High Life NL 17-04

Page 1

#04-2017 GR GRATIS G R

opinie en lifestyle magazine voor hobbygrowers en blowers

HIGHLIFE CUP WINNAAR: MASTER KUSH DUTCH PASSION CANNABIS BEVRIJDINGSDAG DRUKKER EN BETER DAN OOIT! EXCLUSIEF HOE MAAK JE WAX, SHATTER OF BUDDER? NEDERLAND VS USA WAAR IS HET CANNABISBELEID BETER?

DMONICA

Blij met Bio-Sativa


LIFESTYLE.ATAMI.EU

BINNENKORT VERKRIJGBAAR

ATA CALMAG WWW.ATAMI.COM SALES@ATAMI.COM

Highlife_NL_2806_0717 _NL _NL_

ES_0317 E ES ES_ 0317 31

ZORGT VOOR EEN VERSNELDE EN KRAC CHTIGE GR ROEI!


Geweldig cannabisfeest Het was weer een geweldig cannabisfeest, de jaarlijkse Cannabis Bevrijdingsdag in het Flevopark in Amsterdam. Deze negende editie was nog mooier, nog beter en nog drukker dan voorgaande jaren. Dat legt de lat hoog voor de organisatie voor CBD 2018, wanneer het festival het 10-jarig jubileum viert.

Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het team achter het festival het weer voor elkaar krijgt. Zodat duizenden en duizenden wietliefhebbers volgend jaar opnieuw kunnen genieten van een uitpuilend en divers programma vol muziek, discussie, lezingen, dj’s en ander vertier. Achter de schermen vond op het VIP-terrein trouwens de uitreiking van onze eigen befaamde Highlife Cannabis Cup plaats. Als een van de oudste en meest gerenommeerde cannabiscompetities hebben wij een naam hoog te houden, gelukkig was het niveau van de inzendingen wederom hoog. De winnaar van de Highlife Cannabis Cup was Dutch Passion met hun Master Kush. Ook in andere categorieën zaten er meerdere wiet- en hasjpareltjes. In dit nummer een uitgebreid verslag van de Cannabis Bevrijdingsdag en de uitreiking van de Highlife Cup. Maar er is meer. Derrick Bergman reisde af naar een geheime locatie waar het team van Nugg Run Extracts zich bezig-

houdt met de bereiding van wax, shutter en dabber. Voor veel Nederlandse blowers zijn dat nog onbekende termen, in de Verenigde Staten is het al een stuk populairder. Een van de makers zegt: “Nederlandse blowers willen gewoon hun jointje met tabak. En de overstap van een jointje naar een dab is veel groter dan van een bong of pijp naar een dab.” Een ander is wat optimistischer: “Ik denk dat het na legalisering heel groot gaat worden, net als edibles. Er wordt nu al veel meer gepraat over medicinale olies, mensen zijn er minder bang voor dan een tijdje geleden.” Meer Verenigde Staten in een artikel van Nicole Maalsté waarin zij schrijft over een rapport van het Trimbos, waarin de verschillen in cannabisbeleid tussen de VS en Nederland worden onderzocht. Dat gaat dan vooral om de Amerikaanse staten waar recreatieve wiet al legaal is. Wisten jullie dat inmiddels al meer Amerikanen dan Nederlanders legaal wiet kunnen kopen? Want met Nevada als vijfde staat (+ Washington DC) kunnen nu al ruim 20 miljoen Amerikanen legaal blowen. De wietrevolutie voltrekt zich razendsnel aan de overkant van de oceaan. Hoe onze eigen cannabistoekomst er uit gaat zien is nog niet zeker. In politiek Den Haag verloopt het formeren van een nieuwe regering uiterst traag. De laatste variant waaraan gewerkt wordt, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is niet echt goed nieuws voor de Nederlandse blower, want met alleen D66 als voorstander van verdere legalisering wordt ons standpunt maar matig verwoord in zo’n christelijk-rechts kabinet. De tijd zal het leren. Veel leesplezier en namens alle medewerkers van Highlife wens ik jullie een fijne, veilige, zonnige en gezonde vakantie! Rob Tuinstra

Voorwoord van de uitgever De Nederlandse overheid voert een liberaal beleid t.a.v. cannabis. Het gebruik van cannabis wordt in de Nederlandse Opiumwet niet strafbaar gesteld. Vele gemeenten gedogen coffeeshops van waaruit hasj en wiet worden verhandeld. Met het gedogen van deze coffeeshops heeft de overheid een goede scheiding van de drugsmarkten weten te bereiken. Zo’n één miljoen blowers weten de weg naar de coffeeshop te vinden of voorzien d.m.v. kleinschalige hennepteelt in hun eigen gebruik. De cannabisconsument is de samenleving op geen enkele wijze tot last. Hij wordt in ons land dan ook terecht niet als een crimineel behandeld. Sommige politici en vertegenwoordigers van het openbaar bestuur zijn groot voorstander van het legaliseren van cannabis. Aan legalisatie gaat gewoonlijk een lange periode van normalisatie vooraf. De uitgever hoopt middels het blad ‘Highlife’ het publiek te informeren en hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de normalisatie van cannabis. In zijn blad geeft hij zowel voor- als tegenstanders van cannabis de ruimte hun mening te ventileren. Dit betekent niet dat de uitgever het met de inhoud van alle artikelen of advertenties eens is. De uitgever distantieert zich uitdrukkelijk van gepubliceerde uitlatingen of afbeeldingen die de indruk wekken dat er reclame wordt gemaakt voor het gebruik of productie van cannabis. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook vermenigvuldigd of overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en de andere auteursrechthebbenden. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en/of de doelstelling van de advertenties. De redactie neemt geen enkele verantwoording voor ongevraagde inzendingen. De uitgever heeft getracht alle rechthebbenden op copyright van foto-en/of beeldmateriaal te bereiken. Zij die desondanks menen aanspraak te kunnen maken op deze rechten, kunnen zich tot de uitgever wenden.

3


INDEX

04 17

FEATURES: D-Monica

16

Highlife Cup 2017

21

Cannabis Bevrijdingsdag

26

USA wietbeleid vergeleken met NL

33

Hoe maak je wax, shatter of budder?

38

PGMCG: cannabis en kokosolie

48

Matarr: nooit zonder wiet naar de studio

56

Nerone: Neon Flowerpower

62

Ik ben een geluksvogel

66

The Pope Smokes Dope

70

VOC Logboek

72

16

21

70

48 GROENE ZAKEN:

42

4

46

Review Mary Jane Maastricht

36

Review Club Media Amsterdam

42

Dinafem: Remo Chemo

46


6

11

RUBRIEKEN: Voorwoord

3

Flash

6

Nicole Maalsté

8

Brievenrubriek

11

André Beckers

12

High Weirdness

13

High, Low & Dirty

44

Wil & Ruud Oomen

50

High Gadgets

52

Games

68

Treasures

76

44

50

68

32

41

78

EN VERDER: Coffeeshop ZeroZero in Arnhem

30

Daling coffeeshops stabiliseert

32

Viva Las Vegas

41

Mary Jane Berlijn

54

Afghanistan: land van rebellie

74

Comic Con

78

TV serie Broadchurch

80

Andy Warhol: I like the smell of pot

81

EN NOG VEEL MEER... 5


FLASH OM zet vendetta tegen Grass Company voort Het Openbaar Ministerie (OM) zet de vendetta tegen The Grass Company voort en heeft vier personen gedagvaard om eind september bij de rechtbank te verschijnen. Het OM verwijt de verdachten deelname aan een criminele organisatie die zich op grote schaal bezig zou hebben gehouden met ondermijnende criminaliteit waaronder witwassen, belastingfraude en valsheid in geschrifte. Cynisch genoeg is een van de verdachten Johan van Laarhoven, die mede dankzij het optreden van het OM nu vast zit in Thailand (zie eerdere edities van Highlife). Zijn advocaten hebben inmiddels bezwaar aangetekend.

Tijdreizen met CIAsuperwiet Het is 1986. De Amerikaanse geheime dienst heeft in een clandestiene operatie een bepaald soort superwiet gekweekt. Twee stoners roken deze wiet onbedoeld en worden dan 30 jaar in de toekomst geslingerd, naar het jaar 2016. daar moeten zij zien te overleven in het lichaam van een man op middelbare leeftijd, terwijl ze zelf nog over een puberbrein beschikken. Aldus in het kort het verhaal achter de Amerikaanse comedy Ripped van regisseur Brad Epstein. De hoofdrollen worden gespeeld door standup comedian Russel Peters en acteur Faizon Love. Verwacht typische stonerhumor in deze door zowel critici en fans matig ontvangen stonerfilm.

Amerikaans bedrijf komt met THC-koffie Ben jij op zoek naar een kop koffie met net dat beetje meer? Dan zijn de Brewbudz van het Amerikaanse bedrijf Cannabiniers misschien iets voor jou. Zij kwamen op het idee om koffie met een vleugje cannabis op te leuken. De koffiecapsules zijn te gebruiken in koffiemachines van Keurig. Volgens het bedrijf gaat het om verpakkingen met verschillende sterktes, van 10 tot 50 mg THC. De capsules komen wel met een prijskaartje, want ze kosten 7 dollar per stuk. Dat is ruim 6 euro. Het bedrijf heeft dezelfde trucje trouwens uitgehaald met thee en chocoladepoeder. Meer info: www.brewbudz.com

6


FLASH De wereld op zijn kop D Het kwam groot in het nieuws; het onderzoek van een aantal jourH nalisten waarin zij onderzochten in hoeverre ‘de bovenwereld’ met n ‘‘de d onderwereld’ verweven was. En met die ‘onderwereld’ werd de Nederlandse coffeeshopbranche bedoeld. Tsja, als je al zo voorinN genomen aan een onderzoek begint… Uit het onderzoek kwam niet g heel veel nieuws naar voren. Sommige coffeeshops zijn eigendom h vvan woningbouwverenigingen, sommige van banken, en sommige zzijn in handen van personen ‘met criminele antecedenten’. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor andere horeca als cafés, restaurants n of hotels. Of welk ander bedrijf dan ook. Maar het is weer een mao nier om de cannabisbranche te framen als crimineel, iets wat met n name vanuit het OM en het Ministerie van Justitie en Veiligheid al n jjaren gebeurd. Lees ook de column van Nicole Maalsté hierover.

Blast from the past: Portugese High-Life sigaretten ‘The cigaret brand my dad used to smoke’, schreef DJ 4way van Kashmir Lounge DJ Cafe (tegenover de Kashmir Coffeeshop in de Kinkerbuurt in Amsterdam) onlangs op Facebook. En dat trok meteen onze belangstelling. Want van die High-Life sigaretten hadden we nog nooit gehoord. Het blijkt te gaan om een merk dat vroeger in Portugal werd verkocht. Verpakkingen van het merk gaan nu voor aanzienlijk meer dan de sigaretten ooit hebben gekost voor rond de 20 euro weg bij E-bay.

Gaat aantal coffeeshops straks weer stijgen? Elders in Highlife lezen jullie dat het aantal coffeeshops in Nederland weer gedaald is. Er zijn nu nog 573 shops over. Maar er komt misschien een verandering in dat beeld. Door het strenge sluitingsbeleid in veel steden zijn de overgebleven coffeeshops de laatste jaren veel drukker geworden. En dat terwijl de overheid zo graag ‘kleinschalige’ coffeeshops ziet. Maar er is hoop. De gemeente Utrecht wil het aantal coffeeshops van tien naar zeventien uitbreiden. Ook Rotterdam wil er twee tot drie bij. En Amersfoort wil van drie (vroeger 13) naar zeven. Probleem is echter dat de komst van een coffeeshop vaak tot protesten en juridische procedures van omwonenden leidt. Het vinden van een goede locatie is vaak het grootste probleem.

7


Column

Nicole Maalsté

Schandpaaljournalistiek Stel je voor dat je je hele leven hebt besteed aan het bestrijden van henneptelers en coffeeshops. En dan dreigt de overheid ineens de wietindustrie te gaan reguleren. Weg criminaliteit! Voor sommige mensen is dit een bittere pil. In een laatste poging om het tij te keren, trekken ze alles uit de kast om de regulering van hennepteelt tegen te houden en coffeeshopondernemers in een slecht daglicht te plaatsen.

Onlangs resulteerde dit in een aantal paginagrote artikelen in gerenommeerde bladen waarin zoveel mogelijk namen werden gedropt van ondernemers en bedrijven die op een of andere manier verbonden bleken te zijn met de wietsector. Let wel, het ging hier niet om onfrisse bedrijven die een zieltogend bestaan leiden. Het bleek om beursgenoteerde bedrijven te gaan, ondernemers uit de Quote-500, banken, vastgoedpartijen, etcetera. De auteurs noemden dit bedrijven uit de bovenwereld. Die bleken dus zaken te doen met wat zij al die jaren als de onderwereld hebben beschouwd. En dus moesten man en paard genoemd worden. Waarschijnlijk om de betreffende bedrijven en ondernemers ertoe te bewegen al hun banden met de zogenaamde onderwereld onmiddellijk te breken. Schandpaaljournalistiek.

Achterhaald beeld De journalisten waren in alle stilte maandenlang bezig geweest met het onderzoek. Eigenlijk hadden ze gehoopt grote georganiseerde misdaadverbanden bloot te leggen. Maar tot hun grote verbazing bleken er dus vooral banden te zijn met ‘normale’ alom gerespecteerde bedrijven en ondernemers. In de tunnel die ze zelf hadden gegraven, was het hen kennelijk volledig ontgaan dat er in de wereld om ons heen met heel andere ogen naar de wietsector wordt gekeken dan vijftien jaar ge-

8

leden. Het criminaliteitsperspectief heeft jarenlang gedomineerd. Maar dat is slechts één manier waarop je naar die sector kunt kijken. Inmiddels beschouwen investeerders de wietsector als een zeer boeiend (deels) ontontgonnen terrein. Een sector die allerlei mogelijkheden biedt voor innovaties, wetenschap en daarmee ook financieel erg aantrekkelijk is voor allerlei partijen. Als je vanuit dat perspectief naar de sector kijkt, dan zie je vooral mogelijkheden en kansen. En dat past slecht in het achterhaalde beeld van mensen die de sector als een groot crimineel probleem zien.

Naming and shaming Vier maanden onderzoek van de journalisten had dus geen smeuïge misdaadfeiten opgeleverd. Het feit dat tegenwoordig ook de ‘bovenwereld’ investeert in de cannabissector, omdat het een geaccepteerde wereld is geworden, paste niet in de misdadige beeld van de journalisten. Toch moest er iets gepubliceerd

worden. Daarom werden mensen met naam en adres op een soort digitale schandpaal vastgepind. Zonder dollen, natuurlijk bestaat de cannabissector niet alleen maar uit brave borsten. Om je als ondernemer staande te houden in deze sector moet je uit stevig hout zijn gesneden. Maar het publiceren van namenlijsten van ondernemers, inclusief hun adres, als een soort van naming and shaming van cannabisondernemers levert onnodige gevaren op voor de betrokken ondernemers. Het is een te makkelijk lijstje voor losgeldjagers. Zo zou het niet gepikt worden als er grootschalig thuisadreslijsten van juweliers worden verspreid. De betrokken journalisten zien dat probleem niet zo. Ze willen graag transparant zijn, heet het. En de cannabiswereld bestaat in de achterhaalde kijk van de journalisten uit allemaal criminelen, en die zijn vogelvrij, net als ieder willekeurig insect, nietwaar? Ach, het lijken de laatste stuiptrekkingen van moraalridders die een achterhoede gevecht voeren.


SUPPLYING THE GLOBE SINCE 1987

Contact: info@dutch-passion.com @dutch-passion.com

0031 43 321 58 48

Vind je lokale dealer op onze offical dealers alers lijst, of koop zaden online www.dutch-passion.com

Bezoek onze winkel: Dutch Passion Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht The Netherlands

Gefeminiseerde, autoflower en reguliere cannabiszaden voor or recreatief recre en medisch gebruik.

Hoofdkantoor: Dutch Passion Hoogoorddreef 133 1101 BB Amsterdam The Netherlands


FLASH CSC Tree of Life wil legaal wiet kweken Cannabis Social Club Tree of Life uit Amsterdam heeft bij het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een verzoek ingediend om legaal wiet te mogen kweken. Volgens Tree of Life zou het om een wetenschappelijk onderzoek gaan. De Amsterdamse burgmeester Van der Laan liet eerder al weten achter de Cannabis Social Club te staan. Maar of dat voldoende is moeten we nog maar even afwachten. Tree of Life richt zich immers op het recreatieve gebruik van cannabis. En dat ligt in Den Haag een stuk moeilijker dan het gebruik van medicinale cannabis.

Franse regering kondigt decriminalisering cannabis aan Gaat Frankrijk de repressieve cannabiswetgeving aanpassen na de overwinning van Emmanuel Macron? Het was een van de verkiezingsbeloften van de kersverse president. Maar we weten hoe dat gaat, niet altijd worden politieke beloften nagekomen. Toch is er reden om optimistisch te zijn. Want de Franse Minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb heeft verklaard dat een decriminalisering op het bezit van cannabis er echt aan zit te komen. Blowers zouden in de toekomst niet meer bang hoeven te zijn voor een arrestatie, maar op een boete van rond de honderd euro moeten rekenen. We wachten af.

Speekseltest tegen drugsgebruik in verkeer Vanaf 1 juli kunnen verkeersdeelnemers via een speekseltest gecontroleerd worden op het gebruik van cannabis. De politie zal de speekseltester gebruiken als er aanwijzingen zijn dat een automobilist drugs heeft gebruikt; bijvoorbeeld door bijzonder rijgedrag of wanneer zij vermoedens van drugsgebruik heeft bij een standaard verkeerscontrole (zoals verwijde pupillen). Omdat veel agenten nog getraind worden om het nieuwe instrument te gebruiken, wordt de speekseltest gefaseerd ingezet. Er is veel kritiek op het gebruik van speekseltesten. Want hoe nauwkeurig is zo’n test nu eigenlijk? De meningen zijn verdeeld. Lees ook de column van André Beckers (pagina 12) hierover.

10


BRIEVEN HIGHLIFE Postbus 6024 | 1005 EA Amsterdam | redactie@highlife.nl

Waanzin Wat een waanzin! Ik las in jullie vorige nummer dat je nieuw in de winkel een met modder besmeurde broek voor ruim 400 euro kunt kopen. Hoewel ik zelf op internet al wat goedkopere modderbroeken heb gevonden, vind ik toch dat dit echt too much is. In mijn ogen sla je een modderfiguur als je je zo door de stad begeeft. Tip: ga naar een festival als zwarte cross of zo en doe daar mee aan een potje muddiving. Dan ben je een stuk goedkoper uit. Ron

En dat is nog een leuk festival ook (-; Maar je hebt helemaal gelijk. Mode is soms onnavolgbaar.

Als wietvluchteling teling naar de VS? Elke keer als ik hoor dat er weer een thuiskweker is betrapt en misschien zijn huis uit wordt gezet word ik woedend. Wat is dat toch in dit nare kikkerland dat thuiskwekers zo onrechtvaardig behandeld worden. Thuiskwekers worden ridicuul bestraft. Ze worden al juridisch gestraft en worden soms ook nog eens dakloos gemaakt. En dat voor een paar plantjes! En dan lees ik dat je op steeds meer plekken in Amerika gewoon je gang kunt gaan met kweken. In de ene staat zes planten, in de andere 12, binnen of buiten, het kan allemaal daar. Soms denk ik, laat ik maar gaan emigreren naar de VS of zo. Daar heb je toch meer vrijheid dan hier. Dirk

De straffen voor thuiskwekers hier zijn inderdaad belachelijk. We hebben hier geen plantpolitie nodig, zoals Doede de Jong op Cannabis Bevrijdingsdag speechte. Meer daarover in dit nummer. En we vergelijken ook het cannabisbeleid van de VS met Nederland in een ander artikel.

Koken met wiet Nadat ik in Highlife las over het kookprogramma Bon Appétit heb ik als kookenthousiast enige afleveringen bekeken. Wat een feest. Ik raad iedereen aan die wel eens wil experimenteren met wiet in de keuken en inspiratie op wil doen naar deze koks te kijken. Het is op vrij hoog culinair niveau, maar ik zeg met opzet dat het meer voor inspiratie is dan om het te kopiëren. Er zit ook nog eens de nodige humor in. Kijken dus. Erg leuk. Esmee

Het programma is via www.viceland.com te bekijken. Erg goed inderdaad.

Uruguay Ik ga eind dit jaar een rondreis maken in Zuid-Amerika. Ik wil via Brazilië naar Argentinië en denk er over om ook even in Uruguay te kijken. Montevideo ligt immers vlakbij Buenos Aires. Nu weet ik dat cannabis in Uruguay legaal is, maar geldt dat ook voor toeristen? Met andere woorden, kan ik als Nederlander daar ook legaal wiet kopen? Alvast bedankt, Helena

In het komende nummer meer over de situatie in Uruguay. Maar we kunnen alvast verklappen dat legale wiet niet beschikbaar is voor buitenlandse toeristen.

11


Column

André Beckers

Rijden onder invloed van THC Blow jij? Dan moet je er sinds 1 juli 2017 rekening mee houden dat de politie een speekseltest mag afnemen als je een voertuig bestuurt of aanstalten maakt dat te gaan doen. Binnen een paar minuten is dan te zien of je cannabis hebt gebruikt. Na een positieve test volgt een bloedtest. Als per liter bloed 3 microgram cannabis (of meer) wordt aangetroffen, ben je strafbaar. Die regel is duidelijk. Maar is de nieuwe regel ook rechtvaardig?

We weten allemaal dat het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer terecht aandacht verdient. Onder invloed moet je niet aan het verkeer deelnemen. Bij alcohol kunnen we de regeltjes zo langzamerhand dromen. Algemeen bekend is dat een volwassen man na het drinken van 2 alcoholische drankjes binnen een uur een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille bereikt. Dat is de wettelijke grens voor een ervaren bestuurder. Drink je meer dan mag je geen voertuig besturen. Bij een doorsnee gezonde volwassen man breekt de lever binnen 1 – 1,5 uur een alcoholische consumptie af. Zo kun je vrij eenvoudig uitrekenen of je na alcoholgebruik nog aan het verkeer mag deelnemen.

Onmogelijk Hoe zit dat bij cannabis? Als je een jointje rookt, stijgt het THC-gehalte in je bloed razendsnel naar 100 (of >) microgram per liter. Je voelt je dan high. Dit gehalte in je bloed daalt ook weer razendsnel na gebruik. In de grafiek zie je dat heel duidelijk in de doorgetrokken rode lijn. Hoe jij reageert op het gebruik van cannabis is afhankelijk van meerdere factoren. Hoeveel cannabis gebruikte je? Zat er veel THC in? Hoe gebruikte je? Wat is je lichaamsgewicht, werkt je stofwisseling optimaal, was je moe of fit toen je gebruikte? Gebruikte je ook andere middelen? Ben je lichamelijk en psychisch gezond? Deze factoren verschillen per persoon. Het is vrijwel onmogelijk om te weten hoeveel cannabis er nog in je bloed zit nadat je een

12

blowtje hebt gerookt. Niemand kan je precies vertellen hoe lang je na gebruik van cannabis moet wachten voordat je weer op je fiets of brommer mag stappen of achter het stuur van je auto mag kruipen! Dat wringt.

Schatting Het Trimbos Instituut maakte een schatting. “De meeste mensen kunnen na ongeveer 3 tot 4 uur weer rijden”. Maar hier zit een dikke adder onder het gras voor degene die regelmatig blowt. THC heeft de eigenschap op te lossen in weefsel met hoog vetgehalte. Dagen na gebruik kan daardoor nog THC worden afgegeven aan het bloed. Bij een chronische blower kan daardoor zelfs dagen na cannabisgebruik nog 30 microgram of > THC per liter bloed

worden aangetroffen. Weten blowers dit? Ik vrees van niet.

Belangrijkste vraag De belangrijkste vraag zou wat mij betreft moeten zijn of het verkeersgedrag van de gewende blower bij die grenswaarde van 30 microgram THC per liter bloed nadelig wordt beïnvloed. Staat dat vast? Het antwoord op deze vraag is neen. Het Nederlands Forensisch Instituut kan geen bloedconcentratie aangeven waarboven de rijvaardigheid door gewende gebruikers nadelig is beinvloed. Dat betekent dat de komende tijd frequente blowers door strafrechters zullen worden bestraft voor het rijden onder invloed, terwijl daarvan in hun geval geen sprake was. Rijden onder invloed van drugs is een verkeersmisdrijf. Een misdrijf pleeg je niet per ongeluk. Je hebt dan in de regel opzettelijk iets gedaan dat niet mag. Maar verdien je ook een strafblad als je niet kon weten dat het THC-gehalte in je bloed te hoog was? Ik vind van niet. André Beckers www.becksersbergmans.nl


HIGH WEIRDNESS Hondslelijke Martha tot kampioen gekroond Het was een ware uitputtingsslag voor de ruim 50 kilo wegende Napolitaanse mastiff Martha. Want tijdens de verkiezing van ’s werelds lelijkste hond in Petaluma, Californië dommelde ze regelmatig in slaap. Tot overmaat van ramp leed de drie jaar tellende oogappel van eigenares Shirley Zindler ook nog eens aan winderigheid. Toch was de jury eensgezind. Martha stak met kop en schouders boven de competitie uit en werd tot lelijkste hond van de wereld gekozen. Martha had in haar eerste jaren een vervelend hondenleven. Haar eerste baasje mishandelde haar, waardoor ze bijna blind werd. Het nieuwe baasje adopteerde Martha en liet haar enige oogoperaties ondergaan, waardoor ze nu weer kan zien. Overigens valt over lelijkheid te twisten, want wij vinden Martha er picobello uitzien.

80-jarige pornoster stopt De 80-jarige Japanse pornoster Maori Tezuka gaat met pensioen omdat haar medeacteurs steeds minder haar type waren: “Er waren steeds minder leuke mannen. Het werd steeds moeilijker.” Tezuka begon pas in seksfilms te acteren toen ze 71 jaar was: “Ik beschouwde het als normaal werk. Ik deed mijn best en het was leuk om te doen.” De films met de voormalige operazangeres waren populair in Japan. Niet vverwonderlijk, want een kwart van de 127 miljoen Japanners is ouder dan 65 jaar. En die zien liever porno waarbij de acteurs ook een dagje ouder zijn. De totale w omzet van de Japanse pornobranche ligt overigens rond de 20 miljard euro per jaar.

Meow-Meow implanteert OV-chip Het is een vreemde vogel, de Australiër Meow-Ludo Disco Gamma Meow-Meow. De bio-hacker uit Syndney heeft een OV-chip van het lokale openbaar vervoer in Sydney in zijn linkerhand laten implanteren. Een groot voordeel, volgens hem. Immers: “Zelfs als iemand mijn portemonnee steelt kan ik nog met het openbaar vervoer mee.” De implantatie werd door een kennis gedaan die piercingen aanbrengt. ‘Don’t try this at home,” grapt Meow-Meow over zijn actie. Naast deze OV-chip heeft hij trouwens al twee andere chips in zijn lichaam geïmplanteerd, waarop hij naar eigen zeggen belangrijke documenten heeft opgeslagen. Nu maar hopen dat deze geïmplanteerde chips niet gaan ontsteken. Of erger nog, gehackt worden. Een goede beveiliging lijkt letterlijk en figuurlijk een goed idee.

13


FLASH

Pssst, P t spelletje ll t tjj spelen? l ? Wil jij weten hoe het is om eigenaar te zijn van een weed bakery, shop of garden? Kijk dan eens op www. weedshopgame.com. Bij de eerste kweek je je eigen wiet en bak je er ondermeer koekjes van. Bij je eigen shop ben je de eigenaar van een medicinale cannabis dispensary. En bij nummer drie is het vooral kweken, kweken en kweken. En wat daar allemaal bij komt kijken natuurlijk. Veel plezier alvast. Enne, van weedshop is vanwege het grote succes inmiddels al een tweede deel uit.

Zwitserse hennepsigaret van Heimat Een Zwitsers bedrijf komt naar eigen zeggen met een wereldprimeur door het sigarettenmerk Heimat. In Heimat vind je tabak met CBD-hennep terug. Of dat lekker om te roken is? Dat laten we aan jou over. De tabak bestaat uit Swiss Virginia and Burley, beide uit eigen land. De Zwitsers hadden er graag een totaal thuisproduct van willen maken, maar helaas was er onvoldoende CBD-hennep op de thuismarkt. Volgens de fabrikant bevat de sigaret wel sporen van THC, maar is dat minimaal (minder dan 1 procent). En ze raden klanten aan om de sigaretten niet mee te nemen als je de grens overgaat. Om misverstanden met douaniers te voorkomen.

Campzone: alles kan maar niks hoeft Hou je van gamen? Dan zit je bij Campzone goed, want dit grootste outdoor gaming festival komt er weer aan. Van 11 tot en met 21 augustus 2017 vindt de 17e editie van CampZone plaats op een terrein van ruim 8 hectare in Kronenberg, dichtbij Venlo. Tijdens CampZone reizen duizenden fanatieke, maar ook minder fanatieke gamers met hun eigen computer naar Kronenberg om daar hun tent of caravan op te slaan en een unieke vakantie te beleven. Alles kan maar niets hoeft. Bezoekers kunnen de hele dag gamen, maar er ook voor kiezen om deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Er wordt dagelijks een afwisselend programma geboden met activiteiten zoals een cosplay-competitie, kampvuren, barbecues, bingo, verschillende teamsport-competities en natuurlijk veel uitdagende gamecompetities. Info: www.campzone.nl.

14


EUROPEAN WHOLESALER

ALLES VOOR JOUW GROWSHOP! De nieuwe catalogus is nu verkrijgbaar!


D-MONICA

Blij met sativa die biologisch gekweekt is Door: Arjan van Sorge

Naast haar baan als tatoeëerder is Monica Oud oftewel D-Monica ook actief als DJ. Ze draait hiphop en drum ’n bass, maar is vooral bekend vanwege haar ouderwetse hiphopvinyl waarbij de teksten over wiet gaan.

Op 20 april (4:20) dit jaar draaide DMonica nog bij de eerste Social Cup in de Q-Factory Amsterdam. Wiet was het thema, dus haar wietplaten waren er op z’n plaats. “Die collectie platen heb ik nog van de jaren negentig, toen ik het hele gebeuren inrolde. Ik draaide in de Melkweg bij de High Times Cannabis Cup, een driedaags festival met live arties-

Praten over wiet “Ik was toen al een tijdje lp’s aan het verzamelen, want ik had een passie voor hiphop, en hiphop draaien op cd – dan word je niet serieus genomen. Omdat ik toen ook al voor Sensi Seeds werkte, vond ik vooral de platen die over wiet gingen heel leuk. En die had je toen ook veel, denk aan Cypress Hill,

moet wel met een goeie beat en vocalen zijn.”

Elders legaler “Vooral de eerste feesten in de Melkweg, zo begin en halverwege de jaren negentig, waren erg leuk en succesvol. Sinds er een aantal jaren geleden invallen geweest

Ik heb een old time favorite die heel lastig te krijgen is, dat was de Sage, de Sativa Afghani Genetic Equilibrium. ten. Ik werkte bij Hempworks, de eerste hennepkledingwinkel van Amsterdam. Zij hadden geholpen om de Cannabis Cup nieuw leven in te blazen, die was al jaren niet meer georganiseerd. Vanaf begin jaren negentig begon dat weer op gang te komen, en toen hebben ze mij gevraagd om te dj-en. Alles was cannabisgerelateerde muziek.”

16

Funkdoobiest, Snoop Dogg. Toen mocht je in een keer op platen over wiet praten, daarvoor was dat nog niet zo. Maar plotseling was het zo’n movement. Ik heb al die platen gekocht toen ze uitkwamen, en ging ook regelmatig naar Amerika om vinyl te kopen. Dat waren goeie platen, want ik koop in principe alleen dingen waar ik achter sta. Het

zijn, is het niet meer. Toen was de lol er ook wel af, je mocht helemaal niks meer. En het is niet aantrekkelijk om hier nog te komen en al die kosten te maken terwijl het ondertussen legaler is in Amerika of in Spanje. Dus die evenementen zijn verplaatst naar Colorado en Spanje. De Social Cup was voor mij iets nieuws, ik dacht leuk,


dan kan ik al mijn ouwe wietplaten weer uit het stof trekken. En ik had er genoeg om een paar uur vol te draaien.”

Slappe hap Op internet komt D-Monica vooral als drum ’n bass DJ naar voren. “Dat heb ik ook gedaan en doe ik nog steeds, maar er is weinig plek voor mij om dat te draaien.

Lastige uren Zo’n jaar of zeventien is D-Monica fulltime tatoeëerder. “Gelukkig maar, want met dj-en is geen droog brood te verdienen, tenzij je het commercieel doet en digitaal, en produceert. Bij de combinatie van tatoeëren en dj-en zijn de uren wat lastig, want draaien is altijd nachtwerk, en het tatoeëren dagwerk waarbij je ook helder moet zijn. Dus ik ben geen nachtbraker meer. Ik

Ik combineer tattoes en muziek, maar wel selectief, anders is het fysiek niet voor me te doen. Het is digitaal gegaan, meer nog dan hiphop, en het moet vaak het nieuwste van het nieuwste zijn. Ik doe geen digitale muziek, alleen puur vinyl, dus dan houdt het snel op. Mijn voordeel is dat de jaren negentig hiphop weer wordt herontdekt. Omdat het nu zo’n slappe hap is, met auto-tune, alles klinkt hetzelfde, er komt geen sample of talent meer aan te pas. Dan krijg je een groep die weer terugverlangt naar de goeie muziek van toen.”

drink niet, dat scheelt alweer. Van een jointje krijg je geen kater... Ik combineer tattoes en muziek, maar wel selectief, anders is het fysiek niet voor me te doen.”

Puur natuur D-Monica heeft nooit tabak gerookt, de wiet ging altijd puur. “En dan misschien wel eens hasj uit een waterpijp, maar dat is meer een soort erbij. Een puur natuurproduct is ge-

woon het mooiste. Ik had veel Amerikaanse vrienden, die rookten ook allemaal puur. Ik dacht: OK, zo kan het ook, en tabak is eigenlijk toch rotzooi, dus... Als tiener heb ik eigenlijk nooit geblowd, ik rookte pas als volwassene, door mijn Amerikaanse vriend uit die tijd ben ik er een beetje ingerold.”

Kruising “Ik heb een old time favorite die heel lastig te krijgen is, dat was de Sage, de Sativa Afghani Genetic Equilibrium. Die is ontwikkeld door een exvriend, in mijn huiskamer. Wat zaden ergens vandaan halen, kruisen met iets, en uiteindelijk werd dat Sage. Die genetica is een tijdje in stand gehouden, ook door de CIA (Cannabis In Amsterdam), die verkochten de zaden. Maar op een gegeven moment heeft een of andere sukkel de moederplant vermoord, en toen is die hele genetische lijn verdwenen. Er is nog wel een kruising te vinden, maar lastig.”

Subtiele nuances “Maar over het algemeen, als het maar een sativa is, en biologisch

17


18


gekweekt, dan ben ik al heel blij. Ik proef wel of iets met een beetje liefde is gekweekt, anders smaakt het vaak naar metaal. Als het niet goed doorgespoeld is aan het einde, de aardesmaak – dat proef je terug. Als je puur rookt, merk je die subtiele nuances meer dan als je het met tabak zou mengen. Ik ben vroeger bij de High Times Cannabis Cup nog ‘celebrity judge’

Comfortabel Maar goed, wat was er nou zou bijzonder aan die Sage? “Vooral de smaak, een beetje kruidige smaak met een heel fijne nasmaak, soepel om te roken als ie goed was gekweekt en gedroogd, en een hele goeie high waarmee je evengoed nog kon functioneren. Want ik had een baan, ik moest geld tellen, dus dan moet je kunnen func-

Als je puur rookt, merk je die subtiele nuances meer dan als je het met tabak zou mengen. geweest, en voor de Highlife Cup zat ik samen in de jury met Robert Connell Clarke.” Aha, die gedegen observaties komen niet zomaar ergens vandaan...

Gezellig In haar woonplaats Zaandam zijn wel een paar coffeeshops, maar... “Ik probeer het niet eens. Ik red het ook wel met wat vrienden die een paar plantjes hebben, want de coffeeshopprijzen zijn helemaal niet leuk meer, en de kwaliteit is vaak nogal dubieus. Het moet ook een beetje gezellig zijn. Die loketten met draaideuren, daar ga ik niet voor m’n lol heen. Het is wat dat betreft echt veranderd. Ik werk niet meer in de branche, maar ik ken nog genoeg mensen, ik hoor ook wel eens wat.”

tioneren. Wat dat betreft was die Sage heel comfortabel. Als je dan iets anders rookt kun je daar paranoia van worden, of in de war. Ik hield me graag aan een soort,

want dan weet je wat je kan verwachten, daar voelde ik me persoonlijk goed bij. Ik zal ook nooit drie dingen door elkaar rollen, dat vind ik veel te verwarrend.”

Heerlijk “Wiet en tabak mixen vind ik een crime, want het doet zulke tegenovergestelde dingen met je, dat ik het nooit zo goed heb begrepen. Ik rook trouwens nooit als ik moet werken. Sinds ik tatoeëer ben ik totaal gestopt met overdag blowen, het gaat voor mij niet samen. Op een avond of een vrije dag: heerlijk, maar nooit als ik werk.” Contact D-Monica dmonica666@gmail.com Facebook/Monica's tattoos

Hiphopplaten over wiet, een paar aanraders van D-Monica The Pharcyde - Pack The Pipe KRS 1 - I Can't Wake Up Cypress Hill - Hits From The Bong Redman - That's How You Roll A Blunt Luniz - I Got 5 On It

Lulverhaal “Zo zie ik ook wat er gebeurt met al die coffeeshops die de laatste paar jaar om het minste of geringste gesloten zijn. Terwijl de shop zelf nooit problemen heeft veroorzaakt, maar dan zitten ze binnen zoveel meter van een school, of ze moeten dicht vanwege een of ander lulverhaal. Een kwalijke zaak. Ik heb het idee dat alleen de grote kwekers overleven, en dat is zo zonde. Zelf vijf plantjes buiten kweken mag, maar... Ik heb nog nooit een oogst van buiten in Nederland meegemaakt zonder schimmel. Het regent teveel, de zonuren zijn tekort, of het wordt gejat.”

19Highlife Cup 2017

Master Kush van Dutch Passion is old-skool kampioen Dizzy Duck uit Den Haag doet (wéér) bijna een clean sweep Tekst: cccp / Foto’s cccp en Rob Tuinstra

De Highlife Cup is na de High Times Cup in de VS de oudste cannabis cup ter wereld. Al sinds 1994 is deze wedstrijd voor de beste wiet en hasj van Nederland een begrip in cannabisland, en al sinds die tijd proberen coffeeshops, growshops en zadenbedrijven jaarlijks zo’n felbegeerde cup binnen te slepen. Het is goed voor de naam, de branding en de status van een bedrijf als ze een aantal van die legendarische cups trots in de prijzenkast hebben staan, en voor veel coffeeshops is een prestigieuze cup ook een garantie op toenemende bezoekersaantallen. Want wie wil er nu niet een cup-winner roken?

2017 was een goed cup-jaar. De strijd was hevig, met meer dan 30 deelnemende bedrijven die samen ruim 93 samples inleverden. Nieuwe categorieën dit jaar waren Skunk, Sativa en Indica. Dit leek de organisatie wel zo eerlijk, omdat in de oude opzet wel heel erg veel samples allemaal in de categorie bio- of hydro wiet terecht kwamen. Deze twee categorieën stroomden zo helemaal vol met uitstekende samples, waarvan er uiteraard maar drie konden winnen. Om meer recht te doen aan de variëteit onder de cannabissoorten werd besloten dit jaar de extra categorieën op te richten. Bij de Indica en Sativa categorie gaat het daarbij om planten die genetisch voor meer dan 70% tot de Indica of Sativa soort horen. Bij de Skunk gaat het natuurlijk om soorten die sterke Skunk-genetica hebben, zoals de beroemde Cheese soorten.

Jury

Mahmoud van Dutch Passion was zeer in zijn nopjes met de Beker met de Grote Oren, voor de kampioen onder de kampioenen!

De jury, bestaande uit 13 ervaren blowers met samen meer dan een eeuw aan cannabiskennis, had meer dan zes weken de tijd om alle samples te beoordelen op geur, smaak, uiterlijk en uitwerking. Nadat de rookwolken letterlijk waren opgetrokken en de punten bij elkaar opgeteld, kwam er toch een redelijk verrassende (overall) winnaar uit de bus. Gewend als we zijn om jaar na jaar de hoofdprijs, de cup voor de kampioen onder de kampioenen, uit te reiken aan een shop met Amnesia Haze, was het dit jaar voor de tweede keer in de Highlife Cup geschiedenis dat een Kush-soort aan de haal ging met het hoogste aantal punten. En dat

21


De Boerejongens uit Amsterdam zien er niet uit als Boerenjongens, maar waren toch heel blij met hun twee prijzen.

Morele winnaars van de dag: de nu al legendarische coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag.

DJ Cobus Bosscha

MC Cobus in da house Inmiddels doe ik al zo’n 14 jaar mee aan de Highlife Cup. Niet alleen als presentator maar ook als (uche) jurylid. Mijn eerste keer was toen ik nog op 3FM werkte in de Jaarbeurs. Vervolgens verhuisde de Cup naar Ruigoord, en inmiddels wordt het evenement alweer een tijdje op het Cannabis Bevrijdingsdag festival in het Flevopark gehouden. Op zich knap dat ik mij dit nog weet te herinneren na zoveel jaar als (uche) jurylid! Door de jaren heen heb ik de overheid zien veranderen van een open minded meedenkend orgaan naar een overheid met een halsstarrige houding en een kortzichtige visie ten aanzien van het wietbeleid. Gelukkig hebben veel landen in de wereld die houding niet overgenomen. En gelukkig heeft Highlife zich daardoor niet uit het grasveld laten slaan. Ik zal nog even samenvatten wat ik mij als (uche) jurylid nog kan herinneren van de oogst van dit jaar. Laat ik het zo zeggen, als de informateur met deze oogst zich had opgesloten met de lijsttrekkers van de politieke partijen hadden wij al veel eerder een regering gehad. De grasarbeiders die afgelopen jaar meededen voor die felbegeerde Highlife Cup kunnen trots zijn. Wel trof ik een sample aan met erg veel zaadjes, die heb ik maar in de tuin bij de informateur gegooid! Cobus (ex Veronica, 3FM,Radio 538, Radio M, Radio 2, Radio 5, Radio 6 en tegenwoordig Radio 10)

22


was niet zomaar een Kush, maar de old-skool genetics van niemand minder dan de meesters van Dutch Passion, met hun al-oude en wereldwijd vermaarde Master Kush. De 13 juryleden kenden deze Kush liefst 528 punten toe, wat wel op een soort herwaardering leek van old-skool genetica. Dutch Passion, een van de pioniers in Nederland en Europa op cannabiszadengebied, was dan ook zeer verguld met hun totaal onverwachte hoofdprijs. En deze Masters at Work sleepten daarnaast ook nog een hoofdprijs in de wacht in de CBD categorie met hun CBD Auto Compassion Lime. Well done, Masters!

Amnesia

De Master Kush won overigens met vier punten verschil van de nummer twee in de overall ratings, de Amnesia van coffeeshop Club Media in Amsterdam. Een knappe prestatie van deze nieuwkomers bij de Highlife Cup, die bijna voor een sensatie zorgden op deze manier. Met hun eerste plek in de Haze bio categorie en een tweede plek in de categorie traditionele hasj, eiste deze nieuwe shop meteen al een plek op op de Nederlandse coffeeshopkaart! Ook de Haarlemse coffeeshop Regine, die drie jaar geleden een ijzersterk debuut maakte op de Highlife Cup, liet dit jaar zien dat ze niet zomaar een ééndagsvlieg waren. Nadat ze vorig jaar ook al flink in de prijzen vielen, deden ze het dit jaar wederom bijzonder goed met twee hoofdprijzen in de categorieën bio wiet en Indica, en een derde plek bij de hasj extracties. Sumo Seeds en coffeeshop Kosbor uit Maastricht scoorden als vanouds weer vele cups, net als Kera Seeds, t Bunkertje uit Apeldoorn en de Boerejongens uit Amsterdam (hoofdsponsor van het hele festival). Een andere debutant, Zero Zero uit Arnhem, wist mooi te scoren met een tweede en een derde plek.

Rokersfeest

Maar het gesprek van de dag (en er nog ver na), was toch wel weer de ongelofelijke prestatie van coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag. Iedereen die de Highlife Cup de afgelopen 10 jaar een beetje heeft ge-

A,

1) 2) 3)

Winnaars Highlife Cup 2017 Hydro wiet

Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met PURPLE ORANGE Coffeeshop Magic uit Den Haag met SUPER BUBBLES Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met CRITICAL DYNAMITE

B,

Bio wiet

C,

Automatisch bloeiende soorten

1) 2) 3) 1) 2) 3)

D,

Coffeeshop Regine uit Haarlem met OG CHEESE Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met LADY CANE SOUR DIESEL Sumo Seeds uit Maastricht met ULTIMATE AK Paradise Seeds met AUTO JACK Kera Seeds met AMNESIA AUTO Dutch Passion met AUTO GLUEBERRY O.G.

Haze hydro

1) 2) 3)

Coffeeshop Kosbor uit Maastricht met NEVILLES HAZE Coffeeshop de Boerejongens uit Amsterdam met GREEN MAGIC HAZE Coffeeshop t Bunkertje uit Apeldoorn met AMNESIA HAZE

E,

Haze bio

F,

Kush soorten

G,

Skunk soorten

H,

Sativa (>70%)

I,

Indica (>70%)

J,

CBD-soorten

K,

Hasj traditioneel

L,

Hasj extracties

1) 2) 3)

1) 2) 3) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 1) 2) 3) 1) 2) 3)

Coffeeshop Club Media uit Amsterdam met AMNESIA Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met WHITE AMNESIA Coffeeshop Kosbor uit Maastricht met AMNESIA

Dutch Passion met MASTER KUSH Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met OG LEMON LARRY Accelerator Seeds met PLATINUM VALLEY KUSH Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met SKUNK BERRY Missouri Maastricht met BIG BUDDHA CHEESE Kera Seeds met AMSTERDAM CHEESE Sumo Seeds met AMNESIA GANJA HAZE Coffeeshop Dizzy Duck Den Haag met CHOCOLOPE SKUNKBERRY Coffeeshop Easy Going Maastricht met EL DIABLO Coffeeshop Regine uit Haarlem met WHITE WIDOW Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met YUMBOLDT Coffeeshop Zero Zero Arnhem met SUPER SANTA MARIA Dutch Passion met CBD AUTO COMPASSION LIME Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met GIRL SCOUT COOKIES CBD Coffeeshop t Bunkertje uit Apeldoorn met WHITE WIDOW MEDICAL Coffeeshop de Boerejongens Amsterdam met GREEN MAGIC BLOCK Coffeeshop Club Media Amsterdam met CARAMELLOW Coffeeshop Warda International Amsterdam met LEMON HAZE HASJ Coffeeshop Dizzy Duck uit Den Haag met SPACE ROCK Coffeeshop Zero Zero uit Arnhem met RIF Coffeeshop Regine uit Haarlem met TBIZLA

Overall winnaar 2017: Dutch Passion met MASTER KUSH 23


Jurylid Eric de Magiër vertelt... Ineens is dat bericht er weer. “Binnenkort ontvang je de samples voor de Highlifecup van 2017”. Dat kan maar één ding betekenen, er wordt weer een beroep op mij gedaan als jurylid. Een lichte aangename spanning wordt voelbaar, zoals vroeger op school, een paar dagen vóórdat de zomervakantie daadwerkelijk begon. Aangenaam overvallen door een intense geur spreid ik de samples per categorie uit. Een combinatie van bloemen, citrusvruchten, kaneel, bes, ananas, hooi, herfstbladeren en nog allerlei andere geuren komt mij tegemoet. Verrassend zijn er dit jaar twaalf categorieën. Bio, Haze, Skunk, Kush, Hash, Medicinaal, het houdt niet op. Getest wordt op uiterlijk, smaak, geur en werking en uiteraard telt de werking dubbel. Op een schaal van 1 tot 10 wordt elke sample beoordeeld, 8 punten per onderdeel is de minimale kwaliteit die ik verwacht. Mijn werk als jurylid neem ik serieus, elk sample krijgt de volle aandacht. De vaporizer is op temperatuur, al 20 jaar mijn manier om de magische plant in verschillende vorm te proeven. Ik neem een eerste willekeurige sample en begin aan een prachtige reis vol geur, smaak en beleving.

VIP tent Cannabis Bevrijdingsdag 11 Juni, Flevopark Amsterdam - Voor het podium op het veld zitten mensen al te genieten in het zonnetje.

volgd, weet dat dit bijzondere shopje bijna niet meer van het podium is af te slaan. Keer op keer winnen ze cups alsof het niks is, en dit jaar gingen ze zelfs daar nog even stevig overheen. Niet minder dan 10 (!!) cups wisten de Dizzy Ducks dit jaar namelijk binnen te slepen, waaronder drie hoofdprijzen! Ze waren er

24

Een DJ zorgt voor muziek. In de VIP Area staat de grootste yurt van Europa opgebouwd (Mongoolse tent – red.). Dit is de plek waar de uitreiking van de Highlife Cup 2017 gaat plaatsvinden. Dit is ook de plek waar we straks samples van de inzenders gaan uitdelen aan de VIP gasten. Het is warm buiten en het is nog warmer binnen. De speciaal vervaardigde prijzen worden opgesteld, ondertussen staan al mensen klaar om een sample te mogen proeven. Een bordje neerzetten met de tekst: “Nog even geduld”, helpt ons nog even. Als we eenmaal opengaan dan loopt het verder storm die dag, dikke rijen, alleen een pauze zorgt voor rust. De menukaart wordt aandachtig bestudeerd en er wordt meestal om een specifieke sample gevraagd. “Doe mij maar iets lekkers, maakt niet uit wat”, is ook te horen. De medicinale CBD-soorten zorgen deze dag ervoor dat verschillende mensen hun pijn even kwijt zijn. Een vrouw in een rolstoel berichtte mij: “Never felt better pain relief like that, I danced so deeply. Thanks!”. Je leest het inderdaad goed, ze heeft gedanst. Volgend jaar meer inzendingen in deze categorie? De prijsuitreiking. Per categorie worden de prijzen voor de nummers één, twee en drie uitgereikt door Highlife Cup-tijger DJ Cobus Bosscha, van Radio 10. Onder luid applaus wordt de overall winnaar Dutch Passion bekroond. Met Master Kush hebben ze terecht de Highlife Cup 2017 in de wacht gesleept. Rond negen uur zijn de meeste liefhebbers voldoende voorzien. Wij zijn afgepeigerd, het wordt donker, tijd om af te breken. Als we teruglopen naar de auto wordt op het terrein nog hard gewerkt door de afbouw crew. Ik zie uit naar volgend jaar Highlife Cup 2018, als jurylid en om in de VIP tent weer de beste wiet en hasj van Nederland uit te mogen delen!

zelf een beetje beduusd van, daar in de VIP-tent waar de Highlife Cups werden uitgereikt door DJ Cobus. Want de Ducks stonden zo vaak naast Cobus om hun cups op te halen, dat sommige mensen dachten dat ze tot het vaste meubilair hoorden. Gefeliciteerd Dizzy Duck, het zij jullie van harte gegund!

Het was dus weer een waar rokersfeest om van te dromen, en Highlife bedankt langs deze weg alle deelnemers, juryleden en mensen van het VOC die hebben meegeholpen om de legendarische Highlife Cup weer tot een groot succes te maken. Tot volgend jaar! Tot smokes!Sprekers en panels op Cannabis University groot succes

Cannabis bevrijdingsdag blijft groeien Door: Rob Tuinstra

De negende editie van Cannabis Bevrijdingsdag was wederom een groot succes. Duizenden cannabisliefhebbers bezochten op een stralende zomerdag het festivalterrein in het Amsterdamse Flevopark. De organisatie overtrof zichzelf met een denderend programma op zowel het hoofdpodium als in de grote Cannabis University tent, waar bij elke lezing of paneldiscussie meestal alle stoeltjes bezet waren.

Na de openingswoorden van VOCvoorzitter Derrick Bergman stond de volledig in het zwart geklede

de picknickmand uitgepakt of een lekker jointje gerookt. Cannabis Bevrijdingsfestival is al jaren het

penen bleek de Cannabis University een schot in de roos. In een doorlopende programmering van twee uur ’s middags tot tien uur ’s avonds liep het storm in de grote tent bij de vijver. Veel facetten rond de cannabisplant kwamen aan bod. Zo was er een masterclass over het zelf maken van je eigen wietolie of werd uitgelegd wat nu precies ‘dabbing’ is. Innoverende cannabis-

Volgend jaar is er een tienjarig jubileum. We zien er nu al naar uit! Rotterdamse band Jesus Evil Highway als eerste op het podium met een swingende mix van bluegrass en outlaw country. Een fijn begin van een uiterst afwisselend muzikaal programma, dat eigenlijk louter hoogtepunten kende. Nog voor twee uur, het officiële startsein van Cannabis Bevrijdingsdag, hadden al vele bezoekers zich onder een stralende zon op het gras verzameld. Op kleden werd

26

meest vreedzame festival van Nederland, en dat was ook dit jaar weer het geval.

Cannabis University Opvallend was dat het programma van de Cannabis University regelmatig voor een uitpuilende tent zorgde. Al vanaf de eerste masterclass over cannabinoïden en ter-

ondernemers als de mensen achter coffeeshop Boerejongens uit Amsterdam werden geïnterviewd, evenals vooraanstaande buitenlandse gasten, zoals Rick Simpson en Ricardo Baca.

Vapen en zweefmolen Maar terwijl er op hoog niveau discussies op die locatie werden ge-


Sepa

voerd, was het elders op het terrein vooral pret en vertier dat de klok sloeg. De hennepmarkt werd druk bezocht, evenals het foodcourt achterin waar de bezoekers smakelijke hapjes uit alle windstreken konden proeven. Op verschillende plaatsen kon er gevaped

worden, en voor diegenen die high wilden worden zonder wiet kon dat zelfs in een heuse nostalgische zweefmolen. Nog nooit waren er zoveel vormen van entertainment aanwezig als bij deze editie, leek het wel. Het publiek smulde er van; letterlijk en figuurlijk.

Reguleren? En terwijl op het grote podium bands als Mooon (energieke garagerock en surf) en Heights Meditation (roots reggae & dancehall) steeds meer mensen aan het dansen kregen, werd er in de Cannabis University door panels van gedachten gewisseld over verschillende onderwerpen. Bij het paneldebat Reguleren in Nederland zat de tent weer eens propvol. Onder leiding van Steven Kompier (Cannabis News Network) discussieerden August de Loor (St. Drugsbeleid), Derrick Bergman (VOC), Bart Vollenberg (St. Epicurus, Grass-Poll, Cannabis Connect) en Rick Brand (PCN) over de kansen en risico’s van zo’n regulering. De laatste twee zijn overigens niet alleen bestuurlijk actief, maar zijn zelf ook coffeeshopondernemer.

Zes of 5 euro per gram Grote drukte bij Cannabis University

De panelleden waren het er over eens dat er bij de politiek nog onvol-

27


High in de zweefmolen

28


doende kennis is over coffeeshops. En staken de hand ook in eigen boezem; ze horen ons nog niet echt, dat moet echt anders. Rick Brand meende dat de meest eenvoudige manier van legalisering nog wel eens over het hoofd wordt gezien; haal cannabis gewoon van de lijst verboden middelen, dat is de meest eenvoudige oplossing. Want voor je het weet komt er weer een nieuwe waslijst aan van regeltjes en wetten, en daar zit eigenlijk niemand op te wachten. Ook meende hij dat de prijzen in de coffeeshops in zo’n geval echt naar beneden moeten, richting de zes of vijf euro per gram. Dat zal de lezers van dit blad natuurlijk als muziek in de oren klinken. En wat als buitenlandse hasj dan niet meer zou mogen? Ga dan zelf aan de slag, en maak je eigen Marokkaanse of Nepalese hasj via zaden van planten uit die landen. En probeer dan ook eens hasj op de traditionele lokale wijze te maken!

Sepa Terug naar het podium, waar Sepa de boel in vuur en vlam stak met een energiek optreden. De rapper uit Amsterdam Zuid-Oost trok een flink aantal fans voor het podium, waar een swingend feestje werd gevierd. Van zijn album Straatleven kwam natuur-

Reguleren-panel (vlnr: August de Loor, Bart Vollenberg, Derrick Bergman, Rick Brand)

lijk veel nummers voorbij, zoals ‘Bier & Wiet’. Bijna iedereen vooraan zong de tekst mee: ‘Neem een trek van mijn joint als je tof bent, neem een slok van mijn bier als je tof bent’.

Coffeeshops Inmiddels was het alweer rond zeven uur. De eerste bezoekers verlieten het Flevopark om richting huiswaarts te keren. Sommigen hadden nog een lange reis voor de boeg, want net als voorgaande jaren was het een bonte

mix van nationaliteiten op Cannabis Bevrijdingsdag. Bij de lokale coffeeshops in Amsterdam-Oost stonden op sommige plekken rond die tijd lange rijen, want de voorraad wiet moest natuurlijk wel even aangevuld worden na een lange festivaldag. In het Flevopark zelf bleef de stemming er tot het einde goed in, zodat de organisatie met tevredenheid op een volledig geslaagde negende editie van Cannabis Bevrijdingsdag mag terugkijken. Volgend jaar is er dus een tienjarig jubileum. We zien er nu al naar uit!

Koos Zwart Award naar Dries van Agt Elke jaar reikt het PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) de Koos Zwart Award uit aan iemand die grote verdiensten heeft gehad voor de cannabiswereld. In eerdere edities viel die eer te beurt aan onder andere Doede de Jong, Ben Dronkers en Rick Simpson. Ditmaal was Dries van Agt de gelukkige, mede vanwege zijn vooraanstaande rol in het gedogen van cannabis in Nederland, zo’n 40 jaar geleden alweer. Vorig jaar was Van Agt nog aanwezig in het Flevopark, waar hij zei dat het tijd is voor legalisering van cannabis. Van Agt toen: “Er is hoop makkers. Bij heel veel politieke partijen is een meerderheid van de kiezers voor legalisatie. De toekomst is veelbelovend.” Of zijn wijze woorden uitkomen zullen we moeten afwachten. Maar we wachten toch al zo lang… (de foto is tijdens de vorige editie in 2016 gemaakt)

29


Gaat levenswerk van oprichter Zero Zero verdwijnen?

Arnhem wil vergunningen coffeeshops verloten Door: Rob Tuinstra

Coffeeshop Zero Zero is een van de oudste coffeeshops in Arnhem. De shop werd 38 jaar (!) geleden door de rasechte Amsterdammer Frans de Keijzer opgericht. Na zijn overlijden in 2016 nam zijn vrouw Marjolein het levenswerk van Frans over. Zij wil dat de populaire shop, die een begrip is in Arnhem, nog heel lang blijft voorbestaan. Maar de gemeente dreigt door een uiterst vreemde verloting van coffeeshopvergunningen roet in het eten te gooien.

“Dit slaat nergens op” Marjolein, de weduwe van Frans, is woedend over dit voornemen van Staal: “Dit slaat toch nergens op? Het gaat hier om coffeeshops die al jaren normaal zonder problemen hun werk doen. In al die shops werken mensen die ook gewoon een hypotheek op hun huis hebben. Het gaat hier om gezinnen die allemaal alles in een klap alles kwijt kunnen zijn.” Denk ook eens aan alle kennis en ervaring die verloren zou gaan. Marjolein en haar personeel hebben bijvoorbeeld een speciale coffeeshopcursus bij het SVCK (Stichting Vakbekwaam Cannabis Keten) gevolgd. Een teken dat zij hart voor de zaak hebben.

Coffeeshops hebben een gedoogvergunning nodig van de gemeente waarin de shop is gevestigd. Meestal wordt die vergunning elk jaar verlengd wanneer er geen problemen zijn geweest. Maar de waarnemend burgemeester van Arnhem, Boele Staal (D66), heeft dat beleid veranderd. Hij wil dat coffeeshops die vergunning blijven houden (mits er geen overtredingen zijn), maar dat de vergunning na acht jaar verloot gaat worden. De burgemeester meent namelijk dat een coffeeshopvergunning ‘een schaarstegoed’ is en wil zo meer mensen de kans geven om een coffeeshop te beginnen.

30

Merkwaardig Waarnemend burgmeester Staal verdedigde eerder zijn verloting met het argument dat hij op deze wijze kan voorkomen dat criminelen een vergunning voor een coffeeshop in handen kunnen krijgen. Uiterst merkwaardig, want via BIBOB-onderzoeken wordt overal in Nederland geregeld dat dit niet het geval is. Waarom de burgemeester tot deze vreemde verloting van vergunning is gekomen, blijft eigenlijk een raadsel. Wat is het nut hiervan? In Amsterdam werden onlangs vergunningen voor rondvaartboten verloot. Dat liep uit op een groot fiasco. Advocaten vechten die vreemde loting

al aan. Dat dreigt nu ook in Arnhem te gebeuren.

Nalatenschap Marjolein van coffeeshop Zero Zero: “Mijn advocaat volgt de zaak op de voet. Dit kan gewoon niet gebeuren. Die verloting is onzin. De Zero Zero is alles wat ik van mijn man nog heb, dit is zijn nalatenschap. En er aan te denken dat over acht jaar het einde van zijn levenswerk word beëindigd, dat breekt echt mijn hart.” Inmiddels is bekend geworden dat Arnhem vanaf 1 september een nieuwe burgemeester heeft: Ahmed Marcouch (PvdA). Hopelijk ziet hij de zaken anders dan zijn voorganger. Coffeeshop Zero Zero Hommelseweg 19 6821 LA Arnhem

Prijzen voor Zero Zero bij Highlife Cup Gelukkig was er verder nog goed nieuws voor coffeeshop Zero Zero. Tijdens de Highlife Cup 2017 won de Arnhemse coffeeshop maar liefst twee prijzen. In de Indica categorie werden ze derde met hun Super Santa Maria. En in de hasj extracties haalden ze de tweede prijs met RIF. Kortom. Kwaliteit is gewaarborgd bij Zero Zero in Arnhem.


www.sweetseeds.com

W

· NEW ·

·N EW E

NEW · N

· NEW

T

TOP HO E

D PEN EN

DD RIO E

P

Sweet Skunk F1 Fast Version®

Green Poison Auto®

Crystal Candy Auto®

Soort SWS54 3+1z 14,90 € Indica/Sativa: 65%/35% 5+2z 24,50 € Binnen Opbrengst: 400-550 g/m2 25z 100 € Buiten Opbrengst: 350-600 g/plant 100z 350 € Binnen bloei: 6-7 weken Buiten oogst: eind augustus, Begin september

Soort SWS30 3+1z 22,50 € Binnen Opbrengst: 400-550 g/m2 5+2z 36,90 € Buiten Opbrengst: 35-200 g/plant Binnen/Buiten Oogst: 8 weken na ontkieming Hoogte: 60-100 cm

Soort SWS61 3+1z 23,90 € Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 5+2z 39,80 € Buiten Opbrengst: 50-300 g/plant Binnen/Buiten Oogst: 8 weken na ontkieming Hoogte: 70-130 cm

http://sweetss.net/skunkhl

WWW

WWW

http://sweetss.net/poinsof

WWW

http://sweetss.net/cyautssen

TOP HO E

D PEN EN

DD RIO E T

3+1z 19,90 € 5+2z 33,00 €

Speciale grote verpakkingen

WWW

http://sweetss.net/indigosshoen

Soort SWS38 3+1z 24,90 € Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 5+2z 41,50 € Buiten Opbrengst: 50-200 g/plant Binnen/Buiten Oogst: ǝɝʡɐ 4"("+ + ,+1(&"*&+$ Hoogte: 80-130 cm Rode Bloem: 90% WWW

http://sweetss.net/darksho

Pakketten voor uw collectie

Onze beste soorten beschikbaar in verpakkingen van 25 en 100 zaden

350€

E DITI O

K

PA C

SPEC I M

ED

N

Krijg 1 of 2 zaden gratis bij het kopen van een pakje van respectievelijk 3 of 5 zaden Controleer de actie duur op: www.sweetseeds.com

PROM AL CI

5 +2

FREE

E

IT

LI

FR

IT

Zaden cadeau!

35€ *10 zaden in een verpakking

LIM

3 +E1E

Auutoo

ION OT

ON TI

PROMO AL

Feeminised

SPE

100 ZADEN

25 ZADEN

100€

10 ZADEN

D

CK

http://sweetss.net/killersof

WWW

3+1z 20,90 € Soort SWS27 Binnen Opbrengst: 350-500 g/m2 5+2z 34,50 € Buiten Opbrengst: 30-150 g/plant Binnen/Buiten Oogst: 7 weken na ontkieming Hoogte: 50-90 cm

A

P

Soort SWS52 Indica/Sativa: 80%/20% Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 Buiten Opbrengst: 350-600 g/plant Binnen bloei: 7 weken Buiten oogst: begin september

Dark Devil Auto

+ Speed Auto®

Killer Kush F1 Fast Version®

EDITION P

THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS FROM SWEET SEEDS® ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. Alleen voor volwassenen (ouder dan 18). Zaden uitsluitend voor verzamelaars. Sweet Seeds® neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor illegaal gebruik van zaden. Raadpleeg de lokale wetgeving. C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · España · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 · +34 963 473 730 / +34 963 404 289 (Verdeler) · Fax +34 961 939 618 · info@sweetseeds.es


Nederland telt nog 567 coffeeshops

Daling aantal coffeeshops stabiliseert Door: redactie Highlife

Uit de dertiende meting van onderzoeksbureau Intraval blijkt dat er in 2016 nog 567 coffeeshops in Nederland zijn. Tijdens de vorige meting in 2014 waren er nog 591. Dat betekent een daling van 4.1%. Het aantal coffeeshops blijft dus dalen, maar minder snel dan in voorgaande jaren.

De belangrijkste redenen voor het verdwijnen van coffeeshops in de laatste twee jaar is de gebiedsgerichte aanpak ‘1012’ in Amsterdam. Burgemeester Van der Laan (PvdA) toonde zich een ware ‘coffeeshopkiller’ door in het Amsterdamse Wallengebied veel coffeeshops te sluiten. Een plan dat overigens ooit is bedacht door toenmalig wethouder Lodewijk Asscher (PvdA). Verder sloot Amsterdam coffeeshops vanwege het afstandscriterium naar scholen. Dat gebeurde ook in andere steden. Shops moesten ook de deuren sluiten vanwege een negatief BIBOBadvies of overtredingen van de gedoogcriteria. In de jaren 2015 en 2016 werden wel vier nieuwe coffeeshops geopend.

Minder overtredingen Gemeenten hebben in 2016 minder overtredingen van de gedoogcriteria door coffeeshops geconstateerd. In totaal zijn in 2016 slechts 19 overtredingen van de gedoogcriteria vastgesteld in 17 verschillende gemeenten. In 2014 werden nog 28 overtredingen geconstateerd in 21 gemeenten. De vastgestelde overtredingen hebben vooral betrekking op een bijkomend criterium (negen keer), onder meer een afstandscriterium tot scholen. Zes keer gaat het om een overtreding van de maximale handelsvoorraad, drie keer om het overlast-criterium en één keer om het harddrugs-criterium.

Lokaal beleid Van de 103 coffeeshopgemeenten hebben 95 (92,2%) ten minste één vestigings-criterium in het coffeeshopbeleid opgenomen, zoals een verbod op vestiging in woonwijken of in de nabijheid van scholen, horeca of een andere coffeeshop. Van alle vestigingscriteria is een afstandscriterium ten opzichte van scholen het vaakst vastgesteld. Het gaat om 84 (81,6%) van de 103 coffeeshopgemeenten. Meer dan de helft van de gemeenten (56,0%) hanteert een afstand van 250 meter of minder tot een onderwijsinstelling. In totaal blijken 36 coffeeshops verdeeld over negen gemeenten niet aan het gestelde afstandscriterium te voldoen. Bij de vorige meting ging het nog om 41 coffeeshops in 11 gemeenten. Het volledige onderzoek kun je downloaden op de website van Intraval: www.intraval.nl

Top 10 (cijfers uit 2016) 1 2 3 4 5 6 7 8

Amsterdam 173 Rotterdam 40 Den Haag 36 Haarlem 16 Maastricht 14 Eindhoven/Nijmegen 13 Leeuwarden 12 Groningen/Tilburg/ Leiden 11 9 Utrecht/Enschede/ Arnhem 10 10 Breda/Hilversum 8 Coffeeshop Any Day in Amsterdam moest ook de deuren sluiten.

32


Blower wordt in Amerika minder betutteld dan in Nederland

Trimbos vergelijkt Nederlands cannabisbeleid met VS Volksgezondheid speelt ondergeschikte rol bij Amerikaanse reguleringsmodellen Door: Nicole Maalsté

Het gaat hard met de legalisering van wiet in de VS. Nadat de ene na de andere staat medicinale cannabis legaliseerde, hebben cannabisliefhebbers in vijf Amerikaanse staten (+ Washongton DC) inmiddels toegang tot legale cannabis voor recreatieve doeleinden. Het Trimbos-instituut onderzocht wat Nederland daarvan kan leren. Belangrijkste conclusie: de volksgezondheid speelt een beperkte rol in de beslissing om cannabis te legaliseren.

misschien nog wel belangrijker: ze zien af van verdere betutteling van cannabisconsumenten. Persoonlijke vrijheid van burgers is in de VS immers een groot goed.

Voorlopers De uitkomst van het onderzoek lijkt de Trimbos-onderzoekers te verrassen. Als ‘huis-adviseur’ voor het ministerie van Volksgezondheid onderzoeken zij al jarenlang de effecten van het gedoogbeleid op de volksgezondheid. In Nederland is de bescherming van de volksgezondheid formeel de belangrijkste reden voor het gedogen van cannabiscon-

cannabis naar criminele organisaties gaat. En wil de staat de problemen die veroorzaakt zijn door het verbod en de ongecontroleerde productie, de verkoop en het bezit van cannabis op deze manier elimineren. Alaska geeft aan cannabis te legaliseren zodat de verkoop van cannabis via legitieme, belastingbetalende mensen kan worden geregeld. Ook

De vraag is nu in hoeverre er in de reguleringsmodellen desondanks rekening is gehouden met de volksgezondheid. Daarvoor moeten we iets dieper inzoomen op vier staten waar de legalisering van recreatieve cannabis inmiddels een feit is. Omdat in Nevada cannabis pas per 1 juli dit jaar werd gelegaliseerd, zijn er nog onvoldoende gegevens beschikbaar. We focussen ons dus op : Washington State, Ore-

De beslissing om in de VS te legaliseren heeft vooral te maken met de erkenning dat de ‘War on Drugs’ heeft gefaald. sumptie en de verkoop van wiet en hasj via coffeeshops. Ruim 40 jaar geleden dacht de overheid zo marginalisering, stigmatisering en criminalisering van blowers tegen te gaan en te voorkomen dat zij overstappen op harddrugs.

Motieven voor legalisering De Amerikanen blijken echter heel andere motieven te hebben om cannabis te legaliseren. Zo hoopt Colorado bijvoorbeeld te voorkomen dat de opbrengsten uit de verkoop van

kan de rechtshandhaving zich nu weer focussen op geweld- en vermogensdelicten en draagt de legalisering bij aan de vergroting van de individuele vrijheid van burgers. Met andere woorden: voor de Amerikanen speelt de volksgezondheid een ondergeschikte rol. De beslissing om te legaliseren heeft vooral te maken met de erkenning dat de ‘War on Drugs’ heeft gefaald. Ze willen de problemen die daardoor zijn ontstaan uit de weg ruimen. Daarnaast spelen ook financiële overwegingen een belangrijke rol. Er is veel geld te verdienen in de wietindustrie. En

gon, Alaska en Colorado. Deze staten waren ook al voorlopers als het om de introductie van medicinale cannabis gaat. De eerste drie legaliseerden medicinale cannabis in 1998; Colorado deed dat in 2000. In december 2016 hadden 28 Amerikaanse staten medicinale cannabis gelegaliseerd en waren er nog eens 18 staten waar patiënten beperkte toegang tot medicinale cannabis hebben.

Glijdende schaal De legalisering van recreatieve cannabis verloopt geleidelijk. Na het

33


Dit zou in de USA kunnen zijn, maar in werkelijkheid is dit de prima coffeeshop Freedom in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. We vonden het plaatje echter prachtig passen bij dit artikel (-;

verbod wordt eerst medicinale cannabis gelegaliseerd. Vaak op kleine schaal voor een beperkt aantal aandoeningen. Daarna worden de grenzen steeds meer opgerekt en kunnen steeds meer ‘cannabispatiënten’ een beroep doen op medicinale cannabis. Zo steeg het aantal geregistreerde patiënten in Colorado van 6000 in 2009 naar 343.000 in 2016. En tenslotte wordt dan ook cannabis voor recreatieve doeleinden gelegaliseerd. In Colorado en Washington State gebeurde dit in 2012; Alaska en Oregon volgden in 2014. Per 1 juli 2017 was Nevada dus aan de beurt. En in 2018 gaat dit gebeuren in Californië, Massachusetts en Maine. Er is dus sprake van een glijdende schaal. Dit maakt het lastig om effecten goed te meten.

Regels veranderen Allereerst ontbreken de baselinegegevens in veel staten. Daarnaast veranderen de regels voor producenten, verwerkers en verkopers

34

van cannabis voortdurend. Staten kijken naar elkaars ervaringen en passen de regels dan weer aan. Bovendien betekent legalisering niet dat alle gemeenten meedoen. Net als bij de coffeeshops in Nederland kunnen lokale overheden een nulbeleid voeren. Dat geldt bij ons voor driekwart van de gemeenten. Slechts een kwart van de gemeenten staat coffeeshops toe. In de VS noemen ze dat de opting-out regeling. In Colorado heeft 70% van de gemeenten voor deze optie gekozen. Dat is dus vergelijkbaar met Nederland.

ondoorzichtige verpakkingen die voorzien zijn van waarschuwingslabels. En vervoer mag uitsluitend plaatsvinden in de achterbak van auto of als die ontbreekt op de laatste stoel in de auto. In principe mag er geen reclame worden gemaakt voor cannabisproducten, maar de regels zijn volgens onze normen vrij ruim. Een verbod op reclame staat op gespannen voet met de zogenoemde ‘freedom of speech’. Dat betekent dat cannabis als een normaal product wordt behandeld.

Verschillende Grote verschillen vergunningen met Nederland Alle staten werken met verschillende Toch zijn er ook grote verschillen met de Nederlandse situatie. Zo geldt in alle staten een minimum leeftijd van 21 jaar. Cannabisverkoop mag alleen plaatsvinden in speciale cannabiswinkels (online-verkoop is verboden). Cannabisconsumptie is niet toegestaan in openbare ruimten (behalve in de cannabis (lounge)clubs in Denver). Cannabisproducten moeten verpakt zijn in hersluitbare, kindvriendelijke en

vergunningen voor het telen, verwerken en verkopen van cannabis. In Oregon kunnen cannabisondernemers daarnaast ook een groothandels-, test- of onderzoeksvergunning aanvragen. In Oregon, Colorado en Alaska kunnen ondernemers meerdere vergunningen aanvragen (verticale integratie). In Washington DC kan dit niet. Als je een vergunning hebt om te produceren, kun je geen verkoop-


Oregon

vergunning aanvragen (horizontale integratie). In Oregon zijn de regels voor het aanvragen van vergunningen het ruimst. In tegenstelling tot de andere staten kunnen daar ook buitenlandse ondernemers een aanvraag indienen. Ook qua belasting zijn er verschillen: In Washington State betaalt men 37% belasting op de productie en verkoop, in Colorado 28% en in Oregon 17%. In Alaska betalen telers 50 dollar per ounce (=28,35 gram) belasting over cannabis die ze aan winkels verkopen. Omdat cannabis op federaal niveau nog steeds verboden is, is het lastig voor ondernemers om leningen bij banken af te sluiten. Met lagere belastingen, het toelaten van buitenlandse ondernemers en verticale integratie probeert Oregon de markttoegang voor ondernemers te vergemakkelijken.

In Washington State is thuisteelt verboden. In Colorado en Alaska mogen volwassenen boven de 21 jaar zes hennepplanten hebben, waarvan drie in bloei. In Colorado mogen er in totaal twaalf planten in een woning

staan ongeacht het aantal volwassenen. In Alaska geldt een maximum van zes planten per perceel. En in Oregon mogen er maximaal vier planten in een woning aanwezig zijn. Je mag in Colorado alleen hasj-olie maken via de ‘dry ice’CO2 of ijswater-methode. Butaan, propaan, ether of alcohol zijn verboden.

Werkgroepmodel In Colorado vond het vaststellen van normen en regels plaats via een werkgroepmodel. Stakeholders van de cannabisindustrie (producenten), volksgezondheid, handhaving (politie en justitie) en anderen bepaalden samen het beleid op basis van gelijkwaardigheid. Daardoor heeft volksgezondheid niet het laatste woord (en de industrie ook niet). Er geldt bijvoorbeeld geen maximum voor het aantal cannabiswinkels. Ook is er geen limiet voor het THC-gehalte in gedroogde toppen. De productie en verkoop zijn in handen van particulieren met winstoogmerk (en een tijdelijke licentie). Er ontstaat zo een cannabisindustrie die vergelijkbaar is

met de alcohol- en tabaksindustrie. De Trimbos-onderzoekers menen dat dit een risico voor de volksgezondheid is omdat de normalisering tot een toename van het aantal gebruikers leidt. Vooralsnog is geen stijging opgetreden onder jongere cannabisconsumenten. Wel is er sprake van een toename van incidenten met kinderen die eetbare cannabisproducten hebben ingenomen. De toekomst zal uitwijzen of de Amerikaanse aanpak waarbij het gezondheidsperspectief geen hoofdrol speelt gezondheidsrisico’s oplevert. De Trimbos-onderzoekers stellen op basis van de Amerikaanse ervaringen in ieder geval dat variatie van het aanbod cruciaal is om de illegale markt te verkleinen. Verder concluderen ze dat elk land uiteindelijk zelf zijn beleid moet bepalen. Er is geen optimale mix die overal werkt . BRON: Blankers M et al (2017). ‘Cannabisregulering in de Verenigde Staten. Modellen en effecten op de gezondheid.’ Utrecht: Trimbos-instituut.

35


Een mooie start voor Mary Jane Door: redactie Highlife

In korte tijd heeft de Maastrichtse coffeeshop Mary Jane een geweldige reputatie opgebouwd. Begin dit jaar werd de shop na een grondige renovatie geopend, maar er is al een grote vaste klantenkring opgebouwd die zeer te spreken is over deze nieuwe coffeeshopparel in de hoofdstad van Limburg.

dranken, maar ook organische thee, notenrepen en chips! Dan is het dus ook wel te verwachten dat het wietmenu ook zo is, en dat klopt. Want ruim de helft van het wietassortiment van Mary Jane is 100% organisch gekweekt. Iedereen is daar terecht heel erg enthousiast over.

Beste coffeeshop van Maastricht

Zelf zijn ze ook maar wat blij dat de shop na de grondige verbouwing operationeel is. Stephanie van Mary Jane: “Op 5 januari 2017 gingen de deuren eindelijk open, na maanden klussen.” Want de Maastrichtse coffeeshop had op dat moment 5 jaar leeg gestaan in verband met het zogeheten ‘ingezeten criterium’ dat toeristen buiten de deuren houdt. Maar het was een mooie start, aldus Stephanie: “Vanaf dag één zat de sfeer er al goed in. De meeste mensen die op die eerste dag binnen zijn gekomen, zijn later eigenlijk ook niet meer weg gegaan! De shop is helemaal van nu met het moderne interieur, de heerlijke hapjes en drankjes, en de jonge mensen achter de bar die met veel enthousiasme staan te werken.

36

Naast het moderne interieur zijn de dranken ook zeer verassend. Stephanie: "De mensen moesten er even aan wennen, maar ondertussen heeft iedereen toch wel zijn favoriet!" De biologische drankjes hebben hun weg wel gevonden in coffeeshop Mary Jane. Lekker met een glaasje met ijs, of toch gewoon die heerlijke verse smoothie? En verder is er nog een heel erg ruime keuze uit milkshakes, pizza's en tosti’s!

Een paar weken na de opening heeft de jongerenafdeling van D66 nog alle coffeeshops van Maastricht gecontroleerd op sfeer, klantvriendelijkheid en hygiëne, maar vooral de kwaliteit en prijsverhouding. Stephanie: "We mochten ons kort daarna al de beste van Maastricht noemen. De reacties van de mensen die hier langs komen zijn ook erg leuk. Je merkt echt dat veel mensen zich hier goed vermaken en zich fijn voelen, dat doet ons goed." Dat de coffeeshop erg goed beoordeeld wordt, zie je ook terug op Facebook en Google, waar Mary Jane een erg hoge waardering krijgt. 5 is het maximum aantal punten wat je op zowel Facebook en Google kunt krijgen, en Mary Jane scoort bij beiden een 4.8. Een uitmuntende score. Kortom, coffeeshop Mary Jane is een geweldige aanwinst voor Maastricht en omgeving. We raden iedereen aan om hier een kijkje te nemen.

WE LOVE ORGANIC

Coffeeshop Mary Jane Hoogbrugstraat 4 6221 CR Maastricht

Ín Mary Jane vind je dus een ruime sortering organische koude

Elke dag open: 12.00 – 23.00 uur

Biologisch on the rocks of in de blender?


RELIABLE E PAR RTNER R IN SEEDS

AMSTERDAMSEEDCENTER.COM WERELDWIJD VERZENDING!

MEER DAN 50 ZAADBANKEN

Kom langs in onze winkel gevestigd op de Gravenstraat 12 in Amsterdam Net achter de Dam W: amsterdamseedcenter.com M: info@amsterdamseedcenter.com T: +31 (0) 20 737 00 60


Simpele extractor

Verse slab in de vacuüm oven

38

Closed Column Pressure Extractor


De Girl Scout Cookies slab met een Nugg Run Extracts sticker er onder.

Op bezoek bij de concentraten makers van Nugg Run Extracts

Hoe maak je wax, shatter of budder? Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Dabben, oftewel het roken van moderne cannabis concentraten als wax, shatter en budder, blijft in Nederland nog beperkt tot een kleine groep connaisseurs. Maar daar komt langzaam verandering in. Een van de pionierende producenten is Nugg Run Extracts.

Het produceren van cannabis concentraten is verboden in de Opiumwet, dus discretie is van het grootste belang. Ergens in Nederland is Nugg Run Extracts gevestigd, een collectief dat al zo’n acht jaar bezig is met de productie van BHO, Butane Hash Oil. Mark Bong, een van de oprichters, vertelt: “Ik zit al jaren op een chatsite over cannabis, Dankspot.com, waar ook veel Amerikanen op posten. Een jaar of negen geleden vroeg één van die Amerikanen of ik wel eens BHO had gebruikt. Ik had geen idee wat het was, maar mijn interesse was gewekt. En ik vond dabben meteen heel lekker.”

Extractor Mark noemt zichzelf niet voor niets Mark Bong; hij rookt nooit joints, alleen waterpijpen. Voor hem was het dus een kleine stap om te gaan dab-

ben. Maar dat gold niet voor zijn medeoprichter Lau, een typische joint-mettabak roker. Hij was maar moeizaam over te halen om zelf concentraten te gaan maken. Het avontuur begon met de aanschaf van een Honey Bee Extractor in Amsterdam, een primitief, plastic apparaat om BHO te maken. “We zouden die nu afraden”, zegt Lau. De extractor is weinig meer dan een stevige buis. Hier stop je de goed gedroogde cannabis in, waarna je er butaangas doorheen perst. Het olie-achtige goedje dat er aan de onderkant uit sijpelt, vang je op in een Pyrex schaal. Daarna is het zaak het butaangas helemaal te laten verdampen uit het extract; dat wil je immers niet roken. Het verwijderen van het butaangas uit het extract wordt purgen genoemd.

de verwarming, om het butaangas te laten verdampen. Lau: “Dat was dus een slechte purge vergeleken met wat we nu doen.” Tegenwoordig werken ze met een ‘closed column pressure extractor’ (zie foto). Met dit systeem trek je de metalen koker eerst vacuüm en pers je dan pas het butaangas er doorheen, zodat het gas vloeibaar blijft en zich beter verspreidt door het plantmateriaal. Met elke nieuwe ronde leerden de heren wel iets bij, zodat het eindproduct de volgende keer weer net iets beter werd. De belangrijkste lessen willen ze best delen. Les één: werk nooit binnen, butaangas is zeer brandbaar en explosief. Ga altijd zorgvuldig te werk, zorg voor schone schalen en gebruik handschoenen.

Vacuüm

Nug run

Bij hun eerste pogingen zetten Mark en Lau de Pyrex schaal simpelweg op

Les twee: de kwaliteit van je startmateriaal is cruciaal. Van slechte wiet

39


kun je geen goede concentraten maken. Mark: “Zelf werk ik het liefst met grote, volle toppen, mooie nuggs.” Zo is de naam van het collectief ook ontstaan: een nugg run is een productieronde waarvoor alleen toppen worden gebruikt, geen klein blad of knipafval, zoals bij een trim run. Les drie: gebruik goede, schone butaan, niet zomaar elk aanstekergas. Lau: “Wij werken alleen met Newport, Silver Match en Colibri. Op het label moet ‘zero impurities’ staan.” Les vier gaat over de vacuüm oven die ze gebruiken om het butaangas te verwijderen uit het concentraat, een proces dat makkelijk honderd uur kan duren. De juiste temperatuur is van groot belang en bepaalt de textuur van het eindproduct.

Droog Mark: “De meeste mensen zitten tussen de 92 en 110 graden Fahrenheit, dus ongeveer dertig graden Celsius. Vanaf 105 graden Fahrenheit krijg je shatter, boven de 110 budder en crumble. Wij gebruiken zelf 98 graden Fahrenheit om de juiste textuur te krijgen. Pulland-Snap, dan kun je makkelijk een stukje afbreken.” Les vijf: de can-

Verschillende pijpen of dab rigs, een blow torch (aansteker met stevige vlam) en een slab vers concentraat.

40

nabis moet goed droog zijn. Lau: “In rookbare wiet zit ongeveer vijf procent vocht. Om concentraten te maken is één procent ideaal, dat is dus aanzienlijk droger.” Trots laten ze de laatste slab zien die ze hebben gemaakt, van Girl Scout Cookies toppen. De hoge kwaliteit bewijst dat ze eind vorig jaar niet toevallig een Homegrown Cup in de wacht sleepten in de categorie concentraten, met hun Holy Berry Blend. Bij de Elite Cup viel hun live resin op basis van vers of vers ingevroren plantmateriaal in de prijzen.

Doorbraak in Nederland? Aan het einde van de middag vraag ik Mark en Lau of ze verwachten dat dabben door gaat breken in Nederland. Mark is sceptisch: “Nederlandse blowers willen gewoon hun jointje met tabak. En de overstap van een jointje naar een dab is veel groter dan van een bong of pijp naar een dab.” Lau is optimistischer: “Ik denk dat het na legalisering heel groot gaat worden, net als edibles. Er wordt nu al veel meer gepraat over medicinale olies, mensen zijn er minder bang

voor dan een tijdje geleden.” Dat is Mark wel met hem eens: “Vooral mensen die er niks over weten zijn er bang voor.”

Recept voor shatter chocolaatjes à la Nugg Run De mannen van Nugg Run Extracts maken niet alleen concentraten, maar ook edibles, oftewel voedingsproducten met geconcentreerde cannabis. Hier is hun recept voor vijftien infused chocolaatjes, met 200 milligram shatter per stuk. Vermeng 1 gram kokosolie in een pannetje op laag vuur met 3 gram shatter of een vergelijkbaar concentraat. Voeg dan drie repen chocola van 100 gram per stuk toe en blijf roeren zodat er een homogene massa ontstaat. Schenk dit mengsel in vijftien vormpjes van gelijke grootte en laat afkoelen en eventueel opstijven in de koelkast. Waarschuwing: zeker voor beginners is één shatter chocolaatje ruim voldoende.

Extracten als deze zien er het mooiste uit als je ze tegen het licht houdt


Legale wiet in Las Vegas snel uitverkocht Door: Rob Tuinstra

Elk jaar bezoeken 45 miljoen (!) toeristen Las Vegas, de prethoofdstad van de Verenigde Staten. Toen bekend werd dat dit jaar recreatieve cannabis legaal in Las Vegas (en de rest van de staat Nevada) verkocht zou gaan worden, voorspelden cannabis insiders al een grote run op de legale wiet. Maar dat de totale wietvoorraad van de 47 cannabiswinkels al na één week was uitverkocht, had niemand durven voorspellen.

De nood was zelfs zo hoog dat de gouverneur van de staat, Brian Sandoval, een soort ‘cannabis noodtoestand’ uitriep. Door een ‘state of emergency’ uit te roepen probeerde hij de bevoorrading van de 47 cannabis dispensaries beter voor elkaar te krijgen. Want juist daar ging het mis.

Stommiteit Dat is eigenlijk aan een stommiteit van de autoriteiten zelf te danken. Want aan wie wilden zij de exclusieve distributierechten van legale recreatieve cannabis voor de eerste 18 maanden geven na de legalisatie? Niet aan bedrijven uit de cannabisbranche, maar aan groothandelaren in de alcoholbranche! Een grote fout natuurlijk. Die misser moet nu worden rechtgezet door een noodwet in elkaar te timmeren. Vandaar het uitroepen van de ‘cannabis noodtoestand’. Critici hadden al voorspeld dat het op deze wijze mis zou gaan. Sommigen gaan zelf verder, en betichten de staat er van dat zij buigen voor de aloude Las Vegas maffia, die achter de schermen de touwtjes in handen zou hebben bij deze alcohol distributiebedrijven.

33 gram Riana Durrett, voorzitter van de Nevada Dispensary Association, schatte het verkoopcijfer van alleen de eerste vier dagen legale wiet al op drie miljoen dollar. Durret: “Maar als er niet snel een oplossing komt voor het distributieprobleem, zullen veel winkels hun deuren tijdelijk moeten sluiten en staan de werknemers op straat. De vooruitgang van

deze hele industrie zal dan tot stilstand worden gebracht.” Hoewel cannabis legaal verkocht mag worden, zijn er toch nog aardig wat restricties. Zo mag je geen wiet in het openbaar roken. ’s Avonds langs The Strip lopen met een brandende joint kan je een boete opleveren van maar liefst 600 dollar. Wiet mag alleen binnenshuis gerookt worden. De hoeveelheid wiet die je in bezit mag hebben is overigens respectabel;

het gaat om 1 ounce, oftewel 28 gram. Dat is ruim vijf maal zoveel als je in Nederland in bezit mag hebben. Cannabis zelf kweken mag ook in Nevada, alleen zal dat lastig zijn als je in Las Vegas of in die andere grote stad Reno woont. Want als je huis binnen een straal van 25 mijl (zo’n 40 kilometer) van een cannabis dispensary ligt, mag je niet kweken. Dat wordt dus een plekje ergens outdoor echt in de woestijn.

41


Club Media, Amsterdam

Het pareltje van de Pijp Tekst: redactie Highlife

Diep in het hart van Amsterdam, vlakbij de wereldberoemde Albert Cuyp markt, ligt een van de pareltjes van de hippe wijk de Pijp. Coffeeshop Club Media is sinds vorig jaar van eigenaar gewisseld en wordt nu gerund door twee voormalige medewerkers van cannabis-pionier Sensi Seeds. En dat is te merken, want het menu van deze bijzondere coffeeshop is om van te watertanden en de prijzen zijn er meer dan redelijk. Club Media deed dit jaar voor het eerst mee aan de Highlife Cup en won prompt de hoofdprijs in een van de belangrijkste categorieën, die van de op aarde gekweekte Haze-soorten. Met hun Amnesia Haze scoorden ze zelfs de meeste punten van alle deelnemende coffeeshops!

immens Cappucino-apparaat ter plekke worden samengesteld. Maar waar de bezoeker natuurlijk het eerst voor komt, is het menu met rookwaren. En ook dat ziet er goed uit. Voor de wietliefhebbers staat de Highlife Cup Amnesia Haze natuurlijk hoog op de lijst. Daarnaast heeft de shop een aantal Hazesoortjes op het menu die we niet elke dag tegenkomen, zoals de Mako Haze, de Champagne Haze en de vermaarde AMG Haze. Natuurlijk ontbreken klassiekers als White Widow, OG Kush en Cheese niet, evenals de Super Skunk die zo uit de catalogus van Sensi Seeds komt. Hasj-liefhebbers kunnen zich uitleven met commercieële hasj-soorten als Polm, Ketama en Super Maroc, met daarnaast een aantal specials als de Mazar Cream, de Nepal Polm (eerste zeving) en ijzersterke Ice-o-Lator. En dan hebben we nog niet eens de Carramellow genoemd, waarmee de shop de tweede plek wist te scoren bij de Highlife Cup dit jaar, in de categorie Hasj Traditioneel. Kortom, voor elk wat wils, van de verwende blower op zoek naar kwaliteit tot de huis-, tuin- en keukenblower die snel iets betaalbaars wil halen. Dus, ben je in de buurt van de Albert Cuyp markt, dan raden we je zeker aan om eens langs te gaan bij deze voortreffelijke shop, die in 2016 niet voor niets werd uitgeroepen tot Beste Coffeeshop van Nederland door de website www.coffeeshopsinfo.nl.

Mede-eigenaar en manager Jeroen, die samen met Gio Dronkers jarenlang voor Sensi Seeds werkte, leidt ons rond in zijn keurige shop. Wat meteen opvalt is het gevoel van ruimte. Er staan relaxte leren banken en grote ruime tafels waaraan de gasten kunnen zitten. Ook is er een open keuken, waardoor het huiskamergevoel alleen maar vergroot word. Club Media kan dan ook zeker geen donker hol genoemd worden, in tegenstelling tot veel shops uit de buurt. Jeroen: “We hebben bewust gekozen voor een open en toegankelijke coffeeshop waar de klant zich snel thuis voelt. Bij de ingang kom je meteen

42

al langs het dealer loket, zodat klanten die alleen snel wat komen halen, niet in de shop zelf hoeven te zijn. Dat geeft rust voor de klanten die binnen in de aparte rookruimte lekker zitten te chillen met een jointje of een vaporiser.”

Uitgebreid menu Voor de lekkere trek of munchies heeft Club Media een leuk menuutje met hartigheden als tosti’s, muffins en bekende chocolade-repen, en ook de keuze uit drankjes is groot, varieërend van munt-thee en Ice tea Green tot allerlei exotische koffie-smaken, die met een

Club Media Gerard Doustraat 85 1072 VN Amsterdam Openingstijden: maandag t/m donderdag: 08:30 uur - 00:00 uur vrijdag: 08:30 uur - 01:00 uur zaterdag: 09:00 uur - 01:00 uur zondag: 09:00 uur - 00:00 uur Website: http://coffeeshopclubmedia.nl, y t r i D & Low The Tragically Hip in nvesteert in mediwiet t We kijken er niet meer van op nu opnieuw een band een partnerschap met een cannabisbedrijf is aangegaan. Ditmaal is het de beurt aan de Canadese band The Tragically Hip die zich aan de medicinale cannabisproducent Newstrike heeft verbonden. Bovendien hebben de bandleden persoonlijk ook in het bedrijf geïnvesteerd. Newstrike is blij dat ze met The Targically Hip in zee gaan: “Niemand kent Canada en de Canadezen beter dan de leden van The Tragically Hip," aldus Newstrikes directeur Scott Kelly. The Tragically Hip spreken op hun beurt ook vertrouwen uit over het bedrijf: “Ze hebben deskundige wetenschappers en kwekers ingehuurd, beschikken over goede kweekruimtes en hebben de kennis en ambitie om van dit bedrijf een succes te maken.” Dat musici en acteurs vaker met cannabisbedrijven gaan samenwerken is voor de volgers van deze rubriek de laatste tijd wel duidelijk geworden, maar dat zij persoonlijk hun geld in de cannabisbranche investeren is een noviteit. Ongetwijfeld zullen nog velen volgen.

Waar blijjft de Humb bold dt TV serie? ? Het blijkt een project met een lange adem. Al ruim drie jaar geleden verschenen de eerste berichten dat er een dramaserie over de wietkwekers in Humboldt County in Californië zou worden gemaakt. In de serie die door Sony zou worden geproduceerd speelt John Malkovich de hoofdrol. De Oscar-winnaar kreeg de rol al hoofd van een familie die zich bezighoudt met het kweken van wiet. De serie is gebaseerd op het boek Humboldt: Life On America’s Marijuana Frontier van Emily Brady. Eerder schreven we in Highlife over het boek Humboldt van de Nederlandse fotograaf Steef Fleur, die net als Brady tijd doorbracht bij de Amerikaanse gemeenschap waar ze al 40 jaar wiet kweken. Of de serie er ooit komt? Een jaar geleden verschenen de laatste berichten over deze geheimzinnige serie. Daarna bleef het stil. En dat is meestal geen goed teken…

44

John Maye er: “Wiet helpt me te re ela axen n” John Mayer is om. Hij steekt tegenwoordig liever een jointje op dan dat hij naar alcohol grijpt. In een interview met het tijdschrift Rolliong Stone vertelt Mayer: “Drank bedriegt je. Het voelde altijd verkeerd. Nu is de kwaliteit van mijn leven verbeterd. Wiet helpt me te relaxen.” De 39-jarige Amerikaanse rockster vervolgt: “Ik was altijd die gozer die vertelde dat in hogere sferen zijn niets voor mij was. Maar dat zie ik nu anders. Wanneer je eenmaal weet wie je bent, is het meer okay. Ik sta nu veel meer open voor verruiming van je bewustzijn.”


Ronnie Fle ex over blo owen De VPRO maakte er een documentaire met de titel ‘Alleen met iedereen’ over. De Volkskrant plaatste een uitgebreid interview onder de kop ‘The Lone Rapper’. Kortom, er is wel wat aan de hand als dergelijke serieuze media zoveel aandacht schenken aan de totstandkoming van het tweede album van een van Nederlands meest getalenteerde rappers, Ronnie Flex. In het interview vertelt de artiest dat hij dat blowen hard nodig had tijdens de productie van het album: “Omdat het gewoon een heel zwaar proces is. Als soloartiest zit je niet in een groep en als er dan iets niet wil lukken, kun je alleen jezelf aankijken om het te laten lukken. Dat brengt de nodige stress met zich mee.” Toch wil hij met blowen stoppen: ‘Ik blow op dit moment eigenlijk continue. Maar ik wil wel stoppen hoor. Alleen gaat het deze zomer niet lukken. Want ik heb nu geen afleiding. Ik moet steeds dingen doen als interviews en fotoshoots, en daar tussenin kan ik niets anders bedenken om te doen dan een blowtje te roken.”

Bokser Deontay Wilder ontkent wietbezit

Amber Rose promoot haar SlutWalk Op 1 oktober is het weer zover. Dan vindt voor de derde keer de Amber Rose SlutWalk op Pershing Square in Downtown Los Angeles, Californië plaats. Hiermee protesteert ze tegen het fenomeen ‘slutshaming’ en meer in zijn algemeenheid tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Om het festival te promoten plaatste ze een pikante foto op Instagram, die meteen door Instagram werd verwijderd. Maar ‘het kwaad’, voor zover daarvan te spreken is, was al geschied. Er ontstond een fikse rel en daarmee werd, waar het allemaal om ging, toch weer extra aandacht aan de SlutWalk besteed.

De Amerikaanse bokser Deontay Wilder zal 14 juni niet snel vergeten. Op die dag werd hij door de politie gearresteerd wegens het bezit van een kleine hoeveelheid marihuana. Wilder, die in 2008 brons won op de Olympische Spelen, meldt via zijn advocaat dat hij onschuldig is. Uit diens verklaring: “Deontay Wilder kwam net terug vanuit Georgia in zijn Roll Royce. Thuisgekomen wilde hij enige boodschappen doen en hij koos daarvoor zijn Cadillac Escalade uit zijn uitgebreide wagenpark uit. Die was eerder door een vriend gebruikt. De gevonden cannabis was niet van Deontay Wilder.”

45


Hoge potentie voor recreatief en medicinaal gebruik

Remo Chemo Door: J. Searcher / vertaling: redactie Highlife

Bij Dinafem mocht ik hun Remo Chemo bekijken. De origine ligt in Canada en de soort kent een hoog THC gehalte. Ze is speciaal ontwikkeld voor medicinaal gebruik, maar ook bij recreatieve blowers is er veel vraag naar.

Remo Chemo is het resultaat van een partnership tussen Dinafem en de kweekexpert en YouTuber Remo Urban Grower, die erg bekend is in Canada. Remo heeft vroeger tweemaal een verkeersongeluk gehad.

de UBC Chemo is een elite kloon met een hoog THC gehalte. Ze is erg populair bij patiënten die een lichamelijk en rustgevend effect nodig hebben, en bij patiënten die chemotherapie ondergaan. Deze kruising is

cannabiscultuur, en Vancouver is daar het epicentrum van. Hetzelfde geldt voor Californië. Zo krijg je een perfect Vancouver – Californië link. Het is een mooi ontworpen kruising waarbij beide ouders een intense

Remo brak een schouder en zijn nek door twee verkeersongelukken. De chronische pijn bestrijdt hij met cannabis. Daarbij brak hij bij het ene ongeluk een schouder, de volgende keer brak hij zijn nek. Door deze ongelukken lijdt hij aan chronische pijn, die hij met cannabis bestrijdt.

Bubba Kush Remo Chemo is een kruising van ‘University of British Columbia Chemo’, ook wel bekend als UBC Chemo, en het stuifmeel van een geselecteerd Bubba Kush mannetje. Beide ouders zijn van excellente kwaliteit. Vooral

46

vervolgens weer gekruist met Bubba Kush, een plant die een vergelijkbare smaak heeft als de West Coast Kush, zodat er een perfecte mix ontstond met medicinale, voornamelijk pijnstillende effecten.

Amerikaanse westkust Zowel de British Colombia (Canada) als Californië (USA) soorten vinden hun thuisbasis aan de Amerikaanse westkust. Canada heeft zijn eigen

smaak en een pijnverzachtend effect hebben. De uiteindelijke hybride is zeer beïnvloed door de UBC Chemo en om deze reden werd het ook Remo Chemo genoemd, dat wil zeggen Remo's UBC Chemo-versie. Maar de invloed van zijn vader, Bubba Kush, is duidelijk zichtbaar in zijn profiel en smaak.

Menselijk aspect Zoals Dinafem mij heeft verteld, kwam dit partnerschap voort uit


de noodzaak om een hoogwaardige kruising creëren. Maar er zit ook een menselijk aspect achter: "Remo is een aardige en bescheiden persoon die al zijn tijd besteedt aan de mensen om hem heen. Hij woont in Vancouver, een referentieplaats voor de Canadese cannabisscène en deze soort is een echt eerbetoon aan de Canadese cannabiscultuur en elke consument die THC-rijke planten zoekt ". Dinafem ontving een stekje van deze hybride, die werd gekweekt van gewone zaden van de originele kruising. Na het testen en bevestigen van zijn uitstekende kwaliteiten, werden ze er letterlijk verliefd op en besloten ze het te verkopen in de vorm van gefeminiseerde zaden.

je geest en lichaam. Met andere woorden, de combinatie van kracht en ontspanning maakt het de moeite waard om te proeven.

Conclusie Samenvattend heeft Remo Chemo de kwaliteiten van zijn ouders geerfd met een typische West Coast Kush smaak, een sterke geur, massieve toppen en een hoge potentie, met een THC tussen 20 en 24%. De Dinafem catalogus is verder ook

opmerkelijk, met een assortiment variërend van THC-rijke soorten (zoals Remo Chemo en Moby Dick), naar de CBD-rijke planten van de Dinamed-lijn. Kortom, Dinafem's assortiment is uitgebreid, modern en goed ontwikkeld, volledig in lijn met de 21ste eeuwse kweekstandaarden. In de kweekbanken van de zaadbank zag ik zelf dat ze tijdens het kweekproces doorgaan met voortdurende verbeteringen om innovatieve soorten te behalen. Maar dat is een ander verhaal.

Paarse kleuren In de soort zijn de eigenschappen van Bubba Kush perfect zichtbaar in de typische Indica plant. Als het binnen wordt gekweekt, heeft de plant de neiging om een centrale stam te ontwikkelen. Bij de buitenkweek groeit de soort uit in meerdere takken met een middelgrootte en alle typische kenmerken van een mooie Indica-plant. Bij koud weer, aan het einde van de bloei, ontwikkelt het paarse kleuren. Remo Chemo levert veel op als het groeit in een zonnig en droog klimaat. Voor indoor wordt een hoge lichtsterkte en vochtigheid van ongeveer 50% sterk aanbevolen. Normale voeding is nodig, zonder overschrijding, aangezien de plant geen grote eter is. Gezien zijn grote bladeren en de optimale bloembladverhouding kan de plant gemakkelijk worden getrimd.

Smaakexplosie De plant ontwikkelt harde en ronde toppen; het lijkt op plakkerig snoep met een Kush geur, dat je bij zal blijven vanaf het moment dat je het ruikt. Het aroma wordt alleen maar beter als je het rookt. En in de verdamper wordt het echt een smaakexplosie. Als het in een joint gerold en gerookt wordt, word je getrakteerd op een heerlijke blow. De sterkte is de troefkaart van deze soort. Met een paar trekjes ben je al verzekerd van rust en vrede voor

47


Medicinaal Cannabis Nieuws Cannabis en kokosolie Waarom is kokosolie populair voor cannabis gerelateerde producten? Door: PGMCG

Kokosolie is erin geslaagd de markt te veroveren in een aantal van de meest gewilde producten in de cannabisindustrie, met inbegrip van eetwaren en zalf. Maar waarom? De reden kan worden toegeschreven aan een aantal belangrijke factoren.

Ten eerste, kokosolie heeft een hoge concentratie van vetzuren (verzadigde vetzuren). Het overschot van deze vetzuren in de kokosolie heeft een sterker bindmiddel met cannabinoïden. Vergeleken met olijfolie dat een verzadigd vetgehalte van minder dan 20% bevat, bevat kokosolie meer dan 80% verzadigde vetten en heeft dus de mogelijkheid om veel cannabinoïden te behouden gedurende extracties, waardoor je

een veel efficiënter medicinaal product terug krijgt. Kokosolie is daarom een bijna perfect medium voor cannabis.

Heilzame zuren Kokosolie bevat ook andere sets van heilzame zuren die bekend zijn om een lijst van potentiële voordelen voor de gezondheid. Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit laurinezuur. Dit is een verzadigd vetzuur met de chemi-

sche notatie C12:0. Het behoort tot de middellange keten vetzuren. In het Engels heet dat een MCFA (medium chain fatty acid) of MCSFA (medium chain saturated fatty acid). Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een molecuul genaamd monolaurine. Moedermelk bestaat voor zo’n 30% uit laurinezuur, waar het antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Andere middellange keten vetzuren die in kokosolie zitten zijn caprylzuur (acht koolstofatomen, C8:0) en caprinezuur (tien koolstofatomen, C10:0).

Kamertemperatuur Een ander fantastisch voordeel van het gebruik van kokosolie is dat wanneer je het gebruikt om cannabinoïden te consumeren, je eindproduct bij kamertemperatuur vast zal blijven. De veelzijdigheid van een cannabis-infused product dat bij kamertemperatuur vast blijft, is ook van groot belang bij het overwegen van het gebruik ervan als een topisch middel. Bovendien, door de vaste materie kan de olie gemakkelijk worden opgeslagen via gelatinecapsules, een populaire en effectieve methode voor het verspreiden van cannabinoïden. Gelatinecapsules zijn thuis eenvoudig en gemakkelijk te maken. De ingrediënten kunnen worden gekocht bij zowat elke apotheek of online, waardoor het proces van het inbrengen van capsules thuis een relatief eenvoudig doe-het-zelf-project is.

48


Serge en Marian (PGMCG) op het podium bij Cannabis Bevrijdingsdag. Tussen hen vertelt Coen van Oudenhooven gepassioneerd hoe mediwiet hem geholpen heeft.

schappelijke instituten in Groot-Brittannië. Cannabis werd geassocieerd met een enorme verbetering van hyperactiviteit/impulsiviteit en een cognitieve maatregel voor inhibitie, en een trend naar verbetering voor onoplettendheid en emotionele labiliteit.

CBD verminderd bloeddruk bij gezonde mensen

Recept voor 400 gram Net zoals bij andere tinctuur recepten gebruik je altijd glas of roestvrijstaal voor het maken van je cannabisproducten. Cannabis met kokosolie vereist slechts een paar eenvoudige stappen en kan thuis worden gemaakt met een minimale inspanning. Het eindproduct is lekker en veelzijdig. Indien goed bewaard kan je het lang bewaren, zonder dat de werking van het product afneemt. + Neem een hittebestendige glazen schaal die je in een iets grotere pan kan hangen en een roestvrijstalen filter/kaasdoek + 400 gram organische kokosolie + 40 gram cannabis (De hoeveelheid cannabis die je erin verwerkt is afhankelijk per persoon) We gaan nu deze 400 gram kokosolie au bain-marie (tussen 70 en 80 C) verwarmen om hierna, indien op temperatuur, de cannabis toe te voegen. Dit laat men in het geheel 2 tot 4 uur trekken en je roert dit geregeld. Hierna ga je het filteren, met eventueel een kaasdoek of cafetière. Af laten koelen en je product is klaar. Bewaar het in de koelkast of op een koele donkere plaats. Je kan dit eindproduct zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Bij orale inname kan het enige tijd duren (1-2 uur) voor je effect voelt. Het effect duurt ook langer als bij het verdampen of roken van cannabis, dus begin altijd met een kleine hoeveelheid (rijstkorrel) die je langzaam opbouwt. Bij uitwendig gebruik (zoals zalf) zal pijn

direct minder voelbaar zijn op de plek waar je het gesmeerd hebt. Gebruik je het voor huidaandoeningen, smeer het dan meermaals per dag in. (Via medicalcannabissupplies kunnen patiënten kortingen krijgen bij diverse leveranciers wat betreft onder andere CBD olie, verdampers en veel meer, door kortingscode PGMCG te gebruiken) Bron: http://medicalcannabissupplies.nl/cannabis-en-kokosolie-toepassing-voordelen-en-een-recept/

Chili: Mediwiet in apotheken Apotheken in de Chileense hoofdstad Santiago zijn met de verkoop van op cannabis gebaseerde medicijnen begonnen. De Canadese cannabisproducent en verkoper Tilray verklaarde dat er een partnerschap met de lokale onderneming Alef Biotechnology, die een licentie van de Chileense regering bezit, is aangegaan. Chili legaliseerde het medicinaal gebruik van cannabis in 2015.

Cannabis vermindert ADHD symptomen In een kleine placebo-gecontroleerde studie van 30 volwassen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) verminderde een cannabisextract (Sativex) de symptomen. Deelnemers werden willekeurig cannabis of placebo toegewezen om in te nemen. De resultaten werden gepubliceerd door onderzoekers van King s College London en andere weten-

In een studie met negen mannelijke vrijwilligers verminderde een enkele dosis van 600 mg CBD de bloeddruk enorm, aldus onderzoekers van onder andere de Britse universiteiten van Nottingham en Oxford. De vrijwilligers kregen of 600 mg CBD of een placebo in een studie. Proefpersonen die CBD hadden genomen hadden een lagere bloeddruk (-5 mmHg, vooral vóór en na stress) en een verhoogde hartslag (+ 10 bpm), terwijl het beroertevolume daalde (-13 ml).

Cannabis effectief bij vermindering chronische pijn Cannabis kan effectief zijn bij de behandeling van chronische pijn. Dat meent een groep onderzoekers van de universiteiten van Parma en Napels en andere Italiaanse instanties. Zij presenteerden een retrospectieve case series analye van alle chronische pijnpatiënten die behandeld zijn met oraal toegediende of verdampte cannabis in zes centra. De groep werd gedurende een jaar gevolgd. De studie evalueerde de vorm van inname, de gebruikte soorten cannabisproducten, de dosering, de effectiviteit en de veiligheid van de behandeling. Aangezien slechts één van de zes centra uitgebreid cannabinoïden gebruikt heeft voor hardnekkige chronische pijn (614 patiënten van de 659), waren alleen de personen van het Azienda Ospedaliero Universitaria Pisana (Pisa) betrokken. Cannabisthee was de belangrijkste vorm van inname, en in bijna alle gevallen werd het gebruikt in combinatie met andere pijnbehandelingen. Bij de follow-up van het eerste onderzoek heeft 76,2% van de patiënten de behandeling voortgezet. Minder dan 15% is gestopt met de behandeling als gevolg van bijwerkingen. Onderzoekers schreven "dat de behandeling effectief en veilig lijkt".

49


Column

Wil Oomen

Vanwege Europese aanbestedingsregels

Verlotingen bij vergunningen coffeeshops Steeds meer gemeenten stellen zich op het standpunt dat de exploitatievergunning en gedoogverklaring voor een coffeeshophouder vallen onder de Europese Dienstenrichtlijn. De richtlijn maakt het ondernemers gemakkelijker hun diensten aan te bieden op de Europese markt. Het gaat dan om bijvoorbeeld glazenwassers, loodgieters of horecabedrijven.

feeshops krijgen nog maar voor korte tijd, bijvoorbeeld vijf jaar een vergunning. Indien ze nu een vergunning hebben loopt deze over vijf jaar af, ongeacht de duur van de verstrekte vergunning. Daarna kan iedereen inschrijven en zal toewijzing door middel van bijvoorbeeld een verloting plaatsvinden. Dit betekent dat de coffeeshop waar de vergunning van afloopt zijn bedrijf moet sluiten en zeer waarschijnlijk afvalt bij een verloting.

De verloting rond vergunningen voor rondvaartboten in Amsterdam eindigde in chaos en juridische touwtrekkerij. Toch willen diverse gemeenten nu coffeeshopvergunningen in de toekomst gaan verloten. Een zeer onwenselijke zaak.

De dienstenrichtlijn heeft tot nadelig gevolg dat schaarse vergunningen in tijd ingeperkt kunnen worden. De gemeenten nemen het standpunt in dat de Europese aanbestedingsregels in acht moeten worden genomen indien vergunningen met een schaars karakter worden verstrekt. Dit betekent volgens gemeenten dat elke nieuwe aanvraag, én ook bij een verlenging, voor een schaarse vergunning opengesteld moet worden aan derden en slechts voor een bepaalde tijd kan worden afgegeven. Er mogen geen schaarse vergunningen meer worden afgegeven voor onbepaalde tijd. De toekom-

50

stige verstrekking zal volgens sommige gemeenten plaats gaan vinden op basis van verloting. Welke bedrijven Alle bedrijven die een (exploitatie) vergunning nodig hebben welke niet onbeperkt kan worden verstrekt vallen in principe onder de definitie van een schaarse vergunning, aldus gemeenten. Bij diverse gemeenten is reeds kenbaar gemaakt dat dit gaat gelden voor de coffeeshops. Onwerkbare praktijk In de praktijk leidt dit tot vreemde en zeer onwenselijke situaties. Cof-

Grote problemen Dit gaat tot grote problemen leiden die de gemeenten nu nog niet overzien. De overheidsinstanties en de openbare orde zullen te maken krijgen met de volgende problemen: elke x aantal jaren zal de buurt in opstand komen bij een nieuwe coffeeshop, er zal criminaliteit en fraude ontstaan rondom de verloting, nieuwe ondernemers hebben geen kennis van de branche met alle gevolgen van dien, een coffeeshophouder zal in de korte periode streven naar maximale winst en niet gaan voor kwaliteit (zowel met betrekking tot het product als ook de wijze van administratie en relaties met de overheid), de oude eigenaar zal het pand niet afstaan aan een nieuwe eigenaar, banken verstrekken geen financiering en geven geen zakelijke


rekening waardoor er nog meer contante stromen ontstaan, etcetera. Ongewenst en onredelijk De dramatische gevolgen voor de coffeeshophouder spreken voor zich. Deze kan zijn beroep nog maar een beperkt aantal jaar uitoefenen en zal daarna moeten meedraaien in een loterij, personeel zal ontslagen moet worden en vaste contracten zullen worden vermeden, investeringen worden verliesgevend en ‘last but not least’, de ondernemer wordt van zijn broodwinning beroofd. Mijns inziens een ongewenste en bijzonder onredelijke situatie voor een coffeeshophouder. Dwingende reden van algemeen belang Op grond van de dienstenwet mag echter het aantal vergunningen alleen worden beperkt als er “dwingende reden van algemeen belang” zijn. Indien geen dwingende reden van algemeen belang is gediend met de uitoefening van een schaarse vergunning kan geen vergunning in tijd worden beperkt. De Raad van State heeft zeer recent hierover beslist in

een casus over rondvaartboten. De Gemeente Amsterdam had de duur voor de vergunningen beperkt voor boten langer dan 14 meter. Deze boten belemmeren de doorstroming. Nu er voldoende technische middelen zijn om dit probleem te omzeilen was er onvoldoende reden voor beperking van de vergunning. Ons kantoor is gestart met procedures bij enkele gemeenten. Er zullen ongetwijfeld nog meer procedures met gemeenten volgen omdat gemeenten

nu actief zijn om zogenaamde schaarse vergunningen in duur te beperken. Wij houden u op de hoogte. Weten is één, bewijzen is twee. Een (belasting)ambtenaar en een rechter zijn niet eenvoudig te overtuigen. Oomen fiscaal onderzoek en advies Mr. Wil Oomen Oomen Administratiekantoor Ing. Ruud Oomen www.oomenfiscaalonderzoek.nl www.oomenadministratiekantoor.nl

REMO CHEMO

“DE FAVORIETE VARIËTEIT VAN URBAN REMO, NU BINNEN HET BEREIK VAN ALLEN”

www.dinafem.org

51


GADGETS Door: Mike de Leede / Beeld: MMP

BLUETOOTH OORDOPPEN Ze blokkeren omgevingsgeluid en geven je volledige en ongestoorde snoerloze vrijheid waar het gaat om muziek luisteren of telefoneren. Met Ripplebuds in je oren geniet je ongestoord van muziek en kun je ongestoord bellen, zonder dat je de ander aan de lijn niet verstaat. Alles komt kraakhelder tot je. En het mooie is: dit Japanse gadget komt met een mobiel oplaadstation, een rond buisje. Je bergt ze erin. En terwijl het buisje in je zak zit, laden ze op voor een volgende luistersessie. De RippleBuds zijn uitgerust met een in-ear microfoon en zijn speciaal ontworpen om omgevingsgeluid uit te sluiten en je stem altijd glashelder te laten klinken. Ook in vliegtuig, trein of bij een uitverkocht stadionconcert. Prijs: mono $ 129, stereo $ 159. www.ripplebuds.com

KLIK OP PRESSY Hij is er in rood of blauw: de Pressy. Een volledig programmeerbare knop van een tientje. Voor op/in je smartphone. Een smart-knop zogezegd. Comleet met handige app. Zodat je met Pressy al je favoriete apps kunt inschakelen. Je zaklamp bijvoorbeeld. Of je camera, om direct met 1 klik een foto te maken. Met een klik direct contact met je beste vriendin. Twee klikken: hup op navigatie. Een lange klik en je moeder wordt gebeld. Of je zendt een noodsignaal uit, compleet met je coördinaten. Wat jij wilt, geheel cusomized naar jouw persoonlijke wensen. Werkt ook met de standaard mediaknop op je headset. Pressy wordt geleverd met speciale houder, die je als sleutelhanger bij je draagt. Puzzeled? Kijk dan naar de hilarische video op onderstaande URL. Prijs: $ 10. www.amazon.com/gp/product/B00JSA3942

LED USB MINI FAN-KLOK Deze handzame Desktop LED Clock Fan zorgt niet alleen voor een fris windje tijdens je werk, maar laat je ook de tijd zien. Handy! Het design zorgt ervoor dat het net is alsof de cijfers van de klok in de lucht zweven. Je moet hem hiervoor alleen wel even aansluiten op je computer via een usb-verbinding. Hierdoor heb je ook geen problemen met batterijen, want het apparaatje krijgt constant stroom. De Fan Clock is handig mee te nemen naar het werk of naar elke andere plek waar je kunt werken met je laptop. En hij werkt verfrissend door de afgifte van een cool briesje. Prijs: $ 10. www.thegadgetflow.com/portfolio/led-usb-fan-clock-20/

52


SNAPJET: 'S WERELDS EERSTE INSTANT GSM-PRINTER SnapJet is een draagbare printer voor je smartphone. Hij scant je scherm, en drukt in hoge resolutie en fullcolour fotoaf op op Instax Mini of Polaroid 300PIFformaat. Met SnapJet kun je dus alles wat op je scherm staat afdrukken en vereeuwigen. Naast de reguliere foto's, zakelijke prints of e-mails. Alles is mogelijk en echt haarscherp! Je moet de kwaliteit zien om het te geloven! Zowel de software als de hardware zijn opensource. Prijs: € 103. www.snapjet.com

BEAM ME UP! De Beam is een smartprojector die in elke lampfitting gedraaid kan worden. Met de 'Beam Remote' app voor Apple en Android beheers en stel je de projector heel makkelijk in. Je integreert hem in elke kamer in huis. Zo kun je hem gebruiken om kookvideo’s te streamen in de keuken, een film in de slaapkamer of kun je hem meenemen naar kantoor voor presentaties. Ook kan de projector automatisch acties uitvoeren: Je kan de Beam zo instellen dat hij automatisch iets laat zien op het moment dat jij wilt: een YouTube filmpje als de kids thuis komen. De Beam kan je elke ochtend wakker maken met het laatste nieuws en je agenda. Ook kun je er met vrienden en familie foto's en video’s mee delen. De Beam heeft een LED projector die 20.000 projectie-uren meegaat: genoeg voor 10 uur per dag, 6 jaar lang. De Android computer binnenin heeft 8GB geheugenopslag voor apps, foto’s en games. Verder kanie eenvoudig verbonden worden met Wifi en Bluetooth en zijn 2 speakers ingebouwd. Prijs: € 499. www.beamlabsinc.com

GSM STABILISATOR Met dit gadget maak je prachtige, stabiele foto's of video's, zelfs als je knetter stoned bent. Met deze ultramoderne 2-as stabilisator verander je namelijk je smartphone binnen een handomdraai in een professionele camera. Nooit meer deinende beelden of foto's vanuit ongewenste hoek. Door de instelbare universele houder is de stabilisator geschikt voor vrijwel alle modellen mobiele telefoons. Voor kleinere gsm’s worden extra kussentjes meegeleverd voor een perfecte pasvorm. Inclusief Bluetooth-verbinding, om foto's en films op te nemen zonder uw scherm aan te hoeven raken. Inclusief oplaadbare 1000 mAh lithium-accu (oplaadtijd: 2-3 uur) waarmee je het apparaat tot 5 uur kunt gebruiken. Met QR code naar het instructiefilmpje, zodat je direct kunt starten. Inclusief micro USB-kabel. Prijs: € 89 www.xindao.com

53


Mary Jane Berlin Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

In het weekend van 17 juni vond in Berlijn de tweede editie plaats van Mary Jane, de grootste cannabis beurs van Duitsland. De weersomstandigheden waren fantastisch en de nieuwe locatie, aan de rivier de Spree, leende zich prima voor zonnebaden met een jointje of dab.

Het Funkhaus Berlin is een typisch overblijfsel van de communistische Oost-Duitse architectuur van voor “Die Wende”, zoals de val van de Berlijnse Muur hier wordt genoemd. Een gigantisch gebouw met lange gangen en een enorme congreszaal, dat zo te zien al een paar jaar wordt gerenoveerd. Zo’n 150 standhouders presenteerden zich in deze betonnen kolos, waar de temperaturen op zaterdag en zondag tropische hoogten bereikten. Ik sprak een Nederlandse ondernemer die 8000 Duitse catalogi had laten drukken, voor de Mary Jane én de Cultiva in Wenen in oktober. Al op zaterdag was hij alles kwijt. En op zondag had hij geen zaadje meer over. Buiten was het beter toeven, op de boomrijke grasvelden aan de Spree, waar WeedMaps uitpakte met een grote beach party tent, gratis merchandise en doorlopende dab-sessies.

54

De kleinschalige cateraars en de hangmatten deden denken aan Cannabis Bevrijdingsdag. Het binnengedeelte week weinig af van pakweg Spannabis of de Expogrow: heel veel zadenbanken en voedingsproducenten en veel nieuwe bedrijfjes. Bekendste naam van het sprekersprogramma was Rick Simpson, die opnieuw benadrukte dat voor medicinale olie alleen Indica’s met een hoog THC-gehalte optimale resultaten geven. Zijn vrouw Daniejela gaf een verhelderend college over het endocannabinoïdesysteem.

Groeimarkt Het succes van de Mary Jane beurs, zowel qua bezoekersaantal als qua standhouders, bewijst dat de Europese cannabisbranche een absolute groeimarkt is. Niet alleen WeedMaps investeert volop, ook het Canadese

bedrijf Canopy Growth Corp begeeft zich nadrukkelijk op de markt voor cannabis, zowel medicinaal als recreatief. In Duitsland verschijnen op dit moment niet minder dan zeven verschillende tijdschriften over cannabis. Leafly, de grootste concurrent van WeedMaps, startte eerder dit jaar met een Duitstalige website. Nu CBD wiet in Zwitserland legaal is, opent nog deze zomer de eerste coffeeshop in Bazel haar deuren, met alleen CBD wietjes. Er komt ook een Zwitserse Cannabis Cup voor CBD wiet, met een prijsuitreiking op de CannaTrade in Zürich in april 2018. Twee landen hebben dit najaar de primeur van het eerste cannabis evenement uit hun geschiedenis: Finland en Polen. Van 11 tot en met 13 augustus staat ‘Helsinki Hemp & Herb’ op de agenda en op 29 september start Cannabizz Warsaw. De groene revolutie bereikt de verste uithoeken van Europa.MATARR

Nooit zonder wiet naar de studio Door: Arjan van Sorge

Rapper Matarr brengt in drie releases 777 uit, drie keer zeven tracks verdeeld over verleden, heden en toekomst. Een ambitieus project maar dat past wel bij Matarr Drammeh (1989) uit Delft, en tegenwoordig Amsterdam. Met een joint in de hand klaarde hij de klus.

En dat is weer niet zo vreemd, want Matarr kent Highlife magazine al zolang hij zich kan herinneren. “Mijn vader is een rastaman, hij was zelfs de eerste rasta in Gambia. Een echte rasta he, dat had niks met dreadlocks te maken. Hij was meer met die religie bezig, ook al is hij moslim. Die interesse was er, en hij heeft rasta goed bestudeerd. Sinds de jaren zeventig, tachtig heeft mijn vader vrienden van coffeeshops en zo, dus ik heb het blad wel eens bij hem thuis zien

magazine. En nu heb ik de eer om geïnterviewd te worden.”

Fuck it “Blowen ken ik al mijn hele leven, iedereen van mijn familie rookte. Mijn moeder, zus, broer, vader, ooms noem maar op. Ik was vroeger altijd buiten op straat, maar we hadden niet het geld om de hele dag te blowen. We kochten wiet van het geld dat er was, leuke dingen, toen waren we nog kinderen. Maar nu kan

it gevoel. In mijn leven moet ik bij best veel dingen serieus zijn, ik kan dingen ook niet laten sliden, dingen niet laten gaan, dus als ik heb geblowd denk ik eerder eh joh, laat zitten man. Een tevreden roker is geen onruststoker! Je bent gewoon chill. Als ik ’s avonds alles heb gehad, ik heb gegeten, dan blow ik.”

Gewoon doen “Ik kan ook soms een jointje overdag roken, als ik echt paranoia ben

Blowen ken ik al mijn hele leven, iedereen van mijn familie rookte. liggen. Mijn broer speelde in zaalvoetbaltoernooien van alle coffeeshops van Nederland, en daardoor zag ik Highlife ook altijd. Sinds mijn dertiende wist ik: dat is een wiet-

56

ik dat niet meer doen, nu blow ik meestal als ik de dag heb afgesloten. Standup comedian Katt Williams zegt: “Weed brings the fuck it in your system - je krijgt dat fuck

moet ik even wat smoken, fuck even deze dingetje, ik vergeet het en ga verder met iets anders. En de wiet nu is te sterk, ze maken de gekste wiet. In de avond vind ik dat prima,


maar anders niet. Net heb ik een jointje gerookt, ik denk ik ga relaxed praten, ik heb vandaag een vrije dag, ik kan rustig aan doen, lekker chill. Ik voel het aan mezelf, ik denk nu relaxed, chill, de wiet heeft z’n werking gedaan. Ik weet precies wanneer ik wiet moet gebruiken. Wanneer ik denk ik moet nu een jointje roken, dan moet ik dat doen. ik weet ook precies wanneer ik het niet moet doen, als ik nog even scherp moet blijven of iets duidelijk uit moet leggen - dan niet.”

Relaxte wiet “Ik rook altijd indica. Een wit, droog wietje, gewoon relaxed. Ze zeggen sativa is energiek, daar krijg je energie van, en van indica krijg je een body bust, daar word je stoned van. Maar ik ervaar het helemaal niet zo, als ik een gekke haze rook, dan sta ik niet meer op hoor, dan krijg ik helemaal geen energie. Ik ga gewoon slapen, niks meer doen. Ik houd van old skool wiet, die verkopen ze niet eens meer. Originele bubblegum bijvoorbeeld, of B-52, een van de eerste skunks bij ons in Delft - daarna kreeg je

pas die K2, Orange Bud en zo, dat is allemaal pas veel later. Maar zulke wiet ken ik dus, dat rook ik het liefst. Heel relaxte wiet, maar mensen vinden het niks, ze verkopen het niet eens meer omdat het geen geld voor ze oplevert.”

Nep “In Amsterdam ken ik haast geen shop die echte bubblegum verkoopt, het is alleen maar neppe. In Den Haag, Rotterdam en Tilburg, daar verkopen ze het nog wel. Het is een kwestie van vraag en aanbod, in Amsterdam vragen ze er gewoon niet naar, ze willen het niet hebben, dus mensen gaan het ook niet kweken. Die bubblegumplanten zijn best wel klein, dus je haalt er minder uit. En het is ook nog indica, dus vaak willen mensen minder betalen. Terwijl als je mooie bubblegum hebt, is het duurder dan haze. Maar een gemiddelde bubblegum ga je goedkoop moeten verkopen, en je hebt niet zoveel eruit gehaald omdat je planten klein blijven. Nu mixen ze bubblegum met andere planten, met NLX bijvoorbeeld, om ‘m toch iets groter te maken, maar dan krijg

je nep bubblegum, niet de echte. Allemaal trucjes. Ik houd echt van die ouderwetse wiet.”

Te sterk “Die andere wiet is te sterk voor mij... Ik heb vrienden uit Engeland, dan komen ze hier en roken de sterkste wiet, de sterkste! Maar ze slapen de hele dag, ze kunnen niet meer bewegen. Ik rook wel met ze mee. Die dab en vaporizers heb ik ook gedaan, de eerste keer was dat bij die mensen van Boerejongens, van The Amsterdam Genetics, met zo’n smoke session, daar hadden ze die vaporizer en la la la. Toen was ik wel echt stoned, dat is te sterk voor mij. Ik ging naar huis, slapen. Dan is het gewoon over.”

Psychologisch “Als ik rap hoef ik niet eens een jointje te roken, maar ik moet ‘em in m’n hand hebben. Het is psychologisch geworden. Ik schrijf ik schrijf ik schrijf dan stop ik even en rook twee, drie jointjes, ik ga weer schrijven en dan heb ik die filter nog in mijn hand, gewoon, een uitgebran-

57


58


de sigaret, het is op, maar ik loop er nog een uur mee. En nee het gaat niet over drie trekjes, maar drie jointjes. Ik rook jointjes als een sigaret, bam bap bap. Ik rook heel snel, ik weet ook niet hoe dat komt.”

Heel gek

jaar, ik heb vastgezeten, hoe is dat gekomen, hoe kijk ik daar tegenaan, hoe heeft dat effect op mijn leven. En dat kan ik nu uitleggen. En dat kan ik niet elke maand, dan wordt het net een krant, of ook een magazine. Er gaat gewoon tijd overheen. Omdat ik die dingen ook echt aan het beleven ben. In veel situaties is

het voor mij zelfs moeilijk om aan muziek te denken, terwijl ik het wel graag wil.” Van het drieluik 777 is het eerste deel (Verleden) net uit, binnenkort volgen Heden en Toekomst. Voor meer info check Matarr, Zware Jongenz en Bravoure Music op Facebook.

“Dat is dan een normale joint, geen kleine, of dunne, of super dikke joint, gewoon een normale joint, bijna een voorgedraaide - maar dat is nog iets te dik. Ik weet niet eens hoeveel ik rook op zo’n avond, maar mensen moeten wel een paar keer naar de shop. Soms zijn we met z’n vijven. We kunnen in sommige studio’s niet binnen roken, dus dan draait iedereen twee jointjes, gaan we naar beneden, roken we even snel bap bap bap met z’n allen tien jointjes, dan gaan we weer naar boven en gaan we verder. Dan is de joint uit, op, maar zit nog steeds in mijn hand. Heel gek. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zonder wiet naar de studio ben gegaan.”

Erin getrapt “Ik raad mensen altijd af om in de stad wiet te kopen, daar word je gewoon opgelicht. Ik vind het wel goed voor die hossels, maar ik vind het gek dat als matties van mij hier komen en ze gaan naar de stad, dan kopen ze een gekke haze van zestien euro per gram. Ik zeg: broer, je bent opgelicht... Ze geven het gewoon een of andere naam zoals Hawaiian Kosher Kush, en de mensen trappen er in. Ik snap het wel, het is een goeie hossel, goeie business, maar het is niet voor mij. Ik haal wiet in de hood, van de locals, het maakt niet uit in welke stad ik ben. Problemen heb je eigenlijk alleen echt in Amsterdam, verder is in Nederland in alle shops wel goede wiet, vaak beter zelfs. Vooral in het zuiden van het land, maar daar wordt natuurlijk ook veel gekweekt.”

Uitleggen Matarr is al zo’n tien jaar bekend van zijn straatraps, maar was er iets van vijf jaar tussenuit. “Op 777 horen ze wat er in de tussentijd is gebeurd, waarom ik niks heb gedaan. Ik heb nu een zoontje van drie

59


Coffeeshop Regine Gedempte oudegracht 28 2011 GR Haarlem www.reginehaarlem.nl 1ste prijs Bio Wiet: OG Cheese 1ste prijs Indica: White Widow 3de prijs Hasj Extracties: Tbizla Coffeeshop Easy Going Hoenderstraat 8 6211 EM Maastricht 3de prijs Sativa El Diablo

Kosbor Maastricht 1ste prijs Haze Hydro: Nevilles Haze 3de prijs Haze Bio: Amnesia

Zero Zero Hommelseweg 19 6821 LA Arnhem 2de prijs Hasj Extracties: Rif 3de prijs Indica Super Santa Maria

Coffeeshop ‘t Bunkertje Laan vd Mensenrechten 101 7331 VT Apeldoorn 3de prijs Haze Hydro: Amnesia Haze 3de prijs CBD soorten: White Widow Medical

Club Media Gerard Doustraat 85 1072 VN Amsterdam http://coffeeshopclubmedia.nl 1ste prijs Haze Bio: Amnesia 2de prijs Hasj Traditioneel: Caramellow

Paradise Seeds www.paradise-seeds.com 1ste prijs Autoflowers: Auto Jack


Kera Seeds www.keraseeds.com

Boerejongens Center Utrechtsestraat 21 1017 VH Amsterdam

2de prijs Autoflowers: Amnesia Auto 3de prijs Skunk soorten: Amsterdam Cheese

Boerejongens West Baarsjesweg 239 1058 AA Amsterdam 1ste prijs Hasj Traditioneel: Green Magic Block 2de prijs Haze Hydro: Green Magic Haze www.amsterdamgenetics.com

Dutch Passion Seed Company Seed Shop: Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht Online Seed Shop: www.dutch-passion.nl 1ste prijs Kush soorten: Master Kush 1ste prijs CBD soorten: CBD Auto Compassion Lime 3de prijs Autoflowers: Auto Glueberry O.G.

Coffeeshop Missouri Hoogbrugstraat 31 6221 CN Maastricht 2de prijs Skunk soorten: Big Buddha Cheese

Highlife Cup winnaar 2017: Master Kush

Dizzy Duck Trompstr. 210, 2518 BR Den Haag 1ste prijs Hydro Wiet: Purple Orange 1ste prijs Skunk soorten: Skunk Berry 1ste prijs Hasj Extracties: Space Rock 2de prijs Bio Wiet: Lady Cane Sour Diesel 2de prijs Haze Bio: White Amnesia 2de prijs Kush soorten: OG Lemon Larry 2de prijs Sativa: Chocolope Skunkberry 2de prijs Indica: Yumboldt 2de prijs CBD soorten: Girl Scout Cookies CBD 3de prijs Hydro Wiet: Critical Dynamite

Sumo Seeds www.sumoseeds.nl

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag 2de prijs Hydro Wiet: Super Bubbles

1ste prijs Sativa: Amnesia Ganja Haze 3de prijs Bio Wiet: Ultimate AK


62


Nerone

Door: Peter van Sparrentak

Nerone is vooral bekend om zijn bloemenschilderingen. “Ik wil op straat een positieve boodschap brengen,” vertelt hij. Hij mixt zijn bloemen met felle neonletters en -kleuren. Inspiratiebronnen zijn de eighties tv-serie Miami Vice, oude videogames en de beeldstijl van new retrowave.

Nerone is tekenaar, grafisch ontwerper, decorateur en maakt muurschilderingen op straat, winkelluiken, in tuinen en gebouwen. Hij spuit al graffiti sinds zijn elfde. Geïnspireerd door de opkomende hiphopcultuur sprayde hij zijn straatnaam op vele muren in Bordeaux. Met zijn vriend Epis en anderen richtte hij het collectief Le Coktail op. Hiermee doen ze schilderingen en houden ze exposities, performances en feestjes. Na vijf jaar Parijs woont hij sinds eind 2015 in Londen. Waarom ben je naar Engeland verhuisd? Ik ben mijn vriendin achteraan gegaan. Ze ontwerpt onder meer kleding en tassen. Ze was al langer van plan om er te gaan wonen. Ik heb haar aangemoedigd om projecten in Londen te ondernemen. Ik was zelf nog met een paar dingen bezig, zoals de Transfert streetart-expositie in Bordeaux. We hebben samen een appartement in de wijk Dalston. Ik ben blij dat we dat gedaan hebben. Londen is een fantastische stad om te wonen.

kunst. De locaties heb ik gevonden via de organisatie Global Street Art. Je schildert nog steeds legaal en illegaal? Ja, beide. In Frankrijk heb ik samen met Epis heel veel graffiti gedaan. Op muren, maar ook treinen. Hier is het moeilijker om te doen, want ik werk alleen en heb geen crew. Je stijl is nu een mix van neon en flower power… Ik ben in Londen begonnen met het schilderen van bloemen, in felle kleuren. Dat is min of meer mijn specialiteit geworden. Er zijn momenteel veel problemen in de wereld. Daarom wil ik op de straat een positieve boodschap brengen. Het ziet er aardig retro uit.

Ik laat me inspireren door bepaalde stijlen uit de jaren zeventig, maar toch vooral de jaren tachtig. Denk aan de tv-serie Miami Vice, neonletters en in elkaar overvloeiende kleuren. Ik ben in de jaren negentig opgegroeid, maar ken de stijl van films en tv-series van vroeger. Ik ben ook fan van new retrowave. Dat is elektromuziek met inspiratie uit de eighties. Je bent zelfs uitgenodigd om te schilderen op buitenlandse bloemenfestivals. Ja. In mei vorig jaar heb ik een grote muurschildering gemaakt op het Flower and Garden Festival in Istanbul. Hierop staan bloemen en een vrouwengezicht, wat een portret is van mijn vriendin en soulmate. Ik

Wat vind je een groot verschil met Parijs ? De mentaliteit. De Fransen zijn nogal gesloten. Engelsen zijn meer open minded en er is meer subcultuur. Waar begon je mee in de stad? Ik ben muren gaan schilderen in Shoreditch, de wijk in Oost-Londen die bekend staat om de vele muur-

Epis, Bordeaux

63


London, Big Chill

London, Shoreditch

64


had haar al een keer afgebeeld op een canvas. Afgelopen april heb ik een soortgelijke muurschildering gemaakt op het Goyang International Flower Festival in Seoul. Die had ik geschilderd op houten panelen in een van de zalen. Wat voor materiaal gebruik je op muren? Meestal spuitbussen, acrylverf en kwasten. Ik maak alles uit de vrije hand, met een kleine schets erbij op papier. Ik gebruik geen stencils. Wat is het moeilijkst? Zorgen dat de verhoudingen goed kloppen. Dat is vooral lastig bij hele grote muurschilderingen en op de vloer. Zoals de vloer die je maakte op een racecircuit. Dat heb ik afgelopen juni gedaan, op Tempelhof Airport in Berlijn. Op dit oude vliegveld werden nu Formule E races gehouden, voor elektrische auto’s. Ik was gevraagd het podium te doen, van driehonderd vierkante meter groot. Een flinke uitdaging, want ik had maar drie dagen de tijd. Ik schilderde een raceauto met de skyline van Berlijn op de achtergrond. In frisse pastelkleuren zoals in de tv-serie Miami Vice. Een soort electro/new wave-design.

We waren er uitgenodigd voor een bruiloft en ik heb er twee projecten gedaan. Een muurschildering in een prachtig oud gebouw van een culturele stichting en ik heb meegedaan aan street art-festival Killart in Barranquilla. Bloemen heb je momenteel als thema. Wil je dit de komende jaren blijven doen? Voor nu vind ik het leuk. Maar er is een goede kans dat ik over een tijdje weer wat anders ga schilderen. Je hebt eerder andere schilderingen gemaakt. Zoals de Fishboat in Bordeaux. Die heb ik samen gedaan met Epis als collectief Le Coktail, in juli vorig jaar. Het was een opdracht van de stad om de identiteit van de haven van Bordeaux uit te beelden. Het is een vis en een boot in één. De zijkant van de silo is vijfhonderd vierkante meter groot. We hebben hem in slechts een week geschilderd. Bij muziekcafé en restaurant The Big Chill in Londen schilderde je op een muur dansende benen.

Dat is op Brick Lane, in Shoreditch. Ik heb dat op eigen initiatief gedaan. Ik wilde dit schilderen en zocht er een mooie locatie voor. Wat zijn een paar van je uitgaanstips in de wijk Dalston? Voodooy Ray’s voor een goede pizzapunt en een goede sfeer, galerie BSMT Space waar ik net heb meegedaan aan de neon & fluor-expo Get Lit, The White Hart voor zijn biertuin en The Nest voor party’s. Wat is de beste plek om als Londenaar naar het strand gaan? We zijn onlangs naar Bristol geweest. Een geweldige stad: levendig en echt kunstzinnig. Wat heb je de komende tijd zoal op je agenda staan? Op 19 augustus ben ik in Parijs voor een event bij Le M.U.R. d’Oberkampf. In september ik heb samen met Epis twee projecten in Bordeaux. En ik wil met mijn vriendin in oktober naar New York gaan. www.nerone.fr www.lecoktail.com

Heb je een creatieve opleiding gedaan? Ja, ik heb drie jaar in Bordeaux een opleiding gevolgd in kunst en grafische vormgeving. Wat vind je het leukst om te doen: grafisch ontwerpen of muurkunst? Ik vind het allebei leuk, maar ik hou vooral van de vibe van het schilderen op straat. Ik hou ervan om te reizen en op vele plekken in de wereld mijn stijl achter te laten. Waar in het buitenland heb je al muren geschilderd? Frankrijk, Spanje, Portugal, New York, Colombia, Italië, Zuid-Korea, Duitsland, Mexico, Turkije. Je was in maart nog in Colombia.

Istanbul

65


Ik ben een geluksvogel Tekst: Karel Michiels

Ik heb mij de voorbije maanden vaak een geluksvogel gevoeld. Ten eerste omdat ik niet in cel zat, zoals Els, Manu en Francesco van Trekt Uw Plant. Ze zijn gelukkig wel vrijgekomen na 17 dagen, zonder voorwaarden, in plaats van de vooropgestelde maand in voorhechtenis.

Het verhoor van de verdachten had nauwelijks nieuwe informatie opgeleverd. Dat had het gerecht kunnen en moeten weten: TUP werkt al jaren met een open, transparante boekhouding en maakt er net een punt van om de regels na te leven. Zelfs een bonnetje voor een koffie werd zorgvuldig bijgehouden en geregistreerd. Zo correct en geloofwaardig waren de antwoorden van Els (voorzitster van TUP) dat de ondervragers haar ter plekke feliciteerden.

Onderzoek Het onderzoek is intussen afgerond. Het is nu wachten op de rechtszaak, en daar kan in België een hele tijd overheen gaan. Misschien is dat ook wel de bedoeling. Misschien hoopt het gerecht (en met hen veel politici) dat TUP nu wel een stille dood zal sterven. Het lijkt ondenkbaar dat de activiteiten gewoon hervat worden,

ook al waren aan de vrijlating van Els en Manu geen voorwaarden verbonden. Maar dat is buiten hun onverwoestbare engagement gerekend. Enkele dagen nadat ze de gevangenis mochten verlaten, zaten de kernleden van TUP alweer rond de tafel, met twee sympathiserende advocaten erbij. Een van hen, Jos Vander Velpen, staat bekend als gedreven verdediger van de mensenrechten en luis in de pels van het Antwerpse gerecht. Hij is vastbesloten om deze zaak tot een goed einde te brengen (TUP werd al eerder vrijgesproken) en het thema van legalisering mee op de politieke agenda te zetten. Toch ook een geluk bij een ongeluk voor de beklaagden.

en hoorde over medicinaal gebruik. Plots doken er overal filmpjes op van mensen met de meest uiteenlopende aandoeningen, en we hebben er zelf ook eentje gemaakt, met de hulp van Charissa ‘Slongs Dievanongs’ Parassiadis en Wim 'Wizard of Ooze' Tops. Via de sociale media maakten veel Belgen voor de eerste keer kennis met de medische voordelen van cannabisgebruik. Toen ook de populaire kranten het nieuws oppikten (de 'kwaliteitskranten' hulden zich andermaal in schandelijk stilzwijgen) bleek uit de commentaren en een poll van Het Laatste Nieuws dat een overgrote meerderheid van de bevolking gewonnen is voor de legalisering van mediwiet.

Medicinaal gebruik

Pijn en lijden

Een nog grotere geluksvogel voelde ik mij toen ik de vele verhalen las

Ik kan mij de pijn en het lijden van die medicinale gebruikers niet voorstellen. Ik gebruik cannabis om mijn geest te verruimen en tot rust te brengen. Dat is op zich ook medicinaal gebruik, ik maak daar geen onderscheid tussen, maar tegelijk een ongelooflijke luxe. Voor mensen met een ziekte of een aandoening, met pijn of spasmen, is het soms een zaak van leven of dood. Na de inval bij TUP liet een van de leden zelfs weten dat hij zelfmoord overwoog als hij geen cannabis meer zou kunnen gebruiken. Je moet wel van erg slechte wil zijn als je zulke mensen hun medicijn afpakt, crimineel nalatig zelfs. Wie zijn toch de mensen die zich zo halsstarrig blijven verzetten tegen de maatschappelijke aanvaarding van cannabis als medicijn, en zeker als roes- of genotsmiddel?

Neerkijken Het zijn dezelfde mensen die in de 19de eeuw iedere vorm van sociale vooruitgang belemmerden, en de ar-

66


beiders geen rechten gunden. Het zijn dezelfde mensen die niet wilden weten van vrouwenrechten en emancipatie. De mensen die de holebi's zo lang in het verdomhoekje hebben gehouden. Die neerkijken op iedereen die er een andere levenswandel op nahoudt dan zij. Het zijn dezelfde mensen die vandaag de universele verklaring voor de rechten van de mens in vraag stellen, en andere verworvenheden waar onze ouders en grootouders zo hard voor gevochten hebben. Het is Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van justitie, die heeft aangekondigd dat hij de War on Drugs op volle kracht wil hervatten. Ooit zal de mensheid zich afvragen wat die 20ste-eeuwse machtsmannetjes toen bezield heeft, en waarom ook dit mensenrecht zo lang geschonden werd.

nooit hoe de leden van de SP.A in de aanloop naar de vorige verkiezingen voor de legalisering van cannabis stemden. De manier waarop Bruno Tobback en andere partijbonzen toen reageerden, gebeurde in pure Sovjetstijl. Van de jonge vrouw die het thema op de agenda plaatste, voorzitster van de socialistische jongeren, hebben we sindsdien nooit meer iets gehoord.

Opvoeden Wat bijna alle politici gemeen hebben, is dat ze niks van cannabis

Grote Leider Dat is dus het gezelschap waarin ook de meeste Belgische politici verkeren. Tien jaar geleden kon er nog openlijk en volwassen gepraat worden over cannabis, het gedoogbeleid en een mogelijke legalisering. Maar sinds de Grote Leider de oorlog tegen drugs heeft uitgeroepen, durft niemand nog iets zeggen. Geen enkele partij of individuele volksvertegenwoordiger voelde zich geroepen om het op te nemen voor TUP. Wie mij nog het meest ontgoochelden zijn de groenen en de socialisten. Zij zouden aan onze kant moeten staan, progressief een eendrachtig, maar op dit vlak zijn het even grote angsthazen en bourgeois als de conservatieve krachten. De jongerenafdelingen willen wel een debat maar worden voorlopig de mond gesnoerd door de partijtop. Ik vergeet

weten. Het verbaast mij telkens opnieuw hoe slecht ze geïnformeerd zijn en hoe voorspelbaar hun argumenten zijn. Misschien moeten wij, ervaringsdeskundigen, die mensen eens beginnen opvoeden. Uit onze bubbel komen en hen rechtstreeks aanspreken, met mails, brieven, filmpjes, commentaren op hun Facebookpagina... Niet roepen of beledigen maar gewoon de feiten. Niet overstelpen maar met mate, als er een aanleiding is of je echt iets te vertellen hebt. Ik geloof tot nader order in de democratie en ik geloof ook dat je langs die weg

iets kunt veranderen, zoals onze voorouders het ons hebben voorgedaan. Ik ben niet de man die in het openbaar of op tv een spliff zal opsteken als provocatie, daar ben ik veel te laf voor. Tevreden rokers zijn geen onruststokers, zegden ze vroeger in Nederland.

Liefde voor cannabis Maar ik zal mijn liefde voor cannabis en mijn geloof in de onbegrensde mogelijkheden van de plant altijd blijven uitdragen. In de media, in mijn familie (mijn moeder is een van mijn trouwste fans) en bij iedereen die lijdt aan slapeloosheid, burnout, kanker, fibromyalgie of eender welke andere zware aandoening. De meeste mensen staan daar ook open voor, in tegenstelling tot de politici die hen veinzen te vertegenwoordigen. You can fool some people sometimes but you can not fool all the people all the time, zeker niet in het internettijdperk. Een tiental dagen na de vrijlating van Els, Manu en Francesco reisden we met een bus vol TUP'ers naar de Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam. Ook toen heb ik een groot geluksgevoel ervaren, blij omdat we de strijd samen konden voortzetten. Daar, in het Flevopark, hoorden we dat eind augustus in Gent een nieuwe Cannabis Social Club wordt opgericht. In eerste instantie om de bevolking te informeren en bewust te maken, maar Els kom er in elk geval het TUP-model voorstellen. Wie weet wat daar nog uit voortkomt, in een stad die veel opener en progressiever leeft en denkt dan het verzuurde bolwerk van de Grote Leider.

67


Horizon Zero Dawn

Door: redactie Highlife

In Horizon Zero Dawn (PS4, van het Nederlandse Guerrilla Games) is de aarde niet meer van ons. In dit gevaarlijke tijdperk waarin Machines vrij rondlopen en de mensheid niet langer boven aan de voedselketen staat, gaat de jonge jager Aloy op zoek naar haar lotsbestemming.

In een weelderige, post-apocalyptische wereld, waar de natuur de ruïnes van een vergeten beschaving heeft overwoekerd, moet je zien te overleven. Kleine groepjes mensen leven als primitieve jagers. De Machines zijn heer en meester in deze nieuwe wildernis. En niemand weet waar de angstaanjagende mechanische wezens vandaan komen.

In Horizon Zero Dawn kruip je in de huid van Aloy, een jonge jager die op zoek

68

is naar haar lotsbestemming in de resten van een ver verleden. Al vanaf haar geboorte werd ze geweerd door haar eigen stam. Aloy heeft geleerd om haar behendigheid, intelligentie en dodelijke precisie te gebruiken om te jagen op de Machines, zich te verdedigen tegen andere stammen en te overleven in de wilde natuur. Met een reis in een wereld vol vreemde artefacten en ingestorte ruïnes ontgrendel je al haar geheimen. Hoe hebben de Machines de wereld overgenomen en wat is er gebeurd met de beschaving die hiervoor kwam?

De antwoorden kunnen grote gevolgen hebben voor het lot van Aloy en dat van de mensheid. In de game ervaar je een diepe, belonende RPG met bijzonder gevarieerde, tactische gevechten. Je combineert primitieve uitrustingen met geavanceerde technologie en je maak apparaten waarmee je de roofdieren in prooi kunt veranderen. Verder moet je unieke strategieën bedenken om de verschillende Machines uit te schakelen en gevangen Machines te hacken zodat ze doen wat jij wilt.


PLASMA AANSTEKER Duurzame aansteker met een klassiek design

gold

mat te red

Milieuvriendelijk, oplaadbaar via USB

mat te black

Verkrijgbaar in diverse andere kleuren en unieke prints

Elektrische ontbranding via o plasmatechnologie [ 500 C ]

weed

matte green

Te gebruiken in alle weersomstandigheden

ace of spades

www.novigadgets.nl

H

blue

/novigadgets

- Smart- Heal d e e S thsh eadop

CBD

HEMP PRODUCTS

OIL / BHO

BONGS

SEEDS

STASH

5 GoodService 5 FastDiscreetDelivery Apollyon Dordtsestraatweg 434a 3075 BK Rotterdam (near Zuidplein and Ikazia Hospital) Phone: 0031 10 4866605 info@apollyon-shop.nl

Open from Monday to Saturday from 11.00 to 19.00h. Join us at Facebook, Regular giveaways www.facebook.com/headshopapollyon


Cannabis albums in Hash Marihuana & Hemp Museum

The Pope Smokes Dope ‘Marijuana in my brain’ Bijna iedereen kent de nummer 1 hit ‘Cocaine in my brain’ van Dillinger. Veel minder bekend is dat hij ook een song genaamd ‘Marijuana in my brain’ maakte. Op de expo The Pope Smokes Dope vind je een zeldzame versie van die single.

De tentoonstelling is in het hart van de Amsterdamse Wallen, op de Oudezijds Achterburgwal 130 in het Hash Marihuana & Hemp Museum. Een bezoekje aan The Pope Smokes Dope is dus prima te combineren met entertainment in de rest van de buurt. Het museum zelf kent natuurlijk veel meer historisch interessante objecten, maar er zijn ook veel coffeeshops in de buurt waar het prima vertoeven is. De wereld komt aan je voorbij in dit oudste deel van Amsterdam.

70

Bron van inspiratie Terug naar de expo. In de intieme ruimte is een aantal platenhoezen te bewonderen, temidden van citaten van vroegere en hedendaagse artiesten. Neem Rihanna, die zegt: ‘Kush Rolled, Glass Full. I prefer the better things…’ Of neem Louis Armstrong: ‘It’s an assistant, a friend’. Hij was niet de enige muzikant die er zo over dacht. Musici uit allerlei genres, van jazz tot folk, van reggae tot rock en van house

Door: redactie Highlife Foto’s: Thomas Kessens, redactie Highlife

tot hiphop, zagen en zien cannabis als bron van inspiratie en als middel om het hectische muzikantenbestaan te onthaasten.

Politiek protest Het album waarnaar de expo is vernoemd, The Pope Smokes Dope, is een elpee uit 1972 van de New Yorkse folkrocker David Peel en zijn band The Lower East Side. Het was een politiek protest tegen het cannabisverbod. Het al-


bum (‘the finest piece of musical agitprop ever to emerge from the 60s counterculture’ volgens allmusic.com) bevat twaalf tracks, waaronder het aanstekelijke Everybody’s Smoking Marijuana. De omstreden titel werd bijna overal ter wereld verboden, alleen in de VS, Canada en Japan kwam hij uit. Samen met andere controversiële platenhoezen is de plaat nu tijdelijk tentoongesteld in het Hash Marihuana & Hemp Museum.

Purple Haze Te zien is verder onder meer Long Silver John (1972) van de Amerikaanse rockband Jefferson Airplane. De hoes is een replica sigarendoosje met op de bodem een foto van blunts (sigaren met cannabis). En natuurlijk is er reggae: het debuutalbum Legalize It (1975) van Peter Tosh is een krachtig pleidooi voor de legalisering van cannabis, met name voor medicinaal gebruik. Op Purple Haze (2002) van het Engelse house duo Groove Armada zie je een Andy Warhol-achtige teke-

ning van een dikke paarse joint. De titel van de plaat verwijst naar de paarse cannabissoort die bekendstaat om haar ongekende potentie, en die op haar beurt weer is vernoemd naar het beroemde nummer van Jimi Hendrix uit 1967. Purple Haze, all in my brain Lately things don’t seem the same Acting funny, but I don’t know why ‘Scuse me while I kiss the sky

The Pope Smokes Dope Cannabis Records and Covers Dagelijks open, 10.00 – 22.00, gratis entree bij ticket museum Hash Marihuana & Hemp Museum Oudezijds Achterburgwal 130 Amsterdam www.hashmuseum.com

Barcelona De collectie van het Hash Marihuana & Hemp Museum bestaat uit meer dan 12.000 voorwerpen die getuigen van de geschiedenis, het heden en de toekomst van de cannabisplant. Het museum heeft twee vestigingen: een grachtenpand in hartje Amsterdam en een modernistisch paleis in Barcelona. Eerder was The Pope Smokes Dope te zien in Barcelona, waar nu de tentoonstelling “Cannabis Cuisine” (20 april - 30 september 2017) het belang van hennep als gezonde voedingsbron belicht.

71


Integrale tekst van Doede de Jongs speech op Cannabis Bevrijdingsdag 2017

“Verhef je stem” Logboek VOC, juli – augustus 2017 Natuurlijk laten we de kans niet schieten om nog één keer terug te blikken op de fantastische Cannabis Bevrijdingsdag, op zondag 11 juni in het Flevopark in Amsterdam. Met foto’s en met de vlammende speech van onze eigen Doede de Jong: “Laat niet langer over je heen lopen. Verhef je stem!”

De negende editie van Cannabis Bevrijdingsdag, het jaarlijkse gratis protestival van het VOC, was de warmste, de drukste en de beste tot nu toe. Een hoogtepunt was de nieuwe Cannabis University tent, met 25 sprekers uit negen landen, onder de bezielende leiding van Steven Kompier van Cannabis News Network. Alle debatten, masterclasses en interviews zijn terug te bekijken, zie: www.cannabisnewsnetwork.com/ videos/cannabis-policy/cannabisuniversity-cannabis-liberation-day2017-amsterdam/ Van de speech van Doede de Jong op het hoofdpodium zijn voor zover bekend nog geen beelden verschenen: reden te meer om de volledige tekst in dit Logboek af te drukken. Fijne vakantie!

“Hallo beste mensen! Het is alweer de negende Cannabis

72

Bevrijdingsdag. Geweldig wat het VOC tezamen met een groot aantal vrijwilligers weer uit de grond heeft weten te stampen. Alle respect, hulde! Verleden jaar werden wij positief gestemd door oud premier Dries van Agt met de uitspaak: Er is hoop makkers! Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Positieve ontwikkelingen waren het wetsvoorstel van Vera Bergkamp om de aanvoer naar de coffeeshops te reguleren en het amendement van Liesbeth van Tongeren om medicinale teelt voor eigen gebruik mogelijk te maken. Beide wetsvoorstellen werden aangenomen. Belangrijk is ook de legalisering van cannabis in Canada. Cannadabis!

Wij zijn niet de vijand Minder is het dat Trump de aanval heeft geopend op het liberale softdrugsbeleid, dat volgens zijn minister van Justitie, Sessions, moet worden

Agenda Maandelijkse openbare VOC vergadering Zie www.voc-nederland.org/agenda 28-30 juli Cannabis XXL Hanfmesse, München. 11-13 augustus Helsinki Hemp + Herb, Finland’s eerste cannabis evenement. 12 augustus Hanfparade, Berlijn. 21e editie van de grootste demonstratie voor legalisering in Duitsland. Vanaf 10.00 uur expo op Washington Plaza (bij Hauptbahnhof), de mars begint om 14.00 uur.

teruggedraaid. Ondanks het feit dat wij hier al cannabis consumerend feest kunnen vieren, worden er nog steeds mensen om een paar hennepplanten in of om hun huis met kinderen en al op straat gezet. Vervolgens worden ze sociaal, maatschappelijk en psychisch kapot gemaakt. Deze straf staat in geen enkele verhouding tot het 'vermeende' delict en is een flagrante schending van de mensenrechten. Evenals de langzaam in het Thaise martelmoeras wegzinkende Johan Van Laarhoven, ex coffeeshophouder van The Grass Company. Het is heel wrang en verdrietig tegelijk dat het meest vredelievende volkje, de cannabisgenieters, zo wordt gecriminaliseerd. Wij zijn niet de vijand! Integendeel! Als je ons als vijand ziet, dan ben je door de ratten besnuffeld. De vijand zit bij de overheid tussen de


oren! Het zegt veel over hun morele standaard of wat daar nog van over is en het is duidelijk dat die nodig herijkt dient te worden.

Wij zijn de natuur Wat onvermijdelijk is, is dat de thuisteelt wordt geregeld. Anders houd je nog het hele repressie apparaat met al zijn excessen in stand en schiet je er vooralsnog niet veel mee op. Het is onverteerbaar dat iemand of een regering op basis van moralisme denkt het recht te hebben om voor mij te bepalen, wat ik wel of niet tot mij mag nemen. Een regering dient zich t.o.v. haar burgers neutraal op te stellen. Je wordt beroofd van de zeggenschap over je eigen geest en lichaam, je enige concrete bezit. Het recht op zelfbeschikking, dat is waar het in essentie om gaat. Ik hoef niet tegen mijzelf beschermd te worden en heb geen plantpolitie nodig. Het criterium is altijd dat je een ander met je consumptie niet tot last bent. De regering heeft gewoon niet het recht om een plant te verbieden. De natuur is van iedereen. Wij zijn de natuur!

Recht op zelfbeschikking Gezien de reacties van de VVD en het CDA zal het echter nog een hele klus worden om de wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te loodsen. Schrijnend is het optreden van Mark Rutte, als premier van ‘alle’ Nederlanders, want in plaats van zich oplossingsgericht te manifesteren blijft hij als een langspeelplaat in de stigmatiseringsgroef hangen, met zijn onbekookte uitspraken over wiet,

als zijnde ‘troep’ en ‘rommel’ en zadelt zodoende de samenleving met allerlei onnodige excessen op. Zijn ‘mantra’, dat 80% naar het buitenland gaat is puur speculatief en is tevens een non argument. Een calvinistische moralist vermomd als liberaal! Het enige wat de VVD/Rutte hoeft te doen is zich baseren op hun beginselprogramma van 2008. Namelijk eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, integriteit van eigen lichaam en het recht op zelfbeschikking.

Moralisme boven grondwet Het CDA claimt met veel aplomb het alleenrecht op moraliteit. Zij wil alle coffeeshops sluiten, omdat ze daar een door 800.000 Nederlanders gewaardeerd kruid, namelijk wiet, verkopen. Wiet als concurrent van God? Het heeft er de schijn van, want hoe is het anders te verklaren dat het CDA een plant, een creatie van hun eigen schepper, gaat bestrijden? Hoe durf je zo’n goddelijk geschenk ‘het groene gif’ of ‘sluipmoordenaar’ te noemen? Calvinistisch moralisme, een manier om mensen klein te houden! Nu kun je wel een moreel oordeel hebben, maar dat geeft je nog niet het recht om je medemens het consumeren van hennepbloemen te verbieden. Temeer daar zij met hun consumptie niemand tot last zijn en er niemand aan dood gaat. In feite stellen de VVD en het CDA hun moralisme boven de grondwet.

Baas in eigen Brein!

monstrum heeft gecreëerd. Het cannabiswanbeleid is als een voortwoekerende juridische kanker, die een wissel op de samenleving trekt. De haard is het verbod. Dus zal je noodzakelijkerwijs naast het bestrijden van de uitzaaiingen de haard - het verbod - moeten verwijderen. Daarom wordt het tijd om actie te ondernemen. Laat niet langer over je heen lopen. Verhef je stem! Wat kun je doen? Maak bijvoorbeeld filmpjes voor Cannabis? Aangenaam! (www.cannabisaangenaam.nl). Stel deze onzin aan de kaak, laat zien wat cannabis voor jou betekent. Volg mijn vlog op het youtube kanaal 'Doedeledocu' (http://bit.ly/2uygDqS). De overheid dient namelijk op haar kinderachtige gedrag aangesproken en afgerekend te worden. Opheffing van het cannabisverbod zal een verbetering van de wereld betekenen. Baas in eigen Brein!”

Over het VOC Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. Ons doel is opheffing van het verbod op cannabis. Meer informatie: www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland

Het is de overheid die bewust een

73


Afghanistan

Het land van de rebellie Door: redactie Highlife

Afghanistan is een land vol tribale rivaliteiten, koloniale oorlogen en geo-politieke conflicten. Oorlog lijkt er bijna altijd te zijn. De Afghanen hebben hun bergen altijd "het land van rebellie" genoemd.

Ondanks al deze chaos is Afghanisan adembenemend mooi. Vraag maar eens aan de hippie-travellers, die al in de jaren zestig naar Afghanistan afreisden vanwege de geweldige cannabis die daar te vinden was. Maar sinds de Russen het land in 1979 binnenvielen, is het toerisme vrijwel stil komen te liggen. Alleen doorgewinterde avonturiers zoals de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry bezoeken Afghanistan nog steeds. Uitgeverij Taschen heeft nu een verzamelwerk uitgebracht, waarin zijn mooiste foto’s uit veertig jaar werk staan.

Gevaren Steve McCurry heeft zich altijd blootgesteld aan de gevaren die een onvermijdelijk deel van het leven zijn in dit ruige

Bamiyan, 2006

74

en gevaarlijke berglandschap. Voor zijn eerste reis naar Afghanistan in 1979 kreeg hij geen toestemming; in Afghaanse kledij werd hij vanuit Pakistan het land binnen gesmokkeld. In 1984 verwierf hij wereldfaam voor het bekende portret van een Afghaans meisje met indringende groene ogen. Maar hij maakte nog veel meer prachtige foto’s, in gebieden die afgewisseld door de Russen, de Taliban, door verschillende stammen of door de Afghaanse overheid werden gecontroleerd. Vele fotografen volgden in de voetstappen van Steve McCurry. Maar niemand maakte zulke indrukwekkende beelden als McCurry. Afghanistan Steve McCurry Taschen


Logar, 1984

75


TREASURES A Cure for Wellness Gore Verbinski Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia GothWorthington

Brimstone Martin Koolhoven Dakota Fanning, Guy Pearce, Carice van Houten

Nadat regisseur Marin Koolhoven in 2008 imponeerde met Oorlogswinter, bleef het lange tijd stil. Tot Brimstone, een film die zich ergens in Amerika in de tweede helft van de 19e eeuw afspeelt. Opnieuw bewijst Koolhoven dat hij talent heeft. Wanneer een duivelse predikant (Guy Pearce) zijn intrede doet in een kleine boerengemeenschap, verandert het leven van Liz in een nachtmerrie. De verwrongen geest van de uiterst religieuze Pearce heeft het op haar en haar familie gemunt. Ze moet tot het uiterste gaan om zijn demonische toenaderingen te stoppen, maar Pearce blijkt een taaie tegenstander. Door de gefragmenteerde vertelling moet je blijven opletten, maar het resultaat mag er zijn. We moeten Koolhoven koesteren.

76

A Cure for Wellness kreeg veel negatieve publiciteit nadat onthuld werd dat studio 20th Century Fox websites met fake news had aangemaakt om de film stiekem te promoten. Schandalig natuurlijk, maar wel jammer dat A Cure for Wellness hierdoor min of meer geflopt is. Terwijl het toch een pareltje uit Hollywood is, dit gothic horrormysterie van Gore Verbinksi. DeHaan raakt verzeild in een Zwitserse kliniek in de Alpen, waar rijke senioren een heilzame kuur ondergaan. DeHaan komt er al snel achter dat er iets vreemds gaande is. Maar kan hij het tij keren? Verbinski maakte een lange, maar fantastische gefilmde bizarre horrorfilm. Een lust voor het oog.

Cody Chesnutt My Love Divine Degree (One Little Indian Records)

Het hiphoplabel Stones Throw uit Californie neemt het niet zo nauw met de hokjes, zodat een grensgeval als Mister Mellow van Washed Out oftewel Ernest Greene er mooi tussen past. Mellow dekt de lading zowel in beats als in algehele sfeer, lekker loom, lui en laidback. Met ergens nog een zweempje hiphop in de beats, maar het gaat net zo goed richting r&b, triphop, spacepop, jazz of zelfs ietwat house achtigs. Alles flink doorspekt met maffe samples, vaak van anonieme YouTube vlogs getrokken. Alles bij elkaar een fijn allegaartje, dat door de producer compact en to the point wordt gehouden.


Washed Out Mister Mellow (Stones Throw)

Weg

Het Kwaad

Bill Beverly

John Sandford

De Geus

Bruna

De 15-jarige East werkt als uitkijkpost voor het drugsimperium van zijn oom in een wijk in Los Angeles. Zijn taak is simpel: wanneer er politie in de buurt van de verkooppunten van de drugs van zijn oom komt, moet hij dat snel doorgeven zodat de schade beperkt blijft. Dat gaat een keer mis en dan krijgt East een nieuwe opdracht: hij moet een getuige uit de weg ruimen. Samen met zijn jongere broer Ty gaat East op weg, want de getuige zit ondergedoken op duizenden kilometers van LA. Op hun reis komen de broers en hun compagnons er achter dat er een heel ander leven buiten hun eigen wereldje bestaat. Maar of ze die kans aangrijpen? Prima debuut van debuut van een talentvolle schrijver. Aan het eind ontbreekt er wel wat vaart in het verhaal.

Het Kwaad is opnieuw een prachtig deel uit de Lucas Davenport serie van veelschrijver John Sandford. Origineel heet het Gathering Prey, waarmee dit boek het 25e deel is met Prey in de titel. Davenports dochter komt in aanraking met twee ‘travellers’ (in de Nederlandse vertaling trekkers), die continue door de VS reizen en zichzelf in leven houden met bedelen en muziek maken. Maar er is een geheimzinnige cult rond de sadistische Pilate ontstaan, die graag moordt. En dan zijn die trekkers een makkelijke prooi, want bijna niemand mist ze. Sandford schrijft steeds beter, lijkt het wel, want elk deel in zijn omvangrijke reeks wordt steeds spannender. Mooi dus dat we in Nederland minstens twee boeken achterlopen op zijn laatste publicaties. Top-entertainment.

Het hiphoplabel Stones Throw uit Californie neemt het niet zo nauw met de hokjes, zodat een grensgeval als Mister Mellow van Washed Out oftewel Ernest Greene er mooi tussen past. Mellow dekt de lading zowel in beats als in algehele sfeer, lekker loom, lui en laidback. Met ergens nog een zweempje hiphop in de beats, maar het gaat net zo goed richting r&b, triphop, spacepop, jazz of zelfs ietwat house achtigs. Alles flink doorspekt met maffe samples, vaak van anonieme YouTube vlogs getrokken. Alles bij elkaar een fijn allegaartje, dat door de producer compact en to the point wordt gehouden.

77


Meet & Greet met je favoriete ster

Door: redactie Highlife

Comic Con Amsterdam, één van de grootste Comic Cons in Europa, keert terug op zaterdag 2 en zondag 3 september. Liefhebbers van comics, films, games, cosplay, sci-fi, fantasy, televisieseries en anime kunnen weer terecht in de RAI Amsterdam om hun film- en televisiehelden te ontmoeten, de nieuwste merchandise te scoren of een bijzondere cosplaywedstrijd bij te wonen.

Tijdens Comic Con Amsterdam kun je je favoriete Hollywood-acteurs en -actrices ontmoeten bij meet & greets en fotoshoots, kun je handtekeningen van de aanwezige sterren scoren, zijn er panels en Q&A’s, workshops, demonstraties en kun je op commissie tekeningen bestellen bij je favoriete comic book artiesten. Bevestigde Hollywoodacteurs zijn onder andere Kim Coates (Sons of Anarchy, Resident Evil), David Warner (Titanic, Star Trek, Doctor Who), Ben Hardy (X-Men Apocalypse, EastEnders) en Charlotte Hope (Game of Thrones). In maart werd het festival nog in Rotterdam georganiseerd. www.comiccon-europe.com/nl/ amsterdam/

David Warner

78

Kim Coates

Ben Hardy


Amsterdam Den Haag Rotterdam

Arnhem

Amsterdam

Arnhem

Coffeeshop De Kade Stadionkade 107 1076BN Amsterdam www.coffeeshopdekade.nl instagram:dekadeamsterdam facebook:Coffeeshopdekade

Upstairs Beekstraat 12 6811 DV Arnhem www.coffeeshopupstairs.nl

Den Haag

Den Haag

Rotterdam

Dizzy Duck Trompstraat 210 2518 BR Den Haag

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag

Pluto Nieuwe Binnenweg 54 3015 BB Rotterdam

SMOKE ROOM AANWEZIG


Broadchurch

Meer emotie dan adrenaline Door: redactie Highlife

Broadchurch is zo’n typische Britse badplaats. Er wordt fish & chips verkocht en je kunt er boottochtjes doen. Plus er is natuurlijk het prachtige strand, waarachter indrukwekkende kliffen opdoemen die het vakantieplaatje helemaal volmaken. Het zomerseizoen duurt kort, maar zonder toeristen kan Broadchurch amper overleven.

Wanneer er een lijk van een 11-jarige jongen op het strand wordt gevonden, is de gemeenschap in schok. Vooral wanneer duidelijk wordt dat Danny door geweld om het leven is gekomen. De 15.000 inwoners van Broadchurch kunnen het eerst amper bevatten. Bevindt zich in hun gemeenschap een monster dat zich aan kinderen vergrijpt.

80

Twijfel Het onderzoek naar de moord op Danny komt in handen van Detective Inspector Alec Hardy. Een fikse tegenvaller voor Detective Sergeant Ellie Miller. Haar was immers een promotie beloofd, maar die is naar Hardy gegaan. Een slecht begin van het samenwerkende duo. Ook al omdat Hardy een verleden heeft. Een

vorig moordonderzoek is door zijn toedoen mislukt. Er is twijfel alom. Hardy is een buitenstaander en Miller woont al haar hele leven in Broadchurch; zij kent dus iedereen.

Intens en hartverscheurend In een rustig tempo verkent de serie het dorp. Ook de speurtocht van de politie wordt zonder noemenswaardige actie in beeld gebracht. Verwacht in deze serie geen bloederige shoot-outs, spectaculaire explosies of gierende achtervolgingen. Broadchurch richt zich meer op emotie dan op adrenaline. Toch is de serie intens en hartverscheurend. Dat komt met name ook door de geweldige acteerprestaties van de cast; niemand zakt door het ijs. Het is van een hoog niveau, vandaar ook dat de serie verschillende prijzen, waaronder veel BAFTA-awards won. Na het eerst seizoen zijn er nog twee andere seizoenen gemaakt. Na het derde seizoen, dat onlangs beschikbaar kwam, is het nu afgelopen. Maar Broadchurch heeft geschiedenis geschreven, daar zijn zowel critici als kijkers het wel over eens


Andy Warhol

“I like the smell of pot” Door: Rob Tuinstra

In het vorige nummer schreven we al over ‘Andy Warhol and other PopArtistst’ in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Highlife was ook bij de opening waarbij sterren als Adam Curry en Lex Harding, die zijn privé-verzameling nu aan het grote publiek toont, aanwezig waren. Zelfs Marilyn Monroe was erbij.

Niet de echte natuurlijk, maar een look-a-like via Memorie Monroe. Samen met een aantal aanwezige Drag Queens verhoogde het de feestvreugde enorm. Onder het genot van een hapje (bitterballen, vlammetjes en trossen bananen vanwege Warhols iconische albumhoes voor Velvet Underground) en een drankje vermaakte het toegestroomde publiek zich dan ook prima. We zagen Ruud de Wild rondlopen, Patricia Steur die vroeger ooit Andy Warhol heeft gefotografeerd, en nog een aantal BN-ers zoals Jeroen van Inkel. Nadat Adam Curry de expo via een eerder opgenomen filmpje met Blondie (oftewel Debbie Harry) had geopend, konden we de verzamelde werken bekijken. Eerlijk is eerlijk, het is een prachtige expo geworden met veel werken van Andy Warhol en andere PopArt-artiesten. Leuk cannabisdingetje; een cover van High Times met Andy Warhol. Hij was een groot voorstander van legalisatie. Zo zei hij ooit: “I think pot should be legal. I don’t smoke it, but I like the smell of it.” En zo is het maar net.

Marilyn en Lex Harding

Deze cover dus

Adam Curry

www.andywarhol.amsterdam

81


Advertentie index Amsterdam Seed Center

37

Hubers Trading

55

Apollyon

69

Humboldt Seed Organization

15

Hunter's Coffeeshop

25

20

Hydrodjim

69

Boerejongens de

60-61

Hydroland

55

Bunkertje 't

60-61

Kade de

79 55

Atami

2

Big Buddha and More

Canna

84

Keldertje 't

Cannafest

43

Kera Seeds

Cibiday

55

Magic

79

Club Media

60-61

Magic

60-61

Coffeeshop Missouri

60-61

Novi Gadgets

Dinafem Seeds

51

Dutch Passion

9

Dutch Passion

60-61

Dutch Trimming Company Easy Going

69 60-61

Paradise Seeds Pluto

60-61

69 60-61 79

Regine

60-61

Royal Queen Seeds Sumo Seeds

83 60-61

GHTC

55

Sweet Seeds

31

Groene Start

69

Upstairs

79

Herb Shop the

55

Zero Zero

60-61

colofon Highlife magazine Is een uitgave van:

Aan dit nummer werkten mee:

Discover Publisher BV, Postbus 362, 5460 AJ, Veghel, Telefoon: 073-5498112, E-mail: info@highlife.nl

André Beckers, Nicole Maalsté, Michiel Panhuysen, Jan Sennema, Arjan van Sorge, Peter van Sparrentak, Mike de Leede, Karel Michiels, Derrick Bergman, St. PGMCG, Ruud en Wil Oomen en vele anderen.

Hoofdredacteur: Rob Tuinstra

82

Redactie-adres: Postbus 6024, 1005 EA Amsterdam, redactie@highlife.nl Advertenties: Daisy Drukwerkbegeleiding: Friends Support Drukkerij: Senefelder Misset, Doetinchem


F*CK

YOU GROWER Keep on Growing

www.facebook.com/rqseeds | www.twitter.com/royalqueenseeds | www.royalqueenseeds.com | info@royalqueenseeds.com


The gods must be crazy

www.canna.nl


Articles inside

TV serie Broadchurch

1min
page 80

Comic Con

1min
pages 78-79

Afghanistan: land van rebellie

1min
pages 74-75

Games

1min
pages 68-69

The Pope Smokes Dope

3min
pages 70-71

VOC Logboek

5min
pages 72-73

Nerone: Neon Flowerpower

5min
pages 62-65

Ik ben een geluksvogel

6min
pages 66-67

naar de studio

9min
pages 56-61

Mary Jane Berlijn

2min
pages 54-55

High Gadgets

4min
pages 52-53

Dinafem: Remo Chemo

4min
pages 46-47

PGMCG: cannabis en kokosolie

5min
pages 48-49

Viva Las Vegas

2min
page 41

High, Low & Dirty

4min
pages 44-45

Review Club Media Amsterdam

2min
pages 42-43

of budder?

5min
pages 38-40

Review Mary Jane Maastricht

2min
pages 36-37

Daling coffeeshops stabiliseert

1min
page 32

Brievenrubriek

2min
page 11

D-Monica

7min
pages 16-20

Highlife Cup 2017

10min
pages 21-25

Cannabis Bevrijdingsdag USA wietbeleid vergeleken

5min
pages 26-29

Flash

5min
pages 6-7

Coffeeshop ZeroZero in Arnhem

2min
pages 30-31

André Beckers

2min
page 12

Nicole Maalsté

5min
pages 8-10
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.