Page 1


indhold

M_Spisekammer.indd 3

Mit selvForsynende k kken

7

MorgenMAd

11

Frokost

23

sM relse

55

s dt syltet

67

surt syltet

91

sundt slik

107

kryddersAlt og -sukker

115

t rret

127

kryddersnAPs og det der ligner

143

register

150

26/03/13 12.37


4

M_Spisekammer.indd 4

26/03/13 12.37


5

M_Spisekammer.indd 5

26/03/13 12.38


6

M_Spisekammer.indd 6

26/03/13 12.38


Mit selvforsynende k kken Jeg har altid syntes, at det var en sand fornøjelse at lave så mange som muligt af mine egne spiselige sager helt fra bunden. Jeg kan blive gennemgribende glad af at sidde ude i solen og spise et helt hjemmelavet morgenmåltid, der består af min egen tykmælk med hjemmelavet mysli og hjemmetørrede bær, friskbagt knækbrød med hasselnøddesmør og hjemmelavet hyldeblomstte. Jeg har en fornemmelse af, at jeg ikke er den eneste, der har det på denne måde. Vi er ganske givet rigtig mange, der går med en lille drøm i maven om at blive helt eller delvis selvforsynende. Tanken om at sætte sine egne produkter på bordet er forjættende i en tid, hvor vi får mere og mere travlt og derved fjerner os fra de helt basale ting i tilværelsen. Fællesnævneren for opskrifterne her i bogen er, at mange af de ting og sager, jeg har lavet, kan købes i et helt almindeligt supermarked. Jeg synes bare, det er sjovere, mere tilfredsstillende og langt mere velsmagende at lave min egen marmelade, rullepølse, ketchup, rygeost og kryddersalt. Det er hyggeligt, og jeg elsker at bruge timer i køkkenet på at fremstille skønne, hjemmelavede produkter, der kan glæde min gane, min familie og mine venner. Nogle af tingene har en kort holdbarhed, mens andre kan holde i månedsvis. Der er opskrifter til alle temperamenter, men fælles for dem alle er, at de er forholdsvis nemme at gå til. Måske bremser mange af os os selv, hvis vi for eksempel bor i lejlighed og ikke har adgang til have eller en masse land, vi kan dyrke. Men man kan snildt starte i det små, og man behøver på ingen måde et mindre landbrug, en stor villakøkkenhave eller et kæmpe drivhus for at kunne fylde sit spisekammer eller køleskab op – ja man behøver faktisk ikke en gang et spisekammer. For selvom du bor i en lille lejlighed, er der næsten ingen grænser for, hvad du selv kan lave. Det er bare om at komme i gang – også selv om du ikke har planer om at blive 100 procent selvforsynende. 7

M_Spisekammer.indd 7

26/03/13 12.38


Hjemmelavet tykmælk har en anden konsistens end den, man køber. Den er lidt mere porøs og knap så fast i konsistensen, så man skal lige vænne sig til den. Men den smager himmelsk og er frygtelig vanedannende, og så er det sjovt at lave sin helt egen udgave. Det er vigtigt, at både mælk og fløde er økologisk – så bliver tykmælken bedst.

tykM

lk

1 l økologisk mælk, gerne sødmælk 2 dl økologisk kærnemælk 1 dl økologisk piskefløde Bland sødmælk, kærnemælk og piskefløde i en stor skål og stil det ved stuetemperatur i et døgn. Så er tykmælken færdig, men den smager bedst, når den er kold, så kom den i køleskabet nogle timer, før du spiser den. Din hjemmelavede tykmælk kan snildt holde en uges tid eller mere i køleskabet. Spis tykmælken med rabarberkompot, ymerdrys eller hjemmelavet mysli (se overfor og på side 17, 18 og 21).

yMerdrys Ymerdrys smager forrygende på de fleste surmælksprodukter, men kan også bruges som sprød crumble over frugtsalat eller frugtgrød. Serveret sammen med æblegrød og lidt cremefraiche eller flødeskum har du også en helt skøn dessert. 900 g rugbrødsrester 250 g lyst rørsukker Kom rugbrødsresterne i en foodprocessor eller blender og hak dem helt fint. Fordel blandingen på en bradepande med bagepapir og hæld sukkeret over. Sørg for at blande det hele godt sammen. Kom blandingen i ovnen ved 150 grader i 1½-2 timer, til sukkeret er smeltet sammen med rugbrødet, og ymerdrysset har taget farve og begynder at blive helt tørt og sprødt. Når ymerdrysset kommer ud af ovnen og køler af, bliver det endnu sprødere. Kom det helt afkølede ymerdrys på glas eller dåser med tætsluttende låg.

14

M_Spisekammer.indd 14

26/03/13 12.08


1

2

4

5

3

yMerdrys

M_Spisekammer.indd 15

26/03/13 12.08


syltede jordb r Med HyldebloMst

abrikosMarMelade Med HyldebloMster

M_Spisekammer.indd 72

26/03/13 12.10


abrikosMarMelade syltede jordb r Med HyldebloMster Med HyldebloMst 400 g friske abrikoser 200 g lyst rørsukker 6-8 friske hyldeblomstklaser Atamon eller spiritus til skylning af glas

800 g jordbær, en type der ikke koger ud 300 g lyst rørsukker 6-8 friske hyldeblomstklaser Atamon eller spiritus til skylning af glas

Kom abrikoser og sukker i en gryde, og lad det stå, til abrikoserne safter. Kog abrikoser og sukker ved jævn varme, til det tykner. Pluk hyldeblomsterne af klaserne. Lad marmeladen køle af og tilsæt rigelige mængder friske hyldeblomster. Kom straks marmeladen på skoldede, atamon- eller spiritusskyllede glas. Hyldeblomsterne nedsætter holdbarheden på abrikosmarmeladen, da de ikke koges med, så opbevar glassene koldt. Holder sig nemt seks måneder i køleskabet.

Skær jordbærrene i kvarter og kom dem i en gryde sammen med sukkeret. Rør det godt sammen og lad det stå og trække i en halv times tid, til jordbærrene safter. Kog først ved svag varme i 10 minutter og skru så op for blusset. Lad det bulderkoge, til al den saft, jordbærrene har frigivet, begynder at tykne omkring bærrene. På den måde får du nogle jordbær, der ligger i en tyk jordbærsirupslage. Når de syltede jordbær er kølet godt af, tilsætter du en masse friske hyldeblomster, som du har pillet af klaserne. Kom straks de syltede jordbær på skoldede, atamon- eller spiritusskyllede glas. Hyldeblomsterne nedsætter holdbarheden på de syltede jordbær, da de ikke koges med. Så opbevar glassene i køleskabet, hvor de holder sig længst. Holdbarhed mindst seks måneder i køleskabet.

73

M_Spisekammer.indd 73

26/03/13 12.10


syltede citroner Med HyldebloMst oG Mandler Disse syltede citroner bliver meget, meget bittersøde, men er supergode brugt i små mængder på brød eller til en stærk ost. 3 økologiske citroner, ca. 300 g med skal 4 dl koncentreret hyldeblomstsaft (se side 78) Blomsterne fra 6-8 friske hyldeblomstklaser 75 g smuttede mandler 300 g lyst rørsukker 1 vaniljestang Atamon til skylning af glas Vask citronerne, skær dem i kvarter og herefter i helt tynde skiver. Kom dem i en skål sammen med resten af ingredienserne. Lad det trække til dagen efter, hvor det hele kommes i en gryde og koges ind til en bittersød

citronsirup med mandler og citroner i. Kom de syltede citroner på skoldede, atamon- eller spiritusskyllede glas. Hyldeblomsterne nedsætter holdbarheden, da de ikke koges med. Så opbevar glassene i køleskabet, hvor de holder længst. Snildt seks måneder i køleskabet.

ristede Hasseln dder i HyldebloMstsirup 1 dl hasselnøddekerner 1½-2 dl hyldeblomstsirup (se side 89) Kom hasselnødderne i ovnen ved 150 grader og rist dem, til hinderne begynder at blive mørke og falde af. Tag nødderne ud af ovnen og lad dem køle af. Kom nødderne i et viskestykke, gnub de brune hinder af og kom dem i et glas. Hæld hyldeblomstsirup over nødderne og spis dem til ost eller dessert. Kan nemt holde sig seks måneder i køleskab.

tip Har du ikke fået lavet hyldeblomstsirup, kan du bruge ahornsirup eller flydende honning i stedet.

78

M_Spisekammer.indd 78

26/03/13 12.10


79

M_Spisekammer.indd 79

26/03/13 12.10


raMsl Gsolie Brug ramsløgsolien til mayonnaise eller marinader eller salatdressinger.

har en ensartet pesto. Husk, at parmesanen er salt, så vær forsigtig med saltet og smag pestoen til undervejs. Pestoen opbevares bedst i tillukkede glas på køl, hvor den har en holdbarhed på et par uger.

12 store friske ramsløgsblade 2 dl smagsneutral rapsolie Blancher ramsløgsbladene i kogende vand i 1-2 minutter. Hæld dem i en sigte, kom koldt vand på. Vrid vandet af og blend bladene med olien, til du har en helt grøn olie. Hæld olien gennem en si og kom olien på glas eller flaske. Holdbarhed otte-ti dage. Gem de blendede, blancherede blade til en ramsløgspesto (se nedenfor).

raMsl Gspesto Kom pestoen i sandwich eller spis den til kød, grøntsager, fisk og skaldyr. Vend den i pasta eller servér den til nye kogte, danske kartofler. 50 g græskarkerner De blancherede blade fra ramsløgsolien (se ovenfor) 8-10 store friske ramsløgsblade 25 g parmesan ½ dl koldpresset jomfruolivenolie Maldon salt eller anden god flagesalt Rist græskarkernerne på en pande i lidt olie og salt. Kom dem i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser og kør, til du

For rspesto Denne pesto er lidt mere krydret i smagen end ramsløgspestoen. Men ligesom ramsløgspestoen er den rigtig god i sandwich, til kød, grøntsager, fisk og skaldyr, vendt i pasta eller til nye kogte, danske kartofler. 1 stor håndfuld skvalderkål 1 stor håndfuld løgkarse 1 stor håndfuld brændenældeskud eller friske topskud, som kan høstes senere på sæsonen 1 stor håndfuld ramsløgsblade 50 g frisk parmesan 75 g mandler 1 dl koldpresset jomfruolivenolie Maldon salt eller anden god flagesalt Skyl urterne grundigt. Hæld kogende vand over brændenælderne. Mål efter, at du har ca. 6 deciliter urter, når de er presset forsigtigt sammen i et litermål. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør, til du har en ensartet pesto. Husk, at parmesanen er salt, så vær forsigtig med saltet og smag pestoen til undervejs. Pestoen opbevares bedst i tillukkede glas på køl, hvor den har en holdbarhed på et par uger.

102

M_Spisekammer.indd 102

26/03/13 12.11


Ramsl gsolie

FoR Rspesto

Ramsl gspesto

103

M_Spisekammer.indd 103

26/03/13 12.58

Annes spisekammer  

Denne bog kunne også have heddet "Annes køkken - helt fra bunden". Den handler om alt det gode, man kan lave i løbet af hele året og stille...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you