Page 1

η αναζητηση της ευζωΙασ


Περιεχόμενα 09

προορισμος

αγορα

Editorial

40

114

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Η γοητεία του χρόνου

Fabulous shopping

photo album

(Φωτογραφίες: Ανδρέας Σφυρίδης)

12

44

ζωη

Το χαμόγελο της μέρας

Διακοπές με άποψη

(Φωτογραφίες: Φωκίων Ζησιάδης, Αντιπρόεδρος ΣΑΝΗ ΑΕ)

(Φωτογραφίες: Ανδρέας Σφυρίδης)

122

150 Λυκόφως (Φωτογραφίες: Φωκίων Ζησιάδης, Αντιπρόεδρος ΣΑΝΗ ΑΕ)

70

Κέντρο στόχου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στα βήματά τους

γαστρονομια

(Φωτογραφίες: Γιώργος Μάνος)

125

ΚΟΣΜΟΣ

Η μνήμη της όσφρησης (Φωτογραφίες: αρχείο Sani Resort)

50

sani life

21 Όραμα και πράξη

Ας γνωριστούμε

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

(Φωτογραφίες: Studio VD.gr Νίκος ΒαβδινούδηςΧρήστος Δημητρίου, Άρης Ράμμος)

129

(Φωτογραφίες: αρχείο Sani Resort)

24

Αναδρομη

Δούναι και λαβείν

66

(Φωτογραφίες: αρχείο Sani Resort)

60

Ο ξένος σαν φίλος (Φωτογραφίες: Heinz Troll)

HELIOS VILLAS: Επιστροφή στην Εδέμ (Φωτογραφίες: Heinz Troll)

συμβολο

104

84

Prive club

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ: Αποχρώσεις

(Φωτογραφίες: Άρης Ράμμος)

Η αρχιτεκτονική της ελληνικής γεύσης (Φωτογραφίες: Apeiron, Red Creative)

φυση

132 Ο χορός των μελισσών μυθολογια

137 Ωραίος σαν έρως

παραδοση

139 Με τις ευχές μας

86

(Φωτογραφίες: αρχείο Sani Resort)

Απλά τέλεια (Φωτογραφίες: Studio VD.gr Νίκος ΒαβδινούδηςΧρήστος Δημητρίου)

πολιτισμοσ

28 SANI FESTIVAL: Η θηλυκή πλευρά της μουσικής (Φωτογραφίες: αρχείο Sani Resort)

Η ομορφιά στους αιώνες

144 Η ομορφιά σε αριθμούς

90

146

Cosmopolitan summer

Μύρισε καλοκαίρι!

(Φωτογραφίες: Άρης Ράμμος)

148

ΚΟΣΜΗΜα

108

Μορφές τέχνης

142

μοδα

στυλ

34

ομορφια

Αντικείμενα πόθου (Φωτογραφίες: Studio VD.grΝίκος ΒαβδινούδηςΧρήστος Δημητρίου)

Must try! (Φωτογραφίες: Heinz Troll, Iωσηφίνα Σβανιά, αρχείο Sani Resort)

soundtrack

156 THE BEATLES: Here comes the sun

Ευχαριστούμε την εταιρεία Vamvalis Foods SA και την Κατερίνα Ευαγγελίδου για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της φωτογράφησης του εξωφύλλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γεωργία Δώδου (georgia@saniresort.gr) Συντακτικη ομαδα: Φώτης Βαλλάτος, Κατερίνα Μαγουνάκη, Αργυρώ Μπαράτα, Άννα Παπαδάκη, Βασιλική Παπαγεωργίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΗΣ: Άννα Παπαδάκη ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Γεωργία Δώδου

Advertising Manager: Νάσια Ευθυμίου ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: Apeiron, Kωνσταντίνος Δεσπότης, Νίκος Πάπας, Aνδρέας Σφυρίδης, Ιωσηφίνα Σβανιά, Heinz Troll, Studio VD.gr Nίκος Βαβδινούδης - Χρήστος Δημητρίου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Red Creative ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: Σωτήρης Γιαννακόπουλος ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σκορδόπουλος

Φωτογραφία: Red Creative

SANI MAGAZINE Έκδοση 2013 | ΕΚΔΟΤΗΣ: Σάνη ΑΕ, Νικ. Πλαστήρα 55, 54250 Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 317327, Fax: 2310 317881. Το Sani Magazine εκδίδεται από τη Σάνη ΑΕ σε 10.000 ελληνικά, αγγλικά και ρώσικα αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν. All rights reserved. www.saniresort.gr Sani® is a Registered Trademark in the European Community, owned and controlled by Sani SA


Editorial

Αγαπητοί φιλοξενούμενοι, Καλωσήλθατε στο Sani Resort! Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μας να σας φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις μας. Συνεχίζοντας με πίστη και συνέπεια μια πορεία που έχουμε χαράξει εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε και φέτος πανέτοιμοι να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες ενός world class resort, που φροντίζει παράλληλα να διατηρεί την ανθρώπινη κλίμακά του και να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον γύρω του. Η εταιρεία μας, που είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, επενδύει κάθε χρόνο το συντριπτικό ποσοστό των κερδών της στον εμπλουτισμό και τη βελτίωση των εγκαταστάσεών της. Αισθανόμαστε, πολύ απλά, ότι αυτό σας το οφείλουμε. Τα αποτελέσματα αυτής της φιλοσοφίας είναι, πιστεύω, περισσότερο από φανερά, ιδιαίτερα βέβαια σε όσους από εσάς είστε από παλαιότερα επισκέπτες μας. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο το Sani Resort να γίνεται καλλίτερο, πιο σύγχρονο, πιο καλαίσθητο και πιο πλούσιο – πιο αντάξιο, τελικά, της εμπιστοσύνης που του δείχνετε. Οι ριζικά ανακαινισμένες, με μια πολύ σύγχρονη αισθητική άποψη, Asterias Suites, οι νέες family suites του Sani Βeach Ηotel, το ολοκαίνουργιο Grill by the Pool και τα ανακαινισμένα Veranda και Poseidon restaurants στο ίδιο ξενοδοχείο, καθώς και η Dunes brasserie δίπλα στην παραλία του Sani Βeach Club είναι μερικά μόνο από τα νέα «αποκτήματα» του Sani Resort αυτήν τη χρονιά, για τα οποία είμαστε πραγματικά περήφανοι. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που μας επιλέξατε για τις φετινές διακοπές σας. Να είστε σίγουροι ότι όλοι μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσετε αξέχαστες μέρες κοντά μας!

Σταύρος Ανδρεάδης Πρόεδρος Σάνη ΑΕ

9


Photo album

Το χαμόγελο

της μέρας Τι άλλο από την υπέρτατη ομορφιά θα οδηγούσε στη θεοποίηση της αυγής; Η Ηώς, η αρχαιοελληνική θεότητα, αδελφή του Ήλιου, άνοιγε κάθε πρωί τη θύρα της Ανατολής στο ζωοδότη α δελφό της, που με το χρυσό φως του αποκάλυπτε τη μαγεία του κόσμου τούτου. Αυτήν τη μαγεία συνέλαβε με το φακό του ο Φωκίων Ζησιάδης, σε εικόνες που μιλούν και συγκινούν.

Φωτογραφίες φωκιων ζησιαδης Αντιπρόεδρος ΣΑΝΗ ΑΕ

12


13

Νέα Ποτίδαια, Κασσάνδρα, 40°11'49.93"N, 23°19'19.57"E


14


15

Σάνη, Κασσάνδρα, 40° 6'4.79"N, 23°18'22.24"E


16


17

Σάνη, παραλία Bousoulas, Κασσάνδρα, 40° 6'44.47"N, 23°18'57.68"E


18


Σάνη Μαρίνα, Κασσάνδρα, 40° 5'52.19"N, 23°18'32.85"E


20


sani life

Όραμα και

πράξη

Όταν μια έννοια απαιτεί επαναπροσδιορισμό, οι οραματιστές μόνο μπορούν να δώσουν ακριβή απάντηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Sani Resort λειτούργησε και λειτουργεί πρωτοποριακά, εντάσσοντας στη φιλοσοφία του παραμέτρους που εξελίσσουν το στόχο που υπηρετεί: τη φιλοξενία ως αρχή και όχι σαν ανταποδοτική παροχή. απο τη γεωργια δωδου

Η

παγκόσμια κρίση συνιστά μια αφορμή για μετασχηματισμό κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής, με τις διακοπές να μην αποτελούν εξαίρεση. Κατάκτηση του σύγχρονου ανθρώπου, αυτές δίνουν πλέον την ευκαιρία για συνολική ανασυγκρότηση και όχι απλά για ένα ετήσιο διάλειμμα. Δεν αρκεί η απόλαυση του ήλιου και της θάλασσας, απαιτείται και μια σωματική και πνευματική εγρήγορση που θα ανασύρει τις δημιουργικές δυνάμεις κάθε ανθρώπου που τον αφορά η προσωπική του εξέλιξη. Ένα μοντέλο φιλοξενίας και εστίασης με πρακτικές του παρελθόντος είναι ξεπερασμένο και μοιάζει να μην απευθύνεται σε κανέναν.

Το Sani Resort κάνει πράξη το όραμα. Γευτείτε τους καρπούς του. Αυτό είναι το στοίχημα του Sani Resort, κερδισμένο αφού είναι από τα πρώτα θέρετρα παγκοσμίως που συγκρότησαν τις υπηρεσίες τους πάνω σ’ αυτό το σύγχρονο και υγιές πλαίσιο: Δίνοντας έμφαση στην υψηλή αισθητική, τη ζεστή και προσωπική φιλοξενία, την οικολογική διάσταση στην καθημερινότητα αλλά και ευρύτερα – με την έμπρακτη ενασχόληση με το περιβάλλον που είχε ως αποτέλεσμα την προστασία του υγροβιότοπου που το περιβάλλει –, την επένδυση στον πολιτισμό μέσω των δυο φεστιβάλ που διοργανώνει με ίδιους πόρους και αποτελούν πλέον θεσμό (Sani Festival και Sani Gourmet), τον προσανατολισμό σε δραστηριότητες που διέπονται από τη λογική «νους υγιής εν σώματι υγιή».

Στα 4.000 στρέμματα γης που αναπτύσσεται το Sani Resort, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ένα από τα ωραιότερα σημεία της Ελλάδας, η έξυπνη χρήση της γης και ο σεβασμός στη φύση είναι έκδηλα από την πρώτη στιγμή. Τα τέσσερα πεντάστερα ξενοδοχεία του, μια σειρά εξοχικών πολυτελών κατοικιών και μια υπερσύγχρονη μαρίνα αναδύονται από το τοπίο, δεν του επιβάλλονται. Συνθέτουν όλα μαζί μια σύγχρονη πολιτεία προορισμένη να αποτελέσει σταθμό στη ζωή αυτών που θα διαβούν τις πύλες της, μια εμπειρία απόλαυσης των αισθήσεων, δημιουργικής αναζήτησης, σωματικής δραστηριότητας, ανακάλυψης – τόπων, εικόνων, ανθρώπων, γεύσεων και μουσικής.

21


1

6

Απολαύστε τον πρωινό σας καφέ στην παραλία Bousoulas και βουτήξτε στα δροσερά νερά αμέσως μετά. Κι αν επιθυμείτε ανανέωση της beachwear  γκαρνταρόμπας σας, τότε το pop  up  summer  store  της  Amazonia  που βρίσκεται εκεί θα σας αποζημιώσει 100%.

Οι ρομαντικοί κλείστε δείπνο για δύο στην παραλία του Bousoulas, Sani  Beach  Club  ή του Sani Asterias Suites. Μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάστε για πάντα.

2 Αν μένε τε σ το Por to  Sani  Village  ή σ το Sani  Asterias  Suites,  σας προτείνουμε να πάρετε για πρωινό eggs benedict και pancakes. Ποίημα.

7 Η βραδινή διασκέδαση απογειώνεται στο Sea You bar και στο Ammos. Ξεκινήστε με δείπνο στο βραβευμένο εστιατόριο και απολαύστε μετά συναρπαστικά κοκτέιλ στο μπαρ.

sani resort top 10!

8 3 Στο Sea Breeze σερβίρεται ο πιο ανανεωτικός υγιεινός φυσικός χυμός, tailor made just for you. Όσο για το πιο healthy lunch, θα το γευτείτε στο Lagoon του Porto Sani Village.

4 Γευματίστε στην Ντομάτα, στον Ψαρόγιαννο, στο Έργον ή στον Αλέξη, όπου σερβίρονται οι καλύτερες εκδοχές της νέας ελληνικής κουζίνας.

5 Πιάστε θέση για να θαυμάσετε το πιο απίθανο ηλιοβασίλεμα στο Ammos του Sani Beach Hotel, και μόλις πέσει η νύχτα συνεχίστε με ένα εξαιρετικό δείπνο με μοναδική θέα στο Λόφο της Σάνης.

22

Κλείστε εισιτήριο για μια τουλάχιστον συναυλία του Sani Festival, στο Λόφο της Σάνης. Μαγευτική θέα και υπέροχες μουσικές κάτω από τον έναστρο ουρανό.

9 Οι λάτρεις της φύσης μην αντισταθείτε στο κάλεσμά της. Ακολουθήστε τα μονοπάτια του δάσους της Σάνης, παρατηρήστε τα πουλιά στον υγρότοπο και καταλήξτε για ένα υπέροχο πικνίκ στην παραλία κοντά στους αμμόλοφους. Στη ρεσεψιόν θα βρείτε τον σχετικό χάρτη, ενώ η ειδική υπηρεσία μας θα σας ετοιμάσει όλα τα καλούδια για το γεύμα σας στη φύση.

10 Η εμπειρία ενός spa αξίζει σε όλους, πόσο μάλλον αν πρόκειται για έναν από τους τρεις παράδεισους ευζωίας του Sani Resort, το My Spa, το The Spa Suite και το Cub Spa. Θα βγείτε άλλοι άνθρωποι.


sani life

Δούναι και λαβείν Κάθε χρόνο κάτι καινούργιο συμβαίνει στο Sani Resort, για να είναι ακόμα καλύτερες οι διακοπές σας κοντά μας.

ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ανακαινισμένο, το Sani Beach Hotel μείωσε τον αριθμό των δωματίων του στα 394, προς όφελος του δικού σας προσωπικού χώρου όσο θα είστε φιλοξενούμενοί μας. Στο ίδιο πνεύμα, το δημοφιλές εστιατόριο Poseidon έγινε πιο ζεστό και φιλικό, το Pool Bar διαμόρφωσε ένα ιδανικό σκηνικό για ποτό πριν το δείπνο ή για μια απολαυστική βραδιά με παρέα, ενώ η νέα άφιξη, το ρουστίκ Grill by the Pool προσφέρει εξαιρετικά μενού. Αντίστοιχα, στο Sani Beach Club τα οικογενειακά δωμάτια αυξήθηκαν σε 20 από 10, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε ακόμα περισσότερες οικογένειες να απολαύσουν τις παροχές του resort, που ως γνωστόν είναι ένας παράδεισος για τα παιδιά. To ολοκαίνουργιο Cocktail Bar

24

στο Nautical Lounge απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, προσφέροντας ευφάνταστα cocktails και μια διευρυμένη συλλογή από πούρα, ενώ το εστιατόριο Ουζερί σερβίρει πλέον αυθεντικό ελληνικό πρωινό καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Στο Sani Asterias Suites, οι 48 σουίτες διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε η πολυτέλεια της διαβίωσης σ’ αυτές να είναι περισσότερο απτή, κάνοντας τη παραμονή στους χώρους τους απολαυστική. Τέλος, στο Porto Sani Village, η εμπειρία διαμονής ολοκληρώνεται με τη νέα in-house Patisserie, που δημιουργήθηκε για να καλύψει όλες τις γαστριμαργικές επιθυμίες, από υψηλής ποιότητας γλυκίσματα και snacks μέχρι μια μεγάλη ποικιλία τσαγιών.


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ Το Sani VIP Services δημιουργήθηκε για να προλαβαίνει την κάθε σας επιθυμία. Τι θα λέγατε για ένα ιδιωτικό δείπνο; Οι επιλογές πολλές – από Dining-On-Board (σε σκάφος) μέχρι Private Dining ενός έως πέντε ατόμων (μπάρμπεκιου, δείπνο με κεριά ή πικνίκ στην παραλία με ό,τι τραβάει η ψυχή σας). Πικνίκ μπορείτε να κάνετε, όμως, και στο δάσος, αν είστε φυσιολάτρες. Τα Sani Picnic Packages (σε τρεις επιλογές) θα σας προσφέρουν την απόλαυση ενός γεύματος στη σκιά των δέντρων, με δωρεάν τις ειδικές πετσέτες. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γνωρίσετε την τοπική παραγωγή μέσα από οργανωμένες επισκέψεις σε φάρμες της περιοχής. Για τους πιο «ψαγμένους» με τη φύση, η εμπειρία Birdwatching είναι συναρπαστική. Με οργανωμένη ξενάγηση στον υγρότοπο της Σάνης θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά, παίρνοντας ως δώρο το υπέροχο λεύκωμα «Sani Wetlands», μια ειδική έκδοση της ΣΑΝΗ ΑΕ για το μοναδικό αυτό φυσικό βασίλειο. Για όσους, πάλι, αγαπούν το ψάρεμα, οργανώνονται Fishing trips – πρωινά και απογευματινά για να υπάρχει χώρος για όλους!

Η έκπληξη, όμως, έρχεται για τους λάτρεις της μόδας, για τους οποίους από φέ τος οργανώνουμε tailor made Shopping trips σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους με τρέχοντα looks και επιλογές από τις resort collections, αλλά και την κοσμηματοθήκη τους με κομμάτια από τις βιτρίνες των μεγαλύτερων ελ ληνικών οίκων κοσμημάτων. Η Προξένου Κορομηλά, η Τσιμισκή και η Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη είναι από τους πιο ενημερωμένους εμπορικούς δρόμους, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών – από παραδοσιακές μέχρι την τελευταία λέξη της μόδας. Το ταξίδι στην Αθήνα, πάλι, συνδυάζει τουριστικό και αγοραστικό ενδιαφέρον, αφού είναι μια μοναδική ευκαιρία να περπατήσετε στους δρόμους του παλιού εμπορικού κέντρου, να περιηγηθείτε στα στενά του Μοναστηρακίου με τα μαγαζάκιαθησαυρούς, να ζήσετε την εμπειρία του παζαριού σ την Αβησσυνίας και να επισκεφθείτε τα πολυτελή καταστήματα διεθνών brand, όπως Cartier, Chanel, Louis Vuitton, Prada, Lanvin, Luisa... Και μετά το shopping τι καλύτερο από ένα γεύμα στα υπαίθρια εστιατόρια της περιοχής του κέντρου, με το μοναδικό χρώμα.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΨΩΝΙΑ Το εμπορικό κέντρο στη Sani Marina είναι μακράν το ωραιότερο που έχετε περιηγηθεί ποτέ. Μικρά ή μεγαλύτερα καταστήματα, νέες συνεργασίες με boutique που φιλοξενούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, μαγιό, καλλυντικά, βιβλία και όλα όσα χρειάζεστε στις διακοπές, μαζεμένα σ’ ένα «χωριό» πλάι στη θάλασσα. Σημαντικές αφίξεις, το Notos Galleries με ονόματα όπως Ralph Lauren, Lacoste και Gant, αλλά και κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών όπως Chanel, Hermes, Clarins, όπως και το Pop up store της Toms με τα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο αξεσουάρ. Όσο για τους μικρούς μας φίλους, η Anemi διαθέτει επιλεγμένες σειρές παιχνιδιών, ειδικά σχεδιασμένα όχι μόνο για να διασκεδάζουν αλλά και να καλλιεργούν την αντίληψη και τις ικανότητες του παιδιού. Μετά τη βόλτα σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το απολύτως ανανεωμένο και αυθεντικό ιταλικό μενού του εστιατορίου «Macaroni» ή να απολαύσετε τις νέες γαστρονομικές δημιουργίες του διάσημου σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου στο αναβαθμισμένο εστιατόριο-μπαρ «Ντομάτα». Αυτό κι αν είναι αναζωογονητικό shopping!

25


ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Όλοι έχουν ανάγκη μερικές στιγμές χαλάρωσης – ακόμα και οι γονείς. Γι’ αυτούς δημιουργήθηκε η υπηρεσία Babewatch στην παραλία, με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό να αναλαμβάνει τη φροντίδα και την ασφάλεια των παιδιών για όσο χρόνο χρειάζεται – τα πρώτα 30 λεπτά, μάλιστα, προσφέρονται δωρεάν. Όσο για τη Sani Beach Experience, είναι η λύση για να μη σηκωθεί κανείς από την ξαπλώστρα του, αφού το φιλικό προσωπικό θα φέρει κοντά του από ένα ελαφρύ γεύμα από το Bousoulas Bar και παιχνίδια παραλίας για τα παιδιά μέχρι καφέδες, ποτά, παγωτά... Κι όταν έρθει η στιγμή για λίγη δράση, οι μπαμπάδες με τα αγόρια μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο στο mini γήπεδο, ανοιχτό κάθε μέρα και με επαγγελματίες εκπαιδευτές οι οποίοι οργανώνουν τμήματα ανά ηλικία και ειδικά τουρνουά, ενώ οι μαμάδες με τα κορίτσια να κατευθυνθούν σε ένα από τα spa μας για ολική αναζωογόνηση – από φέτος λειτουργεί και Junior spa με μια σειρά από θεραπείες ειδικά μελετημένες για τα μεγαλύτερα παιδιά. Κι επειδή αγαπάμε την τέχνη, διοργανώνουμε για τα παιδιά διαγωνισμό ζωγραφικής στο facebook στην επίσημη σελίδα μας. Πέρσι το θέμα ήταν «Ένας πλανήτης που ονομάζεται Σάνη» και νικήτρια αναδείχθηκε η Μarrie Gantigger, που πέρασε τις διακοπές της με την οικογένειά της στη Σάνη και ανυπομονεί να επιστρέψει.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Στηρίζουμε την τοπική κοινωνία με δωρεές σε σχολεία, εκκλησίες, με την επιδότηση προγραμμάτων για τη νεολαία αλλά και την προμήθεια για τις εγκαταστάσεις μας ντόπιων προϊόντων. Κάθε χρόνο χαρίζουμε πετσέτες και σεντόνια στον Οργανισμό Halkidiki Animal Rescue, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το παρακάτω e-mail: mariots@otenet.gr

ΔΡΑΣΕΙΣ Το οικολογικό μας πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έτσι, συνεχίζουμε τη συνεισφορά 1 ευρώ κατά το check out από τους φιλοξενούμενούς μας, που εμείς διπλασιάζουμε, για να διαθέσουμε το τελικό ποσό στην προστασία του υγρότοπου της Σάνης, τον οποίο μελετήσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και προχωρήσαμε σε μέτρα προστασίας του χώρου και των απειλούμενων ειδών (τοποθέτηση πινακίδων, κατασκευή τεχνητών πλατφορμών ωοτοκίας, μονοπάτια παρακολούθησης κ.λπ.). Στα πλαίσια του προγράμματος οργανώσαμε δωρεάν ξεναγήσεις για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Φούρκας και του Κασσανδρινού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά. Στη Sani αγαπάμε, όμως, και τα ζώα. Για τέταρτη χρονιά συνεχίζουμε το πρόγραμμα Animal Rescue για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων στην περιοχή μας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Halkidiki Animal Rescue: καταγράφουμε όλα τα αδέσποτα τα οποία αποστειρώνονται και ανοσοποιούνται – με κόστος που καλύπτεται από εμάς – και, όταν είναι δυνατόν, τοποθετούνται σε φιλόξενα σπίτια. Πολλοί από τους πελάτες μας έχουν υιοθετήσει κάποια κι εμείς έχουμε διευθετήσει τα απαραίτητα έγγραφα για να βεβαιωθούμε ότι όλα κυλάνε ομαλά. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα ανακύκλωσης, πάντα με τη βοήθεια των φιλοξενουμένων μας. Μηνιαίως, το 2012 ανακυκλώσαμε κατά μέσο όρο: 2.360 kgr χρησιμοποιημένα λάδια, 4.862 kgr χρησιμοποιημένο χαρτί, 24.471,5 kgr γυαλί, 372 kgr κονσέρβες, 20.528 λίτρα Pet (πλαστικό), 300 kgr ηλεκτρικό εξοπλισμό, 26 τεμάχια toner, 17,8 κιλά χρησιμοποιημένες μπαταρίες, 112 κιλά μπαταρίες σκαφών, 142 kgr χρησιμοποιημένα λάδια σκαφών, 570 kgr χημικά απόβλητα.

26

Μην παραλείψετε 1. Τα Eco Day events, που θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή από τις 23 Ιουνίου στη Μαρίνα της Σάνης. 2. Τις φαντασμαγορικές παραστάσεις του τμήματος Εntertainment στο Garden Theatre. Οι παρασ τάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα όπως το Μamma Mia, το Michael Jackson Show και το Zorba. 3. Τα "White Nights" par ties το ηλιοβασίλεμα στην παραλία Bousoulas από τις 15 Μαΐου. 4. Να κάνετε μια από τις διαδρομές Eco Guided Tours. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα των Guest Relations του ξενοδοχείου που διαμένετε.


27


πολιτισμοσ

H θηλυκή πλευρά της μουσικής Το Sani Festival εγκαινιάζει τη νέα του εποχή με μια ολοκαίνουργια ενότητα: «Female Jazz Vocalists» και γυναικείες φωνές που οδηγούν στ’ αστέρια! απο τη γεωργια δωδου

Α

πό το Λόφο της Σάνης έχουν παρελάσει είκοσι χρόνια τώρα σπουδαίες γυναίκες της διεθνούς και της ελληνικής μουσικής – και όχι μόνο – σκηνής, καλλιτέχνιδες με ισχυρό στίγμα στο πολιτιστικό τοπίο, θεϊκές φωνές, εμβληματικές παρουσίες. Στο ξεκίνημα, ωστόσο, της νέας εποχής του Sani Festival, που εικαστικά σηματοδοτείται μ’ ένα λογότυπο σε σχήμα δονούμενης καρδιάς, έμοιαζε φυσική εξέλιξη η θεσμοθέτηση μιας ολοκαίνουργιας ενότητας αφιερωμένης στη γυναίκα,

που θα σηματοδοτήσει τη δυναμική εκκίνηση προς τα εμπρός όπως τόσες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν σε διάφορους τομείς του Φεστιβάλ, με τεράστια πάντα επιτυχία. Και εγένετο… «Female Jazz Vocalists», η θεματική που στα πλαίσια του Jazz on the Hill θα φιλοξενήσει φέτος μεταξύ άλλων τη Madeleine Peyroux, την Billie Holiday του 21ου αι. όπως έχει αποκληθεί από κορυφαίους εκπροσώπους της jazz σκηνής, οι οποίοι υποκλίνονται στο ταλέντο της.


29


Η Peyroux γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα της πολιτείας Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μεγάλωσε στη Νότια Καλιφόρνια και το Μπρούκλιν, η μοίρα όμως το θέλησε να ξεκινήσει την καριέρα της στο Παρίσι, περιβεβλημένη, λες, την αύρα μιας άλλης εποχής: Νεαρότατη ακόμα γοητεύτηκε από τους μουσικούς του δρόμου, έγινε μια από αυτούς σαν μέλος της μπάντας Riverboat Shufflers – αρχικά μαζεύοντας τα κέρματα από τους θεατές των μικρών μουσικών τους παραστάσεων –, για να αρχίσει γρήγορα να εκδηλώνει το ταλέντο της στο τραγούδι, κάτι που την οδήγησε στα 16 της χρόνια σ’ ένα νέο σχήμα, τους The Lost Wandering Blues and Jazz Band, με το οποίο περιόδευσε κάμποσα χρόνια στην Ευρώπη. Με επιρροές στην ερμηνεία και έμπνευση στην σκηνική της παρουσία από τους Bessie Smith, Patsy Cline, Édith Piaf, Leonard Cohen, Johnny Mercer, Charlie Chaplin, Serge Gainsbourg και Bob Dylan, ξεχώρισε γρήγορα. Γρήγορη ήταν και η ευρύτερη καταξίωσή της, όμως, μέσω της δισκογραφικής παρουσίας, όταν το 1996 η Atlantic Records την εμπιστεύτηκε στο άλμπουμ «Dreamland»,

με συμμετοχές κορυφαίων μουσικών της νεοϋορκέζικης jazz σκηνής, μεταξύ των οποίων ο πιανίστας Cyrus Chestnut, ο ντράμερ Leon Parker, οι κιθαρίστες Vernon Reid και Marc Ribot και ο σαξοφωνίστας / κλαρινετίστας James Carter – η ερμηνεία της στο «Getting Some Fun Out of Life» αλλά και στο «Hey Sweet Man», που υπέγραψε η ίδια, ήταν συγκλονιστική! Η συνέχεια αναμενόμενη, αν και επιλεκτική σε εμφανίσεις: Από το 1997 ως το 2003 συνεργάστηκε με τον William Galison στο δίσκο του «Got You on My Mind» και τραγούδησε σε jazz σκηνές της Νέας Υόρκης. Το 2004 κυκλοφόρησε το «Careless Love» και το 2009 το «Bare Bones», μια συλλογή από δικά της τραγούδια και όχι διασκευές, που σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην καριέρα της η οποία και απέκτησε ισχυρές βάσεις με τις δύο επόμενες δουλειές της: το «Standing on the Rooftop» του 2011 και το πρόσφατο «The Blue Room» (Μάρτιος 2013), μαζί με τον επί μακρόν συνεργάτη της, παραγωγό Larry Klein, που συνδυάζει αρμονικά διάφορα μουσικά στυλ για να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο ήχο.

Στη σκηνή του Sani Festival η Madeleine Peyroux θα ανέβει στις 14 Ιουλίου 2013, διαδεχόμενη δύο άλλες μεγάλες φωνές του χώρου στις 12 και στις 13 Ιουλίου. Και οι τρεις, είμαστε σίγουροι, θα δημιουργήσουν ένα νέο μαγικό σκηνικό εκεί, στο Λόφο της Σάνης. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Sani Festival 2013 στο www.sanifestival.gr

Ο λόφος της Σάνης Με παρουσία από την αρχαιότητα, η Σάνη διατηρεί τα ίχνη των πολιτισμών που έδρασαν στην περιοχή, με σημαντικότερο μνημείο τον Βυζαντινό Πύργο, ο οποίος χρονολογείται στο 1543 και χτίστηκε για να προστατεύει το μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. «Κόσμημα» του χαμηλού λόφου που σχηματίζει ένα φυσικό αμφιθέατρο, ο Πύργος αποτελεί το σκηνικό του Sani Festival, εντυπωσιακός και μυστηριακός μαζί όταν σβήνουν τα φώτα και η τέχνη σε κάθε της έκφραση απογειώνει το νου και δονεί τις αισθήσεις. Είναι εξαιτίας του, που από μια απλή εμπειρία η συμμετοχή σε μια από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ εξελίσσεται σε αληθινή μυσταγωγία, που αξίζει να ζήσει κανείς.

30


στyλ

Αν η κρίση είναι, όπως λέγεται, ευκαιρία,

Μορφές τέχνης

τότ ε η π α ρ ου σ ί α τα λ α ν τού χ ω ν Ελλήνων στους χώρους της μόδας και του design τα τελευταία χρόνια το αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας. απο την αννα παπαδακη

Ο

ι τέχνες ανθούν πάντα, και όχι μόνο σε συνθήκες γενικότερης ευφορίας. Όπως την Άνοιξη η φύση αναγεννιέται ακόμα και από τις στάχτες, έτσι και η ανθρώπινη έκφραση βρίσκει δημιουργικές διεξόδους σε δύσκολες περιόδους, σαν από ανάγκη να βγει ο κόσμος γρήγορα από τη σκιά προς το φως.

Κεραμικά πιάτα από τους Greece is for Lovers

34


35


1

Η Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια την αιχμή του δόρατος στην κρίση – πολιτιστική κατά κύριο λόγο – που βιώνει ο κόσμος ολόκληρος. Είναι μια ακόμα καμπή στην μακρά ιστορία της από την οποία, όπως η εμπειρία έχει δείξει αιώνες τώρα, θα αναδειχθεί πιο δυνατή, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ταλέντα και την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της. Ξεκινώντας από τα μικρά, καθημερινά... Τι άλλο να σημαίνουν οι διαπρεπείς ελληνικές παρουσίες στους χώρους της μόδας και του design που συζητούνται έντονα στο εξωτερικό ή κάνουν αίσθηση εντός των συνόρων αποκτώντας σιγά σιγά εντυπωσιακή δυναμική; Το ξεκίνημα έγινε αρκετά χρόνια πριν, όταν στον τομέα της μόδας – όπου η Ελλάδα δεν είχε καταγράψει σημαντικές επιδόσεις για μεγάλο διάστημα –, συνέβη μια έκρηξη με ονόματα όπως της Σοφίας Κοκοσαλάκη και του Ελληνοαυστριακού Marios Schwab μεταξύ άλλων να διεκδικούν το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου και του διεθνούς κοινού, αμφότεροι διαπρέποντας στις πασαρέλες με τα προσωπικά τους brand αλλά και με συνεργασίες με μεγάλους οίκους και fashion group. Η ελληνική δημιουργικότητα έφτασε στην κορυφή, παρασύροντας με τη δυναμική της κι άλλους ταλαντούχους ανθρώπους να εκδηλώσουν τα δικά τους ταλέντα με τόλμη και πρωτοποριακό πνεύμα. Όπως η Μαίρη Κατράντζου, η οποία τάραξε τα ύδατα με τα ευφυή σχέδιά της, αριστουργήματα τέχνης που βρέθηκαν αμέσως στις σελίδες της Vogue και άλλων μεγάλων περιοδικών μόδας, κάνοντας αίσθηση και κομίζοντας κάτι διαφορετικό στον χώρο, όταν όλα έμοιαζαν να επαναλαμβάνονται. Εξαιρετικό ταλέντο στον σχεδιασμό υφασμάτων είναι και η Άννυ Παπαδημητρίου, με σπουδές στο Camberwell College of Art όπου και άρχισε να πειραματίζεται με την τέχνη του υφάσματος, για να εργαστεί στη συνέχεια στο πλευρό του Roberto Cavalli, ασκούμενη παράλληλα, εκτός από τη μόδα, και στο design εσωτερικών χώρων. Η Μαρία-Φλώρα Παπαπαναγιώτου συνεργάστηκε με τον Christopher Kane και αξιοποίησε την εμπειρία της στη σειρά ρούχων με υπέροχα prints που δημιούργησε μαζί με την Ολίβια Ευσταθίου και αποκαλούν Somf. Η Μαρία-Φλώρα σχεδιάζει επίσης πολύ όμορφα κοσμήματα. Enoe me ονομάζει τη δική της συλλογή η Λία Καστανίδη, που έχει στο βιογραφικό της συνεργασία με τη σχεδιάστρια Liza Bruce η οποία την έφερε σε επαφή με διάσημες γυναίκες όπως η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η Μαντόνα και η Ρίτα Γουίλσον. Το brand της, που ιδρύθηκε το 2007, περιλαμβάνει γυναικεία ενδύματα από πολυτελή και ανάλαφρα υφάσματα, καθώς και πρωτοποριακά αξεσουάρ, και έχει ήδη παρουσία και επιτυχία στην απαιτητική αμερικάνικη αγορά. Η σύγχρονη εκδοχή των αρχαιοελληνικών σανδαλιών της Χριστίνας Μαρτίνη έχει κατακτήσει τον κόσμο! Τα Αncient Greek Sandals φορέθηκαν από σταρ του μεγέθους της Μαντόνα, κέρδισαν τη δική τους θέση στην Παρισινή Colette και κοσμούν πια τις βιτρίνες καταστημάτων σε 27 χώρες! Πριν εκτοξευθεί με τη δική της δουλειά, η σχεδιάστρια είχε θητεύσει στους οίκους Louis Vuitton και Balenciaga. Για τη θεατρικότητά του έχει ξεχωρίσει ο σχεδιαστής Filep Motwary, η δουλειά του οποίου κίνησε το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων της διεθνούς μόδας και τον οδήγησε σε συνεργασίες με οίκους όπως John Galliano, Dior Couture και Chloe. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 2005, ξεκίνησε συνεργασία με την επίσης ταλαντούχα σχεδιάστρια κοσμημάτων Μαρία Μάστορη, υπό την επωνυμία Mastori*Motwary Studio.

2

1. Η ταλαντούχα ΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ 2. ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΥ, Catwalk S/S13 3. Σανδάλι της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗ

3 36


4

Στο design δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς το CTRLZAK Art & Design Studio του Θάνου Ζακόπουλου και της Katia Meneghini, που με έδρα το Μιλάνο διαπρέπουν στον σχεδιασμό αντικειμένων υψηλής τέχνης με σύγχρονο πνεύμα, τεχνολογική πρωτοπορία και λειτουργική τελειότητα. Οι δυο τους δραστηριοποιούνται επίσης σε εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης. Ο Απόστολος Πορσανίδης κάνει τέχνη την καθημερινότητα με εμπνευσμένα αντικείμενα που δημιουργεί στη βάση του, το Παρίσι. Προίκα του, οι σπουδές στο Central St.Martin και το Domus Academy και η συνεργασία με τη Rena Dumas μεταξύ άλλων. Το παιδικό παιχνίδι σαν τέχνη απασχόλησε ιδιαίτερα τον Σέργιο Φωτιάδη, που μετά τις σπουδές του στο βιομηχανικό design στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σημαντικές συνεργασίες στην Ευρώπη και την Αμερική, ίδρυσε στην Αθήνα το δημιουργικό γραφείο We Design, παρουσιάζοντας μεταξύ πολλών άλλων project και παιδικά παιχνίδια «κάπως αλλιώς». Μετά από επιτυχημένη πορεία ως art director μεγάλων περιοδικών, ο Τζαννής Σιφναίος αποφάσισε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη μεγάλη του αγάπη, τη διακόσμηση, και δημιούργησε μαζί με τον Μίλτο Χαλυβόπουλο το Letter T., ένα στούντιο με σχεδιασμένα από τον ίδιο αντικείμενα για το σπίτι, πρωτότυπα, φωτεινά, «δημοκρατικά» και, κυρίως, με ανάγλυφη, αυθεντική – και όχι τουριστική – ελληνικότητα. Διαφορετικά εκφρασμένη, η ελληνικότητα των αντικειμένων της ομάδας Greece is for Lovers αποδίδεται με χιούμορ που ξαφνιάζει ευχάριστα. Εκεί, όμως, που μπορεί κανείς να απολαύσει σε όλο του το μεγαλείο το ελληνικό design είναι το δημοφιλέστατο – και στο εξωτερικό – site www.yatzer.com, εμπνευσμένο, λεπτομερέστατο, με επιλογές Ελλήνων designer που μπορείτε να αποκτήσετε για τη συλλογή σας με ένα κλικ.

4. Δαχτυλίδι της ΕΛΕΝΑΣ ΒΟΤΣΗ 5. ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΟΣΑΛΑΚΗ, S/S13 6. ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, aka yatzer.com

38

5

© ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο λόγος για το κόσμημα, και πώς να μη σταθεί κανείς στον τομέα, με τα ονόματα Λαλαούνης, Ζολώτας, Φανουράκης κ.α. να συνεχίζουν να διαπρέπουν, εξελίσσοντας το όραμά τους για την εξαιρετική αυτή μορφή τέχνης που εδώ και 4.000 χρόνια επιδεικνύει μοναδική δημιουργικότητα σ’ αυτό τον τόπο, και εμπνέοντας παράλληλα νέους δημιουργούς να ακολουθήσουν ανάλογη πορεία – ξεχωρίζουν η Μαρία Μάστορη, που αναφέραμε, η Λητώ Καρακωστάνογλου, η Έλενα Σύρακα, ο Νίκος Κούλης και η Έλενα Βότση, η οποία συνεργάζεται και με οίκους όπως ο Ralph Lauren και ο Gucci, ενώ διαπρέπει και στον σχεδιασμό χρηστικών αντικειμένων, με τα σερβίτσια της να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

6


40


προορισμος

χαλκιδικη

Η γοητεία του χρόνου

Η περιήγηση στη Χαλκιδική είναι πλήρης όταν, εκτός από τις ομορφιές της φύσης και τις καταγάλανες παραλίες της, βουτάς και στο γοητευτικό παρελθόν της. απο την αννα παπαδακη

Ο

έ ν το ν α το υ ρ ι σ τ ι κό ς χαρακ τήρας της από τη μια και η ιερή φύση της από την άλλη μας κάνουν να παραγνωρίζουμε συχνά το σημαντικό ρόλο της Χαλκιδικής στην πορεία του χρόνου, με εξαίρεση τη συχνή αναφορά στον Αριστοτέλη, του οποίου είναι πατρίδα. Η ιστορία της Χαλκιδικής, εν τούτοις, είναι πολύ πλούσια, καθώς ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής από την προϊστορική εποχή, με σπουδαιότερο το απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο του Σπηλαίου των Πετραλώνων που χρονολογείται από τον ερευνητή Άρη Πουλιανό περί τα 700.000 χρόνια πριν, ενώ κατ’ άλλους επιστήμονες 250.000 χρόνια πριν. Όπως κι αν έχει, πρόκειται για ένα σπουδαίο τεκμήριο που μαζί με τα απολιθωμένα οστά ζώων που δεν ενδημούν πλέον στην περιοχή και λίθινων εργαλείων δίνουν σημαντικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στην ευρωπαϊκή ήπειρο στους προϊστορικούς χρόνους, την

εδραίωση οικισμών στη νεολιθική εποχή και την ανάπτυξή τους στην εποχή του Χαλκού, με τους Πελασγούς να κατοικούν κυρίως στη χερσόνησο του Άθω (παλαιότερη ονομασία Ακτή) και σταδιακά σε μεγαλύτερο εύρος. Σ’ ένα θρακικό φύλο, τους Σιθώνιους, που κατέκλυσαν τα κεντρικά της χερσονήσου, οφείλεται η ονομασία του μεσαίου «ποδιού» της (Σιθωνία), ενώ ακολούθησαν οι Τρώες και κατόπιν οι Αχαιοί Πελλήνεις που έδωσαν στη σημερινή Κασσάνδρα το όνομα Παλλήνη (πριν ονομαζόταν Φλέγρα). Στις αρχές του 8ου π.Χ. αι. Χαλκιδείς και Ερετριείς άποικοι απώθησαν τα θρακικά φύλα και κατέλαβαν κυρίως τις ακτές της (κατοχυρώνοντας το όνομα ολόκληρης της χερσονήσου), με τα βόρεια του σημερινού νομού να καταλαμβάνονται τον 7ο αι. από τους διωγμένους από την κοιτίδα τους δυτικά του Αξιού Βοττιαίους, απωθημένους από τους Μακεδόνες. Οι Κορίνθιοι είχαν κι αυτοί τη δική τους συμβολή στον αποικισμό της

Χαλκιδικής ιδρύοντας την Ποτίδαια, όπως και οι Άνδριοι που ίδρυσαν τα Στάγειρα, πατρίδα του Αριστοτέλη, και την Άκανθο. Στην περίοδο αυτή δημιουργ ήθ ηκα ν και ήκ μασ α ν σημαντικές πόλεις – πολλές από τις οποίες διατηρούν τα ονόματά τους – καθώς τα πλούσια σε μεταλλεύματα εδάφη (χρυσός , ασήμι, μολύβι) ευνοούσαν την ανάπτυξη πλούτου και εμπορίου. Οι 32 σπουδαιότερες από αυτές ίδρυσαν στο τέλος του 5ου αι., υπό την ηγεσία της Ολύνθου, το «Κοινόν των Χαλκιδέων», που καταλύθηκε το 379 π.Χ από τους Σπαρτιάτες. Είχε προηγηθεί η κυριαρχία των Περσών κατά τη διάρκεια των Μηδικών Πολέμων (492-479 π.Χ), όταν ο Ξέρξης υποχρέωσε τους Χαλκιδείς να συνεργαστούν μαζί του, συνεισφέροντας πλοία και άνδρες και συνεργαζόμενοι στην κατασκευή του ισθμού στη χερσόνησο του Άθω. Συνεργασία που λύθηκε με την ήττα των Περσών στη Σαλαμίνα, με κόστος, ωστόσο, αφού οπισθοχωρώντας ο

Αρτάβαζος κατέστρεψε την Όλυνθο, την σπουδαία πόλη που είχαν ιδρύσει Αθηναίοι και Χαλκιδαίοι. Ακολούθως οι Χαλκιδείς προσχώρησαν σ την Αθηναϊκή Συμμαχία παίζοντας ρόλο σ τον Πε λοπον νησιακό Πόλεμο, αλλά το 432 π.Χ. επαναστάτησαν, συνασπίστηκαν υπό την ηγεσία της Ολύνθου και συγκρότησαν το «Κοινόν των Χαλκιδέων» που κατάφερε να αποκτήσει ισχύ αντικρούοντας τους Μακεδόνες (390-380 π.Χ.). Αργότερα συμμάχησαν με τους Σπαρτιάτες, κατόπιν συμμετείχαν στη Δεύτερη Αθηναϊκή Συμμαχία, μέχρι που συμμάχησαν με τον Φίλιππο ο οποίος στην πορεία κυριάρχησε στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντάς την στο μεγάλο Μακεδονικό βασίλειο (348 π.Χ.). Το 168 π.Χ η Χαλκιδική περιήλθε στην κυριαρχία των Ρωμαίων, βιώνοντας ε πί μακ ρ όν τ ην παρ ακμή , και καταστροφικές επιδρομές από τους Γότθους (269), τους Ούνους (στον 6ο αι.) και τους Καταλανούς (1307).

41


Στη σφαίρα των μύθων Στην αρχαία ελληνική μυθολογία η Χαλκιδική κατέχει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς στη Φλέγρα έλαβε χώρα η Γιγαντομαχία ανάμεσα στους γιους του Ουρανού και της Γης και τους Ολύμπιους θεούς, με τη νίκη των τελευταίων. Σύμφωνα με το μύθο, οι Γίγαντες σκοτώθηκαν από τον Ηρακλή, κι αυτοί, καταπλακωμένοι από τα βράχια προκαλούν τις ηφαιστειακές εκρήξεις. Όσο για τον Άθω, αυτός σχηματίστηκε από το βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο ομώνυμος γίγαντας. Η Σιθωνία, πάλι, οφείλει το όνομά της στον Σίθωνα, βασιλιά της θρακικής χερσονήσου ή του λαού των Οδομάτνων, γιο του Άρη ή του Ποσειδώνα.

Η

μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους άρχισε να αναπτύσσεται τον 9ο αι. (το 855 ο Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών με χρυσόβουλο ορίζει «Του λοιπού αθορύβους και αταράχους διάγειν τους μοναχούς έως της συνελείας του αιώνος», το 963 χτίστηκε η Μονή Μεγίστης Λαύρας και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 19), και συγκέντρωσε στην πορεία το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης γης της Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα της παραχώρησης από τους αυτοκράτορες μεγάλων δασικών και γεωργικών εκτάσεων στις μονές (μετόχια). Θεωρείται ότι η Χαλκιδική ασπάστηκε

42

τον Χριστιανισμό το 50 μ.Χ., όταν βρέθηκε εκεί ο Απόστολος Παύλος, κατευθυνόμενος από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη. Στα μέσα του 14ου αι. ένα μεγάλο τμήμα της Χαλκδικής προσαρτήθηκε στο Σερβικό κράτος, ενώ πριν την υποδούλωση στους Τούρκους, το 1430, η Κασσάνδρα και άλλες παραλιακές περιοχές βρέθηκαν υπό τους Βενετούς (1425). Επί τουρκοκρατίας ήκμασε ολόκληρη η περιοχή χάρη στη σιτοπαραγωγή, τη μεταξοσκωληκοτροφία, την κ τηνοτροφία και την εκμετάλλευση των αργυρορυχείων, που

μάλιστα ανατέθηκε από την Πύλη στο «Κοινό των Μαδεμίων» (τα Μαντεμοχώρια). Το 1821, με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, συμμετείχε στον αγώνα υπό την ηγεσία του Εμμανουήλ Παππά, με καταστροφικά αποτελέσματα, επανήλθε το 1854 με τον Τσιάμη Καρατάσο, αλλά και το 1878, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό, κάτι που συνέβη τελικά το 1912, αφού εν τω μεταξύ οι κάτοικοί της είχαν λάβει μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα.


προορισμος

Διακοπές

με άποψη

Νιώστε τον παλμό της Χαλκιδικής περιηγούμενοι τα αξιοθέατα και τις παραλίες, τα εστιατόρια και τα μπαρ της. Από τον Φώτη Βαλλάτο

Τ

όπος ευλογημέ νος από τ η φύση, με εναλλαγές τοπίου, φιλόξενους ανθρώπους, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καταπληκτικές παρα λίες και υψηλού επιπέδου γαστρονομία, η Χαλκιδική είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Ένα οδοιπορικό στα γνωστά και άγνωστα μυστικά της θα σας αποκαλύψει όλο της το μεγαλείο.

44

κασσανδρα Το εντυπωσιακό Σπήλαιο Πετραλώνων, στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα, σε υψόμετρο περίπου 300μ, που ανακαλύφθηκε το 1959, αποκάλυψε έναν ολόκληρο παλαιό κόσμο: Στο εσωτερικό του βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων (λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες κ.α.) καθώς κι ένα πολύ καλά διατηρημένο ανθρώπινο κρανίο, το αρχαιότερο λείψανο ανθρώπου που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Το σπήλαιο κοσμείται από εξαιρετικής ομορφιάς σταλαγμίτες και σταλακτίτες και διαθέτει μια χαραγμένη διαδρομή 400 μέτρων για τους επισκέπτες. Η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά από τις 9 π.μ. έως μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου. Επόμενη στάση η Νέα Ποτίδαια, με το εμβληματικό κανάλι που δημιουργεί ένα απόκοσμο και συνάμα εξωτικό τοπίο. Εκεί βρίσκεται και η ψαροταβέρνα «Μαρίνα», ένα πολυβραβευμένο εστιατόριο (3 Χρυσοί Σκούφοι ελληνικής κουζίνας και 2 βραβεία Gourmet), που εξωτερικά μοιάζει με ντόκο καραβιού. Το ψάρι είναι πάντα ολόφρεσκο και διαλεγμένο από τις καλύτερες ψαριές των γύρω καϊκιών, ενώ τα hit του μενού είναι τα αχνιστά μύδια, το καταπληκτικό μαστιχωτό χταπόδι στιφάδο και η αστακομακαρονάδα. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το beach μπαρ Bayamo με ωραίες μουσικές και τέλεια κοκτέιλ.

Στη Νέα Γωνιά, μπροστά από ένα πανέμορφο αμπελώνα βρίσκεται το παρασκευαστήριο και το πωλητήριο της επιχείρησης «Τα Ντολμαδάκια της Μαριάννας», φημισμένα σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική ποιότητά τους (επίσης πωλούνται μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακές πίτες). Συνέχεια για τη Σάνη, αποικία των Ερετριέων, με σημαντική ιστορική διαδρομή. Θα θαυμάσετε τον εντυπωσιακό, ύψους 8 μέτρων, Πύργο της Σάνης, χρονολογούμενο στο 1543 για να προστατεύει το μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, στο σημείο που πιθανότατα βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας Σάνης. Στη σκιά του διεξάγεται το Sani Festival κάθε καλοκαίρι, με μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η περιοχή έχει πανέμορφες παραλίες, ενώ αποτελεί και σημαντικό υγροβιότοπο.


Μέσα στις εγκαταστάσεις του Sani Resort βρίσκονται δυο εξαιρετικά εστιατόρια, ανοιχτά και για επισκέπτες. Στην «Ντομάτα» (τηλ. 23740 99500 ), ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος κάνει θαύματα και συγκεντρώνει βραβεία και διεθνείς διακρίσεις, με κορυφαία την είσοδο του εστιατορίου στα 25 καλύτερα της Ευρώπης σύμφωνα με την ταξιδιωτική βίβλο Conde Nast Traveller. Στον ίδιο χώρο, η ψαροταβέρνα «Αλέξης» (τηλ. 23740 31176), έχει βραβευτεί ως η καλύτερη ψαροταβέρνα στη Χαλκιδική και μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Σ’ ένα απλό και καλαίσθητο περιβάλλον, ανάμεσα σε ψηλά δέντρα και γλάστρες με λουλούδια και φυτά της μεσογειακής χλωρίδας, σερβίρονται, εκτός από το πάντα φρέσκο ψάρι, σαλάτες με οπωροκηπευτικά πρώτης ποιότητας, όστρακα, τηγανιτά μύδια και πιάτα που αποδεικνύουν ότι οι πρώτες ύλες είναι που μετράνε και η μαεστρία στο ψήσιμο.

Στη Σίβηρη, ένα από τα πιο γνωστά ψαροχώρια της Χαλκιδικής, ιδανικό για στάση για καφέ και παγωτό (ή για φαγητό στην ταβέρνα του «Διαμαντή» που λειτουργεί από το 1938), τη ματιά κλέβουν οι μικρές απόκρημνες παραλίες, προσβάσιμες κυρίως με τα πόδια – μαγευτική η Κύψα με τα τιρκουάζ νερά και τους λόφους με τα πεύκα. Εκεί υπάρχει και το beach bar «Χελώνα», που διαφοροποιείται από τη mainstream αισθητική των περισσότερων μπαρ της Χαλκιδικής. Πιο νότια βρίσκεται το Ποσείδι, τόπος κατασκηνώσεων των φοιτητών της Θεσσαλονίκης και σημείο όπου υπήρχε ο ναός του Ποσειδώνα, το αρχαιότερο ιερό του θεού της θάλασσας. Στην περιοχή υπάρχει κι ένας όμορφος φάρος που χτίστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρία Φάρων. Στην ανατολική πλευρά του ποδιού, με αφετηρία τη Νέα Ποτίδαια, το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι η Νέα Φώκαια. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσετε τον πύργο του αγιορείτικου μετοχιού του Αγίου Παύλου και να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς μεζέδες δημιουργικής κουζίνας (παστουρμάς θαλάσσης με μαρμελάδα ντομάτας, σκουμπρί καπνιστό με πουρέ από ρεβίθι) στο μεζεδοπωλείο «Μασσαλία» (τηλ. 23740 81008), με πολύ καλές τιμές και ατμόσφαιρα που θυμίζει παλιά Ελλάδα.

Επόμενη στάση η Άθυτος, χωριό με ιστορικές ρίζες (υπάρχουν αναφορές σε κείμενα του Θουκυδίδη και του Ηροδότου). Διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχει λιθόστρωτα σοκάκια, υπέροχα πετρόκτιστα σπίτια και μια αξιόλογη γκάμα εμπορικών καταστημάτων και εστίασης. Θαυμάσια η βόλτα στα σοκάκια της μετά το μπάνιο στις γύρω παραλίες, καθώς και για να δοκιμάσετε την κουζίνα του sui generis σεφ Νίκου Κατσάνη στο εστιατόριο με το παράξενο όνομα «Η Σουσουράδα και ο Σγουρός Σκαντζόχοιρος» (τηλ. 23740 91594). Στη διαδρομή θα συναντήσετε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής: Το ιερό του Διονύσου, ο οποίος λατρευόταν μαζί με τις Νύμφες σ’ ένα σπήλαιο κάτω από το βράχο (8ος π.Χ αι.). Αργότερα (5ος π.Χ. αι.) στο ίδιο σημείο χτίστηκε το ιερό λατρείας του Αιγύπτιου θεού Άμμωνα Δία και τον 4ο αιώνα π.Χ. ένας ναός δωρικού ρυθμού. Δυστυχώς, λίγα πράγματα σώζονται, αλλά ο τόπος αποπνέει απίστευτη ενέργεια και αξίζει να τον επισκεφθείτε. Η γειτονική Καλλιθέα είναι σήμερα το κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης στο πρώτο πόδι, ενώ αν συνεχίσετε πιο νότια θα βρεθείτε στο Πευκοχώρι, κι αν στρίψετε αριστερά στην παραλία του Γλαροκάραβου θα θαυμάσετε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα. Κλείστε τη διαδρομή με επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο, ένα «ξεχασμένο» ψαροχώρι με λίγα σπίτια.

46


ΣΙΘΩΝΙΑ Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η Σιθωνία, φημίζεται για την παραδεισένια φύση και για μερικές από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα. Κι αν πριν από μερικά χρόνια ήταν το «κρυμμένο μυστικό», με τους ξένους να το έχουν ανακαλύψει και εκθειάσει σε ταξιδιωτικούς και περιπατητικούς οδηγούς, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε δυνατό εμπορικό προορισμό. Ξεκινώντας την περιήγηση από τη δυτική πλευρά αξίζει μια στάση στον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης (ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός μελιού στην Ελλάδα), για αγορά του περίφημου και εξαιρετικής ποιότητας μελιού της Χαλκιδικής. Στην περιοχή (μέσα στο ξενοδοχείο Danai Beach Resort) βρίσκεται το εστιατόριο «Squirell» (τηλ. 23750 20400), με τον σεφ Ερβέ Προνζάτο να μεγαλουργεί δίνοντας ένα υψηλού επιπέδου gourmet twist σε πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Συνέχεια για την παραλία του Αγίου Ιωάννη με την λευκή άμμο, η οποία διαθέτει και μια καταπληκτική καντίνα («Aqua Heaven») καθώς και το ομώνυμο beach bar πάνω στην παραλία, ενώ πιο κάτω βρίσκονται οι Σπαθιές, μια σχετικά ήσυχη μικρή παραλία με σήμα κατατεθέν το πλατύ πεύκο που βρίσκεται στο μέσον της.

Ο δρόμος συνεχίζει για την Ελιά, όπου αξίζει η επίσκεψη μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο της (Iκαριώτισας) κυρίας Γιώτας στην «Μπουκαδούρα» (τηλ. 69445 47239), σπουδαίας μαγείρισσας και οικοδέσποινας, η οποία θα σας σερβίρει αριστουργηματικά πιάτα όπως τσιγαριαστά αγριόχορτα με αβγά, καπνιστό μαγιάτικο, σουπιές με μάραθα και, φυσικά, εξαιρετικό ψάρι. Αφήστε λίγο τα παράλια και ανεβείτε στο ημιορεινό παραδοσιακό χωριό Παρθενώνας με τα ωραία πετρόκτιστα σπίτια (πολλά εκ των οποίων είναι μεν καινούργια αλλά διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική), και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το λιμανάκι του Νέου Μαρμαρά όπου υπάρχει μια ακόμα καταπληκτική ψαροταβέρνα της Χαλκιδικής, τα «Κύματα» (τηλ. 23750 71371), με σπεσιαλιτέ τα δικά τους σπιτικά παστά θαλασσινά και τα αχνιστά ψάρια, κάτι σαν ψαρόσουπα με βραστά λαχανικά. Ακολουθεί η μεγάλη έκταση του ξενοδοχείου Porto Carras με τους εντυπωσιακούς αμπελώνες. Σ’ αυτήν τη φάση το μυστικό είναι να αφήσετε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο και να βάλετε ρότα προς την Τριστινίκα, όπου θα συναντήσετε κατά σειρά την παραλία Κουτσουπιά (με φόντο τα Σπαλαθρονήσια), το ακρωτήρι Διαπόρτι (όπου όταν το νερό είναι ψηλά μπορείτε να περπατήσετε με τα πόδια ως το απέναντι νησί Πούντα), τις ρηχές παραλίες Μονοδέντρι και Αλατόμπαρα και στο τέλος την Τριστινίκα, μια τεράστια και φαρδιά αμμουδιά όπου υπάρχει και το beach bar «Ethnic». Στο τέλος της δυτικής διαδρομής επιβάλλεται η στάση στο Πόρτο Κουφό, που χωροθετημένο μέσα στα φιορδ μοιάζει να ξεπήδησε από τοπίο της Σκανδιναβίας.

Στην ανατολική πλευρά (που είναι μάλλον και το πιο όμορφο κομμάτι των δυο ποδιών), ξεκινήστε από τη Βουρβουρού με τις δαντελωτές αριστουργηματικές ακτές με θέα τα εννιά νησιά και βραχονησίδες στον ορίζοντα. Αρχίζοντας από το ακρωτήριο Ρίτσος ως τον οικισμό των καθηγητών, οι παραλίες που θα συναντήσετε είναι το Λαγονήσι, τα Δημητράκια, το Πλατάνι, ο Πνευματικός, η Φτερωτή, το Καρύδι στην Ξιφάρα, ενώ στα νησιά πανέμορφη είναι η ακτή στον Αγ.Ισίδωρο και η Μυρσίνη στη Διάπορο (καΐκια κάνουν τις διαδρομές). Για beach bar, το «Talgo» στην ομώνυμη παραλία είναι μεγάλο και με δυνατή μουσική, ενώ για φαγητό η ψαροταβέρνα «Γοργόνα ή Πούλμαν» (τηλ. 23750 91461) έχει πολύ καλό ψάρι. Πιο νότια συναντάμε την παραλία Ζωγράφου με άσπρη άμμο (υπάρχει επίσης beach bar και camping), ενώ δίπλα ακριβώς βρίσκεται η Bahia Beach με το ομώνυμο beach bar και ύστερα η Ακτή των ονείρων. Ακριβώς μετά βρίσκεται ο διάσημος Αρμενιστής με το camping που μοιάζει με ολόκληρη πολιτεία και είναι ένας νεανικός παράδεισος (η παραλία είναι επίσης καταπληκτική), ενώ οι παγκοσμίως διάσημες Καβουρότρυπες συνθέτουν ένα σκηνικό που μοιάζει να βγήκε από φουτουριστική ταινία, με μικρούς αμμουδερούς κόλπους, βράχια με διάφορους σχηματισμούς (μάλιστα κάποιος έχει σμιλέψει μια γοργόνα σ’ έναν από αυτούς) και καταπληκτικά νερά. Αν έχετε πεινάσει κατευθυνθείτε προς το Καλαμίτσι, όπου η ταβέρνα του «Γιωργάκη» (τηλ. 23750 41013) σερβίρει νόστιμα κρέατα και ψαρικά.

αθως Στη χερσόνησο του Άθω, την πιο «άγρια» εκ των τριών, βρίσκεται το κέντρο του ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού, το Άγιο Όρος, με 20 Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα παγκόσμιου θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Το μοναδικό κομμάτι του τρίτου ποδιού που είναι επισκέψιμο χωρίς τις σχετικές άδειες εισόδου (μόνο για άντρες, ως γνωστόν) είναι το βόρειο, το οποίο περιλαμβάνει την Ιερισσό με την ωραία αμμώδη παραλία και τα εντυπωσιακά καρνάγια 48

που αξίζει να επισκεφθείτε, την Ουρανούπολη, πύλη εισόδου στους ιερούς τόπους, και το νησάκι Αμμουλιανή που προσεγγίζεται με καραβάκι από το λιμανάκι της Τρυπητής και τα τελευταία χρόνια μαζεύει πολύ κόσμο. Για φαγητό δοκιμάστε τον «Τζανή» (τηλ. 23770 51322) με ωραία μαγειρευτά και πολύ καλό φρέσκο ψάρι.


Φωτογραφίες: Studio VD.gr/ ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Φωτογράφος της Κλαούντια Παπαγιάννη: ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ Sittings Editor: ΝΑΣΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

κοσμοσ

Ας γνωριστούμε Στη Χαλκιδική του Αριστοτέλη, των κρυστάλλινων θαλασσών, των καταπράσινων δασών, των ορεινών χωριών και των κοσμοπολίτικων ακτών, δρουν σεμνά και με επιμονή άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, και μέρα με τη μέρα τον αλλάζουν μέσα από τη δράση τους. Είναι πολλοί. Σταθήκαμε σε μερικούς και σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. απο την κατερινα μαγουνακη

Μαριάννα & Σάκης Καζάκης Ιδιοκτήτες του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη «Η δουλειά για μας είναι πρώτα απ’ όλα όρεξη για δημιουργία. Είναι το τηλεφώνημα των πελατών μας που μας λένε πόσο τα Προϊόντα Μαριάννα θυμίζουν τη γιαγιά και τη μαμά τους. Είναι η φροντίδα για τ' αμπέλια μας, σαν να είναι παιδιά μας. Είναι το χαμόγελο στα χείλη των επισκεπτών μας. Όταν είδαμε τα πρώτα βαζάκια μας με ετικέτα στα Ιαπωνικά, όλοι νιώσαμε έναν κόμπο στο λαιμό από τη συγκίνηση. Από τη μικροσκοπική Νέα Γωνιά μέχρι την Ιαπωνία, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος... Η Χαλκιδική είναι για μας επίγειος παράδεισος κι έτσι θέλουμε να τη δούμε! Θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες μας το πραγματικό νόημα της ελληνικής φιλοξενίας, να τους μυήσουμε στα μυστικά της ντόπιας κουζίνας, να τους γνωρίσουμε τις κρυφές γωνιές του τόπου μας. Να λυπούνται που φεύγουν, να χαίρονται όταν ξανάρχονται. Να τους κάνουμε να θέλουν να ζήσουν εδώ για πάντα!»

Ο αμπελουργικός οίκος Καζάκη ιδρύθηκε το 1994 και παραμένει οικογενειακή επιχείρηση. Στόχος τους είναι να προσφέρουν ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και βιολογικά τρόφιμα. Επιθυμία τους να παραμείνουν καινοτόμοι, κατακτώντας τις αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η «Απολυμένη Πέτρα» ξεκίνησε σαν ξενώνας με πέντε σπιτάκια κι ένα μικρό εστιατόριο, το 1999. Στην πορεία απέκτησε ακόμη 13 δωμάτια, επέκτεινε το εστιατόριο, απέκτησε μπαρ και δημιούργησε χώρους άθλησης, με διαρκή στόχο τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών της.

Αστέριος Καρανταγλής Ιδιοκτήτης ξενώνα «Η Απολυμένη Πέτρα» στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής «Η δουλειά αποτελεί συνεχή αναζήτηση, είναι ένας καθημερινός αγώνας για να γινόμαστε καλύτεροι και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό σ' αυτούς που μας τιμούν επιλέγοντάς μας. Ο Χολομώντας είναι ένα κομμάτι της Χαλκιδικής που έχει πολλά να προσφέρει στο συνολικό τουριστικό προϊόν του νομού. Είναι ένα βουνό πολύ φιλικό στον επισκέπτη που αγαπάει το δάσος και θέλει να το γνωρίσει κάνοντας πεζοπορία, ποδήλατο βουνού ή ακόμη και ιππασία. Η πίστη μου στον τουρισμό ξεκινά από το ότι ζούμε σε μια χώρα με μοναδικό ανάγλυφο, με ιστορία αιώνων και με πολιτισμό που έχει στιγματίσει την ανθρωπότητα. Η σημερινή κρίση μας κάνει όλους σοφότερους – με αρκετά βίαιο τρόπο είναι η αλήθεια – ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Η μόνη βιομηχανία στη χώρα μας που λειτουργεί και παράγει, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να μεταναστεύσει, είναι η τουριστική. Ο τουρισμός μπορεί να φέρει τη πολυπόθητη ανάπτυξη, ξεκινώντας από σήμερα».

51


Κλαούντια Παπαγιάννη Ιδιοκτήτρια Οινοποιείου «Η δουλειά είναι για μένα αγάπη, χόμπι, διασκέδαση! Βέβαια, υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές που σε κάνουν να στεναχωριέσαι και να φοβάσαι – όπως οι καιροί που διανύουμε –, αλλά και πάλι μέσα από τις δοκιμασίες καταλαβαίνεις πόσο αντέχεις και πόσο ο αγώνας αυτός έχει ομορφιά και σε γεμίζει ικανοποίηση! Προσωπικά, εξελίχθηκα μέσα από μια τραυματική εμπειρία που μου αποκάλυψε τις εσωτερικές μου δυνάμεις. Με κόπο και πολύ δουλειά κατάφερα να στήσω μια επιχείρηση που σήμερα μου προσφέρει ικανοποίηση. Την ίδια φιλοδοξία έχω και για τον τόπο μου, που θέλω να παραμείνει το ίδιο όμορφος και να αναδειχθεί. Η Αρναία είναι ένα πανέμορφο χωριό, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και καταπληκτική αύρα! Έχει όμορφους ανθρώπους, ζεστούς, φιλόξενους. Έχει πολλά να προσφέρει, αλλά δε διαθέτει πόρους και βοήθεια. Παράγει προϊόντα όπως το κρασί, το μέλι, το τυρί, όμως δεν είναι εξωστρεφής. Θα ήθελα να μπορούσε να αναδειχτεί περισσότερο στο εξωτερικό, γιατί παράγει προϊόντα που αξίζουν! Οποιαδήποτε πρόβλεψη στην Ελλάδα είναι σήμερα αδύνατη. Όλοι μας περιμένουμε πολλά από τον τουρισμό, καθώς θεωρείται η βαριά μας βιομηχανία».

52

Η Κλαούντια Παπαγιάννη ξεκίνησε το 2004 να φυτεύει τους αμπελώνες της στην Αρναία και τη Μαραθούσα Χαλκιδικής, σε υψόμετρο 650μ και 250μ. Η άριστα μεθοδευμένη επιλογή γηγενών και διεθνών ποικιλιών και η παράλληλη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας κατά την οινοποίηση, διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα των κρασιών της. Το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή του οινοποιείου, έκτασης 3.300τμ, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2008. Σήμερα είναι επισκέψιμο, περιλαμβάνει ένα κελάρι 800τμ, αίθουσα πολυθεάματος και γευσιγνωσίας και μια boutique όπου προβάλλονται, εκτός από τα κρασιά του κτήματος, και άλλα τοπικά προϊόντα. Οι εξαγωγές προς Αμερική, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Κύπρο και άλλες χώρες καλύπτουν περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 8:00 έως τις 16:00 και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν ραντεβού.


Σταύρος Καλπάκης Πρόεδρος Συλλόγου «Δράση Για Την Άγρια Ζωή» «Η επαφή με πλήθος άγριων ζώων, με στόχο τη διάσωση και επανένταξή τους στη φύση, δεν είναι απλά συναρπαστική – μετέχει κανείς σε μια σχέση αμοιβαιότητας, ανταλλάσσοντας ενέργεια, γνώσεις, συναισθήματα… Η δράση αυτή έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μου, είναι μια εμπειρία ζωής. Η Χαλκιδική, και η Ελλάδα γενικότερα, είναι μια υπέροχη γωνιά του μοναδικού μας πλανήτη. Θέλω ο τόπος μου να διατηρήσει τις ομορφιές του, η φύση τις απάτητες γωνιές της και ο λαός μας το κέφι και τη φιλοξενία του. Θα αποτελεί πάντα έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας και πρέπει να τη φροντίζουμε, αν θέλουμε να συνεχίσει να φροντίζει κι εκείνη εμάς, ντόπιους και επισκέπτες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε κατάλληλη τουριστική υποδομή και παιδεία, δίχως υπερβολές».

Η Δράση για την Άγρια Ζωή περιθάλπει κάθε χρόνο 1.000-1.500 τραυματισμένα άγρια ζώα, στην πλειονότητά τους πουλιά, πολλά από τα οποία ανήκουν σε απειλούμενα είδη. Συνεργάζεται με πλήθος φορέων και υπηρεσιών, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργατών σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Τα δύο τελευταία χρόνια διοργανώνει το Eurobirdwatch event στο Sani Resort, κατά τη διάρκεια του οποίου προσκαλούνται σχολεία για να περιηγηθούν τα παιδιά στον υγρότοπο της περιοχής και να παρακολουθήσουν από κοντά τα πουλιά. Μέσα από το έργο της, η οργάνωση προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας. Στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά εργασίας, τις συνδρομές των μελών της και την υποστήριξη σε τροφές, φάρμακα ή υπηρεσίες από πολίτες, εταιρείες ή συνεταιρισμούς. www.drasi-agriazoi.gr

Γιώργος Στροίκος Κατασκευαστής έγχορδων χειροποίητων παραδοσιακών οργάνων «Η δουλειά είναι για μένα ολόκληρη η ζωή μου, ο λόγος που ξυπνάω με χαρούμενη διάθεση το πρωί – δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Περνάω όλη μου τη μέρα στο εργαστήρι κι αυτό με κάνει ευτυχισμένο. Ο τόπος μου, η Γαλάτιστα, είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Χαλκιδικής, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Έχει δηλαδή όλες τις δυνατότητες για μια πραγματική τουριστική ανάπτυξη, χάρη στην παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, τα στενά σοκάκια και τα πέτρινα σπίτια, την πλακόστρωτη πλατεία και τον Βυζαντινό πύργο. Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι πέρα από τους συλλόγους που υπήρχαν ήδη στο χωριό (Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Ελεύθερης Ιππασίας, Χορευτικός Σύλλογος) το τελευταίο διάστημα έχει κινητοποιηθεί και η νεολαία. Δεν υπάρχει πιο αισιόδοξο πράγμα απ’ αυτό. Βλέποντας το τόπο μου να εξελίσσεται, μόνο αισιόδοξα μπορώ να βλέπω τα πράγματα»

Ο Γιώργος Στροίκος ξεκίνησε να ασχολείται με τα μουσικά όργανα το 1976, μαθητεύοντας σε ένα εργαστήρι στη Θεσσαλονίκη. Μετά από 8 χρόνια σκληρής δουλειάς, με επιμονή και μεράκι, απόκτησε την εμπειρία ώστε να κατασκευάσει το πρώτο του έγχορδο χειροποίητο όργανο. Από τότε η πορεία του είναι ανοδική και η εμπειρία του ανεκτίμητη. Λίγα χρόνια αργότερα καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό του παραδοσιακό εργαστήρι μουσικών οργάνων με το όνομα «Τέχνη» στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, στον δικό του τόπο. Εκεί, στο ψηλότερο σημείο αυτού του ορεινού χωριού, ο μάστορας και καλλιτέχνης συνεχίζει να διατηρεί την παράδοση δίνοντας χειροποίητη αξία σε λαϊκά μουσικά όργανα, όπως μπουζούκια, μπαγλαμάδες, λαούτα, ούτια κ.α.

53


H Julie Tsiakmakis είναι ιδρύτρια του Κέντρου Διάσωσης Ζώων στη Χαλκιδική, θέτοντας υπό την προστασία του τα αδέσποτα σε όλη την Κασσάνδρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, σε συνεργασία με το Sani Resort, διοργανώνει το Sani Animal Rescue, μέσω του οποίου όλα τα αδέσποτα στην περιοχή της Σάνης εμβολιάζονται, στειρώνονται και τοποθετούν ται σε σπίτια. Πολλοί επισκέπτες της Σάνης έχουν λάβει μέρος σε αυτό το εγχείρημα, με την παροχή στέγης για σκύλους και γάτες. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε σ το τμήμα Guest Relations. Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με την Julie στο mariosts@otenet.gr ή να υποστηρίξετε το φιλανθρωπικό της έργο συνεισφέροντας με δωρεά σ το λογαριασμό Pay pal: halkidikianimalrescue@hotmail.co.uk

Julie Tsiakmakis Halkidiki Animal Rescue «Εργασία πάνω στην καλή μεταχείριση των ζώων έχει γίνει η ζωή μου. Δεν υπάρχει τίποτα λαμπερό σ’ αυτό, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Σ’ αυτούς τους καιρούς της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι ένας τρόπος για να γίνει κάτι θετικό.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την προστασία των αδέσποτων την Πρωτοχρονιά του 1999, όταν μπροστά στην πόρτα μου βρήκα 5 νεογέννητα κουτάβια των οποίων η μητέρα ήταν ένα αδέσποτο σκυλί με ασιτία. Σύντομα ανακάλυψα πόσο δύσκολο ήταν να βρω σπίτια να τα φιλοξενήσουν, και ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων στην περιοχή ήταν να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στείρωσης. Θα ήθελα να δω περισσότερα τοπικά συμβούλια και επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες γι’ αυτό το πρόβλημα, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΣΑΝΗ ΑΕ που έχει αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα στείρωσης, αλλά και κατοίκων της περιοχής που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα αδέσποτα».

Ο Στράτος Νικήτας διοργανώνει εκδρομές με τζιπ στη Χαλκιδική, σε διαδρομές μέσα στο πευκόδασος, στους ελαιώνες, στους καταρράκτες, σε μονοπάτια απάτητα της άλλης πλευράς της Χαλκιδικής, του κρυφού παράδεισου της Ελλάδας.

Στράτος Νικήτας Σαφάρι στη Χαλκιδική «Κατάφερα να παντρέψω το χόμπι μου με τα όνειρά μου και να το κάνω δουλειά. Μέσα από τις περιηγήσεις στη Χαλκιδική μπορώ να δείξω την ομορφιά του τόπου μας, τις μοναδικότητές του, το συνδυασμό βουνού και θάλασσας, και να επιβεβαιώσω στον εαυτό μου αυτό που ακούω από πολλούς επισκέπτες που κατά καιρούς συνοδεύω: ότι ζούμε στον καλύτερο τόπο του κόσμου. "Όλα σε ένα", όπως μου είπε χαρακτηριστικά κάποιος. Θα ήθελα η Χαλκιδική να αποτελέσει τουριστικό παράδεισο με μόνιμους επισκέπτες και όχι βιομηχανία "γρήγορου φαγητού". Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, έχει και βουνίσια ομορφιά που αξίζει να γνωρίσει κανείς». 54


Βασίλης Παυλής Γλύπτης

Ο Βασίλης Παυλής ασχολείται με τη γλυπτική από το 1981. Έχει στο ενεργητικό του 25 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές. Έργα του κοσμούν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

«Ο τόπος μου, η Άφυτος, με τα λιθόχτιστα σπίτια, την αυθεντική ζωή, τους αγνούς ανθρώπους της εποχής που μεγάλωσα, με το υπέροχο τοπίο της, την αρχαία ιστορία, τους σημαντικούς καλλιτέχνες της Γιώργο και Νίκο Παραλή, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δουλειά μου. Η πέτρα της είναι το υλικό μου, η γλυπτική είναι για μένα η ζωή, ο έρωτάς μου, η προσφορά μου στον τόπο και τον κόσμο. Μέρος της δουλειάς μου είναι και η παρουσία μου στα κοινά της Αφύτου επί 30 χρόνια. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι κατάφερα να σωθεί μέρος του παραδοσιακού οικισμού, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο κομμάτι στον τουρισμό της Χαλκιδικής! Ο τόπος μου είναι πλέον παράδειγμα ανάπτυξης και πολιτισμού, και χαίρομαι που συνέβαλα σ’ αυτό! Βαθιά μου επιθυμία είναι να βγουν στην επιφάνεια όλες οι κρυμμένες ακόμη αρετές της Αφύτου, που είναι ανεξάντλητες και πηγάζουν από την ιστορία της. Ο τουρισμός άλλαξε τη ζωή μας οικονομικά και η επαφή μας με ανθρώπους από άλλες χώρες με διαφορετική κουλτούρα είναι πολύ σημαντική! Δεν ήμασταν, όμως, αρκετά έτοιμοι γι’ αυτό! Θέλω να ξαναγίνουμε οι Έλληνες με την αγνότητα και τον υπέροχο τρόπο ζωής, κι αυτό να μεταδώσουμε στους ξένους επισκέπτες μας!»

55


Θαμυριάδες Φωνητικό σύνολο «Ο όρος "δουλειά" μας φέρνει σε αμηχανία. Θα μπορούσαμε να το δεχ τούμε μόνο αν το συσχετίσουμε με τον επαγγελματισμό με τον οποίο επιθυμούμε να περιβάλλουμε κάθε προσπάθειά μας. Για μας η ενασχόληση με το πολυφωνικό τραγούδι είναι μια δραστηριότητα που μας κρατάει σε επαφή με τη μουσική που τόσο αγαπάμε, μας δίνει ευκαιρίες να ταξιδέψουμε, να γνωρίσουμε καινούργιους τόπους και να κάνουμε νέους φίλους. Είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στον πυρήνα του φωνητικού μας συνόλου βρίσκεται η παρέα και η μεταξύ μας σχέση.

Παρά τις σειρήνες των μεγάλων πόλεων, επιλέξαμε μετά τις σπουδές μας να επιστρέψουμε και να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά στη Χαλκιδική. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Έχει μεγάλη φυσική ομορφιά και κυρίως δραστήριο και ενδιαφέρον έμψυχο υλικό. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η ανάπτυξη δομών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και τις μετακινήσεις, θα υποστηρίξουν και θα αναπτύξουν δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό, και θα δώσουν κίνητρα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μας. Ο τουρισμός είναι νευραλγικής σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη, και άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει όλους μας. Η Χαλκιδική, εκτός από το φυσικό κάλλος, τις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης, πιστεύουμε ότι έχει να προτείνει κι ένα ενδιαφέρον πολιτισμικό προϊόν. Έχει πλούσια καλλιτεχνική παράδοση αλλά και νέους δημιουργούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους επισκέπτες και ακόμη να διευρύνουν την τουριστική σεζόν». https://www.facebook.com/Thamyriades

Το φωνητικό σύνολο Θαμυριάδες απαρτίζουν οι Κωνσταντίνα Ζγιάλτου, Κατερίνα Κατερτζή, Μαρία Ουζούνη, Άννα Σάγγου, Ντίνα Σπυροπούλου, Νάνσυ Τσινά, Χαρούλα Τσινά, Χριστίνα Χατζηπαντελή. «Συνταξιδιώτισσες» από παιδιά, ως μέλη της παιδικής χορωδίας Πολύγυρου, μετρούν 15-20 χρόνια κοινής πορείας, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Σωτήρη Αλεβίζου. Το 2005 ίδρυσαν το σχήμα με τη βοήθεια της παιδικής χορωδίας, και το 2011, έχοντας προστεθεί και καινούργια μέλη στην ομάδα, πήραν το όνομα Θαμυριάδες. Το ρεπερτόριό τους κινείται από κλασικό μέχρι ροκ, ποπ και μιούζικαλ. Έδρα τους είναι ο Πολύγυρος Χαλκιδικής.

56


Δημήτρης & Στεφανία Γαρδικιώτη Καλλιτέχνες «Η δουλειά μας είναι ο τρόπος να επιβιώνουμε και να επικοινωνούμε με τον κόσμο. Το Στρατώνι είναι ένα ωραίο μικρό χωριό δίπλα στο βουνό και στη θάλασσα. Θα επιθυμούσαμε να αναπτυχθούν εδώ δραστηριότητες που να έχουν σχέση με καλλιτεχνικά, αγροτικά, τουριστικά θέματα, και οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας, την ιστορία και τους ανθρώπους του. Πιστεύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό και στις σχέσεις επισκεπτών-ντόπιων».

Ο Δημήτρης και η Στεφανία Γαρδικιώτη ζουν και εργάζονται στο Στρατώνι. Ασχολούνται με τη ζωγραφική, την αγιογραφία και την κατασκευή χειροποίητων ξυλόγλυπτων εικόνων, από το 1984. Η Στεφανία γεννήθηκε στο Βουκουρέστι και σπούδασε ζωγραφική κοντά σε μεγάλους καλλιτέχνες στη Βουλγαρία. Ήρθε στην Ελλάδα το 1983, γνώρισε τον Δημήτρη και πλέον πορεύονται μαζί στη ζωή και τη δημιουργία. Ο Δημήτρης ήταν μαθητής του Γιάννη Βράνου και του Ανδρέα Ζεμπέτογλου. Έχουν παρουσιάσει εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στη Γερμανία, την Ιταλία, τις Η.Π.Α., κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

57


Πολιτιστική Ομάδα Νέας Φώκαιας Παύλος Πατζίκης (Πρόεδρος), Δημήτρης Κουτσούλης (Αντιπρόεδρος) «Δραστηριοποιούμαστε στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοχής και σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δράσεων. Ο τόπος μας είναι ένας από τους ωραιότερους της Χαλκιδικής. Η θάλασσα, τα δάση, οι υγροβιότοποι και τα Βυζαντινά μνημεία είναι τα ισχυρά του πλεονεκτήματα και επιθυμούμε την ανάδειξη και την ορθολογική και αειφόρο διαχείρισή τους. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες από το Δήμο Κασσάνδρας για δημιουργία των κατάλληλων υποδομών αλλά και να αναληφθούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον».

Η Νέα Φώκαια έχει περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους – το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 10.000 – και απέχει από τη Θεσσαλονίκη 78 χιλ. Είναι από τα νεότερα χωριά της Κασσάνδρας, αφού πρωτοκατοικήθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή την 14η Ιουλίου του 1924. Η Κοινότητα συστάθηκε από το ελληνικό κράτος με διάταγμα το 1925, με απόσπαση από την Κοινότητα Αφύτου. Το ίδιο έτος, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων κατασκεύασε 215 οικίες, τα γνωστά σπίτια του Εποικισμού. Η περιοχή έχει να επιδείξει μακραίωνη ιστορία, αφού στο σημείο που βρίσκεται ο Βυζαντινός Πύργος υπήρχε κατά τους προϊστορικούς χρόνους αξιόλογος οικισμός – χρονολογείται γύρω στο 5.000 π.Χ. Στους ιστορικούς χρόνους ήκμασαν εδώ δύο πόλεις: η Σάνη, αποικία των Ερετριαίων, χτισμένη στη δυτική παραλία, και οι Σκύθαι στον Τορωναίο κόλπο. Κοντά στη σημερινή Νέα Φώκαια βρισκόταν παλιά το χωριό του Αγίου Παύλου, που καταστράφηκε μεταξύ 1321 και 1407, έτος κατά το οποίο παραχωρήθηκαν εκτάσεις στην Αγιορείτικη Μονή του Αγίου Παύλου με χρυσόβουλο από τον Ιωάννη Ζ Παλαιολόγο, γεγονός που συνετέλεσε στην ανάπτυξη βαθμιαία ενός από τα αξιολογότερα μετόχια της Μονής. Το οικοδομικό συγκρότημά του, σε δεσπόζουσα θέση, ήταν από τα επιβλητικότερα του είδους στην Κασσάνδρα. Από τα κτίσματα σώζεται μόνο ένα τμήμα των δύο μεγάλων 58

ισογείων πτερύγων του 19ου αι., το οποίο αποτέλεσε το πρώτο σχολείο για τα παιδιά των προσφύγων, καθώς και ο ναός των 12 Αποστόλων που έγινε ο πρώτος ενοριακός ναός των Φωκιανών. Ο ναός αυτός χωρίζεται σε δύο οικοδομικές φάσεις: Το ανατολικό μισό του χρονολογείται πριν την επανάσταση του 1821, ενώ το δυτικό στα μέσα του 19ου αι. Σημαντικό γεγονός για την περιοχή είναι το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου. Η λειτουργία τελείται στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, το λεγόμενο Αγίασμα, στην νοτιοανατολική είσοδο του χωριού. Πρόκειται για λαξευμένο στα ασβεστολιθικά πετρώματα μακεδονικό τάφο κατά πάσα πιθανότητα, ο οποίος προκαλεί το δέος των επισκεπτών. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί κατέφυγε ο Απόστολος Παύλος όταν βρισκόταν στη Χαλκιδική για να γλιτώσει από τους διώκτες του και βάφτιζε κρυφά Χριστιανούς. Στο εσωτερικό του σχηματίζεται ένας υπόγειος διάδρομος που οδηγεί σ’ ένα πηγάδι απ’ όπου αναβλύζει το Αγίασμα. Στα δεξιά του υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα, το μοναδικό σημείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί όρθιος. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας, ενώ υπάρχει μια μαρμάρινη κολώνα που θεωρείται η Αγία Τράπεζα του ξωκλησιού.


60


sani life

Helios

Villas επιστροφη στην εδεμ Αν αγαπήσατε πολύ το Sani Resort κ αι τη Χ α λκιδική, μπορείτε να επιστρέφετε πια στον αποκλειστικά δικό σας χώρο: σε μια από τις Helios Villas που βρίσκονται στα όρια του συγκροτήματος και υπόσχονται να γίνουν το αγαπημένο σας εξοχικό.

61


ι υπέροχες Helios villas έχουν κατασκευασθεί σε ένα επικλινές οικόπεδο 23.000 m2 ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο Sani Beach Club του Sani Resort. Το οικόπεδο ξεκινά από την ακτή και έχει δυτικό προσανατολισμό με εξαιρετική θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο και τον Όλυμπο, κατοικία των θεών των αρχαίων Ελλήνων. Οι 18 Helios villas είναι εντελώς αυτόνομες και ανεξάρτητες και περιβάλλονται από τους ατομικούς τους κήπους. Σχεδιασμένες από το αρχιτεκτονικό γραφείο Nimand Architects, που έχει την συνολική ευθύνη της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του Sani Resort, και κατασκευασμένες από τους έμπειρους τεχνικούς της Σάνη ΑΕ, οι βίλες αυτές προσφέρουν πολυτέλεια, υψηλή αισθητική, ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Στη διάθεση των ιδιοκ τητών τους βρίσκον ται οι εξαιρετικές υποδομές (ιδιωτική μαρίνα, πλήθος χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και αγορών κάθε είδους, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπέροχες παραλίες με λευκή άμμο, διαμορφωμένα μεγάλα πάρκα και μονοπάτια περιπάτου στο δάσος) που έχουν κάνει το Sani Resort έναν παγκόσμιας κλάσης προορισμό διακοπών πολυτελείας.

62


63


Ο

ι ιδιοκτήτες των Helios villas έχουν δωρεάν τον ιδιωτικό τους χώρο, με ομπρέλα και ξαπλώστρες, στην παραλία του Sani Beach Club, ακριβώς μπροστά από τις κατοικίες τους. Μπορούν ακόμη να έχουν πλήρεις υπηρεσίες καμαριέρας, μάγειρα, κηπουρού και συντήρησης στις κατοικίες τους από το έμπειρο προσωπικό του Sani Resort, εφόσον το επιθυμούν. Κατασκευασμένες από την τοπική πέτρα της Χαλκιδικής με χρώμα ώχρας, σε συνδυασμό με γκρίζες επιφάνειες μπετόν, ξύλινα κουφώματα και δάπεδα από μπεζ μάρμαρο, οι Helios villas προσαρμόζονται ιδανικά στο υπέροχο φυσικό τους περιβάλλον. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη διαμόρφωση πλούσιων στεγασμένων βεραντών, ιδανικών για διαβίωση τους καλοκαιρινούς μήνες, που καταλήγουν στη μεγάλη ιδιωτική πισίνα κάθε βίλας, εξοπλισμένη με jaccuzi και καταρράκτη. Γύρω από κάθε κατοικία ο κήπος της, περιφραγμένος με τοίχο από μπετόν, είναι διαμορφωμένος σε όλη την επιφάνειά του με χλοοτάπητα, δένδρα και λουλούδια. Υπάρχει ανεξάρτητη είσοδος σε κάθε περίφραξη και στεγασμένος χώρος parking για δύο αυτοκίνητα.

64


Ο

ι Helios villas είναι εντελώς σύγχρονα εξοπλισμένες. Διαθέτουν πλήρη εγκατάσταση κλιματισμού, αυτόνομη θέρμανση, δορυφορική τηλεόραση, ρυθμιζόμενη εσωτερική και εξωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση, σύστημα συναγερμού, δεξαμενή καυσίμων και νερού καθώς και αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Κάποιες από τις βίλες είναι διακοσμημένες από το αρχιτεκτονικό γραφείο Nimand Architects Group. Ο συνδυασμός της εξαιρετικής τους θέσης, της ποιότητας και της αισθητικής της κατασκευής τους, με τις μοναδικές υποδομές του Sani Resort κάνει τις Helios villas μια μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση μιας υψηλού επιπέδου ιδιοκτησίας για όλες τις εποχές του χρόνου. Κάντε μία από αυτές δική σας! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Helios villas απευθυνθείτε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

65


αναδρομη

Ο ξένος σαν φίλος Από τον Ξένιο Δία μέχρι τα σύγχρονα resorts, η ιστορία της φιλοξενίας είναι μακριά και πολύ ενδιαφέρουσα, με στάσεις σε πανδοχεία και «καταγώγια», χάνια και καραβάν σεράι. Κοινός τόπος, η έννοια της προσφοράς στον «ξένο». απο την αννα παπαδακη

φιλοξενία στις μέρες μας εκλαμβάνεται με δύο κυρίως έννοιες: σαν φιλική υποδοχή – στο σπίτι, στη χώρα – , και σαν ανταποδοτική πράξη σε μια εμπορική συναλλαγή – δέχομαι/προσφέρω κατάλυμα για το οποίο πληρώνω/πληρώνομαι. Δεν ήταν πάντα έτσι. Στην αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα, η φιλοξενία ήταν αρετή, χρέος ηθικό, θεϊκή επιταγή. Ο ξένος ήταν πρόσωπο σεβαστό και απολάμβανε ξεχωριστών τιμών από την πολιτεία ή τον ιδιώτη ο οποίος αναλάμβανε τη φιλοξενία του, «κερδίζοντας» με τη σειρά του το προνόμιο της ικανοποίησης της περιέργειάς του για τον έξω κόσμο, αφού μόνος τρόπος πληροφόρησης για ό,τι συνέβαινε αλλού ήταν η προσωπική αφήγηση των ταξιδιωτών. Καθόλου τυχαία, ένα από τα προσωνύμια του Δία ήταν Ξένιος Ζευς, ενώ προστάτες των ξένων ήταν επίσης η Αθηνά Ξενία και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Αποτελεί πραγματικότητα, ωστόσο, ότι η φιλοξενία υπήρξε και στην αρχαιότητα επάγγελμα, αντίστοιχο, τηρουμένων των αναλογιών, του σύγχρονου. Κι αυτό, επειδή η ανάγκη για κατάλυμα αύξανε όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανθρώπων που μετακινούνταν από τον ένα τόπο στον άλλο, για διάφορους λόγους – από διακίνηση ειδήσεων και εμπορευμάτων μέχρι συμμετοχή σε μεγάλες γιορτές και αθλητικές εκδηλώσεις που διοργάνωναν οι διάφορες πόλεις, ή ακόμα και για ιατρικούς λόγους. Μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει τις ανάγκες που δημιουργούσε

66

η μετακίνηση από και προς την Ολυμπία την περίοδο των αγώνων και η διαμονή τόσο μεγάλου πλήθους στην περιοχή. Η ζήτηση ήταν, λοιπόν, που διαμόρφωσε τη νέα κατάσταση στους πρώτους ιστορικούς χρόνους, διευρύνοντας και παραλλάσσοντας τη φιλοξενία σαν έννοια, που έτεινε πλέον να λάβει μια νέα διάσταση, χωρίς πάντως να χάσει οριστικά την ιερότητα με την οποία περιβαλλόταν, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο. Αυτό χάρη στην παρέμβαση της ίδιας της πολιτείας, η οποία και αναλάμβανε σε τέτοιες περιπτώσεις τη φιλοξενία των επίσημων ξένων αντιπροσωπειών, θεσπίζοντας τη δημόσια φιλοξενία και στη συνέχεια το θεσμό των προξένων (αντιπρόσωποι των πόλεων οι οποίοι αναλάμβαναν ρόλο μετά από σχετική συνθήκη και ήταν εκείνοι που ασχολούνταν με την ασφαλή διαμονή των συμπολιτών τους και τη διευθέτηση κάθε είδους εκκρεμότητας που προέκυπτε), διαιωνίζοντας ως τις μέρες μας την αρχή του σεβασμού στον ξένο, στον φιλοξενούμενο. Θεσπίζοντας, επίσης, παράλληλα τη λειτουργία ειδικών χώρων φιλοξενίας όπου αυτό θεωρούνταν απαραίτητο, τα Καταγώγια που, αντίθετα με τη σημερινή έννοια της λέξεως, δεν ήταν καθόλου ευτελή αλλά πολυτελή κτίρια με ανέσεις, μεγάλη δυναμικότητα κλινών και παροχή τροφής στους εκάστοτε φιλοξενούμενους. Από τα

σημαντικότερα ήταν το Καταγώγιο στο Ασκληπιείο Επιδαύρου, ένας ξενώνας χτισμένος στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αι. π.Χ., το μεγαλύτερο οικοδόμημα του ιερού χώρου, με 160 δωμάτια τα οποία φιλοξενούσαν προσκυνητές, ασθενείς και συνοδούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά δε τις ημέρες εορτασμού των Ασκληπιείων. Ανακαλύφθηκε το 1893 κατά τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας και αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό δείγμα της αρχιτεκτονικής των αρχαίων Ελλήνων. Στον αντίποδα λειτούργησαν τα Πανδοχεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις με υποτυπώδεις στην αρχή παροχές που γρήγορα άρχισαν να εξελίσσονται και να κατατάσσονται, όπως και οι σημερινές ξενοδοχειακές μονάδες, σε κατηγορίες, ανάλογα με τις ανέσεις που προσέφεραν στους ταξιδιώτες. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα πολύ φθηνά καταλύματα, τα Καπηλεία, χώροι αρχικά πώλησης προϊόντων που μετεξελίχθηκαν σε έναν τύπο ταβέρνας όπου προσφερόταν κρασί, φαγητό και φθηνή διασκέδαση, και με τον καιρό άρχισαν να παρέχουν και στέγη σε ταξιδιώτες οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταλύσουν σε κάποιο Πανδοχείο. Αυτά ήταν κακόφημα, κάτι που αποδεικνύει η αρνητική φόρτιση της λέξης «κάπηλος» μέχρι τις μέρες μας.


Η Ρωμαιοκρατία έφερε την άνθηση του επαγγέλματος, αφού πλέον οι μετακινήσεις «διεθνοποιήθηκαν», καλύπτοντας τα τεράστια για την εποχή όρια της αυτοκρατορίας. Στρατιώτες, έμποροι, προσκυνητές, περιηγητές (οι πρώτοι «εναλλακτικοί» τουρίστες) κινούνταν διαρκώς στους δρόμους της επικράτειας, διακινώντας εμπορεύματα και ιδέες, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην πολυπολιτισμική ανάπτυξη των περιοχών πέριξ της λεκάνης της Μεσογείου. Κατά μήκος της Εγνατίας οδού, του εκπληκτικού οδικού έργου των Ρωμαίων που ένωνε τις ακτές της Αδριατικής με την ανατολική επικράτεια (κάλυπτε απόσταση 800χλμ. ξεκινώντας από την αρχαία Επίδαμνο – το σημερινό Δυρράχιο – ως τα Κύψελα του Έβρου), λειτουργούσαν εκατοντάδες σταθμοί ανάπαυσης και αλλαγής αλόγων για την εξυπηρέτηση των διερχομένων στρατιωτών – η οδός υπήρξε τότε αυστηρά «via militaris» (στρατιωτική). Κάτι που άλλαξε όταν ήρθε στο προσκήνιο της ιστορίας το Βυζάντιο, όπου η φιλοξενία γνώρισε μια νέα εξέλιξη, χάνοντας ωστόσο τη λαμπρότητα και την πολυτέλεια της ελληνικής αρχαιότητας. Τα Πανδοχεία άρχισαν να λειτουργούν επί τη βάση αποκλειστικά της ανάγκης και όχι της αξίας, προσφέροντας κατάλυμα, φαγητό και κρασί, ενδεχομένως και κάποιες άλλες παροχές ανάλογα με την κατηγορία τους. Καθώς η Κωνσταντινούπολη έγινε το εμπορικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, με τα πλήθη να συρρέουν σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές ήταν αδύνατη η κάλυψη της ζήτησης, ήταν η παρέμβαση της εκκλησίας αυτήν τη

φορά που αναβάθμισε ποιοτικά τον τομέα, ανάγοντας και πάλι τη φιλοξενία σε αρετή, με τη λειτουργία των Ξενώνων σε όλη την έκταση της Βυζαντινής επικράτειας. Αυτοί λειτουργούσαν σαν φιλανθρωπικά κατά κάποιον τρόπο ιδρύματα – με την υλική υποστήριξη πολλές φορές των ιδίων των αυτοκρατόρων – υποδεχόμενοι από φτωχούς και ασθενείς μέχρι ξένους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν για τη διαμονή τους σε ένα Πανδοχείο. Χαρακτήρας που έμελλε να αλλοιωθεί με τον ερχομό των Οθωμανών, οι οποίοι προσάρμοσαν και τη φιλοξενία στα δικά τους πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά προσδιορίζονταν κατά κύριο λόγο από τη θρησκεία τους. Τα Πανδοχεία αντικαταστάθηκαν από τα Χάνια και οι Ξενώνες, όσοι σώθηκαν από την καταστροφή, κατασχέθηκαν και μετατράπηκαν σε σταθμούς καραβανιών, τα γνωστά Καραβάν Σεράι – και τα δύο λειτουργούσαν σαν σταθμοί ανθρώπων, ζώων και εμπορευμάτων. Μεγαλύτερα, τα Καραβάν σεράγια ήταν συνήθως διώροφα οικοδομήματα, με μεγάλη εσωτερική αυλή, στάβλους για τα ζώα στο ισόγειο και δωμάτια στον όροφο. Πρόσφεραν στέγη και φαγητό με ελάχιστο τίμημα – έως και καθόλου αν κάποιος δεν είχε να πληρώσει – και χτίζονταν κατά μήκος των μεγάλων δρόμων ή και μέσα στις πόλεις. ( Είναι γνωστό το Μεγάλο Καραβάν σεράι της Θεσσαλονίκης, κέντρο εμπορίου και κατάλυμα μαζί, που βρισκόταν στο επίκεντρο της εμπορικής ζωής της πόλης για περίπου 400 χρόνια). Τα Χάνια ήταν μικρότερα και ευτελέστερα, χτίζονταν κατά μήκος των μεγάλων επαρχιακών δρόμων και σε στρατηγικά περάσματα.

Ήταν κρατικά, αλλά και ιδιωτικά, και πρόσφεραν υποτυπώδη φιλοξενία και διατροφή, αντίστοιχη των Πανδοχείων της δυτικής Ευρώπης στην εκπνοή του Μεσαίωνα, οπότε και άρχισε να συντελείται σημαντική διακίνηση α ν θρ ώπω ν και εμ πορ ευμά τω ν δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη του ξενοδοχείου και των συναφών υπηρεσιών, κάτι που συντελέστηκε σιγά σιγά μεταξύ του 14ου και του 19ου αι. Σημαντική καμπή υπήρξε η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου τον 19ο αι. που ακύρωσε τα πανδοχεία κατά μήκος των επαρχιακών οδών, μεταφέροντας το ενδιαφέρον κοντά στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, και κατά δεύτερο λόγο η αυξανόμενη τάση των αριστοκρατών να ταξιδεύουν σε κοσμικούς, ορεινούς κατά κύριο λόγο προορισμούς, όπου και έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία. Οι βάσεις για τα σύγχρονα ξενοδοχεία είχαν τεθεί, για να έρθει τελικά ο 21ος αιώνας να ορίσει μια νέα φάση στην εξέλιξή τους, με τα second generation resorts ή τα boutique hotels να προσφέρουν μια νέου τύπου φι λοξε νία, με έμφ ασ η σ τ ην ευδ αιμονία και στην ψυχαγωγική και πολιτιστική διάσ ταση του προσφερόμενου ξενοδοχειακού προϊόντος. Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Το μόνο που μένει ίδιο, συνδέοντας τη σημερινή φιλοξενία με αυτήν που παρεχόταν στην αρχαιότητα, είναι ότι συνιστά και πάλι αξία. Σε μια εποχή παρακμής, όπως φαίνεται πως εξελίσσεται αυτή που ζούμε, ίσως να είναι κι αυτό ένα πρώτο σημάδι της μετεξέλιξης και του προσανατολισμού σ’ έναν νέο, καλύτερο κόσμο.

67


προορισμος

Οκτώ νέοι και ανήσυχοι Θεσσαλονικείς περιηγούνται με το δικό τους τρόπο στην πόλη, και μας την παρουσιάζουν μέσα από την ιδιαίτερη ματιά τους. Ας τους ακολουθήσουμε. Φωτογραφίες: γιωργος μανος

θεσσαλονικη

Στα βήματά τους

CREATIVE WALK Guide / Tipster Αθηνά Τσομπανούδη

70

ΣΤΟΑ ΜΑΛΑΚΟΠΗ

157+173

Ένα κτίριο μεγάλης ιστορικής και εμπορικής σημασίας στη Βαλαωρίτου. Χτίσ τηκε το 1906 σε σχέδια του αρχιτέκτoνα Βιταλιάνο Ποζέλι με σκοπό να στεγαστούν καταστήματα και η Τράπεζα Θεσσαλονίκης. Ιδιοκτήτης ήταν ο Εδουάρδος Αλλατίνη. Το κτίριο κοσμεί την Πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Φραγκομαχαλά της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης, και ήταν ένα από τα λίγα που σώθηκαν στην περιοχή μετά την πυρκαγιά του 1917. Χαρακτηριστικό του είναι το ρολόι στην πρόσοψη το οποίο είναι σταματημένο στις 11.05 της νύχτας του σεισμού του 1917. Η Στοά Μαλακοπής και η ευρύτερη περιοχή σήμερα σφύζει από ζωή, ιδιαίτερα τα βράδια, καθώς φιλοξενεί εστιατόρια, bars, χώρους δημιουργίας, αρχιτεκτονικής και γραφεία.

Στον ιστορικό τόπο της Αγοράς του Λιμανιού, σ’ ένα από τα παλιά κτίρια της περιοχής, από το καλοκαίρι του 2009 δημιουργήθηκε ο χώρος των 157+173 designers. Ευχάριστο περιβάλλον, ιδιαίτερα φωτεινό και με σύγχρονο σχεδιασμό, αποτελεί χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Ιδρυτές του ο Μπάμπης Πα πα νικολάου και η Χρισ τ ί να Τσιραγγέλου, οι οποίοι σπούδασαν και εργάστηκαν ως αρχιτέκτονες και από το 2009 σχεδιάζουν και κατασκευάζουν χρηστικά προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Εμπνέονται από την καθημερινότητα και δημιουργούν αντικείμενα από ποικίλα υλικά όπως ξύλο, μέταλλο, τσιμέντο, παραγόμενα με χειροποίητο και βιομηχανικό τρόπο. Ένα από τα τελευταία project τους είναι τα φωτιστικά δισδιάστατου σχεδιασμού και τρισδιάστατης κατασκευής www.157-173designers.eu

ART WALK Guide / Tipster Εύη Παπαβέργου

good life tips: > Έλξατε bar, Ισαύρων 10 > Παγωτό στον Ιταλό, Αλ. Σβώλου 46

Αθηνά Τσομπανούδη Creative Walks curator & guide Σπούδασε Λογισ τική και σ τη συνέχεια Αρχιτεκ τονική Εσωτερικού Χώρου. Εργάζεται σε διαφημιστική εταιρεία και είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας followthesheep.


ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Στο δυτικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, σ’ ένα καθολικό μονασ τήρι του 19ου αι., χ τισμένο από Γάλ λους Λαζαριστές μοναχούς, στεγάζεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που μετρά ήδη 15 χρόνια λειτουργίας. Πυρήνας των συλλογών του και δέλεαρ για κάθε επισκέπτη, η περιώνυμη Συλλογή Κωστάκη με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, έργο ζωής του Ζακυνθινού μετανάστη δεύτερης γενιάς στη Μόσχα, Γεωργίου Κωστάκη, χάρη στο ένστικτο και την επιμονή

ΕΥΗ ΠΑΠΑΒΕΡΓΟΥ Art Walks curator & guide Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1983. Σπούδασε στη σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης καθώς και Επιμέλεια Εκθέσεων, και τα τελευταία έξι χρόνια ζει και δρασ τηριοποιείται σ τη Θεσσαλονίκη. Από το 2008 εργάζεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και εικασ τικά εργαστήρια.

του οποίου διασώθηκε και αναδείχθηκε ένα σημαντικό τμήμα της σημαντικής αυτής περιόδου της τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει 1.275 έργα – πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά – καλλιτεχνών όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Lyubov Popova, Vladimir Tatlin, τα έργα των οποίων αντικατοπτρίζουν το έκρυθμο κοινωνικοπολιτικό τοπίο της Ρωσίας των αρχών του 20ου αι., με βασικούς «πρωταγωνιστές» την Οκτωβριανή Επανάσταση, την εξέλιξη της τεχνολογίας, την εξερεύνηση του διαστήματος, τον ηλεκτρισμό και την ουτοπική διάθεση επίτευξης μιας ραγδαίας αλλαγής του μέχρι τότε γνωστού κόσμου. Η Συλλογή Κωστάκη καλύπτει όλα τα βασικά κινήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 χρόνων του 20ου αιώνα στη Ρωσία, όπως ο σουπρεματισμός, ο κυβοφουτουρισμός, ο κονστρουκτιβισμός, η παραγωγική τέχνη κ.α. Θέματα με αστρικά τοπία εναλλάσσονται με σχήματα και οργανικές φόρμες του μικρόκοσμου, ηλεκτρικές λάμψεις φωτίζουν και κινούνται μέσα σε μηχανές, πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα αιωρούνται σε μη παραστατικές συνθέσεις, και σχέδια αρχιτεκτονικών κατασκευών ζωντανεύουν μέσα στον τρισδιάστατο χώρο. Παράλληλα, η τέχνη μεταφέρεται στο δημόσιο βίο και την καθημερινότητα των ανθρώπων μέσω χρηστικών αντικειμένων, ενώ παράγονται και οι πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας www.greekstatemuseum.com

LES YPER YPER

good life tips:

Ένας χώρος στην καρδιά της πόλης, μια ομάδα 7 νέων ανθρώπων, μια ιδέα που βασίζεται στην εξωστρέφεια και τη γόνιμη συνεργασία. Πρόκειται για τους Les Yper Yper που συνδυάζοντας ποικίλα backgrounds, όπως το graphic design, τις εικαστικές τέχνες, τον ήχο, το βίντεο, τη μεταξοτυπία και τη φωτογραφία, διαμόρφωσαν ένα χώρο που λειτουργεί παράλληλα σαν προσωπικός χώρος εργασίας αλλά και ως επισκέψιμος, ευμετάβλητος χώρος φιλοξενίας events, worskhops, ακουστικών lives και οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει έμπνευση και σύμπραξη τεχνών. Το free wifi, οι βιβλιοθήκες πειραματικών εκδόσεων απ’ όλο τον κόσμο και ο τοίχος με αναρτημένο εφήμερο ενημερωτικό υλικό είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη λειτουργικότητά του. Οι Les Yper Yper μας προσκαλούν να αλληλεπιδράσουμε, να πειραματιστούμε, να προτείνουμε, να επινοήσουμε ή απλά να γνωριστούμε και να ανακαλύψουμε τον δικό τους ελεύθερο και δημιουργικό κόσμο. www.lesyperyper.com

> Λαϊκή αγορά στη Σταυρούπολη, δίπλα στο Κ.Μ.Σ.Τ., κάθε Τετάρτη από τις 8.00-14.00, με ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά εποχής από παραγωγούς. > Τα «Κουμπαράκια» σερβίρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πιάτα που εκτιμούν και απολαμβάνουν τα τελευταία 30 χρόνια οι Θεσσαλονικείς. Μπακαλιάρος σκορδαλιά, το πιο περιζήτητο πιάτο του μενού.

71


ΚΤΙΡΙΟ Μ2, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

architecture WALK Guide / Tipster Σταμάτιος Γιαννίκης

Κρυμμένο πίσω από το κτίριο Μ1 (το «παλαιό» Μέγαρο Μουσικής), το κτίριο Μ2 αποτελεί έναν αρχιτεκτονικό θησαυρό για την πόλη της Θεσσαλονίκης κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα σύγχρονης αρχιτεκ τονικής σ την Ελλάδα. Σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το φθινόπωρο του 2010. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά σ τοιχεία συνθέ τουν μια εικόνα

ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ Architecture Walks curator & guide Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και σ το Har vard Graduate School of Design. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2009 ίδρυσε το GiannikisSHOP (w w w.giannik is.gr) και δραστηριοποιείται στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design.

72

Παππούδες με τα εγγόνια τους, φοιτήτριες και joggers, ποδηλάτες και φιλόζωοι κατακλύζουν κάθε ώρα και μέρα της εβδομάδας τη Νέα Παραλία, έναν από τους πιο δημοφιλείς και ευχάριστους προορισμούς της πόλης για αθλητισμό και αναψυχή. Ο Κήπος της Μνήμης είναι ένας από τους 12 θεματικούς κήπους κατά μήκος της Νέας Παραλίας, και το μοναδικό σημείο της όπου το βλέμμα του περιπατητή διεισδύει μέσα στην πόλη, φτάνοντας μέχρι τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, γνωστή στις αρχές του περασμένου αιώνα ως «Λεωφόρος των Πύργων» λόγω των πλούσιων παραθεριστικών μονοκατοικιών κατά μήκος της. Στο βάθος του φυτεμένου με αρωματικά φυτά και βότανα Κήπου της Μνήμης βρίσκεται και η άψογα συντηρημένη Βίλα Αχμέτ Καπαντζή του 1898 (τώρα Μορφωτικό Κέντρο Πολιτιστικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος). Κοιτάζοντας την κανείς, μπορεί να φανταστεί τους λουόμενους να επιστρέφουν από το μεσημεριανό τους μπάνιο στον κόλπο του Θερμαϊκού σαν, από το 1898 μέχρι σήμερα, να μην πέρασε μια μέρα.

επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε συμπληρωματική αντίθεση με το (βυζαντινών αναφορών) κτίριο Μ2· «Γιν και Γιανγκ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρχιτέκτονας. Γεμάτο φυσικό φως, το φουαγιέ προσφέρει ένα μαγευτικό κάδρο στη θάλασσα και την πόλη, ενώ από το υπαίθριο μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου ο επισκέπτης μπορεί, λες, να διακρίνει τις φιγούρες των Δώδεκα Θεών στην κορυφή του Ολύμπου να του γνέφουν.

good life tips: > Το Δημοτικό Καφέ που βρίσκεται στον Κήπο του Νερού (Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης), έχει διακριτικό προφίλ με σύγχρονη αισθητική, χαμηλή μουσική, προσιτές τιμές και επαγγελματικό σέρβις, δίνοντας προτεραιότητα στη θέα της θάλασσας και των κήπων. Παραγγείλετε από το μενού ένα ούζο με μεζέ και ζαλιστείτε χαζεύοντας το Θερμαϊκό και τους περαστικούς. > Στην άκρη της Νέας Παραλίας, μετά το Μέγαρο Μουσικής και δίπλα στο αρχαίο λιμάνι της Θέρμης (σπαράγματά του διακρίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) βρίσκεται η ταβέρνα «Το Νησί». Κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, με φρέσκο ψάρι και φιλικό σέρβις, θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στο κέντρο μιας σύγχρονης μητρόπολης και όχι διακοπές σε νησί του Αιγαίου. Επιλέξτε το ψητό καλαμάρι στα κάρβουνα! Θεμιστοκλή Σοφούλη 58B'


ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΙΟΥ Οι Τούρκοι τον ονόμαζαν Zincirli Κule (Πύργος της Αλυσίδας) ή Kuşaklı Kule (Ζωσμένος Πύργος), εξαιτίας της «ταινίας» από λαξευμένες πλάκες που τον περικλείουν και σχηματίζουν έναν κοσμήτη (δαχτυλίδι) που προστάτευε τους ενοίκους του από κάθε μαγεία – λεπτομέρεια που ο θρύλος τη θέλει να οφείλεται στο σχέδιο του Ενετού αλχημιστή που τον σχεδίασε. Ο μεγάλος βορειοανατολικός κυλινδρικός Πύργος της οχύρωσης της Θεσσαλονίκης – που ονομάστηκε από τους ερευνητές Πύργος του Τριγωνίου – χτίστηκε μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς, το 1430. Μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου αποτελούσαν τα τρία ισχυρότερα οχυρά που έφτιαξαν οι Τούρκοι για να ενισχύσουν κρίσιμα σημεία της βυζαντινής οχύρωσης. Με 22 περίπου μέτρα ύψος, ο Πύργος κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει τη νέα τότε χρήση πυροβόλων όπλων. Κατασκευαστικά, ενδιαφέρον έχει ότι στη θέση του προϋπήρχε ένας ορθογώνιος πύργος της πρωτοβυζαντινής οχύρωσης, που διασώθηκε στο εσωτερικό ως πυρήνας του πύργου που γνωρίζουμε, κάνοντάς το να μοιάζει με διπλό τείχος. Ο Πύργος του Τριγωνίου, όμως, δεν αποτελεί κομβικό σημείο μόνο για την οχύρωση της πόλης, αλλά και για τα ενεργειακά δίκτυα και τα τελλουρικά ρεύματα που τη διαπερνούν, και που έχουν την τάση να μεγεθύνουν τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο επισκέπτης. Ίσως γι' αυτό και να είναι τόπος πολλών αυτοκτονιών, αλλά και σημείο συνάντησης για τους ερωτευμένους της πόλης

CITY OF MYSTERY WALK Guide / Tipster Γιώργος Μαντζουρανίδης

ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ

Γιώργος Μαντζουρανίδης Thessaloniki – City of Mystery Walks curator & guide Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Καλές Τέχνες, και τα τελευταία 25 χρόνια ζει και δραστηριοποιείται σ τη Θεσσα λονίκη. Εδώ και μια δεκαε τία εργάζε ται ως κειμενογράφος στη διαφημιστική εταιρία Fotone, ενώ ασχολείται και με τον κινηματογράφο ως σεναριογράφος.

Ένα σ τρέμμα πρασίνου μέσα σε μια ελληνική μεγαλούπολη όπως η Θεσσαλονίκη είναι αρκετά σπάνιο θέαμα. Αν προσθέσουμε και τις αρχιτεκ τονικές πινε λιές που το πλαισιώνουν, που σε μεταφέρουν ασυναίσθητα σε μια γωνιά της... Καταλονίας, τότε το θέαμα γίνεται σχεδόν αναπάντεχο. Και όταν την εξίσωση συμπληρώνει ο μύθος τ ης μυ σ τ ικ ισ τ ικ ής παρ άδ ο σ ης της Ανατολής, τότε ο επισκέπτης υποκλίνεται στη μοναδικότητά του. Οι Κήποι βρίσκονται απέναντι από το ανατολικό τείχος, σ’ ένα σημείο στο οποίο υπήρχε παλιότερα νεκροταφείο, ακριβώς πίσω από το σημερινό νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – ένα

από τα τελευταία κατασκευαστικά κληροδοτήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε μια έκταση 1,2 στρεμμάτων, τα δέντρα και το πράσινο αποτελούν φόντο για ένα σουρεαλιστικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που παραπέμπει στο ύφος του Antonio Gaudí. Ο σκοπός του συμπλέγματος αυτού παραμένει μυστηριώδης όσο και η τεχνοτροπία του. Κάποιοι αναφέρονται στην εκκεντρικότητα του εμπνευστή του, Σεϊφουλάχ Πασά, Φρούραρχου της πόλης την εποχή εκείνη και ένοικου της σοφίτας του σημερινού νοσοκομείου. Κάποιοι συνδέουν το δημιούργημα με την παρουσία θετικής ενέργειας στην περιοχή. Και κάποιοι άλλοι με τη δράση του Τάγματος των Δερβίσηδων και του Οθωμανικού Τεκτονισμού στη συμβασιλεύουσα. Σήμερα, οι Κήποι αποτελούν μια πολύτιμη γωνιά πρασίνου, ένα σημείο χαλάρωσης και ευεξίας, και μια μικρή πύλη στο παρελθόν μιας πόλης όπου το μυστήριο και η ιστορία στροβιλίζονται σ’ ένα χορό προς τ' αστέρια.

73


ΛΑΔΑΔΙΚΑ FAITH47 - DALEAST, 2011

street art WALK Guide / Tipster Νέστωρας INVA Κεχαγιάς

Μια παρουσία στην πόλη που, θες δε θες, θα την πάρει το μάτι σου, είναι η γυναικεία μορφή και το περίεργο μαύρο πτηνό που κοσμούν την τυφλή όψη οικοδομής στην Τσιμισκή, στα Λαδάδικα. Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης της 15ης Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου «Συμβίωση;/Symbiosis?» το φθινόπωρο του 2011. Το επιβλητικό graffiti είναι

αποτέλεσμα της συνεργασίας της Νοτιοαφρικανής Faith47 και του Κινέζου DALeast. Μια γυναίκα με το κεφάλι σκυμμένο και τα μάτια κλειστά (έργο της Faith47), κρατάει την ουρά ενός σκοτεινού πετούμενου σχεδιασμένο με μαύρες χαοτικές μουτζούρες (έργο του DALeast). Ο καθένας με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του, πραγματεύονται το θέμα «Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΩΝΟΣ SER – INVA - SIMONI, 2011 Αν βρεθείς στην Πλατεία Άθωνος και σηκώσεις το βλέμμα σου λίγο πιο ψηλά απ' όσο συνηθίζουμε περπατώντας, θα δεις την εντυπωσιακή τοιχογραφία να σε κοιτάει από τα 20 μέτρα. Θα διακρίνεις ένα καταπράσινο βλαστάρι να ξεφυτρώνει από την τσιμεντένια λέξη «Πνοή», περιβαλλόμενο από τους τρεις σουρεάλ χαρακτήρες των δημιουργών του έργου. Σκαρφαλωμένοι για πέντε μέρες σε μια σκαλωσιά ύψους οκτώ ορόφων, o Ser, o Inva και η Simoni, Θεσσαλονικείς street artists, πήραν τα σπρέι και τα πινέλα τους και σχεδίασαν το έργο με δική τους πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Όπως λένε, υπάρχουν πολλές τυφλές πλευρές οικοδομών στην πόλη που σε κάνουν να νιώθεις πνιγμένος στο τσιμέντο. Έτσι κι αυτοί, προσπαθούν ν’ αλλάξουν αυτή την εικόνα, δίνοντας μια εικαστική «Πνοή» στους περαστικούς.

74

Νέστορας INVA Κεχαγιάς Street Art Walks curator & guide Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Στις πλάτες του κουβαλάει θεατρική παιδεία από το Θεατρικό Εργαστήριο «Πούπουλο», γραφιστικές σπουδές από το AAS College και πολύχρονη ενασχόληση – από το 2000 – με τη Street Art, υπό το ψευδώνυμο INVA, συμμετέχοντας σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ και αποσπώντας διακρίσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας Ogilvy στην Αθήνα, ενώ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για να «οδηγήσει» τις Steet Art βόλτες της ομάδας followthesheep.


Γιώργος Μάνος Street Photography Walks curator & guide Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1980. Από το 2000 κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε τεχνολόγος οχημάτων. Το 2009 ίδρυσε το Cre8ive Studios, ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και ηγείται στις βόλτες φωτογραφίας δρόμου για την ομάδα followthesheep.

street photography WALK Guide / Tipster Γιώργος Μάνος

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ζωντανή, όσο και πολύχρωμη. Οι δρόμοι της είναι γεμάτοι μέρα νύχτα. Γεμάτοι ιστορίες, φιγούρες, γκριμάτσες… Κατηφορίζοντας τους δρόμους της Άνω Πόλης τίποτα δε σε προετοιμάζει γι’ αυτό που ακολουθεί μέχρι το παραλιακό μέτωπο. Εδώ οι εικόνες είναι ειδυλλιακές, με έντονα χρώματα, σχήματα, υφές και σκιές σε μεγάλη ποικιλία. Που και που, σε μια στροφή του δρόμου, το βλέμμα ξεφεύγει για λίγο στο βάθος, μέχρι την προβλήτα, συλλαμβάνοντας την αντίθεση ανάμεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη όψη της πόλης. Όσο κατεβαίνεις, το τοπίο αλλάζει. Γίνεται πιο αυστηρό, «βιαστικό» και πολύβουο. Πλατείες και υπαίθριες αγορές συνθέτουν μοναδικά κάδρα κάθε πέντε λεπτά. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης μοιάζει με πάρκο αναψυχής για φωτογράφους. Το σκηνικό διαφοροποιείται συνεχώς και απότομα, δίνοντας στις φωτογραφίες σου μια άγρια ομορφιά με έντονα θεματικά κοντράστ, αρχιτεκτονικά, κοινωνικά, ιστορικά. Η Θεσσαλονίκη δε φοράει make up. Όταν πια περάσει και η «χρυσή ώρα», δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις την εξυπηρέτηση της Λένας στο Lena’s Bistro (Κατούνη 7) και την πρωτότυπη ποικιλία κρασιών που διαθέτει. Συνιστώ, όμως, να μη σταματήσεις τη φωτογραφική σου βόλτα στη Θεσσαλονίκη χωρίς να δοκιμάσεις τα υπέροχα κοκτέιλ του Fragile bar (Βαλαωρίτου 29.).

76


KIKO SURFACE DESIGNER

fashion WALK Guide / Tipster Γωγώ Προβατίδου

Πίσω από το brand Kiko υπάρχει ιστορία 30 χρόνων σκληρής δουλειάς γεμάτης χρώματα, ταξίδια και δημιουργία. H Kiko ξεκίνησε σαν ζωγράφος, όμως πολύ νωρίς αποφάσισε να αντικαταστήσει τον μουσαμά με το ύφασμα που από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί τον καμβά για τις μοναδικές της δημιουργίες. Δουλεύοντας αυστηρά και μόνο με φυσικά υλικά, όπως το καθαρό μετάξι, το βελούδο και το βαμβάκι, και με παραδοσιακές τεχνικές φερμένες από την Ιάβα και την Ιαπωνία, το φυσικό υπόλευκο της ίνας επεξεργάζεται μέχρι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Με την ιδιαίτερα μοντέρνα γραφή της η KiKo φιλοτεχνεί πάνω σε ύφασμα και χαρτί ενδύματα πολλαπλών χρήσεων τα οποία με την βοήθεια καρφιτσών με μαγνήτες δικής της ευρεσιτεχνίας διαμορφώνονται απευθείας πάνω στο σώμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ BESPOKE SHOE DESIGNER Με οικογενειακή παράδοση πάνω από τριάντα χρόνια, o Kωνσταντίνος δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή υποδημάτων επί παραγγελία εδώ και μια δεκαετία. Ξεκίνησε δουλεύοντας με τον πατέρα του, παραδίδοντας 100 ζευγάρια παπούτσια καθημερινά στα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, σε καινούργιο εργαστήριο, με νέες ιδέες και υψηλά ποιοτικά standards, φτιάχνει χειροποίητα υποδήματα για άνδρες – αλλά και γυναίκες που υποστηρίζουν το ανδρόγυνο look. Στο εκθετήριό του στην Προξένου Κορομηλά παρουσιάζεται ένα πολύ καλό δείγμα της δουλειάς του, με δημιουργίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές που βρίσκει κανείς στα υποδηματοποιεία της Saville Row και της St.James Street του Λονδίνου. Η μόνη διαφορά είναι οι πολύ καλύτερες τιμές – ξεκινούν από €350 –, και το exclusive service που προσφέρει ο Κωνσταντίνος προστατεύοντας τα παπούτσια κάθε πελάτη του από τη φθορά με επισκέψεις κατ’ οίκον ή στο εργαστήριό του κάθε χρόνο. Προξένου Κορομηλά 15, info@kwnstantinoshoes.gr

78

Την KiKo και τις δημιουργίες της θα τις βρείτε στο εργαστήριο – εκθετήριό της στον πέμπτο όροφο ενός art deco κτιρίου του ‘36 στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιλεγμένα κομμάτια της διατίθενται και στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη και στην Gallery Marneri. Για επίσκεψη στον χώρο της αλλά και για να σας επισκεφθεί η ίδια μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο 6973749930, ενώ δίπλα της θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε να φτιάχνετε τα δικά σας μαντίλια παρακολουθώντας ένα από τα τριήμερα σεμινάρια που οργανώνει σε συνεργασία με την ομάδα followthesheep. Παύλου Μελά 22, 54622, Θεσσαλονίκη kikosidiro@gmail.com

Γωγώ Προβατίδου Fashion Walks curator & guide Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1984. Μετά από ένα ταξίδι σπουδών και εργασίας σ το Λονδίνο, που κράτησε 10 χρόνια, η Γωγώ aka JoJo έχει επιστρέψει σ τη Θεσσαλονίκη όπου και συνεχίζει την ενασχόλησή της με τις δημιουργικές επιχειρήσεις, δουλεύοντας για την Redfish Inspirations και διδάσκοντας στο Fashion Promotion τμήμα της AAS. Αλωνίζοντας καθημερινά τους δρόμους της πόλης μαζί με την ομάδα followthesheep ανακα λύπ τει νέα μέρη, ανθρώπους, γεύσεις, εικόνες και ιδέες που «Χρωματίζουν ευχάριστα τη ζωή μας».

good life tips: > « Μ άντ ολ α », Κ α τ ο ύ ν η 19, Λαδάδικα Εκπληκτική Κεφαλλονίτικη κουζίνα με highlight κόκορα κρασάτο, ριγανάδα και ταλαγάνι σχάρας. > «Nargis», Καπετάν Πατρίκη 18, Αλεξάνδρου Σβώλου. Το κρυμμένο Ινδικό μυστικό της πόλης.


Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

EAT & WALK Guide / Tipster Σωτηρία Στράτη

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των αρωμάτων και των δυνατών γεύσεων που μνημονεύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν το παρόν, και ο μόνος τρόπος για να την απολαύσει κάποιος απόλυτα είναι να τη γευτεί. Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, ότι η παλιότερη, αλλά πολύ ζωντανή, ανοιχτή αγορά τροφίμων της πόλης, το Καπάνι, θεωρείται το απόλυτο αξιοθέατο, ειδικά κατά τις ώρες λειτουργίας του. Με ιστορία που ξεκινάει από την Οθωμανική περίοδο, ιδρύθηκε αρχικά ως αγορά σταριού και αλεύρου αλλά με το πέρασμα των χρόνων εμπλουτίστηκε με κάθε λογής τρόφιμα και εμπόρους, Έλληνες, Τούρκους, Ισραηλίτες. Σήμερα αυτό το πολύχρωμο και ζωντανό ψηφιδωτό εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες με τις δυνατές φωνές και τα αστεία των εμπόρων, καθώς και με την τεράστια ποικιλία από τοπικές λιχουδιές που υπάρχουν στα μικρά του καταστήματα.

Για μια διαφορετική, πιο ήρεμη αλλά βαθιά άποψη της σύγχρονης ολοκληρωμένης και πολυπολιτισμικής ελληνικής κουζίνας υπάρχει ένας απόλυτος προορισμός: η μοναδική στο είδος της σχολή μαγειρικής για μη επαγγελματίες «Μαρμίτα». Η μαρμίτα, δηλαδή η χύτρα, είναι γεμάτη από γεύσεις, αρώματα και θετική ενέργεια για κάθε εραστή της γεύσης. Η γενναιόδωρη αύρα της οικοδέσποινας Σμαράγδας συνεπαίρνει τις αισθήσεις των κάθε ηλικίας παρευρισκομένων που αναζητούν μια βαθύτερη γνώση της μαγειρικής και θέλουν να βουτήξουν βαθιά στα μυστήρια της κουζίνας. Άλλωστε, όποτε κάποιος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, πιο πολύ απ’ όλα μπορεί να νιώσει μέσα του την ανήσυχη γαστρονομική ψυχή της πόλης που επιθυμεί να αποκαλυφθεί.

σωτηρια στρατη Eat & Walk curator & guide Η Σωτηρία, πέρα και πάνω από τεχνολόγος τροφίμων, είναι αμετανόητη food blogger και κυρίως food lover, αφού έχει σχέση πάθους με το φαγητό. Δε χορταίνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, να τις φωτογραφίζει και να γράφει γι’ αυτές. Παράλληλα, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το κρασί, που πιστεύει ότι είναι προσωπική υπόθεση κάθε ουρανίσκου και για το οποίο έγραψε έναν μικρό οδηγό. Όνειρό της είναι να συνδυάσει τις δύο μεγάλες της αγάπες, το φαγητό και το γράψιμο, ενώ διοργανώνει και γαστρονομικούς περιπάτους στη Θεσσαλονίκη.

good life tips: > Για τυροκομικά μοναδικά στο εμπόριο, αλλά και άλλα προϊόντα με άρωμα Πόντου και παραδοσιακό τρόπο παρασκευής επισκεφθείτε το «Ραγιάν» στην πλατεία Άθωνος (Μπαλανού 13). > Γεμάτο από γευστικές αναμνήσεις της παλιάς Θεσσαλονίκης, λουκούμια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αλλά και «υποβρύχιο» και βυσσινάδες για τους μικρούς, παραμένει το μικρό κατάστημα «Παπαγεωργίου» στο κέντρο της πόλης (Αγίου Μηνά 11).

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Το w w w.follow thesheep.gr είναι μια διαδικ τυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων, δημιουργικών ανθρώπων οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Επιθυμία τους, αυτός ο online χώρος να γίνει μια δεξαμενή πληροφοριών, εμπειριών και υπηρεσιών που θα αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ όλων όσοι επιθυμούν να βιώσουν και να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απευθύνονται σε ντόπιους και επισκέπτες όλων των ηλικιών, προτείνοντας διαδρομές και όψεις του αστικού περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τα μυστικά των δρόμων και των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο. Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, Γωγώ, Αθηνά και Εύη, μέσω των ενδιαφερόντων τους για την εικαστική δημιουργία, τις εφαρμοσμένες τέχνες και την αρχιτεκτονική επιχειρούν να συγκεντρώσουν σ’ αυτή την εν εξελίξει πλατφόρμα ανθρώπους προερχόμενους από ποικίλα πεδία που σχετίζονται με κάθε μορφή έκφρασης και δημιουργίας, όπως μουσική, φωτογραφία, θέατρο, animation, design, θεωρία και ιστορία της τέχνης κ.α, δίνοντας την ευκαιρία να διακινηθούν εμπειρίες και 80

γνώσεις. Παράλληλα, υπάρχει η προσδοκία της άμεσης και διαδραστικής σχέσης μέσα στο ίδιο το αστικό περιβάλλον, μέσω οργανωμένων περιηγήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μέλη της ομάδας του Follow the sheep θα φέρουν σε επαφή τους συμμετέχοντες με χώρους τέχνης και δημιουργίας (γκαλερί, μουσεία, εργαστήρια καλλιτεχνών), με κτίρια και μνημεία αισθητικά και ιστορικά φορτισμένα, αλλά και με άλλους χώρους, ανθρώπους ή δράσεις που σχετίζονται με τη μόδα, τις γεύσεις, τη δημιουργικότητα και την εξερεύνηση γενικότερα. Τα δύο βασικά πεδία της δραστηριοποίησης του Follow the sheep, δηλαδή ο online χώρος συγκέντρωσης μέσω άρθρων ενημέρωσης, προτάσεων και μοιράσματος εμπειριών, και ο πραγματικός χώρος όπου θα πραγματοποιούνται οι περιηγήσεις, αποτελούν το ανοιχτό πεδίο, το λευκό καμβά πάνω στον οποίο ο καθένας θα χρωματίσει την καθημερινότητά του με καινούργια χρώματα και θα μπορέσει, επιτέλους, να σταθεί για λίγο παραπάνω απ’ ότι συνηθίζει μπροστά σ’ όλες αυτές τις εικόνες που έχουμε γύρω μας και όμως προσπερνάμε.


λευκος πυργος

Αποχρώσεις Στιγμάτισε με χρώματα την ιστορία της Θεσσαλονίκης: Γκρίζο από την πέτρα, κόκκινο από το αίμα, μαύρο από τα σκοτεινά χρόνια, λευκό στην αναγέννησή του. Ο Λευκός Πύργος είναι από μόνος του μια ιστορία.

84


σYμβολο

Σ

αν για να εξευμενίσει τη μνήμη, το γκρίζο, επιβλητικό κ τίσμα, βγα λμέ νο λες από σκοτεινό μεσαιωνικό παραμύθι, παραδόθηκε στη σύγχρονη ιστορία άσπιλο μέσα από την κατ’ ευφημισμόν ονομασία του: Λευκός Πύργος. Στην μακρά πορεία του στο χρόνο, ωστόσο, ο Πύργος υπήρξε και κόκκινος – κατακόκκινος σαν αίμα! Αληθινό αίμα, των γενίτσαρων, οι οποίοι εξοντώθηκαν μαζικά από τον Μαχμούντ τον Β’ εξαιτίας της αυτονόμησής τους απέναντι στην οθωμανική εξουσία. Περίπου 3.000 απ’ αυτούς που επέζησαν τότε, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν μαζικά στον Πύργο – σαν να αφυπνίστηκε η Νέμεση, κι εκείνοι που τον χρησιμοποιούσαν σαν σταθμό της φρουράς τους και σαν φυλακή, δίνοντάς του μια από τις πολλές ονομασίες του, έπρεπε να πληρώσουν στον ίδιο χώρο για την εγκληματική δράση τους.

Αυτή η σκοτεινή ιστορία λέγεται ότι ξεκίνησε το 1535 μ.Χ., με διαταγή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, περίπου έναν αιώνα μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης (1430), οπότε προέκυψε η ανάγκη τροποποιήσεων στα τείχη της και ο Λευκός Πύργος, μαζί με το Επταπύργιο και τον Πύργο του Τριγωνίου, που χρονολογείται στον 16ο αι., προορίζονταν να ενισχύσουν περαιτέρω την άμυνά της. Κατά μια άλλη εκδοχή, οικοδομήθηκε μεταξύ 1450-1470 στη θέση παλιού οχυρωματικού πύργου, χτισμένου από τους Βυζαντινούς το 1185. Μια υπέρθυρη μαρμάρινη επιγραφή αποτελεί την κυριότερη πηγή για τη χρονολογία ανέγερσής του, για την ύπαρξη της οποίας μίλησε πρώτος ο περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή και τη φωτογράφησε ο Γερμανός Στρουκ, αλλά στην πορεία καταστράφηκε – πιθανώς από τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίντ ή από την ελληνική διοίκηση το 1937 – και η οποία αναφέρει επακριβώς: «Κτισθέν κατά διαταγήν του λέοντος των ανδρείων Σουλεϊμάν, έγινε ο λέων όλων των φρουρίων. Με τα λεονταροπρόσωπα δρακόντεια πυροβόλα γύρω του, αρμόζει να ονομαστεί το φρούριο αυτό λεοντάρι των οχυρών. Έτος 942 της Εγίρας του Προφήτου». Δεν είναι βέβαιο, επίσης, αν πρόκειται για έργο του διάσημου αρχιτέκτονα του Σουλεϊμάν, του Μιμάρ Σινάν, αν και λόγω της ομοιότητας με ανάλογο πύργο στην Αυλώνα που του αποδίδεται, έχει διατυπωθεί και αυτή η υπόθεση.

«Πύργος των Λεόν των», λοιπόν, στο ξεκίνημά του, ο Λευκός Πύργος αποτελούσε τμήμα της νοτιοανατολικής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης. Από τον 17ο αι. ανεπίσημα αποκαλούνταν «Φρούριο της Κα λαμαριάς » και «Πύργος των Γενίτσαρων», για να μετονομαστεί «Πύργος του Αίματος» (Kanli Kule) το 1826, ονομασία που διατηρήθηκε εξαιτίας της συνέχισης της χρήσης του σαν φυλακή και τόπος εκτελέσεων μέχρι το 1891. Τότε, λέγεται, ένας Εβραίος κρατούμενος, ο Νατάν Γκιντιλί, καταδικασμένος για ερωτικό έγκλημα, τον άσπρισε με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του, πιθανόν κατόπιν επιθυμίας του Σουλτάνου να αποσυνδεθεί ο Πύργος από το αιματηρό παρελθόν του ή ενδεχομένως της απόφασης για χρησιμοποίηση αποκλειστικά του Γεντί Κουλέ ως φυλακής. Ξεκινά έτσι σιγά σιγά η υιοθέτηση του ονόματος «Beyaz Kule» (Άσπρος Πύργος) – ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει μέχρι και το 1912 να τον αναφέρει «Kanli Kule» –, με μια θεωρία να εξηγεί την τελική επικράτησή του Λευκός Πύργος σαν επίσημη μετάφραση του υιοθετημένου από την εβραϊκή κοινότητα της πόλης τίτλου «Torre Blanca», πράγμα που ωστόσο παραμένει υπόθεση. Κατά μια άλλη εκδοχή, βασισμένη στις πληροφορίες του Βρετανού Γενικού Προξένου σ τη Θεσσαλονίκη, Sir John Blunt, η μετονομασία έγινε το 1883 ή 1884 κατόπιν εντολής του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’ στον Βαλή (νομάρχη) της πόλης, Γκαλίμπ πασά. Ο Σουλτάνος δυσανασχέτησε στην πληροφόρηση, μέσω επίσημων ε γ γρ άφ ων, τ ης δυ σφημισ τικ ής ονομασίας και ζήτησε την άμεση αλλαγή της. Άλλα στοιχεία, πάλι, αποδίδουν την αλλαγή σε αναταραχή μεταξύ των κρατουμένων στον Πύργο το 1883, η οποία περιήλθε σε γνώση του Σουλτάνου, με αποτέλεσμα τη σχετική αντίδρασή του.

Κατά τα άλλα, ο Πύργος έχει ισόγειο και έξι ορόφους που συνδέονται με κυκλική σκάλα, περιμετρικά δωμάτια σε κάθε έναν από αυτούς, τζάκια, καπναγωγούς και αφοδευτήρια που προδίδουν την χρήση του και ως κατάλυμα. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα περιβαλλόταν από οκ ταγωνικό περίβολο που περιέκλειε επίσης έναν διώροφο πυργίσκο ο οποίος λειτουργούσε ως τζαμί, ένα δερβίσικο ησυχαστήριο, πυριτιδαποθήκες και δεξαμενή νερού (σύμφωνα με μια υπόθεση η επιγραφή του υπερθύρου αναφέρεται στην ανέγερση του περιβόλου και όχι του πύργου), που κατεδαφίστηκαν το 1905 και το 1911. Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ο Πύργος περιήλθε σ το ελληνικό δημόσιο. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στέγασε το Κέντρο Διαβιβάσεων των Συμμάχων, το 1916 χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη αρχαιοτήτων, αλλά και ως φυλακή Τούρκων αιχμαλώτων σ την μικρασια τική εκσ τρα τεία. Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε για την αεράμυνα της πόλης, ως Εργαστήριο Μετεωρολογίας και για τη στέγαση των Ναυτοπροσκόπων. Η βαφή παραλ λαγής σ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η τελευταία χρωματική προσαρμογή του. Αναστηλώθηκε μεταξύ 1983-1985 και διαμορφώθηκε ως εκθεσιακός χώρος. Σήμερα ανήκει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και λειτουργεί ως Μουσείο Πόλης της Θεσσαλονίκης.

85


παραδοση

Απλά Τραγανά και αρωματικά, τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι ένα σνακ-φετίχ. Όταν όμως η απόλαυσή τους συνεχίζεται με μια μπουγάτσα, τότε η εμπειρία δεν έχει όρια.

κουλουρι Θεμελιώδες στην ανθρώπινη διατροφή, το ψωμί έχει ηλικία πολλών χιλιάδων ετών και εκατοντάδες παραλλαγές στην πορεία του χρόνου. Θεοποιημένο στους αρχαίους πολιτισμούς και στη χριστιανική λατρεία, «ζυμώθηκε» με πολιτιστικές αντιλήψεις, κοινωνικές μεταβολές, τεχνολογικές εξελίξεις, αλλάζοντας μόνο τύπο – ποτέ ουσία. Παράγεται από τα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, ζέα, καλαμπόκι και πλήθος άλλων) και ίσως η εύνοια της προστάτιδάς τους, της Θεάς Δήμητρας, να είναι αυτή που το βοηθά να διατηρεί στους αιώνες το λιτό μεγαλείο του απόλυτου στηρίγματος της ζωής. Ψωμί στην ουσία, το κουλούρι Θεσσαλονίκης έμελλε να εξελιχθεί σε σνακ-φετίχ ολόκληρης της Ελλάδας. Άρχισε να κατασκευάζεται στα Βυζαντινά χρόνια, στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, απότοκο προφανώς του κοσμοπολιτισμού των δυο πόλεων που έσφυζαν από εμπορική δραστηριότητα, κατά συνέπεια και από ζήτηση τροφίμων εύκολων στην κατανάλωσή τους εν ώρα εργασίας ή της όποιας δράσης. Τότε ονομαζόταν «κολλίκιον», και την παρασκευή και πώλησή του είχαν κατά κύριο λόγο αρτοποιοί Ηπειρώτικης καταγωγής – για να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η ιστορία που θέλει τους Ηπειρώτες να είναι οι καλύτεροι φουρναραίοι και να δικαιολογηθεί η ευχή της ηπειρώτισσας μάνας: «Άντε, και στην Πόλη κουλουρτζής»! Η σύγχρονη αναβίωσή του συντελέστηκε με τους πρόσφυγες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από τη Μικρά Ασία, φέρνοντας μαζί την τέχνη και τη συνήθεια της κατανάλωσής του, αλλά κι έναν τρόπο να κερδίζουν τα προς το ζην. Με τις ξέχειλες τάβλες στο κεφάλι ξεχύνονταν από το ξημέρωμα για να πουλήσουν την ευωδιαστή και τόσο λαχταριστή πραμάτια τους, η φήμη της οποίας ταξίδεψε σ’ όλη την Ελλάδα, κατοχυρώνοντας οριστικά το όνομα αυτής της τόσο απλής λιχουδιάς: κουλούρι Θεσσαλονίκης. Τι καλύτερο από ένα ψωμένιο κουλούρι για να χορτάσει κανείς την πείνα του! Και τι υγιεινότερο, ειδικά στην εποχή μας που το «πλαστικό» φαγητό έχει κατακλύσει τον κόσμο. Στο γνωστό κυκλικό σχήμα, λεπτό, τραγανό εξωτερικά, μαλακό στο εσωτερικό του, και μ’ αυτή την τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά του ψημένου σουσαμιού – το μυστικό της γεύσης του – το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και ενέργειας. Στην κλασική του μορφή ή και γεμιστό, ανάλογα με την έμπνευση του κάθε πωλητή, χορταίνει και ευφραίνει, θυμίζοντάς μας το κλασικό «Στην απλότητα το κάλλος».

86

συνταγή: (υλικά για 15 περίπου κουλούρια) • 1 κιλό αλεύρι • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά • 1 κουταλιά τους σούπας αλάτι • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη • 5 κουταλιές της σούπας λάδι • Χλιαρό νερό • Σουσάμι

εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, σκάβουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε απαλά, πλάθοντας στη συνέχεια τη ζύμη μέχρι να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε και κόβουμε μικρά κομματάκια ζυμαριού τα οποία πλάθουμε σε λωρίδες, τους δίνουμε το σχήμα του κουλουριού, βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για περίπου 20’.


τέλεια μπουγατσα Στα παιδικά μου χρόνια ήξερα τη Γιαννιώτικη μπουγάτσα. Στα φοιτητικά, ανακάλυψα την Κρητική. Αργότερα, της Θεσσαλονίκης και τη Σερραϊκή. Αλλά πάντα απολάμβανα με βουλιμία το τραγανό φύλλο με την ηδονικά απαλή γέμιση από τυρί ή κρέμα. Η ιστορία της λίγη σημασία είχε αυτές τις στιγμές. Την έμαθα αργότερα και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το όνομά της προδίδει την προέλευσή της: τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Ωστόσο, η μπουγάτσα σερβιριζόταν από πολύ πιο παλιά στα τραπέζια των Ελλήνων. Μια εκδοχή της ήταν οι «πλακούντες» των αρχαίων, είδος πίτας με διάφορες γεμίσεις που επέζησε στην τοπική γαστρονομία σε όλες τις ιστορικές περιόδους, για να πάρει τη μορφή με την οποία τη γνωρίζουμε σήμερα στα Βυζαντινά χρόνια. Στην Κωνσταντινούπολη ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη, όχι μόνο μεταξύ του φτωχού πληθυσμού αλλά και στα πλούσια τραπέζια. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, αποτελούνταν αρχικά από τραγανά ψημένα φύλλα, πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη, για να «γεμίσει» στη συνέχεια με διάφορα μείγματα όπως προκύπτει και από την καταγραφή του περίφημου Τούρκου περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή, σύμφωνα με τον οποίο στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν «µπουγάτσα κουρού», κιγµαλί (µε κιµά), πεϊνιρλί (µε τυρί) και «σαντέ µπουγάτσα» (πασπαλισµένη µε ζάχαρη άχνη). Με τον καιρό επικράτησε η ονομασία «μπουγάτσα» που προέρχεται από την τουρκική λέξη «πογάτσα», παραφθορά της ιταλικής «foccacia» – γλυκιά πίτα (εξ ου και η κερκυραϊκή φογάτσα, ένας τύπος πασχαλινού τσουρεκιού). Δεδομένης της πολιτισμικής και οικονομικής διασύνδεσης της Πόλης με τη Θεσσαλονίκη, ήταν φυσικό να έχει η μπουγάτσα σημαντική θέση στη γαστρονομία της τελευταίας. Η «έκρηξη» ήρθε με τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων το 1922, που την εισήγαγαν στις τοπικές γαστρονομίες από άκρου εις άκρον της χώρας. Ή, τουλάχιστον, όπου δεν προϋπήρχε, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, που η κατανάλωση μπουγάτσας ήταν συνδεδεμένη με την αλλαγή του χρόνου και τα Θεοφάνεια. Στο νησί συντηρείται μέχρι σήμερα το πρωτοχρονιάτικο έθιμο της μπουγάτσας – στο παρελθόν οι «κουμαρτζήδες» επιστρέφοντας στο σπίτι έπρεπε οπωσδήποτε να κρατούν μπουγάτσα για το καλό του νέου χρόνου. Οι διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες – κυρίως στον τρόπο που κόβεται ή σερβίρεται η μπουγάτσα, σε μικρά κομμάτια στις Σέρρες, σε μεγάλα αλλού, με συνοδεία ενός είδους τραγανού ψωμιού στα Γιάννενα κ.λπ. Η τεχνική παρασκευής του φύλλου («φύλλο αέρος») που τη διαφοροποιεί από τις άλλες πίτες παραμένει η ίδια, απαιτεί δε εξαιρετική δεξιοτεχνία από τον τεχνίτη που θα το φτιάξει, όπως και το πολύ καλό κλείσιμό της από όλες τις πλευρές. Κατά τα άλλα, η επιλογή της γέμισης εξαρτάται από την όρεξη: αλμυρή με τυράκι για να χορτάσει την πείνα, ή γλυκιά, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη για να γλυκάνει τη στιγμή!

συνταγή: • 4 φύλλα κρούστας • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο και λίγο για το άλειμμα των φύλλων • 1,5 λίτρο γάλα • 200 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη • 1 πρέζα αλάτι • 2 βανίλιες • Κανέλα • Ζάχαρη άχνη

υλικά: Ετοιμάζουμε την κρέμα ζεσταίνοντας το γάλα με τη ζάχαρη, προσθέτοντας σιγά σιγά το σιμιγδάλι χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, τις βανίλιες, το αλάτι και στο τέλος το βούτυρο. Μόλις δέσει την αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, στρώνουμε τέσσερα φύλλα σε ένα ταψί μισού μεγέθους από τα ίδια, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Ρίχνουμε την κρέμα, γυρίζουμε προσεκτικά τα φύλλα που περισσεύουν και κλείνουμε καλά καλά τη γέμιση μέσα τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Βγάζοντάς την τη γυρίζουμε αμέσως ανάποδα. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

87


Φωτογράφoς: Άρης Ράμμος Επιμέλεια μόδας: Γεωργία Δώδου Οργάνωση παραγωγής: Αργυρώ Μπαράτα Make-up: Νάσια Ευθυμίου Styling: Κυριακή Σιδηροπούλου Hair stylist: Nicole for Yianni Hair Spa Μοντέλο: Νανσυ Μαρκοπούλου Καλλυντικά: INGLOT

μοδα

COsmopolitan SUMMER Σ’ ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο, με τις κομψές παρουσίες να εναλλάσσονται σε κάθε χώρο, τη διαφορά κάνουν οι ιδιαίτερες επιλογές: ρούχα και κοσμήματα με άποψη, για γυναίκες και άνδρες που ξέρουν να εκφράζουν την προσωπικότητά τους μέσω της μόδας.

90


Ολόσωμη ζέρσεϊ φόρμα Eight Sin, CARIBOU, γυαλιά Balenciaga, Optomania, παπούτσια από προσωπική συλλογή 91


Σακάκι Who is Who, Colors και σορτσάκι επενδεδυμένο με δαντέλα Maison Scotch, CARIBOU 92


SPRING/SUMMER 2013

4 Solonos & 5 Milioni str., Kolonaki, Athens 5 vogatsikou str., thessaloniki, t. +30 2310 228.784


Βαμβακερό φόρεμα που δένει στον λαιμό Queen of Leaves, CARIBOU, και ψάθινο καπέλο Mad Hat, Colors 94


95


Βαμβακερό στράπλες φόρεμα Sky, CARIBOU 96


Μπικίνι Emporio Armani, Armani, και σαγιονάρες Havaianas, AMAZONIA 98


Μπικίνι Amazonia, πουκάμισο Aesthetics, γυαλιά Mykita, Optomania 99


Φόρεμα από μετάξι με γεωμετρικά σχέδια Mario Fresh, POSH, και γυαλιά Mykita, Optomania 100


Φόρεμα με μοτίβο λουλουδιών Lavand, POSH 102


sani life

Prive club

Όταν οι γονείς δεν ανησυχούν, τα παιδιά απολαμβάνουν πολύ περισσότερο το παιχνίδι. Και τότε, είναι όλοι ευτυχείς. Ευχαριστούμε την κυρία Ρωξάνη Μπαλλέτου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσάνδρας για τη συμμετοχή τους. Ευχαριστούμε επίσης τα καταστήματα Tweety and Aesthetic στη Sani Marina για την προσφορά των ρούχων και των παπουτσιών.

Α

γάπη, ασφάλεια, παιχνίδι: τίποτα περισσότερο δεν έχουν ανάγκη τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα. Με δεδομένη την πρώτη για κάθε υγιή ενήλικα, γονέα, φίλο ή ξένο, η ασφάλεια και το παιχνίδι εξαρτώνται και από εξωγενείς παράγοντες, όχι πάντα δεδομένους. Ας πούμε στις διακοπές, απαραίτητη ανάσα για τους γονείς, οι οποίοι όλο και περισσότερο αναζητούν τόπους και τρόπους για να περάσουν ήσυχες μέρες οι ίδιοι, και τα παιδιά τους να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και το παιχνίδι χωρίς να ανησυχούν διαρκώς γι’ αυτά. Δύσκολο, θα σκεφτείτε, όχι όμως αν πρόκειται για διακοπές στο Sani Resort. Εδώ τα πάντα, από τη διαμονή και τη διατροφή μέχρι την ψυχαγωγία και το παιχνίδι είναι μελετημένα με κάθε λεπτομέρεια, ώστε καθένας, ενήλικας ή παιδί, να βρίσκει κάθε στιγμή αυτό που χρειάζεται. Ειδικά τα παιδιά θα ανακαλύψουν ένα «κλειστό club», απόλυτα ασφαλές, φιλικό και ζωντανό, όπου θα θέλουν διαρκώς να επιστρέφουν. Αμμώδεις, ασφαλείς παραλίες, πισίνες στα μέτρα τους, γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου αποδεσμεύουν την ενέργειά τους, ενώ δημιουργικές δραστηριότητες με την καθοδήγηση ειδικών εξάπτουν το πνεύμα και τη φαντασία τους. Επιπλέον, λειτουργούν υπηρεσίες για πολύ μικρά παιδιά, προκειμένου οι γονείς τους να μπορέσουν να απολαύσουν μόνοι ή με την παρέα τους γεύμα και δείπνο σ’ ένα από τα gourmet εστιατόρια του θερέτρου, βραδινή έξοδο στα club της μαρίνας, μια κινηματογραφική ταινία στο σινεμά ή μια υποσχόμενη παράσταση στα πλαίσια του Sani Festival. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς;

104


Υπηρεσίες και παροχές για βρέφη και παιδιά στο sani resort

1. MELISSA CRECHE Ιδιωτική φύλαξη βρεφών και παιδιών σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας (με κόστος που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ηλικίες και τις ώρες από €15-€50), ή και κατόπιν ιδιαίτερης ζήτησης σε συγκεκριμένες ώρες (κόστος από €10-€15). Οι babysitters είναι όλες εκπαιδευμένες και με μεγάλη εμπειρία.

4. WWKC FOOTBALL ACADEMY Για παιδιά 5-14 ετών, με ομάδες στελεχωμένες ανά ηλικία. Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Κυριακής, και το κόστος για δύο ώρες καθορίζεται στα €35, με έκπτωση στα παιδιά που συμμετέχουν συστηματικά. Στο τέλος απονέμεται Κάρτα Αξιολόγησης Παίκτη, καθώς και μετάλλια ειδικών δεξιοτήτων.

2. MELISSA MINI CLUB Υπηρεσία απασχόλησης παιδιών από 4 ετών και πάνω. Προσφέρεται δωρεάν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και με κόστος €15 ανά παιδί από τις 18:0021:00 το απόγευμα. Στα πλαίσιά της θα υπάρχουν γεύματα υπό ειδική επίβλεψη στον μπουφέ των εστιατορίων του Sani Beach Hotel και του Sani Beach Club, με κόστος ανάλογα με το πακέτο διαμονής.

3. SANI TEEN CLUB Δραστηριότητες για εφήβους στο Nautilus Club στο Sani Beach Hotel, με την επίβλεψη εποπτών. Λειτουργεί καθημερινά σε συγκεκριμένες ώρες με δωρεάν χρήση ή, σε κάποιες παροχές, με επιπλέον χρέωση.

106

5. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ 24ωρη ιατρική περίθαλψη. Βρεφικές κούνιες, ακουστικά για μωρά, βραστήρες, μπιμπερό και αποστειρωτές. Ειδικά διαμορφωμένα μενού για μωρά και μικρά παιδιά, παιδικές τροφές και προϊόντα περιποίησης στα mini markets. Εξοπλισμός αλλαγής πάνας σε όλες τις κοινόχρηστες τουαλέτες. Δωρεάν χρήση καθισμάτων για παιδιά στα εστιατόρια. Παιδικά DVDs και playstations, ενοικιαζόμενα καροτσάκια, ποδήλατα και τρίκυκλα. Μπουρνούζια στο Porto Sani Village και στο Sani Asterias Suites.


ΚΟΣΜΗΜΑ Φωτογραφίες: Studio VD.gr νικος βαβδινουδης - χρηστος δημητριου Concept: γεωργια δωδου Styling: κυριακη σιδηροπουλου Διευθύνσεις: θαλεια εξαρχου: Μητροπόλεως 103 & Χρυσοστόμου Σμύρνης, T. 2310 278 780 Katerina Ioannidis: Μητροπολίτου Ιωσήφ 5. T. 2310 256970 ΟRO VILDIRIDIS: Τσιμισκή 43, T.2310 275 496 GALLERY DIAMOND: Μητροπόλεως 40, T.2310 220786 APARTE: Παύλου Μελά 42, T. 2311 271348 Κοσμηματοπωλεία στη Sani marina: OXETTE Kαλφιδης Petra Collection Denny Vildidiris

Διαμάντια, ζαφείρια, σμαράγδια, δεμένα περίτεχνα με χρυσό, αντανακλούν την πολυτέλεια που τόσο αγαπούν οι γυναίκες. Τα κοσμήματα είναι, εξάλλου, η μεγαλύτερη αγάπη τους.

108


Σκουλαρίκια-λαχούρια από χρυσό 18Κ με baby pearls και αμέθυστο, Katerina Ioannidis // Δαxτυλίδι από λευκόχρυσο 18Κ με μπριγιάν & χρωματιστά ζαφείρια, Κalfidis // Χειροποίητο χρυσό περιδέραιο 18Κ, oro Vildiridis // Σκουλαρίκια 18K με μπριγιάν, αμέθυστους και ροζ quartz, Gallery DiamonD // Σκουλαρίκια 18Κ με μπριγιάν και σμαράγδι, denny Vildiridis // Δαχτυλίδι σε σχήμα φιδιού με διαμάντια, Thalia Exarchou

109


Σταυρός από λευκόχρυσο 18Κ με μπριγιάν και τουρμαλίνες, Κalfidis // Σκουλαρίκια από χρυσό 18Κ με μπριγιάν & σιτρίν, Kalfidis // Χειροποίητο δαχτυλίδι από λευκόχρυσο 18Κ με south sea pearl, κίτρινο διαμάντι και μπριγιάν, oro vildiridis // Χειροποίητο δαχτυλίδι σε σχήμα χταποδιού από λευκόχρυσο 18Κ και μπριγιάν, oro vildiridis // Κολιέ από φυσικά μαργαριτάρια South Sea, Kalfidis // Δαχτυλίδι «Αrlekinos» 18Κ, με λευκά και μαύρα μπριγιάν, ροζ ζαφείρια και rock crystal, Gallery Diamond // Βραχιόλια 18Κ με μπριγιάν, DENNY vildiridis 110


Sautoir με ασημένιο επιχρυσωμένο κοχύλι, λευκά κοχύλια, μαργαριτάρια, λευκά και πορτοκαλί κοράλλια, ημιμορφίτη και λάπις λάζουλι, Apárte // Koλιέ με τιρκουάζ, πέρλες και mother of pearl, Petra Collection // Ασημένιο δαχτυλίδι με αμέθυστο και ζιρκόνια, Petra Collection // Ασημένιο επιχρυσωμένο κολιέ, Oxette // Δαχτυλίδι από χρυσό 18Κ με quartz, Katerina Ioannidis 111


Χρυσό χειροποίητο περιδέραιο 18Κ, denny vildiridis // Διαμαντένια καρφίτσα σε σχήμα πεταλούδας, Thalia Exarchou // Διαμαντένιο δαχτυλίδι σε σχήμα λουλουδιού, Thalia Exarchou // Μακριά σκουλαρίκια με ασημένιο επιχρυσωμένο πούπουλο και ημιπολύτιμους λίθους (ημιμορφίτη, αμέθυστο, περίδοτο και λευκά μαργαριτάρια), Apárte // Σκουλαρίκια-κρίκοι από επιχρυσωμένο ασήμι, Oxette // Δαχτυλίδι 18K με μπριγιάν, heliodore & goldberyll, Gallery Diamond 112


Επιχρυσωμένο δαχτυλίδι με χαλκηδόνιο και ζιρκόνια, Petra Collection // Επιχρυσωμένο μενταγιόν με ζαφείρια και ρουμπίνι, Petra Collection // Καρφίτσα από σκαλιστό κοράλλι με baby pearls δεμένο με χρυσό 18Κ και μετάξι, Katerina Ioannidis // Σκουλαρίκια με υφασμάτινες μπεζ φούντες, ροζ μαργαριτάρια και επιχρυσωμένο ασήμι, Apárte


αγορα

Fabulous shopping Tο shopping φτιάχνει τη διάθεση και μια βόλτα στα μαγαζιά της Sani Marina, αλλά και της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας γι’ αυτούς που θα επιλέξουν τα fashion trips που οργανώνουμε φέτος, είναι ό,τι καλύτερο. απο τη γεωργια δωδου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αγορά με άποψη και πρωτοποριακό πνεύμα, είναι ιδιαίτερα ελκυστική και χάρη στην ανάπτυξή της στο κέντρο της πόλης κατά κύριο λόγο, που κάνει την περιήγησή της εκτός από εξαιρετικά κατατοπιστική, πολύ πολύ ευχάριστη. Ιδού μια επιλογή από τα καλύτερα καταστήματά της.

1. LAPIN

4. Thalia EXARCHOU

7. STYLE FAX BOUTIQUE

10. KALFIDIS

Όλα για το παιδί, τυλιγμένα με στοργή και φαντασία. Για να είναι πάντα καλοντυμένοι οι μικροί μας ήρωες. // Αγίας Σοφίας 20, T. 2310 224467.

Πολυτελή και περίτεχνα κοσμήματα παράγει η φαντασία της Θάλειας Εξάρχου, που πάντα βρίσκει τρόπο να εντυπωσιάζει τους λάτρεις του κοσμήματος. // Μητροπόλεως 103 & Χρυσοστόμου Σμύρνης, T. 2310 278780.

Κλασικός προορισμός των fashionistas, η boutique με τις πρωτοποριακές επιλογές έχει αυτό το κάτι που την κάνει αναντικατάστατο προορισμό κάθε καινούργια σεζόν. // Προξένου Κορομηλά 19, T. 2310 240898.

Εκτός από τις δικές του, ξεχωριστές επιλογές στο κόσμημα, ο Καλφίδης αντιπροσωπεύει και τις δημιουργίες Pandora που έχουν κάνει αίσθηση στο εξωτερικό, παρουσιασμένες από μεγάλα περιοδικά και φορεμένες από διασημότητες. // Βενιζέλου 6, Πανόραμα, T. 2310 331000.

2. KERASTASE Και η φροντίδα των μαλλιών μπορεί να είναι πολυ τε λής δηλώνει η Kerastase, που με τη σειρά Elixir Ultime αναβαθμίζει την καθημερινή τους φροντίδα παρέχοντας βαθιά θρέψη και μοναδική λάμψη στην τρίχα. Στον κομμωτή-σύμβουλό σας. // Yianni Hair Spa, Sani Beach Hotel, Porto Sani Village, T. 23740 99496.

8. LOUIS VUITTON 5. ATTICA Corners με άποψη σε κάθε τομέα και ευρωπαϊκός αέρας στο πολυκατάστημα που έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο. Ένας ολόκληρος κόσμος αφιερωμένος στην όμορφη πλευρά της ζωής. // 11ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, T. 2311 813000.

Ο κορυφαίος Παρισινός οίκος έχει πάντα κάτι που θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, είτε πρόκειται για outlets από την ολοκαίνουργια συλλογή του είτε για τα αξεπέραστα αξεσουάρ του με το διαχρονικό στυλ. // Προξένου Κορομηλά 48 & Μητροπολίτου Ιωσήφ 5, T. 2310 225052.

6. DIESEL

9. NOTOS GALLERIES

Ο παράδεισος του denim είναι ο πιο εθιστικός προορισμός για τη νεολαία και όχι μόνο. Τζιν σε κάθε πιθανή εκδοχή για cool all day εμφανίσεις. // Αγίας Σοφίας 12, T. 2310 221303.

Προτάσεις μόδας, επιλογές ομορφιάς, είδη για το σπίτι, εμπνευσμένες ιδέες για δώρα. Στα notosgalleries το shopping γίνεται μια απολαυστική εμπειρία! // Στοά Χιρς, Τσιμισκή 24 & Μητροπόλεως 31, T. 2310 366600.

3. KATERINA IOANNIDIS Η Κατερίνα Ιωαννίδη μετατρέπει το κόσμημα σε αντικείμενο τέχνης παίζοντας με ετερόκλητα υλικά και εμφυσώντας ροκ διάθεση σε κάθε ένα από τα δημιουργήματά της. // Μητροπολίτου Ιωσήφ 5, T. 2310 256970.

114

11. EMPORIO ARMANI Ο β α σ ι λι ά ς το υ μ ι ν ι μ α λι σ μ ο ύ μεταδίδει με κάθε του νέα κολεξιόν το μήνυμα «στην απλότητα το κάλλος». Έχετε σκεφτεί τίποτα καλύτερο; // Βογατσικού 5, T. 2310 228784.

12. MAX MARA All time classic κομψότ ητα , αναγ νωρίσιμος σ χεδιασμός και υψηλή ποιότητα εξασφαλίζουν ότι οι δημιουργίες Max Mara θα βρίσκονται πάντα σ το επίκεντρο της μόδας. Απαραίτητο απόκ τημα για κάθε γυναίκα, ένα από τα εκπληκ τικά παλτά της. // Μητροπόλεως 54, T. 2310 284123.


1

2

3

4

6

5

6

7


13. KALOGIROU Σταθερή αξία στην υπόδυση με άποψη εδώ και πολλά χρόνια, φιλοξενεί σχεδόν όλα τα μεγάλα brand του εξωτερικού. // Μητροπόλεως 75, T. 2310 250500.

14. HATZIIOANNOU LIGHTS Τα ωραιότερα φωτιστικά για το σπίτι σας σε ασυναγώνιστες τιμές. Γιατί ο σωστός φωτισμός είναι προνόμιο των ειδικών. // Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 123, T. 2310 473601.

15

15. GRIGIO

13

Ένα από τα πιο όμορφα καταστήματα που έχετε δει, με καλόγουστη αισθητική που αναδεικ νύει σ τις επώνυμες συλ λογές που φιλοξενεί (Chloe, Valentino, Missoni κ.α.). // Προξένου Κορομηλά 51, T. 2310 233898.

16. LUSSO Υψηλής ποιότητας και με ξεχωριστό σχεδιασμό, τα έπιπλα Lusso συνθέτουν εικόνες καθημερινής απόλαυσης στο σπίτι. // 14ο χλμ. ΘεσσαλονίκηςΧαλκιδικής, T. 2310 466489, 2310 466562.

17. SMILE BITES Λαμπερό χαμόγελο μέσα σε μια ώρα υπόσχεται ο δημοφιλής Θεσσαλονικιός οδοντίατρος Κώστας Δημάκος, ο οποίος παίζει την αισθητική οδοντιατρική στα δάχτυλα. Μια επίσκεψη, θα σας πείσει! // Παύλου Μελά 29, T. 2310 460890.

18. MEXX Νεανική φίρμα με εξαιρετικές προτάσεις για τα παιδιά, που τα μυούν να είναι απαιτητικά στο μέλλον με το στυλ τους! // Εθνικής Αντιστάσεως 3, Νέα Μουδανιά, T. 23730 22246.

19.RODANOS

14 16 116

Καθημερινές επιλογές ένδυσης με πολυτελή αύρα και τα αξεπέραστα Armani jeans για να είστε πάντα μέσα στη μόδα. // 11ο χλμ. ΘεσσαλονίκηςΜουδανιών, μέσα στο Mediterranean Cosmos mall, T. 2310 473281.

20. M&F FLORA Η αλλαγή στο σπίτι είναι επιβεβλημένη, ειδικά σε δύσκολους καιρούς. Και τι πιο απλό και οικονομικό από τα υφάσματα επιπλώσεων που θα κάνουν τον χώρο σας αλλιώτικο με ελάχιστο κόστος. // Παύλου Μελά 21, T. 2310 280103.

21. GIOLANDA PEPE Η πιο διάσημη πλαστική χειρουργός της πόλης έχει σίγουρα τη λύση για όποιο πρόβλημα αισθητικής σας απασχολεί. Φιλική και ευχάριστη, θα σας κάνει να δείτε την ομορφιά στην πραγματική της διάσταση. // Αγίας Σοφίας 37, T. 2310 287800.


24

22

22. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Το σπίτι στα καλύτερά του, ντυμένο σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις και τις κάθε σεζόν διαφορετικές απαιτήσεις. Πανέμορφα αντικείμενα που ομορ φ αίνου ν τ η ζωή και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα. // Τσιμισκή 90, T. 2310 251595.

25

ΑΘΗΝΑ Στην καρδιά της πόλης, οι προορισμοί μόδας διαθέτουν ευρωπαϊκό αέρα και ελληνική εγκαρδιότητα στην εξυπηρέτηση.

25. CARTIER 23. FRATELLI KARIDA Η μόδα στα... πόδια σας στην πιο εκρηκτική εκδοχή της. Όλες οι τάσεις της σεζόν στα παπούτσια, για να μπορείτε να είστε απόλυτα ταυτισμένη με την εποχή. // Τσιμισκή 28, T. 2310 226511 και Μητροπόλεως 69, T. 2310 220299.

Ο ισ τορικός οίκος κοσμημάτων αποτελεί σταθερό πόλο έλξης για τις γυναίκες όλου του κόσμου, που πάντα ποθούν κάτι από τις βιτρίνες του. Εδώ θα βιώσετε την αυθεντική αίσθηση της πολυτέλειας! // Βουκουρεστίου 7, T. 210 6471310.

26

26. LUISA 24. SAMARAS FURS O απόλυτος προορισμός γι’ αυτούς που αγαπούν τη γούνα. Απίθανα σχέδια, εκατοντάδες επιλογές και τιμές που ξαφνιάζουν! // Τσιμισκή 88, T. 2310 223540.

Ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η διεθνής σκηνή της μόδας θα το βρείτε στη Luisa, σημείο συνάντησης των πιο ενημερωμένων fashionistas. // Κολωνάκι, Σκουφά 15, Τ. 210 3635600, Κηφισιά, Κολοκοτρώνη 11, Τ. 210 8016641, Luisa Beach Μύκονος, Ψαρού, Τ. 22890 22015.

27. FREY WILLE

23

118

Η τέχνη του κοσμήματος αποκτά μια νέα εικαστική διάσταση μέσα από τις συλλογές της Frey Wille, που εμπ νευσμέ νες από σ πουδαίους δημιουργούς όπως ο Gustav Klimt, o Claude Monet ή ο Alphonse Mucha και δουλεμένες με μια εξελιγμένη τεχ νική σμαλτοποίησης γίνον ται φορέσιμοι πίνακες! Επιπλέον ατού τους, η χαρά της ζωής που αποπνέουν, χάρη στους ευφάνταστους χρωματικούς συνδυασμούς. // Βουκουρεστίου 21A', T. 210 3387150.

27


special advertising section

TOMS Το πρώτο TOMS Pop Up Resort Store έχει ανοίξει στο Sani Resort! Η εταιρεία TOMS ιδρύθηκε το 2006 από τον Blake Mykoskie, όταν κατά τη διάρκεια ε νός ταξιδιού του σ την Αργεντινή εμπνεύσ τηκε να ξεκινήσει μια διαφορετική εταιρεία. Βλέποντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής την τεράστια φτώχεια, τις ανεπίτρεπτες συνθήκες υγείας και παιδιά να περπατάνε χωρίς παπούτσια, αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Η ιδέα του ήταν απλή αλλά επαναστατική συγχρόνως. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό Αργεντίνικο παπούτσι, το alpargata σαν βάση για να σχεδιάσει ένα άλλο για την παγκόσμια αγορά. Ήθελε να δείξει πως όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο αν κάνουμε φιλανθρωπικές πράξεις σήμερα. Έτσι ο Blake δίνει τότε την υπόσχεση ότι για κάθε ζευγάρι παπούτσια που θα πουλούσε θα έδινε ένα καινούργιο σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Ένα προς Ένα.

Πέντε χρόνια αργότερα η TOMS χρησιμοποίησε το ίδιο μοντέλο για να λανσάρει ένα δεύτερο προϊόν: τα γυαλιά ηλίου TOMS. Με κάθε ζευγάρι που πουλιέται η TOMS βοηθάει να αποκαταστήσει την όραση σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Ένα προς Ένα. Καθημερινά όσο αυξάνονται οι τρόποι για να βοηθήσει κανείς ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, τόσο και το έργο της TOMS συνεχίζει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Μέχρι σήμερα η TOMS έχει δώσει εκατομμύρια ζευγάρια καινούργιων παπουτσιών σε παιδιά που δεν είχαν, σε περισσότερες από 50 χώρες. Έχει επαναφέρει την όραση σε πάνω από 100.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει γίνει μία από τις πιο γνωστές στο χώρο της μόδας, αλλά και κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες του κόσμου. Επισκεφθείτε το κατάστημα στη Sani Marina.

120


ζωη

Κέντρο στόχου Από τη ζωή μέχρι την «καλή ζωή», ο δρόμος είναι περισσότερο εύκολος απ’ όσο φαντάζεστε! Από την Κατερίνα Ευστρατιάδου

Δ

ομικές έννοιες για τον πολίτη του 21ου αι., η «καλή ζωή» και η «επιτυχία» συζητήθηκαν πολύ και κυνηγήθηκαν ακόμα περισσότερο. Το πλάνο που σας προτείνουμε είναι απλό και ορίζεται από 10 παραμέτρους, οι οποίες θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία αν κινηθείτε με συνέπεια στα πλαίσιά τους.

Η Κατερίνα Ευστρατιάδου είναι Personal Life Coach, Dip L.C., πιστοποιημένη στην τεχνική E.F.T. Ακολούθησε σπουδές στο International Life Coaching Institute του Λονδίνου, παρακολούθησε σεμινάρια NLP με τον Matthew Davis, μαθήτευσε ως coach με τους masters του Νόμου της Έλξης «The Secret», παραμένοντας μέλος της ομάδας τους, ενώ παράλληλα δημιούργησε το Energy Point, με αντικείμενο την οργάνωση σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης. Παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών, με φυσική παρουσία αλλά και μέσω διαδικτύου. Παπαμάρκου 44, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 261623, Fax 2310 261624 katerina@coachforenergy.gr www.coachforenergy.gr www.coachforenergy.blogspot.com

1. Προσδιορισμός του στόχου

5. Ξεκαθάρισμα του τοπίου

8. Τα κλειδιά της επιτυχίας

Σκεφτείτε τι θέλετε: Χρήματα, επαγγελματική καταξίωση, προσωπική ολοκλήρωση, κοινωνική αποδοχή; Αφιερώστε χρόνο για να καταλήξετε σ’ αυτό που επιθυμείτε και ανταποκρίνεται στην προσωπικότητά σας. Επαναλάβετέ το μέσα σας πολλές φορές, μέχρι να καταγραφεί στο υποσυνείδητό σας ως πρωταρχικός στόχος.

Μελετήστε προσεκτικά τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά σας. Αναγνωρίστε τα εμπόδια, δείτε τα σαν πρόκληση, ξεπεράστε τα. Πειθαρχήστε όπου και όσο χρειάζεται. Μάθετε να λέτε «όχι».

Καλλιεργήστε σχέσεις με ανθρώπους που έχουν να σας διδάξουν πράγματα. Αναγνωρίστε τις προσπάθειες αυτών που το αξίζουν. Καλύψτε τους άλλους όταν χρειάζεται, κι αυτοί θα σας καλύψουν όταν απαιτηθεί. Μοιραστείτε τη δόξα. Μην υπηρετείτε τα χρήματα, χρησιμοποιήστε τα.

2. Μοναχική πορεία Η επίτευξη των στόχων σας είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση, ανεξάρτητα από το αν θα συναντήσετε αρωγούς στην πορεία. Να ξέρετε ότι ο δρόμος σας είναι μοναχικός.

6. Αξιοποίηση ευκαιριών Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να φτάσει στον προορισμό του ανοίγεται μπροστά του με ευκαιρίες και εμπόδια. Οι επιτυχημένοι είναι αυτοί που διακρίνουν τις πρώτες, τις αξιοποιούν, δημιουργούν περισσότερες, ξεπερνούν τα εμπόδια, κινούνται άμεσα και αποτελεσματικά και – κυρίως – δεν αφήνουν τον χρόνο να περνά αναξιοποίητος.

3. Ανάληψη ευθύνης Είστε πρόθυμοι να αναλάβετε την ευθύνη για την επίτευξη του στόχου σας; Ή περιμένετε να συμβεί κάτι για να προχωρήσετε; Τίποτα δεν πέφτει από τον ουρανό. Εσείς κινείτε τα νήματα. Aναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας.

4. Δράση Καταγράψτε τα βήματα που πρέπει να κάνετε. Μην παρασύρεστε από χίμαιρες, προσηλωθείτε στον στόχο σας. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παραλύσει από την απραξία. Πράξτε και μάθετε από τα λάθη σας.

122

9. Ανακάλυψη Μάθετε να ζείτε ολοκληρωμένα. Αναζητήστε βαθιά μέσα σας την έμπνευση και σεβαστείτε το συναίσθημά σας. Πράξτε σύμφωνα με τη συνείδησή σας. Μη συμβιβάζεστε με κάτι λιγότερο απ’ ό,τι αξίζετε.

10. Διαπίστωση 7. Προσωπικά χαρακτηριστικά Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των ανθρώπων που έχουν φτάσει στην κορυφή: Πίστη στον εαυτό τους. Υποστήριξη των αποφάσεών τους. Δυνατότητα ολοκλήρωσης ενός καθήκοντος όσο δύσκολο ή δυσάρεστο κι αν είναι. Ανάπτυξη ηγετικής προσωπικότητας. Αποσαφήνιση των δεξιοτήτων τους. Διάθεση συνεργασίας. Ανάκαμψη από μια αποτυχία. Επιθετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σεβασμός στις ανάγκες των άλλων. Αξιοποιήστε αυτά που διαθέτετε και αναπτύξτε όσα σας λείπουν.

Ο δρόμος για την καλή ζωή είναι στρωμένος με συνεχή δράση, αναθεώρηση, επιμονή, δύναμη και κουράγιο. Πάντα δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε ό,τι κάνουμε. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης που τα ακολουθούν, τα βελτιώνουν, τα αναθεωρούν. Ξέρουν ότι ο δρόμος για την επιτυχία και γενικότερα για την καλή ζωή χαράσσεται με αποφάσεις και όχι αναβολές, δύναμη και όχι παραίτηση, κίνηση και όχι μούδιασμα, ευγνωμοσύνη και όχι αχαριστία, χαρά και όχι μιζέρια, αλήθεια και όχι ψέμα. Είναι επιλογή και όχι τυχαίο συμβάν. Ο δρόμος αυτός είναι η διαπίστωση ότι καλή ζωή είναι να αγαπάς αυτό που είσαι και αυτό που έχεις πετύχει.


γαστρονομια

Η μνήμη της όσφρησης Την πιο ελκυστική πρόσκληση σε γεύμα σας κάνει φέτος το Sani Magazine, με μέλι στο ψωμί, ευωδιαστό κουλούρι Θεσσαλονίκης, αφράτη μπουγάτσα, αλλά και δημιουργικά «πειραγμένα» παραδοσιακά πιάτα από διάσημους σεφ, οι οποίοι στα πλαίσια του Sani Gourmet ερμηνεύουν για τρίτη συνεχή χρονιά τη Νέα Ελληνική Κουζίνα. Φωτογραφία: Studio VD.gr νικος βαβδινοYδης- χρηστος δημητριοY

125


Taking tradition into the future

αυτος εινΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Sani Gourmet 2013: Η ΕΜΦΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.


T

o Gourmet Festival 2013, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εστιάζεται στη Νέα Ελληνική Κουζίνα, στη δημιουργική της εκδοχή πια, μετά την αναζήτηση της ταυτότητάς της το 2011 και την οριοθέτησή της με έμφαση στη φιλοσοφία του «100 Miles Diet» το 2012. Βραβευμένοι και ανήσυχοι σεφ, όπως η Νένα Ισμυρνόγλου, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Νίκος Καραθάνος, ο Nίκος Κοντοσώρος από τη Φλόριντα, ιδιοκτήτης του ομώνυμου εστιατορίου, ο Έκτορας Μποτρίνι (του οποίου το εστιατόριο «Etrusco» στην Κέρκυρα βραβεύτηκε ως το καλύτερο στη χώρα φέτος), ο Περικλής Κοσκινάς και πολλοί ακόμα ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση να εξελίξουν με το δημιουργικό τους ταλέντο παραδοσιακές ελληνικές

συνταγές, το «κύτταρο» της ντόπιας γαστρονομίας, με το βλέμμα στο μέλλον και εφόδια τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που παράγει η ελληνική γη. Αρκεί μια μυρωδιά για να ανακαλέσει στο νου εικόνες ξεχασμένες, ντυμένες με τη νοσταλγία της μνήμης. Η δύναμη αυτή της όσφρησης είναι μεγαλύτερη όταν ξεπηδά από αχνιστά πιάτα που ξυπνούν τη λαχτάρα για γευστικές απολαύσεις γύρω από το τραπέζι, συντροφιά με οικεία πρόσωπα και ζεστές κουβέντες. Ευωδιαστά λαδερά, πικάντικα κρεατικά, κρουστά ψάρια και θαλασσινά, εξωτικά αρώματα μπαχαρικών στροβιλίζονται σε μια εικονική πραγματικότητα που πολύ θα θέλαμε να γίνει ξανά απτή.

2

1

3

4 1. ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ 2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ 3.ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚ ΑΚΟΣ 4.ΧΡΙΣ ΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕ ΣΚΙΑ Σ

Στα εστιατόρια του Sani resort, από τις 10 ως τις 19 Mαΐου, οι μυρωδιές που θα ξεχυθούν από τις κουζίνες θα είναι γλυκές και τρυφερές, όσο και τα συναισθήματά μας όταν θυμόμαστε τα αχνιστά πιάτα με όσπρια ή λαδερά, μακαρονάδες με ευωδιαστό κιμά, πικάντικες χορτόπιτες και αφράτες τυρόπιτες, εξαιρετικά κρέατα και νόστιμα θαλασσινά, και εκατοντάδες άλλα πιάτα που καθόρισαν τη ζωή και τις μνήμες μας. www.sanigourmet.gr


ΚΟYΛΤΟYΡΑ

Η αρχιτεκτονική της ελληνικής γεύσης Οι αναγνωρίσιμες εθνικές κουζίνες χ αρακ τηρίζονται από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται, καθώς και από την ύπαρξη μιας κοινής πολιτιστικής ταυτότητας πίσω από την καθημερινή διατροφή ενός λαού. Η Αργυρώ Μπαράτα ερευνά τους κοινούς τόπους που διαμόρφωσαν το γευστικό χαρακτήρα της ελληνικής κουζίνας.

ίναι ευρύτερα αποδεκτό πως το φαγητό και η δημιουργία μιας εθνικής συνταγής είναι προϊόν μιας αργής εξελικτικής διαδικασίας. Για την ανάλυση της κουζίνας στην αρχαία Ελλάδα, οι Jean Louis Flandrin και Massimo Montanari αναφέρουν μια μεθοδολογία στο βιβλίο τους «Histoire de l’ Alimentation», σύμφωνα με την οποία «Την πολιτιστική διάσταση της αρχαιοελληνικής κουζίνας μπορούμε να τη συλλάβουμε αν μέσα από την πολυτυπία των μαγειρικών φαινομένων που απαντούν σε διάφορους τόπους και σε διάφορες εποχές, κατορθώσουμε να αναχθούμε στις ιδρυτικές της αρχές και τους ιδρυτικούς της μύθους». Βάσει αυτής της μεθόδου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανασυρθούν και νεώτερα αποτυπώματα της ελληνικής κουζίνας, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα θεμέλια χαρακτηριστικά της σημερινής ελληνικής γεύσης.

ΤΑ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΑ TERROIRS Ο όρος «terroir» – που χρησιμοποιείται κυρίως στην οινολογία και περιγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τη γεωγραφία, το κλίμα αλλά και τις ανθρώπινες πρακτικές στην καλλιέργεια ενός τόπου, που κατ’ επέκταση μεταφράζονται στη γεύση των προϊόντων που παράγει –, αποτελεί ίσως την καλύτερη προσέγγιση για την αιτιολογία μιας πληθώρας ετερόμορφων τοπικών προϊόντων που καλλιεργούνται στην ελληνική ύπαιθρο και αντανακλούν Ελλάδα. Κτηνοτρόφοι από τα υψόμετρα της Πίνδου μέχρι τον Ψηλορείτη στην Κρήτη, ψαράδες των πέντε θαλασσών, λιμναίοι και ποτάμιοι, αγρότες των κάμπων, τυροκόμοι από 20 διαφορετικές προστατευμένες περιοχές ονομασίας προέλευσης, καλλιεργητές μιας τεράστιας ποικιλίας λαχανικών και φρούτων που ευδοκιμούν τέσσερις εποχές το χρόνο και, πάνω απ’ όλα, οι ελαιοπαραγωγοί – αρχή και τέλος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα –, όλοι τους είναι γνήσιοι φύλακες της ελληνικής γης. Το άνυδρο τοματάκι της Σαντορίνης, η τομάτα-τσαμπί της Κρήτης και η χωραφίσια σφιχτή τομάτα του Λαγκαδά αποτελούν ένα και μόνο παράδειγμα διαφορετικότητας μέσα στην ίδια τη χώρα, που παρά τη μικρή έκτασή της καταφέρνει να παράγει εξαιρετικές πρώτες ύλες για τη δημιουργία εύγευστων πιάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ελαιόλαδο, αυγοτάραχο, καπνιστή πέστροφα, ροδάκινα, πορτοκάλια, μήλα, σταφύλια, γιαούρτι, φέτα και μανούρι είναι ένας πρόχειρος κατάλογος προϊόντων που συμμετέχουν ενεργά στον ορισμό και τη θύμηση της ελληνικής γεύσης. Η διεθνής τους καριέρα, άλλωστε, επιβεβαιώνει το ρόλο τους στην ελληνική κουζίνα.

Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ Η με γα λύτερη ανατροπή σ την ε λ ληνική κουζίνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, με τη συνάντηση του ανατολικού μαγειρικού ήθους που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Ρωμυλίας, με την ιθαγενή μαγειρική παράδοση των κατοίκων της παλαιάς Ελλάδας. Παρόλο που η ενσωμάτωσή όλων στην πατρογονική γη δεν ήταν εύκολη, καθώς το νεοσύστατο κράτος ήταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, γεγονός που προκάλεσε την υποβάθμιση του βιοτικού επίπεδου των πολιτών, η γαστρονομία αποτέλεσε τον καταλύτη και την κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ τους. Κι έτσι, ο ελληνικός λαός γνώρισε και γεύτηκε για πρώτη φορά τη μελιτζανοσαλάτα, το τζατζίκι, τους μαριναρισμένους τσίρους, τις παστές λακέρδες, το ιμάμ μπαϊλντί, τα παπουτσάκια, τους τζιγεροσαρμάδες, τις αγκινάρες αλά πολίτα, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, το χουνκιάρ μπεγιεντί, τον ασουρέ, το καζάν ντιπί και τα λοιπά δημιουργήματα που παρέπεμπαν σε μια πιο προηγμένη αντίληψη των εδεσμάτων. Μια γαστρονομική επανάσταση που έμελλε να διαμορφώσει συναρπαστικά την ελληνική γεύση τις επόμενες δεκαετίες και να βάλει γερά τις βάσεις για την νέα ελληνική κουζίνα.

129


ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου αποτελούσε ανέκαθεν ένα σταυροδρόμι διερχόμενων πολιτισμών, όπου οι ελληνικές συνταγές, χωρίς να χάνουν τον κοινό παρονομαστή της απλότητας, δέχονταν διαρκώς επιρροές από κάθε είδους αφίξεις, είτε από την Δύση με το πέρασμα των Φράγκων και των Βενετών οι οποίοι έβαλαν την σφραγίδα τους στην επτανησιακή κουζίνα, είτε από την ανατολή κατά τα χρόνια της Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου. Από το αλισβερίσι αυτό η σημαντικότερη συνεισφορά στη διαμόρφωση της ελληνικής γεύσης ήταν το αυγολέμονο, που έφεραν από την Ισπανία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μεσογείου οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ιβηρική Χερσόνησο τον 15ο αιώνα. Στη γλώσσα τους, η μεστή αυτή σάλτσα λέγεται «agristada» και εντάχθηκε σ’ ένα πλήθος ελληνικών συνταγών, όπως στις σούπες, τους λαχανοντολμάδες, το φρικασέ, τα κολοκυθάκια γεμιστά στην κατσαρόλα, το χοιρινό με πράσα και πολλά άλλα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ Με την κυκλοφορία του πρώτου του ολοκληρωμένου οδηγού μαγειρικής το 1917, ο Νικόλαος Τσελεμεντές έφερε τον εκσυγχρονισμό στην ελληνική γεύση. Επηρεασμένος από την γαλλική κουζίνα, καθώς εκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη και εργάστηκε σε μερικές από τις σπουδαιότερες κουζίνες ξενοδοχείων του κόσμου εκείνης της εποχής, ο Σιφναίος σεφ ανέπτυξε

130

συνταγές και στυλ μαγειρικής με βάση τις γαλλικές σάλτσες και εισήγαγε νέες μεθόδους παρασκευής για να «καθαρίσει» το ελληνικό φαγητό από άλλες ξενόφερτες επιρροές. Χάρη σ’ αυτόν η Ελληνίδα νοικοκυρά έμαθε την μπεσαμέλ, το ογκρατέν και, παρόλο που δεν τεκμηριώνεται επισήμως, ο Τσελεμεντές πιθανότατα δημιούργησε το μουσακά, το διασημότερο ελληνικό πιάτο.

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές λαϊκού πολιτισμού, έτσι και στη γαστρονομία κάθε μικρός τόπος έχει τις αποκλειστικά δικές του συνήθειες, που καθορίζονται από τη γεωγραφική θέση, τη δυνατότητα επικοινωνίας με την ευρύτερη περιφέρεια και τις ασχολίες των κατοίκων. Οι άξονες όμως ήταν κοινοί επί αιώνες. Ο αγροτικός τρόπος στην ύπαιθρο έφερε γευστικά αριστουργήματα, από απλά και λιτά υλικά που συνδύαζαν τη σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομική αρετή. Ένα από αυτά ήταν οι πίτες, βασικό κομμάτι στη διατροφή των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Είχαν μηδαμινό κόστος αφού τα χόρτα μαζευόταν από την εξοχή, ενώ το αλεύρι και το λάδι ήταν δικής τους παραγωγής. Επίσης, η γέμιση της πίτας ακολουθούσε τις εποχές: Την άνοιξη κυριαρχούσαν οι πίτες με πράσινα λαχανικά, τον χειμώνα οι πρασόπιτες, τα Χριστούγεννα οι κρεατόπιτες, το καλοκαίρι οι κολοκυθόπιτες, ενώ οι τυρόπιτες είχαν την τιμητική τους κατά την εποχή της τυροκόμησης. Παρόλα αυτά, η χωριάτικη σαλάτα, η κορωνίδα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, δεν επινοήθηκε στην επαρχία, και κανένα χωριό στην ελληνική επικράτεια δεν διεκδικεί την καταγωγή της. Επειδή στα χωριά την ντομάτα την έτρωγαν δαγκωτή και ολόκληρη σαν φρούτο και το κρεμμύδι στουμπιστό, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η συγκεκριμένη σαλάτα είναι μια επινόηση της αστικής τάξης για να προσδώσει ένα κουλέρ-λοκάλ στο τραπέζι και να υποδηλώσει τις καλές σχέσεις της με την επαρχία.

Η συνοπτική αυτή περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της ελληνικής γεύσης σαφώς και δεν είναι πλήρης, καθώς μεταξύ άλλων απουσιάζουν αναφορές στις γεύσεις της αρχαίας Ελλάδας αλλά και στις γευστικές μικρογραφίες των απανταχού τοπικών γαστρονομιών του ελλαδικού χώρου. Είναι ένας ανοιχτός κατάλογος προς διάλογο, καθώς οι Έλληνες δεν παρέμειναν δέσμιοι επί αιώνες ενός αποκλειστικού διατροφικού προτύπου. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς πως, όπως ο Τσελεμεντές λόγω των ξενόφερτων τεχνικών του αλλοίωσε την ελληνική γεύση, έτσι και στη Νέα Ελληνική Κουζίνα πρωτοπόροι σεφ εκπαιδεύτηκαν σε φημισμένες σχολές και κουζίνες εστιατορίων με πολλά αστέρια Michelin, φέρνοντας ένα διαφορετικό αέρα στα εστιατόριά τους. Εύγεστοι αφροί με λεκιθίνη, αλμυρά παγωτά από άζωτο και ψήσιμο σε κενό αέρος σίγουρα δε συγκλίνουν με την ελληνική κουζίνα πριν από 100 χρόνια. Η γεύση, όμως, που αναδύεται μέσα από τα πιάτα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας υποδηλώνει Ελλάδα όσο και τα μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς αυτό που ορίζει μια εθνική γεύση είναι η αντίληψη και η γευστική ομοφωνία ενός λαού πίσω από κάθε πιάτο και κάθε συνταγή.


φYση

Ο χορός «Χωρίς τη μέλισσα η ανθρωπότητα έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής» διαπίστωνε ο Αϊνστάιν, ο οποίος χαρακτήρισε την προσφορά της στην αλυσίδα της ζωής ανυπολόγιστη. Η Αργυρώ Μπαράτα μας εξοικειώνει με την κοινωνία των μελισσών και την παραγωγή μελιού, διαδικασία για την οποία συνηγορεί όλη η φύση.

132

Ο

φυτικός κόσμος ερωτεύεται, γονιμοποιείται και πολλαπλασιάζεται. Τον πολλαπλασιασμό αυτό κατά ένα μέρος τον έχουν αναλάβει τα έντομα και το υπόλοιπο ο αέρας. Μεταξύ των εντόμων, ο σημαντικότερος μεταφορέας γύρης είναι η μέλισσα. Η διαδικασία λέγεται επικονίαση, είναι πολύ σημαντική για τον πλανήτη, και χωρίς αυτήν το μεγαλύτερο μέρος των έμβιων όντων θα χανόταν. Το κίνητρο για να επισκεφθεί τα φυτά η μέλισσα και να μεταφέρει το σπέρμα από το αρσενικό άνθος στο θηλυκό είναι το νέκταρ, και τα φυτά την κατευθύνουν προς το στόχο αυτό με το δυνατό και ευχάριστο άρωμα αλλά και τα έντονα χρώματά τους. Η μέλισσα κάνει 12 ταξίδια κατά μέσο όρο την ημέρα. Σε κάθε ταξίδι επισκέπτεται 200 ως 300 λουλούδια. Μια μόνο συλλέκτρια επισκέπτεται ημερησίως κατά μέσο όρο 2.500-3.500 λουλούδια. Κάθε πρωί ξεκινούν από μια καλή κυψέλη γύρω στις 20.000 συλλέκτριες, που μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν καταφέρει να επισκεφθούν 50-70 εκατομμύρια λουλούδια. Τα 12 φορτία μιας ημέρας ζυγίζουν μόλις 0.36 εκατοστά του γραμμαρίου. Μετά από δουλειά 20 ημερών, και αφού έχει αφαιρεθεί το 63% της υγρασίας του νέκταρος, η κάθε συλλέκτρια θα έχει συγκεντρώσει μόλις 1.5 γραμμάριο μελιού. Το μέλι μπορεί να προέρχεται από τα άνθη των φυτών, οπότε μετατρέπεται από νέκταρ σε μέλι, ή να είναι μελίτωμα, δηλαδή ζαχαρούχος χυμός που τον προσλαμβάνουν οι μέλισσες με τη μεσολάβηση κάποιων εντόμων τα οποία παρασιτούν στα φυτά, κυρίως στο πεύκο και το έλατο.


των μελισσών Η κοινωνική οργάνωση των μελισσών είναι πολύ ανεπτυγμένη, και κάθε μέλος της έχει ξεχωριστά καθήκοντα. Την περίοδο του καλοκαιριού η κυψέλη φιλοξενεί μια βασίλισσα, 250 – 350 κηφήνες και 60.000 εργάτριες. Οι εργασίες που κάνει μια εργάτρια καθορίζονται από την ηλικία της: Μόλις γεννηθεί, και για δύο ημέρες, καθαρίζει τα κελιά της κερήθρας ώστε να δημιουργεί χώρο για τα αυγά που γεννά καθημερινά η βασίλισσα. Στη συνέχεια, και για ένα δεκαήμερο, ταΐζει τις νύμφες με νέκταρ για να μεγαλώσουν. Όταν γίνει 12 ημερών εγκαταλείπει την εργασία της τροφού και ασχολείται με την κυψέλη. Παίρνει το μέλι που φέρνουν απ’ έξω οι συλλέκτριες και το βάζει στις αποθήκες. Αρχίζει να κατασκευάζει νέα κελιά, και μεταφέρει έξω από την κυψέλη τις νεαρές συντρόφισσές της. Σε ηλικία 18 ημερών γίνεται φρουρός στην είσοδο της κυψέλης, έτοιμη να επιτεθεί σε κάθε ξένο στοιχείο που θα ήθελε να παραβιάσει το οικογενειακό άσυλο – συνήθως, στην είσοδο υπάρχουν 20 με 30 φύλακες. Ενηλικιώνεται στις 21 ημέρες και ξεκινά τα ταξίδια της στη φύση συλλέγοντας καθημερινά νέκταρ, γύρη, πρόπολη και νερό μέχρι το τέλος της ζωής της, το οποίο κατά μέσο όρο έρχεται όταν συμπληρώσει τις 40 ημέρες. Μερικές απ’ αυτές είναι εξερευνήτριες, έχουν το καθήκον να βρίσκουν νέα φυτά για διατροφή. Όταν τα βρουν, π.χ. λουλούδια που μόλις ανθίζουν, τότε γυρίζουν πίσω στην κυψέλη και αρχίζουν να «χορεύουν» πάνω στις κερήθρες, ανακοινώνοντας έτσι στις συντρόφισσές τους την κατεύθυνση, την απόσταση και το είδος της τροφής που έχουν ανακαλύψει.

Πρώτοι οι Έλληνες, και ειδικά ο Αριστοτέλης, μελέτησαν τη συμπεριφορά αυτή των μελισσών εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, χωρίς όμως να μπορέσουν να καταλάβουν τη σημασία του χορού τους. Ήταν ο Αυστριακός βιολόγος Karl von Frisch, ο οποίος τιμήθηκε το 1972 με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για τη διατριβή του πάνω στις μέλισσες, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δύο είδη χορού: ο «κυκλικός» και ο «χορός της κοιλιάς». Οι εξερευνήτριες χορεύουν κυκλικά όταν έχουν βρει τροφή σε μικρή απόσταση από την κυψέλη (λιγότερο από 25 μ.), χωρίς όμως να δείχνουν την κατεύθυνση. Όταν η τροφή βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση, τότε ο κύκλος γίνεται μισοφέγγαρο. Αν πάλι η απόσταση της τροφής είναι πάνω από 100 μέτρα, τότε χορεύουν το «χορό της κοιλιάς», που έχει σχήμα «8» και δείχνει την απόσταση, το είδος της τροφής και την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι υπόλοιπες μέλισσες για να τη βρουν. Το είδος της τροφής που βρέθηκε το αναγνωρίζουν από το άρωμα που φέρνουν μαζί τους οι εξερευνήτριες. Όλα τα είδη της μέλισσας που μέχρι στιγμής έχουν μελετηθεί, χορεύουν με παρόμοιο αλλά όχι πανομοιότυπο τρόπο. Η Χαλκιδική απολαμβάνει εδώ και αιώνες το «χορό των μελισσών», καθώς χάρη στο μοναδικό οικοσύστημά της αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελισσοκομίας στην Ελλάδα. 6.500 μελισσοκόμοι, το 32% του συνόλου της χώρας, με πάνω από 80.000 μελλισοσμήνη και 1.910 τόνους παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού ετησίως, αποδεικνύουν και με αριθμούς τον ισχυρισμό. Σήμερα, οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής φροντίζουν το δώρο αυτό της φύσης που συντελείται στον τόπο τους, συνεχίζοντας την παράδοση και αξιοποιώντας με τον αγνότερο τρόπο την πλούσια χλωρίδα της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και της Βόρειας Χαλκιδικής, παράγοντας μεγάλες ποσότητες μελιού κυρίως στις περιοχές του Παλιουρίου, της Νικήτης και της Αρναίας.

133


Ο πλούτος του ελληνικού μελιού Το μέλι που παράγεται στην Ελλάδα θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, με μοναδικά χαρακτηριστικά γεύσης. Διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το μέλι ανθέων ή μέλι νέκταρος και το μέλι μελιτώματος. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που με νομοθετική ρύθμιση έχει καθορίσει συγκεκριμένα φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά για επτά κατηγορίες μελιού που παράγει. Οι διαφορές μεταξύ του ανθόμελου και αυτού που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα είναι σημαντικές: το πρώτο περιέχει υπολείμματα γύρης, ενώ το μέλι των κωνοφόρων είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Το μέλι που προέρχεται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμο, ελαφρύτερο και κρυσταλλώνει, ενώ αυτό από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμο και κρυσταλλοποιείται λιγότερο. Υπάρχουν, επίσης, αρκετές διαφορές μεταξύ όλων των μελιών όσον αφορά στη χημική τους σύσταση. Έτσι, το ανθόμελο έχει μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (πάνω από 65%), ενώ το μέλι από κωνοφόρα μικρότερο (από 38-65%).

1

2

3

Πευκόμελο

Μέλι ελάτης

Μέλι καστανιάς

Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού σ την Ελλάδα πρ οέρχε ται α πό τα πεύκα , το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας. Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής του είναι η Χαλκιδική, η βόρεια Εύβοια, η Θάσος, η Σκόπελος, η Ζάκυνθος και η Ρόδος. Πρόκειται για μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κι αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που το εμπλουτίζουν. Από αυτές επικρατούν τα μέ ταλ λα και τα ιχ νοσ τοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός), τα οποία βρίσκονται σε με γά λες συγκε ν τρώσεις σ το ε λ ληνικό πευκόμε λο. Δε ν είναι ιδιαίτερα γλυκό και δεν κρυσταλλώνει. Είναι πλουσιότερο από το ανθόμελο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα. Επίσης, έχει τις λιγότερες θερμίδες.

Μια από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες με λιού, η μοναδική στην Ελλάδα με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ. Το μέλι αυτό ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική του εμφάνιση, καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο. Υπολογίζεται ότι το 5-10% περίπου του μελιού που παράγεται σ την Ελλάδα είναι από έλατο. Προέρχεται κυρίως από τις ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας, της Πίνδου, του Ολύμπου, από το Μαίναλο, τον Πάρνωνα και τον Χελμό στην Πελοπόννησο και από την Πάρνηθα στην Αττική. Είναι πλούσιο σε ιχ νοσ τοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κ.λπ.) Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα κι αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό και αρκετά διαδεδομένο στα ορεινά της Ελλάδας. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Έχει έντονο άρωμα που αρέσει και γεύση που πικρίζει ελαφρά. Κρυσταλλώνει αργά, σε ένα με δυο χρόνια. Στη Μακεδονία, μέλι καστανιάς συλλέγεται κυρίως στη χερσόνησο του Αγίου Όρους.

134

4 Μέλι εσπεριδοειδών Το μέλι εσπεριδοειδών, και κυρίως το μέλι πορτοκαλιάς, έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα, σε ένα με δύο μήνες. Είναι ανοιχτόχρωμο και ασπρίζει κατά την κρυστάλλωσή του. Παράγεται κυρίως στα νησιά (Χανιά και Πόρο), στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο.


Αστική μελισσοκομία

Η

αστική καλλιέργεια αναπτύσσεται παράλληλα με το ρεύμα της επανοικειοποίησης των δημοσίων χώρων και εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς στην πλειοψηφία των μεγαλουπόλεων του κόσμου. Κομμάτι της αποτελεί η αστική μελισσοκομία που πρωτοεμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη πριν από δύο χρόνια, όταν μελισσοκόμοι άρχισαν να εκτρέφουν μέλισσες σε κοινόχρηστους κήπους, ταράτσες πολυκατοικιών και αυλές σπιτιών. Το φαινόμενο πολλαπλασιάστηκε εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης αλλά και χάριν των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που αναγνωρίζουν τη σημαντική συνεισφορά της μέλισσας στη φύση. Σήμερα, οι NY Beekeeping είναι η μεγαλύτερη μελισσοκομική ομάδα της πόλης, με περισσότερα από 1.300 μέλη, και τις κυψέλες τους τις συναντά κανείς κυρίως σε ταράτσες ουρανοξυστών. Σύμφωνα με την οργάνωση, «Για τους μελισσοκόμους των πόλεων η κυψέλη είναι ένα μικρό κουτί ηρεμίας στη μέση ενός τρελού κόσμου». Ακολουθώντας την τάση, το ιστορικό ξενοδοχείο Waldorf-Astoria εγκατέστησε σε ειδικά διαμορφωμένη ταράτσα στον 20ο όροφο έξι κυψέλες, με στόχο να φιλοξενήσει 300.000 μέλισσες. Ο σεφ χρησιμοποιεί το μέλι που συλλέγεται σε πιάτα του ξενοδοχείου, και όσοι ένοικοι το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη μονάδα. Το παράδειγμά του ακολούθησε σύντομα και το ξενοδοχείο Intercontinental New York Barclay, που φιλοξενεί την ψηλότερη κυψέλη στο Μανχάταν.

5

6

7

Μέλι ηλίανθου

Eρεικόμελο

Θυμαρίσιο μέλι

Ανοιχτόχρωμο μέλι που κρυσταλλώνει σε έναν με δύο μήνες. Ο ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού. Στην κρυσταλλική του μορφή είναι κιτρινωπό. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της διατροφής μας.

Ονομάζε ται και «Σουσουρίσιο». Θεωρείται προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, έχει οσμή και γεύση χα ρ α κ τ η ρ ι σ τ ι κ ή , π ο υ α ρ έ σ ε ι . Κρυσ ταλλώνει γρήγορα, σε έναν με τρεις μήνες. Είναι σκουρόχρωμο, ενώ μετά την κρυσ τάλλωσή του πα ί ρ ν ε ι κο κ κ ι ν ω π ή ε μφ ά ν ι σ η . Υπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα: το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης, και τα δύο από τα πιο σημαντικά μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας. Παράγεται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Αρίστης ποιότητας μέλι λόγω του υπέροχου χρώματός του, της γεύσης και των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα επίσης προληπτικά σε καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 με 18 μηνών από την παραγωγή του. Ανήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων χαρακτηριστικών του. H μεγάλη του ζήτηση οφείλεται στο ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιού, επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας. Οι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Κρήτη και τα Κύθηρα.

135


μyθολογια

Ωραίος

σαν έρως Θεός δημιουργός, ο έρωτας κυριάρχησε στην ελληνική μυθολογία, προκαλώντας συχνά τη μήνη των άλλων θεών για την εμπλοκή του στα ανθρώπινα. Υμνήθηκε όσο κανείς, και «επέζησε» στις καρδιές, νικώντας κι αυτόν ακόμα το θάνατο.

Σ

την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ο Έρως εμφανίζεται «Ακατανίκητος» («Έρως ανήκατε μάχαν»), χαρακτηρισμός που δικαιώνεται όσο κανένας άλλος, αφού ο Θεός αυτός με τα παιδικά χαρακτηριστικά, την ωραία όψη, τα φτερά στην πλάτη, το τόξο και τη φαρέτρα με τα βέλη διαπέρασε περισσότερο απ’ όλους τους αρχαίους θεούς τον χρόνο, εισέβαλλε στη ζωή και την καθόρισε. Σύμβολο της έλξης μεταξύ των ανθρώπων, σχετίστηκε ιδιαίτερα με τη Θεά Αφροδίτη – ως γιος της από τον Δία, τον Άρη, τον Ερμή ή τον Ήφαιστο –, ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες εκδοχές για τη γέννησή του: Κατά τον Ησίοδο είναι ένας από τους πρωταρχικούς θεούς, δημιουργούς του κόσμου. Οι Ορφικοί πίστευαν ότι προήλθε από το αβγό που ο Κρόνος γέννησε στην αγκαλιά του χάους. Για τον Αριστοφάνη («Όρνιθες») είναι γιος της Νύχτας και του Ερέβους. Ο Πλάτωνας στο «Συμπόσιο» τον παρουσιάζει ως Δαίμονα, γιο του Πόρου (πλούτου) και της Πενίας. Κατ’ άλλους είναι δευτερεύων θεός, γιος της Ειλείθυιας ή της Ίριδας και του Ζέφυρου.

Όπως και να ‘χει, ο Έρωτας ξυπνά τον πόθο στην ψυχή, ωθεί στη σεξουαλική δραστηριότητα, συντηρεί την αγάπη – είναι θεός-δημιουργός, χωρίς ωστόσο να στερείται και τη σκοτεινή του πλευρά: ο Πλάτωνας αλλά και ο Ευρυπίδης αναφέρονται στα δυο του πρόσωπα, το καλό και το κακό, της αρετής και της αθλιότητας αντίστοιχα. Μήπως, πράγματι, δεν είναι έτσι όταν τα βέλη του κατευθύνονται στις καρδιές, άλλοτε δονώντας τες και άλλοτε λαβώνοντάς τες; Ο έρωτας με ανταπόκριση σε εκτοξεύει στα ουράνια, ο ανεκπλήρωτος σε κατεβάζει στα τάρταρα. Η νεότητα τον λάτρεψε, η ποίηση τον αποθέωσε, η τέχνη τον εξύψωσε, η φιλοσοφία αναζήτησε τη βαθύτερη ουσία του – εκπληκτικός είναι στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα ο διάλογος μεταξύ των μαθητών του Σωκράτη για τον έρωτα –, η ζωή τον δικαίωσε – αρχέγονη πρόκληση η κατάκτησή του για τη διαιώνισή της. Ο έρωτας έγινε σύμβολο της ύπαρξης, ενωτική των ανθρώπων «ουσία», το νέκταρ της ψυχής. Θριαμβεύει παντού και πάντα, ορίζει τη συνέχεια, κατακτά και κατακτάται. Υπηρετεί την ομορφιά, σε κάθε της έκφανση και παραμένει αθάνατος.

137


138


sani life

Με τις

ευχές μας

παραδεισένια ομορφιά της Χαλκιδικής συνθέτει το τέλειο Η τάση των γάμων στις διακοπές σκηνικό για την πιο όμορφη στιγμή ενός ζευγαριού: το βρίσκει την απόλυτη δικαίωσή της γάμο τους. Όταν αυτή μπορεί να συνδυαστεί με μια άρτια οργάνωση που απαλλάσσει τους νεόνυμφους από την στο Sani Resort, με ατμόσφαιρα κοπιώδη και αγχώδη προετοιμασία, τότε τα πράγματα είναι ιδανικά. κ αι παροχές που στρώνουν το Ανταποκρινόμενο στην επιθυμία των πελατών του, το Sani Resort προσφέρει και αυτή την παροχή με πολυτέλεια αντίστοιχη τις φιλοξενίας ανθόσπαρτο χαλί στο ζευγάρι από στις εγκαταστάσεις του. Οι νεόνυμφοι και οι καλεσμένοι τους το μόνο την πρώτη στιγμή. που έχουν να κάνουν είναι να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για το Sani resort, όλα τα άλλα είναι δική μας υπόθεση. Από την κράτηση της ημερομηνίας στο Δημαρχείο Κασσανδρείας, μέχρι την τελετή και τη δεξίωση σ’ έναν από τους υπέροχους χώρους που θα επιλέξουν μέσα από μια ποικιλία πακέτων γάμου, μελετημένων για να καλύψουν κάθε απαίτηση – από έναν ανοιχτό γάμο με λαμπρή δεξίωση, νεανικό με ατμόσφαιρα πάρτι ή κλειστό και χαμηλών τόνων. Exclusive υπηρεσίες spa, κομμωτήριο, μακιγιάζ, ανθοπωλείο, φωτογράφος, όλα είναι διαθέσιμα στις εγκαταστάσεις μας, ενώ το δικό μας δώρο περιλαμβάνει αναβάθμιση του δωματίου των νεονύμφων, όπου θα τους περιμένει αφρώδης οίνος και λουλουδένιος στολισμός την ημέρα του γάμου, γαμήλια τούρτα δέκα ατόμων και δείπνο για το ζευγάρι υπό το φως των κεριών σ’ ένα από τα εστιατόρια του θερέτρου.

139


πρόσωπο με πρόσωπο

Το κ α λο κ α ίρ ι μ α ς π ρ οσκ α λ εί σε μ ια β ου τιά αναζωογόνησης με αποκ λειστικές θεραπείες, μεθόδους χαλάρωσης, ασκήσεις ευζωίας και τα τελευταία νέα από έναν κόσμο που όλους μας αφορά: τον κόσμο της ομορφιάς.


ομορφια

Η ομορφιά αιώνες στους

Οι θεραπείες αναζωογόνησης των σημερινών spa είναι εμπνευσμένες από τα μυστικά και τα αρώματα της Ωραίας Ελένης, της Πηνελόπης και της Ρωξάνης, και υπογραμμίζουν την τελειότητα της ομορφιάς στον 21ο αιώνα. Μια ιστορική αναδρομή έχει πολλά να μας διδάξει. Από τη Γεωργία Δώδου

Ο

ι κούρες με αρωματισμένους υδρατμούς, το χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια, οι θεραπείες με αποστάγματα λουλουδιών προσελκύουν τις γυναίκες στις αίθουσες των spa, όπου προσφέρεται μια ατελείωτη γκάμα μικρών απολαύσεων που ξυπνάνε το σώμα και το πνεύμα. Απολαύσεις των οποίων η καταγωγή χάνεται στο χρόνο.

142

Στην αρχαιότητα, η περιποίηση του σώματος και του προσώπου ήταν κύριο μέλημα κάθε γυναίκας. Έβαφαν τα βλέφαρα, τόνιζαν τα ζυγωματικά και τα χείλη, ενώ ανοιχτόχρωμη πούδρα κάλυπτε το πρόσωπό τους. Μέσα σε μικρά πήλινα κουτάκια (πυξίδες) βρέθηκαν κομμάτια πούδρας, ενώ δεκάδες αγγεία απεικονίζουν γυναίκες που καθρεφτίζονται. Στόλιζαν τα μαλλιά τους με διαδήματα, περόνες και σφηκοτήρες, προσαρμόζοντας το χτένισμά τους ανάλογα με την εποχή. Άλλοτε τα μαλλιά ήταν αφημένα κάτω με κόμπους στην απόληξή τους (αρχαϊκά χρόνια, 7ος-6ος αι. π.Χ.), άλλοτε πιασμένα σε περίτεχνους κότσους (κλασικά χρόνια, 5ος αι. π.Χ.), άλλοτε κυριαρχούσε η πεπονοειδής κόμμωση (ελληνιστικά χρόνια, 4ος-3ος αι. π.Χ.), ενώ στα Ρωμαϊκά χρόνια πολλά γυναικεία αγάλματα αποτυπώνουν τη μόδα περίτεχνων κομμώσεων. Το κάτοπτρον (καθρέφτης) συνόδευε συχνά τις γυναίκες και στην τελευταία τους κατοικία, και οι εταίρες, όταν ο χρόνος άφηνε πάνω τους τα σημάδια του, αφιέρωναν το κάτοπτρό τους στην Αφροδίτη. Οι γυναίκες στην αρχαιότητα διέθεταν επίσης τριχολαβίδες (τσιμπιδάκι για τα φρύδια) και στλεγγίδες (σπάτουλα για αποτρίχωση). Από τους αρχαίους συγγραφείς πληροφορούμαστε τη χρήση αποτριχωτικής κρέμας «ψίλλοθρον». Η περιποίηση του σώματος ολοκληρωνόταν με την επάλειψη με αρωματικά έλαια που φυλάσσονταν σε μυροδοχεία και αλάβαστρα. Τα ρούχα, επίσης, τις ενδιέφεραν ιδιαίτερα: Οι Μινωΐτισες αγαπούσαν τις φαρδιές φούστες με βολάν, η γυναίκα των αρχαϊκών χρόνων προτιμούσε το βαρύ μάλλινο πέπλο που έκρυβε καλά το σώμα της, η κλασική γυναίκα επέλεγε το χιτώνα από ελαφρύ λινό ύφασμα που κολλούσε στο σώμα, αναδεικνύοντας τις καμπύλες της, και στους ώμους έριχνε ιμάτιο. Αξεσουάρ όπως η ζώνη, οι πόρπες (για τη στερέωση του πέπλου στους ώμους) και η κομβία είχαν ευρεία χρήση. Την τελευταία πινελιά έδιναν περίτεχνα κοσμήματα: χρυσά, αργυρά και χάλκινα περιδέραια, ενώτια, ψέλια (βραχιόλια), δαχτυλίδια από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.


Το μεθυστικό όνομα του ρόδου

Τα αρωματικά λάδια Η Ωραία Ελένη έφερνε τα αρώματά της από την Αίγυπτο και είχε μυηθεί στις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων από μια γυναίκα που είχε ζήσει για πολλά χρόνια εκεί, ενώ στη Μινωική εποχή ανακάλυπταν για πρώτη φορά τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, χρησιμοποιών τας το ως βάση σ τα καλλυντικά τους. Η αρχαία Αίγυπτος ανακάλυψε τη δύναμη των αιθέριων ελαίων και απέκτησε γι’ αυτό μεγάλη φήμη σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αναφέρει ότι ήταν γνωστή η δράση του μανδραγόρα, του λωτού και του νηπενθούς, λουλουδιού που «έσβηνε» πόνους και πικρά φαρμάκια. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι 22 είδη αρωμάτων που κυκλοφορούσαν στην αρχαιότητα προέρχον ταν από τη χλωρίδα της Κρήτης και ιδιαίτερα από το κυπαρίσσι, τον κέδρο, τη μαντζουράνα, την ίριδα, τη μυρτιά, τη δάφνη και το ρόδο. Στα πιο παλιά ιερά του νησιού μπορεί να δει κανείς τρία ιδεογράμματα της γραμμικής γραφής Α που αναφέρονται στο λάδι του σουσαμιού, του καρυδιού και του αμυγδάλου. Ακόμα και σήμερα, το κρητικό δίκταμο και η αλιφασκιά είναι περιζήτητα για τις αρωματικές τους ουσίες.

Αν και η Κρήτη ήταν ονομαστή για τα λάδια της, ήταν ωστόσο γνωστή και για τα τριαντάφυλλα, όπως άλλωστε και η Μακεδονία με τις κατακόκκινες ποικιλίες, η Ρόδος –εξ ου και το όνομά της– και η Κύπρος. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι η Αφροδίτη χρησιμοποίησε το λάδι του ρόδου ή αλλιώς το «έλαιο της αθανασίας» για να αρωματίσει το σώμα του νεκρού Έκτορα. Φημισμένα ήταν και τα κόκκινα τριαντάφυλλα της Πύλου. Η διαδικασία διύλισης του ροδέλαιου δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε: ζέσταιναν λάδι πρώτης ποιότητας σ’ ένα σκεύος, έριχναν μέσα τα ροδοπέταλα και στη συνέχεια τα απομάκρυναν από τη φωτιά και τα άφηναν μια ολόκληρη μέρα για να βγάλουν το άρωμά τους. Για να μη χάσουν ούτε σταγόνα από αυτό το πολύτιμο απόσταγμα, οι αρωματοποιοί έστυβαν τα πέταλα μέσα σε λινό ύφασμα. Ο Όμηρος αναφέρεται και σε άλλα αρώματα: η Πηνελόπη είχε κρυμμένο στις αποθήκες της σε αφθονία το «έλαιο που όμορφα μυρίζει», ενώ ο Τηλέμαχος έκανε μασάζ με λάδι μόλις τελείωνε το λουτρό του. Αυτή, όμως, που κάνει λεπτομερή ανάλυση των διαφόρων αρωματικών ουσιών και της χρήση τους είναι η Σαπφώ. Από μαρτυρίες που έχουν συνδυαστεί με ευρήματα ανασκαφών, μαθαίνουμε ότι οι γυναίκες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν για τα μάγουλα και τα χείλη κερουσίτη –ένα είδος μολύβδου–, κόκκινη ώχρα, σκόνη χένας, χυμούς από μούρο και άκανθα –που τα ονόμαζαν «ο έρωτας των αγοριών»– ανακατεμένα με έλαια και κρέμες. Έβαφαν τα μάτια τους με κοχλ –το αντίστοιχο σύγχρονο μαύρο μολύβι Kohl– και μαύρη καπνιά, και συντηρούσαν το μαύρο χρώμα των μαλλιών τους με το λάδι της δάφνης και του κέδρου.

Ερωτικά αρώματα Ο Αλέξανδρος, που όπως αναφέρουν όλοι οι συγγραφείς είχε μια θεϊκή μυρωδιά και την πιο δροσερή αναπνοή του κόσμου, έμεινε έκπληκτος όταν μπήκε στα λουτρά του Δαρείου του 3ου μετά τη νίκη της Ισσού. Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, όταν είδε τις λεκάνες, τα αγγεία και τα φιαλίδια των αρωμάτων, όλα από χρυσό, και την αίθουσα των λουτρών να ευωδιάζει από αρωματικές ουσίες, εντυπωσιάστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη λεία του στη Δαμασκό αποφάσισε να κρατήσει μόνο ένα μικρό κιβώτιο με αρώματα στολισμένο με χρυσάφι, μαργαριτάρια και πολύτιμους λίθους και να το φυλάξει ανάμεσα στα έργα του Ομήρου. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι όσοι επέστρεψαν από την εκστρατεία του έφεραν μαζί τους άγνωστες στην Ελλάδα ποικιλίες δέντρων, όπως νεραντζιές, κιτριές, λεμονιές, κερασιές και, βέβαια, το σανδαλόξυλο, μια από τις βάσεις της σύγχρονης αρωματοθεραπείας. Κατά την Ελληνιστική περίοδο, τα ελληνικά αρώματα διαδόθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο: τα ρόδα της Μακεδονίας, η ίριδα της Κυζίκου, ο κρόκος της Ρόδου, το άρωμα των σταφυλιών της Κύπρου, η μαντζουράνα της Κω ήταν διάσημα στους αρωματοποιούς. Ενδεικτικό είναι το έργο του Θεόφραστου «Περί Οσμών», όπου παρατίθενται μια σειρά από συνταγές ομορφιάς και διαδικασίες παρασκευής σκευασμάτων, με ακρίβεια που εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές τεχνικές χρησιμοποιούνται ευρύτατα και στις μέρες μας, όπως η μετατροπή των αρωματικών ουσιών σε πούδρες, παστίλιες για το μπάνιο και μυρωδάτα σακουλάκια από πέταλα. Οι γυναίκες της αριστοκρατίας είχαν διαφορετικές μυρωδιές για ειδικές χρήσεις, όπως λάδι της Αιγύπτου για τα πόδια, αρώματα της Φοινίκης για το στήθος, μαντζουράνα για τα μαλλιά και τα φρύδια. Καθένα από αυτά μάλιστα είχε και τη ερωτική του προέκταση: στη Λυσιστράτη ο Αριστοφάνης βάζει τη Μύριννα –όνομα που παραπέμπει στη μυρτιά– να ξετρελάνει τον άντρα της με τα αρώματα και μετά να τον εγκαταλείψει.

Διαβάζοντας κανείς τα αρχαία κείμενα, βλέπει την ποικιλία των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνταν και την εφευρετικότητα των μεθόδων διύλισης. Μήπως οι βάσεις της αρωματοθεραπείας μπήκαν στην αρχαία Ελλάδα τελικά;

143


Η ομορφιά Ολοκαίνουργια προϊόντα για μαγικές μεταμορφώσεις. απο τη βασιλικη παπαγεωργιου

σε αριθμούς 8 ώρες –

διαρκεί η δράση της ενυδατικής κρέμας H24 της Symmetria. Η σύνθεση περιλαμβάνει argan oil και άλλα ενεργά συστατικά, όπως ηλιέλαιο και απόσταγμα ροδιού, που αναζωογονούν το δέρμα παρέχοντας υγρασία και προστασία, ενώ η λεπτή, μη λιπαρή υφή της απορροφάται άμεσα χωρίς να γυαλίζει. €54 www.symmetria.gr

15 – Ιουνίου 2013 θα αποκαλυφθεί παγκοσμίως η νέα, τολμηρή συλλογή της Lancôme σε συνεργασία μ’ ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στο χώρο της μόδας: τον Alber Elbaz. Η ικανότητά του να ανανεώνει την έμπνευση συνδυάζοντας την υψηλή ραπτική με την εκκεντρικότητα εκφράζει τέλεια το πνεύμα της Lancôme, που συμβολίζει τη χαρούμενη θηλυκότητα. «Η αίσθηση της πολυτέλειας που χαρακτηρίζει τον Alber Elbaz, το όραμά του για τη θηλυκότητα αλλά και η τόλμη του ταιριάζουν τέλεια με τις νέες αξίες του Maison Lancôme. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι και ευτυχείς αφού με εμάς μεταφέρει το δικό του σύμπαν στον κόσμο του makeup, για πρώτη φορά», δηλώνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

4 – φυτικά έλαια εμπεριέχονται στο ξηρό λάδι περιποίησης Divine Oil της Caudalie. Το έλαιο σταφυλιού θρέφει και αναδομεί σε βάθος, το παρθένο έλαιο ιβίσκου εμποδίζει την επιδερμική απώλεια νερού, το αγνό έλαιο argan βοηθά στην καλή λειτουργία των κυτ τάρων, το σησαμέ λαιο είναι πλούσιο σε μαλακτικές ιδιότητες, ενώ τα εκχυλίσματα σπόρων σταφυλιού λειτουργούν αν τιοξειδωτικά και επιπλέον προστατεύουν το φυσικό υαλουρονικό οξύ (κάτι που λίγοι γνωρίζουν). Ιδανικό για σώμα-πρόσωπομαλλιά. €24 σε επιλεγμένα φαρμακεία, www.caudalie.com 90% – των γυναικών που δοκίμασαν 6 – αποχρώσεις θα βρείτε στη συλλογή Essie Resort 2013. H Essie Weingarten, ιδρύτρια και Global Creative Director της μάρκας εμπνέεται από τη σύγχρονη γυναίκα και δημιουργεί μια ονειρική παλέτα αισθησιακών αποχρώσεων που αποπνέει θηλυκότητα και στυλ στα νύχια. Αγαπήσαμε και τις έξι: βιολετί (under where), φλούο κοραλλί (come here!), φρέσκο πράσινο (first time), γαλάζιο (in the cab-ana), αποπλανητικό ροζ (nice package) και σπινθηροβόλο φούξια (again?!). € 12,50, σε επιλεγμένα κομμωτήρια, nail studios, spa και σαλόνια ομορφιάς.

144

100ml – περιέχει το εμπλουτισμένο με έλαιο argan καινοτόμο προϊόν μ α λ λ ι ώ ν M o r o c c a n o i l ® Fr i z z Control. Λίγα ψεκάσματα αρκούν για να επανορθώσει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά από τις καιρικές συνθήκες, τις χημικές επεξεργασίες και το υπερβολικό βούρτσισμα, αφήνοντάς τα υγιή, χωρίς φριζάρισμα και στατικό ηλεκτρισμό. Ιδανικό για το καλοκαιρινό νεσεσέρ. €25.90 www.moroccanoil.com, www.moroccanoil.gr

για τέσσερις εβδομάδες την κρέμα νύχτας Forever Youth Liberator του Yves Saint Laurent είδαν την επιδερμίδα τους πιο λεία και ελαστική. Η δημιουργία της βασίστηκε στην επιτυχία του αποκλειστικού συμπλέγματος GlycanactifTM που περιέχεται στην ομώνυμη αντιγηραντική σειρά, στη νέα γλυκάνη που ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες νυχτερινές ανάγκες της επιδερμίδας, και στο εκχύλισμα ρίζας ρούσκου, γνωστού για την αποσυμφορητική δράση αλλά και την ιδιότητα να ελαχιστοποιεί το πρήξιμο και τις λεγόμενες ρυτίδες από το μαξιλάρι. €91.50, τα 50ml

6 σε 1 – δράσεις προσφέρει το make up Aerateint BB Mousse της Vichy, συνδυάζοντας τα οφέλη της τεχνολογίας ΒΒ και τις ιδιότητες ενός φον-ντε-τεν σε μορφή mousse. Χαρίζει λάμψη και άμεση κάλυψη, ομογενοποιεί (υφή και χροιά), ενυδατώνει, δημιουργεί ματ αποτέλεσμα, συσφίγγει τους πόρους και προστατεύει με SPF 30. Το μυστικό: ο τρόπος εφαρμογής του, μόνο του μετά την κρέμα περιποίησης για φυσικό ματ αποτέλεσμα και πριν το συνηθισμένο καλυπτικό make up σαν βάση, για περισσότερη σταθεροποίηση. €24

4 – δράσεις με ένα πέρασμα συνδυάζει η πρώτη αδιάβροχη μάσκαρα του Givenchy μετά την επιτυχία της Noir Couture. Σε λευκή κομψή λάκα αυτήν τη φορά, η Noir Couture Waterproof «ντύνει» τις βλεφαρίδες όπως ένα φόρεμα υψηλής ραπτικής το γυναικείο σώμα, χαρίζοντάς τους εξατομικευμένο όγκο, μήκος , καμπυλότητα και αδιάβροχη προστασία χάρη στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και σ τα υγρά πολυμερή που κολούν στις βλεφαρίδες, ντύνοντας τες με χρωστικές και ενεργά. € 30,90


3

7

5

1

4

8

1

Body Tender Burberry

2

Miss Dior EDT Christian Dior

3

Flash EDP Jimmy Choo

4

Jour d’Hermes Hermes

5

ZenSun EDT Fraiche Shiseido

6

Fleur de Figuier Roger Gallet

7

Valentina Acqua Floreale Valentino

8

Manifesto Yves Saint Laurent

2 6

Μύρισε καλοκαίρι! Δροσερά σαν την αύρα της θάλασσας, ευωδιαστά σαν τα λουλούδια ενός κατάφυτου κήπου και κυρίως ανάλαφρα, σαν τα ρούχα του καλοκαιριού. Τα γυναικεία και ανδρικά αρώματα έρχονται να πλημμυρίσουν με την ευωδιά τους τις καυτές καλοκαιρινές μέρες και νύχτες. απο τη βασιλικη παπαγεωργιου

Men's corner

1

Bulgari Man Extreme Bulgari

2

Dior Homme Cologne Christian Dior

3

Gentlemen Only Givenchy

4

Collector’s Edition Terre d’Hermes Hermes

5

Eros Versace

3 1 146

2

4

5


ομορφια

Must try! Τέσσερις διαφορετικούς τρόπους ομορφιάς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης προτείνει το Sani Resort, απογειώνοντας την έννοια του spa.

γαίνοντας, νιώθεις άλλος άνθρωπος. Ίσως να μην μπορείς να καταλάβεις ακριβώς γιατί, αλλά αυτό συμβαίνει. Το αποδίδεις στην πολυτέλεια της προσωπικής φροντίδας, στο απαλό άγγιγμα των χεριών των εξειδικευμένων θεραπευτών στο σώμα σου, στην αναζωογονητική επαφή με το νερό, στις ανάλαφρες μυρωδιές του χώρου και των καλλυντικών προϊόντων, στα απαλά χρώματα που κυριαρχούν στους τοίχους και τα έπιπλα ή και σ’ όλα αυτά μαζί. Η

148

ουσία παραμένει ίδια: ότι το πέρασμα από ένα spa είναι μια εμπειρία μοναδική, αναγκαιότητα για την κατάκτηση της εσωτερικής γαλήνης και της ευεξίας του σώματος. Γι’ αυτό στο Sani Resort έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των spa – όχι ενός, αλλά τεσσάρων, με κοινό στόχο αλλά επιμέρους διαφοροποιήσεις ώστε να ικανοποιείται κάθε ιδιαίτερη ανάγκη και απαίτηση.


My Spa – Sani Beach Hotel

The Spa Suite – Porto Sani Village

Η ανανέωση εδώ ακούσει στα ονόματα Anne Semonin και Apivita, τη γαλλική top εταιρεία που συνδυάζει στα προϊόντα της αρωματικά αιθέρια έλαια και θαλάσσια συστατικά, και την επικεντρωμένη στη δύναμη της ελληνικής φύσης φίρμα με τη διεθνή αναγνώριση. Γυναίκες και άνδρες, απολαμβάνουν ανανεωτικές θεραπείες ομορφιάς και αναζωογόνησης, προσαρμοσμένες στις εξειδικευμένες ανάγκες φροντίδας του σύγχρονου ανθρώπου.

Όλα ξεκινούν με τη λέξη «εξειδίκευση». Με την είσοδό σας στον χώρο, ένας αποκλειστικός θεραπευτής αναλαμβάνει να διαγνώσει τις προσωπικές σας ανάγκες για να δημιουργήσει στη συνέχεια το πρόγραμμα που θα τις καλύψει στον απόλυτο βαθμό. «Όπλο» του, τα βασισμένα στις αρχές της αρωματοθεραπείας προϊόντα της αγαπημένης του διεθνούς jet set Anne Semonin, που αντλεί με τις πιο σύγχρονες μεθόδους από τη φύση και τη θάλασσα όλα αυτά που χρειάζεται η επιδερμίδα για να διατηρήσει τη λάμψη της, να ανακτήσει τη χαμένη της νεότητα και να θωρακιστεί απέναντι στο πέρασμα του χρόνου. Η έννοια «sur mesure» βρίσκει εδώ την απόλυτη έκφρασή της, με επιπλέον ατού την ακαταμάχητη αίσθηση πολυτέλειας που προσφέρει η αποκλειστική φροντίδα σε έναν άνθρωπο.

Club Spa – Touches of the World – Sani Beach Club Τα θερμά λουτρά και η χαλάρωση στον χώρο Spa Experience σε γυρίζουν στις απαρχές της έννοιας «spa» – τα λουτρά της ελληνικής αρχαιότητας, των ρωμαϊκών επαύλεων, των οθωμανικών χαμάμ και φυσικά των πολιτισμών της Ανατολής, όπου η χρήση του νερού και των αρωμάτων είχε αναδειχθεί σε ολόκληρη επιστήμη. Ο στόχος εδώ είναι να νιώσει κανείς τα «αγγίγματα» του κόσμου, με θεραπείες όπως Thai Massage, Indian Shirodhara Massage, Oriental Reflex Therapy, Mediterranean Salt Exfoliation, χαβανέζικο μασάζ Lomi Lomi Nui κ.α. Στη συνέχεια, η Anne Semonin αναλαμβάνει την καλλυντική φροντίδα του προσώπου και του σώματος, με αποτελέσματα που μόνο στην πράξη θα σας αποδείξουν ότι, ναι, οφείλετε στον εαυτό σας μια τέτοια εμπειρία. Διαθέτει επίσης Couple’s Suite, για θεραπεία από κοινού με τον σύντροφό σας.

In Suite Spa – Sani Asterias Suites Μια σπάνια υπηρεσία, επινοημένη για ανθρώπους που δεν αναζητούν απλά την ευζωία αλλά τη βιώνουν με κάθε τους κύτταρο και σε κάθε ευκαιρία. Καταρτισμένοι θεραπευτές αναλαμβάνουν να μεταμορφώσουν τη σουίτα σας σε δωμάτιο θεραπείας, προσφέροντας εκτός από την προφανή πολυτέλεια αυτής της παροχής και την απόλυτη ιδιωτικότητα που έχετε ανάγκη. Με προϊόντα Anne Semonin, απολαύστε tailor made θεραπείες που χαλαρώνουν και ομορφαίνουν. Κορυφαία εμπειρία, η θεραπεία Black Sand Body Scrub Ritual, απολέπιση με μαύρη άμμο από την Ταϊτή και αρωματικά έλαια που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, επιτρέποντας στο δέρμα να δεχθεί την ευεργετική δράση των αιθερίων ελαίων. Το phyto-μασάζ που ακολουθεί, μεταφέρει το νου στον παράδεισο!

149


photo album

Λυκόφως Παντοδύναμος, μόνο πρόσκαιρα ηττημένος από τη νύχτα, ο ήλιος μας στέλνει μήνυμα επιστροφής βαμμένο με υπέροχα χρώματα, πριν βουτήξει απαλά στον ορίζοντα. Στο κατόπι του και η φύση, μαβιά και μυρωδάτη, μια ανάσα πριν κρυφτεί.

Φωτογραφίες φωκιων ζησιαδης Αντιπρόεδρος ΣΑΝΗ ΑΕ

150


151

Τορώνη, Σιθωνία, 39°59'28.07"N, 23°53'29.53"E


152

Τορώνη, Σιθωνία, 39°59'29.56"N, 23°53'30.15"E

Σάνη, παραλία Bousoulas, Κασσάνδρα, 40° 6'48.39"N, 23°19'3.86"E


153

Σκιώνη, Κασσάνδρα, 39°56'2.27"N, 23°33'30.43"E

Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Κασσάνδρα, 39°55'16.94"N, 23°36'0.73"E


154


155

Σάνη, παραλία Bousoulas, Κασσάνδρα, 40° 6'9.33"N, 23°18'27.76"E


soundtrack

Here comes the sun Here comes the sun (doo doo doo doo) Here comes the sun, and I say It's all right Little darling, it's been a long cold lonely winter Little darling, it feels like years since it's been here Here comes the sun Here comes the sun, and I say It's all right Little darling, the smiles returning to the faces Little darling, it seems like years since it's been here Here comes the sun Here comes the sun, and I say It's all right Sun, sun, sun, here it comes Sun, sun, sun, here it comes Sun, sun, sun, here it comes Sun, sun, sun, here it comes Sun, sun, sun, here it comes

Little darling, I feel that ice is slowly melting Little darling, it seems like years since it's been clear Here comes the sun Here comes the sun, and I say It's all right Here comes the sun Here comes the sun, and I say It's all right It's all right


Sani Magazine 2013 GR  

Sani Resort

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you