High Life NL 17-06

Page 1

#06-2017 GRATIS

opinie en lifestyle magazine voor hobbygrowers en blowers

Regeerakkoord Wonderbaarlijk compromis over cannabis Uruguay: “De plant is magisch” Andy Frasco 5 gram wiet per dag

wie is wie?

Uniek overzicht mediwiet initiatieven in Nederland2018: Legaliseren en experimenteren Het wordt een heel erg interessant jaar, 2018. Niet alleen omdat Canada (als eerste Westerse land) en de Amerikaanse staat Californië cannabis volledig legaliseren. Maar ook omdat 2018 het jaar wordt waarin voor het eerst cannabis voor recreatieve doeleinden in Nederland onder staatstoezicht wordt gekweekt.

Tenminste, als de commissie die deze test met legale kweek een beetje haast maakt. En dat is nog maar de vraag. In dit nummer wordt uit de doeken gedaan hoe het wonderbaarlijke compromis tussen de coalitiepartijen tot stand kwam. CDA en ChristenUnie zijn immers mordicus tegen cannabis, de VVD is meer van de drank, alleen D66 ziet cannabis zitten. Toch komt er een experiment. De regering heeft de commissie zes maanden de tijd gegeven om met een uitgewerkt voorstel te komen. Ergens in 2018 moet dus duidelijk zijn hoe dat experiment er uit gaat zien. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte. Want er zijn veel vragen over deze Cannabis Hollandicus Experimentus. Wie gaat deze wiet kweken? Hoeveel soorten worden er gekweekt? Zal er een maximum percentage THC zijn? Welke steden doen mee? Worden coffeeshops in die steden gedwongen om mee te doen? Ook als ze de kwaliteit onvoldoende vinden? We gaan het zien. En we zullen jullie op de hoogte houden. In dit nummer informeren we jullie zoals gebruikelijk verder over al het na-

tionale en internationale nieuws over cannabis. We komen met een mooi overzicht van allerlei initiatieven van medicinale patiënten in Nederland die op komen voor hun groene medicijn. Het is opzienbarend hoeveel initiatieven er overal in het land ontstaan. Hoe lang duurt het nog voor ze serieus genomen worden? Zij willen namelijk het recht om hun eigen medicijn te kweken, en dat is terecht. Highlife steunt hun terechte eis van harte. Verder een tweede reportage over de legale cannabis in Uruguay en de eerste exclusieve resultaten van het Grass Poll onderzoek. Natuurlijk ook aandacht voor muziek. De Amerikaanse artiest Andy Frasco was onlangs in Nederland. Arjan van Sorge sprak met hem: “Ik zit helemaal in de CBD-wereld, dat is groot aan het worden in de VS. Het helpt bij beroertes, bij kanker, echt goed spul. Het maakt me minder verward, tijdens een show blijf ik gefocust. Mijn uitlaatklep is mijn show, maar dat duurt alleen maar twee of drie uur, op een dag heb ik dan nog twaalf uur over. Het kalmeert me. We blowen overigens gewoon op het podium hoor. Niet zozeer in Nederland, hier zijn de meeste joints voor ¾ tabak, dan verlies ik mijn stem. We hebben net zestien shows in twaalf dagen gedaan, als ik begin met een spliff roken gaat mijn stem achteruit, dat gaat ten koste van mijn show.” CBD-rijke cannabis is ook een item elders in het blad, maar dat lezen jullie vanzelf. Hoe dan ook, zoals altijd is er genoeg te lezen in dit laatste nummer van 2017. Op naar het komende jaar dus. En iedereen alvast een groen en gezond 2018 gewenst.

Rob Tuinstra

Voorwoord van de uitgever De Nederlandse overheid voert een liberaal beleid t.a.v. cannabis. Het gebruik van cannabis wordt in de Nederlandse Opiumwet niet strafbaar gesteld. Vele gemeenten gedogen coffeeshops van waaruit hasj en wiet worden verhandeld. Met het gedogen van deze coffeeshops heeft de overheid een goede scheiding van de drugsmarkten weten te bereiken. Zo’n één miljoen blowers weten de weg naar de coffeeshop te vinden of voorzien d.m.v. kleinschalige hennepteelt in hun eigen gebruik. De cannabisconsument is de samenleving op geen enkele wijze tot last. Hij wordt in ons land dan ook terecht niet als een crimineel behandeld. Sommige politici en vertegenwoordigers van het openbaar bestuur zijn groot voorstander van het legaliseren van cannabis. Aan legalisatie gaat gewoonlijk een lange periode van normalisatie vooraf. De uitgever hoopt middels het blad ‘Highlife’ het publiek te informeren en hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de normalisatie van cannabis. In zijn blad geeft hij zowel voor- als tegenstanders van cannabis de ruimte hun mening te ventileren. Dit betekent niet dat de uitgever het met de inhoud van alle artikelen of advertenties eens is. De uitgever distantieert zich uitdrukkelijk van gepubliceerde uitlatingen of afbeeldingen die de indruk wekken dat er reclame wordt gemaakt voor het gebruik of productie van cannabis. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook vermenigvuldigd of overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en de andere auteursrechthebbenden. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en/of de doelstelling van de advertenties. De redactie neemt geen enkele verantwoording voor ongevraagde inzendingen. De uitgever heeft getracht alle rechthebbenden op copyright van foto-en/of beeldmateriaal te bereiken. Zij die desondanks menen aanspraak te kunnen maken op deze rechten, kunnen zich tot de uitgever wenden.

3


INDEX

06 17

Features: Wonderbaarlijk compromis

16

Overzicht mediwiet Nederland

19

Uruguay: De plant is magisch

26

Exclusief: Grass Poll enquête

34

Interview August de Loor

38

Een mythisch jaar: 1968

41

PGMCG nieuws

48

Andy Frasco: 5 gram wiet per dag 56 Mr Cenz: Futuristisch & soulful

62

Wiet in Oost-Europa

66

VOC Logboek

70

Meridian Brothers

72

16

26

56

62 GROENE ZAKEN: Hunter’s Coffeeshops

24

CBDcompany 32 Dinamed in Zwitserland

32

4

46

46


8

13

Rubrieken: Voorwoord 3 Flash 6 Nicole Maalsté

8

Brievenrubriek 11 André Beckers

12

High Weirdness

13

Wil & Ruud Oomen

40

High, Low & Dirty

44

High Gadgets

52

40

52

Games 68 Treasures 76

72

30 En verder:

36

81

Lords of Cannabis

30

De Groene Bob

33

Is New Jersey de volgende?

36

Rollins: Wiet als burgerrecht

54

Fashion Cities Africa

78

Hoe doen de kleintjes het?

81

En nog veel meer... 5


FLASH Laat de kleine thuisteler met rust

De bekende cannabis-advocaat Maurice Veldman is een actie begonnen om de kleine thuiskweker in Nederland te ondersteunen. Steeds vaker krijgen mensen die maximaal 5 planten kweken ongewenst bezoek van de politie, die de planten dan in beslag neemt. Dit neemt soms absurde proporties aan; zelfs 1 plant op een balkon kan al weggehaald worden. En dan post zo’n wijkagent ook nog eens een triomfantelijk stukje op zijn Facebook-pagina. Ongehoord. Maurice Veldman wil nu een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman over onbehoorlijk overheidshandelen. Ben jij als kleine thuiskweker ook slachtoffer geweest van de fanatieke wietjagers van de politie? Meld dat dan via laatdekleinethuistelermetrust@gmail.com.

Blowers hebben vaker seks

Volgens onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben mensen die regelmatig wiet roken vaker seks dan mensen die niet blowen. Tot die conclusie kwamen zij nadat ze via een nationaal onderzoek 50.000 Amerikanen (in de leeftijd van 25 tot 45 jaar) hadden gevraagd hoe vaak zij seks hadden gehad in de laatste vier weken. Ook moesten ze aangeven hoe vaak ze wiet hadden gebruikt in het afgelopen jaar. Vrouwen die dagelijks wiet rookten, bleken gemiddeld 7,1 keer seks in de periode van vier weken te hebben gehad. Niet-blowende vrouwen kwamen tot zes keer seks. Bij de mannen waren die cijfers 6,9 en 5,6. Conclusie; blowers hebben 20 procent meer seks dan zij die geen wiet gebruiken. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine.

Vreedzame pro-wiet demonstratie in Kiev

Een paar jaar geleden ging het nog helemaal mis in Kiev, toen rechts-extremisten pro-cannabis demonstranten aanvielen en in elkaar sloegen. Gelukkig verliep een nieuwe mars voor de legalisering van cannabis in de hoofdstad van Oekraïne wel vreedzaam. Enige honderden mensen kwamen op 28 oktober bijeen om te eisen dat er gestopt wordt met strafvervolging bij een bezit van slechts een paar gram marihuana. Ook pleiten ze voor legaal gebruik van mediwiet. Oekraïne kent zoals een aantal andere Oost-Europese landen nog draconische drugswetten. Elders in deze Highlife een reportage over cannabis in Kiev.

6


FLASH ‘Skaðaminnkun með lögleiðingu kannabis’

Wat zeg je? Zullen jullie zeggen. Wel, het gaat hier om een voorstel van Pawel Bartozek, die in het parlement van IJsland zit namens de progressief liberale partij Vidreisn. Hij wil cannabis in IJsland legaliseren, en dat heet dus zo: ‘Skaðaminnkun með lögleiðingu kannabis’. Of zijn voorstel een meerderheid zal halen is nog maar de vraag. Vooralsnog heeft alleen de Piraten Partij zijn idee omarmd. Bartozet wil dat IJslanders vanaf 20 jaar legaal cannabis kunnen gebruiken of kopen in een soort IJslandse versie van coffeeshops. De kans is klein dat zijn voorstel wordt overgenomen. Hoewel het aantal tegenstanders van cannabis de laatste jaren snel daalt, ziet een meerderheid van de bevolking legale wiet nog niet zitten.

Controversieel kinderboek over cannabis

Russ Hudson wist dat hij een berg kritiek zou krijgen, maar toch zette hij zijn plan door. Hij schreef een kinderboek over cannabis met de titel What’s That Weed? De auteur meldt dat hij zijn zes-jarig dochtertje Stella als voorbeeld nam. Russ Hudson: “Als het okay is om sigaretten en sigaren te roken, whisky, wijn of bier te drinken, waarom mag je dan alleen cannabis stiekem gebruiken?” De auteur meldt dat hij in zijn boek verder vertelt over cannabis als medicijn, waarmee voor kinderen die epilepsie hebben goede resultaten zijn geboekt. Hudson: “Mensen zijn tientallen jaren bang gemaakt voor cannabis. Het is tijd dat we dat gaan veranderen.” Eerder verschenen in de VS al andere kinderboeken over cannabis.

Bonsai wiet toch gesnapt

Dikke pech voor een Japanse wietkweker in Osaka. Zijn wietplanten van maximaal 40 centimeter werden toch door de politie ontdekt. Volgens de Japanse politie had hij zijn wietplanten als Bonsai-planten laten opgroeien. De 21 planten leverden toch een mooie 212 gram op. Dat zou een waarde van ongeveer 9000 euro hebben, volgens de Japanse politie dan. De onfortuinlijke kweker kan een zware straf krijgen, want in Japan wordt nog steeds erg streng tegen cannabis opgetreden. Sea of Green kweek of niet. Een gevangenisstraf van minimaal een jaar is zeer waarschijnlijk.

7


Column

Nicole Maalsté

Shockdoctrine Daags voor de Cannabis Connect bijeenkomst van 200 cannabisondernemers in Den Haag riep burgemeester Aboutaleb dat de coffeeshops wat hem betreft wel dicht kunnen als we de wietteelt toch gaan reguleren. Het was natuurlijk een losse flodder die niet van enige realiteitszin getuigt, maar het effect was heftig. De coffeeshopondernemers die nog in de beleving zaten dat het na dertig jaar doormodderen niet zo’n vaart zal lopen met veranderingen op de cannabismarkt, waren in een klap wakker geschud.

Het deed mij denken aan het boek ‘De Shockdoctrine’ van de gerenommeerde journaliste, schrijfster en activiste Naomi Klein. Dat gaat over de ‘shock’ als politiek middel. Klein deed uitgebreid onderzoek naar politieke ontwikkelingen. Ze ontdekte dat met name rechtse politici gebruik maken van de chaos en verbijstering na een shock (denk aan een oorlog, coup of terroristische aanval) om radicale beleidsveranderingen door te voeren. Het is een bewuste tactiek. Normale democratische regels kunnen op zo’n moment worden opgeschort. Zo kunnen er radicale veranderingen worden doorgevoerd waarmee de rijkste mensen rijker worden ten koste van de armen en de middenklasse.

Slecht idee

Terug naar Aboutaleb. Ik schat de man eerlijk gezegd niet zo hoog in dat hij er zulke doordachte strategieën op nahoudt. Het shockeffect dat hij teweegbracht was geen bewuste strategie. Zijn uitspraken over de cannabismarkt zijn gratuit en naïef. Het vergelijken van de wiethandel met het bestellen van een pizza lijkt mij vanuit het perspectief van de volksgezondheid een slecht idee. De rol van coffeeshop als punt van informatieoverdracht over de risico’s en effecten wordt volledig terzijde geschoven. Daarnaast hebben coffeeshops ook een voorname sociale rol als ontmoetingsplek voor mensen

8

die samen cannabis consumeren. Maar het belangrijkste is misschien wel het feit dat cannabisconsumenten meer vertrouwen hebben in hun eigen coffeeshop dan in staatswinkels die staatswiet verkopen. Kijk maar naar de apotheken die mediwiet verkopen. Vrijwel niemand vertrouwt die wiet. In die zin lijkt hij niet echt goed te hebben nagedacht over de invulling van het gat dat hij in de samenleving creëert met het afschaffen van coffeeshops.

‘Samen Sterk’

Ondertussen heeft hij met zijn uitspraken ongewild wel bereikt dat cannabisondernemers – die nog niet helemaal geloofden dat er veranderingen op stapel zijn – daar nu wel van doordrongen zijn. Goed nieuws voor Cannabis Connect, de koepel die als landelijk aanspreekpunt van cannabisondernemers optreedt. Door de shock van het mogelijk afschaffen van coffeeshops zijn de geesten rijp gemaakt voor de noodzaak om gezamenlijk na te denken over de toekomst. Onder de noemer ‘Samen Sterk’ bundelt Cannabis Connect initiatieven voor een realistisch en uitvoerbaar cannabisbeleid. Dat is hard nodig in een nieuwe werkelijkheid waarin burgemeesters, politici en andere opportunisten zich niet gespeend van enige realiteitszin met de cannabismarkt gaan bemoeien. Het wordt hoog tijd dat deze mensen werkelijk gaan luisteren naar de ondernemers die jarenlange ervaring

in die markt hebben. En belangrijker nog, die ook het vertrouwen van de consument hebben en weten wat de wensen en behoeften van die consument zijn.

Tunnelvisie

Aboutaleb en de zijnen omringen zich met de verkeerde adviseurs die al jarenlang in een tunnelvisie zitten en de cannabismarkt uitsluitend vanuit een crimineel perspectief bekijken. Een verouderde visie. Als je werkelijk veranderingen wilt teweegbrengen in de cannabismarkt dan zal je ook vanuit andere perspectieven naar die markt moeten kijken. We can’t solve our problems with the same thinking we used when we created them,’ zei nobelprijswinnaar Albert Einstein met recht.


SUPPLYING THE GLOBE SINCE 1987

Contact: info@dutch-passion.com

0031 43 321 58 48

Vind je lokale dealer op onze offical dealers lijst, of koop zaden online www.dutch-passion.com

Bezoek onze winkel: Dutch Passion Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht The Netherlands

Gefeminiseerde, autoflower en reguliere cannabiszaden voor recreatief en medisch gebruik.

Hoofdkantoor: Dutch Passion Hoogoorddreef 133 1101 BB Amsterdam The Netherlands


FLASH Bosbranden verwoesten Californische wiet

De ongekend felle bosbranden in Californië hebben tot dramatische gevolgen voor de lokale cannabisindustrie geleid. Volgens de laatste berichten zijn minstens 35 wietkwekerijen in vlammen opgegaan. Kwekers zijn extra benadeeld omdat zij hun kwekerijen niet kunnen verzekeren. Bovendien hadden velen extra geïnvesteerd om zich voor te bereiden op de komende legalisering van cannabis in Amerika’s meest bevolkte staat. Want de verwachting is dat de vraag in het vooruitstrevende Californië met 34 miljoen inwoners naar legale wiet enorm zal zijn.

Echtpaar ontvangt onverwacht 30 kilo wiet van Amazon

Een echtpaar in Florida zal hun laatste bestelling bij Amazon niet snel vergeten. Het stel had een aantal opbergbozen besteld. Maar al meteen toen het pakket binnenkwam vertrouwden ze de zaak niet, omdat het pakket veel te zwaar was. De reden daarvoor werd al snel duidelijk. Toen het koppel de eerste box uitpakte bleek deze tot de rand gevuld te zijn met wiet. Ontredderd belden ze de politie, die in totaal ruim 30 kilo wiet in beslag kwam. Hoe het pakket bij het echtpaar terechtkwam is nog niet bekend. Amazon weigert commentaar te geven en meldt dat het echtpaar een waardebon ter waarde van 150 dollar is gestuurd. Maar het koppel, dat anoniem wil blijven, is hierover allerminst te spreken: “We hebben hier slapeloze nachten van gehad. We waren erg bang dat criminelen bij ons zouden inbreken om hun drugs bij ons vandaan te halen.”

Coffeeshop in Johannesburg stiekem geopend

Op het menu staan soorten als bliss, ananas en boss cheese. De laatste is favoriet bij veel klanten. Ook zijn er dabs en wietolie te koop. En de wietmuffins vliegen de deur uit. Eigenaar Frank grapt dat hij eigenlijk een extra wietbakkerij zou moeten openen. In een suburb van de Zuid-Afrikaanse miljoenenstad Johannesburg heeft hij een coffeeshop geopend. Illegaal, want de verkoop van cannabis is niet toegestaan. Dus wil hij anoniem blijven en heeft zijn shop een wat cryptische naam gekregen. Maar via mond-op-mond reclame is het al erg druk in zijn shop. “Ik heb rechters, politici en hoge ambtenaren in mijn klantenkring.” Legale cannabis is een kwestie van tijd, meent Frank. Privé gebruik van wiet is al toegestaan, aldus een uitspraak van de Hoge Raad in het Afrikaanse land. Maar het parlement moet zich daarover nog uitspreken. Frank wil daar niet op wachten. Hij heeft plannen voor een tweede coffeeshop.

10


Brieven HIGHLIFE Postbus 6024 | 1005 EA Amsterdam | redactie@highlife.nl

Speekseltest

Belabberde staatswiet

Het is toch niet te geloven dat patiënten die cannabis voor medicinale redenen gebruiken slachtoffer worden van de speekseltest, zoals ik in het laatste nummer van Highlife las. Welk helder hoofd heeft dit nu weer bedacht? Ik kan jullie vanuit mijn eigen ervaring vertellen dat rijden met een blowtje op echt niet gevaarlijker is voor mijn medeweggebruikers. In plaats van opgefokt door de stad te racen ben ik juist veel relaxter. Oh, daar komt weer een fietser die de verkeersregels niet kent en voorrang op mij wil nemen. Ga je gang meisje. Oh, daar is een scooterrijder die me uitscheldt omdat ik voor het oranje knipperlicht stop. Relax man. Echt, ze zouden bijna moeten verplichten om mensen een blowtje te laten roken voor ze aan het verkeer gaan deelnemen. Dan zou het allemaal een stuk veiliger zijn. Stef

Met veel interesse las ik het artikel over de staatswiet in Uruguay. Toen ik las over de lachwekkende kwaliteit bedacht ik me dat dit een goede waarschuwing voor de Nederlandse politiek zou zijn. Want nu dat experiment met cannabisteelt er gaat komen, moet men zich in Den Haag wel realiseren dat niet elke bloemenkweker meteen geschikt is als wietkweker. Ik ben er bang voor. De overheid laat een slap wietje kweken dat niemand wil hebben, en daarna kunnen ze zeggen; nee, het werkt niet, sluiten die handel. Ik hoop dat ik het bij het verkeerde eind heb. Nick

De tijd zal het leren. Onze overtuiging is dat legale wiet niet te stoppen is. Ook niet in Nederland.

Herkenbaar, Stef. En wat betreft de speekseltest voor mediwietpatiënten; er wordt vanuit politiek Den Haag naar een oplossing gezocht. Maar dat duurt even…

Referendum!!!

Bordeelseks met pop

Kunnen we niet een referendum organiseren rond cannabis. Ik ben het helemaal zat en ik weet zeker dat we een grote meerderheid voor legale wiet in Nederland hebben. Alleen die labbekakkers en ouden van dagen in het parlement houden het tegen. Kunnen jullie niet het voortouw nemen? Ik beloof dat ik er hier in Utrecht voor ga vechten. Jan

Nee, dit is niet echt, dacht ik toen ik in Highlife las over een bordeel in Japan waar mannen betalen om seks hebben met een sekspop. Maar de werkelijkheid is nog erger. Ik las in de krant dat er ook al zo’n bordeel in Duitsland is. En dat bepaalde populaire sekspoppen vervangen moesten worden, omdat ze versleten raakten. Un-fucking-believable! Anna

We zijn bang dat een referendum niet veel zal uithalen. Kijk maar naar eerdere referenda, daar werd ook niets mee gedaan. Het zal (helaas) vanuit de Tweede en Eerste Kamer zelf moeten komen. Maar we hebben de tijdgeest mee. Het verbod op cannabis is onhoudbaar. Alleen weten ze dat in Den Haag nog niet.

Je slaat de spijker op zijn kop.

11


Column

André Beckers

Lessen uit de vergeten drugsgeschiedenis

De Nederlandse overheid staat op het punt te gaan experimenteren met het telen van wiet voor de coffeeshop. De planning is zes tot tien (middel)grote gemeenten daarvoor te selecteren. Wie, hoe en onder welke voorwaarden wiet mag gaan telen en hoe deze zal worden verkocht, is nog niet bekend. Sommigen vrezen voor een staatsmonopolie op de wiet. Is dat denkbaar, een overheid die drugs produceert en ook zelf aan de man brengt?

Ewald Vanvugt schreef in De Correspondent een interessant verhaal voor de Maand van de Verzwegen Geschiedenis. Met zijn prikkelende titel valt hij met de deur in huis. Nederland runde eeuwenlang een drugskartel (en betaalde

vugt las. Dat boek verscheen in 1985 en leest bepaald niet als een roman. In 425 pagina’s tekst en 36 pagina’s illustraties krijgt de lezer een stortvloed van historische citaten voor de kiezen. Maar wat je leest en ziet is opmerkelijk.

aangevoerd. Het bleek heel moeilijk verschil te zien tussen de rookbare opium die afkomstig was uit legale- en illegale ruwe opium. De overheid ging ertoe over om zelf gebruiksklare opium te maken. Op het landgoed Struiswijk werd een “staatsopiumfabriek” gebouwd. De gebruiksklare opium werd mooi verpakt en van duidelijke etiketten voorzien. Daardoor kon de wettige opium goed worden onderscheiden van de illegale opium. Het systeem leek waterdicht, maar de afnemers gooiden roet in het eten. Opiumgebruikers vonden de producten die de Chinezen maakten

Uit onze vaderlandse drugsgeschiedenis zijn veel lessen te leren. er zijn oorlogen mee). Dat in de VOC-tijd opiumhandel plaatsvond is niet onbekend. Maar wie heeft tijdens de lessen geschiedenis op school geleerd dat Nederland erg veel geld heeft verdiend met de productie en verkoop van opium?

Monopolie

Ik kwam daar zelf pas achter toen ik het boek Wettig Opium van Edwald Van-

In Nederlands-Indië draaiden de handel en het bestuur grotendeels om opium. Al in de vroegste VOC-tijd verdiende onze overheid flink geld met de invoer van ruwe opium. Na de Java-oorlog (1825-1830) eiste Nederland zelfs het monopolie op de handel in ruwe opium op. Het recht om de ruwe opium in te kopen tot gebruiksklare rookwaar te bewerken en vervolgens aan de man te brengen werd verpacht. De opiumpacht kwam in handen van de rijkste inwoners van Java. Dat waren destijds de Chinezen. De Chinese pachters kookten naar eigen recept de ruwe opium en runden succesvol hun verkoopplaatsen van opium.

Toezicht van politie en bestuur

Toezicht van politie en bestuur was nodig om de handel in gesmokkelde opium tegen te gaan. De opium prijspolitiek van de Nederlandse overheid laat zien dat het allemaal draaide om de poen. Als de prijs van ruwe opium werd verlaagd, werd als reden daarvoor opgegeven dat daarmee het gebruik van de illegaal ingevoerde opium werd beperkt. Maar bij een prijsverhoging werd precies hetzelfde argument

12

lekkerder. Zo leerde de overheid dat je de drugsmarkt niet van bovenaf kunt sturen. Het is uiteindelijk de consument van het product die je als producent tevreden moet zien te stellen. Daarvoor moet je de markt erg goed kennen.

Hele keten

In 1894 werd op Madoera een proef gedaan met de opiumregie. De overheid breidde daar het staatsmonopolie op de productie uit tot de detailhandel. De Chinese pachters werden aan de kant gezet. Zo kreeg de overheid de hele keten in handen. Zonder opium hadden koning Willem I en de Nederlandse Handelsmaatschappij (NHM) beduidend minder vermogen opgebouwd. Met geld maak je geld. Opiumbaten werden onder andere geïnvesteerd in de Twentse textielindustrie. In 1964 wijzigde de naam NHM in Algemene Bank Nederland (ABN). Uit onze vaderlandse drugsgeschiedenis zijn veel lessen te leren. Ik durf te stellen dat de geschiedenis leert dat legaliseren van genotmiddelen de meest effectieve aanpak mogelijk maakt. André Beckers www.becksersbergmans.nl


HIGH WEIrDNESS Paaldansen bij Olympische Spelen? Onlangs kreeg de Internationale Federatie voor Paaldanssport de status van ‘observer’ bij de GAISF (Global Association of International Sports Federations). Sportkenners noemen het de eerste stap op een lange weg naar erkenning van het IOC (Internationaal Olympisch Comité), maar het zou dus in de toekomst zomaar eens kunnen: paaldansen op de Olympische Spelen. Geen gek idee, vinden wij. Want je moet natuurlijk wel een beetje getraind zijn om gracieus langs die paal te slingeren. Enige andere sporten die dezelfde status kregen: tafelvoetbal, poker en armworstelen.

Nieuwste trend: Nose Hair Extensions Nose Hair Extensions. We hadden er nog nooit van gehoord. Maar we kijken nergens meer van op. Bedenkster van deze ‘beauty trend’ is volgens velen de blogster Gret Chen Chen. Dat was op 4 oktober. Sindsdien hebben verschillende neushaarcreaties het web veroverd. Andere blogsters en vlogsters bedachten hun eigen versie, en ook op Instagram ging het viral. Hoe dit afloopt? Waarschijnlijk zal het net als de meeste andere virals maar kort duren. En laten we hopen dat er niemand op het idee komt om neushaarbaarden of -snorren te laten groeien.

Furry: een onschuldige fetish Joe Strike verkleedt zich graag. Niks aan de hand. Maar hij verkleedt zich het liefst als een tekenfilm-krokodil. Rare hobby? Ach, hij is niet de enige. Er wordt geschat dat alleen al in de VS zo’n kwart miljoen mensen dezelfde hobby hebben. Ze noemen zichzelf furries. Strike schreef er zelfs een boek over: Furry Nation. De subcultuur van furries bloeit als nooit tevoren. Eind oktober was er een grote bijeenkomst in Connecticut genaamd Furpocalyps. Rond de 1500 furries waren aanwezig. Strike verkleedt zich zo vaak hij kan als Komos de krododil. Op Halloween en tijdens conventies. Daar ontmoette hij zijn partner ook. Die is verkleed als walrus. Hun romance begon met een text: ‘How are you, you sexy ‘gator?’ 13


FLASH Weedeater op Roadburn in Tilburg

We geven toe, we zijn er vroeg bij. Want het Roadburn festival in Tilburg is pas in april 2018 in 013 in Tilburg. Maar het is fijn om nu al te weten dat de stonersludge band Weedeater ook in Tilburg te bewonderen zal zijn. Het trio zal tijdens hun optreden het gehele album Good Speed and God Luck uit 2007 live spelen. Meer goed nieuws; ongetwijfeld zal ook voor deze Roadburn editie de Tilburgse burgemeester buitenlandse fans een bezoekje aan de lokale coffeeshops gunnen. Voor de liefhebbers, Roadburn is van 19 tot 22 april.

Referendum over legale wiet in Nieuw-Zeeland

De kogel is door de kerk. De nieuwe regering in Nieuw-Zeeland zal op zijn laatst in 2020 een referendum houden, waarin de bevolking wordt gevraagd of cannabis gelegaliseerd moet worden. Het referendum was een harde eis van de Nieuw-Zeelandse Green Party, alvorens zij steun aan de regering van Labour en New Zeeland First wilden geven. Volgens recente onderzoeken zou ongeveer 65% van de bevolking voor de legalisering van cannabis zijn. De nieuwe minister-president Jacinda Ardern (37) heeft beloofd dat het referendum tenminste voor 2020 zal plaatsvinden.

Slim concept: wiet + kunst = coffeeshop

Best een slim concept wat ze daar in Los Angeles bedacht hebben. Breng wiet en kunst bij elkaar en wat krijg je dan? Een superhippe art gallery annex Hitman Glass flagship store annex coffeeshop waarvoor lokale hipsters in de rij staan. In deze Hitman Coffeeshop and Art Gallerie is het gebruik van cannabis toegestaan. De verkoop van (recreatieve) cannabis is wettelijk nog verboden (dat is vanaf 2018 in Californië toegestaan), maar bezoekers kunnen wel hun eigen stash meenemen. Let wel op; er geldt een minimum leeftijdsgrens van 21 jaar en het lidmaatschap kost 400 dollar per maand. Dan zijn de coffeeshops in Nederland een stuk goedkoper! http://hitmancoffeeshop.com/

14


LIFESTYLE.ATAMI.EU

TIJD VLIEGT...

WWW.ATAMI.COM SALES@ATAMI.COM

High Life_NL_2640_0317


Regeerakkoord VVD, CDA, D66 en ChristenUnie

Wonderbaarlijk compromis rond cannabis Het is afwachten hoe de werkgroep het cannabis experiment invult De verwachtingen waren niet hooggespannen nadat bekend werd dat de nieuwe regering een christenrechts signatuur kreeg met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. D66 was de enige partij met een warm hart voor cannabis. De VVD stelt zich meestal vijandig op, terwijl CDA en ChristenUnie het liefst alle coffeeshops willen sluiten en cannabis verbieden. Maar er ruilde een wonderbaarlijk compromis uit.

Eerst maar eens de volledige tekst uit het regeerakkoord: ‘Er komt wet- en regelgeving ten behoeve van uniforme experimenten met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik. Het kabinet

meerderheid van de Tweede Kamer en door heel veel gemeenten. Niet voor niets staan de gemeenten in de rij om aan dit experiment deel te nemen. De regering zegt dat er ruimte is voor zes tot tien

Door: Rob Tuinstra

ken. Drogredenen als stankoverlast (er stond één wietplant in een tuin) of ‘dit is niet gezond in een wijk met veel kinderen’ worden dan gebruikt. Ook patiënten die wiet gebruiken voor medicinale toestanden zijn vaak het slachttoffer van eigengereide politiekorpsen. Dit moet zo snel mogelijk stoppen. Burgemeesters moeten hun korps vertellen: zo niet langer. Eigen teelt tot vijf planten moet nu echt overal vrij mogelijk zijn. Binnenshuis ook, indien met goedgekeurde kweek-

Alleen een groot aanbod van perfect gekweekte soortjes, dat vergelijkbaar is met het aanbod dat nu in de coffeeshop te krijgen is, is voldoende. komt daartoe zo mogelijk binnen zes maanden met wetgeving. Deze experimenten worden uitgevoerd in een aantal (middel)grote gemeenten (zes á tien). Doel van de experimenten is om te bezien of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet gedecriminaliseerd aan de coffeeshops toegeleverd kan worden (gesloten coffeeshopketen) en wat de effecten hiervan zijn. De experimenten worden onafhankelijk geëvalueerd, waarna het kabinet beziet wat het te doen staat.’

Gemeenten willen wel

Eerst maar eens het positieve hier uit halen. Eindelijk krijgen we dus een experiment met toegestane teelt van cannabis. Daar is al heel lang om gevraagd. Door een

16

gemeenten. Dan wordt het lootjes trekken, want inmiddels hebben al tientallen gemeenten gezegd dat ze mee willen doen. En dat aantal kan nog stijgen.

kasten gewerkt wordt. Regel dat nu eens netjes. De meerderheid van de bevolking wil dit al veel langer. Maar politiek Den Haag loopt hopeloos achter.

Eigen teelt?

'Kijken jullie hier eens naar'

Helaas wordt in het regeerakkoord verder geen woord besteed aan een van de grootste manco’s in het huidige beleid, namelijk de zogenaamd gedoogde teelt tot vijf planten. Dat gedogen is de laatste tien jaar wel de nek omgedraaid door over-enthousiaste wijkagenten, het über-fanatieke OM en hardvochtige woningbouwverenigingen. Alles wordt uit de kast gehaald om in de doorgeslagen Hollandsche Oorlog aan Cannabis bij onschuldige burgers wietplantjes in alle maten uit de grond te trek-

Terug naar het regeerakkoord. Want hoe kwam dit wonderbaarlijke compromis tot stand? De Volkskrant kwam met een reconstructie. 'Kijken jullie hier eens naar,’ was de opdracht die Tweede Kamer leden Vera Bergkamp (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) kregen. Opvallend, want Vera Bergkamp is het meest prominente en invloedrijke Kamerlid pro-cannabis, terwijl Van Toorenburg heel erg fel anti-cannabis is. Bergkamp wil wiet legaal maken, Van Toorenburg wil wiet verbieden.


galisering in de Amerikaanse staat Californië kunnen straks bijna een op de drie Amerikanen al legaal blowen. In Nederland hebben we te maken met christelijke politici als Van Toorenburg (CDA) of Kees van der Staai (SGP). Zijn commentaar nadat bekend werd dat er een experiment kwam: "Ik vind het prima dat het Wilhelmus en de maatschappelijke stage in het regeerakkoord staan. Maar ik dacht echt dat ik De Speld las toen ik las dat het CDA met wietteelt akkoord is. Kan je straks je dienstplicht invullen met het aftoppen van wietplanten?" Wel, wat ons betreft komt die dienstplicht er niet. En dat aftoppen van wietplanten doen we gewoon vrijwillig. In Canada maken bedrijven zich op voor de komst van legale cannabis in 2018.

Carnaval

De Volkskrant schrijft: “Maar dat is zakelijk. De twee kunnen het sinds de Fyra-enquête uitstekend met elkaar vinden. Soms ook buiten de Kamer. 'Ze vieren samen carnaval', laat een onderhandelaar weten aan zijn collega's. Het wordt gezien als

zich niet roert, de partij haalt op andere dossiers al veel binnen, komt er schot in. De Volkskrant: “Bergkamp en Van Toorenburg kunnen aan het werk. De twee doen snel zaken. Het experiment blijft beperkt om het CDA al te veel gezichtsverlies te besparen, maar moet groot genoeg zijn om

Hoe nu verder?

Vanuit de cannabiswereld is welwillend en afwachtend gereageerd. Ja, het is geweldig dat er eindelijk een experiment komt. Maar hoe gaat dat experiment er uit zien? We kunnen immers niet hebben dat er één of twee soorten slappe staatswietjes komen die gekweekt worden door een paar paprikaboeren in het West-

De overheid zou gebruik moeten maken van de expertise van de Nederlandse wietkwekers. een gunstig teken. Misschien komen ze er wel uit. Iedereen weet ook wat de meest voor de hand liggende optie is: niets doen. Maar de onderhandelaars van de vier partijen willen juist voorkomen dat alle moeilijke onderwerpen eindigen in stagnatie. De duiders op het Binnenhof roepen nu al dat deze coalitie tot niks gaat komen.’

Potentiële splijtzwam

Toch is ‘de wietkwestie’ een potentiële splijtzwam. De Volkskrant meldt dat de 'zijtafel Veiligheid en Justitie' met Stef Blok (VVD), Ingrid van Engelshoven (D66), Madeleine van Torenburg (CDA) en CU-medewerker Harmjan Vedder er niet uit komt. VVD-fractievoorzitter Zijlstra komt met een opening: zullen we een experiment opzetten. D66-fractievoorzitter Pechtold aarzelt. Hij weet dat een experiment net zo klinkt als een werkgroep om iets te bestuderen; van uitstel komt afstel. Maar omdat de ChristenUnie

echt de effecten te meten. Wat doet het met de volksgezondheid in de regio? Wat is de impact op de criminaliteitscijfers? De onderhandelaars aan de hoofdtafel stemmen in met het voorstel. Ze stellen het werk van Van Toorenburg en Bergkamp later als voorbeeld voor andere 'zijtafels'. Zo moet het. Werkbare compromissen die niemand te veel pijn doen en liefst niet te veel details.”

Werkbaar compromis

Een werkbaar compromis. Een mooie Haagse term voor het moeizame cannabisbeleid dat al 40 jaar als een hete aardappel vooruit wordt geschoven. Uiteindelijk is er natuurlijk geen andere oplossing mogelijk dan volledige legalisering. Dat weten ze in Den Haag ook wel. Canada gaat in 2018 als eerste ‘Westers’ land cannabis volledig legaliseren. Het Zuid-Amerikaanse Uruguay deed dat al eerder. En met de volledige le-

land. Alleen een groot aanbod van perfect gekweekte soortjes, dat vergelijkbaar is met het aanbod dat nu in de coffeeshop te krijgen is, is voldoende. En de overheid zou gebruik moeten maken van de expertise van de Nederlandse wietkwekers.

Wat doet de werkgroep?

In het vorige nummer boden John en Ines, de bekende wietkwekers uit Wierum, hun diensten al aan. Ook Doede de Jong staat te trappelen. Zij zijn de voorlopers van een leger kwekers dat met volle inzet en overtuiging aan de slag wil. Geef hen een vergunning. Net zoals al die ontelbare (hobby-)kwekers, die maar al te graag legaal aan de slag willen. Met een certificaat van veiligheid. Met een goedgekeurde kweekkast of outdoor. En met de garantie dat alle variëteiten gekweekt kunnen worden. Alleen zo kan een experiment succesvol verlopen.

17Overzicht Initiatieven Medicinale Cannabis in Nederland In Nederland zijn veel mensen en organisaties die zich inzetten voor medicinale marihuana. Highlife portretteert in dit artikel een aantal van hen. De lijst is niet volledig, maar het geeft wel een goed beeld van wat er gaande is in Nederland.

Door: Derrick Bergman / Gonzo Media & Michiel Panhuysen

Stichting Be Wise, Legalize! – Jan Dijkstra ‘Cannabis verandert alles’ Jan Dijkstra lijdt aan een agressieve, ongeneeslijke vorm van leukemie. Via internet ontdekt hij wat hij ‘de wonderen van medicinale cannabis’ noemt. Op een forum ontmoet hij een Amerikaanse lotgenoot die wietolie gebruikt. Jan gaat zelf olie maken en wordt steeds kwader over de wetgeving rond cannabis. ‘Wat mij persoonlijk heel erg woest maakt’, schreef hij op Mediwietsite. nl, ‘is dat de overheid feitelijk gewoon een dikke middelvinger opsteekt naar patiënten en roept: “Er is een prima medicijn voor uw problemen, maar dat krijgt u niet want één of andere rare wet uit 1928 zegt dat het verboden is. En wanneer u deze zelf groeit, schoppen wij u uit uw huis of stoppen u in de cel”.’ Jan: ‘Cannabis verandert alles. Wij maken ons sterk voor alle mensen en dieren die medicinale cannabis vereisen ten behoeve van hun gezondheid. Het is onze missie om de publieke opinie zodoende te beïnvloeden om verantwoord gebruik van cannabis te legaliseren voor volwassenen, patiënten en dieren.’

Jan: ’De stichting is opgericht in oktober 2016. Maar ver daarvoor waren anderen en ik al bezig met het kweken van cannabis om vervolgens de cannabinoïden en terpenen te extraheren. De reden dat de stichting is opgericht vloeit voort uit woede en frustratie over de houding van de overheid met betrekking tot cannabis. Het afgelopen jaar is een hobbelige weg geweest. Het moeilijkste is om schone en eerlijke grondstoffen te vergaren. Kweken is onbegrijpelijk genoeg nog steeds illegaal. Er zijn weinig kwekers die een schoon biologisch product produceren. En onze capaciteit is zo groot als de angst voor represailles vanuit de overheid toelaat. Maar we zijn gefocust en proberen een rechte duidelijke koers te varen naar ons doel. En dat is uiteindelijk in vrijheid kunnen kweken en extraheren. De wetenschap staat achter ons, de oorlog is eigenlijk al gewonnen. Het is nu zaak om de overheid in te laten zien dat je voor het kweken van cannabis bij de juiste mensen moet zijn. Zij die met passie en liefde het vak uitvoeren.’ Website: www.gratiscannabisolie.nl Contactpersoon: Jan Dijkstra, info@gratiscannabisolie.nl

19


Social Club Hof van Twente – Bart Hissink ‘Wij verkopen alleen praatjes’ 2017 in theater De Reggehof in Goor. Enerzijds om een onderwerp te houden voor de raadsvergadering, anderzijds om te voorkomen dat criminelen in dit gat springen. Social Club Hof van Twente streeft naar een brug tussen cannabisgebruikers, gemeente en lokale politie.”

Een ernstig rally ongeluk zette in 2009 het leven van Bart Hissink op zijn kop. Hij liep ernstig hersenletsel op en moest ongeveer alles opnieuw leren. Waar reguliere medicatie faalde, bleek cannabis wél te helpen. Bart is ambassadeur van Hersenletsel.nl en de VOC campagne ‘Cannabis? Aangenaam!’. Hij is zeer actief op social media, spreekt regelmatig in bij de gemeenteraad en startte dit jaar Social Club Hof van Twente. De eerste bijeenkomst leverde meteen een groot stuk op in dagblad Tubantia. Citaat: ‘Wie had verwacht dat bij de eerste bijeenkomst van de social club de joints massaal worden opgestoken, komt bedrogen uit. Er wordt alleen koffie genuttigd.’

Wat zijn de activiteiten en doelstellingen van de club? Bart: “Social Club Hof van Twente heeft als doel om het draagvlak voor cannabis te vergroten. Wij komen op woensdag voor de raadsvergadering bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en gelijkgestemden uit de regio te leren kennen. De opzet is laagdrempelig. Geen lidmaatschap, geen kosten en praten over cannabis in een openbare ruimte. Geheel vrijblijvend. Wij verkopen alleen praatjes.”

Hoe staat het er nu voor? Bart: “Woensdag 1 november kwamen we voor de zevende keer bij elkaar. De groep wordt steeds groter en heeft ook deelnemers uit andere gemeenten. Andere kernen in onze gemeente tonen ook belangstelling. Daarom verkassen wij naar Herberg de Pol in Diepenheim. Deelnemers zijn vooral senioren.” Website: www.facebook.com/ SocialClubHvT/ Contactpersoon: Bart Hissink, bart.hissink@gmail.com

Wanneer en waarom ben je met de club begonnen? Bart: “We zijn begonnen op 3 mei

Stichting Mediwiet – Wernard Bruining ‘Een compleet nieuwe laag cannabinoïde zelfzorg’ Wernard runde niet alleen de eerste coffeeshop van Amsterdam en de eerste growshop van Nederland, ook op het gebied van medicinale cannabis is hij een pionier. Zijn stichting Mediwiet, actief sinds de jaren negentig, betekende voor velen de eerste kennismaking met de medicinale kracht van cannabis én met wietolie. Het begrip ‘mediwiet’ komt trouwens ook uit zijn koker. Wernard: ‘In 1995

20

werd ik wakker met een zinnetje in mijn hoofd: Mediwiet en anders niet.’ Hij vervolgt: ‘ Het woord mediwiet bestond toen nog niet en ik begreep dat als ik het in de Nederlandse taal zou introduceren dit de mensen een breder beeld over cannabis zou geven.' In 2009 ontwikkelde Wernard een eigen methode om verdunde thcolie te maken, in 2013 verscheen

zijn boek ‘Helende hennep – wietolie, het ideale volksmedicijn’, met tientallen getuigenissen van patiënten. Om de kennis over wietolie toegankelijker te maken lanceerde hij dit jaar mediwiet.tv, waarop ruim 200 video's te zien zijn. De activiteiten van de stichting worden gefinancierd met de internetwinkel cbdshop.nl, waar ook kaartjes verkrijgbaar zijn voor lezingen, workshops en Mediwiet markten.


Wernard: ‘Stichting Mediwiet geeft informatie en leert mensen om wietolie te gebruiken en zelf te maken om zo het middel goedkoop en voor iedereen bereikbaar te houden. Wietolie is geen echt geneesmiddel maar een hulpmiddel dat eenvoudig en goedkoop zelf te maken is. En als je een plantje teelt is het bijna gratis. De idee is een compleet nieuwe laag cannabinoïde zelfzorg, opdat de mensen minder de alsmaar duurdere professio-

nele medische zorg nodig hebben. Stichting Mediwiet heeft nu 2,3 miljoen bezoekers op de site mogen verwelkomen en wietolie is inmiddels een vrij algemeen bekend begrip geworden in Nederland.’ Websites: www.stichtingmediwiet.nl, www.mediwiet.tv en www.cbdshops.nl Telefoon: 0344-223010 (op werkdagen van 9.30 tot 16.00 uur)

Stichting Grow Your Own Free Medicine – Jan de Kloe ‘Een poging om cannabis uit het verdomhoekje te halen’

Helmonder Jan de Kloe timmert al een paar jaar aan de weg met zijn stichting Grow Your Own Free Medicine. De doelstelling: ‘GYOFM en haar leden willen zelf (alle) medicinale planten kweken, omzetten naar medicijnen en gebruiken

zoals wij geloven dat God het ook bedoeld heeft’. In 2012 publiceerde Jan het boekje ‘Gratis Blowen – binnen de normen van het huidige gedoogbeleid van Nederland’. Hij beschrijft daar-

in hoe goed cannabis werkt tegen zijn ADHD, om zijn brein tot rust te laten komen en goed te kunnen slapen. ‘De medicinale werking van cannabis wordt in mijn ogen enorm onderschat, tenminste in Nederland. Ik vond het noodzake-

21


lijk om een poging te wagen om cannabis uit het verdomhoekje te halen en om zo een groter deel van de Nederlandse bevolking te laten profiteren van de goede mo-

gelijkheden van dit natuurproduct.’ Aanvankelijk ondervond Jan nogal wat tegenwerking van de gemeente Helmond. Zo werden op last van de gemeente posters voor de lancering van het Gratis Blowen boekje uit de openbare ruimte verwijderd. Maar Jan liet zich niet uit het veld slaan en ging gewoon door. Hij introduceerde een eigen kweekkast en opende een winkel in Helmond, Mother Nature’s Finest, waar onder meer CBD-olie en full spectrum wietolie verkrijgbaar is. In oktober 2015 meldde de stichting GYOFM dat voor het eerst een zorgver-

zekeraar een door de stichting geproduceerde olie had vergoed. Op de GYOFM website kun je een aanvraagformulier downloaden voor een ‘gedoogkwekerspas of medicatie-pas’ en een intake formulier voor een gratis consult in de winkel in Helmond. Lidmaatschap van de stichting is gratis. Laatste wapenfeit is een app, CBD Savvy genaamd. Website: www.gyofm.nl Contactpersoon: Jan de Kloe, info@gyofm.nl Winkel: Mother Nature’s Finest, Burgemeester van Houtlaan 160a, Helmond

Stichting Stay Natural, Stay Healthy Yassine Boulahfa ‘Wij gaan samen met Rick Simpson onze eigen strains uitzaaien in Marokko’ In februari 2017 startte Yassine Boulahfa de eerste cannabis social club van Zuid-Holland, onder de paraplu van zijn stichting Stay Natural, Stay Healthy (SNSH). De stichting is gevestigd in Katwijk aan Zee en verstrekt tegen een kostendekkende donatie hasjolie en pasta aan haar leden, gemaakt van Marokkaanse hasj. Yassine: “Ik heb deze stichting opgericht omdat ik zelf baat heb bij hasjolie en ik vind dat iedereen het recht heeft op een schoon, getest en betaalbaar product. Ik wil graag voorkomen dat mensen vervuilde oliën kopen via de zwarte markt, voor soms extreem hoge bedragen. Onze stichting strijdt voor algehele legalisatie van medicinale cannabis en voor decriminalisering van de zwarte markt. Verder verstrekken wij onder andere hasjolie en pasta tegen een kostendekkende donatie.” Stichting SNSH werkt samen met testlaboratorium Cannabytics om de zuiverheid van hun producten zoveel mogelijk te garanderen. De testrapporten worden gepubliceerd in de Facebook groep en op de website. In september verbleef Yassine een week in Ketama, de hasj hoofdstad van Marokko in het

22

hart van de Rif, met de Canadese wietolie pionier Rick Simpson. Yassine: “Wij zijn een samenwerking aangegaan met Rick Simpson met wie ik het zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak goed kan vinden. Wij gaan samen onze eigen strains uit zaaien in Marokko en hier medicinale pasta van maken. Mediwietsite heeft me tot expert benoemd, ik schrijf regelmatig stukjes over mijn stichting en werkzaamheden. Verder hebben wij een locatie in Katwijk aan Zee waar Rick ook werkzaam zal gaan zijn. En ik werk aan een film met Rick en Mike Wise, die volgend jaar uitkomt.” Website: https://snsh.eu/ Mail: info@snsh.eu


Stichting PGMCG – Marian en Serge ‘Belangrijk om eigen planten te kunnen kweken’ Stichting PGMCG (Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers) is er voor alle patiënten die een vraag hebben over medicinale cannabis. Bijvoorbeeld of zij als patiënt iets hebben aan medicinale cannabis, welke cannabis zij dan moeten hebben en wat die cannabis voor werking heeft. De PGMCG wordt met hart en ziel ‘getrokken’ door Marian Hutten en Serge de Bruijn. Zij gebruiken zelf al jaren medicinale cannabis en weten wat er in patiënten omgaat. Ze hebben zelf lang gezocht naar de juiste soorten cannabis voor hun eigen klachten en weten door jarenlange contacten met andere patiënten welke cannabis past bij welke klachten.

toestemming van de Burgemeester een ‘kweekproject’ gestart met een groep van 15 tot 20 patiënten. Dit is een project waarbij patiënten onder voorwaarden, legaal, hun eigen medicinale cannabisplanten mogen kweken. De voorwaarden zijn streng (maximaal vijf planten, een NEN-keuring voor de kweek installatie, een doktersverklaring, etc). De PGMCG hanteert daarbij de 5 V-regel: Vijf planten, Veilig, Verantwoord, Verzekerd en Vertel het de gemeente. Behalve de ontwikkelingen in Tilburg ondersteunt de PGMCG ook patiënten die hetzelfde model in hun eigen gemeente willen opzetten.

De PGCMG is zeer actief op Facebook en andere sociale media en weet ook veel mensen te bereiken die niet actief zijn op internet. Het is mogelijk om via de e-mail een consult aan te vragen in Tilburg. De PGMCG heeft al enkele jaren een eigen rubriek in de Highlife. In Tilburg zijn Marian en Serge met

Voor de PGMCG is het belangrijk dat patiënten hun eigen planten kunnen kweken. Veel patiënten wantrouwen medicijnen van grote farmaceuten en ook de ‘staatswiet’ uit de apotheek. Het kweken van hun eigen planten geeft deze groep patiënten focus op hun genezingsproces en kracht om hun ziekte te dragen. Door zelf

je medicijn te kweken neem je als patiënt de regie over je gezondheid deels weer in eigen handen. In die zin werkt het kweken van je eigen medicijn therapeutisch. Website: http://www.pgmcg.nl/ Email: info@pgmcg.nl Je kunt via deze e-mail een consult aanvragen in Tilburg, voor woensdag- en vrijdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur

SUVER NUVER – Rinus Beintema Cannabis als medicijn beschikbaar maken tegen kostprijs In 2015 werd in Leeuwarden de Social Club Friesland geopend. In deze SocialCclub geven vrijwilligers al twee jaar informatie over medicinale cannabis aan patiënten. Mensen die lid worden kunnen bovendien voor 10 euro per maand de wietolie krijgen die ze nodig hebben. Sinds de opening liep het storm. Daarom opende de verantwoordelijke stichting Suver Nuver in een sneltreinvaart clubs in Groningen, Zwolle, Amsterdam, Almelo en Kerkrade. Binnenkort openen clubs in Utrecht, Rijswijk en Eindhoven de deuren. Inmiddels zijn er 7400 leden. De stichting levert zijn leden momenteel wekelijks 15 kilo wietolie. Eindverantwoordelijke Rinus Beintema wil cannabis als medicijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft beschikbaar maken tegen kostprijs. Hij heeft daarom inmiddels een vergunningaanvraag de deur uit gedaan om

legaal medicinale cannabis te kweken. Verder werkt Beintema aan de oprichting van een bedrijf dat Europa-breed informatie gaat verstrekken over het uitrollen van systemen om medicinale cannabis van goede kwaliteit toegankelijk te maken voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Zo moet Europa klaar worden gestoomd voor acceptatie van medicinale cannabis, en moet betaalbare medicinale cannabis voor iedereen toegankelijk worden. Het einddoel van Beintema is het opheffen van de ban op alle vormen van cannabisproductie en gebruik, zowel medicinaal als recreatief.

bewerking eventuele vervuiling neutraliseren. Dat garandeert optimale veiligheid voor patiënten. Website: www.socialclub.frl Forum: www.socialclub.frl/forum Facebook-groep: (Medical) Social Club(s) Nederland www.facebook.com/ groups/352815794912884/

Om te garanderen dat patiënten zuivere wietolie ter beschikking krijgen, zónder vervuiling van pesticiden en mét de gewenste hoeveelheid CBD of THC, opent Suver Nuver binnenkort ook een testlab. Het laboratorium zal de aangeleverde cannabis analyseren en door

23


NOT ONLY REALLY, REALLY, REALLY GOOD DRINKS Amsterdam staat bekend om haar geweldige coffeeshops zoals bijvoorbeeld Hunter’s Coffeeshop op de Wallen. Maar Hunter’s heeft nog veel meer te bieden dan alleen bedwelmend lekkere koffie. Je kunt er ook heerlijk relaxt drankjes drinken. Niet zomaar drankjes, maar heel, heel, heel erg goede drankjes. Zo goed dat het met de beste wil van de wereld geen coffeeshop meer kan heten, maar Hunter’s Bar en Hunter’s The Bar. Twee extra redenen om een keer Amsterdam te bezoeken. Of misschien wel drie.

Reason #1: Hunter’s Bar

De eerste van alle Hunter’s in Amsterdam. Hier begon in 1985 het verhaal van Hunter’s, vlakbij het

waarom je bij Hunter’s soms wel ’s wat licht in je hoofd wordt, of de weg een beetje kwijt raakt. Maar op een leuke, gezellige en

moestraat in het centrum tot makkelijk bereikbaar aan de snelweg in Amsterdam Noord. Er is zelfs een Hunter’s Coffeeshop in Haarlem, zo-

Het is de vraag, moet je voor een biertje helemaal naar Amsterdam? Yes. Centraal Station en de Red Light District, in de legendarische Warmoestraat. Ooit begonnen als coffeeshop, maar inmiddels omgeturnd naar een gezellige bar, waar je kunt chillen, feestvieren en genieten van heerlijke drankjes. En belangrijk: het is er ‘smokers friendly’. Je mag er dus alles roken, behalve tabak.

Reason #2: Hunter’s The Bar

Onder de rook van Hunter’s Coffeeshop op de Utrechtse straat vind je Hunter’s The Bar. Hier komen gelijkgestemden samen om te genieten van muziek, DJ’s en drankjes. De ideale plek om te feesten en relaxt te chillen als je in Amsterdam bent. Een relaxte bar waar je even op adem kunt komen en de hogere sferen van de stad kunt bezoeken. Als voorbereiding op het nachtleven of om definitief weg te dromen.

Reason #3: The Bar Babes

En dan zoals beloofd, de derde reden om naar Hunter’s te komen: onze Bar Babes. De reden

24

relaxte manier. Onze Bar Babes zorgen voor een geweldige sfeer en voorzien je van heel, heel, heel erg goede drankjes.

Hunter’s is not for pussies

Het verhaal van Hunter’s is begonnen 1985 in de bekende Warmoestraat. Niet met rozen, maar met een hond. Hier op deze beroemde plek bij de Amsterdamse Wallen, te midden van alle pussycats, markeerde een hond genaamd Hunter’s zijn territorium met een welgemikte plas tegen de gevel. De eigenaar van de hond besloot dat dit een goede plek was en de eerste Hunter’s Coffeeshop was geboren. Inmiddels is het territorium van Hunter’s uitgebreid en vind je het beroemde logo met de hond overal in Amsterdam.

Hunt them all

Zo zijn er genoeg reden voor een bezoek aan Amsterdam en Hunter's. Iedere Hunter’s heeft een eigen sfeer en specialiteit. Je vindt maar liefst acht vestigingen in en rondom Amsterdam. Van de beroemde War-

dat je zelfs op weg naar het strand Hunter’s kunt bezoeken. En ook op Amsterdam Beach is tegenwoordig een Hunter’s Coffeeshop. Dus maak je bezoek aan Amsterdam compleet en bezoek alle Hunter’s, of zoals ze het zelf zeggen: Hunt them all. Wil je meer weten over Hunter’s? Kijk dan op www.hunters-coffeeshop.com of volg Hunter’s op Facebook.Growshop in Montevideo

Uruguay deel 2

Wietje voor me? “De plant is magisch” 'We don't sell cannabis'. Het is het eerste dat opvalt als je voor de etalage staat. Vrijwel elke growshop in Montevideo heeft een papiertje tegen het raam geplakt met deze tekst. Want de meeste toeristen die naar Uruguay komen, weten dat cannabis legaal is in het land. Maar niet iedereen weet dat wiet alleen legaal is voor de inwoners die zich officieel hebben geregistreerd.

Dus lopen de meeste reizigers de eerste de beste growshop binnen en vragen om een wietje. Het antwoord is nee. En soms, bij een paar keer doorvragen, is het antwoord ja. Of als je geluk hebt is de grinder die je wil kopen ineens fors duurder, maar zit er wel een gram wiet in verstopt.

Wiet voor toeristen?

Eind 2013 nam de Uruguyaanse regering een wet aan die cannabis volledig reguleert. Uruguayanen

ken verspreid over het land terecht voor recreatieve wiet. Deze wordt gekweekt door twee bedrijven die door de staat zijn aangewezen. Voor de toeristen is niets bedacht. Nóg niets.

Verkooppunt op vliegveld?

Sebastian Sabini, parlementslid voor Frente Amplio en één van de mensen die mee heeft geschreven aan de cannabiswet, zegt dat dit in de toekomst zal veranderen. Wanneer, dat weet hij nog niet. Maar hij

Door: Mijke van Wijk

kijken of en hoe toeristen ook wiet kunnen kopen. Want als we dat niet doen, gaan ze naar de zwarte markt. Mensen die thuis kweken of wiet halen in de apotheek, verkopen het door. Dat kunnen we onmogelijk controleren.” Toeristen kunnen dan geen legale wiet kopen, ze kunnen het wel zonder problemen in het openbaar roken, als ze de wiet bijvoorbeeld hebben gekregen van een vriend die geregistreerd staat. Eduardo Blasina, één van de staatskwekers, vindt ook dat er iets moet komen voor de toeristen, omdat deze groep

Als je geluk hebt is de grinder die je wil kopen ineens fors duurder, maar zit er wel een gram wiet in verstopt. mogen thuis 6 planten houden, ze kunnen lid worden van een cannabisclub waar op grotere schaal wiet wordt gekweekt en sinds half juli kunnen ze in een aantal apothe-

26

snapt dat het wel moet. “Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Uruguay. Als we meer ervaring hebben met de legale verkoop, gaan we goed evalueren en

anders naar de zwarte markt wordt geduwd. “Ik zie wel wat in een verkooppunt op het vliegveld, of in de haven waar de boot uit Buenos Aires aankomt bijvoorbeeld.”


Hippiedorpen

Een plek waar toeristen altijd terecht kunnen voor cannabis, zijn de hippiedorpen Cabo Polonio en Valizas. Stranddorpjes, waar Uruguayanen naar toe trekken die in de natuur willen leven. Met een populatie van een paar honderd man die tot een aantal jaar geleden nog zonder elektriciteit leefde. In de zomer worden de onverharde wegen en het strand overlopen door vakantiegangers, in de winter zijn de dorpen voor de bewoners. De paar restaurantjes die de deuren nog openen in het weekend, hebben de pinapparaten opgeborgen. Het loont niet de kosten te betalen voor de weinige klanten die komen.

Goede harmonie

Teresa knapt in deze luwe periode haar wolmuseum op. Zij woont zo'n 27 jaar in Valizas. Het is een frisse winterochtend en ze rookt een stevige joint. Ze heeft een zelfgebreide wollen trui aan, haar dikke grijze haar in een lange vlecht. In het zelfgebouwde huis in de duinen maakt ze ook schoenen

en verhuurt ze kamers en bedden aan toeristen. Soms zitten ze met 15 tot 20 man in de kleine woonkamer. “Maar dat gaat altijd in goede harmonie. Iedereen blowt en zegt de hele dag todo bien.” Haar joint geeft ze door aan haar zoon. Haar man ligt in een hangmat, een porro in de vingers. Samen hebben ze vijf kinderen en die blowen allemaal.

Een porro

Zelfs in een dorpje als Valizas, waar vrijwel elke inwoner rookt en planten heeft staan, voelt het anders om te blowen nu de wietwet volledig is doorgevoerd. “De plant is nu legaal, je wordt niet meer gezien als een drugsverslaafde als je blowt. Dat dacht iedereen wel, als je hier 28 jaar geleden een porro rookte. Dat is nu veranderd, door de regering. Ik vind het fantastisch.”

Thuiskweker

In het huis van Teresa ligt overal wiet. Hier en daar staan wat potjes met kleine plantjes. Grotere planten staan buiten in de tuin, tussen de sinaasappel- en

citroenbomen. “Ik kweek al 30 jaar mijn eigen cannabis. Toen de wietwet werd aangenomen, heb ik me geregistreerd als thuiskweker. Ik woon in een klein dorp, als ik een conflict krijg met mijn buren, kan ik in de problemen komen.” Kopen bij de apotheek wil ze niet. “Het is geweldig, mensen staan in sommige plaatsen in de rij en wachten rustig op hun beurt... Maar ik heb liever mijn eigen zaden. Die zaden van de staat zijn gemanipuleerd.” In Valizas is een grote zwarte en grijze markt. Van de enige politieagent die in het dorp gestationeerd is, ondervindt niemand enig hinder.

Niet geregistreerd

Even verderop in het dorp woont Maca, haar grijsbruine krullen heeft ze bij haar voorhoofd roze geverfd. Ze zit 's avonds bij het haardvuur, niemand in Valizas heeft centrale verwarming. Maca woont er zo'n zes jaar. Daarvoor woonde ze in Montevideo, waar ze meeliep in de marihuanamarsen, om druk te zetten op de regering om cannabis te legaliseren. Veel van Maca's vrienden waren onder-

Wiet knippen in een Cannabis Social Club

27


Het huis en wolmuseum van Teresa

Teresa liet zich registreren als thuiskweker

28


deel van de sociale beweging die er mede voor heeft gezorgd dat de legalisatie ook daadwerkelijk tot stand kwam. Om geld te verdienen verkoopt ze handgemaakte spulletjes op de markt. “Alles waar cannabis op staat, verkoopt.” Maca heeft zes planten en heeft zich niet geregistreerd.

Bureaucratisch

Maca: “De wet is een manier om controle te houden op wat er gebeurt, het is heel bureaucratisch. Ik verbouwde al planten voor de wet.

een in Rocha, het departement waar Valizas in ligt. “Dat is hier niet nodig, omdat er zoveel mensen zijn die zelf cannabis kweken.”

Marco is dat geen probleem, de toeristen die in de zomer naar het dorp komen, gaan naar het strand en halen daar of op de markt.

Hippieparadijs

Stap vooruit

Maca's vriend Marco woont al jaren in Valizas. Hij ging weg en kwam steeds weer terug. “Het is hier een hippieparadijs. Er wonen veel kunstenaars en met hen komen de planten. Deze plek is ver weg van alles, maar iedereen komt. Veel mensen die voor de regering werken, gedeputeerden, ministers, komen hier om vakantie te

De twee vinden de wet een stap vooruit, een aantal jaar geleden kon je nog de gevangenis indraaien als je thuis een paar planten had. Maar ze staan niet achter de reden van de legalisatie. Maca: “'De plant is magisch. Ik heb een relatie met mijn planten, ik praat met ze. Het gaat mij er niet alleen om een porro te roken.

Ik kweek al 30 jaar mijn eigen cannabis. Toen de wietwet werd aangenomen, heb ik me geregistreerd als thuiskweker. In Valizas, Cabo Polonio en Punta del Diablo is een hele open cultuur, er wordt veel geblowd. Wij ruilen zaden met elkaar. Het is hier heel vrij, mensen kiezen er bewust voor om hier te wonen. Om het contact met de natuur.” Van de apotheken die wiet verkopen, staat er geen

vieren. De regering is zich zeer bewust van de economische waarde van deze regio. En ze zijn zich er van bewust dat Valizas Valizas is.” Maca: “De toeristen begrijpen het vaak niet, die komen naar Uruguay omdat je hier mag blowen, maar ze kunnen nergens legaal wiet kopen.” Volgens

Ik geloof dat dit een heilige plant is, het is geen drug, het is een plant met een medicinale werking. Marco: “De regering legaliseert de plant om het gevecht aan te gaan met de narcotrafico, maar ik vind dat je de plant zou moeten legaliseren omdat het een magische plant is.”

De wiet van Teresa

29


Lords of Cannabis Bordspel als De Kolonisten van Catan, maar dan met wiet Door: redactie Highlife

December is bij uitstek de maand om bordspellen te spelen. De dagen worden korter, het licht gaat al om vijf uur ’s middags aan. Wat is dan gezelliger om met zijn allen een fijn bordspel te spelen. Monopoly, De Kolonisten van Catan; we kennen ze allemaal. Maar in de Verenigde Staten is er nu een nieuw bordspel: Lords of Cannabis.

Dat is natuurlijk perfect om in de coffeeshop (als die al niet in een afhaalshop is veranderd, dankzij je gemeente) of thuis met je vrienden en vriendinnen te spelen. Want niks gezelliger dan een vette joint te delen en een leuk spelletje te doen…

Potheads Against Sanity

Lords of Cannabis wordt door fabrikant Kheper Games uit Seattle omschreven als ‘The Strategic Game of Reaping, Corruption, and

Conquest!’ Oftewel een strategisch spel van oogsten, corruptie en verovering! In het spel kun je je eigen cannabisplantages op allerlei manieren uitbreiden. Dan moet je natuurlijk wel je medespelers te slim af zijn. Alles is zo’n beetje geoorloofd. Corruptie, bedrog, spionage, niets is te dol. Houd er rekening mee dat een bepaalde strategie soms kan werken, maar dat een volgend potje weer totaal anders gespeeld moet worden. Want elk potje is anders. Overigens brengt Kheper Games nog meer cannabis-spelletjes uit. Zo is er Potheads Against Sanity, een soort vragenspel waarbij je kennis over alles wat met cannabis te maken heeft getest wordt. THC The Game is een beetje een variant op het oude ganzenborden. www.khepergames.com

Afstuderen op cannabis? Afstuderen in cannabis? Dat kan sinds kort bij de Northern Michigan University in de VS. Dat klinkt natuurlijk heel mooi. En het is vast net iets voor jou. Maar bereid je wel goed voor. Want het gaat om een vier jaar durende studie die behoorlijk pittig is.

Eén van de studenten, Alex Roth, vertelt in een interview met de Detroit Free Press dat de studie niet voor elke stoner geschikt is. “Als ik mijn vrienden vertel wat mijn studie is, zijn er veel mensen die zeggen, Wow, cool dude. You’re going to get a degree growing marijuana. Maar het is echt geen eenvoudige stu-

30

die.” In de vier jaar durende studie komen allerlei aspecten aan bod. Genetica, scheikunde, de samenstelling van grondsoorten, gas- en vloeibare chromatografie, boekhouden, accountantwerk, marketing, statistieken, maatschappijleer en nog veel meer. Er zijn al wel andere Amerikaanse universiteiten waar scholing over cannabis wordt aangeboden, maar nergens is dit zo veelomvattend als in Michigan. De eerste groep studenten is inmiddels begonnen. Het zijn er twaalf, maar de universiteit verwacht dat dit aantal snel zal groeien. Meer info: www.nmu.edu/


EUROPEAN WHOLESALER

ALLES VOOR JOUW GROWSHOP! De nieuwe catalogus is nu verkrijgbaar!


CBDcompany

Gespecialiseerd in CBD-olie en aanverwante producten CBDcompany is een bedrijf, met Nederlandse eigenaren, dat zich gespecialiseerd heeft op het gebied van CBD-olie en aanverwante producten.

In 2015 is eerst de growshop Urbangartenbau opgezet. Hier zijn de eerste voorzichtige stappen gezet richting het product CBD-olie. Na de nodige resource en oriëntatie bleek de afzetmarkt voor dit product behoorlijk groot te zijn. Vooral in Duitsland, waar CBDcompany hun thuisbasis heeft, bleek nog veel terrein te winnen. Door zich te specialiseren in niet alleen de olie, maar ook aanverwante producten aan te bieden (inclusief gebruiksaanwijzing van het product), is de geboorte van de CBDcompany een feit! De hierop volgende verhuizing naar een kleiner pand lijkt ook een goede beslissing te zijn. In dit pand komt het product CBD beter en prominenter tot zijn recht en is er ook meer mogelijkheid om klanten persoonlijker tot dienst te zijn met tekst en uitleg.

32

Uitgebreid assortiment

Ondertussen is het aanbod gestaag gegroeid. Waar men begon met de verkoop van CBD-olie (4,5% en 10%) van één merk, is het assortiment nu uitgebreid met verschillende merken, onder andere Cibiday en Medihemp. Ook het aantal aangeboden producten is fors toegenomen. In het assortiment zit nu standaard olie (2,5%, 10%, 20% en 25%), pasta, zalf, capsules, zetpillen, spray en e-sigaretten.

Constant in ontwikkeling

Het bedrijf is constant in ontwikkeling en dat bewijs hebben ze de afgelopen maanden wel geleverd. Sinds kort verkopen ze ook CBD-olie (4% en 10%) op eigen naam. Hiermee dur-

ven ze hun naam te verbinden aan een gedegen product waar ze zelf voor de volle 100% achter staan. Wilt u meer informatie, of een artikel bestellen, neemt u dan contact op via www.cbdcompany.de of breng een bezoek aan de Kurt-SchumacherPlatz 3, 48599 in Gronau (Duitsland). Via de Facebookpagina CBDcompany wordt de buitenwereld op de hoogte gehouden van de laatste nieuwsfeiten wat betreft dit bedrijf. CBDcompany /Urbangartenbau Kurt-Schumacher Platz 3 48599 Gronau Duitsland www.cbdcompany.de www.urbangartenbau.de Tel: +49 2562 9917452 E-Mail: info@urbangartenbau.de


Coffeeshops lanceren campagne ‘Cannabis en rijden? – Speel op zeker!’

‘De Groene BOB’ is terug Op 15 november ging de campagne ‘Cannabis en rijden? – Speel op zeker!’ in coffeeshop Pink in Eindhoven van start. De campagne is bedoeld om coffeeshopbezoekers te informeren over de aangescherpte Wegenverkeerswet die sinds 1 juli geldt. Het is een initiatief van de VCE (Vereniging Coffeeshops Eindhoven) in samenwerking met landelijke en lokale coffeeshopbonden en een aantal andere cannabis-organisaties.

Speel op zeker Cannabis blijft tot 14 uur na gebruik aantoonbaar met de speekseltest. Ook als je niet meer onder invloed bent, kun je dus positief scoren bij een controle en bestaat de mogelijkheid dat ook een bloedtest positief is. Wil je op zeker spelen, regel dan een chauffeur die niet heeft gedronken of geblowd, gebruik het openbaar vervoer, de fiets of een taxi. Meer informatie Wil je meer weten, raadpleeg dan de website www.cannabisenverkeer.nl, een initiatief van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Cannabis en verkeer:

NIEUWE

REGELS

Deze campagne is een gezamenlijk initiatief van de volgende organisaties:

www.voc-nederland.org

www.vce-eindhoven.nl

www.coffeeshopbond.nl

www.platformcannabis.nl

www.cannabis-kieswijzer.nl

www.de-achterdeur.nl

www.jajaworld.com

www.wesmoke.nl

Voor de campagne wordt samengewerkt met de provincie Brabant in het kader van de provinciale actie ‘Brabant gaat voor nul verkeersdoden’. Materiaal van de actie zal in alle Brabantse coffeeshops, maar ook in de rest van Nederland worden verspreid. De provinciale campagne richt zich op drugs in het verkeer in het algemeen, de website www.nulverkeersdodenbrabant/ drugsenverkeer.nl bevat informatie over de speekseltest en alle soorten drugs. Een andere website met veel informatie die geraadpleegd kan worden is www.cannabisinverkeer.nl.

Speekseltest

De tekst van de poster raadt cannabisconsumenten aan zich goed te informeren en op zeker te spelen door niet achter het stuur te gaan

www.cannabisenverkeer.nl

zitten onder invloed van cannabis. Citaat: “Cannabis blijft tot 14 uur na gebruik aantoonbaar met de speekseltest. Ook als je niet meer onder invloed bent, kun je dus positief scoren bij een politiecontrole. De gevolgen kunnen zeer ingrijpend zijn, onder andere boetes en het intrekken van je rijbewijs. Wil je op zeker spelen, regel dan een chauffeur die niet heeft gedronken of geblowd, gebruik het openbaar vervoer, de fiets of een taxi.”

Verkeersveiligheid

Al in 2009 lanceerde de VCE een campagne over cannabis en verkeer, onder de noemer ‘De Groene BOB’. Veilig Verkeer Nederland (VVN) zag dit als een schending van het auteursrecht

Door: redactie Highlife

op hun BOB campagne en dreigde met juridische stappen. “We hadden gehoopt dat VVN dit thema zelf op zou pakken, maar dat is niet gebeurd”, aldus Lisa Lankes, voorzitter van de VCE. “We zijn heel blij met de samenwerking met de provincie, de coffeeshopbonden en de organisaties voor consumenten. We vinden dit allemaal een belangrijk onderwerp.” VVN staat deze keer wel achter de campagne, laat een woordvoerder weten. “Wij steunen in principe alles wat bijdraagt aan verkeersveiligheid. Met de nieuwe speekseltest kan er echt onderzoek gedaan worden naar drugs in het verkeer, en het is best mogelijk dat wij ons daar in de toekomst ook voor inzetten.”

Organisaties

De volgende organisaties ondersteunen de campagne: Vereniging Coffeeshops Eindhoven (VCE), Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN), Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), Vereniging De Achterdeur (VDA) Tilburg, Actieve Bredase Coffeeshops (ABC), Team Haarlemse Coffeeshops (THC), stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), stichting WeSmoke (consumentenbond), Cannabis Kieswijzer / stichting Maatschappij en Cannabis. www.nulverkeersdodenbrabant.nl/ drugsenverkeer www.cannabisenverkeer.nl

33


Exclusief inkijkje in resultaten Grass Poll enquête

Coffeeshop is belangrijkste verkoopkanaal Door: Nicole Maalsté

Sommige burgemeesters beweren dat coffeeshops grotendeels in handen zijn van de georganiseerde criminaliteit. Zij willen de regulering van de hennepteelt daarom aangrijpen om te experimenteren met andere verkoopkanalen, zoals staatswinkels, internet of cannabisautomaten. Daarmee hopen ze de coffeeshop als verkoopkanaal overbodig te maken. Hoogste tijd om de consument zelf eens aan het woord te laten.

zij cannabis vooral als een genotmiddel of als een medicijn gebruiken. Of beide. Of nog anders. Bijna de helft van de respondenten (49%) heeft aangegeven cannabis vooral als een genotmiddel te zien en 35% beschouwt cannabis als een genotmiddel én als een medicijn. Samen zijn dat ruim 7000 cannabisconsumenten. Wanneer wij deze consumenten de vraag voorleggen waar zij hun cannabis het liefst aanschaffen, dan antwoordt 48% dat zij hun wietje het liefst in de coffeeshop halen. En 24% zou zijn wiet het liefst zelf telen. Thuisbezorgdiensten (9%) en onlineverkoop (4%) zijn een stuk minder populair.

In juli 2016 zijn wij op de Cannabis Bevrijdingsdag gestart met de zogenoemde Grass Poll, een online-enquête onder cannabisconsumenten. Ruim 8500 cannabisconsumenten hebben de enquête sindsdien volledig ingevuld. Het streven is om uiteindelijk 10.000 bruikbare vragenlijsten te verzamelen. De enquête kan dus nog steeds worden ingevuld op: www.grasspoll.nl. Omdat er op dit moment op allerlei niveaus hard wordt nagedacht over de uitwerking van wietexperimenten, presenteren we exclusief in deze Highlife een aantal resultaten uit de Grass Poll. Informatie over de gedragingen, behoeften en wensen van cannabis-

34

consumenten is immers van cruciaal belang om de wietexperimenten te laten slagen. Ook laten die resultaten zien hoe de Nederlandse cannabismarkt er op dit moment uitziet.

Favoriete verkoopkanalen

Een voorbeeldje. Wanneer burgemeesters gaan roepen dat coffeeshops moeten worden vervangen door andere verkoopkanalen, dan is het wellicht handig om eerst eens te kijken hoe consumenten daar zelf over denken. Met andere woorden: in hoeverre is er behoefte aan andere verkoopkanalen? Consumenten konden in de Grass Poll aangeven of

Het lijkt mij een duidelijk signaal dat de coffeeshop een belangrijk verkoopkanaal is. Burgemeesters die roepen dat de coffeeshop vervangen moet worden door andere verkoopkanalen, zouden er goed aan doen dit signaal serieus te nemen.

Zelf telen

Dat geldt ook voor de mogelijkheid om zelf hennepplanten te mogen telen. Meer nog dan consumenten die cannabis als genotmiddel beschouwen, blijkt dit van groot belang voor medicinale cannabisconsumenten. 14% van degenen die de enquête hebben ingevuld, gebruikt cannabis uitsluitend als een medicijn. Ruim een derde (37%) van deze medici-


nale cannabisconsumenten zou het liefst zijn eigen planten telen. Daarnaast noemen zij de besloten club als een mogelijk distributiekanaal. Ook bij deze cannabisconsumenten zijn webwinkels (11%) en thuisbezorgdiensten (7%) niet erg in trek. Opmerkelijk is ook dat slechts 9% van de medicinale cannabisconsumenten zijn cannabis het liefst bij de apotheek aanschaft. Een bedroevend aantal. Zeker als je bedenkt dat dit al meer dan 14 jaar het enige gereguleerde verkoopkanaal voor medicinale cannabisconsumenten is.

Marktaandeel coffeeshops

Volgens experts bedienen de coffeeshops op dit moment 55 tot 70% van de markt. Dat zou betekenen dat de zwarte markt 30 tot 45% bedraagt. Dit is een hele grove schatting. Niemand weet hoe dit precies zit. Kijken we naar de resultaten van de Grass Poll dan zien we dat de zwarte

laten registreren binnen een mum van tijd naar zich toe wist te trekken. Het lijkt mij van groot belang om dit te voorkomen. Sterker nog: het doel van de experimenten zou moeten zijn om zoveel mogelijk consumenten naar coffeeshops en eventuele andere gereguleerde verkoopkanalen toe leiden en de zwarte markt zoveel mogelijk de kop in te drukken. Om te voorkomen dat de zwarte markt groter wordt is het van cruciaal belang dat de gereguleerde verkoopkanalen een goede concurrentiepositie hebben ten opzichte van die zwarte markt. Het gaat dan niet alleen over de prijs van cannabisproducten. Maar ook over de diversiteit van de soorten en het vertrouwen in de beschikbare verkoopkanalen. Naast familie, vrienden en kennissen vormen coffeeshops op dit moment het belangrijkste informatiepunt voor cannabisconsumenten. De helft van de consumenten

En... en...

Het experimenteren met andere type verkoopkanalen voor cannabis is an sich geen slecht plan. De vraag is alleen of de nieuwe verkoopkanalen een vervanging moeten zijn voor de coffeeshops, of een aanvulling. Op dit moment heeft slechts een kwart van de Nederlandse gemeenten coffeeshops. Die coffeeshopexploitanten zijn overigens allemaal door de mangel gehaald. Als er connecties zijn met de georganiseerde criminaliteit dan zouden zij in principe niet (meer) kunnen beschikken over een vergunning. Mocht dit wel zo zijn dan hebben de gemeenten hun werk niet goed gedaan. In die zin is de uitspraak van de burgemeesters die roepen dat coffeeshops grotendeels in handen zijn van de georganiseerde criminaliteit vreemd. In alle andere gemeenten (zonder coffeeshop) vormt de zwarte markt op dit moment het belangrijkste verkoopkanaal. Wellicht is het een idee om in een aantal van die gemeenten te experimenteren met andere verkoopkanalen. Ui-

Coffeeshops spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van informatie. markt inderdaad een belangrijk verkoopkanaal is. Van de consumenten die (wel eens) in een coffeeshop komen, geeft bijna de helft (48%) aan ook wel eens hasj en wiet buiten de coffeeshop aan te schaffen. Dat betekent dat een groot deel van de cannabisconsumenten de weg naar de zwarte markt (eenvoudig) weet te vinden. We hebben indertijd met de wietpas in het zuiden van het land gezien hoe de zwarte markt coffeeshopbezoekers die zich niet wilden

(49%) geeft aan daar zijn informatie vandaan te halen. De flyers en informatie van de hulpverlening en het preventiewerk worden het minst belangrijk gevonden als informatiebron. Slechts 14% van de cannabisconsumenten geeft aan daar zijn informatie vandaan te halen. Coffeeshops spelen dus een belangrijke rol bij het overbrengen van informatie. Ook dit is een signaal dat niet moet worden genegeerd om de wietexperimenten te laten slagen.

teraard dient dan wel eerst in kaart te worden gebracht waar de consumenten in die gemeenten hun hasj en wiet nu aanschaffen. Op die manier kan later worden gecheckt of deze consumenten inderdaad gebruik gaan maken van de nieuwe verkoopkanalen. Kijkend naar de resultaten van de Grass Poll zou ik de coffeeshop als verkoopkanaal niet zomaar gaan afschrijven. Als dat het doel van de wietexperimenten wordt, dan zijn deze gedoemd te mislukken. Een gemiste kans.

Eigen teelt Alhoewel de meeste cannabisconsumenten hun wiet en hasj in een winkel kopen, geeft een aanzienlijk aantal consumenten aan het liefst zelf hennepplanten te willen telen. 40% van de respondenten heeft hier ook ervaring mee. De overheid zou er daarom goed aan doen om het telen van een beperkt aantal hennepplanten voor eigen consumptie ook mee te nemen in het wietexperiment.

35


New Jersey volgende staat met legale wiet? Door: redactie Highlife

Nu de controversiële en gehate Republikeinse gouverneur Chris Christy van het politieke toneel is verdwenen, zou New Jersey zomaar eens de volgende Amerikaanse staat kunnen worden waar cannabis gelegaliseerd word. Want de Democraat Phil Murphy pleitte tijdens zijn campagne hartstochtig voor volledige legale wiet.

Murphy, die met 55% van de stemmen in november gekozen werd tot nieuwe gouverneur van New Jersey, is een groot voorstander van legale wiet: “De criminalisering van cannabis heeft er alleen maar toe geleid dat onze rechtbanken verstopt zijn geraakt met onzinnige processen. En ze hebben een betere toekomst van vele onschuldige mensen verpest. Daarom moeten we cannabis gaan legaliseren. Dat heeft ook positieve financiële gevolgen, maar het is vooral simpelweg het juiste pad om te volgen.”

Prioriteit

Die kans lijkt groot, want niet alleen hebben de Democraten met Murphy een fervent pro-cannabis leider in New Jersey, maar heeft de lokale volksvertegenwoordiging ook een Democratische meerderheid. Sommige analisten menen dat er al in april 2018 een wet kan worden getekend, waarin cannabis legaal wordt gemaakt. Partijgenoot Stephen Sweeney, die zitting heeft in de Senaat van New Jersey: “Legalisering van cannabis is een prioriteit voor ons. Het is iets dat we snel willen regelen.” New Jersey zou de negende Amerikaanse staat zijn waar cannabis volledig gelegaliseerd wordt.

Luxemburg test mediwiet Het toestaan van cannabis voor medicinale doeleinden dendert als een groene lawine door de wereld. Nu is zelfs het Groothertogdom Luxemburg, dat echt niet bekend staat als een progressief bolwerk, om.

In de komende twee jaar wil het land het gebruik van geneesmiddelen met de werkzame stoffen van cannabis testen. Eind 2017 zal daartoe de wet worden aangepast, meldde minister van Gezondheid Lydia Mutsch in november. De nieuwe wet moet de behandeling van patiënten met chronische en pijnlijke ziektes mogelijk maken die met conventionele middelen niet te helpen zijn. Het voorschrijven van medicijnen met THC en CBD wordt onder streng medisch toezicht toegestaan. De regering had eind oktober in principe beslist

36

om cannabis voor medisch gebruik toe te laten. Met de proefperiode wil men meer over de toepassing en werking van mediwiet te weten komen. De geplande wetgeving moet ervoor zorgen dat cannabis in gestandaardiseerde kwaliteit gebruikt kan worden. Hiermee behoort Luxemburg nu tot een meerderheid van Europese landen waar het gebruik van cannabis voor medicinale gebruik geaccepteerd is.


Champions 2017 1st PRIZE

1st PRIZE

BEST SATIVA W 2017 EX POGRO

San Fernando Lemon Kush®

Cream Caramel Auto®

SWS62

BEST INDICA IS 2017 SPANNAB

Crystal Candy®

SWS58

2nd PRIZE AUTOMATICS

3rd PRIZE

W 2017 EX POGRO

W 2017 EX POGRO

SWS22

INDICA

Killer Kush F1 Fast Version® SWS52

www.sweetseeds.com THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS FROM SWEET SEEDS® ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. Alleen voor volwassenen (ouder dan 18). Zaden uitsluitend voor verzamelaars. Sweet Seeds® neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor illegaal gebruik van zaden. Raadpleeg de lokale wetgeving. C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · Spain · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 · +34 963 473 730 / +34 963 404 289 (Verdeler) · Fax +34 961 939 618 · info@sweetseeds.es


August de Loor roept op:

‘De coffeeshopbranche moet uit de kast komen!’ Tekst en fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Vorig jaar stopte August de Loor na dertig jaar met zijn Adviesburo Drugs. Sinds hij in 1970 Nederlands eerste straathoekwerker werd, is hij betrokken bij alles rond drugs en drugsbeleid. Achter de schermen speelt August nog steeds een belangrijke rol. Richting de overheid, maar ook richting de coffeeshopbranche. “We hebben veertig jaar coffeeshops in Nederland en cannabis is uitgegroeid tot een volksgenotsmiddel. Dan moet de branche zeggen: wij hebben, net als cafés, een niet meer weg te denken sociaal-culturele functie in de samenleving.”

We spreken August thuis in de Amsterdamse Kerkstraat. Een interview met de geboren Amsterdammer wordt onvermijdelijk een college over drugs en de manier waarop de maatschappij daar mee omgaat. Hij vond in 1981 de spuitenomruil uit tegen AIDS onder junkies, in 1986 de XTC sneltest op houseparties en het Red Alert systeem om alarm te slaan als er vervuilde drugs in omloop zijn. En

in oktober overleed, ging over de straatdealers in de stad. “De meeste overlast gevende straatdealertjes zijn Marokkaanse kids, van 18 tot 23 jaar. Die moet je om veel redenen aanpakken. Bijvoorbeeld, de afgelopen vijf, zes jaar heeft een groot deel van de jihadisten die in Europa aanslagen plegen een straatdeal verleden. De jihadisten die het vliegveld van Zaventem opbliezen, die in Berlijn met

Samenhang

Alles heeft met elkaar te maken, wil hij maar zeggen. Maar dan moet je wel inzicht hebben in de drugswereld én voelhoorns in de samenleving. “Het is die samenhang die veel te weinig ontwikkeld is binnen de officiële instanties. Het zijn de Trimbos Instituten en de verslavingsinstanties die het drugsbeleid voor grote evenementen bepalen, terwijl ze zich steeds meer laten beïnvloeden door de overheid en de politieke mores van het moment. Neem het gratis water beleid voor het Amsterdam Dance Event, een doorgeschoten maatregel waarmee ze denken XTC doden te voorkomen. Maar XTC doden bestaan niet! Er is altijd veel meer aan

Het is de consument waar je vanuit moet gaan. De diversiteit aan soorten hasj en wiet moet in stand blijven en dat binnen de sociale functie van coffeeshops. hij was in 1993 de initiatiefnemer van de eerste coffeeshopbond in Nederland (Bond van Cannabis Detaillisten) en een jaar later van de VLOS (Vereniging Landelijk Overleg Smartproducten). Tot zijn belangrijkste leermeesters rekent hij Koos Zwart en Jan Schaefer, de wethouder die een revolutie veroorzaakte in de Amsterdamse woningbouw en stadsplanning. Via Schaefer leerde hij Eberhard van der Laan kennen, jaren voordat hij burgemeester werd.

Straatdealers

August had een zeer kort lijntje met de burgemeester. Eén van hun laatste gesprekken voordat Van der Laan

38

een truck op de kerstmarkt inreed: ze komen allemaal uit de heavy straatdopewereld. Ik heb hier in Amsterdam al meerdere malen gezien dat die straatdealers worden opgehitst door zo’n lange baard imam om hun bedorven straatdealleefstijl in te ruilen voor de extreme vorm van islam. Ergo: van het ene naar het andere isolement.” Van der Laan kon zijn oren niet geloven. “Ik zag zijn koppie scheef gaan toen ik hem uitlegde: jij hebt met je scholenafstand van het sluiten van veel coffeeshops in Amsterdam - per toeval, dat wist jij niet - ook Marokkaans georiënteerde coffeeshops gesloten. En dat heeft voor heel veel kwaad bloed gezorgd, met dito meer Marokkaanse straatdealers!”

de hand, zoals een vrouw die als XTC dode werd omschreven, maar in haar eigen zweet was gestorven omdat ze een latex pak droeg op een fetisjparty. Ze had een hoge positie bij de politie en durfde niet naar de EHBO te gaan. Ze stierf dus niet door XTC maar door het taboe rond het gebruik en daar helpt gratis water geen moer bij!”

Weinig vertrouwen

Op basis van bijna een halve eeuw ervaring heeft August weinig vertrouwen in de kabinetsplannen voor regulering van cannabis. “Ik maak me ernstig zorgen hoe dat er uit gaat


zien.” Binnen de coffeeshopbranche ziet hij dat een deel eigenlijk geen verandering wil van de illegale achterdeur. “Dan denk ik: wordt wakker, het is geen jaren zestig meer, cannabis is allang uitgegroeid tot een volksgenotsmiddel! Aan de andere kant is een deel van de coffeeshopbranche zo naïef dat zij het heil van de legalisering van de overheid verwacht. Maar van staatswiet kan je toch nooit high of stoned worden!” Voor August geldt: “Het is de consument waar je vanuit moet gaan. De diversiteit aan soorten hasj en wiet moet in stand blijven en dat binnen de sociale functie van coffeeshops.”

Beter profileren

Binnen de branche wordt teveel tijd verspild aan discussies over wie wel en niet een bonafide coffeeshop is, vindt August. “Dat bepaalt de rechter toch? Als coffeeshopbond moet je altijd vierkant achter je achterban staan, zelfs achter de meest klootzakkerige coffeeshop. Zoals een advocaat achter zijn cliënt blijft staan. Dáár moet voor geknokt worden: de sociaal-culturele functie van coffeeshops. Ja, het aantal straatdealers neemt toe als door de scholenafstand of ander beleid coffeeshops gesloten worden. Maar door alleen dat argument te gebruiken verlaagt de branche zich tot dat niveau van die straatdealers. Ik hoor nergens vanuit de coffeeshopbonden dat door het sluiten van coffeeshops een rasta het risico loopt van dat zijn favoriete rasta coffeeshop gesloten is en hij gedwongen wordt om naar een middle of the road coffeeshop te gaan. Als ik voor mijn pilsje gedwongen wordt om naar een André Hazes café te moeten, nou, dan neemt de kans dat ik alcoholist wordt alleen maar toe! Er moeten mensen zijn die tegen de coffeeshopwereld zeggen: jullie moeten jullie zelf veel beter voor pers en politiek profileren. Dus geen Cannabis Connect, maar Coffeeshop Connect. De branche laat zich haar negatieve imago veel te makkelijk aanleunen. Daardoor kan de burgemeester van Rotterdam vrolijk beweren dat hij legalisering van cannabis wil regelen via staatswinkels of via internet, waarmee hij de coffeeshop bij het grof vuil zet!”

August de Loor

A-criterium is achterhaald

Wat nodig is, kortom, is meer trots en meer nadruk op de kracht van de coffeeshop en de normalisering van cannabis. “We hebben veertig jaar coffeeshops, vier generaties van consumenten en cannabis is uitgegroeid tot een volksgenotsmiddel. Dan moet de branche zeggen: wij hebben, net als cafés, een niet meer weg te denken sociaal-culturele functie in de samenleving. Coffeeshops zijn de café-slijterijen van vroeger maar dan nu voor cannabis. Ze zorgen voor de scheiding van de drugsmarkten en beperken de straathandel, maar dat zijn langzamerhand bijkomstige voordelen. Waar het echt om draait is dat het legaliseren van cannabis

de rechtstaat dient, zodat honderdduizenden consumenten in alle lagen van de bevolking niet meer in de marge hoeven te blijven.” En waarom zetten coffeeshops eigenlijk nooit vraagtekens bij het afficheringsverbod? “Iedere toeristenwinkel, het hele Waterlooplein hangt vol met cannabis prullaria. Ik zou daar foto’s van maken om aan te tonen hoe achterhaald het A-criterium is. Mijn poster van vijf jaar geleden, met 220 voorpuien van Amsterdamse coffeeshops: die zou iedere week dat er weer een coffeeshop is gesloten door achterhaald beleid opnieuw uitgedraaid moeten worden. De coffeeshopbranche moet uit de kast komen!” www.augustdeloor.nl

39


Column

Wil Oomen

Methode Al Capone en fiscale inbeslagname

Robert Giebels heeft in de Volkskrant van 27 september 2017, met als kop “Methode Al-Capone”, een reportage geweid aan de mogelijkheid van justitie om samen te werken met de belastingdienst om criminelen hard aan te pakken door hun vermogen af te pakken. Er wordt in het artikel nadruk gelegd op het feit dat dit op eenvoudige wijze mogelijk is zonder bevel van een rechterlijke instantie, omdat de belastingdienst deze mogelijkheid heeft en justitie niet.

Hierbij dient te worden opgemerkt dat belastingfraude ook als een criminele daad wordt gezien en dat de belastingdienst zich hier al op uitgebreide schaal mee bezig houdt. Deze reportage houdt echter geen rekening met het feit dat veel criminelen nog niet veroordeeld zijn en dus ook onschuldig kunnen zijn. Het in beslag nemen kan bovendien ernstige (psychische) gevolgen hebben voor de betreffende persoon en daarom zou dit besluit niet te makkelijk genomen mogen worden. De vraag is dan ook of het wenselijk is dat in beslaglegging plaats kan vinden zonder rechterlijke instantie. Onschuldigen zijn de dupe Indien beslag gelegd wordt op ie-

De cel van Al Capone

40

mands vermogen en alles wordt afgepakt, dan heeft diegene zelfs niet meer de mogelijkheid juridische bijstand in te schakelen. Alles om hem heen wordt lamgelegd en afgepakt. Banken verbreken elk contact met deze persoon. Hij kan dus niets meer betalen, ook niet voor juridische bijstand om hun onschuld aan te tonen. Mensen gaan hier psychisch aan onderdoor, mede omdat het beslag en de afwikkeling van de aanslagen lang duurt, vaak jaren. Uit ervaring blijkt dat personen in dit soort situaties zelfmoordpogingen hebben ondernomen. De belastingdienst heeft na het opleggen van een beslag alle tijd van de wereld. Geld van criminelen en fraudeurs afpakken klinkt als muziek in de oren,

maar zo simpel is het vaak niet: niet iedere verdachte is een crimineel en daar kunnen onschuldigen de dupe van worden omdat zonder vermogen rechtsbijstand niet mogelijk is, vooral niet in het belastingrecht. Belastingaanslagen en beslaglegging, rechtszekerheid in het geding In het strafrecht bestaat de onschuldveronderstelling, in het belastingrecht ligt dit anders. Ook zonder hard bewijs kunnen vergaande invorderingsmaatregelen worden getroffen en het gehele vermogen worden afgepakt. Er hoeven alleen maar aanslagen te worden opgelegd. In de reportage van Giebels wordt geen aandacht besteed aan de situatie dat justitie en de belastingdienst het niet altijd bij het rechte eind hebben. Indien de jurisprudentie er op wordt nageslagen dan verliest de belastingdienst, maar ook justitie, een aanzienlijk deel van de procedures bij rechtelijke instanties. In mijn bedrijf is dat aandeel van procedures die door de belastingdienst worden verloren zelfs hoger dan 90%. Reden genoeg om voorzichtig te zijn met vergaande invorderingsmaatregelen. Rechteloosheid Beslaglegging kan nu gebeuren zonder rechterlijke toestemming, slechts omdat een ambtenaar de mening is toegedaan dat te weinig belasting is betaald, bijvoorbeeld omdat hij denkt


sten is een strafbaar feit, zodat hier snel aan is voldaan.

Mugshot van Al Capone

dat sprake is van een strafbaar feit of inkomsten die niet zijn aangegeven. Het niet opgeven van belastinginkom-

Het komt uiteraard voor dat vermogen terecht wordt afgepakt, maar dit soort ingrijpende maatregelen met weinig juridische bescherming kan leiden tot rechteloosheid. Zeker indien in aanmerking wordt genomen dat de belastingdienst, maar ook justitie, regelmatig dwaalt, soms een tunnelvisie erop na houdt en regelmatig onjuiste standpunten inneemt en aannames hanteert. Rechtszekerheid is een groot goed dat niet enkel op grond van de overtuiging dat criminelen hard moeten worden aangepakt terzijde mag worden geschoven. Ik pleit dan ook om naast een intensieve samenwerking tussen justitie en de belastingdienst voor aanscherping van de rechtszekerheid. Het in-

beslaggenomen geld moet gebruikt kunnen worden voor eerste levensbehoeften en juridische ondersteuning van deze persoon, in plaats van ambtenaren het gevoel te geven dat ze in het wilde westen leven en a lá methode-Al Capone de maatschappij van crimineel geld kunnen voorzien, zonder rechterlijke goedkeuring en een deugdelijke rechtszekerheid. Weten is één, bewijzen is twee. Een belastinginspecteur en ook een rechter zijn niet eenvoudig te overtuigen. Oomen fiscaal onderzoek en advies Mr. Wil Oomen Oomen Administratiekantoor Ing. Ruud Oomen www.oomenfiscaalonderzoek.nl www.oomenadministratiekantoor.nl

1968. Biografie van een mythisch jaar

Seks & drugs & rock'n'roll & politiek & revolutie Door: Karel Michiels

In zijn nieuwe boek '1968. Biografie van een mythisch jaar' blikt Karel Michiels terug op seks & drugs & rock'n'roll & politiek & revolutie en alles wat de sixties zo opwindend maakte. Enkele fragmenten.

Ik heb het genoegen gehad om Armand twee keer lang te interviewen. Alleen al het feit dat ik uit België kwam, ontlokte hem een hoop kleurrijke verhalen. 'Ik was als kind zwaar astmatisch. Ze dachten dat ik niet ouder zou worden dan twintig. Maar toen ik negentien jaar was, kwam ik in Antwerpen Jef Hermans tegen, 'De Mep', de tekstschrijver van Ferre Grignard ( van de wereldhit 'Ring Ring, I've got to sing'). "As ge ’t benauwd hebt, komde maar naar Antwaarpe, en dan smoorde wa Congogras," zei hij tegen mij. Ik heb dat advies opgevolgd. Eén trek van een pijp, en ik bleef uitademen. Man, wat een ervaring! Jef zei: "Denkte ga dattie medicaainmannen van de Congo zot zèn soems?" Mijn ouders hadden me overal mee naar-

toe gesleept, van dokters tot magnetiseurs, maar pas toen ik die pijp rookte, voelde ik mijn longen voor het eerst echt opengaan.'

Lucifersdoosjes

Congogras: zo werd cannabis in de jaren 50 en 60 genoemd in Antwerpen. Afkomstig uit (inderdaad) Congo en in de haven 'van de boot gevallen'. Voor wiet moest je niet naar Holland maar naar café De Muze op de Melkmarkt, waar De Mep zijn materiaal verpakte en verkocht in lucifersdoosjes. 'Je kon daar gewoon aan de bar zitten blowen,' zegt Armand, 'lang voor wij in Nederland coffeeshops hadden. En naast mij zat Nonkel Bob (vriend van alle kinderen op tv, KM), die het allemaal prima vond. Weet je wanneer het gesodemieter be-

41


BOB'ers, opvallend in hun poging om onopvallend te blijven. Het verhindert Armand niet om in zijn open, witte Cadillac een paar honderd gram hasj mee te brengen, en die backstage vrolijk uit te delen.

'Heel hippe street parades'

Jazz Bilzen duurt een hele week. De 'kampen' gaan al op woensdag open. Er is plaats voor 400 kampeerders, die elk 25 frank per nacht betalen. In de aanloop naar het muziekfestival zijn er workshops bewegingskunst, 'creative music', muziekinstrumenten bouwen, 'gewoon maar dingen bouwen', werken met kleur, diapositieven, poppen maken, 'creatief spel met kostumering' en andere bezigheidstherapieën. De opening gaat gepaard met 'heel hippe street parades' en de muziek wordt verdeeld over drie themadagen: 'pop and beat' (vrijdag), 'folk and blues' (zaterdag) en jazz, officieel nog altijd de dragende kracht van het festival.

Muzikaal hoogtepunt Armand

gonnen is? Toen er opium in de stad kwam, en een meisje van zeventien jaar daar een overdosis van genomen heeft. Toen was het plots gedaan met de vrijheid, zonder pardon. In twee weken tijd hebben ze tachtig dealers opgepakt. Verrekt jammer, want Antwerpen was toch zo’n gezellige stad. Op Linkeroever lagen vroeger in de zomer vaak honderden slaapzakken, van echte beatniks nog, geen hippies.' Armand heeft in België niet alleen leren blowen. Hij raakte hier ook verslingerd aan 'geestverruimende' Romilar hoestsiroop en ontdekte dat de amfetamines in 'vermageringspillen' als Anform en Captagon hem eeuwig wakker konden houden. Die speed had een totaal ander effect dan cannabis maar dat kon Armand niet deren. Hij had in die succesvolle jaren iets nodig om overeind te blijven, en alle afspraken in zijn overvolle agenda na te kunnen komen. Daarvoor moest je toen in België zijn.

'Marihuanasigaret'

In Antwerpen stonden steeds vaker mensen terecht voor drugsdelicten. Een geruchtmakende zaak was de 'razzia' in café-restaurant Ranch aan de

42

Kaasrui, vlakbij de Grote Markt. De uitbater was een Turk en die verkocht onder de toonbank hasj en opium. Veel Nederlanders zakten af naar Antwerpen om hier hun voorraadje op te slaan, zoals ook Armand al wist. Het was trouwens een 'stelletje marihuanarokers' in Rotterdam die de politie op het spoor zetten van het handeltje. Je kon in de Ranch ook rustig een jointje ('marihuanasigaret') roken, zoals dat in Nederland nog nergens werd gedoogd. De rechter wees op de 'noodlottige gevolgen van verslaafdheid aan verdovende middelen' en veroordeelde de daders tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en hoge geldboetes.

Jazz Bilzen

Ook de moeder van alle Belgische festivals, Jazz Bilzen, ontsnapt in 1968 niet aan drugcontroles, of wat daarvoor moet doorgaan. De BOB (Bijzondere Opsporingsbrigade) mengt zich die zomer voor de eerste keer onder het publiek om het gebruik van 'verdovende middelen' te bestraffen en te ontmoedigen. Geen drugshonden aan de ingang of minnelijke schikkingen op het terrein maar een handvol

In elk van die genres zijn er op het enige podium ook talentenjachten ('concoursen'), die het publiek meestal lijdzaam ondergaat. Maar het geduld van de mensen wordt beloond. Ze zijn getuige van enkele memorabele momenten, zij het niet altijd van muzikale aard. Ferre Grignard ('Ring ring, I've got to sing') verschijnt dronken op het podium. Hij wordt uitgejouwd en bekogeld met rommel. Ook Jess & James en Armand moeten het ontgelden. 'Armand moest het hebben van zijn geschimp op het kapitalisme,' schrijft Belang van Limburg. 'Voor een miljonairszoontje kan het tellen, maar het publiek trapte er niet in.' De drummer van The Pretty Things springt van op de lichttoren naar beneden, een nooit geziene stunt. De zanger van The Move hakt met een bijl stoelen en versterkers aan stukken. Alexis Corner, 'godfather van de Britse blues', slaat spontaan aan het jammen met enkele van zijn navolgelingen: Chris Farlowe, PJ Proby, Steve Marriott van The Small Faces en Harry 'Cuby' Muskee van The Blizzards. Het is volgens velen dat jaar het muzikale hoogtepunt van Jazz Bilzen. 1968. Biografie van een mythisch jaar Karel Michiels Lannoo


! W E N

SO THIN IT COULD FLY!

Our thinnest paper ever

10 THINNER, LIGHTER AND EVEN N LY

M

ENT E

NUR

g/m2

SOL A

www.fsc.org www.fsc.org

O

MORE TRANSPARENT!


, h g Hi rty i D & w Lo Melissa Etheridge aangehouden wegens wietolie

‘One of the happiest mugshots ever’, meldde een website nadat ze de mugshot van Melissa Etheridge publiceerden. De beroemde zangeres werd op de grens tussen Canada en de VS gearresteerd, nadat drugshonden een beetje wietolie in een vaporizer vonden. Hoewel ze er eerder ronduit voor uit kwam dat ze al lange tijd cannabis als medicijn gebruikt sinds er bij haar borstkanker werd geconstateerd, werd ze toch korte tijd vastgehouden. Absurd natuurlijk. Waarschijnlijk zal haar korte arrestatie tot niets leiden, want ook in het Republikeinse North-Dakota zijn ze niet gek. Onlangs werd in deze staat immers het gebruik van mediwiet al toegestaan. Maar dat gaat pas in 2018 in. Desalniettemin wordt het hoog tijd dat het gezag bij grenscontroles in dit soort gevallen even wat rustiger aan gaat doen.

Britse sterren op zoektocht naar cannabis

De Britse commerciële zender ITV heeft iets nieuws bedacht. Ze sturen zes BB’ers (Bekende Britten) naar de VS om daar de opkomende cannabisindustrie te onderzoeken. Onder de deelnemers aan deze nieuwe ducuserie Gone To Pot zitten actrice Pam St Clement uit Eastenders, ex-voetballer en commentator John Fashanu en darter Bobby George. Volgens ITV zijn alle deelnemers persoonlijk gemotiveerd in hun zoektocht naar de mogelijkheden van cannabis. Kate Teckman van ITV: “Dit wordt een trip die ze nooit meer gaan vergeten.” We kunnen alleen maar wachten op een Nederlandse versie van dit baanbrekende idee. Een actrice, een ex-voetballer en een darter. Daar hebben we er genoeg van in Nederland. De zenders mogen ons bellen voor suggesties.

44

Hugh Hefner (Playboy) steunde al vroeg legale cannabis

Onlangs overleed de legendarische oprichter en uitgever van Playboy, Hugh Hefner. Uiteraard is hij vooral bekend vanwege Playboy, maar wat minder mensen weten is dat Hefner al heel vroeg een groot voorstander van legalisering van cannabis was. Zo was hij bepalend voor het voortbestaan van NORML, een bekende Amerikaanse organisatie die al ruim 40 jaar voor acceptatie van cannabis vecht. In hun eerste jaren kampte deze organisatie met een groot geldgebrek. Hefner doneerde 5000 dollar en dat was voldoende om de strijd voort te zetten. Hefner ontkende ook nooit dat hij zelf wiet rookte. In 1980 meldde hij: “Smoking helped put me in touch with the realm of the senses. Ik ontdekte een hele nieuwe dimensie in seks.”


Cardi B wegens wietgeur uit hotel gezet

De Amerikaanse hiphop artiest Cardi B was heel duidelijk nadat ze uit een hotel was verwijderd omdat er op haar kamer wiet zou worden gerookt. Cardi B’s commentaar: “Racist motherfuckers!” Het incident vond plaats in Albany in de staat New York. Volgens het hotelmanagement was er geklaagd over een cannabisgeur die vanuit de kamer van Cardi B en haar gezelschap zou komen. Ook zou er geluidsoverlast zijn. Het hotel sommeerde Cardi B om het hotel te verlaten en schakelde daarvoor zelfs de politie in. Cardi B ontkent: “Ik rook geen wiet want ik word er paranoia van. Ook rookt niemand van mijn team wiet. Het stonk gewoon in mijn kamer omdat de wietlucht in het tapijt zat.” Het hotelmanagement weigert commentaar te geven.

Rohan Marley ziet coffeeshops wel zitten

Rohan Marley, een van de acht kinderen van Bob Marley, is niet alleen bekend van zijn eco-vriendelijke houten House of Marley koptelefoons, boxen en platenspelers, hij bezit ook een heuse koffieplantage in Jamaica. En met deze Marley Coffee wil de 45-jarige vader van zeven kinderen graag een keten van coffeeshops opzetten. Coffeeshops Nederlandse stijl, vraagt een alerte verslaggever hem. Ja, een uitstekend idee, aldus Rohan. Terwijl hij volgens de reporter van een Bill Murray O.G. Kush geniet, zegt hij: “Why is Amsterdam so much smarter than everybody else? How did they become the first to have coffeeshops?“ Waarna hij daar aan toevoegt: “Absolutely I see a line of Marley coffee shops. That’s a nobrainer. We’ve gotta do that, and have a place where you can smoke, chill out, and buy the products. I’m really looking forward to doing that.”

Zombiehunter Jerry steunt mediwiet

Fans van de succesvolle serie The Walking Dead kennen hem als zombiehunter Jerry. Maar acteur Cooper Andrews, de acteur die de rol van de populaire Jerry speelt, is in de VS nu ook bekend om een andere rol; namelijk die van voorvechter voor het gebruik van cannabis als medicijn. In het programma Cannabis Planet vertelt Andrews: “Het gebruik van cannabis wordt nog teveel negatief benaderd.” Een bewijs daarvoor is trouwens niet ver te zoeken, want Cannabis Planet is inmiddels van het uitzendschema van een aantal tv-zenders verbannen. De acceptatie van cannabis blijkt ook in de VS nog wel “een dingetje”.

45


Dinamed in Zwitserland

CBD-rassen hebben grote toekomst Door: H. Madera

Al maandenlang exploiteert Dinamed in Zwitserland een legale markt van cannabis met een hoog CBD-gehalte en minder dan 1% THC, dus zijn ze begonnen grote delen van dit type cannabis te verbouwen. Dinamed is een referentie geworden van kwaliteit in deze markt.

CBD-rijke rassen

Als pionier op de Zwitserse markt van CBD-rijke rassen heeft Dinafem gezien hoe het zich in een paar maanden heeft uitgebreid en gerijpt. In eerste instantie was deze markt in Zwitserland een typisch jonge markt met alles wat daarbij komt kijken. Er zijn veel commerciële trucs door onwetendheid over het product. Zo werd industriële hennep, die in andere landen werd gekweekt, met synthetische terpenen verrijkt en verkocht. Het is ook heel klassiek om dit soort hennep veelgevraagde namen te geven, zoals Skunk, Widow of Haze.

Cannabis ‘ultralight’ Een paar maanden geleden presenteerde Dinafem ons zijn variëteit met een hoog gehalte aan CBD; Dinamed, met percentages

soorten in omloop brengen voor iedereen die cannabis voor medische doeleinden nodig heeft. Hoewel de mogelijkheid van recreatief gebruik

Nu bevindt de Zwitserse markt zich in een tweede fase, waarin kwaliteit wordt geëist en er al binnenteelt en kassen zijn, maar ook de beste rassen worden gekozen. In deze fase

Cannabis ‘ultralight’ is een realiteit die zich de komende tijd verder zal verspreiden. cannabinoïden in een verhouding van 10 tot 1 tussen CBD en THC. CBD wordt meestal gepresenteerd van 10% tot 14% en THC van 0,5% tot 1%.

Medische doeleinden

In een vorig artikel hebben we uitgelegd hoe Dinamed door Dinafem is ontwikkeld. Men wil een verscheidenheid van CBD overheerste

46

werd genoemd, was het medicinale gebruik toch het voornaamste doel. De vrijgevigheid in het delen van genetica had zijn prijs. Een nieuwe vraag voor een dergelijk aanbod ontstond en in Zwitserland explodeerde de markt. Hoewel het ook veel belangstelling heeft gewekt bij de conventionele scene, zowel bij medicinale gebruikers als bij kleine kwekers, is het de kracht van het eigen product die Dinamed in Zwitserland heeft gekroond.

heeft Dinamed het voordeel dat het lijkt op conventionele cannabis, behalve in het cannabinoïde-gehalte. Het zijn dus mooie toppen, dicht en met een goede geur, zonder de noodzaak om terpenen toe te voegen. Het is lekker om te roken, door de hoge hoeveelheid hars en het heeft een ontspannend effect op het lichaam. Dinafem houdt rekening met een grote toekomst van deze CBD-rijke cannabis. Cannabis ‘ultralight’ is al een realiteit die zich


de komende tijd verder zal verspreiden. Een van de redenen voor het succes van Dinamed in Zwitserland is dat het gehalte aan THC zeer laag is, meestal rond de 0,5%, zodat duizenden planten kunnen worden geplant zonder het risico van meer dan 1% THC, het maximaal toelaatbare percentage in dit land. Dinafem weet dat andere markten verschillende hoeveelheden cannabinoïden kunnen eisen, dus werken ze al aan een andere versie van de Dinamed.

Wereldmarkt

Daar komt nog bij dat andere markten achterop raken. In Italië bijvoorbeeld worden toppen van variëteiten die in Europa als industriële hennep zijn gecertificeerd verkocht om te

en wijst erop dat slechts 10 faalden in het kiemingsproces.

Grote homogeniteit

De zaden werden gekiemd in geperste turfpellets, genaamd Jiffy. Van daaruit werden ze getransplanteerd naar de kassen, met ongeveer 3 vierkante meter ruimte per verdieping en een landbouwsubstraat van goede kwaliteit. Om plagen te bestrijden hadden ze ook basilicumplanten in de kassen. De planten werden eind juni verplaatst en groeiden gedurende de hele zomer met veel kracht: een slanke plant met een goede vertakking en middelgrote hoogte. Een ander aspect dat de Zwitserse telers benadrukken is de grote homogeni-

ceert Dinafem nog een extra versie met verschillende verhoudingen van cannabinoïden. Rassen hoog in CDB kunnen in de toekomst een ander gebruik van recreatieve cannabis zijn. Bovendien breekt het de stelling dat recreatieve cannabis hoog in THC en medicinale cannabis hoog in CBD is. Er is een profiel van gebruikers dat een meer subtiel effect wil. Zij willen ook een spliff kunnen roken en daarna normaal door kunnen gaan met hun werk of activiteit.

Bier zonder alcohol

Het lijkt een beetje op de consumptie van bier zonder alcohol, hoewel het in dit geval een licht ontspannen effect heeft op fysiek niveau. Zo zeggen

CBD-rassen zullen zich verder gaan ontwikkelen, met verschillende concentraties, aspecten en smaak. roken of te verdampen. CBD-rijke hasj, gemaakt van industriële hennep, wordt ook in sommige landen aangeboden. Het is een recreatieve markt die niemand verwacht. Plots verschijnen in veel winkels in Europa droge cannabistoppen of zelfs hasj. Er zijn zelfs mensen die cannabis vervangen voor tabak omdat ze het natuurlijker vinden. Dit is al een realiteit en het zal zich verspreiden, eerst in Europa, daarna in de Verenigde Staten en uiteindelijk in de rest van de wereld. De vraag die wordt gecreëerd door deze legale teelt zorgt ervoor dat de CBD-rassen zich verder gaan ontwikkelen, met verschillende concentraties, aspecten en smaak.

teit, met duizenden planten die allemaal erg op elkaar lijken. Sommigen hebben in de herfst prachtige violette tonen gebruikt. De oogst was begin oktober, hoewel het in warmere klimaten eerder kan worden geoogst.

Conclusies

Met deze enorme testen in Zwitserland heeft Dinamed aangetoond dat het zorgt voor een uitstekende ontkieming veel kracht, uniformiteit en kwaliteit van het eindproduct, hoog in CBD en laag in THC. Binnenkort lan-

gebruikers dat ze het "in het lichaam voelen, maar niet in de geest". Sommige mensen spreekt dit aan en zij vinden het leuk. De toepassing en het gebruik van CBD wordt een nieuwe manier voor recreatieve cannabis om Europa binnen te komen. Het kan erg populair worden, omdat het veel mensen bereikt die van mening zijn dat THC-rijke cannabis te sterk is. De cultuur van cannabis en de mogelijkheden ervan zijn in volle expansie. Dat geeft ook een bredere kijk op cannabis, omdat het veel verschillende effecten kan hebben.

Kiemingsproces

De rol van Dinafem was voornamelijk om het zaad te leveren, de Zwitserse telers hebben niet veel advies nodig. Zij konden immers tot 2005 al veel ervaring opdoen met het telen van cannabis, toen dat voor een periode legaal was. Daardoor bestaat er veel kennis over het telen van cannabis in Zwitserland. Het buitenklimaat is hard. Er zijn veel koude nachten in de herfst. Maar Dinamed heeft dit goed opgevangen. Er zijn geen schimmelproblemen met de gewassen in grote gebieden. De Zwitserse telers wijzen ook op een goede ontkieming. De belangrijkste klant kocht 40.000 zaden

47


Medicinaal Cannabis Nieuws Kweek medicinale cannabis

Vijf planten, Verantwoord, Veilig, Verzekerd en Verwittig Informeren gemeente belangrijke stap in legaliseren medicinale thuiskweek Door: PGMCG

De PGMCG is er voor alle patiënten in Nederland die vragen hebben over het medicinaal gebruik van cannabis. We ondersteunen en adviseren waar we kunnen. Dat doen we via internet, telefoon en ook weleens persoonlijk als dat wenselijk is.

In Tilburg hebben we ons eigen kweekproject. We hebben toestemming van burgemeester Noordanus om onder strikte voorwaarden thuis legaal 5 planten te kweken. We zijn bezig om dit project samen met de gemeente en andere partijen goed vorm te geven zodat patiënten uit andere gemeenten ook volgens het ‘PGMCG-model’ kunnen gaan kweken. We krijgen hier veel (aan) vragen over. We lichten patiënten uit andere gemeenten altijd zo goed en zo volledig mogelijk voor als ze zelf ook willen gaan kweken. We benadrukken dat ze zich keurig aan de regels van onze stichting dienen te houden (om legaal, veilig en begeleid te kweken) en vervolgens vooral zelf in gesprek te gaan met hun eigen gemeente. Ons advies is om de burgemeester zelf hierover te spreken te krijgen. Zo is het ons ook gelukt.

Belangrijk

Hoe belangrijk het is om met de eigen gemeente in gesprek te gaan,

48

hebben we helaas gehoord van Boris, een glazenwasser van 32 jaar uit Nissewaard en vader van twee kinderen. Hij gebruikt medicinale cannabis en heeft alle informatie van onze website op een goede manier gebruikt: * hij heeft een doktersverklaring * hij heeft een veilige kweekkast aangeschaft * hij groeit daar 5 planten * hij heeft zijn stroomvoorziening NENgekeurd * hij is ingeschreven bij onze stichting en heeft het convenant ondertekend Nu is hij toch geruimd omdat hij niet in overleg is gegaan met zijn eigen gemeente en dus feitelijk geen toestemming had om legaal met 5 planten zijn eigen medicijn te kweken. Ondanks dat ook nog een andere patiënt staat ingeschreven uit Nissewaard, die wel toestemming heeft gekregen van de gemeente.

Het kan ook anders

Het kan ook anders. In dezelfde en andere gemeenten zijn er patiënten die zich zowel aan de richtlijnen van de PGMCG houden, als ook in het bezit zijn van schriftelijke toestemming van hun burgemeester om 5 planten voor medicinaal gebruik te telen. Deze patiënten worden niet geruimd, maar wel gecontroleerd door de gemeente. In Tilburg zijn we op dit moment ook nog in gesprek met de gemeente over de juiste manier van handhaving. Wij vinden dit heel erg jammer en verdrietig voor Boris dat hij zich zo heeft ingezet voor normalisering van cannabis en dat hij nu toch met lege handen achter blijft. Daarom willen we door het publiceren van zijn verhaal proberen te voorkomen dat dit ook andere patiënten overkomt. Dus, wil je thuis legaal kweken, ga in overleg met je gemeente!!!


Het verhaal van Boris

“Dit is mijn medicijn” Door: PGMCG

Ik ben een jongeman van 33 jaar en trotse vader van twee mooie dochters. Ik heb twee jaar geleden een ongeval gehad met een hoogwerker. Ik ben afgekeurd en kwam thuis te zitten. Ik slikte tramadol, paracetamol en diclofenac, maar dat beviel niet goed. Ik kreeg last van maagklachten en verloor veel gewicht.

een daarvoor ingerichte kweekruimte, dit omdat het klimaat van Nederland het mij niet toelaat mijn eigen medicijn te verbouwen. Wel is deze installatie volledig volgens de toen geldende regels van het convenant van de stichting PGMCG waar ik ingeschreven sta neergezet. Gewoon netjes in het stopcontact en alle veiligheidsmiddelen ertussen die benodigd waren om brandgevaar uit te sluiten en te zorgen dat niemand er overlast van zou kunnen ondervinden dat ik zelf mijn medicijn teel. Hier hadden de desbetreffende agenten geen boodschap aan.

‘Netjes en veilig aangesloten’ Ik ging op onderzoek uit en kwam er achter dat cannabis een goede werking had op mijn klachten. Voor mijn chronische rug- en bekkenklachten gebruik ik minimaal 5 gram schone medicinale wiet per dag. Omdat ik de wiet uit de coffeeshop niet kan betalen in

verkeerd begrepen. Op woensdag 18 oktober jongstleden omstreeks 11:15 uur werd er op mijn deur geklopt. Tot mijn verbazing stond de politie voor de deur met de mededeling dat er een illegale hennepkwekerij in mijn schuur is. De agent vroeg of deze

Ik deed mijn tuindeur ook maar open en toen stapten er nog eens drie agenten naar binnen en twee rechercheurs en twee man van het crisisteam Nissewaard en twee man van de Stedin. De mensen van Stedin wilde mijn meterkast zien op eventuele aftap van stroom, ik vertelde gelijk dat ze mochten kijken omdat ik immers mijn stroom gewoon netjes

Voor mijn chronische rug- en bekkenklachten gebruik ik minimaal 5 gram schone medicinale wiet per dag. de hoeveelheid die ik nodig heb, wilde ik graag zelf gaan telen. Toen kwam ik bij Marian en Serge van de PGMCG terecht. Ik ben een jaar in overleg geweest met mijn arts, voordat hij mijn verklaring ondertekende voor het kweken van mijn eigen cannabis om medicinale redenen, daarna heb ik mij ingeschreven bij stichting PGMCG en kreeg ik mijn registratienummer.

Politie

Ik heb me aan het convenant gehouden. Ik ben echter vergeten dit te melden aan de gemeente, dit had ik

mocht doorlopen naar de tuin, omdat de rest van het team achter stond in het brandpad van de tuinen. Op dat moment zei ik ja omdat ik volledig in de overtuiging was dat ik niks fout deed. Ik vertelde ook gelijk dat ik medisch patiënt was en tevens in het bezit was van de verklaring voor het kweken van mijn eigen medicinale cannabis, en de benaming illegale hennepkwekerij dus nooit naar mij kon verwijzen.

Geen overlast

Ik had immers maar vijf medische planten staan. Wel stonden deze in

betaal. Toen werd mij verteld dat alles zeer netjes en veilig was aangesloten, maar dat ze me toch een factuur van 3 à 400 euro zouden toesturen, omdat zij zijn komen kijken. Ik zei, dat is wel heel raar. Ik betaal voor mijn stroom, dus waarom zou ik dat betalen. Hierop zeiden ze dat dit normaal was en dat ik blij moest zijn dat ik niet afgesloten ben. Heel apart als ik gewoon betaal en hij me net nog zei dat alles netjes en veilig was aangesloten.

Medicijnen vernietigen

Op dat moment zag ik een agent en

49


een rechercheur mijn schuur ingaan en foto’s maken van mijn planten. Ik zei dat ik daar niet van gediend was en dat ik daarvoor geen toestemming verleend had, waarop mij werd verteld dat zei geen toestemming nodig hadden. Ik zei nogmaals: dit is mijn medicijn en die wou ik zondag gaan oogsten omdat mijn olie bijna op is. Toen zei de officier dat mijn medicijn vernietigd moest worden en mijn medische kweekruimte moest geruimd worden. Ik snap niet dat iemand mijn medicijnen kan vernietigen. Dus in Nederland word je blijkbaar gestraft voor het zelf vervaardigen van je medicijn en wordt willens en wetens alsnog je medicatie vernietigd. Dit vind ik te gek voor woorden gezien het feit dat ik weer positief in het leven stond, nu ik mijn chemische medicatie aan het afbouwen was, omdat de cannabis voor mij in alle opzichten een veel beter medicijn is voor de bestrijding van de hevige pijnen die ik dagelijks ondervind,

Recept

Hoe maak ik cannabisthee? Door: PGMCG

Voor de bereiding van een kopje thee neem je de dosis die is voorgeschreven voor jou, dit is namelijk per persoon verschillend. Je kan deze als pure cannabisthee drinken. Als je deze smaak niet prettig vindt of het niet effectief genoeg vindt, kan je er wat honing bij doen en een scheutje melk/room (vetten).

Je doet de klein gemaakte cannabis in water dat net van de kook af is. Dit laat je ruim 20 tot 30 minuten op een warmhoudplaatje staan en je moet geregeld roeren. Als je er melk/room of boter bij doet, doe dit dat gelijktijdig met de cannabis, dan worden er meerdere cannabinoïden in de thee opgenomen. Dus het effect zal beter zijn als zonder deze toegevoegde vetten.

Klaar om te drinken

THC is erg lipofiel (vetminnend), maar niet geheel onoplosbaar in water. De oplosbaarheid van THC in water bij 20 graden Celsius is 0.0028 mg/mL. Bij 20 graden lost dus 0.0028 mg THC op in één milliliter water. In een kop thee van 250 mL zou dat dan neerko-

50

men op (250 mL) x (0.0028 mg/mL) = 0.7 mg. Hierna knijp je het residu uit en filter je het: klaar om te drinken. Uiteraard kun je nog op andere manieren cannabisthee maken. De werking begint 30 tot 90 minuten na het innemen. Het sterkste effect is merkbaar na twee tot drie uur. De werking houdt vier tot acht uur aan.

Op je gezondheid

Op de website van de NCSM (www. nscm.nl) staat weer een andere bereidingswijze. Cannabis in de vorm van thee geeft een ander effect dan bij inhalatie. U kunt thee het best gebruiken als u nooit eerder cannabis heeft gebruikt of bij chronische klachten zoals reumatische pijnen,

bij spasmen, misselijkheid en braken. Als U ernstige pijn vanuit het centrale zenuwstelsel of acute klachten hebt, is inhaleren door middel van verdampen of roken (niet aanbevolen met tabak) een sneller en sterker effect. Op je gezondheid! www.pgmcg.nl


RELIABLE PARTNER IN SEEDS

AMSTERDAMSEEDCENTER.COM WERELDWIJD VERZENDING!

MEER DAN 50 ZAADBANKEN

Kom langs in onze winkel gevestigd op de Gravenstraat 12 in Amsterdam • Net achter de Dam W: amsterdamseedcenter.com • M: info@amsterdamseedcenter.com • T: +31 (0) 20 737 00 60


gadgets Door: Mike de Leede / Beeld: MMP

iPhone Boksbeugel In deze vrouwonvriendelijke tijden kun je maar beter voorbereid zijn. Tegen geweld en valschade aan je veel te duur gekochte iPhone bijvoorbeeld. Met deze original Bumper Knucklecase Cover. In zilver of glimmend zwart voor hem, in hot pink of polished of champagne gold voor haar. Je kan je telefoon er heel gemakkelijk door vasthouden. En de aluminium case beschermt je telefoon tegen krassen, stoten en schokken. Daarnaast is de boksbeugel-case licht van gewicht, beresterk, ultraslank en nog duurzaam ook. O ja: in een vliegtuig meenemen is geen optie… Prijs: € 89. Kopieën van plastic: € 3. www.knucklecase.com/products/originalknucklecase-iphone5-silver

Toekomstige iConcept Producten

Apple maakt best wel toffe en fraai vormgegeven, innovatieve hightech design producten. Desondanks kampt het bedrijf nog altijd met een redelijk beperkt portfolio. Misschien moeten ze toch eens onze lijst iConcept productfeatures bekijken en hun speelveld verbreden. Met bijvoorbeeld iPets, de iCat en iDog, ter vervanging van je analoge kat of hond. Of iPlay, toekomstig concurrent van de Sony Playstation18. De iCycle, de iBike van 2065. De iBrew, een hightech barista voor op je desktop. De iceBox, een ijskast met wifi en bluetooth. Of de iSight, de ultra HD bril, met autofoxus, beeldstabilisatie, 80 megapixel camera en iCloud-integratie. Dus Apple: werk aan de winkel! Prijzen: n.n.b. (peperduur in ieder geval). http://gusto.nyc/10-possible-future-apple-products/

ICEdot Crash Sensor Valhelm Deze 2.0 valhelm beschikt over wifi, bluetooth en een gele veiligheidssensor. Hij waarschuwt familie en vrienden per SMS of telefoon als je van je fiets afkukelt. Van een berg afvalt. Of een ongeluk krijgt. De ICEdot Sensor Crash wordt geleverd inclusief app, helm montage-clip, ritsbanden en een USB naar Micro USB oplaadkabel. Vanaf nu kun je veilig op avontuur! Dankzij deze aanstormende higtech. Prijs: ca. € 80. http://site.icedot.org/site/crash-sensor/

52


Ringly, de Smart Ring Zeg maar adios tegen je slimme, veel te grote smarthorloge. En stap over op deze stijlvolle Ringly SmartRing. Met onder meer een ingebouwde fitness tracker. Het volgt niet alleen je stappen, maar houdt ook je verbrande calorieën bij en de afgelegde afstand. En waarschuwt wanneer je een tekst- of e-mailbericht hebt ontvangen. Uiteraard is ie waterdicht en schokbestendig. Jewelry meets technology. Prijs: $ 195. www.amazon.com/dp/ B01N77YV71/

Premium Multi-Tool De Sheffield Premium Hammer Tool is een perfecte gadget voor de klusser die zijn hele gereedschapkist aan zijn riem wil meenemen. De 14-in-1 Sheffield Hammer Multi-Tool biedt hoge kwaliteit, veelzijdigheid en duurzaamheid. Het verschaft alles wat je nodig hebt, in een slank en gepolijst hardhout- en staalontwerp. Het bevat een waslijst aan gereedschap: van hamer, blik- en flessenopener tot schroevendraaier. En alles wat er tussen zit. De mogelijkheden van dit gadget lijken eindeloos. Prijs: ca € 14. http://bestmulti-tool.com/bestmulti-tool-hammer/

Furbo, digitale Honden-Febo (en meer) Pet-praatpaal. Inclusief HD-camera met nachtzicht, zodat u uw favoriete huisdier dag en nacht in de gaten kunt houden. Vul het met maximaal 30 kleine traktaties en geef uw huisdier de traktatie via de app, terwijl je even weg bent voor een boodschap bijvoorbeeld! Hij heeft twee-richting geluid, zodat je naar je kleine vriend kan luisteren en ook terug kan praten, zodat ie je stem hoort. Je ontvangt notificaties wanneer je hond blaft, zodat je hem via de Furbo kunt zien en kalmeren. Met Live streaming, stabiele internet connectie, bluetooth, Wifi. Schiet ons maar lek… Prijs: $ 179. https://shopus.furbo.com/

53


Henry Rollins over legale wiet

“Ik zie het als een burgerrecht” Door: Rob Tuinstra

Henry Rollins is vooral bekend als zanger van de legendarische Amerikaanse punkband Black Flag. Maar Rollins is ook schrijver, acteur, spoken word artiest en hij maakte muziek in de Rollins Band. In de Verenigde Staten is hij berucht en beroemd om zijn ongepeperde uitspraken over elk mogelijk onderwerp. Ook over cannabis heeft Rollins wel wat te zeggen.

Hoewel hij een echte rock ’n roll legende is, heeft Rollins er geen geheim van gemaakt dat hij nooit een fan van drank of drugs is geweest. Ja, hij heeft er in zijn Black Flag tijd mee geëxperimenteerd, maar hij vond het niets. Rollins-kenners zullen er niet verbaasd over zijn. Rollins wil altijd en overal ‘in control’ zijn. Zowel fysiek als mentaal. En in het Rollins-universum betekent dat dat je eigenlijk straight edge moet zijn. Geen drank of drugs dus.

“I just sat it out”

Toch is hij een groot voorstander van de legalisering van cannabis. Die boodschap verspreidt hij via zijn optredens, in zijn columns voor onder andere LA Weekly of tijdens publieke optredens. In november sprak hij tijdens de Oregon Marijuana Business Conference. Voor zijn speech werd hij door de OCC (Oregon Cannabis Connection) aan de tand gevoeld. Want waarom ijvert Rollins toch zoveel voor die legale wiet? Allereerst vertelt hij

Henry Rollins in de Oaksterdam University (foto: History Channel)

54

over die ene keer dat hij met andere leden van Black Flag cannabis probeerde. Hij werd heel erg stoned. Maar hij genoot er niet van, in tegenstelling tot de rest van de band: “I got really stoned, it didn’t take long, and it wasn’t subtle. I just didn’t enjoy it. I just sat there and asked, ‘How long will this last?’ and they said, ‘About half an hour’… so I just sat it out.”

Erfenis van Reagan

Desondanks is hij een vervent voorstander van legale wiet. Rollins: “Ik zie het als een burgerrecht. Het wordt gebruikt om iedereen die niet blank is in de VS extra hard aan te pakken. Het is belachelijk. De War on Drugs is een oorlog tegen arme mensen. Het is een erfenis van president Reagan.” Hij vervolgt: “Als je ziet hoeveel goede eigenschappen cannabis wel niet heeft. En dan ga ik van CBD naar reuma naar glaucoom en noem maar op. Als je ziet hoeveel mensen baat

hebben van cannabis. Geestelijk, lichamelijk, er is zoveel goeds mee te doen.” Hij begrijpt niet dat alcohol en tabak overal vrij verkrijgbaar zijn, terwijl cannabis in veel gevallen nog strafbaar is: “Ik ben nog nooit bedreigd door iemand die een joint rookte. Dat kan ik niet zeggen voor alcohol. No guy on weed ever chased me down the street threatening to kill me, but if I had a dollar for every drunk in my face that wanted to take a swing at me I’d be rich!”

Big Pharma

Wat Rollins betreft moet de cannabisbeweging zich opmaken voor een gevecht met “Big Pharma”, de machtige farmaceutische industrie. Want die zullen er alles aan doen om de opkomst van mediwiet tegen te houden. Rollins: “Mediwiet heeft een machtige tegenstander, de farmaceutische industrie. Mediwiet is niet grappig voor hen. Zij hebben zo lang een monopoly over jouw gezondheid gehad, zelfs nog voordat jouw ouders geboren werden. Dat gaan ze niet opgeven.” Blijf dus doorvechten, is het motto van Henry Rollins. Tegen onrecht, tegen multinationals, tegen alle leugens.


REMO CHEMO

“DE FAVORIETE VARIËTEIT VAN URBAN REMO, NU BINNEN HET BEREIK VAN ALLEN”

www.dinafem.org

H

e ed S d ea

- Smart- Heal

thsh op

CBD

HEMP PRODUCTS

OIL / BHO

BONGS

SEEDS

STASH

 GoodService  FastDiscreetDelivery

NUMBER ONE TRIMMERS OF EUROPE WWW.DUTCHTRIMMING.COM

Apollyon Dordtsestraatweg 434a 3075 BK Rotterdam (near Zuidplein and Ikazia Hospital) Phone: 0031 10 4866605 info@apollyon-shop.nl

Open from Monday to Saturday from 11.00 to 19.00h. Join us at Facebook, Regular giveaways www.facebook.com/headshopapollyon


ANDY FRASCO

Andy Frasco? Nog nooit van gehoord. Kan kloppen, want om cd’s of playlists maakt de Amerikaan zich niet zo druk, het gaat om het live gebeuren. En dan ben je geheid verkocht! 250 shows per jaar, van optredens in een snackbar tot Lowlands, en dan ook nog eens grootverbruiker van THC en CBD. Onze man!

Onlangs zag ik Andy Frasco & The U.N. in Amsterdam, en voor het optreden was begonnen stonden de bandleden al te stuiteren. Zo ging het een klein uur door, en de hele zaal deed mee. Een waanzinnige show waarin band en publiek een geheel werden en we allemaal met een grijns van oor tot oor achterbleven. Een doorlopende, loeistrakke soul/ rock ’n roll revue met gitaarsolo’s van twee gitaristen op één gitaar, crowdsurfspelletjes, een kolkende, dansende menigte, en de grote vraag: wie is Andy Frasco (en wat en hoe)?

Wel... Andy, een paar dagen later in een restaurant: “We zijn met vier Amerikanen en vier Nederlanders. Ik ben ze in Parijs tegengekomen, een promotor

56

wilde me boeken maar ik had te weinig geld om een band in te huren. Dus er werden wat Nederlandse studenten opgetrommeld, en dat zijn goede vrienden geworden. Dat is nu acht jaar geleden, we hebben veel gereisd, we doen 250 shows per jaar, zo voorzien we in ons levensonderhoud.”

“Het is best wel moeilijk om dat allemaal bij elkaar te houden, daarom moeten we iedereen steeds onderweg hebben. We nemen geen pauzes. We toeren gerust tien maanden lang achter elkaar, we leven in een bus, we spelen elke avond, zo kan ik het betalen om de bandleden heen en weer te laten vliegen. Het is wat tricky, maar ik speel liever muziek met mijn familie en beste vrienden,

Door: Arjan van Sorge

dan met wat gasten die er alleen maar voor het loonstrookje zijn.”

“En dat is denk ik de sleutel tot een sympathieke band. Iedereen ademt samen, iedereen mag elkaar, zo kunnen we de beste muziek maken die mogelijk is. Een band moet één stem zijn, het maakt niet uit wie welk instrument speelt want samen is het een en al harmonie. We spelen allemaal verschillende instrumenten, en daar willen we goed in zijn. Sommige gasten heb ik leren kennen toen ze achttien waren, behalve die grote ouwe Nederlandse makker dan. Nu zijn ze volwassen, en het is fascinerend om ze zo te zien groeien, en dat geldt ook voor mezelf met hen. Ik ben alleen maar een klein onderdeel, mijn naam is de bandnaam maar ik heb ze allemaal nodig om te doen wat we voor het publiek willen doen.”

Andy begon al op jonge leeftijd in de muziekbizz, hij deed zich zelfs ouder


voor om er binnen te kunnen komen. Na de opkomst van file-sharing diensten als Napster en Limewire werd-ie net zoals veel andere jonge gasten ontslagen, en besloot hij na een optreden van Damien Rice met een eigen band te gaan spelen. Andy lulde zich met handige praatjes overal naar binnen, en trok zo jarenlang met wisselende bandleden van snackbar naar café naar popzaaltjes. Er werd heel lang heel weinig verdiend, maar tegenwoordig gaat het redelijk.

Veel geld maken met muziek is nooit de bedoeling geweest, “Mijn doel in het leven is mensen gelukkig maken, ze uit hun dak laten gaan. Iedereen zit maar in z’n hoofd, dat maakt mensen droevig, want ze zitten in hun geest gevangen. Als ik ze daar twee of drie uurtjes uit kan krijgen, en ze kan laten zien dat er een andere manier is om naar het leven te kijken: dat is mijn baan, muziek is de manier waarop ik dat kan doen.”

Andy schrijft het geraamte van de liedjes, en dan gaat de rest er mee

aan de slag. “Ik houd er niet van om dictator te spelen, liever ben ik in een sociale omgeving. Het is ook hun bezit, niet alleen maar van mij. We hebben geen setlist, we repeteren nooit, en dat is te gek. Ik houd er niet van om iets af te dwingen. We willen een improviserende band zijn. Voor de show weet ik ook nooit waar ik me nu weer in ga begeven, of ik nou voor een hoop oude vrouwtjes speel of... Ik houd er niet van om gelabeld te worden door alleen de set te spelen. We spelen alles, we halen mensen op het podium, we doen alles om de ervaring onvergetelijk te maken.”

“Als je zoveel shows doet als wij, word je gek als je steeds dezelfde setlist afvinkt. We zijn gewoon niet zo routineus. Als artiesten hebben we het nodig om vrij te zijn. Normaal spelen we rond de drie uur lang, als het goede gevoel er is gaan we gewoon door. Elke avond proberen we mensen uit hun comfortzone te krijgen, en in het moment te laten leven. We zorgen ervoor dat we steeds veel energie hebben, en dat die energie krachtig is. Dan schrikken mensen op van hun mobieltje,

ze vergeten te sms-en of een video te maken. We zijn geen videoband, ons moet je meemaken.”

“Wat dat betreft zijn bijvoorbeeld cd-verkopen niet heel belangrijk, het levert een beetje geld op, maar we zijn echt een live band. We houden live muziek levend. Er zijn teveel bands die vergeten waar het over gaat als je muziek naar de mensen wil brengen. Ze zijn alleen maar bezig met hun liedjes op Spotify of Soundcloud en dan hopen ze dat iemand die een goede playlist maakt het oppikt, dat ze op die manier bekend worden. Maar ik heb geen zin om thuis te zitten wachten op iemand die me vertelt wat ik met mijn leven moet doen.”

“Ik wil naar de mensen toe en dan weet ik of ik iets goeds doe of niet. Met deze nieuwe muziekindustrie kun je dat doen, in al die kleine steden spelen en er van leven. Dus niet alleen maar optreden in de Chicagos, Amsterdammen en Berlijnen van deze wereld, maar in Apeldoorn en

57


Heerlen en zo. Die zijn ook belangrijk. En als je ster daalt, dan zijn dat de mensen die bij je blijven. Het kost een hoop energie, het sloopt me geleidelijk, en dat is waarom ik wiet rook.”

“Ik neem CBD-olie, dat is mijn kracht, en ik rook wiet. Cocaïne is niet goed

illegaal. “Maar je hebt dokters en voedingsdeskundigen, en die... Er worden een hoop studies over paddestoelen gedaan, en hoe dat een drug kan zijn. Je neemt een pil zoals Zanax of een antidepressivum of een gedeelte ervan en dat is... Het is zoals met alles: als je teveel neemt dan wordt het een opgefokte boel, maar als je maar een beetje

kapot analyseer. Soms gebeurt dat wel met die heftige indica’s, dan houd ik het toch liever bij sativa’s. Ze zijn CBD-wiet aan het kweken met 4% THC en 15 % CBD en dat is ongeveer hetzelfde als met die druppels, dus ik krijg met roken wat ik nodig heb maar ik word niet te stoned. Ik kan de hele dag door blowen en mijn leven leven, en niet in

Mijn doel in het leven is mensen gelukkig maken, ze uit hun dak laten gaan. voor me, dat haalt me uit het moment. Als ik middenin de show zit, zie ik alle gezichten, alle reacties. Ik zit alleen op cannabis en paddestoeltjes, ik neem microdoses mushrooms, iedere dag wel een beetje. Dat helpt me om van mijn telefoons af te blijven, om gefocust te zijn op het moment. Maar ik neem niet genoeg om fucked up te worden. Het is wel genoeg om mijn hersens in het moment te hebben, en daar te blijven.”

Los Angeles is de stad waar Andy woont, en daar zijn paddestoelen

58

neemt... Het hielp mij door mijn depressie heen. Ik ben best wel bang ingesteld, neurotisch en altijd met angst voor het ergste, maar wiet en paddestoelen hebben me daar overheen geholpen.”

“Wel heb ik wat terug moeten schakelen. Ik kan niet teveel tabak meer roken, dus ik rook wiet puur. Dat is trouwens vrij normaal in de States. Ik kan alleen niet-psychoactieve weed nemen, dus meer terpenen en cannabinoïden. Zo dat ik ergens aanwezig kan zijn maar niet alles

een kamer chips eten met de televisie aan.”

“Ik zit helemaal in de CBD-wereld, dat is groot aan het worden in de VS. Het helpt bij beroertes, bij kanker, echt goed spul. Het maakt me minder verward, tijdens een show blijf ik gefocust. Mijn uitlaatklep is mijn show, maar dat duurt alleen maar twee of drie uur, op een dag heb ik dan nog twaalf uur over. Het kalmeert me. We blowen overigens gewoon op het podium hoor. Niet zozeer in Nederland, hier zijn de meeste joints voor ¾ tabak, dan verlies ik mijn stem. We


hebben net zestien shows in twaalf dagen gedaan, als ik begin met een spliff roken gaat mijn stem achteruit, dat gaat ten koste van mijn show.”

“Zo goed als altijd rook ik pure wiet, of een vape pen met wietolie. Die neem ik ook mee op reis. Een van onze meest populaire nummers is Smokin’ Dope And Rock And Roll, dat gaat over het leven on the road, en gezond blijven door middel van wiet en rock ’n roll. Een hoop mensen denken dat wiet een slechte naam heeft, maar ik ben 100% advocaat van wiet als medicijn. Wiet helpt. Maar zoals bij alles, als je er teveel van neemt, dan word je gek. Je moet de juiste hoeveelheid nemen die voor jouw lichaam werkt, en dan is alles OK.”

“Zo’n elf jaar blow ik nu, op mijn negentiende op school ben ik er mee begonnen. Sindsdien rook ik elke dag, gewoonlijk zo’n vijf gram. Dan ontwikkel je een hoge tolerantie. Toen werd ik dertig en mijn hersens gingen... Ik kon niet zoveel meer blowen, nee, het is meer dat

ik niet langer tegen de psychoactieve stoffen kon. Ik was te gefocust, overanalyserend. Ik probeerde het THCgehalte omlaag te krijgen, bracht meer CBD in dan THC, en ik ben weer terug naar normaal. Het is de toekomst! Een hoop mensen maken het illegaal want de regeringen weten niet hoe ze er belastingen over moeten heffen.”

“De staat Colorado maakte cannabis legaal, ze lijken het meest op Nederland. Ze begrijpen wat de medicinale kracht is van hennep. Je kan er stoned mee worden maar het is ook goed voor de spijsvertering en een droge huid, je kan het in een pil stoppen, er lotions mee maken - ze doen er waanzinnige dingen mee. Het is een van de grootste markten in Amerika.”

“Als die idioot van een Trump weg is, zal het wel gelegaliseerd worden. Trump denkt dat het een drug is waarmee je overstapt naar het zwaardere spul. Zijn procureur-generaal Jeff Sessions is tegen alle drugs. Ze weten gewoon niet hoe ze er geld mee kunnen verdienen, ze komen met allerlei

smoesjes tot ze uitgezocht hebben hoe ze de Marlboro of Camel van wiet kunnen worden. Daar gaat het naar toe, dat je Marlboro wietjoints kan kopen. Shitty kwaliteit, net zo slecht als tabak. Je verliest dan wiet als medicijn. Tabak was ook ooit een medicijn, maar ze stopten er van alles in. Dat is echt Amerika, de markt in de versnelling zetten.”

“De sigarettenindustrie heeft congresleden in de zak, sigaretten zijn heel slecht voor je, maar het is beter verkrijgbaar dan wiet en je kan het vanaf je achttiende kopen, alcohol pas vanaf je 21e. De regering heeft de markt overgenomen, net zoals ze gaan doen met wiet. Dan verlies je wat van de medicinale waarde van cannabis. Maar als je je dagelijkse medicijn wil hebben, weet dan wat er in zit. Dat is mijn doel als een rondreizend muzikant, om je te laten zien hoe je ook anders kunt leven. Of dat nou in een band is of als dokter, wat dan ook. Er zijn verschillende manieren om je leven te leiden, anders dan in de rij staan wachten en iemand je te laten vertellen hoe jij je leven moet leiden.” www.andyfrasco.com

59


2017

WINNAARS

Coffeeshop Regine Gedempte oudegracht 28 2011 GR Haarlem www.reginehaarlem.nl 1ste prijs Bio Wiet: OG Cheese 1ste prijs Indica: White Widow 3de prijs Hasj Extracties: Tbizla Coffeeshop Easy Going Hoenderstraat 8 6211 EM Maastricht 3de prijs Sativa El Diablo

Kosbor Maastricht 1ste prijs Haze Hydro: Nevilles Haze 3de prijs Haze Bio: Amnesia

Zero Zero Hommelseweg 19 6821 LA Arnhem 2de prijs Hasj Extracties: Rif 3de prijs Indica Super Santa Maria

Coffeeshop ‘t Bunkertje Laan vd Mensenrechten 101 7331 VT Apeldoorn 3de prijs Haze Hydro: Amnesia Haze 3de prijs CBD soorten: White Widow Medical

Club Media Gerard Doustraat 85 1072 VN Amsterdam http://coffeeshopclubmedia.nl 1ste prijs Haze Bio: Amnesia 2de prijs Hasj Traditioneel: Caramellow

Paradise Seeds www.paradise-seeds.com 1ste prijs Autoflowers: Auto Jack


Kera Seeds www.keraseeds.com

Boerejongens Center Utrechtsestraat 21 1017 VH Amsterdam

2de prijs Autoflowers: Amnesia Auto 3de prijs Skunk soorten: Amsterdam Cheese

Boerejongens West Baarsjesweg 239 1058 AA Amsterdam 1ste prijs Hasj Traditioneel: Green Magic Block 2de prijs Haze Hydro: Green Magic Haze www.amsterdamgenetics.com

Dutch Passion Seed Company Seed Shop: Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht Online Seed Shop: www.dutch-passion.nl 1ste prijs Kush soorten: Master Kush 1ste prijs CBD soorten: CBD Auto Compassion Lime 3de prijs Autoflowers: Auto Glueberry O.G.

Coffeeshop Missouri Hoogbrugstraat 31 6221 CN Maastricht 2de prijs Skunk soorten: Big Buddha Cheese

Highlife Cup winnaar 2017: Master Kush

Dizzy Duck Trompstr. 210, 2518 BR Den Haag 1ste prijs Hydro Wiet: Purple Orange 1ste prijs Skunk soorten: Skunk Berry 1ste prijs Hasj Extracties: Space Rock 2de prijs Bio Wiet: Lady Cane Sour Diesel 2de prijs Haze Bio: White Amnesia 2de prijs Kush soorten: OG Lemon Larry 2de prijs Sativa: Chocolope Skunkberry 2de prijs Indica: Yumboldt 2de prijs CBD soorten: Girl Scout Cookies CBD 3de prijs Hydro Wiet: Critical Dynamite

Sumo Seeds www.sumoseeds.nl

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag 2de prijs Hydro Wiet: Super Bubbles

1ste prijs Sativa: Amnesia Ganja Haze 3de prijs Bio Wiet: Ultimate AK


62


Mr. Cenz

Door: Peter van Sparrentak

Met zijn supercoole portretten van vooral zwarte vrouwen zet Londenaar Mr. Cenz echt een eigen stijl neer. Hij heeft een scherp oog voor detail en maakt ingewikkelde composities met vormen, lijnen en lichteffecten. Het ritme komt uit de muziek die hij altijd tijdens het werken beluistert. Je combineert realistische portretten met grafische elementen… Ik ben vijf jaar geleden op straat met portretten begonnen. Het was iets wat ik altijd al wilde doen. In de studio was ik daar al eerder mee bezig. Ik ging experimenteren op de muur om elementen van graffiti te mixen met een portret. Daar kreeg ik goede reacties op. Zodoende heb ik het verder heb ontwikkeld. Wat schilderde je eerst? Traditionele graffiti, wildstyle. Ik heb een paar characters gedaan, maar vooral letters.

Van letters naar portretten is een flinke stap. Mijn stijl nu is een fusion van alles. Vijftien jaar geleden maakte ik in mijn studio abstracte tekeningen. Ik heb ook een kunststudie gedaan, waarbij ik verschillende tekentechnieken heb geleerd. Dus alles komt nu bij elkaar. Je schildert vrijwel uitsluitend vrouwen, vooral zwarte vrouwen. Vrouwengezichten hebben mooie vormen en rondingen. Zwarte vrouwen hebben een karakteristiek uiterlijk en een sterke uitstraling. In de graffiti worden veel stereotiepe witte

vrouwenmodellen geschilderd. Ik wilde iets anders doen. Verder kom ik uit de hiphopscene, die zwarte roots heeft. En Londen is natuurlijk een heel multiculturele stad. Hoe begin je aan een portret? Bij elk portret op canvas of op een muur heb ik een foto als referentie. Veel van de foto’s die ik gebruik zijn modefoto’s. Je ziet het aan de poses en aan de make-up. Soms werk ik met fotografen, soms gebruik ik speciale fotowebsites. Ik maak mijn foto’s niet zelf, maar besteed wel vele uren aan het zoeken naar een

Potsdamer Platz Berlijn, 2017

63


Londen, 2017

goed beeld. Ik maak geen sketches. Ik kijk naar de foto en breek in mijn gedachten de foto in verschillende lagen. Al het andere is freestyle. Het is allemaal spontaan gedaan. Als een schildering af is, ziet hij er ook niet meer uit als de foto. Wat opvalt zijn de flashy effecten, het lijken lichtflitsen of soms rook. Het zijn verschillende effecten die ik heb opgepikt uit mijn grafftiwerk. Ik gebruik veel van die doorschijnende, rookachtige effecten. Dat ziet er mysterieus uit. Contrast en lichteffecten zijn bij mij heel belangrijk. Ik probeer graffiti te brengen in een, zeg maar, futuristische stijl. Het ziet er soms uit alsof je aan het trippen was. Dat is wat mensen denken. Elke keer wordt het beeld ingewikkelder, met meer details en meer ritme. Het verandert en ontwikkelt zich. Ik wil dat kijkers zich kunnen verliezen in de kleuren en het beeld. Je noemt ritme. Luister je ondertussen naar muziek? Ja, altijd. Dat is terug te zien in de be-

64

weging van de lijnen. Het ritme en de flow van de muziek is heel belangrijk.

winkeltjes duiken weer overal op. De cirkel is rond nu.

Heb je opdrachten gedaan voor de muziekscene? Wel in het verleden, maar de laatste jaren niet meer. Ik zit niet meer zo in de partyscene. Ik heb in het verleden als dj op feesten gedraaid. Dat doe ik nu nog af en toe als hobby.

Heb je recent nog een opdracht gedaan waar je trots op bent? De laatste jaren concentreer ik me op mijn eigen werk, maar soms doe ik dingen voor bepaalde merken. Van de zomer heb ik voor Puma een tijdelijke muurschildering gemaakt van Usain Bolt, als eerbetoon. Hij liep in augustus in Londen zijn laatste race.

Met welke muziek? Ik draai vinyl: electro, 80’s soul en funk, funky stuff en verder deep house, acid-house ook. Geen commerciële muziek. Ik verzamel al platen sinds mijn tiende. Wat vind je van de muziek van nu. Pik je nog nieuwe dingen op als dj? Af en toe ontdek ik wel nieuwe muziek. Soms zijn dat platen met een retrogeluid. Toch houd ik me vooral bij de muziek uit de 80’s. Dat is een tijdperk dat maar blijft geven. Je kunt telkens dingen blijven kopen, muziek die je al jarenlang niet gehoord hebt. De laatste tijd kopen veel mensen weer vinyl. Door die comeback zijn de platenzaken weer terug. Kleine

Je wordt nu internationaal uitgenodigd om te schilderen. Zo kwam je zelfs op het paradijselijke eiland Tahiti. De laatste twee jaar heb ik bijna non-stop gereisd. Daarbij was Tahiti een van mijn eerste trips. Dat ging via een online competitie. Ik had het geluk te worden uitgekozen. Het festival, genaamd Ono’u, in de hoofdstad Papeete, was erg cool. Er deden veel verschillende kunstenaars uit de wereld aan mee. Ik heb altijd wel naar die regio gewild. Ik hou van reizen en ben al nu al op veel plekken ge-


weest: New York, Berlijn, Parijs, Roskilde-festival Denemarken, Las Vegas, te veel om op te noemen. Ik kom net terug uit Denver, Colorado van het Crush-festival, waarvoor ik vorig jaar ook was uitgenodigd. Dat is een festival dat een van de buurten verlevendigt met muurschilderingen. Een geweldige plek, vooral om de energie en de vele grote muren. Deze zomer bezocht je ook Nederland. Ja. Ik heb op The Hague Street Art een grote muurschildering gemaakt (samen met Hugo Mulder, op de muur van de Pollux Studio’s) en ik heb ook op Step In The Arena in Eindhoven geschilderd. Hoe lang ben je met een muurschildering bezig? Ik hou van echt grote muren, het liefst twee, drie etages hoog. Bij zulke grote muurschilderingen ben ik er vijf dagen aan bezig, mede omdat ik dan met een bouwlift moet werken.

Denver, Colorado VS, 2017

Je schildert ook op canvas. Ja, ik exposeer in galeries en doe mee aan groepsshows. Ik verkoop schilderijen en prints. Londen is beroemd om street art, vooral de wijk Shoreditch. Je hebt een studio in Soho. Hoe vind je de scene? In Shoreditch zijn er door de hoge bedrijfsgebouwen niet zo veel grote muren. Dat is jammer. Verder is er een grote kloof tussen graffiti-oude stijl en street art. Ik hou niet van labels en probeer een brug te slaan tussen de twee. Uiteindelijk schilderen we allemaal met een spuitbus op de muren. Ik spuit ook nog steeds letters, pieces. Dat blijft voor mij een belangrijk onderdeel en ik wil mijn roots niet loslaten. Indertijd kón je niet anders dan illegaal schilderen. Heb je recent nog een hele grote muurschildering gemaakt? In maart dit jaar, in Berlijn op de Potsdamerplatz. https://www.instagram.com/ mrcenzone/ https://www.facebook.com/ MrCenz

65


De acceptatie van cannabis heeft nog een lange weg te gaan in Oost-Europa

Verguisd en verboden Jongere generatie accepteert verbod niet meer Door: Rob Tuinstra

Minder dan drie uur. Zolang duurt een vlucht van Amsterdam naar Kiev. Dat is korter dan wanneer je naar de Canarische Eilanden of Kreta vliegt. Toch gaan maar weinig Nederlanders naar de hoofdstad van Oekraïne. Dat is jammer, want er is veel te zien. Bovendien is het er in de lange zomer warm zat. En ze hebben nog heel fijne stadsstranden ook.

Hennepproducten in Kiev

Vorige zomer verkende ik vooral de Balkan. Daar zijn nogal wat verschillende landen. Het voormalige Joegoslavië telt al zeven (!) aparte staten: Slovenië, Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro en Macedonië. Ik keek verder rond in Bulgarije en Albanië. Prachtige landen, een fijn zomers klimaat, een vriendelijke bevolking en als je goed kunt zoeken is er overal wel wiet te vinden. In het ene land makkelijker dan het andere, maar de mogelijkheden zijn er.

Polen: eerste Cannabis Beurs

Dit jaar zat ik wat noordelijker. De zomertrip van 2017 begon in Warschau in Polen. Daarna was Kiev in de Oekra-

66

‘Psychedelic Smoking Accessories’

ïne aan de beurt, waarna een drie weken durende rondreis in Roemenië op het programma stond. Van deze drie landen is Polen het meest vriendelijk voor cannabis. Het is ook het meest Westers georiënteerde land van dit trio. In de Poolse hoofdstad Warschau of in andere grote steden hoef je niet ver te zoeken naar je favoriete plant. Vooral in de parken en rond alternatieve uitgaansgelegenheden moet je gewoon je neus volgen. De zoete wietgeur leidt je onherroepelijk naar een groepje vriendelijke blowers. Zij laten je of gratis meegenieten van de eigen rookwaar, of ze helpen je voor een prijsje aan je eigen voorraad. Ondanks de conservatieve regering die de macht heeft in Polen gaat het de cannabisbeweging in Polen redelijk voor

de wind. Medicinale cannabis is min of meer gelegaliseerd. En eind september was de eerste heuse Cannabis Beurs in Warschau. Kortom, het gaat de goede kant op in Polen.

Next stop: Kiev

Next stop: Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Na een vlotte rit vanaf het vliegveld naar ons huurappartement vlakbij het centrale Maidanplein in het hartje van Kiev verkennen we het centrum voor het eerst. Het is bloedheet in augustus, rond de 35 graden. We hebben amper vijf minuten gelopen of de eerste straathandelaren komen al op ons af. Het zijn boekverkopers en ze vragen ons of we interesse hebben in Mein Kampf van Adolf Hitler. Huh,


zien wij eruit alsof we daarin geïnteresseerd zijn? Ik hoop het niet toch. Een minuut later worden we gepasseerd door een skinhead in shorts, die op zijn benen een levensgrote tattoo van een hakenkruis heeft. Een zakenman in snel pak sist even een afkeurend tsk, maar verder loopt iedereen met een ruime boog om de gespierde jongeman heen. Op dezelfde middag krijgen we nog een keer Mein Kampf aangereikt. In de resterende week nooit meer. Een bizar toeval?

Conflict

Toch is er wel degelijk een rechtsextremistische beweging in Oekraïne.

volg heeft gehad. Overal in Kiev zie je foto’s van militairen en vrijwilligers die zijn omgekomen.

Geweld

Geen wonder dat het Oekraïense nationalisme opleeft. Want wie wil niet zijn land verdedigen? Spijtig genoeg gaat dit wel met excessen samen. Zo werden pro-cannabis demonstranten in 2016 bij een demonstratie voor acceptatie van cannabis in elkaar geslagen en gemolesteerd omdat zij niet-vaderlandslievend waren. Geen wonder dus dat de lokale blowers redelijk voorzichtig zijn. We waren ruim een week in Kiev, maar merkten eigenlijk maar op één locatie

sen er nu nog naar. Een fijne high was het in ieder geval niet. De volgende dag vonden we bij toeval een paar winkels waar hennepkleding en andere hennepproducten verkocht werden. Cannabis is dus niet totaal onzichtbaar in Kiev, maar je moet er wel naar zoeken.

Weinig teelt

Na Polen en Oekraïne besloten we onze Oost-Europese rondreis in Roemenië. Net als in Kiev is cannabis hier streng verboden. Volgens ons contactpersoon in Brasov wordt er in het land ook amper cannabis geteeld. “Veel wat we roken komt uit Bulgarije. De politie is erg streng en veel mensen kennen cannabis niet

Illegaal wiet verbouwen gebeurt zelden, we doen meer aan illegaal drank stoken, haha. Die is in meer of mindere mate overal wel aanwezig in Europa, maar Oekraïne ligt aan de frontlijn met Rusland, dus heeft het land een speciale status. Vooral nadat de Europese Unie opzichtig in de nationale politiek roerde, met als gevolg dat er een revolutie ontstond en de Russisch gezinde regering plaats maakte voor een Westers georiënteerd bewind. In het oosten van het land leidde dat tot een opstand van Rusland-getrouwen. De Krim werd door Poetin geannexeerd en een deel van het land in het oosten feitelijk ook. Er is een continue conflict gaande met Rusland, dat geen oorlog wordt genoemd, maar wel tot een strijd heeft geleid die al duizenden doden tot ge-

Bongs te koop

waar er wat meer relaxed werd gedaan over wiet. Dat was in het Hidropark op een eiland in de Djnepr rivier.

Blowen

Er was een erg relaxte vibe, althans op de plek waar wij waren, en er werd (een beetje stiekem) geblowd. Het lukte ons zelfs om wat wiet (doobasa) te scoren. Niet de beste kwaliteit, maar You Can’t Always Get What You Want. Vloeitjes en tabak scoren was nummer twee, want no way dat je deze takken en gruis en her en der wat toppenresten zelf kon roken. We stegen meteen sky-high op na deze blunt, maar of dat kwam door de wiet (?) of de tabak, we gis-

eens. Hier doen we meer aan drinken. Illegaal wiet verbouwen gebeurt zelden, we doen meer aan illegaal drank stoken, haha.” Hij raadt ons af om zomaar op straat rond te gaan vragen om wiet. “Je weet nooit wat je in handen krijgt. Plus de politie is erg streng. Vooral als buitenlandse toerist kan je dat veel geld kosten.” En dan met een knipoog: “Maarruh… heb je wiet nodig dan. Ik kan wel wat voor je regelen.” Helaas werd die transactie twee keer uitgesteld. En toen waren we alweer terug in Amsterdam. Waar we niet voor de eerste keer beseften dat ondanks veel tekortkomingen rond ons gedoogbeleid er toch ook veel voor te zeggen valt. We doen het zo slecht nog niet. Vergeleken met Oost-Europa.

Kush…

67


Injustice 2

Superhelden en superschurken Injustice 2, dat eerder dit jaar voor PlayStation 4 en Xbox One uitkwam, is nu ook beschikbaar voor PC (Steam en Windows Store). Voor de eerste keer kunnen PC-spelers deze topgame ervaren en genieten van de Justice League-personages Batman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash en Cyborg en andere iconische DC-personages, zoals Harley Quinn en Green Arrow.

Injustice2 is ontwikkeld door de bekroonde NetherRealm Studios. De game bevat een uitgebreide groep DC-superhelden en superschurken. Spelers kunnen de ultieme versie van hun favoriete DC-personages samenstellen en verbeteren. Je kunt je al vechtend een weg banen door een epische verhaalmodus met een altijd veranderend multiversum en online multiplayergilde. Ondertussen kun je zeldzame en

68

waardevolle spullen verzamelen om je personages aan te passen.

Gods Among Us

Injustice 2 is het vervolg op Injustice: Gods Among Us. Dat ging over een conflict tussen verschillende sterrenstelsels. Deze keer hebben de makers gekozen voor een verzonnen universum. Het verhaal draait om superheld Batman die de

Door: redactie Highlife

maatschappij op wil bouwen na de val van het regime van Superman. Maar een groep criminelen (The Society) en het buitenaardse wezen Brainiac zijn het daar niet mee eens. Zij willen dat Batman de gevangen Superman vrijlaat. Een meedogenloze strijd tussen verschillende vijanden is het gevolg. Injustice 2 kreeg goede kritieken en veel fans waren over dit vervolg zeer te spreken. Nu kunnen ook PC-gebruikers met Injustice 2 aan de slag. De game staat garant voor ontelbare uren gameplezier. www.injustice.comNa de doorbraak: cannabis activisme nu belangrijker dan ooit

Stuur Aboutaleb een kaartje! Logboek VOC, november - december Een lawine aan nationaal en internationaal cannabis nieuws spoelt sinds oktober over ons heen. Nu de zaak eindelijk in beweging komt, is de rol van activisten belangrijker dan ooit. ‘De consument wil schone wiet, maar ook variatie en een menu waarop regelmatig nieuwe soortjes prijken.’

Er lijkt geen week meer voorbij te gaan zonder een nieuwe doorbraak op weg naar het einde van het cannabisverbod. Het Poolse parlement stemde op 1 november in met legalisering van medicinale cannabis. Xavier Bettel, minister president van Luxemburg, werkt aan een ‘geschikt plan’ om medicinale cannabis te legaliseren. In Nieuw Zeeland dwongen De Groenen een referendum over legalisering af als voorwaarde voor regeringsdeelname. De Amerikaanse alcoholgigant Constellation Brands, bekend van Corona bier, neemt voor 191 miljoen dollar een belang in het Canadese Canopy Growth, dat daarmee ‘s werelds grootste legale wietkweker wordt.

Doorbraak

In eigen land zorgt het kabinet Rutte III voor een beperkte, maar fundamentele doorbraak: eindelijk experimenten met gereguleerde teelt. Daarover later meer. Want er was ook slecht nieuws. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) veegde op 1 november veertig jaar coffeeshopcultuur van tafel en opende frontaal de aanval op de 34 overgebleven coffeeshops in zijn stad. ‘Het is de vraag of het fenomeen coffeeshop in de toekomst nog nodig is’, aldus Aboutaleb in het Algemeen Dagblad. Als ‘andere vormen van distributie’ noemde hij ‘via internet bestellen en laten bezorgen door bona fide pakketbezorgers. Of via een automaat’. In dagblad Metro had hij het over ‘de herhaalrecepten-

70

automaat bij de apotheek’: ‘dan is het nog maar de vraag of je de coffeeshops nodig hebt.’ In Nieuwsuur ging Aboutaleb nog verder: ‘We hebben hier een monopolie gecreëerd waar problemen mee zijn. Voor een deel, niet met alle coffeeshops, laat ik daar ook eerlijk in zijn. En de vraag is of je dat nog zou willen handhaven. Ik bewandel dit pad niet voor niks. Als we een goed, legaal bonafide alternatief hebben, dat fiscaaltechnisch goed loopt, arbeidsvoorwaarden goed naleeft, transparant is, controleerbaar, niet aan jeugd onder de 18 levert en dat ook op een heel nette manier in de samenleving kan doen, dan zal ik daar heel graag voorstander van zijn. En dan zou ik eigenlijk tegen de coffeeshop willen zeggen: uw tijd is voorbij.’ Via Twitter reageerde advocaat Sidney Smeets: ‘Feitenvrij de coffeeshopbranche de grond in trappen terwijl die al jaren de overlast reduceert. Zo rollen ze in 010.’ Het VOC roept iedereen op om burgemeester Aboutaleb een brief, kaartje of mail te sturen: laat hem (beleefd) weten wat je vindt van zijn plan om coffeeshops af te schaffen. Postbus 70012, 3000 KP, Rotterdam, mail: A.aboutaleb@rotterdam.nl.

Tegengeluid

De uitspraken van Aboutaleb laten zien dat juist nu de zaak in beweging komt, activisme van groot belang is. Gelukkig weten veel media het VOC te vinden en kunnen we een tegengeluid laten horen in het debat. De

Agenda Maandelijkse openbare VOC vergadering Zie www.voc-nederland.org/agenda 2 december Homegrown Cup, derde editie, in Tilburg. 17 januari 2018 Nieuwjaarsbijeenkomst PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) in Tilburg.

lobbywerkgroep draait op volle toeren en er is volop samenwerking met geestverwante organisaties. Een recent resultaat is de website www.cannabisenverkeer.nl, die aansluit bij een landelijke campagne van de coffeeshopbonden. We blijven ook opiniestukken schrijven voor de kranten. Op de pagina hiernaast een artikel van onze voorzitter Derrick Bergman over het kabinetsplan voor teeltexperimenten, dat op 1 november in het Eindhovens Dagblad verscheen. Fijne feestdagen en op naar 2018!


Experimenten met wietteelt

Nog veel addertjes onder het gras Het voornemen van het nieuwe kabinet om in zes tot tien gemeenten experimenten met cannabisteelt voor coffeeshops uit te voeren is een belangrijke doorbraak. Niet voor niets staan de gemeenten die mee willen doen in de rij. Maar er zitten een paar addertjes onder het gras.

Het zijn maar vier zinnen in het regeerakkoord, maar de passage over de experimenten met wietteelt betekent een doorbraak in een al decennia durend debat. De zo vaak herhaalde mantra over internationale drugsverdragen is in rook opgegaan, het kabinet Rutte III haakt aan bij de internationale trend van regulering en legalisering. Vergeleken met Canada, waar cannabis op 1 juli 2018 verregaand gelegaliseerd wordt, is het kabinetsplan maar een klein stapje. Door de kleinschaligheid - maximaal tien gemeenten op een totaal van ruim honderd gemeenten met coffeeshops - is het een illusie om te verwachten dat het experiment een meetbaar effect zal hebben op de criminaliteit. Hiermee dient bij de invulling en evaluatie terdege rekening te worden gehouden.

Divers en veelvormig

In het regeerakkoord is sprake van 'uniforme experimenten met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik'. Hier gaat het twee keer mis. Ten eerste bij het woord uniforme. Van Dale geeft twee definities van experiment: 'proefneming, proef, met name een volgens plan uitgevoerde proef om tot nieuwe kennis te komen' en 'proefneming om nieuwe werkwijzen, inrichtingen enz. te proberen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, woningbouw, sociale zorg enz.'. Het moge duidelijk zijn dat het uitvoeren van uniforme, oftewel eenvormige, experimenten zijn doel voorbij schiet. Dat doel is het proberen van verschillende werkwijzen en daaruit conclusies trekken voor nieuw beleid. De experimenten moeten juist zo divers

en veelvormig mogelijk zijn. Dat levert meer kennis en ervaring op en dus beter onderbouwde besluitvorming. De ideeën van sommige politici over een of twee grote bedrijven die alle cannabis moeten gaan verbouwen, zijn een garantie voor mislukking. Een van de unieke eigenschappen van ons coffeeshopsysteem is de grote diversiteit aan soorten én aan telers. De consument wil schone wiet, maar ook variatie en een menu waarop regelmatig nieuwe soortjes prijken. De uitdaging is de bestaande expertise optimaal te benutten en zowel de coffeeshops als bestaande telers die verantwoord werken erbij te betrekken.

Gedoogd telen?

De tweede misser is de term 'gedoogd telen'. Als de laatste jaren één ding is gebleken, dan is het dat iedereen van het gedoogbeleid af wil, van de burgemeesters tot de coffeeshops, de rechters en de consumenten. Gedogen is een prima bestuursinstrument, maar alleen als het tijdelijk wordt ingezet, als

overgangsfase naar duidelijke regelgeving. Het probleem bij het coffeeshopbeleid is dat de gedoogfase nu al ruim veertig jaar duurt. Het gebrek aan regulering van de teelt heeft een enorm grijs circuit doen ontstaan, waarvan alleen criminelen profiteren. Het kabinet moet dus inzetten op regulering en legalisering, niet op uitbreiding van de krakkemikkige gedoogconstructie.

Thuisteler

Een laatste adder onder het gras is het volledig ontbreken van de thuisteler in de kabinetsplannen. Vrijwel dagelijks worden mensen uit hun huis gezet omdat ze een paar planten voor persoonlijk gebruik kweken, een volstrekt disproportionele straf die voor geen enkel ander 'delict' geldt. In de landen en staten waar cannabis al gelegaliseerd is, hebben volwassenen recht op thuisteelt van een bepaald aantal planten. De groeiende groep Nederlanders die zelf cannabis kweekt voor medicinaal gebruik zou voor het nieuwe kabinet reden te meer moeten zijn om ook de thuisteelt van een duidelijk wettelijk kader te voorzien.

Over het VOC Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. Ons doel is opheffing van het verbod op cannabis. Meer informatie: www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland

71


Meridian Brothers

”Het is fantastisch om legaal te blowen”

MERIDIAN BROTHERS Een ander perspectief op de werkelijkheid

Meridian Brothers uit Bogotá, Colombia maakt een vrolijk maffe mix van salsa, cumbia, tropicalia en pop, heel knap in elkaar gezet en goed dansbaar. En ook nog eens behoorlijk psychedelisch, niet zo vreemd want de bandleden zijn niet vies van bepaalde middelen. Vooral wiet valt goed.

Het mag dan een vijftal zijn, eigenlijk wordt alle muziek gemaakt door gitarist, componist en producer Eblis Álvarez. Hun album ¿Dónde Estás María? is net uit, met tien sprankelende liedjes die ze met veel liefde zelf bij psychodelia onderbrengen. Meridian Brothers zijn al zo’n drie, vier keer in Nederland geweest, en ze speelden dan in zalen en op festivals

Studiomuziek voor band

Eblis is van huis uit gitarist, voor zijn gitaarstudie deed hij ook jazzen klassieke compositietraining. “Ik speel de meeste van de instrumenten, maar op het laatste album heeft een drummer ook wat tracks meegedaan. Geluiden en speeches en dat soort dingen deden we met

Tekst: Arjan van Sorge Foto’s: Arjan van Sorge, Lorenza Vargas

met een eigen format, zoals een powertrio, rock- of brassband, dus de muziek is gemaakt voor die specifieke samenstelling.”

Dwingend concept

“Ik begon als studio of slaapkamercomponist, dan kun je alles gebruiken wat in de box zit, in de

Wiet groeit in het open veld, er zijn plekken waar je wat zaad kan gooien en dan groeit het, makkelijker kan niet. van allerlei soorten en maten. “De meeste fans hebben we in Mexico en Peru”, vertelt Eblis. “In ons eigen land worden we maar door een bescheiden groep gevolgd, we zijn daar niet echt heel groot. We rollen met de alternatieve pop/rock muziekscène mee, en daar is maar een beperkt publiek voor.”

72

de hele band. De muziek is niet gemaakt als bandmuziek, het is geen muziek voor een rockgroep. Het is studiomuziek, net zoiets als een boek schrijven. Van tevoren bedacht, uitgaande van een concept, dat is samengesteld door verschillende inspiraties. Dat kan van alles zijn. De meeste bands werken

computer. Daarvoor werkte ik met cassettes en een keyboard. Na tien jaar in de studio werken werd het live gedaan, het concept is de band te dwingen om de muziek te maken die in de studio gemaakt werd. Wat het dan ook is. Dat is soms wel moeilijk, maar er zijn een paar multi-instrumentalisten in de


band. De muziek is nu wat leger, ik bedoel leger in termen van de samenhang. Zang en percussie, met maar weinig in het midden zoals akkoorden. Bas / drums, zang, en strijkers – drie lagen. Dance is niet echt een inspiratie, maar het is wel net zoiets.”

Niet de hele werkelijkheid

Psychedelica is in ieder geval van grote invloed op de muziek van Meridian Brothers. “Zelf ben ik best wel een gebruiker van marihuana, maar ik neem het nooit als ik liedjes schrijf. Dat doe ik op koffie. Ik neem het af en toe, en mensen om mij heen ook. Heel

om gaat. Dat is hoe ik tegenover marihuana aankijk.”

Makkelijker kan niet

Behalve Eblis en drummer Mauricio Ramírez is er nog iemand in de band die wat meer dan gemiddeld sjoege heeft van drugs. “Ja, hem moet je hebben. Hij woont zelfs in Nederland, hij weet alles over coffeeshops, hij zit er helemaal in.” César Quevedo lacht om zoveel introductie. Gevraagd naar de situatie in Colombia vertelt hij: “Het is heel makkelijk verkrijgbaar, het is een vrij gewoon iets. Wiet groeit in het open veld, er zijn plekken waar je wat zaad kan gooien en dan

den als iemand die van het pad is afgeraakt, die het verkeerde doet door het te gebruiken. Wiet staat nu op dezelfde lijst als cocaïne. We begrijpen dat wiet gewoon in de natuur groeit, dus dat het soft is. Maar wat me verbaasd in de verschillen tussen Nederland en een land als Colombia is dat als een politieagent je in Nederland pakt met wat wiet, dan is het OK want er zijn regels. Als het niet toegestaan is, is het niet toegestaan. Als het OK is, is het OK.”

Alles in het verborgene

“Maar als je in Colombia door een agent wordt gepakt met marihuana,

Als je in Colombia door een agent wordt gepakt met marihuana, krijg je het moeilijk. Heel moeilijk. cool, we houden ervan. Maar voor mij is het niet heel altijd heel goed, met liedjes schrijven krijg ik een verkeerd beeld van wat ik probeer te doen. Dat je niet de hele werkelijkheid kan waarnemen zoals ik gewend ben. Voor mij is het heel goed om ermee naar muziek te luisteren, maar niet om mee te schrijven want dan vergeet ik gewoon waar het

groeit het, makkelijker kan niet. Het klimaat is er heel goed voor, bijna overal in het land.”

Politieagent kent regels

Hij vervolgt: “Maar het is illegaal om meer dan twintig gram op zak te hebben. En het is not done volgens de goede manieren van nette mensen. Je kan dan gezien wor-

krijg je het moeilijk. Heel moeilijk. Je moet hem misschien omkopen, of... Ik weet het niet. Het is het slechtste wat je kan overkomen als je gewoon een passieve gebruiker bent. Het is een voorbeeld van hoe mensen er tegenaan kijken, en hoe verdeeld de maatschappij erover is. Mensen uit de hogere klassen gebruiken het misschien ook wel, maar alleen in de schaduw. En ondertussen wijzen ze

Eblis Alvarez

73


Alex Figureira

74


Maria Valencia

wel naar je van kijk uit, het gaat niet goed met die gast. Om het te handelen of verdelen moet het dus in het verborgene gebeuren.”

De machine moet niet stilvallen

Eblis: “Er zijn ook mensen met de overtuiging dat het normaal is, ze zijn er niet tegen, ze kweken het en verkopen het maar zijn zeker geen criminelen. En daar gaan ze graag mee door. In termen van moraal doen ze niets fout, het is niet crimineel in morele zin.” Zelf rookt Eblis wiet om te relaxen, en dingen vanuit een ander perspectief op de werkelijkheid te zien. “Maar de muziek is gemaakt in de werkelijkheid, in de parameters van de realiteit. Als je dan een van de punten van de werkelijkheid mist, dan begint de machine, de groep, stil te vallen. Er moet op een bepaald moment een knop ingedrukt worden, of een instrument of een noot gespeeld worden, iedereen moet op een bepaald moment iets doen.”

Oppervlakkige psychodelia

In de teksten komt niet veel over drugs voor. Maar toch: “We hebben een nieuw liedje, een soort parodie

over psychodelia. Die term is nu zo hip, het wordt veel gebruikt om aandacht te trekken, maar persoonlijk denk ik dat het gebruik van het woord nogal oppervlakkig is. De echte psychodelia gaat over mensen die daar op een gedisciplineerde manier mee omgaan. Het liedje gaat erover dat psychodelia soms nogal oppervlakkig opgevat wordt. Met onze teksten nemen we niet echt een heel duidelijk standpunt in. Het is gewoon poëzie. We gebruiken vaak metaforen, een hoop verandering in karakter, we zijn niet echt bezig met een politiek punt te maken, of iets heel duidelijk ideologisch.”

Heerlijk legaal blowen

Slappe politici

www.meridianbrothers.com

Als hij in Nederland is, gaat Eblis graag naar coffeeshops. “Iedere keer als ik in Europa ben, vind ik het heerlijk om daar wat hasj te roken. Ik houd echt van dat spul, maar het is onmogelijk om het in Colombia te vinden.” César: ”Het is fantastisch om legaal te blowen. In Bogotá moet je een nummer bellen, die gast moet langs politiecontroles, en het zal me niet verbazen als dat je paranoia maakt, dat verstoppen voor politie en het omzeilen van controles. En steeds achterom kijken of er misschien iemand achter je aan zit. Maar hier is het net als naar de winkel om de hoek gaan.”

Als we nog even verder praten over het wel en wee van de wietbeleving in Colombia zegt Eblis: “Wat ze in de Verenigde Staten doen, doet Colombia ook. Colombiaanse politici zijn slap op het gebied van ideeën, beleid of ideologie. Als er wat in gang gezet wordt, komt dat meestal van de Verenigde Staten. Dus als de VS cannabis legaliseren, gaat dat na een tijdje ook in Colombia gebeuren. Na de hersenspoeling van de bevolking door propaganda, natuurlijk.”

75


TREASURES

Life Daniel Espinosa Met: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds

Er was nogal wat kritiek op deze film omdat het een een Alien-kloon zou zijn. De critici hebben daarin natuurlijk gelijk, maar goede namaak kan heel amusant zijn. En Life is echt de moeite waard, want de film is behoorlijk spannend en kent flinke schrikmomenten. Het verhaal is natuurlijk niet echt origineel. Vanaf Mars is een aantal samples meegenomen. Een van die samples blijkt een cel te bevatten die verder wordt opgekweekt. Dan heb je de poppen aan het dansen, want Calvin, zoals deze levensvorm is genoemd, blijkt niet echt vriendschappelijke bedoelingen te hebben. Dus krijgen we een kat en muisspel tussen Calvin en de crew van het schip. Niets nieuws onder de zon, maar uitstekend vermaak, met ook nog eens een verrassend einde.

76

Motorpsycho

NxWorries

The Tower

Yes Lawd! Remixes

Stickman Records / Psychobabble

Stones Throw

De Noorse stonerrockers van Motorpsycho zijn na de komst van een nieuwe drummer weer helemaal terug. Nog steeds met inspiratie te over zo te horen, want na zo’n kleine dertig jaar bezig te zijn, komen ze gewoon met een dubbelalbum. De allesverzengende mix van blues, stoner en psychedelica is gebleven, er is wat meer ruimte voor kale, dromerige poppassages. Het prachtige, ronde en warme geluid is beter dan ooit. Bent Sæther en Hans Magnus ‘Snah’ Ryan hebben na de start in 1989 zo’n beetje het ideale liedjesproces gevonden, dat ze toch steeds weer van een nieuw laagje weten te voorzien.

NxWorries is het duo van producer Knxwledge en zanger / rapper Anderson .Paak uit Los Angeles. In 2016 brachten ze het succesvolle debuutalbum Yes Lawd uit, dat nu een waardige opvolger heeft in Yes Lawd! Remixes. Bij het toonaangevende Stones Throw label begon collega Madlib ooit met het remixen van een eigen plaat, en NxWorries zet die traditie nu voort. Met als gevolg een puik, toch net weer even iets anders mengsel van soul, r&b, gospel en funk, tergend traag en slow & sexy. De muzikanten en producers zijn uiterst relaxed maar ook op het randje bezig, met altijd een super stonede inslag.


Een Amerikaanse droom Omar El Akkad De Geus

De man die zijn schaduw zocht David Lagercrantz Bruna

Alweer het vijfde deel in de Millennium-serie. Voor de tweede maal neemt Lagercrantz het op zich om de nalatenschap van Stieg Larsson voort te laten duren. Het was Larssons plan om een tiendelige serie te maken. Helaas stierf Larsson in 2004 nadat hij drie delen had geschreven. Maar die tien delen zullen er wel komen, want het karakter Lisbeth Sallander is interessant genoeg. En het is een commercieel succes. In deel 5 wordt teruggegaan naar haar verleden in tehuizen waar schimmige onderzoeken plaatsvonden. Er is ook een link naar het heden, wanneer Lisbeth te maken krijgt met een slachtoffer van eerwraak. Uiteraard ontbreekt journalist Mikael Blomkvist niet. Lagercrantz is een kundig schrijver en het geheel leest vlot weg, maar het is allemaal wat braafjes, het mag wel wat feller en harder.

Wat een geweldig boek is dit. Omar El Akkad neemt ons mee naar de toekomst, wanneer het zuiden van de Verenigde Staten rebelleert tegen de beslissing om het gebruik van fossiele brandstoffen (olie) te verbieden. Nadat een zuidelijke rebel de president vermoordt, leidt dit tot de Tweede Amerikaanse Burgeroorlog. Sarat Chestnut groeit op in een container in Louisiana, maar ze wordt gedwongen om naar een vluchtelingenkamp te gaan. De lijdensweg is daarmee nog lang niet af. Omar El Akkad, een Egyptisch-Canadese journalist, schreef een prachtige roman over een toekomstig Amerika, dat door het klimaateffect zwaar te leiden heeft. De noodzakelijke hulpgoederen komen vanuit de nieuwe wereldmachthebbers: China en een groot Arabisch Rijk, dat zich vanaf Marrakech tot aan de Zwarte en Kaspische Zee uitstrekt. Fascinerend leesvoer dat na de eerste pagina al verslavend werkt. De link naar de huidige situatie in de wereld is overduidelijk.

Monster Anne Sewitski Met: Ingvild Holthe Bygdnes, Jakob Oftebro, Bjørn Sundquist

Ze flikken het weer, want Monster is opnieuw een heel erg fijne Scandinavische misdaadserie. Er is volop nagelbijtende spanning in dit misdaaddrama waarin de politie in het uiterste noorden van Noorwegen op zoek is naar een seriemoordenaar. Majestueuze landschappen en geweldig acteerwerk zorgen voor top-amusement. In de eerste aflevering maken we kennis met het politieteam dat zich bezighoudt met de verdwijning Tyra Lind. Eerst wordt er gedacht dat ze is weggelopen, maar wanneer het lijk van haar 18-jarige vriend wordt gevonden, lijkt dat onwaarschijnlijk. Rechercheurs vanuit het zuiden van Noorwegen worden ingevlogen, maar of dat voldoende is? Ondertussen ziet het lokale criminele circuit zich gedwongen om hun winstgevende drugslaboratoria op te geven. Dat zorgt voor extra spanning in deze kleine gemeenschap in het uiterste noorden, vlak tegen de grens van Rusland. Monster is uiterst aangenaam Scandinavisch vakwerk, en heel erg spannend.

77


2ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) © Sarah Waiswa

Van streat wear tot couture in Tropenmuseum

Fashion Cities Africa Fashion Cities Africa in het Tropenmuseum Amsterdam laat de bruisende en veelzijdige mode in vier grote Afrikaanse steden zien: Casablanca (Marokko), Johannesburg (Zuid-Afrika), Nairobi (Kenia) en Lagos (Nigeria). Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden op social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze modeliefhebbers wereldwijd.

Van street wear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met levendige en veelzijdige mode die de modewereld opschudden. Mode-items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en films dompelen de bezoeker onder in een visueel spektakel van trends. De expo is tot januari volgend jaar te bezoeken.

Casablanca

Vele invloeden uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten komen samen in Casablanca die zorgen voor een gevarieerd modebeeld met haute couture en ready-to-wear, klassieke kleding en streetwear. Om binnen deze veelheid aan stijlen onderscheidend te zijn, zoeken ontwerpers en stylisten vaak inspiratie in lokale culturele tradities. Zij werken

78

samen met plaatselijke kleer- en textielmakers om hun creaties te realiseren. Andere modeliefhebbers kiezen juist voor meer internationale stijlen voor hun streetstyle en exclusieve ontwerpen. Of ze mengen deze met lokale elementen voor een eigen look.

Johannesburg

Na tientallen jaren van economische achteruitgang ontplooide Johannesburg zich langzaam tot een bruisende metropool, waar mode, muziek en kunst het straatbeeld bepalen. Wijken als Newtown, Braamfontein en Maboneng vormen het hart van de stadse mode en zijn broedplaatsen van vernieuwing. Mede door de politieke geschiedenis en haar gevolgen voor de huidige samenleving dragen veel creatievelingen in ‘Joburg’ een maatschappelijk bewuste invalshoek uit, rechtstreeks of subtiel. Met mode vertellen zijn hun eigen verhalen, over gelijkwaardigheid en trots.

Door: redactie Highlife

Nairobi

Een nieuwe generatie ontwerpers, stylisten en ondernemers is bezig de mode-sector in Nairobi aanzienlijk te professionaliseren. Tegelijk is het shoppen naar Mitumba (tweedehands Westerse kleding) op de vele markten een onmisbaar onderdeel van Nairobi’s modescene. Online modefilms en modefoto’s op blogs en andere sociale media zijn populaire middelen om het aanwezige creatieve talent nationaal en internationaal te promoten. Publieke figuren als lokale popsterren helpen hier een handje bij door kleding van jonge ontwerpers te dragen.

Lagos

De hoofdstand van Nigeria heeft de meest gevestigde mode-industrie in Afrika en veel Nigeriaanse ontwerpers verkopen hun creaties wereldwijd. Michelle Obama, Beyoncé, Alek Wek en andere invloedrijke vrouwen dragen labels als Maki Oh en Lanre da Silva Ajayi. De prestigieuze Lagos Fashion and Design Week heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Zelfbewust zet Lagos koers om een nieuwe modehoofdstad in de wereld te worden. www.tropenmuseum.nl


Amsterdam Den Haag Rotterdam

Arnhem

Amsterdam

Arnhem

Coffeeshop De Kade Stadionkade 107 1076BN Amsterdam www.coffeeshopdekade.nl instagram:dekadeamsterdam facebook:Coffeeshopdekade

Upstairs Beekstraat 12 6811 DV Arnhem www.coffeeshopupstairs.nl

Den Haag

Den Haag

Rotterdam

Dizzy Duck Trompstraat 210 2518 BR Den Haag

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag

Pluto Nieuwe Binnenweg 54 3015 BB Rotterdam

SMOKE ROOM AANWEZIG


Westworld

Briljante science fiction Western Deze maand verscheen het eerste seizoen van Westworld op 4K UHD, Blu-ray en DVD. Westworld is gebaseerd op de gelijknamige filmklassieker van Michael Crichton uit 1973. De serie wordt op IMDb beoordeeld met een 9. Terecht, want de serie is briljant en viuseel overdonderend. Cowboys, pistolen, paarden en saloons; waan je in een andere wereld in het visueel prachtige Westworld!

De HBO-serie is geschreven door Jonathan Nolan (Memento, Interstellar en The Dark Knight) en Lisa Joy (Burn Notice, Pushing Daisies). In de cast zie je bekende acteurs als Anthony Hopkins, Ed Harris en James Marsden. De serie won al diverse prijzen en dat is logisch: Westworld is briljant in alle facetten. Een must see!

Hosts en humans

Westworld is een amusementspark die zijn gelijke niet kent. Dit technologisch geavanceerd Western-themapark wordt bevolkt door synthetische androïds die hosts worden genoemd. De hosts, die er als levensechte cowboys en dames van plezier uitzien, volgen iedere dag de verhaallijn die voor hen is geschreven, tenzij ze worden beïnvloed door bezoekers van het park. Tegen exorbitant hoge prijzen kunnen de betalende bezoekers zich

80

uitleven in het Wilde Westen, zonder angst voor vergelding. De makers van de hosts hebben een kunstmatig bewustzijn ontwikkeld dat deels ver-

Door: redactie Highlife

gelijkbaar is met het menselijke bewustzijn. Maar al snel wordt duidelijk dat de androïds meer en meer een eigen wil krijgen. Westworld was wereldwijd een enorm succes. Geen wonder dat er al een tweede seizoen gemaakt is. Dat is goed nieuws, want Westworld is een van de beste tv-series die ooit gemaakt is.


Ministaatjes en cannabis? Door: Rob Tuinstra

We hebben in Europa vijf ministaatjes. Highlife bezocht ze de afgelopen twee jaar en noteerde wat er op cannabisgebied is te beleven.

Het zal niemand verbazen dat in Vaticaanstad, het kleinste Europese ministaatje, geen verwijzingen naar cannabis te vinden zijn. Toch zou de vestiging van de Rooms Katholieke kerk wel eens de geschiedenisboeken op mogen slaan. Jezus wordt in diverse publicaties als een stoner beschouwd. En op welk papier werden al die bijbels de afgelopen 20 eeuwen eigenlijk geschreven? Monaco is dan een heel stuk mondainer. Maar dan meteen in het topsegment. Het prinsdom aan de Middellandse Zee is the place to be voor iedereen die 7 cijfers op zijn bankrekening mag schrijven. Is daar wiet te krijgen? Jazeker, want in Monaco is alles te koop. Vanaf een van de gigajachten in de haven zweefde een heerlijke zoete walm ons tegemoet, toen we daar als armzalige dagtoerist even langs liepen. Helaas hield de security alles stijf afgesloten voor ons. San Marino, de oudste republiek ter wereld, is erg leuk. Als je langs het pad langs de drie karakteristieke torens van het land loopt, heb je een waanzinnig uitzicht tot

aan de Adriatische Zee. Het oude deel op de top van de heuvel is prachtig, vooral ’s avonds als de meeste dagjesmensen dit bastion hebben verlaten. Grenscontroles kennen ze niet, en in Italië is wel wat te regelen qua wiet. Liechtenstein was eerlijk gezegd vooral saai en degelijk. Daar hadden we meer van verwacht. De grootste

onder de ministaatjes, Andorra, was wel weer leuk. Dit oude smokkelaars paradijs in de Pyreneeën, op de grens van Frankrijk en Spanje, kent veel spuuglelijke betonnen flats, maar als je er een paar dagen langer blijft, vind je er mooie wandelpaden en te gekke kleine kroegjes en restaurantjes. Klein maar fijn.

San Marino

Monaco

Souvenirs in San Marino

Liechtenstein

81


Advertentie index Amsterdam Seed Center

51

Hunter's Coffeeshop

25

Apollyon 55

Hydroland 69

Atami 15

Jware 2

Boerejongens de

60-61

Kade de

79

Bunkertje 't

60-61

Keldertje 't

69

Canna 84

Kera Seeds

60-61

Cibiday 69

Magic 79

Club Media

60-61

Magic 60-61

Coffeeshop Missouri

60-61

Paradise Seeds

60-61

55

Pluto 79

Dutch Passion

9

Regine 60-61

Dutch Passion

60-61

Dinafem Seeds

Dutch Trimming Company

55

Easy Going

60-61

Royal Queen Seeds

83

Smoking 43 Sumo Seeds

60-61

GHTC 69

Sweet Seeds

Herb Shop the

69

Upstairs 79

Hubers Trading

69

Urban Gartenbau

Humboldt Seed Organization

31

Zero Zero

colofon Highlife magazine Is een uitgave van:

Aan dit nummer werkten mee:

Discover Publisher BV, Postbus 362, 5460 AJ, Veghel, Telefoon: 073-5498112, E-mail: info@highlife.nl

André Beckers, Nicole Maalsté, Michiel Panhuysen, Jan Sennema, Arjan van Sorge, Peter van Sparrentak, Mike de Leede, Karel Michiels, Derrick Bergman, Mijke van Wijk, St. PGMCG, Ruud en Wil Oomen en vele anderen.

Hoofdredacteur: Rob Tuinstra

82

Redactie-adres: Postbus 6024, 1005 EA Amsterdam, redactie@highlife.nl Advertenties: Daisy

37

69 60-61


F*CK

YOU GROWER Keep on Growing

www.facebook.com/rqseeds | www.twitter.com/royalqueenseeds | www.royalqueenseeds.com | info@royalqueenseeds.comArticles inside

Fashion Cities Africa article cover image

Fashion Cities Africa

3min
pages 78-80
Meridian Brothers article cover image

Meridian Brothers

7min
pages 72-75
Andy Frasco: 5 gram wiet per dag article cover image

Andy Frasco: 5 gram wiet per dag

12min
pages 56-61
Mr Cenz: Futuristisch & soulful article cover image

Mr Cenz: Futuristisch & soulful

5min
pages 62-65
Games article cover image

Games

1min
pages 68-69
High Gadgets article cover image

High Gadgets

2min
pages 52-53
Rollins: Wiet als burgerrecht article cover image

Rollins: Wiet als burgerrecht

2min
pages 54-55
Dinamed in Zwitserland article cover image

Dinamed in Zwitserland

5min
pages 46-47
High, Low & Dirty article cover image

High, Low & Dirty

4min
pages 44-45
Een mythisch jaar: 1968 article cover image

Een mythisch jaar: 1968

5min
pages 41-43
Wil & Ruud Oomen article cover image

Wil & Ruud Oomen

2min
page 40
Interview August de Loor article cover image

Interview August de Loor

5min
pages 38-39
De Groene Bob article cover image

De Groene Bob

2min
page 33
Is New Jersey de volgende? article cover image

Is New Jersey de volgende?

2min
pages 36-37
Exclusief: Grass Poll enquête article cover image

Exclusief: Grass Poll enquête

5min
pages 34-35
CBDcompany article cover image

CBDcompany

1min
page 32
Lords of Cannabis article cover image

Lords of Cannabis

2min
pages 30-31
Overzicht mediwiet Nederland article cover image

Overzicht mediwiet Nederland

11min
pages 19-23
Uruguay: De plant is magisch article cover image

Uruguay: De plant is magisch

6min
pages 26-29
Hunter’s Coffeeshops article cover image

Hunter’s Coffeeshops

2min
pages 24-25
Wonderbaarlijk compromis article cover image

Wonderbaarlijk compromis

6min
pages 16-18
Brievenrubriek article cover image

Brievenrubriek

2min
page 11
Nicole Maalsté article cover image

Nicole Maalsté

5min
pages 8-10
André Beckers article cover image

André Beckers

3min
page 12
Flash article cover image

Flash

4min
pages 6-7
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.