Informem SQV 264

Page 1

#SQVinfo

Butlletí municipal de Sant Quirze del Vallès Número 264 / VIII Època Juny 2024

Prepara't per l'Inesperat! Puja a l'escenari! Pàg. 7

Fes Estiu al Canya Jove! Pren nota de la programació Pàg. 9

Nova temporada de piscines municipals Pàg. 19

La prevenció, la millor eina contra els incendis forestals

INFORMEM

Telèfons d’interès

Ajuntament (centraleta) 937216800

Biblioteca Municipal 937219547

Poliesportiu Sant Quirze 937213975

Poliesportiu Les Fonts 937841277

Piscina MunicipaL 937213975

Telèfons d’urgència

Policia Local 937216868

Emergències 112

Agents rurals 935617000

Serveis sanitaris Sant Quirze 937214180

Consorci Hospitalari Parc Taulí 937231010

Hospital de Terrassa 937310007

Altres serveis

Serveis d’aigües Les Fonts 937312281

Jutjat de Pau 937211851

Funerària Truyols SA 935809710

Enllumenat públic SECE 900131326

SQV Aigua 931188893

Farmàcies i Salut

Farmàcia Sant Quirze 934997525

Farmàcia 3 Cantons 937210783

Farmàcia Barberà 973210699

Farmàcia Oliveras 937213933

Farmàcia Clara Ferran 937310851

Farmàcia Sant Quirze Parc 937214036

Farmàcia de l’Estació 938549630

CAP Sant Quirze 937214180

CATSALUT 061 SALUT RESPON

Servei a l'Ocupació

El Servei a l’Ocupació de l’Ajuntament proporciona informació, orientació, assessorament i suport personal a les persones que busquen feina.

Què fem?

Assessorem a les persones en el procés de recerca de feina i proporcionem a les empreses del municipi que tenen necessitats d’incorporar persones en els seus equips de treball, la gestió d’ofertes laborals mitjançant la gestió de la borsa de treball Xaloc.

Ens dirigim a les persones residents al municipi en edat laboral que es troben en situació d'atur i a les que treballen però volen canviar de feina acompanyant-les de forma personalitzada en aquest procés.

Què oferim?

• Orientació personalitzada per a la recerca de feina

• Gestió de la borsa de treball de la Xarxa Xaloc

• Cursos i tallers de formació en TIC i competències per a la recerca de feina

• Un espai d'accés a Internet per temes relacionats amb l'ocupació

• Newsletter setmanal amb ofertes de feina del municipi

• Participació en programes d'ocupació en col·laboració amb d'altres administracions

• Som centre col·laborador de la generalitat de l' acTIC (Examen d'acreditació de competències Digitals)

• Som centre d'informació i orientació del Servei d'acreditació de competències professionals FPCat

Més informació: Passatge Dalí, 7 (Edifici Can Tuset). 93.721.68.00.

Motxilla ecològica:

Aquest butlletí està imprès amb paper de tipus ecològic fet que garanteix que s’ha produït sota els estàndards mediambientals més exigents amb el fi de limitar l’impacte mediambiental. Aquest paper s’ha elaborat sense utilitzar clor elemental en el procés de decoloració de la pasta i complint amb la normativa ISO 14001 i EMAS (Projecte de Gestió i Auditoria Ecològica). Per altra banda, la tinta utilitzada no porta olis minerals i està composada per materials reciclables i no contaminants complint amb les normatives ISO 9001 i ISO 14001.

Crèdits:

Disseny i maquetació: Editorial MIC

Edició de continguts i redacció: Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Impressió: Impremta Pagès.

Dipòsit legal: B-26026-2009

SQVserveis
��

SQVsumari

#4

Sant Quirze es prepara per prevenir els incendis forestals

#6

El Consell d'Infants acomiada el curs

#11

Nova junta de l'Associació Sant Quirze Comerç

#15

La pressió estètica a debat Entrevista a Júlia Barceló

#16

Celebra Sant Joan amb precaució

#27

Consulta l'agenda i fes poble!

3

En marxa les actuacions per prevenir els incendis forestals

El risc d’incendi forestal obliga a assegurar que es compleixen les condicions de prevenció per protegir el bosc i les persones.

El darrer Ple de maig va aprovar el Pla de Prevenció d’Incendis (PPI), vigent fins l’any 2029, en el qual s’estableixen els camins, punts d’aigua i les actuacions necessàries per garantir la protecció del bosc i dels nuclis habitats del municipi.

Durant els darrers mesos l’Ajuntament ha efectuat el tractament de la vegetació de les franges de protecció dels nuclis que limiten amb el bosc, amb un total de 23 hectàrees gestionades, a can Pallars, can Llobateres, Vallsuau, Sant Quirze Parc, Castelltort, Sotavia, el Castellet i les Fonts, així com la línia de defensa forestal del camí del Pujol Blanc a can Corbera, amb una superfície de 12 hectàrees. Aquest tractament consisteix en l’estassada de vegetació per assegurar que no hi hagi continuïtat entre capçades

d’arbres ni amb els arbustos. Aquestes condicions també s’han de complir obligatòriament a totes les parcel·les privades urbanes situades a menys de 500 metres del bosc.

El Servei de Medi Ambient també efectuarà un repàs de desbrossada extraordinari dels llocs on ha crescut l’herba amb les darreres pluges abans de Sant Joan, per reduir el risc d’incendis forestals.

Vigilància forestal

L’Ajuntament ha dotat un pla d’ocupació amb dues persones des del 20 de maig fins al 30 de setembre per recórrer diàriament els espais forestals del municipi durant les hores diürnes de més risc d’incendi, informant i efectuant tasques de neteja de residus i vegetació. Aquesta mesura es va iniciar l’any passat amb bon resultat i es complementa amb la del pla de prevenció i vigilància d’incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona, consistent en la vigilància

forestal durant horari de màxim risc d’incendis forestals entre el 19 de juny i el 2 de setembre.

Recordem que està prohibit encendre cap tipus de foc, llençar petards ni focs d’artifici a qualsevol punt situat a menys de 500 metres del bosc, excepte la utilització de fogons de gas i barbacoes d’obra amb mataguspires a les zones urbanes. Només de forma excepcional, es poden realitzar determinades activitats sempre amb autorització prèvia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i que en tot cas si hi ha perill d’incendi extrem se suspenen totes les excepcions i autoritzacions.

L’operatiu davant els incendis: el Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d'activitats de risc, davant les situacions

4 SQVMedi Ambient

de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Les situacions de perill es graduen en 5 nivells operatius, de 0 a 4. Cadascun correspon a un nivell de perill d’incendi forestal, i comporta la realització de determinades actuacions preventives i un grau de mobilització dels efectius.

En els nivell 1, 2 i 3 cal vetllar pel compliment de les restriccions d’activitats

amb risc d’incendi forestal que determina del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Quan s’activa el nivell 4 per perill extrem d’incendi forestal es restringeix l’accés a espais naturals i extraordinàriament també es poden restringir les activitats de lleure, la circulació motoritzada o l’obra pública, entre d’altres.

Què fer en cas d' incendi?

Si veiem un incendi s’ha d’ avisar al 112 . Si sospitem que s'està duent a terme alguna activitat inadequada als boscos que pot provocar un incendi o si veiem una columna de fum que surt del bosc, no dubtem en avisar a les autoritats perquè puguin actuar com més aviat millor i puguin evitar o controlar l'incendi

Al Mosquit Tigre, ni aigua!

L’Ajuntament endega una nova campanya per prevenir la proliferació i prevenció del mosquit tigre al municipi.

Aquests mosquits tenen la capacitat d’actuar com a vectors de malalties com les produïdes pel virus del Dengue, Zika i el Chikungunya.

El Dengue és un virus reemergent a Catalunya. El 5 de setembre de 2023 es va detectar el tercer cas de Dengue autòcton a Catalunya des de 2019.

Durant el 2023 a SQV va haver-hi algun cas de dengue (no autòcton). I en el que portem del 2024 a Catalunya s’han detectat 155 casos dels quals 18 al Vallès (amb antecedent de viatge a zona endèmica). El Vallès Occidental i el Vallès Oriental, entre altres comarques, es consideren noves zones de risc per al Virus del Nil Occidental. És per això que és molt important prevenir la proliferació d’aquest mosquit, que és capaç de pondre entre 80

i 200 ous en una setmana, dels quals la meitat seran femelles que, en set dies més hauran criat 3.200 mosquits tigres més.

Què podem fer?

La millor manera de combatre el mosquit tigre és evitar la seva cria i, per això, és imprescindible eliminar les acumulacions d’aigua.

Com?

• Treure els platets de sota els testos

• Netejar les canaleres de fulles

• Posar peixos vermells als estanys perquè es mengin les larves

• Buidar tots els recipients que puguin acumular aigua (almenys dues vegades a la setmana) regadores, piscines de plàstic, petites basses, joguines, cendrers, gerros, etc.

• Evitar forats del terra i als troncs dels arbres omplint-los de sorra

El Pla Alfa es pot consultar al següent enllaç:

S’actualitza diàriament, a les 0.00 h i a les 9.30h.

• Tapar hermèticament o amb mosquitera els dipòsits d’aigua

• Prevenir que els mosquits puguin entrar als edificis instal·lant mosquiteres a les finestres o obertures

SQVMedi Ambient 5

El Consell d’Infants acomiada el curs

El Consell d’Infants arriba al final de curs fent un balanç positiu de les sessions celebrades. Els integrans d’aquest òrgan de participació han pogut treballar en diferents eixos i establir les necessitats del municipi en diferents aspectes.

La trobada de l’11 de juny posa el punt i final a la feina feta, tot presentant a famílies i ciutadania un recull de les accions treballades.

Recordem que el passat mes de maig nens i nenes van poder conèixer els companys/es del Pilarín Bayés, a Les Fonts, on van realitzar una visita guiada pel barri.

Anteriorment, al mes d’abril, van poder visitar Ràdio Sant Quirze, participant en un programa en directe a l’emissora.

El Consell arrencava el 17 de gener amb una reunió a La Patronal i amb un primer objectiu d’escollir càrrecs i responsabilitats. Aquests però, han anat rotant a cada trobada.

També es van recollir les propostes de l’enquesta difosa abans de Nadal i van votar les actuacions a treballar.

Les actes de les reunions es poden consultar en aquest enllaç:

Recordem que el Consell d’Infants està integrat per una quarantena de nens i nenes de 5è i 6è de primària, que van ser nomenats el passat 15 de novembre, en el marc d’un acte a la Patronal, en què va assistir l’Alcaldessa i les famílies.

Els consellers i conselleres es trobaran una vegada al mes fins a final de curs, i aniran fent arribar les seves inquietuds i opinions perquè es tinguin en compte en els projectes i actuacions que es facin al poble.

Aina Sogas, representant al Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya

Des d'aquest mes de maig, el Consell d'Infants de Sant Quirze del Vallès tindrà representació en aquest òrgan nacional. La consellera de l'escola Pilarín Bayés de les Fonts, l'Aina Sogas, ha estat la persona més votada pels seus companys i companyes.

El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) és l'òrgan col·legiat consultiu i de participació infantil i adolescent de la Generalitat de Catalunya que representa els interessos i els punts de vista dels infants i els adolescents de Catalunya i vetlla pels seus drets.

La missió del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) és donar l'oportunitat de participar activament als infants i als adolescents, millorar les seves condicions

de vida i els mecanismes de participació infantil i juvenil, demostrar la capacitat dels infants i adolescents per exercir els drets de ciutadania i de participació democràtica així com fer visibles les seves aportacions a la societat.

La votació va tenir lloc el dimecres 15 de maig en el marc de la sessió mensual del Consell d'Infants. Els consellers i conselleres van decidir que seria una votació de candidatures anònimes, per assegurar que no es votava per la persona en qüestió, sinó per les seves idees, implicació i compromís.

El Consell d'Infants de Sant Quirze del Vallès ja consta al mapa del CNIAC en l'àmbit català, conjuntament amb més de 140 consells d'infants i adolescents d'arreu del territori.

Podeu accedir-hi des de:

6 SQVEducació
▲ Cloenda del Consell d'Infants

La Llançadora celebra el seu primer any

El nou servei de La Llançadora ha arribat enguany al seu primer aniversari. Aquest va néixer amb la voluntat de donar resposta i acompanyament d’orientació acadèmica, personal i professional a totes les persones joves i adultes del municipi que ho necessitin. Sense oblidar la importància de estar en una constant coordinació i xarxa de treball amb els serveis municipals. Sumar esforços per atendre i donar resposta als reptes de la ciutadania.

La Llançadora dona així resposta a la necessitat d’orientació actual, atès que, el paradigma de tenir una feina per a tota la vida ha canviat radicalment. La formació al llarg, ample i profund de la vida és un fet i es fa indispensable per al bon funcionament de la societat. I això juntament amb la complexitat dels canvis normatius de la formació, totes les noves oportunitats que ofereix la formació professional, acreditació professional, els certificats de professionalitat com a nova eina de formació i especialització,... juntament amb un canvi de paradigma econòmic que posa en perill llocs de treball però també fa evolucionar els diferents perfils professionals a camins més tecnològics i sostenibles.

Quins serveis presta La Llançadora?

• Orienta i assessora de manera individual a la població adulta en orientació acadèmica, professional i personal.

• Fa seguiment dels diferents plans individuals creats a través de contactes i treball amb totes les entitats del municipi.

• Coordina accions conjuntes i seguiment dels casos amb els diferents serveis municipals.

• Dona resposta i noves oportunitats derivades dels canvis en el mercat laboral i el sistema educatiu.

• Estableix ponts entre els diferents serveis i teixit associatiu.

• Porta a terme accions i projectes que fomentin l’orientació cap a projectes professionals sostenibles.

• Trenca barreres de gènere en l’accés a formacions i camps professionals.

• Sensibilitza a la població en la formació al llarg i ample de la vida.

Tipologies d’atencions

molt diverses: orientacions acadèmiques cap a formació professional, batxillerat, programes de formació, inserció, homologació i convalidació de formacions estrangeres

173 persones ateses aquest curs, entre els 16 i els 64 anys de valoració en l’atenció rebuda 9,5

Preparat per l’INESPERAT?

Ets artista? T’agrada l’art? En viu? T’agraden les sorpreses?

T’agradaria gaudir d’un espai, un cop al mes, on artistes i públic poden mostrar, veure, escoltar, explicar, sentir, compartir… Un espai d’intercanvi artístic? Obert a tothom?

Vine a l’INESPERAT. A la Patronal.

Cada dijous de mes, de 19:00 a 21:00, es farà una convocatòria oberta a totes i tots els artistes locals que vulguin mostrar part de la seva obra en un espai amb públic. Música, dansa, art visuals,

paraula… En format individual o grupal. Un espai de mostra i proves. Amb un carácter informal, obert i distès. Per poder participar a l’INESPERAT com a públic només has de venir. Entrada lliure.

I com a ARTISTA escriu-nos a inesperat@santquirzevalles.cat i explica’ns què fas i què t’agradaria mostrar. Rebràs un correu electrònic automàtic amb informació d’interès i a partir d’aquí anirem concretant dia i hora amb totes les propostes rebudes.

ARTS,ESCENA,IMPROBITZACIÓ Escola Municipal de Música Can Barra Sant Quirze del Vallès SQVEducació 7
ESCENRI OBERT

El Dansem omple el parc de les Morisques de cultura i tradició

Les danses populars van omplir el 30 de maig el parc de les Morisques. Infants de segon de primària de les escoles del municipi van participar en el ja tradicional “Dansem”, que enguany arriba a la setena edició.

Es tracta d’una activitat que aplega nens i nenes dels centres escolars, amb l’objectiu de fomentar balls i cançons populars que han treballat al llarg del curs a l’aula de música. Una forma de mostrar a altres escoles i a les famílies la feina feta i enfortir així, tal i com ha manifestat la tinent d’Alcaldia Laura Flos “els llaços entre les escoles, creant un sentiment de comunitat a través de la cultura”.

Els balls i escoles participants van ser els següents:

• Lola Anglada: La dansa dels amics

• Onze de Setembre: Jibidi

• Purificació Salas: Onurr Ruj

• Taula Rodona: L’Estapera

• El Turonet: La Bodoise

Seguidament, totes les escoles van participar en una gran rotllana per ballar el rogle.

Com gestionareu l'ús de pantalles durant l'estiu?

Us preocupa que els infants i joves estiguin connectats a les pantalles?

Us oferim alternatives!

Xerrada: A l'estiu, juguem en viu!

Veniu i descobrireu jocs desconnectats als que poden jugar infants i joves. I rebreu alguns consells per fer un ús contingut de les pantalles a casa la resta de l'any. No us ho perdeu!

8 SQVEducació

Múltiples opcions de lleure per al jovent

El Servei de Joventut reprèn el programa d’activitats de lleure “Fes Estiu al Canya Jove” que tindrà lloc del 19 de juny al 19 de juliol tant al nucli urbà com al barri de les Fonts. En el cas de Can Feliu es faran especialment de dilluns a divendres en horari de tarda i en el cas de les Fonts de dimecres a divendres i algun dissabte.

El “Fes estiu al Canya Jove” té com a objectiu oferir alternatives de lleure i oci durant el període de vacances sobretot al col·lectiu adolescent a partir dels 12 anys, incloent també a totes aquelles persones que el curs vinent començaran 1r de l’ESO. La proposta d’activitats és molt variada, totes son gratuïtes, la majoria en horari de tarda i cal inscripció prèvia per poder participar-hi.

La primera setmana, el divendres 21, es faran festes relacionades amb la celebració de Sant Joan, i en el cas del nucli urbà s’aprofitarà per presentar el projecte del Consell d’adolescents que començarà a rodar a partir de setembre.

Enguany les propostes van des dels tallers artístics, els tallers de cuina, les jornades temàtiques, els jocs de taula, rol i investigació, videojocs la pràctica de l’esport i diverses activitats aquàtiques. En horari

nocturn, es faran nits joves cada setmana, tant al nucli urbà com al barri de Les Fonts, com les nits joves a la piscina, bingo drag show per commemorar el dia de l’orgull i molt més.

També s’afegeixen diverses sortides que tindran places limitades: sortida a la bassa de Sant Oleguer, sortida a la piscina de Vallparadís i tarda de Bitlles i sortida d’escalada.

Inscriu-te a les activitats del nucli urbà aquí:

Servei de Joventut Canya Jove

Centre Cívic Can Feliu

(C/ Eduard Toldrà, s/n)

Tel. 93 721 68 00 (ext. 5600)

Mòbil: 607 54 57 84 canyajove@santquirzevalles.cat

I a les activitats de Les Fonts, aquí:

Servei de Joventut Canya Jove

Centre Cívic Torre Julià

(C/ Josep Mitats, s/n)

Tel. 937 840 136 / Mòbil: 670 053 884 canyajove@santquirzevalles.cat

Vols treballar de monitor/a aquest estiu?

Si estàs pensant a treballar com a monitor o monitora esportiu i fas 16 anys durant 2024, aquesta informació t’interessa. Un any més es posa en marxa el curs CIATE, que ofereix formació bàsica per al desenvolupament d’activitats esportives a l’àmbit extraescolar i ajudar així a sensibilitzar les petites entitats esportives, el personal tècnic voluntari, les famílies i acompanyants en la seva execució pràctica diària.

Aquest curs es el primer mòdul per poder treballar de monitor/a esportiva i estar inscrit al ROPEC. Per poder-ho completar s’han d’assolir els mòduls de gestió esportiva i de primers auxilis i fer les 150h de pràctiques.

Els horaris i preus són els següents:

Lloc: Centre Cívic Can Feliu. Carrer d'Eduard Toldrà, s/nSANT QUIRZE DEL VALLÈS.

Modalitat del curs: presencial

Dates: del 25 de juny al 11 de juliol

Horari: de 10 a 14h

Condicions

Cal fer els 16 anys durant el 2024 L’assistència a totes les sessions és obligatòria.

Preus

Preu per curs: 105€

Preu per persones fins a 25 anys empadronades a Sant Quirze del Vallès: 90€

Preu per persones fins a 25 anys, aturades durant el 2024: 80€

Inscripcions

Del 20 de maig al 19 de juny

Servei de Joventut Canya Jove . Centre Cívic Can Feliu

C/Eduard Toldrà, s/n. 08192

Sant Quirze del Vallès

Tel. 937 216 800 ext. 5600

Mòbil: 607 54 57 84

També de forma telemàtica a

Pagament a: ES24 0081 0900

8300 0125 0829 del Banc Sabadell

Organitza: Consell esportiu de Sabadell i Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

9
9 SQV Joventut

Suport a la Franja de Gaza

L’Ajuntament destinarà un total de 5000 euros del fons d’emergència a donar suport a la franja de Gaza. Concretament, l’entitat PMRS serà qui rebrà la subvenció i, mitjançant el Fons Català, desenvoluparà la campanya que ha definit com “Dret a la salut, a la protecció i a l’assistència humanitària davant els atacs israelians a la població de la franja de Gaza”, presentat per l’entitat ACP.

L'entitat sòcia local, Palestinian Medial Relief Society-PMRS, executora del projecte, és proveïdora de serveis sanitaris a la Franja de Gaza i a Cisjordània. Des de l'escalada de violència el 7 d'octubre de 2023, la PMRS es troba en la posició d'un imminent col·lapse dels estocs mèdics per fer front a les demandes actuals. A Cisjordània, l'estoc és baix i hi ha una necessitat urgent d'organitzar equips tant a Gaza com a Cisjordània per garantir que els palestins tinguin accés a l'atenció primària i d'emergència.

Les necessitats immediates, basades en una avaluació ràpida de les necessitats, indiquen que cal desplegar equips d'emergència addicionals a Gaza per poder oferir assistència a les persones amb lesions greus i traumàtiques.

Així mateix, es necessita equipament mèdic per garantir que els equips de salut

primària puguin continuar proporcionant serveis d'atenció primària essencials que ajudaran a reduir la càrrega de la malaltia als centres d'atenció secundària, com ara hospitals i clíniques. Els Centres d'Atenció Primària també són essencials en aquest moment per garantir que es puguin evitar les morts i les complicacions evitables.

La resposta d'emergència de PMRS es basa en l'activació de dos equips mòbils d'emergència conformats per un equip mè-

dic de sis persones. Aquests es mobilitzaran al llarg de tres mesos per garantir la salut bàsica de les víctimes de guerra en diferents punts de la Franja.

Trobareu més detalls sobre el projecte que desenvolupen aquí:

Sant Quirze celebra la Festa del Comerç Just i les Finances Ètiques

El parc de les Morisques va ser l’escenari el 26 de maig de la Festa del Comerç Just i les Finances Ètiques. Associacions, cooperatives i productors locals de l’economia social van mostrar la seva forma de treball i organització per al consum responsable i

de proximitat. I ho van fer amb les carpes i parades que van instal·lar dins del recinte del parc.

L’activitat es complementava amb la 10a edició del Mercat Vintage, on es podien trobar tota mena de productes de segona

mà. A més, es va llegir un manifest coincidint amb el Dia Mundial del Comerç Just. La lectura va anar a càrrec de les persones representants de la Plataforma Benvingudes Refugiades.

El programa de Ràdio Sant Quirze, Som Solidaris, va comptar amb l’entrevista, entre altres, del fundador de l’oenegé vallesana Petits Detalls, responsables de l’exposició “Relats amb nom de dona”.

Descobriu les fotografies de la jornada al Flickr de l’Ajuntament.

10 SQVCooperació
“El punt fort del comerç local és el servei que donem” Sandra López, nova presidenta de l’Associació

L’Associació Sant Quirze Comerç inicia nova etapa amb nova Junta. Després de cinc anys del mandat de l’anterior, s’han renovat els càrrecs.

La nova presidenta, Sandra López, ens explica com enfoquen aquest nou repte.

Així mateix, des de l’Ajuntament, es vol agrair la tasca desenvolupada per l’anterior Junta, la seva dedicació i implicació per l’activitat del comerç al municipi.

D’on sorgeix la idea de presentar la vostra candidatura i amb quin objectiu?

Principalment va ser perquè ens donava molta llàstima que un treball de 5 anys de l’anterior junta i dels seus predecessors s’esborrés per falta de continuïtat d’una junta executiva. Tant la Judit Bosser , de la pastisseria Art Bo, com jo, Sandra López que acabava d’iniciar un projecte, Sandrini Sports, vam ser en una Mesa de Comerç a l’Ajuntament. Després, la Pepi Vaca de Calçats Gaudí, que ja hi era a l’anterior junta, va

donar un pas més i va decidir quedar-se en aquest nou mandat.

Posteriorment Pepi Muñoz de Pinturas Salva Guerrero va afegir-se amb moltes ganes. Totes quatre vam sumar esforços, doncs volem el millor per als nostres negocis, però també per la resta, i l’estructura d’una associació és molt important, ja no tant per les ajudes que puguem rebre, sinó per pertànyer a una comunitat amb les mateixes necessitats.

El nostre principal objectiu és donar més visibilitat a l’Associació de Sant Quirze Comerç, i fer-la atractiva per aquelles persones que encara no en pertanyen. Saber comunicar els beneficis que té ser associat/da i animar-les perquè ens ajudin a innovar. Estem segures que hi ha molts comerços i serveis que poden aportar idees que dins de les nostres possibilitats i amb l’ajuda de l’Ajuntament podem realitzar.

Què penseu que necessita el comerç de Sant Quirze i quines prioritats teniu?

Tot allò que puguem fer com a entitat per poder donar visibilitat als comerços de Sant Quirze sense tenir en compte la seva ubicació en el poble, serà la nostra prioritat. Pancartes informatives, utilitzar els mitjans de comunicació que hi ha actualment al nostre abast,etc.

Quins són els projectes ja a més llarg termini?

Hi ha diferents projectes o idees i tres anys per poder-les materialitzar. Una d’elles és fer més digital l’Associació. Volem, mitjançant tecnologia digital, fer associats/des i signar ja sigui les sol·licituds i documents autoritzats de protecció de dades i imatges en un click, amb una tablet que puguem utilitzar per diferents esdeveniments o actes.

També ens proposem crear sinèrgies entre els comerços i serveis, buscar maneres per col·laborar els uns amb

els altres perquè tothom es beneficiï. Volem treballar per buscar la manera perquè els beneficis de ser associat/da arribin a tothom.

Per això la pluja d’idees de tothom és molt necessària i benvinguda per la nova junta directiva, us ho assegurem.

Penseu que el perfil del comerciant del municipi ha canviat amb els anys? Quines són les principals amenaces? I els principals punts forts?

A l’última dècada el petit comerciant és com David contra Goliat, però ara ja no només contra les grans superfícies, ara té un gran rival que és la venda en línia. Creiem que no es pot anar a contracorrent, per tant s’ha de conviure amb aquestes grans mancances i buscar l’equilibri. Nosaltres tenim el gran punt fort que és el servei que donem. La personalització del nostre negoci o servei, el tracte que afegim a cada venda... Tot suma. Creiem que és molt important posar un rostre davant de cada botiga, comerç o servei. Que la gent identifiqui el comerç i el que hi ha darrera. No és més que fer identitat de poble. Això, internet i les grans superfícies no ho poden fer, per tant s’ha de potenciar aquest punt fort que tenim, i així es fidelitzarà als nostres clients que a la vegada són veïns, familiars i amics.

Com us poden contactar les persones interessades a associar-se?

Els associats/des estan inclosos en un chat de whatssap on ens comuniquem per temes més immediats. Però a tots aquells que vulguin rebre informació siguin o no membres de l’Associació de Sant Quirze Comerç ho poden fer per correu electrònic, sqvcomerc@ gmail.com, instagram @santquirzecomerc, o el nostre web www. santquirzecomerc.com.

11 SQV Comerç

El Tasta SQV omple el parc de les Morisques

Milers de persones van gaudir de les dues jornades de la mostra de gastronomia local

El Tasta SQV ha estat un dels protagonistes del cap de setmana del 7 i 8 de juny, omplint de gastronomia local el parc de les Morisques. Com a novetat enguany, els tastets es van celebrar divendres i dissabte, en dues jornades, i centenars de persones van poder fer les degustacions. De fet, es van muntar

taules per a 1.200 persones, i especialment dissabte va haver-hi rotació i fins i tot algunes persones van fer servir l’amfiteatre com a seients per gaudir dels tastets.

Recordem que dissabte el Tasta va coincidir també amb el Market Tasta, on els establiments de l’Associació

Sant Quirze Comerç van poder mostrar i vendre els seus productes. No van faltar tampoc les activitats i propostes infantils.

En definitiva, dues jornades molt familiars, acompanyades de bona música i molt bon ambient festiu. Un segell d’or per cloure una Mostra que començava el dia 4 amb Tast de Vins a la Casa Pintor Vila Puig, i seguia el 6 de juny amb vins i degustació a Can Barra.

Cal remarcar també que diumenge 9 de juny diversos establiments van oferir un vermut especial amb música ambiental a les seves terrasses.

Podeu veure les fotografies de la Mostra al Flickr.

12 SQVComerç

Comiat de curs al Casal

El mes de juny comença al Casal Serra de Galliners amb activitats de celebració i comiat de curs. D’una banda, el proper 20 de juny tindrà lloc un aperitiu per acomiadar les activitats estables. Serà d’11 a 13 hores i servirà per posar un punt i final al curs del Taller de memòria, informàtica, mandales, passeig saludable, pintura, conversem, mou-te i informàtica.

L’endemà, el 21 de juny, es celebrarà Sant Joan amb un berenar a partir de les 18 hores. Hi haurà coca de Sant Joan per a tothom.

Finalment, el dia 28 de juny s’omple de propostes. D’una banda, activitat intergeneracional amb el nom “Tardeo amb DJ i còctels sense alcohol”. Serà de 18 a 20 hores, a la terrasseta de la Masia de Can Feliu. El jovent ensenyarà a la gent gran com preparar cocktails

sense alcohol. Caldrà, però, inscriure’s prèviament mitjançant un formulari que trobareu properament al web municipal: www.santquirzevalles.cat.

D’altra banda, també dl 28 i seguidament al tardeo, hi haurà “Nit Jove amb Drag Bingo Show”. Diversió assegurada!

De colònies a Puigcerdà!

Un total de 38 persones van tornar el passat 31 de maig d'una nova edició de colònies. En aquest cas, el destí triat a estat Puigcerdà i el seu entorn. Activitats de lleure i cultura que han resultat un èxit per a tothom!

13 SQVGent Gran

Accions per la Salut de les Dones

El passat 28 de maig l’Ajuntament es va sumar al Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones. La història d’aquest dia troba els seus orígens en el marc del “V Encuentro Internacional de Mujer y Salud” a San José, Costa Rica, el maig de 1987. L’objectiu d’aquesta trobada va era fer visible la desigualtat de les dones en temes de salut, posant sobre la taula la necessitat d’estudiar i analitzar la salut de les dones des d’una perspectiva de gènere, tenint en compte tots els factors diferencials: genètics, biològics, fisiològics, endocrins, psicològics, etc.

L’Ajuntament, com a mostra de suport a aquesta visió, va organitzar el divendres 24 de maig una xerrada sobre “Introducció a la pressió estètica”, de la mà de Júlia Barceló

Aquesta actriu és també autora del llibre “Operació biquini”, que parla sobre conceptes com la grassofòbia, l’alliberament corporal, revistes femenines i referents audiovisuals. Aquests són alguns dels elements clau que va posar de manifest:

Les dades

Segons l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia, el 42% de menors d’entre 12 i 16 anys reben burles dels seus companys i companyes. El 76% d’aquestes tenen a veure amb l’aspecte físic i el fet de ser persona grassa hi ocupa un espai important. Una altra dada alarmant és que en aquestes edats el 34% dels menors ja han fet algun tipus de dieta d’aprimament. Segons la Unesco, l’aparença física, la raça i la religió són els prin-

motius d’assetjament escolar al món.

Tot i que els Trastorns de la Conducta Alimentària són més habituals en dones (9 de cada 10 casos són dones), afecten ambdós sexes. També es diagnostiquen en persones de totes les edats. El que sí és habitual és que l’edat d’inici de la malaltia se situï a l’adolescència i, un cop ha aparegut, la malaltia acompanya la persona fins que aquesta es posa en tractament. Recursos per reflexionar sobre la pressió estètica

Llibres

• Tyler Feder. Bellaterra. (2022)

Jessica Sanders, Bindi books. (2020)

• Coordinat per Tatiana Romero. Continta me tienes. (2023)

Documental

• Gordes. Documental sobre diversidad corporal y activismo gordo. Claudia Valdivia

Cançons

• La gorda. Komando Gordix - La Clika Pika.

• Gorda. Krudas Cubensi.

• Te pertenece. Audry Funk.

• Tu cintura sin censura. Rebeca Lane, Pía, Jen Soto.

cipals
SQVFeminismes 14
“El nostre cos mereix ser respectat encara que no ens agradi”
Júlia Barceló, autora d’Operació biquini

Què t’empeny a ser tan activa a les xarxes en relació a la pressió estètica?

És part del meu caràcter, m'agrada compartir les coses que aprenc i debatre situacions que em semblen injustes. I les meves xxss sempre han estat un altaveu d'això mateix. Jo he après molt a xarxes i si saps com relacionar-t'hi, penso que poden ser espais de molt poder col·lectiu. La lluita contra la pressió estètica és un tema que em va començar a interessar moltíssim perquè articulava políticament el que jo sentia des de feia temps: que no podem viure en un món on gairebé ningú se sent a gust amb el seu físic. Com consideres que rebem actualment la pressió estètica? És més forta en les dones que en els homes?

Actualment les dones tenim ideals estètics molt més asfixiants que els homes, però cada vegada més el sistema està fent que els homes es qüestionin la seva aparença i la vulguin canviar. Això és deu en part per mantenir els rols de gènere en un moment històric on es qüestionen de manera molt activa i perquè al capitalisme ja li va bé obrir més mercat (a les dones ja les té explotades perquè consumeixin els

seu productes cosmètics, facin dieta i vulguin sotmetre's a intervencions estètiques vàries)

Són especialment vulnerables els/ les adolescents?

Ho són com a edat vulnerable, clar, perquè durant l'adolescència et pots sentir molt perdut i que no formes part de res. I la violència estètica potencia encara més la normativitat i rebutja les nostres particularitats. A més, els nostres cossos canvien molt durant l'adolescència i això et farà sentir més a prop o més lluny de l'ideal estètic.

Quin missatge has volgut transmetre en el teu llibre “Operació biquini”?

Si hagués de resumir molt: que el cos és molt més que un aparador, ens fa viure i hem d'aprofitar-ho, perquè només vivim una vegada. L'ideal estètic està fet perquè ningú no se senti a gust amb el seu cos, és una trampa, i el primer que hem de fer és treure'ns la bena dels ulls. Què podem fer les famílies per evitar-ho?

El primer de tot és llegir molt i informar-se sobre el tema. Saber d'on ve la pressió estètica, quins eixos d'opressió la travessen. Primer de tot, abans de voler ajudar ningú, ens hem d'ajudar nosaltres mateixes i malauradament les persones adultes encara no tenim la lliçó apresa. Parles sovint del “body neutral”. De què es tracta?

És un moviment que defensa que la nostra vàlua va més enllà de l'aparença. No va de dir que tots els cossos son bonics, sinó anar una mica més enllà i acceptar que el nostre objectiu no és ser bells o no (perquè la bellesa és un constructe social, no és un concepte objectiu), sinó que hem de posar el focus en tot allò que hem deixat de banda: els nostres coneixements, la nostra intel·ligència emocional, inquietuds... El nostre cos mereix ser respectat encara que nos ens agradi.

15 SQVFeminismes

Sant Quirze celebrarà el Sant Joan amb la tradicional foguera

La nit del 23 de juny, la nit de Sant Joan, serà el moment de gaudir, després de sopar, de la tradicional foguera, que estarà ubicada a l’aparcament de terra de la Masia Mas Duran, a la rambla de Lluís Companys. La iniciativa començarà a les 23 h amb l'arribada de la Flama del Canigó acompanyada dels Diables de Sant Quirze i llavors s'encendrà l’espectacular foguera amb la col·laboració del públic. L'Ajuntament recomana prudència i control per part dels pares i mares sobre els més petits durant l‘activitat. L’acte està organitzat pel GIHSQ i l’Ajuntament, amb la col·laboració dels Amics de la Flama del Canigó i Diables Sant Quirze.

Nova sessió del Pati de Contes

El proper dimecres 19 de juny, a les 22 h, el pati de la Biblioteca Marcel Ayats acollirà l’espectacle “Mala Estrella (i altres microrelats de Jordi Masó)”, que anirà a càrrec de Pere Costa. Un perruquer sota pressió, un senyor enamorat de la URSS, un enginyer que viatja en el temps, un prestidigitador maldestre i una Verge Maria queixosa. Aquests són alguns dels pintorescos protagonistes d'aquest mestre del microrelat que prendran cos i forma en aquest espectacle. L’assistència és gratuïta però amb reserva d’entrades a

SQVCultura 16

El Teatre omple la Masia Can Barra

Dues iniciatives van omplir de públic la Masia Can Barra. En primer lloc, el dissabte 25 de maig l’Espai d’Arts Escèniques va organitzar la 5a edició de Pessics, la Mostra de Microteatre de Sant Quirze del Vallès. Els i les assistents van gaudir de cinc propostes en espais petits del recinte, amb aforaments reduïts i a

molt poca distància de l’escena. Per altra banda, el Festival de Contes de Rialles Sant Quirze va comptar amb una bona assistència de públic familiar tot participant en tres espectacles i una instal·lació de titelles basada en l’imaginari dels contes. Ambdues activitats es van dur a terme amb el suport de l'Ajuntament.

El GIHSQ recupera la tradició de les catifes del Corpus

El Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze (GIHSQ) va recuperar el cap de setmana de l’1 i 2 de juny la tradició de les catifes del Corpus al poble, tal i com es feia antigament.

L’entitat va voler així recuperar la tradició i fer-la part de la cultura popular del poble. Per aquest motiu, dissabte i diumenge van ensenyar la tècnica d’elaboració de les catifes a la plaça de la Vila i a la plaça d’Anselm Clavé.

L’acte central va tenir lloc dissabte 1 a partir de les 16h i diumenge 2 al matí.

Les catifes són obres d’art efímer que tradicionalment s’elaboraven amb pètals de flors, flors senceres i herbes. Actualment es realitzen amb altres materials com llavors, serradura o marro de cafè. Val a dir també, que

poden representar motius molt diversos, però els més freqüents solen anar lligar a la religiositat pròpia del Corpus.

Podeu veure les fotografies del cap de setmana al Flickr de l'Ajuntament.

SQVCultura 17

Dia Mundial sense Tabac

El 31 de maig va ser el Dia Mundial sense Tabac. Aquesta celebració, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut des del 1988, pretén visualitzar el problema que representa el consum de tabac per la salut pública i, alhora, fa palesa la necessitat de sensibilitzar a la població sobre els perills que comporta fumar per a la pròpia salut.

El consum de tabac és considerat com la principal causa de mort al món que es pot prevenir, i és el responsable del voltant de 54.000 morts cada any a Espanya.

L’equip de professionals del Centre d’Atenció Primària (CAP) Sant Quirze del Vallès ens adherim a la campanya de sensibilització d’aquest dia. Organitzarem activitats adreçades a la ciutadania per recordar els efectes nocius que aquesta substància té sobre la nostra salut i infor-

marem sobre com ajudem des del CAP a deixar de fumar. En aquest sentit, farem èmfasi en tots els recursos de què disposem, ja que les possibilitats són diverses i no totes s’ajusten de la mateixa manera a cadascuna de les persones.

Aprofitem per recordar que, si voleu deixar de fumar i teniu dubtes de com fer-ho o qualsevol consulta relacionada, us podeu dirigir a la vostra infermera o infermer de referència, ja que tot l’equip d’infermeria pot orientar-vos en aquest sentit.

A més, disposem d’una infermera especialitzada en la deshabituació tabàquica que estarà al vostre costat durant tot el procés. En una visita inicial, valora de forma personalitzada com abordar el procés i els recursos més recomanables per cada cas en concret.

Durant les fases d’aquesta deshabituació, orienta i en fa seguiment.

Prop de 50.000 persones van deixar de fumar l‘any passat a Catalunya, animem a tothom que fumi a fer el pas també!

Equip d’Atenció Primària Sant Quirze del Vallès

La nutrició en totes les etapes de la vida d’una dona

Un viatge informatiu sobre la importància de la nutrició en les diferents etapes de la vida d’una dona. Aquesta seria la síntesi de la xerrada “Nutrició per a la dona: de la pubertat a la postmenopausa”, impartida el passat mes de maig per Anna Gispert, nutricionista. Un dels missatges clau es va centrar en què el cicle menstrual és un signe vital que ens informa sobre el nostre estat de salut i benestar, i que conèixer-lo és una eina d’autocura essencial en totes les etapes.

En aquest sentit, es va parlar sobre com millorar els símptomes del síndrome premenstrual, intentant no normalitzar el dolor. Així mateix, es van donar pautes per detectar els símptomes de fertilitat, tot aprenent a reconèixer-los. En la mateixa línia, es va parlar de l’etapa de la transició hormonal, també coneguda com a perimenopausia, i com alleugar-ne les conseqüències. Finalment, la importància de cuidar-se en la menopausa i post-menopausa van cloure l’exposició.

La xerrada forma part del cicle “Escola de Nutrició i Salut”. Podeu conèixer la programació i els detalls de cada conferència, en aquest enllaç del web municipal:

18
Salut
SQV

Les piscines municipals, preparades per obrir les portes

Tot està preparat per a la nova temporada de piscines municipals d’estiu. La piscina de Can Casablanques s’obrirà el 22 de juny i la de Les Fonts per Sant Joan. L’Ajuntament ha treballat en la posada a punt necessària perquè tant la qualitat de l’aigua com les instal·lacions siguin les adequades. Així, la piscina del complex esportiu s’estrena amb gespa artificial. Més de 1.200 m2 que permetran augmentar la comoditat als exteriors del vas. Recordem que durant la sequera es va deixar de regar la gespa, la qual cosa havia deixat l’entorn transformat en sorra i pedretes. L’estiu passat la ciutadania es va haver d’adaptar a aquella situació. Ara però, i arran de la contractació d’una empresa s’ha realitzat aquesta acció per un import total de 44.713,49 euros. Ha consistit en el condicionament del terreny, retirada de restes vegetals, estesa i compactat de sauló, estesa de malla antigespa i finalment estesa i fixació dels rotllos de gespa artificial.

A banda de la gespa, també s’ha reparat el vas de la piscina petita, que presentava una fuita el que permetrà omplir-la i garantir-ne el seu bon funcionament.

En el cas de Les Fonts, s’han adequat també les instal·lacions, controlant la qualitat de l’aigua i adaptant l’entorn per al seu bon ús.

Els horaris de les piscines seran els següents:

Fins diumenge 8 de setembre, de dilluns a diumenge de 10 a 19.30 hores.

Podeu consultar abonaments i tarifes de Can Casablanques i les Fonts, properament, al web municipal:

• Les persones abonades han d'accedir amb la polsera d'accés.

• Els/les menors de 12 anys han d'anar acompanyats/des d'un adults. Entre els 12 i 14 anys, es requereix autorització de la mare, pare o tutor/a legal.

PISCINA LES FONTS

Cursets de natació intensiva de l'1 al 31 de juliol.

Modalitat

Infantil (5 a 14 anys)

Juvenil (15 a 25 anyss)

Adults

Aiguagim

Recorda:

• És necessari tramitar l'abonament prèviament a l'obertura.

• És obligatòria l'acreditació amb DNI i/o empadronament per beneficiar-se dels descomptes.

• Bonificació del 50% amb el carnet de família nombrosa i/o monoparental marental.

• Preu de la polsera d'accés: 3,68 €.

* Consulteu horaris i disponibilitat abans del 24 de juny al 93 721 39 75

SQVEsport 19

Podeu veure les fotografies de la cursa de David Rovira al flickr

L'Handbol Sant Quirze commemora el seu 70è aniversari amb la presentació d'un documental davant d'una Patronal plena

El passat dissabte 18 de maig, la Sala Josep Brossa de la Patronal es va omplir per gaudir del documental " Setanta anys de passió. La història de l'Handbol Sant Quirze" en commemoració del 70è aniversari del club. L'acte es va iniciar amb una primera taula rodona entre dos grans seguidors del club, en Carles Jiménez i en Joan Carles Turu, en què van parlar del sentiment kiri i el que significa per a ells en l'àmbit personal el club.

Seguidament, es va projectar el documental, que va transportar el públic als inicis del club i en què, a través d'imatges d'arxiu i entrevistes, la cinta va oferir un emotiu repàs des de com va començar i fins on ha arribat. A continuació, l'alcaldessa, Elisabeth Oliveras, i el president de l'Handbol Sant Quirze, Alberto Barrera, van compartir amb el públic en una segona taula rodona què significa la històrica entitat esportiva pel poble. L'acte va cloure amb un brin-

dis dels i les assistents a la terrassa de la Patronal.

Podeu veure el documental al Canal de YouTube del club i les fotografies de l'acte a l'àlbum Flickr de l'Ajuntament.

Més de 800 persones van participar a la Cursa David Rovira

Un any més la Cursa Memorial David Rovira ha esdevingut un èxit. Un total de 660 adults i 200 infants es van inscriure diumenge 19 en aquesta cursa, esgotant tots els dorsals una setmana abans.

L’atleta Marc Otero, veí de Les Fonts, va ser el primer a creuar la línia de meta dels 10 km, repetint el triomf de l’any passat i també el de 2010. En aquesta ocasió ho va fer amb un temps de 34,36 minuts. El va seguir Javier Urbano i, en tercera posició, el santquirzenc Chus Pérez.

En la categoria femenina va assolir la primera posició Núria Avileo, amb un temps de 39,47 minuts. La van seguir Elisabeth Colomer i Claudia Dasca.

Podeu consultar detalladament els resultats i els temps realitzats.

En finalitzar el recorregut de la cursa, que enguany arribava a la seva 17a edició, els premis es van donar a la

pista annexa del poliesportiu, i van comptar amb la participació de l’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras; el regidor d’Esports, David Garriga; la presidenta de corredors.cat, Mariona Soler, i en representació de la família d’en David Rovira, la seva germana Anna Rovira; a més d’ altres regidors i regidores del consistori.

20 SQVEsport

Pren

nota!

Mala Estrella i altres microrelats de Jordi Masó.

A càrrec de Pere Costa

Dimecres 19 a les 22:00

Pati de Contes.

El microrelat és, tal com indica el seu nom, un relat molt breu. És una narració més curta que un conte, però que ha d'explicar una història. És un gènere per atrevits, ja que aquesta història ha de ser impactant, generar expectació i sorpresa amb un nombre molt limitat de paraules.

Un perruquer sota pressió, un senyor enamorat de l'URSS, un enginyer que viatja en el temps, un prestidigitador maldestre i una Verge Maria queixosa. Aquests són alguns dels pintorescos protagonistes d’aquest espectacle

En un moment històric on tot són pantalles i cada cop hi ha més dèficit d'atenció, el microrelat és la manera perfecta per reconnectar amb la lectura.

Tastet de jocs de taula: activitat familiar per a conèixer i gaudir de divertits jocs de taula i passar una bona estona.

Dimecres 19 i 26 a partir de les 18:00

El fet de jugar amb jocs de taula és una activitat quotidiana de la humanitat des de fa milers d’anys, on la primera referència la situem fa 4600 anys a Iraq. El joc no és patrimoni exclusiu de la infància. Jugar, més enllà de la infantesa, ens converteix en persones curioses, crítiques i obertes al canvi.

La Biblioteca inicia properament horari d’estiu

Quan?

A partir del 15 de juny i fins el 15 de setembre

Matins de dimarts, dijous i divendres de 10:00 a 13:00

Tardes de dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 15:30 a 20:30

Els beneficis dels jocs de taula són múltiples i reconeguts, de manera que són un reforç lúdic pel foment de la cultura que impulsem des de les biblioteques. Els jocs de taula potencien el raonament i el pensament crític, la socialització, la coordinació, la memòria, la capacitat d’expressió i l’agilitat mental. També ajuden al reforç cognitiu, la lògica, l’empatia i la comprensió lectora. Jugant aprenem a enfrontar-nos a reptes tot descobrint les nostres capacitats i els nostres límits.

Els jocs de taula a la biblioteques enriqueixen la col·lecció i la complementen. També els considerem com punts de trobada per a compartir amb la família, els amics o amb altres infants, moments d’oci, intercanvi i diversió.

CALENDAR-ALT Inscripcions a les activitats de la temporada 24/25

A partir del 15 de juliol al a la pàgina web de la biblioteca

Agenda’t aquesta data!
21 SQVEl Racó de la Biblioteca

El PSC ha estat la força més votada a Sant Quirze del Vallès a les eleccions europees

Junts UE i ERC-Ara Repúbliques se situen en segon i tercer lloc, respectivament

El PSC ha estat la força més votada aquest 9 de juny a les eleccions europees a Sant Quirze del Vallès, amb un 25,54%. Aquest percentatge es trasllada en 1.911 vots.

En segon lloc, Junts UE ha assolit el 22,84% de vots (1.709). ERC-Ara Repúbliques se situa com a tercera força més votada, amb el 16,65% (1.246 vots). En quarta posició es troba el PP, amb el 13,36% (1.000 vots); seguit per Vox amb el 6,64% (497); Podemos amb el 3,73% (279); Comuns Sumar amb el 3,38% (253); Se acabó la fiesta amb el 3,22% (241); PACMA amb un 1,34% (100); i Ciutadans amb un 0,78% (58 vots).

Els vots en blanc han estat 51 i nuls, 28. Podeu consultar el detall dels resultats electorals d’aquestes i la resta de forces a l’apartat web de l’ escrutini: www.santquirzevalles.cat/escrutini.

Les dades de participació

La participació en aquestes eleccions al Parlament Europeu a Sant Quirze del Vallès ha estat del 48,79%. Aquesta xifra es materialitza en un total de 7.511 votants, un 19,29 % inferior a la de 2019 (68,08%) i 4,59 punts per sota de la de 2014 (53,38%).

Una jornada sense incidències

La jornada electoral va transcórrer sense incidències. A primera hora del matí, a les 9 en punt, es van obrir els locals electorals, un total de 12 seccions censals distribuïdes per tot el territori municipal.

La ciutadania va anar a votar de manera esglaonada, malgrat les lleus pluges que han caigut en moments puntuals del dia. La franja del migdia va ser la més tranquil·la. De fet, a les 14 hores ja havia votat un 26,24% del cens, i a les 18 hores, un 36,43%.

Podeu consultar el detall de dades a l’apartat web d’Eleccions Europees.

22 SQVEleccions

Podeu

El Ple aprova la revisió dels preus públics de les escoles municipals

El Ple municipal va aprovar el 30 de maig i inicialment el Pla de prevenció d’incendis forestals 2024-2029. Aquest pla esdevé una eina que conté les mesures operatives i administratives a seguir, i els equips i les infraestructures a crear perquè els municipis puguin defensar-se dels incendis forestals i disminuir-ne el risc. El punt va comptar amb el suport de la unanimitat dels grups.

Un altre dels punts aprovats per unanimitat van ser els preus públics tant de l’escola bressol municipal El Patufet, l’Escola Municipal de Música Can Barra i l’Escola Municipal d’Adults l’Olivera.

En relació a l’escola bressol, les modificacions proposades es centren bàsicament en l’adequació del règim tarifari, la regulació i actualització de les taules en què es determinen els beneficis fiscals dels preus.

Recordem que l’Ajuntament va iniciar la prestació del servei d’escola bressol en centre propi el 2007, inicialment amb gestió indirecta i en l’actualitat, des de 2021, amb gestió directa. L’obligació de pagament neix per la contraprestació dels següents serveis o activitats educatives: servei d’escolarització i matriculació; servei de menjador; i servei d’acollida matinal o de migdia.

L’escola bressol, tal i com va manifestar el tinent d’Alcaldia Àlex Brossa, dona actualment servei a 247 alumnes. La Generalitat garanteix 1.600 euros per plaça als alumnes de B2. El 53% dels ingressos arriben de les tarifes, el 39% de la Generalitat, i el 7,5% de l’Ajuntament. El gruix de despeses correspon al personal. El resultat final és positiu i s’estableix en 26.000 euros.

La comissió de seguiment d’aquest servei va donar llum verda a aquests nous preus públics, que les famílies podran consultar en el moment de fer la preinscripció.

Els preus de l’Escola Municipal d’Adults l’Olivera també van ser objecte de modificació ahir. La previsió és que aquesta escola presti servei a un

total de 34 grups d’alumnes amb una àmplia oferta formativa. El centre rep subvencions de la Generalitat i la Diputació, i el principal grup de despeses es correspon bàsicament al personal. En aquest cas, el resultat global és negatiu i se situa en 360.000 euros.

Pel que fa a l’escola de música, cal recordar que el Ple de setembre de 2022 va acordar que la gestió fos municipal. Actualment presta servei a prop de 400 alumnes, amb ingressos per subvencions de Diputació i Generalitat. També es deriven 214.000 euros en relació a les matrícules; 26.000 en quotes i tallers; i amb uns costos de personal de 240.000 euros. El resultat final, però, troba l’equilibri i resulta positiu, situant-se en 559 euros.

En un altre ordre de temes, el Ple va aprovar diverses modificacions pressupostàries. D’una banda, suplements de crèdit i crèdits extraordinaris, per dotar els capítols 3 i 9, per un import de 201.422,61 euros. Aquestes modificacions responen a donar cobertura al creixement dels tipus d’interès, que han estat creixents els darrers mesos.

De l’altra, crèdits extraordinaris per un import de 6.908,91 euros, finançats amb la incorporació parcial del romanent de tresoreria per a despeses generals, i amb baixes de crèdit.

Finalment, es va aprovar la incorporació del romanent de tresoreria per a despeses generals, en aplicació del fons de contingències, per un import de 302.480,95 euros.

Aquestes modificacions van comptar amb el suport de tots els grups, excepte el PP que es va abstenir.

Un altre dels punts aprovats va ser la modificació puntual de la plantilla.

La plantilla es realitza per atendre les necessitats de personal per portar a terme les obligacions de prestació de serveis. Donat que durant l’exercici 2024 la corporació municipal funcionarà amb pressupost prorrogat, fet que comporta la no aprovació simultània de la plantilla orgànica municipal ac-

tualitzada. En aquest sentit, la situació d’estalvi proposada per aquest exercici 2024 condiciona les modificacions de la plantilla respecte al 2023. Per això, el Ple d’ahir va proposar modificacions puntuals per atendre necessitats dels serveis justificades, amb la corresponent dotació pressupostària provinents d’estalvi o degudament pressupostades ja en els exercicis anteriors.

El punt va comptar amb els vots a favor de tots els grups, excepte el PSC i Junts per Sant Quirze que van votar en contra, i l’abstenció del PP.

Finalment, el Ple va aprovar per unanimitat el canvi de dia d’obertura de festius.

Aquest respon a què en data 26 de febrer de 2024 l’establiment comercial Alcampo S.A. va sol·licitar el canvi d’un dels dos dies festius addicionals d’obertura comercial autoritzada aplicable al municipi de Sant Quirze del Vallès pel 2025, sol·licitant la substitució del dia 12 de gener de 2025 (diumenge), pel 7 de setembre de 2025 (diumenge).

També es va aprovar per majoria absoluta l’adhesió a l’acord marc dels equips d’impressió. Aquest punt va comptar amb el suport de tots els grups, excepte l’abstenció del PSC i el PP.

Mocions

Moció presentada pel PSC-CP, pel foment i la concreció horària dels equipaments municipals esportius al barri de les Fonts. Aprovada per unanimitat. Després de les mocions i els precs i preguntes van intervenir els paradistes del mercat de la Zona Hermètica, que van assistir com a públic ahir al Ple. Els portaveus d’aquest col·lectiu es van adreçar a l’Ajuntament per reclamar la renovació de les seves llicències i reivindicar els seus llocs de treball. L’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, es va reiterar en la voluntat i l’obligació de l’administració de treballar per arribar a un acord que garanteixi aquests llocs de treball.

veure el detall del Ple al canal de Youtube de l’Ajuntament. SQVPle 23

CONREU DE POBLE

SQV grupsmunicipals

Aquest mes de juny, està prevista l'adjudicació de la quarantena d'horts municipals del Colomer. L'arranjament del nou espai, ha aconseguit els objectius fixats inicialment en el projecte: reordenació de l'espai municipal, obrir el servei públic d'horts al conjunt del veïnat, assolir l'eficiència hídrica en el reg i convertir els horts en un instrument de pedagogia en el tractament i ús del patrimoni natural comú.

La iniciativa ha estat rebuda amb entusiasme al poble. Més de cent cinquanta sol·licituds, per part de veïnes i veïns de diferents edats, han culminat un projecte pel qual JUNTS per SANT QUIRZE fa anys va apostar. Un projecte consensuat i participat amb tots els grups municipals i, el més important, amb el conjunt de sectors veïnals implicats. Un esforç econòmic i de treball, tant urbanístic com mediambiental, que bé ha merescut la pena.

Els horts a Sant Quirze van ser ben presents en el nostre paisatge periurbà fins fa, relativament, pocs anys. Els horts de Mas Duran, Can Barra, Rosales, Poble Sec, Can Ponsic... Ocupaven forces hectàrees de territori de riba de rieres i torrents. Avui en dia, aquestes supervivents zones de cultiu han d'integrar-se en el Sant Quirze natural, donant valor afegit a projectes més amplis i vertebradors, com és el Pla Especial de Torrents. Un ambiciós objectiu que farà dels nostres espais i eix de torrents quelcom més atractiu i gaudible del que són ja actualment.

Conrear un poble és avui en dia, a banda del que Sant Quirze va ser durant molts segles amb els seus camps ii vinyes, treballar amb la participació de totes i tots per aconseguir la conjunció del concepte del benestar contemporani amb el necessari respecte per l'entorn natural i la pràctica de les activitats que aquest entorn ens brinda. Nosaltres, des de JUNTS per SANT QUIRZE treballem per fer-ho i esperem que continueu conreant amb nosaltres.

LA NAU MISTERIOSA I L’ALCALDESSA QUE “NO EN SABIA RES”

Segurament us haureu adonat que s’estan fent obres allà on hi havia la fàbrica de COBEGA (Coca-Cola).

Des del grup municipal de Junts per Catalunya hem demanat en diverses ocasions al govern municipal, tant a comissions de treball com al ple, que es comuniqués a la població per a què eren aquestes obres. Però mai ens ho han sabut contestar. A la Comissió Informativa del 8 de maig ho vam tornar a preguntar, i se’ns va tornar a donar llargues dient que “s’estava a l’espera d’un estudi de mobilitat”. Però vet aquí que, revisant la web municipal, ens adonem de que el dia 7 de maig (just el dia abans!), l’Ajuntament hi havia penjat un “estudi de mobilitat” de l’esmentada nau.

És així com ens hem hagut d’assabentar que aquesta “obra” és la construcció d’un enorme centre logístic amb 122 rampes de càrrega i descàrrega de tràilers i furgonetes. Però seguim sense que s’expliqui a la ciutadania quin serà el tipus d’activitat que s’hi farà, ni quines son les afectacions de tot tipus per a la nostra població. És més, el propi estudi de mobilitat no en dona cap pista, ja que es basa en uns paràmetres molt genèrics que no tenen per què correspondre amb la seva activitat real.

Aquest, doncs, és un assumpte que preocupa molt als veïns de la zona i que seguirem de prop. Si s’escau, des del grup de Junts per Catalunya presentarem al·legacions, ja que és l’única manera que ens resta per incidir en aquesta actuació.

Un cop més, volem denunciar que el govern municipal en minoria segueix anant a la seva, sense compartir la informació sobre temes importants que afecten a la nostra ciutadania. La mateixa trista actitud que van mantenir en la negociació dels pressupostos. De tot allò que van explicar, del “mea culpa”, de compartir responsabilitats... res de res!. Prou opacitat!

#EstimemSantQuirze

www.juntspersantquirze.cat info@juntspersantquirze.cat /juntspersantquirzev @juntspersantquirze @JuntsSQV

Més articles a:

juntspercatsqv@gmail.com / 656 78 94 46 /juntspercatsqv @juntspercatsqv

@juntspercatsqv

@juntspercatsqv

Més articles a:

ARROW-POINTER ✉ FACEBOOK-F INSTAGRAM ✉ FACEBOOK-F INSTAGRAM
24

SOBRE FER POLÍTICA AMB ESPORTIVITAT

UNA MIRADA AL PASSAT…

UN AÑO DE VOX EN EL AYUNTAMIENTO, BALANCE

POSITIVO

A Sant Quirze hi ha un poliesportiu que necessita urgentment una millora integral. Cal que busquem la millor manera possible de plantejar i conformar un projecte per què volem disposar d'equipaments esportius a l'alçada que mereixem.

I a Les Fonts, també cal replantejar l'equipament esportiu.

Fins a la data, i des de fa molts anys, les portes del pavelló poliesportiu de Les Fonts han estat tancades al públic, i només s'obrien per l'ús federat o associat. Per tant, la canalla havia de jugar diàriament en places i àrees no equipades, envoltada de vehicles, amb el perill que això suposa. Les famílies demanaven fa temps que, quan fos possible, el jovent pugues jugar al pavelló. Calia regular aquesta possibilitat, per evitar problemes, i així s'ha fet.

Durant el darrer ple municipal, des del PSC Sant Quirze vam presentar una moció on demanàvem fomentar i establir una concreció horària adequada pel poliesportiu del barri. Amb diàleg i treball, la moció final es va consensuar amb la resta de grups, establint un horari públic d'ús i proposant la creació d'un marc reglamentari on també es respectarà el descans veïnal. La voluntat de sumar i de construir ha de ser una eina fonamental en la nostra política. La política municipal consisteix a donar veu a la gent del poble, i trobar consensos per arribar a fites.

A poc a poc, com deia aquell, entre totes anirem agafant pràctica en allò de proposar i treballar plegats, des del respecte, i amb voluntat constructiva.

Ara, allò que s'ha posat sobre un paper, s'ha de portar a la realitat amb la millor voluntat. El veïnat ho agrairà. Perquè aquest és el camí, perquè som la veu del poble.

De vegades quan un para, mira enrere, mira els orígens, recorda el passat, pensa en els consells dels seus, anhela a algú i fa una mirada ampla dels seus actes treu conclusions….

Des de SOM portem un any treballant molt dur tots plegats per millorar el poble, prenent decisions de vegades difícils o poc populars, amb els nostres debats interns, però sempre amb una mirada àmplia i amb un debat sa, divers, i amb la fita d’aconseguir el millor per Sant Quirze. Per descomptat prenem nota dels errors i farem per millorar-los. Sabem que ens cal comunicació, ens cal explicar més, ens cal segurament ser més visibles i altres moltes coses més i no és per altre motiu perquè ens hem centrat únicament a treballar i buscar el millor pels nostres veïns i veïnes. Millorarem aquests aspectes, però sobretot no defallirem en allò que vàrem prometre al poble.

Sempre hem cregut que només hi ha una manera de treballar, i és fer el que un cregui amb humilitat i constància, mirant endavant sempre i això és el que fem, quan toqui ja passarem comptes, però recordem no som “instagramers” som servidors públics!

Ens ha tocat intentar donar estabilitat a un govern en minoria, amb molts debats interns, ja que no sempre estem d’acord amb el que es proposa, però que s’ha de basar en la confiança i l’estira-i-arronsa. Les urnes varen posar un panorama i aquest s’ha d’assumir i respectar i entre tots hem de fer el millor pel poble, posar facilitats i no traves, i aquesta petita “estabilitat” ens ha tocat jugar-la a nosaltres, no és senzill però ningú va dir que ho fos.

Per acabar aquesta petita reflexió voldríem desitjar un bon principi d’estiu a tothom i recordar que nosaltres seguim al servei del poble per, de mica en mica, anar mirant de solucionar, millorar i sobretot escoltar a tothom.

SOM així, SOM SQV.

INSTAGRAM

www.santquirzev.socialistes.cat santquirzedelvalles@socialistes.cat /pscsantquirzev @pscsantquirze @psc_sqv

Més articles a:

/ somsqv_

El pasado 28 mayo se cumplió un año de la entrada de VOX en el Ayuntamiento de Sant Quirze. Consideramos que el balance es muy positivo dado que hemos sido, no solo garantes de la gobernabilidad, sino también puntal para asegurar políticas de sentido común en beneficio de toda la ciudadanía.

Recordemos las más notorias, a modo de sumario:

• Impedir el aumento de las Ordenanzas Fiscales, manteniendo estables los impuestos.

• Asegurar la viabilidad y el buen servicio de la Empresa Municipal de Aguas

• Favorecer el avance de los proyectos de mejora de la zona deportiva.

• Frenar al Gobierno Municipal en la implantación del sistema de recogida de residuos “puerta a puerta”, que supone una mayor complejidad de gestión a nivel familiar, un considerable aumento de la suciedad viaria y casi triplicar la tasa de basuras.

• Señalar con vehemencia en las distintas mesas y comisiones, las evidencias científicas sobre el camino erróneo seguido en las políticas actuales de hipersexualización de nuestros niños y adolescentes, y criticar la propaganda ideológica y partidista desde el Gobierno municipal.

• Hemos presentado “mociones”, que no han merecido el respaldo de ningún grupo político, contra las “Zonas de bajas emisiones”, a fin de conseguir que las personas que no puedan comprar un coche eléctrico puedan circular libremente, y a favor de la instalación, como se hace ya en otros países, de contenedores que devuelven dinero cuando reciclas envases de plástico y cristal. Nuestro caminar durante la legislatura seguirá el mismo tono, conscientes de que sólo el diálogo y el entendimiento son vías útiles de progreso.

/ VOXSantQuirzedelValles @santquirze_vox @voxsantquirze

info@somsqv.cat
ARROW-POINTER ✉ FACEBOOK-F
25 633364185
FACEBOOK-F
✉ FACEBOOK-F
INSTAGRAM
SQVgrups municipals

QUASI A PUNT

LA CARTA DE L’HABITATGE A SANT QUIRZE

Ningú que vagi a dinar a un restaurant pot pensar que el cuiner acabar d’entrar a treballar a les dues. Segur que fa hores que remena estris de cuina i fogons, sigui per preparar l’entrant més senzill o per “l’esferificació” més sofisticada. És el que passa en la posada en marxa de segons quines polítiques. I més encara quan parlem de política d’habitatge, en que es necessita molt de xup-xup.

Seguint l’exemple, ara que farà un any de la constitució de l’Ajuntament, podem començar a imprimir el menú que anem preparant des de la Regidoria d’Habitatge i que en breu podrem servir:

PER A COMPARTIR:

*Habitatge compartit per a joves (a partir de la tardor)

*Amanida d’Oficina Municipal d’Habitatge, amb assessorament energètic, mediació a la bossa de lloguers i xarxa informativa per a compartir habitatge.

PRIMERS PLATS:

* Degustació de masoveria urbana, amb cessió d’us d’immobles municipals a canvi del seu manteniment i rehabilitació

*Aplicació de l’ordenança d’Habitatges buits, amb salsa de desincentiu fiscal (si no hi ha cap raó per estar buit)

SEGONS PLATS:

* Aprovació del POUM, amb obligació de construcció d’almenys el 40% d’habitatges a preu assequible o lloguer de tipus social i salsa amb reducció d’especulació immobiliària.

* Construcció d’habitatges de promoció pública, amb la cessió de terrenys a cooperatives de tipus social i un final d’habitatges en règim de lloguer jove.

POSTRES:

Xarrup de desenvolupament del Pla Local d’Habitatge, per ajudar a tirar avall i acabar un àpat ben harmoniós.

NOTA: les ganes de treballar per un Sant Quirze per a tothom i de tothom, van incloses en el menú.

PROPUESTAS DE FUTURO

Sant Quirze del Vallès no tiene presupuesto municipal. El gobierno municipal, incapaz de negociar pensando en lo mejor para el pueblo, ha optado por la solución fácil: se prorrogan los presupuestos de 2023, y patada y a seguir.

Ello deja al municipio huérfano del necesario debate sobre cuál es el modelo de futuro que queremos para Sant Quirze.

Desde estas líneas queremos darle algunas ideas para reflexionar y buscar puntos de encuentro:

1.- Establecer un plan de reducción del gasto de personal. No puede ser que para gestionar 23M de euros, que es el presupuesto anual aproximado, el coste de personal sume más de 11 millones. No se corresponde con un ayuntamiento moderno y eficiente.

2.- Reducir la presencia del Ayuntamiento en la vida empresarial de la ciudad: es urgente privatizar el servicio de aguas municipal, la gestión de la guardería municipal, la escuela de música, la gestión de los inmuebles municipales, …

Sant Quirze del Vallès no puede soportar más aventuras empresariales de su alcaldesa que sólo sirven de agencia de colocación de amiguetes cuya manifiesta incompetencia pagan los sufridos contribuyentes.

3.- Eliminar el abanico de mesas sectoriales, comisiones, consejos y demás chiringuitos municipales, excusas de la izquierda intervencionista y sectaria para meterse cada vez más en la vida privada de los ciudadanos.

4.- Eliminar la lucha política de las calles para que vuelvan a ser de todos, recuperando los símbolos y banderas que nos unen.

5.- Centrarse en lo que de verdad importa a los vecinos de Sant Quirze: más seguridad, más eficacia y agilidad en la gestión, calles limpias y bien mantenidas, apoyo al comercio, los servicios y la industria local.

santquirze@encomu.cat

@sqv_encomu

@SQV_EnComu

Més articles a:

ppsantquirze@gmail.com

/ppsantquirze · / chanobaratech

@ppsantquirze · @chanobaratech

@ppsantquirze · @chanobaratech

✉ INSTAGRAM ✉ FACEBOOK-F INSTAGRAM
enllaç:
SQVgrups municipals 26
Recordeu que... Les sessions del Ple municipal, tant ordinàries com extraordinàries, es poden seguir en directe i en línia. Podreu fer-ho en aquest
www. santquirzevalles.cat/ple ·

AGENDA

Entrades a Entràpolis:

JUNY 2024

Dimecres 19

Pati de contes: Mala Estrella (i altres microrelats de Jordi Masó)

 22 h

 Biblioteca Marcel Ayats

· Preu: Gratuït

L’actor Pere Costa ofereix un espectacle amb personatges tan diferents com un enginyer que viatja en el temps o una Verge Maria queixicosa, personatges tots de Jordi Masó.

Compra d’entrades

Dissabte 22

Teatre: El despertar de la primavera

 18 h

 Sala Josep Brossa de la Patronal

· Preu: Gratuït

· Organitza: Espai d’Arts Escèniques amb el suport de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès

El grup de joves Mc Pitillo de l’Espai d’Arts Escèniques de Sant Quirze presenta aquesta obra atemporal de Wededink, que explora temes com la sexualitat, la repressió, l’adolescència i la rebel·lia.

Compra d’entrades

Diumenge 23

Nit de Sant Joan

 23 h

 Aparcament de terra de la Masia Mas Duran

· Organitza: GIHSQ, Diables de Sant Quirze i Amics de la Flama del Canigó, amb el suport de l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès

Vine a gaudir d'aquesta nit màgica, amb l'arribada de La Flama del Canigó que, acompanyada dels Diables de Sant Quirze, encendrà la foguera de Sant Joan.

Diumenge 30

Playback fi de curs Associació

Casal d'Avis

 18 h

 Sala Salut Pastor de La Patronal

· Organitza: Associació Casal d'Avis amb el suport de l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès

JULIOL 2024

Dissabte 6

XXVII Festa Cubana

 21 h

 Masia Can Feliu

· Preu sopar: 13€ (recaptació per Gaza)

· Organitza: Ateneu del Món amb el suport de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès

Vine a gaudir de la tradicional Festa Cubana, amb sopar a la fresca i actuació en directe del grup de música llatina “Helen y mezcla”.

Fes Estiu al Canya Jove

Del 19 de juny al 19 de juliol

· Preu: Les activitats són gratuïtes, tot i que cal inscripció prèvia per poder participar-hi.

Consulta totes les activitats que el servei de Joventut ofereix aquest estiu tant al nucli de Sant Quirze, com a Les Fonts.

Activitats al nucli de Sant Quirze

Activitats a Les Fonts

27

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.