Page 1

cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen • dans • theater • muziek • beeldende kunst in Amersfoort, Leusden en Soest

magazine waarin kunst tot uitbarsting komt

IN DIT MAGAZINE: Samen spelen is het leukste Vriendinnen maken Dans is altijd nieuw Talent in de spotlights Kunst. Waar laat je het? En verder Interviews met cursisten Onderwijsprojecten Presentaties

Docenten in beeld Cursusaanbod 2012-2013


Inhoud

Contact postadres

Uw weg door

Leerroutes

Kinderen, jongeren,

Hoge Hoed: muziek, dans, theater en beeldend in één kindercursus Jonge kinderen vinden het heerlijk om met alle kunstvormen bezig te zijn. In de Hoge Hoed kunnen kinderen actief kennismaken met muziek, dans, theater en beeldende vakken. Van hieruit stromen ze door naar één van deze disciplines.

volwassenen inclusief senioren kunnen bij Scholen in de Kunst een creatieve loopbaan volgen. Daarnaast kunt

workshops, lezingen en korte cursussen.

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op bijna elk muziekinstrument les volgen (ook zang), van beginner tot vergevorderde. Daarnaast is samenspelen onderdeel van het lespakket en geeft extra muziekplezier. Er is plaats in de symfonie orkesten, bands en koren!

Dans

u kiezen uit allerlei smaakmakers zoals

Muziek Baby’s kunnen samen met hun vader of moeder beginnen met muziek (Muziekkriebels). Vervolgens kunt u kiezen uit oriënterende peuter-, kleuter-, en kindercursussen (Muziekspeelplaats, Muziekfabriek, Hoge Hoed). Hierna kan uw kind kiezen voor een muziekinstrument.

Voor muzikanten is er voldoende plaats in de symfonieorkesten, popmuziekbands, kamermuziekensembles

In de muziekles is er aandacht voor uw individuele kwaliteit en leerweg. Met individuele begeleiding, samen leren en samen spelen is er alle ruimte om uw talent te ontplooien. De Muziekschool staat landelijk goed bekend, dankzij het persoonlijke contact met docenten, de uitgebreide samenspelmogelijkheden en bijzondere activiteiten waaruit u kunt kiezen.

en in de theater- en

Theater Bij Theater kunnen kinderen zich lekker laten gaan. Doen alsof en iemand anders spelen vinden bijna alle kinderen leuk. Maar de kunst is natuurlijk om dat zó te doen, dat het ook nog leuk is om naar te kijken. Bij de theaterklassen leren ze dat. Behalve het spelen van een rol, improviseren en presenteren, wordt er ook gedanst en gezongen, want een beetje toneelspeler kan alles. Dat is helemaal zo in de musicalklassen. En omdat je als toneelspeler ook wel een publiek wilt dat naar je komt kijken, wordt er in alle cursusgroepen veel aandacht besteed aan presentaties en kleine voorstellingen. Echt uitpakken doen we in een productieklas, die gericht is op het maken van een echte theatervoorstelling. Ieder kind speelt een belangrijke theaterrol met gebruik van de eigen fantasie; dát is ons uitgangspunt.

verkennen van de ruimte komen in de cursus Kinderdans aan bod. Uw kind kan vervolgens kiezen voor een vervolg in klassiek ballet, maar er zijn ook andere richtingen, waarin je verder kunt met eigen improvisaties of hippe nieuwe dansstijlen. Zo zijn er aparte jongensgroepen (Doggies), waarin het een tikje stoerder toegaat dan bij ballet. Jongeren kiezen voor klassiek ballet, voor jazzdans of voor moderne dans, waarin de allround dancemogelijkheden liggen. Ideaal voor dansers die zelf ook dans willen creëren. We bieden ook een uitgebreid programma met hiphop en breakdance.

kinderkoren.

Muziek

Scholen in de Kunst Postbus 1200 3800 BE Amersfoort

3

Scholen in de Kunst Dans Jong geleerd en oud gedaan, dat geldt zeker voor ons dansprogramma. Op zeer jonge leeftijd, vanaf drie jaar, worden kinderen al spelenderwijs vertrouwd gemaakt met bewegen op muziek (Danskriebels). Belangrijke elementen van de klassieke ballettechniek zoals het luisteren naar muziek, het ontwikkelen van de motoriek en het

Theater

2

Dans voor volwassenen steunt op drie pijlers: klassiek, modern en jazz. Alle cursusgroepen worden zo samengesteld dat het niveau is aangepast op de ervaring en het kunnen van de deelnemers. Zo wordt er bij Scholen in de Kunst tot op hoge leeftijd door gedanst!

Beeldende kunst

Voor jongeren is er een vergelijkbaar programma: de basis leer je in theatergroepen, daarna ga je in Theatermaken je horizon verbreden en uiteindelijk ontdek je in het Verdiepingsjaar je eigen speelstijl en maak je samen een grote voorstelling. In het musicalprogramma ligt de aandacht op zelf creëren. Zang, dans en theater zijn daar de goede basis voor. Bij volwassenen is het al niet anders: in basiscursussen leer je principes van het toneelspelen, naarmate je verder komt experimenteer je met meerdere speelstijlen en theatervormen. En er zijn altijd een of meerdere productiegroepen die hun hele werkseizoen besteden aan het maken van een voorstelling.

Beeldende Kunst Spelen en ontdekken, dat is wat kinderen graag doen. Dit kan een kleuter in de Hoge Hoed en in het Kinderatelier beleven. Vanaf groep 5 is uw kind ook vaardig genoeg voor een cursus tekenen en schilderen en voor de digitale werkplaats. Het creatieve proces en de unieke inbreng van uw kind staat centraal in onze cursussen. Kinderen maken kennis met allerlei materialen en technieken (klei, houtskool, acrylverf, keramiek, vilt, was en grafiek). Een speciaal uitstapje kan uw kind maken in Kunstmest, waarin zij vier kunstwerken gaan maken met grote kunstenaars als voorbeeld. Het ouder- en kindatelier is een korte cursus waarin u samen werkt met hout, klei en verf. Op gezellige jongerenmiddagen kan creatief talent tot uitbarsting komen in het jongerenatelier en bij tekenen en schilderen, fashion design, fotografie, game design, graffiti en cartoontekenen. Onze docenten/kunstenaars dagen jongeren uit en inspireren hen om het eigen talent te ontdekken. Beeldend werken op eigen niveau is wat we volwassen bieden. Onder begeleiding van een inspirerende kunstvakdocent de beginselen leren van beeldend werken kan in basis- en verdiepingscursussen: tekenen en schilderen, fotografie, grafiek, beeldhouwen en boetseren, keramiek, sieraden maken, textiel of emailleren, er is keuze genoeg. Afhankelijk van uw keuze duurt deze periode maximaal drie jaar. Daarna maakt u de overstap naar het atelier waar u zelfstandig werkt onder begeleiding van een kunstvakdocent.

Ons volledige cursusaanbod vindt u achter in dit magazine en op www.scholenindekunst.nl

P2

bezoekadres cursistenadministratie P16

P4

Muurhuizen 1, Amersfoort (op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

centraal telefoonnummer 033 467 34 73 (op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur)

P20

centraal e-mailadres

P30

P26 48

49

info@scholenindekunst.nl

Leusden

ICOON In 2010 is Scholen in de Kunst een kersverse vestiging rijker geworden: ICOON in Vathorst. In ICOON woont Scholen in de Kunst samen met het Vathorst College, Bibliotheken Eemland en Stichting Kinderopvang Amersfoort. Samen vormen zij ICOON: een gebouw met oneindig veel mogelijkheden, dat voortdurend in ontwikkeling is en perfect past in de ongedwongen stijl van de wijk Vathorst. ICOON is een fris en kleurrijk gebouw. De creatieve werkruimtes zijn licht en modern. Niet alleen een inspirerende plek voor alle inwoners van Vathorst en Hooglanderveen, maar ook voor de rest van de stad. Scholen in de Kunst biedt een breed cursusaanbod in ICOON aan, gericht op alle leeftijdsgroepen. Tevens vinden er exposities van cursisten plaats. Rondom ICOON kunt u gratis parkeren. In het hart van ICOON ligt ICOONtheater, een goed geoutilleerde zaal, waar niet alleen presentaties, concerten en voorstellingen worden georganiseerd, maar die ook zeer geschikt is als verhuurlocatie voor congressen en symposia. Zie pagina 26. Leeghwater 1-3, Amersfoort 033 496 82 20 (woensdag t/m vrijdag)

Kunstgebouw Leusden

Soest

In Kunstgebouw Leusden kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor muziek- en musicallessen, zang- en theaterworkshops en een kinderatelier. Daarnaast bieden wij een uitgebreid programma voor het basisonderwijs in Leusden (binnen- en buitenschools). Bij Kunstgebouw Leusden kunt u bovendien terecht voor het huren van ruimtes voor allerlei (culturele) activiteiten. Onze grote zaal is regelmatig in gebruik als concertruimte, podium, expositieen presentatieruimte en culturele marktplaats. Muziekdocenten die een praktijk willen starten zijn welkom bij Kunstgebouw Leusden; wij bieden goede faciliteiten. Kunstgebouw Leusden werkt graag samen met de culturele organisaties, amateurkunstverenigingen en bedrijven in Leusden, met als doel om het publiek in Leusden van een rijk cultureel aanbod te voorzien dat inspireert, van een kwalitatief hoog niveau is en dat aansluit bij de wensen van de bewoners van Leusden. Bedrijven zijn welkom voor hun presentaties, eventueel in combinatie met een spetterende workshop. Eikenlaan 1, Leusden 033 494 43 10 www.kunstgebouwleusden.nl

website www.scholenindekunst.nl

Muziekschool Soest

Hoogland ’t Driespan

P38

2 | Leerroutes

verken uw mogelijkheden 4 | Familie Klercq

een muzikaal gezin dat iedere dag bij Scholen in de Kunst te vinden is 8 | Teddy Kühne

een cursiste Theatermaken in de spotlights 10 | Docent in beeld: Erwin van Zijl

docent in eigen atelier 12 | Europese kunsten op de basisschool

onderwijsprojecten in de buurt 16 | Milan Nossin

samen jammen is te gek 18 | Vriendinnen maak je bij Scholen in de Kunst

hoe een aquarelcursus een leven leidt 20 | Rombout Stoffers

slagwerkdocent uitgelicht 22 | Grenzen verkennen

zonen & dochters van Amersfoort

P44

Muziekvereniging St. Cecilia verleent al sinds jaar en dag gastvrijheid aan de Muziekschool in ‘t Driespan in Hoogland. Na een ingrijpende verbouwing en het plaatsen van een extra verdieping, is de betekenis van het pand voor Scholen in de Kunst enorm toegenomen. Hier vinden cursussen muziek, dans en beeldende kunsten plaats; voor de vele Hooglanders die daar gebruik van maken een makkelijk bereikbare locatie met genoeg parkeergelegenheid. Sportlaan 1, Hoogland 033 480 37 34

In het centrum van Soest, gelegen aan het Kerkplein, staat het sfeervolle uit 1755 stammend gebouw van Muziekschool Soest. Dit gebouw was vroeger de pastorie van de naastgelegen Petrus en Pauluskerk. Het hoge plafond van de entree en de luifel boven de deur doen nog denken aan statige, vervlogen tijden. Tegenwoordig bruist het er van allerlei muzikale klanken. Uit elke kamer stroomt muziek en door de gangen lopen leerlingen naar of uit hun lessen. Er wordt geoefend, samen gespeeld, gelachen en gepraat. Uitvoeringen vinden plaats in de grootste lesruimte. De compactheid van het geheel zorgt voor een toegankelijke sfeer. Er is parkeergelegenheid voor de kerk of aan de overkant van de straat. Veel Soestenaren hebben hun eerste muzikale stapjes in dit gebouw gemaakt. Kerkplein 1, Soest 035 601 57 17 www.muziekschoolsoest.nl

P46

26 | Projectbureau

kunst op maat 28 | Amateurkunstverenigingen actief in de stad

boegbeeld Jos Heukelom neemt afscheid 30 | Scholen in de Kunst goes digital

vulkaaneiland, Xpressor en een nieuwe site 32 | Cursist in beeld: Afshin Afrouz

dankbaar 36 | Talent Johan Wiersma

een 9-jarige accordeonkunstenaar 38 | Kunst. Waar laat je het?

wat doe je met kilometers schilderijen? 40 | Docent in beeld: Bettina Sas

wat doet ze allemaal? 44 | Dans

alles is voor het eerst 46 | Waar vindt u ons?

Amersfoort, Leusden en Soest

Inhoudelijke vraag? Kijk helemaal achterin.


Ambacht, talent en gezelligheid Deze tijd van het jaar is een tijd van beloften. Een tijd van nieuwe onverwachte dingen, een tijd om veel samen te doen met vrienden of familie. Een tijd waarin ambacht, talent en gezelligheid een centrale plaats innemen. En niet langer elkaars tegenpolen zijn. Bij Scholen in de Kunst komt alles samen.

Dit is het eerste nummer van het magazine van Scholen in de Kunst. Een magazine om te proeven aan alle dingen die Scholen in de Kunst te bieden heeft. Een magazine ook waarin we u meenemen naar een atelier van één van onze kunstenaarsdocenten, waarin u een kijkje neemt in het echte ambacht van de kunstenaar. Zijn manier van werken, zijn passie voor beeldende kunst. Want dat ambachtelijk werken kenmerkt zich ook in de cursussen die u voor het uitkiezen heeft. En of het ambachtelijk is op beeldend gebied, of dat u wordt meegenomen op een theaterreis of kennismaakt met de wereld van de muziek: bij Scholen in de Kunst beleeft u het.

Talent Toen prinses Maxima veertig werd heeft ze besloten een aantal muziekprojecten te laten plaatsvinden voor kinderen die vanwege hun achtergrond niet eerder met muziek in aanraking kwamen. Dit project ‘Kinderen Ontdekken Muziek’ wordt ook door Scholen in de Kunst uitgevoerd. En dat is bijzonder omdat slechts achtentwintig projecten zijn gehonoreerd in Nederland. En eenmaal gegrepen door die wonderlijke klanken kun je bij Scholen in de Kunst je talent tot grote hoogte laten stijgen. Talentontwikkeling op alle kunstgebieden is ook een onderdeel van waar we mee bezig willen zijn. Kunst verrijkt je leven. Zo heeft Scholen in de Kunst voor ieder wat wils.

Gezellige sfeer Een belangrijk uitgangspunt is dat onze activiteiten plaatsvinden in harmonie en in een prettige sfeer. En op een willekeurige dag of avond gonst het van de bedrijvigheid en is de gezellige sfeer voelbaar voor iedereen.

Welkom Dit magazine is alvast een voorproefje van wat u te wachten staat. Dit magazine is er om u te informeren en te inspireren. En mogelijk mag ik u welkom heten! Onze kunstenaarsdocenten staan voor u klaar om uw hobby vorm te geven, om uw hobby te laten klinken, of om uzelf tot uitdrukking te brengen.

Nieuw beeldmerk Bij een nieuwe start hoort ook een nieuw beeldmerk. In dit magazine laten we u voor het eerst daarmee kennismaken. Een nieuw lettertype, een nieuw beeld van de vulkaan, maar wel met de kwaliteit die u van ons gewend bent. Arie Keijzer, directeur


Uw weg door

Leerroutes

Kinderen, jongeren,

Hoge Hoed: muziek, dans, theater en beeldend in één kindercursus Jonge kinderen vinden het heerlijk om met alle kunstvormen bezig te zijn. In de Hoge Hoed kunnen kinderen actief kennismaken met muziek, dans, theater en beeldende vakken. Van hieruit stromen ze door naar één van deze disciplines.

volwassenen inclusief senioren kunnen bij Scholen in de Kunst een creatieve loopbaan volgen. Daarnaast kunt

smaakmakers zoals workshops, lezingen en korte cursussen.

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op bijna elk muziekinstrument les volgen (ook zang), van beginner tot vergevorderde. Daarnaast is samenspelen onderdeel van het lespakket en geeft extra muziekplezier. Er is plaats in de symfonieorkesten, bands en koren!

Dans Jong geleerd en oud gedaan, dat geldt zeker voor ons dansprogramma. Op zeer jonge leeftijd, vanaf drie jaar, worden kinderen al spelenderwijs vertrouwd gemaakt met bewegen op muziek (Danskriebels). Belangrijke elementen van de klassieke ballettechniek zoals het luisteren naar muziek, het ontwikkelen van de motoriek en het

Dans

u kiezen uit allerlei

Muziek Baby’s kunnen samen met hun vader of moeder beginnen met muziek (Muziekkriebels). Vervolgens kunt u kiezen uit oriënterende peuter-, kleuter-, en kindercursussen (Muziekspeelplaats, Muziekfabriek, Hoge Hoed). Hierna kan uw kind kiezen voor een muziekinstrument.

Voor muzi­kanten is er voldoende plaats in de symfonieorkesten, popmuziekbands, kamermuziekensembles

In de muziekles is er aandacht voor uw individuele kwaliteit en leerweg. Met individuele begeleiding, samen leren en samen spelen is er alle ruimte om uw talent te ontplooien. De Muziekschool staat landelijk goed bekend, dankzij het persoonlijke contact met docenten, de uitgebreide samenspelmogelijkheden en bijzondere activiteiten waaruit u kunt kiezen.

en in de theater- en

verkennen van de ruimte komen in de cursus Kinderdans aan bod. Uw kind kan vervolgens kiezen voor een vervolg in klassiek ballet, maar er zijn ook andere richtingen, waarin je verder kunt met eigen improvisaties of hippe nieuwe dansstijlen. Zo zijn er aparte jongensgroepen (Doggies), waarin het een tikje stoerder toegaat dan bij ballet. Jongeren kiezen voor klassiek ballet, voor jazzdans of voor moderne dans, waarin de allround dancemogelijkheden liggen. Ideaal voor dansers die zelf ook dans willen creëren. We bieden ook een uitgebreid programma met hiphop en breakdance.

kinderkoren.

Muziek

3

Scholen in de Kunst

Dans voor volwassenen steunt op drie pijlers: klassiek, modern en jazz. Alle cursusgroepen worden zo samengesteld dat het niveau is aangepast op de ervaring en het kunnen van de deelnemers. Zo wordt er bij Scholen in de Kunst tot op hoge leeftijd door gedanst!

Theater Bij Theater kunnen kinderen zich lekker laten gaan. Doen alsof en iemand anders spelen vinden bijna alle kinderen leuk. Maar de kunst is natuurlijk om dat zó te doen, dat het ook nog leuk is om naar te kijken. Bij de theaterklassen leren ze dat. Behalve het spelen van een rol, improviseren en presenteren, wordt er ook gedanst en gezongen, want een beetje toneelspeler kan alles. Dat is helemaal zo in de musicalklassen. En omdat je als toneelspeler ook wel een publiek wilt dat naar je komt kijken, wordt er in alle cursusgroepen veel aandacht besteed aan presentaties en kleine voorstellingen. Echt uitpakken doen we in een productieklas, die gericht is op het maken van een echte theatervoorstelling. Ieder kind speelt een belangrijke theaterrol met gebruik van de eigen fantasie; dát is ons uitgangspunt.

Theater

2

Beeldende kunst

Voor jongeren is er een vergelijkbaar programma: de basis leer je in theatergroepen, daarna ga je in Theatermaken je horizon verbreden en uiteindelijk ontdek je in het Verdiepingsjaar je eigen speelstijl en maak je samen een grote voorstelling. In het musicalprogramma ligt de aandacht op zelf creëren. Zang, dans en theater zijn daar de goede basis voor. Bij volwassenen is het al niet anders: in basiscursussen leer je principes van het toneelspelen, naarmate je verder komt experimenteer je met meerdere speelstijlen en theatervormen. En er zijn altijd een of meerdere productiegroepen die hun hele werkseizoen besteden aan het maken van een voorstelling.

Beeldende Kunst Spelen en ontdekken, dat is wat kinderen graag doen. Dit kan een kleuter in de Hoge Hoed en in het Kinderatelier beleven. Vanaf groep 5 is uw kind ook vaardig genoeg voor een cursus tekenen en schilderen en voor de digitale werkplaats. Het creatieve proces en de unieke inbreng van uw kind staat centraal in onze cursussen. Kinderen maken kennis met allerlei materialen en technieken (klei, houtskool, acrylverf, keramiek, vilt, was en grafiek). Een speciaal uitstapje kan uw kind maken in Kunstmest, waarin zij vier kunstwerken gaan maken met grote kunstenaars als voorbeeld. Het ouder- en kindatelier is een korte cursus waarin u samen werkt met hout, klei en verf. Op gezellige jongerenmiddagen kan creatief talent tot uitbarsting komen in het jongerenatelier en bij tekenen en schilderen, fashion design, fotografie, game design, graffiti en cartoontekenen. Onze docenten/kunstenaars dagen jongeren uit en inspireren hen om het eigen talent te ontdekken. Beeldend werken op eigen niveau is wat we volwassen bieden. Onder begeleiding van een inspirerende kunstvakdocent de beginselen leren van beeldend werken kan in basis- en verdiepingscursussen: tekenen en schilderen, fotografie, grafiek, beeldhouwen en boetseren, keramiek, sieraden maken, textiel of emailleren, er is keuze genoeg. Afhankelijk van uw keuze duurt deze periode maximaal drie jaar. Daarna maakt u de overstap naar het atelier waar u zelfstandig werkt onder begeleiding van een kunstvakdocent.

Ons volledige cursusaanbod vindt u achter in dit magazine en op www.scholenindekunst.nl


4

Familie Klercq, muzieklessen

5

Het gezin Klercq is vrijwel dagelijks te vinden bij Scholen in de Kunst. Vier gezinsleden volgen muziek- en zanglessen. Met veel plezier en toewijding. door Dana Ploeger | foto’s Ellen Karelse

Ook geïnteresseerd in muziekles? Bij Scholen in de Kunst kun je als baby al beginnen! Baby’s kunnen samen met hun vader of moeder beginnen met Muziekkriebels. Vervolgens kunt u kiezen uit oriënterende peuter-, kleuter-, en kindercursussen (Muziekspeelplaats, Muziekfabriek, Hoge Hoed). Hierna kan uw kind kiezen voor een muziekinstrument. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen op bijna elk muziekinstrument les volgen (ook zang), van beginner tot vergevorderde. Daarnaast is samenspelen in de vele orkesten, bands en koren extra plezier! In de muziekles is er aandacht voor uw individuele kwaliteit en leerweg. Met individuele begeleiding, samen leren en samen spelen is er alle ruimte om uw talent te ontplooien. De Muziekschool van Scholen in de Kunst staat landelijk goed bekend mede dankzij de uitgebreide samenspelmogelijkheden, waaruit u kunt kiezen.

Samen spelen is het leukst

Zondag is de enige dag dat het complete gezin thuis is. Een goed moment om met ze te praten over hun muziek- en zanglessen. Het gezin zit rond de eettafel in de ruime, lichte serre. Behalve vader Karel bespelen ze allemaal een instrument. Moeder Ellen van Dijck heeft onlangs haar klarinetles hervat. “Ik heb altijd met veel plezier klarinet gespeeld, maar volgde de laatste jaren geen les meer. Mijn kinderen zitten inmiddels op zo’n niveau dat we samen kunnen spelen. Ik kon natuurlijk niet achterblijven en ben weer op les gegaan”, vertelt Ellen, die daarnaast in het Popkoor zingt.

Juniorenorkest De twee dochters Iris (8) en Merel (11) spelen een blaasinstrument. Iris heeft een mooi gestreepte fagot, die zij huurt van de muziekschool. Merel speelt hobo en zit in het juniorenorkest. “Ik heb sinds kort een eigen instrument. Dat vind ik zo stoer.” Hun oudste broer Timo (12) speelt al vier jaar gitaar. “Ik houd van rock- en popnum-

mers. Die luister ik soms op YouTube en probeer ze na te spelen. Van mijn lerares krijg ik ook veel muziekstukken, die leuk zijn om te spelen.” De saamhorigheid binnen het gezin is zichtbaar. Ze delen de passie en liefde voor muziek. Zo missen ze nooit een uitvoering van elkaar. “We zorgen er altijd voor dat we met zijn allen komen kijken. We hebben al heel wat voorspeelmiddagen bezocht”, vertelt Ellen lachend. Na elke voorstelling krijgen de kinderen een kunststoffen bloem, waardoor inmiddels op elke slaapkamer al een aardig boeket pronkt.

Workshops Afgelopen weekend bezochten de drie dames een speciale houtblazersmasterclass, georganiseerd door Scholen in de Kunst. “Dat is zo leuk aan deze muziekschool. Het zijn actieve docenten die veel initiatief nemen. Samenspeelweken, een dagje naar het conservatorium of deze workshop voor hobo, klarinet en fagot. Het was een bijzondere dag waar musici van diverse grote or-

kesten ons veel nieuwe dingen leerden”, zegt Ellen. Waarop haar dochter Merel aanvult: “We moesten wel lang stilzitten. Toch vond ik het een coole dag.”

Samen spelen Samen musiceren, vinden ze het leukste. Iris: “Het is toch super dat je iets samen kunt doen, wat je allemaal leuk vindt en goed kunt.” Haar zus Merel: “We geven elkaar ook tips. Ik zit op musicalles en daar leer ik hoe je op het toneel moet staan. Niet met je hoofd naar beneden en eigenlijk als iemand anders. Dat gebruik ik bij muziekoptredens. En ik geef deze tips aan mijn moeder als ze moet optreden met haar popkoor.” Aan het einde van de middag spelen ze samen een mooi muziekstuk. Tussendoor wordt er veel gelachen. Vader Karel, de enige zonder muziekinstrument, voelt zich geen buitenstaander. “Ik geniet juist van de mooie muziek die in huis klinkt. Daarbij oefent ieder voor zich met zijn eigen instrument. Nee, mijn rol is luisteren en me amuseren.”


(advertenties)

(advertenties)

nieuwbouw | reparatie | in- en verkoop huurkoop van studie-instrumenten

beukenlaan 20 3741 bp baarn (t/f) 035 - 542 41 83 www.vanderknaapvioolbouw.nl vdkvioolbouw@hetnet.nl

WHERE MUSIC

MATTERS... M ATTERS... ATTERS ... LOREM IPSUM TO

VERKOOP VAN BLAAS- EN SLAGINSTRUMENTEN

VAN STUDIE TOT PROFESSIONEEL GEBRUIK EIGEN REPARATIEATELIER VERHUUR CONCERTPERCUSSIE Galvanistraat 29 - 3861 NJ - Nijkerk www.steenbeekmusic.nl


8

Teddy Kühne, cursist Theatermaken

Op toneel leer ik mezelf kennen

9

“Ik weet niet meer wanneer ik voor het eerst op het toneel stond. Ik was hartstikke jong, dat wel”, vertelt de 15-jarige Teddy Kühne. “Ik geniet enorm van spelen. De sfeer in het theater. De spanning die ik voel als ik op moet voor een zaal vol mensen. De lichten die aan gaan. Een geweldig gevoel.” Teddy voelt zich thuis bij haar theatergroep. “We spelen elke vrijdag en daarna ga ik geregeld met enkele spelers iets drinken. Ik heb er twee dikke vriendinnen aan overgehouden. In de pauzes praten we dwars door elkaar heen om bij te kletsen. Na toneel logeren we geregeld bij elkaar.”

Vrij spel Bij deze toneelles werkt het anders dan bij eerdere theatergroepen die Teddy bezocht. “Bij Scholen in de Kunst word je heel vrij gelaten. Dat vind ik veel prettiger. Ik heb ook wel ergens anders cursussen gevolgd, maar daar oefenden we vooral een toneelstuk. Van scène naar scène. Hier ontwikkelen we alles zelf. We bedenken zelf het onderwerp, de scènes en de voorstelling. Dat geeft me een totaal gevoel

door Dana Ploeger | foto’s Henry Krul

Elke vrijdag volgt Teddy Kühne de cursus Theatermaken. Het is haar grote liefde. “Mijn weekend start altijd goed. Want dat begint met toneel. Daar zitten mijn vrienden.”

van vrijheid en improvisatie. Daar leer ik veel meer van. Wanneer je zo’n theaterstuk zelf bedenkt, zit er meer van jezelf in. Ik herken mezelf tijdens het spelen. Dat is superleuk.”

Festival Vorig jaar schitterde Teddy in een voorstelling over ouderen, die zich ineens weer jong voelden. Dat was tijdens het jongerenfestival Out of the Box. “Geweldig zo’n plek waar je jongeren ontmoet met dezelfde creatieve passie. Ook te gek om de jongens van het decor en de muziek te ontmoeten. Die spreek ik normaal niet zo snel.” De komende tijd werkt ze aan haar eindvoorstelling met als thema: leven en dood. “Dat klinkt zwaar, maar het gaat vooral over opnieuw beginnen en alles anders doen. Ook hier zit veel van onszelf in. Bij onze theatercursus is niet alles zo streng en schools. Ze snappen dat dit een hobby is en dat we hier juist plezier willen maken. En dat lukt. Mijn weekend begint altijd goed: met toneel!”

Cursus Theatermaken Ben je naar aanleiding van het verhaal van Teddy geïnteresseerd geraakt in de cursus Theatermaken? Geef je dan op voor het nieuwe cursusjaar, start begin september. In de cursus Theatermaken ga je aan de slag met het echte werk van theater maken. Je onderzoekt, experimenteert, krijg les vanuit verschillende invalshoeken en zo creëer je jouw eigen stijl. Al spelend, in soms hilarische scènes, ontdek je dat je ook ‘lelijk’ moet durven zijn. Alleen je mooiste kant laten zien, is niet spannend genoeg. Je leert kritisch kijken naar jezelf en elkaar. Je ontwerpt scènes en bent soms zelf de regisseur. De cursus start met een kennismakingsworkshop en daarna word je op basis van leeftijd, ervaring en motivatie ingedeeld in één van de groepen. Aan het einde van het seizoen staat daar jullie eigen voorstelling in een echt theater. Festival Out of the Box Ieder voorjaar, in de maand april, organiseert Scholen in de Kunst Out of the Box. Hét festival voor en door jongeren uit Amersfoort en omgeving. In dit festival zijn op verschillende professionele podia allerlei kunstdisciplines te zien; het is een week vol dans, muziek, theater en beeldende kunst. Een jongerenfestival kan natuurlijk niet zonder de middelbare scholen van Amersfoort. Daarom zijn er speciale activiteiten voor scholen, zoals workshops en een Talent Night, waar scholen tegen elkaar strijden. Out of the Box is dit jaar te zien in ICOONtheater, Poppodium De Kelder, Kunsthal KAdE en De Lieve Vrouw.


10

Docent in beeld

Erwin van Zijl, geboren in 1960, is sinds 2003 docent bij Scholen in de Kunst en heeft een atelier in Amersfoort. door Erwin van Zijl | foto’s Ellen Karelse

Erwin verzorgt cursussen tekenen en schilderen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hij geeft veel ruimte aan de eigen fantasie en verbeelding van zijn cursisten. De ontwikkeling van techniek en beeldende kwaliteiten worden hierop afgestemd. Erwin heeft als specialisaties aquarelleren, portreten model, en olieverf (abstractie). Regelmatig houdt hij zich bezig met het bedenken en uitvoeren van projecten voor zowel onderwijs als maatschappelijke instellingen en bedrijfsleven. Daarnaast coördineert hij de exposities in ICOON. Thema’s die hem als beeldend kunstenaar boeien zijn: de bedrieglijkheid van het waarnemen zoals ruimtelijke illusie en gezichtsbedrog. De kunst van het weglaten (suggestie), eenheid en harmonie en de factor tijd zijn andere onderwerpen die zijn interesse hebben. In zijn atelier vlakbij de Appelweg werkt hij als beeldend kunstenaar aan meerdere projecten. Het grootste is een serie schilderijen waarin hij ‘de visuele werking van ritmische structuren’ onderzoekt. Het landelijk Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Architectuur (het Fonds BKVB, dat dit jaar is opgegaan in de Mondriaanstichting) heeft hiervoor financiële ondersteuning verleend. Een ander project zijn de honderden modeltekeningen die hij jaarlijks maakt en in ladekasten terechtkomen en die hij eens hoopt te kunnen exposeren. En wat eens begon als een oefening tijdens de aquarelcursus – met de koe als onderwerp – is inmiddels uitgegroeid tot een meerjarenplan. Zijn huidige aquarellen van koeien balanceren op de grens tussen abstractie en figuratie, tussen vorm en vlek, tussen denken en zien…

11


Peteryn Mulder, directeur basisschool De Dubbelster

Scholen kunnen bij Scholen in de Kunst terecht voor onderwijsprojecten. Basisschool De Dubbelster kijkt uit naar het project Kunstenaars in Europa. Alle leerlingen krijgen kunst- en cultuurlessen met een internationaal tintje. door Dana Ploeger | foto Ellen Karelse (Peteryn Mulder)

De Dubbelster is een basisschool met veel aandacht voor internationalisering. Vanaf groep 1 krijgen leerlingen Engels en vinden geregeld internationale projecten plaats. Zoals drie uitwisselingsprojecten met andere Europese scholen. Directeur Peteryn Mulder beleeft hier veel plezier aan. “De afgelopen jaren organiseren wij veel projecten met een internationaal karakter. Wij geloven dat leerlingen op die manier meer leren over allerlei culturen.” Dit jaar koos Peteryn Mulder om Scholen in de Kunst in te huren. “We zochten iets dat het gemiddelde handvaardigheidslesje zou overstijgen. Iets wat kinderen niet krijgen van hun eigen docenten. Daarover zijn we in gesprek gegaan met Scholen in de Kunst. Zij konden een onderwijsproject op maat voor ons verzorgen. We hebben samen een lessenpakket samengesteld, dat een maand lang door diverse vakdocenten wordt gegeven. Alles heeft te maken met internationale kunst en cultuur.”

Onderdompelen in kunst De vakken die de leerlingen deze maand krijgen, zijn dans, beeldende kunst, muziek en theater. De kinderen worden als het ware volledig ondergedompeld in kunst. De organisatie van de lessen is in handen van Stephanie Westerhoud, medewerker van Scholen in de Kunst. “Scholen zoeken vaak een speciaal programma, maar hebben zelf te weinig tijd om het op te zetten. Door samen in gesprek te gaan over alle wensen komt er altijd een aantrekkelijk aanbod uit. In dit geval wilde De Dubbelster enkele kunstenaars, zoals Van Gogh centraal stellen.

Daarom gaat een van onze docenten in de theaterlessen een theaterstuk maken geïnspireerd op een schilderij van Van Gogh. Een combinatie maken van twee disciplines, zoals theater en beeldende kunst, maakt het aanbod interessanter en divers.”

Vakmensen Peteryn Mulder ervaart de kennis van Scholen in de Kunst als positief. “Docenten van tegenwoordig moeten ware duizendpoten zijn. Het is dan fijn dit soort bijzondere vakken uit handen te geven. De kunstvakdocenten zijn beter in staat de talenten van de kinderen aan te spreken. Daarbij vind ik het belangrijk dat vakmensen ook pedagogische kwaliteiten hebben. Je zet niet zomaar een danser of kunstenaar voor de klas. Het moet wel in een goede onderwijsvorm worden gegoten.” Aan het eind van het project ‘Kunstenaars in Europa’ organiseert de school een feestelijke afsluiting, waar kinderen aan hun ouders laten zien wat ze hebben geleerd. De opbrengst van dit feest komt ten goede aan kansarme schoolkinderen van de Amersfoortse zustergemeente Liberec in Tsjechië. Mulder: “Dit project is geslaagd als onze leerlingen enthousiast zijn over de lessen. Als ze groeien in wat ze aangeboden krijgen. Het is mooi te zien dat een kind in een korte tijd een stap zet en iets prachtigs neerzet. En het is fijn iets voor leerlingen in een ander land te kunnen betekenen met de opbrengst van onze feestdag.”

Europese kunsten op de basisschool

12

13

iets heel specifieks wil, kan zij bij Kunst voor Kinderen terecht. We geven advies op maat en proberen altijd zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van het onderwijs. Hieruit ontstaan de zogenaamde maatwerkprojecten. Vaak levert de school een actieve bijdrage in de maatwerkprojecten, wat tot interessante en breed gedragen projecten leidt!

Maatwerk Drie enthousiaste medewerkers van de afdeling Kunst voor Kinderen verzorgen voor zo’n 65 basisscholen in Amersfoort sprankelend kunsteducatief aanbod. En sprankelend willen we zijn, want wanneer er een echte muziek-, dans- theater- of beeldend docent in de klas verschijnt, moet dat wel een hele bijzondere ervaring zijn! Scholen kunnen een keuze maken uit de vele kunsteducatieve projecten die Kunst voor Kinderen ontwikkelt in samenwerking met onze professionele kunstvakdocenten. Ook als een school het even niet weet of juist

BSO Welk project een school ook kiest, voorop staat dat leerlingen plezier hebben. Kennis maken met de verschillende kunstdisciplines behoort tot de mogelijkheden, maar ook verdieping in dans, theater, muziek of beeldende kunst is mogelijk. En dit kan ook na schooltijd. Want steeds meer is Kunst voor Kinderen te vinden in de buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven. Niet alleen daar, maar ook in brede schoolverband weten we heel veel kinderen ook buitenschools te bereiken. Ondanks bezuinigingen in het primair onderwijs en de culturele sector blijven wij hard werken om inspirerende projecten in het onderwijs en de kinderopvang uit te voeren. Kunst is voor iedereen!


(advertenties)

Vier je verjaardag bij Scholen in de Kunst!

Mode voor Women&Kids (geboorte)kadootjes en hebbedingen. Merken:

Keizerin staat voor uniek, uitdagend en bijzonder kleurrijk.

KIdS: Petit Louie, Mim-pi, Wild, Kikkid, Br@nd for girls, danefae, Zecchino

Vanuit het assortiment blijkt al snel dat Keizerin kiest voor net even wat anders en vernieuwend durft te zijn.

WOMEN: IsIs, King Louie, Who’s that girl, Vive Maria, Sanita Blutsschwester, Fever, Amarillolimon en Mamatayoe

(advertentie)

Zij richt zich met name op vrouwen en op kids in de leeftijd van 0 t/m 12jaar.

Zuidsingel 70 (nabij de Kamperbinnenpoort), Amersfoort, 033-7521630 Ook op:

@keizerin033 Keizerin Amersfoort Openingstijden: di t/m zat. 10.00 - 17.30

Met veel plezier maakten wij voor u dit magazine

Waan je een stoere hiphopdanser, speel de toneelsterren van de hemel, werk als een echte kunstenaar aan je kunstwerk of speel samen een muziekconcert voor je ouders: je verjaardag wordt pas echt feest bij Scholen in de Kunst.

Als je je verjaardag bij ons viert, mag je maximaal 14 vriendjes of vriendinnetjes meenemen. Een feestje duurt twee uur en je kunt zelf een thema verzinnen. De docent helpt je een onvergetelijk feest te vieren! Kijk voor het actuele aanbod en de prijs op www.scholenindekunst.nl of mail naar kinderfeestje@scholenindekunst.nl.


16

Milan Nossin, zanger popband

17 In de studio’s en lokalen van de Popschool maken jongeren muziek. Djembé, rock of pop. In studio 7 klinken de basgitaren en drums van The Bones, een popband van Scholen in de Kunst. Iedere maandag oefent Milan Nossin samen met vier andere jongeren in deze popband. Ze spelen Engelstalige covers, die geregeld te horen zijn op festivals, cafés of popcentrum De Kelder. Vorig jaar straalden ze nog op het festival Out of the Box.

Plezier met elkaar

Milan leeft voor de muziek. De 15-jarige zingt in popband The Bones en speelt gitaar, trombone en piano. “Zingen is voor mij hetzelfde als ademen.”

door Dana Ploeger | foto’s Ellen Karelse en Henry Krul

Samen jammen is te gek

“Als ik op dat podium sta, voel ik me fantastisch”, vertelt Milan na zijn repetitie. “Zo’n zaal vol mensen en dan lekker zingen en spelen. Echt te gek. Ook het repeteren met elkaar vind ik heerlijk. We jammen veel. Deze manier van muziek maken past goed bij me.” Popband The Bones is één van de lessen die Milan bij Scholen in de Kunst volgt. “Hier gaat het echt om het plezier hebben met elkaar. Samen spelen, lol hebben en af en toe optreden. Met een paar leden uit deze band hebben we sinds kort ook een eigen jamband. Elke zaterdag spelen we op een zolder en dan zing ik en speel tegelijk basgitaar.”

Eigen liedjes Voor Milan is muziek zijn leven. “Later wil ik echt iets in de muziek gaan doen. Ik zing al zolang als ik me kan herinneren. Zingen is voor mij hetzelfde als ademen. Als ik huiswerk moet maken, doe ik dat met mijn gitaar op schoot. Overal zit muziek in voor mij. Ik schrijf ook zelf liedjes. Dat vind ik geweldig om te doen. Ik hoop na mijn school naar de Rockacademie te gaan of het conservatorium. En daarna mijn eigen liedjes zingen en spelen. Dan is het hopelijk voorbij met covers zingen.”

Wil je net als Milan zangles of spelen in een popband? Dat kan bij Scholen in de Kunst. Zangles Het instrument dat je altijd bij je draagt; je eigen stem. Iedere stem is weer anders, heeft zijn eigen klank en kleur. Vind je het leuk om te zingen en wil je verder komen dan de badkamer? Bij Scholen in de Kunst leer je alles over stemgebruik, ademhaling, dictie, zuiverheid en nog veel meer. Scholen in de Kunst verzorgt lessen in musical, pop, klassiek repertoire, opera, of een mix van dit alles. Popband Popmuziek maak je samen en natuurlijk het liefst in een echte band. Maak je vorderingen met het bespelen van je instrument en ben je klaar voor ‘the next level’, een band? Dan is een popband iets voor jou. Samen met je docent wordt bekeken welke mogelijkheden er voor jou zijn en of er plaats is één van de bands. Je staat een aantal keer in de spotlights van een poppodium, bijvoorbeeld op het podium van De IJsbreker, De Kelder, Café Miles of Out of the Box.


18

19

maak je bij Scholen in de Kunst 1. Uiterste concentratie in het aquarelatelier 2. Niet de eerste of de laatste kerstlunch van deze groep

Soms zijn medecursisten geen medecursisten meer. Dan worden het vriendinnen. Dan blijft

3. Aquarelverf - ja - maar vriendschap verwatert niet

het niet bij een gezamenlijke cursus één keer in de week. Nee, dan ontstaat er een speciale band. Dan zie je elkaar buiten de les om. Dan

1

2

3

4. A la France, met tassen vol verftubetjes en penselen

organiseer je een kerstlunch. Of ga je met z’n allen schilderen onder de Franse zon. De

5. En plein air

cursus­groep aquarelleren is zo’n groep. Daar is naast creativiteit ook vooral veel ruimte voor

6. Dit is beslist géén waterverf!

gezelligheid en vriendschap. We mogen een kijken nemen in hun fotoalbum.

4

5

6

7. En zo bekostig je de vakantie: op de Kunstmarkt!

7


20

Rombout Stoffers, docent slagwerk

21

Goed in spelen op kin deren

Slagwerker Rombout Stoffers toert door theaters als musicus. Hij geeft met net

zoveel passie slagwerkles aan kinderen.

door Dana Ploeger | foto’s Ellen Karelse

“In het theater op het podium staan en muziek maken geeft een enorme kick. Die donkere ruimte, de spot erop, het verhaal, de muziek. Dat gevoel breng ik graag over op mijn leerlingen. Natuurlijk spelen ze allemaal met eigen maniertjes. Ik mag ze daar graag in sturen. Ik help ze, zodat ze het straks alleen kunnen. Het is mooi ze te laten voelen hoe het is om muziek te beleven. Enkele gevorderde leerlingen hebben nu een eigen slagwerkgroep: ST!X 1.2. Die groep geeft mij zoveel energie. Ik speel enthousiast mee tijdens repetities en daarna zijn zij aan de beurt. Ze treden hier en daar op. Ik geniet enorm als ik die jongens zie spelen en genieten. Dan zie terug wat ik zelf op het podium ervaar.”

Creatief zijn Rombout Stoffers werkt sinds 1994 bij Scholen in de Kunst. Al die jaren combineert hij het lesgeven met theaterwerk, waarbij hij als musicus door het land toert. “Juist die combinatie van zelf spelen en lesgeven, geeft mij voldoening.

Ik zou niet dag in dag uit kunnen lesgeven. Juist de mengeling van creatief zijn, muziek maken én lesgeven vind ik spannend. Binnen Scholen in de Kunst krijg je als docent gelukkig veel ruimte voor ontplooiing en nieuwe dingen bedenken. Dat vind ik belangrijk.”

Beetje streng De aanpak van Rombout is persoonlijk, creatief en een beetje streng. “Leerlingen die slagwerk kiezen zijn vaak actieve kinderen. Jonge leerlingen vinden het heerlijk om er op los te slaan, maar hebben soms moeite met het dagelijks oefenen. Ik betrek dan dingen uit hun leven erbij. Bij een computerspel ga je ook niet direct van level 1 naar level 4. Zo is het met een instrument leren spelen ook. Het kost veel tijd, inzet en moeite. Door dat op een speelse manier aan te leren, gaat het steeds beter. Mijn dag is goed als ik merk dat leerlingen het lekker oppakken. Ieder kind vraagt hierin weer een eigen aanpak. Dat maakt het uitdagend.”

Slagwerklessen Kinderen kunnen vanaf hun 8ste jaar beginnen met slagwerk. De eerste paar jaar wordt er in kleine groepjes van 2 of 3 leerlingen lesgegeven. Bij het samenstellen van deze groepjes wordt er gekeken naar leeftijd en speelniveau van de leerlingen. De lesduur is afhankelijk van de groepsgrootte 40 tot 60 minuten per week. Tijdens de lessen leren ze de verschillende slagwerkinstrumenten bespelen aan de hand van liedjes, duetten, voordrachtstukken en speciale ‘trainingsoefeningen’. Een leerling begint met het bespelen van de kleine trom en de xylofoon. Daarna wordt het instrumentarium geleidelijk uitgebreid; de opleiding ontwikkelt zich zo breed mogelijk. Naast de kleine trom, het drumstel, de djembé, conga’s, pauken hebben de melodische slaginstrumenten als de xylofoon, vibrafoon, marimba en klokkenspel een aandeel binnen de les. Ze kunnen op deze instrumenten herkenbare liedjes spelen en ze ontwikkelen daardoor een goed gevoel voor melodie. Samenspel Het samen muziek maken is vanaf het begin een belangrijk onderdeel in de opleiding. Binnen de les speelt een leerling samen met de docent, medeleerling(en) of met een echte ‘band’ op cd.

Er zijn ook veel samenspelmogelijkheden binnen de muziekschool. Zo zijn er orkesten, slagwerkprojecten en verschillende bands en worden er elk jaar een aantal slagwerkmiddagen georganiseerd waar leerlingen kunnen laten horen waar ze het eigenlijk voor doen. Voor publiek spelen! Studeren Uiteraard hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van een instrument. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau gaan we bij slagwerk uit van zo’n 20 tot 40 minuten per dag. Het best kun je dat dagelijks op een vaste tijd doen. Positieve aandacht van de ouders werkt daarbij zeer stimulerend. Als je ontdekt dat je steeds makkelijker en mooier gaat spelen door veel oefenen, ga je vanzelf aan de slag. Aanschaf instrument Voor beginnende leerlingen volstaat een kleine trom en eventueel een studiexylofoon. Afhankelijk van je interesse kan in een later stadium ander of aanvullend instrumentarium worden aangeschaft. Vraag voordat u een instrument koopt, altijd eerst advies aan de docent. Hij is op de hoogte van kwaliteit en prijzen en adviseert graag, ook bij de aanschaf van gebruikt instrumentarium.


22

Voortgezet onderwijs

23

‘Kunst is van iedereen en

Grenzen verkennen

voor iedereen’, dat is de algemene visie van Scholen in de Kunst. Juist ook voor de Amersfoortse jongeren willen we kunst en cultuur bereikbaar en toegankelijk maken.

door Christel Ploeger en Gusta Romijn foto’s Vathorst College

De start van het schilderij

Kunstenaar John Konijn komt op bezoek in de les en geeft nog wat feedback

Jongeren zoeken naar hun grenzen. Zij slurpen de wereld om hen heen op, met alle mogelijke media, in een zoektocht naar een in te nemen standpunt. Om een eigen standpunt in te nemen moet je eerst een groot scala aan mogelijkheden en nuances ter beschikking hebben. Kunst en cultuur kunnen hierin voorzien. Met de selectie aan cultuureducatieve projecten in ons Docentenmagazine bieden we hen, samen met de Amersfoortse culturele instellingen, een paar mogelijke perspectieven aan. We bieden veelal projecten waarbij leerlingen hun grenzen verkennen en opzoeken en die hen verleiden deze grenzen te verleggen. Om jongeren uit te dagen en te verleiden wordt ook op maat gewerkt waarvoor we bijvoorbeeld op verzoek van de school allerlei workshops mixen en deze maken tot een unieke kunstendag. Ook een intensieve coproductie met een Amersfoortse instelling is mogelijk of een lange reeks kunstlessen die opgenomen wordt in het lesprogramma van de school. We proberen alle ideeën

De vordering van het schilderij in een daaropvolgende les

samen te brengen, zodat we voor alle Amersfoortse middelbare scholieren een cultuuraanbod kunnen bieden dat hen verwondert en prikkelt hun grenzen te herzien. Om een beeld te schetsen, lichten we graag twee projecten uit, die ook volgend jaar weer aangeboden worden aan de middelbare scholen van Amersfoort.

Zonen & Dochters van Amersfoort Het project Zonen & Dochters van Amersfoort brengt (voor)examenleerlingen beeldend in contact met hedendaagse jonge kunstenaars. Na een introductieles met een gastdocent van de Kunstuitleen maken de leerlingen een keuze uit een aantal Amersfoortse kunstenaars bij wie zij vervolgens een atelier-

bezoek brengen. Op school maken de leerlingen in reactie eigen beeldend werk. Het kijkje in een kunstenaarsleven en de verdieping in zijn werkproces inspireert en motiveert de leerlingen en helpt hen bij het ontwikkelen van een eigen kunstvisie. De leerling maken hun bevindingen rond het bezoek en eigen werkproces openbaar op de website van Zonen & Dochters. Het project wordt afgesloten met een gezamenlijke expositie, mét de deelnemende kunstenaars. Zonen & Dochters is als coproductie ontwikkeld door het Corderius College en het Vathorst College i.s.m. Ron Jagers en de Kunstuitleen, onder begeleiding van Scholen in de Kunst.

Pop voor je kop! Een heuse popband in het klaslokaal? Het is echt

mogelijk! Pop voor je kop! is een interactief concert waarbij de band midden tussen de leerlingen staat. Het concert geeft al musicerend uitleg over de instrumenten en hun rol in een popband. Tevens maken de leerlingen kennis met verschillende muziekstijlen zoals blues, reggae en rock. De band bestaat uit docenten van de Popschool van Scholen in de Kunst, de zangeres is een cursist van de Popschool.

Contact Voor alle vragen en ideeën voor projecten in het voorgezet onderwijs kunt u contact opnemen met Christel Ploeger van de afdeling Kunst voor Jongeren, christelploeger@scholenindekunst.nl en 033 479 80 28.


(advertentie)

(advertenties)

U wilt ondernemen zonder computerzorgen? Wij zijn u daarbij graag van dienst. Voor een succesvolle automatisering heeft u geen leverancier nodig, maar een partner. Een partner die u alle zorgen uit handen neemt. Amersfoort t 033-4330054 www.verhaagen.nl

Ook drukken is een Kunst!

Hét cateringbedrijf voor Party- en Business Events

Daily Déli Quality Catering Tel: 033-4566992 www.dailydeli.nl

De kunst van een ultieme Espresso

Van Galenstraat 95 3814 RC Amersfoort T (033) 479 07 91 F (033) 479 07 92

Heeft u bij Scholen in de Kunst een heerlijke espresso gedronken en thuis ook een espressomachine? Ga dan naar Van Essen Catering op de Heideweg 7 in Hooglanderveen. Daar verkopen ze heerlijke Alleborgh Espresso koffie.

E info@drukkerijstampij.nl www.drukkerijstampij.nl Drukkerij Stampij is onderdeel van Drukkerij Cabri BV, Lelystad

Tel 0294 28 44 17 • E-mail:info@alleborgh.nl • www.alleborgh.nl


26

Verhuur en evenementen

27

Het Projectbureau van Scholen in de Kunst coördineert en ondersteunt creatieve activiteiten en evenementen voor bedrijven en instellingen. Vaak in samenwerkingen met instellingen in Amersfoort en regio. Daarnaast verzorgt het Projectbureau de verhuringen van alle vestigingen van Scholen in de Kunst. In Amersfoort, Leusden en Soest. door Paul Struijk | foto’s Ellen Karelse

Projectbureau: kunst op maat Het Projectbureau van Scholen in de Kunst heeft een ruime ervaring in het op creatieve wijze begeleiden van activiteiten voor bedrijven en instellingen, en heeft daarmee al heel wat bedrijfstrainingen, fusieprocessen of organisatieveranderingen opgeluisterd. Het organiseren van feestelijke en creatieve belevenissen, ook voor de niet-zakelijke markt, zit in ons bloed. Als geen ander kunnen wij voor u een persoonlijk en origineel programma samenstellen, op basis van het uitgebreide kunsten cultuuraanbod van Scholen in de Kunst. Met inzet van ons enthousiaste team van gekwalificeerde vakdocenten kunt u werkelijk tot prachtige resultaten komen.

Meedenken Zoekt u dus een bijzondere invulling voor een bijzondere dag? Dan bent u bij het Projectbureau aan het juiste adres. Leg ons uw vraag voor, dan denken

wij graag met u mee over de invulling van workshops en trainingen op maat voor uw bedrijf, instelling, school, familie, vrienden of collega’s. Als alles meezit, staat u dan op een goed moment met uw collega’ s op de planken in een eigen theaterproductie, of hangt er plotseling een gezamenlijk gemaakt kunstwerk in de hal van uw bedrijf!

De ruimte hebben we ook Alle locaties van Scholen in de Kunst kunnen wij inzetten voor uw evenement. Hier zijn de ateliers voor beeldende kunsten, studio’s voor dans, theater of muziek, de ontvangst- en presentatieruimtes gevestigd. Alle noodzakelijke materialen en gereedschappen zijn hier voorhanden. Er staat zelfs een compleet ingericht theater tot uw beschikking. Kijkt u voor een overzicht en sfeerimpressie van deze locaties op pagina 46 of op onze website www.scholenindekunst.nl

Vergaderingen, productpresentaties, congressen; het zijn allemaal activiteiten die u bij ons onder dak kunt brengen. Technische ondersteuning en de begeleiding door een evenementencoördinator is bij de service inbegrepen. Wij nemen u net zo veel werk uit handen als u zelf wilt, regelen indien nodig de catering, bijvoorbeeld. Wij zijn er net zo op gebrand als uzelf om van uw dag een geslaagd evenement te maken.

Contact Maak kennis met het Projectbureau van Scholen in de Kunst en de mogelijkheden die er voor uw bedrijf zijn. Wij gaan graag met u aan de slag. Voor een afspraak, prijzen of meer informatie kunt u contact opnemen met Anita Theben Terville, coördinator Projectbureau: projectbureau@scholenindekunst.nl en 033 479 80 14 of 033 496 82 29.


28 Bureau Amateurkunstverenigingen Amersfoort (AkvA) Naast de cursussen die Scholen in de Kunst voor amateurs organiseert, zijn er in Amersfoort veel verenigingen die een thuishaven vormen voor enthousiaste beoefenaars van diverse kunsten. Amersfoort is rijk aan amateurkunst en kent een bloeiend verenigingsleven: koren, muziekkorpsen, orkesten, instrumentale ensembles, bandjes, dans -, toneelverenigingen en literaire-, foto- en filmclubs. De stad telt ruim 120 verenigingen, die een belangrijk onderdeel van het culturele leven uitmaken en bijdragen aan de leefbaarheid van de stad. Kenniscentrum voor amateurkunst Bureau AkvA, een afdeling van Scholen in de Kunst, is een kenniscentrum voor de belangen van amateurkunstverenigingen. We scheppen mogelijkheden waardoor de verenigingen beter kunnen functioneren, zowel op financieel als organisatorisch terrein. Het gaat om: de gezamenlijke organisatie van verschillende activiteiten en workshops, de verdeling van de structurele subsidie, doorverwijzing naar andere vormen van subsidie, het faciliteren en stimuleren van optredens op de podia in de stad en het adviseren van beleidsmedewerkers cultuur bij subsidieaangelegenheden. Activiteiten Ook initieert en organiseert Bureau AkvA nieuwe gezamenlijke activiteiten. Met de koren, korpsen en toneelverenigingen zijn er structurele netwerkoverleggen. Alle verenigingen worden geïnformeerd over gemeentelijk en landelijk beleid ten aanzien van de amateurkunstsector. Tevens wordt gezamenlijke publiciteit verzorgd door middel van berichten in de lokale kranten over de activiteiten van de amateurkunstverenigingen. Binnen de nieuwe website van Scholen in de Kunst kunnen amateurkunstverenigingen binnenkort hun eigen profielpagina en activiteitenagenda beheren. Een nieuwe service! De landelijke Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds valt ook onder de organisatietaken van Bureau Amateurkunstverenigingen. Van de opbrengst van deze collectie krijgen de deelnemende verenigingen eenderde van het door de vereniging gecollecteerde bedrag.

Jos Heukelom, coördinator Bureau Amateurkunstverenigingen Amersfoort

Amateurkunst verenigingen actief in de stad Jos Heukelom is de spin in het web van de Amersfoortse amateurkunstverenigingen. Al vijftien jaar zet zij zich met veel passie actief in voor de amateurkunst. door Dana Ploeger | foto’s Ellen Karelse

Bureau Amateurkunstverenigingen Amersfoort (AkvA) organiseert concerten, activiteiten, workshops en praktische zaken voor 120 amateurkunstverenigingen. Bureau AkvA is onderdeel van Scholen in de Kunst. Coördinator Jos Heukelom (62): “Ik kom in actie wanneer een vereniging een vraag heeft over een repetitieruimte of een concert wil geven en een locatie zoekt. Ook adviseer ik bij financiële kwesties en beheer ik enkele subsidieregelingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het bij de hand gehad. Dingen regelen, improviseren en organiseren past bij me. Ik zit nooit stil.”

Dag van de Amateurkunst Een jaarlijks terugkerend evenement dat Jos regelt, is de ‘Dag van de Amateurkunst’. Op die dag vertoont ieder koor, toneelgezelschap, dansgroep of muziekkorps zijn kunsten. “Dat is altijd een fantastische dag. Zeventig voorstellingen op één dag. Zoveel mooie dingen. En alles ondersteund en geregeld door vrijwilligers. Het enthousiasme wat je dan ziet, is zo aanstekelijk”, zegt Jos. Daarnaast organiseert Bureau AkvA workshops voor de amateurverenigingen, die de kwaliteit van de verenigingen en van de individuele leden verhogen. Die gaan over heel diverse thema’s. Bijvoorbeeld

over hoe je een website, persbericht of affiche aantrekkelijker maakt. Of hoe je als performer beter overkomt op het podium. In sommige gevallen geven docenten van Scholen in de Kunst deze workshops. “Onze docenten hebben de kennis en ervaring, die we graag inzetten voor de amateurverenigingen. Dat wordt zeer gewaardeerd.”

Hechte vrienden Jos Heukelom is trots op het grote verenigingsleven van Amersfoort. “Op zoveel terreinen worden de meest creatieve kunsten gemaakt. Je ziet dat mensen bijzonder betrokken zijn bij hun amateurkunst. Het zijn vaak hechte vriendenkringen. Soms is het zelfs een familieaangelegenheid, zoals je geregeld ziet bij de harmoniekorpsen.” Zelf heeft Jos een tijdje gezongen met haar hardloopclubje. Een bijzondere combinatie. “Ik heb dat enkele jaren gedaan, maar vond het te veel worden. Daarbij is zingen niet mijn grootste talent. Nu ik dit jaar met prepensioen ga, hoop ik meer tijd te hebben voor hardlopen, schaatsen, fietsen, lezen en schilderen. En ik ga vrijwilligerswerk doen. Ik zal de hectiek van mijn baan missen, maar stilzitten, lukt me toch niet.”

29


30

Scholen in de Kunst digitaliseert er flink op los Scholen in de Kunst zit digitaal niet stil. De afgelopen maanden is er, samen met Amersfoort Breed, hard gewerkt aan diverse innovatieve projecten. Bovendien lanceert Scholen in de Kunst in het voorjaar van 2012

31 Xpressor Naar aanleiding van een workshop Service Design door Amersfoort Creatieve Stad zijn er twee miniprojecten voor Scholen in de Kunst bedacht die als tweede pilot in Amersfoort Breed uitgewerkt kunnen worden. Er is gekozen voor Xpressor en daarna is een uitgebreid conceptplan uitgewerkt. Xpressor helpt cursisten en docenten op een uitdagende manier te leren, snel resultaat te boeken en dat te delen met familie en vrienden. Het systeem daagt uit en motiveert door gamification en social sharing. Gamification brengt spelelementen in het lesprogramma die afgeleid zijn van games. Er zijn levels, punten en uitdagingen; de challenges. Door challenges te doen, stijgt de status van cursisten en verdienen ze punten. Daarnaast delen cursisten hun vorderingen met docenten, vrienden en familie. De cursist bepaalt zelf wat hij deelt en met wie. Op die manier ontvangt hij leerzame en motiverende feedback. http://www.amersfoortbreed.nl/ miniprojecten-voor-scholen-in-de-kunst

een nieuwe website. door Martijn Hermsen

Vulkaaneiland Scholen in de Kunst is partner in het project Amersfoort Breed. In dit project wordt in een zestal pilots nauw samengewerkt met zestien andere partners uit maatschappelijke sectoren in de regio Amersfoort om nieuwe en innovatieve diensten te ontwikkelen. Binnen de pilot Cultuureducatie is samen met Scholen in de Kunst in 2011 tijdens de eerste fase van het project de applicatie Vulkaaneiland ontwikkeld. Hiermee kan online muzieklesondersteuning aan cursisten worden geboden via videocommunicatie en chat. Verder bevat Vulkaaneiland een uitgebreide mediatheek met

Nieuwe website

instructievideo’s, bladmuziek, mp3’s en documenten met theorie of achtergrondinformatie. Bestanden uit deze online database kunnen door docenten op eenvoudige wijze gekoppeld worden aan de profielen van cursisten en zelfs aan hele cursusgroepen tegelijk. Volgend cursusjaar gaan alle muziekleerlingen van Scholen in de Kunst samen met hun docent gebruik maken van Vulkaaneiland. http://www.sidkonline.nl

Sociale media Scholen in de Kust is in de sociale media te volgen op:

Vulkaaneiland en Xpressor zullen onderdeel vormen van de nieuwe website van Scholen in de Kunst, die als kapstok dient voor alle digitale toepassingen. Het is de ambitie dat deze website in de vorm van een interactief platform een totaalbeleving biedt aan onze klanten. De website vormt een online community, waar cursisten buiten de fysieke lessen om contact kunnen onderhouden met docenten en medecursisten. Een plek waar geleerd kan worden, maar waar ook co-creaties gaan ontstaan. Tevens biedt de website cursisten de mogelijkheid hun kunsten aan een groter publiek te tonen op het online podium of de digi-expo. Ook kunnen cursisten kunstwerken zoals sieraden verkopen via een webshop. Al deze online faciliteiten zullen in het cursusjaar 2012-2013 beschikbaar komen. http://www.scholenindekunst.nl


32

Afshin Afrouz, cursist schilderen

33

De liefde voor schilderen ontdekte Afshin Afrouz twaalf jaar geleden. Bij de schildercursus voelt hij zich als een vis in het water. “Hier ben ik bij lieve mensen, die net als ik van kunst houden.” door Dana Ploeger | foto Ellen Karelse

Lieve mensen die van kunst houden Tekenen en schilderen Scholen in de Kunst heeft een grote verscheidenheid aan teken- en schildercursussen met een ruime keuze aan onderwerpen, technieken, materiaalkeuzes en visies op het vak. Beginnende en (ver)gevorderde deelnemers worden ondersteund door een bevlogen team van docenten/kunstenaars. Iedere stap in de lessen gezet, is er een op weg naar het zelfstandig bepalen van onderwerpkeuze en manier van aanpak. Of dat nu gaat om model, portret, landschap, stilleven, of om het uitbeelden van meer abstracte ideeën en thema’s. De resultaten worden met de regelmaat van de klok geëxposeerd in vaak verrassende tentoonstellingen. Zie ook pagina 38.

Studiefonds Scholen in de Kunst Heeft u een laag inkomen, maar wilt u toch een cursus volgen bij Scholen in de Kunst? Dan kunt u gebruik maken van het Studiefonds van Scholen in de Kunst. Neemt u hiervoor contact op met de cursusadministratie. Hier kunt u een formulier krijgen waarmee u een aanvraag voor deze regeling kunt indienen. De bijdrage in het lesgeld varieert van 10% tot 75%, al naar gelang uw inkomen.

Geconcentreerd strijkt Afshin Afrouz (48) met een kwast over zijn doek. Hij bezoekt wekelijks de schildercursus van Gerrie Kraan. De cursisten zijn ingespannen bezig met een zelfportret. “Voor mij is schilderen zo’n heerlijke activiteit. Thuis zit ik geregeld op de achterkant van verpakkingen van alles uit te proberen. Ik oefen veel”, vertelt de Iraniër, die twaalf jaar geleden naar Nederland vluchtte. “Ik ontdekte mijn liefde voor het schilderen in de tijd dat ik nog in het asielzoekerscentrum woonde. Daar kwam een kunstenares schilderles geven. Zij spoorde mij aan ermee verder te gaan, omdat ze mijn werk zo mooi vond”, zegt Afrouz bescheiden.

Dankbaar Afshin Afrouz woont inmiddels in Amersfoort. “Hier heb ik mijn plek gevonden. Ik houd van de rustige stad en de mensen. Ze zijn erg goed voor mij. Via

zo’n lieve bekende ben ik bij Scholen in de Kunst terecht gekomen. De coördinator van wijkcentrum Het Klokhuis, waar ik als vrijwilliger werk, heeft mij geholpen met deze cursus. Van mijn kleine uitkering had ik deze cursus nooit kunnen betalen. Zij heeft korting geregeld en daar ben ik haar erg dankbaar voor.” Afrouz werkte in Iran op het Ministerie van Cultuur voor diverse musea. Daarvoor volgde hij de kunstacademie en specialiseerde zich in kalligrafie. De kunstwereld past goed bij hem. Inmiddels zijn kunstwerken van zijn hand in museum Het Mondriaanhuis te bewonderen. “Ik werk als vrijwilliger bij Flehite en het Mondriaanhuis. In de huidige tentoonstelling zijn enkele kalligrafieteksten van mij te zien. Iraanse gedichten. Als alles goed is, ga ik binnenkort zelf een paar lessen kalligraferen geven.”

Magnifieke portretten De schilderles loopt ten einde. Alle cursisten hangen hun portretten op grote ezels. Docente Gerrie Kraan loopt de doeken langs. “Een magnifieke serie portretten. Heel expressief, jullie doen het echt al goed. Natuurlijk kunnen er nog dingen worden verbeterd aan de vorm of bepaalde details. Maar ik zie veel vooruitgang.” Afshin Afrouz lacht verlegen. “Ik krijg juist graag kritiek, daar leer ik van. Maar het is ook fijn te horen dat het de goede kant op gaat. Ik geniet erg van mijn schilderochtend en ben dankbaar dat ik met deze mensen optrek. Dit lijkt weer op de kringen waarin ik verkeerde in Iran. Met mensen die kunst en cultuur een warm hart toedragen. Daar voel ik me op mijn plek.”


(advertenties)

On v n € (Bij h

n nv n

z

v

(advertentie)

ni

nv n

S l u wil n kun w k hu n m On ui ki n y mw k

u

l ni uw huu

nw l v l

:

v n

WAARDE KUNSTWERK: ABONNEMENTSBEDRAG PER MAAND: (3% v n w v n h kun w k

1

WAARVAN SPAARTEGOED: (2%

1

WAARVAN HUUR/VERZEKERING: (1% M

h w n

b uw m m n kun

nk

kun u n bij IQ.

O k kun u kun nk n vi nz Kun k lin : R n v ij kun nk n in 1 1 f2 m mijn n. V m inf m i : www.IQ.nl

lk

n

lijk

Pimpelmees 1 z 3766 AX Soest z T 035-6012825 F 035-6018020 z www.hazelaar.nl z info@hazelaar.nl openingstijden: ma. t/m vr. 9-17 uur z za. 10-16 uur

de Hazelaar ART SUPPLIES

gereedschap & materiaal voor beeldhouw- en restauratietechnieken tools & material for sculpture and restoration

ons leveringsprogramma omvat o.a.: serpentijn, albast, marmer, hardsteen, kalksteen, dolomiet, diabas, sokkels, gips- en afvormmaterialen, wassoorten, siliconenrubbers, latex, klei, impregneermiddelen, bladgoud, Botz glazuren, Magma-, Welteen Terracolor glazuren, kunststoffen diamantgereedschap, marmerraspen, steenbeitels, houtgutsen, kloppers en vuisten, gieterijbenodigdheden, gipsraspen, electrische machines, atelierinrichting, boetseerbokken, keramiekbenodigdheden, ovens, vakliteratuur

H vik 37 in Am

f

33 44

9

Zi

k IQ.nl


36

Johan Wiersma, accordeonist

37

Met een serieuze blik en twinkelende ogen speelt de 9-jarige Johan accordeon. Hij geniet van de vrolijke muziek en gaat met plezier naar muziekles.

Vrolijk accordeon talent

door Dana Ploeger | foto’s Ellen Karelse

Accordeonlessen Vanaf ongeveer 7 jaar kan met accordeonlessen worden begonnen. De eerste paar jaar wordt er in kleine groepjes lesgegeven. Bij het samenstellen van deze groepjes wordt er gekeken naar leeftijd en speelniveau van de leerlingen. De lesduur is afhankelijk van de groepsgrootte 40 à 60 minuten per week. Samenspel Het samenspel is vanaf het begin een belangrijk onderdeel van de opleiding. Binnen de lessen wordt

Iedere maandag is Johan Wiersma te vinden bij Muziekschool Soest, onderdeel van Scholen in de Kunst. Daar heeft hij sinds enige tijd accordeonles bij Petra van Drieënhuizen. Johan komt er speciaal voor uit Bussum. “Je kunt niet in ieder dorp accordeonles krijgen. Eerst ging ik naar Amsterdam, maar dan stonden we altijd in de file. Ik ben blij dat ik nu in Soest les heb, want ik heb een heel lieve accordeonjuf. Ze is altijd aardig en super enthousiast.”

Straatmuzikant Johan ontdekte zijn instrument ruim drie jaar geleden. “Ik was met mijn ouders en zus op vakantie in Spanje. Daar zag ik een man op straat spelen. Hij speelde accordeon. Voor hem lag een pet vol met geld. Dat vond ik zo cool. Ik wist gelijk dat ik dat ook wilde. Vrolijke muziek spelen en zo’n pet vol munten krijgen.” Na die vakantie is Johan met accordeon begonnen. Hij blijkt er talent voor te hebben. “Ik speel thuis, in de muziekles, soms

er de nodige aandacht aan besteed. Vanaf het tweede cursusjaar kan een leerling meespelen in een samenspelgroep. Huurinstrument Bij de Stichting Instrumentenfonds kan gedurende het eerste cursusjaar een accordeon worden gehuurd. Neem hiervoor contact op met de cursusadministratie. Aanschaf instrument Er bestaan verschillende typen accordeon.

op school en zit in de talentenklas van Scholen in de Kunst. Je moet dan voorspelen voor een jury en daarna zeggen ze of je naar de talentenklas mag. Je krijgt in die klas langer les, mag op concerten spelen waar andere kinderen van de talentenklas ook optreden. En je krijgt solfège waar je meer leert over muziektheorie.”

Centjes verdienen Het liefst speelt de jonge accordeonist muziekstukken uit de Balkan. “Uit Macedonië komt veel mooie accordeonmuziek. Soms kijk ik op YouTube naar muzikanten die supersnel turbostukken spelen. Dat wil ik later ook!” Johan heeft inmiddels ook zijn eerste centjes verdiend met optreden. “Op Koninginnedag heb ik samen met mijn beste vriend Jules meer dan vijftig euro verdiend. Ik op mijn accordeon en hij op gitaar. Dit jaar gaan we voor de derde keer op de vrijmarkt staan. Ik heb er nu al zin in.”

De docenten kunnen er alles over vertellen. De prijs van een accordeon varieert van € 700,00 voor een klein instrument tot € 3.000,00 voor een groot instrument. Er zijn uiteraard ook gebruikte instrumenten te koop. Vraag voordat u een instrument koopt altijd advies aan de docent.


38

Je staat er niet zo gauw bij stil, maar in de loop van een cursusjaar moet er in ons bedrijf toch een vracht aan kunstwerken geproduceerd worden: minstens een container vol keramiek, beeldhouw- en boetseerwerk, koffers vol sieraden, dikke stapels foto’s, tekeningen en etsen en kilometers schilderijen. Bij een muziek-, dans-, of theatervoorstelling kun je na afloop de stoelen wegzetten en de speelvloer aanvegen, de foto’s inplakken en klaar is kees. Maar beeldende kunst? Waar blijft dat allemaal? door Paul Struijk | foto’s Henry Krul

Stel dat we niet alleen enthousiaste, maar ook kritische cursisten ‘kweken’. Dan gaat de helft op den duur toch de kliko in, want de meeste mensen zijn niet zo ruim behuisd dat je zo maar alles kunt bewaren. Laten we zeggen dat van de andere helft een kwart door de maker zelf wordt gehouden en gekoesterd, en de andere kwart zijn weg vindt naar de wanden, vensterbanken, schoorsteenmantels en tuinen in het vrienden- en kennissencircuit. Dan moeten er toch in de loop van de jaren in ieder Amersfoorts huisgezin meerdere kunstwerken terug te vinden zijn die ooit hier zijn vervaardigd? Neemt u eens de proef op de som, en kijk eens rond als u weer ergens op visite gaat. Grote kans dat dit verhaal klopt.

Etalage Scholen in de Kunst kun je dus ook zien als een

enorme productiefirma, gespecialiseerd in het maken van kunstzinnige woonaccessoires. Eigenlijk is dat een heel vervelend en badinerend woord; ik moet het eigenlijk niet gebruiken, maar ja het is nou eenmaal zo dat we ook een etalage hebben. Denkt u maar aan cursistententoonstellingen, die het hele jaar door te zien zijn, vooral in de Coninckstraat. Als het werk ooit thematisch bijeengebracht, mooi op soort en afmeting gerangschikt en perfect uitgelicht wordt tentoongesteld, dan gebeurt dat hier. Reken maar dat voor veel cursisten het best spannend is om naar buiten te komen met hun eindproduct. Toch vaak het resultaat van een langdurig proces met veel oefeningen, mislukte en half geslaagde pogingen en dan uiteindelijk dit, het beste wat ze tot nu toe kunnen, en wat wordt er dan

van gezegd en gevonden? Nou, dit: we zijn ongelofelijk blij om in een omgeving te mogen werken waar de inspanning en inspiratie, het plezier in het kunnen en het leren bijna letterlijk van de wanden valt af te lezen. Dat we ons mogen omgeven met een steeds wisselend decor van kleur en vormen, van nooit eerder geziene inkijkjes in de persoonlijke verbeelding van de werkelijkheid die voor iedereen toch steeds anders is.

Op z’n plek Het droeve lot van een verstoft beeldje op de vensterbank van een driekamerflat, tsja, daar kunnen we niets meer aan doen. Maar misschien is datzelfde beeldje ooit een glorieus onderdeel geweest van een tentoonstelling bij Scholen in de Kunst en was het daar en toen volkomen op z’n plek!

Kunst.

39

Lezingen over kunsthistorische thema’s Als deelnemer aan onze cursussen kunt u vanzelfsprekend een aantal lezingen kunst- en cultuurbeschouwing van kunsthistoricus Benno Spijker bijwonen. Daaraan zijn geen extra kosten verbonden! Bent u (nog) geen cursist, dan bent u tegen betaling van het geringe bedrag van € 6,00 eveneens van harte welkom. Ieder cursusjaar geeft Benno Spijker eerst twee lezingen waarin hij een algemeen overzicht geeft van de kunstgeschiedenis van de oudheid tot heden. Daarnaast behandelt Spijker ook een aantal bijzondere onderwerpen in apart te volgen lezingen. Zo kwamen in eerdere cursusjaren bijvoorbeeld aan de orde: ‘Schoonheidsfoutjes’, over functie van het onvolmaakte in een kunstwerk, of ‘De emancipatie van de slechte smaak’, over de nivellerende invloed van de massamedia. De thema’s zijn zo gekozen dat het eigenlijk geen verschil uitmaakt welke kunstdiscipline u zelf beoefent. Boeiend, leerzaam en niet zelden hoogst vermakelijk. Voor alle deelnemers. Het actuele programmaoverzicht kunt u altijd nalezen op onze website.

Waar laat je het?


40

Docent in beeld

41

De kracht van de verb eelding Bettina Sas is sinds 1998 docent theater bij Scholen in de Kunst. Zij geeft les aan volwassenen. Naast het lesgeven bij Scholen in de Kunst werkt Bettina als dramadocent op de Hogeschool van Utrecht, als freelance theatermaker en als trainingsacteur in het bedrijfsleven. Iedere laatste vrijdag van de maand zoekt zij samen met collega-theatermakers en acteurs de vloer weer op. Voor de lol, het plezier en het uitproberen van ideeën. foto’s Ellen Karelse

Bewegingstheater Het eigen lijf als instrument om iets mee te vertellen, dat is het uitgangspunt van de productiecursus van Bettina. Verschillende bewegingsvormen als belangrijkste taal en tekst als ondergeschikt element. Het materiaal voor de voorstelling wordt ontwikkeld in de lessen en eventueel gecombineerd met vaste tekst. De deelnemers hoeven niet te kunnen dansen maar durven bewegen is een belangrijke voorwaarde. Er wordt ook buiten de eigenlijke lestijd, op een aantal zaterdagmiddagen, met elkaar en zelfstandig gerepeteerd voor de theaterpresentatie.

“De kracht van de verbeelding is voor mij het begin van spelen. Je inbeelden dat je ergens bent of iemand anders bent, maakt dat je acteert - ongeacht je spelervaring. Verbeelding is de basis die iedere beginnende speler gebruikt om de magie van theater te laten ontstaan. Als kind kon ik ademloos naar tante Til in de televisieserie Familie Knots kijken: een niet bestaande wereld waarin alles kon gebeuren als zij met haar roze verf begon te klodderen.”

Ambacht Spelplezier, durven onderzoeken op de spelvloer en het ‘ambacht’ van het spelen zijn voor Bettina als docent belangrijk. “Dat acteren vooral bestaat uit

inleven en emoties is een vergissing. Daarom noem ik het een ambacht. Iedere ambachtsman of -vrouw heeft technieken, materialen en gereedschappen nodig om te kunnen creëren.”

Bewegingstheater Bettina heeft een voorliefde voor bewegingstheater. “De zeggingskracht van beweging fascineert me. Het is een taal die voor mij vanzelfsprekend is. Op sommige avonden kan ik ademloos naar cursisten kijken en denken: Zijn dit amateurs? De schoonheid van de beweging zit in de speler die met dat stuk ambacht een ander kan ontroeren, verwonderen of verrassen.”

Openluchttheater “Ik maak graag een voorstelling met gepassioneerde spelers, zoekend naar de dilemma’s van het menselijk handelen en het spanningsveld tussen humor en de harde werkelijkheid. Op dit moment werk ik aan de productie Drift, een locatietheatervoorstelling over ons, over jou en mij, over mensen die meer en meer willen. Wat willen wij in het leven? Zoeken we naar bescherming, liefde, lust, macht, vriendschap of naar het allerhoogste, naar het meeste, naar meer en is het ooit genoeg? Deze voorstelling is een samenwerking tussen twee verschillende cursusgroepen van Scholen in de Kunst. We kijken enorm uit naar de uitvoering, eind april in het Openluchttheater.”


(advertenties)

(advertenties)

www.archiefeemland.nl 40.000 historische foto’s online beschikbaar

CONTRADA MUSICA Vioolbouwers Amersfoort bouw van nieuwe violen en celli reparatie & restauratie verkoop & verhuur www.contradamusica.nl

&

Vakmanschap persoonlijke aandacht emland: Archief E ch ris Hét histo entrum iec informat foort ers voor Am ! gio en de re

Jurriaan van Roon Lid van N.G.V. & N.V.M.M. P.J. Troelstralaan 29 A 3818 KP Amersfoort Telefoon 033 461 81 74

 huwelijk jubileum DRUKKERIJ DE GANS BV AMERSFOORT Maanlander 31 033 - 450 10 50

geboorteaankondiging

Stemmen en Reparaties Piano’s en Vleugels

Theo van Eijk

Drukkerij De Gans BV sterk in FAMILIEDRUKWERK www.drukkerijdegans.nl U kunt bij ons verschillende kaartcollecties komen bekijken (waaronder enkele bijzonder exclusieve!) en voorbeeldboeken mee naar huis nemen. Deze voorbeeldboeken kunt u altijd omruilen voor andere. Met onze jarenlange ervaring staan wij garant voor goed drukwerk. Bovendien bieden wij aan jonge ouders onze supersnelheid aan: geef op werkdagen vóór 10.30 uur de geboorte van uw kind door, dan kunt u de kaartjes nog dezelfde dag tussen 16.00 en 17.00 uur komen ophalen!

uw voordeel ! Uitgebreide collectie drie dagen op zicht ! Geen keuze kunnen maken? Kom de

boeken gerust omruilen voor nieuwe! ! Uitvoering van eigen ontwerp mogelijk ! Parkeren voor de deurTel: 033 - 479 34 38 Mob: 06 40 38 21 62 www.pianozorg.nl mail: info@pianozorg.nl


44

45


46

Waar vindt u ons? Amersfoort Muziekschool De Muziekschool is al vanaf 1957 gevestigd in dit fraaie monument uit het begin van de 16e eeuw. Het adres, Muurhuizen 1, verwijst naar de ingang aan de Muurhuizen waar het pand ook toegankelijk is, maar de hoofdingang is eigenlijk gelegen aan de Zuidsingel tegenover nummer 15. Over het bruggetje en in de tuin vindt u een fietsenstalling. Voor auto’s is er – behalve in de Parkeergarage Koestraat – weinig parkeergelegenheid. Muurhuizen bevat vele grotere en kleinere leskamers die hoofdzakelijk voor instrumentale muzieklessen en koorzang worden gebruikt, maar ook een dansstudio, een speelzolder en een aula die bij groepslessen, ensemblespel en voorspeelavonden worden gebruikt. Muurhuizen is ook het vestigingsadres voor de cursistenadministratie van Scholen in de Kunst. Muurhuizen 1, Amersfoort 033 467 34 73

47

Coninckstraat Toen Theater & Congrescentrum De Flint in 1977 haar deuren opende, maakte Creatief Centrum De Hof deel uit van dit ‘speelstadje’ van architect Onno Greiner. Naar de ideeën van die tijd waren alle ruimten open en verbonden door straatjes en pleintjes. De tijden zijn veranderd en zowel het theater als het creatief centrum hebben vele gedaantewisselingen ondergaan. Tegenwoordig huisvest ‘de Coninckstraat’ de meest uiteenlopende cursussen van Scholen in de Kunst. Voor jong en oud. Op het gebied van beeldende kunsten, dans, theater en literatuur. Er vinden ook de meeste tentoonstellingen van het werk van cursisten plaats, en de centrale hal wordt ook veel gebruikt voor kleine voorstellingen, presentaties en literaire bijeenkomsten. Parkeren kan uitsluitend in parkeergarage Flintplein. Coninckstraat 58, Amersfoort 033 467 34 73

Popschool De vele beoefenaars van popmuziek, lichte muziek en slagwerk maakten een ander onderkomen dan dat van de Muziekschool aan de Muurhuizen meer dan noodzakelijk. In 1999 werd dat gevonden aan de Zwaaikom in een combinatie met de oefenstudio’s van Poppodium De Kelder. Voor meer informatie over het huren van een oefenstudio kunt u ons bellen: 033 422 72 92. Zwaaikom 29, Amersfoort 033 422 72 92

Eemhuis Het Eemplein, gelegen achter de Koppelpoort, tussen het spoor, de Eem en de Nieuwe Poort, zal een uitbreiding van het centrum vormen waar zowel culturele als commerciële partijen hun deuren zullen openen. Naast een bioscoop met acht zalen zullen enkele grote winkelketens er nieuwe, grote vestigingen openen. Ook komen er straks 72 woningen. Het Eemhuis wordt het culturele hart van het plein. Vier belangrijke culturele Amersfoortse instellingen vestigen zich in het Eemhuis: Scholen in de Kunst, Bibliotheken Eemland, Archief Eemland en Kunsthal KAdE. Het wordt een bijzonder en inspirerend complex. Met de komst van het Eemhuis zal Scholen in de Kunst de locaties Coninckstraat en Muurhuizen sluiten en het cursusaanbod in het voorjaar van 2014 verhuizen naar het Eemhuis. Eemplein, Amersfoort


48

49

Leusden

ICOON In 2010 is Scholen in de Kunst een kersverse vestiging rijker geworden: ICOON in Vathorst. In ICOON woont Scholen in de Kunst samen met het Vathorst College, Bibliotheken Eemland en Stichting Kinderopvang Amersfoort. Samen vormen zij ICOON: een gebouw met oneindig veel mogelijkheden, dat voortdurend in ontwikkeling is en perfect past in de ongedwongen stijl van de wijk Vathorst. ICOON is een fris en kleurrijk gebouw. De creatieve werkruimtes zijn licht en modern. Niet alleen een inspirerende plek voor alle inwoners van Vathorst en Hooglanderveen, maar ook voor de rest van de stad. Scholen in de Kunst biedt een breed cursusaanbod in ICOON aan, gericht op alle leeftijdsgroepen. Tevens vinden er exposities van cursisten plaats. Rondom ICOON kunt u gratis parkeren. In het hart van ICOON ligt ICOONtheater, een goed geoutilleerde zaal, waar niet alleen presentaties, concerten en voorstellingen worden georganiseerd, maar die ook zeer geschikt is als verhuurlocatie voor congressen en symposia. Zie pagina 26. Leeghwater 1-3, Amersfoort 033 496 82 20 (woensdag t/m vrijdag)

Kunstgebouw Leusden

Soest Muziekschool Soest

Hoogland ’t Driespan Muziekvereniging St. Cecilia verleent al sinds jaar en dag gastvrijheid aan de Muziekschool in ‘t Driespan in Hoogland. Na een ingrijpende verbouwing en het plaatsen van een extra verdieping, is de betekenis van het pand voor Scholen in de Kunst enorm toegenomen. Hier vinden cursussen muziek, dans en beeldende kunsten plaats; voor de vele Hooglanders die daar gebruik van maken een makkelijk bereikbare locatie met genoeg parkeergelegenheid. Sportlaan 1, Hoogland 033 480 37 34

In het centrum van Soest, gelegen aan het Kerkplein, staat het sfeervolle uit 1755 stammend gebouw van Muziekschool Soest. Dit gebouw was vroeger de pastorie van de naastgelegen Petrus en Pauluskerk. Het hoge plafond van de entree en de luifel boven de deur doen nog denken aan statige, vervlogen tijden. Tegenwoordig bruist het er van allerlei muzikale klanken. Uit elke kamer stroomt muziek en door de gangen lopen leerlingen naar of uit hun lessen. Er wordt geoefend, samen gespeeld, gelachen en gepraat. Uitvoeringen vinden plaats in de grootste lesruimte. De compactheid van het geheel zorgt voor een toegankelijke sfeer. Er is parkeergelegenheid voor de kerk of aan de overkant van de straat. Veel Soestenaren hebben hun eerste muzikale stapjes in dit gebouw gemaakt. Kerkplein 1, Soest 035 601 57 17 www.muziekschoolsoest.nl

In Kunstgebouw Leusden kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht voor muziek- en musicallessen, zang- en theaterworkshops en een kinderatelier. Daarnaast bieden wij een uitgebreid programma voor het basisonderwijs in Leusden (binnen- en buitenschools). Bij Kunstgebouw Leusden kunt u bovendien terecht voor het huren van ruimtes voor allerlei (culturele) activiteiten. Onze grote zaal is regelmatig in gebruik als concertruimte, podium, expositieen presentatieruimte en culturele marktplaats. Muziekdocenten die een praktijk willen starten zijn welkom bij Kunstgebouw Leusden; wij bieden goede faciliteiten. Kunstgebouw Leusden werkt graag samen met de culturele organisaties, amateurkunstverenigingen en bedrijven in Leusden, met als doel om het publiek in Leusden van een rijk cultureel aanbod te voorzien dat inspireert, van een kwalitatief hoog niveau is en dat aansluit bij de wensen van de bewoners van Leusden. Bedrijven zijn welkom voor hun presentaties, eventueel in combinatie met een spetterende workshop. Eikenlaan 1, Leusden 033 494 43 10 www.kunstgebouwleusden.nl


(advertentie)

(advertentie)

2012 / 2013

VANAF 2 JUNI

www.lievevrouw.nl voorverkoop korting tot 3 sep

www.deflint.nl


(advertenties)

VAN DEN BURG - AMERSFOORT

- pianoservice sinds 1887 -

* stemmen en verder onderhoud * reparatie * advies bij aankoop * leverancier Scholen in de Kunst

telefoon (033) 4630144

BEZOEKADRES Leeghwater 1-3 3825 MR Amersfoort

TELEFOON Bibliotheken Eemland 033 463 19 14 Scholen in de Kunst 033 467 34 73 Vathorst College 033 257 18 34 Stichting Kinderopvang Amersfoort 033 470 13 03

WEB www.icoonamersfoort.nl


Inhoudelijke vragen

Kunst voor Kinderen

manager Kunst voor Kinderen Hendrik Jan Houtsma hendrikjanhoutsma@scholenindekunst.nl 033 479 80 24 coördinator cursusaanbod kinderen en primair onderwijs Tanja Kerkvliet tanjakerkvliet@scholenindekunst.nl 033 479 80 26

Kunst voor Jongeren en Volwassenen Colofon uitgave Scholen in de Kunst, Amersfoort, april 2012 tekst Dana Ploeger Managers, coördinatoren en docenten Scholen in de Kunst redactie Nanda de Geus ontwerp/vormgeving Pascale Companjen i.s.m. Marieke Thomassen, grafisch ontwerpers in Nijmegen fotografie Ellen Karelse Henry Krul m.u.v. pagina 13, 18-19 en 22-23 en… speciale dank aan alle cursisten, groot en klein, die zich op de foto’s laten zien druk Drukkerij Stampij, Amersfoort Deze uitgave is samengesteld met de grootste zorgvuldigheid. De uitgever draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele foutieve vermeldingen, programmawijzigingen of onjuistheden. Tekstovername met bronvermelding is toegestaan. Op de foto’s en de vormgeving rust copyright.

manager Kunst voor Jongeren en Volwassenen Anton Groot antongroot@scholenindekunst.nl 033 479 80 21 / 496 80 20 coördinator cursusaanbod jongeren en voortgezet onderwijs Christel Ploeger christelploeger@scholenindekunst.nl 033 479 80 28 coördinator cursusaanbod volwassenen Paul Struijk paulstruyk@scholenindekunst.nl 033 479 80 15 coördinator Bureau Amateurkunstverenigingen Amersfoort Jos Heukelom josheukelom@scholenindekunst.nl 033 479 80 23

Muziekschool

manager Muziekschool Hendrik Jan Houtsma hendrikjanhoutsma@scholenindekunst.nl 033 479 80 24 hoofd Muziekschool Hanneke Delis hannekedelis@scholenindekunst.nl 033 467 34 74 coördinator Popmuziek Martijn Hermsen martijnhermsen@scholenindekunst.nl 033 479 80 16 coördinator Muziekschool Soest Daan van der Vliet daanvandervliet@scholenindekunst.nl 033 467 34 71

Projectbureau en verhuur coördinator Projectbureau Anita Theben Terville projectbureau@scholenindekunst.nl 033 479 80 14


Magazine SidK 2012-2013  

magazine SidK 2012-2013

Advertisement