Page 1

D E VA K K R A N T V O O R M E TA A L R E C Y C L E R S E N A U T O D E M O N TA G E B E D R I J V E N

Jaargang 7 | Week 9 | 2019 | Nummer 1 | www.schrootkrant.nl

1 René Harrison: ‘De oudijzerhandel is mijn leven!’

3

Nick van Kessel: ‘Big data helpt ons aan de juiste prijs’

18

VMR breidt capaciteit verder uit met Leimbachschaar

Doelstellingen autorecycling behaald

Verwachte impact Amerikaanse invoerheffingen blijft voorlopig uit

De Venlose Metaal Recycling (VMR Groep) heeft een nieuwe Leimbachschaar aangeschaft en het terrein verder geoptimaliseerd. Door deze investeringen is de verwerkingscapaciteit verdubbeld.

De door ARN gehanteerde meetmethodiek is in orde en de recyclingdoelstellingen over de jaren 2015-2017 zijn behaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De impact van de Amerikaanse invoerheffingen op de internationale staal- en metaalindustrie blijft vooralsnog beperkt. De prijzen voor staal en aluminium zijn amper geraakt door de hogere tarieven.

Lees verder op pagina 14

Lees verder op pagina 10

Lees verder op pagina 8


2

|

Voorwoord

Het knuppeltje Het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan heel mooi zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld een paar jaar in de kunstcommissie gezeten van Bascule, een dagbestedingscentrum in Sneek. Hiervoor moest ik de kunstwerken beoordelen van mensen die op de dagbesteding schilderijen hadden gemaakt. Ik werd gevraagd vanwege mijn functie bij de lokale krant. De deelnemers vonden het natuurlijk heel spannend dat er een journalist langs kwam om hun werk te beoordelen. Natuurlijk kregen ze vrijwel allemaal een positieve beoordeling mee, want ze hadden immers goed hun best gedaan. Ik vond het altijd erg leuk om als ‘jurylid’ langs te komen en was soms best onder de indruk van het niveau dat sommige deelnemers ondanks hun verstandelijke beperking hadden. Zo had één van de deelnemers bijvoorbeeld heel veel kennis van schilderijen en de bijbehorende kunstenaars. Hij kon mij er veel van leren in plaats van andersom! Ook in de schrootwereld wordt nogal eens met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewerkt. De inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) levert op jaarbasis 700 FTE aan banen op, waarvan inmiddels ruim een kwart (27 procent) wordt ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo bleek uit onderzoek van KPMG Sustainability dat in 2017 in opdracht van Wecycle werd uitgevoerd. Bijvoorbeeld in de Wecycle Service Centers. Zo wordt in het Regionaal Sorteercentrum Schiphol jaarlijks zeven miljoen kilo e-waste gesorteerd en gedemonteerd. Naast het sociale aspect levert dit ook een meerwaarde op in de vorm van betere recycling. Daarnaast zijn ook andere werkzaamheden mogelijk, zoals het uitvoeren van steekproeven of het uitpakken van retourzendingen. Maar ook diverse metaalrecyclebedrijven werken regelmatig met werknemers of stagiaires, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Zoals René Harrison, eigenaar van ABC Metaal Recycling in Meppel, die voor deze editie van Schroot! is geïnterviewd. De afgelopen jaren zijn er al een aantal stagiaires geweest. De meeste van deze jongens komen via een z­ orginstelling

en hebben te maken met bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis als autisme. Het begeleiden van deze jongens vraagt soms net even een andere aanpak, weet René. Zo was er een stagiaire die veel plezier beleefde aan het demonteren van computers. Af en toe moet er ook wel eens wat anders gebeuren, zoals het laden van een vrachtauto. Dit werk werd wat slordig gedaan en er leek van opzet sprake, zodat deze jongen het werk later hopelijk niet weer hoefde te doen. Hier is hij op aangesproken en dit heeft hij later alsnog weer goed opgepakt. ‘Een andere stagiaire die al een week of vier bij ons werkte, moest even alleen gelaten worden’, blikt René terug.‘Ik gaf hem de opdracht om het aluminium, dat moest worden opgeruimd, in de bak te smijten. Daar stond een knuppeltje bij, waarvan ik had gezegd dat hij dat mocht laten staan. Toen ik terugkwam waren alle deuren gesloten. Ik vroeg de jongen of hij het koud had. ‘Ja’, had de jongen gezegd, maar verder was de dag normaal verlopen. De volgende dag was de jongen te laat en werd ik gebeld door zijn begeleider. De jongen zou niet meer komen, want hij was bang! Er stond namelijk een knuppel waarmee hij vervelende mensen moest wegslaan! Autistische mensen luisteren op een scannende manier, de jongen heeft waarschijnlijk wel het woord knuppel gehoord, maar de rest van de zin(nen) zelf ingevuld.’ René heeft nog wel geprobeerd om de jongen weer aan het werk te krijgen, maar dit is helaas niet gelukt. ‘Toch vind ik het belangrijk om dit soort jongens mogelijkheden tot stage te geven.Vaak krijgen ze weinig kans in de maatschappij, terwijl het juist zo belangrijk is dat ze een vak kunnen leren.’ En daar ben ik het helemaal mee eens. Misschien gaat het wel eens mis, maar het is ook heel fijn om als ondernemer iets voor een ander te kunnen betekenen!

wint finale

O ndernemers T rofee

Dutch Hardware Trading (DHT) is als dochteronderneming van Holland Recycling de kersverse winnaar van hét ondernemersevent van Boxtel. De felbegeerde trofee is een bevestiging dat de ambities van deze jonge onderneming daadwerkelijk worden gerealiseerd en benadrukt tegelijk dat het innovatieve Brabantse ondernemersklimaat met refurbishing de recyclingwereld niet overslaat. Daarnaast werd er tijdens de finale een cheque ter waarde van € 8000,- opgehaald voor Dream4Kids. Het zorgde voor een nog grotere glimlach bij directeur Luuk Bongers: ‘Een extra mooi goed doel! We stellen ons graag

open voor de buitenwereld. Met de exposure die dit evenement oplevert, kunnen we laten zien dat we onze circulaire en sociale verantwoordelijkheid nemen. Het ultieme doel in de recyclingbranche.’

COLOFON D E VA K K R A N T V O O R M E TA A L R E C Y C L E R S E N A U T O D E M O N TA G E B E D R I J V E N

Van der Spek Vianen heeft bij Van Houtum Reycling B.V. in Arnhem weer een nieuwe Fuchs afgeleverd. Dit is de achtste Fuchs die Van Houtum Recycling in hun lange bestaan in gebruik neemt. De Fuchs 335F vervangt een Fuchs 320D. Naast de nieuw afgeleverde 335F wordt er bij van Houtum Recyling B.V. ook een Fuchs 335D gewerkt. Van Houtum Recycling is al sinds 1870 actief in de omgeving in Arnhem. Wat halverwege de negentiende eeuw begon met het inzamelen van hoofdzakelijk lompen als grondstoffen voor de papierfabrieken van de familie van Houtum in de omgeving van Apeldoorn werd er ook al begonnen met het inzamelen van ijzer,papier. Nu in 2018 staat de vijfde generatie aan het roer van Van Houtum Recycling B.V. welke actief is in de recycling van ijzer, nonferro’s en papier en het vernietigen van archieven.

voor de gevraagde overslagcapaciteit zorgt. De MHL335F is standaard voorzien van een HD-onderwagen die zorgt voor extra stabiliteit tijdens het draaien en het eventueel rijden met last. Voor het dagelijksen uit te voeren onderhoud aan de machine is een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig welke via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhoudswerkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen. Veiligheid staat in ieder Fuchs ontwerp voorop. TOUCHSCREEN De hydraulisch verstelbare cabine zorgt voor een zichthoogte van 5.400mm, waardoor er altijd goed zicht is op de uit te voeren werkzaamheden. Uiteraard is voor de machinist gezorgd dat alles in de cabine zo ergonomisch mogelijk is opgesteld, de stoel is optimaal te

Jaargang 7 | Week 9 | 2019 | Nummer 1 | www.schrootkrant.nl

1 René Harrison: ‘De oudijzerhandel is mijn leven!’

3

Nick van Kessel: ‘Big data helpt ons aan de juiste prijs’

18

VMR breidt capaciteit verder uit met Leimbachschaar

Doelstellingen autorecycling behaald

Verwachte impact Amerikaanse invoerheffingen blijft voorlopig uit

De Venlose Metaal Recycling (VMR Groep) heeft een nieuwe Leimbachschaar aangeschaft en het terrein verder geoptimaliseerd. Door deze investeringen is de verwerkingscapaciteit verdubbeld.

De door ARN gehanteerde meetmethodiek is in orde en de recyclingdoelstellingen over de jaren 2015-2017 zijn behaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De impact van de Amerikaanse invoerheffingen op de internationale staal- en metaalindustrie blijft vooralsnog beperkt. De prijzen voor staal en aluminium zijn amper geraakt door de hogere tarieven.

Lees verder op pagina 14

Lees verder op pagina 10

Lees verder op pagina 8

Jaargang 7, week 9, 2019, nr. 1 Schroot! is een vakkrant voor de ­volledige metaalrecyclingsector en de autodemontagebedrijven. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de branche. Verschijnt 8 x per jaar. Gezamenlijke uitgave van: Addictive Media en RedactieVisie. Addictive Media: Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Tel: 0515 - 432140 www.addictivemedia.nl RedactieVisie: Wendy Noordzij Tsj. Claeszstrjitte 23 8629 RZ Scharnegoutum Tel: 06 - 19637279 Uitgever: André Schoppen Tel: 0515 - 432140 / 06 - 16044131 andre@addictivemedia.nl Verkoop: Wilfred Wubs Tel: 0515-432140 / 06-20479538 wilfred@addictivemedia.nl Edwin Schoenmaker 0515-432140 / 06-81907601 edwin@addictivemedia.nl

Wendy Noordzij

Meer informatie over Schroot! is te vinden op onze website: www.schrootkrant.nl. Tips en persberichten voor de redactie kunt u doorgeven via redactie@schrootkrant.nl en we zijn ook actief op Twitter via @schrootkrant.

DHT

Achtste Fuchs geleverd bij Van Houtum Recycling in Arnhem

Redactie: Wendy Noordzij redactie@schrootkrant.nl Twitter: @schrootkrant

Voor de aandrijving van de nieuwe 25-tons Terex-Fuchs MHL335F is zuinige 4.1 liter Deutz motor verantwoordelijk. De standard compleet gescheiden- en separaat opgestelde koelers dragen er zorg voor dat de machine optimale koeling krijgt. Door deze opstelling zijn de koelers als gewenst in stoffige omstandigheden zeer goed te reinigen. Door de optimale koeling wordt er tijdens het draaien met de machine zeer weinig gebruik gemaakt van de koelvans waardoor naast een zeer laag geluidniveau ook het brandstofverbruik uiterst laag is. NIEUWE GRIJPER De Fuchs MHL335F is uitgevoerd met 12 meter overslaggiek. Aan de machine is een nieuwe grijper gemonteerd, waarmee de MHL335F dankzij de Rexroth hydrauliek, met een opbrengst van maar liefst 380 liter per minuut zeer snel draait en

verstellen zodat alle bedieningen binnen handbereik liggen. Via de grote touchscreen display zijn alle functies te bedienen, veel gebruikte functies als bijvoorbeeld verlichting en ruitenwisser hebben ook nog drukknoppen binnen het handbereik van de machinist zodat deze als benodigd snel zijn in- en uit te schakelen. De vergrote airco-unit zorgt dat ondanks de grote raamoppervlakten de cabine op temperatuur blijft zoals de machinist hem instelt. Een gemonteerde overdruk zorgt hierbij dat de machinist altijd in een optimale werkomgeving zit. Standaard gemonteerde camera op de rechterzijde geeft een duidelijk beeld van wat er rond de machine plaatsvinden zodat de veiligheid op het hoogste niveau staat. Power LED- verlichting geeft de machinist in de vroeg- en late uren een grote lichtopbrengst in het bereik van de kraan.

Coverfoto: Schofield Metal Recyclers Aan dit nummer werkte(n) mee: Jan de Lange en Dennis van Galen Vormgeving: Bay6 Print - Tel: 06 - 50212014 Druk: Rodi Media BE OUR NEXT FRIEND: Nederland € 70,00 per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50 excl. btw en verzendkosten). ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan ervanuit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds ­stilzwijgend met een jaar verlengd.

ISSN: 2214-9309

Disclaimer: De Redactie van Schroot! stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.


|

r enÉ H arrisOn ,

eigenaar Van

abc m eTaal r ecycling

in

3

m eppel :

‘De oud-ijzerhandel is mijn leven! pel gehoord, maar de rest van de zin(nen) zelf ingevuld.’

Naast de inzameling van oudijzer houdt ABC Metaal Recycling in Meppel zich sinds kort ook bezig met de sloop van caravans. Zo hoopt eigenaar René Harrison een nieuwe bron van inkomsten aan te boren. ‘Alle materialen die vrijkomen, kunnen worden verhandeld’, aldus René die volop van zijn vak geniet. ‘In deze wereld kennen mensen mekaar en je kunt ze op hen woord vertrouwen. Ik hoef er niet rijk van te worden, als ik er maar plezier in heb!’ Vlakbij de grens tussen Drenthe en Overijssel is aan de Zomerdijk 9b-1 te Meppel ABC Metaal Recycling gevestigd. Meppel is ondanks haar 28.000 inwoners de kleinste gemeente van Drenthe met een oppervlakte van 58 km². De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de ontginning van de turfgebieden in Drenthe. Met haar ligging ten opzichte van de Drentse Hoofdvaart, de Hoogeveense vaart en het Meppelerdiep, was Meppel een ideale doorvoerhaven voor turf. De Drentse en Overijsselse schippers brachten via het Meppelerdiep en de Zuiderzee turf naar Utrecht en Holland, destijds het economisch centrum. Nog steeds heeft Meppel met haar ligging vlak bij de A32 een ideale bereikbaarheid en daar profiteert ABC Metaal Recycling ook van. De Schotse opa van eigenaar René bleef aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan een Nederlandse vriendin hangen in Deventer. Zo is de familie dus in Nederland te recht gekomen. René is geboren in Deventer en later naar Assen verhuisd. Een jaar of twaalf geleden is hij in de metaalhandel begonnen. De ondernemer begon met een grofvuilvergunning en reed Assen en omgeving af. Aan het begin zat hij in de pallets, maar gaandeweg werd het steeds meer metaal.

René heeft nog wel geprobeerd om de jongen weer aan het werk te krijgen, maar dit is helaas niet gelukt. ‘Toch vind ik het belangrijk om dit soort jongens mogelijkheden tot stage te geven. Vaak krijgen ze weinig kans in de maatschappij, terwijl het juist zo belangrijk is dat ze een vak kunnen leren.’

rond, die het terrein schoonhoudt en helpt met materialen te demonteren. ‘De afgelopen jaren zijn er al een aantal stagiaires geweest. De meeste van deze jongens komen via een zorginstelling en hebben te maken met bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis als autisme.’ Het begeleiden van deze jongens vraagt soms net even een andere aanpak, weet René. ‘Zo was er een stagiaire die veel plezier beleefde aan het demonteren van computers. Af en toe moet er ook wel eens wat anders gebeuren, zoals het laden van een vrachtauto. Dit werk werd wat slordig gedaan en er leek van opzet sprake, zodat deze jongen het werk later hopelijk niet weer hoefde te doen. Hier is hij op aangesproken en dit heeft hij later alsnog weer goed opgepakt. Een andere stagiaire die al een week of vier bij ons werkte, moest even alleen gelaten worden. Ik gaf hem de opdracht om het aluminium, dat moest worden opgeruimd, in de bak te smijten. Daar stond een knuppeltje bij, waarvan ik had gezegd dat hij dat mocht laten staan. Toen ik terugkwam waren alle deuren gesloten. Ik vroeg de jongen of hij

het koud had. ‘Ja’, had de jongen gezegd, maar verder was de dag normaal verlopen. De volgende dag was de jongen te laat en werd ik gebeld door zijn begeleider. De jongen zou niet meer komen, want hij was bang! Er stond namelijk een knuppel waarmee hij vervelende mensen moest wegslaan! Autistische mensen luisteren op een scannende manier, de jongen heeft waarschijnlijk wel het woord knup-

WERKWIJZE ABC Metaal Recycling heeft ongeveer 80 procent particuliere klanten en 20 procent bedrijven als klant. Op de informatieve website kun je alle diensten die worden geleverd teruglezen. De klant weet nu precies wat er kan worden verwacht. ‘Als je dat waarmaakt, dan heb je altijd een te vrede klant en een te vrede klant komt terug!’ Als er oud-ijzer wordt ingekocht, dan wordt dit eerst gesorteerd en gewogen. Daarna gaat het in de oud ijzerbak. IJzer waar nog iets mee moet gebeuren, gaat in de sloopbak. Wanneer er een flinke partij ijzer is opgespaard, wordt de partij door verkocht naar één van de grotere handelaren in de branche. Oudpa-

STAGIAIRES Zo’n drieënhalf jaar geleden begon ABC Metaal Recycling aan de Zomerdijk in Meppel. Momenteel is er één werknemer (Hans) in dienst en loopt er op vrijdag een stagiaire

Kabelpelmachines | Kabelgranuleerinstallaties | Alligatorscharen Rollensnijders | Schrootscharen | Sloopscharen | Schrootpersen Autopersen | Shredders | Rotorscharen |

CARAVANS Met de sloop van caravans hoopt ABC Metaal Recycling een nieuwe bron van inkomsten aan te boren. ‘Alle materialen die vrijkomen, kunnen worden verhandeld’, legt René uit. ‘In geval van een stacaravan kan erop locatie worden gesloopt, daar zijn wel kosten aan verbonden. Een gewone caravan kan worden langs gebracht door de klant. Mocht het zo zijn dat de caravan nog kan worden opgeknapt, dan kan daartoe worden besloten door ABC. Mocht een caravan een geldig kenteken bezitten, dan regelt ABC Metaal Recycling de vrijwaring.’ Op dit moment heeft ABC Metaal Recycling ruim 600 vierkante meter opslagruimte tot haar beschikking. De administratie wordt door René zelf gedaan. ‘Af en toe een tijdrovende klus, maar het hoort erbij!’ De charme van het beroep is voor René en Hans de vrijheid en eerlijkheid. ‘In deze wereld kennen mensen mekaar en je kunt ze op hen woord vertrouwen. Ik hoef er niet rijk van te worden, als ik er maar plezier in heb!’

Handel is mooi, vindt René. ‘Een partij ophalen en er dan weer een mooie prijs voor krijgen, zit mij in het bloed. Toch begon het me op te vallen dat mensen steeds minder oud metaal langs de wegzetten en het liever zelf wegbrengen. Het echte venten leek eruit te gaan. Toen ik op een goede dag door Meppel reed, viel het me op dat er niet veel oud-ijzerhandelaren in Meppel zijn en zo ontstond het idee om zelf een eigen bedrijf in Meppel te beginnen.’

www.bronneberg.nl

pier kan door klanten gratis worden langsgebracht. Ook dit wordt doorgesluisd naar grotere handelaren in de branche. ABC neemt alleen loodaccu’s in en natuurlijk wordt er ook koper aangenomen. Containers worden gratis op locatie geplaatst. Mensen kunnen hier grote partijen papier, oud ijzer, metalen, CV- Ketels en computers in kwijt. Eén telefoontje is voldoende om te zorgen dat de container weer wordt opgehaald.

info@bronneberg.nl

|

+31 (0)492 59 19 00


4

|

AutoStore verhoogt capaciteit met Black Line Serie Met de Black Line serie verhoogt AutoStore de pick- en opslagcapaciteit van het bekroonde AutoStore systeem. Hart van de Black Line serie is de Black Line Robot B1. De nieuwe robot neemt minder ruimte in, rust nooit om batterijen op te laden en kent hogere rijsnelheden. De robot werkt naadloos samen met de bestaande robots uit de Red Line serie en is in staat hogere bakken te behandelen. De B1 was tijdens LogiMat in Stuttgart de grote publiekstrekker zijn zowel AutoStore als Reesink Logistic Solutions, die het systeem

Nieuwe Fuchs MHL335F voor Helmond Metalen Van der Spek Vianen heeft een nieuwe Fuchs MHL335F geleverd aan Helmond Metalen in Culemborg. Aan de nieuwe 25 tons Fuchs MHL335F is een gieken lepelsteelconfiguratie met een bereik van 10.700 mm geplaatst, waaraan een bak-kinematiek zit voor plaatsing van een sorteergrijper. Deze grijper kan als nodig snel gewisseld worden, aangezien op de MHL335F een snelwissel is gemonteerd. Helmond metalen is al meer dan 55 jaar een begrip in Nederland. Dit familiebedrijf, dat in handen is van de derde generatie, staat voor betrouwbaarheid, vakbekwaamheid, inzet en vriendelijkheid. Helmond metalen is als groothandel gespecialiseerd in het verwerken en recyclen van ferro en non ferro metalen. Ook kunnen particulieren bij ze terecht voor het inleveren van

ijzer en metalen De MHL335F is standaard voorzien van een HD-onderwagen die zorgt voor extra stabiliteit tijdens het draaien en het eventueel rijden met last. Dankzij de Rexroth hydrauliek, met een opbrengst van maar liefst 380 liter per minuut is de Fuchs MHL335F zeer snel en zorgt bij Helmond Metalen voor de gevraagde overslagcapaciteit. AANDRIJVING Voor de aandrijving van de MHL335F is zuinige 4.1 liter

Precious Metals

er

!

w cling u cy or vo care s j i pri tron e t s ec og n el o h e De oren at lys

ta

ka

• Betaling binnen 3 dagen • Werkelijke waarde o.h.v analyse • Eigen verwerking

n Geld verspillinG ibel n verwerKinG

RKR Recycling Graham Bellstraat 25 8013 PL Zwolle Tel: 038-4605589 info@rkrrecycling.nl www.rkrrecycling.nl

Deutz motor verantwoordelijk. De standard compleet gescheiden- en separaat opgestelde koelers dragen er zorg voor dat de machine optimale koeling krijgt. Door deze opstelling zijn de koelers als gewenst in stoffige omstandigheden zeer goed te reinigen. Door de optimale koeling wordt er tijdens het draaien met de machine zeer weinig gebruik gemaakt van de koelvans waardoor naast een zeer laag geluidniveau ook het brandstofverbruik uiterst laag is. Voor het dagelijks- en uit te voeren onderhoud aan de machine is een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig welke via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhoudswerkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen. Veiligheid staat in ieder Fuchs ontwerp voorop. CBINE De hydraulisch verstelbare cabine zorgt voor een zichthoogte van 5.300 mm, waardoor er altijd goed zicht is op de uit te voeren werkzaamheden. Uiteraard is voor de machinist gezorgd dat alles in de cabine zo ergonomisch mogelijk is opgesteld, de stoel is optimaal te verstellen zodat alle bedieningen binnen handbereik liggen. Via de grote touchscreen display zijn alle functies te bedienen, veel gebruikte functies als bijvoorbeeld verlichting en ruitenwisser hebben ook nog drukknoppen binnen het handbereik van de machinist zodat deze als benodigd snel zijn in- en uit te schakelen. De vergrote airco-unit zorgt dat ondanks de grote raamoppervlakten de cabine op temperatuur blijft zoals de machinist hem instelt. Een gemonteerde overdruk zorgt hierbij dat de machinist altijd in een optimale werkomgeving zit. De standaard gemonteerde camera op de rechterzijde geeft een duidelijk beeld van wat er rond de machine plaatsvinden, zodat de veiligheid op het hoogste niveau staat. Power LED- verlichting voorziet de machinist in de vroege en late uren van een grote lichtopbrengst in het bereik van de kraan.

in de Benelux op de markt brengt. De Black Line Serie blinkt uit in nieuwe technieken die zowel de capaciteit van het systeem verhogen als de opslagmogelijkheden uitbreiden. De nieuwe Black Line techniek halveert de omvang van de robot en maakt zodoende geavanceerde rijpatronen en hogere snelheden mogelijk. Dankzij de hogere body van de robot, neemt de B1 de bakken niet naast zich op, zoals de R5 Robot, maar in de holte in zijn eigen body en kan hij hogere bakken dragen, plaatsen en ophalen. In plaats van maximaal 330 mm, is

de nieuwe bak 425 mm hoog en vinden meer en/of grotere goederen in AutoStore een plaats. DIRECT DRIVE TECHNOLOGY De lichtere, nieuwe Robot B1 rijdt niet alleen sneller, hij bereikt deze snelheid ook eerder dan voorheen dankzij de nieuwe, directe aandrijving. Door deze techniek ligt de acceleratiesnelheid 75% hoger dan die van de R5 en dat levert een gemiddelde capaciteitswinst op van 20% ten opzichte van de R5. De B1 Robot rust daarbij nooit, zelfs niet om op te laden. Dit is mogelijk door de gepatenteerde BattPack technologie waarbij de robot een volledig opgeladen batterij zelf oppakt wanneer dat nodig is. RELAYPORT Met een sneller werkende Robot is het belangrijk om ook een snel werkstation te hebben. Binnen het Black Line concept is daarom de RelayPort. Dit modulaire werkstation bestaat uit een picking module en buffermodules. Elk werkstation kan 3 tot 6 buffermodules hebben en tot 650 bakken per uur verwerken. Dankzij het bufferingssysteem spelen de robots altijd een dubbelspel. Bij elke afzet van een bak nemen ze ook een bak mee terug.

Elektrische inzameling batterijen zorgt voor flinke CO2-beparing De elektrische inzameling van batterijen in de regio Haarlem, Amsterdam en de kop van ZuidHolland zorgt voor een flinke CO2-besparing. Deze nieuwe en schonere manier van inzamelen bespaart jaarlijks ruim 27 ton CO2. De batterijen worden na inzameling verwerkt tot waardevolle grondstoffen. Dat betekent dus twee keer winst voor het milieu. De volledig elektrische inzameling is een initiatief van Stibat en Spaarnelanden en startte een jaar geleden. In plaats van een dieselvrachtwagen, haalt een volledig elektrisch voertuig de lege batterijen op bij zo’n 4.000 winkeliers, scholen en bedrijven, zodat ze verwerkt kunnen worden tot grondstoffen. Het doel van de elektrische inzameling is minder CO2-uitstoot en minder fijnstof. Veelbelovende resultaten De resultaten van de elektrische inzameling na een jaar zijn veelbelovend. In vergelijking met een bakwagen op diesel wordt ruim 27 Foto: Paul Vreeker

ton aan CO2, 0,9 ton fijnstof (PM10) en 3 ton stikstofdioxide op jaarbasis bespaard. De initiatiefnemers gaan de inzameling dit jaar nog verder optimaliseren en hopen dit in de nabije toekomst ook naar andere regio’s uit te kunnen breiden. Goed plannen en efficiënt rijden Mathijs de Veth is een van de chauffeurs die verantwoordelijk is voor de elektrische inzameling. Hij legt per dag zo’n 175 km af. ‘Het is een kwestie van goed plannen en efficiënt rijden.’ zegt Mathijs. ‘Voor mij is het de uitdaging om elke dag zo zuinig mogelijk te rijden en zo ver mogelijk te komen. Dat ik daarmee bijdraag aan een betere luchtkwaliteit vind ik fantastisch!’ Stibat en Spaarnelanden laten met dit initiatief zien dat grondstoffen op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier kunnen worden ingezameld. Beide partijen willen hiermee een voorbeeld zijn voor andere organisaties die hun logistiek willen verduurzamen.


|

AMCS kondigt overname van Recy Sytems aan AMCS, ‘s werelds grootste leverancier van geïntegreerde software en voertuigtechnologie voor de afval- en recyclingsector, heeft vandaag de overname aangekondigd van Recy Systems (Recy), de toonaangevende Duitse specialist in software voor recycling en afvalbeheer. Recy heeft kantoren in Duitsland, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Slowakije. Tot hun klanten behoren enkele van ‘s werelds grootste en meest complexe recyclingbedrijven. In totaal zal de overname nog eens 600 klanten uit heel Europa, NoordAmerika, Azië en Afrika toevoegen, waarmee het totale klantenbestand van AMCS wereldwijd op meer dan 2400 komt. Naast het groeiende marktaandeel van AMCS in de snelgroeiende Duitse markt, zal de overname de verdere ontwikkeling van een wereldwijde best-in-class oplossing voor de metaalrecycling-branche ondersteunen. De overname biedt ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van het platform van het bedrijf, dat door de afval-, recyclingen resourcemanagement-sector wordt gebruikt om de efficiëntie te maximaliseren en de winstgevendheid te verhogen.

breder en krachtiger technologieaanbod, dat is ontworpen om hun operationele efficiëntie te verbeteren en hun plannen voor toekomstige groei te ondersteunen.’ De overname zal ook een belangrijke synergie opleveren met de activiteiten van Brady Recycling Solutions (SAI), dat 12 maanden eerder door AMCS werd overgenomen. Naast het toevoegen van meer dan 100 klanten in NoordAmerika, Europa en Australazië, breidde de overname in Brady ook AMCS’ portfolio van oplossingen uit die specifiek ontworpen zijn voor commerciële schrootrecyclingactiviteiten.

b elasTingDiensT

aDViseerT

zzp’ ers

in De

meTaalrecycling naar VOOrlOpige aanslag Te kijken

Bij zo’n 360.000 ZZP’ers valt in deze periode de voorlopige aanslag inkomstenbelasting op de deurmat. Als ZZP’ers in de metaalrecycling verwachten aanzienlijk meer of minder te gaan verdienen, dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van de voorlopige aanslag. Geef daarom het geschatte inkomen door aan de Belastingdienst. Als ZZP’er met een wisselend inkomen verandert je financiële situatie continu. Grote verschillen in jaarinkomsten hebben invloed op wat jij aan belasting moet betalen of terugkrijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig te schatten of

je inkomen erg toe- of afneemt. Is dit het geval, dan raadt de Belastingdienst aan dit tussentijds aan te passen in je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je grote bedragen moet terugbetalen of maandelijks te weinig terugkrijgt als je veel aftrekposten hebt. VEEL ZORGEN Tweederde van de ZZP’ers heeft een wisselend inkomen, blijkt uit het onderzoek ‘Financiële veerkracht van ZZP’ers bij een fluctuerend inkomen’ van Wijzer in geldzaken (1.233 respondenten, mei 2018). Dit wisselende inkomen maakt 22 procent van hen onzeker over hun financiële situatie. Om deze

onzekerheid te beperken moedigt de Belastingdienst ZZP’ers aan wijzigingen in het inkomen tijdig en regelmatig door te geven. Niet alleen een verandering in het inkomen heeft invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag. Ook veranderingen zoals het krijgen van een kind of een echtscheiding zijn van invloed. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het verstandig veranderingen in je persoonlijke, financiële situatie aan te passen in je voorlopige aanslag. Zo beperk je de kans dat je gedurende het jaar te weinig betaalt en bij de aangifte inkomstenbelasting moet bijbetalen. De hoogte van de voorlopige aanslag kan niet alleen wijzigen door veranderingen in de persoonlijke situatie, maar ook naar aanleiding van wetswijzigingen uit het Belastingplan.

TOONAANGEVEND SOFTWAREPAKKET Het huidige aanbod van oplossingen van AMCS zal verder worden versterkt door Recy’s toonaangevende softwarepakket, waaronder de state-of-the-art functionaliteit voor het managen van complexe voorraadinventarisatie- en waarderingseisen. Het sectorspecifieke model van Recy waarborgt dat haar producten exclusief worden ontworpen voor de afval-, recycling- en materialen-branche, met dekking voor staalschroot, non-ferrometalen, papier, hout, glas, kunststof, textiel en elektronica. In zijn commentaar op de overname zegt de CEO van AMCS, Jimmy Martin: ‘De wereldwijde metaalrecyclingmarkt is duidelijk een van de spannendste plaatsen aan het worden om de komende jaren in te werken. Het dynamische karakter en de hoge complexiteit zullen er ongetwijfeld toe leiden dat de branche zal profiteren van een bredere en snellere adoptie van technologie. Doordat we zoveel in deze markt investeren, hebben we nu een schaalbaar platform dat aansluit op de behoeften van klanten over de hele wereld. Met het indrukwekkende klantenbestand van Recy kunnen we onze activiteiten op korte en lange termijn internationaal verder uitbreiden, met name in Duitsland en NoordAmerika. Ik ben ervan overtuigd dat bestaande en nieuwe klanten zullen profiteren van de integratie van de twee bedrijven.’ BREED TECHNOLOGIEAANBOD Freddie Kavanagh, General Manager EMEA & ANZ bij AMCS geeft commentaar op de richting van het bedrijf in Europa: ‘Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om de klanten en medewerkers van Recy welkom te heten bij AMCS en hen te verzekeren dat zij een naadloze overgang en een hoog niveau van ondersteuning van onze wereldwijde organisatie zullen ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat ze zullen profiteren van een nog

Drijf hem tot het uiterste. Duitse kwaliteit met Nederlandse service. Betrouwbaarder dan deze vindt u ze niet. De meest robuuste bouw. All-in service tarieven. En een landelijke 24-uurs nooddienst. Onze nieuwe generatie diesel-, LPG- en elektrische heftrucks. www.jungheinrich.nl/recycling

5


n 690 iel.nl

6

|

Investeerder Intersaction verkrijgt meerderheidsbelang in luchtfiltratiespecialist BMAir BMAir is een strategische samenwerking aangegaan met investeringsmaatschappij Intersaction. Door het verworven meerderheidsbelang van Intersaction in BMAir wordt kapitaal verstrekt voor de volgende groeifase van de Europees marktleider in filteroverdruksystemen voor grondverzetmachines. Marktlink Fusies & Overnames heeft de aandeelhouders van BMAir bij de transactie begeleid. BMAir ontwikkelt, produceert en distribueert al 25 jaar filteroverdruksystemen, die worden gemonteerd op cabines van voertuigen en machines die worden ingezet in sterk verontreinigde werkomgevingen zoals bodemsaneringen, composteringen en sloopwerkzaamheden. Een filteroverdruksys-

teem zorgt ervoor dat de vervuilde buitenlucht volledig wordt gezuiverd van schadelijke stofdeeltjes, dampen en gassen. Dankzij een filteroverdruksysteem wordt de machinist in de hermetisch afgesloten cabine continue voorzien van schone ademlucht.

standigheden en de aandacht die uitgaat naar de gezondheid en het welzijn van werknemers heeft BMAir gedurende de afgelopen jaren de vraag naar filteroverdruksystemen sterk zien toenemen.

WET- EN REGELGEVING Mede als gevolg van de toene-

mende wet- en regelgeving op het gebied van veilige arbeidsom-

‘Deze heftruck werd in 2018 aangeschaft en rijd naar volle tevredenheid’ Exportbedrijf G. Hindriks Emmen

De in Nieuwkuijk gevestigde onderneming heeft in de afgelopen drie jaren een omzetgroei van ruim 35 procent gerealiseerd. Dankzij jarenlange ervaring en het bieden van een volledig in-house ontwikkelde en innovatieve totaaloplossing heeft BMAir een leidende marktpositie in Europa verworven. Met ruim twintig medewerkers voorziet de snelgroeiende luchtfiltratiespecialist haar klanten in circa 21 landen wereldwijd van kwalitatief hoogwaardige filteroverdruksystemen. VOLGENDE GROEIFASE Intersaction is een Nederlandse investeringsmaatschappij die investeert in winstgevende en sterk groeiende ondernemingen met een duurzaam karakter. Samen met Intersaction breiden de heren Veltman en Van Dijk de directie van BMAir uit met Robbert Boersma, voormalig Director Sales bij Pon Equipment Nederland. Robin Veltman van BMAir: ‘Met deze stap kan het bedrijf zich op verschillende vlakken verder ontplooien, zonder hierbij haar hoge kwaliteitsstandaard uit het oog te verliezen. Wij kijken ernaar uit om de komende jaren samen met Intersaction zowel binnen Nederland als internationaal te groeien en nog meer eindgebruikers van een veilige en gezonde werkomgeving te voorzien.’

Ferry Nahon, partner bij Marktlink Fusies & Overnames: ‘De heren Veltman en Van Dijk hadden de Raymond van Emden van Bylandt (CRH) in Tolkamer wens om middels een zogenaamde Raymond van Emden van Bylandt (CRH) in Tolkamer ‘pre-exit’ een kapitaalkrachtige en ervaren partner aan boord te halen die kan bijdragen aan de verdere professionalisering en het opschalen van de internationale activiteiten van de onderneming. Na gesprekken te hebben gevoerd met verschillende geïnteresseerde partijen is de ideale partner uiteindelijk gevonden in Intersaction. Deze keuze is gemaakt op basis van de ambitieuze, doelgerichte en handsMeer dan 115 jaar geleden begon bakstenenfabrikant Bylandt on mentaliteit van Intersaction, in combinatie met de goede persoonmet het maken van straatbakstenen. Tot op de dag van vandaaglijke klik tussen beide partijen.’

Raymond van Emden van Bylandt (CRH) in Tolkamer

“ Door de unieke hydrostaat ““Door de unieke unieke hydro hydrostaat staat Door de en ergonomie kan ik op en ergonomie kanikikop op en millimeter ergonomienauwkeurig kan de de nauwkeurig de millimeter millimeter nauwkeurig navigeren” navigeren” navigeren”

Linde diesel heftrucks Linde diesel Linde diesel heftrucks Krachtiger dan ooit heftrucks en nog steeds

Meer dan 115 jaar geleden begon bakstenenfabrikant Bylandt

Krachti ger dan nog steeds steeds Krachti ger dan ooit ooit en een ongeslagen succes! DYNAMISCHE PRESTATIES EN een ongeslagen succes! een ongeslagen succes!

Meer dan jaar geleden bakstenenfabrikant Bylandt blijven “de 115 kleimannen” zichbegon ontwikkelen en doen er alles aan Voor meer informatie zie: met het maken van straatbakstenen. Tot op de dag van vandaag met maken van straatbakstenen. Tot met op de dag van vandaag om dehet beste producten te bieden. Samen MotracLinde. www.bmair.org. blijven zichontwikkelen ontwikkelenenendoen doen alles aan blijven “de “de kleimannen” kleimannen” zich erer alles aan om productente tebieden. bieden.Samen Samenmet metMotracLinde. MotracLinde. omde de beste beste producten

LAAG BRANDSTOFVERBRUIK

Ga naar motraclinde.nl voor de unieke Hydrostaat en ergonomische innovaties. Ga naar motraclinde.nl voor de unieke Ga naar naar motraclinde.nl motraclinde.nl voor Ga voorde deunieke unieke hydrostaat en ergonomische innovaties. Hydrostaat en ergonomische innovaties. Hydrostaat ergonomische innovaties. Ganaar naar motraclinde.nl motraclinde.nl voor Ga voorde deunieke unieke hydrostaat en en ergonomische hydrostaat ergonomischeinnovaties. innovaties.

Adv MotracLinde_Bylandt_215x285.indd 1

Leuke noviteit te melden? Mail naar: redactie@schrootkrant.nl

07-12-15 13:05


|

CONTAINERS

Atlas 160WSR Van de Mheen Rail in de praktijk Van de Mheen Rail B.V. assisteert bij het onderhoud en de aanleg van de spoorbaan voor verschillende spoorbouw aannemers in Nederland. Hiervoor heeft het bedrijf de beschikking over meerdere compleet uitgeruste spoorkranen, zoals deze Atlas 160WSR compact draaiende spoorwegmachine. In combinatie met de juiste toebehoren is Van der Mheen zeer flexibel inzetbaar op en rond het spoor. Dit is de zesde Atlas spoorwegmachine die Hans van Driel heeft mogen leveren aan Van der Mheen

Rail in een tijdsbestek van slechts drie jaar. Hans van Driel B.V. dankt Van de Mheen voor het vertrouwen! Deze Atlas 160WSR is door de specialisten van Hans van Driel in Tiel omgebouwd tot spoorwegmachine. De montage van het spooronderstel is in dit geval zelf gedaan door Van de Mheen. De LMB installatie en afstempeling aan de onderwagen is geleverd en opgebouwd door Nijhuis Engineering Dronten. TIJD EN AANDACHT De verdere ombouw van basis machine naar spoorwegmachine vergt veel tijd en aandacht.

Denk hierbij onder meer aan: slangbreukbeveiliging, elektrische noodpomp, extra opbergvakken, 360 graden camera, extra retouraansluiting, werkverlichting, Last Moment Begrenzing en extra hydraulische functies. Dit is nog maar een klein deel van de vele aanpassingen die door Hans van Driel in Tiel worden uitgevoerd. Dit specialisme wordt door de eindgebruikers op waarde geschat en het is ook daarom dat wij met heel veel klanten, die werkzaam zijn op en rond het spoor, lange en intensieve relaties onderhouden. VAN DE MHEEN RAIL B.V. Van de Mheen Rail B.V. uit Putten is gespecialiseerd in de verhuur van machines en materialen voor spoorvernieuwing en onderhoud aan het spoor. Daarnaast is de inen verkoop van spoormaterialen een belangrijk onderdeel van de activiteiten. De Atlas spoorkranen zijn uiteraard volgens de richtlijnen gekeurd en worden bediend door gecertificeerde machinisten. Door de centrale ligging kan Van der Mheen zijn klanten in heel het land bedienen.

nieuw én gebruikt, inruil mogelijk

Verkoop en inkoop van:

• Afzetcontainers, alle systemen, alle uitvoeringen (ook lichtgewicht). • Zeecontainers. • Kantoor-, sanitair-, en woonunits. • Rollend materieel (aanhangers etc). • Tevens zijn wij gespecialiseerd in reparatie en revisie van containers.

All-In Containers BV Lelyweg 4, 7602 EA Almelo Tel. 0546-673674 • fax 673675 e-mail: info@allincontainers.nl

WWW.ALLINCONTAINERS.NL

Het laatste nieuws niet alleen in de vakkrant, maar ook op Twitter. Volg ons via: @schrootkrant

Kijk op www.vandemheenrail.nl voor meer informatie.

Frost & Sullivan Market Leadership Award voor Spiers New Technologies Spiers New Technologies (SNT) is in 2018 met succes bekroond met de Frost & Sullivan Market Leadership Award. Deze prijs erkent SNT voor zijn marktleiderschap in 4R-services (repareren, reviseren, hergebruiken, opknappen) van geavanceerde batterijen voor elektrische voertuigen (EV’s) en hybride elektrische voertuigen (PHEV’s). SNT blinkt uit in de volgende gebieden, waarvoor het de Frost & Sullivan Market Leadership Award verdiende: excellentie van de groeistrategie, klantenservice-ervaring, het gebruik van productkwaliteit en technologie en prijs / prestatiewaarde.

In 2018 startte SNT met een uitbreidingsstrategie en opende de eerste Europese vestiging in Nederland. Het 30.000 vierkante meter grote bedrijf komt tegemoet aan de snelgroeiende Europese EV / PHEV-markt. Gezien de strategische centrale locatie in de Verenigde Staten en Europa, worden SNT en SNT Europe naar verwachting de komende jaren belangrijke doorvoercentra voor EV / PHEVbatterijen. In 2019 is een nieuw Amerikaans hoofdkantoor gepland om te openen in Oklahoma, samen met een logistiek centrum aan de westkust. Samen met de ondersteuning van de auto-industrie, is SNT bezig met

milieuproblemen. Het bedrijf is van plan om later dit jaar een strategische alliantie aan te kondigen met lithium-ion-recycling. SNT verwacht voor haar klanten een volledig gesloten systeem te kunnen aanbieden. Bestaande problemen met klimaatverandering en bijbehorende waarschuwingen nemen dagelijks toe en de verwijdering van lithium-ion op stortplaatsen zal blijvende schade aanrichten. SNT is actief bezig met het aanpakken van deze problemen en het creëren van manieren om een positieve impact op het milieu te hebben in 2019. Voor meer informatie zie: www.spiersnt.com.

VIROL METAAL B.V. KARTONBAAN 29 | 9672 BP | WINSCHOTEN T +31 (0)597 - 59 15 26

WWW.VIROL.NL

7


8

|

R ecyclinggeschiedenis

in

C olne V alley

sinds

1876:

Schofield Metal Recyclers combineert traditie en moderniteit SNELLER, EFFICIËNTER EN VEILIGER Uitgerust met de moderne Maxcabcomfortcabine, die met 2,70 meter kan worden verhoogd, hebben de bestuurders niet alleen een uitstekend zicht op hun werkomgeving, maar werken ze ook betrouwbaar en worden ze beschermd in alle weersomstandigheden. De SENNEBOGEN 830 E heeft ook een krachtige 164 kW dieselmotor en een maximaal bereik van 17 meter. Hierdoor kunnen ze zelfs de zwaarste materialen veilig op maximale hoogte stapelen.

De schroothoop van de familie Schofield is uniek in Groot-Brittannië. Niet alleen vanwege de idyllische locatie op een heuvel in de buurt van Huddersfield / Yorkshire, maar ook het materiaal en de manier waarop het hier wordt verwerkt verdienen een nadere blik. Niet alleen de groene uitwerpselen van de twee SENNEBOGEN-materiaalbehandelingsmachines passen perfect in het groene heuvelachtige landschap, maar ook de hopen van zeer fijne gebroken gietstukken die enkele meters hoog zijn opgestapeld, lijken hier al decennia lang deel van het landschap uit te maken.

De zesde generatie van het familiebedrijf Schofield in het Engelse Huddersfield is sterk geworteld

in het onderwerp recycling. De geschiedenis gaat zelfs terug tot het begin van de negentiende eeuw, lang voordat iedereen het had over recycling en het gebruik van grondstoffen, had de oprichter James Schofield een familietraditie op de site gevestigd met het recyclen van afval van de wolindustrie. Meer dan 140 jaar later is Schofield Metal Recyclers nog steeds een bezoekje waard, want Managing Director

Foto: Erik van der Zwet Slotenmaker

Mark Schofield concentreert zich immers op ‘de hoogste kwaliteit in plaats van massaproductie’. Daarom is het machinepark en het wagenpark van het bedrijf altijd toonaangevend op het gebied van technologie. Onlangs kon verkoopen servicepartner Hassell ook een SENNEBOGEN 825 E en 830 E leveren. Voor een buitenstaander lijken de bergen schroot bijna bij het landschap van de heuvels van de Colne-vallei te horen. Het bedrijf ligt tussen Leeds/ Bradford en Oldham/ Manchester en verzamelt en verkoopt materiaal binnen een straal van 100 mijl. Mark Schofield en zijn voorouders hebben zich gespecialiseerd in de verwerking van hoogwaardige gietmaterialen. ‘We kunnen hier ter plekke gietelementen met een gewicht van maximaal vijftien ton breken met onze dropballs, waarvoor niet alleen vaardigheid vereist is, maar ook extreem robuuste en krachtige machines’, legt Mark Schofield uit. Twintig jaar lang vertrouwde hij op de groene SENNEBOGEN-handlers in Duitsland.

De hoge betrouwbaarheid van de machine en alle componenten, de goede stabiliteit en uiteindelijk eenvoudig onderhoud zijn kenmerken die vooral op de SENNEBOGENmachines worden gewaardeerd.

Daarbij komt nog de kennis van de branche en goede ondersteuning van de verkoop- en servicepartner Hassells uit Stoke-on-Trent. ‘Hoewel er vroeger veel met kabelkranen werd gedaan, zijn moderne handlers tegenwoordig sneller,

efficiënter en vooral veiliger’, legt Schofield uit. Alleen door de voortdurende modernisering van ruimte en apparatuur heeft het bedrijf zich met succes tientallen jaren op de markt kunnen handhaven met een focus op de hoogste kwaliteit in processen en materialen. Tot ongeveer twintig jaar geleden was de schrootmarkt voor Schofield’s, zowel kopers als verkopers, overwegend in het VK, vandaag is tot 60 procent van de kopers

afkomstig uit het buitenland, hoewel de ijzergieterijen in de regio volgens Schofield ook onmisbare klanten bleven. Om deze reden kan de voorraad op het terrein nooit groot genoeg zijn om elke bestelling veilig te vervullen, ongeacht hoe groot.

V erwachte

impact

A merikaanse OilQuick volledig hydraulische snelwisselsystemen zijn de meest doorontwikkelde systemen in de markt. • ABSOLUTE NUMMER 1 in de WERELD op het gebied van volledig hydraulisch snelwisselsystemen. • OilQuick draagt bij aan het MVO beleid - geen morsen van olie tijdens het wisselen. • Ervaring van gebruikers; Tot 30% sneller de (sloop)klus klaren of minder machines nodig. • Altijd het juiste uitrustingsstuk voor het werk, dus efficiënter werken en geen onnodige schades. • Horizontale koppeling van de hydraulische connectors pas nadat de kopplaat in de juiste positie is. • Vrijwel geen kans meer op slangbreuk - betekent minder kosten en stilstand van de machine. • Bij hamer gebruik geen krachten in lengsrichting op de hydraulische connectors door de horizontale koppeling. • Flexibele inzet op het werk, ook bij het tussendoor laden van vrachtwagens. Geen wachtende vrachtwagen(s) of graafmachine(s).

A KINSHOFER COMPANY

Maak uw overslagmachine nog veelzijdiger met OilQuick! Super snel wisselen tussen poliepgrijper, sorteergrijper of schrootschaar.

invoerheffingen

OQC-systeem, een vrijhangend systeem voor overslagmachines.

www.hetnieuwesnelwisselen.nl * Op basis van een OilQuick snelwisselsysteem type OQ70-55 inclusief montage, geschikt voor machines van 15-30 ton en op basis van een 5-jarige financiering (5% rente) en 1600 uur per jaar. Aan deze indicatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Demarec, De Hork 32, 5431 NS Cuijk (NL), Tel +31(0) 485 442300, Fax +31(0) 485 442120, info@demarec.com, www.demarec.com

• Sloop- & Sorteer Grijpers • Starre Vergruizers • Multi-Quick Processors • Dedicated Demolition Line • Schrootscharen • Rail Knipper

blijft voorlopig uit

De impact van de Amerikaanse invoerheffingen op de internationale staal- en metaalindustrie blijft vooralsnog beperkt. Zo zijn de prijzen voor staal en aluminium nauwelijks geraakt door de hogere tarieven. In 2017 en in de eerste helft van 2018 herstelde de staal- en metaalsector zich op de meeste markten. In 2018 was zelfs sprake van een stijging van de staalprijzen. In Nederland profiteert de sector van de goede prestaties in de bouw, een groeiende vraag in de auto- en machine-industrie en de stijgende export. Ook de vooruitzichten voor 2019 zijn voorlopig positief, hoewel dreigende problemen in de bouw- en autoindustrie de sector kunnen raken. Dat blijkt uit de Market Monitor Staal- en Metaalindustrie van kredietverzekeraar Atradius.


|

Afvalindustrie kritisch over digitale transformatie De afvalindustrie is erg kritisch op het succes van hun eigen digitale transformatie, zo blijkt uit de ‘Digital Transformation Barometer 2018’ van AMCS. Vooral als het gaat om het toepassen van nieuwe technologieën, zoals route optimalisatie, online klantportals en het toepassen van Business Intelligence geeft men zichzelf een onvoldoende. En dat terwijl 64% van de deelnemers een groei van het IT-budget verwacht; 20% verwacht zelfs een toename van meer dan 5%. Ruim 80% van de deelnemers – of het nu de gemeenten zijn of commerciële afvalbedrijven – gelooft dat digitale innovatie belangrijk is voor het succes van de organisatie. Bovenaan de prioriteitenlijst staat het verhogen van de klanttevredenheid (73%) en het verbeteren van de productiviteit (72%). Daarnaast noemt meer dan de helft (52%) ook nog het verbeteren van duurzaamheid. Met stip het grootste zorgpunt van de directies daarbij zijn de processen: zowel harmonisatie als ook de digitalisering van bedrijfsprocessen. Verouderde IT-systemen, papieren administraties en een veranderingsgezinde cultuur liggen daarbij vaak in de weg. SUCCESDRIVERS ‘Uit het onderzoek blijkt dat er vijf aspecten van belang zijn om digitaal succesvol te worden’, aldus Mark Abbas, Chief Marketing Officer van AMCS. ‘Behalve betrokken medewerkers en een management team dat mensen de ruimte geeft om te innoveren, is tevens een diepgaand begrip van de digitale trends en ontwikkelingen in de eigen keten van groot belang. Daarnaast komt het er ook op aan

dat nieuwe technologie slim binnen de organisatie wordt toegepast en dat de besluitvorming geschiedt op basis van (betrouwbare) data.’ Deelnemers aan het onderzoek is gevraagd de eigen organisatie aan de hand van stellingen te beoordelen op deze vijf aspecten. Op een schaal van 1-10 was de gemiddelde score een 6,3. Met een mager zesje is er nog behoorlijk ruimte voor verbetering. KEY FINDINGS UIT DE BENCHMARK 1. Digitale transformatie vereist leiderschap in verandermanagement Uit de resultaten van onze enquête wordt duidelijk dat leiders in de afvalindustrie zich bewust zijn van het belang van de ‘zachte’ factoren, zoals leiderschap en betrokken medewerkers. 2. Het digitale onderdeel van de transformatie is de echte uitdaging De ‘hardere’ transformatie drivers ‘BI/ data science’ en ‘toepassen van nieuwe technologie’ blijken echter nog uitdagender te zijn. 60% van de respondenten gaf zichzelf een onvoldoende als het gaat om het toepassen van opkomende technologieën. De scores voor bedrijfsinformatie waren iets beter, maar nog steeds geeft bijna de helft (45%) zichzelf een onvoldoende. 3. Legacy-systemen vormen de grootste uitdaging voor succesvolle digitale transformatie Voor 54% van de ondervraagden vormen legacy-applicaties en -systemen nog steeds een belangrijke barrière voor het volledig implementeren van een digitale transformatie.

WAT DOEN KOPLOPERS ANDERS? Uit de benchmark komt volgens Mark Abbas een zeer interessante groep koplopers naar voren. ‘Deze groep pakt de digitale transformatie heel anders aan en stelt andere prioriteiten dan de rest. Zij werken inmiddels grotendeels papierloos, hebben de facturatiesystemen gedigitaliseerd en hebben voor klanten self-service webportals beschikbaar. Ook bij andere digitale technieken en toepassingen zie je eenzelfde beeld: RFID, GPS Monitoring, Route Optimalisatie en de inzet van tablets worden vaker genoemd.’

begin tot eind te standaardiseren en te optimaliseren. Het stelt gemeentes en afvalverwerkende organisaties in staat om slimmer, naadloos en digitaler samen te werken. OVER HET ONDERZOEK Het afval van vandaag is de grondstof van de toekomst. Samenwerking en versimpeling van de waardeketen is essentieel voor vooruitgang en waardecreatie. Een circulaire economie is geen kostenpost maar een mogelijk groeipotentieel. Technologie, ICT en big data spelen een belangrijke rol bij de nieuwe standaarden in duurzaamheid. Met de ‘Digital Transformation Barometer 2018’ heeft AMCS onderzocht welke prioriteiten er op de directieagenda staan van gemeentes en commerciële inzamelaars in Europa en de VS. Daarnaast wilden we weten wat de grootste uitdagingen zijn op het gebied van

STELCON®PLATEN BETONPLATEN KEERWANDEN BETONBLOKKEN Tel: 085 273 6066 beton-webshop www.vankalsbeekbeton.nl

de digitale transformatie in het operationele proces en of er een een groot verschil in de digitale volwassenheid is binnen doelgroep. Onder de respondenten zijn bedrijven met meer dan 250 werknemers goed vertegenwoordigd. Ruim de helft van alle deelnemers heeft meer dan 50 voertuigen voor afvalinzameling. Van het onderzoek is een uitgebreid rapport verschenen. Deze is hier gratis te downloaden (https:// makingmore.amcsgroup.com/digitaltransformation-barometer-nl-2018).

De nabije toekomst staat vooral in het teken van data naar informatie. Met behulp van analytics en BI wordt onder meer het rendement van routes en opdrachten direct inzichtelijk. De interactie met onderaannemers wordt geoptimaliseerd door informatie digitaal uit te wisselen. Ook bredere investeringen in digitale facturatie en betalingen en het papierloos kantoor brengen die toekomst dichterbij. OVER AMCS AMCS noemt zichzelf ‘Digital Warriors’ en stuurt aan op een praktische invulling van innovaties die de circulaire economie stimuleren op weg naar een duurzamere toekomst. Wij geloven dat de digitale transformatie de belangrijkste stap is naar een simpelere en optimaler afvalverwerkingsproces en de waardeketen van afval. De digitale transformatie is geen revolutie, maar een stapvoor-stap proces dat leidt naar meer efficiëntie en een lagere kost-vanafval. AMCS heeft een cloud-based software platform wat is ontwikkeld om het hele afvalverwerkingsproces van

Coolrec circulaire partner KPN Coolrec, de dochteronderneming van Renewi, is voor de komende jaren de circulaire partner van KPN. Met het ondertekenen van het zogenaamde Circulair Manifest onlangs ondersteunt de WEEErecycler de duurzaamheidsdoelstellingen van KPN dat in 2025 vrijwel 100 procent van haar producten en grondstoffen wil hergebruiken of recyclen.

Met de overeenkomst garandeert Coolrec maximale recycling met een continu streven het materiaal direct terug te leveren (in close loops). Denk hierbij aan het terug

leveren van de kunststoffen van KPN apparatuur en uiteraard de circulaire medailles die Coolrec produceert voor de schaatswedstrijden in Thialf vallen in het Manifest. Coolrec zorgt in samenwerking met KPN voor de schaatsmedailles, gemaakt van de edelmetalen verworven uit afgedankte mobieltjes. De WEEE-recycler, die

hiervoor eind 2017 een samenwerking aanging met KPN en de KNSB, maakt gebruik van innovatieve technieken om deze materialen uit de afdankte

producten terug te winnen. De medailles worden onder andere uitgereikt aan de schaatswinnaars tijdens officiële KNSB wedstrijden, zoals het NK in Thialf. WAARDEVOLLE MATERIALEN Het KPN Circulair Manifest beschrijft het doel van KPN om haar CO2- en milieuvoetafdrukzoveel mogelijk te verkleinen: ‘Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Door gebruik te maken van innovatieve technieken zijn wij in staatgrondstoffen zoals plastics en edelmetalen terug te winnen zodat deze weer als grondstof hergebruikt worden in de vervaardiging van nieuwe producten. Net zoals bij de circulaire schaatsmedailles gaat Coolrec zorgen voor maximale terug levering van grondstoffen bij de productie van nieuwe apparaten voor KPN’, aldus Arjen Wittekoek, directeur van Coolrec. ‘Met het ondertekenen van dit Manifest beschermen we de wereld tegen verdere vervuiling, het behoudt van eindige bronnen en stellen we KPN in staat om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Wij zijn dan ook trots op deze circulaire samenwerking.’

DE NIEUWE FUCHS F-SERIE Van 14 tot 80 ton kracht en kwaliteit. Vele

collega’s gingen u reeds voor. Kies ook voor het beste, kies voor Fuchs.

• • • • •

Groot overslagbereik Zuinige Deutz motor Ruime stille nieuwe cabine Grote bovenloop Lage onderhoudskosten

Capaciteit Duurzaam Comfort Veiligheid Rendement

Nieuwsgierig naar de nieuwe Fuchs F-serie?

Neem contact op met één van onze

vertegenwoordigers. Zij komen graag bij u alle mogelijkheden van de nieuwe F-serie

doornemen in een persoonlijk gesprek.

www.vanderspek.nl

9


10 |

KRT Gebroeders Timmermans tevreden over nieuwe Fuchs MHL335F werkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen. Veiligheid staat in ieder Fuchs ontwerp voorop.

W ecycle - certificaat

voor

Van der Spek Vianen heeft een nieuwe Fuchs MHL335F geleverd aan KRT Gebroeders Timmermans in Oud-Gastel. Het bedrijf heeft een rijke historie op het gebied van recycling van kabels en metalen. Wat ooit begon met het uitvoeren van sloopwerkzaamheden en de ontmanteling van onderzeeboten, is uitgegroeid tot kabel- en metaalrecycling voor zowel particulieren als bedrijven. Hun kennis en ervaring hebben ertoe geleid dat ze vooruitstrevende mechanische scheidingsprocessen hebben ontwikkeld die uniek zijn binnen Europa. KRT heeft inmiddels ruim zestig jaar ervaring met het recyclen van kabels. In die tijd hebben ze expertise opgebouwd voor het verwerken van alle soorten metalen en kabels. Met een team van ongeveer zestig medewerkers zetten ze zich iedere dag met hart en ziel in om metaalafval te verwerken en terug te brengen tot waardevolle grondstoffen. ZEER SNEL De nieuwe 25 tons Fuchs MHL335F is uitgevoerd met twaalf meter overslaggiek. Aan de machine is een nieuwe 600 liter Fuchs grijper gemonteerd, waarmee de MHL335F

dankzij de Rexroth hydrauliek, met een opbrengst van maar liefst 380 liter per minuut zeer snel draait en voor de gevraagde overslagcapaciteit zorgt. De MHL335F is standaard voorzien van een HD-onderwagen die zorgt voor extra stabiliteit tijdens het draaien en het eventueel rijden met last. Voor de aandrijving van de MHL335F is zuinige 4.1 liter Deutz motor verantwoordelijk. De standard compleet gescheiden- en separaat opgestelde koelers dragen er zorg voor dat de machine optimale koeling krijgt. Door deze opstelling zijn de koelers als gewenst in stoffige omstandigheden zeer goed te reinigen. Door de optimale koeling wordt er tijdens het draaien met de machine zeer weinig gebruik gemaakt van de koelvans waardoor naast een zeer laag geluidniveau ook het brandstofverbruik uiterst laag is. ONDERHOUD Voor het dagelijks- en uit te voeren onderhoud aan de machine is een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig welke via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhouds-

basisscholen

Leerlingen van 206 basisscholen hielpen familie en bekenden te ‘wecyclen’ door oude kleine elektrische apparaten op school in te leveren voor recycling. De scholen zamelden meer dan 21.000 apparaten in, een stijging van 11 procent ten opzichte van de vorige editie.

worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen en Wecycle doneert 10.000 euro aan Stichting Jarige Job. Deze stichting bezorgt kinderen uit minder bedeelde gezinnen een onvergetelijke verjaardag. De jarigen ontvangen een Verjaardagsbox met versiering, cadeautjes en traktaties voor op school en thuis.

Ze ontvangen naast een mooie beloning een Wecycle-certificaat met 1, 2 of 3 sterren: hoe meer ingezamelde apparaten hoe meer sterren. De jaarlijkse scholeninzamelactie werd georganiseerd door Wecycle, die de inzameling en recycling regelt van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. De scholeninzamelactie van Wecycle leverde naast veel afgedankte apparaten een sponsorcheque op van 10.000 euro voor Stichting Jarige Job De scholen dragen hiermee bij aan zowel het milieu als de maatschappij: de afgedankte apparaten

LAAGDREMPELIG Huib Lloyd, directeur Jarige Job: ‘De scholeninzamelactie van Wecycle is een geweldige manier om kinderen te betrekken bij maatschappelijke onderwerpen als armoede en milieu. Op een laagdrempelige en tastbare wijze zijn kinderen op scholen in actie gekomen voor een mooiere leefomgeving. Met als concreet resultaat 285 sociaal geïsoleerde kinderen die hun verjaardag weer kunnen vieren met een verjaardagsbox van Jarige Job!’ ‘Onze scholeninzamelactie kent alleen maar winnaars’, zegt Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle. ‘We leren kinderen dat je apparaten, die je niet meer kunt hergebruiken, moet inleveren voor recycling. Door de samenwerking met Jarige Job krijgen kinderen die dat anders zouden missen toch een fijne verjaardag. Zo gaan circulair en sociaal hand in hand.’ Naast het certificaat kregen alle deelnemende scholen als beloning voor hun inspanning een boekenpakket, digitale camera of karaokeset.

De hydraulisch verstelbare cabine zorgt voor een zichthoogte van 5.300 mm, waardoor er altijd goed zicht is op de uit te voeren werkzaamheden. Uiteraard is voor de machinist gezorgd dat alles in de cabine zo ergonomisch mogelijk is opgesteld, de stoel is optimaal te verstellen zodat alle bedieningen binnen handbereik liggen. TOUCH SCREEN Via de grote touchscreen display zijn alle functies te bedienen, veel gebruikte functies als bijvoorbeeld verlichting en ruitenwisser hebben ook nog drukknoppen binnen het handbereik van de machinist zodat deze als benodigd snel zijn in- en uit te schakelen. De vergrote airco-unit zorgt dat ondanks de grote raamoppervlakten de cabine op temperatuur blijft zoals de machinist hem instelt. Een gemonteerde overdruk zorgt hierbij dat de machinist altijd in een optimale werkomgeving zit.

206

Doelstellingen autorecycling 2015-2017 behaald De standaard gemonteerde camera op de rechterzijde geeft een duidelijk beeld van wat er rond de machine plaatsvinden zodat de veiligheid op het hoogste niveau staat. Power LED- verlichting geeft de machinist in de vroeg- en late uren een grote lichtopbrengst in het bereik van de kraan.

De door ARN gehanteerde meetmethodiek is in orde en de recyclingdoelstellingen over de jaren 2015-2017 zijn behaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Jaarlijks moet minimaal 95 procent van het gewicht van afgedankte auto’s worden hergebruikt of nuttig toegepast. In de afgelopen jaren is dit percentage ruimschoots behaald. Voor de jaren 2015-2017 waren de

Onze goed getrainde stralingsdeskundigen leveren altijd een passende oplossing. Ook voor onderhoud en reparatie van uw apparatuur staan wij voor u klaar. Met onze eigen calibratiebank is uw meter snel retour. Onze service technici doen jaarlijks onderhoud op meer dan 100 poortdedectoren in Nederland. Advies, oplossingen, service en kwaliteit. Vanzelfsprekend bij Stratec Services!

Wij leveren en onderhouden prima stralingsmeters! 15 jaar actief in Nederland

Hoofdveste 17 3992 DH Houten info@stratecservices.nl Telefoon: 030 6369592

www.stratecservices.nl

gerapporteerde cijfers 97%, 98,7% en 98,6%. Met deze cijfers wordt in al deze jaren aan de norm voldaan. Daarbij stelt de ILT dat de betrouwbaarheid van de cijfers verder is verbeterd. In het onderzoek is de ILT uitgegaan van de ARN-rapportage, omdat ARN dit als enige organisatie in Nederland collectief in beeld brengt. VERPLICHTE RAPPORTAGE ARN brengt, in opdracht van RAI Vereniging, jaarlijks de verplichte rapportage uit namens de bij haar aangesloten producenten en importeurs. Deze vertegenwoordigen het overgrote deel van de voertuigen die op de markt gebracht worden. Het voordeel van een collectief als ARN is dat op efficiënte wijze de inzameling en verwerking kan worden opgezet en uitgevoerd. De gebruikte meetmethode en de kwaliteit van de gegevens heeft de ILT gecontroleerd door steekproefsgewijs controles uit te voeren bij autodemontagebedrijven, tussenhandelaren en shredderbedrijven. Hieruit blijkt, dat de door ARN gehanteerde methodiek kwalitatief in orde is. KRITISCHE NOOT Als kritische noot merkt de ILT op, dat de kwantiteit van recycling niet ten koste moet gaan van de kwaliteit. Recycling beoogt een bijdrage te leveren aan de circulaire economie. In een circulaire economie blijft het materiaal in dezelfde keten behouden. Vanuit die gedachte wordt een aantal toepassingen van materialen (glas, plastic en schroot) niet als hoogwaardig gezien, omdat zij niet in een nieuwe auto worden toegepast. Bron: RAI Vereniging / ARN


| 11

F uchs MHL331F

voor

S allandse M etaalhandel B.V. Via de werkplaatsen in Hardenberg heeft Van der Spek een nieuwe Fuchs afgeleverd bij de Sallandse Metaalhandel in Raalte. De nieuwe Fuchs MHL331F wordt ingezet voor de op- en overslag werkzaamheden op de locatie van de Sallandse Metaalhandel. Voor de aandrijving van de nieuwe 23-tons Fuchs MHL331F is zuinige 4.1 liter Deutz motor verantwoordelijk. De standaard compleet gescheiden- en separaat opgestelde koelers dragen er zorg voor dat de machine optimale koeling krijgt. Door deze opstelling zijn de koelers als gewenst in stoffige omstandigheden zeer goed te reinigen. Door de optimale koeling wordt er tijdens het draaien met de machine zeer weinig gebruik gemaakt van de koelvans waardoor naast een zeer laag geluidniveau ook het brandstofverbruik uiterst laag is.

SNELLE OVERSLAGCAPACITEIT De Fuchs MHL331F is uitgevoerd met 12 meter overslaggiek. De Rexroth hydrauliek met een opbrengst van maar liefst 380 liter per minuut zorgt voor de gevraagde snelle overslagcapaciteit. Voor het dagelijks- en uit te voeren onderhoud

L inde R oadster

wint

Aantrekkelijk design en uitstekend zicht. Die combinatie heeft de jury van de prestigieuze German Design Award weten te overtuigen van de Roadster van Linde Material Handling. De Linde E20-E35 was al een succesvolle serie van elektrische heftrucks en het internationale panel van experts heeft de versie met geoptimaliseerd zicht nu ook verkozen tot een van de winnaars van 2019 in de categorie Utility Vehicles (bedrijfsvoertuigen). Het unieke voertuigconcept zorgde bij het debuut in 2016 al voor een kleine revolutie in de heftruckbouw. Waar de A-stijl voorheen heel gebruikelijk was, slaagden de ontwikkelaars er met speciale aanpassingen aan het design in om de A-stijl compleet overbodig te maken. Bij het nieuwe model worden de hefkrachten geabsorbeerd door de kantelcilinders en via het beschermframe aan de bovenkant naar achteren geleid. Dankzij deze creatieve oplossing genieten bestuurders van de Linde Roadster van een vrijwel onbeperkt zicht om hen heen. Dat maakt hun werk niet alleen veel eenvoudiger, maar ook significant veiliger. Dat is ook precies waarom de jury van de German Design Awards de truck, die uniek is in de branche, heeft beloond met een award en heeft uitgeroepen tot ‘Winner’ in de categorie Utility Vehicles (bedrijfsvoertuigen).

aan de machine is een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig welke via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhoudswerkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen. Veiligheid staat in ieder Fuchs ontwerp voorop. De hydraulisch verstelbare cabine zorgt voor een zichthoogte van 5.400 mm waardoor er altijd goed zicht is op de uit te voeren werkzaamheden. Uiteraard is voor de machinist gezorgd dat alles in de cabine zo ergonomisch mogelijk is opgesteld, de stoel is optimaal te verstellen zodat alle bedieningen binnen handbereik liggen. Via de grote touchscreen display zijn alle functies te bedienen, veel gebruikte functies als bijvoorbeeld verlichting en ruitenwisser hebben ook nog drukknoppen binnen het handbereik van de machinist zodat deze als benodigd snel zijn in- en uit te schakelen. De vergrote airco-unit zorgt dat ondanks de grote raamoppervlakten de cabine op temperatuur blijft zoals de machinist hem instelt. CAMERA De standaard gemonteerde camera op de rechterzijde geeft een duidelijk beeld van wat er rond de machine plaatsvinden zodat de veiligheid op het hoogste niveau staat. Ledverlichting geeft de machinist in de vroeg- en late uren een grote lichtopbrengst in het bereik van de kraan.

Nieuwe schrootkipper blinkt uit in stabiliteit en robuustheid bestand tegen vervorming door het aandrukken of neervallen van de lading. De MOL Q-BIG is speciaal ontworpen voor intens schrootvervoer met speciale aandacht voor de veiligheid en het gebruikscomfort van de chauffeur.

De vernuftige bouwwijze van zijn kipbak maakt de MOL Q-BIG uiterst bestand tegen vervorming door het aandrukken of neervallen van de lading.

Een vernuftige bouwwijze. Een ongeëvenaarde stabiliteit. Een enorme robuustheid. Met de MOL Q-BIG presenteert MOL alweer een première volledig in lijn met zijn filosofie. Het gaat deze keer om een gloednieuwe schrootkipper die op de markt komt. De MOL Q-BIG schrootkipper is het eindresultaat van een doorgedreven marktonderzoek, gecom-

bineerd met de jarenlange eigen ervaring en de ondervindingen van toonaangevende eindgebruikers. De MOL Q-BIG is verkrijgbaar in verschillende volumes. Gebaseerd op het unieke en alom beproefde chassisconcept van zijn werfkippers, onderscheidt het chassis van de MOL Q-BIG zich van andere schrootkippers door zijn ongeëvenaarde stabiliteit. De vernuftige bouwwijze van zijn kipbak maakt de MOL Q-BIG bovendien uiterst

INNOVATIE EN SERVICE Met een eigen hersteldienst en strategisch gelegen servicepunten over heel België verzekert MOL een correcte service en dienstverlening in na-verkoop. De steeds verder stijgende verkoopcijfers bewijzen de operationele meerwaarde van alle MOL trailers voor de gebruiker. In het trailergamma zijn de afgelopen jaren tal van vernieuwingen succesvol geïntroduceerd. MOL produceert hoogwaardige trailers die specifiek gericht zijn op de bouw-, afval- en recyclagesector. Rode draad doorheen het volledige aanbod is de absolute aandacht voor stabiliteit, veiligheid, functionaliteit, leeggewicht, betrouwbaarheid en levensduur. Het volledige gamma van onder andere werfkippers, schrootkippers, containeraanhangers, diepladers, muuropleggers, platte aanhangers en betonmixerchassis kunt u terugvinden op www.molcy.com.

G erman D esign A ward Om tot die keuze te komen, hielden internationale designexperts uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de ontwerpbranche circa 5400 inzendingen tegen het licht. De German Design Award wordt sinds 2012 ieder jaar uitgereikt door de German Design Council en is een van de meest gerenommeerde designwedstrijden ter wereld.

NIEUWE PADEN BEWANDELEN ‘We zijn heel blij met deze bijzondere award. Het laat zien dat het absoluut de moeite waard is om naar uitdagingen te blijven zoeken en om – in het belang van onze klanten – nieuwe paden te bewandelen die zorgen voor een duidelijke meerwaarde op het gebied van material handling’, aldus Christophe Lautray, Chief Sales Officer bij Linde Material Handling. Voor de Linde Roadster is dit de tweede hoge onderscheiding van dit jaar; in januari won deze speciale modelvariant al de gerenommeerde Franse industriële-ontwerpprijs ‘Observeur du design 2018’ van het APCI (Agence pour la promotion de la création industrielle).

Wij garanderen de hoogste inkoopprijs! Wij komen afhalen vanaf 100 stuks. Katalysatoren Recycling Nederland is vanaf 2007 actief op de Nederlandse markt als inkoop groothandel. In 2015 gaan wij in samenwerking met onze Europese partners de katalysatoren inkoopmarkt openbreken en de Nederlandse markt laten zien dat het ook op een nette en eerlijke manier kan. Waarom zou u aan ons verkopen? We verwerken met de nieuwste technieken 1000 katalysatoren per uur. We halen als enige in de wereld de edelmetalen er zelf uit. We hebben de minste kosten per katalysator, dat betekend voor u de hoogste prijs.

Oeverasew eg 1a | 7971PA H avelte | T 0521 - 34 50 82 | M 06 - 839 491 67 |

info @katrecy cling . nl

WWW.KATRECYCLING.NL


12 |


| 13


14 |

V enlOse m eTaal r ecycling (Vmr)

breiDT capaciTeiT VerDer uiT meT nieuwe

l eimbacHscHaar

‘We hebben nu een output van 50 ton per uur’ niet-milieuvriendelijke manier van werken geen toekomst was. Dus ging hij op zoek naar een alternatief en kocht hij als één van de eerste bedrijven een kabelpelmachine.’ En die vooruitziende blik is nog steeds in het bedrijf aanwezig. Zo houdt VMR zich nog steeds bezig met de recycling van motoren. En dat blijkt nu gouden business te zijn. Peter licht toe: ‘Vroeger hielden veel schrootbedrijven zich bezig met de recycling van motoren. Totdat de export naar China op gang kwam. Daardoor is de lokale verwerking van motoren en trafo’s weggevallen.

De Venlose Metaal Recycling (VMR Groep) heeft een nieuwe Leimbachschaar aangeschaft en het terrein verder geoptimaliseerd. Door deze investeringen is de verwerkingscapaciteit verdubbeld. ‘We hadden een output van 23/24 ton per uur en zitten nu op 50 ton per uur’, licht directeur Peter Janssen toe. ‘De VMR Groep staat nog steeds bekend als dé specialist op het gebied van de verwerking van motoren en trafo’s en we kunnen onze afnemers nu een nog grotere doorstroom garanderen.’

Hans van Driel B.V. Marconistraat 15 4004 JM Tiel Tel.: 0344 - 611 444 info@hansvandriel.nl

HANSVANDRIEL.NL

Strangeweg 22 7731 GW Ommen Tel.: 0529 - 452 690 info@hansvandriel.nl

activiteiten, waaronder recycling van ijzer en metalen, elektromotorenrecycling, containerexport, totale en gedeeltelijke sloop en machi-

Maastrichterweg 1a 6301 BH Valkenburg Tel.: 043 - 205 71 87 info@hansvandriel.nl

INVESTERINGEN De stijgende lijn van inkomend ijzer was aanleiding om te investeren in een nieuwe Leimbachschaar met een output van 10.000 ton per maand. ‘Dit is echt de Rolls Roys onder de scharen met een superhoge capaciteit. Het was een flinke investering, die zich de komende tijd zal terugverdienen. Met de

nehandel. Ook is het bedrijf sterk in alle soorten aluminium en in de verwerking hiervan. De onderneming heeft twee vestigingen in Venlo. De metaalrecycling vindt plaats aan de Columbusweg en de recycling van ijzer vindt op het terrein aan de James Cookweg plaats. Daarnaast is er een dochterbedrijf in Duitsland, dat zich richt op demontageprojecten in de industrie.

De Venlose Metaal Recycling (VMR Groep) is uitgegroeid tot een miljoenenimperium. De onderneming biedt een breed spectrum aan

Uiteindelijk gaan ze de pyrolyse oven in. We hebben hiervoor de grootste pyrolyseoven van Europa’, vertelt hij met trots. ‘Na twaalf uur is het materiaal zo verbrand, dat het schone koper er zo uit te pakken is.’

Directeur Peter Janssen heeft op jonge leeftijd het vak geleerd van zijn vader Frans, oprichter van het familiebedrijf. Nog altijd hangt een groot portret van vader Frans Janssen als eerbetoon in het bedrijf. ‘We hebben veel van hem geleerd’, vertelt Peter met respect. ‘We hebben geleerd om klantvriendelijk te zijn en om niet te lui te zijn om zaken aan te pakken. Daarom steken we veel tijd en energie in het sorteren van materiaal, waar andere bedrijven misschien wel eens een steekje laten vallen.’ Ook vooruitdenken is altijd een heel sterk punt geweest van vader Janssen. Zo kwam hij, terwijl veel andere metaalrecyclers hun kabels verbranden, er al zeer vroegtijdig achter dat deze

ATLAS EN KOBELCO: LOGISCHE COMBINATIE

IN ERE GEHOUDEN Maar niet bij VMR Groep in Venlo. ‘Wij zijn deze vorm van recycling altijd blijven doen en hebben ervoor gezorgd dat onze vergunningen in tact zijn gebleven. We hebben altijd voorspelt dat de export naar China een keer op zou houden en er weer belangstelling zou komen voor de motorenrecycling die tijd lijkt nu aangebroken te zijn.’

nieuwe schaar kunnen we een grotere doorstroom garanderen.’ Daarnaast is ook de indeling op het terrein aangepast. ‘We hebben onder meer een box aan de voorzijde van ons bedrijf geplaatst. Hier vindt nu de inzameling van oud-ijzer van particulieren plaats. We vonden het niet passend meer om die inzameling op de werf te laten gebeuren. Particulieren zijn niet altijd even voorzichtig. Dat kan zeker in combinatie met onze kranen voor gevaarlijke situaties zorgen. Nu hebben we de veiligheid verder verhoogd. Ander voordeel is dat de mensen op kantoor een beter zicht hebben op de particulieren

Door de veranderende houding van China blijven Europese recyclingbedrijven dus met hun motoren zitten. ‘Maar wij hebben hier de oplossing voor!’, benadrukt Janssen. ‘Wij kunnen een grote vraag aan en hebben alle papieren voorhanden. Dus kan men nu de motoren weer aan ons aanbieden. Al het materiaal wordt per wagon of vrachtwagen aangeleverd. Daarna wordt het gewogen en op de metaalwerf gestort. Daarna vindt het kraken/ de ontmanteling plaats en vervolgens worden de motoren met flexen geslepen.

inzameling. Daarnaast hebben we ook andere, aanvullende maatregelen genomen om diefstaf zoveel mogelijk te voorkomen.’ Door alle veranderingen is de Venlose Metaal Recycling nog flexibeler geworden. Bovendien hoeven er minder overuren gedraaid te worden. ‘Voor de komst van de nieuwe schaar werd er van ’s morgens vier uur tot ’s avonds tien uur gewerkt. Dat is nu niet meer nodig. Onze medewerkers kunnen nu weer gewoon van acht tot vijf werken. Dat is natuurlijk wel zo prettig.’

Men kon niet meer tegen de lage prijzen in China op. Het kostte minder geld om een zeecontainer naar China te sturen, dan alles zelf te verwerken. Daardoor is deze vorm van recycling ingebrokkeld.’


| 15

Milieuadvies

Circulaire economie

N ationale D enktank

presenteert aanbevelingen

Tweedehands bouwmaterialen zijn voor de consument lastig verkrijgbaar. Dit lijkt niet te rijmen met de wens van de Rijksoverheid om de economie meer circulair in te richten. Alle mooie voornemens en rapporten ten spijt blijft Nederland een wegwerp economie en het eind is nog niet inzicht.

om circulaire economie te stimuleren

Het eindrapport van de Nationale DenkTank 2018 over het jaarthema circulaire economie is verschenen. Dit rapport bevat tien oplossingen om de transitie naar een circulaire metropool te versnellen. De Nationale DenkTank 2018 bestaat uit twintig getalenteerde net afgestudeerden die de afgelopen vier maanden hier intensief onderzoek naar hebben gedaan. De hoofdboodschap: het is de hoogste circularitijd. Het rapport werd gepresenteerd tijdens de eindpresentatie in het Planetarium te Artis. Hier waren meer dan 300 genodigden aanwezig vanuit de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven. De DenkTankers dragen bij aan de ambitie van de Rijksoverheid om de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair te laten zijn. Dit hebben zij in samenwerking gedaan met acht themapartners uit bedrijfsleven, overheid en filantropie. TIEN OPLOSSINGEN Het rapport ‘De hoogste circularitijd’ beschrijft tien concrete ideeën die de circulaire economie een zetje in de rug zullen geven. ‘Circulaire economie gaat niet alleen om afval scheiden, maar ook om minder kopen en meer producten samen delen’, zegt deelneemster Nine de Planque van de Nationale DenkTank 2018. ‘Circulaire ideeën zijn echter vaak lastig in de praktijk te brengen. Zo wordt afval per kilo beprijsd en is vervuilen daardoor goedkoper dan circulair produceren. Eigenlijk is een systeemverandering nodig om tot een circulaire economie te komen. Met onze oplossingen hebben we gezocht naar de ruimte die er wél al is in het huidige systeem en die maximaal benut.’ Uit het onderzoek kwam naar voren dat er nog veel klein elektronica thuis in de la ligt of, nog erger, in het restafval belandt. Ruim 28.000 ton klein elektronica eindigt jaarlijks in het restafval, en daarmee in de verbrandingsoven. Het idee ’Terugnameplatform’ is bedacht om dit probleem aan te pakken. Het online terugnameplatform zorgt ervoor dat mensen elektronica makkelijk terug kunnen sturen via de bestaande logistiek van webwinkels. Daarna wordt het teruggestuurd naar de desbetreffende producenten, die vervolgens verleid worden om hun producten circulair te ontwerpen. In een circulaire economie is het logisch dat producten teruggaan naar de producent en het Terugname platform draagt bij aan deze systeemverandering. De Nationale DenkTank ziet ook veel kans op impact bij kinderen, die nog kunnen worden geleerd anders dan ’lineair’ te denken. Begin 2019 starten op vier basisscholen in de gemeenten Rotterdam en Haarlemmermeer pilots met het lespakket SpaCE. Via een online leeromgeving zullen leerlingen uit groep 7 vier wekenlang de ins en outs van grondstoffen en kringlo-

pen leren. SpaCE gelooft dat als we in Nederland in 2050 volledig circulair willen zijn, dat we dan vandaag moeten beginnen met de leiders van morgen. ONLINE EINDRAPPORT ’Terugnameplatform’ is samen met ’SpaCE’ en acht andere oplossingen beschreven in het eindrapport ’De hoogste circularitijd’. Het complete eindrapport is te lezen op www. ndt18.nl. Dit jaar heeft de Nationale DenkTank uit duurzaamheidsoverwegingen ervoor gekozen om voor het eerst sinds de start van de Nationale DenkTank in 2006 het rapport te publiceren als website en geen volledig eindrapport te laten drukken. Stichting de Nationale DenkTank is opgericht vanuit het ideaal om een brug te slaan tussen de overheid, de wetenschap, het bedrijfsleven en de filantropie - met als doel de Nederlandse samenleving met vernieuwende ideeën vooruit te helpen. De Stichting gelooft dat de frisse blik van jonge denkers bij uitstek geschikt is om taaie maatschappelijke vraagstukken van concrete oplossingen te voorzien, een ander geluid te laten horen en praktische doorbraken te versnellen. Sinds 2006 organiseert de Stichting jaarlijks een Nationale DenkTank. Samen zetten twintig masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi hun tanden in een maatschappelijk vraagstuk.

Twee weken geleden had ik een nieuwe radiator nodig. Het moest een eenvoudige paneelradiator worden. Om niet meteen de hoofdprijs te betalen, dacht ik aan een tweedehands exemplaar. Ik ging op zoek naar een bedrijf, dat tweedehands bouwmaterialen verkoopt. Ik ontdekte dat de bedrijven in mijn omgeving, die in het verleden tweedehands bouwmaterialen aan de man brachten, hiermee zijn gestopt. Waarschijnlijk terecht, want ik liep daar ook niet de deur plat. Toen heb ik het internet afgestruind op zoek naar een tweedehands radiator. Dat heeft ook niet tot het gewenste resultaat geleid. Omdat ik de tijd en de energie er niet voor had om er mijn levenswerk van te maken, heb ik maar een nieuwe gekocht. De prijs viel me erg mee en hij werd voor de deur afgeleverd. GEMAKZUCHT Dit zette me wel aan het denken. Een paneelradiator gaat niet af en kan tientallen jaren meegaan. Waarom worden de radiatoren dan niet te koop aangeboden. Iedereen heeft zijn mond vol over de circulaire economie. Ik vind het dan wel opvallend dat het aanbod van tweedehands bouwmaterialen minimaal is. Ik vermoed dat het te maken heeft met gemakzucht, nieuwprijs en het wantrouwen ten opzichte van een tweedehands product.

De Rijksoverheid lijkt ook minder aandacht te hebben voor hergebruik. In hun rapportages over hergebruik gaat het bovenal over materiaalhergebruik. In een achtergrondstudie, Achtergrondrapport bij circulaire economie in kaart (Kishna, M., T. Rood & A.G. Prins, Den Haag 2019), wordt aangegeven dat hergebruik (re-use) geen nieuw concept is. De aangehaalde voorbeelden zijn eerder overblijfsel uit het verleden dan een begin van de toekomst. Denk hierbij aan reparatie en doorverkoop van fietsen, auto’s, meubels, schoenen en computers. Uit de rapportage blijkt dat de meeste innovatieve activiteiten zijn gericht op recycling. RECYCLING NORM In het Landelijk afvalbeheerplan is wel aangegeven dat producthergebruik wenselijk is, maar dat recycling van materialen de norm is. Op zich is dit natuurlijk terecht. Je kunt hergebruik niet afdwingen. In 2016 heeft de rijksoverheid beleid geformuleerd met betrekking tot de duurzame recycle-economie, het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’. De Rijksoverheid lijkt in te zetten op recycling. Ze vinden dit nodig om ervoor te zorgen dat er in 2050 genoeg te eten is en er voor iedereen noodzakelijke goederen, zoals kleding en apparaten, zijn. Volgens dit beleid verdwijnt het afval, zoals we dat nu kennen. Afval is dé nieuwe grondstof. Als milieuman zou dit me als muziek in de oren moeten klinken. Het is echter geen nieuw geluid. In het eerste Landelijk afvalbeheerplan uit 2002 had hergebruik ook de voorkeur. We hebben sinds 2002 op dit gebeid veel bereikt. Vooral het storten is minder geworden. De grootste klapper maakten we

toen we verbranden als vorm van hergebruik gingen introduceren. Op zich op goede gronden, maar ik associeer verbranden toch niet helemaal met circulaire economie. Ik concludeer dan ook dat het afvalstoffenbeleid meer over recycling te gaan dan over hergebruik. KANSEN PAKKEN In de voorbeelden wordt metaalrecycling nog vaak als voorbeeld naar voren geschoven. Dit is echter een tak van sport die ondanks het Rijksbeleid bestaat en niet dankzij het beleid. De ondernemers in de metaalrecycling hebben de kansen gepakt, die anderen lieten liggen. Een tweedehands paneelradiator vindt nu zijn weg naar de schroot en wordt als materiaal hergebruikt. Het afvalstoffenbeleid heeft dit niet tegen kunnen houden. Dit zal niet minder worden. Voor marktpartijen, zoals de grote winkelketens, is doorzet vaak een belangrijk gegeven. Dit betekent dat deze marktpartijen de wegwerpcultuur eerder zullen aanjagen dan zullen tegenhouden. Producthergebruik zal op korte termijn dan waarschijnlijk ook geen grote vlucht nemen. Jan de Lange www.delange-milieuadvies.nl Mocht u zelf een bepaalde vraag hebben op het gebied van milieuwetgeving of een idee hebben voor een insteek van één van de volgende columns van Jan de Lange, neem dan contact op met redactie@schrootkrant.nl.

Voor meer informatie kijk op www.nationale-denktank.nl.

ORA NJELAAN 35 | 2382 PK | ZOETERWOUDE | 07 1 - 5 8 1 00 00 | INFO@DEMTECH.EU

W W W. D E MTEC H . EU


16 |

IJ zer -

en

M etaalhandel R oosendaal

investeert in nieuwe

F uchs

al sinds 1926 door het familiebedrijf Knobel en Zn. beschouwd. Door op een effectieve, snelle en milieuvriendelijke wijze de diverse ferroen non-ferro metalen af te voeren bij hun klanten, dit te verwerken met hun moderne machinepark en de producten vervolgens weer te transporteren naar de diverse afnemers over de hele wereld, maakt Knobel en Zn. een zeer modern bedrijf in de metaalrecycling van Nederland.

‘Recyclen is een kunst’ Na vele probleemloze draaiuren te hebben gedraaid met een door Van der Spek Vianen geleverd Fuchs MHL360D koos P. Knobel & Zoon in Roosendaal wederom voor een Fuchs uit Vianen. Weer gaat het om een Fuchs MHL360, nu één van de nieuwste F-serie. De keuze in 2011 om van een Fuchs MHL350 op te schalen naar een MHL360 is de juiste keuze geweest, aldus de ondernemer. Het grote bereik en kracht van de 48 tons MHL360 heeft zich bewezen op de locatie in Roosendaal waar de kraan

wordt ingezet voor op- en overslagwerk, het beladen van de 1000 tons

schaar, vrachtwagens en containers. Recyclen is een kunst, zo wordt het

EIGEN WAGENPARK Met een eigen wagenpark met drie containersystemen en bijna tweehonderd containers zijn ze in staat alle metaalvervoersproblemen op te lossen. De schrootscharen Bij Knobel hebben een zodanige capaciteit dat ze in staat zijn om grote hoeveelheden ferro- en

Bakker Hydraulic Products innovatief ontwerp solide hydrauliek beschermd betrouwbaar makkelijk onderhoud

De beste

SCHROOTGRIJPER van dit moment

Dit nieuwe ontwerp van de ScrapKing SCE is ontworpen voor schrootkranen van 10 tot 50 ton. De ScrapKing SCE kan worden uitgerust met een in eigen huis gemaakte GRI rotator. Onze ontwerpers hebben al hun energie gebruikt om ervoor te zorgen dat u dat niet hoeft te doen bij het gebruik van onze ScrapKing.

Vele maanden van ontwerpen en testen hebben geresulteerd in de beste schrootgrijper van dit moment. De passie van ons team, meer dan 50 jaar ervaring, rekening houdend met elk detail en gebruik van de beste materialen die op dit moment op de markt beschikbaar zijn hebben als resultaat de beste schrootgrijper: de ScrapKing SCE.

Bakker Hydraulic Products | Nijverheidsweg 6 | 6662 NG Elst (Gld) Tel. +31 (0)481-374757 | Fax.+31 (0)481-375280 | e-mail: info@bakker-hydraulic.com

WWW.BAKKER-HYDRAULIC.COM

non-ferro schroot te verwerken. De klant is echter nog steeds ‘ouderwets’ koning. Dat zegt eigenlijk alles over de werkwijze van het intussen door de kinderen en kleinkinderen overgenomen bedrijf. De nieuwe MHL360F is uitgerust met hoofdgiek van 9,7 meter en een lepelsteel van 7,8 meter waardoor een maximaal bereik ontstaat van 18 meter, met de grijper erbij zelfs 19,5 meter. Aan de MHL360F is een originele Fuchs poliepgrijper gemonteerd van 800 liter. TWEE POMPEN Voor de aandrijving van de Fuchs MHL360F is een zuinige Deutz TCD 7.8 L64V Tier VI final motor met een inhoud van 7,8 liter en 190 kW verantwoordelijk welke gekoppeld is aan de Bosch-Rexroth pompen. Net als zijn grotere broer de Fuchs MHL390F heeft de MHL360F twee pompen voor de functies van de laadinrichting en grijper en een gehele separate hydrauliekpomp voor de zwenkfunctie. Het grote voordeel hiervan is dat de machine optimaal kan werken met de laadinrichting en grijper zonder dat dit invloed heeft op de zwenk, grote overslagcapaciteiten met een laag brandstofverbruik zijn het resultaat.

Voor het dagelijks- en uit te voeren onderhoud aan de machine is een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig welke via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhoudswerkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen. Veiligheid staat in ieder Fuchs ontwerp voorop. De hydraulisch verstelbare cabine zorgt voor een zichthoogte van 6.100 mm waardoor er altijd goed zicht is op de uit te voeren werkzaamheden. Optioneel is de machine optioneel uitgevoerd met een eveneens naar voren verstelbare cabine. De cabine is nu ook 2.200 mm naar voren te verstellen. WENSEN Op wens van Knobel is de Fuchs uitgerust met led-power verlichting, waardoor er ook in de vroege morgen of late middag met goed zicht gewerkt kan worden. Tevens is er op de machine een overdrukunit op de cabine gebouwd zodat de machinist in een veilige stofvrije omgeving kan werken. Ook is op de MLH360F weer een generator geleverd, zodat er snel een elektromagneet aangekoppeld kan worden om verschillende materiaalstromen te scheiden.


| 17

Nieuwe Cat -app levert vereenvoudigde apparatuurgegevens ®

Caterpillar lanceert de eerste mobiele app in de branche, die is ontworpen om klanten die hun tijd in een vrachtwagen doorbrengen, op het werkterrein en onderweg te laten profiteren van telematicagegevens van apparatuur.

De nieuwe Cat®-app levert vereenvoudigde, gestroomlijnde gegevens rechtstreeks naar mobiele apparaten en helpt klanten de staat van hun machine te bewaken. De app is geoptimaliseerd voor aannemers die kritieke machinebedieningsgegevens uit het veld moeten volgen. ‘App-ontwikkeling omvatte 150 klanten en dealers van over de hele wereld om te leren wat zij het belangrijkst vonden met hun telematicagegevens’, zegt Fred Rio, directeur digitale technologie voor Caterpillar Construction Industries. ‘De overgrote meerderheid van de feedback, ongeacht het merk, viel in drie uitdagingen van de klant: het bijhouden van de machine-uren en -locatie, het ontvangen van foutcodes van apparatuur en het beheren van onderhoud zonder aan de computer te zijn gebonden op kantoor.’ EXACTE LOCATIE Deze nieuwe tool voor het beheer van mobiele apparatuur biedt klanten een eenvoudige manier om hun hele wagenpark te bewaken, onderdelen en service aan te vragen en contact te leggen met hun Cat dealer

vanaf de werklocatie. De exacte locatie van alle apparatuur die door de app wordt bijgehouden, wordt weergegeven op het mobiele apparaat, samen met de openingstijden, gezondheidsen gebruiksgegevens van de machine. Aanpasbare pushmeldingen waarschuwen gebruikers van de app als er iets mis is met de machine, zelfs als ze niet dagelijks in de app inchecken. Geplande service-indicatoren, gebaseerd op de bedrijfsuren van de machine, worden naar de gebruiker gestuurd, zodat de service kan worden gepland wanneer deze de productie niet beïnvloedt. Foutcodes, zoals motorwaarschuwingen, bieden waarschuwingen voor kritieke serviceproblemen die moeten worden verholpen voordat zich

een downtime-gebeurtenis voordoet. Met de flexibele app kunnen gebruikers verschillende drempels vaststellen voor wanneer een gebeurtenismelding wordt verzonden. WERELDWIJD De Cat App is wereldwijd ontworpen voor eigenaren van machines. Gekozen kan worden uit 35 verschillende talen. De app is beschikbaar via zowel een iOS- als een Android-besturingssystemen en kan worden gedownload van Apple iTunes of Google Play Store. Na het downloaden kan de gebruiker inloggen met bestaande inloggegevens om eerder opgeslagen Cat machinegegevens te laden. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden en materiaalgegevens invoeren in de app door op ‘Aan de slag’ te klikken. Gegevens kunnen ook eenvoudig worden bekeken en worden geüpload op de bijbehorende site, https:// my.cat.com, door in te loggen en informatie over het vermogen aan te leveren.

T omra S orting R ecycling

over :

Het verwijderen van vlamvertragende kunststoffen uit WEEE-afvalstromen TOMRA Sorting Recycling heeft een presentatie gegeven op het invloedrijke International Electronics Recycling Congress (IERC 2019) om de gespecialiseerde kennis van het bedrijf over materiaalherstel van elektrisch en elektronisch afval (WEEE) te delen. Met wetgeving die hergebruik van kunststoffen met vlamvertragers (BFRs) verbiedt, legde TOMRA uit hoe het combineren van diverse technologieën van het bedrijf het mogelijk maakt om tot 98 procent van kunststoffen met BFR’s uit gemengde afvalstromen te verwijderen. Judit Jansana, hoofd van TOMRA Sorting Iberia en onderdeel van de expertgroep Metaal bij TOMRA Sorting Recycling, merkte op: ‘Nu plasticafval niet meer naar China kan worden verscheept is er een groeiende vraag van recyclers, die de vlamvertragende kunststoffen uit de productstromen kunnen halen.’ IERC 2019 vond plaats van 16 tot 18 januari in het congrescentrum van Salzburg en trok meer dan 450 professionals aan, waaronder fabrikanten en gebruikers van recyclingtechnologieën, overheids- en ngo-functionarissen. Na een speech van voormalig EU-commissaris voor Milieu, dr. Janez Potonik, werd in een reeks presentaties en workshops gesproken over het nieuwste denken over AEEA, de circulaire economie en uitdagingen voor de recyclingindustrie. HOTTOPIC Een hottopic was het Chinese National Sword Initiative, dat de verzending van afvalstoffen naar China bijna volledig heeft stopgezet. De

voorzitter van de IERC-stuurgroep, Jean Cox-Kearns, merkte op dat er in januari 2018 een vermindering van 99 procent was ten opzichte van het voorgaande jaar op het gebied van plastics die naar China werden geëxporteerd. Volgens haar worden soortgelijke restricties binnenkort ook opgelegd door andere Aziatische landen.

Door deze beperkingen neemt de behoefte aan verbetering van de recyclingpercentages aanzienlijk toe, maar hiervoor is een bredere kennis van sorteertechnologieën vereist. Met het oog hierop gaf het hoofd van TOMRA Sorting Iberia, Judit Jansana, een presentatie met de vraag: ‘Hoe efficiënt is de droge

scheidingstechnologie van vlamvertragende WEEE-plastics?’ TOMRA-OPLOSSING De presentatie van TOMRA merkte op dat elektrische en elektronische apparaten van 3 tot 60 procent plastic bevatten en dat ongeveer 30 procent van de plastics vlamvertragers bevatten. TOMRA maakt het mogelijk om deze materialen uit afval te halen met de zeer effectieve combinatie van twee sorteermachines, die voldoen aan de RoHSrichtlijn. TOMRA’s AUTOSORT start het sorteerproces met behulp van nabijinfraroodtechnologie (NIR) om de invoer van gemengde polymeren, meestal van IT en huishoudelijke apparaten, te scheiden in polymere fracties. Elke fractie wordt vervolgens afzonderlijk doorgegeven via de X-TRACT-machine van TOMRA, met röntgentechnologie die BFR-polymeren van BFR-vrije polymeren kan scheiden, omdat vlamvertragende elementen hogere atomaire dichtheden hebben die meer energie absorberen. INDRUKWEKKEND RESULTAAT Het indrukwekkende resultaat van dit tweestapsproces is het verwijderen van maximaal 98 procent van kunststoffen met BFRs uit gemengde afvalstromen. ‘Ik was zeer tevreden over onze deelname aan IERC en vooral over het debat na mijn presentatie over de toekomst van de richtlijn’, aldus Judit Jansana. ‘De sector is zich hier zeer van bewust en verdere technologische ontwikkelingen zullen noodzakelijk zijn. TOMRA blijft samenwerken met klanten om hen te helpen.’

Rode robots van AutoStore in top 100 ‘Digital Champions’ Ze duiken in steeds meer magazijnen op: de welbekende rode robots van AutoStore. De technologie waarbij robots over aluminium grid bakken op hoge snelheid verplaatsen heeft zich de afgelopen jaren als zeer innovatief bewezen. Dat erkennen ook de Financial Times en Google: zij selecteerden AutoStore voor hun Europese top 100 van bedrijven toonaangevend in de digitale transitie. Magazijnspecialist Reesink Logistic Solutions distribueert het innovatieve systeem in de Benelux De distributie en logistieke sector staan voor grote uitdagingen. De enorme vraagstijging door E-com-

AutoStore in steeds meer magazijnen toe. Tijdens de logistieke vakbeurs LogiMAT, die van 19 tot 21 februari in Stuttgart werd gehouden, liet RLS het AutoStore systeem zien.

merce dwingt bedrijven om hun logistieke proces drastisch om te gooien en gekwalificeerd personeel is moeilijk te vinden. Een efficiënt draaiend magazijn is essentieel voor de bedrijfsvoering en dat maakt automatisering een must. Reesink Logistic Solutions (RLS) herkent dit probleem bij haar klanten en past

MEER GOEDEREN IN DEZELFDE RUIMTE Eric Ebbers, salesmanager Benelux bij RLS, vertelt: ‘Lang niet alle bedrijven hebben genoeg ruimte om hun magazijn uit te breiden. AutoStore biedt in die gevallen uitkomst. Met het systeem is een grote opslagdichtheid mogelijk waardoor er veel meer goederen in dezelfde ruimte opgeslagen kunnen worden.’ Intelligente software automatiseert het picking proces waardoor er ook minder mensen

nodig zijn om orders te verzamelen. De erkenning voor AutoStore in de Top 100 ‘Digital Champions’ van de Financial Times en Google is volgens Ebbers volledig verdiend. ‘Het Noorse bedrijf bewijst keer op keer haar innovatieve karakter. De traditionele techniek staat als een huis maar ze blijven door ontwikke-

len, vernieuwen en verbeteren.’ RLS integreerde het systeem afgelopen jaar bij diverse klanten, waaronder PostNL, Accell en Beekman. ONDERDEEL VAN TOTAALOPLOSSING AutoStore is niet de enige geautomatiseerde oplossing voor magazijnen. Magazijnspecialist RLS levert ook Lalesse magazijnkranen, palletshuttles, conveyors en meer. Elk warehouse is uniek, en geen oplossing is hetzelfde. Met alle specialismen in eigen huis voorziet RLS haar klanten in uiteenlopende sectoren van een geautomatiseerde warehouse oplossing, volledig afgestemd op de wensen en eisen van de klant.


18 |

n ick

Van

k essel

Van

r HenOy bV:

‘Big data helpt ons aan de juiste prijs’ wege andere wet- en regelgeving in de processen en andere automerken en -types.“Het belangrijkste dat we zelf hebben toegevoegd zijn de interchange-regels: de eenduidige omschrijving van onderdelen waarmee we een onderdeel één keer goed omschrijven en daarna alleen maar hoeven aantikken. En dat allemaal met een unieke IC-code, waarbij we de bewoording die een klant zou gebruiken – bijvoorbeeld ‘motor’ of ‘koplamp’ – combineren met specifieke cijfercodes en OEonderdeelnummers voor elk individuele type onderdeel. Heel handig.’

Het lijken gescheiden werelden: de roest en het smeervet van de klassieke autosloperij, versus de klinische cijfers van hypermoderne real-time data-analyse. Maar in het moderne demontagebedrijf zijn die twee als yin en yang: onlosmakelijk verbonden. CEO Nick van Kessel van Rhenoy BV vertelt hoe big data zijn succes bepalen. Rhenoy BV in Waardenburg is een grote speler in de markt van autodemontage. Het bedrijf heeft in Nederland één vestiging met 43 medewerkers op een terrein van 32.000 overkapte vierkante meters. In Polen en Servië heeft het dependances waar nog eens zo’n zestig mensen werken, die naast autodemontage ook revisie doen van onderdelen en componenten. Rhenoy is geen gemiddelde autosloper. Het bedrijf doet nauwelijks end-of-life vehicles of scrapping. De medewerkers zijn met name gespecialiseerd in het demonteren van jonge schadeauto’s – circa 3.000 per jaar – en het terug in de keten brengen van alle waardevolle onderdelen en materialen. Rhenoy beheert en levert zelfs restantpartijen nieuwe onderdelen van

OEMs. Bijvoorbeeld ongebruikte motorblokken die door typewijzigingen niet meer nieuw worden ingebouwd. OPTIMALISEREN Rhenoy is een overtuigd gebruiker van big data voor het optimaliseren van de business. Van Kessel werkt daarvoor met een uitgebreid softwaresysteem waarin letterlijk elke auto, elk onderdeel en elke

transactie te volgen is – in elke fase: van de intake terwijl het nog gemonteerd zit op een schade-auto via de demontage en eventueel revisie tot de voorraadstellingen en de levering aan een klant. Hij ontwikkelde dat niet zelf maar koos een bestaand pakket dat vrijwel precies deed wat hij nodig had. ‘Na een zoektocht waarbij we letterlijk de hele wereld zijn over gevlogen, hebben we gekozen voor Pin-

nacle, een systeem uit de VS, dat daar is ontwikkeld door ADB’s zelf. De demontagemarkt was daar al veel verder en groter dan hier, met goede kpi’s om helder te kunnen sturen.’ EIGEN UNIEKE IC-CODE Met de oorspronkelijke softwareontwikkelaars in Schotland paste Van Kessel het programma aan de eigen situatie aan, onder meer van-

R i g t e r Handelsonderneming B.V. Vertegenwoordiging BENELUX voor Poliepgrijper

▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

Volledig hoogwaardig staal Cilinders met einddemping Rotator of draaikrans Geen slangbeschadiging door framebouw Radiotectie of stofbestrijding mogelijk Zware lagering hoofdarmen Standaard vasthoudventiel Brandstofbesparing door ideale schaalvorm Centrale smering mogelijk

Nieuwe Maatsweg 7 - 3755 NP Eemnes www.kinshofer.nl Tel. 035.5310628 - 0651.366420 - 0653.370935

Hoofddealer voor

WEEGBRUGGEN & WEEGPLATEAU’S L.R. Beijnenlaan 8, 6971 LE Brummen • Telefoon 05755-61208 • E-mail info@weegbruggen.nl

A KINSHOFER COMPANY

Groot voordeel: met het eigen ICcodesysteem – met daarin meer dan 60.000 unieke onderdeelcodes – kan Rhenoy ook onderdelen herkenbaar maken die uitwisselbaar zijn tussen verschillende merken en modellen. ‘Bijvoorbeeld een radiateur van een Polo die ook in 72 andere auto’s wordt gebruikt. Of een motor van Peugeot die ook wordt gebruikt in Citroëns, in de Ford Focus en bij Mini. Dat geeft ons meerdere kansen om eenzelfde onderdeel te vinden in onze systemen – en voor de beste prijs te verkopen.’ HOGER DAN DE NIEUWPRIJS De goede prijs, daar draait alles om. Van Kessel: ‘De markt bepaalt voorraad, prijs en beschikbaarheid. Het heeft in onze business geen zin om te kijken naar wat iets nieuw kost of heeft gekost. De markt van het moment bepaalt onze verkoopprijs. Soms is die door schaarste zelfs hóger dan de nieuwprijs. Pinnacle helpt ons daarbij: als er een aanvraag komt voor een onderdeel, kijk ik via het systeem naar drie dingen: hoe vaak is het in de afgelopen 180 dagen besteld, hoe vaak had ik het op voorraad en hoe vaak heb ik het ook echt verkocht? Voor ons is de verhouding ‘3 keer verkopen bij 10 keer op voorraad’ gezond. Als we minder dan 0,3 verkopen, zijn we blijkbaar te duur en verlagen we de prijs. Ook dit herprijzen gaat geautomatiseerd. Prijzen fluctueren namelijk constant; hiermee hebben we continu een goede benchmark.’ EFFICIËNT VOORRAADBEHEER Ook voorraadbeheer is onderdeel van het totaalpakket. ‘We krijgen tijdig out of stock reports, zodat we weten wat er schaars wordt en waarop we dus moeten sturen of inkopen. We houden van elke productgroep zoveel voorraad aan dat we voor 180 dagen genoeg hebben. Is de voorraad groter, dan dalen we met de prijs of stoppen we met gericht inkopen.’ Die termijn van 180 dagen is in meer opzichten belangrijk bij Rhenoy. Van Kessel: ‘Het is ook de termijn waarop we een ingekochte schadeauto willen terugverdienen tot minstens break-even. Stel, ik koop een jonge schade-auto met 200 goede onderdelen. Onze inventarisman loopt dan met een tablet langs de auto en tikt alle goede onderdelen aan die het systeem in het magazijn wil hebben. Het systeem weet naar welke onderdelen er de meeste vraag is en waarmee we binnen 180 dagen break even kunnen draaien. Die krijgen een code W, voor warehouse. De rest krijgt een code Y, yard. Zo weet iedereen waar welk onderdeel van


| 19 die auto te vinden is. Tot het laatste moment kunnen we elk onderdeel dus vinden.’ Hij kan elke auto volgen, precies zien wat hij heeft opgeleverd, welke onderdelen er nog liggen en wat die waarschijnlijk nog gaan opleveren. ‘We streven daarbij naar een cost of goods van 0,45 per auto, waarbij elke schade-auto dus ruim over de kop gaat – aan waarde dan… We beuren er dan ruim twee keer zoveel aan als we ervoor hebben betaald. Als dat lukt, zitten we goed.’ WINTERMOTOR, ZOMERMOTOR Big data geven meer nuttige inzichten. ‘Als er een nieuw type op de markt verschijnt, en er ontstaat meteen veel vraag naar bepaalde vervangingsonderdelen, dan zit daar in veel gevallen een constructieprobleem achter, waarvoor wij dus alternatieve oplossingen kunnen zoeken.’ Omgekeerd weet het systeem ook welke onderdelen vrijwel zeker over blijven. Zonde natuurlijk, want pletten is kapitaalvernietiging, dus dat doet Van Kessel niet graag. ‘Maar als het moet, dan moet het. En ook daarin volgen we trouw het advies van ons systeem. Als een onderdeel volgens onze data niet interessant is voor onze voorraad, stoppen we er geen tijd en moeite in om het te demonteren, schoonmaken en fotograferen.’ BUIKGEVOEL Van Kessel is – het moge duidelijk zijn – goed te spreken over zijn beheerssoftware. ‘Dankzij gedetailleerde informatie hoef ik niet te vertrouwen op meningen of buikgevoel van mijn verkopers of mezelf, maar kunnen we puur sturen op data, op feiten. Door naar de data te kijken, zien we wat er écht toe doet voor ons bedrijf. Natuurlijk: de

mij voldoende. Maar tegelijk blijf je streven naar optimalisatie. Want als je stopt met beter worden, stop je met goed te zijn.’ UNIFORME CODERING Toch heeft Van Kessel nog wel wat wensen op zijn lijstje staan. Uniforme codering is daar eentje van. ‘Onze codering is vrijwel uniek in de wereld. Er is maar één ander bedrijf dat met dezelfde taal werkt – voor de rest van de wereld spreken wij Chinees. Eigenlijk houden de fabrikanten in Europa een universele IC-code tegen. Zij hebben bij het vrijgeven van onderdelendata bedongen dat dit uitsluitend voor nieuwe OE-onderdelen gebruikt mag worden. Maar daar komt nu verandering in. Nu recycling en hergebruik een prioriteit is geworden, vanwege het streven naar een circulaire economie, zien zij gebruikte onderdelen als beter alternatief dan (imitatie) aftermarket onderdelen. Daardoor verandert ook hun opstelling.’ Van Kessel kan niet wachten tot die codes worden vrijgegeven: ‘Zodra dat gebeurt, kun je als industrie en als ADB’s pas écht samenwerken. Dan hoef je geen Spaans meer te praten om met Spaanse bedrijven onderdelen te kunnen uitwisselen. Straks kun je een werkorder maken voor het onderdeel dat daar ligt, gewoon in het systeem van de concullega. Er komt op korte termijn wel een systeem aan waarbij werkplaatsen via bestaande schadecalculaties werkplaatsoffertes kunnen maken met onderdelen vanuit ons systeem en het meteen mogelijk maakt om in ons systeem te bestellen.’ KOPPELING MET OE-NUMMERS Een volgende sprong vooruit zou koppeling zijn met de OE-nummers van de autofabrikanten, de

in elke fase van het proces hoog op de lijst: van ontwikkeling en productie tot onderhoud en demontage. Wij leveren al katalysatoren, bedrading en kunststoffen terug aan autofabrikanten, Renault om er een te noemen, die ze gebruiken voor nieuwe auto’s.’ Die veranderingen hebben ook gevolgen voor de verhouding tussen OEMs en ADB’s, merkt Van Kessel. ‘Vroeger zagen de fabrikanten ons als concurrenten. Elk onderdeel dat wij verkochten, verkochten zij niet. Nu is de vijand de kopie-markt uit China, en werken OEMs liever met originele gebruikte onderdelen via ons om toch via hun dealers een voordeliger alternatief voor nieuw te kunnen bieden. We zijn geen vijand meer, maar bondgenoot.’ BESCHIKBAARHEID WORDT STRUIKELBLOK De CEO is ervan overtuigd dat een goede samenwerking tussen ADB’s een must is om aan de beschikbaarheid te kunnen voldoen. ‘De beschikbaarheid van onderdelen wordt straks het grootste struikelblok. Bij meer integratie van gerecyclede onderdelen zal de vraag stijgen en dus de beschikbaarheid een uitdaging worden. Zeker als de zelfrijdende auto’s in de toekomst niet meer botsen. Hoewel, als er een onderdeeltje stuk gaat waardoor ze juist botsen, dan botsen er opeens heel veel auto’s! De toekomstige end-of-life vehicle zal niet te vergelijken zijn met de huidige. Als we naar connected cars gaan, blijven componenten heel veel hetzelfde. Auto’s zullen steeds vaker een software-update krijgen, terwijl de hardware waarschijnlijk juist langer zal meegaan. Het kan nog alle kanten op.’

RADIOACTIVITEIT POORTDETECTOR • Laagste prijs (c.a. € 23.500 ex BTW) • RVS behuizing • Software in het Nederlands • Voldoet aan de normen van de ILT • Nederlands fabricaat • Reparatie en onderhoud vanuit Lelystad (ook andere merken)

Vaartweg 172 - 174 | 8243 PP Lelystad Telefoon 0320 - 25 78 05 | 06 - 51 68 97 28 E-mail: info@projecto.nl

Tekst: Leonard van den Berg Fotografie: De Beeldredaktie

Metaalrecycling anno nu! · Transport · Im- en export van metalen · Plaatsen van containers · Ferro & Non Ferro metalen

eerste keer dat je een schadeauto van een nieuw merk of nieuw type voor je hebt staan, komt het aan op je ervaring en je buikgevoel.’ NOG 40% ONBENUT Van Kessel denkt wel dat hij nog méér uit zijn systeem zou kunnen halen. ‘Er zit zeker nog zo’n 40% mogelijkheden in die we nog niet benutten. Effectiviteitsmeting per medewerker bijvoorbeeld. Ik kijk er wel naar maar stuur er nog niet keihard op. Dat past hier niet. Ik ben tevreden over de bedrijfsvoering en de cultuur hier. De parameters als geheel staan goed en we renderen naar behoren. Dat is voor

officiële onderdeelnummers. Dat is een politiek spel: praktisch is het mogelijk, maar er moet eerst een ‘go’ komen. Als dat kan, kan het hergebruik in de automobielbranche met sprongen verder omhoog. ‘We zullen wel moeten’, aldus Van Kessel. ‘We hebben als samenleving doelstellingen te halen. In Frankrijk is het inmiddels al verplicht voor dealers om bij reparatie offertes te maken met gebruikte onderdelen. (red. lees het interview met Albert de Boer over dit onderwerp). Steeds meer fabrikanten zien het nut van onderdeelhergebruik om groene doelstellingen te halen. Circulair is hot, ook bij OEMs. Recycling staat

Green Light is het nieuwe communicatieplatform van ARN. Het platform is in Nederland en daarbuiten dé bron van nieuws over ontwikkelingen en innovaties in autorecycling. Green Light biedt dagelijks een podium aan alle betrokken stakeholders op het gebied van autorecycling en draagt daarmee bij aan kennisuitwisseling en samenwerking.

Meer dan 50 JAAR ervaring in ng metaalrecycli

Gebr. Swinkels Metaalrecycling B.V. | Beitel 74 | 6422 PB Heerlen Telefoon 045-5422025 | e-mail info@gebrswinkels.com


20 |

O nline

VerkOOp elekTrOnica VOlDOeT Vaak nieT aan

e urOpese

VOOrwaarDen

Workshop EucoLight stelt verborgen probleem aan de kaak Consumenten hebben via online platforms toegang tot elektronica die overal vandaan komen. Op deze manier betreden echter veel ‘non-conforme’ producten de Europese markt, die niet voldoen aan de Europese kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. Een groot verborgen probleem, die alle Europese landen aangaat. EucoLight organiseerde daarom een workshop en liet experts hun licht schijnen op deze lastige kwestie. Tijdens de workshop van EucoLight in Brussel spraken meer dan 100 experts over de wijdverbreide beschikbaarheid van producten via online platforms die niet voldoen aan standaarden ten aanzien van consumentenveiligheid, BTW-voorschriften en milieuverplichtingen. Toonaangevende sprekers bogen zich over de vraag wie de aangewezen partij is om te reageren op het aanbieden van deze niet-conforme producten en hoe deze verantwoordelijkheid kan worden opgenomen in Europese en nationale wetgeving.

VEILIGHEID IN HET GEDING Ieva Vardanyan, Market Compliance Manager van de Lighting Industry

onderzoek bleek dat aan diverse producten die online worden aangeboden ernstige risico’s kleven

vraagt ook om aanpassingen in wetgeving en krachtiger middelen voor markttoezicht.

verkopen op afstand een verstoring van de markt: producenten die zich wel aan de regels houden worden hierdoor op oneerlijke wijze op kosten gejaagd, wat ten koste gaat van de competitiviteit van deze (veelal lokale) bedrijven.’ MAATREGELEN Niet alleen de problemen, ook diverse maatregelen kwamen aan bod. Zo stond het belang van meer consumentenvoorlichting op de agenda. Triin Saag, van de European eCommerce & Omni-Channel Trade Association (EMOTA), stelde dat ‘productveiligheid een kwestie van wisselwerking is, waarbij ook de consument goed voorgelicht dient te worden.’ Met betrekking tot wet- en regelgeving presenteerde Hans Ingels (Europese Commissie, DG GROW) drie inspirerende principes die als tegenwicht kunnen dienen voor de te ruime aanwezigheid van onveilige en illegale producten op de markt: ‘samenwerking met bedrijven ter voorkoming van nietconforme producten, in plaats van uitsluitend bewaken van de markt, effectieve middelen om de online verkoop van producten te controleren en de bijbehorende follow-up en het verbeteren van de EU-brede samenwerking tussen autoriteiten.’

Association (LIA), deed verslag van een onderzoek naar de veiligheid van aankopen die gedaan werden door mystery-shoppers. Uit dit

ten aanzien van de elektrische veiligheid. Volgens de LIA is het niet voldoende om deze producten van de markt te weren, deze situatie

GEKNIPT EN GESTRIPT VOLGENS UW BUDG ET

BTW-ONTWIJKING Richard Allen, lobbyist van Retailers Against VAT Abuse Schemes (RAVAS), beschreef de grote omvang die BTW ontwijking kan aannemen bij verkoop via online platforms. Zijn stelling was dat online platforms in dit opzicht een grote verantwoordelijkheid hebben. Dit standpunt wordt gedeeld door zowel de Europese Unie (in BTWwetgeving) en individuele lidstaten; zij stellen de platforms verantwoordelijk. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn een wetsontwerp voor verpakkingen in Spanje en in Duitsland een aantal nieuwe BTWverplichtingen voor online platforms in het geval dat een aanbieder niet aan de regels voldoet. ONEERLIJKE CONCURRENTIE Nigel Harvey, Chief Executive van Recolight en vice-voorzitter van EucoLight deed verslag van een onderzoek van het WEEE Scheme Forum in hoeverre producten die worden aangeboden via een van de belangrijkste online platforms voldoen aan de WEEE-richtlijn. Uit dit onderzoek bleek dat 54 procent van de elektrische gereedschappen, 76 procent van de ledlampen en 88 procent van de fitnesshorloges nietconform waren. In reactie op dit onderzoek zei Nigel Harvey: ‘De bewijzen tonen aan dat op grote schaal verkoop van niet-WEEE-conforme producten plaatsvindt via online verkoopplatforms. Traditionele winkelbedrijven controleren al sinds jaar en dag of producenten voldoen aan de regelgeving, partijen die online opereren kunnen – en moeten – dit ook doen. Er is geen enkel excuus voor het bewust meewerken aan de verkoop van producten die niet voldoen aan wet- en regelgeving.’

GEKNIPT EN GESTRIPT VOLGENS UW W W W. R EBUDGET! CUPERMA.BE

Monika Romenska, Regulatory & Public Affairs Manager van EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance, de Europese organisatie die zich bezighoudt met verpakkingsafval) voegde daaraan toe: ‘Verkopen op afstand vertegenwoordigen in sommige lidstaten al tot 20 of zelfs 30% van de markt in diverse afvalstromen. Door het ontwijken van de kosten voor de inzameling en recycling vormen

SAMENWERKING Ook zijn collega van DG ENV (Milieu), Bettina Lorz, sprak haar steun uit voor het coördineren van handhavingsmaatregelen op nationaal zowel als supranationaal niveau. Zij pleitte daarnaast voor samenwerking op het gebied van productregulering en handhaving tussen enerzijds autoriteiten op het gebied van douanevoorschriften, belastingen en handel en anderzijds die op het gebied van milieubescherming: het ‘goederenpakket’ zou een goede aanleiding kunnen zijn om een dergelijke synergie tot stand te brengen. Tijdens de workshop werden een aantal positieve ervaringen op nationaal niveau uitgewisseld die ook op grotere schaal toepasbaar lijken te zijn. Zoals het Italiaanse observatorium Optime, hier gepresenteerd door zijn voorzitter Davide Rossi, dat zich bezighoudt met het toezicht op naleving in de elektronische markt. Optime is een onafhankelijke organisatie die wordt ondersteund door haar stakeholders en nauw samenwerkt met de openbare instanties met het doel om bescherming te bieden aan partijen die binnen de wet opereren en het slachtoffer zijn van oneerlijke concurrentie van partijen die zich onttrekken aan wet- en regelgeving, bijvoorbeeld in de vorm van BTWontwijking. In een samenvatting van de discussie stelde Marc Guiraud, secretarisgeneraal van EucoLight: ‘Het is noodzakelijk dat beleidsmakers en online platforms in actie komen tegen de online verkoop van nietconforme producten. Van zijn kant zal de sector zich blijven inzetten om de huidige situatie te verbeteren.’ EUCOLIGHT In EucoLight zijn zestien Europese stichtingen verenigd, waaronder het Nederlandse LightRec, die in eigen land de inzameling en recycling van verlichting managen. EucoLight geeft deze stichtingen een stem in Brussel en verstevigt de samenwerking binnen de branche op Europees niveau.


| 21

D E VA K K R A N T V O O R M E TA A L R E C Y C L E R S E N A U T O D E M O N TA G E B E D R I J V E N

IS ALTIJD TOT JE BESCHIKKING

©2008 Thermo Fisher Scientific Inc. All trademarks are the property of Thermo Fisher Scientific Inc. and its subsidiaries’. All rights reserved.

JE VAKKRANT ONLINE

Niton XRF Analyzers snel, betrouwbaar en het meest gebruikt in de recycling branche Thermo Scientific Niton® XRF Analyzers blijven de ontwikkelingen op het gebied van metaalanalyse met draagbare XRF leiden.

Volg ons ook via twitter @Schrootkrant Ga op de PC, laptop, smartphone of tablet naar

WWW.SCHROOTKRANT.NL en lees de volledige versie van de vakkrant online

Voor informatie of een vrijblijvende demonstratie: XTAC Analytical BV Industrieweg 74 2254 AE Voorschoten Tel: 071-5317874 E-mail sales@xtac.nl www.thermo.com/niton

Wij verkopen ook gebruikte Niton’s

Kwaliteit werkt altijd Reeds 25 jaar uw partner voor bouwen installeren onderhouden

• Schroot overslag magneten • Diesel en Hydraulisch aangedreven magneten met Oil Quick • Ripper magneet voor ontijzeren gestort materiaal zoals b.v puin tanden opklapbaar voor laden staal. • Bovenband magneten ontwerp-bouw-montage • Hydraulisch aangedreven magneet installatie gemonteerd op elk type overslag machine • Veeg magneet houdt uw werf schoon en voorkom lekke banden • Onderwater magneten tot 250 ton hefvermogen en 150 meter diepte met camera • Fabrikage-ontwerp-service-montage-reparatie-verhuur. • Meld U aan voor onze nieuwsbrief

MES SCHERPE LEASE TARIEVEN

K.W. Supply Magneetsystemen b.v.

DIESEL OF HYDR AANGEDREVEN € 25.000,-

Ophemertstraat 11, 3089 JD Rotterdam port 2505 24 / 7 Telefoon 010-4291380 info@kwsupply.com www.kwsupply.com


22 |

Nuttige adressen Advisering Active Professionals Afval en Milieu BV Tel: 0180 - 645234 www.active-professionals.nl Applus RTD Tel: 010 - 7166342 www.applusrtd.com Aspatec Holland bv Tel: 0172 - 474960 www.aspatec.nl Koenders & partners Tel: 0348 - 478050 www.koenders-partners.nl De Lange Milieuadvies Tel: 06 - 42333504 www.delange-milieuadvies.nl Ingenieursbureau Mol Tel: 0174-671515 www.ingenieursbureau-mol.nl Milon BV Tel: 073 - 5477253 www.milon.nl Oranjewoud Tel: 010-2351832 www.oranjewoud.nl PIPE Technical Projects Tel: 0162 - 571759 www.pipe-tp.com SCM Milieu bv Tel: 0475 - 311558 www.scm-adviesgroep.nl Westwoude Management Tel: 0348 - 684444 www.westwoude.nl autodemontage

Joca Parts Tel: 045 - 5411480 www.jacoparts.nl Automatisering ABP Dynamics B.V. (vh. AGP) Tel: 088 - 7077000 www.abpdynamics.nl AMCS Tel: 020-6005151 www.amcsgroup.com Con Systems V.O.F. Tel: 0546 - 569192 www.consystems.nl Compulaat Automatisering bv Tel: 0516 - 451038 www.compulaat.nl Endress + Hauser BV Tel: 035 - 6958611 www.nl.endress.com Master Engineering B.V. Tel: 026 - 4721319 www.masterengineering.nl Weighing & Inspection bvba Tel: +32 50710920 www.wibe.be Betaalsystemen Glory Global Netherlands BV Tel: 0347-327444 www.glory-global.com Bevestigingsmaterialen Bouwshop Bakker Tel. 046-4379567 bsbakker@live.nl Beurzen Evenementenhal Gorinchem/ Recycling 2013 Tel: 0183 - 680 680 www.evenementenhal.nl Van Ekeris Expo / Bauma / Ifat Tel: 023-5258500 www.vanekeris.com Big bags Adbulco Trading BV Tel: 023 - 5219681 www.adbulco.com Bigbagstore.nl Tel: 0527-614444 www.bigbagstore.nl P.W. Droog Big bags Tel. 0651075693 pwdroog@kpnmail.nl Indus Integrated Bulk Logistics BV Tel: 0318 - 627117 www.indus-bulklogistics.com MATEC massagoed techniek Tel: 033 - 4752653 www.matec.nl

Containers All-In Containers Tel: 0546-673674 www.allincontainers.nl Container Techniek Nederland bv Tel: 015 - 3612212 www.debruijngroep.nl Gemakbak Tel: 06-53379550 www.gemakbak.nl Lasbedrijf Alphen BV tel. 0348 - 420399 www.lasbedrijfalphen.nl Hoogendoorn Tel: 0172 - 415338 www.hccontainers.nl KTK Containers Tel: 0546-575400 www.ktk.nl MCB Milieu & Techniek Tel: 0165 - 555110 www.mcbmilieuentechniek.nl PW Container BV 0341-563820 www.pwcontainer.nl Roda Containers bv Tel: 0529 - 431794 www.roda.nl Translift Tel: 0321 - 386700 www.translift.nl VSU Tel: 030 - 2142050 www.vsu.nl Detectie Busschers Staalwerken B.V. Tel: 053 - 8507770 www.busschers.nl Ceranex bv Tel: 0168 - 359500 www.ceranex.com Koreman & zn. Handelsonderneming BV Tel: 043 - 3624040 www.lkoreman.nl De Looper NDO & inspectieapparatuur bv Tel: 013 - 5054216 www.delooperndo.nl Weighing & Inspection bvba Tel: +32 50710920 www.wibe.be Edelmetalen Franke Edelmetalen 0346-563165 www.franke-edelmetaal.nl JACOMIJ METALEN B.V. Tel: 0343-57 47 14 www.jacomij.com Prakken Edelmetaal (PEEM B.V.) Tel: 0561–689290 www.prakkenedelmetaal.nl Elektronica JACOMIJ ELECTRONICS RECYCLING B.V. Tel: 0343-57 47 14 www.jacomij.com  Gehard staal Abraservice Nederland Tel: 0299-792003 www.nederland.abraservice.com Ruuki Benelux BV Tel: 0546-578535 www.ruukki.nl Grijpers ARVI v.o.f. Technische Handelsonderneming en Consulting Tel: 0114 - 312826 www.arvi-demolitiontools.com Beco Grabs Tel: 0347-323100 www.beco-vianen.nl Dehaco BV Tel: 0252 - 4179Z0 www.dehaco.nl MATECH BV Tel: 0492 - 477488 www.matech.nl Rigter Handelsonderneming Kinshofer Nederland Tel: 035 - 5310628 www.kinshofer.nl Rotar International BV Tel: 038-3855471 www.rotar.nl TGS Grabs Tel: 036-5328822 www.tgs-grabs.nl TTN Ederveen BV Tel: 0318 - 573783 www.ttnederveen.nl

Van den Heuvel Werkendam Tel: 0183-502655 www.vdheuvelwerkendam.nl Van der Spek Vianen B.V. (Fuchs) Tel: 0347 - 362666 www.vanderspek.nl Verhoeven Grondverzetmachines BV Tel: 0495 - 596666 www.verhoevenbv.com Wynmalen & Hausmann BV (Liebherr) Tel: 026 - 4790579 www.wynmalenhausmann.nl Haakarmsystemen Bevako B.V. Tel: 015-3640518 www.bevako.nl Palfinger Nederland Tel: 071-5459100 www.palfingernederland.nl VDL Containersystemen Tel: 0497 - 387050 www.vdlcontainersystemen.nl Wynmalen & Hausmann BV (Liebherr) Tel: 026 - 4790579 www.wynmalenhausmann.nl Handmatige Demontage Hameland Tel: 0544-395800 www.hameland.nl Heftrucks Cascade B.V. Tel: 036-5492905 www.cascorp.com J. Helmond Heftrucks Tel: 0345-511188 www.helmond-heftrucks.nl Jungheinrich Nederland BV Tel. 0172 44 67 89 www.jungheinrich.nl MotracLinde Tel: 088-7377800 www.motraclinde.nl Vorktrucks Holland Tel: 0528-271919 www.vorktrucks.nl ZHE Trading BV Tel: 0168-467467 www.zhe.nl Hijsbanden en rondstroppen Bouwshop Bakker Tel. 046-4379567 bsbakker@live.nl Kabelpelmachines Bronneberg Tel: 0492 - 59900 www.bronneberg.nl Machinefabriek van de Weert Helmond bv Tel: 0492 - 549455 www.vandeweert.nl MATECH BV Tel: 0492 - 477488 www.matech.nl S.G. Handel & Dienstverlening Tel: 06 522 33 831 www.sghandel-dienstverlening.nl Recuperma BVBA Tel: 0032-11552010 www.recuperma.be Kabels Interrec B.V. Tel: 0492-554199 www.vanhoutgroup.com Katalysatoren RKR Recycling Tel: 038-4605589 www.rkrrecycling.nl JACOMIJ METALEN B.V. Tel: 0343-57 47 14 www.jacomij.com (Overslag)Kranen Bevako B.V. Tel: 015-3640518 www.bevako.nl AKS Lifting Equipment Tel: 0525-651834 www.aksbv.com E-Crane International Europe Tel: 0165 - 320100 www.ecrane.eu Hans van Driel (Atlas) Tel: 0344-611444 www.hansvandriel.nl Kuiken BV (Sennebogen) Tel: 0527 636500 www.kuiken.nl Palfinger Nederland

Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in deze lijst? Stuur dan een e-mail naar redactie@schrootkrant.nl. Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Heeft u toch w ­ ijzigingen of aanvullingen, laat het ons weten. Tel: 071-5459100 www.palfingernederland.nl Van der Spek Vianen B.V. (Fuchs) Tel: 0347 - 362666 www.vanderspek.nl Wynmalen & Hausmann BV (Liebherr) Tel: 026 - 4790579 www.wynmalenhausmann.nl Kunststof Palletboxen Dolav Benelux Tel: 040-2350255 www.dolav.nl Laad-en lossytemen Spiro bv Tel: 0591 624889 www.spiro.nl Magneten Bakker Magnetics BV Tel: 040 - 2678678 www.bakkermagnetics.nl Busschers Staalwerken B.V. Tel: 053 - 8507770 www.busschers.nl Ceranex bv Tel: 0168 - 359500 www.ceranex.com Goudsmit Magnetic Systems BV Tel: 040 - 2213283 www.goudsmit-magnetics.nl Jager Meng- en Recyclingtechniek Tel: 0341 - 424533 www.jager-mrt.nl Jöst Nederland Tel: 0229 - 296922 www.joest.nl Koreman & zn. Handelsonderneming BV Tel: 043 - 3624040 www.lkoreman.nl KW Supply bv Tel: 010 - 4291380 www.kwsupply.com MultiNET International bv. Tel: 0161 - 227226 www.multinet.nl TBK Equipment - TBK Group Tel: 0318 - 745740 www.tbkgroup.com TTCO bvba Tel: +32 487 716302 www.ttco.be Metaalanalyse Bronneberg Tel: 0492 - 591900 www.bronneberg.nl M.C. TEC BV Tel: 0183-445050 www.mctec.nl MATECH BV Tel: 0492 - 477488 www.matech.nl VM ViSion XRF-LIBS-OES Tel. 032 37893602 www.vm-vision.eu XTAC Analytic Tel: 071 - 5317874 www.xtac.nl Metaalprijzen Metal radar bv Tel: 054 - 1769000 www.metalradar.com Organisaties Abva Kabo FNV Tel: 079 - 3536161 www.abvakabo.nl ARN Tel: 020 6613181 www.arn.nl Federatie Herwinning Grondstoffen (FHG) Tel: 070 - 3123923 www.fhg-recycling.nl Metaal Recycling Federatie (MRF) Tel: 070 - 3624610 www.mrf.nl MKB Nederland Tel: 015 - 2191212 www.mkb.nl Stiba Tel: 0252 - 265290 www.stiba.nl Stichting ICT Milieu Tel: 0348 - 493640 www.ictmilieu.nl Stichting Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) Tel: 088 - 6025969 www.lma.nl

Vereniging NVMP 079 - 7600 621 www.nvmp.nl Wecycle 079 - 7600 610 www.wecycle.nl Transport en Logistiek Nederland (deelmarkt Afvalstoffentransport) Tel: 079 - 3636149 www.tln.nl Vereniging Milieudefensie Tel: 020 - 5507300 www.milieudefensie.nl Persen BOA Recycling Equipment B.V. Tel: 053 - 4300300 www.boarecycling.nl Bronneberg Tel: 0492 - 591900 www.bronneberg.nl Bulkid Tel: 0032-56715385 www.bulkid.be Machinefabriek van de Weert Helmond bv Tel: 0492 - 549455 www.vandeweert.nl Technischbureau D. van de Breuk Tel: 017 2492445 www.debreukbv.nl Recuperma BVBA Tel: 0032-11552010 www.recuperma.be Valvan Baling systems nv Tel. +32(0)56 - 521380 www.valvan.com ZDAS a.s. Tel: 0042 - 56664212 www.zdas.cz Reparatie Bevako B.V. Tel: 015-3640518 www.bevako.nl Ditoil Tel: 040-2123324 www.ditoil.nl Hoogendoorn Containerbouw V.O.F Tel: 017 - 2415338 www.hccontainers.nl Van Kemenade Techniek Tel: 06 - 22941979 www.vankemtech.nl RST Tiel Tel: 0344 - 614683 www.rst-tiel.nl RSO Techno BV Tel: 0318-639303 www.rsotechno.nl Troost Machinehandel BV Tel: 0186 - 651060 www.troostbv.com TTN Ederveen BV Tel: 0318 - 573783 www.ttnederveen.nl Wynmalen & Hausmann BV (Liebherr) Tel: 026 - 4790579 www.wynmalenhausmann.nl Revisie ARVI v.o.f. Technische Handelsonderneming en Consulting Tel: 0114 - 312826 www.arvi-demolitiontools.com BePe Contruction Tel: 040-2624427 www.bepecontruction.nl BGS Gearservice Tel: 0342 – 820 212 www.gearboxservices.nl BOA Recycling Equipment B.V. Tel: 053 - 4300300 www.boarecycling.nl Eskens Benelux BV Tel: 0172 - 430181 www.eskens.com Lommers Machinery Parts 088-4567950 www.lmp-parts.nl Oil Support Nederland Tel: 0545 - 274177 www.oilsupport.nl Wynmalen & Hausmann BV (Liebherr) Tel: 026 - 4790579 www.wynmalenhausmann.nl Scharen/snijmachines ARVI v.o.f. Technische Handelsonderneming en Consulting Tel: 0114 - 312826 www.arvi-demolitiontools.com

Bronneberg Tel: 0492 - 591900 www.bronneberg.nl Bulkid Tel: 0032-56715385 www.bulkid.be Dehaco BV Tel: 0252 - 417950 www.dehaco.nl Demarec Tel: 0485 442300 www.demarec.com Diacarb BV Tel: 010 - 4599945 www.diacarb.nl Dynastart Tools Tel: 0342 - 473991 www.dynastarttools.nl Holmatro Industrial Equipment Tel: 0162 - 751500 www.holmatro.com MATECH BV Tel: 0492 - 477488 www.matech.nl Metso Minerals BV (Lindemann) Tel: 078-6186888 www.metsominerals.nl Oil Support Nederland Tel: 0545 - 274177 www.oilsupport.nl Recuperma BVBA Tel: 0032-11552010 www.recuperma.be Rigter Handelsonderneming - Kinshofer Nederland Tel: 035 - 5310628 www.kinshofer.nl Rotar International BV Tel: 038-3855471 www.rotar.nl S.G. Handel & Dienstverlening Tel: 06 522 33 831 www.sghandel-dienstverlening.nl Verachtert Nederland B.V. Tel: 073 - 6404111 www.veraned.nl Verhoeven Grondverzetmachines BV Tel: 0495 - 596666 www.verhoevenbv.com ZDAS a.s. Tel: 0042 - 566642124 www.zdas.cz Shredders ABT Afvalbewerkingstechniek BV Tel: 074 - 2919161 www.afvalbewerkingstechniek.nl Balemaster Europe BV Tel: 045 - 5244343 www.balemaster.nl BOA Recycling Equipment B.V. Tel: 053 - 4300300 www.boarecycling.nl Bomiltech Recycling Systems Tel: 026 - 3218850 www.bomiltech.com Bronneberg Tel: 0492 - 591900 www.bronneberg.nl Dinnissen BV Tel: 077 - 4673555 www.dinnissen.nl Europe Recycling B.V. (T) +31 (0)529 40 81 70 www.europe-rec.com Herwijnen Machinery B.V. Tel. +31 654320147 www.pronar-recycling.nl Jager Meng- en Recyclingtechniek Tel: 0341 - 424533 www.jager-mrt.nl Kuiken BV (Arjes shredders) Tel: 0527-636500 www.kuiken.nl KTK BV Tel: 0546 - 575400 www.ktk.nl Lumago BV Tel: 0547-275062 www.lumago.nl MATECH BV Tel: 0492 - 477488 www.matech.nl Mutsaerts International Tel: 073 - 7370152 www.mutsaerts.eu NRT Nido Recyclingtechniek Tel: 0548-374900 www.nrt.nl Recuperma BVBA Tel: 0032-11552010 www.recuperma.be


| 23

RENTEC NV - Recycling Technology Tel: +32 51 46 75 51 www.rentec.be RSS Recycling Shredders & Solutions Tel: 06-17148677 www.recyclingshredders.eu Ruukki Benelux bv Tel: 0546 - 578535 www.ruukki-providerofsolutions.com S.G. Handel & Dienstverlening Tel: 06 522 33 831 www.sghandel-dienstverlening.nl TraMat BV Tel: 0183 - 565333 www.tramat.nl TSKN, recyclingsapparatuur voor hout, kunststoffen, etc. Tel: 0511 - 450956 www.tskn.nl Valvan Baling Systems NV Tel: +32 (0)56 521 590 www.valvan.com Veco Vos B.V. Tel: 035 - 5384545 www.vecoplan.nl Vermeer Benelux - `s-Heer Arendskerke Tel: 0113 - 224141 www.vermeer-benelux.com Vink Aannemingsmaatschappij bv Tel: 0342 - 406406 www.vink.nl SmeermiddeLen HL Eco Services Tel: 0548-612926 www.hlecoservices.nl SofTWare ABP Dynamics Tel: 088 - 7077000 www.abpdynamics.nl AMCS Tel: 020-6005151 www.amcsgroup.com Pieter Bas Automatisering Tel: 024 - 3585820 www.pieterbas.nl Recy Systems AG Tel: 0049-893271540 www.recy-systems.com SorTeerinSTaLLaTieS BOA Recycling Equipment B.V. Tel: 053 - 4300300 www.boarecycling.nl graaf Recycling Solutions Tel: 0596 - 654333 www.graaf.com Busschers Staalwerken B.V. Tel: 053 - 8507770 www.bussche/rs.nl Ceranex bv Tel: 0168 - 359 500 www.ceranex.com Van Dommele Engineering nv Tel: +32 56 411 094 www.vandommele.be Duim techniek Tel: 0318 - 529638 www.duimtechniek.nl Eskens Benelux BV Tel: 0172 - 430181 www.eskens.com Europe Recycling B.V. (T) +31 (0)529 40 81 70 www.europe-rec.com Gems Waste Technology BV Tel: 0575 - 557177 www.gemswt.com Jager Meng- en Recyclingtechniek Tel: 0341 - 424533 www.jager-mrt.nl Jöst Nederland Tel: 0229 - 296922 www.joest.com Koreman & zn. Handelsonderneming BV Tel: 043 - 624040 www.lkoreman.nl KW Supply bv Tel: 010 - 4291380 www.kwsupply.com MATEC massagoed techniek Tel: 033 - 4752653 www.matec.nl MultiNET International bv. Tel: 0161 - 227226 www.multinet.nl Mutsaerts International Tel: 073 - 7370152 www.mutsaerts.eu

Nihot Recycling Technology B.V. Tel: 020 - 5822030 www.nihot.nl Redox Waste Recycling B.V. Tel: 0543 - 551364 www.redox-wasterecycling.nl ReSteel International BV Tel: 0184-435441 www.resteel.nl Sandvik Benelux BV Tel: 010 - 2080208 www.processsystems.sandvik.com SMO bvba Tel: +32 92199385 www.flexiever.be TBK Equipment TBK Group Tel: 0318 - 745740 www.tbkgroup.com Tomra Sorting Tel: 040-2922622 www.bestsorting.com Veco Vos B.V. Tel: 035 - 5384545 www.vecoplan.nl STofbeheerSing Atimo /Delfin vacuums (stofzuigers) Tel: +32 (0)9 - 2795551 www.atimo.be Aquaco bv Tel: 0481-377177 www.aquaco.nl BEEPRO BV Tel: 06-22935290 www.beepro-bv.com Dehaco Tel: 0252 - 417950 www.dehaco.nl Duim techniek Tel: 0318 - 529638 www.duimtechniek.nl Dust Control Partners (DCP)BV Tel: 0318 - 745741 www.dustcontrolpartners.com Elka Air Tel: 0252 - 245478 www.elka-air.nl Perrot Ede Tel: 0318 - 636738 www.perrot.nl MB Dustcontrol Tel: 071-5610096 www.nevelkanon.nl Mesys BV Tel: 0316 - 248744 www.mesys.nl RST Tel: 0344-614683 www.rst-tiel.nl TraMat BV Tel: 0183 - 565 333 www.TraMat.eu Transtech Industrieservice B.V. Tel: 0182-379222 www.transtech.nl TBK Equipment - TBK Group Tel: 0318 - 745740 www.tbkgroup.com TTCO bvba Tel: +32 487 716302 www.ttco.be Typhoon Luchttechniek Tel: 013 - 5905878 www.typhoon.nl VDL Industrial Products bv Tel: 040 - 292 55 80 www.vdlindustrialproducts.com WAM Holland Bulk Handling Equipment BV Tel: 0174 - 521988 www.wamholland.nl STraLingSdeTecTie Applus RTD Tel: 010 - 7166342 www.applusrtd.com Aquaco B.V. Tel: 0481 - 377177 www.aquaco.nl Busschers Staalwerken B.V. Tel: 053 - 8507770 www.busschers.nl Dehaco BV Tel: 0252 - 417950 www.dehaco.nl M.C. TEC BV Tel: 0183-445050 www.mctec.nl MB Dustcontrol BV Tel: 070 - 3907577 www.mb-rental.nl Mutsaerts International Tel: 073 - 7370152 www.mutsaerts.eu

Pojecto Tel: 0320-257805 www.projecto.nl Promis Electro-Optics B.V. Tel: 024 - 6488688 www.gotopeo.com RAD/COMM Europe Tel: +32 14 - 750213 www.radcommeurope.com STRATEC Services Tel: 030 - 6369592 www.stratecservices.nl TerreininrichTing Cover - All Benelux Tel: 0252-621296 www.coverallbenelux.nl IJsselbeton Tel: 0313-631441 www.ijsselbetonblokken.nl Jansen Betonwaren Tel: 0499-462897 www.legioblock.com NV Betonagglomeraten Gubbels Tel: 0032-89657885 www.masterbloc.be RvB Infra Harderwijk BV Tel.nr. 088-7868590 www.rvbinfra.nl Systeem Loodsen Bouw BV Tel: 010-5190666 www.systeemloodsenbouw.nl TranSporTbanden/onderdeLen Airconveyors International BV Tel: 0152 - 546129 www.airconveyors.nl Bevako B.V. Tel: 015-3640518 www.bevako.nl BOA Recycling Equipment B.V. Tel: 053 - 4300300 www.boarecycling.nl Busschers Staalwerken B.V. Tel: 053 - 8507770 www.busschers.nl Dust Control Partners (DCP)BV Tel: 0318 - 745741 www.dustcontrolpartners.com Geffen Products Tel: 0411 - 688571 www.geffenproducts.nl Van Gink Trading BV Tel: 0168 - 328030 www.nvangink.nl Jager Meng- en Recyclingtechniek Tel: 0341 - 424533 www.jager-mrt.nl Metso Minerals BV (Lindemann) Tel: 078-6186888 www.metsominerals.nl Noten BV Tel: 077 - 4759999 www.notentransportbanden.nl Promati sa/nv Tel: +32 10 - 848390 www.sgt-promati.com TBK Equipment - TBK Group Tel: 0318 - 745740 www.tbkgroup.com Tramat bv Tel: 0183 - 565333 www.tramat.eu TSN Tip Top Tel: 072 - 5764191 www.tsn.nl TTCO bvba Tel: +32 487 - 716302 www.ttco.be TranSporT (maTerieeL) Bas Kooy Transport Tel: 0187 - 603610 www.baskooy.nl Van Zuidwijk Transportmaterieel Tel: 0900-7436392 www.zuidwijkcarosserieen.nl Transport Benny Nauta BV Tel: 058-2531540 www.bennynauta.nl Faber Transport Tel: 0515-433240 www.fabertechniek.nl Jan Snel Tel: 0348-479080 www.jansneltransport.nl MTS Uitslag Tel: 0529-426601 Sandstra Transport Tel: 0515-569366 www.sandstratransport.nl Van der Wal Transport Tel: 0513-672020 www.vdwaltransport.nl

Vrieswijk Transport Tel: 0518-471494 www.vrieswijkminnertsga.nl uiTzendbureau’S ALL DAY Tel: 013-2070750 www.alldayflex.eu Interactief Tel: 010 - 447 90 64 www.interactief.com Van Koppen & Van Eijk Tel: 071 - 5280859 www.vkve.nl vLoeiSTofdichT RvB Vloeistofdicht Tel.nr. 088-7868590 www.rvbvloeistofdicht.nl voLrubber banden CL Tyres Tel: 0032 - 89753443 www.cltyres.com WeegapparaTuur Busschers Staalwerken B.V. Tel: 053 - 8507770 www.busschers.nl BWT Weegtechniek Tel: 0411 - 677788 www.bwt-weegtechniek.nl Dennissen BV Tel: 077 - 4673555 www.dinnissen.nl Duim Techniek Tel: 0318 - 529638 www.duimtechniek.nl Eskens Benelux BV Tel: 0172 - 430181 www.eskens.com Jager Meng- en Recyclingtechniek Tel: 0341 - 424533 www.jager-mrt.nl De Jong Weegsystemen en Milieusystemen Tel: 074 - 2428694 www.dj.nl Jöst Nederland Tel: 0229 - 296922 www.joest.nl Master Engineering B.V. Tel: 026 - 4721319 www.masterengineering.nl

Mettler-Toledo BV Tel: 0344 - 638363 www.mt.com Nijhuis Engineering Tel: 0321 - 313968 www.nijhuisengineering.nl Pfister Weegtechniek B.V. Tel: 0162 - 430450 www.pfisterweegtechniek.nl Precia-Molen Tel: 076 - 5242520 www.preciamolen.nl RST Tiel Tel: 0344 - 614683 www.rst-tiel.nl Smits & Co Weegbruggen BV Tel: 0575 - 561208 www.weegbruggen.nl TTCO bvba Tel: +32 487.71.63.02 Website: www.ttco.be AE Van de Vliet Weighing Systems Tel: +32 14- 422524 www.aeweighingsystems.be

Weighing & Inspection bvba Tel: +32 50710920 www.wibe.be Welvaarts B.V. Tel: 073 - 6927927 www.welvaarts.com zeefmachineS Europe Recycling B.V. (T) +31 (0)529 40 81 70 www.europe-rec.com Herwijnen Machinery B.V. Tel. +31 654320147 www.pronar-recycling.nl Huber Industrieletechniek Tel: 040 - 2041840 www.huber-industrie.nl Keestrack Tel: +32 89 - 515851 www.keestrack.com A.Tuytel Handelsonderneming bv Tel: 0184 - 694947 www.athandel.nl Zeefverhuur.nl Tel: 0499 - 395418 www.zeefverhuur.nl

De IJzerbak! TE KOOP Alle soorten bevestigingsmaterialen tegen de scherpste prijzen. Uitgevoerd in gegalvaniseerd staal of RVS A2. bsbakker@live.nl 046-4379567 TE KOOP Hijsbanden en rondstroppen NIEUW lengtes 1-2-3-4-5-6-8-10 meter sterktes 1-2-3-4-5-6-8-10 ton tot 75% goedkoper dan andere leveranciers. Mail voor vrijblijvende prijsopgave: bsbakker@live.nl Tel. 046-4379567 AANGEBODEN: Palletstellingen, geschikt voor vele doeleinden. Ze zijn stapelbaar.

75 euro per stuk, excl. BTW. Tel: 010 - 4216500. TE KOOP: Autodemontagebedrijf op eigen grond in Schagen (NH) - 2750 m² - alle vergunningen sedert 1980 aanwezig. Prijs en aanvaarding in overleg. ESAM Autodemontage, tel: 022 - 297925. E-mail: N.Limmen@quicknet.nl TE KOOP AANGEBODEN: Alle maten Thorup oliekappen. www.oliekappen.nl Tel: 0612 – 55 4000 E-mail: info@oliekappen.nl Te koop aangebonden: Big Bags gebruikt, nieuw, misdruk en restpartijen Handelsonderneming P. Droog Tel: 06 5107 5693 E-mail: pwdroog@kpnmail.nl

De IJzerbak

Geef hier uw gratis korte advertentie op voor uitgave 2- 2019 Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen). ■ Aangeboden ■ Gezocht

■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ Bedrijfsnaam

: .......................................................................................................................................

Contactpersoon : ....................................................................................................................................... Adres

: .......................................................................................................................................

Postcode

: .......................................................................................................................................

Plaats

: .......................................................................................................................................

Telefoon

: .......................................................................................................................................

E-mail

: .......................................................................................................................................

Stuur dit formulier op naar Schroot! t.a.v. de redactie: Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek. Faxen kan ook (0515-432153) of mail de gegevens naar redactie@schrootkrant.nl.


Profile for SCHROOT!

SCHROOT! nr 1 2019  

SCHROOT! de vakkrant voor metaalrecyclers en autodemontagebedrijven. een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, a...

SCHROOT! nr 1 2019  

SCHROOT! de vakkrant voor metaalrecyclers en autodemontagebedrijven. een unieke bladformule voor en door professionals. Vol actualiteiten, a...

Profile for schroot
Advertisement