Page 1

Kunsthal KAdE, de Bibliotheek Eemland, Scholen in de Kunst en Holland Opera trakteren Amersfoortse basisscholen op een kleurrijk cadeau in het kader van het Stijljaar


ONTDEK JE STIJL! Kunststroming De Stijl viert haar 100-jarig bestaan! In het kader van deze ver­ jaardag bieden vier Amersfoortse instellingen alle basisscholen in Amersfoort het project Ontdek je Stijl! aan. Een kleurrijk cadeau! In het project Ontdek je Stijl! maken leerlingen kennis met De Stijl als cultureel erfgoed en kunststroming. Zij raken bekend met (het werk van) kunstenaars, die woonden en werkten in Amersfoort, hun eigen stad. Ook ontdekken ze wat de Stijl vandaag nog steeds betekent voor kunstenaars en architecten. Het project bestaat uit het Kleurencircuit, een beeldend activiteitenpakket voor kinderen uit groep 3, 4 en 5 en de Muzemix, een muzikaal activiteitenpakket voor groep 6, 7 en 8. Schoolbrede deelname is mogelijk. Alle activiteiten vinden plaats onder één dak: het Eemhuis, gelegen aan het Eemplein in het centrum van Amersfoort.

KLEURENCIRCUIT GROEP 3, 4 EN 5

Het kleurencircuit is één pakket, bestaande uit drie verschillende activiteiten: een workshop rondom de tentoonstelling De Kat van Mondriaan in de Bibliotheek Eemland, een bezoek aan de tentoonstelling Kleuren van de Stijl in Kunsthal KAdE, en een beeldende workshop Kleur je Stijl! bij Scholen in de Kunst. Het circuit duurt twee uur.

TENTOONSTELLING DE KAT VAN MONDRIAAN

TENTOONSTELLING DE KLEUREN VAN DE STIJL

In het kader van het Stijljaar is de maquettetentoonstelling De kat van Mondriaan in de bibliotheek te zien. De maquette, gemaakt door Coen Bouwstra, verscheen in een populair kinderboek. Het boek laat in prachtige taferelen zien wat Mondriaan bewoog, van Nederland naar New York, tot aan zijn meesterwerk Victory Boogie Woogie. Een speciale rol is weggelegd voor de kater die hem op zijn reizen vergezelt. De maquette, bestaande uit geschilderde kartonnen decors en figuren, brengt Mondriaans verhaal tot leven.

Ben jij bang voor rood, geel en blauw? Tijdens een interactieve rondleiding maken leerlingen kennis met kunstenaars die kleur zó belangrijk vinden, dat hun werk er alleen maar uit bestaat. Ze vonden het niet nodig om iets na te schilderen: kleur alleen was genoeg! Ook al lijken het misschien alleen gekleurde vlakken, toch kun je van alles in deze kunstwerken zien of erbij voelen. De leerlingen bekijken en interpreteren onder begeleiding van een museumdocent een aantal kunstwerken.


MUZEMIX GROEP 6, 7 EN 8

Muzemix bestaat uit twee onder­delen: een kofferopera en een workshop. Holland Opera speelt de kinderopera De Muze, een voorstelling over vriendschap tussen een kunstenaar en een kunsthandelaar. Na afloop van de voorstelling ontdekken kinderen hun eigen talent tijdens een creatieve workshop bij Scholen in de Kunst.

BEELDENDE WORKSHOP KLEUR JE STIJL! De Stijl kenmerkt zich door streng kleurgebruik in primaire kleuren. Rood, blauw en geel maken samen weer alle andere kleuren! In een praktische workshop mengen en experimenteren leerlingen met kleur en leren ze over de eigenschappen en effecten van kleuren. Hoe zijn kleuren gemaakt, hoe laten kleuren je voelen en in welke kleur wil je graag wonen? Leerlingen doen in deze workshop hun eigen kleurenonderzoek. data donderdag 1 en 8 juni, vrijdag 2 en 9 juni 2017 | ochtend 9.30-11.30 uur | middag 12.00-14.00 of 13.0015.00 uur | kosten gratis

Inspiratiebron van de kunstenaar is zijn muze Laura. Door haar maakt hij de mooiste werken. Hij heeft haar al heel vaak geschilderd, maar zijn laatste prachtige schilderij van haar is hij kwijt. De kunstenaar gaat op zoek naar het kunstwerk. Zijn vriend de kunsthandelaar doet alsof hij niet weet waar het schilderij is. Zou de kunsthandelaar niet alleen het schilderij hebben gestolen, maar ook zijn Laura? Leerlingen worden meegenomen in een spannende zoektocht waarbij vriendschap op de proef wordt gesteld. Een operavoorstelling in een intieme setting. data donderdag 11 en 18, vrijdag 12 en 19 mei 2017 | ochtend 10.30-12.00 uur | middag 12.30-14.00 uur | aantal maximaal twee klassen per voorstelling | kosten gratis


INSCHRIJVEN

COLOFON

Inschrijven kan via www.scholenindekunst.nl. Inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Wacht niet te lang; er is beperkt plaats. Vol=vol.

Uitgave Scholen in de Kunst, maart 2017

Let op: deelname aan Ontdek je Stijl! is gratis. Echter, bij afmelding later dan twee weken voorafgaand aan de activiteit, worden de activiteitkosten in rekening gebracht. De school is zelf verantwoordelijk voor vervoer naar het Eemhuis en twee begeleiders per vijftien leerlingen.

Teksten en redactie Afdeling Onderwijs & Samen­ leving, Scholen in de Kunst

CONTACT SCHOLEN IN DE KUNST - PRIMAIR ONDERWIJS Stephanie Westerhoud 033 479 80 25 stephaniewesterhoud@scholenindekunst.nl ADRES & BEREIKBAARHEID Eemhuis | Eemplein 71-77, 3812 EA Amersfoort FIETS Op het Eemplein zijn voldoende fietsenrekken aanwezig. BUS Naast het Eemplein is ruimte voor busvervoerders om groepen af te zetten en op te halen. AUTO Onder het Eemplein bevindt zich een grote parkeer­ garage. Hiervoor zijn kortingskaarten beschikbaar. Deze kunnen voorafgaand aan het bezoek worden aangevraagd.

Beeldconcept L5 communicatie + design, Rotterdam Vormgeving Kukel & Kuijpers, Nijmegen Beeldmateriaal Coen Bouwstra en Barnett Newman Druk Drukkerij Printing, Amersfoort

Ter ere van het 100-jarig bestaan van kunststroming De Stijl, is 2017 uitgeroepen tot het themajaar Mondriaan to Dutch Design. De Stijl heeft nog steeds een grote invloed op heden­ daagse kunst, design, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Vier van de belangrijkste De Stijlkunstenaars, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck zijn in Utrecht of Amersfoort geboren. Meer informatie over activiteiten in Amersfoort en Utrecht: www.destijlutrechtamersfoort.nl

Profile for Scholen in de Kunst

Ontdek je Stijl!  

programma Eemhuis, mei en juni 2017

Ontdek je Stijl!  

programma Eemhuis, mei en juni 2017

Advertisement