Sauna-Lehti 2/2020

Page 1

Vuodesta 1937

sauna Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 2/2020

Lapsen kanssa saunaan

Elämäniloa Saunasta

s. 32

Suomen Saunaseura tutuksi s. 17 Löylynhenkipalkinto kardiologi Jari Laukkaselle s. 14


Jonkun pitää muuttaa nytkin. Päätimme, ettemme anna koronan tehdä sitä mahdottomaksi. Loimme palvelun, joka toimii täysin etänä.

Voit vuokrata itsellesi asunnon poistumatta kotoa. Tai jos omistat sijoitusasunnon, voit hankkia vuokralaisen sohvalla istuen.

www.asuntohakemus.fi www.vuokraturva.fi p. 010 2327 300

Vuokraturva on luotettavin, tunnetuin ja maineeltaan paras vuokravälittäjä. Lähde: Taloustutkimus Oy 2020


Sauna-lehti sisältö 2/20

17 32

14 44 48

10 Uutiset 14 Löylynhenki-palkinto Jari Laukkaselle 17 Suomen Saunaseura esittäytyy .........17 Perinteitä vaalien, tulevaisuuteen katsoen .........18 Meidän yhteinen Michelin-tähtemme .........22 Yhteisöllinen saunominen on ilo .........24 Saunatalolla kahdeksan erilaista saunaa ja löylyä .........26 Kivet vaihtuvat melkein lennossa .........28 Saunaseuran jäsenkyselyn tuloksia 30 Elämäniloa Saunasta 32 Lapsen kanssa saunassa 34 Elina Pulli ja Minna Mäkipää loivat ”Saunasankarit” 36 Saunatunnelmien kuvaaja toivoo löylyä koko rahalla 40 Sauna from Finland: Saunaelämys on puhdas ja turvallinen 44 Jämsän saunakylä: kolme ”uutta” saunaa lisää 48 Satavuotiaiden saunojen kuvaukset jatkuneet 54 Haaga-Helian opiskelijat pureutuivat Sauna-lehteen 56 Hinkan saunat Joutsenossa 60 Tuhatvuotisia kylpyläperinteitä Damaskoksessa 66 Hernesaaren Löyly suojeltiin asemakaavassa 68 Pue Saunapaita ja tue yleisiä saunoja 71 Kansainvälisen Saunaliiton ISA:n kuulumisia 72 Sauna-lehti 50 vuotta sitten 75 Liettuasta bussinen saunojia Suomessa 76 Saunaseuran uudet jäsenet 79 Saunaseuran yhteystiedot 80 Saunauutuuksia 82 Saunablogi: Mikko Mattinen

56

sauna I2I 2020

3

SAUNAILLASSA

N

E N I L TU

WILHELM CAROLINA REAPERPäätoimittaja

Rauhallista saunakesää suomalaiset!

R

uotsin kuningas Maunu Birgerinpoika eli Maunu Ladonlukko julisti hallituskautenaan 1275–1290 saunarauhan. Alkuperäistä tekstiä ei ole löytynyt, mutta Kansainvälisen Savusaunaklubin perustaja Eero Välikangas teki siitä mukaelman nykyihmisille noin 30 vuotta sitten. Klubi on vuosittain julistanut saunarauhan jollakin yleisellä saunalla Suomen saunan päivänä eli kesäkuun toisena lauantaina. Koronarajoitusten vuoksi tämä saattaa tänä vuonna jäädä väliin, joten julistuksen voi lukea tästä, nostaa lipun lauantaina salkoon ja mennä hyvillä mielin saunaan.

Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuvat: Hannu Pakarinen

Sekä kuvaajalla ja kuvattavalla on sama intohimon kohde: saunominen ja saunat.

Satavuotiaita saunoja kuvattu 30

Arvokasta aineistoa TALTEEN

Satavuotiaiden, yhä käytössä olevien saunojen kuvaaminen jatkuu edelleen. – Savusaunojen dokumentoinnilla tulee olemaan kulttuurihistoriallista ja tutkimuksellista arvoa tulevaisuudessa, sanoo valokuvaaja Hannu Pakarinen.

48

Peter Båsk lämmittää Stundarsin käsityöläiskylän ”rökbastua”. Savusauna on rakennettu 1800-luvun alussa. Saunominen ei ollut kovinkaan tavallista ruotsinkielisillä seuduilla vielä 1800-luvun lopullakaan.

sauna I2I 2020

sauna I2I 2020

49

Hannu Pakarinen on jatkanut yli satavuotiaiden, yhä käytössä olevien savusaunojen kuvaamista – upeita tunnelmia s. 48–53.

Elämäniloa Saunasta

”Tänäkin vuonna itse kullakin olkoon oikeus saunoa rauhassa omassa mielisaunassaan. Saunaan älköön kukaan tulko miekka sojossa, vaan paljaaksi riisuutuneena, iloisesti hymyillen käsi ojossa. Torat, riidat ja kännykät jätettäkööt kuuloetäisyyttä kauemmas saunasta. Saunaan älköön tulko rietas ajatus, kateus eikä kostonhimo. Suvaitsevaisuus ja avoin mieli ovat tervetulleita. Mistään ei ole niin hyvä mennä kuin lämmitetyn saunan ovesta. Suokaamme tänäkin vuonna toisillemme ja itsellemme saunarauha!” LEENA-KAISA SIMOLA Päätoimittaja

Sauna-lehti 74. vuosikerta I www.sauna.fi I ISSN0357-6566

SAUNA-LEHTI Julkaisija Suomen Saunaseura ry Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki Janne Koskenniemi puh. 050 371 8178 Toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi janne.koskenniemi@sauna.fi Osoitteenmuutokset: Ensisijaisesti verkossa www.sauna.fi/jasensivut/ Kiitos

Päätoimittaja Leena-Kaisa Simola Leka-Viestintä Oy lehti@sauna.fi gsm 0500 801 040

Visuaalisuus ja taitto Yrjö Klippi, AD ja Suvi Klippi Klippi Design Management Oy

Painatus Grano oy Painos 8 500 kpl

Toimitusneuvosto Hannu Saintula, pj Jouni Ahonen Ben Grass Tiina Kaskiaro Riitta Korhonen Jarmo Lehtola Lasse Viinikka

Sauna-lehti 3/2020 Ilmestyy lokakuussa

Kannen kuva Scanstockphoto

Toimituksellinen aineisto 1.8. mennessä Ilmoitusvaraukset 16.9. ja aineistot 23.9. menessä

Kaikki toimituksellinen aineisto tulee Saunaseuran käyttöön kaikilla oikeuksilla, emme vastaa tilaamatta lähetetyistä aineistoista.

Ilmoitukset Kristian Miettinen gsm 0400 225 855 aurinia@kolumbus.fi

Osoitteen muutokset ja jäsentietojen päivitykset: www.sauna.fi

sauna I2I 2020

9


Saunoissa kuultua

Saunatalo pyritään avaamaan juhannuksen jälkeen l Saunaseuran johtokunnan päätöksen mukaisesti Saunatalon avaamista valmistellaan siten, että Saunatalo saataisiin auki 22.6. Lehden painoon mennessä Saunaseuralla tehtiin valmistelevia toimenpiteitä ja laadittiin suunnitelmaa Saunatalon avaamiseksi, miten esimerkiksi henkilömäärien suhteen toimitaan. Saunatalon kahvion palvelut tulevat myös näillä näkymin olemaan suppeammat saunatalon avautuessa. Tämä vaatii erittäin toimivaa ja sujuvaa yhteistoimintaa jäsenistöltä ja saunatalon henkilökunnalta. Saunatalon ollessa suljettuna siellä tehtiin laajoja korjaus- ja huoltotöitä. Näin ollen saunataloa ei enää kesällä suljeta useamman viikon ajaksi kuten muina vuosina. Lisätietoja jaetaan ja päivitetään Saunaseuran kanavissa, joten kannattaa seurata uutiskirjettä, sauna.fi-sivustoa ja facebookia.

Saunarinki tukee ja kehittää saunakulttuuria

– lähde mukaan!

l Suomalainen Saunominen Unescoon -hakemus saatiin perille viime vuoden maaliskuussa Unescon päämajaan Pariisiin. Se on läpäissyt teknisen tarkastuksen ja on parhaillaan 12-henkisen arviointiryhmän tarkasteltavana. Ryhmä esittää arvionsa hakemuksesta 24 maan hallitustenväliselle komitealle, joka kokoontuu tekemään päätöksensä 50 uudesta kohteesta olosuhteiden salliessa Jamaikalla joulukuun alussa.

Sauna Unescoon

Osana Unescolle laadittua hakemusta saunayhteisö on määritellyt joukon suojelutoimenpiteitä, joilla saunaperinteen elinvoimaisuutta on tarkoitus tukea. Näiden toimenpiteiden tukemiseksi

perustettiin elokuussa 2019 Helsingissä Saunarinki eli saunatoimijoiden verkosto. Tukensa saunaringille antoi Unescon hakemuksessa 18 saunaseuraa, joista suuri osa oli paikalla perustamisko-

Saunottiin porukalla Kotiharjussa

Maksu vain kortilla l Tartuntariskin minimoimiseksi saunatalon kassalla tullaan käyttämään toistaiseksi vain korttimaksua. Kortilla maksamistahan on suositeltu vahvasti jo tähänkin asti. Se sujuvoittaa asiointia huomattavasti. Muistathan myös, että saunaan tullessa on sisäänkirjautumisen yhteydessä näytettävä jäsenkortti tai kuvallinen henkilöllisyystodistus.

10

sauna I2I 2020

l Maaliskuussa Saunaseura tarjosi jäsenilleen ilmaisen saunomisen Kotiharjun saunalla. Lähes sata seuran jäsentä oli ilmoittautunut mukaan. Ilahduttavaa oli, että joukossa oli paljon sellaisia, jotka eivät olleet aikaisemmin Kotiharjun löylyissä käyneetkään. Näin saatiin uusia kokemuksia Helsingin yleisistä saunoista. Kotiharju on perinteinen puulämmitteinen korttelisauna, joka on toiminut vuodesta 1928. Naisil-

le ja miehille on omat, yhtä suuret saunatilansa, joiden löylyhuoneiden korkeilla lauteilla voi nauttia kosteista, viipyilevistä löylyistä. Lisäksi Kotiharjussa on sähkölämmitteinen tilaussauna. Saunailtaa vietettiin leppoisissa tunnelmissa – kadun varressa vilvoitellen, kuten Kotiharjulla on tapana. Kiitos johtokunnan jäsen Jarmo Lehtolalle tapahtuman ideoinnista ja käytännön järjestelyistä.


kouksessa. Saunarinki on maamme saunatoimijoiden yhteisö, jonka toiminnan tavoitteena on vahvistaa saunayhteisön keskinäistä yhteistyötä ja jatkaa keskustelua suomalaisen saunomisen nykytilasta, pohtia tulevaa ja kehittää saunomista samalla rakkaudella kuin tähänkin asti. Saunaringin toimintaan ovat tervetulleita mukaan kaikki suomalaiset saunayhteisöt ja muuten saunomisesta kiinnostuneet kansalaiset. Seuraava kokous järjestetään etäyhteyksin torstaina 18.6. klo 14–16, linkin löydät Saunaseuran sivuilta.

näin Saunasankari askeltaa. Mutta kun kauha kiuluun kalahtaa, pois vauhti varpaista valahtaa, hän lupaa.

Saunaseuran keväällä myöntämät avustukset

Teksti: Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto Lisätietoja: janne.koskenniemi@sauna.fi

Kevätkokous 15.6. erityisjärjestelyin l Seuran kevätkokous pidetään maanantaina 15.6. koronasta johtuen hyvin poikkeuksellisin järjestelyin. Lehden ilmestyessä ennakkoilmoittautuminen kokoukseen (vain 50 voi olla paikalla) on jo mennyt umpeen. Kokouksesta tullaan järjestämään streamaus, jonka kautta kokousta voi seurata etänä. Kokouksen kulkuun ei voi osallistua streamin kautta. Ohjeet kokouksen seuraamiseen löydät seuran verkkosivuilta. Kerromme kokouksen päätöksistä seuran sivuilla mahdollisimman pian kokouksen jälkeen.

l Saunaseuran johtokunta myönsi touon suunnattu alle kouluikäisille lapsille kokuun kokouksessaan avustusta neljälle ja se kertoo tarinan ja lorujen muodossa saunomistavoista. Kirja on kokonaan hakijalle Tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan esityksen mukaisesti. kuvitettu, kovakantinen ja 28-sivuinen. Valokuvaaja Hannu Pakariselle myönKirja on jo ilmestynyt Aviadorin kustannettiin 1 500 euron apuraha Savusautamana ja siitä on laajempi juttu sivulla nojat-valokuvasarjan näyttelyvedosten 34. tekemiseen. Hannu Pakarinen on valoElina Vallakselle myönnettiin 2 700 kuvannut muotokuvia savusaunojista ja euroa työskentelyapurahaa vastotusta savusaunakulttuuria eri puolilla Suomea käsittelevän opaskirjan suomentamiseksi. liittyen Saunaseuran kartoitukseen sataIvan Ivakinin kirjanen on käytännöllinen vuotiaista savusaunoista. opaskirja lukijalle, joka haluaa ilahduttaa Terhi Ruudulle myönnettiin 2 500 eusaunaseuralaistansa vastotuksen jaloin roa Hoitava Sauna menoin. Lisäksi Ivakin neuvoo, miten -kirjan kirjoittamiseen. Valmis kirja koostaa omia vastotusohjelmia kirjasessa tulee sisältämään esiteltyjen liikkeiden 40–50 helppoa reseptiä itsehoitoon ja toimintojen pohjalta. saunassa ja tietoa Avustusten summa suomalaisesta terveysvaikutteisesta on yhteensä 9 200 saunakulttuurista. euroa. Kustannussopimus Määräajassa seuralle saapui seitsemän on tehty Tammen avustushakemusta. kanssa ja kirja Avustusten myönilmestyy ensi helmikuussa. tämisen kriteerit ja Minna Mäkiseuraavien avustuspäälle myönnettiin hakemusten toimittamisen aikataulu sekä Saunasankarit-lastenkirjan kuvitusohjeet löytyvät seuran työhön 2 500 euroa. verkkosivulta. Minna Mäkipään tekemää Saunasankaritkirjan kuvitusta. Saunasankarit-kirja

Eevi kapuaa alas lauteilta ja hihkaisee: – Nyt nämä aloittaisivat saunareissun alusta. Leikitään niin, että jokainen pakkaa omat tavarat ja sitten lähdetään saunomaan. Saunasankari innostuu niin, että hän hyppää hyllyltä alas ja rupeaa tanssimaan. Sivulle ristiin, sivulle taa, näin Saunasankari askeltaa. Mutta kun kauha kiuluun kalahtaa, pois vauhti varpaista valahtaa, hän lupaa.

sauna I2I 2020

11


Saunoissa kuultua

Puheenvuoro Puheenkohtaja

NARVI

Saunaseuran yhteisöjäseneksi

Saunaseuran tietojärjestelmän uudistus on digiloikka nykyaikaan

J

l Saunaseuran johtokunta on hyväksynyt kiuasvalmistaja Narvi Oy:n seuran yhteisöjäseneksi. Narvi on satakuntalainen perheyhtiö, joka on ollut osaltaan kehittämässä suomalaista saunakulttuuria jo vuodesta 1937. – Kiuasvalmistuksen pitkät perinteet sekä sitoutunut henkilöstömme ovat luoneet vahvan perustan sille, että olemme saaneet olla tuottamassa saunatuotteitamme yhtenä johtavana toimijana saunamarkkinoilla. – Hyvän ja rentouttavan saunomiskokemuksen tuottaminen on meille tärkeä arvo yhtä lailla kuin sekin, että vaalimme perinteitämme ja valmistamme kaikki tuotteemme edelleen Lapin kylässä Raumalla, toimitusjohtaja Arto Sainio kertoo. Narvin lisäksi Saunaseuran yhteisöjäseniä ovat Henley Alumni ry, Sauna from Finland ja Vaasan Pingviinit ry.

12

sauna I2I 2020

os joku tässä maailmassa kehittyy nopeasti, se on tekniikka ja erityisesti tietotekniikka. Sanotaan, että viimeisen viiden vuoden kehitys on yhtä voimakas kuin sitä edeltäneen sadan vuoden. Komponenttien ja tietoliikenteen kehitys antaa aivan uusia mahdollisuuksia. Näin tapahtuu nyt Saunaseurassakin. Uuden järjestelmän tavoite on tuottaa parempaa laatua ja vähentää ns. ruutuaikaa. Uutena piirteenä Flowmembers-jäsenrekisterissä on e-laskun mahdollisuus, jolloin jäsenet voivat tilata laskut suoraan omiin pankkijärjestelmiinsä. Maksamattomien jäsenmaksujen ikävät seuraukset vähenevät. Myös maksamatta jääneet piikit voidaan sulkea laskulla, kuitenkin laskutuslisällä lisättynä. Rekisterissä on mahdollisuus omien tietojen ylläpitämiseen ja se vastaa hyvin uuden eurooppalaisen tietosuojadirektiivin vaatimuksia. Kassajärjestelmäksi on valittu Restolution-sovellus, joka voi hyödyntää jäsenrekisterin tietoja saunomisoikeuksineen. Saunaan kirjaudutaan nopeammin ja maksujonot lyhenevät. Kahvion puolelle hankittu tabletti mahdollistaa nopeamman ostosten kirjaamisen. Piikki löytyy nopeasti joko piikkinumerolla tai nimellä. Menettely vähentää väärään piikkiin ostamista ja henkilöstölle jää enemmän aikaa asiakaspalveluun. Jäsenellä on nyt Kassaohjelman ja jäsenrekisterin väliin on mahdollisuus rakennettu meille räätälöity osa, josta käytetään – lue velvollisuus – nimeä Waski. Waski toimii välittäjänä jäsentietojen ja kassan välillä huolehtien saunamaksuhuolehtia omien jen suuruudesta ja maksulajien oikeellisuudesta. tietojensa Waski hallitsee erilaisten sarja- ja kausilippujen oikeellisuudesta. voimassaolon. Erääntyneiden maksujen maksamattomuus evää saunomisoikeuden ja vierailukäytäntöjä seurataan automaattisesti. Olemme prosessin aikana selkeyttäneet käytäntöjämme ja se on nostanut esiin joitakin yllättäviä väärinkäytöksiä. Jäsenellä on nyt kuitenkin mahdollisuus – lue velvollisuus – huolehtia omien tietojensa oikeellisuudesta ja se yhdessä e-laskujen kanssa varmistaa jäsenmaksun perillemenon. Siten yllätyksiä saunalle tultaessa ei pitäisi tulla. Pesu- ja hierontapalvelujen varaaminen verkossa helpottuu. Nykyisin niiden käsittely perustuu erilaisten pienten lappujen keräämiseen ja laskemiseen. Uudessa järjestelmässä tehty varaus jää odottamaan jäsentä saunaan ja kirjautuessaan Waski siirtää varauksen kassaohjelmaan jäsenen piikille. Ei niin pientä muutosta, ettei opettelu veisi omaa aikaansa. Toivon kaikkien saunojien tukevan henkilöstöä joustavuudella. Olen varma, että he tekevät aina parhaansa. HANNU LAINE Saunaseuran johtokunnan jäsen ja tietojärjestelmäryhmän puheenjohtaja


Se on joko tai Markkinoinnissa ja sen toteutuksessa olemme kuitenkin ehdottomia Hien voi kiusata pintaan joko vihdalla tai vastalla. Myyntiä ja brändiä edistävien markkinointiratkaisujen toteutuksessa vaihtoehtoja ei sen sijaan ole: vain paras kelpaa. Siksi olemmekin kasvaneet Suomen monipuolisimmaksi ja ketterimmäksi sisältöpalvelujen toteuttajaksi. Ota siis yhteyttä, kun haluat ehdottomia tuloksia.

www.grano.fi


Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuva: Valokuvaamo Kari-Kuva, Jyväskylä sekä Hannu Pakarinen

Löylynhenki-palkinto kardiologi Jari Laukkaselle

”SAUNAN TERVEYSVAIKUTUKSET Professori Jari Laukkanen on työryhmänsä kanssa saavuttanut merkittäviä tuloksia saunomisen terveysvaikutuksista. – Saunominen on yksi tapa edistää terveyttä liikunnan, hyvän ravinnon ja levon kanssa, Jari Laukkanen muistuttaa.

– Kansa on tiennyt aina kokemusperäisesti saunan hyödyllisyyden ja tarpeellisuuden, mutta nyt siitä on myös ajanmukaista tutkittua näyttöä, Jari Laukkanen toteaa.

J

ari Laukkanen on tutkinut saunan terveysvaikutuksia jo pitkään ja tulokset ovat päässeet yllättämään hänet itsensäkin. – On ollut hienoa huomata, miten laajasti saunominen vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin. Uusin tutkimustieto osoittaa, että säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänsairauksien, sydänperäisen äkkikuoleman, verenpainetaudin sekä muistisairauksien vaaraan. Se näyttäisi vaikuttavan myös hengityselimistön sairauksien riskiin sekä elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. – Kansa on tiennyt aina kokemusperäisesti saunan hyödyllisyyden ja VALOKUVAAJA HANNU PAKARISEN OTTAMA KUVA SATAVUOTIAAT SAUNAT -PROJEKTISSA.

14

sauna I2I 2020


hyvinvoinnin yksi pilari” tarpeellisuuden, mutta nyt siitä on myös ajanmukaista tutkittua näyttöä, Laukkanen toteaa. Saunaan liittyvä tutkimus on Laukkasen mukaan tutkijalle sikälikin mielenkiintoista, että siinä toimitaan kulttuurin ja tieteen rajapinnassa. – Ne sopivat kuitenkin hyvin yhteen. Saunominen on suomalaisille rutiinia ja luonteva osa kulttuuria. Yleiset saunat ja yhdessä saunominen ovat nyt kovassa nousussa myönteisten tutkimustulostemme myötä. – Erityisesti muualla maailmassa on paljon mielenkiintoa suomalaiseen saunakulttuuriin ja myös sen terveysvaikutuksiin. Tutkittu tieto vahvistaa saunan asemaa terveyden edistämisen markkinoilla ja todistaa, ettei saunomisessa ole kysymys uskomushoidoista.

lääketieteellisissä lehdissä. Laukkasen tutkimusryhmän panos saunan terveysvaikutuksia koskevaan kansainväliseen tutkimukseen on viiden viime vuoden aikana ollut todella merkittävä. Professori Jari Laukkanen ja tutkija Tanjaniina Laukkanen ovat tuottaneet tutkijaryhmänsä kanssa yhteistyössä uutuuskirjan Sauna, keho & mieli (Docendo 2020), jossa saunan terveysvaikutuksista ja tuoreista tutkimustuloksista kerrotaan kansantajuisesti. – Lähes kaikilla meillä suomalaisilla on mielipide saunomisesta, mutta kirjan tieteellinen sisältö ei pohjaudu mielipiteisiin, ei edes omiimme. Aihepiirin tutkijoina katsomme olevamme saunomisen terveystiedon ylälauteilla ja halusimme tuoda saunatietoa julki helposti luettavassa muodossa, Jari Laukkanen kertoo.

Kansainvälistä ja kansantajuista tietoa

Tutkijoilla tiedon nälkää

Jari Laukkanen on Itä-Suomen yliopiston sisätautiopin professori ja KeskiSuomen keskussairaalan kardiologian erikoislääkäri. Suomen Saunaseura myönsi hänelle tämän vuoden Löylynhenkipalkinnon. Perusteluissa todetaan Jari Laukkasen muun muassa nostaneen suomalaisen saunatutkimuksen maailman huipulle. Hänen johtamansa tutkimusryhmä on julkaissut jo yli kolmekymmentä korkeatasoista tutkimusraporttia vertaisarvioiduissa

Jari Laukkasen mukaan Suomessa ja muuallakin maailmassa saunatutkimus on vielä aika suppeaa, mutta vähintään hyvässä alussa ollaan. – Eteenpäin mennään. Yksi tutkimus avaa lisää kysymyksiä ja tutkijoilla riittää aina tiedon nälkää. – Mielenkiintoista olisi esimerkiksi selvittää, miten saunominen vaikuttaa ihmisiin, jotka eivät ole koskaan ennen saunoneet. Vaikuttaako saunominen muutaman kerran viikossa heidän terveyteensä? Toisaalta voidaanko ottaa

kohderyhmäksi esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta kärsivät potilaat: voisiko saunominen olla yksi osa heidän kroonisen sairautensa elintapahoitoa? – Valitettava totuus kuitenkin on, että tutkimusta ei voida tehdä ilman rahoitusta. Pienellä panostuksella tehdyn tutkimuksen sanoma jää vähäiseksi. Tarvitaan siis rahoittajilta laajempaa tukea ja ymmärrystä. Saunotaan ja liikutaan

Jari Laukkasen työryhmän tutkimus osoitti, että jo 30 minuutin saunominen alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Saunominen voi nostaa sykettä jopa keskiraskasta liikuntaa vastaavalla tavalla. – Saunoa kannattaa, mutta ei pidä unohtaa muita terveyden ja hyvinvoinnin peruspilareita. Saunominen kuuluu samaan kokonaisuuteen kuin liikunta, hyvät ihmissuhteet, terveellinen ruoka ja lepo, Laukkanen toteaa. – On varmasti suositeltavaa käydä ensi liikkumassa ja mennä sitten saunomaan. Sauna tarjoaa hyvän vastapainon kiireiselle ja stressaavalle elämälle. – Saunassa on paljon hyviä laajempiakin vaikutuksia, jotka kaikki eivät liity pelkästään sen terveysvaikutusten tutkimukseen – se on osa meidän kulttuuriamme. ❖

Löylynhenki-palkinto

● Suomen Saunaseura myöntää vuosittain Löylynhenkipalkinnon ansiokkaasti saunan hyväksi toimineelle henkilölle tai yhteisölle. Ensimmäisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 1988. Aluksi palkinto kulki nimellä “vuoden saunoja”. Vuonna 1991 nimi vaihtui Samuli-palkinnoksi ja 2010 nimeksi vaihdettiin Löylynhenki-palkinto. Palkinnon saajaa voivat ehdottaa kaikki seuran jäsenet ja johtokunta päättää palkinnon saajan Tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan esityksen pohjalta.

Viime vuoden Löylynhenki-palkittu professori (emer.) Pentti Tuohimaa saunoo ensi kertaa Jämsän Saunakylässä omassa Rasinkankaan kummisaunassaan.

sauna I2I 2020

15


PUHDASTA TUNNELMA A

-kiukaan suuren lasiluukun takana loimuava tuli palaa puhtaammin. Keskity siis vain olennaiseen. Tunnelmalliseen saunomiseen. www.harvia.fi


SUOMEN SAUNASEURA

PERINTEITÄ VAALIEN, tulevaisuuteen katsoen

S

uomen Saunaseura ry on vuonna 1937 perustettu aatteellinen yhdistys. Saunaseura vaalii perinteisiä, kohteliaita saunomistapoja, joiden perustana on toisten saunarauhan kunnioittaminen. Seura vaalii saunakulttuuria ja pyrkii kehittämään suomalaista saunaa ja edistämään sitä koskevaa tutkimusta. Saunaseura jakaa tietoa suomalaisesta saunasta ja saunomisesta myös kansainvälisesti. Seuralla on Lauttasaaren Vaskiniemessä saunatalo, joka on tarkoitettu seuran jäsenille ja rajoitetusti heidän vierailleen viihtyisään saunomiseen sekä esittelytarkoituksiin. Saunaseura edistää suomalaista saunaa koskevaa tutkimustoimintaa, jakaa apurahoja saunakulttuurin tutkimiseen ja edistämiseen sekä kerää tietoja ja havaintoja saunoista. Johtokunta myöntää apurahoja tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan esityksestä hakemusten perusteella kaksi kertaa vuodessa. Apurahan myöntämisen ehdot löytyvät seuran kotisivuilta.

Sauna-lehden kesänumero, olkaa hyvät! Olemme jo muutaman vuoden ajan julkaisseet Sauna-lehden kakkosnumeron normaalia laajempana sekä sivumäärältään että painokseltaan. Tämän numeron painos on 8 000 kappaletta, kun se on normaalisti 4 500. Lehti on otettu hyvin vastaan eri puolilla Suomea. Lämmin kiitos kaikille paikallisille saunayhteisöille ja -toimijoille, jotka ovat vieneet kanssamme saunakulttuurin viestiä eteenpäin! Tässä numerossa esittelemme Suomen Saunaseuraa hyvinkin laajasti, jotta muutkin kuin seuran jäsenet pääsevät halutessaan tutustumaan siihen syvemmin ja uskomme tämän kiinnostavan myös jäseniä.

Suomen Saunaseura ry ● perustettu 1937 ● jäseniä noin 4 400, joista naisia noin 25 prosenttia ● Vaskiniemen saunatalo valmistui 1952, nyt kahdeksan saunaa, joista neljä savusaunaa, kaksi uloslämpiävää, yksi sähkösauna ja yksi mobiiisauna. ● ylläpitää ja edistää suomalaista saunakulttuuria ● myöntää apurahoja saunakulttuurin tutkimiseen ja edistämiseen ● on ollut vahvasti mukana ja koordinoinut Saunominen Unescoon -hanketta ● seuran edustajat osallistuvat erilaisiin sekä kotimaisiin että kansainvälisiin sauna-alan tapahtumiin ● seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Sauna-lehteä, ylläpitää sauna.fi-sivustoa sekä seuran facebook- ja instragramtilejä.

www.sauna.fi sauna I2I 2020

17


SUOMEN SAUNASEURA Teksti: Riitta Korhonen, Sauna-lehden toimitusneuvoston jäsen

Meidän yhteinen Michelin-tähtemme Saunatalo Vaskiniemessä on kutsunut saunojia jo olympiavuodesta 1952. Vanha talo huokuu historiaa, sen saunojen lauteilla on puitu sekä yksityiset että yhteiskunnalliset asiat. Itsestään eivät makoisat löylyt ja rentouttava saunomiskokemus kuitenkaan synny. Niistä pitävät huolen talossa työskentelevien ammattilaisten pieni tehoryhmä sekä iso joukko Saunaseuran vapaaehtoisia. Tässä jutussa kurkistamme vapaaehtoisista koostuvien toimikuntien työhön.

Vuoden 1952 Sauna-lehden kansi.

S

aunatalo Helsingin Vaskiniemessä, siellä se meitä odottaa. Vastapestynä ja huollettuna. Kun korona hellittää, pääsevät jäsenet taas saunomaan. Mutta koronankin aikana ovat seuran toiminnan rattaat pyörineet: on kunnostettu saunoja, hoidettu kirjanpitoa, viestitty muutoksista, edistetty hankkeita, tehty juttuja ja myyty ilmoituksia, maalattu ja puunattu. Tämä

18

sauna I2I 2020

kaikki työ vaatii vakituisen henkilökunnan ja ammattilaisten lisäksi myös ison joukon vapaaehtoisia. Saunaseuran toiminnasta ja saunatalosta huolehtiikin yli 40 vapaaehtoisen joukko. Mitä kaikkea on viime aikoina tehty ja mitä on tekeillä jäsenistön hyväksi? Ja mikä motivoi vapaaehtoisia työhön? – Minua motivoi ihmisten kanssa toimiminen sekä hieno sauna-aate, sanoo Saunaseuran puheenjohtaja


”Jäsenistön viihtyminen on kaiken toiminnan airut.” Hannu Saintula. Hän aloitti Saunaseuran johtokunnan puheenjohtajana kuluvan vuoden alusta, johtokunnassa hän on ollut vuodesta 2016. Saintula on myös Sauna-lehden toimitusneuvoston puheenjohtaja. Vuonna 1937 perustetun Saunaseuran johtokunnan tehtävä oli alkuun kansanterveydellinen; yleisen hygienia- ja terveystietouden lisääminen sekä suomalaisuusaatteen levittäminen. Painotukset ovat vuosien myötä muuttuneet, mutta edelleen yksi seuran perustehtävistä on vaalia jäsenistön terveyttä ja hyvinvointia. Rinnalle ovat nousseet sauna-aatteen sekä saunakulttuurin edistäminen ja kehittäminen. – Menneisyydessä ei voi elää, mutta sitä pitää kunnioittaa, puheenjohtaja Saintula linjaa. – Ei olisi seuraa ilman jäseniä, siksi jäsenistön kuuleminen ja heidän toiveisiinsa vastaaminen on koko toiminnan avain. Johtokunnassa on kymmenen jäsentä. Mukana ovat seuran kuuden toimikunnan puheenjohtajat sekä neljä muuta. Johtokunnan perustehtävä on pitää seuran toiminnan rattaat pyörimässä ja Saunatalo hyvässä kunnossa. Saunat ovat käytössä kuutena päivänä viikossa. Kosteat ja kuumat tilat sekä meren läheisyys pitävät saunatalon kovilla. – Ylläpitotyö on jatkuvaa, Saintula sanookin. Toinen johtokunnan perustehtävä on toimia tasapuolisesti jäsenten etujen puolesta. Seuraan kuuluu noin 4 500 jäsentä, naisia jäsenistä on 26 prosenttia. Noin kolmannes jäsenistä on aktiivisia viikoittaisia saunojia, toinen kolmannes silloin tällöin saunojia ja yksi kolmannes passiivisia saunojia, mutta seuran jäsenyydestä silti kiinnostuneita. – Saunatalo on sosiaalinen yhteisö ja sen käyttäjillä on luonnollisesti eri tarpeita ja odotuksia saunomiseen. Me johtokunnassa kuljemme kultaista keskitietä, ja yritämme luoda tasa-

Saunaseuran puheenjohtaja Hannu Saitula.

vertaiset olosuhteet kaikille. Kuuntelemme herkällä korvalla jäsenistön toiveita, mutta jokaiseen risahdukseen emme voi reagoida, Saintula sanoo. Saunaseuran brändi on puheenjohtajansa mukaan kunnossa, samoin seuran tunnettavuus. Tästä kertoo myös ihmisten halukkuus liittyä seuran jäseniksi. Tulijoita olisi enemmän kuin pystytään ottamaan. Syykin on selvä: saunojen kapasiteetti ei yksinkertaisesti kestä suurempia käyttäjämääriä. Jos uusia jäseniä otettaisiin merkittävästi, se merkitsisi rajoitteita nykytoimintoihin. – Tavoite on tarjota joka saunomisella ainutlaatuinen, nautinnollinen kokemus. Viime vuosien iso hanke on ollut saada suomalainen saunaperinne Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hanketta vetävät Museovirasto sekä lukuisat saunayhteisöt, Suomen Saunaseura yhtenä aktiivisimmista toimijoista. Hanketta on työstetty pari vuotta ja maaliviiva häämöttää tämän vuoden joulukuussa. – Odotukset ovat positiiviset, olemme hoitaneet saunabrändiämme niin hyvin. Jos pääsy listalle toteutuu,

olemme saaneet oman Michelin-tähtemme, Saintula sanoo. Michelin-tähti on himoittu hotelli- ja ravintolaopas Guide Michelinin käyttämä luokitus maailman parhaille ravintoloille. Suomessa näitä tähtiä on tällä hetkellä kuusi. Saunaseuran saunatalo on Saintulan mukaan kuitenkin jo oma kruunaamaton Michelin-helmemme. Talo on rakennettu 1952 Helsingin olympialaisiin. Tontin on aikanaan lahjoittanut Tallbergin perikunta Helsingin kaupungille. Hiljattain seura uusi kaupungin kanssa vuokrasopimuksen 30 vuodeksi. – Pitkän vuokrasopimuksen saaminen ei ollut mikään itsestäänselvyys. Tämä kertoo, että Helsingin kaupunkikin arvostaa sauna-aatteen hyväksi tehtyä työtämme, Saintula sanoo. Entä mitä on seuraavaksi johtokunnan pöydällä? – Juoksevien asioiden lisäksi vireillä on yhteistyön tiivistäminen saunaaatetta ylläpitävien eri tahojen kanssa sekä kotimaassa että kansainvälisestikin, Saintula sanoo. ”Velkaa emme voi ottaa”

– Taloustoimikunnassa tiedetään tasan tarkkaan, mitkä meidän tehtävämme ovat, taloustoimikunnan puheenjohtaja Ritva Ohmeroluoma sanoo. Näin osin jo siksikin, että toimikunnan tehtävät ovat kirjallisesti määritelty. Seitsemän hengen toimikunta koostuu talousalan ammattilaisista. – Meillä on toimikunnassa seuran tarpeiden kannalta todella hyvin talousosaamista eri alueilta. Ohmeroluoma aloitti puheenjohtajana kuluvan vuoden alusta, mutta hänellä on taustaa sekä aktiivisaunojana että johtokunnan ja taloustoimikunnan jäsenenä aiemmilta vuosilta. Taloustoimikunnan perustehtävä on huolehtia taloudenpidosta sekä auttaa johtokuntaa taloudellisissa asioissa. Se vastaa muun muassa kirjanpidosta, tilintarkastuksesta, hyvän hallintatavan sauna I2I 2020

19


SUOMEN SAUNASEURA

”Kosteus ja kuumuus sekä meren läheisyys pitävät Saunatalon kovilla.”

sekä tilinpäätöskäytäntöjen toteutumisesta. Saunaseura on aatteellinen yhdistys, jonka tavoite ei ole tuottaa voittoa. Mutta seuran on Ohmeroluoman mukaan kannettava kulunsa. – Ulkopuolisia rahoittajia ei ole ja velkaa emme tietenkään voisi ottaa. Seuran kassa kertyy jäsenmaksuista sekä kahvion myynnistä. Jäsenmaksua korotettiin tänä vuonna pitkästä aikaan. Syynä tähän on varautuminen tulevaisuuden isompiin remontteihin. Uutta taloustoimikunnan työssä on velvoite jatkuvaan budjetin seurantaan sekä mahdollisiin poikkeamiin puuttuminen. – Seuran talous on hyvässä kunnossa. Olemme pystyneet rahoittamaan remontit hyvällä talouden pidolla, Ohmeroluoma kertoo. ”Heinäkuussa päästään toivottavasti saunomaan”

Kunnossapitotoimikunnan puheenjohtaja Risto Pitkäsellä on iloista kerrottavaa. Jos korona suo, pääsevät jäsenet heinäkuussa saunomaan. – Tavoite olisi pitää pari saunaa auki heinäkuussa ja niiden lisäksi hittisuosion saanut mobiilisauna, Pitkänen kuvaa.

20

sauna I2I 2020

Kunnossapitotoimikunnan vaativa työ on pitää kruununjalokivet, saunat sekä saunatalo, kunnossa. Toimikuntaan kuuluu kuusi jäsentä. Keväällä saunatalon ollessa suljettuna siellä tehtiin töitä koko ajan. Esimerkiksi kakkossaunan lattia uusittiin sekä 1. ja 2. saunat puhdistettiin jääpuhalluksella. Tällä menetelmällä saadaan saunan paneeleille raikkaampi ilme ja pidempi käyttöikä. Iso työ on myös saunojen valaistuksen uusiminen. – Hämärä on turvallisuusriski ja valaistus tunnelmatekijä. Uudistamisessa on kummatkin otettu huomioon, Pitkänen kertoo. Sauna on miljöönä kaikille käyttäjilleen tärkeä ja siksi siitä on jokaisella myös mielipide. Jollekin saunakauha on liian pieni ja toiselle taas liian iso. – Kaikkiin huutoihin emme voi vastata, mutta hyviä ideoita otamme mielellämme vastaan. Savusaunat vaativat enemmän korjausta kuin jatkuvalämmitteiset. Savusaunoissa lauteet ja kiuaskivetkin kuluvat muita saunoja herkemmin. Iso osa korjauksista onkin jokavuotisia rutiinikorjauksia. – Koko ajan mietimme myös sitä, miltä seura ja sen myötä saunata-

lo näyttää kymmenen tai 20 vuoden kuluttua. Oleellista on, että paikat ovat hyvässä peruskunnossa ja jäsenet viihtyvät, Pitkänen sanoo. ”Vastuullisuus ympäristöstä on meidänkin velvollisuutemme”

– Kun Suomi keskustelee puunpolton ympäristöystävällisyydestä, on Saunaseurankin velvollisuus osallistua tähän, sanoo tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan eli ”TuKun” puheenjohtaja Heikki Hirvonen.

HELI BLÅFIELD/SAUNAVUORO-KIRJA

– Olemme aktiivisesti mukana tutkimassa, miten minimoimme puupoltossa syntyvän pienhiukkasten määrän. Suurelta osalta tämä ratkaisu on kiuasvalmistajien käsissä. TuKun tehtävänä on saunatutkimuksen ja -kulttuurin edistäminen. Toimikuntaan kuuluu yhdeksän jäsentä, joilla kaikilla on taustaa kulttuuri-, tiede- ja tutkimusalalta. Hirvonen on johtanut toimikuntaa vuoden 2020 alusta. Saunaseuralla on pitkät ja kunniakkaat perinteet saunomisen terveysja hyvinvointitutkimuksessa. Tämä tutkimustyö jatkuu Hirvosen mukaan yhä muun muassa apurahojen muodossa. Viime vuonna Saunaseura jakoi apurahoja 13 eri tarkoitukseen kuten


Vuodesta 1937

sauna Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 2/2020

alan tutkimuksiin, valokuvanäyttelyihin, tietokirjallisuuteen ja suomalaisen saunomisen tunnetuksi tekemiseen ulkomailla. – Sauna-aatteesta kertominen kotimaisille ja kansainvälisille vaikuttajille on osa työtämme. Saunataloon käykin tutustumassa aika ajoin ministeriöiden delegaatioita sekä kansainvälisiä vieraita. ”Saunaetiketti on kaikkien parhaaksi”

Tiina Kaskiaro johtaa puhetta viestintätoimikunnassa ja on myös seuran johtokunnan varapuheenjohtaja. Viestintätoimikunnan tehtävä on nimensä mukaisesti viestiä seuran toiminnasta. Kohderyhminä ovat ensisijaisesti jäsenet, mutta yhä tärkeämmässä roolissa ovat myös ulkopuoliset tahot, media ja kansainväliset yhteisöt. Kanavina ovat sosiaalinen media, Facebook, uutiskirje, Sauna-lehti, seuran verkkosivut ja tekstiviestit. – Ja jos mikään näistä ei tavoita, niin puhelin, Kaskiaro lisää. Viestintätoimikunnassa on kuusi jäsentä, joilla on vankkaa viestinnällistä sekä toimituksellista taustaa. – Viestintä on aina vuorovaikutusta. Jokainen jäsen on osaltaan vastuussa seuran maineesta.

Kaskiaron mukaan Lapsen viestinnässä pätee kanssa saunaan 80/20 prosentin sääntö eli 80 prosenttia on toimintaa tyytyväisiä ja loput 20 prosenttia toivovat jatkuvasti muutoksia. – Juuri nyt pohdimme, millainen on seuramme ääni. Miten haluamme itsestämme viestiä ja miten brändimme viestien myötä kehittyy. Yhteisen äänen toivoisi viestivän rentoutumisesta, terveydestä ja viihtymisestä. Statusta tai suljetun piirin elitismiä ei seuran maineeseen Kaskiaron mukaan haluta liittää. – Päinvastoin, olemme alati kehittyvä ja ulkopuolisia impulsseja tarvitseva yhteisö. Viestintätoimikunnalla on työn alla verkkosivujen freesaaminen sekä entistä tiiviimpi yhteydenpito koti- ja ulkomaisiin sidosryhmiin Viestintäryhmän kontolla on myös viestiminen yleisestä saunaetiketistä. – Yhteiset, kaikkia kunnioittavat saunatavat ovat jokaisen jäsenen etu. Korona-aikana jäsenistön informointi on ollut erityisen tärkeää. – Sauna-lehti on tärkein viestikanavamme mutta tänä keväänä on tarvittu muitakin, nopeampia kanavia.” s. 32

”Paperilehti pitää pintansa”

Saunomisoikeudet ja Vaskiniemen saunatalon vierailukäytännöt

SUOMEN SAUNASEURA FINSKA BASTUSÄLLSKAPET THE FINNISH SAUNA SOCIETY

Tästä kädessäsi olevasta Sauna-lehdestä on otettu tuplapainos normaalilehteen verrattuna. Lehteä jaetaan eri sidosryhmille; yleisiin saunoihin, muille seuroille ja sauna-alan tapahtumiin. Ylimääräinen jakelu nostaa levikin yli 8 000:een. Toimitusneuvoston puheenjohtaja Hannu Saintulan mukaan lehdellä on monta tehtävää. Se on viestintäkanava jäsenistölle, seuran käyntikortti ja väline levittää saunakulttuuria. Tavoite on tarjota lehden kautta mahdollisimman laaja näkökulma saunomiseen. Mutta lehden tehtävä on myös

Elämäniloa Saunasta

17 14

viihdyttää, kertoa kokemuksista ja ihmisistä, Saintula muistuttaa. Tutkimusten mukaan Saunalehti on onnistunut tehtävissään loistavasti. Yhdeksän lukijaa kymmenestä lukee lehden lähes kannesta kanteen. Tästä luvusta voi mikä tahansa aikakauslehti olla ylpeä. Leijonanosa, 95 prosenttia jäsenistöstä, pitää lehteä hyvänä jäsenetuna. Paperilehti pitää pintansa, jäsenet haluavat lukea fyysistä lehteä. Toimitusneuvostossa on yhdeksän jäsentä. Mukana ryhmässä on puheenjohtajansa mukaan hyvä miksi alan osaamista sekä seuran toiminnan tuntemusta. Neuvosto ideoi lehden sisältöä yhdessä lehdestä vastaavan päätoimittaja Leena-Kaisa Simolan ja AD Yrjö Klipin kanssa. Lehden neljä numeroa on teemoitettu. Tänä vuonna koko vuoden yhteinen kattoteema on Elämäniloa saunasta. ❖ Suomen Saunaseura tutuksi s. 17

Löylynhenkipalkinto kardiologi Jari Laukkaselle s. 14

● Saunaseuran johtokunnan ja kaikkien toimikuntien jäsenet nimet löydät seuran verkkosivuilta kohdasta saunaseura/johtokunta-ja-toimikunnat sekä Sauna-lehden numerosta 1/2020 sivulta 17. ● Tässä esiteltyjen toimikuntien lisäksi seurassa toimii tietojärjestelmäryhmä, joka vastaa seuran tietojärjestelmän uusinnasta ja hallinnasta. Ryhmän puheenjohtajana on Hannu Laine ja hänen tekstinsä voit lukea sivulta 13.

sauna I2I 2020

21


SUOMEN SAUNASEURA Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuva: Olli Urpela

Saunaseuran varapuheenjohtaja Tiina Kaskiaro:

Yhteisöllinen saunominen on ilo – Saunaseuran lauteilla tapaa aina erilaisia ihmisiä eikä etukäteen tiedä, minkälainen keskustelu syntyy – on niin iloa kuin syvällisempiäkin aiheita. Se on yksi yhteisöllisen saunomisen arvoista.

T

iina Kaskiaro nojaa Vaskiniemen saunatalolla nelossaunan seinään ja katsoo ikkunasta ulos merelle. – Nelonen eli Harald on toinen lempisaunoistani. Siinä yhdistyvät kaunis maisema ja leppeät löylyt. Viitonen eli Sampo on löylyltään vähän kirpsakampi, mutta tunnelma on samankaltainen, Tiina tuumii. – Ystävän kutsumana tulin ensimmäisen kerran Vaskiniemeen ja ihastuin ensilöylystä. Jo sisään astuessa saunatalon vanhanajan tunnelma siirsi ajatukset työmoodista rentoutumiseen ja viimeistään savusaunojen tuoksu vei mennessään. Hain jäseneksi heti, kun se oli mahdollista eli 2012. – Sitä ennen kuuluin siihen joukkoon, jotka pitävät Suomen Saunaseuraa vanhojen herrojen klubina. En edes ajattelut koskaan liittyväni. Mutta totuushan on ihan toinen: seuran jäsenistön keski-ikä on vähän yli 50 vuotta ja naisia on neljäsosa, Tiina toteaa. Taustalla arvokasta työtä

Tiina Kaskiaro on ollut seuran johtokunnan jäsen vuodesta 2018 ja varapuheenjohtaja vuodesta 2019. Sen lisäksi hän on viestintätoimikunnan puheenjohtaja sekä Sauna-lehden toimitusneuvoston jäsen. – Luottamustoimissa pääsee syvemmälle seuran toimintaan ja näkee, miten monipuolista ja vaativaakin se on. Rivijäsenenä ei välttämättä edes tajua, mitä kaikkea seurassa tehdään. Taustalla tehdään valtavasti työtä, jotta jäsenet saavat nauttia saunakokemuksestaan. Seuran työntekijöiden sitoutuminen on hatun noston arvoi-

22

sauna I2I 2020

– Rivijäsenenä ei edes tajunnut, miten valtavasti taustalla tehdään työtä, jotta jäsenet saavat nauttia saunakokemuksestaan, seuran varapuheenjohtaja Tiina Kaskiaro sanoo.

nen. Saunojia palvellaan niin hyvin kuin saunatalon tilat ja olosuhteet suinkin sallivat. – Seuran johtokunta pyrkii olemaan jäsentensä näköinen eli jäseniä kuunnellaan koko ajan. Viime keväänä tehdystä jäsenkyselystä saatiin paljon hyvää palautetta ja eväitä. Kyselyitä aiotaan jatkossa uusia säännöllisesti vuoden tai parin välein. – Seuran vieraskäytäntöjä on viime aikoina kiristetty jäsenten toiveiden mukaisesti. Itse toivon käyttöön otettavan vain välttämättömät rajoitukset siten, että suurin osa jäsenistöstä viihtyy saunatalollamme. Avointa klubia tai yleistä saunaa Saunaseurasta ei kuitenkaan koskaan tule. Oma mielipide ei ainut oikea

Saunaseurassa oli vuoden 2019 lopussa 4 372 jäsentä. – Tästä porukasta ei voi määritellä keskiverto-jäsentä, koska ihmiset ovat hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä – vauvasta vaariin, Tiina Kaskiaro toteaa. – Meillä kaikilla on omia toiveita ja tahtotiloja. Täytyy kuitenkin muistaa kunnioittaa kaikkia saunojia tasapuo-

lisesti ja omalla käyttäytymisellään edesauttaa kaikkien saunojien hyvää oloa. Oma ajatus ei ehkä olekaan se ainut oikea ajatus. – Saunaseuran jäsenyys on vapaaehtoista. Jos löytää koko ajan jotain naputettavaa, ei vika ehkä olekaan seurassa ja sen toiminnassa, vaan jäsen on itse väärässä paikassa. Rakentava keskustelu on aina tervetullutta ja asioihin pääsee vaikuttamaan kunnolla ottamalla osaa toimikuntien työskentelyyn. – Uusien jäsenten suosittelijoiden tulee pitää huolta siitä, että jäsenelle on heti alusta alkaen selvää, miten seurassa ja saunassa toimitaan ja miksi. Näin he pääsevät helposti mukaan ja viihtyvät hyvin meidän muiden saunojien kanssa. Viime vuonna saunojista vajaat 15 prosenttia oli jäsenten tuomia vieraita. – Isäntä on vastuussa vieraastaan ja hänenkin käyttäytymisestään saunatalolla. Saunaseura ei ole paikka keskinäisille liikeneuvotteluille, vaan lauteilla keskustellaan aiheista, joihin kaikki voivat halutessaan ottaa osaa. – Silti minun mielestäni vieraita voi ja pitääkin saada tuoda jatkossakin, kun vaan pelisäännöt on selvillä. Täydellinen rentoutus

Tiina on koulutukseltaan rakennusalan DI ja työskentelee alan ison järjestön edunvalvontatehtävissä. Vapaa-aika täyttyy saunomisen lisäksi luonnossa liikkumalla, golf-kentillä, matkustellen sekä hyvästä ruuasta ja juomasta nauttien. Saunaseuran lisäksi hän käy säännöllisesti avantosaunalla puolisonsa kanssa. – Sauna on minulle ennen kaikkea paikka viihtyä ja ladata akkuja. Saunominen rentouttaa sekä kehon että mielen. – Elämäniloa Saunasta on Saunalehden tämän vuoden hyvä teema. Sauna ja saunominen ovat ehdottomasti iloisia asioita. Pidetään ne myös sellaisina. ❖


UUTUUKSIA HK:N LIHANTAITAJILTA MAAKARIT® ARTESAANIMAKKARAT, KUN MAKU RATKAISEE


SUOMEN SAUNASEURA Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuvat: Olli Urpela

Saunaseura tarjoaa

Kahdeksan erilaista saunaa ja löylyä

Saunaseuran saunat ovat kuin seitsemän veljestä – paitsi, että kaksi niistä on siskoja, kahdeksas on kesällä ulkona ja kaikki ovat erilaisia.

24

sauna I2I 2020

S

aunatalo oli viime kevään perustellusti kiinni korona-viruksen vuoksi. Se aika hyödynnettiin muun muassa tekemällä saunoihin tarvittavat korjaukset, kunnostettiin kiukaat ja vaihdettiin kivet. Minkälaisia Saunaseuran saunat ovat? Tämän tietää lämmittäjämestarimme A-P Paavola, jos kuka. – Tunnen saunat ja kiukaat kuin omat taskuni. Kaikki ovat hyvin eriluonteisia. Refrak Oy:n valmistamiin kiukaisiin menee noin 800 kiloa peridotiitti-kiveä kiuasta kohden. Kivet vaihdetaan yleensä viiden kuukauden välein, mutta kolmonen vaatii vaihdon kuukautta aikaisemmin ja ykkösessä kivet kestävät noin vuoden.

Itse kiuas pitää uusia 4–6 vuoden välein. Tosin A-P keksi keinon, millä ne kestävät kauemmin. – Kolmisen vuotta sitten kehitettiin malli, jossa kiuaselementin taakse jokaiselle sivulle asennetaan tukipilarit. Näin rikkoutunut kivi ei pääse painamaan rakennetta kasaan. Nyt on jo saatu hyviä kokemuksia ja näyttäisi siltä, että kiuas kestäisi jopa pari vuotta nykyistä kauemmin. Lämmitys ei ole säästä kiinni

– Sää vaikuttaa paljonkin saunojen lämmitykseen. Kun katsoo olosuhteet oikein ja säätää esimerkiksi korvausilman niiden mukaan, saunat lämpiävät halutulla tavalla säällä kuin säällä. On täysin legendaa, että tuulet vaikuttavat


Saunatalon lempisaunakin on A-P Paavolalle selvä: – Juhani, kolmonen ja nelonen – ei kun omalla tavallaan kaikki. lämmityksen tasoon. Tosin nelossauna on poikkeus, koska se sijaitsee ulkokulmassa, on harva ja sen räppänät vuotavat, A-P sanoo. Hän kumoaa myös toisen harhaluulon. – Jos kivet ovat valkohehkuisia, niiden kuumuus on jo tuhansia asteita ja silloin saunakin palaisi varmasti. Valkohehkuisuuden vaikutelma syntyy, koska kivet ovat vanhoja haperoita. Viime vuonna oli Hesarissa juttu miehestä, joka saunoo joka päivä. A-P laittaa helposti paremmaksi: saunakertoja kertyy saunatalolla ja kotisaunassa yhteensä 15 kertaa viikossa. Saunatalon lempisaunakin on selvä: – Juhani, kolmonen ja nelonen – ei kun omalla tavallaan kaikki.

Aino eli Ykkönen Mietolämpöinen, noin 60-asteinen lekottelusauna. Lämpiää vain kahdella pesällisellä. Hiljainen sauna, jossa ei vihdota. Kunnossapitotoimikunnan jäsen Ilpo Koskinen ehdotti saunan puhdistamista jääpuhalluksella. Kokeilu kannatti. Tämän puhtaammaksi saunaa ei saa. Jääpuhallus on myös kohtuuhintainen saavutettuun hyötyyn nähden.

Väinö eli Kakkonen Noin 90–100-asteinen reipas löylysauna, saa vihtoa. Saunaan tehtiin täydellinen peruskorjaus eli kaikki purettiin rakenteisiin asti ja tehtiin uudelleen, lauteet entisenlaiset. Lämmitän yhtä kauan kuin kolmosta eli 4–6 pesällistä.

Louhi eli Kolmonen Kuuma savusauna, jossa voi vihtoa. Lämmityksen jälkeen noin 110–130 astetta. Itse ottaisin löylyä laittamalla 1–3 kuupallista vettä kiville ja luukku kiinni. Aloitan aamulla lämmityksen tästä ja poltan 4–6 pesällistä. Tar-

koituksena on saada joka päivä kivet punaiseksi, mutta se ei onnistu heti kivien vaihdon jälkeen. Noin viiden lämmityskerran jälkeen puna alkaa tarttua kiviin. Kiuas on kovimmalla rasituksella kuin muissa saunoissa ja kivet vaihdetaankin noin neljän kuukauden välein.

syllä 2016. Vähän samaa sarjaa kuin Nelonen ja Viitonen.

Koesauna eli sähkösauna

Keskilämmin savusauna, jossa ei vihdota. Lämpö noin 80–90 astetta. Mukavan leppoinen savusauna, jonka kruunaa panoraama-ikkunat – oikein miellyttävä.

Sisääntulon kerroksessa eli pukuhuone varattu ensisijaisesti liikuntaesteisille. Viime vuonna tehtiin täydellinen peruskorjaus. Kiukaana Sentio by Harvia 18/24 KW -kiuas. Nyt käytössä 18 KW eli potkua löytyy tarvittaessa lisääkin. Toimii edelleen koesaunana eli voidaan testata erilaisia sähkökiukaita ja muuta saunomiseen liittyvää tekniikkaa sekä apuvälineitä.

Sampo eli Viitonen

Juhani eli mobiilisauna

Keskilämmin parvisavusauna, noin 80–90 astetta. Tuntuu nelosta kuumemmalta, koska oven yläpuolelle jää lämpötasku. Saa vihtoa.

Onnistunut, parempaa saunaa ei voi olla. Talven aikana parannettiin portaat, lauteista tehtiin pystyyn nostettavat ja vaihdettiin uusi kiuas. Viime kesänä saunan lämmittäminen jäsenten tekemänä ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Ehkä tänä kesänä uudet ohjeet. ❖

Harald eli Nelonen

Ilmatar eli Kuutonen Keskilämmin parvisavusauna, noin 80–90 astetta, jossa ei vihdota. Saunatalon uusin sauna, joka valmistui syk-

sauna I2I 2020

25


SUOMEN SAUNASEURA Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuvat: Olli Urpela

Kivet vaihtuvat melkein lennossa

Lämmittäjämestari A-P Paavola ottaa tyhjässä kiukaassa kivet vastaan ja asettaa ne tarkoin paikalleen.

Näin tapahtuu vain kuvaannollisesti, sillä jopa 40 kiloa painavaa kiuaskiveä ei heitellä. Mutta tuttu ja hommansa osaava porukka vaihtaa kiuaskivet sujuvasti.

26

sauna I2I 2020

H

e ovat Saunatalolla taas: Heikki Kokkonen, Joni Lauronen, Aleksi Salenius ja Santtu Parviainen – jääkiekon ja lasten harrastusten yhdistämä porukka. – Homma lähti liikkeelle pari vuotta sitten, kun tuttavien kautta kuulimme Saunatalolla tarvittavan sopivaa porukkaa fyysiseen työhön, Heikki Kokkonen kertoo. Lämmittäjämestari A-P Paavola opasti miehet työhön. – Ensin katsomme, minne käytetyt kivet viedään. Ennen täyttöä käymme läpi, missä järjestyksessä kivet tuodaan saunaan, jotta niiden laittaminen paikalleen olisi A-P:lle mahdollisim-

man juohevaa. Porukalla vaihdetaan kerralla yhden tai kahden kiukaan kivet ja aikaa kuluu pari kolme tuntia kerrallaan. – Kun samalla porukalla tehdään, niin homma sujuu parhaiten, Heikki Kokkonen sanoo. Vuodessa Saunaseuralla kuluu noin 8 000 kiloa peridotiitti-kiveä. Pienimmät painavat kilon verran ja isommat jopa 40 kiloa. – Pienet kivet kuljetamme puhtailla saaveilla ja isommat kivi kerrallaan. Kivet kuljetetaan pihalta useamman mutkan kautta oikealle kiukaalle. Tahti on tiivis ja kantamukset raskaita, mutta työ etenee hyväntuulisesti.


Vuodessa Saunaseuralla kuluu noin 8 000 kiloa peridotiitti-kiveä. Pienimmät painavat kilon verran ja isommat jopa 40 kiloa.

Heikki Kokkonen ja Joni Lauronen tuovat uusia kiuaskiviä sisään tarkassa järjestyksessä.

– Kivien kantaminen hyvällä porukalla on aina hauskaa ja pilke silmäkulmassa sitä tekee mielellään, Heikki Kokkonen sanoo. Vanhat kivet viedään rantaviivaan, joka maisemoidaan. Tähän on Helsingin kaupungin lupa, vaikka kiuaskivethän ovat luonnontuote. ❖

Kiukaisiin asennettaan kannatinkivet arinaksi, jonka päälle ladotaan kiuaskivet.

sauna I2I 2020

27


SUOMEN SAUNASEURA Teksti: Janne Koskenniemi, toiminnanjohtaja

Seuran jäsenkysely:

JÄSENET PÄÄOSIN TYYTYVÄISIÄ, Seuran kevään projekteista yksi oli jäsenkysely, jonka tiimoilta esille nousi useita mielenkiintoisia suuntia. Oli myös hyvä kuulla suoraan jäsenistöltä sellaisia asioita, joista myös henkilökunta on samaa mieltä – ja eri mieltä.

S

aunaseuran vuoden 2020 jäsenkysely toteutettiin nettikyselynä, joka jaettiin jokaiselle jäsenelle kertomaansa sähköpostiosoitteeseen. Jäsenkyselyssä pureuduttiin Saunatalon toimintaan, Sauna-lehteen ja muuhun viestintään sekä jäsenien saunomistottumuksiin. Vastaajia kyselyyn kertyi 317. Vastaajien ikäjakauma noudatteli Saunaseuran jäsenten ikäjakaumaa:

eniten vastauksia (36 %) antoivat 56–68 -vuotta iäkseen ilmoittaneet. Vähiten vastauksia (0 %) tuli nuorisojäseniltä eli 15–21 -vuotta iäkseen ilmoittaneilta. Kyselyssä kysyttiin myös kuinka pitkään vastaajat olivat olleet Saunaseuran jäseniä. Vastaukset jakautuivat todella tasaisesti, joskin 16–20 vuotta jäsenenä olleiden määrä oli vähäisin (9 %). Muiden vastausvaihtoehtojen välillä oli maksimissaan noin 7,5 %:n heittoja siten, että eniten vastaajia oli ryhmässä 10–15 vuotta jäseninä olleet (22 %) ja vähiten 7–9 vuotta jäsenenä olleissa (14 %). Vastaajista 70 % kertoi käyvänsä saunassa miesten vuorolla ja 30 % naisten vuorolla. Saunaseuran tiedotukseen oltiin tyytyväisiä. Vastaajista 96 % koki

saavansa tarpeeksi tietoa Saunaseuran toiminnasta. Sähköisen uutiskirjeen koki tarpeelliseksi 95 %. Saunaseuraa seurattiin Twitteriä lukuunottamatta kaikissa mediakanavissa. Jäsenistön mukaan Sauna-lehti on seuran tärkein viestintäkanava ja se myös koettiin pääosin kiinnostavaksi julkaisuksi. Jäsenmaksulle saadaan vastinetta

Vastaajista 93 % koki saavansa jäsenmaksulleen vastinetta ja 51 % vastaajista olisi valmis maksamaan Saunatalon palveluiden kehittämisestä palveluiden hinnassa, 12 % käyntimaksujen muodossa ja 12 % jäsenmaksujen muodossa. Suosituin palvelu Saunatalolla on kahvio, jota vastaajista 97 % kertoi käyttävänsä.

Facebook 27 %

Suurin osa ideoista keskittyi Saunatalon laajentamiseen tai remontointiin, kävijämäärien hillintään sekä kahvion tarjonnan kehittämiseen.

Twitter 1 %

Instagram 9 %

Verkkosivut 65 %

Uutiskirje 76 %

Sauna-lehti 92.%

En missään mainituista 1 %

0%

10 %

20 % 30 % 40 %

50 % 60 % 70 % 80 %

90 % 100 %

Näin Saunaseuran asioita seurataan eri kanavissa vastaajien mukaan.

28

sauna I2I 2020


Vastaajista 93 % koki saavansa jäsenmaksulleen vastinetta.

kehitysideoitakin pulppusi Saunatalon kehityksestä kysyttäessä ideoita tuli laidasta laitaan: suurelle osalle palvelut olivat hyvät nykyisellään, kun taas toisille kaikki tuntui olevan pielessä. Suurin osa ideoista keskittyi Saunatalon laajentamiseen tai remontointiin, kävijämäärien hillintään sekä kahvion tarjonnan kehittämiseen. Suoraan Saunatalon laajentamisen kannalla oli 31 % vastaajista. Kävijämääristä kysyttäessä 43 % vastaajista oli sitä mieltä, että vieraiden määrää tulisi rajoittaa rajoittamalla vieraiden määrää yhteen. 32 % oli sitä mieltä, että vieraspäivien määrää tulisi rajoittaa. Osa vastaajista oli toki myös sitä mieltä, että vieraiden määrää ei tulisi rajoittaa. 11 % vastaajista oli sitä mieltä, että perjantain vieraskielto tulisi poistaa ja 4 % oli sitä mieltä, että vierasmäärän rajoitukset tulisi poistaa.

Jäsenmäärästä kysyttäesä 68 % piti jäsenmäärää sopivana, 24 % oli jäsenmäärän pienentämisen kannalta ja 8 % sitä mieltä, että jäsenmäärää voisi kasvattaa. Saunarauhaa ei saa rikkoa

Aika ajoin sekä johtokunta että toiminnanjohtaja saavat palautetta asiattomasta käytöksestä Saunatalolla. Vastaajista 38 % kertoikin tällaista havainneensa. Avoimissa vastauksissa kerrotut tapaukset ovat hyvin samansuuntaisia, valitettavasti. Vastausten perusteella saunarauhaa rikotaan räikeästi, toistuvasti ja samojen henkilöiden toimesta. Tämä on erittäin ikävää ja tuomittavaa. Saunatalolle ei saa muodostua kulttuuria, jossa toisilla on oikeus rikkoa

saunarauhaa muiden kärsiessä. Meille ei myöskään saa muodostua kulttuuria, jossa sillä mitä titteliä kukin käyttää on merkitystä. Edes pitkä jäsenhistoria Saunaseurassa ei oikeuta tölvimään tai rikkomaan muiden jäsenten saunarauhaa. Historian saatossa Saunaseuralle on voinut tulla kukin tahansa pesemään päivän askareet pois selästään ja rauhoittumaan arjen keskellä. Tittelit on jätetty ovelle. Jätetään jatkossakin. ● Jutussa vastausprosentit on pyöristetty lähinnä olevaan kokonaislukuun ● Kiitos kaikille vastaajille!

Vähentää, rajoittamalla vieraspäivien määrää 32 %

Jäsenmäärä on sopiva 68 %

Vähentää, rajoittamalla vieraiden saunomiskertoja 24 % Vähentää, rajoittamalla vieraiden määrää yhteen 43 % Vähentää, rajoittamalla perheenjäsenten vierailuita 4 % Lisätä, poistamalla perjantain vieraskielto 11 % Lisätä, lisäämällä perhesaunapäivien määrää 24 %

Jäsenmäärää pitäisi pienentää 24 %

Jäsenmäärää voisi kasvattaa 8%

Tätä mieltä vastaajat ovat Saunaseuran jäsenmäärästä

Lisätä, poistamalla rajoitus vieraiden määrästä 4 %

0%

10 %

20 % 30 % 40 %

50 %

Näin vastaajat halusivat vaikuttaa vierailijoiden määrään sauna I2I 2020

29


Elämäniloa Saunasta Sauna on varmasti tuonut monille elämän iloa viime keväänkin aikoina, vaikka elimme todella poikkeuksellisia aikoja.

O

tempora, o mores! Näin huudahti Cicero aikoinaan ihmetellessään ajan tapoja. Korona-virus järisytti viime keväänä koko maailman – ei nyt ihan radaltaan, vaikka joskus siltäkin jo melkein tuntui. Saunakulttuurikin muuttui: yleiset saunat, hotellien ja uimahallien saunat sekä tilaussaunat olivat kiinni. Koti- ja mökkisaunoissa löylyteltiin vain perheen kesken. Uskon, että Sauna-lehden tämän vuoden teema Elämäniloa Saunasta kävi jälleen moneen kertaan toteen tai ehkä jopa normaalia korostetummin. Kysyimme vuoden alussa Saunaseuran jäseniltä, mitä Elämäniloa Saunasta heille merkitsee. Sauna-lehdessä 1/20 julkaistiin jo osa vastaukista ja tässä on lisää.

Oi aikoja, Saunon mielelläni seurassa. Lauteilla saa hienon läheisyyden ystäviin ja vieraampiinkin, koska kenelläkään ei ole kännyköitä mukana. Saunassa ollaan oikeasti läsnä. Tiina

Oma mökkisauna. Tilan puhdistaminen, puiden hakeminen vajasta ja tulen virittely ovat mukavia puuhia, jotka enteilevät nautinnollista saunomista. Keskikesällä ehtii lämmityksen lomassa hakea vihdan aineksia ja sitoa sen odottelemaan saunan siintymistä. R itva

Mielestäni saunominen Saunaseurassa on kunnia-asia. Pitkään vieraana ja nyt jäsenenä odotan seuraavaa saunakertaa. Hyvät tavat kuuluvat jokaisen perusasioihin ja muiden kuuleminen. Sauna on pienestä asti ollut minulle tärkeä asia. Jari

Olen saunonut Pispalan yleisissä saunoissa vuodesta 1948. Aluksi käytiin vain peseytymässä ja lapsena nauttimassa Pyynikin helmeä, joka oli köyhälle lapselle mahtava elämys kerran viikossa. Nautinto oli silloin sama kuin nykylapsi/nuori saisi uuden mopoauton. Niin pienet oli ympyrät silloin, mutta oltiin paljon läheisempiä. Ilkka

Saunominen merkitsee monta asiaa; hiljentymistä arkisista asioista, pientä meditaatiota, nauttimista tuoksuista ja raukeasta kehosta, mielen ja kehon puhdistuminen, keveä ja iloinen olo, kaikki tuoksut; savun, vihdan, meren, ja kahvinkin tuoksu. Puhtaiden hiusten tuntu ja keveys. Pelokkaat askeleet avannolle, itsensä voittaminen hyiseen pulahdukseen antautumisessa. Kaikki hymyilevät ja hyväksyvät sauna-kanssa-siskot ympärillä. Todellinen retriitti, josta minulla on kunnia nauttia – joka viikko. Arvostan. Barbi

Minulle tehtiin reilut neljä vuotta sitten sydämen ohitusleikkaus. Olin sitä ennen mennyt aika heikkoon kuntoon ja jopa saunominen oli vaikeaa kävelystä puhumattakaan. Kun sitten leikkauksen jälkeen pääsin lopulta rantasaunaamme ja sen päälle uimaan ja sitten terassille katsomaan järven pintaa, ajattelin, että kyllä on mahtavaa, kun on hengissä ja saa nauttia tästä kaikesta! K ari

30

sauna I2I 2020


oi saunoja Minulle sauna on parhaimmillaan ”nautittuna” oman perheen kesken saaristossa purjehduspäivän jälkeen, oli sitten sade tai paiste, helle tai marraskuinen riite. Tähän kuuluu olennaisesti uinti meressä ja vilvoittelu rantakallioilla ulappaa katsellen. Tämä puhdistaa, rauhoittaa, tuo meitä lapsia ja vanhempia yhteen. Iloiten ja nauraen, joskus vain hiljaa istuen. A ntti

Seuralla saunominen on kuin miniloma kaiken kiireen keskellä. Ainakin omalla kohdalla saunominen nostaa huomattavasti elämänlaatua. Saunahuone hämäränä, hiljaisena ja lämpimänä tilana toimii rauhoittavana elementtinä ja auttaa laittamaan ajatukset oikeaan järjestykseen. H anna

sauna I2I 2020

31


Teksti: Lasse Viinikka, Saunaseuran kunniapuheenjohtaja

Elämäniloa Saunasta

Lapsen kanssa saunassa Suomalainen aloittaa saunomisen nuorena. Kaksitoista prosenttia meistä käy saunassa ensimmäisen elinkuukautensa aikana, 70 prosenttia ennen ensimmäistä syntymäpäivää ja miltei kaikki ennen kahden vuoden ikää. Keskimäärin ensimmäinen saunakylpy otetaan 4,5 kuukauden iässä. Suomalaiset lapset saunovat yleensä vähintään kerran viikossa ja saavat siitä mielihyvää.

32

sauna I2I 2020


Lapsen kanssa on saunottava lapsen ehdoilla. Lapsi on herkkä lämmölle.

S

aunan vaikutusta lapsiin on tutkittu melko vähän. Lasten sydänsairauksiin erikoistuneen lääkäri Eero Jokisen vuonna 1989 Turussa julkaisema väitöskirja on edelleen alan perusteos. Lapsen elimistö reagoi saunan lämpöön samalla tavoin kuin aikuisenkin elimistö, mutta herkemmin. Kymmenen minuutin saunominen 70 asteessa nosti 2–15-vuotiaiden lasten ihon lämpötilaa neljästä viiteen astetta ja elimistön sisäosien lämpötilaa puolentoista asteen verran. Sydämen rytmi lisääntyi 50 prosentilla. Pienimmillä se ei kuitenkaan nopeuttanut verenkiertoa, sillä yhdellä lyönnillä pumpatun veren määrä väheni. Myös hengityksen tiheys lisääntyi ja joillakin ylitti hapen ja hiilidioksidin kuljettamiseen tarvittavan tehon. Elimistö pyrki poistamaan lämpöä myös hengityksen avulla. Sauna vähensi kilpirauhasen toimintaa kiihdyttävän hormonin eritystä. Näin pyrittiin vähentämään elimistön omaa lämmöntuotantoa. Sama tapahtuu aikuisella vasta pitkän lämpörasituksen jälkeen. Edellä selostetut löydökset osoittavat, että lapsen elimistö joutuu äärirajoilleen aikuisten kannalta miedoissa löylyissä. Rasituksen kovuus näkyi myös lasten voinnissa: kolmannes alle viisivuotiaista valitti epämiellyttävää oloa saunan aikana ja melkein saman verran sen jälkeen. Osa 5–10-vuotiaistakin tuli huonovointiseksi ja pari jopa pyörtyi. Lapsen vähäisemmälle kyvylle kestää lämpöä on monta syytä. Lapsen ihon pinta-ala on elimistön painoon nähden suurempi kuin aikuisen, esimerkiksi kaksivuotiaalla noin kaksinkertainen. Näin ympäristön lämpö siirtyy lapsen kehoon tehokkaammin. Ilmiötä voimistaa lapsen eristävän rasvakerroksen ohuus. Lisäksi hikoilu kehittyy täyteen tehoonsa vasta murrosiässä, joten lämpö poistuu lapsen kehosta hitaammin kuin aikuisen.

Missä iässä saunaan

Minulta kysytään aina silloin tällöin, minkä ikäisenä lapsen voi viedä turvallisesti saunaan ensimmäisen kerran. Kysymykseen ei ole täsmällistä vastausta. Asia riippuu tilanteesta, sillä lapsen turvallisuuteen vaikuttaa olennaisesti hänen ja hänestä saunassa huolehtivan aikuisen välisen vuorovaikutuksen herkkyys. Lapsen voi mielestäni viedä saunaan silloin, kun mukana on aikuinen, joka pystyy varmasti aistimaan lapsen tuntemukset ja on tarvittaessa valmis reagoimaan niihin välittömästi, vaikka oma löylyttely kärsisikin. Lyhyt piipahdus löylyhuoneessa vanhemman sylissä voi olla mukavaa ja turvallista varsin pienellekin lapselle. Vähän kasvettuaan lapsi voi alemmalla lauteella istuen osallistua perheen saunahetkeen täysimääräisesti. Lasta ei saa missään olosuhteissa houkutella tai painostaa viipymään löylyissä yhtään pidempään kuin se tuntuu hänestä itsestään mukavalta. Lapsen kanssa on saunottava lapsen ehdoilla. Varo tapaturmia

Saunatapaturmat ovat kuitenkin käytännössä lapsille suurempi terveysuhka kuin liika löyly. Liukastumisten ja putoamisten lisäksi pientä saunojaa

uhkaavat etenkin kuuman veden ja kiukaan aiheuttamat palovammat. Kuuma vesi tuottaa yleensä toisen asteen palovamman. Iholle ilmaantuu punoituksen lisäksi rakkuloita ja se on kipeä ja kostea. Kaikki ihon kerrokset eivät kuitenkaan tuhoudu. Mitä kuumempaa vesi on, sitä nopeammin paha palovamma luonnollisesti syntyy. Kuusikymmenasteinen vesi aiheuttaa toisen asteen palovamman noin viidessä sekunnissa, mutta 70 asteinen jo alle sekunnissa. Kuuma saunavesi kannattaisi turvallisuussyistä jättää selvästi alle 60 asteiseksi. Jos palovamma pääsee syntymään, on toimittava ripeästi. Palanut alue tulee upottaa ensihoitona pariksikymmeneksi minuutiksi huoneenlämpöiseen veteen. Jos tämä ei ole vamman sijaintipaikan vuoksi mahdollista, viileää vettä voi valuttaa vamman päälle. Mikäli vamma-alue on suurempi kuin lapsen oma kämmen, on syytä ottaa yhteyttä päivystävään terveydenhuollon yksikköön. Varsinkin metallipintaisista kiukaista syntyy helposti pahimman eli kolmannen asteen palovamma. Silloin kaikki ihokerrokset vaurioituvat ja iho voi muuttua vaaleaksi, harmaaksi tai jopa mustaksi. Ihosta voi tällöin hävitä tunto. Jos lapsi saa kolmannen asteen palovamman, on syytä hakeutua mahdollisimman pian lääkärin hoitoon. Varotoimena kiuas tulisi suojata niin, ettei lapsi vahingossa tai uteliaisuuttaan pääse siihen koskettamaan. Kyselytutkimuksen mukaan 83 prosenttia suomalaisista lapsista on ilmoittanut nauttivansa saunomisesta. Tähän nautintoon liittyvät vaarat on helppo välttää pienellä varovaisuudella. Aikuiselle lapsen kanssa saunominen on hieno elämys. ❖ Aikaisemmin Sauna-lehdessä: Ilkka Välimäki ja Eero Jokinen: Lasten lämmönsäätely ja nestetasapaino - lapsi saunassa. Sauna (1984) 2:4–9. Lasse Viinikka: Lapsi saunassa. Sauna (1989) 2:14–16.

sauna I2I 2020

33


Teksti ja kuvat: Vesa Tompuri

Elämäniloa Saunasta

Elina Pulli ja Minna Mäkipää loivat

”Saunasankarit” Kirjailija Elina Pulli ja kuvittaja Minna Mäkipää päättivät toteuttaa idean kirjasta, jollaista oli heidän mukaansa moni kaivannut: faktaa ja fiktiota yhdistelevän ”Saunasankarit”-lastenkirjan. Idea lähti alun perin Elina Pullin havainnosta, että suomalainen saunakulttuuri on muuttunut ja myös monipuolistunut.

E

spoolainen kirjailija ja varhaiskasvatuksen asiantuntija Elina Pulli vietti muutama vuosi sitten tavallista naisten saunailtaa. Illan mittaan sukeutui keskustelu siitä, millaista on kunkin mielestä ”oikeaoppinen” tapa saunoa. – Aika pian ilmeni, että jokainen näkee saunomisen yksityiskohdat omalla tavallaan. Sellainenkin seikka kuin suihkuun meno tai menemättömyys ennen löylyä jakoi mielipiteitä. Itse ajattelin, että ilman muuta kuuluu mennä suihkuun ensiksi. Tällaisista pikku yksityiskohdista lähti liikkeelle kirjan ideointi, ja pian oli selvää, että haluan kirjoittaa saunakulttuurin moninaisuutta kuvaavan kirjan nimenomaan lapsille. Tästä taisi tulla satu, jossa samalla on lapsille suunnatun tietokirjan piirteitä, Pulli pohtii. Samalla, kun hän ryhtyi innolla ideoimaan kirjaansa pidemmälle, hän perehtyi siihen, mitä aiheesta oli aiemmin kirjoitettu. Tulos yllätti: tästä näkökulmasta hyvin vähän. Oli siis aika paikata ilmeinen aukko. Koska kirja näytti Elina Pullin mielestä jo varhaisessa ideointivaiheessa sopivan erityisesti päiväkoti-ikäisille ja pienimmille koululaisille, oli selvää, että tarvitaan kuvitus. – Olin juuri lopettelemassa edellistä kirjaani Runomatkaopas, jossa olivat mukana myös Johanna Venho, Riika Kotka ja Pirkko Ilmanen sekä kuvittaja

34

sauna I2I 2020

Minna Mäkipää. Olin ihastunut Minnan taitavaan ja herkulliseen kuvitukseen, joten tuntui luonnolliselta pyytää hänet mukaan. Tämä ratkaisu sopi myös kustantajalle, jonka kiinnostusta olin jo tällä välin ehtinyt kysyä. Kun sekä kustantaja että kuvittaja olivat innoissaan ideasta ja tulevasta kirjasta, lähtöasetelma oli kerrassaan mainio. Kukin saunoo tyylillään

Elina Pulli kertoo pohtineensa paljon suomalaisen saunakulttuurin ilmeistä muuttumista. Hän sanoo ilahtuneensa siitä, että esimerkiksi päiväkodeissa lapset ovat ruvenneet leikkimään saunaa. Leikkisaunoissa rentoudutaan, nautitaan hiljaisuudesta, pestään toisen selkää, mutta myös pidetään hauskaa ja ruiskutellaan vettä. – Sekin on vaikuttanut, että Suomi on paljon kansainvälisempi nykyään. Moni Suomessa asuva tulee kulttuurista, jossa ei saunota lainkaan tai jossa saunomistottumukset ovat hyvin erilaiset kuin täällä. Niinkin lähellä kuin Saksassa saunotaan eri lailla kuin Suomessa. Oma lukunsa on suhtautuminen alastomuuteen. Peseydyttäessä on tietysti oltava alastomana, mutta nykyään näkee esimerkiksi uimahalleissa sitäkin käytäntöä, että on ilmeisesti peseydytty jo valmiiksi ja saunassa pidetään sitten uimapukua koko ajan, Pulli sanoo. Hän kertoo saunovansa mielellään myös yleisissä saunoissa ja uimahal-

leissa, jos kohta myös mökillä järven rannassa. Minna Mäkipää puolestaan tunnustautuu painokkaasti mökkisaunan ystäväksi. Sattumaa on, että vasta parissa hankkeessa keskenään tutustuneen taiteilijakaksikon kesäpaikat sijaitsevat naapurikunnissa Päijänteen itäpuolella. Niillä kulmilla oli määrä pitää yksi kesäkuussa ilmestyvän Saunasankarit-kirjan julkistustilaisuuksista. Korona tuli kuitenkin väliin, ja niin jäi Sysmässä tähän asti vuosittain järjestetty taidetapahtuma ja sinne suunniteltu saunaleikki väliin. – Ehkä pidämme etäjulkkarit, ja elokuussahan toivon mukaan saa taas kokoontua. Mutta kirja siis joka tapauksessa ilmestyy kesäkuussa. Se ilahduttaa, ja on hieno kokemus, kun oma teksti saa niin upean kuvituksen, kun se nyt sai, Elina Pulli kehaisee kuvittajan kynänjälkeä. Minna Mäkipää kertoo saaneensa ideat kirjan kaikista kolmesta, eri kulttuureista kotoisin olevasta saunasankarista varsin pian yhteistyön käynnistyttyä. Eevi, Luca ja Isla voisivat olla kotoisin melkein mistä tahansa maasta, aivan kuten tarinan veikeä Saunasankarikin. He keskustelevat siitä, miten kuuluu saunoa ja päätyvät siihen, että kukin omalla tavallaan; ei ole yhtä ainoa oikeaa tapaa, tärkeintä on saunomisen ilo – ja turvallisuus. ❖ Saunaseura myönsi Minna Mäkipäälle avustusta kirjan kuvitukseen, katso lisää s. 11.


Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, tärkeintä on saunomisen ilo – ja turvallisuus.

Erikoistarjous Saunaseuran jäsenille

Aviador Kustannuksen julkaisema Saunasankarit-kirja yhdistää tekijöidensä Elina Pullin (kuvassa oikealla) ja Minna Mäkipään mukaan satua ja totta, leikkiä ja tosielämää.

Saunasankarit-kirjaa voi tilata verkkokauppaosoitteesta www.aviador.fi/ kauppa. Tämän lehden lukijat saavat uutuudesta 15 prosentin alennuksen 30.6.2020 asti syöttämällä tilauksen yhteyteen koodin SAUNALEHTI sauna I2I 2020

35


Teksti: Marja Lammi Kuvat: Alexander Holst

Elämäniloa Saunasta

Saunatunnelmien kuvaaja

Vaskiniemessä oravat ovat sen verran villejä, että ne ratsastavat viikatteilla.

Alexander Holst, 33, on Saunaseuran jäsen kolmannessa polvessa. Hän toivoo, että hyvään saunomiseen liittyviä käytännön taitoja annettaisiin enemmän ja uusilla tavoilla.

K

eltaisessa purjeasussa kameransa kanssa vaappuva mies saattoi säikäyttää saunaveljet viime helmikuun kovassa myrskyssä. Alexander Holstilla on lupa kuvata Saunaseuralla miesten vuorolla. Hän kuvaa intohimoisesti Vaskiniemen maisemia, miljöötä ja tunnelmia erilaisissa sää- ja valaistusolosuhteissa joskus myös vuorojen ulkopuolella.

36

sauna I2I 2020

Alexander Holst saunoo todella innokkaasti ja osallistuu aktiivisesti seuran toimintaan osallistumalla vuosikokouksiin, joissa myös ottaa osaa keskusteluihin. Kuva: Olli Urpela.

– Täysikuussa on aivan oma tunnelmansa ja saunan vieressä vanha kelopuu tarjoaa yhä uusia esteettisiä näkökulmia. Viimeksi kuvasin puun luomaa heijastusta ikkunaan käytävällä, joka vie kohti kolmossaunaa. Hieno tunnelma tulee myös hetkestä, kun ollaan menossa veteen ja räntää tulee vaakasuoraan, hän kertoo. Kuvaajaa ei tarvitse säikähtää, sillä Holst ei kuvaa ihmisiä, jollei joku aivan erikseen sitä pyydä. Hän on myös vilustuttanut itsensä jäätyään joskus ulos kuvaamaan tunnelmia liian pitkäksi aikaa. – Muutamia omakuvia olen ottanut säällisesti esimerkiksi avannon reunalla. Henkilökuvaus tuntuu turvallisemmalta kun kuvaa vain itseään.


toivoo löylyä koko rahalla

Pidän maisemakuvista, joissa etualalla on jotakin: kasvi, esine, mikä milloinkin.

Takkahuoneessa kroonikkojen kesken

Alexander Holst on oikeustieteen opiskelija ja saunaseuralainen kolmannessa polvessa. Hänen isänisänsä Arendt Holst oli jäsen 1960-luvulla, 1990-luvulla hänen äitinsä Helena Holst liittyi seuraan kuten myös isä Peter Holst. Alexander kävi saunomassa isänsä mukana ja liittyi jäseneksi 2007. – Saatan lämmetä asioille hitaasti, mutta sitten voin innostua valtavasti. Itse en enää muutaman jäsenvuoden jälkeen osannut pukea sanoiksi elämyksen kokonaisvaltaisuutta. Vieraana ollut kaverini selitti sitten illanistujaisissa muille, miten miljöökin on niin hieno. Opiskelijamaailmassa 20 euron saunamaksu koettiin kalliik-

Mikään ei voita kulkua kolmossaunasta veteen ja taas takaisin, monta kertaa.

si, mutta kukaan vieraaksi tullut ei ole pettynyt. Nykyisin saan aikalailla suosituspyyntöjä jäseneksi. Vuosikortti muutti viime vuonna Holstin saunaharrastusta yhä vakavampaan suuntaan. Aiemmin hän ei viitsinyt lähteä ellei aikaa ollut vähintään 2–3 tuntia. Silloin hän vietti enemmän aikaa löylyjen puolella maksimoiden ruumiillisen ja sielullisen rentoutuksen. Sosiaalinen puoli jäi hitusen vähemmälle. Nyt hän saattaa päättää saunaan menemisestä metrossa ja voi hengailla aiempaa enemmän takkahuoneessa muiden ”kroonikoiden” kanssa. Hän pyrkii käymään saunassa neljästi viikossa. Vaikka politiikkaa ja työasioita ei sauna I2I 2020

37


Elämäniloa Saunasta

Saunojat ja henkilökunta ovat lähteneet kotiin. Jäljellä on vain kuvaaja. Kohta laiturilla oleskelee vain vesihiisiä ja saunatonttuja.

Laiturikuva erityisen upeasta illasta.

saunassa saa puhua, fyysisen ja henkisen rentoutuksen ohella hoituvat myös sosiaalinen puoli ja huumori. – Minulle on langennut saunaveljien keskuudessa jonkinlainen päivystävän stand up -koomikon rooli saunajuristina. Minua on kutsuttu myös professoriksi ja feikkihipsteriksi, mikä johtunee filmikameran näköisestä digikamerastani. Löyly ulos koko rahalla

Vaskiniemen saunat ovat Holstille ehdoton ykköspaikka. Muita mieluisia saunoja ovat lapsuudenkodin puusauna Helsingin Käpylässä ja suvun isokiukainen mökkisauna Houtskarissa, kaukana ulkosaaristossa. Purjehduskaudella hän nauttii myös saarissa sijaitsevista itsepalvelusaunoista, joita venekunnat voivat lämmittää. Isänsä mukana hän on

38

sauna I2I 2020

käynyt kylpemässä myös banjoissa Venäjällä. Saunaseura asettaa hänen mielessään riman kuitenkin absurdin korkealle. Mikään ei voita kulkua kolmossaunasta veteen ja taas takaisin, monta kertaa. – Käyn melkein kaksi kierrosta samassa ajassa kuin muut käyvät yhden. Eräs saunaveli nimesi minut jo kauan sitten sprintteriksi. Aktiivisena jäsenenä hän tuo vuosikokouksissa esiin mielellään käytännöllisiä asioita. Viimeksi hän kysyi löylyn heiton ohjeistuksen tarpeesta huomattuaan, että monella löylyyn tulijalla on heiton jälkeen kova kiire lauteille. – Ylipäänsä oikea ajoitus on löylylle tärkeää. Jos kiukaan kansi suljetaan liian aikaisin, löylyn tulokin loppuu. Toivoisin, että löylyn annettaisiin

tulla ulos koko rahalla kunnes sihinä loppuu. Holstin mielestä kiireinen nykyihminen tarvitsee saunomisesta uudentyyppistä tietoa ja opastusta. Luottamukseen perustuva toiminta on seurassa hieno arvo, mutta saunomistaitoja, kuten eri kiukaiden ominaisuuksia, ei välttämättä tunneta. – Eihän niitä voi tietää, jos uusia jäseniä ei vanhan liiton puolelta riittävästi neuvota. Minusta saunojille voisi jakaa nykyistä enemmän käytännön ohjeita. Holstia surettaa, jos hän kuulee puhuttavan Saunaseurasta elitistisenä herraklubina. Maine on ehkä sama mutta tilanne on selkeästi muuttunut. Toki nostalgikkojakin löytyy. – Minulle Saunaseura on paratiisi, henkireikä ja terapia, jossa saan akuutin saunaperäisen autuusreaktion. ❖Teksti: Marja Lammi Kuvat: Sauna from Finland

Suomalainen saunaelämys

40

sauna I2I 2020


on puhdas ja turvallinen Saunomisen terveysvaikutukset ja merkitys suomalaisten onnellisuudelle kiinnostavat maailmalla nyt enemmän kuin koskaan. Sauna from Finlandilla on siitä paljon kerrottavaa.

S

uomalainen saunaelämys jää mieleen nautintona kaikkien aistien kautta. Jotta ymmärtäisi, mistä oikein on kysymys, se on itse koettava. Kun yksityiskohdat ovat hallussa, suomalaisten vanha mindfullness-metodi hoitaa niin ruumista kuin sieluakin. – Ulkomailta tulee meille juuri nyt paljon yhteydenottoja, joissa kysytään, missä voisi saunoa hyvin. Saunomisen tutkitut terveys- ja hyvinvointivaikutukset ja suomalaisten sijoittuminen yhä uudelleen kärkeen onnellisuustutkimuksessa herättävät kiinnostusta. Tutkimuksessa mukana olevassa Happiness Research Institute Kööpenhaminassa onkin avattu keskustelu siitä, voisiko selvittää lisää siitä, olisiko saunominen yksi tekijä suomalaisten onnen kokemuksessa, kertoo Sauna from Finlandin ry:n toiminnanjohtaja Carita Harju. Harju itse uskoo vahvasti, että saunominen kuuluu suomalaisten onnellisuustekijöihin. Etenkin tänä vuonna hänen pihasaunansa on jo maaliskuusta asti lämminnyt joka päivä. Kokonaisuutta edistämässä

Sauna from Finland lähti liikkeelle maakunnallisena kehityshankkeena ja on vuosien mittaan kasvanut valtakunnalliseksi toimijaksi. Se on asiantuntijaverkostona kymmenen vuoden ajan markkinoinut ja kasvattanut niin kotimaassa kuin ulkomaillakin tietoisuutta suomalaisesta saunaelämyksestä. Verkostossa on mukana jo parisataa sauna-alan yritystä ja asiantuntijaa. Markkinointityössään Sauna from Finland ei ota kantaa yksittäisiin

– Kymmenen vuoden työn jälkeen tavoitteenamme onkin, että Sauna from Finland on maailman paras saunaelämyksen asiantuntijaverkosto, hallituksen puheenjohtaja Pekka Krook ja toiminnanjohtaja Carita Harju sanovat.

tuotteisiin, vaan edistää suomalaisen saunan elämyskokonaisuutta, josta on hyötyä laajemmin. Myös Suomen Saunaseura ja Sauna from Finland ovat toistensa jäseniä. Merkittävin yhteistyö Saunaseuran kanssa on ollut hakemus suomalaisen saunomisen kirjaamiseksi Unescokulttuuriperintöön. – Kymmenen vuoden työn jälkeen tavoitteenamme onkin, että Sauna from Finland on maailman paras saunaelämyksen asiantuntijaverkosto. Vauhditamme sauna-alan yritysten liiketoimintaa ja luomme maailman parhaita saunaelämyksiä, sanoo idean alkuperäinen äiti ja toiminnanjohtaja Carita Harju ylpeänä. Lähtökohtana on ollut oivallus siitä, että saunomiseen liittyviä palveluita ja tuotteita on vaikea markkinoida erillisinä. Kiuasta tai saunatekstiiliä ei voi

ostaa, jos ei tiedä mitä niillä tehdään eikä ole edes sitä saunaa. Myös käsitys saunasta ja saunomisen tarkoituksesta on maailmalla ollut kirjava. Sertifioitu saunaelämys

Jotta suomalaisen saunaelämyksen markkinointia voitaisiin suunnitella ja kehittää, täytyi ensin määritellä, mikä on suomalainen sauna. Määrittelytyössä saunomisen perusarvoiksi erottautuivat puhtaus ja turvallisuus. Kun ryhdyttiin tutkimaan saunoja käytännössä, huomattiin harmillisesti, etteivät perusarvot toteudu saunoissa yleisesti Suomessakaan. – Saunojen huono kunto yllätti. Saunat eivät myöskään olleet erityisemmin viihtyisiä, Carita Harju kertoo. Selvitystyön edetessä heräsi ajatus sertifioinnista, jota voisi tehdä saunoihin missä päin maailmaa sauna I2I 2020

41


tahansa. Sauna from Finland ryhtyi rakentamaan myös saunaelämyksen laatukäsikirjaa ja etsimään ensimmäisiä esimerkkikohteita. Sertifioidulle saunaelämykselle koottiin yli sata kriteeriä eri olosuhteisiin kaupunkisaunoista luontokohteisiin. Sertifioinnin kohteiksi valikoituivat aluksi hotellien saunat, koska niissä matkailija tutustuu usein ensimmäistä kertaa suomalaiseen saunaan. Kumppaniksi löytyi erottautumistekijää markkinoinnissaan etsivä Original Sokos Hotel -ketju, jonka kaikki asiakassaunat ja huonesaunat käyvät parhaillaan läpi sertifiointia ja useat ovat sen jo saaneetkin. Myös Lapland Hotels Helsingissä ja Tampereella on saanut laatusertifikaatin saunaelämyksilleen. Ensimmäinen ulkomaille myönnetty sertifikaatti meni taiwanilaiselle luksuskuntokeskus Seth Ascetille vuonna 2018. Opastusta saunomiseen

Ensimmäiset yritykset saivat sertifikaatin viisi vuotta sitten ja nyt sertifioituja saunaelämyksiä saa jo 35 hotellista ja yli 20 matkailupalvelusta. Sauna from Finland on julkaissut juuri uudistetun Aidon suomalaisen saunaelämyksen laatukäsikirjan, joka on opas saunaelämysten kehittämiseen ja asiakaskokemusten parantamiseen kaikissa saunapalvelukohteissa Suomessa ja maailmalla. Nettisivuillaan yhdistys opastaa myös kuluttajia kotisaunan turvallisuuden, toimivuuden ja viihtyisyyden parantamisessa. – Yhteinen ydin perustuu arvoille, jotka ovat puhtaus ja turvallisuus.

42

sauna I2I 2020

Saunaelämys on kokonaisuus, jota voidaan konseptoida vaikka kauneuden, rentoutumisen ja virkistymisen ympärille, Sauna from Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Krook kertoo. Yhtä tärkeää kuin saunaelämys itsessään on siihen johdattava opastus. Hotelleissa käytetään muun muassa testiyöpyjiä ohjaamaan saunoja kuntoon. My first sauna experience -kirjanen auttaa ensikertalaisia. – Ohjeet on oltava saatavilla kaikilla yleisillä kielillä. Lisäksi kuvat ja symbolit auttavat vierasta ensimmäisessä saunakokemuksessa, Krook sanoo. Kasvavaa liiketoimintaa

Sauna-alan liikevaihtoa on mahdoton arvioida, koska se ulottuu laajasti eri toiminta-alueille. Innolinkin vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan Suomessa alan liikevaihto rakennustoiminnasta matkailuun olisi noin miljardi euroa. Pekka Krookin mukaan sauna-alan toimijoilla on ollut tasaista kasvua, kun vanhoja saunoja uusitaan entistä paremmiksi. Elämyshakuisuudesta kertoo esimerkiksi poreammeiden kasvava myynti ja oleskelutilojen valaistukseen panostaminen. Suomalainen saunaelämys leviää maailmalle pääasiassa kansainvälisen median kautta. Toimittajia kutsutaan Suomeen tutustumaan saunomiseen ja saunaelämys on ollut median saatavilla niin Finlandia-talolla valtiojohtajien tapaamisessa kuin Slush-tapahtumassakin, jossa it-väki otti tuntumaa löylykauhaan.

Sauna from Finlandin mukaan suomalainen sauna tavoitti vuonna 2019 yli 500 miljoonan ihmisen kansainvälisen mediayleisön artikkeleilla ja uutisilla suomalaisen saunan eri osa-alueista. Etenkin viime syksy oli loistavaa aikaa suomalaiselle saunomiselle. Tampereelle World Sauna Forumin aikaan kutsuttu mediaväki pääsi kokemaan itse autenttista suomalaista saunomista ja matka johti valtavaan medianäkyvyyteen erityisesti Japanissa, Kiinassa, Saksassa, Venäjällä ja Ranskassa. Vuosittain järjestettävään World Sauna Forumiin kutsutaan keskitetysti alan yrityksiä, jälleenmyyjiä ja mediaa. Ulkomailla suomalaisen saunomisen terveys- ja hyvinvointivaikutukset kiinnostivat kauneusalan messuilla Pariisissa. Ensi syksynä Interbad 2020 messuilla Saksassa Sauna from Finland on pääyhteistyökumppani, tosin korona-viruksen vaikutuksesta messujen järjestämiseen ei vielä tiedetä. – Olemme tehneet merkittävän yhteistyösopimuksen, joka sisältää muun muassa noin 200 neliön suomalaisen saunaloungen ja erilaisia puheenvuoroja, eli suomalainen sauna on esillä näyttävämmin kuin koskaan, Carita Harju toteaa. Myös Suomen lähetystöt ovat tärkeitä saunomisen esilletuojia, vaikkakin lähetystöjen saunarakennuksiin eri maissa ei kovinkaan paljon pääse vaikuttamaan. Harjun mukaan lähetystöt ovat olleet otettuja ja onnellisia kun he saavat käyttöönsä valmista materiaalia. ❖


Sauna from Finland ● monialainen suomalaisen saunan ympärillä toimiva yritysverkosto ● perustettu 2010 ● mukana 200 yritystä: sauna- ja kiuasvalmistajia, saunatuotteita ja -palveluita tarjoavia yrityksiä, majoitus- ja ohjelmapalveluyrittäjiä, liiketoiminnan kehittämiseen, hyvinvointiin ja muotoiluun erikoistuneita toimijoita sekä yhdistyksiä ● edistää ja tukee saunaan liittyvien toimialojen palveluiden ja innovaatioiden kehittämistä ● luo edellytyksiä suomalaisen saunakulttuurin ja -osaamisen hyödyntämiselle yritysten ja yhteisöjen toiminnassa ● edistää ja tukee yritystoiminnan syntymistä ja työllisyyden edistämistä Suomessa sekä yritysten kotimaisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kehittämistä ja yhteisiä etuja ● edistää jäsentensä brändiä alalla toimivina ammattitaitoisina ja innovatiivisina yrityksinä ● hyödyntää Sauna from Finland -brändiä ja tuotemerkkiä Suomen maakuvatyössä ja muussa kansainvälisessä viestinnässä ● www.saunafromfinland.fi

sauna I2I 2020

43


Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuvat: Saija Silén ja Suomen Saunakulttuuri ry

Saunakylän neljäs kesä käynnistyy Jämsässä

Kerttula, Kursula ja Kähkönen lämpimiksi

Jämsän Saunakylässä avautuu tänä vuonna kolme saunaa lisää, jolloin on saunottavissa yhteensä kuusi saunaa. Vielä 18 saunaa odottaa vuoroaan eli töitä kylässä kyllä riittää. Tukea ja apulaisia kaivataankin.

Talkooväki on taas talven aikana ahertanut Saunakylässä ja tänä kesänä kunnostettuja saunoja saadaan käyttöön kolme lisää. Korona-virus tahdittaa Saunakylänkin kesää, mutta Suomen Saunakulttuuri ry:ssä ei lannistuta – päinvastoin.

44

sauna I2I 2020

S

uomen Saunakulttuuri ry teki uskomattoman kulttuuriteon pelastamalla Muurameen aikoinaan kerätyt, heitteille jätetyt vanhat savusaunat uuteen paikkaan Jämsän Juokslahteen. Jämsän Saunakylässä on 24 historiallista savusaunaa, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Ensimmäiset löylyt luotiin kesällä 2017. Saunoista kuusi on nyt kunnostettu käyttöä varten. Suomen Saunakulttuurin tavoitteena on säilyttää ja ylläpitää perinteistä suomalaista saunakulttuuria. Se on yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii pitkälti talkoovoimin ja erilaisten tukien varassa. – Nyt olemme kokoamassa taloudellisia resursseja kaikkien loppujen saunojen siirtoon asemapiirustuksen mukaisille paikoilleen. Näin Saunakylä saisi oikean muotonsa, mutta siihen

tarvitaan noin 13 000 euron rahoitus, yhdistyksen puheenjohtaja Saija Silén kertoo. Saunakylän asemapiirustuksen on laatinut japanilainen, Suomeen asettunut ja jo vuosia Saunakylän suunnittelun tukena toiminut arkkitehti Yoshimasa Yamada. – Kun saunat ovat paikallaan, voidaan jatkaa yksittäisten ja suurempitöisten saunojen kunnostusta. Löylyt parisuhdesaunassa?

Lehden painoon mennessä ei ollut vielä tietoa tämän kesän saunatapahtumista. Saunakylässäkin eletään tilanteen mukaan, mutta Saija Silén on toiveikas. – Jos voimme pitää taas lauantaisin yleisiä saunavuoroja, saamme kolme ”uutta” eli kunnostettua saunaa käyttöön. Iki-ihana, punaposkinen Kert-


Pieni, punainen Kerttula on yksi tämän kesän ”uusista” saunoista. Sen on alun perin rakentanut Klaus Kerttula 1900-luvun alussa Kempeleessä.

Valliuksen savusauna on rakennettu alun perin Kaavin pitäjään ja avattiin Jämsässä saunottavaksi viime vuonna.

tulan sauna on niin pieni, että se on jo saanut lisänimekseen parisuhdesaunan. Sen lisäksi otetaan käyttöön Kursula ja Kähkönen, Saija Silén kertoo. – Seuraavaksi haetaan rakennusluvat Metsä-Sotasaunalle sekä Siparilalle. Metsä-Sotasauna on rintamalle tehdyn mallin mukaan alkujaan Muuramen Saunakylään reserviläisten rakentama sauna. Siparila on maakuoppasauna ja Suomen Saunaseuran kummisauna. Saunaseuran toinen kummisauna, Korpilahti, voidaan kunnostaa vasta, kun se on lopullisella paikallaan eli ehkä ensi vuonna. Auttavia käsiä ja varoja tarvitaan

Saunakylän rakentamisessa on mukana vapaaehtoinen ydinporukka, joka ei tehtyjä tuntejaan laske. – Onneksi olemme saaneet avuksemme muutaman kuntouttavassa

työtoiminnassa olevan miehen sekä yhden Jämsän kaupungin työllistämishankkeen myötä tulevan työntekijän. Tämä porukka on muodostunut kultaakin kalliimmaksi avuksi Saunakylälle, jossa talkootyöllä on rajalliset voimavarat. – Saunojen kunnostajista on muodostunut Saunakylään lämmöllä suhtautuvia apulaisia ja jopa innostuneita saunan sanoman levittäjiä, jotka usein kertovat ulkomaisille kävijöille Saunakylän saunojen historiasta ja suomalaisesta savusaunasta varsin sujuvasti. Osalta löytyy kielitaitoakin ja muut ovat pärjänneet ilman sitäkin, Saija Silén kiittelee. Viime vuonna päättyi Saunakylän EU-hanke, joka oli myönnetty maaseudun kehittämisrahasta paikallisen toimintaryhmän VESURIn kautta. Sen avulla saatiin hankittua Saunakylään

sähköliittymä, kaivot sekä saunaveden hankintaan että pesupaikoille ja kompostoivat WC:t. – Tänä kesänä tavoitteena on kehittää pesupaikkoja ja ottaa niiltä jätevesi haltuun. Se vaatii merkittävää investointia. HimosLomat on sponsoroinut Saunakylään pienen rantalaavun, jossa voi vaikka paistaa makkaraa. – Saamme Saunakylään myös omat Säilyke Herttuan valmistamat makkarat, Saija Silén riemuitsee. – Jos emme voi juhannuksena saunoa, niin täältä voi tulla ostamaan aivan uskomattoman hyvää makkaraa. Myynnin tuotto menee kokonaisuudessaan Saunakylän kunnostamiseen. Juhannusjuomaksi on myynnissä jämsäläistä saunasimaa Porkkalan tilalta.

sauna I2I 2020

45


Saunakylälle omat laatumakkarat Mikko Somiska oli viime kesänä grillaamassa makkaraa Saunakylän tapahtumassa ja se oli menoa: Säilyke Herttualle hankittiin oma kummisauna heti ja nyt tulee Saunakylälle omat makkarat. – Laatu on Virpiön löylyn tasoa, Somiska sanoo.

U

Tarjolla on Virpiön sinihomejuusto-, Palojärven juustochorizo- ja Korsun lihaisa Lapin Rilli. – Virpiö korkeine lauteineen on Saunakylän ehdoton kuningatar. Palojärvi on Säilyke Herttuan kummisauna, joten se oli luonnollinen valinta juustochorizon etikettiin, joka sattuu olemaan oma lempimakkarani. Maut ovat jo aiemmin kehiteltyjä ja hyvin pidettyjä, joten ne olivat helppo ja varma valinta myös Saunakylälle, Mikko Somiska sanoo.

uraisilla toimiva Säilyke Herttua on vuonna 1996 perustettu lihatuotteiden valmistaja, joka Saatavilla vain valmistaa täyslihasäilykkeiden ohella Saunakylästä myös makkaroita ja palvia. Toimitusjohtaja Mikko Somiska on innokas Makkarat valmistetaan Herttualla saunamies ja vierailu Saunakylään oli pitkälti käsityönä täysin kotimaisista ”rakkautta ensi silmäyksellä”. raaka-aineista. Herttuan makkarat – Ihastuin suuresta saunavaliovat saaneet makunsa ja laatunsa puokoimasta ja siitä, lesta todella hyvää millaisella innolla ja palautetta. sydämellä saunoja – Laatu ja hinta siellä kunnostettiin kulkevat käsikädessä, joten ihan eri ja kuinka niihin hintaluokassahan suhtauduttiin, Mikko Somiska sanoo. nämä ovat kuin – Savusaunojen halvimmat kaupasta löytyvät grillilempeissä löylyissä tuli mieleen, makkarat. Mutta miten voin itse olla Saunakylän makkaroissa on myös mukana tällaisen lihaa jopa seitsemän arvokkaan kulttuuriperintökohkertaa enemmän teen auttamisessa. kuin halvimmissa lap in rill i Ajattelin myös, että kilpailevissa tuotteissa. Aurajuustomahtavien löylyjen makkaraan menee jälkeen täytyy myös aurajuustoa samalla saunamakkaran rahalla, mitä halolla samalla tasolla, vaikka niiden vimmat makkarat tekeminen ei ihan maksavat kaupasKI-SUOMESTA ES K Ä Ä HERTTUA- HYV sa. Mutta eihän helppoa olisikaan. noin arvokkaaseen Sinihometta ja Säilyke Herttua valmistanut Sau400Gon4KPL paikkaan voi mitä juustochorizoa nakylälle kolme omaa laadukasta tahansa laittaakaan makkaraa: Virpiön sinihomejuusto-, Säilyke Herttua ja myyntiin. Palojärven juustos chorizo- ja Korsun lihaisa Lapin Rilli. Niitä on saatavilla Suomen SaunaMakkaroita voi kulttuuri ry sopivat vain Saunakylästä. nauttia Saunakylässä ja ostaa mukeskenään nopeasti yhteistyöstä. kaankin, mistään Säilyke Herttua otti Palojärven kummuualta ei niitä saakaan. misaunakseen ja ryhtyi kehittämään – Itse asiassa toivomme, että tietoisuus Saunakylästä jopa leviäisi makSaunakylälle omia makkaroita tavoitteena saada makkarat myyntiin tämän karoiden mukana. ❖ kesän alussa.

Saunakylä

LAKTOOSITON GLUTEENITON

LIHAPITOISUUS 80% | VOIMAKASSUOLAINEN

Viimeinen käyttöpäivä käyttöpäivä // Sista Sista förbrukningsdag förbrukningsdag Viimeinen

46

sauna I2I 2020

RAVINTOSISÄLTÖ / NÄRINGSVÄRDE 100 g / 1 kpl / st

Energia / Energi .......................................................................................... 1011 kJ / 242 kcal Rasva / Fett .................................................................................................................... 25,1 g josta tyydyttynyttä rasvaa / .......................................................................................... 12,5 g varav mättat fett Hiilihydraatit / Kolhydrater ................................................................................................ 0,2 g josta sokereita / varav socker ........................................................................................ 0,1 g Proteiini / Protein ............................................................................................................ 12,7 g Suola / Salt ....................................................................................................................... 1,8 g Laktoosia / Laktos ............................................................................................................... 0 g Gluteenia / Gluten ............................................................................................................... 0 g Ruokamakkara ainesosat: Sianliha, Vesi, Suola 1,8%, Mausteet (Mustapippuri, Maustepippuri, Valkopippuri, Kumina, Inkivääri, Muskottipähkinä), Stabilointiaine E450, Hapettumisenestoaine E300, Säilöntäaine E250. Kuori on syötävää. Matkorv ingredienser: Griskött, Vatten, Salt 1,8%, Kryddor (Svartpeppar, Kryddpeppar, Vitpeppar, Kummin, Ingefära, Muskot), Stabiliseringsämne E450, Antioxidationmedel E300, Konserveringsmedel E250. Skalet är ätliga. Säilyke Herttua Oy | Hallitie 3, 41230 Uurainen | Säilytettävä alle +6 asteessa

07

PE-PA

FINLAN D 3561 EY

Tee kulttuuriteko tukemalla Saunakylää! ● Saunakylän hankkeen eteneminen vaatii kummien panoksen lisäksi vielä suoraa rahallista tukea. Kaikki apu on tarpeen eli summa voi olla mikä tahansa. Yli 2 000 euroa lahjoittaneen yrityksen tai henkilön nimi tulee aikanaan esille Saunakylän lahjoittajien ja kummien joukkoon. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostilla suomen. saunakulttuuri@gmail.com.

Kiitos.

Jämsän Saunakylä ● rakentamisesta ja toiminnasta vastaa Suomen Saunakulttuuri ry ● 24 savusaunaa, vanhimmat 1700-luvulta ja nuorimmat 1940-luvulta ● nyt saunottavissa kuusi saunaa: Virpiö, Vallius, Rasinkangas, Kerttula, Kähkönen ja Kursula ● yleiset saunavuorot kesälauantaisin, saunamaksu aikuisilta 5 €, lapset ilmaiseksi ● saunoja voi varata myös yksityiskäyttöön ● alueella voi kulkea vapaasti, opastettavia kierroksia tilauksesta ● osoite Pataniemi 420, 42100 Jämsä ● ajantasaista tietoa saunaajoista, teematapahtumista, talkoista ja palveluista Facebook-sivuilta sekä Instagramista @Saunakyla


Se sähköauto, josta kaikki puhuvat. Koe nyt Porsche Centereissä. Uusi Taycan.

Porsche Center Espoo Piispantilantie 4 02240 Espoo P. 010 53 32 911

Koeajettavissa uudessa Porsche Center Espoossa ja Porsche Center Helsingissä. Taycan-malliston hinnat alkaen: 114 652,93 € (Taycan 4S) Sähkönkulutus yhdistetty 24,6 kWh/100 km; CO2-päästöt yhdistetty 0 g/km. Lue lisää: porsche.fi

Porsche Center Helsinki Hernepellontie 19-23 00710 Helsinki P. (09) 43 91 140


Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuvat: Hannu Pakarinen

Satavuotiaita saunoja kuvattu 30

Arvokasta aineistoa TALTEEN

Satavuotiaiden, yhä käytössä olevien saunojen kuvaaminen jatkuu edelleen. – Savusaunojen dokumentoinnilla tulee olemaan kulttuurihistoriallista ja tutkimuksellista arvoa tulevaisuudessa, sanoo valokuvaaja Hannu Pakarinen.

48

sauna I2I 2020


Sekä kuvaajalla ja kuvattavalla on sama intohimon kohde: saunominen ja saunat.

Peter Båsk lämmittää Stundarsin käsityöläiskylän ”rökbastua”. Savusauna on rakennettu 1800-luvun alussa. Saunominen ei ollut kovinkaan tavallista ruotsinkielisillä seuduilla vielä 1800-luvun lopullakaan.

sauna I2I 2020

49


Taivassalossa sijaitseva savusauna on kauppakirjan mukaan rakennettu 1907. Perimätiedon mukaan käytetty kahden talon yhteisenä saunana, ainakin 1970-luvulla, jolloin tilalla oli jo kaksi asuinrakennusta. Käytetty myös synnytyksiin ja saunakamarissa on asuttu. Peilistä kuvastuu saunan omistajan Petri Heikolan kasvot.

S

uomen Saunaseura aloitti vuonna 2017 kampanjan, jossa etsittiin juhlavuoden kunniaksi maan koko itsenäisyyden ajan käytössä olleita saunoja. Tavoitteena oli löytää sata saunaa, mutta niitä löytyikin yli odotusten eli tähän mennessä noin 250 eri puolilta Suomea. Valokuvaaja, Saunaseuran jäsen Hannu Pakarinen aloitti seuran johtokunnan toimeksiannosta saunojen kuvaamisen seuraavana vuonna. Nyt saunoja on kuvattu 30 eri puolilla Suomen ja eri vuodenaikoina Saunominen kuin puhdistava riitti

Edellisessä valokuvaproduktiossaan ”101 suomalaista muotokuvaa” Hannu Pakarinen kiersi Suomea kuvaten 101 muotokuvaa eri ikäisistä suomalaisista. – Saunojen kuvaaminen on ikään kuin jatkumoa aikaisemmalle. Uusi kuvauskohde on aina askel tuntemattomaan. Kuvaajan ja kuvattavan suhde pitää lähteä luomaan alusta, mikä tekee kuvaamisesta mielenkiintoisen ja haastavan. – Yhteisen sävelen löytyminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, kun sekä kuvaajalla ja kuvattavalla on sama intohimon kohde: saunominen ja saunat. Omistajilla on paljon mielenkiintoisia kertomuksia saunoista ja niiden historiasta. Kuvausproduktio on venynyt monivuotiseksi ja olisi hyvä saada resursseja kuvausten saattamiseksi loppuun, Hannu Pakarinen sanoo. – Produktiossa ei ole kyse ainoastaan kansanperinteen, muotokuvatradition ja laatukuvaperinteen nykytaiteellistamisesta, vaan myös menneestä elämästä, muistamisesta, muistoista ja hyvän elämän pohdinnoista. – Saunominen voidaan ajatella myös primitiivisenä, hengellisenä riittinä, jonka tarkoituksena on puhdistaa ruumis ja sielu. Saunoja puhdistuu ikään kuin myös henkisesti ja hyvien löylyjen jälkeinen euforia tuo tunteen materiattomasta todel-

50

sauna I2I 2020

Syyrian pakolainen Aziz Fahmi nauttii suomalaisesta savusaunasta Stundarsin käsityöläiskylässä.


Valokuvaaja Hannu Pakarinen on kuvannut 30 savusaunaa eri puolilla Suomea ja eri vuodenaikoina. Hän on itsekin innokas saunamies ja Suomen Saunaseuran jäsen.

Kuvattavat ovat kokeneet, että saunomisella on suuri elämänlaatua ja terveyttä parantava vaikutus.

Heino Pasanen on syntynyt sisarensa tavoin Hartusniityn savusaunssa Polvijärven Nenäsenvaarassa saunassa yli 75 vuotta sitten. – Vanhempani muuttivat tänne Nenäsenvaaraan ostettuaan täältä mökin 1935 ja tämä savusauna oli mökin pihapiirissä jo valmiina. Isäni oli tiedustellut kylän vahoilta asukkailta saunan ikää ja saanut sellaista tietoa, että sauna olisi rakennettu 1892. Minä siirsin saunan nykyiselle paikalleen virtaavan joen varteen 1976 ja se on ollut siitä saakka perheemme kesäsaunana, Heino Pasanen kertoo.

sauna I2I 2020

51


Suomalainen kesäyö, savusauna, hyvät ystävät. Ne muistot kantoivat yli kaamoksen kohti uutta kesää.

lisuudesta. Kuvattavat ovat kokeneet, että saunomisella on suuri elämänlaatua ja terveyttä parantava vaikutus. Kuville olisi monipuolista käyttöä

VB valokuvakeskuksessa Kuopiossa piti avautua viime huhtikuussa neljän hengen ryhmänäyttely ”Saunapäivä”, joka kuitenkin siirtyi koronaepidemian takia vuodella ensi vuoteen. – Aion hakea saunakuville esityspaikkaa myös Helsingistä ja Tuusulasta. Helsingissä ajattelin neuvotella näyttelypaikaksi Kansallismuseota ja Tuusulassa Halosenniemeä. Tokion Suomen suurlähetystöstä ovat ilmaisseet myös kiinnostusta kuviani kohtaan, Hannu Pakarinen kertoo. – Mielestäni valokuvista saisi hienon valokuvateoksen, nettisivuston tai vuosikalenterin. Toki tuotteistamistakin ja yhteistyökumppaneita kannattaa kartoittaa. Vaikkapa yhteistyötä suomalaisten olutpanimojen kanssa. Miltä kuulostaisi tumma savusaunaolut, jonka etiketeissä olisi näitä savusaunakuvia. Jos saadaan Saunominen Unescoon -hanke läpi, niin sauna-aiheinen postimerkki pitää ehdottomasti saada. Tähän mennessä Sauna-lehti on hyödyntänyt kuvia kiitettävästi. – Uskon, että vanhojen käytössä olevien savusaunojen dokumentoinnilla tulee olemaan kulttuurihistoriallista ja

52

sauna I2I 2020

tutkimuksellista arvoa tulevaisuudessa. Valokuvallisesti tämä on I.K. Inhan jättämän perinnön jatkumoa. Inhan valokuvallinen kiinnostus kohdistui kansanperinteen, vanhan elämänmuodon ja Suomen maisemien tallentamisen, Hannu Pakarinen toteaa. Saunamuistoilla yli kaamoksen

Hannu Pakarinen on päässyt maistamaan myös monen kuvaamansa saunan löylyjä. Erityisesti yksi tapaus on jäänyt mieleen. – Kukkaromäen kyläsaunassa Pieksämäellä kuvasin emännän ja isännän vuoron perään. Oli hehkeä heinäkuun alun kesälauantai-ilta, luonto vehreimmillään. Isäntä lämmitti saunan todella hyvin, kuuli, että olen kovien löylyjen mies. – Saunottiin verkkaisesti isännän kanssa, tuoreet koivuvastat läiskähtelivät löylyn pehmentämään selkään. Ilta hämärtyi yöksi, luonto hiljeni, juteltiin löylyjen lomassa ulkoterassilla ja kuvattiin lisää lähikoivikossa. Paikalliselta tanssilavalta palaavia ihmisiä hoiperteli kylätietä pitkin kohti unten maita. Sitten taas lauteille ties monennenko kerran, vastasta vain rippeet jäljellä. – Suomalainen kesäyö, savusauna, hyvät ystävät. Ne muistot kantoivat yli kaamoksen kohti uutta kesää. ❖

Silpaniemen savusauna on alun perin 1800-luvun alusta ja sijaitsi edesmenneen Pekka Perälän tilalla Muuramessa Muuratjärven läheisyydessä. Marja Otala osti katottoman hirsikehikon Jyväskylän Messuilta, joka kaavaili saunaa Muuramen saunakylään. Sille ei kuitenkaan ollut siellä tilaa. Kehikko siirrettiin jäätä pitkin Silpaniemen tilalle Muuratjärven toiseen päähän ja rakennettiin vuonna 1985 valmiiksi talkoilla ja kirvesmies Seppo Lamminmäen avulla. Kehikon lisäksi ovet ja pesutilan viiden metrin mittainen penkki ovat alkuperäisiä.


sauna I2I 2020

53


Teksti ja kuva: Leena-Kaisa Simola

Luomisen tuskaa ja onnistumisen iloa

Opiskelijat pureutuivat Sauna-lehteen

Haaga-Helian Luova toimisto Krean opiskelijat ottamassa vastaan Sauna-lehden briiffiä, jonka jälkeen he ryhtyivät innolla miettimään lehdelle uusia sisältökonsepteja.

Haaga-Helian Luova toimisto Krean opiskelijat ottivat kevään lukukauden yritysprojektiksi Sauna-lehden analysoinnin sekä uusien sisältö- ja visukonseptien tekemisen. – Oli kiva päästä tekemään aitoa viestintähaastetta.

tävillä opintojaksoilla on 1–2 aitoa yritysprojektia, jotka jaetaan opiskelijatiimien kesken. Keskimäärin Krea tekee lukuvuodessa noin 20–25 yritysprojektia, joissa kussakin on mukana yksi tai useampia yritysasiakkaita, kertoo Haaga-Helian markkinoinnin ja viestinnän yliopettaja Tanja VesalaVarttala.

aaga-Helia ammattikorkeakoulun markkinoinnin ja viestinnän 20 tradenomiopiskelijaa Luova toimisto Kreasta otti Sauna-lehden käsittelyynsä vuoden alussa. Krea tarjoaa yritysasiakkaille markkinoinnin ja viestinnän palveluita opiskelijaprojekteina. Kreassa itseohjautuvat opiskelijatiimit ottavat yrittäjämäisesti vastuun projekteista, ja valmentajat tukevat luovan suunnittelun ja sisällöntuotannon prosessia antamalla ohjeistusta ja palautetta. – Kaikki Haaga-Helian liiketalouden koulutusohjelman markkinoinnin ja viestinnän opinnot suoritetaan Kreassa yritysprojekteina. Kaikilla syven-

Innostusta ja luomisen tuskaa

H

54

sauna I2I 2020

Opiskelijat sanovat ottaneensa Saunalehden projektiksi hyvillä ja avoimin mielin – sauna oli aiheena valtavan innostava.

– Kevään aikana on opittu paljon, koska on myös tehty paljon: lukijatutkimusta, strategista ja luovaa konseptisuunnittelua, haastatteluita ja sisällöntuotantoa aina suunnittelusta viimeistelyyn saakka. On yhdistetty tekstiä ja kuvaa ja muotoiltu leiskoja, opiskelijat sanovat. Opiskelijoiden mukaan haastavaa oli luomisen tuska ja kova puurtaminen. – Oli vaativaa valita ideoista parhaat ja kiteyttää niistä konsepteja. Onneksi Sauna-lehti oli tosi avoin esittämillemme konsepti-ideoille, joten oli innostavaa lähteä työstämään sisältöjä. Saimme tosi vapaat kädet ja tuntui, että meihin luotettiin. Sauna-lehteä raikkaammaksi

Tekemällä oppiminen opettaa epävarmuuden sietoa ja tuo uskoa omaan osaamiseen.

– Sauna-lehden projekti sopi Krea Design - Luova konseptisuunnittelu -opintojaksollemme todella hyvin. Kaikki jakson tavoitteet saatiin katettua, Tanja Vesala-Varttala sanoo. – Sauna-lehden rooli palautteen antajana on ollut tosi kannustava ja aktiivinen. Opiskelijaprojektien laatu riippuu myös siitä, miten sitoutunut


yritysasiakas on ryhmän briiffaamiseen ja jatkuvan palautteen antamiseen. – Myös Saunaseuran jäsenten haastatteluista jäi opiskelijoille hyvä mieli: ryhmäkeskustelut käytiin Saunaseuran tiloissa, mikä toi erityistä tunnelmaa ja auttoi ymmärtämään Saunaseuraa ja sen arvoja. – Tiimien tuotoksista näkyy, että lukijoiden toiveita on kuunneltu ja otettu huomioon. Sauna-lehden linjaan ei ole esitetty radikaaleja muutoksia, vaan enemmänkin hallittuja raikastuksia, joista voivat nauttia kaikenikäiset lukijat, Vesala-Varttala toteaa. Opiskelijoiden tavoitteena on myös oppia markkinointia ja viestintää ottamalla koko ajan uutta haltuun ja jakamalla osaamista tiimin kesken. – Projektin jälkeen on tärkeää pystyä näyttämään omassa portfoliossaan, mitä on saanut aikaan ja mitä on oppinut. Sauna-lehden projektista voi esitellä lehteen tehtyjä juttuja leiskoineen.

Oli vaativaa valita ideoista parhaat ja kiteyttää niistä konsepteja. Ulkoilman pienhiukkasilla on merkittäviä ilmastovaikutuksia ja terveyshaittoja. Tutkimusten mukaan noin 35 % Suomen pienhiukkaspäästöistä ja yli puolet nokipäästöistä on peräisin tulisijoista, kuten lämmityskattiloista, takoista ja kiukaista.

Puukiukaiden päästöt vähenevät

Matkalla kohti ilmastoystävällisiä löylyjä

– Saimme Sauna-lehden avulla opiskelijoille kokonaisvaltaisen oppimiskokemuksen ja konkreettista näyttöä kyvystä suunnitella ja toteuttaa asiakasprojekti osana itseohjautuvaa luovaa suunnittelutiimiä, Tanja VesalaVarttala toteaa. – Projektityöskentely kasvattaa opiskelijoiden itseluottamusta ja yrittäjähenkisyyttä. Tekemällä oppiminen opettaa epävarmuuden sietoa ja tuo uskoa omaan osaamiseen. Vaikka välillä punainen lanka tuntuu olevan melkoisen hukassa, konsepti kirkastuu ja luova toteutus etenee pitkäjänteisen tiimityön tuloksena. – Tämä on Luova toimisto Krean olemassaolon tarkoitus: auttaa opiskelijoita saamaan aitoa luovan alan työkokemusta jo opintojen aikana, mikä puolestaan auttaa myöhemmin työnhaussa. ❖

Koko Suomi Lämmityskattilat 33 %

Takat 33 %

Kiukaat 33 %

Kiukaat 44 %

Lämmityskattilat 7%

Pääkaupunkiseutu Takat 49 %

Huomioi nämä kiukaan valinnassa Vaikka puukiukaan valintaa ei vielä varsinaisesti pysty tekemään ympäristöystävällisyyden perusteella, on kuitenkin tärkeää valita omaan saunaan sopiva kiuas: – Erityisesti kiukaan tehon pitäisi olla riittävä. Tehontarpeeseen vaikuttavat muun muassa saunan pintamateriaalit ja tilavuus. On syytä muistaa, että lasi-, kivi- ja hirsipinnat kaikki kuluttavat lämpöä. Tissarin mukaan puukiukaiden asema ei ole uhattuna, vaan ne tulevat säilyttämään paikkansa suomalaisen saunakulttuurin sydämessä.

Sauna tuntuu iholla Iho on suurin elimemme, joten sen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten iho kokee saunomisen? Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo saunomisen vaikutuksista ihoon ja antaa vinkkejä ihonhoitoon.

Kiukaiden tulevaisuus Tissarin mukaan tulevaisuuden kiukaat lämpiävät hieman vanhempia kiukaita hitaammin ja ovat huomattavasti vähäpäästöisempiä. Mukana voi olla enemmän tekniikkaa ja mahdollisesti jopa savukaasuputsareita. Tulevaisuuden kiukaissa käytetään myös älyteknologiaa. Kuluttajille suunnattuihin peruskiukaisiin älyteknologiaa ei kuitenkaan ole luvassa vielä lähivuosina. Tissari arvioi, että ensimmäisenä markkinoille tulevat todennäköisesti sovellukset, jotka ohjaavat käyttäjän toimintaa päästöjen hallinnassa.

Tutkijan 6 vinkkiä puusaunan lämmittämiseen

3. Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia. 4. Lisää puita vasta liekkien hiipuessa. 5. Älä tunge pesää täyteen, vaan polta puita useammassa erässä.

"Saunominen kuuluu elämään; saunottua tulee 3-5 kertaa viikossa. Parasta on lämpimänä kesäpäivänä mennä työpäivän jälkeen mökkisaunaan ja siitä järveen uimaan muutaman kerran. Hirsimökin sauna lämpiää jatkuvalämmitteisellä runsaskivisellä puukiukaalla. Talvisin saunon omakotitalon sähkösaunassa, jossa on tornimallinen kiuas."

Tarjontaa moneen makuun Olin kehuu saunaa äärimmäisen hyväksi: ”Sauna Hermannissa on hyvät löylyt, ja saa rauhassa saunoa. Viime juhannuksena olimme siellä ystäväni kanssa. Se olikin mahtava kaupunkijuhannus.”

Kosteuta iho ennen saunaa

Kuva: Sauna from Finland Kuva: Sauna from Finland

Teksti Leila Björklöf Kuvat Kaisa Hynninen

Saunalla järjestetään paljon erilaisia tapahtumia kuten iskelmäiltoja, discoja sekä teemasaunoja esimerkiksi itsenäisyyspäivänä ja isänpäivänä. Saunalla on vietetty myös Milon syntymäpäiviä, kokeiltu eri puulajeista tehtyjä vihtoja ja saunottu musiikin tahtiin Vallilan Tangon säestyksellä.

Sauna Hermanni – tervetuloa aikamatkalle! Vuonna 1953 perustettu asukas- ja yleissauna Sauna Hermanni sijaitsee Helsingin Hämeentiellä puolisen kilometriä Sörnäisistä pohjoiseen. Hermannin kaltaisessa työläiskaupunginosassa yleisen saunan tarve oli vielä 1950-luvulla suuri, sillä pesumahdollisuudet asunnoissa olivat puutteelliset.

”Sauna Hermannin valmistuessa vastaavia yleisiä saunoja oli Helsingissä kymmeniä, nyt niitä on vain muutama. Sauna Hermanni on sopivan kokoinen, kodikas ja viihtyisä”, kertoo Mika Ahonen, paikan omistajayrittäjä vuodesta 2013. Sisään saunakellariin astutaan 50-luvulla rakennetun kerrostalon päädystä. Ensimmäisenä vastassa on

15

Ärtynyt iho ei pidä saunasta Jos iho on erittäin ärtynyt tai tulehtunut tai kärsii esimerkiksi laaja-alaisesta ihottumasta, saunominen ei kannata. - Jos ihosairaus on aktiivisessa vaiheessa, ei tietenkään voi suositella saunaan menemistä. Koska ihosairauksia on erilaisia, täytyy tilannetta harkita aina tapauskohtaisesti. Vuorenmaa neuvoo, että ihosairauksista kärsivien kannattaa välttää pitkäaikaista ja kuumaa saunaa ja suosia mietoa lämpöä sekä lyhyitä piipahduksia. Kun tulee saunasta, kannattaa tarkistaa ihon kunto, kuivata se pehmeällä pyyhkeellä ja lisätä tarvittaessa kosteusvoidetta.

Vihtominen voi yllättää allergikon Vihtominen irrottaa kuolleita

perinpohjaista remonttia. Sisustukseltaan sauna oli aikansa tyylin mukainen. Perinteinen puusauna oli yleisilmeeltään synkkä, eikä värimaailma ollut Sinin ja Petrin mieleen. Kokonaisvaltaisen remontin myötä he saivat mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa unelmiensa saunatilan alusta loppuun.

Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen lopputuloksen

”Useimmat saunojat syövät pientä huikopalaa saunalla”, omistaja Ahonen kertoo. Tarjolla on esimerkiksi napostelulautanen, makkaraperunat, muna-anjovisleipiä ja alkoholittomia virvokkeita.

Paikka on kodinomainen ja koko kokemus tuntuu aikamatkalta.

Saunaan ei kannata mennä iho kuivana. Ennen saunaan menoa iho kannattaa kastella suihkussa

ihan jo hygieniasyiden vuoksi. - Ennen saunaa ei kuitenkaan tarvitse peseytyä, vaan sen voi tehdä vasta saunan jälkeen. Vuorenmaa vinkkaa, että ihon voi suojata kosteusvoiteella, jos se on kuiva ja hilseilevä. Lisäksi kuivaihoisen kannattaa suosia miedompia ja kosteampia löylyjä.

ihosoluja ja vilkastuttaa pintaverenkiertoa, mikä lisää ihon hyvinvointia. Toisaalta vihtominen voi myös ärsyttää herkkää ja kuivaa ihoa. - Meillähän on paljon siitepölyallergisia. Vihta tehdään yleensä koivusta, joten siitä saattaa tulla kutisevia paukamia koivuallergikoille. Tutkimusten mukaan koivuallergikoista jopa noin kymmenelle prosentille saattaa ilmaantua oireita.

Anne Vuorenmaa

Vuorenmaan nauttii itse oman saunansa lämmöstä noin kaksi kertaa viikossa. Hän kertoo, että saunassa parasta on rentoutuminen ja oma rauha. Saunassa hän kuorii ihon karhealla pesusienellä ja peseytymisen jälkeen kosteuttaa sen hajusteettomilla kosteusvoiteilla.

Lapsuudenkodin rauhankeitaaksi keitaaksi Lapsuudenkodinsaunasta saunasta rauhan

Olin pitää paljon myös Hermannin saunakoirasta, kääpiöpinseri Milosta, joka on ollut saunalla pennusta saakka. ”Milo hengailee usein tiskillä ottamassa saunojia vastaan. Tietysti sillä on myös ansaittuja vapaapäiviä.”

Sauna Hermanni on elämysmatka 1950-luvulle

Saunassa iho nauttii kosteudesta ja lämmöstä. Vuorenmaan mukaan erityisesti niin sanotut höyrylöylyt kosteuttavat ja ovat iholle hyväksi. Saunan lämpö irrottaa hilsettä, eli tavallaan kuorii ihoa, mikä voi olla hyödyksi kuivaihoisille ja ihosairauksista kärsiville. - Haittoja normaaleissa löylyissä ei juurikaan ole. Enemmän merkitsee peseytyminen saunan jälkeen. Siihen täytyy erityisesti kiinnittää huomiota, jos on kuiva iho tai ihosairaus, muistuttaa Vuorenmaa. Tärkeätä on, että valitsee oikeat pesutuotteet, joiden pH on lähellä ihon luontaista pH:ta, joka on noin 5,5. Tämä pH-arvo on ihanteellinen ihon kosteustasapainon kannalta. Vuorenmaan mukaan ihon palamista ei tarvitse pelätä. Palovammat ovat mahdollisia ainoastaan saunomisen ennätyskilpailuissa, joissa saunotaan poikkeuksellisen kovissa lämpötiloissa.

Vuorenmaa kertoo, että saunassa ihon lämpötila nousee normaalista 32-asteisesta nopeasti 38–39 asteeseen. Myös verenkierto vilkastuu, minkä seurauksena alkaa hikoiluttaa. - Miehet hikoilevat jostain syystä enemmän kuin naiset. On veikattu sen johtuvan siitä, että naisten ja miesten ihon kudosten välillä on eroavaisuuksia.

1. Poista tuhkat tulipesästä ja tuhkalaatikosta. 2. Käytä alussa pieniä ja kuivia puita, jotta puut syttyvät nopeasti.

Minä ja sauna: tutkija Jarkko Tissari

Lähteet: Tissari J., 2020; 2019, Kiukaiden ympäristövaikutusten vähentäminen, Kiuas-hankkeen projektiehdotus. Kuva: Sauna from Finland

Löyly hellii kuivaa ihoa

Ihon lämpötila nousee ja verenkierto vilkastuu

6. Vältä saunan turhaa lämmittämistä. Siirry saunaan, kun se on valmis.

Mökki järven rannalla ja löylyt perinteisessä puusaunassa. Mikä voisi paremmin kuvata suomalaista mielenmaisemaa? Selvitimme tutkijalta, miten ympäristötietoinen kuluttaja voi tulevaisuudessa vähentää puukiukaiden päästöjä.

Tunnelmallinen ja historiallinen

Tekemällä oppii

Perinteisten puukiukaiden tuotekehityksessä otetaan nyt harppauksia kohti pienempiä ympäristövaikutuksia. – Toiveena on saada kiukaille käyttöön päästösertifikaatti viimeistään kesällä 2021. Tällöin kuluttajat pääsisivät vertaamaan kiukaiden päästöjä ja valitsemaan itselleen sopivan kiukaan, dosentti Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta valottaa toiveikkaana tulevaa. Nelivuotisessa KIUAS2-hankkeessa kehitetään kiukaita yhdessä kiuasvalmistajien kanssa. Lisäksi tuotetaan tietoa hyvistä puunpolttotavoista sekä käyttäjien mahdollisuuksista vaikuttaa päästöihin. Mukana tutkimuksessa on merkittäviä kotimaisia kiuasvalmistajia, kuten IKI, Harvia, Misa, Narvi, Teuvan Keitintehdas ja Muko. – Polttotestejä on tehty useamman yrityksen tuotteilla. Jokainen kiuas on rakenteeltaan yksilöllinen ja tehtävät toimenpiteet vaikuttavat kiukaisiin yksilöllisesti. Jo suhteellisen pienet muutokset kiukaan geometriassa, arinassa ja ilmanjaossa voivat vaikuttaa merkittävästi päästöihin, kertoo Tissari.

Puun pienpolton pienhiukkaspäästöjen lähteet

Saunaa suunniteltaessa Sini ja Petri eivät seuranneet trendejä tai kääntyneet ammattilaisen puoleen. He luottivat omaan makuunsa ja lähtivät tutkimaan vaihtoehtoja avoimin mielin. ”Emme asettaneet itsellemme ennakkoon mitään rajoituksia”, Petri muistelee. ”Emme ajatelleet, että juuri tällainen tämän pitää olla.” Laadukkaat materiaalit, mieluisa värimaailma ja tunnelmallisuus olivat tärkeitä kriteerejä saunaratkaisujen valinnassa.

Tervetuloa saunomaan, vaikka joka päivä Miesten puolelle mahtuu 30 ja naisten lauteille 20 saunojaa. Sauna on onnistunut vakiinnuttamaan kävijämääränsä, mutta aina on tilaa uusille saunojille. Sauna Hermanni on avoinna maanantaista sunnuntaihin, ja sen voi myös varata yksityiskäyttöön viikonloppuisin klo 19-22 esimerkiksi juhlia tai merkkipäivää varten. Retrohengessä myös kuppausta ja hierontaa on tarjolla tilauksesta.

”Kannattaa miettiä tarkkaan, mitä saunalta haluaa jo kiuasvalintaa suunnitellessa”, Sini vinkkaa saunaremonttia suunnitteleville. Toisin kuin sähkösaunassa, puusaunassa sanominen alkaa oikeastaan jo siitä, kun kiuasta lämmitetään.

Sauna Hermanni lämpenee kolmensadan kilon Iki-kiukailla, jotka yhdessä koneellisen ilmastoinnin kanssa takaavat muhkeat, kosteat ja hapekkaat löylyt. Iki-kiukaat valmistetaan käsityönä Suomessa ja niiden salaisuutena on suuri kivimäärä ja verkkorakenne, joka mahdollistaa ilman vapaan kierron.

tiski, josta saa mukaansa avaimen kuin uimahalleissa aikanaan. Taloyhtiön pihalla on tunnelmallinen pergola, jossa kuunnellaan musiikkia, nautitaan esityksistä ja jäähdytellään löylyjen välissä. Hermannissa asuva Mirka Olin kuvaa Sauna Hermannia retroksi: ”Paikka on kodinomainen, pukuhuone tunnelmallinen ja koko kokemus tuntuu aikamatkalta.”

Lapsuudenkodin saunatila koki täydellisen muodonmuutoksen, kun nelihenkisen perheen vanha sauna sai remontissa tyylikkään ja viimeistellyn ilmeen. 80-luvun perinteinen sauna muuttui spa-henkiseksi kylpytilaksi.

Suunnittelusta viimeistelyyn neljässä viikossa Saunatilan remontti sujui jouhevasti ja työt kestivät yhteensä vain neljä viikkoa. Lain vaatimat asiat, kuten vesieristykset, vesiliitännät ja sähköt teetettiin rakennustyön ammattilaisella. Sinin ja Petrin omaa käsialaa ovat puolestaan saunan suunnittelu ja viimeistely. He myös avustivat remontissa sen verran kuin omalta ajaltaan ehtivät. Kehittämispäällikkönä työskentelevän Sinin ja myyntijohtajana työskentelevän Petrin pitivät kiireisenä työn ja remontin lisäksi kaksi lasta. Tekemistä riitti, vaikka remontti valmistuikin ajallaan suunnitelmien mukaisesti. Ainoastaan alkuperäinen oleskeluhuoneesta, suihkutilasta ja saunasta koostuva pohjaratkaisu pysyi ennallaan. Kaikki muu laitettiin uusiksi eikä mitään vanhaa jäänyt jäljelle. Seiniä purettiin suurempien ikkunoiden ja lasipintojen tieltä, jotta tilaan saatiin toivottua avaruutta ja luonnonvaloa.

V

antaalaisille Sinille, 41-vuotta, ja Petrille, 36-vuotta, saunominen on ollut tärkeä osa elämää lapsuudesta asti. Pariskunnan kotona pari kertaa viikossa lämpenevä sauna on paikka, jossa voi hyvillä mielin nauttia rauhallisesta yhdessäolosta perheen kesken. Nykyisellä saunalla on myös aivan erityistä tunnearvoa, sillä kyseessä on Sinin lapsuuden sauna. Kun pariskunta vuonna 2018 osti Sinin vanhan lapsuudenkodin, kaipasi 1980-luvun alussa rakennettu talo

15

Kevään aikana opiskelijat kirjoittivat ja leiskasivat jo valmiiksi lehtijuttuja, joita tullaan julkaisemaan Sauna-lehden syksyn numeroissa.

Kiitos kaikille – ilo oli yhteinen ● Sauna-lehden sisältö- ja visukonsepteja sekä artikkeleita olivat innovoimassa ja työstämässä opiskelijat Mari Saxelin, Natalia Moskalenko, Sara Siivo, Heidi Räsänen, Aleksi Aho, Sanni Paalanen, Emma-Lotta Kotilainen, Miko Joronen, Eero Löytökorpi, Hetta Ahokas, Maria Khanal, Kaisa Hynninen, Leila Björklöf, Veera Mäkelä, Jani Tammi, Tuuli Sivaro, Rasmus Nikander, Olli Lehmussaari, Samppa Ruokonen, Eetu Tiirikainen. Valmentajina häärivät Tanja Vesala-Varttala, Graham Hill ja Jenni Brisk. – Kiitos Sauna-lehti luottamuksesta ja mainiosta toimeksiannosta ja kiitos Saunaseuran jäsenet, joita opiskelijat pääsivät haastattelemaan. Oli mukavaa oppia yhdessä teidän kanssanne, Tanja VesalaVarttala sanoo. Opiskelijoiden töitä tullaan julkaisemaan Sauna-lehden syksyn numeroissa.

sauna I2I 2020

55


Teksti ja kuvat: Jouni Ahonen, Sauna-lehden toimitusneuvoston jäsen

Saunalehti tutkailee saunoja – Kannattaa kokeilla kesällä

Hinkan saunat Joutsenossa

Näkymä Hinkanlahdelle on huikean kaunis.

Vanhaa ystävää etsiessä löytyi todellinen saunayrittäjä ja hänen kokemisen arvoiset saunansa.

Saapuessani Hinkan saunojen parkkipaikalle minut yllättää autojen runsaus. Saunat ovat avautuneet hetki sitten ja paikalle on jo ehtinyt moni. Kun laskeudun alas saunoille, eteeni avautuu huikean kaunis Hinkanlahti. Rannalla on saunoja moneen makuun: yleiset saunat naisille ja miehille sekä puulämmitteiset Pikkusauna ja Omasauna, jotka ovat varattavissa kohtuullisin ehdoin yksityiskäyttöön. Lisäksi alueella on Saimaan saunaseuran savusauna.

A

jelen hiljaisen keskustan läpi kuumana kesäsunnuntaina 2018. Etsin entistä työkaveriani, ystävääni 1980-luvulta. Kiitos sosiaalisen median, tiedän hänen asuvan Joutsenossa. Pysähdyn kysymään ainoalta vastaan tulijalta, tunteeko hän Juha (Jussi) Turkiaa ja vastaus on iloisen naurahtava: – Totta kai, Jussi pitää Hinkan saunoja tästä keskustasta Imatralle päin, kuutostien länsipuolella. Kysyn mahtaako Jussi olla sunnuntaisin paikalla. Vastaus tulee heti: – Jussi on aina paikalla, kun saunat ovat auki.

56

sauna I2I 2020

Iloista murretta saunan täydeltä Hinkan saunoja pyörittävällä saunayrittäjä Jussi Turkialla on aina pilke silmäkulmassa.

Hinkan saunojen isäntänä häärivä Jussi on juuri lisäämässä puita Pikkusaunalla. Selviää, että hän pyörittää saunoja yrittäjäpohjalta. Mikään ei ole muuttunut yli kolmeenkymmeneen


vuoteen, juttua riittää karjalaiseen tapaan heti alusta alkaen. Kun tärkeimmät kuulumiset on jaettu, siirryn saunomaan. Yleiset saunat ovat täyttyneet saunojista ja ainakin miesten puolella myös iloisesta murteesta. Junnu Vainion sanoituksen mukaisesti… ”yleisien miesten jutut kuuntelin huolella”. Löylyä luodaan ja selät taipuvat. Jokainen saunoja tuntuu olevan asiantuntija, ainakin mitä tulee politiikkaan ja urheiluun. Keskustelu kumpuaa aiheesta toiseen, ”Mutta yleisesti ottaen kuitenkin puhuivat he naisista, uniensa kuvajaisista. Niistä saavuttamattomista naisista. Satumaisista”. Löylyistä voi pulahtaa suoraan uimaan, kunhan muistaa laittaa uimapuvun tai -housut päälle. Ranta on naisille ja miehille yhteinen ja syvenee melko nopeasti. Helmenä on lahdenpoukaman vesi, joka on kuumana päivänä selvästi normaalia viileämpää johtuen järven pohjassa olevista lähteistä ja tuuliolosuhteista. Saimaal-

Hinkassa on yleiset saunat naisille ja miehille sekä puulämmitteiset Pikkusauna ja Omasauna, jotka ovat varattavissa kohtuullisin ehdoin yksityiskäyttöön. Lisäksi alueella on Saimaan Saunaseura ry:n savusauna.

le avautuva näkymä on ihanteellinen saunaelämykselle. Asiakkaat kuin ystäviä

Saunomisen jälkeen on saatavana pientä purtavaa, jota isäntä tarjoilee hyvinkin perinteisestä kioskista, Hinkan tuvasta ja vieläpä edulliseen

hintaan. Ihmisiä virtaa saunaan ja saunasta pois. He eivät ole asiakkaita, vaan vieraita tai siis pikemminkin ystäviä. En voi kuvitella parempaa tilaisuutta kuulumisten vaihtoon. Istun pitkään kuistilla ja nautin etenkin lapsista, jotka ovat lähteneet saunomaan vanhempien tai isovan-

Tuskanhikeä toimistolla vai löylyt Saunaseurassa?

www.mintly.fi

Jätä tietoverkkohuolet muille. sauna I2I 2020

57


Ihmisiä virtaa saunaan ja saunasta pois. He eivät ole asiakkaita, vaan vieraita tai siis pikemminkin ystäviä. hempien kanssa. Kauan eläköön saunaperinne. Osuutensa lapsien innostukseen on varmasti myös uinnilla, jäätelöllä ja grillimakkaralla. Löysin siis ystäväni, todellisen saunayrittäjän. Monelle Jussi saattaa alkuun kuulostaa karkealta, kun on niin suorasanainen. Hänellä on kuitenkin aina pilke silmäkulmassa. Mies, joka on ollut luomassa muun muassa Kotipizza-konseptia, on löytänyt itselleen mieluisan tehtävän. Meille kaikille se mahdollistaa saunaelämysten nauttimisen Suomen suvessa Joutsenossa. Palasin saunoille kesällä 2019 yhdessä vaimoni kanssa ja aiomme mennä myös tänä kesänä, jos koronatilanne sen mahdollistaa. Suosittelen. Plussaa: Ilmapiiri, Maisema, Lapset

Hinkan Saunat ● Rantatie 540, Joutseno, Lappeenranta ● Naisille ja miehille omat yleiset saunat ● Pikkusauna (1–5 hlö) varattavissa omaan käyttöön tuntiveloituksella ● Oma sauna: omassa rauhassa oleva sauna (1–5 hlö), grilli, huvimaja ja katettu pergola, varattavissa kolmeksi tunniksi, omat eväät sallittu ● Saimaan Saunaseuran savusauna, yleinen vuoro kerran viikossa ● www.hinkansaunat.fi

– nyt verkossa!

159,00 € / käyttäjä / vuosi

Uusi palvelu avattu

sis. alv 10 %

WWW.VASTUUNJAKO.FI 58

sauna I2I 2020


Tradekan tuottoosuusanti Pitkäaikainen sijoituskohde

Sijoitusmahdollisuus jäsenille Tuotto-osuuden tuottotavoite on 3,5 % Osuuskunta Tradekan tuotto-osuus on osuuskuntalain mukainen sijoitusmahdollisuus osuuskunnan omaan pääomaan. Se on mahdollisuus hyötyä oman osuuskunnan liiketoiminnan tuloksesta. Tradekan tuotto-osuus on tarkoitettu pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi tuottamaan vakaata vuosittaista tuottoa niitä merkinneille osuuskunnan jäsenille. Osuuskunnan hallitus on vahvistanut sen tuottotavoitteeksi 3,5 %:n koron. Yhden tuotto-osuuden hinta on 100 euroa ja osuuskunnan jäsen voi merkitä niitä 1 – 500 kpl:tta eli enintään 50 000 euron arvosta huomioiden vuoden 2019 annissa tehdyt merkinnät. Tuotto-osuuksiin voi tehdä kertasijoituksen tai erissä minimissään 100 euron arvosta kerrallaan.

Tradekan tuotto-osuusesitteen, annin ehdot ja lisätiedot sekä ohjeet merkintähakemuksen tekemiseksi löytyvät Tradekan verkkosivuilta osoitteesta tradeka.fi/tradekan-tuotto-osuus Tuotto-osuuksien merkintä oma.tradeka.fi Osuuskunta Tradeka laskee liikkeelle 7.1.2020 tuotto-osuuksia 18 miljoonan euron arvosta. Kerätyt varat on siirretään Tradeka-Yhtiöt Oy:lle käytettäväksi yhtiölle vahvistetun strategian mukaisten omistuskategorioiden sijoituskriteerit täyttäviin sijoituksiin. Tradekan tuotto-osuusanti jatkuu, kunnes kaikki tuotto-osuudet on merkitty ellei antia tätä ennen keskeytetä. Tradekan tuotto-osuuksia voivat merkitä osuuskunnan 18 vuotta täyttäneet henkilöjäsenet ja yhteisöjäsenet 1 – 500 kpl:tta eli 100 – 50 000 euron arvosta huomioiden myös 2019 merkityt tuotto-osuudet. Tradekan tuotto-osuusmerkintää harkitsevan jäsenen tulee huomioida, että tuottoosuudella ei ole pääomaturvaa eikä se kuulu talletussuojan piiriin. Sijoitukseen sisältyy riski tehdyn sijoituksen menettämisestä kokonaan tai osittain. Tuotto-osuuksille maksettavasta korosta päätetään vuosittain ja tuottotavoitetta voidaan muuttaa. Korkoa 7.1.2020 alkavassa annissa merkittäville tuotto-osuuksille voidaan maksaa ensimmäisen kerran keväällä 2021 pidettävän osuuskunnan edustajiston kokouksen jälkeen.


Teksti ja kuvat: Veijo Komulainen, Suomen Saunaseuran jäsen

Tuhatvuotisia kylpyperinteitä Lähi-Idässä

DAMASKOS, maailman vanhin pääkaupunki

Damaskos, jo vuosikymmenen surullisissa merkeissä esillä olleen Syyrian pääkaupunki on nähnyt maailman menoa kauan; se on maailman vanhin pääkaupunki. Kaupungissa on muun muassa ”Suora Katu”, joka löytyy Raamatusta. Vanhan kaupungin tunnelma basaareineen ja kujineen on taianomainen, siellä on myös hammameita; turkkilaisia kylpylöitä. Kaupungin tunnelman kruunaa ihmisten ylitsevuotava ystävällisyys.

Uudessa testamentissa olevassa tarinassa Paavalin kääntymisestä kristinuskoon mainitaan Damaskoksen suora katu, joka yhdistää edelleen Bab Sharqin eli itäisen portin Bab al-Jabieh -porttiin. Kuva: Yrjö Klippi

60

sauna I2I 2020


Kaunis, koristeltu ovi johtaa kadulta Hammam Nour Eddiniin.

Sisääntulon jälkeinen oleskeluhalli. Paikka viihtyä kylpemisen jälkeen.

L

iikuin seudulla ja asuin Damaskoksessa 1993–1995, kun suomalainen yritys toimi projektinjohtokonsulttina ison voimalaitoksen rakentamisessa. Kaupunkiin oli pari vuotta aiemmin perustettu Suomalainen Saunaseura Damaskoksessa, perustajina silloinen suurlähettiläs sekä joukko liiketoimissa ja YK-tehtävissä liikkuvia suomalaisia. Seura kokoontui kerran kuussa kotisaunan, hammam Nour Eddinin tiloihin kylpemään. Syyrian kriisin myötä seuran toiminta hiljeni, mutta seuran jäsenten ’tytärsaunoja’ lienee Suomessa viitisenkymmentä. Damaskoksen saunaseuralla kävi yllättävän paljon vieraita. Tapasin siellä muun muassa kenraalit Ensio Siilasvuon ja Gustav Hägglundin. Herrat olivat perehtymässä Libanonin rauhanturvajoukkoihin ja poikkesivat samalla matkalla Damaskokseen. Ensio Siilasvuo oli maineensa mukainen tarinankertoja ja viihdytti saunojia. Ension pitkä sodankäynti jatkui Lapin sodassa 23-vuotiaana, vasta ylennettynä kapteenina. Hän totesi tehtävästään ja nuoruudestaan: ”Jos herra antaa tehtäviä, antaa se varmaan viisauttakin niitä hoitaa”. Pätee varmaan tänäänkin. Saunaseurasta huolimatta saunan kaipuu oli kymmenen suomalaisen projektinjohtoryhmässä vahva, ja niin

Vastaanotossa tervehtii Suomalainen Saunaseura Damaskoksessa -kantasaunan kyltti vuodelta 1992.

Käynti hammamissa oli osa sosiaalista elämää muinaisessa Levantissa, Lähi-Idässä, ja näin oli erityisesti Damaskoksessa.

päädyimme lopulta rakentamaan oman saunan lähelle projektikohdettamme Homsiin. Vuokraamamme ison huvilan tontille saimme luvan rakentaa oman saunan. Seinät tehtiin kevytbetoniharkoista, lauteet ja ovi voimalaitostyömaan isojen pakkauslaatikoiden laudoista. Suomesta tuotiin lentorahtina kiuas ja kiuaskivet, paikallinen kiviaines kun oli heikkoa ja kalkkipitoista. Sähkö kiukaaseen saatiin talon valovirtamittarista roikalla. Kiukaan teho ei oikein viileämpinä aikoina talvella riittänyt, lisälämpöä saatiin viereisen korttelin toisesta mittaritaulusta roikalla, se kytkettiin lämpöpuhaltimeen joka ’esilämmitti’ saunaa. Koko kaupungin sähköjärjestelmä oli vaatimaton, mutta tällä järjestelyllä sauna toimi. Sauna oli käytännössä joka päivä lämmin, lämmitys aloitettiin heti puolen päivän jälkeen, jotta illansuussa olisi kohtuulliset, edes haaleat löylyt. Saunaa ja sen löylyjä arvostimme joka tapauksessa kovin. Hammam Nour Eddin, vanhin tuntemani business

Hammam Nour Eddin on Damaskoksen kuuluisin turkkilainen kylpylä. Se sijaitsee vanhan kaupungin Souk Al Hamidien -basaarin ytimessä, mauste- ja makeiskojujen kyljessä ja vain pari korttelia jo Raamatussa maisauna I2I 2020

61


Kylpylän pesuhuone, jossa kupolikatto. Lattia ja osa seinistä perinteisin materiaalein mosaiikkikuvioitu. Peseytyminen tapahtuu alta lämmitetyllä lattialla.

nitulta Suoralta Kadulta. Maailmanperintökohteita nämä ja monet muut. Nour Eddin on yksi vanhimmista kylpylöistä, se rakennettiin 1154–1172, liiketoiminta alkoi 1180. Toimintakausi herättää kunnioitusta, sen varrelle on sattunut maailmanhistoriassakin yhtä ja toista. En ole kuullut muualta mistään vanhemmasta yritystoiminnasta. Kylpylärakennus on loistava Orientin taiteen tuote kiviseinineen, mosaiikkikuvioineen ja -kalusteineen, värikkäine ikkunoineen ja korkeine kupolikattoineen. Sisääntulon suuressa hallissa on korkea kupolikatto, suihkulähde keskellä ja oleskelutilaa vieraille hammam-käynnin jälkeen. Asiakkaat ostavat ovella olevan pienestä kojusta tullessaan sarjan poletteja, joilla palvelut ovat käytettävissä. Samalla he saavat pussin, johon arvoesineet laitetaan käynnin ajaksi vastaanoton lukollisiin lokeroihin. Asiakkaat ohjataan päähalliin riisuuntumaan, kukin saa pyyhkeen vyötärölleen. Vaatteet jäävät seinien naulakkoihin. Pyyhe on pidettävä vyötäröllä koko käynnin ajan, alastomuus ei ole tapojen mukaista. Tarjolla myös suomalainen sauna

Kylpyihin kuuluu perinteinen kuuma höyrykylpy, suomalainen sauna (!), höyrykylpyä hieman viileämpi pesuhuone, jossa on jatkuvan virtauksen lämpimän ja kylmän veden kivialtaat, erillinen pesutila ja pesijä, hierontahuone ja kylmä kylpy. Viiden poletin ohjelmalla saa tämän kaiken.

62

sauna I2I 2020

Suomalaisen saunaseuran kokoontuminen maaliskuussa 1995. Tyytyväinen joukko kylpylän ja saunan jälkeen, jokainen viidellä pyyhkeellä paketoituna.

Höyrykylvyssä istutaan joko ison hallin lattialla tai lisää lämpöä kaivatessa pienen saunan kokoisessa sivulokerossa jonne kylpylän kuuma höyry ensin johdetaan. Suomalainen sauna on hammamiin rakennettu joskus 80-luvulla YK-sotilaiden aloitteesta. Sauna on kotiSuomen näkökulmasta vaatimaton ja niukasti varustettu, mutta aikanaan se on ollut varmasti tärkeä ja hyvä sellaisenaan. Pesuhuone toimii hyvin omatoimisille kävijöille; lämmintä vettä, saippuaa ja kauhoja riittää kaikille. Rohkeammat menevät täyden käsittelyn pesijälle, harjat ovat suomalaisen juuriharjan tyyliset, suurin piirtein samaa karkeustasoa. Kyllä siinä likakin lähtee! Hieroja on kookas ja roteva toimija, joka ei asialle liikaa aikaa hukkaa. Pidempi hieronta on tiivistetty lyhyeen, mutta vastaavasti tehokkaampaan käsittelyyn, jossa lopuksi naksautellaan selkärangasta turhat jäykkyydet. Koko rentouttava ohjelma viimeistellään lopuksi kylmällä kylvyllä. Lopuksi kävijän pyyhe vaihdetaan ja hänet pyntätään päästä varpaisiin viidellä pyyhkeellä paketiksi, jossa on mukava istuskella teetä tai virvokkeita nauttien. Vanha alueen viisaus ”Kun menet hammamiin, sinun aikasi ei ole sinun” pitää täällä hyvin paikkansa. Anna kylvyn ottaa se aika kuin se vaatii, rentoudu ja nauti. Palaa askareihin uudistuneena. Tuttua meille Saunaseuran jäsenille, eikö totta?

Kylpyläperinne; kymmeniä ja satoja hammameja

Käynti hammamissa oli osa sosiaalista elämää muinaisessa Levantissa, LähiIdässä, ja näin oli erityisesti Damaskoksessa. Yleisiä kylpylöitä oli kaupungissa lukuisia; menneiden vuosisatojen taloissa ei sielläkään ollut omia peseytymismahdollisuuksia. Miehet pistäytyivät tunnin pari hammameissa peseytymässä ja rentoutumassa nauttien lopuksi teetä ja virvokkeita, naiset liittivät käynnin osaksi sosiaalista elämäänsä täydentämällä sen perinteiseksi sosiaaliseksi kokoontumiseksi. Ajan kuluessa yleiset kylpylät liitettiin häiden, syntymien ja muiden juhlavalmistelujen osaksi. Kylpylöiden pitkästä ja laajasta historiasta Damaskoksessa voidaan mainita, että vuonna 1250 niitä oli 114 eli varsin monta noin kymmenentuhannen asukkaan kaupungissa. Niitä kerrotaan olleen Ottomaanien aikaan 365, yksi jokaista vuoden päivää kohden. Vielä 1950-luvulla Damaskoksessa oli edelleen toiminnassa noin 50 hammamia. Kymmenen vuotta sitten käydessäni viimeksi Damaskoksessa niitä oli käytössä 22. Näistä osa on vain naisille tarkoitettuja, osassa on erillisiä päiviä naisille. Damaskoksen hammamit ovat ikiaikaisia, suunnattoman arvokkaita perintökohteita, ilman niitä Damaskos ei olisi Damaskos. ❖


Rusthollarinkatu 6, Espoo Kaakkurinkulma 2, Oulu Palmrothintie 4, Pirkkala Kuloistentie 1, Raisio Tammiston kauppatie 19, Vantaa Simolanmutka 5, Lahti

(09) 5841 5841 1400 1400 (09) (08) 886 886 8600 8600 (08) (03) 381 381 0500 0500 (03) (02) 211 211 1300 1300 (02) (09)5841 58411200 1200 (09) 0206 300 850

info.espoo@bauhaus.fi info.espoo@bauhaus.fi info.oulu@bauhaus.fi info.oulu@bauhaus.fi info.tampere@bauhaus.fi info.tampere@bauhaus.fi info.turku@bauhaus.fi info.turku@bauhaus.fi info.vantaa@bauhaus.fi info.vantaa@bauhaus.fi info.lahti@bauhaus.fi

Pu

elu

r ku

Su

nta u vo

Tavaratalomme palvelevat Tavaratalomme palvelevat mama - pe 7 -721, la la 9 -918, - pe - 21, - 18, susu 1010 - 18. - 18.

itt

Palvelu

s

Espoo Oulu Tampere Turku Vantaa Lahti

Tehdään yhdessä Sinun saunasi, tule ja tutustu!

nn

A sennu

Myös me Bauhausissa haluamme vaalia kulttuuriperintöämme ja tarjota jokaiselle koti- ja mökkisaunojalle miellyttävän kokemuksen sellaisissa löylyissä ja sellaisessa ympäristössä, jossa parhaiten viihdytään ja nautitaan.

Meiltä löydät kiukaat, lauteet ja paneelit, saunatarvikkeet sekä tyylikkäät valaistusratkaisut, joilla rakennat varmasti toimivan sauna- ja kylpyhuonekokonaisuuden – vieläpä edullisesti. Kaiken saat myös halutessasi asennettuna, vaikkapa Avaimet käteen -toimituksena.

Ne

Suomalaiseen kesään ja juhannukseen yhdistetään mitä yleisimmin mökkielämä ja saunominen, sauna ja etenkin mökkisauna on meille lähes pyhä paikka. Saunominen ei tarkoita pelkästään peseytymistä, vaan myös rentoutumista, rauhoittumista sekä kiireiden poispesemistä harteilta.

u

Kesä, sauna ja suomalaisuus!

L u ov u t u s

Avaimet käteen -remontit luotettavasti ja edullisesti BAUHAUSista!

Verkkokauppa 24 h www.bauhaus.fi


Tankkaa autosi omalla pihalla Täyssähköautot ja ladattavat hybridiautot yleistyvät kovaa vauhtia. Yönaikainen latausmahdollisuus kotona taas on välttämätön edellytys sujuvalle sähköautoilulle. Terawatt toteuttaa nyt sähköautojen latausjärjestelmät ammattitaitoisesti omakotitaloihin ja talo- sekä kiinteistöyhtiöihin Etelä-Suomen alueella. Ole yhteydessä asiantuntijoihimme, he auttavat mielellään! Tai tutustu lisää osoitteessa: terawatt.fi/sahkoautojen-latausjarjestelmat ja pyydä tarjous!

Asunnot Toimitilat Linjasaneeraukset Sähköautojen latausjärjestelmät www.terawatt.fi

Kysy lisää: Erkki Leppälä, erkki.leppala@terawatt.fi, p. 044 012 3681.


Onko sinulla vinkki tai asiaa Sauna-lehdelle?

H

alutko jakaa jonkun saunamuiston lehden palstoilla tai kirjoittaa jonkun muun jutun ja lähettää kuvia julkaistavaksi. Sauna-lehti ottaa mielellään vastaan jäsenten tekstejä ja kuvia, mutta pidättää itsellään oikeuden päättää julkaisusta sekä editoida tekstejä. Myös juttuvinkit ovat tervetulleita. Sauna-lehti 3/20 ilmestyy lokakuun alussa. Siihen tarkoitetun aineiston tulee olla toimituksessa elokuun alkuun mennessä. Lähetä aineisto sähköpostilla lehti@sauna.fi. Oletko huomannut, että lehden takaosassa julkaistaan Saunablogi (kts s. 82). Olisiko sinun blogisi syksyn numeroissa. Kaikki Sauna-lehdet ovat luettavissa sauna.fi-sivustolla. Seuraa myös Saunaseuran uutisia ja tapahtumia Instagramissa, Facebooksissa ja uutiskirjeessä.

YLI PUOLI VUOSISATAA BETONINLUJAA PALVELUA

RALENTO ON OSAAVA YHTEISTYÖKUMPPANI W W W . R A L E N T O . F I

PUMPPAUS- JA KULJETUSTILAUKSET 040 504 2075

sauna I2I 2020

65


Sauna-uutisia

Hernesaaren Löyly suojeltiin asemakaavassa Vain neljä vuotta vanha yleinen sauna sai suojelupäätöksen, kun Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Hernesaaren asemakaavan huhtikuussa. Näin uuden rakennuksen suojelu on hyvin poikkeuksellista.

22,46 Tapio Lehtinen, Ari Pusa

Yksin seitsemällä merellä Purjehdusseikkailu vailla vertaa! Maapallon ympäri yksin ja pysähtymättä.

Tanjaniina Laukkanen, Jari Laukkanen

22,46

Sauna, keho & mieli Kansainvälinen tutkimus todistaa sen, minkä suomalaiset ovat aina tienneet: sauna tekee hyvää!

Kysy yli 10 kpl yrityslahjaksi osoitteesta info@docendo.fi.

66

sauna I2I 2020

Tarjoushinnat ovat voimassa 9.8.2020 asti.


Y

leinen sauna sai kaavassa sr-1-suojelumerkinnän. Löylyn suojelumerkintä perustuu sekä rakennuksen korkeatasoiseen arkkitehtuuriin että sen arvoon Helsingin 2000-luvun alkupuolen muuttuvasta kaupunkikulttuurista, asemakaavassa perustellaan. Löylyn ovat suunnitelleet arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avantoarkkitehdeistä. Anu Puustinen on Suomen Saunaseuran jäsen ja Ville Hara saunoo ja harrastaa avantouintia muun muassa Uunisaaressa ja Löylyssä. Anu Puustinen lähettää terveisiä ja kiitoksia Saunaseuralle: – Kun Löylyä suunniteltiin, saimme Saunaseuran aktiivijäseniltä arvokasta perimätietoa muun muassa kovaa käyttöä kestävien puumateriaalien valintaan ja saunojen huoltoon. Seuran jäsenet ovat aina olleet valmiita jakamaan tietoa, mikä on suunnattoman arvokas asia. Olemme sitä hyvin kiitollisia.

Hernesaaren asemakaavan rakennussuojelua oli laatimassa muiden muassa Helsingin kaupungin arkkitehti Sakari Mentu. Helsingin Sanomien haastattelussa hän kuvaa Löylyä ”erikoistapaukseksi” eikä osaa sanoa varmaksi, onko kyseessä Suomen nuorin suojeltu rakennus. – Harvoin näin nuoria rakennuksia suojellaan. Tämä on ehdottomasti nuorimmasta päästä ellei nuorin, Mentu toteaa HS:n mukaan. Löylyssä yhdistyy uudella tavalla ravintola ja saunatilat. Rakennus on avointa kaupunkitilaa, kuin puiston jatke. Löylyn rakentaminen antoi sykkeen Hernesaaren kehitykselle ja nyt sen ranta on osa Helsingin vilkasta rantaraittia. – Tietysti suojelupäätös on suuri kunnianosoitus meille arkkitehdeille, Anu Puustinen sanoo. L-KS

Odotettavissa lämpenevää. Aluksi muutama järjen sana tunteesta. Brändiä ei osteta järjellä, vaan tarvitaan myös tunnetta: kylmiä väreitä nostattavaa vaikutusta ja kohtaamisia, joita muistellaan lämmöllä. Maailman muuttuessa tarvitaan myös innovointia ja uusia oivalluksia, joilla brändi säilyttää elinvoimansa. Tarvitaan ehkä jopa uusi suunta vielä tuntemattomaan. Kun haluat, että brändisi ei jätä kohtaajaansa kylmäksi, me olemme sinua varten. Meillä on vahvaa kokemusta, näkemystä ja näyttöä siitä, kuinka brändin potentiaali saadaan täyteen voimaansa.

LÄMPIMIN TERVEISIN

N2 | Pursimiehenkatu 29–31 A | N2.fi

sauna I2I 2020

67


Sauna-uutisia

Pue Saunapaita ja tue yleisiä saunoja

S

aunologian uusi Paitapuoti tukee julkisia saunoja ja auttaa yleisten saunojen selviytymistä yli poikkeusajan erikoistilanteesta. – En toivoisi näkeväni, että Suomessa käynnistynyt yleisten saunojen nousu päättyy kuin kanan lento. Pienenä kädenojennuksena ja hatunnostona saunayrittäjiä kohtaan olen organisoinut yleisten saunojen tukikampanjan sloganilla Hyvät löylyt muistetaan, saunologi Lassi A. Liikkanen kertoo. Paitapuodin verkkokaupasta kuka tahansa voi tilata itselleen julkisten saunojen logolla varustettuja tekstiilituotteita. Myynnissä on miesten ja naisten t-paitoja, huppareita ja kangaskassi. Myyntituotoista vähintään puolet tilitetään kyseiselle yritykselle. Tuotteiden hinnat ovat alkaen 19 euroa + toimituskustannukset. Spreadshirt vastaa tuotteiden myynnistä ja logistiikasta, Saunologia tuotteiden suunnittelusta.

RUNWAY TO THE WORLD Miksi et käyttäisi pientä kotimaista, ison sijaan. FINNFREIGHT OY on suomalainen, yksityinen logistiikka-alan yritys. Meillä on pitkä kokemus logistiikkapalveluiden tuottamisesta ja olemme parhaimmillamme meri- ja lentorahtien parissa. Yrityksemme sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä ja kokeneet asiantuntijamme ovat käytössänne. Neuvomme ja opastamme mielellämme kaikissa logistiikkaan liittyvissä kysymyksissänne.

Manttaalitie 5-7 A 01530 Vantaa FINLAND

68

sauna I2I 2020

Puh: + 358 10 322 5220 info@finnfreight.fi www.finnfreight.fi


Kampanja jatkuu niin pitkään kuin voimassa on saunojen toimintaa rajoittavia viranomaismääräyksiä ja vapaaehtoisia poikkeuksia. – Tavoitteena on ensisijaisesti osoittaa julkisesti, että yleisillä saunoilla on meille väliä. Rahankeräys on toissijaista eikä sen tavoitteena ole pelastaa yrityksiä, yritystukia koordinoivat toivottavasti aivan muut tahot. Hankkimalla ”saunamerkkareita” tuet julkisia saunoja ja autat pitämään ne ihmisten mielissä silloinkin, kun niiden ovet odottavat avautumistaan yleisölle, Liikkanen sanoo. Kampanjassa ovat mukana Arla, Saunasaari, Uusi Sauna ja Furuvik Helsingistä, Kuuma Tampereelta, Tykkimäen sauna Kouvolasta, Saana Kuopiosta, Hakalan sauna Jyväskylästä ja Kesän sauna Oulusta. Hyvät löylyt muistetaan! Kauppaan pääset: https:// shop.spreadshirt.fi/saunologi ❖

NOPEASTI HUIPPULÖYLYIHIN! Korkealaatuisia kiukaita kaikkiin saunoihin. Markkinoiden pisimmillä takuilla. veto.fi

sauna I2I 2020

69


Se on totta. Yksinkertaiset asiat ovat niitä kauneimpia. Kuten yösaunan jälkeinen hetki, suomalaisen kesän heräämistä katsellen. Kahvia hörpäten ja Keskin Alkuperäistä rinkeliä haukaten. V IE K IELEN, T UO H Y MYN .

keski.com


Kansainvälisen Saunaliiton ISAn kuulumisia

Saunotaan

Korona sulki yleiset saunat ja saunatapahtumat on peruttu tai siirretty tulevaisuuteen, mutta uutta sauna-aiheista luettavaa on runsaasti.

C

ovid-19-virus on todella sulkenut yleiset saunat käytännössä kaikkialla paitsi Ruotsissa ISA:n saamien tietojen mukaan. Erityisen ankarana tämä on vaikuttanut suurissa saunamaissa kuten Saksassa ja Japanissa, missä yleisiä saunoja ja kylpylöitä on runsaasti. Helsinki Sauna Dayn korvaavaksi tapahtumaksi nousi World Sauna Moment, joka tarkoitti yhteisiä saunahetkiä samaan aikaan globaalisti 04.04. klo 5 pm/CST. Saunojia oli mukana erityisesti Amerikasta ja siis kukin omassa saunassaan. Show Aufgussin MM-kisojen ja siihen liittyvien karsintojen osalta peruttiin yli 20 tapahtumaa, joista osaan olisi myös ollut pääsy ISA:n puitteissa. Kisat siirtyvät siis vuodelle 2021. Tsekkien, puolalaisten ja liettualaisten keväiset saunatapahtumat lopulta siir-

ja luetaan kotona

tynevät vuodelle 2021. Stuttgartin Interbad-messujen kanssa ISA oli järjestämässä noin 30 saksalaisen median edustajan tuloa Suomeen toukokuun lopulla. Matka peruuntui. Interbad-messujen mahdollisesta siirrosta odotellaan päätöksiä. Nyt on aikaa lukea

Onneksi uusia saunakirjoja on tullut melkoisesti ja niitä on ehtinyt lukea näissä karanteenin omaisissa oloissa. Mielenkiintoisin minulle on Ethan Pollockin ”Without The Banya We Would Perish a History of the Russian Bathhouse” (Oxford Press 2019). Pollock asui pitkään Venäjällä ja puhuu sujuvasti kieltä. Kirja kertoo banjan historian alkuajoista nykyaikaan. Ruotsissa ilmestyi Bastuakademien Jens Linderin kirja ”Bastu” (Polaris 2019), joka kertoo laajasti saunan historiasta, saunomisesta ja saunoista keskittyen Ruotsiin ja Suomeen. Kirjan mielenkiintoisesta kuvituksesta vastaa Stefan Wettainen. Kirjassa on myös ruokaohjeita, sillä Jens on myös kokki ja kirjoittanut keittokirjoja. Kirja löytyy

Adlibriksen verkkokaupasta noin 25 euron hinnalla. Kannattaa lukea. Ulrica Nordström, myös Bastuakademien jäsen, kirjoitti kirjan pohjoismaisista kylpylöistä nimellä ”Nordiska Bad – I sjö, hav, bassäng och källa”. Mukaan on päässyt vajaat 50 kylpylää/ saunaa Ruotsista, Norjasta, Suomesta ja Islannista. Kirja toimii hyvänä matkaoppaana ja löytyy myös Adlibriksen verkkokaupasta . Maailmalla on käynnissä selvityksiä siitä, olisiko sauna avuksi jotenkin Covid-19-viruksen voittamisessa. Muutamat tulokset mm. Kiinan Wuhanista osoittavat ainakin, että liian viileä (alle 50 °C) ja kostea sauna saattaa jopa levittää virusta. Tässäkin mielessä aikoinaan hyväksytty saunan määritelmä ja sen lämpötilat ovat tarpeellisia ja onneksi meillä myös käytössä.

Pysykää terveinä! Risto Elomaa puheenjohtaja

sauna I2I 2020

71


tään kuitenkin kaksi ehdotusta, 750 markalla kappaleelta. Yksimielinen palkintolautakunta sai sitä paitsi jakaa palkintoihin varatun summan, 8.250 markkaa, toisinkin. Tätä viimeksi mainittua oikeuttaan palkintolautakunta sitten käyttikin, sillä kilpailussa ei annettu ensimmäistä palkintoa lainkaan, Toisen palkinnon arvoiseksi katsottiin nimimerkki ’Saunatontun’ eli Jaakko Yli-Kojolan ratkaisuehdotus. (Sauna-lehti 1/70)

Sauna-lehti 50 vuotta sitten

Tyypit

H

umallahden saunan suunnittelukilpailun lisäksi SaunaSeura järjesti viime vuonna arkkitehdeille enemmänkin mietittävää: tyyppi- saunojen suunnittelukilpailun. Tulokset eivät olleet aivan odotuksien mukaisia, mutta jotakin kuitenkin saatiin aikaan. Kilpailun avulla pyrittiin saamaan hyviä saunaratkaisuja valmisteilla olevaan tyyppisaunojen kokoelmaan. Selvästi keskitason alapuolelle jäävinä palkintolautakunta sijoitti alaluokkaan 14 ehdotusta. Keskiluokkaan pääsi 17 ehdotusta, ja vain 10 ratkaisua palkintolautakunta kelpuutti yläluokkaan. Kaksi ehdotusta suljettiin kilpailusta.

Sauna on pop Englannissakin

S Palkinnot olivat kilpailuohjelman mukaan seuraavat: ensimmäinen palkinto 3.000, toinen 2.250 ja kolmas1.500markkaa. Lisäksi palkintolautakunnalla oli oikeus lunastaa sopivaksi katsomansa määrä, vähin-

uomen Kuvalehden pakinoitsija­ nimimerkki P&T pistäytyi lomallaan Englannissa ja kertoo 28. 8. ilmestyneessä numerossa, miten suomalainen sauna maailmanmatkallaan on sijoittunut englantilaiseen maisemaan. Mutta yrittäköönpä pyöreä kylpyamme rynnistää ylettömän ylellisyyden markkinoilla kuinka hyvänsä,

Suomalainen SISU-sauna toimitetaan kylpyvalmiina rakennuspaikalle helposti ja nopeasti. SISU-saunassa yhdistyvät maailman parhaat löylyt ja suomalainen saunaperinne. Sisu-saunan saat joko savukiukaalla tai puukiukaalla. Savusaunan ja -kiukaiden ammattilainen yli 20 vuotta.

Nyt uusittu tehokkaampi kiuasmallisto! Suomalainen SISU-savusaunan kiuas on näyttänyt tehonsa ja kestävyytensä toimittamissamme savusaunoissa.

Sisusauna Oy, Rasikatu 4, 42100 Jämsä Puh: 050 516 7841 / 040 731 0993 info@sisusavusauna.fi - www.sisusavusauna.fi

72

sauna I2I 2020

sän lipe a ja u t y st Kys nostu n kun ykivie elua. v l löy topal h i va


kukaan ei puhu siitä. Merkittävin elintason mittari on nyt — hirsisauna. Sauna-lehti 2-3/70

Tallukka

P

irppulan harjulle Vääksyyn nousi toukokuussa uusi moottorihotelli, Tallukka nimeltään. Matkaa kertyy Lahdesta nelostietä 23 km ja maisemat ovat kuin laulusta Kesäpäivä Kangasalla. Motelli on suunniteltu lähinnä kokous- ja neuvottelutiloiksi, Myös pohjakerroksen saunat on mitoitettu suurille ryhmille, suuremman saunan lauteille mahtuu varmaan parisenkymmentä yhtäaikaa istumaan. Tarvittaessa voidaan myös pienemmän saunan pukuhuone yhdistää isompaan, jolloin suurikin kongressi sopii kerralla saunomaan. Saunan yhteydessä on myös kuntohuone monine välineineen sekä suuri uima-allas, joka on aamuisin varattu hotellin asukkaiden aamu-uintia varten. Saunatilat ovat hyvin miellyttävät.

Suunnittelijoilla on ollut tyyli­tajua ja rakentajilla ammattitaitoa, pienissä yksityiskohdissakin on tehty huoliteltua työtä. Tämä onkin luonnollista, kun tietää, että talon on rakennuttanut ja omistaa kuusi rakennusalan yrittäjää. Palveluskunnaksi on saatu nuorta ja aulista väkeä.

Sauna lämmitetään toistaiseksi vain tilauksesta. Saunavuoro maksaa yhdeltä hengeltä 12 markkaa ja jokaiselta seuraavalta 8 markkaa. Ryhmäalennuksista neuvotellaan. Sauna-lehti 2-3/70

sauna I2I 2020

73


OP Koti tuntee Uudenmaan. Ja tietää mistä saa parhaimmat löylyt.

OP KOTI UUSIMAA OY LKV puh. 010 254 5206 op-koti.fi


Teksti: Risto Elomaa Kuvat: Juraté Paskeviciéne

Liettuasta bussillinen saunojia Suomessa Sopivasti juuri ennen koronasulkemuksen alkua saapui Suomeen kolmisenkymmentä saunaihmistä Liettuasta tutustumaan parhaisiin suomalaisiin saunoihin.

V

ierailun taustalla on TV-ohjelma Vantos Lapas, joka on ilmeisesti ainoa vakituisesti lähetettävä television saunaohjelma ja ohjelman toimittaja Juraté Paskeviciene. Myös Lithuanian Bath Academy ja Biruté Masiliauskiené olivat mukana matkan suunnittelussa, joka alkoi jo Kaunasin kansainvälisessä vihdontakongressissa marraskuussa 2019. Mukana oli myös Jussi Niemelä, joka oli paikalla myös Kaunasissa kymmenkunnan muun suomalaisen kanssa. Liettuan ja Suomen välinen saunayhteistyö on ollut vanhastaan vankkaa ja Bath Academy on ISA:n vahvoja jäseniä. Matkan tarkoituksena oli tutustua mielenkiintoisiin suomalaisiin saunoihin ja saunaihmisiin sekä tehdä 4–5 noin puolen tunnin tv-ohjelmaa Vantos Lapas -sarjaan. Liettualaiset olivat myös varautuneet esittelemään vihtomistaitojaan sopivissa paikoissa ja siksi bussissa oli mukana runsaasti erilaisia vihtoja. Liettualaisten bussi saapui neljäs huhtikuuta aamupäivällä Vaskiniemeen mukanaan 30 henkeä. Edellisenä päivänä joukko oli tutustunut Viimsin kylpylään Tallinnassa. Vaskiniemessä oli varauduttu vierailuun lämmittämällä saunat normaalia aikaisemmaksi niin, että vieraat, joista puolet oli naisia, saattoivat kaikki saunoa ennen saunojen avaamista miehille. Alkuun Niemelän Jussi kertoi vieraille seurasta ja Vaskiniemen saunoista, mikä kiinnosti kovasti. Vieraat kertoivat muutamalla sanalla vihtomisesta ja vieraiden taustoista. Suurin osa vieraista osoittautui ammattiihmisiksi eli he olivat suorittaneet erilaisia saunomiseen liittyviä koulutusjaksoja, joita myös Lithuanian Bath Academy järjestää. Risto Elomaa kertoi lyhyesti ISA:sta.

Liettualaisjoukko Vaskiniemessä.

Saunomisessa isännöi Jussi Niemelän lisäksi Kimmo Raitio. Vierailun ohessa kuvattiin ensimmäinen osa Vantos Lapas Suomi -sarjasta. Visiitti Vaskiniemeen onnistui hienosti ja runsaasti kiitosta tuli hyvin lämmitetyistä saunoista. Helsingissä vieraat kävivät myös Löylyssä saunomassa sekä tutustuivat kuiviltaan Altaaseen sekä Skywheelin saunaan. Myös Kulttuurisaunaa käytiin katsomassa ulkoa. Sinne samoin kuin useampaan muuhunkaan saunaan ei näin suuri joukko mahdu saunomaan. Perjantaina Rajaportti oli lämmitetty tilauksesta vieraille ja Veikko Niskavaara isännöi ja kylvetti joukon erinomaiseen tapaansa. Lauantaina vuorossa oli Herrankukkaro, missä vieraat saivat tutustua

useampiin paikan saunoihin mukaan lukien myös suuri savusauna. Herrankukkaro oli ensimmäisten vihtomisen MM-kisojen näyttämö 2008. Kisojen pääjärjestäjä oli Liettuan Bath Academy yhdessä SaunaOsuuskunnan ja ISA:n kanssa. Sunnuntaiksi oli varattu Turusta Forum-sauna, jonka emäntä Mervi Hongisto esitteli laajasti erilaisia hoitomuotoja kuppauksesta alkaen. Tästäkin syntyi mielenkiintoinen TVohjelma. Sunnuntaina, Kansainvälisenä naisten päivänä, joukko palasi lautalla Viroon ja edelleen kotiin. Matkan järjestäjät pyysivät esittämään kiitokset kaikille mukana olleille tahoille ja toivottivat suomalaiset vastavierailulle Liettuaan. ❖

Ammattilaisvihtojan ote. Useimmat vieraat ovat suorittaneet pitkän vihtomiseen opastavan kurssin.

sauna I2I 2020

75


SUOMEN SAUNASEURA

Suomen Saunaseuran uudet jäsenet, hyväksytty maaliskuussa 2020 Aaltonen Lilja

MS

Kuosmanen

Asla-Pekka

Kauppatieteiden kandidaatti

Aavikko

Reino

Tekniikan tohtori

Kuusinen

Arto

MBA, Johtaja, Hal. ammattil.

Ahola

Hannu

Sales Manager

Laine Seija Eläkeläinen

Borgström

Lotta-Maaria

Kauppatieteiden maisteri

Lamminsalo Matti

Toimitusjohtaja

Dietrich

Perttu

Kumppanuuspäällikkö

TkT, Toimitusjoht. Microbios

Lappalainen Jukka

Grönlund Ida

Käsikirjoittaja

Leskela Sasu Toimitusjohtaja

Haaksiala

Henri

Toimitusjohtaja, yrittäjä

Leskinen

Haapalehto

Teemu

Maahanmuuttoas. pääl. YTM

Juha-Pekka Konsultointijohtaja

Leskinen Mikko Tohtori

Halme Jouni Myyntijohtaja

Lindberg Henri Tietoturvakonsultti

Halttunen

Veikko

Kaup. toht., yliopistonopet.

Lindberg

Tea

Yrittäjä, kotitalousop., KTM

Hannula Emilia Viestintäasiantuntija

Lindén

Leif

Toimitusjohtaja, yrittäjä

Harhakoski Esko

Lindgren Petri

Toimitusjohtaja Yrittäjä, teknologiajohtaja

Opiskelija

Harri

Henna Toiminnanjohtaja

Luoto

Hiekkaranta

Jan

Lybäck Viktor Huoltamovastaava

Data scientist

Tommi

Holma Soila Fysioterapeutti

Lähdetie

Holopainen

Lähteenmaa Marko

Mikko

Vanhempi rikoskonstaapeli

Anni

TkT, Tutkijainsinööri Sähköteknikko

Hopsu Ville Neuvontalakimies

Marsio Mari Varatuomari

Huhdanpää Kaija-Riitta Opettaja

Marttelius Laura

Huhta Anssi Johtaja

Maula Matti Hankintapäällikkö

Lääkäri

Huhtamäki

Heikki

Asianajaja, oikeust. tohtori

Mellanen

Hänninen

Siiri

Arkkitehti yo.

Miettinen Marjo

Häyrinen Petri

Konsultti

Moilanen Mikko Toimitusjohtaja

Johansson

Head of Global Land Logist.

Mäkinen Tiina

Lehtori

Yrittäjä

Mänttäri

Alina

Toim. joht., taidemaalariliitto

Joukio Jaakko DI

Nieminen

Joanna

Yrittäjä, liiketoimintajohtaja

Kantola Emmi Lakimies

Noponen

Jenni

Graafinen suunnittelija

Karhunen

Kasvatustieteiden maisteri

Nyberg Riko AL-teamlead

Kiropraktikko

Oksa

Mats

Jouhkimainen Miikka

Hannele

Karjalainen Jukka

Niko

Senior Manager Lääkäri

Markus Toimitusjohtaja

Karlsson Fredrik Myynti

Paavola Mari YTM

Kaski

Petteri

Professori Aalto-yliopisto

Parmasuo Roope KTK

Kellomäki

Sampo

DI, yrittäjä

Pietikäinen Eeva-Maija Tiimipäällikkö

Radiologi

Piiparinen Harri

Yrittäjä

Kilpeläinen Karla

OTL

Pitkämäki Jarmo

Apulaispoliisipäällikkö

Kivikari

Tuomo

Vice President, Finavia

Porttinen

Head of account managem.

Kokko

Niko

Muusikko, freelancer

Pursiainen Jari

Kokkonen

Eeva-Riitta Erikoislääkäri

Kenttämies Anu

Puukki

Jari

Psykoterapeutti

Johannes Diplomaatti

Kotilainen Jyri

Toimitusjohtaja

Puumalainen Marko

Pääomasijoittaja

Kovamäki

Kari

Sales manager

Pöyhönen

Ruotsin ja Italian Lehtori

Kunnas

Antti

Tuotepäällikkö, insinööri

Raiski Taina KTM

76

sauna I2I 2020

Timo


Rantala Kauri Opiskelija

Vimpari Jussi Tutkijatohtori

Rehn

Visala Hanna Tuottaja

Pekka Johtaja

Reijonen Inka Remes

Tutkijatohtori

Maija-Leena Suomentaja

Rinne Kim Yrittäjä

Voutilainen Kaisu

Konservaattori

Wäinölä Tuomas Muusikko Ylikangas Tanja

Viestintäkonsultti

Riska Mats Insinööri Riska Jens Konsultti Roine Tiina Työvoimasuunnittelija Roschier Tiina Eläkeläinen Ruokoniemi

Päivi

Ylilääkäri , lääketiet. pt

Ruuskanen

Juha

Solution Manager, Atea

Ryhänen Jukka Toimitusjohtaja Rönkkö

Markku

KTM, hallitusammattilainen

Saalasti Axel

Diplomi-insinööri

Salminen

Ins., logistiikapäällikkö, el.

Sinikka

Sandström Roberta Lääkäri Sarén

Marko

Myynti- ja asiakkuusjohtaja

Savelainen

Antti

DI, VTM

Sihvonen Ella

Opiskelija

Silventola Mikko

Yrittäjä

Saunomisoikeudet ja Vaskiniemen saunatalon vierailukäytännöt

Silvola Timo OTK Sirén

Rafael Opiskelija

Smeds

Kristian

Taiteilija, professori

Solja Jussi Toimitusjohtaja Stenberg

Jalmari

Lääketieteen ylioppilas

Sutela Heli Näyttelijä Tahkola

Tero

Hallituksen puheenjohtaja

Talasniemi

Anna

FM, johtaja

Tersa Joona Analyytikko Timonen Pekka Kansliapäällikkö

SUOMEN SAUNASEURA FINSKA BASTUSÄLLSKAPET THE FINNISH SAUNA SOCIETY

Toivonen Hanna Muusikko Tulkki Ilari Opiskelija Urpala Otto Muotoilija Van der Léu

Anna-Marie

University Teacher

Vapola Mauri Sovelluspäällikkö Vehkaluoto

Samikalle

Tuottaja, toimitusjohtaja

Viikari

Jukka

Data scientist developer

Viitanen Jukka KTT Viljakainen

Juha

DI, VTM

sauna I2I 2020

77


Aito rauha löytyy lauteilta Lämminhenkisen VALO Hotel & Workin kattoterassin hirsisaunoista avautuu upeat maisemat Helsingin ylle. Alkusyksystä 2020 avattavan hotellin saunat ja kabinetti ovat varattavissa nyt!

6 hlö

WELLNESS-ALUE TILAUSSAUNA SAUNAKABINETTI PYSÄKÖINTIHALLI

VALOHOTEL.FI | MANNERHEIMINTIE 109, HELSINKI Asiakaskokemus- ja myyntitiimi: +358 10 340 4000 | meetings.helsinki@valohotel.fi | Maanantaista perjantaihin 9:00-16:00


Suomen Saunaseura Ry

SUOMEN SAUNASEURA FINSKA BASTUSÄLLSKAPET THE FINNISH SAUNA SOCIETY

Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki

Yhteystiedot

Saunaseuran johtokunta 2020

Saunojen aukioloajat

Toiminnanjohtaja, Janne Koskenniemi janne.koskenniemi@sauna.fi 050 371 8178 puhelinaika ma-to klo 10–12

Hannu Saintula, pj Sauna-lehden toimitusneuvoston pj hannu.saintula@pp.inet.fi, 050 559 9557

HUOM! Kesän poikkeukselliset aukioloajat löytyvät sauna.fi -sivustolta

Kahvio/kassa 050 372 4167 (saunojen aukioloaikana) Kahvilapäällikkö Mervi Iivonen mervi.iivonen@sauna.fi Lämmittäjämestari, kiinteistöhuolto Ari-Pekka Paavola lammittaja@sauna.fi 050 372 7648 Sauna-lehti Päätoimittaja Leena-Kaisa Simola lehti@sauna.fi 0500 801 040

Tiina Kaskiaro, varapj viestintätoimikunnan pj tiina.kaskiaro@rakennusteollisuus.fi, 050 466 0297 Heikki Hirvonen tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan pj heikki.hirvonen@outlook.com, 040 549 7853 Hannu Laine tietojärjestelmäryhmän pj hannu@hannulaine.com, 045 118 5255

Raine Luomanen raine.luomanen@raineluomanen.fi, 040 774 0021

Risto Pitkänen kunnossapitotoimikunnan pj risto.pitkanen@sauna.fi, 040 7590 825 Ritva Ohmeroluoma taloustoimikunnan pj ritvaohmeroluoma@gmail.com, 040 010 9021

www.sauna.fi

Naiset

Raine Laurikainen laurikainenraine@gmail.com, 050 041 7215

Jarmo Lehtola jarmo.lehtola@kolumbus.fi, 050 443 2082

Miehet

Tiistai: klo 13.00–21.00 Keskiviikko ja perjantai: klo 13.00–22.00 Jaetut lauantait: klo 12.00–16.30, Viimeinen sisäänpääsy klo 15.45 Muut lauantait: klo 12.00–21.00

Maanantai, paitsi kuukauden ensimmäinen: klo 13.00–21.00 Torstai: klo 13.00–22.00 Jaetut lauantait: klo 17.00–21.00

Jaetut lauantait

Kuukauden ensimmäiset sekä kesäkuun, elokuun ja joulukuun lauantait. Jäsen- ja saunamaksut, oheispalvelut ja niiden hinnastot sekä paljon lisää tietoa seuran toiminnasta: www.sauna.fi

Antti Säiläkivi antti.sailakivi@hpp.fi, 0400 241 114

ELÄMÄNPELASTAJA. Tiedätkö sinä varmasti ajokuntosi aamulla ? Laadukas Dräger alkotesteri tietää ja varmistaa liikenneturvallisuuden. Alcotest 3820 on helppokäyttöinen ja luotettava ajokunnon varmistaja, täydellinen valinta ajokumppaniksi niin maalle kuin merelle.

Yhdessä yhteiskuntaa rakentaen

Odotettu tuoteuutuus Alcotest 3820 on nyt saatavana jälleenmyyjillä. Hanki omasi heti ja lopeta arvailu!

Dräger Alcotest 3820 - Se luotettava alkotesteri.

www.rakennusteollisuus.fi

Myynti: Auto- ja venealan liikkeet Lisätietoja: www.kaha.fi sauna I2I 2020

79


Tuoteuutuudet

Harvia Legend GreenFlame: puhtaamman palamisen ehdoilla

● Harvian puulämmitteinen Legend GreenFlame -kiuas on keskikokoiseen saunaan suunniteltu tunnelmanluoja. Suuren lasiluukun takaa tulen loimu

valaisee saunan kauniisti. Häkkikiukaan mahtava kivimäärä takaa pehmeät löylyt. Täysin uudistunut GreenFlame-tuli-

pesä on kehitetty puhtaan palamisen ehdoilla. Uudenlaisen ilman ohjaamisen menetelmän ansiosta puunpolton häkäpäästöt ovat 70 prosenttia pienemmät ja pienhiukkaspäästöt noin viidenneksen aiempaa alhaisemmat verrattuna vastaavan kokoiseen kiuasmalliin. Hallitumpi palaminen pidentää myös kiukaan käyttöikää. Harvian tulevaisuuden tavoitteena ovat yli puolet pienemmät hiukkaspäästöt. Esimerkiksi GreenFlametulipesä voidaan ottaa käyttöön myös muissa puulämmitteisissä kiuasmalleissa. Vähäpäästöiseksi kehitetyllä laitteellakin voi saada aikaan paljon päästöjä, jos sitä ei käytä oikein. Siksi on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita huolellisesti. www.harvia.fi

Tilaa Sisu-sauna pihaasi ja pääset saunomaan saman tien

Veto-kiukaalta vesisäiliöllinen puukiuas

● Sisu-sauna on toimittanut yli 20 vuotta arvostettuja valmissaunoja maamme saunakansalle. Sisu-sauna valmistetaan

● Uusi vesisäiliöllinen Veto-puukiuas säilytti ajattoman ja yhtenäisen ulkonäkönsä, kun vesisäiliö integroitiin ulkovaipan alle. Vesisäiliöllistä puukiuasta on saatavana mustana, valkoisena ja kiiltävänä ruostumattomana teräksenä. Vesisäiliön saa sekä Veto1-malliin että Veto2-malliin kummalle puolelle tahansa. Veto-puukiuas on energiatehokas, suorituskykyinen, ympäristöystävällinen kiuas. Käyttäjälle tämä näkyy vähentyvänä puun kulutuksena, lyhyempänä lämmitysaikana ja erinomaisina löylyinä. Ympäristöystävällisyys on näkynyt Vetolla jo 50-luvun alusta saakka pienempinä pienhiukkaspäästöinä, sillä kiukaassa on ollut aina kaksoistulipesärakenne ja jälkipoltin. Veto on myös mukana hankkeessa, jonka päämäärä on pienentää kiukaan hiukkaspäästöjä entisestään.

perinteitä noudattaen käyttövalmiiksi ja kuljetetaan rakennuspaikalle perustuksineen – täysin valmiina! Saunomaan pääset saman tien. Sisu-saunan saat joko savukiukaalla, kerta- tai jatkuvalämmitteisellä kiukaalla, avokuistilla

80

sauna I2I 2020

sekä pukuhuoneella. – Sisusauna on täysin valmis sauna betoniperustuksineen eli asennus tilaajan pihassa sujuu todella nopeasti. Sisu-sauna on huolella suunniteltu, tyylikäs ja toimitetaan täysin kylpyvalmiina. Kaikki seikat on otettu huomioon yksityiskohtia myöten, kertoo Sisu-saunan Janne Vainiomäki. Avokuistilla varustettu Pikku-Sisu on suosituin Sisu-malli. Nimestään huolimatta se on pikkujättiläinen, sillä siihen mahtuu saunomaan koko perhe eli jopa kuusi ihmistä kerralla. Pikku-Sisun saa joko savusaunan kiukaalla tai muilla puukiukailla. www.savusauna.com

www.veto.fi Tämän palstan tekstit perustuvat toimitukselle lähetettyihin aineistoihin, eivätkä omakohtaisiin kokemuksiin.


Kaikki, mitä suomalainen iho kaipaa.*

12/2018

Aqualan on koko perheen luotettava ja laadukas perusvoidesarja käytettäväksi ympäri vuoden. Se hoitaa, kosteuttaa ja ravitsee sinunkin ihoasi suomalaisen talven vaihtelevissa olosuhteissa.


SaunaBlogi

Miksei kukaan ole digitalisoinut saunaa?

M

puolelta. Me voisimme olla se taho, joka käynnistäisi saunakokemuksen ja erityisesti saunakulttuurin digitalisaation. Pitäisikö meidän Saunaseurana järjestää sauna-hackathon? Tai voisimmeko perustaa rahaston, jolla investoidaan saunastartupeihin? Kuka haluaisi ryhtyä digitalisoimaan saunaa minun kanssani? Ryhdytään yhdessä digitalisoimaan maailman parasta suomalaista innovaatiota – saunaa. M ikko M attinen Saunaseuran viestintätoimikunnan jäsen Kuva: Henni Hyvärinen

P.S. Laita viestiä,

jos kiinnostaa: mikko.mattinen@icloud.com

ielikuvittele itseäsi lempisaunassasi. Yhdistä samaan yhteyteen digitaalisuus. Kuulen jo hampaiden kirskunnan. Sauna ja digitaalisuus ovat parhaimmillaan sosiaalisessa mediassa julkaistuja fiilistelyjä. Onko sen pakko olla vain sitä? Me suomalaiset olemme erinomaisia digitalisoimaan asioita. En esitä perinteisiä onnistumisiamme – kännykät, verotus tai mobiilipelit, vaan toisenlaisia onnistumisia. Parhautta olemme osoittaneet muun muassa grillaamisessa, sormuksissa ja ruokahävikissä. Esimerkiksi grillaamisen digitalisaatiossa korkealle arvostettu tuote on Meater, joka on maailman paras langaton paistivahti. Kaikkien huulilla oleva Oura on vuorostaan maailman paras älysormus. Samoin Biovaaka-järjestelmä on maailman paras ruokahävikin seurantatyökalu. Ja nämä kaikki ovat suomalaisten keksimiä tuotteita. Alhaisimmista alhaisimmalla oksalla roikkuva hedelmä on sauna eikä kukaan ole digitalisoinut sitä. Saunan ja digitaalisuuden yhdistäviä kaupallisia tuotteita on niin vähän, että ei niitä riitä luetteloitavaksi. Datafriikeille voisimme kehittää Saunarannekkeen, joka kerää datan saunahuoneen lämpötiloista ja kosteudesta, henkilön sykkeestä tai vaikkapa meren lämpötilasta. Saisit tallennettua saunakokemuksesi. Voisimme uusien saunojen rakentamisessa hyödyntää data- ja jakamistaloutta. Esimerkiksi taloyhtiön saunojen puhtautta sekä käyttöä voisimme hallinnoida helposti IoTsovellusten kautta (Internet of Things). Tai hei – miten olisi palvelu, joka kertoo missä on parhaat saunat. Sinäkin keksit nopeasti asioita, joilla digitalisaatiota voisi hyödyntää saunassa. Vaihtoehtoja on paljon ja nopeita poimintoja löytyy niin rakennusteollisuuden, käyttäjäkokemuksen kuin ekologisuuden

82

sauna I2I 2020

Sinun SaunaBlogisi? Haluatko kirjoittaa oman blogisi tälle palstalle. Aihe on vapaa, kunhan se vain jotenkin liittyy saunaan tai saunomiseen. Lähetä noin 3 000 merkin pituinen teksti sähköpostilla osoitteeseen lehti@sauna.fi. Toimitus julkaisee ja editoi tekstejä harkintansa mukaan. Blogi voidaan julkaista myös www. sauna.fi -sivustolla.Uudet GLA ja GLB nyt ennakkomyynnissä.

Mercedes-Benz GLA 200 d A Business kokonaishinta alk. 43 634,43 € (sis. alv:n, arvioidun autoveron ja toimituskulut 600 €). Vapaa autoetu 820 €/kk, käyttöetu 655 €/kk. CO2-päästöt uusi mittaustapa – WLTP 141 g/km, EU-keskikulutus 5,4 l/100 km. Huolenpitosopimus 3 vuodeksi kiinteällä kk-maksulla alk. 32 €/kk. Ajotietokoneen kieli: suomi.

Mercedes-Benz GLB 180 d A Business kokonaishinta alk. 44 965,25 € (sis. alv:n, arvioidun autoveron ja toimituskulut 600 €). Vapaa autoetu 840 €/kk, käyttöetu 675 €/kk. CO2-päästöt uusi mittaustapa – WLTP 146 g/km, EU-keskikulutus 5,6 l/100 km. Huolenpitosopimus 3 vuodeksi kiinteällä kk-maksulla alk. 33 €/kk. Ajotietokoneen kieli: suomi.

yhdistää sinut ja autosi.

Uudet GLA ja GLB. Valmiina kaikkeen mihin sinäkin. Coupémainen GLA vai ainutlaatuisen monipuolinen GLB – valinta on sinun. GLA yhdistää urheilullisuuteen käytännöllisyyden, mistä esimerkkinä reilu istumakorkeus ja pituussuunnassa säädettävä takapenkki. GLB tarjoaa puolestaan tila-auton muunneltavuutta, henkilöauton mukavuutta ja maasturin ajovarmuutta jopa seitsemälle hengelle. Molemmat ovat saatavana etu- ja nelivetoisena bensiini- ja dieselmoottorilla.

alkaen

43 635 €

Uusi Mercedes-Benz GLB

Lue lisää mercedes-benz.fi Malleissa vakiovarusteina mm. • Oppiva, puheohjattava MBUX-käyttöliittymä • LED High Performance -ajovalot • Aktiivinen kaista-avustin

Uusi Mercedes-Benz GLA

alkaen • Aktiivinen jarrutusavustin • Nopeusrajoitusavustin • Easy Pack -takaluukku

44 966 €


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.