High Life NL 17-02

Page 1

#02-2017 GR GRATIS G R

opinie en lifestyle magazine voor hobbygrowers en blowers

REIS IN JEZELF RESET MET CANNABIS NA DE VERKIEZINGEN… PULP NOIR CANNABIS REGULERING VAN EEN “BIJZONDER PLANTJE”

ÁSGEIR

“Wiet is best wel een ding ”Prettig Gestoord In dit nummer besteden we opnieuw aandacht aan Suver Nuver. Dat is het initiatief van de Fries Rinus Beintema. Hij steekt al jaren zijn nek uit om de discussie over cannabis open te breken. Met zijn acties voor het beschikbaar stellen van mediwiet aan patiënten maakte hij al veel furore.

In oktober 2015 opende hij in Leeuwarden zijn eerste Social Cannabisclub, een ontmoetingsplaats voor medicinale cannabisconsumenten. Het werd een groot succes. Al snel volgden er meer clubs in Groningen en Zwolle. En nu heeft Suver Nuver zich ook in het westen gevestigd. Nicole Maalsté was bij de opening van een nieuwe Suver Nuver club in Amsterdam. Daarmee houdt het niet op. Als het goed gaat komen er ook vestigingen in het zuiden van het land, in Eindhoven en Kerkrade. Meer goed nieuws voor mediwietpatiënten. Naast Tilburg maakt ook Haarlem zich klaar voor het toelaten van medicinale kweek. En in Amsterdam mocht een patiënt in zijn huurwoning blijven ondanks een verzoek tot ontruiming van de woningbouwvereniging. Jan Sennema schrijft: ‘Volgens de rechter staat vast

dat de wiet van levensbelang is voor Hillebrand. Zonder cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam kunnen worden opgenomen.’ Meer hierover elders in dit nummer. Verder waren we aanwezig bij een seminar waar over de verschillende opties tot regulering van cannabis werd gesproken. Onder andere Doede de Jong sprak daar. Hij kreeg een applaus met zijn opmerking: “Ik hoef niet tegen mijzelf beschermd te worden en ik heb geen plantpolitie nodig. De regering heeft niet het recht om een plant te verbieden. De natuur is van iedereen. Wij zijn de natuur!” Ook spraken we met de IJslandse muzikant Ásgeir. Blowen in IJsland is niet goedkoop, leren we van hem. Mooi is de volgende anekdote: “Mijn manager vertelde aan een Amerikaans label dat als we met Willie Nelson een joint konden roken, we dan we bij hen zouden tekenen. We waren in Austin, Texas en Willie woont daar dichtbij. We gingen naar zijn farm waar hij een festival organiseerde en ook zou spelen. Die man van het label kreeg mij en m’n broer in een kleine kamer met Willie Nelson, en we rookten samen een joint voor hij het podium opging. Dus het werd dat label. Heel speciaal.” Natuurlijk lees je nog veel meer in dit nummer. Over de Franse band Aquaserge (“We gaan met wiet om zoals met andere toffe dingen”), over pulp noir cannabis, over 30 jaar Dutch Passion, over coffeeshop Hunter’s, over Erik Kriek, en hoe We Smoke aankijkt over een eventueel etiket op wiet in de coffeeshop. O ja, tot slot. Weten jullie wat Suver Nuver betekent? Het is een term uit het Fries, en het betekent zoveel als: Prettig Gestoord. Rob Tuinstra

Voorwoord van de uitgever De Nederlandse overheid voert een liberaal beleid t.a.v. cannabis. Het gebruik van cannabis wordt in de Nederlandse Opiumwet niet strafbaar gesteld. Vele gemeenten gedogen coffeeshops van waaruit hasj en wiet worden verhandeld. Met het gedogen van deze coffeeshops heeft de overheid een goede scheiding van de drugsmarkten weten te bereiken. Zo’n één miljoen blowers weten de weg naar de coffeeshop te vinden of voorzien d.m.v. kleinschalige hennepteelt in hun eigen gebruik. De cannabisconsument is de samenleving op geen enkele wijze tot last. Hij wordt in ons land dan ook terecht niet als een crimineel behandeld. Sommige politici en vertegenwoordigers van het openbaar bestuur zijn groot voorstander van het legaliseren van cannabis. Aan legalisatie gaat gewoonlijk een lange periode van normalisatie vooraf. De uitgever hoopt middels het blad ‘Highlife’ het publiek te informeren en hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de normalisatie van cannabis. In zijn blad geeft hij zowel voor- als tegenstanders van cannabis de ruimte hun mening te ventileren. Dit betekent niet dat de uitgever het met de inhoud van alle artikelen of advertenties eens is. De uitgever distantieert zich uitdrukkelijk van gepubliceerde uitlatingen of afbeeldingen die de indruk wekken dat er reclame wordt gemaakt voor het gebruik of productie van cannabis. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook vermenigvuldigd of overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en de andere auteursrechthebbenden. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en/of de doelstelling van de advertenties. De redactie neemt geen enkele verantwoording voor ongevraagde inzendingen. De uitgever heeft getracht alle rechthebbenden op copyright van foto-en/of beeldmateriaal te bereiken. Zij die desondanks menen aanspraak te kunnen maken op deze rechten, kunnen zich tot de uitgever wenden.

3


INDEX

02 17

FEATURES: Onze website is vernieuwd

16

Na de verkiezingen…

17

“Bijzonder plantje” reguleren

18

Suver Nuver in Amsterdam

21

Reset met cannabis

23

Ásgeir over wiet in IJsland

28

PGMCG en mediwietnieuws

34

Mediwietpatiënt mag kweken

39

Pulp Noir cannabis

40

We Smoke: Cannabistesten of niet? 48 Erik Kriek !!!

56

Aquaserge: Wiet en toffe dingen

62

VOC logboek

70

18

21

56

34

GROENE ZAKEN:

26

4

32

Dutch Passion 30 jaar

26

Hunter’s Coffeeshop

32


7

12

RUBRIEKEN: Voorwoord

3

Flash

7

Nicole Maalsté

8

André Beckers

12

High Weirdness

13

Wil & Ruud Oomen

42

High, Low & Dirty

44

High Gadgets

52

Games

68

Treasures

76

C Man

81

13

42

76

24

36

73

EN VERDER: USA cannabistrein dendert voort

24

Dark Harvest (aka Bad Weed)

36

THC-gehalte stabiel

38

Van FARC wiet naar legale wiet

46

De kwaal is erger dan het middel

54

Cannabis onder controle hoe?

66

Enjoy 4.20

73

Expo: Ed van der Elsken

78

TV-serie Quarry

80

EN NOG VEEL MEER... 5


EUROPEAN WHOLESALER

ALLES VOOR JOUW GROWSHOP! De nieuwe catalogus is nu verkrijgbaar!


FLASH O Ook Haarlem laat kweken m mediwiet toe IIn navolging van Tilburg is nu ook de gemeente Haarlem overstag. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen komt o binnenkort met een voorstel om medicinale wietteelt door b patiënten zelf te laten toestaan. Zij mogen straks maxip maal vijf planten in huis hebben. Wienen kwam tot die m belofte nadat Alexandra Kroes, die al 25 jaar Multiple b Sclerose heeft, hem daartoe opriep: “ Mediwiet verlicht S mijn pijn, mijn spasmen en andere klachten. Ook mensen m met andere ernstige aandoeningen hebben veel baat bij m cannabis.” De burgemeester heeft aangekondigd een heldere regeling te maken die “in ieder geval de onzekerheid bij patiënten wegneemt”.

Tuinbouw bereidt om wiet te kweken Je kon er op wachten. Een bedrijf uit de tuinbouw ziet het wel zitten om legaal staatswiet te gaan kweken voor coffeeshops, als de wietwet ooit in werking wordt gezet. Ervaring met wiet kweken hebben ze niet, maar ze zijn alvast op zoek gegaan naar locaties. Een daarvan is de oude koepelgevangenis in Breda. Die is immers makkelijk te beveiligen. Uiteraard is dit precies waar veel blowers en coffeeshops bang voor zijn. Als slechts een paar grote commerciële kwekers de Nederlandse coffeeshops gaan bevoorraden heb je straks als blower natuurlijk weinig keus meer in verschillende soortjes. En dat gevarieerde aanbod moet zeker blijven. Laat coffeeshops zelf kwekers inhuren, zodat het aanbod ruim blijft, en de branche zelf verantwoordelijk blijft voor het kweken van legale wiet.

Wiet kweken in IJsland? Wiet kweken in IJsland? Ja, wat dacht, waarom niet. Steeds vaker zetten IJslanders een kweekhok in hun woning, of proberen ze op een andere manier indoor te kweken. Wiet in IJsland is “best wel een ding”, zegt muzikant Ásgeir in een interview in dit nummer: “Het is vrij normaal geworden dat mensen wat thuis kweken. Het is redelijk makkelijk, als je maar niet gepakt wordt, want het is zwaar illegaal. Mensen vinden altijd wel plek om wat te verbouwen, en te verkopen natuurlijk. Het is heel populair.” Meer over Ásgeir en wiet in IJsland elders in dit nummer

7


Column

Nicole Maalsté

Cannabisconnect ondernemersdag Biologische wiet uit Appelscha en hasj uit het Rifgebergte Het zijn spannende tijden in de wereld van de wiet. Onder druk van de veranderingen die de overheid voor cannabis in petto heeft, zijn ondernemers in rap tempo bezig om zichzelf te organiseren en voor te bereiden op wat komen gaat. De dag nadat de wietwet in de Tweede Kamer werd aangenomen, vond in Den Haag een historische bijeenkomst plaats. Op deze eerste Cannabisconnect ondernemersdag kwamen voor het eerst in de geschiedenis meer dan 200 coffeeshopexploitanten bij elkaar.

Het was een bont gezelschap. De gemoederen liepen hoog op omdat er nog veel onduidelijkheid is over de invulling van de wietwet. Sommigen zien de wet als een kans voor nieuwe mogelijkheden; anderen vrezen dat… Maar over één ding was iedereen het

eens. Coffeeshops moeten zelf de mogelijkheid krijgen om te bepalen bij wie zij hun wiet en hasj inkopen. Eenheidsworst is voor de coffeeshopbranche de dood in de pot. Wanneer coffeeshops verplicht worden om bij enkele grote telers in te kopen, dan verkoopt iedereen dezelfde producten. De kans is dan groot dat consumenten massaal de illegale markt opzoeken voor een speciale wiet of hasjsoort.

menten. Voor de dagelijks consumptie zijn bepaalde soorten prima, maar voor speciale gelegenheden moeten er ook voldoende andere soorten beschikbaar zijn. Daarbij geldt voor cannabis dat afwisseling ook goed is uit preventieoverwegingen. Wanneer mensen niet steeds hetzelfde product roken, zijn zij zich meer bewust van het effect. Dat de behoefte aan diverse soorten cannabis groot is, blijkt ook uit de eerste tussentijdse resultaten van de Grass Poll. Tweederde van de respondenten geeft aan dat zij een ruim aanbod van verschillende soorten cannabisproducten belangrijk vinden. Slechts 4% vindt dat niet belangrijk. De rest maakt het niet zoveel uit.

Neo-lokalisme

Ruiken

Je kunt het vergelijken met de biermarkt. Naast Heineken, Amstel en Grolsch doen 450 microbrouwerijen in Nederland tegenwoordig ook goede zaken. En niet alleen bij fijnproevers. Volgens Tom Horijon, die voor zijn thesis ‘bier van hier’ de wereld van de microbrouwerijen indook, heeft dit te maken met een trend naar neo-lokalisme. Dat betekent dat er steeds meer behoefte is aan producten die lokaal geproduceerd zijn, als reactie op de toenemende globalisering. Of je nou op een eiland in Thailand bent of op de Noordpool, overal kom je dezelfde producten en merken tegen. Dat vergroot de behoefte aan unieke ervaringen en lokale producten.

Ook vindt tweederde van de respondenten het belangrijk om de producten te kunnen zien, voelen of ruiken voordat zij die aanschaffen. De eis dat wiet en hasj in voorverpakte dicht-gesealde zakjes moet worden aangeleverd zou dus wel eens tot grote problemen kunnen leiden. Laten we hopen dat de trends en wensen van cannabisconsumenten worden meegenomen in de plannen om hennepteelt te gedogen. Vanuit het perspectief van de overheid is het uitgeven van enkele vergunningen aantrekkelijk omdat dit makkelijk te controleren is. Maar de geschiedenis leert dat plannen die onvoldoende aansluiten bij de wensen van consumenten en de praktijk uitlopen op een fiasco. Zonder de biologische wiet van Doede de Jong uit Appelscha en hasj uit het Rifgebergte wordt het niets met de wietwet.

Ruim aanbod Rif-gebergte in Marokko

8

Dit geldt ook voor cannabisconsu-


SUPPLYING THE GLOBE SINCE 1987

Contact: info@dutch-passion.com @dutch-passion.com

0031 43 321 58 48

Vind je lokale dealer op onze offical dealers alers lijst, of koop zaden online www.dutch-passion.com

Bezoek onze winkel: Dutch Passion Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht The Netherlands

Gefeminiseerde, autoflower en reguliere cannabiszaden voor or recreatief recr en medisch gebruik.

Hoofdkantoor: Dutch Passion Hoogoorddreef 133 1101 BB Amsterdam The Netherlands


FLASH Mediwiet (beetje) legaal M iin Ierland Een rapport over medische marihuana dat in opE d dracht van de Ierse overheid werd gemaakt, was niet echt enthousiast over de mogelijkheden: “Wen ttenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van cannabis bij een groot aantal medische condities is in n h het algemeen zwak en dikwijls met elkaar in tegenspraak.” Desondanks maakte de Ierse minister van s volksgezondheid Simon Harris begin februari bekend dat het gebruik van mediwiet zal worden toegestaan. Dat betekent niet dat Ieren nu juichend de straat op kunnen, want toestemming wordt alleen verleend bij een beperkt aantal gevallen. Uitsluitend mensen die lijden aan multiple sclerose en zware vormen van epilepsie en kankerpatiënten onder chemotherapie maken kans op een mediwietrecept, en dan ook nog alleen wanneer ze niet reageren op andere behandelingen.

Über voor cannabis onder vuur Met de gratis app Weeder kun je als blower in een vreemde stad eenvoudig een dealer vinden. Handig in landen zonder coffeeshops. Om gebruik te maken van Weeder moet je een profiel aanmaken en een beer, olifant of aap als avatar kiezen. Vervolgens vul je in of je op zoek bent of iets te koop hebt. De transactie zelf wordt aangeduid als 'dépannage', Frans voor 'hulp bij pech'. Met behulp van geolokalisatie geeft de app aan waar de dealers zich bevinden. Om met elkaar in contact te komen moet je credits inzetten. Nadeel is natuurlijk dat ook de tegenpartij (politie of rippers) dealers op de meter nauwkeurig kan vinden. Na Parijs, Bordeaux, Nantes en Lyon is Brussel de vijfde Europese stad waar Weeder is te gebruiken. En daar zijn de Belgische autoriteiten niet blij mee. Al valt de app zelf niet te verbieden, het Openbaar Ministerie in Brussel stelt de transacties die met de app tot stand komen gelijk aan drugshandel, strafbaar met drie maanden tot vijf jaar cel en boetes van 1000 tot 100.000 euro.

Kosmische orgasmes met Sexxpot Nadat Karyn Wagner van Paradigm Cannabis Group na het roken van een spliff met een serie kosmische orgasmes door het plafond schoot, vroeg ze haar partner wat hij in godsnaam in dat jointje had gedaan. Het bleek om een niet bij name genoemde soort wiet te gaan met een laag THC-gehalte, zodat je in een sensuele stemming kan komen zonder te ver heen te raken om de daad naar behoren te kunnen afsluiten. Vrouwelijke proefpersonen die op aanraden van Wagner de wiet probeerden waren al even enthousiast. Een goede reden de soort, waarvan n de de genetische genettis isc isc che ch he achtergrond a ht ach ac hterg hte ergr gron gron ond nd geheim geh ge hei he h eim im blijft, blilijf jft jf ft onder ond nder der de naam Sexxpot op de markt te brengen. Teneinde Überachtige excessen te voorkomen werd de door vrouwen gerunde bezorgdienst Lady Chatterley's ingeschakeld om Sexxpot bij behoeftige dames aan huis te bezorgen.

10


FLASH C Colorado krijgt wietd drive-in Het plaatsje Parachute in Colorado krijgt de H primeur; daar wordt de eerste Amerikaanse p wiet-drive-in geopend. In een voormalige autow wasstraat mag het bedrijf Tumbleweed Express w llegaal cannabis verkopen. Automobilisten moetten wel even voorzichtig zijn met het opsteken vvan een jointje of een bong, want stoned achter het stuur zitten is niet de bedoeling. Bovendien h moet elke inzittende van de auto ouder zijn dan 21 jaar. De lokale bewoners van Parachute zijn over het algemeen opgetogen. Vorig jaar werd al 30% meer aan lokale belastingen binnengehaald dankzij legale cannabis. Bovendien hopen ze dat bezoekers ook geld gaan uitgeven in andere winkels en horeca in het stadje.

Stappen Amerikanen van bier naar wiet over? Het is wellicht een ‘Wij van wc-eend vinden wc-eend het beste product’ onderzoek, maar toch? Ruim een kwart van de Amerikaanse bierdrinkers zou overwegen om over te stappen naar cannabis, als dit in hun staat legaal zou worden aangeboden. Vorig jaar hebben 24 miljoen Amerikanen legaal cannabis gekocht, en dat aantal gaat naar alle waarschijnlijk verder stijgen. En volgens de Cannabis Consumers Group, die het onderzoek onder 40.000 Amerikanen voerde, kan dat aantal nog meer stijgen als een kwart van de bierdrinkers echt de overstap maakt. De voordelen zijn natuurlijk immens; het is veel gezonder en je hebt geen katers meer. Vinden wij van wc-eend.

Ontsnappen uit de Bijlmerbajes? Eigenhandig ontsnappen uit de Bijlmerbajes? Dat kan voor 6000 brave burgers die de kans krijgen om dat te proberen in de escape room Bijlmerbajes Ontgrendeld. Voor het eerst én voor het laatst kun je ervaren hoe het is om gevangen te zitten in de Bijlmerbajes. Je laat je vrijwillig opsluiten in een verlaten cellencomplex van de originele Penitentiaire Inrichting in Amsterdam. Als je je weet te gedragen als echte bajesklant en goed samenwerkt, maak je kans om te ontsnappen. De escape room is slechts vijf maanden geopend. Daarna zal de iconische Amsterdamse gevangenis met de grond gelijk gemaakt worden. www.bijlmerbajesontgrendeld.nl

11


Column

André Beckers

Pseudokoper politie koopt hennepolie De politierechter (rechtbank Oost-Brabant) veroordeelde op 17 juli 2015 een verdachte wegens overtreding van de Opiumwet. De vrouw zou 18,9 gram hennepolie hebben verkocht. Dat is volgens de Opiumwet verboden. Hennepolie is volgens de wet zelfs een harddrug. Anders dan hasj en wiet is hennepolie niet op Lijst II, maar op Lijst I van de Opiumwet vermeld. Ik beschrijf het hoger beroep van de vrouw.

Bij het gerechtshof werd gesteld dat de vrouw tot de verkoop van hennepolie was uitgelokt door de politie. Bij het lezen van dit verweer dacht ik aanvankelijk; dat kan niet. We zijn in ons land toch zeker niet zo gek om een pseudokoper van de politie af te sturen op iemand om hennepolie te kopen?

Medicinale cannabis Uit de uitspraak blijkt dat de verdachte zich bezighield met de medicinale werking van hennep. In haar growshop kwam zij in 2014 in contact met een man die zich bekommerde om zijn ernstig zieke vrouw. De man vroeg haar informatie over een kweektentje en vertelde dat zijn vrouw medicinale wiet gebruikte vanwege reuma. De mediwiet werkte niet en daarom had hij bij een coffeeshop wiet voor zijn vrouw gekocht. Die hielp wel. Nu was hij op zoek naar manieren om geschikte wiet voor zijn zieke vrouw te vinden. De verkoopster toonde hem een kweekkast en legde het hele kweekproces van hennepzaadje tot hennepplantje uit. Samen met de man las zij op internet verhalen van mensen die goede ervaringen hadden met het gebruik van medicinale wiet en wietolie. De man vroeg haar het adres van de site op te schrijven, zodat hij het thuis nog eens alles rustig na kon lezen.

12

In de val Wat de vrouw in de growshop niet wist was dat de man een politieambtenaar was die met toestemming van de officier van justitie bezig was met de uitvoering van een bevel pseudokoop. Het bevel zag op de aankoop van hennepplanten en andere krachtens de Opiumwet strafbaar gestelde middelen. De pseudokoper vermelde in het door hem opgemaakte procesverbaal dat de vrouw tegen hem had gezegd dat ze hem een erg lieve man vond, omdat hij het voor zijn vrouw over had op zoek te gaan naar geschikte medicinale wiet. Zijn reactie op dat compliment was dat hij alles voor zijn vrouw wilde doen als het leed voor zijn vrouw maar draaglijker zou gaan worden. En dan komt het: “Ik (politieman) hoorde dat de vrouw zei dat haar man een te hoge bloeddruk had en hartklachten, maar dat het na het gebruik van olie stukken beter met hem ging en dat het zelfs gebruikt werd voor kinderen met epilepsie. Ik hoorde dat de vrouw zei dat ze mij de olie kon leveren voor 75 euro per 75 ml”. De vrouw liep op deze manier in de val van de politieman. Na de verkoop van de hennepolie werd ze door de politie aangehouden.

Zielig verhaal In hoger beroep vertelde zij de rechters dat ze nooit eerder hennepolie had verkocht. In de ogen van justitie verdiende ze desondanks straf. De vrouw zou 60 uur werkstraf moeten verrichten. Het gerechtshof dacht daar anders over en verklaarde het OM niet-ontvankelijk. Het hof oordeelde dat het aannemelijk is dat de vrouw zich door het zielige verhaal van de pseudokoper op haar gemoed heeft laten werken. Daarbij betrok het hof ook dat de vrouw geen hennepolie voorradig had, maar deze kennelijk speciaal voor de pseudokoper had laten maken. Een mooie uitspraak, maar wel een die te denken geeft. De lezer die bezig is met medicinale hennepolie moet bedenken dat dit de aandacht kan krijgen van politie en justitie.


HIGH WEIRDNESS Kattoo Tattooartiest Aleksandr uit het Russische Jekaterinenburg ontketende een wereldwijde golf van verontwaardiging nadat beelden van zijn eigenhandig getatoeëerde haarloze kat Demon viral waren gegaan. De rug van het dier is rijkelijk geïllustreerd met bij Russische criminelen populaire bajestattoos, en er is nog ruimte genoeg voor veel meer. Al geeft Aleksandr toe dat het sneu is dat de kat zonder toestemming te vragen is getatoeëerd, hij ontkent dat het dier er onder lijdt. Tenslotte gaat Demon onder narcose voor haar baasje de inktnaald in het haarloze kattenlijf zet. “Als ze bijkomt uit de narcose voelt ze zich kiplekker.” Dat stelt zelfs zelfs Russische kattenaanbidders allerminst gerust.

Schommelen de speeltuin voorbij V Voor de Fransen is het jeu de boule, de nationale sport van de Esten is schommelen. Het ongecompliceerde speeltuinspel heet in Estland 'kiiking', een competitiesport die zelfs professioneel wordt beoefend. De regels zijn simpel: iedereen begint met de plank op dezelfde hoogte, waarna de schommel 360° rond moet worden gedraaid. Na elke geslaagde poging wordt de plank met telescopische stangen hoger gezet. Je vvalt af zodra je geen volledige draaicirkel maakt. Klinkt kinderlijk eenvoudig, maar dat is volgens Raili Laansalu een misverstand. “De sport vraagt om sterke benen en armen en een onberispelijke techniek.” Kiiking wordt in steeds meer landen opgepikt, maar de echte cracks zijn nog steeds Esten. Het huidige wereldrecord staat op naam van Kaspar Taimsoo, die een hoogte van 7,15 m wist te realiseren. What´s next? Wipwappen als Olympische sport?

Vrouw aan de lijn Op kinky parties kijkt niemand er van op, maar gewoon op straat paraderen met twee aangelijnde dames is andere koek. In de Nigeriaanse hoofdstad Lagos werd nachtclubeigenaar Mike Eze-Nwalie Nwogu, AKA Pretty Mike, er voor gearresteerd. Zelfs in een land waar aangelijnde hyena´s onder gangsters populair zijn, vindt kennelijk niet iedereen het normaal om twee vrouwen op z'n hondjes uit te laten. Pretty Mike maakte het straatleven in Lagos al langer kleurrijker met aangelijnd vrouwvolk, maar pas nadat foto's van zijn alternatieve uitlaatservice op internet verschenen, ontstond een golf van morele ophef. Nadat Mike plechtig had beloofd nooit meer vrouwen op ´vernederende wijze´ te zullen behandelen, werd hij op vrije voeten gesteld. Missie geslaagd, want de gratis publiciteit voor zijn nachtclub was onbetaalbaar.

13


FLASH Stonergym S D blowers altijd maar stoned op de bank hanDat g gen is de zoveelste mythe die de laatste tijd ontzzenuwd is. Al eerder gaven topsporters aan dat zze door cannabis in staat waren beter met pijn om te gaan en hun prestaties op een hoger nio vveau te brengen. Sinds kort kunnen fitnessfans die niet vies zijn van een blowtje bij Power Plant d F Fitness in San Francisco terecht om zich high in het zweet te werken. Uitbater Jim McAlpine wil h het clichébeeld van de slome blower onderuit h tte halen met zijn workout en wellness concept. Je kunt je eigen cannabis in de club nuttigen, of bij de bar terecht voor Power Plants eigen lijn eetbare cannabisproducten, die volgens McAlpine bedoeld zijn 'voor de pre-workout focus en het post-workout herstel.' Hij hoopt met zijn club een kader te bieden om het potentieel van cannabis om te helpen met sportieve prestaties verder te ontwikkelen.

Nederlandse kas voor Canadese megaplantage Het zwaar bevochten CETA handelsverdrag met Canada lijkt nu al vruchten af te werpen voor de Nederlandse economie. Kassenbouwer KUBO Group en klimaatsysteemfabrikant Verkade gaan hun knowhow en producten inzetten om de Canadese mediwietteelt naar het next level te brengen. Aurora Cannabis, producent van medische marihuana, wil haar productieoppervlak in het stadje Cremona uitbreiden van 5.000 naar 60.000 m2. Het is de bedoeling dat dit gigantische kassencomplex in 2018 zo’n 100.000 kilo mediwiet per jaar oplevert.

High boven de wet Kruimelcriminelen die het de politie wel erg makkelijk maken door videoportretten met hun stash of cash online te zetten zagen we al vaker, maar politieagenten die hun gefilmde ontsporingen op YouTube zetten kenden we nog niet. In de Argentijnse stad Rosario zorgden agentes Ivana Bogado en Fiorela Olobardi vvoor een primeur door zichzelf te filmen terwijl ze in de auto zitten met een zojuist inbew slaggenomen wietplant op schoot. De dames s vvertellen schaterend hoe ze een man hadden aangehouden en zijn wietplant in beslag naa men. “Wie wil er nu nog roken? Kijk wat we m hebben, we hebben alles gepakt wat hij had,” h giert Ivana. Het is een raadsel waarom de dag mes zich zo te kijk zetten, want er zitten niet m eens toppen in het miezerige plantje. Volgens e de lokale media zijn de Argentijnse Thelma & d Louise op de vlucht geslagen en heeft zelfs de L minister van justitie zich met de zaak bemoeid. m

14


1 st Prize Best Indica Spannabis Champions Cup 2017 TOP HO E

T

P

Crystal Candy

DD RIO E

D PEN EN

®

THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS FROM SWEET SEEDS® ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · Spain · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 · +34 963 473 730 / +34 963 404 289 (Verdeler) · Fax +34 961 939 618 · info@sweetseeds.es Alleen voor volwassenen (ouder dan 18). Zaden uitsluitend voor verzamelaars. Sweet Seeds® neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor illegaal gebruik van zaden. Raadpleeg de lokale wetgeving.


Upgrade en vernieuwing website www.softsecrets.com

Nieuw: Veel dagelijks nieuws en extra columns Meld je aan voor onze nieuwe rubriek hobbykwekers Door: redactie Highlife

Onze site www.softsecrets.com heeft een geweldige upgrade en transformatie gehad. De laatste maanden heeft ons team de site totaal vernieuwd, waardoor alles er strakker uitziet en de rubrieken beter herkenbaar zijn. Nieuwe columnisten zijn aangetrokken en we zitten nu dagelijks bovenop het nieuws, met soms meerdere updates per dag.

ringen van patiënten, maar ook over kwekers die zich toeleggen op het telen van speciale soorten waarbij patiënten het meest gebaat zijn. De wereld van medicinale cannabis verandert van dag tot dag. Steeds meer patiënten krijgen legaal toegang tot een medicijn dat veel en wonderbaarlijke toepassingen heeft. Volg het laatste nieuws op onze site.

Bookmark We raden jullie aan om zelf eens een kijkje op onze site te nemen. Er is veel veranderd, en we zijn er van overtuigd dat jullie het niet bij een eerste kennismaking laten. Bookmark ons tot een van jullie vaste websites, we gaan jullie niet teleurstellen. Elke dag zijn we bezig met de vraag hoe we onze internationale lezerskring het beste van dienst kunnen zijn. Daarbij hoort natuurlijk ook een top-website, waar onze lezers in verschillende talen het laatste up-to-date cannabis nieuws gratis kunnen lezen. We hebben flink geïnvesteerd in extra correspondenten en medewerkers, die nu veel vaker dan vroeger met dagelijkse updates komen. Soms meerdere keren per dag. Want de cannabiswereld is volop in beweging, daarom houden we jullie op deze wijze steeds sneller op de hoogte. En dat doen we in tal van talen; Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans, Pools, Tsjechisch, Nederlands, en ga maar door.

Rubrieken De site is overzichtelijk opgezet. Je leest er het laatste cannabis nieuws,

16

je vindt er een overzicht van de verschillende edities (die zijn allemaal GRATIS te lezen of te downloaden) en er is aandacht voor populaire rubrieken als READERS WIVES. Maar we hebben ook een aantal nieuwe rubrieken toegevoegd, zoals entertainment, waarbij we de connectie tussen showbizz en wiet op de voet volgen. Datzelfde geldt voor de rubrieken tech en lifestyle, want internet en alles er om heen en de manier waarop we graag leven en wonen kent ook vele cannabis facetten. The future is green, the future is cannabis.

Medical We vragen verder speciale aandacht voor onze rubriek medical, waarin we alle nieuwtjes en info over medicinale cannabis verzamelen. Hier lees je over de laatste onderzoeken, erva-

WWW.SOFTSECRETS.COM

GEZOCHT: Online kweekambassadeurs Wij zoeken hobbykwekers die een artikel willen schrijven over hun kweek. Kan jij een leuk verhaal schrijven over je kweek, dan wordt dit mogelijk op onze website geplaatst. Je hoeft verder niets te doen. Stuur alleen een leuk artikel op en bij geschiktheid word jij een van onze online kweekambassadeurs. Word jij onze nieuwe razende reporter??? Stuur dan een artikel van ongeveer 500 woorden en foto’s naar: info@softsecrets.nl


Na de verkiezingen… Wat blijft er van de wietwet over? Door: Rob Tuinstra

Op 21 februari stemde een meerderheid van 77 tegen 72 Kamerleden in Den Haag voor een D66wetsvoorstel waarbij de teelt en handel in cannabis gereguleerd zou worden. Met de wietwet, zoals het wetsvoorstel gemakshalve wordt genoemd, leek de oplossing rond de schizofrene achterdeurproblematiek eindelijk een stap dichterbij te komen.

zou de doorslaggevende stem dus ook die van de VVD-fractie zijn.

Kabinetsformatie

Maar wat blijft er van die wietwet over na de verkiezingen van 15 maart? Immers, de cannabisvijandige partijen hebben 11 zetels gewonnen, en daarmee zou het voorstel

len voor ‘een geleidelijke legalisering van softdrugs’ te zijn. Zoals zo vaak ligt de sleutel dus bij de 33 zetels van de VVD. Onder druk van de leden werd in het programma opgenomen dat men

Maar de vraag is of het wetsvoorstel in deze vorm wel door de Eerste Kamer behandeld gaat worden. Want het is vrijwel zeker dat het drugsbeleid onderdeel gaat worden van de kabinetsformatie. En de drie partijen die als ‘motorblok’ de basis van een nieuw kabinet moeten vormen, denken heel verschillend over coffeeshops en de teelt van cannabis. D66 is uiteraard de grote voorstander. Zij brengen 19 zetels in. De fervente tegenstander CDA brengt echter ook 19 zetels in; zij heffen elkaar daarmee dus op. Wederom licht de sleutel bij de VVD. Nemen zij in een volgend kabinet eindelijk afstand van de Opstelten / Van der Steur lijn? Komen zij nu echt met een nieuwe visie, nu ze daartoe door de leden zijn opgeroepen? De partijtop heeft zich in het verleden nooit een warm voorstander van het Nederlandse cannabisbeleid getoond, dus het kan alle kanten op.

Gaat het drugsbeleid mogelijk ‘uitgeruild’ worden met het euthanasievraagstuk? Een vierde partij van D66-kamerlid Vera Bergkamp in de nieuwe Tweede Kamer nooit een meerderheid hebben gehaald.

Rekensom Laten we even de rekensom maken. De partijen die coffeeshops het liefst zouden sluiten, PVV, CDA, CU en SGP hebben nu 47 zetels. Dat waren er 36. De voorstanders van de wietwet, D66, GL, SP, PvdA, PvdD, 50+, Denk en FvD hebben samen 70 zetels. Ik schaar de nieuwkomers Denk en Forum voor Democratie onder de voorstanders. Denk omdat zij als onafhankelijke Kamerleden voor de wietwet stemden, en FvD omdat ze in hun partijprogramma stel-

voor ‘slimmer reguleren’ was. Maar wat daarmee precies bedoeld werd bleef onduidelijk. Tijdens de stemming op 21 februari stemde de VVD-fractie tegen de wietwet.

Eerste Kamer Wat gaat er nu in Den Haag gebeuren met die wietwet? De normale gang van zaken is dat een wetsvoorstel als de wietwet in de Eerste Kamer zal worden behandeld. Daar hebben de fanatieke tegenstanders, de Christelijke partijen plus de PVV, in totaal 26 zetels. De voorstanders hebben daar 35 zetels. In de Eerste Kamer, waar in totaal 75 zetels zijn,

Wat verder van groot belang is; welke vierde (en wie weet zelfs een vijfde) partij mag uiteindelijk aanschuiven bij het motorblok VVD, CDA, D66? Wordt dat de ChristenUnie, een partij die coffeeshops wil sluiten en cannabis wil verbieden? Of wordt het GroenLinks, een partij die cannabis wil legaliseren? Vragen, vragen, vragen. Het kan alle kanten op. Hoe stevig houden de partijen zich aan hun cannabisstandpunt? Gaat het drugsbeleid mogelijk ‘uitgeruild’ worden met het euthanasievraagstuk? Laat de VVD de teugels eindelijk vieren? Of wordt het uiteindelijk een optie waarbij niemand gezichtsverlies hoeft te lijden; namelijk gewoon niks doen en doormodderen met hoe het nu gaat. Het blijven spannende tijden.

17


De wietwet, fair trade hasj en een rechtszaak tegen de Staat over thuisteelt

Reguleren Seminar in Amsterdam Vera Bergkamp”“Ik heb geleerd hoe bijzonder dat plantje is.” Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

“De grootste overwinning in cannabisland van de afgelopen decennia”: zo noemde advocaat Maurice Veldman het aannemen van de wet Gesloten Coffeeshopketen door de Tweede Kamer. Hij deed dat tijdens een drukbezocht seminar in Amsterdam, georganiseerd door het VOC, de stichting Legalize! en De Correspondent. D66 Kamerlid Vera Bergkamp, die de wet door de Kamer loodste: “Ik heb geleerd hoe bijzonder dat plantje is.”

Hoe gaat de regulering van de cannabisteelt voor coffeeshops er in de praktijk uit zien? Die vraag stond centraal tijdens het Reguleren Seminar in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam op 3 maart. De avond begon met de presentatie van de resultaten van de Regulator, een online tool waarmee je door het beantwoorden van acht vragen uitkomt bij het reguleringsmodel dat het beste bij je past. Ruim vijfduizend mensen vulden de Regulator in op www.reguleren.com. Het populairste model bleek het Veiling Model, al een paar jaar geleden ontwikkeld door Has Cornelissen van Legalize! Telers brengen in dit model hun cannabis naar de veiling, waar

elke partij wordt gecontroleerd en getest. Coffeeshops kunnen bieden op een partij, telers betalen opgeld aan de veiling.

landen waar traditioneel cannabis wordt verbouwd, zoals Marokko.” De nieuwe wietwet is slecht nieuws voor deze hasjboeren. “Die mensen doen dat al decennia lang, van familie op familie, hebben al die tijd de illegale markt met alle risico’s van dien bevoorraad, en zouden nu, doordat de regulering vooral plaatsvindt in de rijke landen waar kapitaalkrachtige bedrijven de markt gaan veroveren, buiten de boot gaan vallen.”

Internationale situatie

Buitenlandse hasj toestaan

Tom Blickman van het Transnational Institute, dat nauw betrokken was bij de legalisering van cannabis in Uruguay en Jamaica, gaf een boeiende presentatie over de internationale situatie. Hij legde uit dat landen nu vooral op eigen houtje reguleren. “Dat betekent dat de internationale handel, die nu illegaal is en plaatsvindt, buiten de deur wordt gehouden. En dat heeft consequenties voor

Wat Blickman betreft moeten we dat voorkomen door ook hasj uit het buitenland toe te staan. Dat kan met een verdrag dat stelt dat landen onderling of met een groep kunnen besluiten bepaalde onderdelen uit internationale verdragen niet toe te passen. Blickman: “Dus je zou kunnen zeggen: ook een coöperatie van boeren in Marokko kan een vergunning krijgen. En Nederland en Marokko spreken onderling af: dit staan wij toe, die hasjiesj, verbouwd door die mensen, laten we toe op de Nederlandse markt.” Fair trade hasj, kortom. Een aanlokkelijk vergezicht.

Geen plantpolitie nodig

Doede de Jong, teler van cannabis

18

Doede de Jong kreeg de handen op elkaar met een gesproken column. Doede: “Ik hoef niet tegen mijzelf beschermd te worden en ik heb geen plantpolitie nodig. De regering heeft niet het recht om een plant te verbieden. De natuur is van iedereen. Wij zijn de natuur!” Maurice Veldman had een duidelijke boodschap voor wie denkt dat de Hollandse Hennepoorlog nu wel afgelopen is. “De strijd is bik-


Vera Bergkamp (D66), Michiel van Nispen (SP), Lisa Lankes (coffeeshop Pink)

kelhard. De strijd is nog nooit zo hard geweest, vooral in Brabant en Zeeland. Alles wat met cannabis te maken heeft wordt meedogenloos aangepakt. Ze zijn helemaal de weg kwijt, er wordt overal beslag op gelegd, auto’s, huizen, huurovereenkomsten worden ontbonden, banken zeggen hypotheken op, opstalverzekeringen worden opgezegd. Zelfs voor een hokje met vijftig planten gebeurt dat al. Het is

die aan staten die deze verdragen hebben ondertekend (waaronder Nederland) de verplichting opleggen om voor burgers te waken voor hun recht op gezondheid en zelfbeschikking.”

Slotdebat Voor het slotdebat schoven Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Michiel van Nispen (SP) aan en Lisa Lankes van coffeeshop Pink in Eindhoven. Ste-

“Nou, ik zou graag een keer uit die stress willen komen van de dagelijkse spagaat met 500 gram. Ik zou daar heel erg voor zijn. Je kan natuurlijk zeggen: het zou ten nadele zijn als je alleen maar een paar grote spelers op de markt krijgt en een eenzijdig aanbod en we lossen andere zaken niet op. Maar in principe ben ik er voor en ik proef dat een groot deel van de branche dat is. Natuurlijk zijn er een paar

Doede de Jong: “De regering heeft niet het recht om een plant te verbieden. De natuur is van iedereen. Wij zijn de natuur!” een ongekende strijd tegen alles wat met groen te maken heeft.”

Thuisteelt afdwingen Veldman heeft meerdere medicinale thuistelers als cliënt die keihard worden aangepakt door justitie, zelfs met vijf planten in de tuin. Hij onthulde een nieuwe actie om het recht op thuisteelt juridisch af te dwingen. Veldman: “Een initiatief van Doede de Jong en enkele anderen, waaronder het VOC die er al jaren over spreekt. In de komende maanden gaan wij een bodemprocedure tegen de Staat der Nederlanden starten, met als eisers een aantal kankerpatiënten, de vereniging medicinale patiënten en het VOC. We gaan een beroep doen op een aantal internationale mensenrechten,

ven Kompier (Cannabis News Network) leidde het debat voortreffelijk: een verademing met hoe er gewoonlijk in de media met cannabis wordt omgegaan. Ook de combinatie met co-presentator Michael ‘De Hokjesman’ Schaap pakte prima uit. Politiek interessant was de uitspraak van Michiel van Nispen (SP) over telers met een strafblad waar alleen cannabis in voorkomt. Kunnen zij straks fluiten naar een gedoogbeschikking om gereguleerd te telen? Van Nispen: “Ik zou die groep zeker niet bij voorbaat uit willen sluiten.”

enkelingen, vrije jongens, die alles willen houden zoals het is. Maar dat zijn er niet zoveel.” Vera Bergkamp maakte opnieuw grote indruk, net als eerder bij de behandeling van haar ‘wietwet’ in de Tweede Kamer. Ze vertelde dat ze met veel mensen heeft overlegd over het wetsvoorstel: “Er zit ontzettend veel kennis, ik vind ook dat we dat echt moeten gebruiken. En ik heb ook geleerd hoe bijzonder dat plantje is, eerlijk gezegd. Ik bedoel, het is niet vaak dat je anders naar een plantje gaat kijken, maar dat is wel gebeurd.”

Uit de stress komen

Het hele seminar is terug te kijken op de website van Cannabis News Network: www.cannabisnewsnetwork.com/ videos/cannabis-policy/live-streamcannabis-reguleren-in-de-praktijk/

Op de vraag uit de zaal waarom een coffeeshopondernemer eigenlijk zou willen dat de teelt wordt gereguleerd, antwoordde Lisa Lankes van de Pink:

19Suver Nuver verovert Amsterdam En de rest van Nederland Door: Nicole Maalsté

Suver Nuver is een initiatief van de Fries Rinus Beintema. Hij steekt al jaren zijn nek uit om de discussie over cannabis open te breken. Hij maakte furore met de nodige illegale kweekacties. In oktober 2015 opende hij in Leeuwarden zijn eerste Social Cannabisclub, een ontmoetingsplaats voor medicinale cannabisconsumenten. Een groot succes. Al snel volgden er meer clubs.

Het houdt maar niet op met die jongens van Suver Nuver. De afgelopen anderhalf jaar openden ze Social Cannabisclubs in Leeuwarden, Groningen en Zwolle. Ook in Eindhoven en Kerkrade zullen binnenkort vestigingen openen. En op zondag 12 februari was de feestelijke opening van de Social Cannabisclub Amsterdam.

Rastafari Over de locatie werd tot kort voor de opening nog erg geheimzinnig gedaan. Een YouTube-filmpje deed vermoeden dat de nieuwe Suver Nuver club in de Bijlmer zou neerstrijken. Maar uiteindelijk viel de keuze op Amsterdam-Oost. In Amsterdam moet alles natuurlijk anders. Daarom zocht Suver Nuver in de hoofdstad naar een nieuw concept in de vorm van samenwerking met de rastafari movement. Astrid en Maurits runnen al ruim ne-

gen jaar café The Zen, een reggaecafé in de Molukkenstraat 2. Het café serveert authentiek eten en promoot reggaemuziek. Het is een ontmoetingsplek voor rastafari. The Zen krijgt een dubbelfunctie. Elke zondagmiddag van 13 tot 18 uur kunnen geïnteresseerden binnenlopen voor informatie over het gebruik van wietolie, wietolieverstrekking en extractievormen. Ook worden er workshops georganiseerd over het zelf maken van cannabisolie. De rest van de week blijft de locatie in gebruik als reggaecafé. Bij de opening van Social Club Amsterdam was de sfeer net als bij de openingen van de andere clubs zeer gemoedelijk. Met dit keer een interessante mix van provincialen en stedelingen, ouderen en jongeren, ervaren en onervaren cannabisgenieters. Zoals gebruikelijk was er volop gelegenheid om vragen te stellen en kennis te maken met het team van Suver Nuver, dat inmiddels een zeer professionele goed geoliede mediwietmachine is geworden.

vuist te maken tegen het idiote beleid van de overheid.” Het festival begint 19 april met een medicinale cannabisexpo. Later is er live reggaemuziek. Op 20 april zijn er ’s middags lezingen en een debat over de legalisering van medicinale/recreatieve cannabis. Na 17.30 uur is er een hiphop show en worden de winnaars van de Social Cup bekend gemaakt. Als afsluiting zijn er optredens van de bekende UK hiphop artiesten The Four Owls en Ocean wisdom. Info: www.socialcup.nl Samples voor de Social Cup kun je tot uiterlijk 6 april aanleveren. De cup is onderverdeeld in coffeeshops en extractieteams. Er zal ook een categorie zijn voor het beste CBD-product. Coffeeshops kunnen meedoen in drie categorieën: nederhasj, importhasj en (binnengekweekte) wiet. De jury bestaat uit cannabisconnaisseurs die hun sporen in de industrie hebben verdiend. Twee patiënten beoordelen de samples op effectiviteit van de extracten(THC/CBD). Geïnteresseerd? Stuur dan even een mailtje naar info@socialcup.nl

Onverwoestbaar De Friese initiator Rinus Beintema lijkt onverwoestbaar. Naast de vergevorderde plannen voor twee nieuwe clubs, organiseert hij op 19 en 20 april een tweedaags cannabisfestival in de Q-factory in Amsterdam. Op dat festival vindt ook een Social Cup plaats, waarbij telers en coffeeshops worden opgeroepen om hun beste medicinale cannabisproducten in te zenden. Beintema: “We zoeken bij onze projecten en activiteiten nadrukkelijk samenwerking met coffeeshopondernemers om zo een gezamenlijke

21


Wietnagelkunst Door: beauty-redactie Highlife

Bij een nieuwe rage die zich vooral op Instagram manifesteert, draait alles om gestyleerde vrouwennagels en wiet. De rage heeft zich wereldwijd verspreid, half februari stond de teller op Instagram op ruim 3000 nail-selfies.

Met foto's van fraai versierde nagels pronken de meiden met hun nagels waarop korreltjes wiet in heldere acryllak worden gegoten als in barnsteen gevangen insecten. Schoonheidssalons springen gretig in op de trend door professionele wiet-nailjobs aan te bieden. Somberaars als Henry Fisher van drugsdenktank Volteface zien de rage met lede ogen aan. Volgens hem leiden dergelijke glamourfoto's tot negatieve beïnvloeding van 'kwetsbare jonge geesten'. Nog los van de marginale omvang van het verschijnsel zien tobbers als Fisher over het hoofd dat rages net zo snel verdwijnen als ze verschijnen. Ondertussen zeggen wij, laat ze lekker hun gang gaan! Niks mis mee.

Ruiken als een skunk Nog niet zo lang geleden besproeiden mensen zich met parfum om wietlucht te maskeren, maar anno 2017 is cannabis zo algemeen geaccepteerd dat parfummaker Xyrena wietaroma's in parfums is gaan verwerken.

Eigenaar Killian Wells legt uit waarom hij besloot cannabisparfums te creëren. "Ik ben geen fan van de zware skunkgeur die uit een brandende joint opstijgt, maar wel van

22

het aroma van veel soorten voordat ze in brand worden gestoken, dus besloot ik hun maagdelijke geuressentie in parfums te vangen.” De uniseks parfums zijn in drie varia-

ties verkrijgbaar: Blue Dream, OG Kush en Spacecake. Ze bevatten geen cannabis, maar zijn wel verrijkt met natuurlijke terpenen als pinene, limonene en caryophyllene. Hoe dat ruikt? In parfumeursjargon klinkt dat als volgt: 'Blue Dream opent met het voor de soort typerende blauwe bessen aroma, met een lichte hint van skunk die zich ontwikkelt tot een aardse pepergeur met een lang aanhoudende zoetheid die het parfum net zo smakelijk en uitgebalanceerd maakt als z'n bloeiende inspiratiebron.' Voor een flesje cannabisessentie betaal je $74,20 (420, comprende?).


Reis in jezelf

Reset met cannabis Door: Nicole Maalsté

Je kunt cannabis gebruiken om lekker stoned of high te worden of om bepaalde klachten tegen te gaan. Maar er zijn ook mensen die het gebruiken om een reis in zichzelf te maken. Twee ervaringsdeskundigen begeleiden mensen bij het loslaten van vastgeroeste patronen en ‘het terugkeren naar het gevoel’. Met cannabis.

Cannabisbegeleiding is een initiatief van Lianne en David. De website van het tweetal geeft informatie die een criticus als ‘een beetje vaag’ zou kunnen betitelen. Zo rept de site van ‘op magische wijze samenwerken’ en een ‘eenheid van onvoorwaarde-

leven een grote leermeester is. Eén keer in de maand een reisje van 2 á 3 uur in jezelf is voldoende om jezelf te resetten: “Je hoeft echt niet naar een goeroe in India te gaan voor antwoorden op je levensvragen.”

dit gevoel van loslaten en vrijheid. Hij leefde jaren op straat. Omdat hij toch sterk de behoefte had om iets van het leven te maken, startte hij een bedrijf als glazenwasser. Na een aantal jaren besloot hij zijn leven binnen ‘het systeem’ opnieuw in te ruilen

Je hoeft echt niet naar een goeroe in India te gaan voor antwoorden op je levensvragen. lijke liefde’. De site wekt toch onze nieuwsgierigheid. We besluiten de beide cannabisbegeleiders eens live te vragen wat ze willen bereiken met hun activiteiten. Een prima beslissing. Tijdens het gesprek blijkt al gauw dat Lianne en David een flinke dosis levenservaring en een bijzondere kijk op het leven hebben, waar menigeen nog wat van op kan steken.

‘Het systeem’ Lianne (45) en David (31) hebben elkaar in 2015 in een winkel in Amsterdam voor het eerst live ontmoet. Daarvoor hadden ze wel al contact via Facebook gehad. Ze hebben allebei weinig op met ‘het systeem’ en zijn zeer bedreven in de kunst van het loslaten. Zo liet Lianne herhaaldelijk haar veilige, beschermde leventje los en volgde zij haar hart. Enkele jaren geleden nog zegde ze haar baan op, maakte ze een einde aan haar 23jaar durende relatie en verruilde ze het dorp waarin ze al vele jaren woonde voor de stad. Hierdoor hervond ze een gevoel van vrijheid dat haar tot op heden bijzonder goed bevalt. David is van jongs af aan al bekend met

voor een leven op straat. De betutteling en regeltjes stonden hem tegen: “Ik wilde niks meer met het systeem en de ingekaderde manier van denken te maken hebben.”

Afgestompt Veel mensen zitten volgens de twee vast in patronen. In het bijzonder mensen met drukke, stressvolle banen die hoge posities bekleden. Ze zijn afgestompt en blijven hangen in hun gedachten en rationaliteit. Ze leven veel te veel in een versnelling. Door deze mensen onder begeleiding enkele trekjes van een joint te laten nemen helpen de cannabisbegeleiders hen om dit proces even te vertragen. Ze laten mensen ervaren hoe het is om enkele uren alles los te laten en zo zichzelf te hervinden. Door de wiet en de begeleiding komen de mensen dicht bij hun eigen gevoel terecht. Daardoor krijgen ze weer overzicht waar ze mee bezig zijn en wie zij echt zijn, naast het drukke wezen dat hun werk van ze heeft gemaakt. Dat klinkt wazig, maar de aanpak blijkt zeer effectief. Vanuit zijn ervaring op straat weet David dat het

Jointjes rollen David heeft een speciale manier van jointjes rollen. Hij gebruikt alleen biologische wiet van de Haagse coffeeshop Dizzy Duck. Tijdens een begeleidingssessie neem je slechts één of hooguit twee flinke hijsen van zo’n puur jointje. Die laat je dan wel tot in alle cellen van je lichaam doordringen. Cannabis is slechts een hulpmiddel om mensen te helpen loslaten. www.davidlianne.com

23


Gaat Amerikaanse cannabisrevolutie met Trump als president door?

USA cannabistrein dendert voort Door: Rob Tuinstra

Het blijft vooralsnog moeilijk te voorspellen of de Amerikaanse cannabisrevolutie onder president Trump voort kan denderen. Veel hangt af van zijn regering. Hij heeft vooral ultraconservatieven benoemd, dus dat is niet bemoedigend. Desondanks rolt de cannabistrein in 2017 in veel staten onvermoeibaar door.

Ook menen sommigen dat Trump juist beter voor de Amerikaanse cannabisrevolutie is, dan wanneer Hillary Clinton zou zijn gekozen. Advocaat Lawrence Horwitz zei begin maart op de California Cannabis Business Expo in San Diego dat Clinton waarschijnlijk de deur voor ‘big pharma and big tobacco’ open zou hebben gezet. Met Trump aan het roer zouden volgens Horwitz kleinere ondernemingen en entrepeneurs meer kans krijgen om aan hun groene droom te werken. Het optimisme van Horowitz wordt niet door iedereen gedeeld. Vooral nadat Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis meldde dat medicinale marihuana goed is, en recreatieve marihuana slecht is, was de stemming in de Amerikaanse cannabiswereld ronduit depressief. Desondanks zijn er in verschillende staten nieuwe initiatieven om lokale cannabiswetgeving opnieuw in te richting. Een kort overzicht.

* Texas: In deze ultraconservatieve zijn verschillende initiatieven opgestart om cannabisbezit minder streng te bestraffen. Legalisering is een stap te ver, maar eerste stappen naar decriminalisering zijn mogelijk. * Virginia: Gouverneur Terry McAuliffe wil medicinale marihuana graag legaal maken. Ook wordt een wet voorbereid waarin decriminalisering van het bezit op cannabis wordt geregeld. Net als in Texas geen gevangenisstraffen meer, maar in plaats daarvan geldboetes. * Connecticut: Gouverneur Dannel Malloy is tegen de legalisering van recreatieve cannabis, maar voorstanders hebben een wetsvoorstel gemaakt waardoor er dit jaar wel over gestemd kan worden. Voorstanders denken dat er met een ‘wiettax’ iets

gedaan kan worden aan het tekort van 1.5 miljard op de begroting. * Rhode Island: Overal rond dit ministaatje in New England in het noordoosten van de VS is recreatieve cannabis al gelegaliseerd. Er wordt een wet voorbereid waarin dit ook in Rhode Island wordt geregeld. Als die wet er door komt, heeft Rhode Island wel een straffe 23% belasting in gedachten. Dat is erg hoog voor Amerikaanse begrippen. * Wisconsin: Mediwiet is nog niet legaal hier. Patiënten mogen wel bepaalde cannabisextracten gebruiken. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van dit programma. * New Hampshire: Een speciale commissie gaat bestuderen wat de gevolgen van legale recreatieve en medicinale wiet in buurstaten Maine en Massachusetts hebben. De Democraten in New Hamshire gaan al een stapje verder. Zij gaan dit jaar een wetsvoorstel voor legale wiet indienen. * New York: Gouverneur Andrew Cuomo gaat zich inzetten voor legale recreatieve wiet. Hoewel hij daar eerder een tegenstander van was, is hij nu om. “Statistieken wijzen uit dat gebruikers van cannabis geen gevaar voor de openbare veiligheid vormen,”aldus Cuomo. * Missouri: Secretary of State Jason Kander ondersteunt een petitie waarin gevraagd wordt om cannabis te legaliseren voor zowel recreatief als medicinaal gebruik. Het zit er dik in dat de bevolking later in een referendum hierover mag beslissen.

24Onophoudelijke zoektocht naar kwaliteit

30 Jaar Dutch Passion Dutch Passion viert in 2017 haar dertigste verjaardag. Het is niet veel zaadbedrijven in de cannabisbranche gegeven om dat jubileum te halen. Maar het is wel een mooi moment om terug te kijken op sommige van de meest succesvolle hoogtepunten van de originele ‘Masters at Work’.

Dutch Passion werd officieel opgestart in 1987, maar de eerste genetica werden al in de jaren zeventig verzameld toen Henk van Dalen nog biologie studeerde aan de universiteit in Amsterdam. In die jaren werd cannabis vanuit de hele

wereld naar Amsterdam geïmporteerd. Henk begon de verschillende zaden van de verschillende cannabissoorten te verzamelen. Die kwamen van overal vandaan; Nigeria, Zuid-Afrika, Brazilië, de Filipijnen, Thailand, zelfs uit Cali-

fornië kwam wiet naar de vroegste Amsterdamse coffeeshops. Deze soorten waren vaak erg verschillend qua kwaliteit en effect. Maar de zaden werden verzameld en werden de basis van de vroege Dutch Passion collectie.

Superieur In die tijd waren de indoor kweektechnieken en kweekbenodigdheden nog vrij simpel. Maar het lukte Henk toch om de zaden op te kweken, waarna uiteindelijk de beste planten werden geselecteerd om door te kweken en eventueel te kruisen. Het werd al snel duidelijk dat de cannabis die in Amsterdam zelf werd gekweekt superieur was aan de kwaliteit van de importwiet. De scene van de binnenkwekers in die tijd was klein, maar dit kleine gezelschap van zaadpioniers beschikte over een goede selectie van cannabis genetica van over de hele wereld. Dus de start was goed. Tot op heden opereert Dutch Passion nog steeds vanuit Amsterdam en is het bedrijf trouw gebleven aan haar oorspronkelijke motto: dat is om zich totaal en exclusief te focussen op de beste kwaliteit cannabiszaden.

Gefeminiseerd Het binnenkweken van cannabis werd steeds populairder in de jaren tachtig en negentig. Goede kwaliteit binnensoorten werden meer en meer beschikbaar. Tegelijkertijd verbeterden de beschikbaarheid en de kwaliteit van groeilampen en ander kweekmateriaal ook. Cannabis werd nu binnen en buiten gekweekt in Europa, Noord-Amerika, en op

26


andere plekken. Nu het mogelijk was voor veel mensen om je eigen cannabis te kweken, begon de focus te verschuiven naar maximaal gebruiksgemak en maximale kwaliteit. Thuiskwekers baalden er van dat ze nog steeds mannelijke planten ontkiemden en lieten groeien. Steeds vaker werd geroepen om gefeminiseerde cannabiszaden, ook al omdat deze inmiddels al beschikbaar waren bij verschillende groenten in de tuinbouw. Nadat ontelbare tests en technieken werden uitgeprobeerd, lukte het Dutch Passion in de jaren negentig uiteindelijk om tot de productie van gefeminiseerde cannabiszaden te komen. Dutch Passion was daarmee de eerste om met gefeminiseerde zaden te komen. Uiteindelijk volgden andere bedrijven ook. Vandaag de dag is 95% van alle verkochte cannabiszaden gefeminiseerd.

onze filosofie; een garantie voor de beste kwaliteit cannabiszaden en het voortdurend investeren in innovatie en het ontdekken en verkennen van nieuwe genetica.

Genetica Hoewel Dutch Passion vooral bekend staat om de ontdekking van gefeminseerde zaden, heeft het bedrijf nog wel wat andere belangrijke ontwikkelingen op haar conto voor de internationale cannabis gemeenschap.

Internationaal

UÊ Õ Ìi Ê }i iÌ V>° Door selectief te kweken en kruisen heeft Dutch Passion een familie van sterke buitensoorten ontwikkeld, die overal in het noorden van Europa of Noord-Amerika gekweekt kan worden, zelfs in een hard klimaat. Deze variëteiten, zoals Durban Poison, Frisian Dew, Hollands Hope en Passion #1, zijn de bouwstenen gebleken voor heel veel hedendaagse buitensoorten.

Het team van Dutch Passion opereert in Europa, Rusland, ZuidAmerika en Canada met personeel in diverse andere landen. Bij Dutch Passion zitten nog steeds sommige van de eerste kwekers en geneticakenners, naast enthousiaste nieuwe, jonge kwekers. Het team van Dutch

UÊ À iÊ }i iÌ V>° CBD-rijke genetica zijn niet echt mainstream voor kwekers van recreatieve wiet, maar ze zijn wel van grote waarde voor patiënten die medicinale cannabis kweken. Dutch Passion werkte samen met de specialisten van ‘The

UÊ/À>` Ì i iÊv Ì «iÀ `iÊ}i iÌ V>. Veel growers zullen bekend zijn met bekende THC-rijke Dutch Passion varieteiten als Orange Bud, Mazar, Blueberry, White Widow, Master Kush en anderen. We kunnen Dutch Passion bedanken voor de vele solide genetica lijnen die zij de cannabisgemeenschap de laatste 30 jaar hebben gebracht. UÊ ÕÌV Ê *>ÃÃ Ê ¼ ÕV ½° Dutch Passion is de enige zaadbank met stabiele ‘Duck’ buitenkweek fotoperiode en au-

Dutch Passion blijft trouw aan haar oorspronkelijke motto om zich te focussen op de beste kwaliteit cannabiszaden. Passion heeft verder contacten met de beste legale kwekers in de wereld, zoals in de Verenigde staten, Canada en Zuid-Amerika, waar deze met vergunningen werken. Hierdoor blijft Dutch Passion toegang houden tot de nieuwste en beste cannabis genetica overal ter wereld. Dutch Passion is nu een internationale organisatie. De website is in tien talen vertaald en zaden zijn beschikbaar voor elke kweker. Voor de kleine thuiskweker, maar ook voor legale bedrijven die met toestemming van hun nationale overheid cannabis kweken. Het succes van 30 jaar Dutch Passion komt door het voortdurende contact met hun duizenden klanten die niets minder dan de beste kwaliteit en garantie eisen. En daar staan ze ook voor. Het is niet voor niets dat heel veel van de originele klanten en distributeurs nog steeds met ons verbonden zijn. Ook zij geloven in

CBD Crew’ om tot de eerste commerciële CBD-rijke variëteiten te komen. Dutch Passion werkt op dit moment ook aan een toekomstige CBG-rijke (Cannabigerol) cannabinoide variëteit.

toflowering soorten met variëteiten. Deze groeien met een samengegroeid blad (die te vergelijken is met de poot van een eend, vandaar de naam ‘duck’). Hierdoor zijn deze planten voorzien van een natuurlijke ‘camouflage’. Ze zijn niet echt als cannabisplanten te herkennen.

UÊ ÕÌ y ÜiÀ }Ê V> >L ð Door onze intense samenwerking met ‘The Joint Doctor’, die mede verantwoordelijk was voor de eerste autoflowering genetica, heeft Dutch Passion de laatste tien jaar een sterke positie in de ontwikkeling van autoflowering cannabis gehad. Nu zijn de autoflowering variëteiten niet meer weg te denken. Deze cannabiszaden groeien onder 20 uur licht per dag binnen tien tot elf weken van zaad tot oogst, met eenzelfde potentie als de meer traditionele variëteiten. Veel thuiskwekers vinden deze autoflowering soorten perfect voor binnen- of buitenkweek.

Reputatie voor innovatie Nadat we al 30 jaar op een toppositie zitten, en met onze prachtige reputatie voor innovatie, gaat ons Dutch Passion team zich ook de komende 30 jaar volop inzetten voor nieuwe ontwikkelingen en doorbraken. We zijn volop bezig met de LED groeilampenindustrie via ons zusterbedrijf ‘Crazy LEDs & More’. En er zijn geruchten over nieuwe belangrijke projecten. We kijken daarom met veel vertouwen naar het volgende hoofdstuk in de Dutch Passion saga. www.dutchpassion.nl

27


ÁSGEIR “Wiet is best wel een ding in IJsland” Ásgeir is een muzikant uit IJsland die wereldberoemd is op die koude rots in de Atlantische Oceaan, en stormenderhand de rest erbij veroverd. Maar ook iemand die graag af en toe een jointje opsteekt, zelfs met Willie Nelson.

Ásgeir Trausti Einarsson (Laugarbakki, 1992) gaf als lekkermakertje voor zijn pas uitgekomen plaat ‘Afterglow’ een ‘geheim optreden’ in Paradiso. De ruim 200 aanwezigen waren muisstil en lieten de ijle, fragiele droompop welwillend in zich neerdalen. De bescheiden, ietwat in zichzelf gekeerde

er nog vier andere gasten bij; een drummer, twee mensen die bas en keyboards spelen en de computers controllen, en een pianist. Voor mij is de grootste verandering dat ik dan geen piano meer speel op het podium, ik heb een gitaar voor me en ik ben vrijer. De pianist heeft alle

/i ÃÌ\Ê À > ÊÛ> Ê- À}i Ì ½Ã\Ê À > ÊÛ> Ê- À}i]Ê À} ÌÊ*i`iÀÃi

we soms live spelen. Atmosferisch is belangrijk, het moet niet te heftig zijn, daar hebben we goed aan gewerkt.”

Tekstschrijvers De teksten van Ásgeir gaan over natuur en licht, niet over iemand in

Het is vrij normaal geworden dat mensen thuis wat wiet kweken. zanger maakte nog een verontschuldiging voor eventuele fouten, want hij had al lang geen shows meer gegeven. “De laatste keer dat ik optrad is ongeveer een jaar geleden. Al die tijd zat ik opgesloten in een opnamestudio. Ik had geen zin om tijdens het opnemen van mijn nieuwe album ook nog optredens te doen. Daarom.”

Ik ben vrijer “Gewoonlijk staan we met zes mensen op het podium, wat uitgebreider dus, als een band. Een show zoals deze middag doen we niet vaak, maar het is leuk. In mei komen

28

stukken overgenomen die ik normaal gesproken zou spelen, dus ik kan met mijn gitaar andere geluiden toevoegen, er een beetje mee spelen.”

Atmosferisch “In de eerste jaren van de band hielden we ervan om het volume soms flink omhoog te schroeven. De technicus die al vanaf het begin bij ons is, heeft in de loop van tijd geleerd wat de beste manier is om het geluid te maken. Het moet niet echt bas heavy stuff worden, we zitten meer op de lijn van ehm... kalmeren. Maar de liedjes op het album zijn nogal verschillend van hoe

het bijzonder, maar misschien het ook wel wat te maken met verloren liefdes. “Daar heb ik wel ervaring mee ja. Het is relatief makkelijk om daarover te schrijven en er aan te relateren met teksten. Maar voor de meeste songteksten werk ik samen met mijn oudere broer en mijn vader, er is bijna niets van mij. Het schrijven van liedjes, en de melodieën en de instrumentale gedeeltes zijn aardig gescheiden van elkaar. Het produceren doe ik, de tekstschrijvers hebben veel vrijheid om zichzelf uit te drukken. Als ze alles opgeschreven hebben komen we bij elkaar en we hebben het erover.”


Hoge zangstem “Ik zie mezelf niet echt als een zanger. Ik zong eerst ook niet met mijn stem hoog opgeschroefd, zo’n zeven jaar geleden begon ik pas met hoog te zingen. Het was iets dat ik kon en dat ik zou blijven doen. Daarvoor heb ik als gitarist in verschillende rockbands gespeeld, en in een folkband. In het stadje waar ik opgroeide begonnen we een band met de enige gast die drums kon spelen, en een ander die de enige bassist was, enz, enz. Dat was rock, en eenmaal in Reykjavik speelde ik in een folkgroep met wat vrienden.”

Verpletterd “Toen ik zestien was ben ik naar Reykjavik verhuisd. Er wonen daar zo’n 200.000 mensen, het is best wel groot. Het voelt echt als een stad. In Amsterdam, Parijs en Brussel voel ik me niet zo overdonderd, ik vind dat toffe steden. Maar Londen en New York en dat soort metropolen, dan voel ik me verpletterd, dat is echt teveel. De gebouwen hier zijn verbazingwekkend, je voelt de geschiedenis ervan. De hele vibe is plezierig, Amsterdam is een van mijn favoriete steden.”

normaal geworden dat mensen wat thuis kweken. Het is redelijk makkelijk, als je maar niet gepakt wordt, want het is zwaar illegaal. Mensen vinden altijd wel plek om wat te verbouwen, en te verkopen natuurlijk. Het is heel populair. Zo’n vijf jaar geleden begon ik met blowen, daarvoor wist ik er niet zoveel over, en zeker niet hoe groot het was. Ik was verbaasd hoeveel teenagers en jongvolwassenen blowen! In Laugarbakki bestond het niet echt.”

Dagelijkse kost “Een jaar geleden ben ik ermee gestopt, maar ik doe het als ik...”, en hij laat even een stilte vallen, “in Amsterdam ben! Gisteren waren we nog in een coffeeshop. Blowen is dagelijkse kost voor me geweest, en dat voor een lange tijd. Maar als ik er goed over na ging denken vond ik het niet leuk, het was op een bepaalde manier gewoon niet... mezelf. Het is goed om te doen, maar het werkte niet met mijn muziek, het hielp me niet echt op welke manier dan ook. Dus zag ik geen redenen om er mee door te gaan.”

Blowen

Als een aardappel

“In IJsland drinken we veel ja, maar wiet is echt een ding daar. Het is vrij

“Maar zoals het nu is, is het eigenlijk veel beter, want als ik het

niet veel doe dan gaat het juist des te lekkerder als het wel gebeurt. Ik houd niet van hasj, maar sativa wiet is top. Je kunt het nemen en je voelt je toch niet als een aardappel. Uplifting, precies, daar houd ik van. Jullie hebben allemaal verschillende soorten hier. Gisteren waren we nog in The Bulldog, daar kom ik altijd weer terecht. We namen toen wat Lemon Haze, echt een toppertje.”

Reteduur “Hoeveel de wiet kost herinner ik me niet meer, maar het is reteduur als je er veel van gebruikt in IJsland. En toch, het is te doen. Het zal zo’n 2500 a 3000 IJslandse kronen per gram zijn, zo’n 22 tot 26 euro, dat is best wel prijzig. Maar voor bier moet je pas echt veel geld betalen, ongelooflijk! Ik rookte meestal wat wiet in de avond, voordat ik ging slapen. Zo zijn er veel mensen, en het past ook goed bij ze. Maar ik ben dus op een gegeven moment op een bepaald punt beland, en dat was het.”

Het komt flink aan “Ik wilde er gewoon van genieten, en als ik het een paar keer per jaar rook dan heb ik er op dat mo-

29


ment veel plezier van. Tegelijkertijd wiet roken en alcohol drinken vind ik maar niks, dat is geen goede combinatie. Bier en alcohol is voor feesten, en wiet is voor een beetje tot rust komen. Toen ik veel blowde gebruikte ik ook meer, want je bouwt op. Nu komt het flink aan, ik hoef er niet veel van te hebben. Gisteren rookte ik een joint, en dat was goed genoeg.”

Willie Nelson Als afsluiter heeft Ásgeir nog een mooi wietverhaal. “Een paar jaar geleden was ik in de States, het was mijn eerste tour daar. Er waren wat labels geïnteresseerd om mij te tekenen, dus we werden in de watten gelegd en ze deden hun best om ons binnen te krijgen. Mijn manager vertelde aan een van de labels dat als we in dezelfde ruimte konden zijn met Willie Nelson en samen een joint roken, dan zouden we bij hen tekenen. We waren in Austin, Texas en Willie woont daar dichtbij, we gingen naar zijn farm waar hij een festival organiseerde en ook zou spelen. Die man van het label kreeg mij en m’n broer in een

kleine kamer met Willie Nelson, en we rookten samen een joint voor hij het podium opging. Dus het werd dat label. Heel speciaal!”

Ásgeir treedt 18 mei op in Paradiso, Amsterdam www.asgeirmusic.com

Slimme tieners blowen meer Door: redactie Highlife

Volgens een in de loop van negen jaar uitgevoerd onderzoek aan het Londense University College gebruiken slimme kinderen twee maal zo vaak cannabis als hun minder begaafde leeftijdgenoten. Hetzelfde geldt overigens voor het gebruik van alcohol, maar juist niet voor tabak.

Deze conclusie kwam uit de analyse van de gegevens van ruim 6000 Engelse scholieren. De verklaring is volgens de onderzoekers dat slimmere kinderen in de tienerleeftijd eerder wiet zullen proberen omdat ze nieuwsgieriger zijn en het belangrijker vinden door oudere medescholieren te worden geaccepteerd. Onderzoeksleider Dr James Williams stelt dat 'dit riskante ge-

30

drag een groot probleem voor de volksgezondheid betekent omdat drugsgebruik een risicofactor is als het gaat om acute en langere termijn gezondheidsproblemen, maar ook als het gaat om negatieve gevolgen voor de scholing en werkgelegenheid.' Tegelijkertijd ontkracht hij zijn zorgen door aan te geven dat het cannabisgebruik onder scholieren al jaren gestaag daalt.


www.sweetseeds.com

· NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NI

T

TOP HO E

D PEN EN

DD RIO E

P

Sweet Nurse Auto CBD®

San Fernando Lemon Kush®

Crystal Candy Auto®

Stam SWS59 3z+1z 24,00 € Verhouding THC:CBD: (1:1-1:2) 5z+2z 40,00 € Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 Buiten Opbrengst: 50-125 g/plant Binnen/Buiten Oogst: 8 weken na ontkiemin Hoogte: 60-110 cm

Stam SWS62 3z+1z 29,90 € Indica/Sativa : 35%/65% 5z+2z 48,90 € Binnen Opbrengst: 450-600 g/m2 Buiten Opbrengst: 450-700 g/plant Binnen bloei: 9 weken Buiten oogst: eind september, Begin van oktober

Stam SWS61 3z+1z 23,90 € Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 5z+2z 39,80 € Buiten Opbrengst: 50-300 g/plant Binnen/Buiten Oogst : 8 weken na ontkiemin Hoogte: 70-130 cm

· NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · NIEUWE · N

TOP HO E

T

D PEN EN

D PEN EN

DD RIO E

DD RIO E T

P

TOP HO E

THE RED FAMILY Automatisch Bloeiend

P

S.A.D. Sweet Afgani Delicious CBD®

Indigo Berry Kush®

3z+1z 24,00 € Stam SWS60 Indica/Sativa : 60%/40% 5z+2z 40,00 € Verhouding THC:CBD: (1:1-1:3) Binnen Op.: 400-550 g/m2/Buiten Op.: 375-600 g/plant Binnen bloei: 8-9 weken Buiten oogst: eind september

3z+1z Stam SWS63 Indica/Sativa : 60%/40% 5z+2z Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 Buiten Opbrengst: 450-700 g/plant Binnen bloei: 8-9 weken Buiten oogst: eind september

Speciale grote verpakkingen

Dark Devil Auto 26,50 € 44,00 €

3z+1z Stam SWS38 Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 5z+2z Buiten Opbrengst: 50-200 g/plant Binnen bloei: 8½ weken na ontkiemin Rode bloem: 90% aprox. Hoogte: 80-130 cm

24,90 € 41,50 €

Pakketten voor uw collectie

Onze beste stammen, beschikbaar in formaten van 25 en 100 zaden

Krijg 1 of 2 gratis zaden kopen van een pakje van 3 of 5 zaden, respectievelijk. Controleer de promo duur: www.sweetseeds.com

E

D

CK

N

K

5 +2

FREE

A

E DITI O

PA C

SPEC I M

ED

PROM AL CI

IT

LI

FR

IT

Zaden van cadeau!

LIM

3 +E1E

*10 zaden in een leiding

ION OT

ON TI

PROMO AL

Auto

SPE

Feeminised

EDITION P

THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS FROM SWEET SEEDS® ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · España · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 · +34 963 473 730 / +34 963 404 289 (Verdeler) · Fax +34 961 939 618 · info@sweetseeds.es Alleen voor volwassenen (ouder dan 18). Zaden uitsluitend voor verzamelaars. Sweet Seeds® neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor illegaal gebruik van zaden. Raadpleeg de lokale wetgeving.


HUNTER’S COFFEESHOP

NOT ONLY REALLY, REALLY, REALLY GOOD COFFEE Een bakker bakt. Een creatief creëert. En een coffeeshop? Die serveert natuurlijk koffie. Zeker in Amsterdam. De koffiehoofdstad van de wereld. En als je in Amsterdam bent en je hebt zin in echt goede koffie, dan moet je naar Hunter’s Coffeeshop. Want hier hebben ze goede, maar dan ook echt goede koffie. En niet alleen koffie in alle soorten en smaken. Bij Hunter’s Coffeeshop vind je alles wat je bezoek aan Amsterdam onvergetelijk maakt. Of vergetelijk, dat kan natuurlijk ook.

.RIÀHOXFKW Wie op zoek is naar echt, maar dan ook echt lekkere koffie hoeft in Amsterdam niet lang rond te lopen. Je ruikt Hunter’s Coffeeshop al op kilometers afstand. De aromatische, doordringende koffiegeur ruik je overal in Amsterdam. Op iedere hoek van de straat. Het aroma komt je over de grachten tegemoet. Het sterkst en meest bedwelmend is de geur van koffie als je richting één van de Hunter’s Coffeeshops loopt. Je vindt ze op verschillende plekken in Amsterdam, dus waar je ook bent of waar je ook verblijft: er is altijd wel een Hunter’s Coffeeshop in de buurt.

8LW]RQGHUOLMNH NZDOLWHLW De heerlijke, gekmakende geur doet het al vermoeden, de koffie die ze bij Hunter’s Coffeeshop serveren is van uitzonderlijke kwaliteit. De Bar Babes van Hunter’s draaien hun hand niet om voor een goede espresso, ristretto of latte macchiato. Maar de kwaliteit van echt goede koffie wordt bepaald door veel meer dan alleen de inhoud van

32


het kopje. Het is de complete sfeer en beleving rondom de koffie die de kwaliteit bepaalt.

Bar. Van gezonde snacks tot onverantwoord lekkere brownies.

5HOD[WH VIHHU

+XQWHUҋV LV QRW IRU SXVVLHV

Bij Hunter’s Coffeeshop kun je ongedwongen en relaxt koffiedrinken. Het interieur is fris en modern en nodigt uit om alle tijd te nemen en verschillende producten te probe-

Het verhaal van Hunter’s is begonnen 1985 in de bekende Warmoestraat. Niet met koffie, maar met een hond. Hier op deze beroemde plek bij de Amsterdamse Wallen, te midden

en de eerste Hunter’s Coffeeshop was geboren. Inmiddels is het territorium van Hunter’s uitgebreid en vind je het beroemde logo met de hond overal in Amsterdam.

+XQW WKHP DOO Je snapt, dat het niet alleen de heel goede koffie is die Hunter’s Coffeeshop beroemd maakt. Iedere

0DDN MH EH]RHN DDQ $PVWHUGDP FRPSOHHW HQ EH]RHN DOOH +XQWHUҋV RI ]RDOV ]H KHW ]HOI ]HJJHQ +XQW WKHP DOO ren. Want de ene koffie is de andere niet. En naast koffie biedt Hunter’s alles waar een mens gelukkig van wordt. Van heerlijke, verse sappen tot bier en borrels in Hunter’s

van alle pussycats, markeerde een hond genaamd Hunter’s zijn territorium met een welgemikte plas tegen de gevel. De eigenaar van de hond besloot dat dit een goede plek was

Hunter’s heeft een eigen sfeer en specialiteit. Je vindt maar liefst zeven vestigingen in en rondom Amsterdam. Van de beroemde Warmoestraat in het centrum tot makkelijk bereikbaar aan de snelweg in Amsterdam Noord. Er is zelfs een Hunter’s Coffeeshop in Haarlem, zodat je ook op weg naar het strand Hunter’s kunt bezoeken. Dus maak je bezoek aan Amsterdam compleet en bezoek alle Hunter’s, of zoals ze het zelf zeggen: Hunt them all. Wil je meer weten over HunÌiÀ½Ã¶Ê Ê `> Ê «Ê ÜÜÜ° Õ ÌiÀà V vviià «°V Ê vÊ Û }Ê Õ ÌiÀ½ÃÊ op Facebook.

Õ ÌiÀ½ÃÊ À ÃÊ Waterlandplein 7 £äÓ{Ê Ê ÃÌiÀ`> Ê Õ ÌiÀ½ÃÊ >> Ê Papaverweg 2 £äÎÓÊ Ê ÃÌiÀ`> Ê Õ ÌiÀ½ÃÊ/ iÊ >ÀÊ Utrechtsestraat 16 £ä£ÇÊ6 Ê ÃÌiÀ`> ÊÊ Õ ÌiÀ½ÃÊ vviià «Ê Utrechtsestraat 14 £ä£ÇÊ6 Ê ÃÌiÀ`> Ê Õ ÌiÀ½ÃÊ/ iÊ*ÕLÊ Warmoestraat 24 £ä£ÓÊ Ê ÃÌiÀ`> Ê Õ ÌiÀ½ÃÊ vviià «Ê >>À i ÊqÊ iÞÊ7iÃÌÊ Schoterweg 66 2021 HP Haarlem

33


Medicinaal Cannabis Nieuws Eerste convenanten Eigen Kweek getekend Door: Stichting PGMCG

Op 23 februari zijn de eerste 14 convenanten omtrent de Eigen Kweek in Tilburg ondertekend. Deze worden overhandigd aan de gemeente Tilburg. Hierbij gaan we burgemeester Noordanus ook bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen.

En onlangs heeft de eerste patiënt die mee doet aan het eigen kweekproject in Tilburg al bezoek gehad van twee politieambtenaren. Deze patiënt gebruikt medicinale cannabis voor zijn aandoeningen en de specialist (BIG geregistreerd) heeft hiervoor een artsenverklaring ondertekend voor eigen kweek. Hij gebruikt medicinale cannabis door

middel van verdampen, het roken van een joint en orale inname van cannabisolie en cannabisthee.

Ondertekende artsenverklaring De politie had een tip binnen gekregen over stankoverlast door het roken van een joint buiten. Natuurlijk is deze patiënt in het bezit van een

artsenverklaring en een ondertekend convenant. Deze had hij ook op de deur geplakt waar zijn kweekhok aanwezig is in zijn huis. De politie had nog niks vernomen over het convenant, maar ze hadden een goed luisterend oor voor de patiënt en waren blij dat het zo geregeld was ondertussen. De patiënt toonde dan ook de ondertekende artsenverklaring, het convenant en het kweeklog. In het kweeklog staat info over de startdatum van de medicinale kweek, de data voor de groei en bloei, de soort, de voeding, het medium en andere kweekinfo. De kweekoppervlakte binnen mag maximaal twee vierkante meter zijn. En wattage is maximaal 800 watt.

Geen actie ondernomen na inval Na binnenkomst heeft de politie de nodige foto’s gemaakt en heel het huis mogen zien voor de rest. Aangezien deze patiënt alles goed geregeld heeft (het hok is gekeurd door een elektrotechnisch installatiebedrijf, hij betaalt eerlijk zijn energierekening en heeft zelfs alles verzekerd), is er verder geen actie ondernomen. De politie vertelde dat ze in overleg gingen met de contactpersoon van de gemeente en dan ook de foto’s die ze gemaakt hebben zouden overhandigen. Dat is inmiddels gebeurd.

34


De politie en de gemeente hebben contact gehad, dit is de eerste keer dat er niet geruimd is in Tilburg. De gemeente heeft dan ook geadviseerd hier vanaf te zien aan de politie, aangezien aan de voorwaarden van de burgemeester is voldaan.

Duitsland zet stappen Het Duitse parlement behandelde op 19 januari een nieuwe wet, die het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden toestaat. De wet werd door de leden van de Bondsdag unaniem en zonder onthouding aangenomen. Personen, die aan ernstige ziektes (zoals multiple sclerose) en chronische pijn lijden, kunnen mediwiet voorgeschreven krijgen. De wet zegt dat patiënten het recht hebben op behandeling met cannabis in uitzonderlijke gevallen, maar het zal patiënten verbieden zelf cannabis te mogen kweken. “Zwaar zieke mensen moeten zo goed als mogelijk verzorgd worden. Daartoe hoort dat de kosten voor cannabis als medicijn voor zwaar zieke patiënten door zorgverzekeraars vergoed worden, als niets anders effectief geholpen heeft“, verklaarde de minister van gezondheid Hermann Gröhe. Een spreekster van het ministerie van gezondheid verklaarde dat cannabis alleen als laatste middel ingezet mag worden, als alle andere middelen niet goed functioneren. Ze verklaarde dat gelijktijdig een wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd om de werking van het cannabisgebruik in zulke gevallen te kunnen beoordelen. De zorgverzekeraars moeten de kosten voor de behandeling betalen. In de toekomst worden er in Duitsland onder staatstoezicht cannabisplantages opgezet. Tot dan zal cannabis worden geïmporteerd, op dit moment uit Nederland en Canada.

Israël gaat wiet decriminaliseren Israel is van plan cannabisconsumptie te decriminaliseren. Dit verklaarde Gilad Erdan, minister van binnenlandse veiligheid, op 26 januari. Hij verklaarde dat in de toekomst personen die bij het roken van cannabis opgepakt worden met een geldstraf worden beboet en niet langer gearresteerd of veroordeeld worden. Een strafvervolging zal alleen bij herhaling

plaats vinden. In het land is medicinaal gebruik van cannabis wel toegestaan. Er zijn meer dan 20.000 patiënten die mogen cannabis gebruiken. De regering maakte verder bekend dat men 13 onderzoekprojecten met cannabis gaat financieren. Daarbij gaat het onder andere om de identificatie van nieuwe cannabissoorten, het gebruik van cannabis voor het verbeteren van het zicht, de behandeling van darmkanker alsmede de verbetering van de verenigbaarheid van getransplanteerde organen door het hele lichaam. Ook kijkt men naar een mogelijke verbetering van de bewatering en bevruchting van cannabisplanten en naar de ontwikkeling van mogelijkheden ter bestrijding van ziekten en plagen bij cannabisplanten.

Cannabis behulpzaam bij agressieve hersentumor Een cannabisextract met THC en CBD verbeterde de kans op overleven van patiënten met een glioblastoma, een bijzonder agressieve hersentumor, als het samen met een standaardtherapie werd toegediend. Dat is het resultaat van een placebo-gecontroleerde studie met 21 patiënten, die de producent van cannabisextract Sativex GW Pharmaceuticals uit Groot-Brittannië publiceerde. Twaalf patiënten kregen Sativex samen met Telozolomid, en negen patiënten kregen Telozolomid en een placebo. De studie toonde aan dat 83 % van de patiënten met een gedocumenteerde glioblastoma-terugval, die met THC en CBD behandeld werden, na een jaar nog leefden, in vergelijking met 53 % bij patiënten in de placebogroep. Het gemiddelde overleven lag in de cannabisgroep bij meer dan 550 dagen, in vergelijking met 369 dagen in de placebo-groep.

significante verbetering ten opzichte van de hyperactiviteit en impulsiviteit.

Eerste Zweedse patiënten krijgen mediwiet Twee Zweedse patiënten hebben toestemming gekregen om cannabis te mogen gebruiken voor de vermindering van hun chronische pijn. Het is de eerste keer dat dit medicijn in Zweden wordt voorgeschreven. De beslissing viel in dit geval voor twee patiënten met rugletsel, nadat artsen een verzoek stuurden aan de MPA (Agentuur voor Medische Producten) voor toestemming voor het voorschrijven van cannabis. “Ik ben gelukkig dat de MPA deze pragmatische stap gezet heeft en cannabis voor patiënten met chronische pijn, bij wie geen ander toegelaten medicijn vermindering geeft, beschikbaar gemaakt heeft“, verklaarde dokter Fredrik von Kieseritzky. De beide patiënten ontvangen cannabis van de Nederlandse onderneming Bedrocan. www.pgmcg.nl

Cannabis nuttig bij behandeling ADHD Cannabis zou nuttig kunnen zijn bij de behandeling van ADHD volgens een kleine klinische studie. Het cannabisextract Sativex verbeterde de hyperactiviteit en impulsiviteit bij patiënten met ADHD na een studie van onderzoekers van het King‘s College in London en andere medische instituten uit London. Dertig patiënten met ADHD kregen vier weken lang Sativex of een placebo. Er was een

35


Dark Harvest Rauwe thriller over wietkweker Door: redactie Highlife

Het duurde even voor er een echt pakkende titel werd gevonden. De eerste werktitel was The Last Crop. Toen bedacht men Bad Weed. Maar uiteindelijk werd de film uitgebracht als Dark Harvest.

moest hij dan de verdachte spelen, terwijl een leerling-agent hem dan arresteerde. Hutson: “Ik sprak vaak met wat oudere agenten die de rookies begeleiden en vroeg hen naar aparte dingen die ze hadden meegemaakt. Ik hoorde toen een verhaal hoe bij een drugsinval iedereen er van overtuigd was dat er in een flat een groot blok hasj in stukken werd gesneden. Maar het was geen hasj, maar materiaal voor geluidsisolatie dat door een geluidstechnicus werd bewerkt. Dat inspireerde me en ik fantaseerde over drugsinvallen die niet altijd verlopen zoals verwacht.”

Vancouver

James Hutson en Cheech Marin

De première was op het New York City Cannabis Film Festival, waar debuterend regisseur James Hutson meteen een prijs pakte. Niet als beste regisseur overigens, maar als beste acteur, want hij speelde ook de hoofdrol. Trouwens, het script nam hij ook al voor zijn rekening. Later pikte de Canadese film nog een aantal prijzen op bij het Oregon Independent Film Festival en twee filmfestivals in Canada.

Ripdeal

Dark Harvest vertelt het verhaal van Carter (Hutson), een wietkweker die gedwongen wordt om samen te werken met een narcoticarechercheur nadat hij te maken krijgt met een ripdeal. Critici noemen Dark Harvest een ‘gritty B-movie. Opvallende acteurs naast Hutson zelf zijn A.C. Peterson en niemand minder dan Cheech Marin, alom bekend van de vroegere Cheech & Chong films. De film werd onlangs vertoond op de High Times Cannabis Cup in Las Vegas. Een grootschalige distributie is er jammer genoeg nog steeds niet van gekomen.

36

Regisseur Hutson meldt via Facebook wel bezig te zijn met een DVD-release.

Berenklem

Dark Harvest anticipeert op de toekomstige legalisering van cannabis in Canada. Hoofdrolspeler Carter weet alles over het kweken van cannabis, dus ziet hij voor zichzelf een mooie toekomst weggelegd als legale wietkweker. Zijn vriend en mentor Ricardo (Cheech Marin) steunt hem daarbij. Maar de zaken lopen verkeerd wanneer een stash ter waarde van een kwart miljoen dollar wordt gestolen. De diefstal wordt onderzocht door rechercheur Bernie. Slecht nieuws voor Carter, want Bernie is er van overtuigd dat Carter bij een eerdere raid een berenklem had verstopt, waardoor Bernie bijna zijn been verloor. Wanneer er een moord wordt gepleegd, lopen de zaken nog verder uit de hand.

Hasj

In een interview vertelt Hutson dat hij vroeger als bijklussende acteur werd ingehuurd door de politie. In rollenspelen

Hutson: “Omdat ik uit Vancouver kom is de cannabiswereld niet zo vreemd voor mij. Vancouver is altijd beroemd of berucht geweest vanwege de rol die cannabis in de stad speelt. Mijn ouders waren hippies en ik ben opgegroeid rond fikse hoeveelheden wiet. Dus dat kwam wel van pas toen ik in deze rol als wietkweker moest acteren. Ik voel me niet ongemakkelijk rond wiet en ken het wereldje wel, dat is natuurlijk erg handig.” Mocht de film binnenkort een Nederlandse distributie krijgen, dan horen jullie van ons.


Choose your price

www.seedstockers.com

Critical

Super Skunk

Amnesia

€4.20 Sativa dominant

Prijs voor enkel zaadje

+ 60 zaden gratis

Min 1 St.

Max 1000 St.

€1.90

€1140.00 O.G. Kush Auto

BCN Power Plant Auto

Contact: info@seedstockers.com Tel: +34 6 51 971 434

Zaden

Prijs per zaadje (bij 600 st.)

Barcelona, Spanje Facebook

Instagram

WhatsApp

Telegram

Signal


Onderzoeken Trimbos Instituut

THC-gehalte blijft stabiel Door: redactie Highlife

Begin februari stuurde staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Veiligheid en Justitie twee rapporten over cannabis naar de Tweede Kamer. Beide rapporten waren gemaakt door het Trimbos Instituut. Volgens één van de studies is het THCgehalte van cannabis in de Nederlandse coffeeshops de laatste jaren vrijwel gelijk gebleven.

middelde prijs voor een gram nederwiet was 10,23 en voor hasj 9.42. Het gemiddelde THC-gehalte van nederwiet was 16.1 procent, in 2015 was dat 15.3 procent. Sinds 2004 is het THC-gehalte in nederwiet licht gedaald. Het gemiddelde van de sterkste wietsoorten was in 2016 18.7 procent. Het THC-gehalte in geïmporteerde hasj steeg van 17.8 naar 19.3 procent. In Nederwiet werd vooralsnog nauwelijks CBD aangetroffen.

THC en CBD

De volledige titels van beide onderzoeksrapporten zijn ‘THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops (2015-2016)’ en ‘THC, CBD en gezondheidseffecten van wiet en hasj: update 2016’. Het eerstgenoemde rapport, ook wel de THC-monitor genoemd, was al deze zomer klaar, maar was nog niet openbaar gemaakt in afwachting van het literatuurrapport over THC en CBD. De belangrijkste uitkomst van de THC-monitor is dat het THCgehalte van in coffeeshops verkochte nederwiet in 2016 iets hoger is dan het jaar daarvoor, maar dat het verschil niet statistisch significant is.

Miniem verschil In totaal werden 51 coffeeshops door de medewerkers van het Trimbos-instituut bezocht. De ge-

38

Het tweede rapport beschrijft de laatste stand van zaken over de kennis over gezondheidsrisico’s van cannabis, met speciale aandacht voor de rol van THC en CBD, de twee voornaamste werkzame stoffen in cannabis. Uit deze studie blijkt dat sinds de voorgaande studie in 2010

weliswaar veel is gepubliceerd over cannabis, maar dat geen sprake is van een doorbraak in onderzoek naar deze thema’s. Enkele conclusies uit het Trimbos-rapport: * Het gebruik van cannabis op jonge leeftijd verhoogt niet alleen het risico op cannabisverslaving, maar ook het risico op voortijdig schoolverlaten, verminderde schoolprestaties en mogelijk ook voor de verstandelijke ontwikkeling. * Hoe eerder in de adolescentie met blowen wordt begonnen, hoe eerder psychotische verschijnselen kunnen optreden. Mede daarom moet cannabisgebruik onder jongeren, in elk geval vóór de leeftijd van 18 jaar, worden tegengegaan. * Hoewel het logisch lijkt dat cannabis met een hoger THC-percentage vaker tot verslaving leidt dan cannabis met een lager THC-percentage, is een oorzakelijk verband moeilijk te bewijzen. Dit maakt het ook moeilijk om een scherpe grens te trekken tussen de effecten van sterke en niet-sterke wiet. * Het gebruik van cannabis met een hogere CBD/THC verhouding (dus meer CBD ten opzichte van THC) blijkt geassocieerd met beter verstandelijk functioneren dan het gebruik van cannabis met een lagere CBD/THC verhouding. * Het gebruik van cannabis met een hoger THC-gehalte leidt niet automatisch tot meer acute en lange termijn gevolgen; dit hangt ook af van de hoeveelheid cannabis die iemand gebruikt en uiteindelijk binnenkrijgt. Meer info: www.trimbos.nl


Mediwietkweker mag blijven kweken Door: Jan Sennema

Toen de strafrechter op 11 februari 2016 bepaalde dat de Amsterdamse mediwietgebruiker Rudolf Hillebrand voortaan meer dan vijf planten in zijn huurwoning mocht kweken, leek dat een enorme doorbraak. Helaas was de vreugde van korte duur. Hillebrands huisbaas woningbouwvereniging Eigen Haard legde zich niet neer bij de uitspraak en hield vast aan het standpunt dat wiet kweken in een huurwoning niet mag. Punt uit. En daarvoor was men bereid hem opnieuw voor de rechter te slepen.

ten. De soort die voor hem wel werkt is bij coffeeshops te koop, maar met een dagelijks gebruik van 5 gram is dat financieel niet op te brengen.

Huisuitzetting Inzet van de tweede rechtszaak was om Hillebrand te dwingen te stoppen met kweken of hem in het uiterste geval uit zijn huis te mogen zetten. Maar tot grote opluchting van Hillebrand en zijn vele medestanders wees de rechter onlangs beide eisen van Eigen Haard af. Wat ongetwijfeld meespeelde in het oordeel van de rechter was dat de gebruikte kweektent en de elektra aan de wettelijke eisen voldoet en er geen overlast voor omwonenden bestaat. Volgens de rechter staat vast dat de wiet van levensbelang is voor Hillebrand. Zonder cannabis zouden de bijwerkingen zo erg worden, dat de medicijnen onvoldoende door zijn lichaam kunnen worden opgenomen.

Gigantisch blij

ii `\ÊÃVÀii à ÌÊ /x

"We willen graag dat hij in dit huis blijft wonen, maar dan zonder thuisteelt," stelde een woordvoerder van Eigen Haard in 2016. "Maar een woning is niet bedoeld als broeikas. Het is onze ervaring dat er best vaak brand ontstaat door thuisteelt en daar zijn ook wel eens mensen bij omgekomen." Het door Eigen Haard genoemde brandgevaar wordt niet gesteund door de cijfers van de brandweer. Zo laat een folder van de brandweerregio’s in Gelderland en Overijssel zien dat (naar boven afgerond) 1% van de woningbranden veroorzaakt wordt door wietteelt. Volgens dezelfde folder ontstaan 22% van alle woningbranden in keukens, voor nie-

mand een reden om koken voortaan maar te verbieden.

Levensbelang Eind februari 2016 werd nog optimistisch gemeld dat Eigen Haard en Hillebrand, sinds 1992 HIV-positief door een ongeluk op zijn werk als verpleger, 'samen op zoek gaan naar een oplossing.' Gezien zijn situatie was die oplossing er niet. Zoals vaker bewijst de praktijk dat legalisering van medicinale cannabis voor lang niet alle patiënten een oplossing is. De variatie in het aanbod dat door de apotheek wordt geleverd is gering, en biedt niet bij alle patiënten soelaas. Dat geldt ook voor Hillebrand, die geen baat heeft bij de door de officiële leverancier Bedrocan gekweekte soor-

In een reportage op de Amsterdamse zender AT5 reageert Hillebrand verheugd op de uitspraak. “Ik ben gigantisch blij. Er zijn een heleboel zorgen voorbij nu ik hier kan blijven wonen en veilig ben met mijn plantjes.” Hij laat zijn kweektent zien, waarop op dat moment zestien bijna oogstklare planten staan. “Dit is levensreddend. Het werkt bij mij tegen de misselijkheid, het wekt mijn eetlust op, het is het enige middel dat werkt tegen de polyneuropathie die ik heb.” Eigen Haard zegt de uitspraak eerst te willen bestuderen alvorens met een reactie te komen. Of Hillebrand niet bang is dat Eigen Haard de zaak tot de hoogste instantie wil uitvechten? “Met deze uitspraak kan ik in ieder geval blijven kweken. Ook als het tot een uitspraak van de Hoge Raad komt, heb ik in ieder geval nog vijf jaar. Gezien mijn gezondheidssituatie ben ik al een heel eind als ik vijf jaar verder ben.”

39


Er worden ‘marihuana-sigaretten’ gerookt…

Marihuana-smokkel in Maastricht Door: Rob Tuinstra

Is er echte Nederlandse pulp zoals de oude Amerikaanse misdaadromans over het duivelskruid cannabis in Nederland? Een zoektocht levert in eerste instantie niets op. Wat we wel hebben is Marihuanasmokkel in Maastricht, een boek van Jan de Winter dat in 1972 verscheen. Het is net zo hilarisch als die oude paperbacks uit de USA.

Jan de Winter, werkzaam bij de KLM, schreef in zijn vrije tijd een enorme stapel boeken, deels jeugdliteratuur, waarvan de titels altijd alliteraties waren, zoals Marihuana-smokkel in Maastricht, Hellekermis in Helmond of Schaduw over Scheveningen. Wat de boeken gemeen hebben met de Amerikaanse

40

pulpromans is de cover; die is erg geïnspireerd op de illustere voorgangers aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan.

Verdiende loon Marihuana-smokkel in Maastricht (verschenen bij De Eekhoorn) is een van de jeugdboeken die De Winter schreef. Hoofdpersoon is de scholier Fons Verdam. Hij vertelt privé-detective Paul Nijst, die ooit hoofdinspecteur bij de politie Maastricht was, dat er op zijn school ‘marihuana-sigaretten’ worden gerookt. Nijst ‘verafschuwt de handel in verdovende middelen, en als hij hoort dat er jonge mensen bij betrokken zijn, wordt hij erg fel.’ Wat volgt is een oud-Hollandsch avontuur, waarbij aan het eind onze held Fons natuurlijk aan het langste eind trekt, en de smokkelaars hun verdiende loon krijgen.

Marihuana! Wie was Jan de Winter? Zijn volledige naam was Jan Johannes Gerrit de Winter (1900 – 1992). Hij schreef minstens 60 tot 70 boeken, vooral misdaadromans en westerns, maar dus ook een kleinere serie jeugdboeken. Zijn westerns schreef hij onder de pseudoniemen Peter Harris en Jack Donald Williams. Interessant is dat hij naast de hier genoemde jeugdroman Marihuanasmokkel in Maastricht in 1954 het boek Marihuana! schreef, dat in de S.O.S. reeks verscheen. Dit was het derde deel in zijn oorspronkelijke serie over hoofdinspecteur Paul Nijst. Meer informatie over deze uitgave is echter niet te vinden.

Formuleschrijver Of het veel soeps is geweest? Lastig, als je het boek niet kent. Thrillerkenner en schrijver Rinus Ferdinanudusse schreef in Vrij Nederland ooit het volgende over Jan de Winter: ‘In 1952 startte nog een formuleschrijver: Jan de Winter, die tot ver in de jaren zestig de avonturen van een Limburgse politieman, inspecteur Paul Nijst, boekstaafde. Hoe jongensboekachtig-sensationeel dat gebeurde is al aan de titels te zien: Rumour in Rotterdam, Bravour in Brazilië, Hellekermis in Helmond en Gruwel in Gouda. Het was heel érg toen wat die misdadigers allemaal in hun schild voerden.’ In dat artikel plaatst hij een mooi citaat van schrijver Joop van den Broek (Parels voor Nadia), die ooit zei: “De meeste Nederlandse detectives ruiken vanzelf naar spruitjes, zoals de Amerikaanse pockets vanzelf ruiken naar bloed en sperma.”


Cannabis in Amerikaanse pulp noir

Een ‘duivelse drug’ Door: Rob Tuinstra

In Highlife las je al regelmatig over oude Amerikaanse films als Devil’s Harvest en Reefer Madness, waarin marihuana als een ‘duivelse drug’ wordt voorgesteld. Maar ook in oude Amerikaanse misdaadromans vind je dergelijke voorbeelden. We noemen hier een aantal. En bekijk ook de covers goed.

The Marijuana Mob

Een Franse uitgave

Marijuana

James Chadley Chase was een topper in de hard boiled misdaadliteratuur. Hoewel hij in Groot-Brittannië woonde, speelden zijn bijna honderd boeken zich vooral af in het Amerikaanse gangstermilieu. The Marijuana Mob (1952) voldoet aan alle kenmerken van de pulp noir criteria; een heldhaftige privé-detective weet een onschuldige voluptueuze blondine uit de handen van meedogenloze misdadigers te redden. Uiteraard gebruiken die criminelen de ‘devil’s weed marijuana’ voor hun snode plannen: ‘She was in one of those soft, clingy blue nightgowns. I walked towards her and took her hand. It was cold and the room stank from marijuana smoke!’ En: ‘He came in quietly, cautiously and

there was a faded, fixed smile on his dead white face. His drugged, enlarged pupils gave him a blind look. In his right hand he carried a vicious blade!!!’

Marijuana Girl Het boek Marijuana Girl van N.R. DeMexico uit 1951 is een uitzondering in het genre. De schrijver is minder negatief over cannabis dan zijn meeste tijdgenoten. Het boek gaat over ene Joyce Taylor die van school wordt gestuurd. Als serveerster maakt ze kennis met de wereld van de jazz, en voor ze het weet heeft ze wat van die ‘sweet, sweet smoke’ geïnhaleerd. Uiteraard was de auteursnaam een pseudoniem. Later werd onthuld dat het om Robert Campbell Bragg ging. Het cult boek werd in 2008 opnieuw uitgebracht door CreateSpace Independent Publishing Platform.

Cannabis was in de ogen van velen in de VS een levensgevaarlijke drug. Dat kwam natuurlijk vooral omdat de overheid en de FBI, onder leiding van Harry J. Anslinger, een compromisloze oorlog tegen cannabis voerde. En het onderwerp werd dankbaar gebruikt door pulpschrijvers die jaarlijks wel twee of drie dime novels afleverden, waarin marihuana regelmatig werd opgevoerd. Eén van de meest bekende boeken was Marijuana van William Irish, een pseudoniem voor Cornell Woolrich, dat voor 10 dollarcent werd verkocht. In deze vroege pulp uit 1941 transformeert de hoofdpersoon onder invloed van cannabis in een kille moordenaar. Marihuana verandert normale mensen in moordenaars, dat was de boodschap.

41


Column

Wil Oomen

Hof verwerpt standpunt Belastingdienst

Het Gerechtshof heeft recentelijk geoordeeld dat de opgelegde informatiebeschikking over de vermeende gebreken in de administratie van een coffeeshop onjuist was. Het Hof oordeelde in navolging van de Rechtbank dat de coffeeshop geen (ernstige) verwijten valt te maken ten aanzien van de administratie.

De Belastingdienst had diverse verwijten gemaakt ten aanzien van de administratie, onder andere dat er geen administratie was van de stashvoorraad. Daarnaast waren er gebreken in de kasadministratie en waren de inkopen te hoog verantwoord, aldus de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft vervolgens naar voren gebracht dat het netto te besteden bedrag van de coffeeshophouder negatief was en dat dit impliceert dat sprake moet zijn van zwarte inkomsten. Ons onderzoek bracht naar voren dat hier geen bewijs voorhanden was en dit hebben wij tijdens de procedures ingebracht. De Rechtbank en het Hof hebben ons standpunt bevestigd. Het Ministerie van Financiën is in cassatie gegaan. Ik houd u op de hoogte over de uitkomst van de cassatieprocedure.

Indien de informatiebeschikking over de administratie wel onherroepelijk wordt vastgesteld, staan de administratieve gebreken in principe vast en zal dat in hoofdlijnen betekenen dat belanghebbende bij de beoordeling van de navorderingsaanslagen moet aantonen dat de schatting van de Belastingdienst onjuist is geweest. Dit zal een bijna onmogelijk opgave zijn indien de administratie is verworpen. ÀÌ ]Ê `iÊ À à V ½ÃÊ â Ê }À ÌÊ dien er ernstige administratieve }iLÀi i Êâ ° Recentelijk heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de vraag of de omkering van de bewijslast op haar plaats is ook (en eventueel opnieuw) aan de orde kan worden gesteld in de pro-

cedure over een belastingaanslag, zelfs als de informatiebeschikking onherroepelijk is komen vast te staan. Het ging in casu over een informatiebeschikking met het verzoek tot verstrekken van inlichtingen en niet om administratieve gebreken. Over een informatiebeschikking ten aanzien van administratieve gebreken is het laatste woord nog niet geschreven. De Hoge Raad lijkt minder streng te â Ê `> Ê `iÊ i >ÃÌ }` i ÃÌÊ > ÃÊ iÌÊ }>>ÌÊ Ê iÀ }Ê i Ê ÛiÀâÜ>À }Ê van de bewijslast. De conclusie is dat de problemen niet onderschat mogen worden omdat de aanslagen die door de Belastingdienst kunnen worden opgelegd, na een boekenonderzoek en nadat een informatiebeschikking over de administratieve gebreken is afgegeven, meestal enorm zijn, zeker bij coffeeshops. Indien sprake is van omkering van de bewijslast mag de Belastingdienst aanslagen schatten en moet belastingplichtige bewijzen dat die schatting onjuist is. Dit zijn vaak zeer ruime schattingen en in het merendeel van de procedures hebben de rechters de Belastingdienst in het gelijk gesteld. Indien een informatiebeschikking onherroepelijk is vast komen te staan dan zijn de geconstateerde gebreken een feit. Of deze gebreken voldoende ernstig zijn voor omkering van de bewijslast is nog maar de vraag. 7iÌi Ê ÃÊjj ]ÊLiÜ âi Ê ÃÊÌÜii°Ê i Ê (belasting)ambtenaar en een rechÌiÀÊâ Ê iÌÊii Û Õ` }ÊÌiÊ ÛiÀÌÕ }i ° " i ÊwÃV>> Ê `iÀâ i Êi Ê>`Û ià Mr. Wil Oomen " i Ê ` ÃÌÀ>Ì i > Ì À Ing. Ruud Oomen ÜÜÜ° i wÃV>> `iÀâ i ° www.oomenadministratiekantoor.nl

42


TIJD VLIEGT...

HIER BEN IK!

NL.1216.2450

lifestyle.atami.eu


, y t r i D & Low Olivia New wton n-Jo ohn n geeft t dochter mediw wie etk kwek kerij ka ado Chloe heeft het maar getroffen. Ze is de dochter van Olivia Newton-John, en de Grease-actrice houdt zoveel van haar dochter dat ze Chloe onlangs gewoon even een mediwietkwekerij kado gaf. Chloe was maar wat in haar nopjes met haar nieuwe kweekboerinnenbestaan op het platteland in de Amerikaanse staat Oregon, waar naast mediwiet onlangs ook recreatieve wiet werd toegestaan. Chloe, die de kwekerij samen met haar verloofde James Driskill gaat runnen, vertelde erg trots op haar nieuwe onderneming te zijn. Chloe: “Dit gaat er niet om dat ik elke dag high wil zijn, ik blow niet eens. Maar dit is om voor mijzelf een weg te vinden in de wereld, met een bedrijf waarvoor ik veel passie voel.” In het verleden is Chloe behandeld voor cocaïne- en alcoholverslaving. Prettig dus dat ze nu bij mag komen met het kweken van een heerlijke en rustgevende plant.

Pat trick k Stew wart is dank kbaar voor mediw wiet Wie et bij de royals s! De Britse boulevardpers heeft er weer een schandaaltje bij, al is het wel heel miniem. Wat is het geval? De Britse prins Harry en zijn vriendin Meghan Markle waren op een huwelijksfeest van vrienden. Dat feest werd gehouden op Jamaica. Dan weet je het dus al. Tot ontzetting van de schandaalpers zongen Harry en Meghan zomaar mee met een Bob Marley-song en werd er door onbekenden tijdens de festiviteiten wiet gerookt! Nog veel erger; in plaats van het traditionale ‘I will’ antwoord op de bekende huwelijksvraag, zou er slechts met een ‘Yeah man’ eeuwige trouw beloofd zijn! Dat Harry aan het eind van het feest laveloos was na teveel rum gedronken te hebben, was dan weer geen probleem…

44

In de nieuwste X-men film Logan is acteur Patrick Stewart opnieuw te bewonderen als professor Charles Xavier, die in de film net als Stewart zelf al op leeftijd is. De 76-jarige acteur heeft zelf geen last van dement zijn, waar Xavier in de film wel aan leidt, maar gaf tijdens een interview onlangs wel aan dat hij een tevreden mediwietgebruiker is. Stewart heeft last van reuma, vooral in zijn handen. De Britse acteur: “Dankzij medicinale cannabis kan ik mijn handen veel beter gebruiken dan eerder. Ik ben erg dankbaar dat mediwiet is toegestaan in Californië, het is voor mij enorm behulpzaam gebleken.” Stewart gebruik mediwiet naar eigen zeggen alleen als spray voor op zijn handen, maar zelfs dat heeft hem al veel opgeleverd.


Wiet in de e bru uids staa art Spandau Ballet was een van de meest succesvolle bands uit de Britse popmuziek. Vooral in de jaren 80 van de vorige eeuw scoorden ze volop hits (True, Gold) met hun synthipop. Bassist Martin Kemp memoreerde onlangs in enige Britse kranten hoe hij samen met Wham-ster George Michael zijn vrouw Shirlie ontmoette. Op hun huwelijk trakteerde het duo de nietsvermoedende gasten op een bruilofttaart vol wiet. Kemp: “People were off their faces. Het was een traditionele bruidstaart, met een bruidspaar bovenop de taart. But the whole thing was a space cake.” Volgens Kemp was het een geweldig bonus op het huwelijksfeest: “Mensen stonden na het feest in de rij om een stuk van de taart mee naar huis te nemen. Fantastisch toch.” De band treedt na een onderbreking van 25 jaar de laatste jaren opnieuw op.

Beauty en wiet Steeds meer modellen proberen hun brood te verdienen met de combinatie beauty en wiet. Een van hem is Clara Barber uit Colorado. Op Instagram heeft ze inmiddels ruim 10.000 volgers. Ze probeert elke dag live op diverse sociale media te zijn, waarbij ze (veel) wiet rookt en high wordt. In een interview met Vice zegt ze: “There is a stigma of how stoners are. Now it's like I can be a stoner, I'm a mom, I have two five-year-olds, I have a business, I have a fiancé, I have a life outside of cannabis and I smoke weed all day.” Clara rookt wiet vooral vanwege de medicinale kwaliteiten. Na een auto-ongeluk heeft ze last van pijn en stress; wiet helpt haar daarbij.

Nikki Minaj: “All my btchs get it” Mode, het blijft een moeilijk vatbaar begrip. Neem nu de outfit van zangeres Nikki Minaj die ze droeg tijdens de Paris Fashion Week. We gaan jullie niet vermoeien met de ontwerpers van de verschillende kledingstukken, maar geven wel graag weer wat Nikki zelf over alle kritiek op haar outfit gaf. Want de negatieve reacties werden met bakken vol over de zangeres uit Trinidad en Tobago uitgestort. Of ze haar verstand verloren had? Of ze dat het showen van een ontblote borst goed voor de positie van de vrouw was? Of ze dacht dit smaakvol of smakeloos was? Het antwoord van Nikki was kort en krachtig: “Hit the wheel so hard make it rotate. All my btchs get it, they make money all alone.”

45


Van illegale FARC-wiet naar legale mediwiet

Omslag in Colombia Door: redactie Highlife

Jarenlang verdienden vele duizenden Colombianen hun brood met het telen of knippen van wiet. Zij woonden in gebied dat door de Colombiaanse FARC guerrilla’s werd bezet. Nu er een vredesakkoord is getekend tussen de FARC en de regering moeten ze op zoek naar nieuw werk.

Of toch niet? Want wellicht vindt een deel van de bevolking toch opnieuw werk in de cannabisindustrie, maar nu legaal. Het Canadese bedrijf PharmaCielo teelt namelijk nu al met steun van de Colombiaanse regering legaal medicinale cannabis in het Zuid-Amerikaanse land. En zij zijn niet de enige. De

dollars steun van de Amerikaanse regering geprobeerd om telers van drugs over te laten stappen naar andere gewassen. Maar dat werd zelden een succes. Ook soortgelijke pogingen in Colombia faalden. Alejandra Gaviria, de Colombiaanse minister van Gezondheid: “We hebben

profiteren van een opkomende mediwietsector in het land. Want voor het Canadese bedrijf PharmaCielo staat ook veel op het spel. Het bedrijf dat in 2014 werd opgestart wil een van de grote spelers in de toekomstige internationale cannabisbranche worden.

Colombia staat net als vele andere landen een groene revolutie te wachten. Colombiaanse regering heeft toegezegd dat de komende tijd een flink aantal extra bedrijven vergunning zal krijgen om aan de teelt van mediwiet te beginnen.

“Unieke kans” Het is voor het eerst dat een regering besluit om illegale drugsteelt te vervangen door legale medicinale drugsteelt. In landen als Afghanistan of Mexico is eerder met miljarden

Colombiaanse jungle

46

nu een unieke kans om iets geheel nieuws te doen. Pogingen om lokale boeren koffie te laten groeien waren een fiasco.” Hij denkt dat de teelt van medicinale cannabis in de toekomst een belangrijke sector van de nationale industrie kan worden.

Bij het bedrijf werken mensen die voorheen actief waren voor Philip Morris en Bayer, niet echt reclame zou je zeggen. Maar het toont wel aan hoe diep het geloof in een opbloeiende legale wereldmarkt voor cannabis is.

Grote spelers

Kritiek

Niet alleen de lokale bevolking of de Colombiaanse economie zou

Niet iedereen is overigens gecharmeerd van de komst van bedrijven als Pharma Cielo. Veel inwoners van sommige afgelegen dorpen in de jungle, waar soms wel 65% van de bevolking in de cannabisteelt actief is, zouden het liefst op eigen voet zonder inmenging van buitenlandse bedrijven verder gaan telen. “Waarom moeten wij als lokale boeren opnieuw voor anderen gaan werken?”, aldus een lokale leider. “Waarom mogen wij zelf niet in eigen coöperaties aan de slag.” Vertegenwoordigers van PharmaCielo wijzen er dan op dat er ‘zekere kwaliteitseisen aan medicianale cannabis worden gesteld’, waar de lokale bevolking nog niet de expertise heeft. Hoe dan ook, Colombia staat net als vele andere landen een groene revolutie te wachten.


Cannabis Expo Berlin MARYJANE-BERLIN.COM June 16-18, 2017 Funkhaus Berlin General Sponsors:

Official Sponsors:

Major Media Partners:

since 1995

®


Cannabis testen of niet?

Een etiket op wiet Opinie-artikel van We Smoke Door: We Smoke

Voor de één is het een trucje van coffeeshops om met zogenaamde lab-resultaten te beweren dat zij zuivere wiet verkopen en misschien kunstmatig hoge prijzen vragen. De ander is de coffeeshop dankbaar omdat het een zegen is om eindelijk eens te weten wat je rookt. Over beide argumenten valt wat te zeggen. Cannabis zonder chemische bestrijdingsmiddelen of andere niet gerelateerde toevoegingen staat hoog in het vaandel bij cannabisconsumenten.

De afgelopen jaren is er in Nederland een ontwikkeling gaande als het gaat om het testen van cannabis voor de coffeeshops. Niet zo gek, want een cannabisproduct hoort net als elk ander consumentenproduct gewoon de juiste informatie te bevatten. Meerdere initiatiefnemers en bedrijven die met een “valide cannabistest” de cannabisbranche willen bedienen, bestoken coffeeshopondernemers met hun diensten. Soms zijn het idealisten met hun eigen missie en soms zijn het commerciële breinen die een sprong in een industrie maken die ze nauwelijks begrijpen.

Schaars Veel amateurkwekers hebben veel te weinig of totaal geen verstand van het kweken van cannabis. Ze doen hun uiterste best om een mooi product aan

48

te bieden bij de coffeeshops zonder dat ze weten wat hun wiet doet als het gerookt wordt. Vooral de droom om een toekomst te hebben als cannabiskweker en flink geld te verdienen is hun drijfveer. Anderen hebben geen enkel probleem met het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen en het gebruiken van onethische manieren om hun cannabis zo vet, zwaar en duur mogelijk te maken. Tot overmaat van ramp weten ook eigenaren of inkopers van coffeeshops vaak niet genoeg van een juist en zuiver cannabisproduct. Het aantal échte kwekers en cannabiskenners is in Nederland steeds minder omvangrijk, zo niet schaars te noemen.

Verboden stoffen De meeste cannabiskwekers hebben zeer weinig ervaring met tra-

ditionele tuinbouw en zijn meestal onwetend over het juiste en veilige gebruik van pesticiden en andere hulpmiddelen. Maar al te vaak worden giftige stoffen, alleen bedoeld voor siergewassen, gebruikt op cannabis. Sterker nog, onwetende cannabiskwekers kopen vaak gevaarlijke en verboden stoffen die gewoon in de gemiddelde bouwmarkt of tuincentrum worden verkocht. Dat zijn dan vaak pesticiden en andere middelen die gelabeld zijn als veilig voor voedingsgewassen. Deze zijn dus bedoeld om te worden toegepast op fruit en groenten die vóór consumptie kunnen worden gewassen. Cannabis wordt niet gewassen voordat het wordt gerookt of verwerkt voor bijvoorbeeld olie of een ander extract. We moeten sterk rekening houden met de mogelijke chemische veranderingen die kunnen optreden in zo’n chemisch middel, wanneer het wordt gerookt en geïnhaleerd met de cannabis. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat de meeste veiligheidstests voor pesticiden voor gewassen zijn die worden gegeten en niet gerookt. Hier werd in de NPO documentaire ‘Foute Shit’van 4 januari 2017 ook nog duidelijk naar verwezen.

Medicinale consumenten De markt zou moeten worden bevoorraad met cannabis die van hoge of in elk geval zuivere kwaliteit is, maar in feite is een onbekend


uniek maken. Niet alleen leveren zij een bijdrage aan het genot van het roken, maar ze hebben een impact op het medicinale en fysiologische effect van de plant. Ook hier zijn geen betrouwbare testmogelijkheden voor in ons huidige cannabisbeleid. Als we meer zouden kunnen leren over het synergetische effect van terpenen en cannabinoïden, zou een vraag als "Is het Indica of Sativa?” misschien niet eens meer interessant of relevant zijn. Dit zou een potentiële verandering voor medicinale patiënten kunnen zijn die moeite hebben om bepaalde soorten die voor hun klachten werken te kunnen vinden. deel bedekt met giftige pesticiden en schimmels, en ook bijvoorbeeld nog resten van groei- en bloeiregulators in zich hebben omdat ze niet meer gespoeld worden. Hoewel op de korte termijn veel cannabisconsumenten niet direct nadelige gevolgen hiervan zullen ondervinden, zijn andere (medicinale) consumenten ernstig ziek en daardoor zeer

recreatieve cannabisconsumenten al 40 jaar aan hun lot overgelaten.

Testen Nu de regulering van de achterdeur steeds dichterbij lijkt te komen, zijn veel kwekers en coffeeshops begonnen met het (laten) testen van hun cannabisproducten voor de veiligheid

Betrouwbare cannabis? Wat is er eigenlijk mis met het testen van cannabis? In de coffeeshops waar tegenwoordig getest wordt zijn digitale QR-codes, streepjescodes of informatiesheets voor de consument beschikbaar van de geteste canna-

In Nederland wordt het overgrote deel van de medicinale en recreatieve cannabisconsumenten al 40 jaar aan hun lot overgelaten. gevoelig voor vergif, irriterende stoffen, en allerlei vreemde microben. Dit is vaak diezelfde cannabisconsument/patiënt die niet in staat is om zelf zijn eigen plantje te kunnen verzorgen. Deze hulpbehoevende mensen moeten kunnen vertrouwen op hun coffeeshop om daardoor een gegarandeerd product te kunnen nuttigen.

Bescherming en waarborg Elke producent of fabrikant van een consumentenproduct zoals bijvoorbeeld die van cosmetica, geneesmiddelen, voedsel, tabak of drank is vereist om het product te laten testen door derden om de veiligheid van het product te controleren en garanderen. Bescherming van de volksgezondheid is hier het uitgangspunt. Helaas is er (nog) geen wetgeving voor de veiligheid of de vereiste kwaliteit van cannabis of de producten gemaakt van cannabis. In Nederland wordt het overgrote deel van de medicinale en

van hun klanten en/of om zichzelf een concurrentievoordeel te geven. Omdat de vraag groeiende is naar deze diensten, zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het testen van cannabis een opkomende trend om straks aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. In Nederland is geen enkele officieel laboratorium dat cannabis mag testen voor de coffeeshops, met uitzondering van enkele overheidsgerelateerde instituten.

Terpenen Coffeeshops hebben in verband met nieuwe wetgeving (growshopwet) geen enkele bevoegdheid om hun producten professioneel te testen op samenstelling en kwaliteit, die cannabisconsumenten in staat stelt om cannabis te kiezen die het meest geschikt is voor hun specifieke behoeften. Als we het bijvoorbeeld over terpenen hebben. Terpenen zijn organische verbindingen in de plant die de geur en de smaak die deel uitmaken van elke soort veroorzaken en de samenstelling van die soort daarom

bis. En op de balie vind je soms de vermelding "Onze wiet op de menukaart is door een laboratorium getest." Wat zegt dat nu precies? Dat alle monsters achter de toonbank en op het menu veilig zijn? Over het algemeen wordt alleen het THC-gehalte vermeld en in andere gevallen is er een grote of kleine lijst aan werkzame stoffen voor handen. De potentie en het effect van de wiet zou hiermee een stuk helderder moeten zijn voor de klant. Informatie over vervuiling zoals pesticiden en verzwaringsmiddelen zie je echter weinig tot niet. Is het dan echt zo dat vervuilde wiet op tijd wordt ontdekt en niet op de balie van de coffeeshop terecht komt?

Steekproef Als je als steekproef drie willekeurige verkoopmedewerkers van een coffeeshop vraagt of er ook op andere stoffen wordt getest dan alleen werkzame stoffen zoals THC en CBD, is de kans groot dat je drie verschillende antwoorden krijgt. De ene keer zegt iemand dat de wiet getest is op alle

49


stoffen, een keer daarna zegt de andere dat het getest is op schimmels, vervuiling én THC. En een laatste verkoper vertelt op een andere dag dat ze niet testen op vervuiling omdat ze dat niet kunnen of omdat het te duur is. "We kopen onze cannabis allemaal in bij betrouwbare kwekers" is het meest gegeven antwoord. Het is zogenaamd biologisch gekweekt, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over pesticiden. Dit zijn zo'n beetje de gemiddelde antwoorden die je

begonnen met hun eigen winkeltjes door gebruik te maken van nieuwe goedkope methoden voor het uitvoeren van het productieproces. Bijna alle methoden vragen om een oplosmiddel. Sommige hypermoderne systemen maken gebruik van hoge druk met CO2, maar de meest gebruikte potentieel gevaarlijke stoffen zoals butaan, ethanol, propaan en een aantal andere oplosmiddelen zijn allemaal op basis van petroleum of alcohol. In deze nieuwe ‘booming

Niet alleen de medicinale cannabisconsument zal profiteren van betrouwbare toegang tot effectieve cannabis, maar ook de recreatieve blower wordt beter bediend met schone cannabis en de juiste productinformatie. kan verwachten bij coffeeshops. Het is niet ongewoon voor mensen die in een coffeeshop werken dat ze zeer weinig of niets weten over de herkomst van hun wiet. Het twijfelachtig beantwoorden van deze vragen over de herkomst van de wiet is hun ook niet kwalijk te nemen. Het is in het huidige Nederlandse cannabisbeleid bijna onmogelijk om dat als cannabiswinkel precies te kunnen weten.

Concentraten en edibles De populariteit van het roken of verdampen van wiet, hasj olie, skuff of kief neemt steeds meer af en andere vormen van (chemisch) geconcentreerde cannabisextracten nemen snel toe. Met bijvoorbeeld de nog steeds stijgende populariteit van olieextracten zijn veel groene cowboys

business’ wordt ook niet altijd getest op achtergebleven oplosmiddelen! Ook zij kunnen ons totaal niet garanderen dat hun cannabisolie en concentraten vrij zijn van chemische oplosmiddelen of verontreinigingen, en of ze dus veilig zijn voor hun patiënten en consumenten.

Dus, is cannabis testen onzin? Als het enige testresultaat in een coffeeshop een THC/CBD-profiel is, dan lijkt het op dit moment niet meer te zijn dan het tonen van goede wil door de coffeeshopsector. Deze profielen op zich zullen een consument waarschijnlijk niet voldoende helpen om een goed doordachte keuze te maken over wat zal werken voor hen. Het zal hen zeker niet kunnen beschermen tegen eventuele vervuiling in de can-

nabis. Wel is er altijd al zicht geweest op de sterkte, de samenstelling en de beleving in het algemeen. Maar dat is puur op basis van de reputatie van een bepaalde soort en de ervaring van de individuen die het roken.

Spoor bijster We lijken in Nederland al decennia lang aan een dood paard te trekken, maar het hoort oprecht zo te zijn dat de verantwoordelijkheid van dit cannabisbeleid, en dus de volksgezondheid van de cannabisconsument, bij de regering ligt. Het toestaan van de verkoop via coffeeshops maakt onze overheid aansprakelijk voor de gevolgen van dit beleid voor de samenleving. Er zijn nog steeds geen vastgestelde normen voor de cannabisindustrie. Het is nog steeds het wilde westen. Niemand weet meer waar ze aan toe is en de politiek is het spoor bijster. De nieuwe Wietwet brengt hierin misschien eindelijk een eerste voorzichtige verandering. Gemeenten, coffeeshops, kwekers en cannabis testfaciliteiten moeten gaan samenwerken! Niet alleen zal de medicinale cannabisconsument profiteren van betrouwbare toegang tot effectieve cannabis, maar ook de recreatieve blower wordt beter bediend met schone cannabis en de juiste productinformatie. Het coffeeshopbeleid is dan pas vervolmaakt, zoals het bedoeld is. www.wesmoke.nl

50


White Widow en Auto White Widow®

+100% GRATIS!

White Widow Wi Feminized en Auto White Widow® Beschikbaar in de meeste growshops, zadenwinkels en op www.dutch-passion.com. Vraag jouw lokale winkel of ze meedoen aan deze promotie of kijk op hun website.

White Widow White Widow White Widow Gefeminiseerd 3+3 Gefeminiseerd 5+5 Gefeminiseerd 10+10

Auto White Widow® Auto White Widow® Autoflower 3+3 Autoflower 7+7

€ 33,00

€ 29,00

€ 54,00

€ 100,00

€ 60,00

Promotie loopt van 1 maart t/m 30 April 2017 of zolang de voorraad strekt.

Contact: info@dutch-passion.com

0031 43 321 58 48

Vind je lokale dealer op onze offical dealers lijst, of koop zaden online www.dutch-passion.com

Bezoek onze winkel: Dutch Passion Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht The Netherlands

Hoofdkantoor: Dutch Passion Hoogoorddreef 133 1101 BB Amsterdam The Netherlands


GADGETS Door: Mike de Leede / Beeld: MMP

HOOFDMASSAGE GADGET Het ziet er eigenaardig uit, maar fans zweren erbij: de iDream 1260, een hoofdmassage-apparaat dat luchtdruk-, vibratie-, en warme kompressen massagetechniek gebruikt om je hoofd en ogen te masseren. Dit helpt bij vermoeidheid en verbetert je bloedsomloop. Zo helpt luchtdrukmassage om gespannen spieren en zenuwen los te maken. Drukpuntmassage imiteert de massagetherapeut die je belangrijkste acupunctuurpunten masseert. Dit haalt blokkeringen weg en vermindert vermoeidheid. Door de multifrequente trillingen optie worden je spieren ritmisch bewogen. Dit verhoogt de microcirculatie en voorziet je lichaam van energie. En hete compressie stimuleert je bloedsomloop, verlicht nervositeit en spierspanning en geeft je lichaam een boost. Een standaard massage duurt zo’n 15 minuten. Inclusief koptelefoon, voor rustgevende muziek. Werkt op 4 AA-baterijen. Prijs: € 120. www.radbag.nl/idream-1260-hoofdmassage-apparaat

KRISTALHELDER GELUID Akoestisch hoogstandje, van Nederlands-Duits fabricaat: de Crystal Cable Arabesque Speakers. Ze zien er uit zoals ze klinken: over the top! Mooi van buiten, mooi van binnen. Kristalhelder, transparant, gebalanceerd, met loodzware bas. Het geheim zit hem vooral in de spectaculaire filters, de bekabeling en al het andere toegepaste hightech materiaal. Per speaker toch goed voor ruim 100 kilo! Met recht een state-ofthe-art, high-end luidsprekergadget. Voor verwende oortjes en een dito portemonnee. Prijs: € 50.000. www.crystalcable.com/speakers/arabesque-glass-master/

DRAADLOZE RICHTINGAANWIJZER Ben je je Hema fietslampjes zat of krijg je een lamme arm van constant je hand uitsteken? Dan is de IGGI Signal Pod richtingaanwijzer het perfecte gadget! Met deze futuristische gadget word je in het donker nooit meer over het hoofd gezien door andere weggebruikers. Het opvallende LED-scherm functioneert zowel als richtingaanwijzer als achterlicht. De Signal Pod werkt draadloos en is eenvoudig achterop je fiets te bevestigen. Hij is ook waterbestendig. Wel zo handig met al die regen! De besturing is simpel. Wanneer je links wilt afslaan druk je op het pijltje naar links. Op het LED-display verschijnen dan twee pijlen naar links. Hetzelfde geld voor de rechter knop, dan verschijnen er pijlen naar rechts. Kind kan de was doen! Prijs: € 40. ÜÜÜ°` ÌÛiÀâ i iÌ° É }} Ã } > « ` À V Ì }>> Ü âiÀ Û À i wiÌÃ

52


SPECTRABOOM BOOMBOX In de nineties zeulden rappers met de broek op de knieën 15 kilo zware ghettoblasters met zich mee. Tegenwoordig heeft de jeugd het een tikkeltje makkelijker. Ze hebben niet alleen de riem herontdekt, maar ook is de technologie met wonderbaarlijke sprongen voorwaarts gegaan. Het is gedaan met vele kilo’s zware vervangbatterijen. Analoge cassettes waar net 4 liedjes op konden. Vandaag de dag genieten we overal van muziek via onze smartphones. En toch missen we die ghettoblasters stiekem. Tot nu dan. Want aanschouw de retestrakke Spectraboom Boombox van ION. Glimmend piano-zwarte behuizing. Compatibel met vrijwel iedere smartphone, draadloos te gebruiken via Bluetooth. En inclusief lichtshow. Tweemaal 30 Watt. Verpakt in een licht nostalgische, maar tegelijkertijd ultramoderne ghettoblaster die slechts 3,5 kilo weegt. Prijs: € 200. www.ionaudio.com/products/details/rgb-boombox

STRALEND MIDDELPUNT De tv heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad, door de concurrentie van andere schermen en schermpjes. Niet langer was-ie het middelpunt van de huiskamer, er werd steeds meer op laptops, tablets en smartphones gekeken. Philips maakt tv’s weer tot stralend middelpunt en toonde de nieuwste innovaties op de consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn. Nog dunner, nog intelligenter, nog scherper, kleurrijker en interactiever. Met fantastisch geluid. Neem de 8900 serie met AmbiLux. Het beeld komt tot leven op de wand erachter, met 9 projectoren die de kleuren van het scherm op de achtergrond tonen. Je hebt er wel ruimte voor nodig: 1,5 meter aan beide zijden. Voor optimaal effect van je 65 inch. Wie wil er dan nog naar de bioscoop? Prijs: € 5.000. www.plattetv.nl

DRONEBALL GO Drones zijn cool, maar ook duur en snel kapot. Altijd een gevaarlijke combinatie dus. De oplossing: de Droneball. Een drone met flexibele ronde kooi van metaal die ervoor zorgt dat de drone best ergens tegenaan kan vliegen en zonder problemen verder kan. De kooi is flexibel en doet denken aan een hamsterbal. Het schept mogelijkheden voor trucjes die je met een normale drone alleen eenmalig kunt doen, zoals tegen muren vliegen. De Droneball Go heeft een HDcamera en is geschikt om in FPV (met VR-bril) gevlogen te worden. Niet alleen is de drone veilig van zichzelf, hij is modulair opgebouwd zodat een eventueel gesneuveld (of te upgraden) onderdeel makkelijk vervangen kan worden. Inclusief design rugzak. Vanafprijs: € 400. www.indiegogo.com/projects/droneball-the-collision-tolerant-drone-drones#/

53


‘Het drugsbeleid is onnodig, onrechtvaardig, onwerkzaam en ondermijnend’

Het ‘Gele Boekje’ Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in drugsbeleid en het beëindigen van de War on Drugs: ‘De kwaal is erger dan het middel, over de noodzaak van legalisering van drugs’, een nieuw boekje, onder redactie van Freek Polak.

Freek Polak is al decennia een vaste waarde in het debat over drugsbeleid in het algemeen en cannabisbeleid in het bijzonder. Hij is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Drugsbeleid en van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Van 2007 tot en met 2013 vertegenwoordigde hij als bestuurslid en als voorzitter ENCOD (European Coalition for Just and Effective Drug Policies) bij conferenties en vergaderingen van de VN en de EU. In 2012 ontving hij een Cannabis Culture Award, uit handen van Dries van Agt.

Dries van Agt Omdat hij al een tijdje met pensioen is als psychiater, had Polak de tijd om een boekje samen te stellen over datgene waar hij zich al zo

lang en gepassioneerd voor inzet: een einde aan de War on Dugs. Het resultaat werd op 23 februari ten doop gehouden in de Tilburgse boekhandel Gianotten Mutsaers. Het “gele boekje” bevat bijdragen van onder meer Hedy D’Ancona, Kaj Hollemans, Egbert Tellegen, de Utrechtse wethouder Victor Everhardt en ‘drugsprofessor’ Peter Cohen. Zelf heeft Polak een artikel geschreven over zijn bezoek aan de UNGASS 2016, de grote VN drugstop in New York, waar bleek dat van deze club niets te verwachten valt. Polak reikte het eerste exemplaar uit aan Dries van Agt, voormalig minister president, medeoprichter van het CDA en ‘vader van het gedoogbeleid’. Van Agt, 86 jaar oud inmiddels, begon zijn speech met complimenten aan “de doorzetters van D66” en veegde vervolgens de vloer aan met zijn ei-

ÕÌiÕÀÃÊi ÊÕ Ì}iÛiÀÃÊ iÌÊ ÌÃ°Ê À iÃÊÛ> Ê }ÌÊ` iÌÊ iÌÊâ `iÀ°

54

gen CDA. Het was zoals altijd een plezier om de erudiete elder statesman zijn publiek te zien bespelen. Welk tv-programma is zo slim om Van Agt eens uit te nodigen, samen met CDA-leider Sybrand Buma of Kamerlid Madeleine ‘sluipmoordenaar’ Van Toorenburg? Het zou geweldige televisie opleveren. Na de presentatie zei Van Agt tegen het Brabants Dagblad niet te verwachten dat het CDA een breekpunt zal maken van regulering van cannabis bij de formatie van een nieuw kabinet. Van Agt: “De animo om mee te regeren is groter, denk ik.” ‘De kwaal is erger dan het middel, over de noodzaak van legalisering van drugs’ Redactie: Freek Polak Uitgeefagentschap Gibbon, Amsterdam, 2017


White Widow Auto CBD

OG Kush Auto CBD

Early Amnesia CBD

Dinamed CBD

Critical+ Auto CBD

Cheese Auto CBD

Amnesia Auto CBD

C B D - C O L L E C T I E 2 0 1 7

“Onze zeven fantastische zaden”


56


Erik Kriek

Superheldparodie en graphic novels Door: Peter van Sparrentak

De Amsterdamse tekenaar en illustrator Erik Kriek doet veel moois met potlood en penseel. Comics, pulpmagazines en andere americana vormen voor hem een belangrijke inspiratiebron. Ook is hij een terugkerende tekenaar in het horror- en cultfilmcircuit.

moet maken. Er is alleen zwart of wit, geen midden. Je maakt je beeld heel planmatig, omdat je precies moet weten wat je allemaal uitspaart en wat niet.”

Arbeidsintensief Hij vervolgt: “Sindsdien heb ik die gutstechniek niet meer gebruikt, omdat het voor illustraties te arbeidsintensief is. Toch denk ik automatisch nog in een soort kleurscheiding alsof het in hoogdruk gedrukt gaat worden. Als je dat er eenmaal in hebt zitten, is het makkelijker zo te doen. Ik teken eerst met potlood en daarover heen met penselen. De kleuren en de nabewerking doe ik op de pc.” Hij is al vijfentwintig jaar zelfstandig illustrator en kan van zijn werk leven. Zijn opdrachten lopen uiteen van illustraties voor kranten en binnen- en buitenlandse tijdschriften, logo’s, posters tot boekcovers, waarbij rake portretten een van zijn specialismen zijn.

De Amsterdamse tekenaar is bekend door zijn eigen strips en won in 2008 de Stripschapprijs. Toch bestaat zijn meeste werk uit opdrachten voor anderen. Omdat hij vooral voor gedrukte media werkt, kunnen zijn tekeningen op onverwachte plekken opduiken. Op de toonbank van een boekwinkel, de cover van de VPRO-gids of een theaterposter. Zo kan het gebeuren dat zijn tekening op grote stationsaffiches verschijnt. In dit geval om het nieuwe album van zangeres Anouk te promoten. Omdat de muziek funk- en

soulklanken heeft, tekende hij een albumcover met sixties-invloeden en snufjes James Bond-typografie.

Houtgravures Zijn strakke, in het oog springende tekenstijl heeft soms iets weg van houtgravures uit oude boeken. Erik: “Op de Rietveld-academie maakte ik veel hout- en linoleumsnedes en kreeg zo de bijnaam ‘gutsman’. De manier van werken sprak me aan, omdat het heel grafisch is en je strakke keuzes

57


in staat. Er verschijnen alleen plaatjes en soms leestekens in de tekstballonnetjes. “Ik vind het leuk om met de taal van strips te spelen,” vertelt hij. “Een ballonnetje is een afspraak met de lezer van: dit zegt de figuur. Dat is zo leuk aan het medium. Je gebruikt een taal die al door anderen is ontwikkeld.” Het laatste Gutsman-album verscheen in 2007, maar de avonturen zijn nog niet af. Erik: “Het heeft een tijd stil gelegen. Mijn uitgever wil alles opnieuw uitbrengen en dan ik wil het verhaal tot een einde brengen.”

Speeltuin O, you are from Holland... Een belangrijke inspiratiebron vormen oude Amerikaanse strips, pulpmagazines en popcultuur. Erik: “Ik kom weleens Amerikaanse toeristen tegen, en dan zeggen ze: ‘O, you are from Holland. You have all the great painters. We have no culture in America.’ Dan denk ik: je bent gek. Amerika heeft de beste muziek, de beste schilders, tekenaars…, maar het is dan wat ze ‘low culture’ noemen. Er zijn een heleboel goede, onbekend gebleven illustratoren geweest van bijvoorbeeld pulpmagazines. En er zijn goede Amerikaanse striptekenaars, zoals Will Eisner. Een film als Citizen Kane heeft grote invloed gehad op een hele generatie van striptekenaars. De film had ‘getrokken shots’, met perspectief. Er werd veel met scherpte/diepte gespeeld.”

Raw In 1994 tekende hij zijn eerste stripalbum, Gutsman Comics: een superheldparodie, waarvan tien delen zijn verschenen. Erik: “Ik ben opgegroeid met Asterix, Lucky Luke, Blueberry. Ik dacht altijd: strips zijn niks voor mij. Daar moet je veel te secuur voor werken. Ik heb daar geen geduld voor. Totdat ik halverwege de jaren tachtig het Amerikaanse comicmagazine Raw zag. Daarin stonden hele andere strips dan ik gewend was. Dat waren tekenaars die strips gebruikten voor persoonlijke expressie, in plaats van dat het heel erg een nauwkeurig verhaal moest zijn. Toen viel het maken van een strip bij mij wel op zijn plek.” Het eigenaardige van de Gutsman-strips is dat er geen tekst

58

Wat bij zijn tekenwerk opvalt, zijn de toewijding, liefde voor het vak en

zijn oog voor details. Of het nu gaat om een illustratie in opdracht of een losse tekening. “Ik maak niet veel vrij werk. Ik heb weleens tekeningen op canvas gemaakt, en die waren snel verkocht, maar ik heb er te weinig tijd voor. Mijn strips zijn eigenlijk mijn vrije werk, mijn speeltuin. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een uitgever heb, die zegt: ik geef alles uit wat je maakt, ga je gang maar.” Hij is een terugkerende tekenaar in het horror- en cultfilmcircuit. Zo maakte hij posters voor de filmfestivals Weekend of Terror en De Nacht van de Wansmaak en tekent hij voor filmmagazine Schokkend Nieuws. Gefascineerd door de horror/science-


fictionverhalen van de Amerikaanse pulpauteur H.P. Lovecraft, maakte hij hiervan een selectie en bewerkte deze tot een fantastische stripbundel.

Murder ballads Begin vorig jaar verraste hij met de graphic novel In The Pines. Hierin heeft hij vijf murder ballads van onder meer Johnny Cash en Nick Cave op eigen wijze bewerkt en omgezet in een beeldverhaal. Bij de bonus-cd worden de nummers gespeeld door de Nederlandse band Bluegrass Boogiemen, waarbij hij zelf ook zingt. Erik: “Ik ben fan van oude Amerikaanse folk, bluegrass en country, dus ik heb vooral in die richting gezocht. Die teksten van murder ballads zijn eigenlijk een soort miniromans. Hele heftige verhalen, vaak met een vrolijk deuntje erachter, dat maakt het nog griezeliger. Het zijn verhalen voor ongeletterde mensen, geen literatuur. Er zijn er honderden en ze veel lijken op elkaar. Het is vaak: louche kerel slaat vriendin dood. Ik heb geprobeerd om een diverse selectie te maken. De liedjes heb ik als uitgangspunt genomen, het verhaal heb ik zelf bedacht.”

Noormannen Hij werkt intussen aan een nieuwe graphic novel. Erik: “Dit is een verhaal dat zich afspeelt rond het jaar 900. Het gaat over een Viking, die na het uitzitten van zijn straf voor moord, terugkeert naar zijn thuis, IJsland. Ik haal mijn inspiratie uit oude familieverhalen uit de middeleeuwen. Deze geven een heel andere

kijk op Noormannen dan het clichébeeld dat we van ze hebben als barbaren.” Tussen opdrachten en andere projecten door, maakt hij soms losse tekeningen. Op zijn website is een bonte parade te zien van pin-ups, zombies, stripheldinnen en countryhelden. “Ik heb er voor mezelf

wat lopende series voor bedacht,” vertelt hij. “Ik gooi nooit wat weg. En als iemand dan vraagt of ik iets leuks heb liggen, kan ik zoiets gebruiken. Zo komt mijn vrije werk toch weer ergens terecht, bijvoorbeeld op Boomerang-kaarten. www.gutsmancomics.com

59


Mississippi Wilhelminakade 6211 AE Maastricht 2de prijs Kush soorten: Karmarado OG

Boerejongens Center Utrechtsestraat 21 1017 VH Amsterdam 1ste prijs Hasj: Tangerine G13 block Boerejongens West Baarsjesweg 239 1058 AA Amsterdam 2de prijs Hasj: Kosher Tangie block

Dinafem Seeds www.dinafem.org

www.amsterdamgenetics.com 2de prijs Autoflowers: Industrial Plant Auto CBD

Kera Seeds www.keraseeds.com Coffeeshop Missouri Hoogbrugstraat 31 6221 CN Maastricht 3de prijs Bio Wiet: Blueberry Cheese

3de prijs Autoflowers: Amnesia Auto 3de prijs Haze Bio: Amnesia Mac Ganja Bio


Coffeeshop Regine Gedempte oudegracht 28 2011 GR Haarlem www.reginehaarlem.nl

Coffeeshop ‘t Bunkertje Laan vd Mensenrechten 101 7331 VT Apeldoorn

3de prijs Hash: Regine’s Primera

1ste prijs Hydro: Jack Herer 3de prijs Haze Hydro: Silver Haze

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag 1ste prijs Haze Bio: Super Amnesia Haze 2de prijs Haze Hydro: S5 Haze 3de prijs Hydro: Bubbles

Kosbor Maastricht 2de prijs Haze Bio: AMG

Highlife Cup winnaar 2016: Super Amnesia Haze

Sumo Seeds www.sumoseeds.nl 1ste prijs Bio wiet: Apple Berry 2de prijs Hydro: Green Mango

Paradise Seeds www.paradise-seeds.com Dutch Passion Seed Company Seed Shop: Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht Online Seed Shop: www.dutch-passion.nl 1ste prijs Autoflowers: AutoNight Queen

1ste prijs Kush soorten: Dutch Kush 1ste prijs Haze Hydro: Atomical Haze


“We gaan met wiet om zoals met andere toffe dingen”

AQUASERGE Druk druk druk... Dat kunnen ze bij Aquaserge niet eens zeggen, zo druk hebben de leden ervan het met hun eigen band en alle andere bands waar ze in spelen, of alle projecten waar ze aan mee doen. In hun muziek klinkt dat niet terug, die is vaak open en relaxed. En daar komt wel eens een joint bij kijken ja.

Aquaserge is in de kern een drietal uit Toulouse, dat uiteindelijk naar de muziekmagneet Parijs vertrok. Maar Julien Gasc (zang, keyboards), Audrey Ginestet (zang, keyboards, basgitaar) en Benjamin Glibert (zang, keyboards, gitaar) doen er daarnaast nogal wat dingen bij, zodat ze – om het voorzichtig uit te drukken – ook nog wel eens ergens anders komen dan de Franse hoofdstad. Julien Barbagallo, een van de oprichters,

62

speelt tegenwoordig zelfs bij de succesvolle Australische psychedelische rockband Tame Impala, waardoor zijn bijdragen wat teruggeschroefd zijn.

Flink gegroeid

Live treedt Aquaserge op met in ieder geval vijf muzikanten. “Een tijdje geleden hebben we voor de lol eens een lijstje gemaakt. In de afgelopen tien jaar hebben er

/i ÃÌ\Ê À > ÊÛ> Ê- À}i Ì ½Ã\Ê Ê ÃÃi ÃÊ >À>]Ê Õ`ÀiÞÊ iÃÌiÌ

meer dan vijftig mensen meegespeeld, live of bij opnamen. Dat is alles bij elkaar nogal wat! We houden ervan om op te treden en we zijn blij met het geluid dat we op het nieuwe album ‘Laisse Ça Être’ hebben. Petje af voor al die fantastische muzikanten die eraan bijgedragen hebben! Voor elk album verschilt de aanpak, maar het aantal deelnemers bij onze opnamesessies is in de loop van de tijd flink gegroeid.”


Collectief

“We maken een song met z’n allen, het is een collectief proces. Maar het verloopt niet altijd hetzelfde, het hangt ervan af wie er allemaal in de studio is, wie wat ideeën heeft... Er is een flow van voorstellen. ‘L’Ire Est Au RendezVous’ bijvoorbeeld, toen we daaraan begonnen hadden we geen demo of thema. We jamden wat in een kleine bezetting van bas, gitaar en keys, en vonden zo een lekker loopje. De drummer kwam voorbij omdat hij in de ochtend wat boodschappen moest doen, en toen begon het eerste deel van de track te grooven.”

Lichtvoetig

“Wat we eigenlijk deden was het oefenen en schrijven tegelijkertijd opnemen, en daar stap voor stap stukjes aan toevoegen. Zo staat het geraamte van het nummer in een dag erop. Dan nog wat blazers en percussie erbij, en zang eroverheen. Een andere bijzondere eigenschap van ons: we schreven de teksten ook samen.” En zo ontstaat de typische, lichtvoetig klinkende

als ‘Cocaine Sessies’, ‘Cannabis Sessies’ en dergelijke...”

Relaxen

De geschiedenis is vergeven van muzikanten die zowel tijdens het creatieve proces als op het podium versmelten met een joint. Hoe zit dat bij Aquaserge? “We zijn geen potheads, maar we hebben er plezier in om hier en daar een jointje op te steken, het is een goede manier om

Je kunt er gebruiken en produceren. Er zijn geen gevangenissen en ook geen politie. Dus er is geen overbevolking in de bajes en er worden geen zieke en arme mensen opgesloten. De zon schijnt in Frankrijk en de wiet is verrukkulluk.”

Soul muziek

Bij Aquaserge is alles in ieder geval altijd in beweging. Zo brachten ze begin februari hun vijfde studioal-

We zijn geen potheads, maar we hebben er plezier in om hier en daar een jointje op te steken. sound van Aquaserge, waarbij flarden rock, funk, pop, reggae, jazz en wat al niet meer vriendelijke en gelaagde dwarsverbanden met elkaar aangaan. Poppy progrock met psychedelische invloeden, zoiets.

Cannabis sessies

Het klinkt daarbij vaak op zo’n manier dat je je afvraagt of de heren niet af en toe een bewustzijnsverruimende ervaring hebben, of meerdere malen hebben gehad. En ja, zeker, het nuttigen van (in ieder geval) wiet en hasj is niet helemaal vreemd voor de leden van Aquaserge. “Een deel van de band rookte wiet en hasj tijdens de opnamesessies, wat ons deed denken aan The Beach Boys. Als Brian en Dennis Wilson van die groep opnamen maakten onder invloed van drugs deelden ze die tapes in

wat te relaxen voor onze shows. Het is ook een prima wijze om de luiken open te zetten tijdens opnamesessies. We zijn een band met weinig vaste gewoontes, alles beweegt en ontwikkelt zich. Iedereen bij ons vindt wiet te gek, maar niemand is er afhankelijk van. We gaan ermee om zoals met andere toffe dingen, bijvoorbeeld eten, muziek, seks en zo verder en zo voorts...”

Verrukkulluk

Gevraagd naar de situatie wat betreft wiet en hasj in Toulouse en Parijs, komt er een wat spottend antwoord, waarin misschien ook nog een lichte zweem van hopeloosheid doorklinkt. Immers, de omgang met wat in Nederland softdrugs heet verloopt bij onze zuiderburen nog steeds moeizaam. Afijn, voor wat het waard is: “Hasj en al die andere substanties die ‘drugs’ genoemd worden zijn vrij.

bum ‘Laisse Ça Être’ uit, met acht tracks waarvan de teksten standaard en lekker eigenwijs volledig in het Frans zijn. Inspiratie komt onder andere van psychedelische pop, free jazz, noise, oude Franse filmmuziek en rock uit de sixties en seventies. En alles uiteraard net wat anders dan de voorgangers. “Soms weten we gewoon niet hoe het liedje waar we aan werken zal gaan klinken. We hadden ooit het idee om een dance plaat te maken met onze grooves, ons geluid, en onze grappen... Wat we maken is misschien geestverruimend, het is zeker muziek vanuit onze ziel naar de ziel van het publiek. Het is eigenlijk een soort soul muziek.”

Acid Mothers Temple

Zielsverwanten heeft Aquaserge sowieso in het Japanse Acid Mo-

63


thers Temple, een communeachtige muziekgroep rond gitarist Makoto Kawabata, een gezelschap dat eerder al wat aandacht in High-

uitbracht. Behalve drummen in Tame Impala liet Julien Barbagallo een tijdje geleden zijn eigen album ‘Grand Chien’ verschijnen, en Ju-

andere band of project. Het maakt aan de andere kant het plannen net iets moeilijker en de toekomst wat onzeker. Wat de band tenslot-

Iedereen bij ons vindt wiet te gek, maar niemand is er afhankelijk van. life magazine heeft gehad. Als er een band is die de psychedelische gekte uit de sixties nog eens driedubbeldik overdoet, dan is het deze wel... Audrey Ginestet en Makoto Kawabata zijn al sinds lange tijd goede maatjes, Audrey is lid van het collectief en werkte mee aan verschillende albums. Daarnaast maakte ze de documentaire ‘Dokonan’ over Acid Mothers Temple op tour door de Verenigde Staten, en ‘Spring Yes Yes Yes’ over haar relatie met Makoto Kawabata.

Wat anders

De bezige baasjes doen uiteraard nog veel meer, zo heeft Julien Gasc een rol in de Britse indierock groep Stereolab, en daarnaast een soloproject waarmee hij onlangs het album ‘Kiss Me You Fool’

64

lien Chamla speelt als drummer in verschillende impro noise jazz bands zoals Helved Rüm en Hippie Diktat. Audrey Ginestet goochelt bij het duo Salon/Cuisine met vinyl dat uit de groef loopt in een noise performance concert. Benjamin Glibert tenslotte speelt met Sylvaine Hélary in Glowing Life, en is de helft van het gitaar / trompet duo Sweetest Choice met Sébastien Cirotteau.

Revolutie

Een hele opsomming, maar het laat wel zien dat Aquaserge zich niet beperkt tot het eigen clubje, dat ze juist de tentakels overal heeft en de geest flink laat waaien. Goed geregeld dus ook dat er altijd een vervanger is als iemand eens een keer niet kan in verband met een

te nog wel wil meegeven voor wat komen gaat, is dat er revolutie in het verschiet ligt. Ehm, hoe dat zo?

Boycot

“We roepen op tot een boycot van de verkiezingen van dit jaar in Frankrijk. Elke vijf jaar is het dezelfde slechte, doorlopende grap: stemmen voor de minste van twee kwaden, hoop, echte politiek, ontgoocheling. En aan het eind hou je sowieso racisme, fascisme en seksisme over. Misschien is dat wel hetzelfde in Nederland. Geef je stem niet aan al die klootzakken, ze gebruiken het toch tegen je.” ‘Laisse Ça Être’ van Aquaserge is uit op Crammed Discs, de band treedt binnenkort een paar keer op in Nederland. www.aquaserge.com


BRAND STORES!

AMSTERDAM x2

Damstraat 46, 1012 JM Amsterdam, The Netherlands Telefoon: +31 (0)20 - 420 55 50, amsterdam@royalqueenseeds.com Haarlemmerstraat 66 B, 1013 ET Amsterdam, The Netherlands Telefoon: +31 (0)20 - 420 55 50, amsterdam@royalqueenseeds.com

BARCELONA

Carrer Pelai 3, 08001, Barcelona Telefoon: +34 937 823 494, barcelona@royalqueenseeds.com

Carrer Pelai 3, 08001, Barcelona, Spain Telefoon: +34 937 823 494, barcelona@royalqueenseeds.com

Premium m Cann nabis Zaden Meer dan 50 verschillende zaden beschikbaar in verpakkingen van 1, 3, 5 en 10 zaden in onze webshop www.RoyalQueenSeeds.com


Boek over mogelijke regulering van cannabis in België

Helder en waterdicht model /i ÃÌ\Ê >Ài Ê V i Ã

Drie Vlaamse professoren hebben een boekje geschreven over de mogelijke regulering van cannabis. Hun model is helder en waterdicht, maar voorlopig lijkt geen enkele politieke partij geneigd om mee te stappen in hun verhaal.

Vreemde titel wel, met een hoog Cheech & Chong-gehalte. 'Cannabis Onder Controle Hoe?' De auteurs, criminoloog Tom Decorte (Universiteit Gent), econoom Paul De Grauwe (London School of Eco-

twijfel over bestaan. Meer dan de titel hoef je eigenlijk niet te lezen: 'Bouwstenen voor een daadkrachtig drugsbeleid.' Het is de 20ste eeuw revisited. 'Het repressief ingrijpen blijft een belangrijk aspect

lijke regeling kunnen komen voor de handel in en het gebruik van cannabis. Bij ons zit er voorlopig geen D66 in het parlement die dat proces zou kunnen en willen versnellen.

Simpel Terwijl het allemaal toch heel simpel zou kunnen zijn. Wiet zou tot bij de verbruiker kunnen komen via

In dit land worden deskundigen en mensen op het terrein zelden of nooit ernstig genomen, niet alleen als het over illegale drugs gaat. nomics and Political Science) en toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven), presenteerden in 2013 al een 'academische visietekst' over het (mislukte) Belgische cannabisbeleid en een eventuele legalisering. De politici reageerden zoals gebruikelijk niet of afwijzend (op de groene, rode en liberale jongerenbesturen na), maar in de hulpverlening bleken nogal wat mensen op dezelfde lijn te zitten, zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië. Altijd belangrijk om dat erbij te vermelden in de Belgische context.

War on Drugs Maar in dit land worden deskundigen en mensen op het terrein zelden of nooit ernstig genomen, niet alleen als het over illegale drugs gaat. Grote adviesbureaus laten zich vorstelijk betalen voor vuistdikke studies die vervolgens straal genegeerd worden omdat de conclusies niet stroken met het eigen gelijk. Komt daar nog bij dat de grootste partij van België de War on Drugs net wil versterken. Daar laat de vorig jaar verschenen brochure van de NV-A geen enkele

66

in de strijd tegen verdovende middelen.' Dat zijn drie voorbijgestreefde ideeën in één zin: repressief ingrijpen (na honderd jaar weten ze blijkbaar nog altijd niets beters te verzinnen), strijd (leer ermee leven) en verdovende middelen (dat zeggen alleen mensen die nooit het genoegen van een verruimde geest gekend hebben.)

Duidelijkheid Het standpunt van de NV-A schept wel duidelijkheid: voor de volgende verkiezingen in 2019 hoeven we ons in België geen illusies te maken over het wietbeleid. De andere partijen zijn te laf om de NV-A in dit dossier het vuur aan de schenen te leggen, bang om stemmen te verliezen. De Waalse PS (Parti Socialiste) zou de legalisering van cannabis wel eens in het partijprogramma kunnen zetten, op basis van een plan dat ex-premier Elio Di Rupo twintig jaar geleden al klaar had. Maar om dat te kunnen uitvoeren, moeten ze die volgende verkiezingen eerst winnen èn een of twee Vlaamse partijen over de streep halen. In het allerbeste geval zou er dus pas begin jaren '20 een wette-

drie kanalen: thuisteelt voor persoonlijk gebruikt ('een bijzonder efficiënte manier om de gevaren die met de illegale markt samenhangen te verminderen'), de Social Clubs ('een veilige en gecontroleerde omgeving waarin mensen cannabis kunnen kopen en consumeren') en medicinaal. Decorte, De Grauwe en Tytgat beschrijven tot in de kleinste details hoe de pro-


ductie en de handel gereguleerd kunnen worden. Het klinkt allemaal wat streng en overdreven geordend, maar daarvoor zijn het nu eenmaal wetenschappers. En om gehoord te worden in het conservatief gekleurde maatschappelijke debat moèten ze ook wel op hun woorden passen.

Typisch Belgisch Typisch Belgisch is dat die verschillende bevoorradingskanalen intussen op volle toeren draaien. De stichting Medcan heeft al duizenden patiënten de weg naar marihuana gewezen. De Antwerpse Social Club Trekt Uw Plant brengt een paar honderden leden samen met enkele kwekers en wordt zelfs door het rechtse Antwerpse

stadsbestuur van Bart De Wever met rust gelaten. Het aantal thuiskwekers is al lang niet meer te tellen en ik ken er maar eentje die recent betrapt is. Zijn buren wilden hun huis verkopen en vreesden dat de zichtbare aanwezigheid van enkele fors uit de kluiten gewassen wietplanten de waarde van hun eigendom zou aantasten, ook al hadden ze er voordien nooit een probleem van gemaakt. Ze belden naar de politie, die binnenviel bij mijn vriend toen hij niet thuis was. Planten in beslag genomen en hij moest voor de rechter verschijnen. Die veroordeelde hem uiteindelijk tot een voorwaardelijke boete met uitstel. Twee jaar niet in contact komen met wiet of andere drugs. We hebben er samen een goeie spliff op gerookt.

Alternatief Met dit boekje in de hand kan niemand nog zeggen dat er geen alternatief is voor het mislukte wietbeleid in België. Integendeel: de geformuleerde voorstellen zouden de belastingbetaler een pak minder geld kosten dan de zinloze controle en repressie die nu aan de orde zijn. Cannabis zou grotendeels onttrokken worden aan het criminele circuit èn het zou ook nog eens getaxeerd kunnen worden. Maar daar moet ik u als lezer van dit blad al lang niet meer van overtuigen. Je hoeft echt geen professor te zijn om dit begrijpen.

> >L ÃÊ" `iÀÊ ÌÀ iÊ i¶Ê Tom Decorte, Paul De Grauwe, Jan Tytgat Uitgeverij Lannoo Campus

Cannabis: het Franse antwoord op The Wire Door: redactie Highlife

Op Netflix is sinds kort de Franse miniserie Cannabis van regisseuse Lucie Borleteau te zien. De zesdelige narcothriller speelt zich af in Spanje, Marokko en de criminele onderbuik van Frankrijk.

Uitgangspunt is de diefstal van een grote partij hasj, en de gevolgen daarvan voor spelers in alle rangen van het drugsmilieu. Door het contrast tussen onaantastbare capo's

in hun luxe villa's en de schrijnende armoede in de Franse banlieus, levert de serie scherp commentaar op het falende drugsbeleid. Bruut geweld, vette actie, verraad en

wraak, hopeloze dromen en passie zorgen ervoor dat je op het puntje van je stoel blijft zitten. Al kan Cannabis volgens critici niet tippen aan de wellicht beste narcoserie aller tijden The Wire, veel scheelt het niet. In Cannabis speelt de politie nauwelijks een rol, alles draait om de criminele milieu, waarbij er geen helden zijn, of het zou Jean-Michel Correia moeten zijn, die na een real life carrière als bankrover als acteur aan de bak wist te komen.

67


Androids tegen buitenaardse invasie

NieR: Automata Door: redactie Highlife

Op PS4 en PC is onlangs NieR: Automata verschenen. In deze game vallen buitenaardse machines de aarde aan. De mensheid vlucht naar een veilig heenkomen op de maan. Daar wordt een leger androidsoldaten ontwikkeld om tegen de mechanische invasiehorde te vechten, maar het lukt ze alleen hun opmars te vertragen.

hordes vijanden en uitdagende eindbazen in diverse open-wereld-maps. * Schitterende, desolate open-wereld. Zonder laadtijden rijgt de game beklemmend fraaie vergezichten en verrassende locaties aaneen. * Onvergetelijke verhaallijnen en personages. NieR: Automata vertelt het verhaal van androids 2B, 9S en A2 en hun verbeten strijd om een door machines overheerste, dystopische wereld terug te veroveren op machtige, mechanische levensvormen. * RPG-elementen. Spelers krijgen verschillende soorten wapens, stijgen in level, leren nieuwe gevechtstechnieken en kunnen hun loadout naadloos afstemmen op hun speelstijl. * Benut het Pod Support System voor hulp tijdens en buiten gevechten. Pods kunnen de vijand aanvallen in zowel de manual- als lock-on-modus. * Auto Mode beschikbaar voor beginners. Nieuwe spelers kunnen Auto Mode kiezen om eenvoudig te kunnen aanvallen en ontwijken.

Om de impasse te doorbreken is een nieuw soort android-infanterie de strijd in gestuurd: de YoRHa squad. In de verlaten woestenij op aarde woedt de oorlog tussen machines en androids voort. Een oorlog die de lang vergeten waarheid over deze wereld zal blootleggen… NieR: Automata is het vervolg op het klassieke NieR dat in 2010 verscheen en dat een interessant verhaal met heel wat variatie in gameplay wist te combineren. NieR:

68

Automata verschijnt in twee edities. De Day One Edition bevat extra DLC-content. Daarnaast is er een Limited Edition verkrijgbaar die is verpakt in een exclusieve Steelbook case met daarop illustraties van de hand van Akihiko Yoshida.

Kenmerken * Spectaculaire gevechten. Spelers kunnen schakelen tussen melee- en afstandsaanvallen in de strijd tegenLogboek VOC maart – april 2017

11 juni: negende Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam! Nu het grote Reguleren Seminar en de Tweede Kamer verkiezingen achter de rug zijn, richt het VOC zich de komende weken op ons jaarlijkse gratis protestival Cannabis Bevrijdingsdag. In dit Logboek de eerste namen van artiesten en sprekers.

Agenda Maandelijkse openbare VOC vergadering Zie www.voc-nederland.org/agenda 11-12 april International Cannabis Business Conference, met o.a. Steve DeAngelo, Georg Wurth, Ed Rosenthal, Debby Goldsberry, Ngaio Bealum. Tickets vanaf $399. Maritim Hotel, Berlijn, Duitsland. 7 mei Global Marijuana March in ruim 200 steden wereldwijd. 11 juni Cannabis Bevrijdingsdag, Flevopark, Amsterdam. Organisatie: stichting VOC. Gratis toegang.

Het is een traditie geworden: sinds 2015 verspreiden we de eerste posters en flyers voor Cannabis Bevrijdingsdag op Spannabis, de grootste cannabisbeurs ter wereld, in Barcelona. We vertrokken dit jaar met een team van vijf VOC’ers en twintig kilo drukwerk, met een dag extra om Cannabis Social Clubs te bezoeken. Het weer was uitzonderlijk goed en de sfeer op de beurs zoals altijd uitstekend, met veel oude bekenden en heel veel cannabis. Voor de posters en flyers voor de negende Cannabis Bevrijdingsdag hebben we gekozen voor vredesduiven met een cannabisblad in hun snavel. Locatie is opnieuw het Flevopark in Amsterdam. De bands van deze negende editie:

70

Jesus Evil Highway Geheel in het zwart gekleed brengt dit Rotterdamse collectief een donkere cocktail van vooroorlogse Western Swing, Outlaw en Hillbilly Country, Bluegrass en een vleug rauwe Rockabilly.

Mooon Waarschijnlijk de jongste band die ooit op Cannabis Bevrijdingsdag heeft gestaan. Mooon komt uit Aarle-Rixtel en bestaat uit de broers Tom en Gijs de Jong (bas en drums) en hun neef Timo van Lierop (zang, gitaar). Garage en blues, surf en psychedelica of zoals ze het zelf noemen: ‘Good Music’.

Heights Meditation

Jesus Evil Highway

Sinds 2010 timmert Heights Meditation uit Amsterdam aan de weg met roots reggae, lovers rock, dancehall en een energieke live show waar de passie vanaf spat. In 2015 won de acht man sterke groep de Beneluxxl Reggae Contest en vorig jaar maakten ze veel indruk op Reggae Geel.


/ iÊ ÕLLiiâ

The Dubbeez Ze bestaan pas twee jaar, maar de zevenkoppige Amsterdamse dubformatie The Dubbeez heeft al een CV om u tegen te zeggen, met optredens op Paaspop, Zwarte Cross, Noorderslag en bij DWDD. Als winnaars van de World Reggae Contest in Polen mochten ze een album opnemen op Jamaica, het land van hun grote voorbeelden Lee Scratch Perry, King Tubby en Damian Marley.

Son Mieux Camiel Meiresonne was toetsenist bij Soul Sister Dance Revolution en zanger van All Missing Pieces voordat hij in 2015 solo ging onder de naam Son Mieux. De eerste single Easy werd een bescheiden hit en 3FM riep Son Mieux uit tot Serious Talent. Nu ING het aanstekelijke Easy gebruikt in haar nieuwe tv reclame lijkt een doorbraak binnen handbereik.

Cannabis University Nieuw dit jaar is de Cannabis University, die in de plaats komt van het Can-

nabis Film Festival. In een grote tent kun je terecht voor presentaties, master classes, demonstraties en paneldiscussies met topsprekers uit de hele wereld. Een greep uit de sprekers:

Ricardo Baca (VS) VICE noemde hem ‘the nation’s most prestigious cannabis editor’ en zakentijdschrift Forbes rekent hem tot een van de ‘seven most powerful people in cannabis’. Eind 2013 werd Ricardo Baca de eerste cannabis redacteur van The Denver Post, de grootste krant van Colorado. Hij zette er The Cannabist op, nog steeds een geweldige digitale nieuwsbron over de plant.

Martin Barriuso (Spanje) Als voorzitter van een van de oudste Spaanse Cannabis Social Clubs, Pannagh in Bilbao, is Martin Barriuso een van de bekendste en meest gerespecteerde voormannen van de CSC beweging. In 2015 werden diverse bestuursleden van Pannagh, inclusief Martin, veroordeeld tot acht maan-

den voorwaardelijke celstraf en een boete van €250.000. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

Doede de Jong (Friesland) Behoeft geen introductie voor Highlife lezers.

Cannabis Career / Testlab Amsterdam Sinds een paar jaar verzorgt Cannabis Career beroepstrainingen voor coffeeshopmedewerkers. Twee ervaren trainers geven een exclusieve masterclass over cannabinoïden en terpenen. Check voor het volledige programma www.cannabis-bevrijdingsdag.nl

Hennepmarkt Zoals elk jaar kun je op de Hennepmarkt terecht voor alles wat met onze favoriete plant te maken heeft, van zaden en vaporizers tot hennepkleding en dab rigs. Mail voor vragen over het huren van een kraam naar market@cannabisliberationday.org. Tot ziens in het Flevopark op 11 juni!

Ricardo Baca

Over het VOC Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. Ons doel is opheffing van het verbod op cannabis. Meer informatie: www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland

71


H

- Smart- Heal d e e S thsh eadop

RUIM ASSORTIMENT ZADEN Direct uit voorraad leverbaar

DE BESTE SELECTIE VAPORIZERS Top-Line - Uiterst goed getest!

CBD

HEMP PRODUCTS

OIL / BHO

BONGS

SEEDS

STASH

5 GoodService 5 FastDiscreetDelivery Apollyon Dordtsestraatweg 434a 3075 BK Rotterdam (near Zuidplein and Ikazia Hospital) Phone: 0031 10 4866605 info@apollyon-shop.nl

DIVERSE CBD PRODUCTEN

16

10%

AMSTERDAMSEEDCENTER.COM

OP K P AL OR H I G R O M LE ZA TING H L O C DEN IFE O D 20 E

Vanaf 3% tot 99% CBD!

BEZOEK ONZE WEBSITE OF KOM EEN KEER LANGS IN ONZE WINKEL Gravenstraat 12 1012 NM Amsterdam 00 31 (0)20 737 00 60

info@amsterdamseedcenter.com www.amsterdamseedcenter.com amsterdamseedcenter-forum.com fb.com/seed.center.amsterdam

Open from Monday to Saturday from 11.00 to 19.00h. Join us at Facebook, Regular giveaways www.facebook.com/headshopapollyon


Enjoy, it is 4.20 Door: Rob Tuinstra

Overal ter wereld raakt de term 4.20 steeds bekender. Het is het tijdstip waarop een deel van de genieters van onze groene plant elke middag om 20 over 4 ritueel een jointje of een bong aansteekt. Waar je ook bent, in Mostar in Bosnië-Herzegovina, of aan de andere kant van de wereld in Valparaiso, Chili, tekenen van een happy & hazy 4.20 zie je altijd terug.

Niet alleen het dagelijkse blowmoment om 20 over vier ’s middags staat steeds meer in de belangstelling. Ook 20 april (de vierde maand van het jaar) wordt steeds vaker als een dag gebruikt voor uiteenlopende cannabisactiviteiten. Ze werden de laatste jaren een paar keer Smoke Out’s georganiseerd in Amsterdam. Vele honderden wietliefhebbers kwamen toen bijeen op gezellige bijeenkomsten om te demonstreren voor de legalisering van wiet. Dit jaar vind in Amsterdam op initiatief van Social Club Suver Nuver op (19 en) 20 april een Social Cup plaats, waar naast mediwietinfo, sprekers, reggaebands en een cannabisexpo ook een competitie is georganiseerd (Meer info: zie elders dit nummer en www.socialcup.nl)

Mostar

420 Cannabis Freedom March

Ook in het buitenland staan op verschillende plaatsen meetings van cannabisliefhebbers op de agenda. Zo hebben activisten van de Dublin Social Club in de Ierse hoofdstad een 420 Cannabis Freedom March gepland. In de Amerikaanse staat Colorado heb je het Denver 420 Fest. Scan je het internet even af, dan vind je nog wel meer activiteiten. Individuele blowers plannen trouwens via internetforums soms hun eigen bijeenkomsten. Zo vind je veel Britse wietfans in verschillende Nederlandse coffeeshops die dat onder hun jaarlijkse feestje The Annual Four-Twenty Gathering doen. En misschien is dat nog wel het leukste. Gewoon samen met een groep vrienden je eigen wiethappening organiseren. Veel plezier alvast!

Valparaiso

73


Kringloopwinkel vindt 2 kilo wiet Door: redactie Highlife

Werknemers van een kringloopwinkel in Monroe in de Amerikaanse staat Washington keken in maart vreemd op toen ze een gedoneerde koelkast inspecteerden. In een van de koelvakken vonden ze namelijk een stash van vijf zakken wiet, in totaal bijna twee kilo.

Nadat de vondst aan het licht kwam lichtte de winkel de politie in. Die probeerde de gulle gever te traceren, maar dat liep op niets uit, want het bleek niet te achterhalen waar de koelkast gedoneerd was. Ondertussen meldden zich via social media wel tal van grappenmakers die de wiet claimden, maar tot op heden ligt de wiet nog in de verkregen bewijskamers van de lokale politie. “We zouden graag in contact komen met de eigenaar van de marihuana, maar helaas heeft zich nog niemand aangemeld,” aldus een woordvoerder.

toen met de autoriteiten samengewerkt om tot een geëigende begrafenis van die schedel te komen.” De twee kilo wiet zal geen nieuwe eigenaar meer vinden, de stash wordt helaas vernietigd.

Drie schedels Het is niet de eerste keer dat de plaatselijke kringloopwinkel een opmerkelijke vondst doet. “We vinden regelmatig geld in kleding of tassen, maar 2 kilo wiet is nieuw voor ons,”zegt Katherine Boury van de kringloopwinkel, die daaraan toevoegt dat er vier jaar geleden al eens een andere bijzondere vondst werd gedaan: “Toen vonden we drie menselijke schedels. Twee daarvan waren gebruikt voor medisch onderzoek. De derde schedel was meer dan honderd jaar oud en was van een Native American. We hebben

Wietkatapult bij grens tussen VS en Mexico De veelbesproken muur van Donals Trump is nog niet gebouwd op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, maar op veel plaatsen bestaat zo’n zo’n muur al. Niet voor niets zie je smokkelaars steeds vindingrijker worden, want ook een muur houdt de lucratieve handel niet tegen.

“Ze kunnen een muur zo hoog bouwen als twintig meter, “ spotte een Mexicaanse illegale immigrant activist onlangs, “Maar dan vliegen we gewoon over die muur van Trump met drones of wat dan ook. Niets kan ons stoppen.” Dat geldt natuurlijk ook voor de drugssmokkelaars in het grensgebied. Vele malen zijn er al uiterst complexe tunnels gevonden, die soms wel honderden meter lang zijn, en compleet met spoorwegrails en al zijn aangelegd.

74

Verbazing Maar wat Amerikaanse grensofficials onlangs in de buurt van Tucson, Arizona (aan de Mexicaanse kant van de grens) vonden, wekte wereldwijd verbazing. Smokkelaars hadden namelijk een middeleeuwse katapult gebouwd om balen wiet de grens over te schieten. Nadat een patrouille van de US Customs and Border Control een groep mensen zag vluchtten, troffen ze naast de katapult ongeveer 40 kilo wiet aan. Ironisch genoeg was de wietkatapult aan de al bestaande grensmuur in de regio bevestigd.


PLASMA AANSTEKER Duurzame aansteker met een klassiek design

gold

mat te red

Milieuvriendelijk, oplaadbaar via USB

mat te black

Elektrische ontbranding via o plasmatechnologie [ 500 C ]

weed

Verkrijgbaar in diverse andere kleuren en unieke prints

PSV

FOLLOW THE BIGGEST LEADER

highlifemagazine

matte green

Te gebruiken in alle weersomstandigheden

ace of spades

www.novigadgets.nl

blue

/novigadgets


TREASURES Green Room Jeremie Saulnier Imogen Poots, Anton Yelchin, Patrick Stewart

De Droogte Jane Harper A.W. Bruna

Het leven staat op zijn kop in Kiewarra, een dorp in Australië nadat een huisvader zijn vrouw en dochter heeft vermoord. Wanneer financieel rechercheur Aaron Falk op onderzoek uitgaat, blijkt er in het dorp meer gaande. Veel is terug te voeren op een dramatische gebeurtenis van 20 jaar eerder, waar ook Falk bij betrokken was, toen een 16-jarig meisje dood werd aangetroffen. Velen gaven hem de schuld hier van, maar klopt dat wel? Samen met de lokale politieman Raco probeert Falk het mysterie op te lossen. Harper schreef een bestseller die wereldwijd een groot succes was. Verwonderlijk, want het boek is gedegen, maar ook niet echt fenomenaal.

76

Punkband The Ain’t Rights is op tournee door de VS. Voor een karige beloning spelen ze in de meest obscure zaaltjes. Maar ergens op het platteland in de bossen gaat het goed mis, wanneer ze voor een grote groep neo-nazi’s moeten optreden. Dat ze openen met Nazipunks Fuck Off van the Dead Kennedy’s lijkt dan geen goed idee. En dat blijkt, want wanneer er een eerste dode is gevallen is het hek van de dam. Er volgt een bloederige horrorclash tussen beide kampen, waarbij de bodycount hoog oploopt. Let op Patrick Stewart, die als de leider van de skinheads veel lol in zijn rol lijkt te hebben. Prima horrorpulp van Saulnier, die ons eerder verraste met Blui Ruin.

Billions of Comrades Rondate Black Basset Records

Het Brusselse viertal Billions Of Comrades maakt een verpletterende mix van dance stijlen als electro, trap en EDM, en gitaargeweld en knallende ritmes uit rock en noise. Hectische hoogstandjes, waarbij ze precies weten wanneer even stilte te laten vallen of gas terug te nemen, om daarna nog intenser terug te komen. Invloeden uit dub en filmscores worden knap verweven met allerhande studiotechnieken, met producer Gil Mortio en masteraar Pierre Vervloesem aan het roer. Een verfrissend en opwindend nieuw geluid vanuit de Belgische hoofdstad, dat hoge verwachtingen wekt. En op z’n minst nog wat kameraden erbij natuurlijk.


Besmeurde Sneeuw

The Sex Organs

Christoffer

Tourists

Carlsson

Voodoo Rhythm

Intergalactic Sex

De Geus

Op een binnenplaats in Stockholm wordt het lijk gevonden van Thomas Heder, een onderzoeker die zich specialiseerde in extreem linkse en rechtse groepringen. Rechercheur Leo Junker richt zich in zijn zoektocht naar de dader op groeperingen als AFA (Anti Fascistische Actie) en Zweeds Verzet. Junker poogt ondertussen zijn verslaving aan oxazepam geheim te houden. Maar, vertelt hij: ‘Als ik één ding heb geleerd is het wel dat het bij de politie niet moeilijk is om je overal uit te liegen.’ Wanneer de Zweedse Veiligheidsdienst zijn onderzoek overneemt, geven Junker en zijn collega Birck echter niet op. Besmeurde Sneeuw is het tweede deel in een trilogie rond Leo Junker. Scandinavisch vakwerk.

Blood Father Jean-François Richet

Opgetuigd als kut en lul spelen Jackie en Bone uit nota bene Zwitserland een trits vuige rock ’n roll nummers die maar over een ding gaan: seks. Foutje - twee gigantische geslachtsdelen uit de uithoeken van het ruimtestelsel zijn op aarde aangekomen met maar een missie: FUCK THE HUMAN RACE en dat is precies wat ze doen. Hoe je het ook wendt of keert, met simpele, recht toe recht aan trashrock zet het seksstel het neuken met alles erop en eraan op een vermakelijke manier op de kaart. Drums, gitaar en maffe samples volstaan.

Met: Mel Gibson, Erin Moriarty

Mel Gibson is John Link, een man op leeftijd die ergens in een trailer tracht te overleven met het zetten van tattoo’s. Link is prison wise en weet precies welke tattoo’s bij welke gangs horen. Wanneer zijn dochter Lydia wordt belaagd door haar drugsdealende ex-vriend ziet Link zich genoodzaakt om in actie te komen. Dat klinkt als een prima actiefilm, maar het resultaat is helaas nogal dubbel. De opening is nog wel aardig, maar gaandeweg zakt het script ineen. Gelukkig zijn er nog wat aardige dialogen bedacht, en met Mel Gibson on board kan het ook niet echt misgaan, maar je tenen krommen als je bedenkt hoeveel meer er in had gezeten. Moriarty is irritant, het landschap is geweldig.

77


`ÊÛ> Ê`iÀÊ Ã i ]Ê iiÌ Ûi ÃÌÀ>>Ì]Ê ÃÌiÀ`> Ê­£ ÈÇ®°Ê i`iÀ > `ÃÊ Ì ÕÃiÕ

Ed van der Elsken

De Verliefde Camera Door: redactie Highlife

In het Stedelijk Museum in Amsterdam is tot 21 mei de expositie De Verliefde Camera te zien, met werk van Ed van der Elsken. Met deze tentoonstelling presenteert het museum het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. Ed van der Elsken (1925-1990) was één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw.

Van der Elsken was een uniek figuur. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar zelfbewuste mensen, naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Van der Elskens foto’s en films zijn sterk van vorm, onmiskenbaar geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Ed van der Elsken wist de 'Zeitgeist' te documenteren en te beïnvloeden. In zijn werk ontwikkelde hij een directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Van der Elskens aanwezigheid is altijd zichtbaar in zijn werk, contact was voor hem essentieel om een beeld te kunnen maken. Ook zette hij

78

vaak een situatie in scène als speelse dynamische artdirector.

filmische structuur van het boek met flashbacks en een dynamische afwisseling van standpunten. Meer dan twintig fotoboeken zouden volgen. Van der Elsken overleed in 1990 op 65-jarige leeftijd. Stedelijk Museum Museumplein 10 £äÇ£Ê Ê ÃÌiÀ`>

DOORBRAAK In 1956 verwierf de jonge Van der Elsken internationale roem met Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, een op zijn eigen leven geïnspireerde fotoroman over een groep jonge bohemiens die doelloos rondhangt in het naoorlogse Parijs. Van der Elsken herkende zichzelf in hun sombere levensvisie, maar behield tegelijkertijd de afstand die hij nodig had om ze te kunnen fotograferen. Kenmerkend en vooruitwijzend naar de latere cineast is de

6> Ê i iÀÃÊÛ ÀÊ >>ÀÊë i}i ]Ê*>À ÃÊ­£ xή°Ê Nederlands Fotomuseum


Amsterdam Den Haag Rotterdam

Arnhem

Amsterdam

Arnhem

Coffeeshop De Kade Stadionkade 107 1076BN Amsterdam www.coffeeshopdekade.nl instagram:dekadeamsterdam facebook:Coffeeshopdekade

Upstairs Beekstraat 12 6811 DV Arnhem www.coffeeshopupstairs.nl

Den Haag

Den Haag

Rotterdam

Dizzy Duck Trompstraat 210 2518 BR Den Haag

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag

Pluto Nieuwe Binnenweg 54 3015 BB Rotterdam


Quarry

Grimmig en broeierig Door: redactie Highlife

De spannende, grimmige serie Quarry is gebaseerd op de boeken van Max Allan Collins en geregisseerd door Emmy-award winnaar Greg Yaitanes. Quarry vertelt het verhaal over Mac Conway (Logan Marshall-Green) oftewel Quarry, een getraumatiseerde Vietnamveteraan die na een tour of duty terugkeert naar zijn vrouw in Memphis.

Net als vele andere getraumatiseerde veteranen vindt hij zijn weg maar moeilijk terug in de samenleving. Het Amerikaanse volk is uiterst verdeeld over de

impopulaire oorlog in Vietnam. In plaats van een heldenontvangst worden de voormalige soldaten met wantrouwen en soms zelfs vijandigheid begroet. Ook het con-

tact met zijn vrouw Joni (Jodi Balfour) verloopt moeizaam.

Crimineel De oorlog laat hem niet los en gemeden door zijn dierbaren en uitgespuugd door de maatschappij raakt Mac steeds meer in isolement. Het gaat echt mis wanneer hij in contact komt met The Broker (Peter Mullan), een crimineel met duistere zaakjes overal langs de Mississippi rivier. Mac wordt gedwongen een klus van hem aan te nemen en krijgt de codenaam Quarry. Al snel raakt hij meer en meer verstrikt in het criminele net van The Broker. Quarry, een mustsee voor liefhebbers van rauwe, neo-noire misdaadthrillers, krijgt op website IMDB terecht een uitstekend rapportcijfer van 8.3. Prima kijkvoer.

80


Column

C-man

Hard werken loont Zeker weten, hoe harder je werkt, hoe meer je verdient. Dat is niet voor niets een basisprincipe van het kapitalisme. Dat opleiding ook een rol speelt, wordt altijd verzwegen; quasi-neutraal wordt gesproken van ‘kansarmen' en 'laagopgeleiden', alsof je kiest voor een lage opleiding. Wees dan eerlijk en zeg dat het gaat om het verschil in IQ.

Simpel gezegd: intelligentie wordt beloond – alsof het jouw prestatie is met welke capaciteiten je wordt geboren. Hoe dommer, hoe lager je opleiding, hoe minder inkomsten. Maar dat mag nooit hardop gezegd worden. Begrijpelijk, de communisten hebben

groepsapp van vrienden zat kreeg ik om de tien minuten updates. Zoals whatsappjunkies weten gaat het vrijwel nooit om belangrijke berichten. “Zitten aan het strand van Tijuana aan de cocktails.” Na deze mededeling volgt een foto waarop twee paar

men met de andere part-timer, 1200 euro per maand voor. En daar moet nog 40% belasting vanaf. Ik klaag niet, dat leer je vanzelf af als je arm bent.

Dirk of Lidl? Al moet je er met al dat whatsappen tijd voor vrijmaken, er is ook nog leven buiten het smartphonescherm. Na een jaar wereldreizen zag ik eindelijk mijn vrienden weer eens. De besproken koetjes en kalfjes (het in opdracht door een schilder te vervaardigen portret van de door mijn vrienden uit een Spaans dierenasiel geadopteerde zwerfhond, de aanschaf van

Ik klaag niet, dat leer je vanzelf af als je arm bent. overtuigend aangetoond dat het gelijkschakelen van mensen niet werkt. Gelukkig slaagde de economische crisis waar het communisme faalde.

Whatsapp Zo'n jaar geleden heb ik me van Whatsapp afgemeld. Sinds ik op een

benen met tropische drankjes in een fraaie Mexicaanse zonsondergang rood opgloeien. Even later reageert de volgende whatsapper: “Vet kicken in Costa Rica.” Volgt een fotogallery van een yuppenreservaat waar Donald Trump zich prima zou thuisvoelen. Ik misgun niemand iets, maar is het nou echt noodzakelijk om je minder fortuinlijke 'vrienden' doorlopend te confronteren met jouw luxe leventje?

Part-time pgb'er Dat een derde van de whatsappgroep diep onder het bestaansminimum leeft, wil de rest niet weten. Logisch, want er hoeft maar dát te gebeuren of ze tuimelen zelf die categorie in. Ondertussen speelt de armoedzaaier het spelletje mee, want als je arm bent doe je alles om dat te verdoezelen. Je kunt nog beter een pijpzweer in je anus hebben dan arm zijn. Als je arm bent, ben je een loser. En dat heb je uitsluitend aan jezelf te danken. Is het gek dat het aantal zelfmoorden sinds de economische crisis met 30 procent is gestegen? Ik zorg het laatste jaar als part-time pgb'er voor mijn aftakelende vader. Dat is een fysiek en psychisch uitputtende 24/24 job. Bij de gratie gods krijg je daar, sa-

een Mercedes stationwagen, een te ondernemen eindejaarsreis, geklaag over tegenvallende Airbnb-boekingen, afgewisseld met steeds frequentere en allengs minder steelse blikken op smartphone en IBook) stonden in schril contrast met mijn voornaamste zorg: zou ik de komende twee dagen als maaltijd een familiepot pindakaas van Dirk of een van de Lidl leeg lepelen? De armoe in onze wereld vol schone schijn kon ik moeilijk op conto van mijn vrienden schuiven. Armoedzaaiers past slechts kruiperige acceptatie, dat weet iedere loser.

Helium! Zet je vijf planten neer in de hoop je minimumbestaan wat op te krikken, blijkt de met veel moeite binnengehaalde kilo wiet onverkoopbaar. Jammer, verkeerde soorten. Eindelijk iets waar cannabis niet tegen helpt. Gelukkig haal je voor een paar tientjes een fles helium in huis ; 'veilig en makkelijk in gebruik voor feestjes zonder zorgen!', aldus een fabrikant. Vergeet Drion en zijn pil, met een fles helium zeil je comfortabel richting eeuwige vergetelheid. Jij weg, armoe weg, probleem weg. Iedereen happy, zeker weten.

81


Advertentie index Amsterdam Seed Center

72

Hunter's Coffeeshop

20

Apollyon

69

Hydrodjim

75

Apollyon

72

Hydroland

69

Atami

43

Jware

Big Buddha and More

25

Kade de

79 69

2

Boerejongens de

60-61

Keldertje 't

Bunkertje 't

60-61

Kera Seeds

Canna

60-61

84

Magic

79

Coffeeshop Mississippi

60-61

Magic

60-61

Coffeeshop Missouri

60-61

Mary Jane Berlin

47 75

DHM

69

Novi Gadgets

Dinafem Seeds

55

Paradise Seeds

Dinafem Seeds

60-61

Dutch Passion

9

Dutch Passion

51

Dutch Passion

60-61

Pluto

60-61 79

Regine

60-61

Royal Queen Seeds

83

Royal Queen Seeds Brandstore

65

Dutch Trimming Company

72

Safe4u

69

E-njoint

65

Seedstockers.com

37

GHTC

69

Smartshop House of Smart

75

Groene Start

75

Sumo Seeds

Herb Shop the

69

Sweet Seeds

15

Hestro Productie

55

Sweet Seeds

31

Hubers Trading

69

Tournai Indoor

75

Upstairs

79

Humboldt Seed Organization

6

60-61

colofon Highlife magazine Is een uitgave van:

Aan dit nummer werkten mee:

Discover Publisher BV, Postbus 362, 5460 AJ, Veghel, Telefoon: 073-5498112, E-mail: info@highlife.nl

André Beckers, Nicole Maalsté, Michiel Panhuysen, Jan Sennema, Arjan van Sorge, Peter van Sparrentak, Mike de Leede, Karel Michiels, Derrick Bergman, St. PGMCG, Ruud en Wil Oomen en vele anderen.

Hoofdredacteur: Rob Tuinstra

82

Redactie-adres: Postbus 6024, 1005 EA Amsterdam, redactie@highlife.nl Advertenties: Daisy Drukwerkbegeleiding: Friends Support Drukkerij: Senefelder Misset, Doetinchem


F*CK

YOU GROWER Keep on Growing

www.facebook.com/rqseeds | www.twitter.com/royalqueenseeds | www.royalqueenseeds.com | info@royalqueenseeds.com


The gods must be crazy

www.canna.nl


Articles inside

Flash article cover image
Flash
3min
page 7
Nicole Maalsté article cover image
Nicole Maalsté
9min
pages 8-11
André Beckers article cover image
André Beckers
4min
page 12
Onze website is vernieuwd article cover image
Onze website is vernieuwd
3min
page 16
Na de verkiezingen article cover image
Na de verkiezingen
3min
page 17
“Bijzonder plantje” reguleren article cover image
“Bijzonder plantje” reguleren
6min
pages 18-20
Suver Nuver in Amsterdam article cover image
Suver Nuver in Amsterdam
5min
pages 21-22
Reset met cannabis article cover image
Reset met cannabis
4min
page 23
USA cannabistrein dendert voort article cover image
USA cannabistrein dendert voort
3min
pages 24-25
Dutch Passion 30 jaar article cover image
Dutch Passion 30 jaar
6min
pages 26-27
Ásgeir over wiet in IJsland article cover image
Ásgeir over wiet in IJsland
8min
pages 28-31
Hunter’s Coffeeshop article cover image
Hunter’s Coffeeshop
3min
pages 32-33
PGMCG en mediwietnieuws article cover image
PGMCG en mediwietnieuws
6min
pages 34-35
Dark Harvest (aka Bad Weed article cover image
Dark Harvest (aka Bad Weed
3min
pages 36-37
THC-gehalte stabiel article cover image
THC-gehalte stabiel
3min
page 38
Mediwietpatiënt mag kweken article cover image
Mediwietpatiënt mag kweken
3min
page 39
Pulp Noir cannabis article cover image
Pulp Noir cannabis
5min
pages 40-41
High, Low & Dirty article cover image
High, Low & Dirty
5min
pages 44-45
Van FARC wiet naar legale wiet article cover image
Van FARC wiet naar legale wiet
3min
pages 46-47
We Smoke: Cannabistesten of niet? article cover image
We Smoke: Cannabistesten of niet?
9min
pages 48-51
High Gadgets article cover image
High Gadgets
4min
pages 52-53
De kwaal is erger dan het middel article cover image
De kwaal is erger dan het middel
3min
pages 54-55
Erik Kriek article cover image
Erik Kriek
8min
pages 56-61
Aquaserge: Wiet en toffe dingen article cover image
Aquaserge: Wiet en toffe dingen
7min
pages 62-65
Cannabis onder controle hoe? article cover image
Cannabis onder controle hoe?
6min
pages 66-67
Games article cover image
Games
2min
pages 68-69
VOC logboek article cover image
VOC logboek
4min
pages 70-72
Enjoy 4.20 article cover image
Enjoy 4.20
4min
pages 73-75
Expo: Ed van der Elsken article cover image
Expo: Ed van der Elsken
2min
pages 78-79
TV-serie Quarry article cover image
TV-serie Quarry
2min
page 80