Page 1

#SQVinfo Pressupostos Participatius 2018. Propostes validades. Pàgina 8

SQV lliure de sexisme. Per una Festa Major lliure d’agressions opressives. Pàgina 12

INFORMEM

Butlletí municipal de Sant Quirze del Vallès Número 208 / VIII Època Juliol/Agost 2018

Les escoles acomiaden el curs. Jornades esportives. Pàgina 22

Gran participació ciutadana durant la Festa Major

R a epa le s s sa x Pà ar l’a gi x c na es tu 24 s al -2 oc it 5 ia at ls

Festa Major 2018


SQVserveis Telèfons d’interès Ajuntament (centraleta) 937216800 Biblioteca Municipal 937219547 Poliesportiu Sant Quirze 937213975 Poliesportiu Les Fonts 937841277 Piscina Municipal 937213975

Telèfons d’urgència Policia Local

937216868

Activitats esportives municipals El proper 28 d’agost comença el termini per presentar les sol·licituds d’inscripció a les activitats esportives municipals. Es podrà fer en línia, al web municipal. La data límit per fer-ho serà el 14 de setembre. En cas de necesitar ajuda per gestionar la inscripció us podeu adreçar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Enguany s’ofereix ioga, iogalates, pilates, zumba, aeròbic i, per als majors de 60 anys, aiguagim i gimnàstica de manteniment.

Emergències 112 Agents rurals 935617000 Serveis sanitaris Sant Quirze 937214180 Consorci Hospitalari Parc Taulí 937231010 Hospital de Terrassa 937310007

Altres serveis CASSA 900878583

Serveis d’aigües Les Fonts 937312281 Enllumenat Via Pública (avaries) 900131326 FECSA (avaries) 800760706 Gas Natural (urgències) 900750750 Jutjat de Pau 937211851

Horaris d’equipaments municipals estiu 2018 Recordeu que alguns equipaments variaran els seus horaris habituals. A continuació, us relacionem els detalls: Atenció ciutadana:         Oficina Pl. de la Vila: de l’1 de juliol al 31 d’agost, horari de 8.30 h a 14 h. Oficina de les Fonts: obert tots els divendres del mes de juliol. Tancat el mes d’agost. Ajuntament: de l’1 d’agost al 31 d’agost tancat a les tardes.

Biblioteca Municipal: Juliol Dimarts i dijous, de 10 a 13.30 h. Dilluns a divendres: de 15.30 a 20.30 h. Dissabtes tancats Agost De dilluns a divendres: de 15 a 21 h. Dissabtes tancats La setmana del 13 al 19 d’agost, l’equipament romandrà tancat Canya Jove Tancarà del 30 de juliol al 24 d’agost, ambdós inclosos. El dia 27 d’agost s’obrirà ja en horari habitual. Espai M. Mercè Marçal Romandrà tancat de l’1 al 31 d’agost. Complex esportiu municipal de Can Casablanques De dilluns a divendres horari de 7 a 22 h, dissabte i diumenge de 8 a 20 h fins l’11 de setembre. Piscina de Les Fonts de 10 a 19.30 h fins l’11 de setembre. Desenvolupament Econòmic Tancat del 13 al 17 d’agost. Edifici Can Tuset.

Funerària Truyols SA 935809710

Motxilla ecològica: Aquest butlletí està imprès amb paper de tipus ecològic fet que garanteix que s’ha produït sota els estàndards mediambientals més exigents amb el fi de limitar l’impacte mediambiental. Aquest paper s’ha elaborat sense utilitzar clor elemental en el procés de decoloració de la pasta i complint amb la normativa ISO 14001 i EMAS (Projecte de Gestió i Auditoria Ecològica). Per altra banda, la tinta utilitzada no porta olis minerals i està com posada per materials reciclables i no contaminants complint amb les normatives ISO 9001 i ISO 14001. Crèdits: Disseny i maquetació: cel·lula.com Edició de continguts i redacció: Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Impressió: Grinver, SA Dipòsit legal: B-26026-2009 Si esteu interessats en inserir publicitat al butlletí podeu contactar vía mail a comunicacio@santquirzevalles.cat o bé al telèfon 93.721.68.00 i demanar pel servei de Comunicació.


SQVsumari #04 Actualitat Primeres afectacions per l’avanç de les obres de la C-58

#17 Entrevista

#14 Tema central

#21 Ciutadania

Actualitat L’Ajuntament continua treballant per minimitzar l’impacte de les obres de la C-58 Nous sistemes d’identificació per facilitar la tramitació electrònica Les propostes dels Pressupostos Participatius 2018 ja són una realitat Dia per a l’Alliberament LGTBI Tema central Tot preparat per gaudir de la Festa Major! Entrevista Final d’etapa del futbolista Víctor Soria Ciutadania Què pots llegir aquest estiu? Recomanacions L’actualitat a les xarxes socials Agenda

Víctor Soria

L’escola Taula Rodona té un gegantó

Compte enrere per la Festa Major 2018!

05 06 08 11 14 17 23 24 27

#24 Xarxes socials El que més us ha agradat

3


SQVactualitat Territori

Més de 40 propostes i suggeriments al Pla d’Ordenació Urbana Municipal La fase d’exposició pública de l’Avanç del POUM ha recollit un total de 43 aportacions. Es tracta de diferents propostes que la ciutadania ha fet arribar mitjançant diversos canals. Aquests suggeriments han arribat per registre general, correu electrònic i mitjançant les exposicions del projecte. Una participació que ha permès la fase d’exposició pública que es va iniciar al mes d’abril, finalitzant el passat 19 de juny. D’una primera lectura se’n desprèn que la major part de propostes es relacionen amb temes d’interès general, però un nombre important de suggeriments també fan referència a aspectes de caràcter més particular.

Una de les sessions informatives del POUM.

4

Els temes abordats són: mobilitat, habitatge, patrimoni, espais lliures, equipaments, normativa urbanística (usos i condicions d’edificació) i xarxes de serveis, entre altres. Ara, cal estudiar les propostes i valorar-les. L’equip redactor disposa d’un mes per presentar l’informe sobre el contingut de les propostes ciutadanes. En aquesta fase d’elaboració del POUM, també s’inclouran els informes que ha d’elaborar la Generalitat en relació a l’Avanç aprovat. Concretament, el Document d’Abast i l’informe de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. Si aquests es fan efectius al juliol, durant el mes de setembre l’Ajuntament podrà redactar el document de POUM per a la seva aprovació inicial, que es preveu per a finals d’any.

L’Avanç del POUM està conformat per un seguit de documents que fixen els objectius i criteris bàsics i generals sobre els quals s’articularà el futur planejament de Sant Quirze. Més informació: Oficina del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Av. de Pau Casals, 72-82. Demaneu cita prèvia a: territori@santquirzevalles.cat. Atencions també els dijous al centre cívic Torre Julià de les Fonts de 12 a 13 hores.   


SQVactualitat

Mobilitat

Tall del servei de FGC a l’estació de Sant Quirze Recordem que des del passat 25 de juny es troba sense connexió el servei de Ferrocarrils de la Generalitat entre les estacions de Sant Quirze i Can Feu/Gràcia, a Sabadell. Aquesta incidència s’allargarà fins al 10 de setembre i és fruit de les obres de soterrament de la línia que s’està duent a la ciutat veïna. Per poder mantenir la comunicació en aquesta línia, es disposarà d’un servei d’autobús substitutori entre les estacions afectades pel tall i d’un servei de tren llançadora entre Can Feu/ Gràcia i Sabadell parc del Nord. La resta de circulacions de la línia Barcelona-Vallès es realitzaran amb normalitat. El tall del servei també afecta altres comunicacions. Més informació al telèfon 012 o a www.fgc.cat.

Mobilitat

L’Ajuntament continua treballant per minimitzar l’impacte de les obres de la C-58 La Diputació de Barcelona ha lliurat aquest mes de juliol un informe de mesures de l’impacte acústic generat per l’autopista C-58 a dos punts del municipi: el carrer Bages i la ronda Santa Julita. Aquest estudi s’ha realitzat a petició de l’Ajuntament per tal de quantificar l’impacte acústic generat per l’autopista C-58 en els punts esmentats, abans de la seva ampliació. Contaminació acústica Els resultats han posat de manifest que, a hores d’ara, la contaminació acústica provocada per aquest gran vial ja supera els límits fixats per l’ordenança municipal en aquests dos punts, fet pel qual l’Ajuntament ha enviat una carta a la Direcció General d’Infraestructures demanant que garanteixi noves mesures correctores, no incloses en el projecte inicial.

Més pantalles i 80 km/h La petició inclou més pantalles sòniques, paviment que redueixi el soroll i, sobretot, que es limiti la velocitat de l’autopista al seu pas per Sant Quirze a 80 km/h. L’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, manifesta la seva preocupació per aquest projecte, que no només comporta més contaminació acústica per al poble, sinó que també es preveu que incrementi la contaminació ambiental. És per això que la mesura de reduir la velocitat es considera imprescindible tant per minvar el soroll com per garantir una millor qualitat de l’aire. Oliveras també insisteix en la necessitat que la Generalitat doti de pressupost el projecte de la variant de la C1413, fet evitaria que molts vehicles creuin el poble en el seu trajecte a altres poblacions.

Estació de FGC a Sant Quirze

5


SQVactualitat

Actualitat

L’Ajuntament estudia nous sistemes d’identificació per facilitar la tramitació electrònica L’IDcat Mòbil és un mecanisme que es pot utilitzar per identificar-se en la majoria de tràmits amb les administracions catalanes L’entrada en vigor de la Llei 39/2015 de procediment comú de les administracions públiques, el passat 2 d’octubre, determina que alguns col·lectius s’hauran de relacionar obligatòriament per la via electrònica amb l’administració. Principalment, aquesta normativa afecta a les empreses, establiments comercials, entitats i associacions sense ànim de lucre, els autònoms, les comunitats de veïns i les persones que per exercir la seva professió hagin d’estar col·legiats. Els certificats electrònics, que identifiquen legalment a nivell digital, han generat alguns problemes d’ús a nivell d’usuari, perquè requereixen instal·lació.

6

IDcat Mòbil És per això que l’Ajuntament està treballant un nou protocol que accepti nous sistemes d’identificació més senzills per una gran part dels tràmits, com és l’IDCat mòbil, un mecanisme d’identificació i signatura electrònica orientat a la ciutadania i basat en l’enviament d’una contrasenya d’un sol ús al mòbil. Es pot utilitzar per a identificar-se en la majoria de tràmits amb les administracions catalanes i des de qualsevol dispositiu, ja que no cal instal·lar res. Com obtenir l’IDcat Mòbil? Per obtenir un IDCAT Mòbil, cal ser major de 16 anys, acreditar la personalitat mitjançant el DNI, NIE o passaport o un document d’identificació vàlid, així com Informar d’una adreça de correu electrònic i un telèfon mòbil a efectes d’identificació i contacte. Es pot obtenir de manera molt ràpida a través del web https://idcatmobil.seu.cat.

Tràmits 365/24 h Una vegada s’aprovi aquest nou protocol, previsiblement durant l’últim trimestre d’aquest any, es garantirà una manera molt més fàcil per realitzar un gran nombre de tràmits en línia, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i sense moure’s de casa.


Les flors del til·ler s’utilitzen a tot el món com a tranquil·litzant per calmar l’excitació nerviosa, com un sedant o relaxant suau

Via Pública

Control de plagues a més de 300 arbres L’Ajuntament ha dut a terme el rentat de 300 til·lers i 12 alzines afectades per insectes plaga que, aprofitant les altes temperatures, s’han reproduït de manera exagerada. De fet, la melassa enganxosa que segrega el pugó provoca moltes molèsties al veïnat, embrutant voreres, vehicles i fins i tot façanes dels habitatges. Aquests rentats es fan amb sabó potàssic. A més, es realitzarà un tractament de control biològic dels arbres que tenen aquestes plagues, i que afecten bàsicament la zona de Vallsuau i Sant Quirze Jardí. Recordem que aquest tipus de tractament biològic consisteix a utilitzar antagonistes naturals del pugó, com insectes o àcar útils, per a limitar de manera natural les poblacions dels paràsits. Amb aquesta acció, es redueixen els riscos i els efectes de la utilització de productes fitosanitaris en la salut de les persones i el medi ambient.

SQVactualitat

Via Pública

Nous espais per a l’esbarjo i l’activitat a l’aire lliure Projectes com les zones de pícnic, senyalització de carrers o renovació de plaques ja són una realitat Sant Quirze compta amb noves zones de pícnic i esbarjo ubicades en diferents punts del municipi. Es tracta de les propostes de Pressupostos Participatius que es van executar a finals de 2017 i que han dotat el parc de les Morisques d’una zona d’esbarjo amb taules i el camí del Torrent de la Betzuca d’una zona de pícnic. El passat dimarts 10 de juliol també es van instal·lar un parc saludable per a la gent gran a la zona de gespa de l’avinguda del Vallès. Aquestes tres actuacions les ha dut a terme l’empresa Happy Ludic, i se sumen a la d’instal·lació de papereres al parc de la Riera i un contenidor d’oli al barri de Los Rosales. L’actuació s’emmarca en les propostes dels Pressupostos Participa-

tius de 2016. En total, es van aprovar catorze projectes. En aquest àmbit, també s’ha executat la finalització de la senyalització del carrer Torrent del Llorer; la renovació de plaques dels carrers de Vallsuau i la tanca de l’escola de l’IES Purificació Salas. En aquests moments, l’Ajuntament està en procés d’executar; la remodelació dels jocs infantils de Can Pallars; nous gronxadors al parc de les Morisques; un pas de vianants al carrer Mercè Rodoreda i nous embornals al carrer de pintor Vila Puig, 87.

Zona de pícnic al parc de les Morisques

7


SQVactualitat

Participació

Coneix les propostes de Pressupostos Participatius 2018 La ciutadania podrà escollir entre 44 propostes per destinar els 200.000 € La Comissió de Garanties ha validat aquest mes de juliol les 44 de les 128 propostes que han superat la fase de valoració tècnica i que es podran votar del 6 al 24 de setembre, per totes les persones empadronades al municipi a data 1 de setembre de 2018 i que tinguin més de 14 anys. Aquesta tercera edició dels pressupostos participatius ha tornat a tenir una bona resposta ciutadana, amb una gran varietat de propostes, que van des de millores a diferents àmbits dels espais i via pública o de nous equipaments i recursos per realitzar activitats. També han prosperat projectes que se centren en el medi ambient i la mobilitat.

8

La descripció d’aquestes propostes es podrà consultar a partir del 30 d’agost, tant en alguns espais habilitats a l’aire lliure durant la Festa Major, com virtualment. Fase de votació La fase definitiva serà la de la votació. Del 6 al 24 de setembre i amb un simple procediment, els veïns i veïnes podran escollir quina de les propostes creuen que ha de comptar amb el destí dels 200.000 euros que l’Ajuntament s’ha compromès novament a destinar per al projecte dels pressupostos participatius. Els resultats de la votació es donaran a conèixer el dia 2 d’octubre, i s’incorporaran al pressupost de 2019, exercici durant el qual s’hauran d’executar.

Propostes finalitzades El projecte dels pressupostos participatius és un procés que es va iniciar a l’any 2016 i que s’ha consolidat en el marc dels projectes de participació ciutadana. Fins al moment, s’han realitzat la majoria del 2016, excepte la Via Verda que es troba en fase de licitació i altres en execució. Una de les últimes en materialitzar-se ha estat el parc saludable de la gent gran. Pel que fa als Pressupostos Participatius de 2017, s’està treballant en els projectes següents: compra d’equipament per a emergències de Protecció Civil; recursos de suport a infants amb TEA; instal·lació de més bancs al municipi; instal·lació d’un parc de cal·listènia a l’aire lliure; ampliació i renovació de la zona de jocs infantils del parc de les Morisques; intal·lació de més pistes esportives per a la pràctica del bàsquet i instal·lació d’un parc infantil a l’entorn de l’escola Lola Anglada.


SQVactualitat

Propostes que passen a votació del 6 al 24 de setembre Equipaments i recursos

Espai i via pública

Territori, mobilitat i medi ambient

1

Hotel o edifici d’entitats

Import 200.000 ¤

2 Protecció contra la pluja al Poliesportiu de les Fonts

50.000 ¤

3 Cinemes a Sant Quirze del Vallés

77.000 ¤

4 Instal·lació d’una pista esportiva de voleibol i tennis platja

57.000 ¤

5 Repetidor de Ràdio Sant Quirze a les Fonts

18.000 ¤

6 Remodelació patis Escola Taula Rodona coeducatius i participatius

27.100 ¤

7

58.000 ¤

Mini FabLab

8 Aprovisionament d’equips per l’Associació Voluntariat Protecció Civil

25.000 ¤

9 Disposar de material divers per l’alumnat NEE als centres escolars

75.000 ¤

10 Para-sols als parcs infantils

182.000 ¤

11 Bucs d’assaig musicals

156.400 ¤

12 Adquisició de dues màquines de tir de bàsquet

27.000 ¤

13 Material pedagògic per a un model de família diferent

14.000 ¤

14 Adquisició de carpes per les meses sectorials 15 Compra de material per activitats culturals

10.000 ¤ 57.000 ¤

16 Condicionament de la Plaça de Can Tuset

25.000 ¤

17 Millora del Parc de Can Feliu (la Betzuca)

100.000 ¤

18 Millores a la Ronda de Santa Julita

31.000 ¤

19 Fonts públiques a diferents espais del municipi

10.000 ¤

20 Acondicionament pujades d’escales del C/ de Sant Cugat

50.000 ¤

21 Cobrir el terra de les zones infantils del Parc de les Morisques amb superficie tova

55.000 ¤

22 Reforma de la zona del torrent de Can Barra

12.000 ¤

23 Millora dels vorals del C/ Bages i Segarra

127.000 ¤

24 Lavabos al Parc del Turonet

30.000 ¤

25 Il·luminació dels passos de vianants a les zones fosques

50.000 ¤

26 Il·luminació als voltants de la pista de futbol de Vallsuau

15.000 ¤

27 Instal·lació de lavabos portàtils al Parc de Can Feliu

63.000 ¤

28 Parc de jocs per adolescents

100.000 ¤

29 Construir una vorera per a adolescents al C/ de la Noguera

15.000 ¤

30 Millora de les voreres del Mas Duran

60.000 ¤

31 Pavimentació dels carrers del barri del Turonet

200.000 ¤

32 Senyalització de camins i fulletó d’itineraris naturals

15.000 ¤

33 Xarxa d’aparcaments bici

41.000 ¤

34 Estudi de mobilitat per valorar diferents actuacions

20.000 ¤

35 Substitució de l’arbrat més al·lergògen

120.000 ¤

36 Asfaltat i pintura vial al C/ de Pompeu Fabra

159.000 ¤

37 Projecte arqueològic Bòbila Madurell

12.000 ¤

38 Seguretat vial als voltants de l’Escola el Turonet

26.000 ¤

39 Horts col·laboratius nets a Los Rosales

160.000 ¤

40 Voreres adaptades a l’Av. del Camp

28.000 ¤

41 Asfaltat i pintura vial a l’Av. del Camí del Mas

200.000 ¤

42 Bosc urbà entre l’Institut Sant Quirze i l’Escola Lola Anglada

26.000 ¤

43 Zona d’esbarjo i d’higiene canina a Los Rosales

16.000 ¤

44 Passos de vianants adaptats a la Ronda d’Arraona

20.000 ¤

9


31.112€

SQVactualitat

22.834€

Sabies què?

El 2016 el sou mitjà dels homes a la comarca va ser un 26,8% més alt que el de les dones. *Dades estudi econòmic Observatori Vallès Occidental

Empresa

Un projecte vallesà participat per Sant Quirze rep 1,5 milions d’euros de fons europeus La iniciativa comptarà també amb altres agents com la Fundació Disseny Tèxtil (FUNDIT), la Universitat de Barcelona, o la Corporació Sanitària del parc Taulí. El projecte Vallès Industrial de disseny i innovació industrial, treballat de manera conjunta entre els ajuntaments de Sabadell, Barberà, Castellar i Sant Quirze, ha obtingut el finançament de 1.5 milions d’euros dels Fons FEDER i la Generalitat de Catalunya. El projecte té com a principal objectiu marcar una estratègia de futur basada en el potencial de la zona respecte el disseny i la innovació de sistemes industrials i té un cost total de 3,1 M€. Sota la denominació de Vallès Industrial: innovació i disseny de la indústria europea, aquest ha estat un dels 4 únics projectes d’especialització i competitivitat de l’àmbit metro-

polità de Barcelona aprovats. Principalment es vol promoure la cultura emprenedora i la descoberta de noves tecnologies, nous productes i serveis en l’àmbit de la innovació i el disseny aplicat a la indústria amb l’objectiu final d’aconseguir professionals qualificats i un territori amb competències reforçades en aquest àmbit. L’Ajuntament de Sant Quirze liderarà el programa d’Impuls de l’economia circular als sistemes industrials. L’economia circular proposa un model de desenvolupament que permet revaloritzar el recursos sobrants que generen les empreses. Entre les actuacions que es portaran a terme destaca la diagnosi de l’economia circular a les àrees industrials, l’impuls de polígons ecoeficients, la creació d’un full de ruta per a la transició a l’economia circular o accions de dinamització d’iniciatives al territori per al impuls de la ciutat laboratori en economia circular.

El regidor Àlex Brossa (esquerra) amb la resta d’autoritats

10

Actualitat

El Consell Intermunicipal de Les Fonts continua treballant projectes comuns El Consell Intermunicipal de Les Fonts es va reunir el passat dimecres 20 de juny, després d’un període d’inactivitat donat bàsicament pels canvis de govern de l’Ajuntament de Terrassa. El plenari, constituït per representants polítics, tècnics, entitats i veïnat de Les Fonts va donar compte dels temes treballats durant aquest temps i va informar sobre la nova composició dels membres tant polítics com tècnics de Terrassa. Els temes de seguiment es van centrar en el conveni pel projecte d’intervenció sòcio-educativa; el conveni per a la prestació de serveis de l’escola Pilarín Bayés; l’estat del projecte per la millora de la mobilitat a la cruïlla Mare de Déu del Roser amb Església; i l’estudi per valorar l’adscripció territorial del barri de les Fonts. Durant la trobada, desenes de veïns i veïnes de les Fonts es va concentrar a la porta del centre cívic Torre Julià per manifestar el seu desacord davant la problemàtica del parc de la Depuradora. Aquest parc està gestionat per l’ACA però pertany al terme municipal de Terrassa. El veïnat es queixa de la manca de manteniment i de la retirada dels gronxadors.


SQVactualitat

Actualitat

Què ofereix l’Espai Maria-Mercè Marçal

Feminismes i LGTBI

Sant Quirze se suma al Dia per a l’Alliberament LGTBI

SERVEIS D’ATENCIÓ I ORIENTACIÓ Servei d’informació i atenció a les dones • Informació i orientació general sobre els drets i recursos d’interès per a les dones. • Atenció psicològica individual i grupal. • Atenció a dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista. • Assessorament jurídic civil, penal, laboral i d’estrangeria. M’entens? Punt d’Atenció a la diversitat sexual i de gènere Tots els serveis són gratuïts i confidencials. PROGRAMA D’EQUITAT DE GÈNERE I LGTBI CENTRE DE DOCUMENTACIÓ ESPECIALITZAT

ON SOM? ESPAI MARIA-MERCÈ MARÇAL Passatge Dalí, 8 08192 Sant Quirze del Vallès COM CONTACTAR? Servei de Feminismes i LGTBI, 937216800, sumemxlaigualtat@ santquirzevalles.cat Trobaràs més informació a: www.santquirzevalles.cat

Les persones assistents a l’acte davant del banc pintat amb la bandera irisada

La lectura d’un manifest i la col·locació de la bandera irisada a l’Ajuntament donen visibilitat a un municipi divers Els exteriors de l’Espai Maria Mercè Marçal es van omplir el 28 de juny per commemorar el Dia per a l’Alliberament LGTBI. Diverses persones del municipi van llegir el manifest de la jornada, acompanyades per l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras i la regidora d’Educació, Maria Domingo, qui també va llegir. L’acte es va acompanyar a primera hora del matí per la col·locació a la façana de l’Ajuntament de la bandera irisada. A més, es va pintar un banc ubicat als exteriors de l’Espai Maria Mercè Marçal amb aquests colors.

L’objectiu és continuar visibilitzant que Sant Quirze és un municipi divers. La programació amb motiu d’aquesta jornada ja va començar ara fa uns dies. En aquest sentit, el CAP Sant Quirze va acollir una exposició sobre les persones transsexuals en l’àmbit laboral. L’exposició es pot veure ara a la Biblioteca Municipal i properament a l’Espai Maria-Mercè Marçal i al centre cívic Can Feliu. D’altra banda, un dels actes centrals va tenir lloc aquest passat 26 de juny. Es tracta de la projecció del documental En Femme, dirigit per Alba Barbé i protagonitzat per la santquirzenca Judith Juanhuix.

11


SQVactualitat

Durant la Festa Major hi haurà punts violetes on qualsevol persona agredida podrà adreçar-se

Feminismes i LGTBI

Formació sobre agressions sexistes o lgtbifòbiques a entitats i personal municipal Les agressions sexistes són una manifestació més de les violències masclistes i de l’opressió. L’experiència demostra que a les festes populars i d’oci aquest tipus d’actituds comporten que dones i persones amb opcions sexuals o identitats sexuals diferents a les heteronormatives no puguin gaudir, lliurement, dels espais. L’Ajuntament formarà entitats i personal municipal durant el mes de juliol sobre agressions sexistes o lgtbifòbiques i el protocol a seguir en aquests casos. A més, durant la Festa Major hi haurà tres punts violetes situats a Barraques, Parc de les Morisques i Ajuntament, on qualsevol persona agredida o que sigui testimoni d’una agressió pugui adreçar-se. Els punts violetes són punts informatius de referència durant la festa, des dels quals es distribuirà material informatiu i de sensibilització, i des

12

dels que s’activarà el protocol en cas d’agressió. A l’espai de Barraques es reforçarà la sensibilització mitjançant missatges i accions específiques adreçats al jovent. Aquest és el segon any que l’Ajuntament aplica el protocol d’actuació contra les agressions sexistes a la Festa Major, una iniciativa a la qual s’hi sumen molts municipis de Catalunya cada vegada més conscients de l’abast de les violències masclistes i de com aquestes es manifesten en l’espai públic i, especialment, en els espais de festes populars. Aquestes accions es complementen amb els tallers d’autodefensa i empoderament des d’una perspectiva feminista, que des del servei de Feminismes i LGTBI es venen realitzant any rere any.

No oblidis: · Res justifica una agressió · Una agressió és un abús de poder d’una persona sobre una altra: no és un malentès, ni un conflicte · Molts homes poden arribar a creure que tenen el dret a exercir-lo · La majoria d’agressions es produeixen sobre les dones i altres identitats de gènere no hegemòniques. · Les persones agredides no són víctimes passives


SQVactualitat

Un mussol entre bardisses

L’exemplar el va trobar una veïna i ja es recupera a Torreferrussa.

Medi Ambient

Natura i estiu: propostes per gaudir en família Us proposem activitats de descoberta del medi amb materials naturals. Braçalets amb petxines Si recollim cloïsses o petxines, a més d’aprendre a diferenciar-les, amb l’ajuda d’un punxó i un adult les podem enfilar en un cordillet i fabricar joies de la natura. Collarets amb plantes enfiladisses El lligabosc, la vidalba, les borratxes o margarides silvestres ens poden ajudar a fer una corona. Les branques de lligabosc o xuclamel ens servirà per diadema on afegir-hi flors de borratxa. Construcció d’una barqueta amb materials vegetals Necessitarem un tros d’escorça de pi blanc, o la tija i fulles de canya americana. Si és escorça, amb un ganivet podem modelar-la fins a donar-li la forma de barca. Si és canya americana, agafem les tiges tendres i cordill o jonc per lligar. Podem afegir-hi una fulla d’arbre ben gran com a vela!

Medi Ambient

Continuen les tasques de desbrossada forestal per evitar incendis Les franges de protecció i la selecció de vegetació esdevenen clau per evitar la propagació del foc El servei de Medi Ambient de l’Ajuntament està coordinant la desbrossada forestal de les franges perimetrals de protecció contra incendis. Una actuació que es duu a terme als sectors urbans de Can Pallars, Can Llobateres, Sant Quirze Parc, Vallsuau i Les Fonts i que s’allargaran durant el mes de juliol. L’empresa Foresab Companyia Forestal de Sabadell, SL, està duent a terme les tasques, per un import d’11.394,27€. L’actuació compta amb el suport econòmic de la Direcció General d’Ecosistemes forestals i gestió del medi. L’amplada mínima de les franges ha de ser de 25 metres, on cal aclarir l’arbrat, de manera que els peus

d’arbre quedin espaiats i podats. També cal aclarir el matoll, i és important que a les zones de bosc amb arbres adults, es deixi una separació mínima de 6 metres entre arbres, de manera que no hi hagi continuïtat horitzontal de l’estrat arbori. Finalment, pel que fa a la poda de l’arbrat, aquesta ha d’assolir un terç de l’alçada de l’arbre sense sobrepassar mai els 5 metres per tal d’evitar la continuïtat vertical. Així s’evita la propagació del foc en cas d’incendi. La selecció de la vegetació es fa prioritzant les espècies poc inflamables com per exemple l’alzina, el roure martinenc, l’arboç o el llentiscle i no es prioritzen espècies que continguin olis essencials, com el romaní, o resines, com el pi blanc, molt inflamables.

Trobareu aquestes i altres propostes a: Natura per a petits i grans. Cubert Edicions. 2015.

Una de les propostes per fer aquest estiu

Una de les franges que eviten la proliferació del foc en cas d’incendi

13


SQV tema central

Compte enrere per la Festa Major 2018! DesprĂŠs de vacances, #SQVdeFesta!

14


SQV tema central

Del 29 d’agost al 3 de setembre, Sant Quirze del Vallès celebrarà la Festa Major 2018 i comptarà amb activitats per a tots els públics

El tret de sortida el donarà l’acte de Benvinguda de Festa Major, que tindrà lloc a la plaça d’Anselm Clavé el dijous 30 d’agost. Actuacions musicals i un refrigeri popular ens endinsaran a la Festa. Quim Masferrer presentarà “Bona Gent”, dedicat al públic dels espectacles. El Petit Embassa’t, el festival de música familiar, ens portarà a The Penguins i una de les revelacions de la temporada, Lali BeGood El popular grup de versions Hotel Cochambre posarà ritme a la nit de divendres a Can Feliu

L’acte central de la nit de divendres serà la fideuada popular a la Masia Can Feliu, que comptarà amb l’actuació d’un dels plats forts de Festa Major, la multi premiada banda de versions Hotel Cochambre que ens farà ballar fins ben entrada la mitjanit. Dissabte a la nit serà el torn de divertir-nos amb Guillem Albà & La Marabunta, un espectacle musical i teatral amb cançons pròpies i gags absurds que de ben segur arrencarà els somriures als i les assistents. Tancarà la nit de dissabte Landry i la FM, la nova proposta del músic santquirzenc Dani Landry en què interpretarà cançons conegudes en clau rumbera. Diumenge, el centre del poble serà l’escenari de dues interessants propostes teatrals. En primer lloc podrem gaudir de la nova producció de Quim Masferrer “Bona Gent”, dedicat al públic dels espectacles. A continuació, Les Impuxibles ens porten la seva creació “Paintball”, on la música i la dansa s’uniran en un espectacle visual atractiu, reflexiu i impactant. Per altra banda, Can Feliu acollirà el concert d’Animal, que presentarà a casa el seu segon disc, “La Melodia del Foc”, i, per acabar la nit, Pastorets Rock interpretarà els temes més coneguts del cançoner

català adaptades amb ritmes i arranjaments típics dels patrons moderns com el funky, l’ska o el rock dur. Formaran part del programa de Barraques els grups de versions Banda Neón i Banda Biruji i els grups locals LA192 i Desídia. Tampoc faltaran la macarronada popular i els jocs florals al parc de Can Feliu.

AlQuadrat torna als escenaris de Barraques

15


SQV tema central

Animal presentarà diumenge el seu segon disc “La Melodia del Foc” després de l’èxit de “Més enllà de les paraules”. El grup liderat per Gerard Aledo ens farà gaudir de les seves noves produccions folck-pop

16

9 colles acompanyaran a la de Sant Quirze al cercavila de gegants de Festa Major

El públic familiar gaudirà també de propostes atractives durant la Festa. Divendres a la tarda, Xiula ens portarà el seu espectacle “Donem-li la volta al món”. Dissabte al matí, els Diverxops i una espectacular festa de l’escuma ens ajudaran a passar la calor. Ja a la tarda, castellers, bastoners i geganters ens endinsaran en la cultura tradicional catalana fins passar-los el relleu als Diables de Sant Quirze i el seu espectacular correfoc pels carrers del poble. Diumenge al matí, el festival de música Petit Embassa’t ens portarà a la Lali BeGood i als ritmes jamaicans de The Penguins. A la tarda, la festa Holi Dolly omplirà de colors el parc de les Morisques. Dilluns, el parc de les Morisques es convertirà en un macro espai lúdic on hi haurà tallers de manualitats, instal·lacions de jocs i un espai per als nadons. Ja a la tarda, el ritme de la Balkan Paradise Orquestra ens conduirà fins la recta final de la Festa.

Com marca la tradició, el final de festa estarà protagonitzat per la botifarrada popular, les havaneres, el rom cremat i el castell de focs. Tampoc faltaran a la festa les projeccions dels Amics de la Música i l’Ateneu del Món, les exposicions de Festa Major del Grup TT i el GIHSQ, l’espai SQV Músics, els concerts de la Societat Coral Il·lustració Artística i la Bella Quirze Band, la cursa popular, les activitats esportives de dissabte al matí i moltes sorpreses més! Aviat tindreu el programa a les vostres mans i no us oblideu viure la Festa a les xarxes socials a través de #SQVdeFesta.

Els Xiula obriran la programació familiar de Festa Major. També tindran lloc la Festa de l’escuma i la Festa Holi Dolly.


SQVentrevista

“Penjo les botes amb un regust de felicitat” El Víctor Soria deixa el Futbol Club Sant Quirze després de 25 anys jugant. Ha passat per totes les categories i és conegut arreu del poble, on va venir a viure quan tenia un any. Ara, amb 31 i professor d’educació física, fa balanç d’aquesta etapa.

Com valores el teu pas pel Club? Quan vaig començar amb sis anys no m’imaginava que estaria tants defensant els colors del meu poble. La meva trajectòria al club ha estat un somni fet realitat. Amb quina sensació marxes? Deixo de jugar amb la tranquil·litat de saber que ho he donat tot, tant dins com fora del camp, per intentar fer més gran aquest club i que el primer equip tingués una identitat i uns valors familiars. Els amics, a més, em van fer un homenatge! Penjo les botes amb un regust de felicitat. Com van ser els teus inicis? El club ha crescut moltíssim durant aquests anys. Recordo que en el meu primer equip jugava amb nens dos anys més petits i que potser hi havia només 7 ó 8 equips! Més endavant, a partir de la categoria aleví ens vam reunir una generació del 87 que va fer història al club, aconseguint fins a 5 ascens de categoria. De fet, els últims cinc anys han estat fantàstics a nivell esportiu i també ajudant els més joves i els nouvinguts a adaptar-se al club i a intentar que es trobin com a casa.

Soria afronta una nova etapa però continuarà vinculat al club

Hi ha hagut alguna persona que t’hagi marcat durant la teva trajectòria? Moltes! Segur que sóc injust i em deixo algú! Futbolísticament em va marcar molt en Soto, que em va treure de lateral dret, i em va posar de migcampista. A més, la generació del 87 sempre portarem al cor al senyor Pujol, que ens va reunir i va fer que fóssim una pinya. D’altra banda, l’Enric Girbau sempre m’ha donat suport i ha fet una feina espectacular al club. I per últim, en Ricardo, que els dos últims anys m’ha valorat molt i estic molt agraït. Continuaràs vinculat al món del futbol? Per sort la directiva m’ha ofert seguir vinculat al club fent tasques de coordinació i ajudant l’actual staff tècnic en allò que faci falta. També potser en un futur proper jugo als veterans del club. Què t’ha aportat aquest esport? Aquest esport m’ha aportat moltíssimes coses. Per començar, valors com el companyerisme, formar part d’un equip amb un objectiu comú, el respecte, la responsabilitat, el compromís… A més, molts amics! La veritat és que recomanaria els nens i nenes jugar a qualsevol esport d’equip pels valors que es treballen.

17


SQV política municipal

Promoció Econòmica: treballant el present per construir el futur Un dels treballs importants que es pot fer des del món municipal és el d’impulsar la Promoció Econòmica, que implica diferents àmbits, que van des de la cura dels polígons, la mobilitat, l’ocupació, passant pels projectes d’innovació. En aquest sentit, durant aquest mandat s’ha millorat la senyalització i mobilitat dels polígons, s’ha donat servei de mobilitat sostenible a les empreses mitjançant bicicletes elèctriques ubicades a l’estació. I properament, amb l’ajut de la Diputació, s’iniciarà una inversió de 625.000 € als polígons, per arranjar les voreres, instal·lar-hi càmeres de seguretat, i ubicar-hi plaques solars per a millorar la eficiència energètica. I aquestes actuacions, les complementem amb projectes i activitats concretes. En destaca el recent Projecte Vallès Industrial, que amb fons europeus permet invertir un total de 3,1 M €, i permetrà treballar amb agents com l’Escola de Disseny ESDI, la UAB i el Parc Taulí, on Sant Quirze liderarà un projecte relacionat amb l’Economia Circular. I finalment, volem alhora sensibilitzar i connectar tot el nostre teixit empresarial. És per això, que anualment ja hem realitzat diferents jornades específiques en àmbits concrets com els polígons industrials; la indústria 4.0; l’economia circular; i la propera la farem sobre el talent. Perquè tenir un entorn pròsper i dinàmic, ajuda a fer que Sant Quirze tingui a dia d’avui una de les taxes d’atur més baixes del país (6,61%). I ens permet alhora, generar nous ingressos estables, per destinar-los en altres àmbits que el poble també necessita.

Web: www.juntspersantquirze.cat Facebook: www.facebook.com/ juntspersantquirzev Twitter: @JuntsSQV Més articles a:

18

Benvinguts a Sant Quirze de “les valles” Hi havia una vegada un poble anomenat Sant Quirze de “Les Valles”. Era un poble molt peculiar on, cada cop que hi havia un problema, el govern municipal hi posava unes tanques al davant. I així, la seva alcaldessa donava el problema per resolt i les tanques allà es quedaven, mesos i més mesos, orgulloses de ser allà i de donar nom al seu poble.

Facebook: Pdecat SANT Quirze Twitter: @PDeCATStQuirze Més articles a:

Canvi d’escenari Pocs pensàvem fa algunes setmanes que, a hores d’ara, un socialista, Pedro Sánchez, ocuparia La Moncloa com a president del govern espanyol. Però ha resultat que aquella Espanya irreformable de la qual alguns interessadament ens parlaven, condemnada a estar governada per la dreta pels segles dels segles, no era tal, i ara s’obre davant nosaltres un futur il·lusionant. Les primeres mesures del govern de Pedro Sánchez, començant pel mateix govern configurat per ell (quina diferència amb el govern de Catalunya!!!) demostren que hi ha moltes formes de fer política, que res no està escrit, i que no hi ha futurs inevitables. Però tampoc no podem enganyar-nos, caure en el triomfalisme i llençar les campanes al vol. La configuració de forces al Congrés dels Diputats és la que és, la dreta de PP i Ciutadans compta amb molts diputats, i tirar endavant les importants reformes que el país necessita, revertint anys de polítiques retrògrades i conservadores en tots els àmbits, no serà una tasca fàcil. Però si algú pot fer-ho, som els socialistes. No sols, evidentment, som conscients que caldrà el suport de les altres forces amb representació parlamentària, però només el lideratge dels socialistes pot aconseguir-ho. No en va la gran majoria dels avenços en els drets i les llibertats de la ciutadania han vingut de la mà de governs socialistes. Queda la incògnita de saber què faran els partits nacionalistes catalans. Si continuaran aferrats al deliri de la seva república imaginària de menys de mig país, i per tant amb els seus actes tant simbòlics com estèrils, o entendran que ens trobem davant un nou escenari que cal aprofitar. Les primeres accions no conviden a l’optimisme, però la nostra mà està i estarà estesa si estan disposats a col·laborar.

Web: www.santquirzev.socialistes.cat Facebook: www.facebook.com/pscsantquirzev Twitter: @psc_sqv Correu: santquirzedelvalles@socialistes.cat Més articles a:


SQV política municipal

No més plàstics

Catalunya en comú

De fa uns mesos ençà, hem vist com plàstics de color groc adornen les ciutats, pobles i inclús els camps i muntanyes de Catalunya. Anem per on anem, trobem als arbres, fanals, enreixats, en realitat a qualsevol lloc on sigui possible lligar quelcom, un tros de plàstic groc. Des de Ciutadans creiem que no haurien de ser, els espais públics són de tots i no s’han d’utilitzar per manifestacions polítiques de cap mena (excepte en campanyes electorals) i és necessari respectar això. El que no és, de cap manera, respectable, ni adient ni ecològic és fer aquestes manifestacions amb MATERIAL PLÀSTIC. Sant Quirze del Vallès no és una excepció. Si ens movem pel nostre poble també veiem aquests plàstics grocs. La proliferació de plàstics és una amenaça pels ecosistemes oceànics, un risc per la salut; però a més a més, és una ruïna econòmica. “La neteja dels 50.000 kilòmetres de costes i platges a Europa té un cost anual d’entre 194 i 630 milions d’euros”, segons explicà Joanna Drake, directora general adjunta del Medi Ambient de la CE, en la presentació estratègia europea contra els plàstics, organitzada a Barcelona per la representació de la CE i el consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat. Hi ha estudis que afirmen que els crustacis i peixos ja han incorporat al seu metabolisme el plàstic, que després nosaltres posem a les nostres taules i mengem, i que causen danys a la salut humana. No oblidem que una botella d’1,5 litres desapareix en 500 anys. Es calcula que l’any 2050, hi haurà més plàstic que peixos al mar. És per tot això que des de Ciutadans Sant Quirze del Vallès demanem que l’Equip de Govern prengui les mesures necessàries per evitar malmetre el Medi Ambient, que sigui Sant Quirze l’excepció i no veiem pels seus carrers plàstics contaminants exposats per tot arreu. Tots podem expressar-nos però hem de ser responsables i preservar aquest món el millor possible per a les següents generacions.

Nou espai polític a St. Quirze

Web: www.vallesoccidental.ciudadanos-cs.org Facebook: Cs Sant Quirze del Valles Twitter: @Cs_santquirze Correu: sant.quirze@ciudadanos-cs.org Més articles a:

Correu: icvsqv@gmail.com Més articles a:

Ja som una realitat. El passat 29 de març es va dur a terme la primera Assemblea on ens vàrem aplegar les persones i formacions que apostem per aquesta eina política. El dia 11 de juny, el grup motor de Catalunya en Comú, amb la presència del company Xavier Matilla, responsable d’organització nacional de Catalunya En Comú, va escollir la Coordinadora provisional que té com a missió articular l’organització del partit a Sant Quirze i preparar les eleccions municipals de l’any vinent. A Sant Quirze, som nous i tenim història. Venim del PSUC i som ICV. Militants i independents, des del govern i a l’oposició, amb les entitats i les associacions, hem treballat per un poble millor i hem estat la força més votada a les dues darreres eleccions generals. I ens sentim compromesos amb Catalunya i la societat, perquè som la generació més preparada de la història que ha d’emigrar a Londres, som la gent gran que ha de parlar amb els seus néts per Skype mentre li retallen la pensió, som el petit empresari que ha de baixar la persiana perquè no pot pagar la quota o competir amb les grans multinacionals, som els treballadors i treballadores que veuen com es perden drets conquerits amb tant de sacrifici, som les dones, sobrepresentades a casa i infrarepresenades a tota la resta d’espais. Som com tu, som gent comuna, dotant-nos d’una nova eina per a construir una Catalunya en Comú.  St. Quirze del Vallès Juliol 2018

Entrevista

Àlex Brossa Militant de l’esquerra independentista des de fa més de 20 anys. Primer a les JERC del poble, i després a ERC. Regidor del municipi des de 2007, primer amb ERC i des de 2011 amb Junts per Sant Quirze. Per què va decidir dedicar temps a la política? La política és l’eina de transformació de la societat per excel·lència i el principal agent del canvi, som nosaltres mateixos. Per tant, implicar-se durant un temps a impulsar el teu entorn, i fer-ho amb tot un equip municipal amb l’única voluntat d’avançar col· lectivament, és d’una gran satisfacció. Com a regidor què creu que aporta a la política local? Els equips han de combinar persones amb experiència, amb d’altres que no coneguin tant les dinàmiques per tal de transformar coses que fins aleshores molts creien inamovibles. Tot i conèixer el poble, miro d’aportar una visió fresca i estratègica pensant a mtjà i llarg termini. L’àmbit polític és com se l’imaginava abans de ser regidor? Fa anys que visc de prop la política i vas adaptant el teu imaginari a la realitat que acabes vivint. La política no deixa de ser una representació de la societat, tot i que els últims temps, alguns l’han desprestigiat. El que hem de fer ara és valoritzar-la, perquè molta gent tingui la il·lusió de poder treballar amb aquesta visió de mentalitat col·lectiva. Partit: Junts per Sant Quirze Correu: alex.brossa@santquirzevalles.cat

19


SQVpolítica municipal

Ple municipal

El Ple aprova l’inici de la contractació del lloguer de la nova gespa artificial del camp de futbol municipal El Ple de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès va aprovar en la sessió ordinària del mes de juny l’inici de l’expedient de contractació del lloguer amb opció a compra de la nova gespa artificial del camp de futbol municipal. Ara, una vegada es publiqui l’expedient al Perfil del Contractant, les empreses interessades disposaran d’un termini de 8 dies naturals per presentar les seves propostes. L’empresa adjudicatària serà l’encarregada d’instal·lar i mantenir la gespa artificial del camp de futbol municipal durant 7 anys. L’import previst en la licitació és de 36.632,45€ anuals. Aquest punt de l’ordre del dia es va aprovar per unanimitat.

Resolució del contracte de les places d’aparcament del carrer de Barcelona El Ple també va donar llum verda a l’inici de la resolució dels 43 contractes de concessió demanial de les places de l’aparcament públic soterrani del carrer de Barcelona cantonada carrer de la Moreneta pels reiterats incompliments de l’empresa adjudicatària. El punt va comptar amb l’abstenció del PDCat i els vots favorables de la resta de grups municipals.

Modificació del catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament El Ple també va aprovar la modificació del catàleg de llocs de treball de la plantilla de l’Ajuntament. El punt, en primer lloc, proposava el canvi de règim jurídic de laboral a funcionari d’una plaça de tècnic/a de Promoció Econòmica i d’una plaça de delineant; en segon lloc, l’adequació del complement de destinació i del complement específic dels llocs de treball d’inspector/a; i, per últim, es proposava la creació d’un lloc de cap de servei de Medi Ambient. El punt va comptar amb els vots a favor de Junts per Sant Quirze, Ciutadans i ICV; els vots en contra de PDCat; i l’abstenció del PSC.

Moció contra les actuacions d’Israel Per últim, la moció presentada pel PSC i consensuada amb Junts per Sant Quirze, PDCat i ICV, sobre l’actuació d’Israel a la franja de Gaza i la repressió de les protestes davant el trasllat a Jerusalem de l’ambaixada

20

dels Estats Units a Israel va comptar amb l’abstenció de Ciutadans i els vots favorables de la resta de formacions. El text condemna la violenta repressió duta a terme pels cossos de seguretat i l’Exèrcit d’Israel contra les manifestacions de protesta celebrades a la Franja de Gaza en què van morir 59 persones i més de 2.000 van resultar ferides. El text també reclama la fi del bloqueig israelià sobre la Franja de Gaza, la fi de l’ocupació israeliana dels territoris palestins, la immediata paralització de la construcció del mur de separació i la demolició dels trams ja construïts i el reconeixement del dret al retorn dels refugiats palestins.

Dia per l’alliberment LGTBI En aquesta sessió ordinària del mes de juny, els regidors i regidores de l’Ajuntament van commemorar el Dia Internacional per l’alliberament LGTBI llegint el manifest reivindicatiu de la jornada. Podeu veure la sessió ordinària del mes de juny al següent enllaç o escoltar la retransmissió que va realitzar Ràdio Sant Quirze.


SQVciutadania Educació

La comunitat educativa celebra el final de curs i homenatja el professorat que es jubila La trobada ha esdevingut una cita habitual en el calendari educatiu del poble La comunitat educativa de Sant Quirze es va trobar el 28 de juny al celler de Can Barra per celebrar el final de curs i homenatjar el professorat que es jubila. Es tracta d’una cita que ja ha esdevingut habitual i que serveix per compartir experiències, valoració del curs, anècdotes i, molt especialment, desitjar sort als companys i companyes que finalitzen la seva carrera professional en aquest àmbit. L’acte va estar presidit per l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, i la regidora d’Educació, Maria Do-

mingo. El personal que es jubila ha estat: Carles Augé i Francesc Armengol, de l’equip d’atenció psicopedagògica; Ricard Manresa i Jordi Fernàndez, de l’escola Lola Anglada; Inmaculada Martínez i Impar López, de l’escola Onze de Setembre; i MªIsabel Comas, de l’escola Taula Rodona. Després de les intervencions i la fotografia de família, la comunitat educativa va poder compartir un aperitiu als exteriors de Can Barra.

Educació

Tres alumnes de l’IES Sant Quirze reconeguts per l’Escola d’Emprenedors Tres alumnes de l’Institut Sant Quirze: Pol Àlvarez, Bernat Balboa i Daniel Lupo, han rebut la menció a millor projecte d’introducció al mercat, en el marc del concurs Start Up School 2018. La seva proposta, “SafeCase”, consisteix en una funda de mòbil que conté un geolocalitzador, que quan se supera certa distància safecase t’avisa. Aquesta menció és fruit de la seva participació en el projecte “Be an entrepreneur” impulsat per la Regidoria de Desenvolupament Econòmic i Local i que l’institut desenvolupa des de fa sis anys.

Els 54 alumnes de l’IES Sant Quirze que es van presentar a la Selectivitat l’han aprovada El 100% de l’alumnat de l’IES Sant Quirze que es va presentar a la Selectivitat ha aprovat. En total, els 54 estudiants del centre han superat les Proves d’Aptitud per a l’Accés a la Universitat. Així doncs, cap alumne haurà de fer la Selectivitat al mes de setembre. La resta d’alumnes que no ha fet les proves, accedirà a cicles formatius de grau superior. Els alumnes havien d’aprovar els exàmens per poder cursar un grau universitari el curs vinent.

Autoritats, professorat jubilat i tècnics d’Educació

21


SQVciutadania

L’escola Taula Rodona té un gegantó: en Quirzet! Benvingut al poble!

Esports

L’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Sant Quirze acomiada el curs amb esport L’alumnat de 4art d’ESO de l’Institut Sant Quirze va gaudir els dies 14 i 15 de juny d’una jornada al complex esportiu municipal. Es tracta de la primera vegada que se celebra aquesta activitat, a iniciativa del centre i que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament pel que fa a monitoratge, equips, instal·lació, etc. L’objectiu és poder consolidar la jornada i que formi part de l’agenda estiuenca de l’institut, de manera que Ajuntament i Institut la puguin organitzar de manera anual i conjuntament.

Èxits del Club Sant Quirze sobre Rodes El passat 17 de juny es va celebrar al Parc del Fòrum la I Copa d’Espanya Júnior U14 de roller Freestyle, també conegut com a rollerblading, en la que el campió va ser català. El mataroní Abel Morales, del Club Sant Quirze Sobre Rodes, va ser el guanyador de la competició. En posicions d’honor, quart i cinquè, van acabar altres dos riders catalans, els germans Ernest i Bernat Bretones, també del Club Sant Quirze Sobre Rodes, que ja es van classificar l’any passat en el campionat d’Espanya per poder competir a la Copa d’Espanya.

Després de ballar i practicar esports, van acabar a la piscina.

Esports

Jornada esportiva de 6è de primària Més de 270 alumnes de sisè de totes les escoles del municipi van participar el 8 de juny a la Jornada esportiva, organitzada des de l’Ajuntament. Es tracta de la novena edició d’aquesta proposta que reuneix alumnat al poliesportiu municipal per practicar diverses modalitats d’esports i acomiadar així el curs. La celebració de la jornada ha estat possible gràcies a la col·laboració del Sant Quirze Bàsquet Club, el Club de Rugby Sant Quirze i el Club de Voleibol Sant Quirze.

Esports

Esports

Bona temporada per al Futbol Club Sant Quirze Tres equips del Futbol Club Sant Quirze han pujat de categoria. El passat 10 de juny el club va reconèixer la seva tasca, empenta i dedicació.

L’alumnat va practicar zumba, entre altres modalitats

El club es mostra satisfet

22


SQVciutadania

Cultura

Aquest estiu, la Biblioteca us recomana... Infantil A veure si em veus Sajnani, Surya Un llibre de joc i observació pels més petits. Edat recomanada: de 3 a 5 anys

La Berta Schneider, Liane Un recull de contes per llegir i compartir. Edat recomanada: a partir dels 5 anys

Juvenil SweetSixteen Heurtier, Annelise A través de la mirada de dues adolescents viurem de primera mà la problemàtica segregació dels afroamericans als EUA durant els anys 50.

Xaval gras es menja el món Going, K.L. El llibre ens aproxima a temes tan delicats com l’abandonament familiar, la vida al carrer i la idea del suïcidi entre els adolescents.

Adreçat a joves a partir de 14 anys

Adreçat a joves a partir de 14 anys

La força d’un destí Gironell, Martí Novel·la històrica situada a l’Espanya dels anys 50.

Venjaré la teva mort Riera, Carme Novel·la negra o policíaca amb gran rellevància de les figures femenines on hi trobareu intriga i rítica social.

Gent Gran

Nova programació d’activitats estables per a gent gran La programació d’activitats estables al Casal d’Avis per al nou curs contempla múltiples propostes. L’Ajuntament ofereix un programa adreçat a les persones majors de 65 i/o pensionistes i prejubilats a partir de 60 anys. Les activitats començaran el 17 de setembre i són totalment gratuïtes. Una de les propostes és el taller de memòria, organitzat en tres nivells en funció de la dificultat. Un altre dels tallers que es plantegen és el d’Informàtica. Classes de nivell bàsic i avançat on les persones assistents podran aprendre a fer servir diverses eines com el correu electrònic o els navegadors. La programació es complementa amb formació en pintura i sessions de coral. En aquest àmbit, també hi haurà taller de música i joc; escacs i jocs de taula. Finalment, cal remarcar que l’anglès també forma part de la programació.

Adults Recordeu! L’Ajuntament ofereix servei de transport al Casal d’Avis amb un vehicle de Creu Roja. Per a més informació: Casal d’Avis o Servei de Benestar i Gent Gran, c/Sentmenat, 6.

23


#SQV

@santquirzevalles @ajsantquirze @ajsantquirze

Flickr YouTube Pinterest

El que més us ha agradat Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Data: 13 de juny

Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Data: 20 de juny

#SQV La piscina municipal inaugura la temporada d’estiu aquest cap de setmana! A partir del 23 de juny ja romandrà oberta cada dia, de 10.00 a 19.30. La piscina de Les Fonts iniciarà la temporada el 24 de juny i podreu gaudir d’ambdues instal·lacions fins a l’11 de setembre.

#SQV L’escola Taula Rodona ja compta amb el seu propi gegantó, el Quirzet! És fruit del treball, l’esforç i la creativitat de l’alumnat, el professorat i les famílies i va ser batejat el passat dissabte, amb la presència dels seus padrins i tota la comunitat educativa. Benvingut, Quirzet!

La piscina municipal obre les seves portes aquest proper cap de setmana

L’escola Taula Rodona dóna la benvinguda al seu nou gegantó, el Quirzet

SANTQUIRZEVALLES.CAT

SANTQUIRZEVALLES.CAT

60

9 Rosa Maria Jara Juarez Felicitats!!

La piulada més vista Ajuntament de Sant Quirze del Vallès @ajsantquirze Bon dimecres, #SantQuirze! Avui és el Dia Mundial dels Refugiats. La Plataforma Benvingudes Refugiades de #SQV ha organitzat la lectura d’un Manifest abans de diferents actes que tindran lloc avui al municipi #volemacollir i Manifest http://bit.ly/2M4dqaE

Jose Javier Malumbres Cal dir que la família que va fer el prototip més votat per l’alumnat, famílies i professorat és la família Pérez - Català, els alumnes Iker i Nil que fan 5è i 2n de primària respectivament. El professor que va portar la idea al claustre de professors/es és diu José Javier Malumbres Marín. Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Bon dia, Jose Javier, moltes gràcies per la informació i enhorabona per la iniciativa. Que tinguis una feliç setmana. Salutacions Jose Javier Malumbres Moltes gràcies

60

6

7

753 visualitzacions 33 interaccions!

24

3


SQVxarxes socials Sabies que? Arriba la TV a Instagram! IGTV: vídeos en format vertical de fins a una hora de durada

Atenció Ciutadana a les xarxes

La veu de les entitats FC Sant Quirze @FCSantQuirze Data: 12 de juny Aquí teniu unes quantes fotografies del partit homenatge que li van fer jugadors i amics, ahir diumenge, a en Víctor Sòria. Es va aprofitar aquest acte per a fer-li entrega d’un record del nostre Club. Fins aviat Víctor! @LMatx1 #2cat3 @ajsantquirze @regionalfutbol @Gol_Cat

4

Sergi Puig @SergiPuig73 · 25 juny Segur que si el carrer Priorat estigues al centre del poble aquest NO seria l’estat de les voreres amb totes les males herbes !! També som SQ !!! Gracies @ajsantquirze @Santquirze @DiariSantQuirze

Ajuntament Sant Quirze V. @ajsantquirze · 25 juny Bon dia, Sergi, traslladem la teva queixa als responsables municipals. Salutacions

13

La foto del mes

Ajuntament Sant Quirze V. @ajsantquirze · 25 juny Bon dia de nou, Sergi, el Servei de Via Pública informa que passa l’avís a l’empresa de jardineria que porta el manteniment. Aquests dies s’han prioritzat les tasques de desbrossament i s’han endarrerit les tasques de jardineria. Gràcies per la teva col·laboració. Ben cordialment

ajsantquirze 1 de juny

Sergi Puig @SergiPuig73 · 29 juny Feina feta !! Moltes gracies

154 @annaoriachescriu Bon divendres, Sant Quirze! Comencem el mes de juny amb ambient assolellat i càlid. #Regrann @annaoriachescriu

Ajuntament Sant Quirze V. @ajsantquirze · 29 juny Moltes gràcies, Sergi, per voler-ho compartir. Bon cap de setmana!

154

25


SQVciutadania

Tal dia com avui...

Serà notícia...

F

L

Els UST Singers visitaven Sant Quirze a més de deu anys que el cor filipí UST Singers van fascinar el públic de Sant Quirze, visitant el poble cada any i oferint un gran concert. Enguany, repeteix visita del 16 al 21 de juliol. La Societat Coral Il·lustració Artística organitza la seva estada i demana la col·laboració del veïnat per acollir els i les cantaires. El cor dels UST Singers, està format per estudiants i graduats de la University of Santo Tomás de Manila que és la Universitat més antiga d’Àsia. El cor es va fundar l’any 1992.

Un dels concerts del corus

Cívika i les Malefikakes, per Aniol Tarín

26

Les Fonts es prepara per una nova Festa Major es Fonts celebrarà la seva Festa Major del 5 al 7 d’octubre. Un any més la tradició i la cultura popular seran les protagonistes: gegants, activitats infantils, dinars populars, música, esports… Actualment es treballa en la programació, amb l’objectiu d’arribar a tots els públics, de manera que grans i petits puguin participar d’una festa molt especial que començarà divendres i s’allargarà durant tot el cap de setmana. Properament trobareu la programació al web municipal: www.santquirzevalles.cat.

Els actes populars seran presents a la festa

#jonoemmerdoSQV


AGENDA

juliol setembre

Trobareu les activitats detallades a l’agenda municipal: www.santquirzevalles.cat

Dimecres, 18 de juliol

Divendres, 20 de juliol

Fins al 26 de juliol

Pati de contes: Toca’m el cuplet Espectacle de narració i música. Una sola història és la que va succeint al llarg dels 75 minuts, intercalant narració amb música i els cuplets cantats.

Cinema a la fresca: Star Wars. Els últims Jedi El parc de les Morisques acollirà la darrera sessió del cicle de cinema a la fresca en català el dia 20 de juliol a partir de les 22 hores.

Fes Estiu al Canya Jove Continuen les activitats per passar un estiu creatiu, esportiu i, sobretot, divertit! Fins al 26 de juliol, el servei de Joventut Canya Jove organitza múltiples propostes.

Hora: 22 h Lloc: Pati de la biblioteca Espectacle gratuït Sol·liciteu les vostres entrades al web:https://www.tictactiquet.com/ca/ santquirze/ 

Hora: 22 h La pel·lícula es projectarà en català i la sessió és gratuïta.

29 agost al 3 setembre

Dijous, 6 de setembre

4 al 13 de setembre

Festa Major 2018

Reunió informativa Colònies Casal d’Avis

Segon termini d’inscripcions Escola Municipal d’Adults l’Olivera

Hora: 18 h Lloc: Casal d’Avis Dates de pagament: 1a pagament del 10 al 17 de setembre 2on pagament: Fins a l’1 d’octubre

Més informació: Centre de Formació d’Adults L’Olivera: Passeig Can Barra, s/n (Masia Can Barra) 937216800 (ext.5900) eadults@santquirzevalles.cat

Les colònies seran del 15 al 21 d’octubre, a Peñíscola.

Consulteu la programació al web municipal: www.santquirzevalles.cat.

Dilluns, 10 de setembre Marxa de Torxes per la Independència Hora: 20.30 h. En finalitzar, hissada de l’Estelada al parc de les Morisques. Les activitats continuaran a la Sala Salut Pastor de la Patronal amb el Sopar Groc i actuacions en directe.

Dimarts, 11 de setembre

Dimecres, 12 de setembre

Diumenge, 16 de setembre

Diada Nacional de Catalunya Ofrena floral al monument de Rafael Casanova

Inici del curs escolar

Sortida naturalista per la Serra de Galliners: Finals d’estiu, a l’estiu tota cuca viu

Hora: 11 h Consulteu al detall els actes de celebració amb motiu de la Diada properament al web municipal: www.santquirzevalles.cat.

Hora: 9.00 h Organitza: Sant Quirze del Vallès Natura Col·laboració: Ajuntament de SQV, U.E.S. Lloc: Estació de FFCC de Sant Quirze del Vallès Cal fer reserva prèvia a sqvnatura@telefonica.net

27


Informem SQV 208  

Butlletí municipal de Sant Quirze del Vallès (juliol i agost 2018)

Informem SQV 208  

Butlletí municipal de Sant Quirze del Vallès (juliol i agost 2018)

Advertisement