Page 1

Warmte en inspanning Inspannende activiteiten als lopen, fitness of fietsen kunnen bij warm weer Inspannende activiteiten als lopen, fitness of fietsen kunnen bij warm weer tot problemen leiden. De kans op het krijgen van temperatuursproblemen, hitte-syndroom, is dan aanzienlijk groter. Buiten de omgevingstemperatuur hebben ook de windsnelheid en de relatieve luchtvochtigheid grote invloed.

De volgende belangrijke vragen worden behandeld: • • • •

Wat is warmteregulatie Hoe herkent met het hitte-syndroom Hoe moet men handelen bij een hitte-syndroom Welke preventieve maatregelen kunnen er worden genomen.

Warmteregulatie Het verrichten van arbeid komt tot stand door verbranding van koolhydraten (suikers) en vetten. Slechts 30% van de door verbranding verkregen energie wordt omgezet in mechanische energie (beweging). De overige 70% komt vrij als thermische energie (warmte). Bij zware inspanning zal meer warmte worden geproduceerd dan bij lichte inspanningen. Het lichaam tracht deze warmte kwijt te raken door straling, stroming, geleiding en verdamping. Deze laatste vorm is de belangrijkste. 75% van de totale warmte zal door verdamping van zweet worden afgevoerd. Door het waterlaagje wat door zweet ontstaat wordt de warmte aan het lichaam onttrokken.

Hitte syndromen Er zijn 4 verschillende soorten hitte syndromen. Deze hitte-syndromen worden hieronder beschreven, waarbij de ernst van het syndroom toeneemt, van weinig ernstig tot levensbedreigend. Hitte krampen. Pijnlijke krampen in de spieren. Bij het hardlopen meestal de kuitspieren. Hitte collaps (zonnesteek). Dit is een gevolg van de verminderde terugloop van het bloed naar het hart, terwijl de bloedstroom naar de spieren en naar de huid is toegenomen. Men voelt zich zeer slap, duizelig en soms valt men flauw. Visueel waarneembaar: zwakke pols en een klamme huid. Hitte uitputting. Visueel waarneembaar: snelle- en zwakke pols, verlaagde bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid, misselijk gevoel en overvloedig transpireren. Heat-stroke of warmtestuwing. Dit is de meest ernstige vorm. Levensbedreigend. Het falen van het zweetcentrum (geen afkoeling) resulteert in een explosieve toename van de lichaamstemperatuur. Visueel waarneembaar: warme en droge huid, hoge lichaamstemperatuur, verward zijn, slechte coördinatie en plotselinge bewusteloosheid.

EHBO 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

stop de activiteit; leg de betrokkene in de schaduw; trek overtollige kleding uit, tenzij dit bescherming biedt tegen de zon; koelen m.b.v. water. Met name het gezicht, de onderarmen en handen; koel laten drinken (alleen bij bewustzijn); bij bewusteloosheid: benen omhoog; ademweg vrij houden;


8. koelen; 9. bij bewusteloosheid stabiele zijligging; 10. niet laten drinken i.v.m. verstikking; 11. raadpleeg zo spoedig mogelijk een arts.

Preventieve maatregelen 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

sport op een koel gedeelte van de dag, met name in de ochtend; pas de inspanning en de kleding aan aan de weersomstandigheden; drink voordat je dorst krijgt; eet voldoende; let op elkaar; ken de weersvoorspelling; houd rekening met een aanpassingsperiode van enkele dagen van het lichaam bij plotselinge weersveranderingen

Warmte en inspanning  

Warmte en inspanning, versie 1

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you