invitaţiei acestora de a colabora ca parteneri acolo inspiraţi de un viitor mai bun. O să-l citez pe organizarea programului Şcoala Altfel pe Florin Miron – unul din invitaţii de suflet la (săptămâna de educaţie non-formală din 2-6 eveniment care ne-a spus – “Plec de aici aprilie). cu două motive de mândrie: unul legat de Deşi pentru unii poate nu înseamnă nimic, amintirea celor morţi care au existat în România (na. în sala evenimentului pentru mine personal, a fi în rând cu multe fusese găzduit Memorialul Luptei ONG-uri educaţionale consacrate la masa de Rezistenţă Anticomunistă cu discuţiilor, a însemnat recunoaştere, apreciere poze şi descrieri impresionante ale pentru miile de elevi de liceu pe care îi pregătim celor care au murit în închisori în perioada ’50-‘90) şi al doilea legat în toată ţara, şi un mare motiv de mândrie. de cei foarte vii care au fost în seara asta în salî: adolescenîii dar şi toţi cei prezenţi.”. Seara aceea mi-a dat şi mai multe motive să fiu mândru de ceea ce face În aceeaşi saptămână, Joi seara, am găzduit Şcoala de Valori. un prim eveniment al Şcolii de Valori ce a avut ca invitaţi peste 30 de oameni dragi din În aceeaşi săptămână, Sâmbătă şi Duminică, companii şi instituţii partenere. Deliciile serii înscriam o noua premieră – atelierul de au fost oferite de cei trei adolescenţi – Stefan orientare vocaţională Think Ahead avea 30 Toma, Alex Canjea şi Alina Bucsa (elevi în de participanţi adolescenţi. Erau adolescenţi Colegiile Naţionale Gheorghe Lazăr şi George cu ochii mari, şi vise mai mari decât lumea în


8 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

care trăim, adolescenţi care tocmai înţelegeau celule stem pentru societatea Românească”. mai multe lucruri despre propria persoană şi Am rămas uluit înţelegând metafora. Noi asta îşi clarificau direcţiile în care vor să meargă facem – creem indivizi valoroşi, integri, oneşti, în viaţă. Adolescenţii au plecat Duminică care pot apoi prin “divizare” şi multiplicare seara din program cu baterii încărcate, să înmulţească şi să grăbească procesul de mai multă informaţie despre ei şi mai multe însănătoşire a întregii societăţi. O altă seară dorinţe decât oricând. Pentru mine punctul de neuitat cu momente de inspiraţie până la culminant al evenimentului a fost discuţia cu lacrimi. Chiar şi acum când mă gândesc, un dna. Diana, mama Ilincăi – participant în programul nostru, mama care m-a Ne pregătim să implicăm în feluri noi miile uluit prin modalitatea în care reuşea de liceeni care se alătură ideii că prin propria să fie apropiată de propria sa fiică, valoare poţi contribui la o societate valoroasă. şi a reuşit să înţeleagă mai bine decât oricine ceea ce facem noi: ne-a numit “instigatori la introspecţie” şi ne-a mulţumit pentru ceea ce “le facem” fior îmi străbate şira spinării. adolescenţilor. Etapa de introspecţie este un Pot spune un singur lucru tuturor oamenilor lucru extrem de valoros astăzi, când adulţii (nu speriaţi din spatele unor vise mari şi doar adolescenţii) nu au timp să mai reflecte frumoase: odată ce începeţi să vă puneţi şi să se gândească la propria persoană. Tot visul în aplicare, e posibil ca peste doi ani şi doamna Diana a reuşit incredibil să pună în jumătate de muncă, o singură luna de viaţă să cuvinte ceea ce face Şcoala de Valori “crează vă plătească deja toate poliţele, sacrificiile şi munca grea investită. La mine, februarie 2012 deja a făcut-o.

Ştefan Pălărie 22 februarie 2012


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 9

Despre organizaţie – misiune, viziune, valori, abordarea noastră Şcoala de Valori este o organizaţie non-guvernamentală modernă. Înfiinţată în 2010, Şcoala de Valori reprezintă o platformă de programe şi initiative antreprenoriale ce vin ca răspuns al unei nevoi presante identificate în societatea românească: nevoia oamenilor de a se reconecta cu valorile individuale. Şcoala de Valori îşi propune să-şi îndeplinească viziunea prin educaţie inovativă.

Viziune

Valori

Misiune

Libertate

Dezvoltarea unei societăţi bazate pe valori prin educaţie inovatoare.

Împingem graniţele tradiţionale ale educaţiei oferindu-le indivizilor într-o manieră eficientă informaţie de valoare/valoroasă, experienţe formatoare puternice, interacţiune cu modele şi expunere internaţională pentru a creşte gradul de responsabilitate faţă de propriile acţiuni şi controlul asupra alegerilor în viaţă.

Integritate Perseverenţă

Inovaţie

Sustenabilitate

LoialitateRAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 11

GROW GROW este programul de educație nonformală, cu participare internațională, adresat elevilor de liceu din întreaga țară. Organizat cu success în anii 2010 şi 2011 în peste 15 orașe din Romania (Arad, Brașov, București, Cluj, Craiova, Constanța, Iași, Galați, Lugoj, Oradea, Pitești, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara), programul GROW oferă de-a lungul fiecărui an câte o ediție specializată pentru fiecare din clasele IX – XII, oferind posibilitatea liceenilor de a participa alături de alți colegi de generație, timp de 4 ani, la un conținut educațional complementar cu activitatea lor școlară.

DIFERENȚIATORI AI PROGRAMULUI GROW: - Internaționalism – programul este susținut integral în limba Engleză, fiind condus de tineri studenți și proaspeți absolvenți veniți în România prin programul AIESEC de schimb internațional - Abordarea pe termen lung – elementele atinse de conținutul programului educațional vizează formarea de abilități atât de necesare tinerilor, dar și zona de dezvoltare atitudinală și valorică. Un demers de dezvoltare al valorilor se poate realiza doar pe termen lung – de unde și conceptul programului cu o durată de 4 ani.

- Conținut educațional îmbunătățit continuu – conținutul celor peste 20 de ore educaționale pentru fiecare ediție (aferent fiecărei clase în parte) a fost construit cu ajutorul unui grup de specialiști în training profesionist, prin consultarea unor specialiști psihologi, și în fiecare an cunoaște îmbunătățiri continue de la o ediție la alta.

IMPACT DORIT ȘI ELEMENTE DEZVOLTATE: La nivel de impact direct față de grupul țintă de beneficiari – programul GROW se constituie într-o veritabilă școală de dezvoltare personală, oferindu-le participanților șanse pentru performanțe școlare mai bune, o mai buna eficiență personală și creșterea gradului de angajabilitate pe viitor. La nivel de impact indirect, organizatorii își doresc dezvoltarea unei generații de tineri care să deschidă un drum nou pentru societatea românească formate din indivizi cu un set puternic de valori și indivizi de valoare în egală măsură.

Elementele critice vizate sunt: întărirea stimei de sine, clarificarea direcției dorite în viață, autocunoaștere profundă, oferirea de modele pozitive, oferirea de informații și oportunități de dezvoltare continuă.


12 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

GROW în numere GROW 0.9

GROW 1.1 – 1.2

GROW 1.0

2011

900

857

917

2696

Participanți

1250

1300

1200

3750

Aplicanți

1700

1820

2086

5606

Traineri internaționali

26

71

27

123

Orașe AIESEC implicate *

14

13

14

15

Licee implicate

107

91

105

163

1200

1100

1100

3400

12000

13000

13000

38000

Voluntari Europeni implicați

12

12

-

12

Parteneri nationali

14

12

14

17

Voluntari implicați

65

60

70

peste 200

41710

83420

43500

168630

Finaliști

Postere Flyere

Buget

* în 2011 GROW a fost organizat în cele 15 orașe AIESEC din România dar programul a inclus participanţi din 21 de orașe și 163 de licee.

2,696 5,606

participanți aplicanți


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 13

15 163 123 orașe*

licee

traineri internaționali


14 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

Rezultate până acum ( 2010-2011)

ELEVI CARE AU APLICAT LA PROGRAM 7701

ELEVI PARTICIPANŢI LICEE IMPLICATE

3685

130

180 ORAŞE IMPLICATE ÎN PROGRAM 22 VOLUNTARI INTERNAŢIONALI IMPLICAŢI

Testimoniale

“În paralel cu formarea tinerilor

„Credem că este fundamental

schimbări esenţiale cu privire

generaţiile de mâine. De aceea

în şcoli, GROW aduce elevilor la cunoaşterea şi încrederea de sine. Cu siguranţă această

experienţă este primul pas pentru ca tinerii noştri să aibă

aspiraţii şi viziuni pline de încredere spre un viitor mult mai bun. Mulţumiri organizatorilor

şi trainerilor! Aţi făcut un lucru minunat!”

Elena Yasen - Părintele unuia dintre participanţi

să investim în educaţie, în

susţinem proiectul GROW prin

care sperăm să contribuim la dezvoltarea tinerilor pe plan

personal, prin încurajarea lor în a-şi construi un set de valori

solide ce pot constitui baza deciziilor lor în viaţă.”

Adela Jansen - Director Executiv Resurse Umane, BRD-Groupe Société Générale


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 15

2011 vs. 2010 123 Număr de traineri în 2011

15 Număr de orașe implicate 2011

163 Licee participante 2011

85 Număr de traineri în 2010

12 Număr de orașe implicate 2010

90 Licee participante 2010


16 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

Obiective GROW 2010 - 2015 2010

2011

2012

2013

2014

Total 2015

- 3 ediţii GROW - 12 oraşe - 1000 participanţi - 60 traineri internaţionali - 84 de traineri în total - clasele 9-12

- 3 ediţii GROW - 13 oraşe - 1500 participanţi - 104 traineri internaţionali - 115 traineri în total - clasele 9-12

- 3 ediţii GROW - 16 oraşe - 2000 participanţi - 128 traineri internaţionali - 153 traineri în total - clasele 9-12

- 3 ediţii GROW - 16 oraşe - 2200 participanţi - 128 traineri internaţionali - 169 traineri în total - clasele 9-12

- 3 ediţii GROW - 17 oraşe - 2500 participanţi - 136 traineri internaţionali - 192 traineri în total - clasele 9-12

- 15 ediţii GROW - 17 oraşe - 3200 participanţi - 556 traineri internaţionali - 713 traineri în total - clasele 9-12


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 17

Harta GROWRAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 19

EUROEDU - Valorile României pentru România

Un proiect care identifică și pune în valoare performanța

Pentru că noi, la Școala de Valori, am remarexperiența lor; cat în rândul liceenilor lipsa unui set de valori bine definit și a unei direcții de urmat în 4. Organizarea unei conferințe de presă pentru diseminarea rezultatelor; viață, am creat proiectul EUROEDU – Valorile României pentru România. Acesta și-a propus 5. Realizarea unei pagini web care să adsă afle care sunt valorile acestei generații de ministreze o comunitate locală dedicată elevi și să-i ajute pe aceștia să facă legătura proiectului, pentru susținerea comunicării între valorile personale și alegerile pe care le în timpul și după finalizarea programului. fac pentru viitor.

Următoarele activităţi s-au desfăşurat în cadrul Rezultatele proiectului proiectului: Pentru participarea la proiect s-au înscris, în urma recomandărilor profesorilor și 1. Realizarea unui studiu calitativ pentru a plia diriginților, 110 elevi din următoarele opt licee programul de formare pe nevoile specifice bucureștene: grupului țintă și a afla care este tipologia elevilor performanți; 1. Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” 2. Participarea elevilor la un pachet de cursuri (training) de orientare în carieră ce vor avea la bază elementele cheie în alegerea carierei: valorile, modul de gândire, pasiunea, talentul, scopul în viață și piața locală. Acest pachet de cursuri a fost special ajustat în funcție de cunoștiințele și așteptările participanților;

2. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” 3. Colegiul Național „Mihai Eminescu” 4. Colegiul Național „Gheorghe Șincai” 5. Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” 6. Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”

3. Facilitarea unui eveniment de tipul „Biblioteca vie” cu participarea unor modele de 7. Liceul Internațional de Informatică „ICHB” succes care să împărtășească elevilor din


20 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

8. Colegiul Național „Sfântul Sava”

dar și elemente de dezvoltare personală.

Pe baza formularelor de înscriere și a metodologiei elaborate au fost selectați pentru a participa la cele 3 etape ale proiectului 61 de elevi, în ordinea punctajului obținut. La activități, au participat efectiv 53 de elevi.

Printre atelierele facilitate s-au numărat:

Așadar, în cadrul primei etape, elevii au fost împărțiti în grupe de aproximativ 10 persoane și au participat la realizarea cercetării calitative focus group. Aceste discuții au fost înregistrate audio-video pentru a asigura calitatea și exhaustivitatea rezultatelor. Discuțiile au avut loc în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei și în sediul Asociației Școala de Valori.

►► Cum gândesc și ce mi se potrivește? ►► Definirea succesului – pe ce cale să apuc? ►► Talentul, pasiunea și piața

Ultima etapă a reprezentat organizarea unei întâlniri în formatul „Bibliotecă vie” în data de 28 octombrie. Acest format a permis elevilor prezenți să intre în contact direct cu persoane de succes, să afle povestea acestora, pașii pe care i-au făcut pentru a ajunge unde sunt acum dar și ce înseamnă succesul pentru ei. Interacțiunea a avut loc într-o atmosferă A doua etapă s-a desfășurat în zilele de 8 și relaxată sub forma unei discuții informale cu 9 octombrie în cadrul Spațiului Public Euroinvitații, unde participanții au putut adresa pean. Trainingul a beneficiat de prezența a 53 întrebări direct acestora. de elevi talentați și a fost livrat de 4 traineri cu experiență din cadrul Școlii de Valori. Această etapă ne-a oferit nouă, organizatorilor, Temele abordate au fost elementele cheie în alegerea carierei: valorile, modul de gândire, pasiunea, talentul, scopul în viață și piața locală

ocazia de a maximiza efectele evenimentelor, de a imortaliza momente-cheie, de a culege impresii de la participanți și de a face public impactul pe care l-a avut asupra acestora.


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 21

Rezumat studiu calitativ Studiul calitativ a fost realizat de experți contractați de către Școala de Valori. Scopul cercetării a fost de a ne facilita cunoașterea grupului țintă, a tipologiei elevilor și de a ne permite să pliem programul de formare în concordanță cu nevoile acestora. De asemenea un obiectiv adiacent l-a reprezentat evidențierea problemelor specifice cu care se confruntă grupul țintă în alegerea unei universități, valorile cu care se identifică, imaginea pe care o au asupra României. Nu în ultimul rând, studiul are rolul de a permite și pe viitor, realizarea de proiecte adresate elevilor de liceu care să raspundă nevoilor vârstei și nivelului acestora de pregătire. Metodologia şi instrumentele de cercetare utilizate în cadrul anchetei, realizarea discuţiilor focalizate de grup, administrarea testelor de personalitate, precum şi analiza rezultatelor

reprezintă efortul comun a 3 experţi în cercetare şi educaţie. Irina Horga şi Magdalena Balica sunt cercetătoare la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, cu o experienţă de peste 15 ani în studii şi cercetări cu privire la problematica educaţională. Dragoş Iliescu este conferenţiar universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi managing partner la D&D/Testcentral. În perioada 30 septembrie – 1 octombrie s-au realizat 5 focus-grupuri. Fiecare focus-grup a avut câte 10 participanți din rândul liceenilor selectați, respectând metodologia realizată de grupul de experți contractați. Ulterior, o săptamână a fost alocată procesării rezultatelor și corelării acestora cu atelierele ce urmau a fi organizate în weekendul 8 - 9 octombrie.


22 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

Părerile participanților „Proiectul a fost foarte foarte

într-un anumit domeniu. Am

senzaționali, și după ziua

totul ca la carte. Eu gândesc

tare, am cunoscut oameni de azi, WOW! Mi-a lăsăt o

impresie puternică. Am cunoscut oameni care nu doar își doresc

schimbarea ci vor să participe activ la realizarea ei.”

Mara Zafiu

„EUROEDU mi-a oferit experiențe

descoperit că nu trebuie să faci

liber și pentru mine s-a mulat

perfect proiectul. Mi-a plăcut

Biblioteca vie, una e să vezi pe net și alta e să ai persoana în fața ta. Aș recomanda categoric EUROEDU și altora.”

Ioana Păsărin

noi, experiența unor oameni care

„Mi-a fost răsturnat universul de

m-a ajutat să-mi observ propriile

pentru că elevii erau toți din

au trecut prin viață. Proiectul

mele valori, propriul mod de a gândi.”

Alin Grigorean

„Am cunoscut oameni noi și am invățat mult mai mult de la fiecare. Am descoperit că

există și alți oameni cu diferite calități care sunt importante

cel puțin trei ori. A fost special

elită, de la cele mai bune școli din București. Mi-am dezvoltat calitățile de debater, am aflat lucruri noi, să fiu demn, să-mi păstrez valorile și să nu încetez

să fac ceea ce-mi place. Cineva se va găsi să mă plătească.”

Emanuel Alexandru Olteanu


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 23

Echipa de management Ștefan Pălărie

Head of Corporate Engagement stefan.palarie@scoaladevalori.ro Responsabil de crearea şi dezvoltarea proiectelor educaţionale în parteneriat cu corporaţiile care îşi propun la nivel strategic să aibă un impact pozitiv în educaţia din România. Am pus în 2009 bazele organizaţiei Şcoala de Valori, după ce am Înteles că doar aducând împreună oameni pasionaţi, multă expertiză şi mulţi ani de muncă se poate produce o transformare a sistemului educaţional din România, iar copiii mei vor putea trăi într-o ţară aşa cum şi-o doresc. Deşi este un proiect de mare anvergură şi de lungă durată, ceea ce mă ţine în continuare activ în fiecare an sunt două lucruri: pe de o parte rezultatele generate, iar de cealaltă parte echipa fantastică cu care lucrez.

Armina Sîrbu

Head of Educational Design armina.sirbu@scoaladevalori.ro Responsabilă de crearea şi implementarea proiectelor de educaţie non-formală. M-am întors în România pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun al tinerilor prin educaţie non-formală. Şcoala de Valori s-a dovedit a fi cel mai potrivit loc şi cea mai profesională echipă alături de care să îmi investesc timpul şi energia pentru a obţine impactul dorit.


24 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

Dragoș Belduganu

Head of Social Engagement dragos.belduganu@scoaladevalori.ro Responsabil de a crea o punte de legătură între nevoia de educaţie şi dorinţa de implicare individuală în dezvoltarea societăţii. Cred cu tărie că raspunsul tuturor provocărilor se află în fiecare dintre noi şi că nimic nu este mai puternic decât voinţa umană. Cei care mă cunosc pot confirma că sunt veşnicul nemulţumit. Nemulţumirea am transformat-o în motivaţie, iar motivaţia în acţiune, de aceea sunt în Şcoala de Valori. Când eram mic îmi doream să fiu doctor pentru că nu îmi plăcea să văd oamenii suferind şi pentru că trăiam cu credinţa că doctorii nu se îmbolnavesc niciodată, în Şcoala de Valori mă consider un doctor activ în transformarea societăţii, specializat în dezvoltarea tinerilor prin proiecte de educaţie de mare anvergură. Misiunea mea personală în viaţă este să dezvolt şi să transmit experienţe care schimbă vieţi, o misi-

une care poate îşi are rădăcini în dorinţa din copilărie de a fi doctor şi în educaţia primită de la bunici şi părinţi. În Şcoala de Valori am întâlnit o echipă care îmi susţine misiunea personală şi o organizaţie care are o misiune şi mai îndrăzneaţă decât a mea, ceea ce mă face să cred că sunt omul potrivit în locul potrivit.

Andrei Stoica Coordonator Marketing și Comunicare

andrei.stoica@scoaladevalori.ro


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 25

Andreea Dinu Project Manager GROW

andreea.dinu@scoaladevalori.ro Responsabil cu implementarea şi managementul programului GROW. Un lucru pe care cei din jurul meu mi-l remintesc zi de zi este acela că educaţia ne influenţează viaţa mai mult decât ne dăm seama. Alături de Şcoala de Valori am ales să pun o cărămidă în constructia unei educaţii alternative durabile pentru tinerii din societatea noastră, întrun mod inovativ şi plin de provocări.

Ioana Melenciuc Coordonator Granturi

ioana.melenciuc@scoaladevalori.ro

Ionela Ion

Coordonator Donaţii ionela.ion@scoaladevalori.ro


26 | RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI

Short preview 2012 Think Ahead Descriere generală

Conceptul atelierului

Think Ahead este un atelier non-formal de învăţare experienţială de 2 zile în care elevii trec printr-un proces de autocunoaştere întrun grup de 30 participanţi şi alături de 3 facilitatori. Încep prin a îşi identifica valorile personale, ce îşi doresc să facă în viaţă, ce înseamnă succesul pentru ei, la ce sunt talentaţi, de ce sunt pasionaţi şi ce abilităţi ar trebui să îşi dezvolte pentru a fi în pas cu ce caută angajatorii. Într-un cadru deschis, prin exerciţii interactive, sunt instigaţi să interacţioneze, să îşi înfrângă teama de a vorbi în public şi să vorbească despre cine sunt cu voce tare, în faţa colegilor lor. La final sunt dornici să înveţe din poveştile invitaţilor speciali care vorbesc despre ce carieră au ales şi drumul pe care l-au parcurs din liceu până la job-ul pe care îl au în prezent.

Atelierul înglobează o suită de cunoştinţe şi tehnici în proporţia ideală necesară pentru un proces de învăţare cu impact pe termen mediu şi lung la vârsta adolescenţei: 40% teorie, 30% învăţare experienţială, 20% învăţare peer-topeer, 10% învăţare prin expunere la persoane model. Atelierul este compus din 6 module (în total ~12 ore în 2 zile) plus introducere şi încheiere, livrate în format teatru cât şi pe grupe de lucru de 8-10 persoane, folosind tehnici variate şi aranjarea sălii în moduri diferite pentru un proces de învăţare cât mai bogat.

Atelierul a fost creat pentru elevii de liceu din clasele 9-12, fiind accesibil şi celor de a 9-a şi în acelaşi timp o provocare şi pentru cei de a 12-a. Datorită metodelor alese, atelierul poate fi personalizat cu uşurinţă pentru elevii dintrun anumit domeniu: şcoli tehnice, licee teoretice sau licee de artă etc.

Rezultatele atelierului Până în prezent (martie 2012) au fost organizate două ediţii ale proiectului în Bucureşti, cu un total de 52 de participanţi, fiind planificate încă cel puţin 4 ediţii până la sfârşitul anului 2012. Din evaluările făcute de participanţi, au reieşit, printre altele, următoarele: ►► 90% dintre participanţi simt că au mai multă încredere în sine ca rezultat direct al acestui proiect.


RAPORT ANUAL ASOCIAȚIA ȘCOALA DE VALORI | 27

►► 40% consideră că punctele forte al proiectului sunt informaţiile despre valori

“THINK AHEAD a fost productiv

►► 30% au apreciat mult formatorii şi modul deschis de comunicare

realizez că deşi visul meu

►► 20% afirmă că după acest atelier ştiu ce vor să facă în viaţă ►► 38% consideră că atelierul nu necesită îmbunătăţiri ►► 15% şi-ar fi dorit ca evenimentul să dureze mai multe zile ca să înveţe mai multe lucruri

Opiniile participanţilor “Consider că participarea mea la THINK AHEAD a fost o idee

foarte bună deoarece am avut

ocazia să descopăr multe lucruri pe care nu le ştiam înainte. De asemenea, am avut ocazia să

cunosc oameni excepţionali.

Consider că acest proiect m-a ajutat într-o anumită masură

în legatură cu deciziile mele de viitor, m-a ajutat să am mai multă încredere în mine şi în ceea ce-mi doresc.”

Ioana Raluca Bica

şi consider că m-a făcut să

pare de nerealizat este totuşi posibil. Am mai multă încredere

în mine şi sunt sigură că voi

face ceea ce mi-am propus şi că visul meu nu este deloc

departe, dar mai mult decât

atât SUNT CAPABILĂ să ÎL ÎNDEPLINESC.”

Ingrid Beatrice LISMAN

“Am învăţat că pot avea încredere în mine şi că îmi pot urma visele fără să mă judece

nimeni. Cu munca şi ambiţie şi un obiectiv stabilit poţi ajunge exact unde îţi doreşti.

Am învăţat că există doar experienţe, nu unele bune

sau rele şi că cele mai proaste idei sunt nespuse. Este bine

să pui întrebări, nimeni nu va răspunde la întrebări nespuse. Ar mai fi multe de spus, dar

totul este numai de bine, sper să organizaţi cât mai multe activităţi.”

Laura Mariana Olaroiu


Cum poナ」i susナ」ine educaナ」ia alトフuri de noi

investite


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.