Page 1

traditionel forstand, men en altan, tagterrasse, baggård eller et andet lille uderum og gerne vil i gang med frugter, grøntsager, urter og blomster i krukker, kasser og højbede. Det er en bog fuld af inspiration og praktiske råd om, hvordan man som byrotte også kan være bonderøv. Havedyrkning skal ikke længere være forbeholdt landmænd og villaejere. Det er tid til bærbuske i parkerne, kartofler i baggårdene, salat i tagrenderne, urter på altanerne, morgenfruer i rabatterne og kaglende høns på taget af cykelskurene.

DORTHE KVIST er uddannet på Danmarks Designskole, selvstændig havedesigner, stylist, boligindretter og ejer af Meltdesignstudio med egen blog. Kendt fra Go’ Morgen Danmark. Forfatter til Bliv ven med din have, 2012.

byhaven K , kartofler og k rlighed

byhaven

BYHAVEN er en manual til dig, der ikke har en have i

Dorthe Kvist

Flere og flere vælger at flytte til byen. Samtidig vælter en bølge af interesse for havebrug, selvforsyning og økologi hen over os, og bølgen omfatter også byboerne. Heldigvis er der uanede muligheder for at udfolde sin haveglæde, også selvom man bor på tredje sal til venstre.

Dorthe Kvist

www.meltdesignstudio.com/blog

ISBN 978-87-11-38747-4

9 788711 387474

113378_Byhaven-Cover.indd 1

l in dh a r d t

o g R in g h o f

20/03/13 15.59


Dorthe Kvist

byhaven K , kartofler og k rlighed

of o g R in g h t d r a h l in d

1

113378_Byhaven-Body.indd 1

19/03/13 13.53


Hyben i blomst

Havtorn

113378_Byhaven-Body.indd 105

MorbĂŚr

105

19/03/13 14.03


Inspiration til den lille køkkenhave

Der er masser af spiselige ting, man kan dyrke i sin altankasse, og noget af det vigtigste og mest anvendelige er krydderurter, som i den grad kan højne den daglige kokkereren. Mange krydderurter er tilmed smukke at se på, blomstrer virkelig fint og dufter skønt. Her har jeg plantet i tre kasser. Den nordiske kasse indeholder urter, der er gode til fiskeretter, supper og sauce: • Bronzefennikel • Kørvel • Kommen

Middelhavskassen indeholder urter, der er et must til pizza, lammesteg og andre kødretter, rodfrugtretter og meget andet: • Opstammet rosmarin • Salvie • Timian Dessertkassen er med urter til det søde køkken, til desserter, drinks og kager: • Stevia • Chokolademynte • Kumquat

106

Den nordiske kasse, middelhavskassen og dessertkassen

113378_Byhaven-Body.indd 106

19/03/13 14.04


Drinkskassen er fuld af mynte. Er du vild med mojitos, myntete eller min eksotiske myntedrik med orangeblomstvand (se side 71), så skal du have masser af mynte! Vælg de sorter, du bedst kan lide, og plant dem hver for sig i store krukker. Bærhaven. Bær er godt til saft, kager, syltetøj eller gelé og kan sagtens bo i krukker og potter. Lav som her en krukke med jordbær, opstammet ribs og et søjleæbletræ.

Kumquat

Drinkskassen

113378_Byhaven-Body.indd 107

Bærhaven

107

19/03/13 14.04


108

113378_Byhaven-Body.indd 108

19/03/13 14.04


Urtehave på sjette sal

Lige i hjertet af Vesterbro, mellem Enghavevej og Istedgade og en spytklat fra det populære spillested Vega, bor Isa og hendes familie, så urbant som det kan blive. På sjette sal vender den skønne altan ind mod gården og ud mod morgensolen. Her er fuldstændig fred og ro. Altanen er en forlængelse af det store åbne køkken og er familiens himmelhave. Her har de indrettet sig med alle deres yndlingsurter: mynter af alle slags, vietnamesisk koriander, flere slags basilikum, oregano, citronverbena og hvidløgspurløg, urter der ud over at blive brugt til te og mad også dufter og blomstrer så smukt. Tyrkisk dragehoved, også kaldet moldavisk citronmelisse, er lige så smuk, som den er god til te. Der er også blomster: tvillingeblomst, stjerneskærm og lavendel, der alle er gode at sætte i vaser. Ærteblomster og den lysende blå pragtsnerle snor sig op ad gelænderet. Der er jordbær, hindbær og blåbær, som børnene elsker at gå og småspise af. Blommetomaterne er en fest, da de bare drøner derudaf, og i gamle, smukke tedåser har Isa plantet peberfrugter og chili. Altanen, der strækker sig langs køkkenet, har sol ca. halvdelen af dagen, hvilket egner sig rigtig godt til krydderurter og hindbær. Altanen er ca. 9 m² og omtales som „vores have“ af Isas børn, når de viser gæster rundt. Den er indrettet med en fin kasse, der bruges både til opbevaring og til at sidde på. Her hiver man bare et par sofapuder med ud, og så er der en skøn hyggekrog til at nyde teen. Et fint plastictæppe kan tåle at ligge udenfor og giver hygge og fornemmelsen af et rigtigt rum. Små minder fra familiens ferier ligger rundt omkring i form af flotte sten på snore, samlet på familiens rygsækrejser på øde

øer i Indonesien. Et smukt grønlandsk gevir fra en kollega pryder væggen, og de små finurlige lerfigurer er lavet af en veninde. I det hele taget har Isa indrettet sig med ting, der betyder noget for hende. Hvis du vil indrette din altan i stil med Isas, er her nogle tips: • Plant dine yndlingsurter. • Indret med personlige ting. • Brug puder osv., der også kan bruges indendørs, så sparer du opbevaringsplads. • Brug en lukket kasse som kombineret opbevarings- og siddeplads.

Mynte

Anisisop

109

113378_Byhaven-Body.indd 109

19/03/13 14.04


Haven på taget

Selvom jeg selv er indehaver af ca. 800 m² villahave, kender jeg godt til pladsmangel, og jeg har derfor været tvunget ud i en lettere alternativ løsning for at få virkeligheden til at stemme bedre overens med mine havedrømme. Min drøm er en kæmpe landbohave med sort muld og lange rækker med porrer, hække af gulblomstrende jordskokker og espalierede hække af æbletræer. Hestebønner i massevis og lange buskede rækker af purløg. Men med min have, der skal deles med hus, fodboldbane, drivhus, hønsehus, kæmpetrampolin, terrasser og blomsterbede, er pladsen for trang. Jeg har overvejet forskellige alternativer: at flytte på landet, leje mig ind på naboens plæne eller plante majs langs hækken på fortovet. Men efter at have gået og skumlet lidt og erkendt, at jeg nok stadig er en city-girl, der meget nødigt vil flytte for langt væk fra byens puls, har jeg nu opfundet den perfekte løsning på mine manglende køkkenhave-kvadratmeter – en køkkenhave på taget af garagen! Så her er lidt om mit projekt, der sagtens kan eftergøres på taget af et cykelskur eller andet i en baggård i byen. Min garage er en gammel, men muret sag. Den var før belagt med et plastictag, der skulle lade lidt lys slippe ind, men også var uhyggeligt grimt at se på. Ingen brugte i sagens natur taget af garagen, så her øjnede jeg muligheden for det, jeg manglede i min drøm om selvforsyning, nemlig plads til fem fine højbede. Efter en opmåling, en telefonkonsultation hos min tømrerbror og lidt skitseren havde jeg fået tegnet min nye køkkenhave.

Der skulle lægges nyt tag på, så garagen kunne klare vægten af højbedene og de store mængder jord, der skulle fyldes i. På selve taget skulle der lægges tagpap, lavet specielt til grønne tage, så det kan tåle den direkte kontakt med jorden. Der skulle bygges fem højbede, klinkbygget i lærketræ, skåret til efter tagets hældning, så overkanten er vandret, og underkanten følger tagets hældning. Fire bede på 70 x 160 cm og 50 cm i højden og et længere bagest, som egentlig er tænkt til at rumme en lille hæk ind mod naboen, så de ikke skal føle sig generet, når jeg render rundt deroppe og trækker rødbeder op af jorden. For at være sikker på at det nye tag skulle kunne bære vægten, ringede jeg til Flexwood, som laver limtræsbjælker og fik en meget venlig ingeniør til at beregne for mig, hvilken dimension af bjælker, jeg skulle have, og hvor tæt de skulle ligge. Da den var i skabet, bestilte jeg alle mine materialer hos STARK, som leverede det hele i min indkørsel få dage efter. Sådan her gik det til:

110

113378_Byhaven-Body.indd 110

19/03/13 14.04


111

113378_Byhaven-Body.indd 111

19/03/13 14.04


Det skal du være opmærksom på, når du laver din egen taghave • Etabler kun taghave på tage med lav hældning, maksimum 30-32°. • Undersøg husets bærende vægge og tagkonstruktionen, en taghave kan veje mellem 50-1020 kg pr. kvadratmeter, få en ingeniør til at hjælpe dig med at beregne det. • Tjek med lokalplan og servitutter hos kommunen, om det er lovligt med taghaver, der hvor du bor. • Spørg også eventuelle naboer, hvis det bliver et sted, du skal opholde dig.

diy

Husk at haven skal vandes, og turen op og ned ad stigen med en vandkande kan godt føles lang. Det kan derfor være smart med et vandingssystem, evt. med nogle siveslanger der ligger i bedene, så du bare skal tænde for hanen, når du skal vande. Du kan også overveje, om der er mulighed for at lave en form for regnvandsopsamling. Dæk gerne bedene med græsafklip, halm, strandskaller eller andet for at holde på fugten.

t ips

112

113378_Byhaven-Body.indd 112

19/03/13 14.04


Hvis du har en muret garage som mig, skal du bruge Spær i limtræ, 13 stk. 100 x 150 x 3600 mm Vandfast krydsfiner (tagplader med fer og not), 18 m2 Special-tagpap fra Icopal til grønne tage (Icopal Top 507 PC) Multiskrue 5 x 50 mm, 2 pakker Climate skrue 5 x 50 mm, 1 pakke Murpap, 1 rulle Lærketræ til højbede (jeg byggede et langt og smalt og fire rektangulære) 50 x 370 x 50 cm i højden, 1 stk. 70 x 160 x 50 cm i højden, 4 stk. Sådan gør du 1. Sørg for at tjekke, om murene kan bære vægten af det nye tag med højbede. 2. Fjern det gamle tag og rens toppen af muren, så den er klar til det nye. 3. Lav det bærende skelet. I mit tilfælde var der allerede lagt et bærejern på langs af garagen, som stadig kunne bruges. Der blev lagt bærende bjælker på tværs af garagen, så spærene kunne ligge på den lange led. 4. Læg spærene på den lange led med 30 cm imellem hvert spær. Bærejernet på midten har fået et bræt på toppen, så det passer i højden. 5. Skær tagpladerne til, de samles og skrues fast, med et lille udhæng på ca. 12 cm. 6. Skru et tommebræt på gavlen af garagen under

spærene for at udjævne mellemrummet mellem mur og spær. Skær spær og tagplader til. 7. Brænd tagpap på. Det gøres på den måde, at man opvarmer tagpappet på undersiden og ruller det forsigtigt på. Start fra den nederste del af taget og arbejd opefter, så pappet kommer til at ligge over den nederste bane, og ikke under, så vandet kan løbe af. 8. Buk tagpappet rundt om kanten af tagpladerne og klips det fast med en hæftepistol. 9. Byg højbedene som rammer uden bund. De skrues sammen om en 5,5 cm hjørnestolpe. Jeg brugte komposit til stolperne, det vil jeg nok ikke gøre igen, vælg nogle af lærketræ. Jeg byggede højbedene fire brædder høje i klinkbygget lærketræ. 10. Når bedene er færdige, skal de skæres til i bunden, så de passer til tagets hældning og derved kommer til at stå vandret, når de bliver placeret på taget. Du regner hældningen ud således: Mål bredden af dit højbed. Læg et vaterpas på taget i hældningens retning. Hold det i vater, og mål derefter fra start til bredden ad dit højbed. Mål derefter fra vaterpassets ende ned til taget. Så har du målet for, hvor meget du skal lade din linje skråne på højbedet. 11.Placer højbedene der, hvor du vil have dem til at stå. Du kan eventuelt klipse fiberdug eller plast inden i bedene, hvis du vil være sikker på at have styr på jorden. Fyld bedene med ny og dejlig (købe)jord.

113

113378_Byhaven-Body.indd 113

19/03/13 14.04


Engblomme

Kattehale

114

Ærteblomst

113378_Byhaven-Body.indd 114

Dobbelt nelkenwurz

19/03/13 14.05


byhaven

© Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, 2013 1. udgave, 1. oplag ISBN: 978-87-11-38747-4 Forfatter: Dorthe Kvist Omslag og grafisk tilrettelæggelse: Sisterbrandt Designstue Forlagsredaktør: Dorte Einarsson Bogen er sat med Archer. Fotos: Camilla Hey (forside, s. 6, s. 72 ø. th, s. 187 ø. th). Peter Kam, Mad & Venner (s. 43 mad- og urtebilleder, s. 44, s. 79). Jens Lindhe (s. 13, Bymilen). Bybi (s. 177). Tobias Kjølsen (s. 179). Alle andre fotos: Dorthe Kvist, Meltdesignstudio Trykkeri: Livonia Print Printed in Latvia 2013 Lindhardt og Ringhof Vognmagergade 11 1148 København K Telefon 36 15 66 00 www.lindhardtogringhof.dk Lindhardt og Ringhof – et selskab i Egmont Kopiering fra denne bog må finde sted på institutioner og virksomheder, der har indgået aftale med COPYDAN, men kun inden for de i aftalen nævnte rammer. Institutioner og virksomheder, der ikke har indgået aftale med COPY-DAN, skal ved ønske om kopiering henvende sig til Lindhardt og Ringhof.

2

113378_Byhaven-Body.indd 2

19/03/13 13.53


traditionel forstand, men en altan, tagterrasse, baggård eller et andet lille uderum og gerne vil i gang med frugter, grøntsager, urter og blomster i krukker, kasser og højbede. Det er en bog fuld af inspiration og praktiske råd om, hvordan man som byrotte også kan være bonderøv. Havedyrkning skal ikke længere være forbeholdt landmænd og villaejere. Det er tid til bærbuske i parkerne, kartofler i baggårdene, salat i tagrenderne, urter på altanerne, morgenfruer i rabatterne og kaglende høns på taget af cykelskurene.

DORTHE KVIST er uddannet på Danmarks Designskole, selvstændig havedesigner, stylist, boligindretter og ejer af Meltdesignstudio med egen blog. Kendt fra Go’ Morgen Danmark. Forfatter til Bliv ven med din have, 2012.

byhaven K , kartofler og k rlighed

byhaven

BYHAVEN er en manual til dig, der ikke har en have i

Dorthe Kvist

Flere og flere vælger at flytte til byen. Samtidig vælter en bølge af interesse for havebrug, selvforsyning og økologi hen over os, og bølgen omfatter også byboerne. Heldigvis er der uanede muligheder for at udfolde sin haveglæde, også selvom man bor på tredje sal til venstre.

Dorthe Kvist

www.meltdesignstudio.com/blog

ISBN 978-87-11-38747-4

9 788711 387474

113378_Byhaven-Cover.indd 1

l in dh a r d t

o g R in g h o f

20/03/13 15.59

Byhaven  

BYHAVEN er en manual til dig, der ikke har en have i traditionel forstand, men en altan, tagterrasse, baggård eller et andet lille uderum og...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you