Informem SQV 261

Page 1

#SQVinfo

Ciutadania i natura

El nou torrent de la font del Pont Pàg. 4

Preinscripcions escolars Consulta el calendari

Pàg. 6-7

INFORMEM

Butlletí municipal de Sant Quirze del Vallès Número 261 / VIII Època Març 2024

Sant Quirze a la catifa vermella

Pàg. 14-15

SQVserveis

��Telèfons d’interès

Ajuntament (centraleta) 937216800

Biblioteca Municipal 937219547

Poliesportiu Sant Quirze 937213975

Poliesportiu Les Fonts 937841277

Piscina MunicipaL 937213975

Telèfons d’urgència

Policia Local 937216868

Emergències 112

Agents rurals 935617000

Serveis sanitaris Sant Quirze 937214180

Consorci Hospitalari Parc Taulí 937231010

Hospital de Terrassa 937310007

Altres serveis

Serveis d’aigües Les Fonts 937312281

Jutjat de Pau 937211851

Funerària Truyols SA 935809710

Enllumenat públic SECE 900131326

SQV Aigua 931188893

Farmàcies i Salut

Farmàcia Sant Quirze 934997525

Farmàcia 3 Cantons 937210783

Farmàcia Barberà 973210699

Farmàcia Oliveras 937213933

Farmàcia Clara Ferran 937310851

Farmàcia Sant Quirze Parc 937214036

Farmàcia de l’Estació 938549630

CAP Sant Quirze 937214180

CATSALUT 061 SALUT RESPON

Servei a l'Ocupació Aquest servei de l’Ajuntament proporciona informació, assessorament laboral i suport personal a les persones que busquen feina.

Què fem

Assessorem a les persones en el procés de recerca de feina i proporcionem a les empreses del municipi que tenen necessitats d’incorporar persones en els seus equips de treball, la gestió d’ofertes laborals mitjançant la gestió de la borsa de treball Xaloc.

Ens dirigim a les persones residents al municipi en edat laboral que es troben en situació d'atur i a les que treballen però volen canviar de feina acompanyant-les de forma personalitzada en aquest procés.

Què oferim

• Orientació personalitzada per a la recerca de feina.

• Gestió de la borsa de treball de la Xarxa Xaloc.

• Cursos i tallers de formació en TIC i competències per a la recerca de feina.

• Oferir un espai d'accés a Internet per temes relacionats amb l'ocupació.

• Newsletter setmanal amb ofertes de feina del municipi.

• Participació en programes d'ocupació en col·laboració amb d'altres administracions.

• Som centre col·laborador de la generalitat de l' acTIC (Exàmen d'acreditació de competències Digitals).

• Som centre d'informació i orientació del Servei d'acreditació de competències professionals FPCat.

Adreça: Passatge Dalí, 8 Planta -1 (Edifici Can Tuset) 08192 Sant Quirze del Vallès

Telèfon: 93.721.68.00 Ext. 4100

Email: ocupacio@santquirzevalles.cat

Horari: De dilluns a divendres de 9h a 14h

A les Fonts els divendres amb cita prèvia

Segueix-nos a les xarxes: @sqvpromocio

Motxilla ecològica:

Aquest butlletí està imprès amb paper de tipus ecològic fet que garanteix que s’ha produït sota els estàndards mediambientals més exigents amb el fi de limitar l’impacte mediambiental. Aquest paper s’ha elaborat sense utilitzar clor elemental en el procés de decoloració de la pasta i complint amb la normativa ISO 14001 i EMAS (Projecte de Gestió i Auditoria Ecològica). Per altra banda, la tinta utilitzada no porta olis minerals i està composada per materials reciclables i no contaminants complint amb les normatives ISO 9001 i ISO 14001.

Crèdits:

Disseny i maquetació: Editorial MIC Edició de continguts i redacció: Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Impressió: Impremta Pagès.

Dipòsit legal: B-26026-2009

SQVsumari

#13 Cristina Jordà, Premi Dona 2024 #20 Poesia femenina El Racó de la Biblioteca #11 Informa't per decidir millor El Canya Jove t'assessora #16 Arribada la Passada de Sant Antoni Abat #27 Posa't al dia, consulta l'agenda #10
3
Nous ajuts al lloguer Consulta els requisits

Connectant el veïnat amb la natura

Les obres del camí de la riba del Torrent de la Font del Pont arriben a la fase final

El projecte del camí de la riba del Torrent de la Font del Pont es troba en les darreres setmanes d’execució. Aquest actuació sorgeix com una resposta innovadora per preservar l'entorn natural mentre es promou l'accés públic de la ciutadania, tot mantenint l’equilibri natural. El projecte s’emmarca en el Pla especial del Parc dels Torrents, comprèn unes 92 ha i inclou la gran majoria de rieres i torrents de Sant Quirze del Vallès. Consisteix en un camí a la riba del torrent que s’ha traçat sobre un corriol preexistent, ja que és un recorregut que uneix les escoles Lola Anglada i Institut Sant Quirze.

El camí és el que farà tot el recorregut lineal paral·lel el torrent i que permetrà que la gent utilitzi aquest espai per passejar, fer esport i conèixer la natura del municipi. Al llarg del camí, s’hi disposaran diferents zones per al descans, diversos miradors i espais multifuncionals com ara un talús de joc o una aula a l’aire lliure. El camí, d’1,80 m d’amplada, tindrà ús exclusiu per anar a peu o córrer per garantir la preservació de l’entorn.

▲ El nou camí paral·lel al torrent

Alhora, es millorarà la gestió dels espais lliures adjacents, a través de segues de gestió diferenciada que permetran mantenir unes àrees amb prats alts i baixos, afavorint la biodiversitat local i oferint diferents oportunitats d’ús més social, creant corriols i camins aptes per córrer, jugar o simplement descansar.

A més, s'instal·laran diversos elements de mobiliari urbà i panells informatius sobre el projecte. Addicionalment, també hi hauran tòtems ubicats al llarg del camí proporcionant coneixements sobre els valors naturals de l'espai, a través d’endevinalles, jocs de recerca i investigació. Al final del recorregut, un panell interactiu resoldrà els enigmes plantejats.

Les plantacions previstes d'heures i llentiscles s'ajornaran fins a la tardor d’aquest any, ateses les condicions de sequera que actualment afecten el territori. Tot i això, aquest contratemps no ha minvat la determinació de dur a terme aquesta iniciativa que, sense dubte, enriquirà la vida del veïnat i promourà la conservació del seu entorn natural.

Aula a l’aire lliure

El projecte també compta amb una aula a l’aire lliure dissenyada perquè els centres educatius puguin utilitzar-la i compartir coneixements sobre l’entorn natural, la seva fauna i flora. De fet, en l’espai que il·lustra la fotografia que acompanya aquest article, es podran fer sessions perquè els infants coneguin el seu entorn, els animals que hi viuen, etc. Es preveu la instal·lació de tòtems i la creació de dinàmiques que, mitjançant jocs com les endevinalles, els permetin aprendre en contacte directe amb la natura.

4 SQVMedi Ambient

Neteja d’abocament de residus al medi natural

Els serveis de Medi Ambient han efectuat una actuació de retirada de residus abocats a diferents punts de la serra de Galliners i altres indrets del medi natural del municipi, Sant Feliuet, Castelltort, el riu Sec i la Grípia. En total s’han recollit 9,84 tones de runa i 1,82 tones de residus assimilables a urbans, bàsicament plàstics i fustes. Aquests materials s’han detectat tant pels serveis de vigilància d’incendis com per la brigada de Medi Ambient i també gràcies als avisos veïnals de per-

sones que caminen, corren o transiten per la serra de Galliners. En la mateixa operació es va aprofitar per netejar les canyes del pas de riera del riu Sec, al final del carrer de Mallorca, 18 m3.

En la major part dels casos s’ha vist que els residus dipositats corresponen a restes de petites obres o reparacions que no s’han gestionat correctament a la deixalleria municipal, i no s’hi han trobat proves ni dades que permetin iniciar

expedients sancionadors. En qualsevol cas cal saber que no es poden abocar residus, per respecte al medi natural, pel perill d’incendis que representa, però també perquè constitueix infracció de la normativa de residus, amb sancions que poden arribar als 2.000 € si es consideren lleus pel volum de materials abocats. Per tant, cal emfatitzar la necessitat que els residus es gestionin correctament, i que quan contractem obres a casa ens assegurem que es farà correctament.

Les bosses de plàstic triguen 150 anys a descompondre's totalment i només són utilitzades 10 minuts.

Les ampolles de plàstic de PVC o PeT, que són més gruixudes que les bosses, triguen entre 100 i 1.000 anys.

Els gots de polietilè triguen a degradar-se més de 100 anys.

Els taps, palletes o envasos de iogurts triguen entre 100 i 300 anys en desaparèixer de manera natural.

SQVMedi Ambient 5

SQVEducació

El Pilarín visita l’Ajuntament

Alumnat de tercer de primària de l’escola Pilarín Bayés va visitar el passat 21 de febrer l’Ajuntament. El centre inaugura així aquestes sortides que tots els nens i nenes d’aquest curs realitzen tant a l’Ajuntament com a la sala de plens. Una forma amena i divertida, gràcies a la companyia del conserge Quirze, de conèixer el funcionament de l’administració local.

Comencen les preinscripcions escolars 24-25

El proper mes de març comença el període de preinscripció escolar.

A Sant Quirze es preinscriuran un total e 165 alumnes de i3 i 344 a primer d’ESO.

Pel que fa a les línies de les escoles, en total, entre primària i secundària, hi haurà 110 línies. El centre amb un nombre més elevat de línies és el Taula Rodona, amb 18. Per contra, a primària,

els menors són el Purificació Salas i el Turonet, amb 9 línies respectivament.

A secundària, l’Institut Sant Quirze comptarà amb 16 línies, seguides per les 8 del Salas i Xandri i les 6 de l’Institut Escola Onze de Setembre.

Pel que fa al calendari de preinscripcions, i segons ha publicat el Departament d’Educació de la Generalitat, les dates són les següents:

Educació infantil (3-6 anys), educació primària i educació secundària obligatòria

Presentació de sol·licituds:

Educació infantil (3-6 anys) i educació primària (6-12 anys): del 6 al 20 de març

Educació secundària obligatòria (ESO): del 8 al 20 de març

L'Oficina Municipal d'Escolarització assessora les famílies

L'Ajuntament vol potenciar el paper de l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME). L’objectiu d’aquest servei és acompanyar i assessorar les famílies que es troben en procés de preinscripció i matriculació escolar, de manera que els faciliten tant la informació prèvia com el tràmit.

En aquest sentit, els passats 1 i 15 de febrer es van realitzar reunions informatives, la primera a la Patronal i la segona al centre cívic Torre Julià.

L’Oficina Municipal d’Escolarització esdevindrà un òrgan de suport a les famílies en els procediments de preinscripció educativa. Per aquest motiu, des del nucli urbà us podeu adreçar directament a:

• Adreça: Av.Pau Casals ,72

• Horari: de dilluns a divendres de 08h a 15h

• Tf. 937 21 68 00

• ome@santquirzevalles.cat

En el cas de Les Fonts, es faran les següents atencions presencials per les famílies al centre cívic de Torre Julià, per atendre consultes durant el període de preinscripció:

• Dijous 7 de març de 16 a 19 hores.

• Dimarts 12 de març de 10 a 14 hores.

• Dijous 14 de març, de 16 a 19 hores.

• Dimarts 19 de març, de 10 a 14 hores.

No cal demanar cita prèvia.

6

Arrenca el grup de treball per debatre l'ús del mòbil en menors

L’Ajuntament ha començat a treballar en el debat sobre l’ús del mòbil en infants al municipi. L’eina escollida ha estat la creació d’un grup integrat per membres de la comunitat educativa de tots els àmbits: centres educatius, AFAs, famílies i professionals de diversos sectors. L’objectiu és consensuar les mesures que ajudin en l’endarreriment de l’ús del primer mòbil.

Ja s’han organitzat dues reunions, la primera el 18 de febrer i una segona el dia 22, amb la col·laboració de Marta Ollé, experta en neuroeducació i col·laboradora de David Bueno.

Aquestes trobades serveixen per anar concretant accions, crear escola i punts de debat i reflexió, per anar treballant aquesta problemàtica. De fet, es faran extensives al Consell Educatiu Municipal del mes de juny.

Recordem que aquest grup de treball s’ha materialitzat arran de la creació del grup de Telegram “Sant Quirze del Vallès-Adolescència lliure de mòbils”, promogut per famílies del poble preocupades per l’ús dels mòbils en menors.

En aquest sentit, l’Ajuntament ha facilitat l’espai de trobada per a la creació

d’aquest grup de treball, esdevenint també part activa i implicada en el procés.

El Consell d'Infants estrena el 2024 amb noves accions

El Consell d’Infants ha celebrat ja dues noves sessions aquest 2024. La primera, el dia 17 de gener, va servir per distribuir càrrecs i responsabilitats. També es van recollir les propostes de l'enquesta difosa abans de Nadal. Infants i joves del poble podien votar quines actuacions treballar en les properes reunions d'aquest òrgan participatiu, i per això van participar en un qüestionari difós mitjançant cartells a diferents equipaments municipals. Durant el consell, consellers i conselleres van fer recompte de resultats i van acordar que la iniciativa més votada corresponia al treball en l’àmbit de parcs i entorns.

En una segona sessió, el 13 de febrer, consellers i conselleres del nucli urbà es van trobar amb els de les Fonts al centre cívic de Torre Julià. Allà van elaborar propostes de millora en relació als parcs i entorns, mitjançant dinàmiques de grup de treball. També van organitzar una propera ruta per aquests espais, de manera que puguin veure de prop les seves necessitats i punts de millora.

Podeu consultar l’acta de la reunions i la vídeoacta, al web d’Educació

Recordem que el Consell d’Infants està integrat per una quarantena de nens i nenes de 5è i 6è de primària, que van ser nomenats el passat 15 de

novembre, en el marc d’un acte a la Patronal, en què va assistir l’Alcaldessa i les famílies.

Els consellers i conselleres es trobaran una vegada al mes fins a final de curs, i aniran fent arribar les seves inquietuds i opinions perquè es tinguin en compte en els projectes i actuacions que es facin al poble.

SQVEducació 7

SQVSeguretat Ciutadana

La trobada veïnal amb la policia local omple la Patronal

La Patronal es va omplir el passat 30 de gener de veïnat que va voler participar en la trobada oberta de la Policia Local. L’acte es va dividir en dos parts. Durant la primera, el sots-inspector, Andreu Tàpia, va exposar les actuacions que s’han realitzat amb motiu de les diverses cremes de contenidors que succeeixen el poble. D’una banda, el cap de la Policia va explicar que és un tema que succeeix arreu, i que la Policia hi està treballant intensament des de 2021 quan, després de la pandèmia, es van començar a produir de manera més habitual.

Perfil dels infractors

Des d’aleshores, segons Tàpia, s’ha pogut construir un perfil bastant acurat dels infractors que realitzen aquest delicte: són del poble, són menors d’edat, es mouen en patinet, vestits de negre i amb caputxa, principalment nois i, en molts casos, formen part de famílies que treballen molt i dediquen poca atenció als seus fills. I, en relació a això es va

fer un incís sobre la importància de treballar amb les famílies i de corresponsabilitzar els autors dels fets vandàlics. En aquest sentit, s’ofereix la possibilitat de compensar el dany amb mesures alternatives a la sanció econòmica, una pràctica que pot ajudar a conscienciar sobre el bé comú.

Demandes del veïnat

Un àmplia representació de les Fonts present a la reunió va reclamar més presència policial al barri, per solucionar els actes incívics que succeeixen al barri, principalment a la plaça Maulets. Tàpia va explicar que les Fonts era prioritari i que es trobava a faltar veure més als Mossos d’Esquadra, que són els que tenen la competència en Seguretat Ciutadana, i va emplaçar al veïnat a una reunió per explorar solucions.

Mobilitat

Els vehicles de mobilitat personal o patinets són un altre dels temes que

preocupa molt als veïns i veïnes, per l’incompliment reiterat de les normes dels conductors d’aquests vehicles. La Policia va explicar que fa controls de forma reiterada, però que el control dels patinets és un problema global i es trigarà en solucionar perquè és difícil. Els presents d’altres zones, com del carrer Joaquim Rodrigo o Via Augusta, van demanar alguna solució a l’alta velocitat dels vehicles que hi circulen.

Robatoris

Si bé l’Inspector va dir que l’estadística relacionada amb els robatoris no era preocupant, alguns veïns i veïnes van mostrar la seva preocupació per un robatori reiterat a trasters. La Policia va explicar que gràcies a la declaració d’una veïna, s’estava avançant en la resolució del cas i va dir que era molt important que qualsevol persona que senti sorolls anormals en els pàrquings o trasters truqui a la Policia local, al 937216868.

8

Ajuts al lloguer per a joves fins a 35 anys

La Generalitat ha posat a disposició del jovent de 35 anys o menys una nova edició de subvencions al lloguer. Aquestes es destinen a les persones que, a la data de publicació de la convocatòria, compleixin amb els requisits establerts. Aquests són els següents:

• Tenir la residència legal a Catalunya

• Tenir una edat de 35 anys o menys, a data de publicació de la convocatòria (26 de febrer de 2024)

• Ser titular d’un contracte de lloguer o cessió de l’habitatge objecte de la subvenció que constitueix el seu domicili habitual i permanent, i estar-hi empadronat/da

• Estar al corrent del pagament de les rendes de lloguer o del preu de cessió

• Que la unitat de convivència tingui uns ingressos suficients per poder pagar el lloguer o la cessió d'ús, i que no superin el 3,05 vegades l’IRSC* (24.301,57€)

*IRSC = L’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) per a l’exercici 2022 és de 7.967,73 euros anuals.

Aquestes subvencions tenen com a objectiu facilitar l’accés i la permanència a sectors de població en risc d’exclusió social i, alhora, l’emancipació i el gaudi d’un habitatge per a joves.

La convocatòria també inclou dues línies més d’ajuts al lloguer, una per a gent gran, que tinguin 65 anys o més (oberta convocatòria del 27 de febrer al 27 de març), i l’altre per a persones d’entre 36 i 64 anys , pendent de convocatòria. Podeu consultar les convocatòries en aquest enllaç:

Web AHC: Web municipal

Tens menys de 35 anys? Recorda:

• Les subvencions per al pagament de lloguer per joves de 35 anys o menys s’atorguen per aquest any 2024.

• L’import de la subvenció al pagament de lloguer per joves (de 35 anys o menys) oscil·la dels 20€ als 250€, en funció del preu del lloguer i els ingressos de la unitat de convivència.

• L’ajut de lloguer per a joves permet que, en cas que hi hagi diversos titulars del mateix contracte d'arrendament, aquests poden sol·licitar de manera individualitzada la subvenció. En aquest supòsit es tindran en compte els ingressos de manera individualitzada, i no els de tota la unitat de convivència.

• Per poder sol·licitar l'ajut al lloguer per a joves la quota de lloguer no pot superar els 950€ mensuals.

9 SQV Habitatge

SQV Joventut

Informa’t per decidir millor

El Servei Canya Jove continua amb la campanya “Informa’t per decidir millor”. L’objectiu és donar a conèixer al jovent els diversos itineraris formatius i oportunitats educatives una vegada finalitzen l’ESO i el Batxillerat.

Des del mes de gener que es duen a terme diverses activitats, que s’allargaran fins a l’abril.

També es tracta d’aconseguir que els i les joves es familiaritzin amb l’oferta educativa més propera, així com de les tendències existents al mercat laboral.

En aquest sentit, s’ofereixen eines i recursos pràctics de recerca d’informació dels estudis postobligatoris i es recorden els aspectes essencials de cada tipus d’estudi: requisits d’accés, preinscripció, notes de tall, durada, sistema de beques, etc.

Les famílies també són objecte d’aquesta campanya, doncs se les acompanya i orienta al llarg de tot el procés.

Les activitats

Aquests objectius es concreten en accions a jovent de 3er i 4art de l’ESO i 2on de Batxillerat. Es tracta de xerrades, tallers grupals i servei d’assessorament.

Així, a l’INS Salas i Xandri ja s’han organitzat tres xerrades amb el nom “Després

de l’ESO, què?”, i a l’INS Sant Quirze un total de quatre amb la mateixa temàtica.

En petits grups, durant el mes de febrer i properament al març s’organitza el taller “Aula mòbil d’estudis professionals”, orientat a 4art d’ESO. Ja a l’abril tindrà lloc la xerrada “Accés a la universitat”, orientada a l’alumnat de 2on de Batxillerat. Finalment, de cara al mes de juny l’alumnat de 3er d’ESO podrà assistir al taller “Construeixo el meu futur”, amb dinàmiques i exercicis d’autoconeixement, per explorar noves vocacions.

Creixem en família

Les sessions del Creixem en família donen també suport a pares, mares i tutors del jovent, de manera que poden resoldre els dubtes que l’educació els planteja. Al mes de febrer en va organitzar una sessió per parlar de l’acompanyament als fills i filles en la tria formativa; i un altre sobre oportu-

Aquestes activitats les duen a terme els informadors/es del Servei Canya Jove. A més, de dilluns a dijous es fan assessories individuals o familiars, al centre cívic Can Feliu.

nitats i itineraris formatius després de l’ESO; així com una sobre els mòbils, el 28 de febrer.

Al mes de març tindrà lloc el taller “Parlem de drogues” i “Actual”. Podeu consultar la pàgina web municipal: www.santquirzevalles.cat, on trobareu els enllaços per fer la inscripció prèvia.

10

8M: Sexualitats i diversitats

El mes de març s’estrena a Sant Quirze amb una programació que commemora el Dia Internacional de les Dones. Enguany aquesta se centra en les sexualitats i les diversitats, en plural, com a maneres diverses, personals i adaptables de viure el sexe i tot allò que l’envolta.

Una mirada àmplia i integradora

L’objectiu és visibilitzar des d’una mirada àmplia i integradora, fent referència a la sexualitat entesa com una dimensió més de les persones que engloba aspectes com: la identitat, l’orientació afectivo-sexual, el sexe, el plaer, el gènere, les relacions interpersonals, les creences, les pràctiques, els desitjos, les fantasies. Molts d’aquests aspectes passen pel coneixement del propi cos, la seva acceptació, el respecte cap a un/a mateix/a, etc.

El missatge que treballa l’Ajuntament és el de sentir la sexualitat com un ens que ens acompanya sempre, des del naixement fins la mort, però no sempre de la mateixa manera: canvia i evoluciona constantment en funció del nostre moment vital, les experiències viscudes, els aprenentatges... Cada persona la viu d’una manera diferent i canviant al llarg de la seva vida.

Així, s’entén que la sexualitat està molt influenciada pel context social, cultural i econòmic en el que vivim. És per això, que la sexualitat esdevé també un terreny de discriminacions i desigualtats relacionades amb el gènere, la identitat, l’orientació afectivo-sexual, el color de pell, l’edat, el cos (si encaixa o no amb els cànons estètics, si tenim o no alguna diversitat funcional). Cal abordar-la, per tant, des d’una mirada transversal i interseccional.

La programació

L’acte central, amb motiu del 8M, tindrà lloc el dia 7, quan es llegirà el manifest a les 12h a la plaça de la Vila, seguit per l’espectacle “Lo Normal”,

al mateix lloc. A la tarda hi haurà festa, microteatre i cinema en diferents espais. A més, durant la jornada del 7 s’instal·larà la caravana pedagògica “Sex Truck” oberta a tothom, de 10 a 13h, a la plaça de la Vila.

El dia 8 es farà una Hora del conte, i zumba al parc de les Morisques, sense programar activitats centrals i donant així l’opció a qui vulgui que pugui adherir-se als diferents actes reivindicatius, de vaga o protesta, que s’organitzen arreu aquell dia. L’endemà, dia 9 tindrà lloc l’acte de lliurament del Premi Dona de Sant Quirze, a la Patronal (vegeu entrevista que segueix aquest article), i el tradicional Sopar Entre Dones. Entitats i col·lectius locals es trobaran a la Patronal per compartir conversa i gaudir d’un posterior espectacle que convida a la reflexió amb humor.

Sensibilitzar i visibilitzar

La sensibilització des de la infància és també una de les activitats presents en aquesta programació. Així,

hi haurà espais per a la reflexió com les xerrades de la Cooperativa La Ciranda, sobre l’acompanyament de la sexualitat a la infància, adreçada a famílies amb infants de 3 a 7 anys, o a la pubertat, per a famílies amb joves d’entre 7 i 14 anys.

Altres àmbits, com els tallers, també faran pedagogia sobre diversos aspectes, com l’afectivitat restaurativa per a dones supervivents de violències de gènere; o “Abraçant el cos ferit”, orientat a les dones que estan en processos oncològics o amb malalties autoimmunes.

Espectacles i compromís

En un to més distès, els espectacles pujaran a l’escenari el cor jove Athene Actua,, l’Associació Country Mussols o el quartet Susana Sheiman, entre altres.

No faltarà el cinema compromès, amb “Frida” o “La Llamada”, així com l’obra de teatre NUA (radiografia d’un trastorn) o l’assaig “Instruccions per fer-se feixista”.

11
SQV Dones

Cristina Jordà, Premi Dona 2024

“Hem de posar el focus en l’adolescència”

Nascuda el 14 de maig de 1961, llicenciada en magisteri a la universitat Blanquerna, a la promoció de 1982, la Cristina Jordà esdevé enguany Premi Dona 2024.

Amb un important itinerari professional com a mestra, cap d’estudis i directora de dues escoles del poble (CEIP El Turonet i Purificació Salas i Xandri), s’ha implicat activament en la vida social i cultural del poble. També ara que s’ha jubilat.

Cristina, com has rebut aquest reconeixement?

Ha estat una sorpresa molt maca, m’ha arribat en un moment complicat de la meva vida i m’ha donat una alegria immensa. No m’ho mereixo, o m’ho mereixo igual que moltes dones companyes amigues que conec. M’ha fet molta il·lusió.

Quin balanç fas de l’evolució de les dones al món de l’educació?

La nostra generació ha estat un pont entre dues generacions. Una primera, que es limitava al fet que les dones no podien estudiar i, si ho feien, les matèries eren molt diferents. A una segona, les nostres mares, que ens van obrir camí perquè estudiéssim.

Quan vaig començar a treballar amb el GIHSQ la publicació de “L’Avanç” vaig veure que hi havia escoles de nois i noies, i que els continguts eren separats. L’evolució, doncs, ha estat molt gran.

De quina manera t’hi has implicat?

Ho he fet a la feina, amb accions

com el treball, per exemple, dels racons de joc simbòlic. Ara estan molt de moda però abans no ho eren gens. Nens i nenes van poder jugar interpretant el rol que volien, amb joguines compartides: casetes, metges... També hem estat molt conscients triant els llibres de text i un material didàctic amb criteris d’igualtat. I és que jo sempre he volgut tractar persones, sense fer discriminacions de cap concepte. I això s’extrapolava també al pati. Allà fa 30 anys que vam decidir que el pati no havia de ser un camp de futbol enorme, sinó que els nens podien trobar racons per fer altres coses i, al contrari, les nenes podien jugar a pilota. Hem intentat sempre trencar aquesta llança.

Un trencament que es produïa en una professió originàriament de dones...

Efectivament, però quan el 90 per cent eren dones, els directors i inspectors eren homes. Era una professió on

a la base hi havia dones, però per temes de conciliació familiar, els càrrecs els ostentaven els homes. Ara, a Sant Quirze, les directores son dones, i a la responsabilitat s’hi arriba per mèrits.

On creus que hem de posar el focus per continuar evolucionant?

Estem en bon camí. Però passa alguna cosa en l’adolescència que fa que la feina feta es perdi... Potser son els mitjans de comunicació, potser la publicitat, les pel·lícules... Cal treballar molt més en aquest àmbit. També penso que en l’esport feien falta referents, i per fi els comencem a tenir. I també vull destacar l’evolució de la medicina, la sanitat en els temes de dones: endometriosi, càncer de mama... per fi hi ha una mirada femenina i per fi se li dona la importància que té, amb el seguiment i la investigació que requereix, i estic molt agraïda perquè fins ara havia estat molt oblidada.

12
SQV Dones

Manisha Gurun,

Distinció Honorífica internacional

Nascuda el 25 de gener de 1.994 a Kathmandu (Nepal), la Manisha ha estat reconeguda enguany amb la Distinció Honorífica en l’àmbit internacional del Premi Dona 2024. Aquesta jove de Les Fonts va estudiar fins l’ESO a la seva ciutat natal, llicenciada en ciències empresarials el 2014 a Makawanpur.

Des del 2012 la Marisha s’implica amb la població infantil i vulnerable del Nepal, va exercir de mestra d’educació infantil i d’anglès, va fer de voluntària

com educadora i va donar suport a la casa d’acolliment d’infant a Balmandir a Bhimphedi d’Amics del Nepal.

Serà a l’any 2017 quan es trasllada a Catalunya, per una situació personal de la seva parella. Aquest fet fa que tingui que allunyar-se del seu entorn i la seva família. Com a dona compromesa i lluitadora, s’implica amb el projecte Amics del Nepal a Catalunya, participant, organitzant i acompanyant en diverses activitats i projectes.

Itziar Castro i Rivadulla, Distinció Honorífica en l’àmbit nacional

L’Ajuntament també reconeix amb la Distinció honorífica en l’àmbit nacional l’actriu catalana. Molta gent la va conèixer pel seu paper a Vis a Vis, donant vida a Goya Fernández. A més, va participar a Matar a Dios, Campeones i Pieles, pel·lícula per la qual va estar nominada als premis Goya a millor actriu revelació.

La seva carrera professional va ser admirable, donant l’ànima a molts

personatges ficticis que va saber representar a la perfecció i arribar als cors de moltes persones, però, a més, l’Itziar va canviar els esquemes i la manera de veure, viure i sentir. Els nostres ulls miren diferent gràcies a ella. I és que va viure per la justícia en el món donant la cara i sent activista contra la grassofòbia, pels drets LGBTI i contra les violències masclistes.

Consulteu detalladament la programació en aquest enllaç:

Recordeu que per assistir a gran part dels actes cal reservar entrades a:

Les inscripcions als tallers i activitats les podeu gestionar a:

SQV Dones 13

Sant Quirze a la catifa vermella del cinema

Tres joves de Sant Quirze han estat reconegudes al món del cinema pels seus treballs darrera les càmeres. I el reconeixement ha estat internacional.

Es tracta de Marta Busqueta, multi premiada pel projecte “Robot Dreams”; Laura Vidal, reconeguda pel vestuari a “La Societad de la Nieve” i “La Mesías”; i Alexandra Salvat, nominada als Gaudí per millor maquillatge a “Creatura”.

Trepitjant la catifa vermella

La Marta Busqueta trepitjarà la catifa vermella a la propera gal·la dels Òscars, el 10 de març. L’equip que ha fet “Robot Dreams”, de Pablo Berger, somnia amb l’estatueta, després d’haver rebut ja dos Goya. I bona part d’aquest reconeixement és gràcies a la feina com a cap de producció de la jove santquirzenca. Ella ha organitzat tota la pel·lícula en global, organitzant els equips, fent Planning per poder arribar a les dates que s’han establert amb el “line Producer”, supervisant tots els processos d’inici a final... En definitiva, ha dirigit tots els processos de la producció d’una pel·lícula. Segons manifesta,

- “la nominació ha estat un boom per la pel·lícula i per al cinema d’animació espanyol. Que un film en 2D, quan el 3D està molt més present actualment a la indústria, tingui una nominació als Òscars és increïble. A més, estem al costat de grans directors de molt renom i història com Miyazaki o productes com Pixar o Sony”.

Actualment la Marta Busqueta treballa a l’empresa Lightbox, fent una coproducció d’una pel·lícula entre Àustria i Alemanya amb el nom de “Monstruos Mia”. Alhora, ha començat a muntar l’equip d’animació d’una pel·lícula 100% espanyola: “Tadeo Jones 4”.

Un reconeixement a la feina feta L’Alexandra Salvat ha estat nominada als premis Gaudí com a millor maquillatge, per “Creatura”. Però fa ja més de 8 anys que va decidir deixar de treballar en perruqueries, per fer una feina més creativa i menys monòtona. Va començar a fer feines a publicitat o sessions de fotografia i, a partir d’aquí es va iniciar a la sèrie de TV3 “El

▲ Marta Busqueta amb el Goya

crac 2”. Poc a poc va anar combinant pel·lícules, sèries i televisió, tot i que assegura que

- “la meva passió sens dubte és la ficció. He treballat en diversos projectes amb el Joel Joan, com “Si no t’hagués conegut”, “La vampira de Barcelona”, “Bojos per Moliere”...I ara començarem a rodar “Cites Barcelona”.

A Creatura, un film d’Elena Martín, ha aconseguit un reconeixement a tota la feina feta, “a tot l’amor i dedicació posats en aquesta professió. Ara haig de continuar treballant fort, aprenent i lluitant perquè es reconegui i es visualitzi la quantitat de persones que som treballant darrera de cada pel·lícula”.

14 SQV Actualitat

▲ L'Alexandra durant un rodatge

L’estilisme al cinema

Una altra de les joves reconegudes pel món del cinema ha estat Laura Vidal. La seva feina com a auxiliar de vestuari a “La Sociedad de la Nieve” i “La Mesías” l’han portada al reconeixement mundial. Vidal, que és llicenciada en Belles Arts i màster en Estilisme de Moda en Mitjans Audiovisuals, va treballar durant més d’un any a la preparació del vestuari de la pel·lícula. De fet, “La Sociedad de la Nieve” està nominada als Òscars, entre altres reconeixements, pel vestuari. Segons la Laura,

- “Quan la setmana passada ens vam reunir tots a Valladolid per la gal·la dels Goya 2024, vaig recordar la sensació de família que em causa aquesta gent. Juntar-nos argentins i espanyols i rebre tots junts el Goya a millor disseny de vestuari va ser una experiència preciosa. Em sento molt afortunada d’haver pogut formar part d’aquesta aventura que repetiría sense pensar-m’ho”.

Vidal va començar la seva carrera al cinema fent un parell de sèries i participant a “Modelo 77”, on va rebre el primer Goya de la seva carrera en el món del vestuari. Allà va ser on va conèixer la Natàlia Ferreiro, supervi -

sora de vestuari, que va comptar amb ella pel projecte de Bayona.

Pel que fa a “La Mesías”, després d’un càsting va poder “posar en pràctica moltes de les coses que havia après fins al moment, com tenyir teles per després confeccionar, envellir prendes, crear una de les joies característiques de la sèrie... Així que a nivell creatiu va ser molt gratificant”.

Com a persona jove que forma part del sector, ens comenta que “rebo habitualment el comentari de que encara soc a temps de buscar-me una altra professió, i cada vegada responc el mateix, no ho canviaria per res del món. És veritat que és una feina poc comuna, que en lloc de fer 8 hores, en fas 12 o més, i per això t’ha d’agradar molt el que fas. Jo em sento afortunada d’haver trobat el meu lloc en aquesta secta, i sentir-m’hi tant com a casa”.

15 SQV Actualitat
LauraVidaltriomfaalcinema

SQVCultura

L’alegria i la imaginació omplen els

carrers per Carnestoltes

Sant Quirze del Vallès va viure dissabte 10 de febrer un Carnestoltes alegre i participatiu amb la participació de centenars de persones. Les 12 comparses que es van inscriure al Concurs van omplir els carrers del poble de colors, somriures i ritme. El Rei i la Reina del Carnestoltes encapçalaven la llarga comitiva, que va sortir a les 18 hores de l’avinguda dels Països Catalans. Al llarg del recorregut, el públic va gaudir de les propostes dels participants que, amb enginy i imaginació, mostraven el gran treball de mesos que hi havia al darrera. Coreografies, artil·lugis, materials reciclats, construccions...

L’AFA del Taula Rodona va causar gran impressió amb un majestuós cavall i el seu “Sarau a Troia” amb una llarga formació de soldats desfilant que els va fer merèixer el premi a la millor posada en escena (400 €) . El guardó a la comparsa “més canyera” (400€) va ser per als Country Mussols i la seva interpretació del Thriller, amb una coreografia vibrant i envolvent que va transportar tothom al famós curtmetratge de zombies.

L’AFA del Lola Anglada i els seu gran col·lectiu de caçafantasmes, una proposta elaborada amb materials reciclats, també molt aplaudida, va rebre el premi a la comparsa més innovadora (400 €).

Les Fonts de Sant Quirze també va viure la seva Festa, amb una rua que va acabar a la pista poliesportiva, on es va fer lliurament dels premis i ball.

Podeu veure

les galeries de fotografies de fotos aquí:

Carnestoltes

Les Fonts:

Resum de premis Sant Quirze Nucli Urbà:

Accèssits, amb premis per un valor de 200 €

• SQ Bros

• Turó musical

• Las Brañas abducidas

• Ferrasix

• Il Primo Ballo

• Purianitos i Astrosalas

• El Galliner del Galliner

• Lunares de l’Associació Casal d’avis

• Des Kon Trolls

Grups

Premis per un valor de 50€ en vals de comerç patrocinats per l’Associació Sant Quirze Comerç

• Premi al més innovador: Els 80

• Premi al més canyero: Els minions

• Premi a la millor posada en escena: Peten les crispetes

Paradetes

• Premi a la més innovadora, a Salas i Xandri, per valor de 150 €

• Premi a la més canyera, a l’Ateneu del Món, per valor de 150 €

• Premi a la millor posada en escena, a la colla de Gegants i grallers de Sant Quirze per valor de 150 €

16

Sant Quirze contra la Lgtbifòbia a l'esport

El passat 19 de febrer, es va commemorar el Dia Internacional contra l’Homofòbia a l’Esport. L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès es va sumar a aquesta reivindicació difonent les accions que les entitats esportives van dur a terme durant el cap de setmana i també la setmana següent. Ho van fer el Sant Quirze Bàsquet Club, l’Handbol, el Futbol sala, el Voleibol i també el Club de Patinatge.

El mateix dia a la tarda van continuar les accions, concretament al complex esportiu, on es va organitzar una sessió de Power al frontó. El Club de Futbol va llegir el manifest el cap de setmana següent a la commemoració.

Tal i com van manifestar els clubs, aquesta “reivindicació és un símbol de la lluita del col·lectiu LGTBI+ i de tota la ciutadania per erradicar la discriminació al món de l’esport per raons d’identitat, expressió de gènere i/o orientació sexual”. El text també assenyala que “actualment, les persones amb orientacions, identitats i expressions no normatives que fan esport, encara no són plenament lliures d’expressar-se, sent els homes i els nens del col·lectiu LGTBI possiblement els més castigats”.

La data del 19 de febrer es commemora perquè coincideix amb el naixement de Justin Fashanu, un futbolista nigerià de la lliga anglesa, que va ser el primer esportista professional en rebre pressions a partir de declarar la seva homosexualitat i que, finalment, es va acabar suïcidant.

Inscriu-te a la Cursa Memorial David Rovira!

Ja es troben obertes les inscripcions a la Cursa Memorial David Rovira. El proper 19 de maig tindrà lloc aquesta competició, que compta amb un circuit urbà amb 4 curses amb diferents distàncies: 10.000 o 5.000 metres pels adults, 800 metres per infants i 150 metres- cursa dels mussolets amb sortida al carrer Priorat (davant del complex esportiu).

Les inscripcions per a les curses de 10 km i 5 km costen 8€, incloent serveis bàsics com cronometratge, dutxes, esmorzar, guarda-roba i ambulància. Si es vol un record de la cursa (jersei micropolar), el preu és de 14€, amb l’organització cobrint la major part del cost del regal.

Les inscripcions per les curses infantils també són gratuïtes i tots els

participants rebran l’esmorzar, refresc, llaminadures i una medalla.

Per a inscripcions i informació detallada a

www.corredors.cat/cursasantquirze

17 SQVEsports

SQVGent Gran

Avancen

a bon ritme les obres del Casal

Serra de Galliners

Des que el passat 5 de febrer es van iniciar les obres del Casal Serra de Galliners, les actuacions s’han centrat en els treballs d’enderroc de la primera planta. Aquestes avancen a bon ritme i segons el calendari previst. Recordem que la reforma definirà dues activitats diferenciades a l’edifici i amb accessos independents. D’una banda, el Casal d’Avis Serra de Galliners a la planta baixa i, de l’altra, la sala d’actes Muriel Casals d’ús polivalent a la planta primera.

L’actuació inclou la redistribució interior de la planta baixa per adaptar els espais a les necessitats del Casal, afavorint l’entrada de llum natural i renovant la sala d’actes i l’espai escènic de la primera planta.

Cal remarcar que, amb la voluntat que la sala pugui allotjar fins a 246 persones, s’amplia l’edifici construint una escala

d’emergència que permeti la seva correcta evacuació.

També es millorarà l’eficiència energètica global de l’edifici mitjançant la substitució de la coberta, i la rehabilitació de la

façana amb l’aïllament tèrmic d’aquesta i la substitució de les fusteries exteriors.

Un altre dels elements que serà objecte de millora és l’accessibilitat de tot l’equipament.

Continuen les activitats per a la gent gran

Les activitats orientades a la gent gran continuen amb la seva programació habitual, malgrat les obres al Casal d’Avis. La sala polivalent està acollint bona part de les propostes, així com la sala de lectura, informàtica i la Casa Pintor Vila-Puig.

En aquest sentit, continua l’”Activem la Memòria”, en diversos horaris al llarg de la setmana i una de les propostes amb més demanda. També segueixen amb molt bona acollida els passejos saludables, tant del de marxa suau com el de marxa ràpida, dimecres i divendres respectivament.

No falten els tallers de pintura i mandales; i destaca l’intergeneracional cada quart de divendres de mes, amb el nom “M’ajudes a entendre el meu mòbil?”, en què jovent i gent gran comparteixen no només coneixement sinó temps de conversa i de compartir experiències.

Les propostes per al març

Aquest proper mes de març les dones acordionistes i percussionistes del Pirineu han arribat a la sala Josep Brossa de la Patronal amb el concert de “Diàdona”. A aquesta proposta s’hi ha sumat el del

Cercle de dones intergeneracional, els dies 6 i 20 de març a l’Espai Maria Mercè Marçal. Es tracta de dues trobades entre diferents generacions per compartir vivències i sentiments a través de l’expressió corporal i artística.

Finalment, el proper 21 de març s’ha organitzat una visita a l’obrador de la Pastisseria Mix, per fer un taller de mones. L’activitat requereix d’inscripció prèvia.

18

Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular

Evitar un esdeveniment cardiovascular és possible

Les malalties cardiovasculars són un conjunt de trastorns que afecten l’aparell circulatori, format pel cor i els vasos sanguinis. L’origen d’aquestes malalties sol ser l’arterioesclerosi, una afecció que es desenvolupa de manera progressiva i que endureix, estreny i fa tornar rígides les artèries, dificultant la circulació de la sang cap al cor i el cervell. Una altra possible causa és el trencament de les artèries, que generalment es produeix per elevacions de la pressió arterial o bé per l’existència d’una malformació prèvia. També poden manifestar-se per un funcionament anormal del múscul del cor o de l’estructura de les vàlvules cardíaques, que pot ser conseqüència de l’acumulació a una vàlvula de dipòsits de calci (element present a la sang) o d’un defecte cardíac de naixement.

Menja bé, viu millor

El càncer i la nutrició van centrar el passat 15 de febrer la darrera xerrada del Cicle “Menja bé, viu millor”, organitzat per l’Ajuntament, en el marc de l’Escola de Nutrició i Salut 2024.

La sessió va abordar estratègies per a la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, posant èmfasi en la importància de la prevenció.

Aquesta és la primera xerrada del Cicle, que continua el proper 6 de març amb “Cuida el teu cor a la taula: estratègies nutricionals per la salut cardiovascular”. Totes les sessions tenen lloc a la Patronal,

Com les podem prevenir?

Com veiem, hi ha factors de risc que poden predisposar les persones a patir una malaltia cardiovascular i que no es poden evitar. Però d’altres com el tabaquisme, l’obesitat, la diabetis de tipus II, el colesterol elevat i la hipertensió arterial són factors controlables i es poden modificar amb l’adopció de mesures que afavoreixin un estil de vida saludable.

Des del CAP Sant Quirze animem a tota la població a seguir aquestes indicacions preventives:

• Segueix una alimentació saludable: la dieta mediterrània ens ajuda a controlar l’obesitat i a reduir els nivells del colesterol i el sucre en sang i la pressió arterial.

• Fes activitat física de manera regular: no només millora la salut

cardiovascular, sinó que comporta molts altres beneficis, com la prevenció d’altres malalties, l’augment de l’esperança i la qualitat de vida, i la millora de l’estat d’ànim.

• Estigues en un pes saludable: és el que permet mantenir un bon estat de salut i gaudir d’una bona qualitat de vida.

• Deixa de fumar i evita el consum d’alcohol.

• Controla la pressió arterial, el colesterol, els nivells de sucre a la sang.

• Mantén l’estrès sota control.

L’equip de professionals del CAP vetllem per millorar la salut de la població de manera proactiva, i aprofitem les visites, ja siguin programades com les atencions urgents, per identificar factors de risc d’aquestes i d’altres malalties.

Equip d’Atenció Primària Sant Quirze del Vallès Institut Català de la Salut

SQVSalut 19

La Biblioteca es vesteix de poesia en femení

Aquest mes de març la Biblioteca es vesteix de poesia en femení. En commemoració pel 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i també amb motiu del Dia Mundial de la Poesia que se celebra el 21 de març, la Biblioteca Marcel Ayats prepara una petita tria i selecció de dones poetes catalanes i d’altres llocs, que van deixar i deixen vessar les seves idees i paraules sobre el paper. Trobareu aparadors poètics distribuïts per la biblioteca, amb llibres per triar i remenar.

Dins del programa Bib-Co, servei que la biblioteca ofereix a tots els centres educatius del municipi, les visites escolars del mes de març giren també al voltant de la poesia. Les sessions són diferents segons els alumnes a qui van adreçades. L’objectiu de les sessions és a través del joc i del descobriment, apropar la poesia als infants així com donar a conèixer

aquest gènere i el fons que s’hi pot trobar a la biblioteca.

• Poesia esbojarrada: Poesia visual amb endevinalles adreçat a nens i nenes de cicle inicial: es fan dinàmiques en forma de jocs lingüístics on s’estimula treballar amb lletres i paraules, potenciant l’atenció, la concentració i el raonament ampliant el vocabulari.

• Poesia..... quin gran descobriment: Adreçat a alumnes de cicle mitjà: jocs poètics per conèixer poetes, parlar de rima i aprendre a escoltar i recitar poesia.

I finalment, durant tot el mes de març trobareu a les xarxes socials de la biblioteca diverses activitats, recomanacions i quiz al voltant de la poesia i les dones.

https://www.facebook.com/Bibliotecasantquirzedelvalles/

https://www.instagram.com/bibliotecasantquirze/

SQVEl Racó
la Biblioteca
de
20
Tallers, exhibicions i molta conscienciació a la Festa dels

Centenars de persones van gaudir el passat 25 de febrer de la Festa dels Animals, celebrada als exteriors de Can Feliu. Més d’una vintena d’entitats, activitats educatives i d’exhibició, i molta conscienciació, han estat els elements clau del bon funcionament de la festa.

El tret de sortida el va donar la passejada en grup, de la mà de l’entitat iCanWalk. Una quarantena de gossos i els seus propietaris, van realitzar un recorregut conjunt pel poble, per acabar amb un esmorzar a can Feliu. Seguidament, es van iniciar els tallers de formació: un de la mà d’Atuk Formación y Educación Canina, sobre com fer servir el clicker, i un altre de Mantrailing, a càrrec de l’Associació Catalana d’Excursionisme Caní i que va centrar-se a ensenyar el gos a buscar els seus responsables.

Una altra de les activitats estrelles d’enguany han estat les sessions d’agility del Club Agility de Caldes, que a més va donar l’oportunitat a qui ho desitjava d’aprendre algunes tècniques per superar els circuits i ensenyar les seves mascotes a practicar aquest exercici tan saludable i que fomenta la relació entre animal i persona.

No va faltar a la cita d’enguany la desfilada de gossos en adopció de la mà de la Lliga Protectora d’Animals de

Animals

Sabadell. Les voluntàries van parlar de cada un d’ells, tot mostrant-los i explicant les seves respectives històries, amb l’objectiu d’aconseguir-los una família amb qui viure.

Les entitats participants, provinents de tot Catalunya, van poder donar a conèixer els projectes en què treballen, i recaptar fons per a aquests. Moltes, per fer-ho, van organitzar tallers infantils, com pintacares, mandales o la creació d’un mocador amb la petjada del gos/sa. Especialment aquesta darrera va comptar amb una participació molt elevada.

Cal remarcar també que l’Ajuntament

va poder censar una vintena d’animals, a més d’informar sobre la tinença responsable. Totes les persones que es van acostar a la festa van rebre un obsequi relacionat amb la temàtica: un abeurador portàtil, una ampolla per diluir l’orina, i una bossa de roba, a més de bossetes per recollir excrements.

Podeu veure al Flickr les fotografies de la jornada.

21 SQVMedi Ambient

SQVArxiu Municipal

L’Arxiu Municipal penja documentació digitalitzada accessible en línia

Els arxius són espais de memòria, espais on es guarden els records dels nostres avantpassats. Entre els documents que s’hi custodien es recullen històries i anècdotes que formen part de la identitat de tots els santquirzencs i santquirzenques. A l’Arxiu Municipal de Sant Quirze del Vallès (AMSQV) es preserven milers de documents que ens ajuden a entendre aspectes del nostre passat com l’educació al poble, l’urbanisme, la política, etc. És, per tant, una finestra extraordinària per poder conèixer millor el nostre municipi.

Des de l’AMSQV es pretén apropar a la ciutadania aquest patrimoni documental tan ampli perquè tots els ciutadans i ciutadanes tinguin l’oportunitat de poder conèixer de primera mà petits fragments del nostre passat com a poble. Per això, al web de l’arxiu s’han publicat en aquests primers mesos de l’any una sèrie de documents que formen part del fons documental de l’Ajuntament. La primera documentació que s’ha penjat són les actes del ple municipal del segle XIX. Sant Quirze va segregar-se de Sant Pere de Terrassa al voltant de l’any 1829, tot i

això, les primeres actes del Ple Municipal que es conserven són de 1842. I aquestes suposen una extraordinària narració dels fets ocorreguts al municipi i les decisions que es van emprendre per afrontar-los. De moment s’han publicat a internet les actes del segle XIX, en concret des de 1842 fins a 1899. Hi ha alguns anys dels quals no ha quedat testimoni documental a les actes. Tot i així hi ha una continuïtat temporal bastant regular. En els propers mesos s’aniran penjant més actes, fins a tenir totes les actes des de 1842 fins a l’actualitat accessibles en línia.

També, en aquesta línia, s’ha començat a pujar contingut i documentació que pugui resultar interessant pel coneixement del municipi i la ciutadania. El primer exemple és el projecte d’eixamplament, sanejament i urbanització del municipi de 1925. Dissenyat per l’arquitecte municipal Josep Renom, el projecte es va idear per construir de forma ordenada els carrers que actualment formen en centre del poble. Hem de pensar que el 1925 Sant Quirze era un municipi amb 1072 habitants. Distribuïts entre els diversos

masos disseminats i les cases construïdes als voltants de la parròquia. I en el projecte en qüestió s’observa com es va planificar la construcció de més carrers i espais urbans del poble. Si analitzem el plànol, en vermell es pot veure tots els espais que es construirien a partir del projecte.

En els pròxims mesos s’aniran penjant altres documents que poden ser d’interès com els projectes de construcció de les escoles municipals de 1934.

Consulteu els documents digitalitzats.

22

El Ple aprova definitivament l’ordenança de l’aigua

La sessió del Ple ordinari celebrada el 29 de novembre va aprovar definitivament la liquidació del contracte de concessió del servei de subministrament d’aigua entre l’Ajuntament i l’Empresa CASSA, Aigües i Depuració, SLU.

Recordem que el Ple de novembre ja va aprovar iniciar l’expedient de liquidació, desestimant la proposta presentada per CASSA i que substituïa la de l’Ajuntament.

L’aprovació estima parcialment les al·legacions presentades per CASSA, concretament tres del total presentat, i es desestimen la resta. En aquest sentit, l’import definitiu corresponent a l’abonament de liquidació de contracte es correspon a 932.989,57 euros, que rebrà l’Ajuntament.

Aquest acord es traslladarà a CASSA Aigües i Depuració SL amb els informes que el motiven.

El punt va ser aprovar per unanimitat.

Ordenança de l’aigua

El Ple va aprovar definitivament l’Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera. La seva aprovació inicial va tenir lloc al Ple de novembre. Durant el període d’exposició es van presentar dues al·legacions, que han estat desestimades.

Aquestes es corresponien al grup municipal de Vox i a la Federació d’Associacions de Veïns.

Segons que va manifestar ahir l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, “aquesta ordenança ha de regular on hi ha un consum abusiu d’aigua. Hi ha un nombre important de famílies que han estat advertides perquè fan un consum molt elevat, que analitzin si poden tenir una fuita. A partir d’aquí, i malauradament en el moment en què estem, haurem de seguir per la via punible”.

Recordem que l’ordenança s’aplica en períodes d’excepcionalitat i d’emergència decretats per part de la Generalitat o l’Administració competent. Aquesta normativa estableix diverses mesures relacionades amb limitacions, suspensions temporals en la prestació del servei i sancions.

En aquest sentit, s’estableixen limitacions particulars en l’ús de l’aigua per a l’abastament de la població amb talls

temporals durant l’estat d’emergència, reduint percentualment el consum d’aigua i/o limitant les dotacions d’aigua per a ús domèstic, o requerint la confecció i aplicació de plans de reducció de consum als grans consumidors d’aigua.

En cas de declaració d’estat d’emergència, a més, es podran ordenar suspensions temporals en la prestació del servei de subministrament d’aigua, per franges o de manera continuada. També es podran adoptar les mesures necessàries com reduccions de pressió o de subministrament de cabals.

L’ordenança també incorpora infraccions lleus, greus i molt greus.

El punt va ser aprovar per majoria absoluta, amb els vots a favor de tots els grups, excepte Vox, que va votar en contra.

Patrimoni

Un altre dels punts aprovats ahir va ser la constitució del Patrimoni Municipal del Sòl i Habitatge, com a patrimoni separat de la resta de béns municipals. El Secretari Municipal va ser l’encarregat d’explicar aquest punt, explicant els tipus de béns existents, demanials i patrimonials, i dins d’aquests segons, l’obligatorietat dels municipis de més de 5.000 habitants de disposar d’aquesta eina per afavorir les polítiques d’habitatge i augmentar la seva qualitat.

La gestió d’aquest patrimoni serà directa, i es delegarà en la Junta de Govern Local l’aprovació de l’adscripció de nous béns o imports al Patrimoni.

El punt va comptar amb el suport de la unanimitat del Ple.

Reconeixements

El Ple també va aprovar els reconeixements del Premi Dona 2024. D’una banda, el reconeixement Premi Dona per a Cristina Jordà, mestre i directora durant molts anys d’El Turonet. I les distincions internacionals i nacionals per a Manisha Gurun i l’actriu Itziar Castro. Aquest punt va comptar amb el suport de tots els grups, excepte el de Vox, que va votar en contra.

Així mateix, també es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, la concessió del Premi Mussol de Sant Quirze per a l’artista Jordi Alba; i el Premi Mussolada per a l’Associació Country Mussols de Sant Quirze.

Complex esportiu

Tots els grups van donar el seu suport a l’aprovació inicial de l’estudi de viabilitat del contracte de gestió de serveis del complex esportiu.

La redacció d’aquest estudi és una condició indispensable per a poder licitar el projecte. De fet, aquest estudi permetrà licitar el complex i la piscina municipal de Les Fonts.

Mocions

• Moció presentada per VOX, en relació a l'IVTM No s’aprova. Vota a favor: Vox. Abstencions: SOMSQV. Resta de grups en contra.

• Moció presentada per VOX, para denunciar las catastróficas consecuencias que ha tenido el Pacto Verde Europeo para los intereses nacionales y en defensa del sector primario español. No s’aprova. Vots a favor: Vox. Resta de grups en contra.

• Moció presentada per JUNTS-ERCAM, de suport a la pagesia S’aprova per majoria absoluta amb els vots a favor de tots llevat el vot en contra de Vox.

Podeu veure el Ple en aquest enllaç.

Fe d’errades

A la notícia del Ple de gener, i respecte el sentit de vot de la moció presentada pel PSC-CP per les àrees d’esbarjo dels gossos, es va publicar que només va comptar amb el suport de Junts per Catalunya-SQV i la resta de grups van votar en contra.

En aquest sentit, cal esmenar que la moció va comptar amb els vots a favor de PSC-CP, Junts per Catalunya-SQV, i del Partit Popular. Van votar en contra els grups de govern i Vox.

SQVPle 23

ELS PRESSUPOSTOS DE LA MAJORIA

grupsmunicipals

SQV

Governar és la responsabilitat amb la teva gent, aquest nosaltres que conformem com a poble. Aquesta responsabilitat la vam entomar el passat mes de juny, entenent des del primer moment el missatge que la ciutadania de Sant Quirze del Vallès ens havia donat, calia prendre la iniciativa de formar govern en una conjuntura política de geometria variable, de forma compartida i iniciar una nova etapa al poble. I així ho vam fer!

El 2023 vam arribar a un acord per poder governar amb un objectiu comú entre les tres formacions polítiques que conformem l’executiu local: treballar pel poble. Un acord de govern que sorgeix d’una entesa compartida des de la pluralitat i l’empenta per tirar endavant un projecte de poble engrescador i de futur. I així ho estem fent!

El nou govern ha començat aquesta nova etapa en un context, certament complex a nivell econòmic, en què l’economia política del municipi quedarà determinada especialment per tres factors: la inflació actual i dels darrers anys, l’aixecament de la suspensió de les regles fiscals de l’estat que afecten especialment als municipis i una conjuntura política de geometria variable.

Nosaltres, ho tenim clar, aquest 2024 l’iniciem amb el mateix esperit que ens ha permès arribar acords per governar. I ara, toca parlar de pressupostos i polítiques de poble i pel poble. És a dir, mà estesa per arribar a acords amb el conjunt del plenari per tancar un pressupost per la majoria, i les conviccions més fermes que mai per seguir consolidant polítiques de benestar, millorar l’espai públic, consolidar la digitalització, la renovació dels equipaments, la participació directa, l’accés a l’habitatge i la gestió de proximitat dels serveis municipals públics.

LES FAMÍLIES

ACABAREM SEQUES PER LA PÈSSIMA GESTIÓ MUNICIPAL DE L’AIGUA

Sant Quirze es troba en estat d'emergència per sequera des del dia 2 de febrer, quan la Generalitat va fixar restriccions de 200 litres d’aigua per habitant al dia. No obstant això, el tripartit municipal d’ERC-SOM-EnComú ha decidit que les famílies de Sant Quirze ens limitem a gastar-ne només 100 litres per habitant al dia.

Tota la ciutadania hem rebut una carta de SQVAigua que establia un límit de 100 l/hab./dia, juntament amb un anunci de sancions que, tot i que després l’alcaldessa se n’hagi volgut desmarcar de paraula, la realitat és que ni ha cessat al gerent de l’empresa, ni ha enviat cap altra carta anul·lant o desmentint l’anterior. Aquesta manca de confirmació formal sobre el límit demostra un descontrol evident, i deixa l'equip de govern en evidència, ja que estan actuant a correcuita en un tema tan transcendent.

La incoherència del govern municipal va quedar ben reflectida al Ple del dia 15 de febrer on, amb els únics vots en contra del nostre grup, es va tirar endavant una ordenança que permet a SQVAigua desviar-se en fins a 10 dies en les dates de les facturacions, cosa que pot provocar excessos de lectures i salts de tram que, tot i no ser reals, podrien derivar en sobre facturació o fins i tot en multes.

En definitiva, la gestió dels valuosos recursos hídrics a Sant Quirze pateix de descontrol, com quan se segueix omplint fonts ornamentals amb aigua de boca, i per la falta de transparència informativa. Les famílies necessitem respostes clares i mesures coherents per afrontar aquesta emergència mentre l'equip de govern, en aquest tema tan crític, actua "com un pollastre sense cap". La contradicció entre les restriccions imposades als veïns i les accions municipals posa en dubte la capacitat del tripartit per a gestionar problemes importants com la sequera.

#EstimemSantQuirze

ARROW-POINTER

FACEBOOK-F INSTAGRAM

www.juntspersantquirze.cat

info@juntspersantquirze.cat

/juntspersantquirzev

@juntspersantquirze

@JuntsSQV

Més articles a:

/juntspercatsqv

@juntspercatsqv

@juntspercatsqv

@juntspercatsqv

Més articles a:

juntspercatsqv@gmail.com / 656 78 94 46
FACEBOOK-F INSTAGRAM
24

QUE LA CALOR NO ENS AGAFI EN FRED

POLÍTICA MUNICIPAL

POR QUE NO APROBAMOS LOS PRESUPUESTOS

La salut és i serà afectada sempre pels canvis de clima a través d'impactes directes (onades de calor, sequeres, tempestes fortes ...) i impactes indirectes (malalties de les vies respiratòries, inseguretat alimentària i de l'aigua...)

Es preveu que cada vegada hi hagi més freqüència i intensitat d'onades de calor i episodis de fred intens, el que comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables. Aquests són persones que o bé per la seva situació socioeconòmica o bé per la seva condició, salut o edat, pateixen de manera més directa els seus efectes. És per això que són necessaris els refugis climàtics.

Un refugi climàtic és un espai interior o exterior accessible que, durant els perìodes de més necessitat, proporciona confort tèrmic i descans a la població. No són equipaments únicament destinats a aquesta finalitat, ja que compatibilitzen els seus usos habituals amb el servei de refugi climàtic durant l'estiu i també en els episodis de temperatures extremes.

Des del @PSCSantQuirze creiem que s'ha de reformular la disponibilitat i l'ús dels actuals refugis climàtics de #SQV. És necessària l'ampliació d'horaris en èpoques de major requeriment. Els refugis (edificis i piscines municipals adscrits com a tal) haurien d'estar disponibles als migdies i des de primera hora del matí fins a l'última de la tarda, per tal d'estar sempre a l'abast de la ciutadania en moments de màxima necessitat. I així ho hem fet saber.

Pensem-ho, perquè cal posar-se les piles en això també: Arribarà la calor, com cada any, pitjor que l'anterior. El canvi climàtic és un fet, tot i que alguns no ho reconeguin. Quan arribi la calor, que no ens agafi en fred.

Existeix la política municipal? Ens responem dient que sí, en la mesura que es desenvolupen activitats d’aquest caire a un municipi. Assigneu probabilitat molt i molt baixa a qualsevol altra semblança. El tsunami d’apriorismes, idees preconcebudes i immòbils, servituds i tacticismes que passen per sobre de SOM no ens fan sinó evocar a la Naomi Watts a “Lo imposible”. Mai hem citat a cap força política explícitament, tampoc no ho farem ara, tots sabem el pa que s’hi dona. Les crítiques, desqualificacions i menyspreu rebuts ens sobten alhora que ens satisfan. En un entorn de polítics professionals, ser objecte de tanta atenció ens reafirma com a grup municipalista. A SOM, som pocs i no tenim cap recolzament estructural, per tant no podem pretendre abastar, en teoria, el que sí poden altres formacions, però l’altra cara de la moneda és que garantim independència, treball i responsabilitat, coses que hem vist brillar per la seva absència en massa ocasions durant aquests vuit mesos de legislatura. Les inquietuds i crítiques dels ciutadans les interioritzem i les encaixem respectivament. D’una manera humil i constructiva. Apropeu-vos a nosaltres i ho compartirem tot. No us farem servir per criticar a altres forces polítiques amb paraules dictades per nosaltres; no serem infal·libles ni amb molta experiència, però no ens aturarà la nostra història, ideologia ni directrius de nivells superiors perquè res no devem ni res ens condiciona. Exemples de tot plegat? Segur que trobem la manera de compartir-los. Alguns són ben propers, doncs ens preocupa el mateix que a vosaltres perquè SOM vosaltres.

En consonancia a la congelación de impuestos que aprobamos en su día, especialmente del IBI, la intención de Vox ha sido desde el primer momento favorecer la estabilización presupuestaria, apoyando el ajuste del gasto sin menoscabo de las partidas de carácter social.

Compartiendo esta coincidencia de base con el Gobierno municipal y valorando positivamente el esfuerzo realizado para obtener unos presupuestos aceptables desde el punto de vista contable, nuestra aprobación no es posible dada la carga ideológica y fin equivocado que algunas partidas.

Así, entendemos deberían ser suprimidas las aportaciones destinadas a entidades o asociaciones de carácter separatista, la transferencia a entidades de igualdad y las aportaciones a la formación en perspectiva de género y a la sensibilización LGBTI.

De igual manera, no podem admetre, ni que hi pugui haver bona intenció, al gasto ni d’un sol euro, a activitats “formatives” per a joves del tot equivocades, com la recent Mostra Interactiva: SexJove.Educació Sexual, entre altres activitats similars, dintre de la Campanya Sex Jove, que creiem no sols no eduquen, sinó al contrari, fomenten la devastadora xacra de la pornografia entre els infants i adolescents.

En el momento en que estas líneas puedan ser leídas en el “Informem”, se sabrá si los presupuestos del año actual han sido o no aprobados. En caso negativo y de tener que prorrogar los del 2023, ofrecemos ya desde este momento nuestra colaboración para que los habitantes de Sant Quirze no carguemos con las consecuencias y daremos apoyo a todas las modificaciones de créditos necesarias para que no queden paralizadas las inversiones y partidas que consideramos que son buenas y necesarias.

ARROW-POINTER

FACEBOOK-F INSTAGRAM

www.santquirzev.socialistes.cat

santquirzedelvalles@socialistes.cat

/pscsantquirzev

@pscsantquirze

@psc_sqv

Més articles a:

FACEBOOK-F

info@somsqv.cat

/ somsqv_

FACEBOOK-F INSTAGRAM

633364185

/ VOXSantQuirzedelValles

@santquirze_vox

@voxsantquirze

25
SQVgrups municipals

OMPLIU LA GALLEDA, QUE NO COSTA TANT!

Diuen que fa tres anys que no plou el que tocaria. Tres anys en què les borrasques ens esquiven. I encara hi ha qui diu que no n’hi ha per tant, que això del canvi climàtic són exageracions, i que hem d’anar parlant de la molt necessària ampliació de l’aeroport si volem arribar als 50 milions de turistes a l’any. Potser esperem que vingut dutxats de casa i amb un parell de garrafes de la Font Vella a l’equipatge.

SÍ, estem en emergència per sequera. Pot ser que el Govern de la Generalitat s’hagi posat les piles i estigui prenent decisions d’emergència, però és evident ha anat tard -esperar a tenir els embasaments quasi buits no ha sigut bona idea- i ha tingut una política comunicativa poc clara i amb la boca petita. Tant costava dir de manera més evident que el límit dels 200 litres d’aigua per habitant eren comptant-hi usos domèstics, industrials, de restauració i comercials?... és encertat dir que l’any 2030 ja no ens caldrà patir per si plou o no?... No, no necessitem publicitat enganyosa, ni dissimular que la situació és greu. D’altra banda sembla com si el Govern hagi passat la patata calenta als Ajuntaments, que són els que han de fixar els límits de consum, però quasi que cal alegrar-se’n: segurament es pot fer un control i seguiment més profitós.

L’aigua és escassa i de ben segur ho seguirà essent. Ens cal un canvi de mentalitat, repensar el model productiu. O no és absurd restringir els usos agrícoles i no parlar del consum del sector turístic, que està al voltant dels 500 litres per persona i dia?

Per acabar, una darrera reflexió: aviat a Sant Quirze pagarem 0,0004252 €/litre. Aquest és el preu, però quin és el valor d’obrir l’aixeta i que raji? Pensem-hi i omplim la galleda mentre l’aigua de la dutxa no surt calenta. Que no costa tant!

SEQUÍA: MÁS INFORMACIÓN Y MENOS MULTAS

La Agencia Catalana del Agua (ACA), dependiente de la Generalitat de Cataluña, ha decretado el estado de Emergencia 1 por sequía, desde el pasado 2 de febrero.

En esta fase se establece un consumo máximo de agua de 200 litros por persona y día. En Sant Quirze del Vallès el ayuntamiento ha decidido que 200 litros es mucho y ha reducido el consumo máximo a 100 litros por persona y día, de forma unilateral.

El gerente de la empresa municipal de agua, SQVaigua, nos ha propinado una carta informativa de posibles sanciones para aquellos que superen el consumo máximo decretado por la alcaldesa Oliveras. Con un recuadro explícito de posibles sanciones de hasta 3.000 euros.

Desde el Partit Popular de Sant Quirze, hacemos un llamamiento a la ciudadanía: hay que ser austeros y ahorradores en el uso del agua. Hay poca agua y debemos hacer un consumo responsable. Y si no llueve en los próximos meses, el problema se agudizará.

Y hacemos también un llamamiento a nuestra alcaldesa, con cuatro peticiones:

No es sensato reducir a la mitad el consumo máximo decretado por la Generalitat, por más que se pretenda con esta medida supuestamente proteger el tejido económico.

Hay que hacer una gran campaña informativa, explicando el alcance de las restricciones y pidiendo austeridad.

No hay que hacer énfasis en las sanciones, más que en aquellos casos que sean especialmente sangrantes.

Hay que poner orden en la empresa SQVaigua, que parece que va por libre, sin informar de sus acciones al ayuntamiento del que depende.

Se consigue más con más información y menos multas. Y si hay un momento en el que hay que informar de los problemas que está produciendo la sequía y los que se pueden producir, es ahora.

santquirze@encomu.cat

@sqv_encomu

@SQV_EnComu

Més articles a:

FACEBOOK-F

INSTAGRAM

ppsantquirze@gmail.com

/ppsantquirze · / chanobaratech

@ppsantquirze · @chanobaratech

@ppsantquirze · @chanobaratech

com
es poden seguir en directe i en línia.
✉ INSTAGRAM ✉
Recordeu que... Les sessions del Ple municipal, tant ordinàries
Podreu
www. santquirzevalles.cat/ple · SQVgrups municipals 26
extraordinàries,
fer-ho en aquest enllaç:

AGENDA

Consulta la programació del Mes de les Dones!

MARÇ 2024

Dimarts 12

Cinefòrum Frida

 18 h

 Sala Josep Brossa de la Patronal

· Organitza: Grup TT

Sessió presentada per Jordi Alba, historiador de l’art.

Divendres 15

NUA

(Radiografia d’un trastorn)

Monòleg, amb tocs d’humor, que

actua de diàleg amb el públic, on podreu viure en directe una confessió, la revelació d’un secret, sense quarta paret ni xarxa.

 20 h

 Sala Josep Brossa de la Patronal

· Preu: Entrada general: 5€ Entrada reduïda (persones menors de 18 anys, en situació d’atur o jubilades): 2€

Entrades:

Dissabte 16

Cursa dels Mussols

 19:30 h

 Escola Purificació Salas i Xandri

La Cursa Nocturna dels Mussols és una cursa de muntanya que es corre de nit per la Serra de Galliners dins el terme municipal de Sant Quirze del Vallès. Aquest any ja serà la XIV edició!

Mes informació: https://cursadelsmussols.cat/

Diumenge 17

Passada de Sant Antoni Abat

L’Associació Amics del Cavall i l’Ajuntament de Sant Quirze ja ultimen els detalls de la nova edició de la Passada de Sant Antoni al poble, que començarà amb l’esmorzar popular de pagès al recinte firal (8 hores). En finalitzar, començaran el seu passeig pels carrers del poble (11.30 hores).

· Organitza: Amics del Cavall i Ajuntament de Sant Quirze

PLAY STRINDBERG Companyia Els Carlins

L’Alicia, una antiga, malmesa i esfondrada actriu teatral, i l’Edgar, un capità d’artilleria frustrat i malalt, lliuren un enfrontament psicològic com en un niu d’escurçons.

 de 18.30 a 19.30h

· Organitza: Espai d'Arts Escèniques i Onze al Teatre, amb el suport de l'Ajuntament

· Preu: Entrada 8€

Les persones amb abonament de temporada i els socis i sòcies de l’Espai d’Arts Escèniques i de L’Onze al Teatre tenen descompte.

Entrades a Entràpolis:

Dijous 21

Cinefòrum LA LLAMADA, de Javier Ambrossi i Javier Calvo, Los Javis

 18:30 h

 Sala Josep Brossa de la Patronal La Maria i la Susanna són dues adolescents rebels de 17 anys que es troben en un campament d’estiu. Es tracta d’una història sobre com és d’important poder expressar-se sense reprimir els sentiments, inclús quan aquests estan fora de la norma.

Fòrum dinamitzat per la Laura Poch, tècnica del SAI LGBTI del municipi.

Cal reservar entrada a Entràpolis.

27
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.