High Life NL 17-03

Page 1

#03-2017 GR GRATIS R

opinie en lifestyle magazine voor hobbygrowers en blowers

POWER COUPLE OF POT CHRIS MORGAN EN MIKKI NORRIS LORD DIGGA “JE BLOWT NIET ZONDER REDEN” MEDIWIETONDERZOEKER ARNO HAZEKAMP “KIES EEN METHODE DIE BIJ JE PAST”

CANNABIS

Duurzaam, trendy en veelzijdigMinder regels, meer vrijheid Er is al een aantal kabinetten geweest dat beloofde hun best te doen voor minder regels voor het bedrijfsleven. Al die regeltjes kosten alleen maar geld en ergernis, niemand schiet er wat mee op. Maar als het om cannabis gaat schiet de regeltjesmeter de andere kant op, ver in het rood. Er is geen enkel ander land waar de overheid zoveel regels omtrent cannabis heeft bedacht. Alleen al rond coffeeshops bestaat er een duizelingwekkende hoeveelheid regels, die vaak op gemeentelijk niveau nog eens extra worden aangedikt. We kennen allemaal de absurde eis dat een coffeeshop minimaal 250 meter van een school verwijderd moet zijn. Anders zouden die scholieren wel eens in aanraking met die levensgevaarlijke wiet kunnen komen. Daarom mogen coffeeshops ook amper adverteren. Dat elke souvenirwinkel in Amsterdam ongestraft allerlei prullaria met wietlogo’s mag verkopen is nogal frustrerend dan. In een rapport over de toekomstige regelgeving rond cannabis heeft een werkgroep drie mogelijke scenario’s beschreven. In het reguleren-model wordt een aantal mogelijke nieuwe regels beschreven. Want ja, als je dan in Nederland de cannabisteelt gaat reguleren, dan moet er natuurlijk ook gecontroleerd gaan worden. Goed voor de werkgelegenheid, een nieuwe groep ambtenaren die twee, zes of misschien wel twaalf keer per jaar ge-

reguleerde wietkwekers te pas en te onpas gaat controleren. Het Amerikaanse activistenkoppel Chris Conrad en Nikki Norris waarschuwt in een interview voor teveel regels. Wietkwekers met een strafblad uitsluiten van gereguleerde teelt zou in hun ogen een domme fout zijn. Zij hebben immers al bewezen dat zij verstand van zaken hebben door hun ervaring. Chris Conrad: “Als je een strafblad hebt voor cannabis noemen ze dat op sommige plaatsen een strafblad, maar in Californië is het een CV, omdat het laat zien dat je weet hoe je cannabis moet kweken en dat is wat we nodig hebben. Juist die mensen uitsluiten is hetzelfde als zeggen: als je al weet hoe je een vliegtuig moet besturen, mag je geen piloot worden.” Het is af en toe tergend om te zien hoe Nederland haar leidende rol in de internationale cannabisgemeenschap heeft moeten prijsgeven door doorgedraaide politici met hun drang naar steeds meer regeltjes. De Nederlandse cannabisbranche is als een spin in het web ingekapseld door kwaad- en soms ook goedwillende politici. Nu vertellen trendmakers uit de Verenigde Staten of bijvoorbeeld Spanje hoe zij ooit werden geinspireerd door Nederland. Zij spreken over Nederland cannabisland in nostalgische bewoordingen. Laten we hopen dat een nieuwe (groenliberale) regering onze (ruim aanwezige) nationale kennis van de cannabisplant weer eens op waarde schat. Geef onze eigen groene industrie na alle beperkende regels en wetten eindelijk de kans om zich verder te ontwikkelen en leidend te zijn in aansprekende internationale innovatieve ontwikkelingen. We kunnen het, geef ons de kans! Minder regels, meer vrijheid! Rob Tuinstra

Voorwoord van de uitgever De Nederlandse overheid voert een liberaal beleid t.a.v. cannabis. Het gebruik van cannabis wordt in de Nederlandse Opiumwet niet strafbaar gesteld. Vele gemeenten gedogen coffeeshops van waaruit hasj en wiet worden verhandeld. Met het gedogen van deze coffeeshops heeft de overheid een goede scheiding van de drugsmarkten weten te bereiken. Zo’n één miljoen blowers weten de weg naar de coffeeshop te vinden of voorzien d.m.v. kleinschalige hennepteelt in hun eigen gebruik. De cannabisconsument is de samenleving op geen enkele wijze tot last. Hij wordt in ons land dan ook terecht niet als een crimineel behandeld. Sommige politici en vertegenwoordigers van het openbaar bestuur zijn groot voorstander van het legaliseren van cannabis. Aan legalisatie gaat gewoonlijk een lange periode van normalisatie vooraf. De uitgever hoopt middels het blad ‘Highlife’ het publiek te informeren en hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de normalisatie van cannabis. In zijn blad geeft hij zowel voor- als tegenstanders van cannabis de ruimte hun mening te ventileren. Dit betekent niet dat de uitgever het met de inhoud van alle artikelen of advertenties eens is. De uitgever distantieert zich uitdrukkelijk van gepubliceerde uitlatingen of afbeeldingen die de indruk wekken dat er reclame wordt gemaakt voor het gebruik of productie van cannabis. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook vermenigvuldigd of overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en de andere auteursrechthebbenden. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en/of de doelstelling van de advertenties. De redactie neemt geen enkele verantwoording voor ongevraagde inzendingen. De uitgever heeft getracht alle rechthebbenden op copyright van foto-en/of beeldmateriaal te bereiken. Zij die desondanks menen aanspraak te kunnen maken op deze rechten, kunnen zich tot de uitgever wenden.

3


INDEX

03 17

FEATURES: Duurzaam, trendy en vernieuwend 16 USA Power couple of pot

21

PGMCG in Europees Parlement

32

Arno Hazekamp over mediwiet

34

Lord Digga

40

Ricardo Baca

46

Cannabiswereld België geschokt

48

Vexta in neonkleuren

56

Bartek: stonerpunkrockpop

62

Sri Lanka en cannabis

66

VOC logboek

70

21

16

40

34

GROENE ZAKEN: Dinamed; CBD-dominante soorten 26 Hunter’s Coffeeshops

26

4

38

38


8

12

RUBRIEKEN: Voorwoord

3

Flash

7

Nicole Maalsté

8

André Beckers

12

High Weirdness

13

Wil & Ruud Oomen

36

High, Low & Dirty

44

High Gadgets

52

Games

68

Treasures

76

C Man

81

44

76

68

18

54

78

EN VERDER: Bong Appétit

18

Wietkweek gaat door!

19

Paaspop: het Brabantse Las Vegas

54

Doobious Sources

65

The Cannabis Health Index

72

Hoog, hoger, hoogst

73

Heimat

74

Pop Art

78

TV serie Peaky Blinders

80

EN NOG VEEL MEER... 5


Cannabis Expo Berlin MARYJANE-BERLIN.COM June 16-18, 2017 Funkhaus Berlin General Sponsors:

Official Sponsors:

Major Media Partners:

since 1995

®


FLASH Drones tegen wietkweek in maïsvelden

‘Wiet in Limburgs maïsveld gevonden’. Tot een paar jaar geleden vond je deze kop regelmatig in de media. Omdat de politie met een helikopter vanuit de lucht maïsvelden ging controleren, was het snel gedaan met dit type guerillakweek. Nu zijn er wellicht nieuwe kansen, omdat de politie vanwege de hoge kosten is gestopt met de helikoptervluchten. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) wil dat echter tegengaan, en heeft aangekondigd drones in te zetten om wietplanten in maïsvelden op te sporen. Het CDA vindt het schandalig dat ‘boeren nu zelf de hennepmaffia moeten ontmaskeren’ en heeft Kamervragen aangekondigd.

Universiteit zoekt blowers

Een mooi zomerbaantje voor blowende studenten. Onderzoekers van Washington State University zoeken vrijwilligers die wiet willen roken. Voordat je aan de slag gaat, word je gevraagd om een bloed- en speekseltest. Daarna mag je je favoriete wiet kopen en flink high worden. Nieuwe bloed- en speekseltests volgen dan. Het eerste uur krijg je 30 dollar, daarna verdient het 10 dollar per uur. Het doel van het onderzoek is om een apparaat te ontwikkelen waarbij cannabisgebruik bij automobilisten (strafbaar in Washington) opgespoord kan worden. O ja, deze universiteit is in Pullman, ongeveer 450 kilometer van Seattle. Niet echt om de hoek.

Geen Cannabis Bevrijdingsdag in België

Geen Cannabis Bevrijdingsdag in België, dit jaar. Cannabisminnend België is in diepe rouw nadat op 5 mei op 18 verschillende plaatsen huiszoekingen werden gedaan bij een grote operatie tegen Cannabis Social Club Trekt Uw Plant. Ruim twee weken na de inval zaten drie medewerkers nog steeds in de gevangenis. Criminoloog Tom Decorte vind dit “een regelrechte schande”. DeCorte in een interview in De Morgen: “Dit ruikt naar criminalisering van cannabisgebruikers.” Vanaf pagina 48 lees je een artikel van Karel Michiels over deze schandalige actie van de Belgische politie en justitie. (Laatste nieuws: Els en Manu zijn op 23 mei vrijgelaten.)

7


Column

Nicole Maalsté

Nucleaire wiet “Lekker je wietplant laten groeien met de groene en tóch goedkope stroom van Budgetenergie”, zegt een mannenstem op de televisie. Even denk ik dat ik het niet goed hoor. Ik zie mijn vriend ook verbaasd opkijken uit zijn boek. “Hoorde jij dat ook?” Op televisie zien we een wietstekje in een pot op een tafel staan onder een lamp. Op de achtergrond de herkenbare sound van het nummer Nederwiet (Doe Maar). De stem praat door: “Budgetenergie, doe er iets leuks mee .” “Hè, dat meen je niet?”, zegt mijn vriend. Vol ongeloof staren we naar de reclame. Het stekje dat inmiddels is uitgegroeid tot een heuse wietplant wappert vrolijk onder de lamp.

WOW. Een energieleverancier die een spotje maakt waarin een wietplant figureert. Dit zullen ze niet leuk vinden bij de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit die zich bezighoudt met het opsporen van henneptelers, is de eerste gedachte die bij me opkomt. Die club probeert al jaren om de zogenoemde normalisering van hennepteelt tegen te gaan. Dat ondermijnt volgens hen de samenleving. Ze proberen burgers er daarom op allerlei manieren van te doordringen dat achter elke coffeeshop criminele bendes schuilgaan en dat de hennepteelt in handen is van de georganiseerde misdaad. Maar ja, als nu zelfs ener-

8

gieleveranciers hun klanten aansporen om wietplanten te kweken en daar zelfs mee adverteren…

Gedurfd concept Nieuwsgierig geworden naar degenen die achter deze gedurfde reclame zitten, zoek ik de volgende dag het bedrijfsprofiel op bij de Kamer van Koophandel. Budgetenergie valt onder een BV die onder een kleine 50 handelsnamen opereert: Budget TV, Budget Telefonie, Budget Internet, Budget Tanken, Budget Super, Budget Markt, Budget Bank … en zo gaat het nog een tijdje door. Ondernemers met aller-

lei plannen dus. Interessanter is dat Budgetenergie de opvolger is van het bedrijf Atoomstroom. Dat was het enige energiemerk ter wereld dat 100% kerncentrale elektriciteit leverde. Eveneens een zeer gedurfd concept. Een kennis weet me te vertellen hoe de atoomjongens hun intrede deden bij een bijeenkomst van Energie-Nederland, de branchevereniging van energieleveranciers.

Echte cowboys Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn er allerlei nieuwe spelers tot de energiemarkt toegetreden. De meeste nieuwkomers richten zich op ecologisch verantwoorde varianten. De atoomjongens waren vreemde eenden in de bijt. De mannen bleken zich daar goed van bewust en gooiden er nog een schepje op door de voorzitter Hans Alders van Energie- Nederland te verrassen met een paar manchetknopen met het symbool van kernenergie erop. Volgens mijn kennis zijn het echte cowboys die graag provoceren. Hij kan zich helemaal voorstellen hoe zij smakelijk moeten lachen om hun spotje over de wietplant dat in Nederlandse huiskamers op de beeldbuis verschijnt. Na de kernramp in Fukushima (Japan 2011) stagneerde de groei van Atoomstroom. Klanten zijn doorgesluisd naar Budgetenergie. Nucleaire wietkwekers worden daar nu aan toegevoegd. Laten we hopen dat de mannen deze keer wel goed hebben gegokt en dat de normalisering van wiet nu echt een keer werkelijkheid wordt. Drogisterijen doen ook al hun best met het verkopen van CBD-olie. Ben benieuwd wanneer we de volgende reclame op televisie gaan zien waarin wiet figureert. Ik zet in op hennepdiesel.


SUPPLYING THE GLOBE SINCE 1987

Contact: info@dutch-passion.com @dutch-passion.com

0031 43 321 58 48

Vind je lokale dealer op onze offical dealers alers lijst, of koop zaden online www.dutch-passion.com

Bezoek onze winkel: Dutch Passion Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht The Netherlands

Gefeminiseerde, autoflower en reguliere cannabiszaden voor or recreatief recre en medisch gebruik.

Hoofdkantoor: Dutch Passion Hoogoorddreef 133 1101 BB Amsterdam The Netherlands


FLASH Huiseigenaren willen blowers weren Huiseigenaren in het Canadese Quebec beginnen nu al te protesteren tegen de aanstaande legalisering van cannabis voor huurders van appartementencomplexen. Volgens de vereniging van huiseigenaren CORPIQ (Corporation de Propriétaires Immobiliers du Québec), die 25.000 verhuurders vertegenwoordigt, maakt 75% van huisbazen zich daar ernstig zorgen over.“Steeds meer mensen willen rookvrij wonen,” betoogt CORPIQ woordvoerder Martin Messier. “De geur van marihuana is een nog groter probleem dan tabaksrook en de reden voor veel klachten.” En dan is er natuurlijk de bekende angst voor de schade die thuisteelt kan toebrengen aan onroerend goed. De Quebecse huisbazen willen dat de overheid de thuisteelt in huurwoningen alleen toestaat als de eigenaar daar zelf woont.

Burgerketen lanceert Wiedewietsaus Dat niet alleen Amerikanen innovatieve producten op basis van cannabis kunnen bedenken, bewijst de van oorsprong Rotterdamse pop-up burgerbar Ter Marsch & Co. Naar aanleiding van het 1-jarig bestaan van de Amsterdamse vestiging lanceerde het bedrijf een speciale Wiedewietsaus. Het sausje smaakt perfect bij een burger of frietjes en is een verfijnde mix van limoenmayonaise, hennepzaad, hennepzaadolie en rauwe cannabisbladeren, vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Gezond en lekker dus, al zul je er niet stoned van worden. Je kunt de saus bij je bestelling krijgen of gewoon een flesje mee naar huis nemen. Een flesje biologische Wiedewietsaus kost € 4,95.

Mexico stap dichter bij legale mediwiet Al eerder stemde het congres van Mexico in met de legalisering van medicinale cannabis. Begin mei werd de nieuwe wet voorgelegd aan het lagerhuis en met overweldigende meerderheid aangenomen. De handtekening van president Nieto lijkt nog slechts een formaliteit te zijn. Ook de invoer, export en verkoop van CBD-producten wordt met de nieuwe wet legaal. Vorig jaar al kreeg een handvol patiënten toestemming medicinale cannabis te importeren of wietplanten voor eigen gebruik te kweken. Legalisering voor recreatieve gebruikers (in Mexico zo'n 1% van de bevolking) blijft voorlopig buiten beeld en is ook voor geen enkele politieke partij een belangrijk thema. Daar zullen de drugskartels blij mee zijn.

10


FLASH Zweedse cannabisfobie Z Ondanks de cannabisfobie die het Zweedse drugsbeO lleid kenmerkt, begint er druppelsgewijs enige ruimte vvoor verandering te ontstaan. Sinds in februari de e eerste twee Zweedse patiënten met chronische pijnkklachten een vergunning kregen om medische cannab bis te gebruiken, zijn er daarna tien nieuwe aanvragen vvoor een vergunning ingediend. Daarvoor moet je in Zweden je huisarts zo gek krijgen jouw aanvraag in te Z dienen, want op persoonlijke titel mag dat niet. Het d staatsagentschap t t t h voor medische d h producten di d t dat d t over de d vergunningen beslist, staat patiënten toe op doktersrecept Bediol van Bedrocan aan te schaffen. Zo'n recept wordt alleen uitgeschreven wanneer alle andere beschikbare behandelingen geen positief resultaat opleveren.

Ultieme ontspanning met cannabisbadbom Nee, high zal je er niet van worden, want Lavish Bath Co.'s cannabisbadbommen bevatten geen geestverruimende cannabinoïden. De zeepkogels die als een soort bruistablet je bad in een borrelend groen moeras veranderen, hebben één groot nadeel: wanneer je volkomen relaxed je bad uitklautert is je badkuip voorzien van een donkere coating van vet en chlorofiel die je maar beter gelijk met schoonmaakazijn kunt schoonmaken. Niet zo relaxt als je net rozig naar je handdoek grijpt. Daar staat tegenover dat de werking van de badbom meer dan plezierig is. Omdat ze gemaakt is van CBD-rijke hennepolie en hennepmeel is het effect volgens de maker ontspannend, mild pijnbestrijdend en een goede bron van magnesium. Voor omgerekend zo'n 10 euro per badbom wordt baden wel een kostbare hobby...

Meer blowen door legale mediwiet? Volgens een in JAMA Psychiatry gepubliceerd onderzoek is het gebruik van cannabis toegenomen in Amerikaanse staten waar medische marihuana legaal is. Deze toename is mogelijk te verklaren doordat mensen cannabis vanwege de maatschappelijke acceptatie als ongevaarlijk zijn gaan beschouwen. In staten waar cannabis nog steeds illegaal is, nam de consumptie tussen 1992 en 2012 met 2,2% toe, terwijl in staten met legale mediwiet de toename 3,6% was. "In zowel Californië als Colorado is er sinds 2009 een explosieve toename van het aantal mediwietverkooppunten. Onze studie kan niet bewijzen dat dit de oorzaak is van de toename, maar het is een mogelijke verklaring,” aldus medeauteur Deborah Hasin van Columbia University in New York.

11


Column

André Beckers

Stroomverkopers faciliteren de inzet van stromannen In februari riep Netbeheer Nederland de politie en het Openbaar Ministerie op meer aandacht te besteden aan de opsporing van stroomdiefstal. Als we Netbeheer Nederland geloven zijn zo’n 30.000 illegale wietkwekers actief. Samen zouden zij evenveel stroom verbruiken als alle inwoners van Rotterdam. Enexis beweert jaarlijks 15,5 miljoen euro mis te lopen. Ik wil in deze column aan de hand van een concrete zaak beschrijven hoe bizar de stroombranche te werk gaat bij het verkopen van abonnementen. Het wordt hoogtijd dat die schandalige praktijk eindigt.

Een tijd geleden werd ik benaderd door een Duits sprekende vrouw. De politie had haar uitgenodigd voor een verhoor. Zij werd verdacht van hennepteelt en de diefstal van stroom. Zij vertelde mij hier niks van af te weten. Het bleek dat op haar naam een woning was gehuurd. In die woning was door de politie een wietkwekerij ontdekt. Natuurlijk weet ik uit de praktijk dat er veel te veel mensen zijn die zich vaak voor een appel en een ei laten misbruiken. Het is een feit van algemene bekendheid dat criminelen bij voorkeur een stroman naar voren schuiven om zelf buiten beeld te blijven. Deze vrouw leek echt verbaasd te zijn. Aan hennepteelt had zij geen moment gedacht. Ik vertel haar verhaal.

Oorlog Als kind had zij een oorlog meegemaakt. Haar ouders waren vluchtelingen. Zij groeide op in Duitsland. Daar volgde zij een medische opleiding. Al jaren had zij een fulltime baan in een Duits ziekenhuis. Tijdens een avond stappen kwam zij in contact met een man, die haar vertelde dat hij vluchteling was. Hij verbleef illegaal in Nederland. Hij zou geld genoeg hebben om een woning te huren, maar dat kon niet. Hoe huur je als illegaal vluchteling een woning? Vanwege haar achtergrond voelde zij veel medelijden.

12

Ze was “een beetje dom geweest” om zich te laten overhalen een woning op haar naam te huren voor de man. De verhuurder in het zuiden van ons land stelde weinig vragen. Dat is best vreemd. Zij werkte namelijk dagelijks op bijna 300 kilometer afstand van de in Nederland gelegen woning. Veel gekker is de manier waarop de levering van stroom en gas in de huurwoning tot stand kwam. Mijn cliënte beweerde dat zij nooit contact had gehad met een stroomleverancier. Dat klinkt ongeloofwaardig. Toen Enexis haar een gepeperde rekening presenteerde vroeg ik naar de overeenkomst. Een medewerker van de fraude-afdeling (“namen geven wij niet!”) hield mij voor dat er bij het sluiten van het contract was gehandeld overeenkomstig de geldende gedragscode. Nadere toelichting kreeg ik niet.

Geen volmacht Met pijn en moeite kreeg ik te horen welke aanbieder in dit geval de stroomovereenkomst had afgesloten. Tot mijn verbazing verstrekte deze (kleine) aanbieder veel makkelijker en transparanter informatie dan het machtige Enexis. Een Nederlands sprekende man had namens mijn cliënte gevraagd om een stroomaansluiting. Hij had daarbij aangegeven dit namens haar te doen, omdat zij nog niet in Nederland op dat adres verbleef. Na zo’n verhaal verwacht je dat alle alarmbellen gaan rinkelen en dat een stroomleverancier zegt daaraan niet mee te werken. Als een dienstverlener een dienst verleent, moet hij zich vergewissen van de identiteit van zijn cliënt. Dat is toch logisch? “Ken je klant” is een simpel vereiste. Maar helaas niet in de stroombranche. Daar worden contracten gesloten op elke telefonisch opgegeven naam. Als iemand namens een ander beweert te handelen, verlang je in het normale handelsverkeer een volmacht. Maar ook daar doet de stroombranche niet aan. Ik kan hier maar één conclusie aan verbinden. De stroombranche maakt het door deze wijze van handelen erg gemakkelijk om stromannen naar voren te schuiven.


HIGH WEIRDNESS Mirakel make up Aan photoshopppen doet ze niet, al is dat de eerste gedachte als je foto's van haar werk ziet. Of je er de straat mee op durft is de vraag, maar dat je als klant van de 31-jarige make-up-artiest Mimi Choi uit Vancouver het middelpunt van ieder feestje bent, staat als een paal boven water. Nog maar drie jaar geleden verruilde Choi haar baan als lerares voor haar nieuwe job. Op een cursus aan de lokale beauty-academie leerde ze de basistechnieken, maar al snel sloeg ze haar eigen weg in en laat nu de wereld versteld staan met de meest ongelooflijke optische illusies. Zonde om je Choi-job er 's avonds weer af te moeten schminken...

Stront aan de jeans Er bestaan al spuitbussen met modderspray vvoor autorijders die de indruk willen wekken dat ze voortdurend over onverhard terrein rondscheuren. Sinds kort kunnen ook autoloze stadse hipsters zich onderscheiden als ruige natuurmensen. Met een voorbemodderde Barracuda Straight Leg Jeans aan je kont zie je er uit of je net de varkens hebt gevoederd of een nacht in een greppel hebt doorgebracht na een woeste stapavond. Met hun nepmodder jeans laat je volgens fabrikant Nordstrom zien dat 'je niet bang bent met je poten in het slijk te staan'. Om zo'n modderfiguur te slaan moet je wel ruim 400 euro uitgeven.

Spidergirl Arachnofilie is een zeldzame afwijking die je sociale leven behoorlijk kan ontwrichten, zeker als je warm loopt voor de moeder aller spinnen, de tarantula. Zo'n zeven jaar geleden ontbrandde bij de Indonesische Ming Cu de passie voor de harige megaspinnen, en inmiddels bestiert de tengere jongedame in het ouderlijk huis een tarantulapark van ruim 1500 achtpotige griezels. Al kostte het enige overredingskracht haar ouders te overtuigen een kamer te reserveren voor haar excentrieke hobby, inmiddels verkoopt ze wereldwijd tarantulabroed aan andere spinnenfans. Al is Ming Cu inmiddels enige keren met serieuze symptomen in het ziekenhuis beland na een beet, bang is ze niet voor haar harige vriendjes. “Al hebben sommigen me gebeten, ik hou nog steeds van ze.”

13


FLASH Canada gaat nu echt C llegaliseren E Eindelijk een politicus die zijn beloftes nakomt. D De regering van Justin Trudeau, sinds 2015 Canada's premier, heeft een wetsvoorstel ingeC d diend waarmee gebruik en verkoop van cannabis vvanaf 1 juli 2018 landelijk legaal wordt. Daarm mee is Canada na Uruguay het tweede land ter wereld dat zowel medische als recreatieve canw n nabis legaliseert. Wel zijn daaraan enkele regels vverbonden: zo moeten gebruikers minimaal 18 jjaar oud zijn en mag er geen reclame worden gemaakt voor cannabisproducten. De verkoop van wiet aan minderjarigen zal streng worden bestraft, net als stoned autorijden. Daarnaast mag iedereen thuis vier planten kweken. Er zullen voor de verkoop van recreatieve cannabis net als bij mediwiet vergunningen worden verstrekt, maar of het Amerikaanse model met dispensaries wordt overgenomen laat de regering over aan de provincies.

Avondklok tegen blowende tieners Sinds 1998 is in IJsland het percentage blowende 15- en 16-jarigen van 17% tot 7% gedaald. Het alcoholgebruik in die leeftijdsgroep is nog dramatischer afgenomen, van 42 tot 5%. Het IJslandse succes wekt internationale bewondering. Zo liet de minister van binnenlandse zaken van Singapore onlangs weten zich te laten inspireren door het IJslandse model, wellicht zit het aantal executies voor drugsmisdrijven hem ook niet lekker. Een belangrijke reden voor het lage cannabisgebruik onder IJslandse jongeren is de avondklok voor kids van 13 tot 16 die op winteravonden vanaf 10 uur van kracht is.

Heilig high in Cannabiskerk De International Church of Cannabis opende op 20 april dit jaar de deuren, van een echt kerkgebouw nog wel; een fraai exemplaar dat van psychedelische schilderingen werd voorzien door graffitiartiest Kenny Scharf. In ieder geval hoeven ze in Denver religie niet als een smoes te gebruiken om zonder problemen high te worden, want cannabis is in Colorado al leg gaal. Wat er precies religieus aan genootschap is, vvertellen de statuten van de kerk. De gelovigen noem men zich 'Elevationisten' (elevatie=verheffing). Doel vvan het elevationisme is 'de heilige cannabisbloem te gebruiken om de beste versie van jezelf te onthullen, g jje creatieve stem te ontdekken en de mensen om je heen te verrijken met de vruchten van die creativiteit'. h Strenge dogma's ontbreken, of het moet het dageS llijkse ritueel om 4:20 zijn, als in de kerk de joints walmen. Iedereen is welkom zich aan te sluiten bij de w kkerk, zolang je maar beseft dat je moet leven naar de Gouden Regel: 'Behandel anderen zoals je zelf behanG deld zou willen worden.´ En dat klinkt best christelijk. d

14


RELIA ABLE PARTNER IN N SEEDS

AMSTERDAMSEEDCENTER.COM WERELDWIJD VERZENDING!

MEER DAN 50 ZAADBANKEN

Kom langs in onze winkel gevestigd op de Gravenstraat 12 in Amsterdam Net achter de Dam W: amsterdamseedcenter.com M: info@amsterdamseedcenter.com T: +31 (0) 20 737 00 60


De cannabisconsument onder de loep

Duurzaam, trendy en veelzijdig Vrouwenwiet en winegums in het Wilde Westen Door: Nicole Maalsté

Er hangt iets in de lucht. Jarenlang zijn consumenten en ondernemers uit de cannabiswereld als paria’s behandeld. Nu is er ineens vanuit allerlei hoeken interesse voor deze business. De cannabismarkt zit in de lift. Jong en oud ontdekken de vele mogelijkheden die cannabis te bieden heeft. In de VS wordt wiet nu zelfs geassocieerd met een gezonde levensstijl.

In de beeldvorming zijn blowers en andere cannabisliefhebbers bijna een halve eeuw neergezet als langharige, werkschuwe types. Mainstream media vinden het lastig om dat beeld los te laten. Nog steeds verschijnen er beelden van het legendarische Kralingse Bos festival in actualiteitsprogramma’s als het over cannabis gaat. Mensen die wel eens een coffeeshop of een cannabis social club bezoeken weten dat dit beeld niet klopt. Maar nu lijkt dit besef ook langzaam door te dringen tot de rest van de wereld. Cannabis is hot! Het valt niet meer te ontkennen. Het schimmige imago waar cannabis jarenlang onder gebukt ging, maakt in razendsnel tempo plaatst voor dat van een duurzaam, trendy, veelzijdig product. Niet voor niets stromen investeer-

male business is dat je moet weten wie je klant is. Voor ondernemers en investeerders in de cannabismarkt zijn consumentenonderzoeken daarom cruciaal. Wie zijn die cannabisconsumenten? Waar halen ze hun informatie vandaan? Hoe gedragen ze zich? En wat vinden ze verder allemaal interessant?

Whoopi en Maya lijn In Canada wordt cannabis in 2018 legaal, in de VS hebben enkele grote staten wiet gelegaliseerd en in Europa komt Duitsland in beweging. Onze oosterburen roepen consumenten massaal op om zich aan te melden voor een onderzoek dat de lange-termijn effecten van recreatief canna-

De klassieke blower is nog net niet rijp voor het museum. ders, ondernemers en marktonderzoekers van alle kanten toe en tonen zij ineens buitengewone interesse voor de cannabismarkt.

Wie is je klant? Door de legalisering van (medicinale) cannabis treden ook de normale marktmechanismen in werking. Commerciële partijen proberen consumenten te verleiden om bepaalde merken en/of producten te kopen. En regel nummer één voor elke nor-

16

bisgebruik moet bepalen. Ze hebben maar liefst 25.000 consumenten nodig om de gevolgen van cannabis op mentaal gezonde, volwassen gebruikers’ te onderzoeken. New Frontier Data en BDS Analytics, twee organisaties in de VS, onderzoeken de wensen en gedragingen van verschillende groepen cannabisconsumenten. Een van die onderzoeken laat zien dat steeds meer vrouwen de wiet hebben ontdekt om stress, angsten of pijn tegen te gaan. Producenten zijn daar onmiddellijk op ingesprongen

door het aanbieden van cannabisproducten die speciaal voor vrouwen zijn ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld de Whoopi en Maya lijn met cannabishoudende producten die speciaal ontwikkeld zijn om menstruatiepijn tegen te gaan. Denk aan bodybalsem, cacaoboter, badzout en tincturen. Vrouwen zijn extra interessant omdat commerciële partijen zich realiseren dat zij als poortwachter fungeren voor de mainstream markt, wanneer cannabis zijn ‘stoner’ stigma kwijtraakt. Een andere in het oog springende uitkomst uit het Amerikaanse onderzoek is dat cannabisconsumenten meer sporten dan mensen die geen wiet gebruiken. Het gaat dan vooral om buitensport, fitness en yoga. Voor een groep Amerikaanse cannabisconsumenten past cannabis kennelijk bij een gezonde levensstijl. Cannabis is niet per se onderdeel van de zogenoemde ‘couch-potato’ levensstijl, oftewel lekker met een zak chips op de bank onderuit hangen.

Discrete luxe producten De Amerikaanse cannabismarkt draait op volle toeren. Door de legalisering veranderen vraag en aanbod in rap tempo. De consumptie van het aandeel gedroogde wiettoppen neemt bijvoorbeeld sterk af. In plaats daarvan stappen steeds meer consumenten over op concentraten en eetbare cannabisproducten zoals winegums en reepjes (edibles). De trend naar


meer luxe producten is met name terug te zien op de recreatieve markt in Colorado. Er zijn vape-pennen die je kunt vullen met concentraten en slim gedoseerde edibles. Dit soort producten waren niet of nauwelijks beschikbaar toen cannabis nog illegaal was. Ook worden er veel meer

nog illegaal, omdat wiet kweken nog steeds illegaal is. Daarom is het productaanbod beperkt en niet stabiel. In de coffeeshop kun je weliswaar uit verschillende soorten kiezen, maar je bent er nooit zeker van of je bij je volgende bezoek hetzelfde product kunt krijgen. Coffeeshopeigenaren

leen zeker van het product als je het zelf kweekt of degene kent die het produceert. Wat het verschil is tussen een legale en een illegale markt zal consumenten in Nederland pas gaan opvallen als de productie en verkoop van wiet en hasj écht legaal worden. Dan pas kun je als

Een joint ruik je al van een kilometer afstand, vaping is een meer discrete manier van cannabisconsumptie voorgedraaide jointjes verkocht. Dat zijn daar geen jointjes meer die gemaakt zijn met restjes wiet. Het zijn topproducten geworden van de hoogste kwaliteit, met de duurste wietvarieteiten, verpakt in chique doosjes die makkelijk mee te nemen zijn. De trend naar vaping heeft volgens onderzoekers ook te maken met de behoefte aan discretie. Een joint ruik je al van een kilometer afstand, vaping is een meer discrete manier van cannabisconsumptie. Dat past bij de radicale verandering in de maatschappelijke visie op het roken van tabak. Het is tegenwoordig ‘not done’ om anderen met jouw gerook lastig te vallen.

kunnen vaak niet aan de soorten en kwaliteit komen die hun klanten het liefste willen hebben. Consumenten moeten het doen met wat er op dat moment te krijgen is. Er is al helemaal geen sprake van producten die voor specifieke doelgroepen zijn ontwikkeld, bijvoorbeeld vrouwenwiet. In zo’n situatie ben je al-

consument écht je wensen kenbaar maken en zullen ook hier binnen de kortste keren andere producten op de markt komen en nieuwe trends ontstaan. Het is goed mogelijk dat de rokende cannabisliefhebber dan binnen korte tijd voorbij wordt gestreefd door de cannabis drinkende of etende liefhebber.

Verschillen Het Amerikaanse onderzoek laat grote verschillen in gedrag zien tussen allerlei groepen cannabisconsumenten. Vrouwen staan er anders in dan mannen, jong doet het anders dan oud en de manieren waarop mensen cannabis consumeren beginnen steeds verder uiteen te lopen. De klassieke blower is nog net niet rijp voor het museum. Medicinale cannabisconsumenten geven drie keer zoveel geld uit als recreatieve consumenten. Ze kopen ook grotere hoeveelheden van dezelfde soort. Recreatieve consumenten zijn meer geneigd om kleine porties te kopen, zodat ze verschillende soorten kunnen uitproberen. In 2016 leverde de legale cannabismarkt in de VS 6,5 miljard dollar op. Deze is in 2025 naar verwachting uitgegroeid tot 24 miljard.

Nederland Veel Nederlandse cannabisliefhebbers staan er waarschijnlijk niet bij stil. De Nederlandse markt is in feite

17


Hitserie Bong Appétit

Koken met wiet In de geweldige koken met wiet serie Bon Appétit met presentator Abdullah Saeed fabriceren verschillende topkoks hallucinerende recepten met cannabis in elkaar op diverse aansprekende locaties. De serie van Viceland is een instant hit op tv en internet.

Zomaar wat titels van enige afleveringen: Texas BBQ on Weed, South Central Cannabis Cuisine, Ganja Grandma en Baked Bedouian Birthday. Het is duidelijk waar de makers van Bong Appetit hun inspiratie vandaan halen. In afleveringen van een klein half uur laten de bedenkers topkoks zich uitleven op lokale gerechten, waarbij een dosis cannabis als extra ingrediënt wordt toegevoegd. Wiet taco’s uit Mexico, cannabis kimchi uit Korea, THC BBQ uit Texas, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt aan bod in het populaire kookprogramma. Programmeur Nick Weidenfeld van Viceland over de serie: “Het is niet als een grappig programma bedoeld, het is serieus. De serie wordt hoog gewaardeerd door culinaire kenners." De serie trekt veel kijkers en is ook

commercieel een succes, een tweede seizoen is inmiddels al in de maak.

Dinerfeestjes met cannabis Bong Appétit speelt in op een trend. Zoals uit het artikel van Nicole Maalsté op pagina 16 en 17 blijkt, hebben veel nieuwe Amerikaanse cannabisconsumenten het ‘ouderwetse’ blowen vanwege gezondheidsredenen opgegeven. Wiet wordt gevaped of opgegeten. Het tijdschrift L.A. Weekly signaleerde onlangs al een trend in de hippe buurten van Los Angeles. Groepen vrienden komen bijeen om zich gezamenlijk uit te leven op dinerfeesten, waarbij het koken met wiet op het programma staat. Bong Appétit speelt handig in op deze toegenomen belangstelling voor

Kip met kokos, ananas, OG Kush en gebakken wietbladeren

Tekst: Rob Tuinstra Foto's: Viceland

wiet-eetpartijtjes. Verschillende cateringbedrijven hebben zich inmiddels al gespecialiseerd in deze trend.

Less is more Het is fascinerend om de verschillende afleveringen terug te bekijken. Niet alleen is duidelijk dat kosten nog moeite gespaard zijn om mooie locaties te vinden, ook de kwaliteit van de chef koks en de recepten moet elke wietkok in de dop aanspreken. Chef kok Louis Tikaram, een van de deelnemers aan de show, weigerde in eerste instantie toen hem om zijn medewerking werd gevraagd: “Ik rook geen wiet en had geen zin om in een stonershow terecht te komen.” Maar nadat de makers hem verzekerden dat het om een serieus kookprogramma ging, en dat zij het liefst in zee gingen met koks die geen ervaring met het koken van cannabis hadden, ging hij om. Tikaram bereidde zich niet voor, maar kreeg bij zijn werk in de keuken hulp van culinaire cannabisexperts die hem uitlegden op welke wijze hij cannabis kon gebruiken. Inmiddels is Tikaram een stuk enthousiaster over koken met cannabis. Een laatste bruikbare tip van Vannesa Lavorato, culinair medewerkster van Bong Appétit, over de hoeveelheid wiet die je kunt gebruiken: “Less is more. That’s probably the No. 1 tip. You can always add more.”

18


Rapport toekomstscenario’s: reguleren, gedogen of verbieden

Wietkweek gaat door! Door: Rob Tuinstra

Hoe zal het in de toekomst met het kweken van wiet in Nederland gaan? Of, zoals dat in ambtenarentaal heet, ‘de illegale wietteelt in Nederland’. Niet alleen jij en ik zijn daar benieuwd naar. De overheid wil ook graag weten hoe dat er uit gaat zien. Kortom, tijd voor weer eens het zoveelste cannabisonderzoek.

politie en OM, omdat de opsporing en bewijslast moeilijke wordt.

Scenario 3 Drie mogelijke toekomstscenario’s werden onder de loep genomen. Het 64 pagina’s tellende rapport Scenarioverkenning Cannabis (Rapportage ex ante impactanalyse) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (in samenwerking met onderzoeksbureau Significant) komt

vendien zouden huidige wietkwekers niet kunnen of willen voldoen aan de overheidseisen, zodat ze ervoor kiezen om illegaal te blijven kweken. Straathandel zal mogelijk beperkt afnemen als er meer verkooppunten komen, maar de straathandel in buitenlandse hasj zal toenemen, omdat

Een cannabisexpert: ‘De markt beslist zelf wel.’ daarbij tot redelijk onthutsende conclusies, althans voor de overheid zelf. Want wat blijkt? Het kweken van wiet gaat gewoon door! Of ze nu gaan reguleren, gedogen of verbieden. Daar ga je met de maakbaarheid van de samenleving…

Scenario 1 Het rapport geeft wellicht onbedoeld een aardig idee van wat een reguleren-scenario in Nederland zou betekenen. Telers en verkopers worden daarbij ‘intensief door de overheid gecontroleerd’. Toch zijn de effecten van die toegestane kweek (het gesloten model) volgens de opstellers miniem. Zij volgen namelijk het mantra dat een groot deel van de in Nederland gekweekte wiet naar het buitenland wordt geïmporteerd. Bo-

deze niet in de gereguleerde verkooppunten mag worden verkocht. De prijs van wiet zal ongeveer hetzelfde blijven.

Scenario 2 In scenario 2 blijft het gedoogbeleid zoals nu voorbestaan. Wel wordt de teelt van cannabis ‘onder bepaalde voorwaarden’ toegestaan. Dat zou de prijs van wiet iets kunnen laten dalen, Immers, er zijn minder risico’s dat je planten in beslag worden genomen, dus dat betekent dat kweken met minder risico’s gepaard gaat. Het totaalplaatje voor de illegale teelt wordt in dit scenario complexer, omdat er een grotere kans bestaat op vermenging van gedoogde en illegale teelt. Dat leidt tot extra werk voor

Het droomscenario van de PVV, CDA, CDU en SGP. Alle coffeeshops gaan dicht en het kweken van wiet wordt totaal verboden, ook als je maar één plantje hebt. Volgens de onderzoekers zal dit weinig effect op de vraag naar cannabis hebben: ‘Het stoppen met gedogen kan naar verwachting leiden tot een kleine daling van de vraag naar cannabis; een (volgens de experts klein) deel van de gebruikers zal namelijk afgeschrikt worden door het feit dat cannabis alleen via de illegale handel verkrijgbaar is.’ En: ‘De effecten op de illegale teelt zullen naar verwachting kleiner zijn dan bij scenario A en B.’ Verder zal de straathandel toenemen, zodat er meer overlast gaat ontstaan. En om deze te bestrijden, is dan weer meer capaciteit bij politie en OM nodig.

Scenario 4? Jammer is dat de ambtenaren niet een scenario 4 hebben onderzocht. Waarbij de teelt van cannabis gewoon gelegaliseerd wordt, naar model van een van de Amerikaanse staten, Canada of Uruguay. Of naar een ander model, dat uit gaat van de bestaande Nederlandse situatie van coffeeshops. Ondertussen deel ik graag de wijze raad over een mogelijk toekomstscenario van de wietmarkt van een expert nog even: “De markt beslist zelf wel.”

19


LIFESTYLE.ATAMI.EU

TIJD VLIEGT...

WWW.ATAMI.COM SALES@ATAMI.COM

High Life_NL_2640_0317 L L_26


‘Power couple of pot’ Chris Conrad en Mikki Norris

Cannabis verbindt veel maatschappelijke kwesties “Amsterdam gaf ons een duidelijk idee van waar we in de VS heen wilden” Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Ze behoren tot de bekendste en meest invloedrijke cannabisactivisten van Amerika: Chris Conrad en Mikki Norris. Tijdens een kort bezoek aan Amsterdam sprak Derrick Bergman uitgebreid met het ‘Power couple of pot’ uit Californië. “Activisme is blijven werken voor het doel, ingezonden brieven schrijven, contact opnemen met politici, werken in de buurt, mensen informeren. Het is niet: je gaat de ene dag naar een protest en de volgende dag verandert alles.”

Een paar uur voordat ze in het Cannabis College vertellen over legalisering in het Trump tijdperk, heb ik afgesproken met Chris en Mikki. Ik ken het sympathieke stel al jaren en was een tijdje correspondent van hun onvolprezen krant The West Coast Leaf, ‘The cannabis newspaper of record’, inmiddels over gegaan in de website TheLeafOnline. Het verspreiden van feitelijke informatie over cannabis is al decennia hun core business. In de rechtszaal als getuige-deskundige, via reizende tentoonstellingen, interviews, brochures, kranten en boeken. Dit jaar verscheen ‘A Newbie’s guide to cannabis and the industry’ zien, dat Chris met Jeremy Daw schreef.

ook als onderdeel van een Europese reis: “Ik landde in Amsterdam en werd high voordat ik de rest van Europa in ging. Een prima trip.” In 1991 zijn ze voor het eerst samen in Amsterdam en komen ze in contact met Ben Dronkers en zijn oudste zoon Alan. Chris: “We hadden al van het Hash Museum gehoord. Toen we er voor het eerst kwamen was het nog niet goed ontwikkeld. Ik pakte mijn schetsboek en zei: als dit mijn museum was, zou ik dit doen. En ik begon te schetsen hoe ik de displays zou maken. Waarop zij zeiden: laten we daar over praten.”

Nieuw tijdperk

Zo begint een intensieve samenwer-

king en vriendschap met de familie Dronkers. Chris en Mikki verzorgen een complete restyling van het Hash Museum. Ze wonen in 1993 een half jaar in Amsterdam, dat nog honderden coffeeshops telt. Chris: “Het voelde als een nieuw tijdperk. Iedereen met wie we praatten had een nieuw project. Een opwindende en inspirerende tijd, die ons een duidelijk idee gaf waar we in de VS naar toe wilden.” Mikki: "Dat was mijn eerste gevoel van echte cannabisvrijheid, toen we hier in 1993 woonden. Dat je in een coffeeshop een joint kan zitten roken, er loopt een politieagent voorbij en je zegt gewoon: goedemiddag. En het is prima. Wow, dat was wat wij in de VS wilden!” 1993 is ook het jaar waarin hun vriend Richard Lee Amsterdam bezoekt. Chris: “Eenmaal terug thuis begon hij een Bulldog coffeeshop in Oakland, Californië. Daar is Oaksterdam uit voortgeko-

Ben Dronkers

Uitkijkend over een Amsterdamse gracht komt het gesprek al snel op de eerste keer dat ze de stad bezochten. Voor Mikki was dat al in 1976, toen ze met haar zus door Europa reisde. “We wisten toen al dat we hasj konden kopen in Amsterdam, maar volgens mij waren er nog nauwelijks coffeeshops. Ik herinner me hoe ik zoekend door Paradiso liep. Ik spotte een man die er uit zag alsof hij verkocht, hij was aan het dansen. Hij leek een goeie en dat bleek ook zo te zijn.” Chris bezocht Amsterdam voor het eerst in 1985,

Chris inspecteert een plant in Californië

21


Chris Conrad en Mikki Norris in het Cannabis College

Chris en Mikki bij Ben Dronkers, 1993

22


men.” Mede dankzij de input van Chris en Mikki groeide Oaksterdam uit tot een volwaardig opleidingsinstituut voor de cannabisindustrie.

Jack Herer

Door de jaren heen zijn ze bij tientallen projecten betrokken. Zo bewerkte Chris ‘The Emperor Wears No Clothes’ van Jack Herer, het boek dat de hennep renaissance in de VS inluidde. Toen hij zich realiseerde dat er nog niet één boek bestond met de belangrijkste informatie over de plant en de ‘War on Weed’, ging Chris op zoek naar boeken met die informatie. Hij vond er drie, waaronder de eerste editie van

was een uitstekende stimulans om verder te gaan. De tweede stimulans was een nichtje van Chris, dat op school allerlei leugens over cannabis te horen had gekregen in het kader van het beruchte DARE programma. Toen zij vroeg waarom cannabis verboden was als het niet zo slecht was als ze op school vertelden, besloot haar oom dat nou eens precies uit te zoeken. “Zo kwam ik veel meer te weten over industriële hennep en hoe belangrijk de plant is om de bossen te redden, voor de landbouweconomie en het milieu in het algemeen. Dat maakte me echt boos, omdat ik een milieuactivist was.” Cannabis verbindt veel maatschappelijke kwesties.

gen staat Californië, de zesde economie ter wereld, wordt druk gewerkt aan het implementeren van Proposition 64. Echt bezorgd dat Trump de legalisering terug zal draaien zijn ze niet. Mikki wijst op een recente NBC enquête: 61 procent van de Amerikanen is nu voor legalisering, 88 procent voor medicinale cannabis. Een roll back zal Trump’s toch al geringe populariteit dus geen goed doen.

Hardliner

Aan de andere kant: Trump is onvoorspelbaar en liegt aan de lopende band. Tijdens zijn campagne sprak hij zich uit vóór medicinale cannabis

In Amsterdam was mijn eerste gevoel van echte cannabisvrijheid. In een coffeeshop een joint roken en tegen een politieagent goedemiddag zeggen. Dat was wat wij in de VS wilden! The Emperor, en benaderde de drie auteurs. Alleen Jack Herer reageerde. Chris: “Maar toen ik Jack ontmoette, zei hij: nee, ik wil een ander boek doen, over paddenstoelen.” Na een aantal lange discussies gaf Herer zich gewonnen. Chris: “Ik heb The Emperor toen opnieuw vorm gegeven, geredigeerd en veel nieuwe informatie toegevoegd. We werkten er samen aan en later ook aan een wetsvoorstel in Californië. We waren heel close tot het medicinale cannabis initiatief van 1996. Hij was tegen, ik steunde het. Dat was het einde van onze samenwerking.” Elke activist kent het dilemma: steun je een compromis omdat je het ziet als een stap in de goede richting? Of steun je alleen totale legalisering? Chris: “Jack was erg boos op mij, want hij wilde volledige legalisering. Dat wilde ik ook, maar ik heb altijd gezegd: als we een medicinale wet aangenomen kunnen krijgen, is dat belangrijker dan een betere wet die het niet haalt.”

Chris: “De economie verbeteren, het milieu verbeteren, meer vrijheid, betere medicijnen: al die verschillende dingen waarvoor ik had gestreden kwamen bij elkaar in één pakketje.” Mikki vult het rijtje aan: “Burgerrechten, sociale rechten, mensenrechten, sociale rechtvaardigheid.”

Resultaat

Dat die strijd resultaat heeft gehad, valt niet te ontkennen. 29 Amerikaanse staten hebben nu enige vorm van legale medicinale cannabis, in acht staten is ook recreatief adult use gelegaliseerd. De verkiezingen van november 2016 brachten niet alleen Donald Trump aan de macht, vrijwel alle wetsvoorstellen voor legalisering wonnen een meerderheid. In hun ei-

en het recht van staten zelf te reguleren. Maar als justitieminister koos hij Jeff Sessions, een absolute hardliner in de drugsoorlog. Mikki: “Sessions heeft gezegd dat goede mensen geen cannabis roken. En dat hij de Ku Klux Klan een leuke club vond, totdat hij ontdekte dat ze cannabis gebruikten.” Chris ziet drie opties. De eerste: Trump doet niks, want zijn rechtervleugel is tegen cannabis, maar het grootste deel van het land is vóór en hij wil niet nog meer populariteit verliezen. Tweede optie: Sessions wint en er komt een grote crackdown. Maar die zal moeilijk vol te houden zijn als het grote publiek tegen is. De derde optie beschouwt Chris als meest waarschijnlijk: “Ik zie Trump als een ouderwetse kapitalist. Hij zal de commerciële potentie van

Onmogelijk

Waarom koos Chris eigenlijk voor cannabisactivisme? “Ik was een coalitie activist, ik heb met veel groepen gewerkt: duurzaamheid, anti kernwapens, de vredesbeweging. Ik kreeg een discussie met een aantal activisten, waarbij ik voorstelde iets te doen om cannabis te legaliseren. En ze zeiden allemaal: dat is onmogelijk.” Dat

Chris Conrad in het Oakland Museum

23


cannabis inzien en het systeem nog commerciëler maken. Maar dan op zo’n manier dat zijn vrienden het geld gaan verdienen, niet de mensen die dat tot nu toe deden.”

Nederland

Nederland lijkt eindelijk serieus bezig te zijn met het reguleren van de cannabisteelt voor coffeeshops. Wat zouden zij de wetgevers aanraden? Chris: "Ik zou zeggen dat ze het vooral niet moeten overdrijven. Dat zien we in de VS: steeds meer regels, meer limieten, meer kosten en meer tests. Dat heb je gewoon niet nodig. Neem de regel dat alle cannabisproducten een kinderveilige verpakking moeten hebben. Dus maken ze verpakkingen die nog een miljoen jaar in de grond blijven zitten voor de wiet die ik vanavond op rook. Dat lijkt mij zinloos.” Daarnaast is er “een neiging om toe te geven aan de meest irrationeel angstige delen van de samenleving”. Bijvoorbeeld als het gaat om auto rijden onder invloed van cannabis. Chris: “Ja, sommige mensen kunnen niet goed rijden als ze high zijn, maar het is geen grote factor in het rijgedrag. Er zijn genoeg studies, er is veel onderzoek gedaan. Maar politici zeggen graag: we gaan je bescher-

Soul Mates

24

men door een nieuwe regel te maken, waardoor het moeilijker wordt voor mensen om dingen te doen.”

Kweken

Nog een tip voor de Nederlandse wetgever en een cruciaal onderdeel van Prop 64 in Californië: mensen met een strafblad voor cannabis kunnen dat laten verwijderen. Bovendien kunnen ze een vergunning krijgen om in de legale cannabisindustrie te werken. Chris: “Als je een strafblad hebt voor cannabis noemen ze dat op sommige plaatsen een strafblad, maar in Californië is het een CV, omdat het laat zien dat je weet hoe je cannabis moet kweken en dat is wat we nodig hebben. Juist die mensen uitsluiten is hetzelfde als zeggen: als je al weet hoe je een vliegtuig moet besturen, mag je geen piloot worden.”

Lange termijn

Wat is hun advies aan jonge mensen die activist willen worden of dat al zijn? Chris: “Ze moeten begrijpen dat activisme niet is dat je één dag naar een evenement gaat. Activisme is blijven werken voor het doel, ingezonden brieven blijven schrijven, contact opnemen met po-

litici, werken in de buurt, mensen informeren. Het is niet: je gaat de ene dag naar een protest en de volgende dag verandert alles.” Richt je dus op de lange termijn en vergeet niet dat je ook je brood moet verdienen en voor jezelf moet zorgen. Activisme kan ontmoedigend zijn, zegt Chris, maar ook buitengewoon dankbaar en lonend: “Omdat je je overtuigingen en idealen werkelijkheid ziet worden, als je volhoudt.”

Liefde?

Wat activisten vooral niet moeten doen? Chris: “Een veel voorkomende fout is dat activisten zeggen: we gaan deze strijd met liefde winnen. Je wint niet met liefde. Er gebeuren twee dingen. Soms win je, dan voel je je goed en dat zou er voor moeten zorgen dat je meer wil doen. Als je verliest, moet je boos zijn en moet die boosheid er voor zorgen dat je meer wil doen. Als je alleen maar gaat voor liefde, dan word je waarschijnlijk niet zo’n heel goede activist.” Mikki: “Maar wat de liefde betreft: je kunt ook je soul mate ontmoeten door activisme. Wij hebben elkaar ontmoet tijdens een protest, dus ja, ik kan het van harte aanbevelen.”


www.sweetseeds.com

· NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · N

THE RED FAMILY Automatisch Bloeiend

T

TOP HO E

D PEN EN

DD RIO E

P

Sweet Nurse Auto CBD®

San Fernando Lemon Kush®

Dark Devil Auto

Stam SWS59 3+1z 24,00 € Verhouding THC:CBD: (1:1-1:2) 5+2z 40,00 € 2 Binnen Opbrengst: 400-600 g/m Buiten Opbrengst: 50-125 g/plant Binnen/Buiten Oogst: 8 weken na ontkiemin Hoogte: 60-110 cm

Stam SWS62 3+1z 29,90 € Indica/Sativa: 35%/65% 5+2z 48,90 € 2 Binnen Opbrengst: 450-600 g/m Buiten Opbrengst: 450-700 g/plant Binnen bloei: 9 weken Buiten oogst: eind september, Begin van oktober

3+1z Stam SWS38 Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 5+2z Buiten Opbrengst: 50-200 g/plant Binnen bloei: 8½ weken na ontkiemin Rode bloem: 90% aprox. Hoogte: 80-130 cm

http://sweetss.net/nursessen

WWW

WWW

http://sweetss.net/sanferssen

WWW

24,90 € 41,50 €

http://sweetss.net/darkdautoen

· NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NI

TOP HO E

Stam SWS63 Indica/Sativa: 60%/40% Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 Buiten Opbrengst: 450-700 g/plant Binnen bloei: 8-9 weken Buiten oogst: eind september WWW

Speciale grote verpakkingen

3+1z 26,50 € 5+2z 44,00 €

http://sweetss.net/indigosshoen

Stam SWS61 3+1z 23,90 € Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 5+2z 39,80 € Buiten Opbrengst: 50-300 g/plant Binnen/Buiten Oogst: 8 weken na ontkiemin Hoogte: 70-130 cm WWW

http://sweetss.net/cyautssen

Pakketten voor uw collectie

Onze beste stammen, beschikbaar in formaten van 25 en 100 zaden

350€

E DITI O

K

PA C

SPEC I M

ED

N

Krijg 1 of 2 gratis zaden kopen van een pakje van 3 of 5 zaden, respectievelijk. Controleer de promo duur: www.sweetseeds.com

PROM AL CI

5 +2

FREE

E

IT

LI

FR

IT

Zaden van cadeau!

*10 zaden in een leiding

LIM

3 +E1E

35€

Auto

ION OT

ON TI

PROMO AL

Feeminised

SPE

100 ZADEN

25 ZADEN

100€

10 ZADEN

D

CK

P

3+1z 24,00 € Stam SWS60 Indica/Sativa: 60%/40% 5+2z 40,00 € Verhouding THC:CBD: (1:1-1:3) 2 Binnen Op.: 400-550 g/m /Buiten Op.: 375-600 g/plant Binnen bloei: 8-9 weken Buiten oogst: eind september

A

TOP HO E

T

P

Indigo Berry Kush®

http://sweetss.net/sadsshol

T

D PEN EN

Crystal Candy Auto®

S.A.D. Sweet Afgani Delicious CBD®

WWW

D PEN EN

DD RIO E

DD RIO E

EDITION P

THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS FROM SWEET SEEDS® ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. Alleen voor volwassenen (ouder dan 18). Zaden uitsluitend voor verzamelaars. Sweet Seeds® neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor illegaal gebruik van zaden. Raadpleeg de lokale wetgeving. C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · España · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 · +34 963 473 730 / +34 963 404 289 (Verdeler) · Fax +34 961 939 618 · info@sweetseeds.es


De droge toppen van Dinamed zien er uitstekend uit

Dinamed

CBD-dominante soorten komen er aan Door: H. Madera / Vertaling: Jan Sennema

Binnen de internationale cannabisscene is Dinamed een langverwachte soort. Z'n nakomelingen zijn zonder uitzondering CBD-dominant. Het eindproduct heeft een minimum CBD:THC verhouding van 10:1 en de plant wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit geur, smaak en uiterlijk. Dinafem zou om imitatie te voorkomen de soort geheim hebben kunnen houden, maar besloot hem met de rest van de wereld te delen in het belang van patiënten die CBD nodig hebben.

stengel met maar enkele zijtakken, eigenschappen die ze doorgaven aan hun nakomelingen. Nadat de geoogste planten waren getest, werd bevestigd dat ze CBD-dominant waren.

Medicinale planten Het begon allemaal met de ontkieming en kweek van een zeer groot aantal reguliere Dancehall zaden. Dinafem hoofdveredelaar Professor OG had ze direct bij Jimi van Reggae Seeds gekocht tijdens een eerder bezoek. Alle planten die uit deze zaden opgroeiden werden door het Dinafem lab geanalyseerd, dat de hele week nonstop dag en nacht doorwerkte. De meeste mannetjes bevatten rond 2% CBD, maar er was een die er bovenuit stak met 5%. Dit supermannetje werd gebruikt voor de bestuiving van een van de geselecteerde vrouwtjes met een CBD:THC verhouding van 20:1, meer dan 19,5% CBD en minder dan 0,85% THC. Deze vrouwtjes vielen ook op door hun omvang en geur. Deze kruising leverde de zadenbank een batch zaden op die voor verdere veredelingsdoeleinden werden gebruikt.

Selectie Tijdens dit seizoen kweekten twee leden van het Dinafem team, Captain

26

Ozone and Mr. A, planten voor de inhouse non-profit productie van medicinale extracten voor patiënten. De planten werden specifiek verzorgd en gevoed met dit doel voor ogen, de reden waarom het team gebruik maakte van ecologische plantvoeding, gewassen substraatoplossingen, etcetera. Als genetische basis gebruikten ze hun recent gecreeerde CBD-dominante hybride. Omdat deze soort niet was ontwikkeld voor veredelingsdoeleinden, pasten ze de daarvoor gebruikelijke intensieve testmethode niet toe. Hoe dan ook, ze beseften dat sommige exemplaren van werkelijk uitmuntende kwaliteit waren en kwamen dus in de verleiding een selectie van hun favorieten te maken, terwijl tegelijk de hermafrodiete neigingen binnen de genenpoel werden uitgesloten. De geselecteerde planten werden gekenmerkt door een opmerkelijke smaak en hadden weinig verzorging en een lichte bemesting nodig. Hun structuur bestond uit een centrale

Mr. A. over deze planten: “Het oorspronkelijke doel was een oogst van medicinale planten. We hebben nooit gedacht aan veredelen, maar de resultaten van die tests waren inderdaad opmerkelijk. Sommige exemplaren waren echt buitengewoon. We hadden er spijt van dat we alle planten hadden verwerkt, de reden waarom we naar de kweekruimtes gingen en onze favorieten selecteerden op basis van zuiver intuïtieve criteria. We beoordeelden ze voornamelijk op basis van voorkomen, geur, hars en opbrengst. Ik herinner me dat het heel mooie planten waren, met paarstinten en van bevredigende afmetingen. De tests wezen op zeer lage THC-gehaltes, met een gemiddeld CBD-gehalte van 10 tot 12%, de CBD:THC verhoudingen liepen uiteen van 10:1, 15:1 tot zelfs 20:1.”

Ontwikkeling Na het eerste bezoek aan Reggae Seeds was Profesor OG altijd


al van plan geweest een zuivere CBD-soort te 'ontwerpen' voor patiënten in nood. Het risico dat gepaard gaat met het verkopen van zuivere CBD-soorten is dat ze direct kunnen worden gekopieerd. Zo introduceerde Dinafem enkele jaren geleden bijvoorbeeld belangrijke verbeteringen aan z'n auto's. Al een paar maanden later waren ze gekopieerd. Concurrenten maakten nieuwe soorten door zaden uit

Moeders Bij het maken van deze beslissing stuitte Professor OG op een probleem. Tot dan toe waren alle CBD-dominante vrouwtjes die als moeders werden gehouden bedoeld voor de veredeling van 1/1 hybrides met het hoogste cannabinoïdengehalte. Als gevolg daarvan lagen de CBD-gehaltes rond de 20%. En om het project te kunnen starten, was een ander grootschalige selectie nodig die enkele maanden

om weer een andere soort of een novelty hybride op de markt te brengen. Het doel was veel belangrijker dan dat, en wel om patiënten te helpen, zelfs als dat betekende dat het wel erg gemakkelijk werd voor andere zadenbanken om het project te kopiëren. Zoals Professor OG het stelt: “Als ze cannabis gebruiken willen farmaceutische bedrijven eigenlijk alleen monopolies vastleggen. Ze baseren zich voornamelijk op de winst-

We zijn van nature geneigd mensen te helpen. Als bedrijf is dit onze allereerste bijdrage aan sociale verantwoordelijkheid, maar het zal niet de laatste zijn. Dinafems consumentenverpakkingen te gebruiken. Om dit probleem op te lossen ontwikkelde Professor OG een CBD-dominante soort met een gemiddeld CBD-gehalte dat in de buurt kwam van 10% in plaats van 20%. Dit betekent dat andere zaadbanken die zouden kunnen gebruiken om een CBD-dominante plant te maken, maar niet de 1/1 kwaliteit hybride. Om dat te doen zou een THC-dominante soort moeten worden gekruist met een CBDdominante plant met een nagenoeg gelijk cannabidiolgehalte. In andere woorden, een CBD-dominante plant met grofweg 10% CBD zou moeten worden gekruist met een plant met grofweg 10% THC, zodat het gemiddelde cannabinoïdengehalte niet heel hoog zou uitvallen.

werk zou vergen. Toen hij dit probleem aan de rest van zijn team voorlegde, herinnerden Captain Ozone en Mr. A zich dat ze moeders met gemiddelde CBD-gehaltes achter de hand hadden gehouden. Uiteindelijk werden deze gebruikt als genetische basis om Dinamed uit te veredelen. In klonen lagen de gemeten CBD-gehaltes hoger dan 10%, of zelfs 14% bij planten die uit zaad waren opgekweekt, terwijl het gemeten THC-gehalte rond 0,5% lag, of maximaal 1% in een paar gevallen. Om deze reden stelden ze de minimum CBD:THC verhouding op 10/1.

Sociaal ondernemen Toen Dinamed werd uitgebracht, deed de zadenbank dat niet alleen

mogelijkheden en negeren daarbij het lijden van patiënten, en al helemaal de noodzaak om de genetische basis van cannabis te verbeteren. Al sinds de jaren tachtig weten we dankzij Mechoulams onderzoek dat CBDdominante soorten mensen kunnen helpen die lijden aan ernstige ziektes, zoals kinderepilepsie, maar er werd maar weinig vooruitgang geboekt in het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Als een zadenbank kan bijdragen aan die verbetering, betekent dat dat je als onderneming een sociale verantwoordelijheid hebt. Ik zou wroeging krijgen als ik, hoewel ik met mijn veredelingswerk kinderen met epilepsie kan helpen, dat achterwege zou laten om winst te maken. We zijn ons ervan bewust dat men ons al kopiëert, maar dat risico

De CBD-markt groeit als kool, maar kwaliteitsgenetica ontbreekt

27


Dinamed heeft de neiging een mooie centrale stengel te vormen

28


Uit Dinamed geëxtraheerde olie voor medicinaal gebruik

is het waard als dat betekent dat we kinderen in nood kunnen helpen en tegelijk de cannabisindustrie in een sociaal verantwoorde richting kunnen duwen. We zijn van nature geneigd mensen te helpen. Als bedrijf is dit onze allereerste bijdrage aan sociale verantwoordelijkheid, maar het zal niet de laatste zijn.”

hij cannabis gebruikte. We verdienden wat geld met de verkoop van onze zaden. Nu de therapeutische markt van de grond komt en we zien dat er geen geschikte zaden op de markt zijn te vinden, hebben we een morele verplichting om deze zuivere CBD-zaden uit te brengen die veilig door patiënten kunnen worden gebruikt. Zelfs als we er geen winst mee maken.

Morele verplichting

Uitdaging

Bij zijn voornemen om patiënten te helpen kreeg de professor de volledige steun van Dinafem. Een van de oprichters van de zadenbank, Pablo, legt uit: “Twintig jaar geleden, toen we met onze zadenbank begonnen, was het medicinale aspect geen onderdeel van onze plannen. Er waren klanten die zeiden dat ze cannabis voor medische doelen gebruikten, maar ik snapte daar niets van. Vervolgens hoorde ik steeds vaker verhalen van meer en meer mensen en raakte ik overtuigd van de medicinale eigenschappen van cannabis. Toen Professor OG besloot CBD-rijke soorten te ontwikkelen en op de markt te brengen, had ik net een vader ontmoet wiens zoon leed aan het Dravet syndroom. Hij vertelde me dat zijn zoon meerdere aanvallen per dag had en elk daarvan mogelijk de laatste keer was dat hij zijn zoon in leven zou zien. Ik heb zelf een ongeveer even oude zoon en leefde met hem mee toen ik zijn verhaal hoorde. Tijdens een van onze beurzen ontmoette ik later een Canadees van 27 die aan epilepsie leed en vertelde dat hij niet langer pillen nodig had sinds

Dinamed is bovenal een uitdaging. Het betekent dat de nog jonge CBDbusiness er een fatsoenlijke genetische basis mee in handen krijgt. Zoals Professor OG observeerde: “De afgelopen paar jaar heeft medicinale cannabis, oftewel de meest gewaardeerde kant van de cannabisindustrie, een opmerkelijke groei doorgemaakt. Patiënten overal ter wereld hebben CBD nodig, maar Epidiolex is geen oplossing, maar niet meer dan een zeer kostbare behandeling die buiten het bereik van veel patiënten valt. Van de tegenwoordig op de markt verkrijgbare CBD-olie is de meeste van lage kwaliteit, onvoldoende geconcentreerd en ze bevatten zelfs sporen van oplosmiddelen en andere vervuilende stoffen. CBD zal mensen op veel gebieden helpen, uiteenlopend van medisch/farmaceutisch gebruik tot toepassingen voor cosmetica en recreatief gebruik. De CBD-business groeit sterk en is volgens de meest recente schattingen goed voor miljarden euro's. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met de grote paradox dat de beschikbaarheid van kwalitatief

hoogwaardige CBD-dominante zaden vrij schraal is, terwijl zaden de echte basis zijn van de cannabisbusiness.”

Conclusie De verschijning van Dinamed op de markt betekent een grote verandering in de medische cannabiswereld. Deze nieuwe soort biedt een dominant CBD-gehalte (CBD:THC) van rond 10:1 en scoort tegelijk op alle andere parameters uitstekend. Degenen die een CBD-dominante soort nodig hebben kunnen hem nu al kweken zonder de noodzaak aanvullende analyses te laten uitvoeren, aangezien de CBD-dominantie volledig gestabiliseerd is in de nakomelingen. Hierdoor kunnen patiënten toegang krijgen tot CBD van hoge kwaliteit en extracten maken waarvan de effecten zelfs beter zullen zijn dan bij CBD-olie die uit industriële hennep wordt gemaakt. De soort heeft ook recreatieve toepassingen. In Zwitserland is de verkoop van CBD-rijke wiet omhoog geschoten. De smaak is goed en ze hebben een mild effect dat sommige gebruikers prettiger vinden dan dat van THC. Professor OG is normaal vrij bescheiden en vermijdt opschepperij, maar over Dinamed is hij vrij zeker: “Ik kan garanderen dat dit de beste optie is voor patiënten die een CBD-rijke soort nodig hebben en geen tijd hebben voor een analyse. Daar komt nog bij dat het in vele opzichten een kwaliteitsplant is omdat z'n ouders werden geselecteerd op criteria als geur, smaak en uiterlijk.”

29


Medicinaal Cannabis Nieuws Door: PGMCG

Duitsland: mediwietwet in werking getreden Een wet die het voorschrijven van cannabis toestaat door elke arts, trad op 10 maart in werking. Als standaardmedicatie niet effectief werkzaam is, moeten de zorgverzekeraars een behandeling met cannabis, cannabisextracten of op cannabis gebaseerde medicijnen zoals Sativex, Dronabinol en Nabilon, betalen. De wet heeft geen begrensde mogelijkheid voor het voorschrijven van cannabis of op cannabis gebaseerde medicijnen voor bepaalde aandoeningen. In de toekomst wordt een staatsbewaakte cannabisteelt in Duitsland georganiseerd, maar tot dan zal cannabis worden geïmporteerd uit Nederland en Canada. Het ministerie van gezondheid verklaarde dat verwacht wordt dat cannabis uit Duitsland niet voor 2019 in de apotheek te verkrijgen zal zijn. Patiënten die nu in grote getale verzoeken een cannabistherapie te krijgen, worden met meerdere problemen geconfronteerd. Veel artsen zijn niet voldoende over het thema geïnformeerd en blijven afwachtend en sceptisch, de prijzen voor cannabis zijn in de meeste apotheken gestegen en de kostenovername door de zorgverzekeraars is vaak ongewis.

Argentijns parlement keurt Mediwietpatiënten gebruik mediwiet goed beoordelen cannabis als Op 29 maart heeft de Argentijnse zeer werkzaam Senaat een wet aangenomen die het medisch gebruik van cannabisolie voor bepaalde aandoeningen toestaat. Het huis van afgevaardigden heeft de wet al in november 2016 toegestaan. De wet staat de import van cannabisproducten toe, zo lang het land nog niet in staat is het zelf te produceren. De wet werd unaniem aangenomen. Het initiatief maakt onderzoek via diverse academische instellingen mogelijk. “We hebben nu een juridisch kader voor onderzoek, behandeling en productie, terwijl er voordien niets was in Argentinië“, verklaarde Ana María García, voorzitter van Cannabis Medicinal Argentina (Cameda) tegenover reporters. Met deze goedkeuring schaart Argentinië zich bij andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Colombia, Uruguay en Chili, die al wetten bezitten die het therapeutisch gebruik van cannabis regulieren. “We zijn zeer gelukkig. We zullen verder gaan om de kennis voor het medicinaal gebruik van cannabis te verbeteren“, verklaarde Garcia, een arts en moeder van een 24-jarige dochter met therapieresistente epilepsie.

Patiënten die cannabis voor medicinale doeleinden gebruiken, beoordelen cannabis als zeer werkzaam bij de verlichting van verschillende symptomen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de universiteiten van Arizona en Maine,. Bijna duizend mensen deden mee aan het onderzoek. Zij konden een antwoord geven op de vraag: Hoe werkzaam is medicinale cannabis bij de behandeling van jullie symptomen of aandoeningen? Daarbij mochten ze een percentage van nul tot honderd procent opgeven. Het gemiddelde bleek een ruime voldoende: 74,6 %. Gemiddeld gaf deze groep Amerikaanse patiënten per jaar ongeveer 3000 dollar uit aan mediwiet. “De kosten zijn hoog voor iemand met een begrenst inkomen, “ aldus een kwart van de deelnemers..

Werkgroep Filipijns parlement wil mediwiet legaliseren Terwijl president Duterte van de Filipijnen een bloedige oorlog tegen drugsdealers voert en daarbij grondliggende mensenrechten negeert, heeft een werkgroep van het Filipijnse huis van afgevaardigden een stap gemaakt om het gebruik van cannabis als medicijn mogelijk te maken. In een wetsvoorstel stelt men een aantal regels voor medicinale cannabis voor.

30Medicinaal Cannabis Nieuws PGMCG in Europees Parlement “Doctors need to be informed about the medical use of cannabis” Door: PGMCG

De doorbraak die de PGMCG in Tilburg bereikte is ook in het buitenland doorgedrongen. Sterker nog, Marian en Serge mochten zelfs het Europees Parlement toespreken tijdens een speciale bijeenkomst over cannabis. Op deze pagina’s een fotoreportage en info over hun toespraak.

In hun speech vertelden Marian en Serge over de ontstaansgeschiedenis van de PGMCG, en hoe zij inmiddels toestemming hebben gekregen van de gemeente Tilburg om zelf in hun eigen medicinale cannabis te voorzien met een speciale kweekvergunning. Hierover hebben we in het vorige nummer uitgebreid over geschreven. Een mooi citaat uit hun (Engelstalige) speech: “Doctors need

32

to be informed about the medical use of cannabis. Smoking is not the only way to use it. You can also use cannabisoil or cannabistincture, edibles and more.”

Wild-West Ook legden ze uit waarom veel patiënten zelf gaan kweken. Dit vanwege de hoge prijs van mediwiet in apotheken, het gebrek aan variëteiten, het gebrek

aan vertrouwen in de legale mediwiet en de gamma bestraling van de mediwiet. Nog een citaat: “For those reasons, many patients obtain their cannabis ‘off- grid’. But these cannabisproducts are not quality tested by any authority. There‘s no information about useful components (different cannabinoids, terpenes, etc) or toxic components like pesticides, heavy metals and funghi. The off-pharmacy part of the medical used cannabis is absolutely ‘Wild-West’ at this moment.”

Zelf kweken Nadat Marian en Serge in hun toespraak uitleggen hoe de situatie nu


in Tilburg is, benadrukken ze nog eens waarom het zo belangrijk is om je eigen mediwiet te kunnen kweken: “There are many different cannabisplant varieties, with many different medical purposes. One variety can work out in a different way for two different patients, the choice of a variety is a very personal one. It’s important to offer a wide range of diverse cannabis varieties. But the availability of medical cannabis varieties is restricted. In the Netherlands for example, only five different varieties are available in pharmacies and many medical cannabis consumers cannot find the product they need for their specific illness. There is some scientific knowledge about the medical benefits of cannabis, but only limited scientific research has been done. Cannabis probably has far more benefits than scientists know at this moment. Many of the patients we know, learned by their own experience which type of cannabis plants suits their disease, what specific cannabis strain is useful in their situation. Most of the time this variety is not for sale in a pharmacy or coffeeshop.”

Hoge prijzen Waarna ze met deze terechte conclusie vervolgen: “The pharmacy prices for this medical cannabis are high. When a patient uses cannabisoil he might use about 5 grams daily. This will cost a fortune at a commercial price. In this discussion we almost forget: medical cannabis users are ill people, mostly patients since quite some time. They lost faith in health insurances, doctors and the government. They want to be in control again. If you grow your own plants in your own way, you choose your own plant strains, you are 100 % sure no toxic sludge is used for your plants. That brings patients back in control again. Being in control is for many patients a good start to deal with their illness. It gives them energy, mental power and autonomy, it makes patients stronger. These insights meet our idea that patients should have the right to grow their own medical cannabis!” Namens de Highlife redactie zeggen we, goed gedaan PCMCG! www.pgmcg.nl

33


Dr. Arno Hazekamp

Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp over mediwiet

“Kies een methode die bij je past” Eyeopeners tijdens Suver Nuver 4:20 viering Hoe meer mensen mediwiet gaan gebruiken, hoe meer de vooroordelen over cannabis verdwijnen. En al beschouwen veel patiënten cannabis als een wondermiddel, toch zitten er ook haken en ogen aan het gebruik van mediwiet. Dat geldt zowel voor commercieel verkrijgbare CBD-olie als voor zelf gefabriceerde producten. Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp zette op 20 april een aantal essentiële zaken rond medicinale cannabis op een rijtje. Dat was voor menig bezoeker een eyeopener van formaat.

Dr Arno Hazekamp (1976) geldt niet alleen in Nederland als een van de belangrijkste cannabisonderzoekers. Hij verdiende zijn sporen o.a. aan de Universiteit Leiden en bij Bedrocan. In een lezing op het Social Cup festival in Amsterdam kraakte hij enkele kritische noten. Hoewel er wereldwijd op vrij grote schaal onderzoek naar medicinale cannabis plaatsvindt, ontbreken in veel gevallen de harde bewijzen waarop artsen een behandeling kunnen baseren. Met als gevolg dat mensen vaak zelf aan de slag gaan. Velen ervaren het als bevrijdend dat ze het gevoel krijgen zelf actief te zijn in hun genezingsproces in plaats van blindelings de pillen te slikken die de dokter voorschrijft. Hazekamp: “Dat vind ik een heel belangrijk argument. Je hoort van patiënten dat ze niet

34

meer passief zijn, weer dingen mogen, er over kunnen praten en lezen. Kortom: ik doe weer mee.”

Risico’s Toch lopen patiënten die op eigen houtje besluiten geheel of gedeeltelijk te stoppen met de voorgeschreven medicatie volgens Hazekamp ook risico's. “Het is belangrijk het je arts te laten weten, want mogelijk is er een interactie van cannabis met andere medicijnen. Ook als je naar het ziekenhuis moet, is het belangrijk om te weten wat je doet. Als je alles inzet op cannabis, is de vraag welke medicijnen je dan laat staan. Je kunt het maar één keer proberen, en dan ben je beter of niet. Er zijn gevallen bekend dat je lever anders gaat werken als

Tekst: Jan Sennema Foto: Arjan van Sorge

je er THC of CBD bijneemt. Enzymen kunnen anders reageren en je medicijnen werken misschien anders of helemaal niet, en er kunnen bijwerkingen ontstaan. Ook over het langetermijneffect van cannabis is niet veel bekend. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met epilepsie. Cannabis werkt in sommige gevallen heel goed bij epileptische aanvallen, maar hoe staan die kinderen er voor als ze straks 20 zijn? Hoe zijn hun hersenen ontwikkeld? Dat is iets waar je wel over moet nadenken, want de hoeveelheden die bij epilepsie worden gebruikt zijn gigantisch. Dan heb je het over honderden milligrammen per dag, terwijl bekend is dat het in de helft van de gevallen ook spontaan overgaat.”

Info klopt vaak niet Een groot probleem met commercieel verkrijgbare cannabisolie is dat er zelden of nooit betrouwbare informatie is over wat er in die producten zit. Zelfs al heeft een producent de moeite genomen productinformatie te geven, dan blijkt die in een schokkend groot aantal gevallen niet te kloppen. Dat bleek uit een analyse van medicinale


cannabisproducten die patiënten op initiatief van Hazekamp gratis konden laten uitvoeren. “Dat vonden veel mensen een leuk idee, want een lab is heel duur, en bovendien heb je voor zo'n analyse ook officiële toestemming nodig. Van de 46 samples waren 17 gekocht, en van die 17 hadden 13 labelinformatie. Bij 8 van de 13 bleek het percentage werkzame stof meer dan 20% af te wijken, en die afwijkingen zijn vrijwel altijd te weinig. Bij 6 van de 13 zat er zelfs meer dan de helft te weinig in”

Analyse Hazekamp vervolgt: “Afgezien van wat dat betekent voor de werkzaamheid, is je olie zo opeens twee maal zo duur. 29 samples waren uit zelf gekweekte wiet gemaakt. Dan ging men er van uit dat omdat bij de gebruikte zaden was vermeld dat de soort bijvoorbeeld 10% THC bevat, het extract ook 10% THC bevatte, wat vaak helemaal niet klopte. In 7 zelfgemaakte samples bleek helemaal

niets te zitten. Conclusie: je weet niet wat je koopt en je weet ook niet wat je maakt.” Overigens ging het bij die analyse alleen over CBD en THC, niet over residuen van oplosmiddelen, schimmels en andere stoffen, want die zijn veel lastiger en kostbaarder om te meten. Niet bepaald geruststellend voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Zelf maken? Zelf maken dan maar? “Mijn advies is om als je het zelf maakt goed na te denken. Het gaat tenslotte wel om je gezondheid. Gebruik geen gevaarlijke stoffen. Bij de olie van Rick Simpson werd bijvoorbeeld aanbevolen nafta, een soort wasbenzine, te gebruiken. Dat moet je niet willen. Dan zeggen mensen, ja maar alcohol is zo duur. Dan ga je maar naar België, waar je het in de supermarkt kan kopen. Denk er ook aan dat cannabis in de loop der tijd verandert. Op het moment dat je oogst gaan terpenen en vocht verdampen, bac-

teriën beginnen te groeien. THC in zijn oorspronkelijke zuurvorm breekt af tot afbraakproducten, dus cannabis staat niet stil. Wat er gebeurt in de periode van plant tot het moment tot jij het in handen hebt, moet je allemaal kunnen afdekken met kwaliteit. Als je het voor een ander maakt ben je eigenlijk een mini-farmaceutisch bedrijf, maar je slaat dan wel een onderzoeker, een apotheker en een arts over. Daarmee neem je een grote verantwoordelijkheid op je.”

Apotheek? “Zelf maken hoeft natuurlijk niet, je kunt het ook bij de apotheek krijgen. Daar kun je al dan niet voor zijn, maar je gebruikt dan wel een product dat altijd op dezelfde manier wordt gemaakt en soms ook door de zorgverzekering wordt vergoed. Bovendien krijg je op die manier een soort medisch dossier zonder dat je proeven hoeft te doen. Als de dagdosis bekend is en je kent de mate waarin de epilepsie minder wordt, kun je zelfs hardcore epilepsieartsen overtuigen. Waar je het ook haalt, de les is dat je een product kiest waar je happy mee bent en dat in dezelfde samenstelling beschikbaar blijft. Wat betreft de manier van toedienen, kies een methode die bij je past. Als je pijnklachten hebt die tijdelijk niet met olie onderdrukt kunnen worden, kan het goed zijn als je nu een keer rookt of verdampt de pijn toch verdwijnt. In zo'n geval kan je dus best een keer inhaleren.”

Huisartsen

Rinus Beintema: organisator van The Social Cup en Suver Nuver oprichter

Nog steeds reageren veel huisartsen afwijzend op mediwiet, maar dat begint volgens Hazekamp te veranderen.“En er zijn steeds meer artsen die er best voor open staan, als je maar begrijpt dat ze een wetenschappelijke benadering hebben en willen weten wat ze nou precies doen. In 2015 heb ik het boekje 'Maak kennis met medicinale cannabis' geschreven (Als pdf te lezen/ afdrukken via http://fyto.nl/wp-content/uploads/Infoboekje-CannabisNL.pdf). Daarin wordt in 40 kleurrijke pagina's op een National Geographicachtige manier beschreven hoe cannabis eigenlijk werkt.” Wellicht een idee een printje te maken en aan je huisarts te geven?

35


Column

Wil Oomen

De Hoge Raad over het kassasysteem Ik heb u vaker gewezen op het belang van het bewaren van detailgegevens door het kasregistersysteem. Onze cliënt, een horecaonderneming, had een kassa die geen detailgegevens kon bewaren en kreeg forse aanslagen en boetes van de Belastingdienst. Nu heeft de Hoge Raad onlangs eindelijk in deze zaak wederom in het voordeel van de cliënt beslist.

Deze procedure is één keer voor de Rechtbank, twee keer voor het Gerechtshof en twee keer voor de Hoge Raad geweest. Tijdens al deze procedures heeft de Belastingdienst verloren. De Belastingdienst ging echter telkens in hoger beroep dan wel in cassatie bij de Hoge Raad. Het laatste woord, de tweede cassatieprocedure voor de Hoge Raad, heeft ertoe geleid dat nu duidelijkheid is. Deze procedures hebben tot veel geduld en frustratie geleid. Dit niet alleen omdat de Belastingdienst telkens de uitspraak betwiste en in hoger beroep of cassatie ging, maar ook omdat er hierdoor veel onduidelijkheid bleef. Uiteindelijk zijn alle navorderingsaanslagen en boeten vernietigd. Wat heeft de Hoge Raad nu beslist? De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de kasregisteradministratie van een horecaonderneming bewaard moet blijven. Dit geldt niet

36

alleen voor de papieren uitdraaien maar ook voor de digitale bestanden. Daarnaast heeft de Hoge Raad geoordeeld dat ook de detailgegevens (elke bestelling met vermelding van artikel, bedrag etc.) digitaal bewaard moet blijven, ook al laat het kasregistersysteem deze opslag niet toe. Van overmacht is geen sprake, aldus de Hoge Raad. Als laatste heeft de Hoge Raad aangegeven dat indien er geen detailgegevens zijn, zoals in onderhavige casus, er in elk geval controle van de goederenbeweging (relatie inkoop versus omzet op goederenniveau) mogelijk moet zijn. Onmogelijke opgave In casu hebben wij aangetoond dat deze controle mogelijk was. Dit hebben wij vanaf de eerste procedure naar voren gebracht, maar de Belastingdienst stelde dat ongeacht of controle op een andere wijze mogelijk is de detailgegevens ook bewaard moeten worden omdat daar mogelijk informatie uit te halen valt die van belang kan zijn bij de controle. Indien er niet is bewaard kan er sprake zijn van omkering en verzwaring van de bewijslast, met als gevolg dat de Belastingdienst de aanslagen en (in mindere mate) de boeten mogen schatten. De belastingplichtige moet daarna overtuigend aantonen dat deze schatting onjuist is. Dit is een bijna onmogelijke opgave. De Hoge Raad heeft in dit geval

uiteindelijk geconcludeerd dat controle mogelijk was en heeft geoordeeld dat alle aanslagen en boeten onterecht zijn opgelegd. Het ging om forse bedragen, aangezien de Belastingdienst een grove schatting had toegepast. Zorg voor goede back-ups van het cashregistersysteem! Belangrijk is om te concluderen dat het oordeel van de Hoge Raad behelst dat alle detailgegevens in principe moeten worden bewaard en dat het kasregistersysteem dus een back-up functie moet hebben. Uiteraard behoeft het geen vermelding dat ook andere gegevens bewaard moeten blijven. Ook kladpapiertjes moeten feitelijk bewaard blijven. De Belastingdienst zal er altijd gebruik van maken als iets niet is bewaard. Schending van de bewaarplicht kan tot omkering van de bewijslast leiden. Indien gegevens geen zelfstandige betekenis hebben, omdat ze bijvoorbeeld in het geheel zijn overgenomen op een andere document of digitaal bestand, dan kan het oorspronkelijke bescheid (bijvoorbeeld een kladschrift) vernietigd worden. Weten is één, bewijzen is twee. Een (belasting)ambtenaar en een rechter zijn niet eenvoudig te overtuigen. Oomen fiscaal onderzoek en advies Mr. Wil Oomen Oomen Administratiekantoor Ing. Ruud Oomen www.oomenfiscaalonderzoek.nl www.oomenadministratiekantoor.nl


1 Prijs Beste Indica ste

Spannabis Champions Cup 2017 TOP HO E

T

P

Crystal Candy

DD RIO E

D PEN EN

®

THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS FROM SWEET SEEDS® ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · Spain · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 · +34 963 473 730 / +34 963 404 289 (Verdeler) · Fax +34 961 939 618 · info@sweetseeds.es Alleen voor volwassenen (ouder dan 18). Zaden uitsluitend voor verzamelaars. Sweet Seeds® neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor illegaal gebruik van zaden. Raadpleeg de lokale wetgeving.


HUNTER’S COFFEESHOP

127 21/< 5($//< 5($//< 5($//< )5(6+ 6($ $,5 Amsterdam staat bekend om haar prachtige kanalen. Het wordt niet voor niets het Venetië van het Noorden genoemd. Maar wist je dat Amsterdam sinds kort ook aan zee ligt? Nederlanders noemen het Zandvoort aan Zee, maar wij noemen het Amsterdam Beach. Niet in de laatste plaats dankzij de komst van Hunter’s Coffeeshop. Dit is de plek om volop frisse zeelucht te inhaleren en om daarna lekker te chillen op het strand. Reken maar, dat de frisse zeelucht van Hunter’s Coffeeshop iets met je doet.

$PVWHUGDP LV D EHDFK Amsterdam Beach is de ideale bestemming als je de drukte van de stad even wilt ontlopen. Met het openbaar vervoer ben je er zo. En vanaf dat moment is het genieten. Van zon, zee, strand en zeelucht. En de ene lucht is de andere niet. Zoals de Nederlandse schilders bekend staan om de prachtige luchten, zo staat Amsterdam Beach bekend om haar geweldige, frisse zeelucht. Voor

ten lekker lui aan je voorbij te laten trekken, om lekker te relaxen op een strandstoel, in de duinen of dobberend in de zee. Heerlijk relaxt, met een fris zeewindje dat in je gezicht blaast. Beter wordt het niet.

www.circuitzandvoort.nl vind je alle evenementen en alle informatie over zelf racen. Al waarschuwen we je vooraf: ook het circuit ligt in de buurt van Hunter’s Coffeeshop, aan Amsterdam Beach, dus pas op met de frisse zeewind.

'DQFH OLNH WKH ZLQG

Als je het gevoel hebt dat er teveel zeewind staat en je er teveel van hebt genoten, dan is het goed om te weten dat er volop mogelijkheden zijn om te

Als de avond valt, en de frisse zeewind aan begint te trekken, dan is het tijd voor feest. Ook daarvoor ben je op

,HGHUH +XQWHU·V &RIIHHVKRS KHHIW HHQ HLJHQ VIHHU HQ VSHFLDOLWHLW de een is het een lichte bries, voor de ander een stormachtige wind. Bij Hunter’s Coffeeshop in Zandvoort vind je het allemaal, welke windkracht je ook lekker vindt.

%ORZ \RXU PLQG Naast frisse zeelucht biedt Amsterdam Beach nog veel meer. Vooral activiteiten die dankzij de frisse zeelucht nog veel cooler worden. Zo kun je er bijvoorbeeld fantastisch surfen. Heerlijk zwevend over de golven. Of nog beter, kite surfen. Het gevoel dat je gaat vliegen, met je hoofd in de wolken. Onbeschrijfelijk. Zo kun je helemaal uit je bol gaan na een bezoek aan Hunter’s Coffeeshop op Amsterdam Beach. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alle activitei-

38

Amsterdam Beach op de goede plek. Dankzij de frisse zeewind is er altijd wel iemand in voor een feestje. Van kleine tot grote evenementen. Van relaxte tunes tot opzwepende beats. Bijna iedere strandtent heeft wel een dj en met een beetje wind is het overal feest. Amsterdam is niet voor niets de hoofdstad van de dance, dus ook op Amsterdam Beach is volop gelegenheid om te dansen.

6SHHG LV ZKDW \RX QHHG Ook de liefhebbers van snelheid komen bij Hunter’s Coffeeshop volop aan hun trekken. Het circuit Zandvoort is een geweldige trip. Natuurlijk om te kijken naar de verschillende races, maar ook om zelf achter het stuur te kruipen. Op de website

overnachten. Van chique hotels aan zee tot goedkope B&B’s in de omgeving van Hunter’s Coffeeshop. Heerlijk om na het ontbijt nog even van de frisse zeewind te genieten voordat je weer naar Amsterdam vertrekt.

+XQWHU·V LV QRW IRU SXVVLHV Het verhaal van Hunter’s is begonnen in 1985 in de bekende Warmoesstraat. Niet met koffie, maar met een hond. Hier op deze beroemde plek bij de Amsterdamse Wallen, te midden van alle pussycats, markeerde een hond genaamd Hunter’s zijn territorium met een welgemikte plas tegen de gevel. De eigenaar van de hond besloot dat dit een goede plek was en de eerste Hunter’s Coffeeshop was geboren. Inmiddels is het territorium van Hunter’s


uitgebreid en vind je het beroemde logo met de hond overal in Amsterdam.

Dus maak je bezoek aan Amsterdam compleet en bezoek alle Hunter’s, of zoals ze het zelf zeggen: Hunt them all.

Hunter’s V Utrechtsestraat 14 1017 VN Amsterdam

+XQW WKHP DOO

Wil je meer weten over Hunter’s? Kijk dan op www.hunters-coffeeshop.com of volg Hunter’s op Facebook.

Hunter’s VI Orteliusstraat 193 1056 NP Amsterdam

Hunter’s I Warmoesstraat 24 1012 JD Amsterdam

Hunter’s VII Utrechtsestraat 16 1017 VN Amsterdam

Hunter’s III Papaverweg 2 1032 KH Amsterdam

Hunter’s VIII Schoterweg 66 1022 HP Haarlem

Hunter’s IV Waterlandplein 7 1024 LL Amsterdam

Hunters IX Stationsstraat 9-11 2042 LD Zandvoort

Je snapt, dat het niet alleen de frisse zeewind is die Hunter’s Coffeeshop beroemd maakt. Iedere Hunter’s heeft een eigen sfeer en specialiteit. Je vindt maar liefst acht vestigingen in en rondom Amsterdam. Van de beroemde Warmoesstraat in het centrum tot makkelijk bereikbaar aan de snelweg in Amsterdam Noord. Er is zelfs een Hunter’s Coffeeshop in Haarlem, zodat je zelfs op weg naar het strand in Bloemendaal aan Zee Hunter’s kunt bezoeken. En ook op Amsterdam Beach is tegenwoordig een Hunter’s Coffeeshop.

39


LORD DIGGA

“Je blowt niet zonder reden” “Rap, wiet, dabbing, dat is de nieuwe cultuur” Door: Arjan van Sorge

De eerste avond van The Social Cup van Suver Nuver rond 20 april was in het teken van reggae, op de tweede stond hiphop op het menu. Met als Special Guest de enige echte Lord Digga Da Highsman. Bekend van de negentiger jaren crew Masta Ace Incorporated maar al een tijdje solo, en op een marihuana missie.

Highlife kent-ie wel. Op een van zijn minitrips in Amsterdam ging Lord Digga naar het Cannabis College, daar lag het blad op tafel en trok het gelijk zijn aandacht. “Want dat is mijn cultuur. Ik houd ervan om over cannabis en alles eromheen te lezen, wat er in verschillende landen over te doen is. Ook al is het dan niet helemaal legaal, het vrijheidsaspect eraan is intrigerend, dus ik wil graag meekrijgen hoe het hier gaat. Het vanuit een ander perspectief bekijken. En Highlife – die naam zegt alles, daarom pik ik zoiets op.”

Cultuur “Mensen kennen me vaak nog van wat ik eerder heb gedaan. Ik probeer daar niet vanaf te komen, maar wel een nieuwe toekomst te creëren. Het verleden is een samenvatting van werk dat ik heb gemaakt, nu ben ik in staat om

40

in deze toekomst te bestaan, met een frisse start. En dat gaat dan nog meer over deze cultuur omarmen, want het vervlecht met muziek. Rap, wiet, dabbing, dat is de nieuwe cultuur.”

Opnieuw uitvinden “Als onderdeel van deze cultuur en bezig met mezelf opnieuw uit te vinden, voelde ik dat het niet een makkelijke overgang zou worden, maar toch minder ruw. Vanwege de fans die ik probeer te bereiken, niet noodzakelijkerwijs wietfans, maar rapfans die het lekker vinden om wiet te roken. Of het tof vinden om eraan deel te nemen. Muziek uitbrengen voor die fans, en dan kunnen die fans het overlappen en verbinding maken met de gewone fans. Niet zeggen hee man luister de hele dag naar stoner muziek, maar met stoner invloeden.”

Wietsong Lord Digga is in Nederland om o.a. First Bake te promoten, een EP uit 2015. “We deden toen een release, maar het was nog niet in alle formaten en vormen, het stond alleen op een paar sites, dat was alles. Ik wou het ook hier uitbrengen.” First Bake is een mix van hiphop, en bekende hits uit de 70’s toen Digga nog een heertje was, zoals Our House van Crosby, Stills, Nash & Young. “Mijn doel nu is: hoe kan ik wat ik ook maar hoor in een wietsong veranderen. En dan uit mijn kindertijd, zodat mensen het herkennen als ze het horen. We praten over elke leeftijdsgroep, maar ze kennen het allemaal.”

Rode oogjes “Als je jong bent kun je het nog niet zo goed uitdrukken, want je moeder geeft je een schop onder


je kont. Je kan niet zeggen yo ma ik rook wiet, of wat het ook was in de seventies. Dat gaat niet. Dus ik moest het verborgen houden,

Nee, het is dieper dan dat. Toen wist je nog niet over de kracht van het medicijn. Dan blow je gewoon, oh shit! Nu is het anders. Ik mis-

men we bij elkaar om te testen, en dat werkte te gek. Alles werd puur gerookt. Het was blind, we wisten niet van welke coffeeshop.”

Een hoop van wat ik graag rook brengt het niveau van de creativiteit omhoog. Sativa’s, going up. Sparks! jarenlang. Waarom zijn je ogen zo rood? Ach ma, ik ben gewoon moe. Waarom ben je zo vaak zo moe eigenlijk, je bent nog zo jong! Dat is best wel grappig hoor... Nu we ouder zijn, ben ik meer verantwoordelijk voor wat ik doe, en ik kan het aan. Maar het is meer dan alleen high worden, het is geen drug, het is een medicijn. Dat is nummer een. Ik blow voor meer dan een reden.”

Niet zonder reden blowen “Met wat anderen aan het doen zijn bemoei ik me niet, ik heb mijn shit die ik doe en dit is wat ik doe, hieraan deelnemen, ik schrijf en brainstorm en kom met ideeën. Ik gebruik het niet zomaar om te roken en te zeggen yo ik ben high.

bruik het niet, ik gebruik het. Je blowt niet zonder reden. Creativiteit is een doel van me, ik moet bezig blijven. Een hoop van wat ik graag rook brengt het niveau van de creativiteit omhoog. Sativa’s, going up. Sparks!”

Blind testen Lord Digga blijkt een van de testers van de Social Cup te zijn. “Ja, waaauuuwww! Dit is niet zoals de eerste 4:20 toen ik met de release van het album kwam, dit is een fantastische ervaring. Dankzij onze sponsor Suver Nuver en mijn broeder Rinus Beintema werd ik uitgenodigd voor het testen voor de cup. Hij vertrouwt mij om de kennis die ik heb van wiet, van geur en textuur en dat soort dingen. Met een groep mensen kwa-

Hij lacht: “We begonnen met acht mensen, maar na een tijdje vielen er wat af... Ons originele team van Elite Fleet en dat van Suver Nuver bleef wel sterk overeind.”

Conditie is alles “We kregen een stevig formaat bud, we deden onderzoek naar textuur, knipwerk en wat al niet meer. Het is een serieuze business, ik hoop dat mensen begrijpen hoeveel hard werken dit is. Het is niet gewoon maar je longen opvullen met fijne medicijnen van allerlei soorten en van verschillende plekken in Nederland. Na een tijdje begint alles hetzelfde te ruiken, na je vierde item kan je je een beetje vaag gaan voelen, dingen kunnen er hetzelfde gaan uitzien, je moet even wat eten, wat koffiemaling

41


ruiken. We aten wat snoeprepen, we deden van alles om de goede conditie te behouden... Je zit daar en vraagt je af what the... OK... Gewoon doorzetten.”

Helemaal alleen “We hadden een vergrootglas met een soort van LED lamp aan het eind, en daarmee kon je waanzinnig dichtbij komen. Je kunt daarmee naar binnen kijken en elke deeltje van wat dan ook zien, allerlei deeltjes, haartjes - zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Dus dat was echt serieus. Niet dat we daar zaten te blowen zo van hee dat gaat lekker! Hee deze shit is waardeloos! Iedereen heeft een afzonderlijk formulier om in te vullen, niemand kijkt bij elkaar of overlegt met iemand anders. Je staat er helemaal alleen voor, met proeven en punten geven, van 1 tot 10.”

Cannabis Parade New York Samen met Elite Fleet is Lord Digga al een paar jaar bij de Cannabis Parade in zijn huidige woonplaats New York betrokken. Het jaarlijkse evenement vindt sinds het begin van de zeventiger jaren altijd plaats op de eerste zaterdag van mei, dus ten tijde van dit interview moet het allemaal nog gebeuren. Maar nu verheugt Lord Digga zich er al op: “Wat betreft de legalisatie van cannabis in New York gaan de ontwikkelingen snel, en daar zijn wij onderdeel van.”

Een andere kant “We hebben het een en ander losgemaakt in New York met onder andere Sensi Seeds en het Cannabis College, we brengen een andere kant naar de Cannabis Pa-

bepaald gebied tot eind van de middag roken, maar dan moet het ook afgelopen zijn.”

Rookapparatuur Tenslotte komt Lord Digga met een aardige hoeveelheid kleurige

Onverwoestbare bongs en pijpen, gemaakt van siliconen. Ze smelten niet onder de 500 graden, en niemand loopt met iets rond dat warmer is dan dat - voor zo ver ik weet dan. Elite Fleet en PieceMaker brengen het nu naar Nederland. Zelf heb ik daar ook wat customi-

Ik houd ervan om over cannabis en alles eromheen te lezen, wat er in verschillende landen over te doen is. En Highlife, die naam zegt alles. rade. Het was altijd een leuk event, maar wij hebben er wat gekte ingebracht. Het is een van de weinige keren dat we in New York niet over onze schouder hoeven te kijken als we smoken. We mogen binnen een

42

bongs en pijpen op de proppen – tot glow in the dark variaties toe. “Het is van PieceMaker uit Australië, een van onze sponsors, een partner die een hoop verschillende apparaten voor roken maakt.

zed pijpen. Je kan het checken op hun website.” www.socialcup.nl www.facebook.com/elitefleetrecords www.piecemakergear.com


EUROPEAN WHOLESALER

ALLES VOOR JOUW GROWSHOP! De nieuwe catalogus is nu verkrijgbaar!


, y t r i D & Low Sigur Ro os lanc ceert wiet snoe epjes Ook de bekende IJslandse band Sigur Ros heeft zich nu op de booming Amerikaanse cannabisindustrie gestort. In samenwerking met het bedrijf Lord Jones is een set wiet snoepjes op de markt gebracht. Het smakelijke project kreeg de treffende naam ‘Wild Sigurberry’ mee. Robert Rosenheck van Lord Jones is in zijn nopjes over de samenwerking met de band: “Voor ons is een droom uitgekomen. Hun muziek is altijd een grote inspiratie geweest.” De ‘Wild Sugarberry’ snoepjes komen in diverse smaken met verschillende hoeveelheden THC op de markt. Ook is er een pure CBD versie. De smakelijke snoepjes zijn exclusief verkrijgbaar via de Lord Jones website en een aantal medische marihuana dispensaries in de Amerikaanse staat Californië.

Wiz Khallifa a’s s Weed Fa arm: ‘Bet tter than n Po okemon n’ Kim Kardashian shockeert fans met wietvloeitjes Met miljoenen volgers op Instagram en andere sociale media is het niet zo vreemd dat je af en toe een fan een beetje boos maakt. Kim Kardashian zal er niet wakker van liggen. En zelf vinden we de ophef ook wat overdreven. Wat is het geval? Kim heeft een lijstje nieuwe producten op de markt gebracht, waaronder aanstekers en wietvloeitjes. Dat vindt een aantal fans veel te ver gaan. Wij meer van ‘leven en laten leven’, dus of zijn zelf me ze nu wietvloeitjes of asbakken met haar achterste wil verkopen. Ze doet maar. ach Wat W we wel redelijk belachelijk vinden is het h prijskaartje dat aan die producten hangt. Zeg nu zelf, 12 dollar voor een h pakje vloeitjes. Dat is absurd. p

44

Het is niet niks als je eigen nieuwe game zomaar als app op zowel Google Play als de Apple App Store wordt gepresenteerd. En dat ook nog eens op 20 april oftewel wereldcannabisdag. Maar het is rapper Wiz Khalifa gelukt met zijn game Weed Farm. De muzikant meent dat zijn game beter is dan Pokemon, maar hij is natuurlijk wel een beetje bevooroordeeld. In de game kweek je wiet en als je dat goed doet kun je een steeds betere (en grotere) kweker worden. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon (of de kweeklamp), want deze games bestaan al veel langer. Alleen heeft Wiz nu zijn naam aan een van de spelvarianten verbonden.


Meliss sa Ether ridg ge geloofft in n wiet Zangeres Melissa Etheridge meldde eerder dit jaar dat zij wel eens wiet rookte met haar twee oudste kinderen. De Amerikaanse zangeres is inmiddels 55 jaar en haar twee oudste kinderen zijn 20 en 18 jaar. Etheridge vertelde dat ze liever samen met haar kinderen blowt, dan dat ze gezamenlijk alcohol gebruiken: “In het begin was het een beetje raar, maar daarna realiseerden ze zich dat het een heel normale manier is om de dag af te sluiten. Het brengt je ook dichter bij elkaar." Verder vertelde ze openhartig dat ze ook samen met haar huwelijkspartner Linda Wallem blowde: "Cannabis haalt de remmingen weg en vergroot je lust. Wij gaan elke avond in bad, roken een joint, praten en komen zo tot rust. Daarna slapen we heerlijk." Etheridge heeft onder de naam Etheridge Farms een eigen wietlijn. Ze begon met cannabis nadat in 2004 borstkanker bij haar was geconstateerd. Het interview zorgde voor veel ophef. Vooral omdat de zangeres ook nog twee jongere kinderen heeft. Etheridge vindt het jammer dat zoveel mensen aanstoot aan haar gedrag namen. Ze houdt haar jongste kinderen ver van drugs weg, vertelde ze. Maar ze blijft het gebruik van wiet verdedigen: “Het is een geweldig medicijn en het helpt je om te ontspannen.”

‘Crazy Weekend’ voor X-Pac Dat was niet zo handig van Sean Waltman, beter bekend onder zijn worstelnaam X-Pac. De 44-jarige werd namelijk op het vliegveld van Los Angeles gearresteerd omdat hij wiet en speed op zak had. X-Pac was onderweg naar Londen waar hij bij het Extreme Measures evenement van International Pro Wrestling (IPW) zou gaan worstelen. Nadat hij was voorgeleid bleek dat hij nog een oude straf wegens rijden onder invloed op zijn naam had staan. Desondanks werd X-Pac een dag later vrijgelaten, nadat hij een borgtocht van 35.000 dollar had betaald. Op Twitter meldde Waltman een ‘crazy weekend’ te hebben gehad. Verder ontkende hij dat hij speed gebruikte. Volgens hem waren de pillen die in beslag werden genomen medicatie tegen een schimmelinfectie. X-Pac gaf wel toe dat hij regelmatig cannabis consumeerde.

Sto oner rcome edy Gro ow Hou use e ove er stu unte elige e wietkweker rs Hollywood houdt natuurlijk de vinger aan de pols met betrekking tot de exploderende Amerikaanse wietindustrie. En ze hoeven niet ver te gaan, want in hun eigen Californië openen tegenwoordig meer mediwiet dispensaries dan vestigingen van Starbucks of McDonalds. Logisch dat de filmindustrie hier wel een mooie stonerkomedie in zag. In Grow House volgen we de twee losers Pat en Darius die menen dat ze prima in staat zijn om hele goede wiet te kweken. Jammer genoeg weten ze beter te blowen dan te growen. Gelukkig krijgen ze assistentie van Dr. Doobie (Malcolm McDowell), die zijn villa beschikbaar stelt als kweekruimte. En wanneer Snoop Dogg zich ermee gaat bemoeien, lijkt een gouden groene toekomst mogelijk. Maar dat valt nog vies tegen: ‘What can grow wrong, will go wrong.’

45


“Ik wilde cannabisjournalistiek naar een hoger plan tillen”

Ricardo Baca Amerika’s beroemdste cannabisjournalist Tekst: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Hij kreeg de baan waar duizenden van droomden: de eerste professionele cannabisjournalist bij een grote Amerikaanse krant. VICE noemde hem ‘the nation’s most prestigious weed editor’ en zakenblad Forbes rekent hem tot de zeven machtigste mensen in de cannabiswereld. Ricardo Baca spreekt op 11 juni op Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam. Voor zijn vertrek naar Europa sprak Highlife met hem.

Het is maar weinig journalisten gegeven dat hun nieuwe baan landelijk nieuws wordt. Het overkwam Ricardo Baca, toen hij in 2013 aan de slag ging als cannabisredacteur bij The Denver Post, de grootste krant van Colorado. Hij werkte al jaren voor de krant als muziekrecensent en entertainmentredacteur. Behalve het schrijven van artikelen, leidde Baca het team dat een nieuwe website over cannabis ging maken, The Cannabist. Zijn benoeming haalde CNN en andere grote late night shows. Hij schreef de afgelopen jaren talloze verhalen over de bloeiende cannabisindustrie, bouwde The Cannabist uit tot een gezaghebbende website en presenteerde bijna honderd afleveringen van The Cannabist Show, een wekelijkse talkshow en podcast. Eind 2016 maakte hij bekend The Denver Post te gaan verlaten.

De vacature cannabisredacteur bij The Denver Post was landelijk nieuws. Hoe voelde het toen jij gekozen werd? “Waargebeurd verhaal: de baan was mij al aangeboden voordat mijn collega’s de vacature op Twitter zetten. Door die Tweet belandde het nieuws van die ongewone vacature in The Tonight Show en Saturday Night Live. Ik was dus vrij zenuwachtig, maar ook opgewonden. Ik wist dat de inzet hoog was, dat er grappen gemaakt zouden worden, dat er vitriool over ons zou worden uitgestort. Maar ik wist dat als we degelijke journalistiek zouden brengen we belangrijke primeurs konden scoren en meehelpen aan het veranderen van de manier waarop media berichten over deze vaak verkeerd begrepen en belasterde plant.”

Wat waren belangrijke eye openers toen je je meer ging verdiepen in cannabis? “Het belang van Sanjay Gupta's eerste Weed documentaire kan niet worden overschat. Zeker, die was goed gemaakt, maar belangrijker: het was een intelligente en moderne kijk op cannabis, op één van de meest mainstream zenders, CNN. Niet alleen erkende arts/ journalist Gupta dat hij van mening was veranderd, maar het verhaal van jonge kinderen die lijden aan zware epilepsie en door cannabis verlichting vinden was iets dat Amerikanen en anderen echt moesten zien. Ik hoor nog steeds van mensen dat Gupta’s documentaire hen uiteindelijk dwong hun mening over cannabis te herzien.” Wat waren je plannen en ambities toen je in 2013 begon? “Ik wilde de cannabisjournalistiek naar een hoger plan tillen, legitimiteit geven. Ik wilde weg blijven van de in activisme gewortelde stijl van High Times, maar ik wilde evenmin het soort schadelijke misinformatie over cannabis verspreiden dat overheerste in de mainstream media. Ik wilde cannabis behandelen alsof het de luchtvaartindustrie was of de financiële industrie. Vlijmscherpe verslaggeving die de kinderziektes zou belichten, maar ook de overwinningen zou vieren. Opeens was cannabis even legaal als bier in Colorado en zo wilden we het ook benaderen. Maar legale wiet was natuurlijk ook een noviteit. Ik vond het belangrijk dat we ook plezier hadden als redactie: niet alleen de kritische blik, maar ook oog voor de cultuur.” Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt? “Pfoe… er is veel om uit te kiezen! Ik geef een voorbeeld dat iets zegt over het grotere plaatje. Ik zat op de eerste rij bij de cannabisindustrie, terwijl die

46


ven om de communicatie en publieke uitstraling van hun merk beter af te stemmen op de kwaliteit van hun producten en hun bredere visie.”

zich ontwikkelde van een gereguleerd medisch systeem tot een robuuste recreatieve economie, die haar beloftes wetenschappelijk moest gaan onderbouwen. Vooral de groei van de regelgeving rond laboratoria en testen was fascinerend. En niet echt comfortabel voor een deel van de industrie. In 2014 testte ik edibles op potentie en ontdekte dat de percentages op de verpakking nog niet in de buurt kwamen van de werkelijke percentages. In 2015 deed ik een nieuwe test en bleek de situatie verbeterd, maar nog steeds verre van ideaal. In 2016 testte ik concentraten op pesticiden en ontdekte dat sommige concentraten grote hoeveelheden chemische stoffen bevatten, die verboden zijn voor de cannabisteelt. Onze berichtgeving heeft regelmatig bijgedragen aan regelgeving en zelfs aan executive orders van de gouverneur van Colorado. De lokale industrie is nu beter af, omdat ze aan zulke hoge standaarden moest voldoen van de wetgevers en de media.” Hoe heeft de legalisering de staat Colorado en de stad Denver veranderd? “Dat is een grote vraag… Het korte ant-

woord is: de legale verkoop van cannabis heeft geholpen onze economie een kickstart te geven, hoewel dat effect kleiner is dan veel mensen denken. Over het geheel genomen zijn de veranderingen nauwelijks waarneembaar, wat een vrij geweldig argument vóór legalisering is. Onze straten zijn nog steeds veilig. Onze kinderen gebruiken niet meer cannabis dan voordat de legale verkoop begon. En er gaan minder mensen naar de gevangenis vanwege cannabis. We hebben nog zes tot twaalf jaar nodig om de impact op de volksgezondheid volledig te begrijpen, maar de trends zijn tot nu toe zeer positief. En de successen in Colorado hebben bijgedragen aan initiatieven om cannabis te legaliseren in de hele wereld.”

Je komt naar Amsterdam voor Cannabis Bevrijdingsdag. Wat herinner je je van je vorige bezoek en waar ben je nu benieuwd naar? “Amsterdam is voor mij een van de mooiste steden ter wereld. Ik heb al heel lang respect voor de cannabiscultuur. Bij mijn eerste bezoek in 1999 heb ik natuurlijk een paar coffeeshops bezocht. Ik ben voortdurend onder de indruk van de Nederlandse vindingrijkheid en openheid. Ik zou jaren over de grachten kunnen wandelen zonder me te vervelen. Ik ben geïnspireerd door de Nederlanders en hun relatie met fietsen. Voor deze trip heb ik vooral veel zin om in het cannabiserfgoed van de stad te duiken. De vriendelijke mensen van Cannabis Bevrijdingsdag hebben me al geweldig geholpen met introducties, maar ik hoop nog meer geestverwante ondernemers te ontmoeten, zowel nieuwe vrienden als potentiële klanten voor Grasslands. Ik ben van 9 tot 12 juni in Amsterdam en bereikbaar via grasslandsagency@gmail.com.”

Waarom heb je besloten om The Denver Post te verlaten en wat doe je nu? “Na vijftien jaar bij de krant was het tijd iets anders te gaan doen. Ik schrijf nog steeds een wekelijkse column, Joint Ventures, voor The Daily Beast. Ik zal altijd wel journalistieke dingen blijven doen. Maar ik ben ook mijn eigen content bureau begonnen, Grasslands. We werken met cannabis- en hennepbedrij-

47


“Waar moet ik nu mijn medicijn halen?”

België sluit bestuursleden Trekt Uw Plant op Hoe een moeder, een comedian en een plantenverzorger plots zware criminelen werden Op vrijdagmorgen 5 mei werd een grootscheepse razzia gehouden bij de vzw Trekt Uw Plant (TUP), de Antwerpse Cannabis Social Club voor cannabisgebruikers. Honderden patiënten zitten zonder medicijn. Een organisatie die al 12 jaar bestaat en eerder werd vrijgesproken door de rechtbank, wordt plots verdacht van criminele activiteiten. (Laatste nieuws: Els en Manu zijn op 23 mei vrijgelaten.)

Tekst: Karel Michiels Foto’s Manu: Fabio Giovacchini

De aanhouding van Els, voorzitster van TUP, Manu Moreau (de comedian die we vorig jaar uitgebreid voorstelden in dit blad) en Francesco werd enkele dagen na de razzia voor minstens een maand verlengd. Dat leidde op de trappen van het Antwerpse gerechtshof tot hartverscheurende taferelen. Een jongeman kwam naar me toe, vertwijfelde blik in de ogen, voorschrift van de dokter in zijn hand: “Waar moet ik nu mijn medicijn halen?”

Creatieve interpretatie

Manu zat ook opgesloten

48

Ik kon geen antwoord geven. Ik verwijs zieke mensen die nood hebben aan cannabis al jaren door naar Trekt Uw Plant. Daar hebben ze door een creatieve interpretatie van de wetgeving een manier gevonden om vooral medische cannabisgebruikers op een heldere en verantwoorde manier aan hun medicijn te helpen. Het systeem is gebaseerd op een ministeriële richtlijn uit 2005. Die bepaalt dat voor het bezit van 3 gram marihuana of één wietplant enkel een vereenvoudigd proces-verbaal moet opgesteld worden. Het pv krijgt dus (meestal) geen gerechtelijk vervolg. De leden van TUP hebben elk hun eigen plant, met een naamkaartje, maar die worden wel gekweekt in gemeenschap-


pelijke ruimtes. Niet bij criminele wietkwekers maar onder de hoede van 'plantenverzorgers.'

Nultolerantie Natuurlijk opereert TUP op het randje van de illegaliteit, zeker sinds de huidige regering een nultolerantie voor drugs afkondigde en de ministeriële richtlijn de facto werd herroepen. Maar de rechter heeft TUP in 2010 wel in beroep vrijgesproken, nadat de stichters eerder al eens zonder gevolg waren opgepakt.

len zonder machtiging en aanzetten tot het gebruik van verdovende middelen. Na de achttien (!) simultane huiszoekingen in Antwerpen, Halle, Elsene, Hasselt, Gent, Kruibeke, Mechelen, Zemst, Willebroek, Brugelette, Aarschot, Lommel en Charleroi, werden vijf personen voorgeleid. De raadkamer besliste dat drie daarvan (Els, Manu en Francesco) nog minstens een maand in de gevangenis moesten blijven, uit vrees voor recidive. Een moeder die nog nooit in aanraking is gekomen met het gerecht, een comedian en een

die mensen per se wil ondervragen over hun medicijn? Ik heb de voorbije weken talrijke mails ontvangen van patiënten die zich geen raad weten en met de daver op het lijf zitten. Ze durven op Facebook zelfs geen berichten te liken van TUP of voorstanders van legalisering. Zo ver zijn we dus gekomen, dat mensen schrik hebben om hun mening te uiten.

Mensen helpen Els, Manu en Francesco hebben geen vlieg kwaad gedaan en zijn

Zeven jaar lang heeft de organisatie haar werk kunnen doen, zonder enige overlast te veroorzaken en vooral los van het criminele circuit. Zeven jaar lang heeft de organisatie haar werk kunnen doen, zonder enige overlast te veroorzaken en vooral los van het criminele circuit. Honderden patiënten voor wie cannabis een laatste redmiddel is, hoefden niet stiekem naar Nederland of een louche dealer om aan hun medicijn te komen. Biologisch gekweekte wiet bovendien, zonder de schadelijke voedings- en bestrijdingsmiddelen die door de tegenstanders vaak worden aangehaald om de plant in diskrediet te brengen.

Transparante boekhouding TUP heeft een transparante boekhouding en betaalt gewoon belastingen. Om dat te bewijzen, heeft de organisatie haar jaarbalans online gegooid. De achilleshiel van het systeem zijn uiteraard de betalingen in cash geld. Bankverrichtingen liggen, om evidente redenen, gevoelig, en de banken weigeren ook om rekeningen te openen die de handel in 'drugs' kunnen faciliteren. TUP zelf geeft alle uitgaven en inkomsten aan, maar is het daarom ook verantwoordelijk voor de herkomst van het geld?

‘Criminele organisatie’ De onderzoeksrechter verdenkt de vzw van witwassen, teelt van drugs, criminele organisatie, verkopen of aanbieden van verdovende midde-

plantenverzorger. Wie die mensen kent, kan alleen maar ongelovig het hoofd schudden.

Laf en harteloos Criminele organisatie? Witwassen? Drughandel? Dat is net waar TUP zich tegen afzet. In het belang van de leden, die zich door de gerechtelijke uitspraak van 2010 gevrijwaard waanden van vervolging. Nu moeten ze plots naar de politie om verhoord te worden. Alsof die mensen nog niet genoeg in de shit zitten. Hoe laf en harteloos kun je zijn als je

op geen enkele manier verbonden met het criminele milieu. Ze probeerden alleen maar om mensen te helpen en hadden daarvoor zelfs de zegen gekregen van de rechter. En niet alleen van hem. Een thuiskweker getuigde dat hij recent de politie over de vloer kreeg om enkele planten in beslag te nemen. De agenten verwezen hem naar TUP, 'omdat ze daar met rust worden gelaten.' Tenzij die agenten mee in een complot zouden zitten om zoveel mogelijk cannabisgebruikers naar TUP te lokken en hen dan collectief aan te pakken, typeert die

Reacties van patiënten ‘Ik heb epilepsie en ik zit in een rolstoel. Nu ik door de actie van het gerecht geen cannabis meer heb, krijg ik opnieuw veel aanvallen.’ ‘Zonder cannabis kan ik niks. Ik lig nu dag en nacht te piekeren in mijn bed. Ik heb zelfmoordneigingen. Als er eind van de week nog geen nieuws is, zou ik dat wel eens kunnen doen. Want zonder cannabis heb ik geen normaal en comfortabel leven meer.’ ‘Ik gebruik al vier jaar medische cannabis omdat ik Addison heb. Mijn schildklier en hormonen werken niet meer naar behoren en ik heb verschillende virussen die ze met niks weg krijgen. Ik neem THCdruppels om te kunnen slapen, want ook mijn slaaphormoon werkt niet meer. Cannabis is voor mij een wondermiddel dat mij kwaliteit van leven geeft. Wat gebeurd is met TUP doet mijn haren ten berge rijzen. Maar ik durf niet reageren en zelfs niet liken, uit schrik dat er plots een meute op mijn stoep zou staan om mij in den bak te draaien. Ik denk dat velen daardoor niet durven reageren. En nee, ik ben niet laf, maar ik wil graag mijn gouden medicijn behouden.’

49


tie staat daar wonderwel bovenaan, maar verderop roert zich ook de aanhang van de partij. Veel mensen vinden dat NV-A op dit vlak een achterhaalde politiek hanteert.

Debat reactie de houding van veel wetshandhavers die noodgedwongen moeten meedraaien in de War on Drugs van de NV-A, de enige partij die het thema zo prominent op de agenda blijft zetten.

Verdomhoekje Terwijl cannabis in steeds meer landen uit de strafwet wordt gehaald,

Intimideren Intussen werd bekend dat Antwerpen opnieuw de cocaïne-hoofdstad van Europa is. Nergens in de wereld wordt zoveel coke geconsumeerd (blijkt uit een analyse van het rioolwater) en wellicht ook verhandeld. Maar ja, dan spreken we natuurlijk over echte criminelen, met wapens en zo. Dan is het veel makkelijker scoren met het opdoeken van een

De moderator probeerde het debat nog een andere kant uit te sturen, maar vergeefs. Hij werd overrompeld door mensen die er duidelijk meer van afwisten dan hij en alle drugsexperts van de partij samen. In een poll van Het Laatste Nieuws (de Vlaamse tegenhanger van De Telegraaf) stemden vele duizenden mensen voor legalisering en amper 50 tegen. De Bob Dylan-filmpjes van mediwietgebruikers die het niet langer kunnen

Els, Manu en Francesco hebben geen vlieg kwaad gedaan en zijn op geen enkele manier verbonden met het criminele milieu. worden de plant en de gebruikers hier nog meer in het verdomhoekje geduwd. Terwijl in Colorado en Washington miljarden aan belastinggeld worden opgehaald door de handel in wiet, laten wij hier in België het geld liever naar de criminele drugwereld vloeien. Terwijl miljoenen mensen baat hebben bij het gebruik van cannabis, om wat voor medische of recreatieve reden dan ook, wordt de plant hier nog altijd beschouwd als een duivelse drug die mensen hopeloos verslaafd maakt. En laat TUP nu net een organisatie zijn die mensen zo goed mogelijk probeert te begeleiden in hun gebruik, en eventueel door te verwijzen naar een arts. Het is niet de core business van de vereniging, maar het tekent wel de intenties van de mensen die gearresteerd werden.

50

kleine vzw, met het intimideren van doodbrave mensen die hun nek durven uitsteken en de overheid willen helpen om het drugprobleem structureel aan te pakken. Ook al gaat dat ten koste van de gezondheid en de levenskwaliteit van vele honderden lijdende mensen.

Achterhaalde politiek We weten allemaal dat de hernieuwde War on Drugs in België zijn oorsprong vindt bij de persoonlijke frustratie van één politicus. Het is misschien wel het enige thema waarover bij zijn achterban geen eensgezindheid heerst. Ga op de Facebookpagina van NV-A eens kijken naar de commentaren bij het bericht dat de PS een plan op tafel had gelegd om cannabis te legaliseren (7 april.) Goed, mijn eigen reac-

aanzien, zijn tienduizenden keren gedeeld en geliked. Wie denkt de Grote Leider eigenlijk nog te vertegenwoordigen als het over wiet gaat?


White Widow Auto CBD

OG Kush Auto CBD

Early Amnesia CBD

Dinamed CBD

Critical+ Auto CBD

Cheese Auto CBD

Amnesia Auto CBD

C B D - C O L L E C T I E 2 0 1 7

“Onze zeven fantastische zaden”


GADGETS Door: Mike de Leede / Beeld: MMP

SAMSUNG SCHILDERIJ Een televisie als kunstwerk, het moest er een keer van komen. Samsung introduceert The Frame, een ‘premium tv-concept met artistieke benadering.’ Mede mogelijk gemaakt door de vooruitgang in ultraplatte technologie. De onlangs in het Parijse Louvre gepresenteerde 'The Frame' is een tv zo mooi als een schilderij. De nieuwste design televisie van Samsung werd in samenwerking gemaakt met de Zwitserse ontwerper Yves Béhar, eerder verantwoordelijk voor de SW9 Curved TV. De uren dat een uitstaande tv een zwart vlak toont zijn voorgoed voorbij. The Frame toont in stilstand een mega digitale kunstcollectie, die je kunt aanpassen aan je eigen smaak. In Qled-kwaliteit. Qkunst zogezegd. Prijs: n.n.b. www.samsung.com/nl/discover/home/the-frame-tv-yves-behar/

GLASHELDER HIGH END GELUID Wederom een akoestisch hoogstandje, nu van geheel handgemaakt Koreaans fabricaat: de 2-weg of 3-weg Courbe Elle High End Speakers. Ze zien er uit zoals ze klinken: gewoonweg magisch! Mooi van buiten, fraai van binnen. En tot in detail afgewerkt door een gepassioneerde hifi-fanaat. Glashelder, transparant, gebalanceerd, met pompende bas. Het geheim zit hem in het gebruik van het allerbeste acryl, hout, filters, bekabeling en alle andere toegepaste hightech materialen. Met recht een high-end luidsprekergadget. 1 tot 1.23 cm meter hoog. Redelijk betaalbaar ook, gezien de kwaliteit. Voor verwende oortjes. Prijs, direct van de makers: € 5.400 of € 12.000. www.ebay.com/itm/Courbe-Elle-High-End-Handmade-Solid-Wood2Way-Loud-Speaker-with-Dark-Acryl-Stand

AFGESTOFTE NOKAI 3310 Hij deed het altijd, weken achtereen. Zijn batterij leek nooit leeg te gaan. Daarnaast had -ie met Snake II het leukste spelletje ooit. Over welke mobiele telefoon we het hebben? De legendarische Nokia 3310. Vanaf het magische jaar 2000, in de jaren voor de opkomst van de smartphone, werden er maar liefst 126 miljoen exemplaren van dit mobieltje verkocht. Dat worden er binnenkort nog meer, want er komt een afgestofte, nieuwe budget versie van deze oer-gsm op de markt. Met onder meer een groter 2.4 inch beeldscherm, 9 pictogrammen, een camera van 2 miljoen megapixels en een geheel nieuwe 2017-look and feel. Het gerucht gaat dat-ie wordt aangedreven door Chuck Norris. Nokia is back! Prijs: € 49. www.pdashop.nl

52


TAG HEUER CONNECTED De nieuwste smartwatch van de Zwitserse horlogefabrikant Tag Heuer, de Connected Modular 45, is volledig toekomstbestendig. Natuurlijk is ook deze intelligente polsklok uitgerust met Android Wear 2.0, maar hij heeft ook een AMOLED display, zodat je in elke weersomstandigheid kunt zien wat er gebeurt op je horloge. Het scherm wordt beschermd door saffierglas, het horloge zelf door titanium. De finish van alle onderdelen is puur Zwitsers en dat maakt de Modular 45 een lust voor het oog. Hij past zich digitaal geheel aan jouw smaak en stijl aan. Mogelijkheden te over: meer dan 500 op dit moment, dus je kunt je lol op. Prijs: € 1.600. Geen geld voor ruim 500 verschillende horloges van zeldzame topkwaliteit. www.tagheuer.com/en-us/watches/tag-heuer-connected

ROBO-MOP Het bedienen van de afstandsbediening van je tv en het reinigen van de vloer kan straks met eenzelfde eenvoud. Zittend of hangend op de bank, met je voeten op tafel. Het vereist dezelfde inspanning. Maak kennis met de Sugoi Mop, die compleet met afstandsbediening geleverd wordt door het Japanse bedrijf Kyosho Egg. Deze op afstand bestuurbare mop zal je huishoudelijke taken naar een nieuw niveau van luiheid tillen. Het bedrijf heeft zelfs een geautomatiseerde oplossing voor je prullenbak bedacht. Prijs: € 40. www.japantrendshop.com

SLIM KOFFIEZETAPPARAAT Veel, heel veel mensen houden van koffie. Maar allemaal drinken we ons bakkie troost het liefst net even anders. Een apparaat dat voor iedereen het perfecte kopje kan zetten, bestaat echter nog niet. Dat zou echt ideaal zijn! Gelukkig zit het in de pijplijn der liefhebbende techneuten. Maak kennis met Memory, een koffiezetapparaat dat uit de nabije toekomst lijkt te komen. Het werkt met behulp van vingerafdruk- en handherkenning en is ontworpen door WenYao Cai, voor Electrolux. Het stelt precies je gewenste sterkte in en het maakt altijd jouw perfecte kopje koffie. Memory is nog niet te koop. Maar wanneer het moment daar is, zul je ons horen juichen en in de lucht zien springen. Weet je meteen waarom... Prijs: € n.n.b. www.lifebuzz.com/futuristic-products

53


Paaspop: het Brabantse Las Vegas Foto: Bart Heemskerk

Door: redactie Highlife

Verdeeld over drie dagen trok Paaspop dit jaar 75.000 bezoekers. 2017 was een magische editie: 220 acts op 16 podia & area’s en 42 foodtrucks met eten uit alle windstreken. En de imposante Brooklyn Bridge die de camping met het festivalterrein verbond en een campingdorp met onder meer een eigen disco en bioscoop.

Het Brabantse Las Vegas bewees opnieuw tot de eredivisie-top van de Europese festivals te behoren. Het succesvolle maar tegelijkertijd gemoedelijke festival onderscheidt zich door een ongekend grote variatie qua food(trucks) & drinks, qua campingaccommodatie en vooral qua programma. Paaspops andere (p)aas troef is de met zichtbare passie & liefde ontworpen aankleding en decoratie van het festivalterrein.

Boven op de imposante brug van de camping is het uitzicht op de skyline van sfeervolle circustenten adembenemend. Overdag is Paaspop de ultieme plek voor een ontdekkingsreis naar het onverwachte; ’s avonds worden bezoekers betoverd door de duizenden lichtjes die de weg wijzen naar nóg meer avontuur. Het was dit jaar weer dikke pret voor ons. We hebben er maar drie woorden voor: Tot volgend jaar!

De lokale sambaband Samba Rooi (waaronder een Highlife medewerkster) zorgde voor extra sfeer Foto: Dolph Cantrijn

54

Waylon (fotograaf: Jostijn Ligtvoet)


PSV

PLASMA AANSTEKER Duurzame aansteker met een klassiek design

gold

mat te red

Milieuvriendelijk, oplaadbaar via USB

mat te black

Verkrijgbaar in diverse andere kleuren en unieke prints

Elektrische ontbranding via o plasmatechnologie [ 500 C ]

weed

matte green

Te gebruiken in alle weersomstandigheden

ace of spades

www.novigadgets.nl

blue

/novigadgets


Isla de Mujeres, Mexico

56


Vexta

Mystieke schilderingen in neonkleuren Door: Peter van Sparrentak

De Australische kunstenares Vexta heeft sinds enkele jaren New York als thuisbasis. Met stencils, spuitbussen, verf, rollers en kwasten maakt ze muurschilderingen en schilderijen in felle neonkleuren, met daarop mensen, dieren en abstracte ruitvormen. Een terugkerend element in haar werk is de verbondenheid tussen mensen, dieren en de natuur.

Naast je muurkunst exposeer je met werk op canvas en beschilder je …eh dierenschedels. Ja, die beschilder ik met de hand met penselen. Veel van die schedels heb ik verzameld tijdens wandelingen in het bos in Australië. Mensen kunnen een schedel eng of triest vinden, maar als ik hem mooi beschilder, kunnen zij er een ander idee van krijgen. Ik filosofeer in mijn werk over zaken als leven, dood, en hoe we als mens van de ene naar de andere vorm veranderen. Een dood lichaam verteert en dat is weer een voedingsbodem voor de natuur. Er groeit weer iets nieuws uit. Ik geloof niet in een leven na de dood, maar ben wel geïnteresseerd in de stoffelijke transformatie.

Je gebruikt altijd felle neonkleuren. Zo wil ik mijn werk laten opvallen. Toen ik daarmee begon, ben ik gaan kijken naar kleuren die in de natuur worden gebruikt om te waarschuwen voor gevaar of om de aandacht te trekken. Zoals sommige dieren in de jungle dat doen bijvoorbeeld.

En vaak komen er ruit- of diamantvormen in voor. Die gebruik ik al een tijdje in mijn werk. Ze staan symbool voor de elementaire deeltjes, waaruit alles en iedereen bestaat. Ik interesseer me in wetenschap en vooral kwantumfysica. Het idee dat alles en iedereen met elkaar in verbinding staat.

Je schildert mensen met vleugels. Als ik op reis ben, kijk ik naar de lokale mythologie. Op heilige plekken, zoals kerken of tempels, zijn altijd figuren met vleugels te zien. Een engel, een Maya-figuur in Mexico of een heilig beeld aan de muur in een Europese stad. De figuren die ik schilder kunnen naar beneden vallen of naar boven vliegen. Ik laat graag de ruimte aan mensen om hierover zelf hun idee te vormen.

Je beeldt vooral vrouwen af. Ik heb altijd meer vrouwen geschilderd dan mannen. Ik wil vrouwen als sterke persoonlijkheden laten zien in plaats van als sekssymbolen.

Waar komt je kunstenaarsnaam Vexta vandaan? Mijn echte naam is Yvette. Mijn vader komt uit Tsjechië. Iemand kwam met de bijnaam Vex. In Tsjechië is het gebruikelijk om –ta of –ka achter een naam te zetten. En zo werd het Vexta.

Je bent vijf jaar geleden van Melbourne naar New York verhuisd. Waarom? Ik wilde voor een tijd iets anders dan het leven in Australië. Mezelf uitdagen op een nieuwe plek, met nieuwe mensen om me heen. Als je met je werk mensen wilt bereiken buiten je eigen kring, moet je verder kijken. Ik woon in de wijk Brooklyn.

Wat bevalt je aan New York?

Napier, Nieuw-Zeeland

Het is een unieke stad. Soms vergeet ik dat ik in Amerika leef. Iemand omschreef New York als de wereld in een stad, en dat is echt waar. Je vindt er

57


58


mensen van overal vandaan. Als je in de metro stapt, zie je vele nationaliteiten in één wagon. Australië is divers, er zijn veel Aziatische mensen, maar toch behoorlijk wit. In New York ben ik mensen tegengekomen uit landen waarvan ik niet eens wist dat die bestonden. Het is cool om in een stad te wonen waarin je telkens nieuwe dingen ontdekt.

Naast je muurschilderingen op straat exposeer je in galeries. Wat is het verschil? Ik schilder in de studio voornamelijk op canvas en op board. Ik verkoop meestal originelen, soms maak ik ook prints. In de studio heb ik een bepaald idee en dat schilder ik. Ik hoef niet na te denken over de omgeving. De dingen die ik op straat doe zijn wat experimenteler. Ik reageer op het licht en wat er om me heen gebeurt en hou rekening met het soort mensen dat er langs loopt. Bijvoorbeeld als het een locatie is met veel kinderen in de buurt.

Kochi, India

Wat vind je het leukst om te doen? Ik hou van beide. Ik schilder graag op straat om mensen te verrassen en ze een ander beeld te bieden dan alle reclame en moderne gebouwen. Het mooie op straat is dat je interactie met het publiek hebt. Ik maakte een keer een installatie van thuis gemaakte schilderijen, beschilderde schedels en sculpturen in een oude metrostationstunnel in Melbourne. Ik was alles aan het inrichten en er was een klein kind aan het kijken. De moeder zei: ‘kom we moeten gaan’. Hij zei: ‘nee, ik wil hier blijven staan en er voor altijd naar kijken’. Ik dacht wow, dat is cool, dat ik op een vijfjarige zo veel indruk kan maken.

Heb je als kunstenaar al veel gereisd? Ik heb geschilderd in India, Londen, Parijs, Kroatië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Maleisië en El Salvador. In Nederland ben ik wel geweest, maar ik heb er nog niet geschilderd.

In Mexico deed je mee aan Sea Walls: Murals for Oceans, een project van PangeaSeed (www. pangeaseed.foundation). Die houdt in verschillende landen educatieve festivals met

street art, om bescherming van de oceanen te promoten. Ja, dat was in 2014. Met street art-kunstenaars uit verschillende landen hebben we geschilderd op het eiland Isla Mujeres, wat vrouweneiland betekent. We hebben daar ook gezwommen met walvishaaien. Dat is op het eiland een belangrijke bron van inkomsten. Met die ervaring heb ik er een muurschildering gemaakt van een zeemeermin en een walvishaai.

Vorig jaar was je in El Salvador voor Conect-Arte. Ook een apart project. Dat is van het UN-World Food Programme. Hiermee willen ze delen van de stad een positieve stimulans geven en de jongeren hun talent laten ontdekken. Kunstenaars geven crea-

tieve workshops aan tieners uit arme wijken en maken samen met hen muurschilderingen. Ik ben ooit met street art begonnen om tegen zaken te protesteren. Ik vind het belangrijk om me als kunstenaar ook in te zetten voor maatschappelijke kwesties.

Welke kunstactiviteit staat in je agenda? Ik ben momenteel bezig met enkele muurschilderingen en privéopdrachten in Australië. Daarna ga ik op reis naar Mexico om daar wat research te doen en van de natuur te genieten. Als ik terugkom ga ik weer schilderijen maken in mijn studio. En deze zomer ben ik in Europa voor een street art-festival in Zweden, waar ik naar uitkijk. http://vexta.com.au

59


Mississippi Wilhelminakade 6211 AE Maastricht 2de prijs Kush soorten: Karmarado OG

Boerejongens Center Utrechtsestraat 21 1017 VH Amsterdam 1ste prijs Hasj: Tangerine G13 block Boerejongens West Baarsjesweg 239 1058 AA Amsterdam 2de prijs Hasj: Kosher Tangie block

Dinafem Seeds www.dinafem.org

www.amsterdamgenetics.com 2de prijs Autoflowers: Industrial Plant Auto CBD

Kera Seeds www.keraseeds.com Coffeeshop Missouri Hoogbrugstraat 31 6221 CN Maastricht 3de prijs Bio Wiet: Blueberry Cheese

3de prijs Autoflowers: Amnesia Auto 3de prijs Haze Bio: Amnesia Mac Ganja Bio


Coffeeshop Regine Gedempte oudegracht 28 2011 GR Haarlem www.reginehaarlem.nl

Coffeeshop ‘t Bunkertje Laan vd Mensenrechten 101 7331 VT Apeldoorn

3de prijs Hash: Regine’s Primera

1ste prijs Hydro: Jack Herer 3de prijs Haze Hydro: Silver Haze

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag 1ste prijs Haze Bio: Super Amnesia Haze 2de prijs Haze Hydro: S5 Haze 3de prijs Hydro: Bubbles

Kosbor Maastricht 2de prijs Haze Bio: AMG

Highlife Cup winnaar 2016: Super Amnesia Haze

Sumo Seeds www.sumoseeds.nl 1ste prijs Bio wiet: Apple Berry 2de prijs Hydro: Green Mango

Paradise Seeds www.paradise-seeds.com Dutch Passion Seed Company Seed Shop: Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht Online Seed Shop: www.dutch-passion.nl 1ste prijs Autoflowers: AutoNight Queen

1ste prijs Kush soorten: Dutch Kush 1ste prijs Haze Hydro: Atomical Haze


“De druk van tijd vervalt”

BARTEK Bijna geen verschil tussen band en publiek, bloed uit de speakers, hard en rauw, ja zoiets lijkt wel op Bartek. Een Amsterdamse band die ruige, stonerachtige punkrock maakt met het gevoel van een popliedje. Het zijn nog eens gezellige gasten ook, zo blijkt tijdens het interview op een zonnige pre-lente dag aan de rand van Amsterdam-Noord.

Bo Meskers (drums), David Stapel (bas) en Wessel van der Kroef (gitaar) kennen elkaar van het Conservatorium Amsterdam, waar ze in verschillende jaren van de popopleiding zaten. En ze speelden eerder in verschillende combinaties samen in allerlei bands. David: “Op het cons kom je er steeds meer achter welke mensen elkaar liggen en met wie je samen muziek wil maken. Wat alle mogelijkheden zijn, uitstapjes naar stijlen die je niet gewend bent, veel dingen proberen. Uiteindelijk ben ik weer teruggekomen bij

62

het simpele, hardere werk. Takkeherrie, zoals mijn moeder zegt. Je probeert jarenlang van alles, je verbreedt je kennis en kunde, maar dan wordt het te ingewikkeld en ga je lekker terug naar de basis.”

Extremer, radicaler

Wessel: “Ik kom ook uit de takkeherrie, vervolgens leer je heel veel en probeer je van alles, en dan kom je uiteindelijk toch terug bij... ehm... takkeherrie. Maar dan beter!” David: “Je hebt er wel wat aan gehad dan.” Bo: “Ik speel-

Tekst: Arjan van Sorge Foto’s: Arjan van Sorge, Sanne Glasbergen

de eerst vooral popliedjes, maar sinds ik hen ken is het wat extremer en radicaler geworden.” David: “Maar we proberen ook popliedjes te maken.” Wessel: “We proberen eigenlijk popliedjes te maken met heel grote versterkers. Door de takkeherrie heen hoor je ergens nog een popliedje schemeren.”

Stapje verder

Het debuutalbum Bartek is net uit, daarna volgt een tour langs een trits Nederlandse zaaltjes. Bo: “We hadden de Popronde gedaan en speelden


vaak op kleine plekken, dat was gezellig en daar kwam de muziek beter tot z’n recht dan in een grote zaal met veel afstand. Met onze eerste tour willen we dat concept doortrekken, de kleine zalen afgaan en dan in het najaar wellicht een stapje verder.” David: “Dat het publiek er bovenop staat, als het moet alleen de zang versterken, en de rest lekker hard. Heel rauw, dat past bij ons.” Wessel: “En dan van de zomer een aantal festivals, en nieuwe liedjes opnemen. In het najaar proberen we naar het buitenland te gaan.”

het schrijven en het bedenken van dingen, en je bent stoned dan wel erg stoned, dan kan dat heel goed werken. Het kan ook helemaal misgaan, het is soms zelfs wel een gokje, maar dat is niet erg want dan heb je in ieder geval nog een leuke dag. Je kunt je beter focussen op bepaalde creatieve dingen, het versterkt je denkproces, je voelt het allemaal wat meer. Voor mij werkt het. Maar met optreden kan ik het beter niet doen.” Wessel: “Interviews ook niet...” David: “Dan heb je andere scherpte nodig.”

Versterking denkproces Gewoon doen Via dat buitenland (Italië!) komen we zomaar op blowen terecht. Geen bruggetje nodig bij deze gasten... David: “Als je in het creatieve proces zit,

Bo: “Tot nu toe is het zo geweest dat David of Wessel een idee uitwerkt op de computer. We luisteren naar die demo en dan werken we het verder

uit in de oefenruimte.” Wessel: “Demo’s maak ik altijd stoned.” David: “Ik ook.” Wessel: “Als je wiet rookt en een plan hebt om iets te doen, en dat vervolgens ook gewoon uitvoert, dan heb je aan het eind van de rit nog iets gedaan. Als je de hele dag wiet rookt en niets doet... Dan doe je niks.” David: “Da’s waar, ik heb ook zat dagen dat ik vrij stoned ben en vrij weinig doe. Eigenlijk nagenoeg niks.”

Ervaring

“Maar ik denk wel heel veel na, en dan vooral conceptueel. In weinig doen zit wel een bepaalde schoonheid. Ik houd van nadenken, dat is de analytische conceptuele manier, daarbij helpt het blowen wel. Ik voel me er niet altijd even prettig bij, maar ik heb wel door dat

63


uitvinding! En dan bijna exclusief alleen maar white widow. Geen purist dus, maar erg pragmatisch.” Wessel, droogjes: “Er is overal een markt voor...” David: “Ik heb met twee Italiaanse huisgenotes een half jaartje in Spanje gezeten. Altijd was ik degene die de joints moest draaien, ik was El Professor De Porro. De beste draaier van joints.”

Sponsoring

David ging vroeger veel naar coffeeshop ’t Nijmeegs Wonder, maar op een gegeven moment woonden de bandleden in Amsterdam-West, een tijdje in hetzelfde gebouw zelfs. Nu is het meestal Terminator op de Admiraal de Ruijterweg. “Maar ik zit niet vaak in de shop, ik haal het en ga naar huis.” Wessel: “David had een tijdje de regel dat hij niet naar coffeeshops zou gaan.” David: “Een soort van divagedrag, dat iemand dat allemaal voor je regelt. Maar zo werkt het niet in het leven, dat weet ik.” Bo: “Je hebt ook nog coffeeshop Risky Business. Zijn er trouwens coffeeshops die bands sponsoren?” Wessel: “Je hebt wel zo’n guy die altijd wiet haalt voor grote artiesten, als 50 Cent komt dan bellen ze hem.” David: “Dat zoeken we op!”

Rustig in hoofd

het mij wat oplevert. Af en toe heb ik bepaalde rust nodig om alles goed op een rijtje te zetten, en na te denken hoe het allemaal moet. Bij het nadenken kan blowen helpen, maar het beste is om als je de volgende dag opstaat niet gelijk te gaan blowen. Eerst al die dingen gaan uitvoeren – dat is mijn ervaring.”

Georganiseerd

Bo blowt heel weinig, zelden eigenlijk. “Ik ben een vrij energiek persoon in het doen van dingen, ik probeer veel aan te pakken. En ik weet niet zeker of stoned zijn daar nou echt bij helpt.” David: “Het is goed dat in veel gevallen Bo niet stoned is. Anders zou er misschien minder gebeuren dan er mogelijk is. Bo is van ons allen het meest georganiseerd.” Dat is eigenlijk wel handig bij de muziek van Bartek, ook al denk je bij beluistering misschien niet direct aan wiet of hasj. David: “Het is niet per se stonermuziek. Rihanna blowt ook veel, dat is ook niet echt muziek waarbij ik aan blowen denk.”

64

Iets te bewust

“Misschien is dat ook wel de reden dat ik niet moet blowen voordat we gaan spelen,” zegt David. “Ik houd het dan allemaal wel bij maar ik ben ook iets te bewust van wat ik aan het doen ben.” Bo: “Heb je dan het idee dat je je er niet meer in kan verliezen dan als je niet blowt? Word je dan minder oppervlakkig? Dus dat is dan niet goed met het optreden?” David: “Ehm... Dan ga ik teveel nadenken, zoiets... Nuchter is het lekkerste op het podium. Dat ik überhaupt niks op heb, hoogstens een drankje.”

Gruis en gemakzucht

Wessel rookt wiet, nederwiet, gewoon een simpele plant. “Knipafval is ook lekker. Hasj vind ik zoet, en die opgepompte dingen van de coffeeshops vind ik meestal te heftig. Als je een paar kruimeltjes nederwiet in een lange sigaret stopt, da’s lekker.” David: “Ik heb het liefst gruis, wat het ook is. Da’s gewoon gemakzucht hoor. Het is een geniale

Bo smookt af en toe, meedoen met de anderen. “Ik heb er nul verstand van, ik weet zelfs niet wat het echt met je kan doen. Maar als ik jullie zo hoor, wat er zoal gebeurt... Da’s hartstikke gaaf! Maar goed, af en toe dus. Laatst weer eens een keertje gedaan, na vijf jaar, dan ga je echt hard. Ook nog erbij gedronken, dan ben je er weer even klaar mee.” David: “We waren in Zuid-Limburg aan het schrijven, demo’s uitwerken, op zulke momenten werkt het erg goed. Het enige wat telt is dat je met z’n drieën in een ruimte zit te werken aan muziek, de hele dag. Er moet alleen al wel iets zijn. En dat dan met z’n allen uitwerken.” Bo: “Als ik het doe, vervalt de druk van tijd. Dat maakt rustig in je hoofd, en dat kan zeker bijdragen aan meer ruimte voor creatieve ideeën.” In september 2015 is het eerste album opgenomen, nu is Bartek al weer druk bezig met nieuw werk. In januari wil de band dan een nieuwe plaat uitbrengen. Maar ondertussen, rekent Bo even snel uit: “Ons album kun je al krijgen voor de gemiddelde prijs van drie joints.” www.bartekholland.com


Doobious Sources

Stoners op een missie Door: redactie Highlife

Doobious Sources is een stonercomedy van de Amerikaanse regisseur Clif Lord. Het gaat over twee vrienden die met een TV-programma oplichters aan de schandpaal willen nagelen. Daarbij raakt de waarheid wel eens in wietwolken gehuld.

heeft genoemd. Dat levert de nodige hilarische taferelen op. De film is via diverse (Internet-)zenders te bekijken.

Je moet even doordenken over de dubbelzinnigheid van de filmtitel. Doobious Sources verwijst enerzijds naar dubieuze bronnen, en anderzijds naar wietbronnen, want een ‘dooby’ is straattaal voor een joint (Denk aan The Dooby Brothers).

Wraak Stoners op een missie. The Reg (Reginald Block-Hunsleigh) en Zorn (Jason Weissbord) zijn stoners op een missie. Ze hebben zichzelf tot onderzoeksjournalisten gebombardeerd en willen lokale oplichters aan de schandpaal nagelen bij een lokale TV-zender. Maar in

hun drang naar primeurs zijn ze bereid om het niet al te nauw met de waarheid te nemen. Ze gaan indien nodig losjes met de waarheid om. Komt dat bekend voor? Dat kan kloppen, want ‘fake news’ is een actueel en groot probleem. Mensen worden voorgelogen, maar lijken er niet erg mee te zitten wanneer hun vooroordelen worden bevestigd. Hoe dan ook, de acties van The Reg en Zorn leveren problemen op, want een van hun slachtoffers laat het er niet bij zitten en zweert wraak op de makers van Instant Karma, zoals het duo hun nep-onderzoeksbureau

RIP Pepe the stoner frog Pepe the stoner frog is niet meer. Zijn bedenker Matt Furie heeft Pepe officieel dood verklaard nu zijn stonerkikker steeds vaker door rechtse websites in de Verenigde staten werd ge- en misbruikt.

Pepe werd ongeveer tien jaar geleden bedacht en was een instant culthit. Samen met zijn slackervrienden in Furie’s Boy’s Club series. Fans zagen in het kwartet een clubje hedonistische stoners die allerlei kattenkwaad uithaalden.

bereikte dit een hoogtepunt. Trump vond dit wel grappig, maar maker Matt Furie niet: “Ik had Pepe bedacht

als een chill kikker die op zijn tijd graag eens een plantje rookt. Het was niet de bedoeling dat Pepe tot een soort haatsymbool uit zou groeien.” Nu is de originele Pepe dood en begraven. Althans door de bedenker van het cartoonkikkertje. De namaak Pepe op internet zal nog wel een tijdje blijven.

Hakenkruizen Maar op een gegeven moment ging er iets mis. Het karakter Pepe werd steeds vaker door een andere doelgroep gebruikt; namelijk die vanuit extreem-rechtse hoek. Pepe werd steeds vaker terugggevonden op internet met hakenkruizen, terwijl hij racistische en antisemitische taal uitsloeg. Tijdens de verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump

65


Sri Lanka

Tempels en stranden in zinderende hitte Ayurveda en cannabis

Hindoe tempel in Colombo

Door: Rob Tuinstra

Het Aziatische land Sri Lanka trekt steeds meer Nederlandse bezoekers. Tijdens een rondreis over dit tropische eiland ten zuiden van Indië hoorde ik regelmatig Nederlands om me heen. Sri Lanka is dan ook een fantastische reisbestemming met zijn prachtige tempels, safari’s waarbij je olifanten en luipaarden kunt zien, en geweldige stranden. Let wel op, het kan er zinderend heet zijn.

Het is een fout die ik niet snel meer zal maken. Voor ik naar Sri Lanka vertrok keek ik regelmatig op internet even naar de temperaturen daar. In april bleek het de hele maand zo rond de 32 graden Celcius te zijn. Dat is prima te doen, dacht ik voor ik in de hoofdstad Colombo arriveerde. Maar het bleek in de praktijk toch een stuk warmer. Door het klamme klimaat en de hoge UV-intensiteit (11, terwijl in West-Europa 7 of 8 maximum is) leerde ik al snel dat ik beter naar de ‘gevoelstemperatuur’ had kunnen kijken. Die lag vaak rond de 40 graden, met uitschieters naar 45 graden. Dan piep je wel anders. Ik heb al veel gereisd, maar nog nooit heb ik zoveel gezweet als in Sri Lanka.

66

Avontuur

Wie zich eenmaal aan de hitte heeft aangepast kan aan een prachtig reisavontuur beginnen. Een van de meest spectaculaire manieren om in Sri Lanka te reizen is per trein. Voor een habbekrats reis je het hele land door. Denk dan aan bedragen als minder dan 1 euro voor een reis van zo’n honderd kilometer of meer. Nadeel: het is soms maar afwachten of je echt kunt zitten, want de treinen kunnen overvol zijn. Voordeel: eindelijk mag je eens treinen (met je benen buiten boord bungelend) door een tropisch land met prachtige uitzichten op theeplantages, oerwouden en bergen. Met een beetje mazzel spot je nog een olifant ook. Gelukkig zijn

er diverse nationale parken, waar je voor niet zo heel veel geld prachtige jeepsafari’s kunt maken. Niet voor niets stelt reisgids Lonely Planet dat de safari’s hier soms beter zijn dan die in Afrika.

Tempels en stranden

Een ander bezienswaardigheid zijn de vele boeddhistische en hindoe tempels. Hoewel de eerste soms imponerend groot zijn, hebben de hindoe tempels mijn hart meer gestolen. Wat een uitbundigheid en kleurenpracht hebben al die verschillende goden soms. En wat is er dan fijner dan na een uitputtende dag van tempelbezoek je vermoeide benen ’s avonds


in het warme water van de Indische oceaan te dompelen. De stranden aan de oostkust, zoals Uppuveli vlak boven Trincolamee, zijn nog amper door toeristen ontdekt, in tegenstelling tot de wat drukkere stranden aan de west- en zuidkust. Maar aan alle stranden kun je relaxen met een hoofdletter R.

Cannabis

En, is er ook nog wat te blowen daar, zul je misschien denken? Ja, dat is er zeker. Er is lokale wiet verkrijgbaar, of zelfs echt Kerala uit Indië. Maar wees voorzichtig. In tegenstelling tot andere Aziatische stranden of backpacker hangouts is cannabis zeker niet in het straatbeeld aanwezig. De politie controleert streng, dus je moet echt voorzichtig zijn. De kwaliteit kan tegenvallen, maar ook enorm meevallen. Daar is eigenlijk geen kijk op. Gebruik hoe dan ook je gezond verstand.

In de trein

Massage

Een andere manier om je te helpen relaxen is een Ayurveda massage. Deze worden overal wel aangeboden. En let op; één van de Arurveda medicijnen is… jawel, cannabis. Minister van Gezondheid Rajitha Senaratne hintte in mei dit jaar zelfs op het kweken van cannabis voor deze doeleinden. De minister zei dat tijdens een bijeenkomst van de Sri Lanka Ayurvedic Corporation in Colombo. Senaratne: “Cannabis is vitaal voor de productie van Ayurvedi medicijnen en we zouden dat zelf moeten gaan kweken.”

Jungle Beach bij Galle

Zelf kweken

Of dat echt zal gebeuren is afwachten, want het land kent strenge cannabiswetten. Elke maand worden smokkelaars opgepakt, die vooral veel Kerala wiet uit Indië bij zich hebben. Sri Lanka wordt door Indiase drugsproducenten steeds meer als transporthub gebruikt, om hun wiet naar andere landen verder te verspreiden. In Sri Lanka zelf wordt trouwens ook wiet verbouwd, vooral buitenwiet. En die is niet eens zo heel slecht, kan ik uit eigen ervaring melden.

Buddha tempel in Badulla

67


Betoverend en onherbergzaam

Syberia 3

Door: redactie Highlife

Of ze echt met opzet de wereldcannabisdag hadden uitgekozen is misschien wat te ver gezocht, maar feit is wel dat op 20 april Syberia 3 werd gepresenteerd. In deze nieuwste game van de Franse kunstenaar Benoit Sokal volg je de avontuurlijke en stoere Kate Walker.

In de avonturengame Syberia 3 speel je, net als in Syberia uit 2002 en Syberia 2 uit 2004, als Kate Walker. Nadat we in het tweede deel afscheid namen van Kate Walker op de ijzige vlaktes van Siberië, blijkt ze in Syberia 3 voor dood achtergelaten. Ze wordt gevonden aan de kust door het Youkol-volk, een nomadenvolk dat zich bekommert om de sneeuwstruisvogels tijdens de migratie. Kate besluit de nomaden te helpen en te voldoen aan de meest vreemde tradities van hun voorvaderen. De reis voltrekt zich door een landschap dat afwisselend betoverend en onherbergzaam woest is. Hier beleeft Kate haar fantastische, maar tevens gevaarlijke avonturen, met achtervolgers die haar steeds dicht op de hielen zitten.

3D-omgeving

Het derde deel van de cultserie Syberia is net als de eerdere uitgaves gecreëerd door Benoit Sokal. De game speelt zich af in een complete 3D-omgeving. Dit biedt de speler een grote mate

68

van vrijheid om mysteries en raadsels te ontrafelen en een volledig nieuw spelsysteem met originele en meeslepende puzzels. De aangrijpende muziek van Inon Zur, die eerder verantwoordelijk was voor de muziek van o.a. Syberia 2, Dragon Age: Origins, Fallout 3 en Fallout 4 en Prince of Persia maakt het Syberia-avontuur nog surrealistischer. De game is Engels gesproken en is volledig Nederlands

ondertiteld. Syberia 3 is vanaf 20 april beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, PC/Mac en later dit jaar voor Nintendo Switch. Voor PlayStation 4 en Xbox One worden ook Collector Editions met o.a. een figurine van Kate, twee litho’s, een stripboek en een art-book uitgegeven. Voor de PC bevat de Collector Edition tevens Syberia 1 en Syberia 2. De Collector Edtions zijn beperkt beschikbaar.Logboek VOC mei – juni 2017

De lange weg naar bevrijding van cannabis Komt er dan toch een kabinet met GroenLinks? Krijgt Vera Bergkamp haar wietwet door de Eerste Kamer? Of ligt er straks een eigen voorstel van de VVD om de achterdeur te regelen? Juist nu regulering van cannabis dichterbij komt, is activisme keihard nodig.

De VOC lobbywerkgroep volgt de kabinetsformatie en heeft de belangrijkste Haagse spelers al in maart geïnformeerd over wat er op het spel staat. De korte ‘Notitie Wetsontwerp Gesloten Coffeeshopketen’ is verstuurd aan de formateur, de drugswoordvoerders en fractievoorzitters in de Tweede Kamer en de volledige Eerste Kamer commissie veiligheid en justitie. In de notitie komen de belangrijkste misverstanden over cannabis en coffeeshops aan bod, zoals de 80% export mythe, het idee dat internationale verdragen regulering onmogelijk maken, de risico’s voor de jeugd en het veronderstelde effect van regulering op de totale criminaliteit.

Tussenstation Zowel in de politiek als in de can-

Hans Kamperman

70

nabis branche overheerst de overtuiging dat er nu echt iets zal gaan veranderen. Het VOC heeft het D66 wetsvoorstel altijd beschouwd als een stap in de goede richting: een tussenstation, zeker geen eindstation. Vera Bergkamp denkt er trouwens hetzelfde over, erkende ze bij het Regulator Seminar in Pakhuis de Zwijger in maart. Dankzij Liesbeth van Tongeren van GroenLinks is er een amendement over thuisteelt toegevoegd aan de wietwet, maar dat gaat uitsluitend over thuistelende patiënten met een verklaring van hun arts. De inzet van het VOC staat op de banner die ook dit jaar het podium van Cannabis Bevrijdingsdag siert: ‘THUISTEELT VRIJ, ACHTERDEUR OPEN!’ We pleiten voor een inclusieve regulering, met zo min mo-

Agenda Maandelijkse openbare VOC vergadering Zie www.voc-nederland.org/agenda 2-4 juni Algemene Ledenvergadering Encod, de Coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid. Argentona (nabij Barcelona), Spanje. Meer info: www.encod.org/info/ General-Assembly-2017.html 11 juni 9e Cannabis Bevrijdingsdag, Flevopark, Amsterdam, 14-22 uur. Organisatie: stichting VOC. Gratis! 16-18 juni Mary Jane Berlin, grootste cannabisbeurs van Duitsland, tweede editie. Locatie: Funkhaus Berlin.

gelijk beperkingen. Het is absurd als ervaren kwekers uitgesloten zouden worden van teeltvergunningen omdat ze een strafblad hebben wegens het kweken van cannabis. Het is ook absurd om coffeeshops te dwingen hun cannabis af te nemen bij totaal nieuwe bedrijven en niet meer bij hun vaste, vertrouwde telers. De belangen van coffeeshops, kwekers, consumenten en activisten lopen hier parallel: we hebben allemaal baat bij diversiteit, benutting van bestaande expertise, marktwerking, innovatie en dus een gevari-


eerd aanbod. Wat we niet willen is een Bedrocan-achtig monopolie of een regulering waarbij een klein aantal ondernemers de koek verdeelt. Dat laatste is de inzet van de ‘Legale Cannabis Coalitie’, een club vastgoedondernemers met

ik dat nou verkeerd. Juist het illegaal houden veroorzaakt criminaliteit, die jullie zo graag willen bestrijden. Door jullie handelen zijn zieke mensen nu genoodzaakt om zaken te doen met dit criminele circuit om aan hun medicijn

derlandse politici én journalisten zouden hun blik moeten richten naar de landen en staten die ons hebben ingehaald. Colorado, Washington State, Californië, Israël, Canada, Spanje, Uruguay: keuze genoeg. In plaats van neuzelen

een VVD’er als lobbyist. Brandpunt onthulde hun plan in de uitzending ‘De jacht op de nederwietmiljoenen’ (14 maart 2017).

te komen. Mensen als ik die willen helpen worden gestraft! In mijn geval twee dagen isoleercel, een dagvaarding voor overtreding van de Opiumwet (maximaal 2 jaar celstraf), en een groot krantenartikel waar ik als drugscrimineel wordt weggezet. Zes politieauto’s voor de deur, acht tot tien politieagenten halen zes uur lang mijn hele huis overhoop, een grote vrachtwagen compleet met ruimploeg komt de vijf kale takken uit mijn tuin halen en neemt de pas geoogste natte toppen die in de kelder op een droogrek hangen mee. Jullie lezen het goed. Dit alles voor vijf zogenaamd gedoogde medicinale hennepplanten waarmee ik onbaatzuchtig zieke mensen wilde helpen omdat de Overheid ze laat verrekken! Mijn arrestatie heeft grote impact op mij en mijn gezin gehad, waarvan ik dagelijks de gevolgen van ondervind. Maar ook in de groep waar ik mee samenwerkte en die elk vijf planten in hun tuin hadden, een groep met veel kankerpatiënten en mensen met chronische pijnen die geen toegang hadden tot producten van Bedrocan omdat hun behandelaars hier niet aan mee wilden werken of omdat ze geen vergoeding kregen van hun zorgverzekeraar en onvoldoende middelen hadden om dit uit het illegale circuit te kopen. Deze mensen hebben na mijn arrestatie in blinde paniek hun oogst vernietigd, bang dat ze waren dat ik zou doorslaan bij verhoren, deze mensen zitten nu zonder medicijn en verrekken nu dus van de ellende en pijn, hartelijk dank justitie namens deze mensen.”

over verzonnen export percentages en VN verdragen, doen politici in deze staten en landen gewoon hun werk: pragmatische oplossingen en regelgeving verzinnen. De vrijheid van de burger moet daarbij altijd voorop staan. Dat dit geen ‘links’ standpunt is, bleek uit een recente uitspraak van Phil Scott, de Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Vermont. "You should be able to do whatever you want in your own home as long as it doesn't create any harm for others.” Zo simpel is het.

Recht op thuisteelt Zeker zo essentieel als een goed gereguleerde achterdeur is het recht op thuisteelt voor eigen gebruik. Nog steeds worden mensen keihard aangepakt voor het thuis telen van vijf planten of zelfs minder. De Hollandse Hennepoorlog is totaal uit de hand gelopen. Dat bleek opnieuw in de zaak Hans Kamperman, die in een kasje in zijn tuin in Groenlo vijf planten kweekte om medicinale olie van te maken. Olie die hij gratis verstrekte aan patiënten in zijn omgeving. Na een massale politie inval in oktober vorig jaar, stond hij op 11 mei voor de rechter in Zutphen. In zijn pleidooi zei Kamperman onder meer: “De Overheid werkt er aan mee om hennep te criminaliseren en illegaal te houden. Dat lijkt mij behoorlijk crimineel, of zie

Heksenjacht

Vera Bergkamp

Deze heksenjacht moet onmiddellijk stoppen. Het cannabisverbod is fout, werkt averechts en is internationaal op zijn retour. Ne-

Over het VOC Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. Ons doel is opheffing van het verbod op cannabis. Meer informatie: www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland

71


Nieuwe cannabisbijbel

The Cannabis Health Index Door: redactie Highlife

Iedereen die overweegt cannabis te gebruiken als medicijn kent het probleem. De overdaad aan informatie op internet maakt het lastig te bepalen of en zo ja welke soort en bereidingswijze van cannabis bij welke kwalen effectief is.

Om voor lezers meer helderheid te scheppen schreef Uwe Blesching een pil van 600 pagina's waarin de effectiviteit van cannabis bij de behandeling van 100 chronische symptomen en ziektes wordt beschreven. Wereldwijd verzamelde onderzoeksresultaten worden gebruikt om met een score van 1 tot 5 wietblaadjes aan te geven hoe sterk het bewijs is dat cannabis bij een specifieke aandoening helpt. Dat mag dan nuttige informatie zijn,

critici wijzen op de focus die Blesching legt op mindfulness-technieken, die eerder een persoonlijke hobby van de auteur zouden zijn dan algemeen bruikbaar wetenschappelijk bewijs. Daarnaast slaat de schrijver nog meer zijwegen in. Zo bespreekt hij de rol van kruiden en andere voedingsmiddelen in het genezingsproces. Toch is 20 euro voor 600 pagina's actueel overzicht van het wereldwijde mediwietonderzoek geen geld.

Uruguay eindelijk (bijna) klaar voor wietverkoop

Gram wiet voor 1,20 euro Officieel is cannabis in Uruguay al sinds 2013 legaal, maar een waterdicht distributiesysteem organiseren kost meer tijd dan een handtekening zetten onder een wetswijziging. Hoewel Urugayanen al langer thuis mogen kweken, is de legale verkoop daarom nog steeds niet van de grond gekomen.

Begin mei konden blowers zich als klant bij apotheken laten registreren om later dit jaar marihuana te kunnen afnemen. Die registratie (inclusief vingerafdrukken) moet voorkomen dat de maandelijks toegestane 40 gram per persoon niet wordt overschreden. Naar verwachting kunnen klanten half juli eindelijk bij apotheken terecht voor hun eerste pakjes. Een gram wiet gaat omgerekend 1,20 euro kosten, minder dan de helft van de prijs

72

op de zwarte markt. Toen de kleurrijke ex-president Jose Mujica (foto) de wet aannam, was twee derde van de bevolking tegen legalisering. Ook de huidige president Vazquez is niet gelukkig met de erfenis van zijn voorganger, maar een weg terug is er niet meer. De overheid is beducht voor mogelijk cannabistoerisme. Daarom kunnen uitsluitend Urugayanen en buitenlanders met een verblijfsvergunning zich melden bij een apotheek.


Burj Kalifa in Dubai

Hoog, hoger, hoogst Door: Rob Tuinstra

In de strijd om de hoogste wolkenkrabber in de wereld staat Dubai sinds enige jaren onbetwist op nummer 1. De Burj Kalifa is met een indrukwekkende 828 meter letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt in de metropool Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Een bezoek aan dit gebouw staat daarom hoog op het lijstje van iedereen die in Dubai vakantie viert. Het beste is om van tevoren een kaartje via internet te kopen, want bijna iedereen van alle miljoenen bezoekers aan deze woestijnmetropool wil deze attractie niet missen. Het is vrij simpel om een kaartje van tevoren te kopen, en ook rond het bezoek zelf zorgen de vele hosts voor een bewonderingwaardige snelle doorstroming. Dat is me vroeger tijdens een bezoek aan het Empire State Building in New York (381 meter) wel eens zwaar tegengevallen.

Burj Kalifa: 828 meter

Supersonische lift

Met een supersonische en heel erg snelle lift (42 kilometer per uur) sta je in no-time op de 124ste verdieping! Koop je een wat duurder kaartje, dan mag je naar de 148ste verdieping. Beide uitzichtpunten bieden je een fascinerende kijk op de skyline van deze intrigerende stad. Hoe lang de Burj Kalifa nog het hoogste gebouw ter wereld blijft, valt nog te bezien. Op dit moment wordt in Jeddah, de hoofdstad van SaoudiArabië, al druk gebouwd aan de Jeddah Tower. Die moet 1008 meter worden!

Dubai’s kleinere torens

Uitzicht vanaf Burj Kalifa

73


Heimat

Beierse schoonheden in het boerenland Door: redactie Highlife

De recalcitrante humor van fotografe Ellen von Unwerth straalt van elke pagina in haar nieuwste fotoboek Heimat af. Von Unwerth bezocht voor dit boek haar Duitse thuisland Beieren, waar ze haar modellen fotografeerde in koeienstallen, weilanden en eeuwenoude bossen.

Von Unwerth modellen laten zich met goede humor meevoeren in haar trip naar het verleden. Pretzels, lederhosen, Alpenweiden, alle clichés worden uit de kast gehaald en op humoristische en erotische wijze op de gevoelige plaat gezet. Heimat is een prachtig fotoboek, dat in een gesigneerde oplage van 1500 kopieën via uitgeverij Taschen beschikbaar is. Liefhebbers van smaakvolle en provocatieve erotische foto’s, waar een vleugje humor meer dan aanwezig is, zullen zich met deze Beierse schoonheden en landschappen geen moment vervelen. Ellen von Unwerth Heimat Taschen www.taschen.nl

74


FOLLOW THE

BIGGEST LEADER

H

e ed S d ea

- Smart- Heal

thsh op

highlifemagazine

CBD

HEMP PRODUCTS

OIL / BHO

BONGS

SEEDS

STASH

5 GoodService 5 FastDiscreetDelivery Apollyon Dordtsestraatweg 434a 3075 BK Rotterdam (near Zuidplein and Ikazia Hospital) Phone: 0031 10 4866605 info@apollyon-shop.nl

Open from Monday to Saturday from 11.00 to 19.00h. Join us at Facebook, Regular giveaways www.facebook.com/headshopapollyon


TREASURES Hacksaw Ridge Mel Gibson Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington

Arrival Dennis Villeneuve Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

Het is zover. Tot ontsteltenis van de mensheid landen er nu echt wezens uit de ruimte op aarde. Althans, een aantal ruimteschepen blijft op verschillende plekken op korte afstand boven de aarde zweven. Vijandige bedoelingen lijken ze niet te hebben, maar wat niet is kan komen. De verschillende wereldmachten kiezen voor een verschillende aanpak; in de VS proberen ze in gesprek te komen met de aliens. Maar is dat voldoende om een catastrofale oorlog te voorkomen? Arrival is een out-of-the-box denkende SF film, waarbij de nadruk niet ligt op ruimtewezens, maar meer op interstellaire communicatie. Dat is soms traag, maar wel intrigerend.

76

Net als vele andere inwoners van de plattelandsgemeenschap in Virginia meldt Desmond T. Doss zich na de Japanse aanval op Pearl Harbour aan voor het Amerikaanse leger. Maar er is een probleem; vanwege zijn geloof weigert Doss om een wapen te dragen. Er is maar één oplossing, hij zal hospik moeten worden. Om dat doel te bereiken moet hij vele pesterijen en aanvallen op zijn zogenaamde lafheid weerstaan. Het leger wil hem zelfs ontslaan vanwege zijn pacifistische inslag, maar dat weet zijn vader op het laatste moment te voorkomen. Terecht, want Doss groeit later uit tot een gedecoreerde held. En laat het maar aan rouwdouwer Gibson over om daar een bloederig maar respectvol oorlogsdrama van te maken.

Jane Weaver Modern Kosmology (Fire Records)

Jaja, Jane schept voor ons even wat nieuwe kennis van een nieuwere kosmos. Figuurlijk dan hè, het blijft een wat dromerige artiest natuurlijk... Maar ze doet het fantastisch, die deuren openzetten naar andere, verre werelden. De hippie-achtige spacepop borrelt zowat over van ruimtelijkheid, spiritualiteit en een diep verlangen naar een mooiere, betere werkelijkheid. De 40-ietser draait alweer een tijdje mee, voornamelijk in haar eentje, en zo weet ze haar gedachtegoed duidelijk in te vullen. Hier en daar wordt het wel erg gelikt, maar daar wegen genoeg prachtige liedjes tegenop, met Ravenspoint als een haast mythische afsluiter.


Samsara Blues Experiment

Selfies Jussi Adler-Olsson

One With The Universe

Prometheus

Alweer het zevende deel in de Qreeks, en nog steeds blijft deze serie van hoog niveau. Brigadier Carl Mørck krijgt met een bizarre moordenaar te maken die het gemunt heeft op knappe jonge vrouwen. Tegelijkertijd woedt er een interne machtstrijd bij de politie, waarbij het voortbestaan van zijn afdeling Q op het spel staat. En last but not least heeft zijn teamlid Rose grote problemen met een zaak uit het verre verleden. Adler-Olsson weet deze drie ontwikkelingen haarfijn met elkaar te vervlechten, en bewijst wederom dat hij een van de betere misdaadauteurs uit het overaanbod van de Scandinavische misdaadliteratuur is.

(Electric Magic Records)

Sirenen Joseph Knox The House of Books

Nog meer gezoek in de ruimte met het Berlijnse trio Samsara Blues Experiment. Een band met als onbetwist middelpunt gitarist en zanger Christian Peters, aangevuld met wervelend en stevig spel van bas en drums. Voor uitgebreide spaceblues jams is dit het juiste adres, alledrie de muzikanten zijn bijzonder goed op dreef met de blauwe noten en zwierige ritmes. Pure energie ingedikt tot een volvet gitaargeluid, zoemende bas en uitgekiende roffels. De zang is helaas niet erg overtuigend, maar daar ligt het zwaartepunt ook niet. Jaja, die ouwe blues en de kosmos gaan nog steeds goed samen..

Nee, het gaat hier niet om de halfgoden uit de Griekse mythologie, die zeelui verleidden met hun mooie gezang. Sirenen zijn in het keiharde hedendaagse Manchester jonge vrouwen die als gelden drugskoeriers worden ingezet door de meedogenloze crimineel Zain Carver. Wanneer de dochter van een invloedrijke politicus bij de entourage van Carver gaat horen, wordt agent Aidan Waits undercover ingezet om haar uit de klauwen van Carver te redden. Maar Waits is zelf ook niet van onbesproken gedrag. Knox debuteert met een rauwe thriller. Aardig om te vermelden is dat elk hoofdstuk de titel van een Joy Division album heeft meegekregen.

77


Expo van PopArt collectie Lex Harding

“Kunst moet gezien worden” Door: redactie Highlife

In de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer Lex Harding in de Beurs van Berlage in Amsterdam geëxposeerd. Naast de omvangrijke collectie zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en anderen zijn vrijwel alle album-covers van Warhol te zien.

PopArt is een kunststroming die ontstond aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Lex Harding: “Ik was toen net 20 en heb de ontwikkeling van de PopArt bewust en van nabij meegemaakt. Neem die iconische banaan op de hoes van het eerste album van The Velvet Underground uit 1967. De plaat kent bijna niemand meer, maar de afbeelding van de banaan heeft na bijna 50 jaar nog niks aan kracht ingeboet.” Een deel van de expositie wordt ingericht zoals de beroemde ‘Factory’ in New York, het atelier van Andy Warhol. Daar kunnen bezoekers zien hoe een zeefdruk tot stand komt. Ook is een serie foto’s te zien die Warhols ‘hof-

78

fotograaf’ Nat Finkelstein in de jaren zestig maakte in de ‘Factory’.

PopArt en Amsterdam Harding: “Ik heb bij het samenstellen van de expositie gezocht naar verbanden tussen PopArt en Nederland. Zo stuitte ik op de vorig jaar overleden Nederlandse galeriehouder George Mulder, een goede vriend van Warhol en uitgever van de serie ‘Reigning Queens’; vier verschillende afbeeldingen van vier in 1985 regerende vorstinnen, waarvan Koningin Beatrix voor ons natuurlijk de bekendste is. Uit de nalatenschap van George heb ik, behalve brieven van Andy en Ge-

orge, ook een aantal zeefdrukken gekocht met unieke kleuren, waardoor op de expositie in totaal maar liefst 22 Queens te zien zijn, waarvan 10 verschillende van Beatrix. Ik heb ook een boekje gevonden dat Warhol in 1985 naar Koningin Beatrix stuurde met de opdracht: ‘To your majesty Queen Beatrix, love, Andy Warhol, june 85 n.y.’” Als reden voor de expositie zegt Harding: “Thuis aan de muur kan er natuurlijk maar een beperkt aantal mensen van genieten. Kunst moet niet verstoffen achter gesloten deuren, maar moet gezien worden, liefst door zoveel mogelijk mensen.” www.andywarhol.amsterdam


Amsterdam Den Haag Rotterdam

Arnhem

Amsterdam

Arnhem

Coffeeshop De Kade Stadionkade 107 1076BN Amsterdam www.coffeeshopdekade.nl instagram:dekadeamsterdam facebook:Coffeeshopdekade

Upstairs Beekstraat 12 6811 DV Arnhem www.coffeeshopupstairs.nl

Den Haag

Den Haag

Rotterdam

Dizzy Duck Trompstraat 210 2518 BR Den Haag

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag

Pluto Nieuwe Binnenweg 54 3015 BB Rotterdam


Peaky Blinders

Hard historisch misdaaddrama Door: redactie Highlife

Birmingham, 1919. De Eerste Wereldoorlog is net voorbij. Maar het broeit in Birmingham. De Britse communisten zijn geïnspireerd door de Russische revolutie. Het Ierse deel van de bevolking houdt zich volop bezig met de Ierse vrijheidsstrijd en de IRA. En dan zijn er nog de Peaky Blinders, de lokale misdaadbende.

De Peaky Blinders, onder leiding van de charismatische Thomas, geflankeerd door zijn broers Arthur en John, opereren meedogenloos. Ze verbergen scheermesjes in hun petten om vijanden uit te schakelen. Want na zijn terugkeer uit The Great War heeft Thomas maar één doel; hij wil de grootste

gokbaas in Groot-Brittannië worden. Als het even kan ook nog eens legaal als erkende bookmaker.

Crimelords Hij heeft echter geduchte tegenstanders. Crimelords uit andere steden

zoals Londen, of de geduchte politie-inspecteur Campbell, die door Winston Churchill (!) naar Birmingham wordt gestuurd om de diefstal van een grote hoeveelheid wapens uit de BSA-fabriek te onderzoeken. Ondertussen moet Thomas als leider van de Shelby clan zijn soms niet al te snuggere broers uit de penarie helpen. En wanneer zijn verliefde zus aan een notoire communist de familiegeheimen prijs dreigt te geven, ontstaat er een crisis.

Vierde seizoen Inmiddels is er een vierde seizoen in de maak. Zowel critici als kijkers geven de serie een hoge waardering. Met name nadat Tom Hardy in het tweede seizoen de cast kwam versterken, werd het Britse misdaaddrama nog populairder. Aan goede acteurs ontbreekt het sowieso niet, want Sam Neill, Paul Anderson en last but not least Cilian Murphy zijn werelds. Speciale aandacht voor Tante Polly, de leidende vrouw over de hele bende. Tot slot; deze serie heeft wellicht de beste soundtrack ooit. Als je van Nick Cave en dergelijke houdt.

80


Column

C-man

Digifobie De digitale revolutie is fantastisch – als je houdt van de pop-upreclame die als een onstuitbaar eczeem steeds meer websites overwoekert. Voor mij begon de digitale revolutie in 1985 met de uitvinding van de compact disk. “Getverjèssus,” oordeelde Henny Vrienten toen hij de eerste Doe Maar cd onder ogen kreeg. En niet alleen vanwege de zelfs voor die tijd afgrijselijke cover.

Het magische zilveren schijfje was bijna twee maal zo duur als een lp, maar er pasten wel 77 minuten muziek op, het dubbele van een doorsnee elpee. Niet dat artiesten die extra tijd gebruikten; de gangbare speelduur van een lp bleef de standaard voor een cd-album. Van

iets als foodies op een dieet van Big Macs zetten. Oké, als je smaak niet te obscuur is kun je uit miljoenen titels kiezen. En er zijn diensten waarmee je muziek in dezelfde kwaliteit kunt afspelen als je gewend was, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Het gemak, niet de kwaliteit dient de mens. de vroegere dubbelelpee werden doodleuk twee cd's geperst. Kassa!

Het gemak, niet de kwaliteit dient de mens. En vooral de multinational.

Muziekfreaks vervingen massaal hun lp's door de cd-versies. Hoeveel puike lp's en platenspelers in die tijd in vuilnisbakken belandden is niet te becijferen. En wat kregen we er voor terug? Ongeëvenaarde geluidskwaliteit, eeuwige houdbaarheid, en ongevoeligheid voor krassen werd ons beloofd. Je kon ze met jam insmeren, met koffie overgieten en er zelfs mee frisbeeën; de cd zou je nooit in de steek laten.

Voorgebakken veroudering

Duurzaamheid?

Er bestaat een essentieel verschil tussen de eerste digitale golf en de nieuwste. Bij cd's ging het alleen om muziek. Hoe belangrijk ook, je kon er zonder. Dat gaat voor de hardware die een leven online vereist niet op. En al heb je net een nieuwe smartphone, je weet nu al dat je over maximaal twee jaar weer een nieuw model moet aanschaffen. In Nederlandse kasten en lades moeten tientallen miljoenen

werkloze smartphones liggen, niet omdat ze kapot zijn maar omdat de voorgebakken veroudering ze onbruikbaar maakt voor de nieuwste apps en netwerken. Internet annexeert een steeds groter deel van de realiteit, maar niet voor iedereen. Smartphones en tablets zijn lang niet voor iedereen betaalbaar, anderen worden door de angst voor privacyschending, identiteitsdiefstal, hackers, spam, spyware en virussen digifoob. Werkgevers verplichten je steeds vaker op sociale websites actief te zijn. Wie geen zin heeft om online mooi weer te spelen, raakt steeds meer in de verdrukking.

Paria's Huishoudens zonder computers lopen honderden euro's mis aan online aanbiedingen en essentiële informatie over o.a. ziektenkostenverzekeringen. Ouderen en mensen zonder computerskills zijn paria's. Al is 94% van de bevolking online, toch zijn er ruim een miljoen Nederlanders die buiten de boot vallen. Wie weet wordt de cd net als de lp nu over twintig jaar opnieuw hip, maar ik zou m'n adem niet inhouden. Wie de zegeningen van het digitale tijdperk vaarwel wil zeggen om zich blootsvoets in de niet meer bestaande wildernis terug te trekken heeft pech. Zolang de Jihadboys niet op het idee komen massaal datacentra op te blazen is er geen meer weg terug.

De duurzaamheid van de cd viel tegen. Na enkele jaren begon de zilverkleurige coating digitale psoriasis te vertonen: cd-rot. Ook krassen en vuil kon de cd niet zo goed verwerken als was beloofd. Toen de digitale revolutie echt op stoom kwam, liep ook het tijdperk van de cd snel ten einde. En nu moeten we dus weer alle verouderde apparaten weggooien en als brave consumenten in de volgende wortel happen die de vooruitgang ons voorhoudt. Als je gewend bent aan lp's of cd's is streaming audio net zo-

81


Advertentie index Amsterdam Seed Center

15

Hunter's Coffeeshop

31

Apollyon

75

Hydrodjim

75

Atami

20

Hydroland

69

Big Buddha and More

55

Jware

2

Boerejongens de

60-61

Kade de

79

Bunkertje 't

60-61

Keldertje 't

69

Canna

84

Kera Seeds

Cibiday

69

Magic

79

Coffeeshop Mississippi

60-61

Magic

60-61

Coffeeshop Missouri

60-61

Mary Jane Berlin

DHM

69

Novi Gadgets

Dinafem Seeds

51

Paradise Seeds

Dinafem Seeds

60-61

Dutch Passion

9

Dutch Passion

60-61

Pluto

60-61

6 55 60-61 79

Regine

60-61

Royal Queen Seeds

83

Dutch Trimming Company

75

Safe4u

69

E-njoint

51

Smartshop House of Smart

55

GHTC

69

Sumo Seeds

Groene Start

75

Sweet Seeds

25

Herb Shop the

69

Sweet Seeds

37

Hubers Trading

69

Upstairs

79

Humboldt Seed Organization

43

60-61

colofon Highlife magazine Is een uitgave van:

Aan dit nummer werkten mee:

Discover Publisher BV, Postbus 362, 5460 AJ, Veghel, Telefoon: 073-5498112, E-mail: info@highlife.nl

André Beckers, Nicole Maalsté, Michiel Panhuysen, Jan Sennema, Arjan van Sorge, Peter van Sparrentak, Mike de Leede, Karel Michiels, Derrick Bergman, St. PGMCG, Ruud en Wil Oomen en vele anderen.

Hoofdredacteur: Rob Tuinstra

82

Redactie-adres: Postbus 6024, 1005 EA Amsterdam, redactie@highlife.nl Advertenties: Daisy Drukwerkbegeleiding: Friends Support Drukkerij: Senefelder Misset, Doetinchem


F*CK

YOU GROWER Keep on Growing

www.facebook.com/rqseeds | www.twitter.com/royalqueenseeds | www.royalqueenseeds.com | info@royalqueenseeds.com


The gods must be crazy

www.canna.nl


Articles inside

Pop Art article cover image

Pop Art

1min
pages 78-79
TV serie Peaky Blinders article cover image

TV serie Peaky Blinders

1min
page 80
Heimat article cover image

Heimat

1min
pages 74-75
Hoog, hoger, hoogst article cover image

Hoog, hoger, hoogst

1min
page 73
VOC logboek article cover image

VOC logboek

5min
pages 70-71
Bartek: stonerpunkrockpop article cover image

Bartek: stonerpunkrockpop

7min
pages 62-64
Games article cover image

Games

2min
pages 68-69
Vexta in neonkleuren article cover image

Vexta in neonkleuren

7min
pages 56-61
High Gadgets article cover image

High Gadgets

3min
pages 52-53
Doobious Sources article cover image

Doobious Sources

2min
page 65
Paaspop: het Brabantse Las Vegas article cover image

Paaspop: het Brabantse Las Vegas

1min
pages 54-55
Cannabiswereld België geschokt article cover image

Cannabiswereld België geschokt

7min
pages 48-51
Ricardo Baca article cover image

Ricardo Baca

5min
pages 46-47
High, Low & Dirty article cover image

High, Low & Dirty

4min
pages 44-45
Hunter’s Coffeeshops article cover image

Hunter’s Coffeeshops

3min
pages 38-39
Lord Digga article cover image

Lord Digga

6min
pages 40-43
Wil & Ruud Oomen article cover image

Wil & Ruud Oomen

2min
pages 36-37
Arno Hazekamp over mediwiet article cover image

Arno Hazekamp over mediwiet

5min
pages 34-35
PGMCG in Europees Parlement article cover image

PGMCG in Europees Parlement

3min
pages 32-33
Dinamed; CBD-dominante soorten article cover image

Dinamed; CBD-dominante soorten

11min
pages 26-31
USA Power couple of pot article cover image

USA Power couple of pot

9min
pages 21-25
Flash article cover image

Flash

2min
page 7
Wietkweek gaat door article cover image

Wietkweek gaat door

2min
pages 19-20
Duurzaam, trendy en vernieuwend article cover image

Duurzaam, trendy en vernieuwend

5min
pages 16-17
André Beckers article cover image

André Beckers

3min
page 12
Nicole Maalsté article cover image

Nicole Maalsté

6min
pages 8-11
Bong Appétit article cover image

Bong Appétit

2min
page 18
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.