High Life NL 19-06

Page 1

HighLife #1 CANNABIS LIFESTYLE MAGAZINE

®

Highlife verschijnt 6 keer per jaar Jaargang 28 #6 December 2019 / Januari 2020

GRATIS

WIETEXPERIMENT: OOK EERSTE KAMER IS AKKOORD

JIM BELUSHI OVER DE HELENDE KRACHT VAN CANNABIS

EMERALD TRIANGLE

DE WIETSCHUUR VAN CALIFORNIË

6

#CANNABIS CAPITAL CONVENTION Eind oktober was ik op de Cannabis Capital Convention. In het prachtige gebouw van het Compagnietheater in hartje Amsterdam waren ongeveer 200 mensen aanwezig die in een prettige sfeer met elkaar over alle mogelijkheden van cannabis praatten.

D

at ging niet alleen over de medi-

waar wietparadijs. De planten, uit zaad

sche of recreatieve mogelijkhe-

gekweekt, gaan in januari al de grond in.

den, maar ook over de financiële

Daardoor worden de planten erg hoog,

kansen die er liggen voor investeerders.

wel drie meter. Door het telen in de aarde

Het één hoeft niet altijd het ander uit

vol natuurlijke voedingstoffen en de vele

te sluiten, denk ik. Daarom was het een

uren zon krijgen terpenen de volle tijd

mooie mix van cannabis kapitalisme en

en mogelijkheid om zich te ontwikkelen.

cannabis activisme. Meer hierover in dit

Geur, smaak, effect van deze wiet zijn

nummer, waaronder een uitgebreid inter-

daarom ongekend.’

view met Jim Belushi. Verder een interview met Sidney Zijn wietfarm staat in Oregon, en onze

Schmeltz. Hij reikte dit jaar de prijs Cof-

medewerker Michiel Panhuysen was hier

feeshop van het Jaar uit aan Gallery Co-

deze herfst niet eens zo ver vandaan. Hij

lorado in Utrecht. Of hij een liefhebber is?

was namelijk met meesterkweker Karel

Wat dacht je: “Wiet is voor mij de motor-

Schelfhout in The Emerald Triangle in het

olie van mijn motor. En dan vooral haze,

noorden van Californiē. Dit gebied staat

de beste en sterkste haze. Kush vind ik

ook wel bekend als de wietschuur van

ook lekker, maar Skunk en PP komt niet in

Californië. Ze bezochten drie verschil-

mijn categorie voor. Dat is goedkoop. Het

lende wietfarms, waar ze honderden

moet wel een beetje kwaliteit hebben. Ik

gigantische wietplanten met ultra-dikke

kan wel goedkoop en veel nemen, maar

toppen van sungrown biodynamisch

dat heb ik niet nodig bro.”

geteelde plantenrassen zagen. Uiteraard hebben we een uitgebreide repor-

Deze artikelen en nog veel meer vinden

tage over hun avontuur met prachtige,

jullie in dit laatste nummer van 2019.

jaloersmakende foto’s. Een citaat: ‘Alle

En natuurlijk wens ik jullie namens alle

wietplanten zien er supergezond en sterk

medewerkers van Highlife bij deze tradi-

uit. Er staan ongeveer 20 verschillende

tiegetrouw de beste wensen en veel ge-

soorten wiet door elkaar heen, het zijn al-

zondheid voor 2020 toe. Tot volgend jaar.

lemaal kruisingen van oude Californische genetica. De toppen zijn dik en zwaar, de geur is overweldigend. Dit is een

5RÜ 7XLQVWUÛ

VOORWOORD VAN DE UITGEVER De Nederlandse overheid voert een liberaal beleid t.a.v. cannabis. Het gebruik van cannabis wordt in de Nederlandse Opiumwet niet strafbaar gesteld. Vele gemeenten gedogen coffeeshops van waaruit hasj en wiet worden verhandeld. Met het gedogen van deze coffeeshops heeft de overheid een goede scheiding van de drugsmarkten weten te bereiken. Zo’n één miljoen blowers weten de weg naar de coffeeshop te vinden of voorzien d.m.v. kleinschalige hennepteelt in hun eigen gebruik. De cannabisconsument is de samenleving op geen enkele wijze tot last. Hij wordt in ons land dan ook terecht niet als een crimineel behandeld. Sommige politici en vertegenwoordigers van het openbaar bestuur zijn groot voorstander van het legaliseren van cannabis. Aan legalisatie gaat gewoonlijk een lange periode van normalisatie vooraf. De uitgever hoopt middels het blad ‘Highlife’ het publiek te informeren en hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de normalisatie van cannabis. In zijn blad geeft hij zowel voor- als tegenstanders van cannabis de ruimte hun mening te ventileren. Dit betekent niet dat de uitgever het met de inhoud van alle artikelen of advertenties eens is. De uitgever distantieert zich uitdrukkelijk van gepubliceerde uitlatingen of afbeeldingen die de indruk wekken dat er reclame wordt gemaakt voor het gebruik of productie van cannabis. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook vermenigvuldigd of overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en de andere auteursrechthebbenden. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en/of de doelstelling van de advertenties. De redactie neemt geen enkele verantwoording voor ongevraagde inzendingen. De uitgever heeft getracht alle rechthebbenden op copyright van foto-en/ of beeldmateriaal te bereiken. Zij die desondanks menen aanspraak te kunnen maken op deze rechten, kunnen zich tot de uitgever wenden.

Highlife 3


26

INHOUD

32 DECEMBER 2019 / JANUARI 2020

FEATURES 14

THE EMERALD TRIANGLE Een roadtrip naar de wietschuur van Californië

22

WIETEXPERIMENT IS EEN FEIT Eerste Kamer staat in ruime meerderheid achter experiment

24

TWEEDE GENERATIE ONDERNEMERS Sarina, coffeeshop Boni: “Wij staan voor gastvrijheid en respect”

26

JIM BELUSHI OVER DE HELENDE KRACHT VAN CANNABIS “Dit is niet alleen een business, dit is echt een belangrijk medicijn”

32

SIDNEY SCHMELTZ “Wiet is voor mij de motorolie van mijn motor”

64

TWOONE Natuurschilderingen en wilde collages

4 Highlife


64

70 Vaste

RUBRIEKEN GROENE ZAKEN 34

GALLERY COLORADO Twee jaar, twee prijzen

36

BY ROOTS Vakkundig advies en ruime keuze

37

PARADISE SEEDS L.A. Amnesia

38

COFFEESHOP BLUE SEA Goede prijs en kwaliteit in ouderwetse coffeeshopstijl

56

COFFEESHOP RELAX Garantie topkwaliteit met uniek keurmerk en QR code

EN VERDER 30

CANNABIS CAPITAL CONVENTION “Being the first is not always the best”

47

GEPLAAGDE WIETSECTOR CANADA Zijn edibles en THC-drankjes de redding?

70

GALAPAGOS Hope for the Future

3 6 8 12 13 42 44 50 52 58

VOORWOORD FLASH NICOLE MAALSTÉ ANDRÉ BECKERS HIGH WEIRDNESS WIL & RUUD OOMEN HIGH, LOW & CURE PGMCG NIEUWS HIGH GADGETS HASH, MARIHUANA & HEMP MUSEUM

62 68 74 76 80

VOC LOGBOEK GAMES BELGIË TREASURES CANNAWIJZER

EN NOG VEEL MEER... Highlife 5


lash OOK MONGOLIË ZIET HENNEP WEL ZITTEN Ook Mongolië ziet hennep wel zitten. Drie jaar nadat het eerste initiatief werd genomen is het bedrijf Hemp Mongolia in de hoofdstad Ulan Bator klaar voor de volgende stap. Ze willen de grootste hennepplantage op de Centraal-Aziatische steppen gaan opzetten, met steun en toestemming van de regering, om daarmee allerlei hennepproducten te kunnen exporteren, waaronder ook CBD-olie. Het gaat om een plantage van minimaal 15.000 hectare waar allerlei henneprassen geteeld moeten worden. Directeur Anar van Hemp Mongolia: “Azië is klaar voor de volgende stap in de hennepsector.

CANBERRA LEGALISEERT CANNABIS

De ontwikkelingen volgen snel op elkaar. Regelgeving wordt aangepast. Azië kan zo een vooraanstaande rol op de internationale hennepmarkt gaan spelen.”

De nationale regering moet er (nog) niets van hebben, maar de Australische hoofdstad Canberra, dat zich zelf bestuurt in de Australian Capital Territory (ACT), heeft het recreatieve gebruik van cannabis gelegaliseerd. Inwoners van het gebied mogen tot 50 gram cannabis in bezit hebben. Tevens mogen ze maximaal 4 planten groeien. De maatregel moet per 31 januari 2020 ingaan. De nationale regering (de foto is van het parlement in Canberra) kan echter nog gaan dwarsliggen. Dat is al eerder gebeurd, toen Canberra in 2013 het homohuwelijk toestond en de regering die maatregel verbood. De vooruitstrevende hoofdstad van Australië loopt dus wel vaker voor de troepen uit. Maar het is een teken aan de wand. In 2017 werd het homohuwelijk uiteindelijk immers wel in heel Australië toegestaan. Kortom, hoop doet leven.

WIETKAUWGUM TEGEN TANDBEDERF Israël is een van de landen waar enorm veel gebeurd met cannabis voor medische doeleinden. Het staat zeker in de top 5 in de wereld. Dat bewijst het bedrijf Mustix maar weer. Zij hebben een soort kauwgum ontwikkeld dat erg goed tegen tandbederf zou werken. Mustix beweert dat de kauwgum tot 98% van de mondbacteriën kan reinigen. Ook verwijdert het tandplak en zou het tanden witter maken. Inmiddels wordt de kauwgum getest in samenwerking met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. De proeven worden naar verwachting in april 2020 afgerond. Mustix is een dochteronderneming van Medivie. Een van de investeerders in dat bedrijf is Barney’s Farm uit Amsterdam.

6 Highlife


news KARIN BLOEMEN ROOKT GRAAG WIETJE OM TE KUNNEN SLAPEN Heel veel BN’ers zijn er niet die openlijk uitkomen dat ze wel eens blowen. Gelukkig doet Karin Bloemen daar niet moeilijk over. De zangeres en cabaretière vertelde onlangs aan Linda TV dat ze van een klein blowtje niet vies is. Bloemen: “Ik rook ook heel graag een wietje om goed te slapen. En dan heb je heel goed spul. Echt heel goed spul.” Overigens is het niet de eerste keer dat zij hier openhartig over is. Al in mei 2010 vertelde ze er over op tv in een gesprek in het EO-programma Knevel & Van den Brink. Tijdens dat gesprek ging het er over dat je af en toe rust moet zoeken. Bloemen toen: “Een lekker jointje wil nog wel eens helpen.”

POLITIE STEELT (OPNIEUW) WIET VAN COFFEESHOP Voor de zoveelste keer heeft de Nederlandse politie een grote voorraad wiet van een coffeeshop gestolen. Deze keer was het raak in Tilburg, waar de politie (niet voor de eerste keer) de stash van The Grass Company in beslag nam. Onlangs namen ze ook al de voorraad van coffeeshop Africa in dezelfde stad in beslag. Uiteraard reageren de coffeeshops gefrustreerd. “Op deze manier gaan wij kapot”, zeggen ze terecht. Immers, hoe moet je je shop bevoorraden, als de politie telkens je voorraad vernietigd? Ze krijgen steun van Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond en agent in Tilburg. In een tweet schreef hij: ‘Natuurlijk moet iedereen zich aan de regels houden, maar we drukken met huidig beleid ondernemers de criminaliteit in en duwen criminelen de bovenwereld in.’ Saillant detail: Tilburg is een van de tien experimentgemeenten waar straks legaal cannabis mag worden verkocht. De huidige maximum voorraad van 500 gram (te belachelijk voor woorden natuurlijk) geldt dan niet.

CHRISTELIJKE PARTIJEN: TOERIST UIT COFFEESHOP WEREN Ja hoor, het ingezetenencriterium staat weer op de politieke agenda. Dat hebben we te danken aan Pieter Tops en Jan Tromp, die een absurd rapport schreven over de ondermijning van de georganiseerde criminaliteit in Amsterdam. Onder de titel ‘De achterkant van Amsterdam’ beweren zij dat de misdaad het eigenlijk voor het zeggen heeft in de hoofdstad. Het rapport berust op allerlei aannames en bewijs ontbreekt, maar de Christelijke coffeeshophaters in de Tweede Kamer zien natuurlijk hun kans weer schoon. De regeringspartij ChristenUnie pleit voor de onherroepelijke invoering van het ingezetenencriterium. Zoals bekend wordt dit buitenlanderverbod voor coffeeshops alleen in een select aantal steden gehandhaafd. Maar de CU wil dat dit nu overal geldt, ook in Amsterdam. Gelukkig ziet burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) hier niets in en liet ze weten dat dit niet aan de orde is.

Highlife 7


Column Nicole Maalsté

Gammastraling Het wietexperiment heeft zijn zege gekregen van de Eerste Kamer. Het gaat daarmee definitief door. De basis van een geslaagd experiment is de goede kwaliteit wiet en hasj. De overheid gaat er momenteel vanuit dat het wel goed komt met de kwaliteit die de experimentwiettelers gaan produceren vanaf 2022. Laten we hopen dat het ook echt zo is. Als de kwaliteit en de prijs niet deugen, dan zakt het hele experiment als een plumpudding in elkaar.

Soms vraag je je af of ze bij de overheid door

zou kunnen hebben op mensen die nog geen

Micro-organismen

hebben hoe nauw het komt met de kwaliteit

cannabis gebruiken. Voor veel producten

De kwaliteit wordt bepaald door hoe het

van de wiet en hasj. Betrokken ambtenaren

geldt inderdaad dat de verpakking een grote

product eruitziet, de geur en het effect. In de

en politici lijken zich met hun relaxte/

rol speelt bij de keuze die een consument

voorgestelde regeling die de details bepaalt

nonchalante houding te baseren op wat

maakt. Maar bij wiet en hasj geldt dat totaal

van het wietexperiment staan de maximale

grote kassentelers en investeringsmaat-

niet. In de eerste coffeeshops werd (vooral)

waarden aan micro-organismen die mogen

schappijen ze voorhouden. Omdat ze zich

hasj (en later ook wiet) voor het eerst in een

voorkomen in de experimentwiet. Die

niet echt zorgen maken

waarden zijn 10 tot 1000

om de kwaliteit richten ze

keer strenger dan de

zich momenteel vooral op

waarden die hiervoor

de verplichte informa-

gelden in Canada (waar al

tiefolder en de hoe de

25-50% van de partijen

verpakking van de legale

hierom wordt afgekeurd).

cannabisproducten eruit

Specialisten zeggen dat de

komt te zien. Daarbij

wiet moet worden

hebben ze de verpakking

behandeld met gamma-

die in Canada wordt

straling om die extreem

voorgeschreven als

lage Nederlandse waarden

voorbeeld genomen.

te halen. Geen Nederlandse consument zal gegamma-

Obstakel

straalde wiet willen, om

Dat de buitenproportionele

uiteenlopende redenen

verpakkingen in Canada

(straling, kwaliteit). Daarbij

nou juist een groot obstakel vormen om blowers de

kan deze behandeling van

Legale cannabis in Canada komt met veel waarschuwingen op de verpakking

legale markt in te trekken,

de wiet in Nederland momenteel nog maar op

lijken ze in Den Haag nog

één plek, waarmee het een

niet helemaal te hebben meegekregen.

transparante zakje verkocht. Dat schepte

Canadese consumenten klagen onder meer

vertrouwen. Als consument kon je zien wat je

over duurzaamheid. De bovenmaatse

kocht. Daarvóór kocht je van een schimmige

‘Copy-paste vergissing’

verpakking die nodig is om alle waarschu-

dealer hasj die was verpakt in aluminiumfolie

Waarschijnlijk is de strenge eis voor wat betreft

wingsteksten en verplichte informatie erop te

en moest je maar afwachten of je geen stuk

de micro-organismen een ‘copy-paste

kunnen drukken, staat totaal niet in verhouding

kamelenstront had gekocht. De moderne

vergissing’, waarbij de eisen voor medicinale wiet

met de inhoud: een grammetje wiet of hasj.

consument koopt zijn cannabis vaak op basis

(voor HIV en AIDS-patiënten moet de cannabis

van geur, aanblik en tast. Daarom worden de

absoluut schimmelvrij zijn) in de regeling terecht

Vertrouwen

producten vaak ter plekke afgewogen en

zijn gekomen. Die bepaling moet er natuurlijk uit.

De regelmakers zijn bang dat de verpakking

wordt de aankoop meestal verpakt in een

Want met gegammastraalde experimentwiet

op enige manier een aanzuigende werking

transparant zakje of doosje.

bloedt het experiment in enkele dagen dood.

8 Highlife

logistiek en security drama zal worden.


YOUR PASSION OUR PASSION DUTCH PASSION www.dutch-passion.com


Ingezonden Brieven HIGHLIFE Postbus 6024 | 1005 EA Amsterdam | redactie@highlife.nl

Cannabis

Billboards

jullie en net als alifornië C r a a n illboards en trip rug van e veel wietb j te ri t v e r n ie r de n h Ik be and, waa k op dat et Nederl et mij oo h m l il ie h v c r . Ik rs e e report t een v erbieden staan. Wa méér te v n is e b g a e n w n a ispensary is om c langs de annabis d aar bezig c m n e n e e ij lle b a ns ook it, en regering in trouwe otente sh kopen. P ijn vriend m te t t e ie m w e nti ben wat vaka weest om ops daar! langs ge sh e d ntatie in se re p n wat ee Dennis

Mindhunter

Ik ben het 200% met jullie eens dat Mindhunter een geweldige serie is. Sterker nog; de serie staat bovenaan in mijn favoriete serie lijstje. Ik hou zelf helemaal niet van bloederige toestanden. Maar zoals jullie zelf al schreven, het gaat dan wel over

Klopt. De e in presentati nsary is e zo’n disp gezellig top. Maar als in blowen zo ndse een Holla p mag o coffeesh s niet. a daar hela

Hi Highlife

Ik wilde jullie graag een strip/comic tonen waarin regelmatig een jointje wordt gerookt of wiet het thema is. Het leek mij leuk voor in de Highlife. Ik lees jullie blad al vele jaren met plezier en het viel mij op dat jullie momenteel geen vaste strip hebben. Zoiets zou ik erg graag doen. De strip heet ‘Phonkie de Zombie’. One Love, Marc Spanjers Prachtig werk Marc. Stuur meer!

10 Highlife

seriemoordenaars, maar er is haast geen druppel bloed te zien. En dat klopt helemaal. Kom a.u.b met meer zulke tips. René De serie Fauda, waarover we in dit nummer schrijven, is dan geen aanrader voor jou. Want bloedvergieten wordt hier erg realistisch gefilmd.


lash BEGRAFENIS EINDIGT ONGEWENST IN HOGERE SFEREN Na de begrafenis van een geliefde in de Duitse havenstad Rostock is het voor een aantal rouwende aanwezigen flink misgelopen. Door een fout bij het restaurant waar de nazit plaatsvond raakten 13 mensen dusdanig in hogere sferen, dat zij om medische behandeling verzochten. Wat was er aan de hand? Na kundig recherchewerk van de lokale politie bleek dat de 18-jarige dochter van een van de medewerkers van het restaurant de taak had gekregen cake voor de begrafenis te maken. Zij maakte van de gelegenheid echter gebruik om tegelijkertijd ook spacecake voor haar vrienden te bakken. En jullie raden het al. Van het een kwam het ander, de cakes werden opgewisseld en rouwende bezoekers raakten in paniek na het eten van de wietcake en belandden uiteindelijk zelfs ter controle in het ziekenhuis, waar de diagnose al snel gesteld werd.

GELUKSVOGEL OF PECHVOGEL? Iran staat bekend als een absolute hardliner in de War on Drugs. In 2017 werden nog rond de 500 mensen ter dood gebracht, vooral vanwege drugsactiviteiten. Hoewel de wetten iets zijn versoepeld, is het nog steeds uiterst gevaarlijk om in het land met drugs in de weer te zijn. Vandaar dat we op de redactie toch even onze wenkbrauwen fronsten, toen we lazen dat een Iraniër tot twee keer toe met een kofferbak vol wiet door de Duitse grenspolitie politie was opgepakt. Toegegeven, beter hier dan daar, want de man kan het nog navertellen. Maar zouden ze daar in Iran geen gezegde hebben, dat iets zegt als ‘een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’? De 47-jarige man werd ook nog eens binnen vijf dagen betrapt. Bij ons rest de vraag, is

EMERALD CUP STAAT HOOG AANGESCHREVEN

hij nu een geluksvogel omdat hij hier in Europa en niet in Iran is

Al vijftien jaar wordt in Sonoma de Emerald Cup georganiseerd. Het is

opgepakt? Of is hij een pechvogel omdat hij binnen vijf dagen

dé bijeenkomst voor iedereen in Californië die biologisch of buiten teelt.

twee keer is aangehouden? Jullie mogen het zeggen.

De competitie staat hoog aangeschreven. Het is een hele eer om in een van de categorieën in de prijzen te vallen. Sun Roots Farm (zie vanaf pagina 14) was in 2018 naast Radical Herbs en Happy Day de winnaar van de Regenerative Farm Award. Naast deze prijs zijn er onder meer prijzen voor Flower (meerdere categorieën), Concentrates (met een boeiend onderscheid in: Solventless, Rosin, Distillate, CO2 Diamonds, live Resin Carts, Sauce en Shatter Batter), Edibles en Topicals. Ook zijn er speciale CBD prijzen. Dit jaar wordt de Emerald Cup gehouden op 14 en 15 december. Tijdens deze dagen zal de Engelse vertaling van het stripboek Jardiner Bio worden gepresenteerd. Deze comic, gebaseerd op het Bio Grow Book van Karel Schelfhout en journalist en Highlife-medewerker Michiel Panhuysen, vertelt op een vrolijke manier hoe je organisch kunt telen. www.theemeraldcup.com.

Highlife 11


Column André Beckers

Minister van Financiën kom in actie De Minister van Financiën moet de bankensector via de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overtuigen van de noodzaak bankrekeningen te openen voor coffeeshopexploitanten. Zonder bankrekening kan een onderneming in onze tegenwoordige maatschappij namelijk niet in volle omvang aan het maatschappelijk verkeer deelnemen.

Coffeeshopbeleid wordt op rijksniveau

legaal kunnen worden bevoorraad. Is dat een

het kader van het aanstaand experiment

vastgesteld door Justitie en Volksgezondheid.

punt van zorg voor de bank? Niemand die

coffeeshops legaal willen gaan bevoorraden

Financiën is hierbij niet actief betrokken, maar

hier een helder en duidelijk antwoord op kan

geen bankrekening konden openen bij de

zou dat wel moeten zijn. De Minister van Finan-

geven, omdat beleid ontbreekt.

ABN AMRO. De bank wees daarbij op de Wet

ciën is verantwoordelijk voor de bankensector.

financieel toezicht (Wft) en benadrukte dat

Banken stellen zich als gevolg van aange-

Duidelijkheid

zij een belangrijke taak heeft in de bestrijding

scherpte regelgeving steeds vaker risicomij-

De Wet ter voorkoming van witwassen en

van witwassen. De cannabisbranche wordt

dend op. Relaties met coffeeshopexploitanten

financiering van terrorisme (Wwft) is vorig jaar

gezien als een integriteitsgevoelige sector.

en bedrijven die op de een of andere manier

aangescherpt. Meerdere handelsbanken zijn

Met een beroep op de contractsvrijheid werd

in verband kunnen worden gebracht met de

fors op de vingers getikt voor het overtreden

de onderneming door de bank buiten boord

cannabissector worden regelmatig beëindigd.

van deze wet. De regering doet er goed aan

gehouden. De rechter oordeelde in dit geval

Deze bedrijfstak wordt als risicovol gezien. Voor

duidelijkheid te scheppen voor banken. Ban-

ten gunste van de onderneming.

bedrijven die te maken hebben met cannabis

ken moeten gedoogde coffeeshops zonder

is het moeilijk om een bankrekening te ope-

risico betaalfaciliteiten kunnen bieden. Daar is

Oproep

nen. In het “Financieele Dagblad” van zaterdag

helder beleid voor nodig. Het lijkt verstandig

De bank wees er tijdens de procedure op dat

26 oktober 2019 is uitvoerig aandacht besteed

om daarbij ook oog en oor te hebben voor

Minister Hoekstra de Nederlandse Vereniging

aan de papieren rompslomp waarmee de

van Banken niet heeft verzocht bankrekenin-

bankensector worstelt. Er wordt hardop getwij-

gen te openen. Dit lijkt wel een oproep aan

feld aan de effectiviteit van dit beleid.

hem. Voor het realiseren van een gesloten transparante coffeeshopketen zijn banken

Beleid ontbreekt

onmisbaar. Coffeeshopexploitanten zijn ver-

Verplicht verscherpt cliëntonderzoek kost de

plicht de aangewezen telers giraal te betalen.

bank niet alleen geld en extra inspanning,

Coffeeshops zonder bankrekening zijn daartoe

maar leidt bij coffeeshops ook tot rechtsvra-

niet in staat. De coffeeshopbranche zou door

gen die zich voor een bank niet eenduidig

banken niet mogen worden uitgesloten.

laten beantwoorden. Ik geef een voorbeeld.

Iedere gedoogde coffeeshop moet over een

Het ingezetenencriterium maakt deel uit

betaalrekening bij een handelsbank kunnen

van de landelijk geldende strafrechtelijke

beschikken. Dat stelt de ondernemer niet al-

gedoogcriteria. Handhaving van dit criterium

leen in staat klanten met een pinpas te laten

is in de praktijk niet de regel, maar de uitzon-

betalen, maar ook om contante gelden om te

dering. Wat is de status van gelden die wor-

zetten in giraal geld. In de Verenigde Staten

den verkregen, terwijl dit gedoogcriterium

moet de Senaat gaan stemmen over de door

niet wordt nageleefd? (Zie het Black Widow

de het Huis van Afgevaardigden aangenomen

arrest van de Hoge Raad van 5 maart 2003.)

Minister van Financiën Wopke Hoekstra

Loopt de bank in deze situatie het risico be-

Safe banking wet. Daar is het beschreven probleem waarmee de cannabissector worstelt

trokken te raken bij witwassen? Hoe ver moet

bedrijven die zonder de hennepplant of het

inmiddels dus onderkend. Wanneer komt onze

de bank in haar Customer-Due Dilligence

eindproduct aan te raken zaken doen met

minister van Financiën in actie?

(CDD) onderzoek bij coffeeshops gaan? Wat

de cannabissector. Immers, de uitspraak van

is de positie van de bank met betrekking tot

de Rechtbank Amsterdam van 4 november

André Beckers

de achterdeur? Feit is dat coffeeshops niet

2019 laat zien dat zelfs aspirant telers die in

www.wolf.partners

12 Highlife


HIGH weirdness MISHANDELDE TATTOOKAT LOOPT WEG Rustam Shafief (35) is een Russische blogger en sportfanaat. Zoals iedereen die zijn geld verdient met bloggen moet hij natuurlijk regelmatig met opzienbarend nieuws komen. Hij vond een gimmick in zijn arme huisdier Bes. Dat is een zogenaamde

HOE JE DUIVEN TE VRIEND HOUDT

Sphynx, een Canadees ras dat door nietsontziende fokkers is veranderd in een soort naaktkat. Waarom Shafief op een gegeven moment zo ver kwam om zijn arme kat te laten tatoeëren is niet bekend. Waarschijnlijk moest hij zijn aantal volgers verhogen of zo. Hoe dan ook, de criminele

Kyoto Ohata houdt van vogels. En speciaal van

bendetattoo’s die Bes in de loop der jaren

duiven. Dus verzon ze een list om haar

van haar maffe baasje kreeg, werden het dier

gevederde vrienden tijdens haar wandelingen

uiteindelijk teveel. Bes liep weg. En er zijn

door het Uneno Park in Tokyo gerust te stellen.

gelukkig maar weinig volgers van Shafief die

Want dat al die duiven verschrikt opvlogen als

dat erg vinden. Je kat laten tatoeëren is

Kyoto langs kwam, dat vond ze niet fijn.

immers pure dierenmishandeling.

Vandaar dat een paar zwarte pumps een wel

“HET IS PRIMA ZOALS MIJN LIPPEN NU ZIJN”

heel opvallende make over kreeg. Ze zien er nu

“Het is prima zoals mijn lippen nu zijn,” zegt

namelijk uit als echte duiven. Nou ja, bijna echt

Andrea Emilova Ivanova Bulgarije. De

dan. Want ze koeren niet. En poepen (gelukkig)

22-jarige studente uit de hoofdstad Sofia

ook niet. Wel stellen ze de echte vliegende

werd naar eigen zeggen geboren met

stadsratten, zoals duiven wel eens

dunne lippen. Al van kind af aan droomde

geringschattend worden genoemd, gerust.

ze over vollere lippen. Nadat ze volwassen

Dus nu kan Kyoto Ohata elke dag door het park

werd kon ze aan haar ideaal beginnen.

wandelen, zonder dat de duiven in de stress

Inmiddels zijn haar lippen minstens drie

vliegen. Dat is nog eens echte dierenliefde.

keer zo dik geworden. Dat kan ook niet anders, want Andrea is een vaste klant van schoonheidsklinieken waar ze regelmatig lipfillers laat inspuiten. Over andere ingrepen wil ze niet veel kwijt. Dat sommigen haar gedrag en lippen absurd en gevaarlijk vinden, laat haar koud. “In Bulgarije laten veel vrouwen hun lippen vergroten. Ik vind mijzelf veel aantrekkelijker dan vroeger.”

Highlife 13


Dikke toppen van sungrown biodynamisch geteelde Californische plantenrassen 14 Highlife

Jesse Dodd op de Moongazer Farm


EEN ROADTRIP NAAR DE WIETSCHUUR VAN CALIFORNIË The Emerald Triangle

Highlife 15


Door: Michiel Panhuysen

Een roadtrip naar Mendocino en Humboldt, het centrum van de wietteelt in Californië. Veel wiet wordt daar nog gewoon buiten onder de zon geteeld. In die gebieden is ook de biologische teelt wijdverbreid. Dikke toppen van sungrown biodynamisch geteelde Californische plantenrassen. Veel mooier kan het niet worden. Californië: Zon, hippiesurfers, Silicon Valley, wijn

Planten voeden zichzelf

onderlaag van vermolmd hout en andere

en wiet. Sinds 2018 is wiet in hier gelegaliseerd.

De basis van deze (buiten)teeltmethoden is

plantresten, afgedekt met een laag aarde.

Medicinaal gebruik was al langer toegestaan. In

dat planten zichzelf voeden. De aarde waarin

Dit levert een ideale bodemstructuur op

de jaren zestig en zeventig brachten

de planten staan is rijk aan humus en zit vol

met een optimaal bodemleven. De heuvels

Californische hippies wietzaden van over de

bodemleven, zichtbare en onzichtbare

klinken ieder jaar een beetje in, waardoor de

hele wereld ‘back home’. Californië werd de

bodemorganismen. Er wordt geen

aarde zonder spitten of ploegen een losse

bakermat van de moderne wietcultuur. De

kunstmest gebruikt. De aarde wordt verrijkt

structuur houdt en die aarde zit bovendien

Emerald Triangle ten noorden van San Francisco,

met compost en plantresten, eventueel

vol bacteriën, schimmels en insecten. Dat

gevormd door de gebieden Humboldt,

aangevuld met dierlijke mest. Verder

klinkt misschien griezelig, maar al dat

Mendocino en Trinity Counties, is sinds de jaren

gebruikt de teler ook geen onnatuurlijke

onderaardse leven is voedsel voor elkaar en

zestig de wietschuur van Californië.

bestrijdingsmiddelen. Bestrijding van

zorgt voor een natuurlijk evenwicht waarin

vervelende beestjes is ook nauwelijks nodig.

ziekteverwekkers weinig kans maken. De

Super Sativa Seed Club

De telers planten namelijk niet alleen

planten bouwen verder een grote resistentie

Half september, aan het begin van de

wietplanten in hun tuinen, maar ook

op. De afvalproducten (poep, afscheiding,

oogsttijd, rijd ik samen met Karel Schelfhout,

verschillende bloemen en groenten. De

dode resten) van dat ondergrondse leven

de Nederlandse founder van de roemruchte

verscheidenheid aan planten trekt een breed

zijn een perfecte biologische bron van

Super Sativa Seed Club en Jesse Dodd, een

scala aan insecten en vogels aan. Daardoor is

voeding voor planten en voorziet de bodem

compostspecialist uit Humboldt, naar drie

er altijd wel een natuurlijke vijand in de buurt,

bovendien van hormonen, vitaminen en

verschillende farms die zijn verbonden aan

wanneer een rups, luis, mijt of andere bug

antibiotica.

het project ‘Regenerative Cannabisfarming’.

zich aan een wietplant vergrijpt.

Dikke geurende toppen

Dit project ondersteunt lokale kleinschalige legale en illegale telers die gebruik maken

Hugelkultur

De teler zet een gevarieerd aantal planten op

van teeltmethoden als permacultuur en

Twee van de telers die we bezoeken werken

de heuvels. Dat trekt een breed aanbod van

Hugelkultur, teeltvormen die dicht aanzitten

met Hugelkultur, een teeltmethode waarbij

verschillende insecten en vogels. Naast de

tegen biodynamisch telen. ‘Sungrown’ is hier

de teler zijn planten neerzet op lange

bescherming die dat biedt tegen de voor de

het sleutelbegrip.

heuvelbedden. De heuvels bestaan uit een

plant schadelijke insecten stimuleren de

Josh (met baby) en Karel Schelfhout inspecteren de Moongazer Farm

16 Highlife


Karel Schelfhout: His Masters Nose verschillende plantsoorten elkaars groei. Het

ideale kandidaat voor compost),

vele uren zon krijgen terpenen de volle tijd en

resultaat mag er zijn. We zien tijdens ons

pompoenen, courgetten, watermeloenen,

mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Geur,

bezoek aan drie teeltlocaties alleen grote

tomaten, bonen, favabonen, aardappelen en

smaak, effect van deze wiet zijn daarom

gezonde planten met mooie bladeren en

tal van andere planten. Josh laat me zelfs

ongekend. Welke soorten er nou precies

dikke geurende toppen en een hoge, zeer

trots een Europese brandnetel zijn die hij

geteeld worden is eigenlijk niet zo duidelijk.

smaakvolle opbrengst per plant. Een

daar heeft geplant. Alle wietplanten zien er

Het zaad is afkomstig van een soort

bijkomend voordeel van het telen op HugelKultur is dat de teler na het planten niet meer zoveel hoeft te doen. Hij hoeft niet te spitten en nauwelijks onkruid te wieden. Voeding is optioneel en niet echt nodig, en ook water geven is veel minder nodig dan in andere situaties. De heuvels hebben een optimale waterhuishouding. Naast wat kleine onderhoudswerkzaamheden kan de teler na het planten rustig afwachten tot de oogsttijd zich aandient.

Moongazer Farm De eerste farm die we bezoeken wordt gerund door een jong stel met een tweeling

ruilhandel tussen bevriende telers.

De Emerald Triangle (Humboldt, Mendocino en Trinity) ten noorden van San Francisco is sinds de jaren zestig de wietschuur van Californië.

Zaadproductie is daarbij een ‘bij-hobby’. Karel schudt regelmatig zijn hoofd als hij hoort hoe de planten voor de zaadproductie worden gekruist. De lokale telers tarten alle wetten van de professionele zaadveredeling. Toch groeien er fantastische, grote, gezonde en heerlijk geurende planten uit die zaadjes. Het klimaat en het planten DNA in Californië is waarschijnlijk zo goed dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt hoe de zaden worden geproduceerd. In Californië lijkt alles goed onder de nooit aflatende zon.

Watermanagement

van een half jaar oud. Het terrein ligt tussen

supergezond en sterk uit. Er staan ongeveer

Zonlicht te over, maar water is een probleem.

de heuvels, afgelegen, op twintig minuten

20 verschillende soorten wiet door elkaar

Josh legt me uit dat ze op een zeer bewuste

rijden van de dorpskern, niet ver van het

heen, het zijn allemaal kruisingen van oude

wijze omgaan met watergebruik.

stadje Ukiah. Op de heuvels (Hugelkultur)

Californische genetica. De toppen zijn dik en

Regenwater van het dak van het huis en de

staan verdeeld over drie zones bij elkaar

zwaar, de geur is overweldigend. Dit is een

rest van het terrein wordt opgevangen in een

opgeteld 150 wietplanten, goed voor 75 kg

waar wietparadijs.

grote vijver die nog in aanleg is. Dat

gedroogde wiet. Het geheel komt vrij

regenwater is bedoeld voor de planten.

ongeorganiseerd over. Josh, de teler, heeft

Januari de grond in

Totdat de vijver helemaal in werking is komt

de planten kris kras over de heuvels verdeeld.

De planten, uit zaad gekweekt, gaan in januari

het water nog uit een put. De afvoer van het

Tussen de wietplanten staan zonnebloemen

al de grond in. Daardoor worden de planten

water brengt de natuur geen schade toe,

en veel andere bloemsoorten, artisjokken,

erg hoog, wel drie meter. Door het telen in de

waar water dat met kunstmest wordt

smeerwortel (met zijn grote bladeren een

aarde vol natuurlijke voedingstoffen en de

vermengd leidt tot vervuiling in rivieren en

Highlife 17


beekjes. Stikstof spoelt uit en voedt in het

Het huis is rommelig, de kinderen zien er

van het bewaren waard zijn.” Hij laat ons ook

oppervlaktewater de algen. Water dat in de

smoezelig uit. De ogen van de man zijn

wat uitgesorteerde zaden in gele

bodem terechtkomt met een rijk

glazig, het is duidelijk dat hij zijn eerste wiet al

zadenzakjes zien in een groen kistje. Er staan

bodemleven wordt bijna helemaal door alles

heeft gerookt deze ochtend. Het stel is zeer

fantasienamen op de zakjes als ‘Purple

wat leeft in de bodem opgenomen.

sympathiek en communicatief, ondanks de

Jasmin’, ‘Wiesel’, ‘Blackberry x Truth’, ‘ACDC x

Nutriënten die in de bodem aanwezig zijn

slonzigheid die er heerst. De akker achter het

Purple Killa’. Karel krijgt van een aantal

spoelen niet uit in een levende bodem.

huis waar we heen worden geleid ziet er

soorten wat zaadjes mee. “Jammer dat ze het

We besluiten het bezoek aan de Moongazer

fantastisch uit. Er staan meer dan 100

allemaal niet zo nauw nemen met die zaden,

farm met een gezamenlijk diner dat we vers

metershoge wietplanten op een

ze doen maar wat,” moppert hij later. “Maar

uit de gecombineerde moes/wiet tuin halen.

vergelijkbare manier gemengd met bloemen

we kunnen natuurlijk altijd uitproberen of er

De handvol groene verse wietbladen die ik

groenten en andere planten als op de

iets moois van is te maken, als we het zelf wél

op verzoek van Josh uit de tuin pluk worden

Moongazer farm. Alles staat er mooi bij op

doen zoals het hoort.”

verwerkt in een pesto. Na afloop van een

een goed onderhouden Hugelkultur. Ook

heerlijk maal wordt er wat gerookt. Heel erg

hier mooie gezonde planten met dikke

Sun Roots Farm

fijne wiet, zonder tabak.

geurende toppen. Het grote verschil met de

Tegen het einde van de dag bezoeken we

eerste kwekerij is dat het hier niet helemaal

Sun Roots Farm, de trotse winnaar van de

Covelo

legaal gebeurt. Op papier teelt het stel voor

prestigieuze Emerald Cup in 2018. Forest en

Een dag later neemt Jesse ons mee naar

de zieke vader van de man.

Patricia, een jong stel zonder kinderen, telen

Covelo, twee uur rijden noordelijker. De plaats

met een vergunning, op een zeer

ligt in een breed rond dal, ver van de rest van

Zaad

professionele manier. Hier geen Hugelkultur,

de wereld verwijderd.

De teler laat ons zijn wietzaden zien. In een

maar wel veel verschillende planten door

Na een stevige rit door de bergen stoppen

mandje heeft hij wat plastic zakken gepropt,

elkaar. Sun Roots maakt gebruik van lagen

we op een afgelegen weggetje in the middle

met mengsels van bladgruis en zaad. Hij weet

compost waarop de wietplanten staan, hele

of nowhere. Een stel met twee jonge kinderen

niet meer zo precies wat voor zaden het zijn,

dikke volle planten. Forest laat ons zijn trots

ontvangt ons. Ze stellen geen vragen, het feit

maar hij koestert ze. “Als ik ze heb bewaard

zien, een monumentale wietboom van 15

dat we met Jesse op stap zijn is voldoende.

dan zijn het planten geweest die de moeite

voet (4,5 meter). We weten niet wat we zien!

18 Highlife


Family hapiness in Covelo

Alles klopt!

hebben is het materiaal waarmee ze telen

enkele menulijst, hoewel we een Franse

Sun Roots farm heeft een historie. Forest

ook goed, is zijn jarenlange ervaring.

hasjmaker tegenkwamen met een vergunning

komt uit een familie van boeren. Op deze

om hasj te maken. In dispensaries worden meer

grond teelden de vader en de broer eerder

Californië anders

vape benodigdheden verkocht dan ‘flower’

ook al wietplanten, de grond wordt al

De mensen die we tegenkomen zijn allemaal

(wiet). En ook edibles nemen een groot deel

jarenlang biologisch gebruikt. Dat voel je, dat

jong en sympathiek en begaan met de wereld.

van de verkoop voor hun rekening. Het

zie je en dat ruik je.

Ze proberen met goede gezonde wiet die ze

biologische buiten telen neemt een grote

Sun Roots Farm is het best georganiseerd van

buiten telen een bestaan op te bouwen. En dat

vlucht in Californië en wat ons bijzonder opviel

de drie projecten. Geen wonder dat daar ook

is niet altijd even gemakkelijk, met wietprijzen

is de gemoedelijke sfeer bij de telers. Geen van

de mooiste planten staan waarbij de

die heel wat lager liggen dan die in Nederland.

de kwekerijen was beveiligd, zaden worden

opbrengst kan oplopen tot wel 6 kilo van één

Namelijk rond de 1500 dollar per kilogram

onderling tussen telers uitgeruild, kleine

plant. Hoewel alle wietplanten die we in

gedroogde wiet, vlak na de oogsttijd dalend

kinderen spelen op blote voeten tussen de

Californië tegenkomen er fantastisch

naar 400 dollar. Je kunt de situatie in Californië

wietplanten. Zo zou je het eigenlijk overal willen.

uitzagen, spant Sun Roots de kroon. Alles

nauwelijks vergelijken met Nederland. Wiet

klopt bij de planten op deze plantage. De

wordt er puur gerookt en hasj staat op geen

vorm, kleur, omvang en toppen van de planten, de strakke organisatie, de

Regenerative cannabisfarming

toevoeging van mest van alpaca’s die een

Het idee achter regenerative farming is dat telers de bodem verrijken (meer vruchtbaar maken)

lokale twist aan de wiet geeft, de stijl waarmee

met behulp van verschillende technieken zoals het gebruik van compost, permacultuur,

het koppel de plantage beheert. Wij snappen

voedselbossen, Hugelkultur etc. De basis van deze aanpak is het idee dat planten het beste

meteen dat hier Emerald Cup winnende wiet

groeien en de meest gezonde oogst leveren als je de natuur zoveel mogelijk zijn gang laat gaan.

vandaan komt. Karel is verrukt. Hier wil hij

Telers voeden de aarde voornamelijk met organische plantresten, compost en eventueel

zaadjes bemachtigen, met deze genetica wil

dierlijke mest. Bij het oogsten blijft er zoveel mogelijk plantaardig materiaal achter op het land.

hij aan de slag. Is die genetica hier dan zo

De bodem is altijd afgedekt met een laag mulch (een afdeklaag die meestal bestaat uit stro of

goed? Karel weet het niet helemaal zeker.

hooi). Dit zorgt ervoor dat de bodem continu optimaal vochtig is en dat er zich een sterk

Maar als telers hun zaakjes zo goed voor elkaar

bodemleven kan ontwikkelen, waarin planten optimaal groeien.

Highlife 19


Bizzey lanceert coffeeshopapp Greenmeister Hiphopartiest en dj Bizzey lanceerde onlangs de coffeeshop-app Greenmeister. Met de app vind je niet alleen alle Nederlandse coffeeshops, maar kun je ook de kwaliteit van de wiet en hasj inzien. De app is gratis te downloaden voor iedereen boven de 18 jaar op www.greenmeister.nl. “Greenmeister geeft consumenten much

ergens waren waar niemand de lokale shops

achter te laten, net als bij sites als bijvoorbeeld

needed extra info. Bij geverifieerde

kende, kwam het gewoon voor dat we troep

TripAdvisor. Greenmeister stelt duidelijk dat

coffeeshops testen we strains in een lab, zodat

kochten. Het is belachelijk dat er op flessen

het niet het doel is om cannabisgebruik te

jij precies ziet hoe sterk het is, of er gevaarlijke

alcohol precies staat wat erin zit en hoe sterk

promoten, maar om gebruikers inzicht te

pesticiden zijn gebruikt bij de kweek en wat de

het is, maar je helemaal geen info hebt als je

geven in wat ze eigenlijk kopen. Zelf is Bizzey

effecten ongeveer zullen zijn”, aldus de rapper.

legaal wiet wilt kopen. Ik dacht dat als ik dit

(uiteraard) een liefhebber en weet hij overal in

probleem ervaar, er sowieso meer mensen

het land coffeeshops te vinden. Wat hij het

Geen goede info

zijn met hetzelfde probleem. En daarom

liefste rookt? Bizzey: “Ik ben een lichtgewicht

Het idee is ontstaan doordat Bizzey het

ben ik het nu aan het oplossen.”

en rook daarom vaak lichte hasj.” En gemakt

tijdens het touren vaak lastig vond om

dient de mens. Want: “Vaak koop ik

goede coffeeshops te vinden in vreemde

Review achterlaten

voorgedraaide joints, dat scheelt mij tijd en ik

steden. Bizzey: ”Het aanbod en de kwaliteit

Met de app is het gemakkelijk een coffeeshop

krijg er altijd een lekkere high van.” De

is gewoon niet inzichtelijk. Als ik een

te zoeken op basis van naam, plaats, provincie

Greenmeister app is voortgekomen uit

bepaalde soort wiet in Groningen haalde,

of op basis van je huidige locatie. Van iedere

GetSmokin’, dat in 2018 met een overzicht van

was het soms heel iets anders dan een wiet

coffeeshop is het vervolgens mogelijk om de

de coffeeshopbranche kwam.

met dezelfde naam in Alkmaar. Wanneer we

coffeeshop te beoordelen en een review

www.greenmeister.nl

20 HighlifeEerste Kamer staat in ruime meerderheid achter experiment

Wietexperiment is een feit

Halverwege november is de wet die het wietexperiment regelt met een ruime meerderheid in de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent dat er geen weg terug meer is. Het wietexperiment gaat er komen. Als alles volgens plan verloopt dan ligt er begin 2022 legale wiet en hasj in 79 coffeeshops. Door: Nicole Maalsté Voor het zover is moet er nog een hoop

bijvoorbeeld wat er wel en niet op het etiket

die regels niet goed worden doorgedacht,

gebeuren. Volgend jaar worden de telers

mag staan tot aan het lettertype en de

dan kan dat verregaande gevolgen hebben

geselecteerd die de 79 coffeeshops mogen

grootte van letters aan toe. Ook is daarin

voor het experiment. Daarom vroeg de

bevoorraden. Dat worden er maximaal tien.

terug te vinden hoe de verpakking eruit mag

overheid input van belanghebbenden. Ieder-

Coffeeshops mogen zelf bepalen bij welke

een die wilde kon voor 12 november reageren

teler(s) zij hun inkopen gaan doen. Aan de

op de conceptregels. Een van de partijen die

ene kant is dat een stuk eenvoudiger dan dat het er nu aan toe gaat. Ze kunnen dan net als elke andere winkel gewoon online hun bestellingen plaatsen. Aan de andere kant zijn er nog veel twijfels. Zullen de telers in staat zijn wiet en hasjsoorten van goede kwaliteit te produceren? Zullen de legale cannabisproducten qua prijsstelling kunnen concurreren met de illegale markt en coffeeshops die niet aan het experiment meedoen? Hoe gaan de klanten reageren op voorverpakte cannabisproducten?

Detailregeling Op dit moment wordt er nog druk gesleuteld

Als producenten van experimentwiet aangeven dat zij unieke variëteiten en/of hasj willen kweken, zouden zij voorrang moeten krijgen bij de selectieprocedure.

uitgebreid reageerde was Cannabis Connect, een koepelorganisatie die 250 coffeeshops vertegenwoordigt.

Ook outdoor telen De grootste zorg van de coffeeshops is of de diversiteit van het legale aanbod voldoende zal zijn. Er zou zo weinig mogelijk overlap moeten zijn in het aanbod van de tien telers. Als producenten van experimentwiet aangeven dat zij unieke variëteiten en/of hasj willen kweken, zouden zij voorrang moeten krijgen bij de selectieprocedure. Ook zou minimaal één teler zich binnen het experiment op buitenteelt moeten gaan richten.

aan allerlei eisen waaraan de producten, de

Op die manier kan worden uitgezocht of

telers en de coffeeshops moeten voldoen.

hasjproductie ‘op Marokkaanse wijze’ in

Dat eisenpakket wordt vastgelegd in de

Nederland mogelijk is.

zogenoemde (Ministeriële) Regeling

zien, hoe het transport van de teler naar de

Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Dat

coffeeshop moet worden geregeld, op welke

Etiket

gaat behoorlijk ver. In die regeling staat

manier er geteeld mag worden, et cetera. Als

Dan het etiket. Omdat de legale producten

22 Highlife


alleen maar in gesloten verpakkingen mogen

kader van de duurzaamheid. Verder moet je

Legaal naast illegaal

worden verkocht, moet de informatie op het

je afvragen of uitgebreide teksten over het

Er zitten dus nog behoorlijk wat haken en

etiket een consument helpen bij het bepalen

gebruik van cannabis nog wel van deze tijd

ogen aan het experiment die ertoe kunnen

van zijn keuze. De overheid is zeer terughou-

zijn. Filmpjes, animaties of een goede uitleg

leiden dat het zal mislukken. Naast de legale

dend hierin. De informatie op het etiket mag

door een getrainde coffeeshopmedewerker

markt zal er immers ook een illegale markt

de consumptie van cannabis niet aanmoedi-

zijn veel effectiever dan folderteksten.

blijven bestaan. In Canada is er iets vergelijkbaars aan de hand. Na de legalisatie in 2018

gen. Binnen de huidige voorstellen komt er daarom geen informatie op het etiket waar

Biologische teelt

werd het mogelijk om legale cannabispro-

een consument écht wat aan heeft. Op dit

Twee andere belangrijke aanpassingen die

ducten in Canada te kopen. De zwarte markt

moment worden wiet en hasj in veel

Cannabis Connect voorstelt betreffen de

heeft echter nog steeds het grootste deel

coffeeshops ter plekke afgewogen.

biologische teelt en het vermijden van een

van de cannabishandel in handen. Dat komt

Consumenten kunnen de producten ruiken

behandeling van de wiet met gammastra-

onder andere omdat de prijs van de illegale

en voelen, en een wiettopje of stukje hasj

ling. De koepelorganisatie vindt dat de wiet

naar keuze uitzoeken. Dat kan in de toekomst

die binnen het experiment wordt geteeld

uitgesloten.

Nederland zal op den duur de wiethandel reguleren. Het experiment is een eerste stap op weg naar decriminalisering en normalisering van cannabis.

Gammastraling

wiet in Canada lager is en de kwaliteit vaak

Wel bepaalt de

beter, door alle eisen die Health Canada (het

regeling dat de wiet

Ministerie van Volksgezondheid) aan de

moet worden getest

legale cannabisproducten stelt. Het hoge

op de aanwezigheid

percentage consumenten dat nog steeds

van schimmels en

illegale wiet koopt heeft ook te maken met

andere micro-orga-

de opstartproblemen. De schappen van veel

nismen. De

dispensaries waren in de eerste maanden na

maximaal toege-

de legalisering vaak leeg.

stane waarden zijn

Goedbedoelde onderdelen van de regelin-

overgenomen uit de

gen hebben soms onbedoelde gevolgen.

regelgeving voor

Een van de krampachtige eisen die Health

medicinale

Canada bijvoorbeeld stelt aan de wiettelers is

biologisch moet zijn. De nu voorgestelde regeling spreekt weliswaar een voorkeur uit voor biologisch geteelde producten, maar het gebruik van niet-biologische gewasbeschermingsmiddelen wordt niet expliciet

cannabis. Als deze dus niet meer.

een maximumprijs van de geleverde produc-

maximumwaarden niet worden versoepeld

ten. Dat heeft ertoe geleid dat er in Canadese

voor recreatieve wiet dan is gammastraling

dispensaries nauwelijks Sativa’s liggen. Die

QR code

voor alle eindproducten noodzakelijk. Dit is

zijn immers relatief duur te produceren.

Daarom moet er volgens Cannabis Connect

logistiek niet uitvoerbaar omdat er op dit

Liefhebbers van Sativa zijn dus nog steeds

een QR code op het etiket komen te staan die

moment maar één plek in Nederland is waar

aangewezen op de zwarte markt.

verwijst naar een site met achtergrondinfor-

dit kan. Maar het is ook onnodig.

Goede weg

matie over het betreffende product (bijvoorbeeld over de kweekmethode en de

De experimentwiet is niet bedoeld voor HIV

Nederland zal op den duur de wiethandel

wijze waarop het product is behandeld). Op

en AIDS-patiënten. Gammastraling heeft

reguleren. Het experiment is een eerste stap

die website kunnen dan ook de door de

volgens consumenten effect op de terpenen

op weg naar decriminalisering en normalise-

overheid gewenste gezondheidswaarschu-

en daarmee op de smaak en geur van de

ring van cannabis. Maar er is nog een hele weg

wingen en informatie over cannabiscon-

producten. Daarom willen de meeste

te gaan naar een situatie waarin alle consu-

sumptie komen te staan. Volgens de huidige

consumenten geen bestraalde cannabispro-

menten in Nederland in alle openheid en

plannen moet er bij elke aankoop een

ducten. Gammastraling van de experiment-

transparantie eerlijke kwaliteit wiet voor een

informatiefolder worden meegegeven. Dat is

wiet zal gegarandeerd tot een mislukking van

eerlijke prijs kunnen kopen en consumeren.

niet meer goed te verantwoorden in het

het experiment leiden.

Highlife 23


Tweede generatie ondernemers Sarina, coffeeshop The Boni “Wij staan voor gastvrijheid en respect” Dit is een tweede artikel in een serie over tweede generatie eigenaars van coffeeshops. Zonen en dochters, erfgenamen en anderen die op een speciale manier waren verbonden aan de eerste eigenaar van de coffeeshop. Hoe pakken zij het levenswerk van hun voorganger op? Tekst: Nicole Maalsté en Michiel Panhuysen Foto’s: The Boni Sarina Blank (29) nam coffeeshop The Boni (de

En mijn vader verkocht daarbij ook wel eens wat

Huiskamer

nieuwe naam voor Rastafarihouse Boni) in

hasj. Zelf kon hij erg blij worden als hij wat

Sarina werd in 1990 geboren. Het gezin woonde

Maastricht over van haar vader, die in 2012

bijzondere hasj op de kop had weten te tikken.’

de eerste jaren boven de zaak, Sarina groeide

overleed. ‘Hij maakte de invoering van het

Omdat hij die hasj verkocht moest hij in 1991 een

zo ongeveer op in de coffeeshop. ‘Pas op de

ingezetenencriterium net niet mee. Hij zou zich

gedoogvergunning aanvragen. Zo werd

basisschool kreeg ik door dat het bij ons thuis

niet kunnen voorstellen dat er alleen nog maar

Rastafarihouse Boni een coffeeshop. Het was

anders was dan bij andere kinderen. Ik wist niet

Nederlandse klanten in zijn zaak mochten

wel een coffeeshop waarbij het om meer ging

anders dan dat de volwassenen om mij heen

komen.’ The Boni ligt aan de Stenenbrug in het

dan alleen de hasj en later ook de wiet. De zaak

gewoon een ‘sigaretje’ rookten.’ In de shop

centrum van Maastricht. Sarina’s vader was

droeg de Jamaicaanse cultuur uit. Het was een

heeft altijd een huiskamersfeer gehangen.

rastafari en werd door iedereen ‘Boni’

rastaplek, je ging er als klant heen voor de

Iedereen zat er aan een lange bar, praatte met

genoemd, hij opende de zaak in 1988 als een

beleving, de muziek, een sapje, of kop koffie.

elkaar en rookte een jointje. ‘Aan die sfeer

rastashop. ‘Het was een winkel met rastaspul-

Sommige mensen kwamen alleen maar langs

hebben we nooit wat veranderd. Voor veel

len, reggae-platen en cassettes, mutsen, shirts.

voor een babbeltje.

studenten zijn we hun tweede woonkamer. Ze

Huiskamersfeer in The Boni

24 Highlife


komen na een dag achter hun beeldscherm te

dat niet zitten en wilde hen de zaak uit hebben.

hebben gezeten bij ons even tot rust met een

Toen zei ik: “Kijk het nou even aan pa, misschien

jointje. “Even uitchecken” noem ik dat. Het

valt het allemaal wel mee met ze.” Mijn vader liet

bestaan is tegenwoordig jachtig en veeleisend.

de jongens daarom maar begaan. En natuurlijk

In onze coffeeshop vinden mensen een

viel het mee achteraf. Dat gaf hij dan ook wel

rustmoment.’ Sarina vindt het belangrijk om

toe.’ In 2012 overleed Boni na een lang ziekbed.

mensen in de shop aandacht te geven, om tijd

Zijn vrouw, Sarina en haar broer namen de zaak

te nemen voor klanten. Als het niet te druk is

in fases van hem over. ‘We wilden dit zelf heel

natuurlijk. ‘Als ik iemand vraag hoe het met hem

graag. Mijn vader had zijn ziel en zaligheid in de

gaat of een kort gesprekje met iemand

coffeeshop gestoken, het was een stukje van

aanknoop kan dat voor deze persoon een

hem. Wij wilden de zaak met liefde voortzetten.’

lichtpuntje van de dag zijn. Even stilstaan bij je medemens is een kleine moeite en voor die

Studie

ander kan dat zo veel betekenen.’

Na het overlijden van Boni namen Sarina’s moeder en broer de dagelijkse bedrijfsvoering

Respect en regels

over. ‘Mijn broer was toen pas achttien jaar oud.

Sarina’s vader was een man van tradities. Hij was

Ik ben in september 2012 gaan studeren in

Surinamer en rastafari. Respect was een

Rotterdam, de HBO opleiding Cultureel

belangrijk begrip voor hem. Hij gaf mensen

Maatschappelijke Vorming. Na mijn derde

respect en verlangde dat terug. Hij was erg

studiejaar werd gezamenlijk vanwege

gehecht aan regels. Dat gaf wel eens wat

veranderde familieomstandigheden besloten

wrijving in de zaak met klanten. ‘Hij had heel erg

dat ik de coffeeshop over zou nemen. Mijn

een idee over “hoe het hoorde” en dat zorgde

partner die ik in Rotterdam had leren kennen,

ervoor dat hij niet de makkelijkste man was.’ De

ondersteunde mij en besloot mee te gaan naar

Inmiddels hebben we daar prima onze weg in

Maastricht.’ Zo werd ze op haar 25ste coffee-

gevonden.’ Sarina schreef haar afstudeerscrip-

shopondernemer.

tie over de invoering van het ingezetenencri-

Sarina maakt een extraatje voor de klanten op 4.20.

terium in Maastricht. De docenten van de

“Wietnerds”

opleiding stonden 100% achter haar en

The Boni heeft altijd gestaan voor gastvrijheid

steunden haar waar mogelijk. Veel blowers

en respect. ‘Iedere klant in de zaak wordt

staan niet stil bij het coffeeshopbeleid, merkte

gerespecteerd als mens, dat is een belangrijke

Sarina bij het schrijven van haar scriptie. ‘Maar

basiswaarde van The Boni. Daarnaast vinden

toen ik klanten in onze zaak interviewde,

mijn vriend en ik kwaliteit van de producten die

merkte ik dat de interesse in het beleid

we verkopen van groot belang. Mijn vader nam

groeide. Veel mensen zijn nog steeds verbaasd

zijn netwerk aan leveranciers mee zijn graf in,

dat cannabis eigenlijk illegaal is.’

we hebben een nieuw netwerk aan telers moeten opbouwen’. Dat is perfect gelukt: er zijn

Beter beleid nodig

enige kleinere hobbykwekers die voor de

Sarina vindt het frustrerend dat coffeeshops

coffeeshop kweken. De meeste van hen telen

nog steeds in een schimmige hoek van de

biologisch en zijn zeer begaan met hun

samenleving worden geplaatst. ‘Het huidige

planten. ‘Ik noem ze wel eens liefkozend

beleid klopt niet, het moet veel transparanter

“wietnerds”. Mijn vriend regelt de inkoop, maar

en eerlijker. Hoe het er wel uit moet zien weet ik

ik ga vaak met hem mee langs bij de telers. Zij

eerlijk gezegd nog niet. De vraag lijkt simpel,

laten ons zien wat ze doen en omgekeerd

maar er komt zo veel meer bij kijken dan alleen

rechtlijnigheid zorgde er meerdere malen voor

geven wij ze feedback uit de shop. Dat zorgt

maar ‘legaliseren’. Het houdt me in ieder geval

dat een klant uit de zaak werd gezet. Aan de

voor korte lijnen en is erg prettig werken.’

erg bezig. Mijn ouders hebben altijd een balans

andere kant, als hij je in zijn armen had gesloten

proberen te vinden tussen de regels van de

was je een vriend voor het leven. ‘Veel mensen

Ingezetenencriterium

gedoogde verkoop aan de ene kant en de

hebben hem nog steeds hoog zitten.’

De invoering van het ingezetenencriterium in

illegale inkoop aan de andere kant. Ik wil me

2012 had grote gevolgen voor de coffeeshops

hier in de toekomst meer in gaan verdiepen en

Belangrijke factor

in Maastricht. Dagelijks kwamen er duizenden

samen met anderen aan een verandering en

Sarina ging op haar achttiende werken in de

toeristen naar de stad, en voor een belangrijk

oplossingen werken.’ Een zeer nobel plan van

shop. ‘Ik wilde dat zelf heel graag. The Boni was

deel kwamen die ook voor de coffeeshops.

een ambitieuze jonge vrouw.

altijd een belangrijke factor in mijn leven. Het

Ook in The Boni kwamen veel buitenlandse

voelde als iets heel natuurlijks en vertrouwds

klanten. ‘We waren als rastacoffeeshop

om er te gaan werken.’ Het was ook goed voor

eigenlijk helemaal niet gericht op Maastrich-

Coffeeshop The Boni

de zaak, denkt ze. ‘Er zat een keer een groepje

tenaren. Daar hebben we na de dood van mijn

wat drukkere jongens in de zaak. Mijn vader zag

vader wel een slag in moeten maken.

Stenenbrug 7 6211HP Maastricht

Highlife 25


Acteur en wietboer Jim Belushi over de helende kracht van cannabis

‘DIT IS NIET ALLEEN EEN BUSINESS, DIT IS ECHT EEN BELANGRIJK MEDICIJN’ Met Jim Belushi had de tweede Cannabis Capital Convention een echte Hollywood-ster als keynote speaker. De broer van de jong gestorven John Belushi, bekend van Saturday Night Live en filmklassieker The Blues Brothers (1980), maakte zelf ook carrière als acteur en comedian. Sinds 2015 kweekt hij cannabis op zijn boerderij in Oregon. En daar kan hij smakelijk over vertellen. Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

Jim Belushi (65) begint zijn presentatie met

één wordt nu gemonteerd en zal o.a. te zien

startte met 48 planten en haalde Captain

een “sizzle reel”, een serie fragmenten uit zijn

zijn op Netflix.

Jack erbij, een geweldige kweker. Zo begon

nieuwe tv-serie over het leven op Belushi’s

mijn ontdekkingsreis naar het medicijn en de

Farm in Eagle Point, Oregon. ‘In deze industrie

‘Zoals je ziet, doe ik ontzettend dom’, zegt

is het erg moeilijk om cannabis te promoten

Belushi. ‘Omdat ik best dom was toen ik

en marketen, vanwege alle regulering omdat

begon. Ik ben per ongeluk in deze industrie

The Smell of Saturday Night Live

het een schedule 1 drug is in de VS. Het kostte

beland. Ik had een geweldige boerderij met

Die Captain Jack, dat is een mooi verhaal.

me acht maanden om een paar zenders te

veel land en toen werd cannabis legaal in

Jarenlang was hij dé wietdealer van

overtuigen deze serie uit te zenden.’ Seizoen

Oregon en besloot ik te gaan kweken. Ik

Saturday Night Live, de legendarische

26 Highlife

helende krachten van cannabis.’


tv-show waarin acteurs als Bill Murray en

business om geld te verdienen, dit is echt een

horen gedragsproblemen en

Chevy Chase doorbraken en waar The Blues

belangrijk medicijn.’

stemmingsstoornissen. ‘Toen John op de universiteit zijn eerste joint rookt, had hij zijn

Brothers werden geboren als vaste act van Dan Akroyd en John Belushi. Captain Jack

Wellness van cannabis

medicijn gevonden. Maar in de zoektocht

reisde in de jaren zeventig door

Vier seizoenen als wietboer en het contact

naar dat medicijn, in die tijd, die cultuur, ging

Afghanistan, leerde er kweken én nam

met patiënten hebben Belushi veel geleerd.

iedereen gewoon van het ene medicijn naar

potente Gulzar Afghanica zaden mee terug.

‘De wellness van cannabis is niet alleen voor

het andere. Die cultuur werd hem fataal.’

Vrijwel alle SNL acteurs rookten Captain

artritis, rugpijn, migraine of hulp bij PTSD en

Jack’s wiet op de set. De geur van zijn

kanker. Bij die wellness hoort ook de vonk van

Afghanica werd The Smell of Saturday Night

creativiteit. Cannabis versterkt de smaak van

Live. Nu is het een van de soorten die op

eten, van muziek, van de aanraking van de

Belushi’s Farm worden verbouwd.

huid van je geliefde. En niemand raakt gewond, behalve wie wordt gearresteerd. Ik

Black Diamond OG

bedoel: ik ben uitsmijter geweest in Chicago.

Jim Belushi is bij alle werkzaamheden op de

Ik heb nooit hoeven ingrijpen bij een

boerderij betrokken, van stekken maken tot

vechtpartij tussen twee wietrokers.’

knippen en afleveren van de oogst bij de dispensaries. ‘Daar begon mijn opleiding pas

Authentiek verhaal

echt. Ik breng er meestal een paar uur door,

Als acteur en comedian kent Belushi het

Jim Belushi is bij alle werkzaamheden op de boerderij betrokken, van stekken maken tot knippen en afleveren van de oogst bij de dispensaries. Mission from God Een vrolijker verhaal is dat van The Blues Brothers. ‘Ik heb dat prachtige beeld van The Blues Brothers, met mijn broer erop, wat de cirkel rond maakt. Het is een echt merk, internationaal, al veertig jaar. Het staat voor muziek, ondeugendheid, comedy, plezier en de Mission from God. Dat laatste interesseert mij, het helen van mensen.’ Openhartig vertelt Belushi over zijn eigen helingsproces. De grootste angst van mensen is de dood,

bij de mensen die mijn cannabis kopen. De

belang van verhalen. ‘Een verhaal en een

zegt hij, direct gevolgd door instorting van je

meeste zijn patiënten. Van een vrouw die bij

emotionele band zijn het allerbelangrijkste

familie. ‘Ik kom zelf uit een ingestort gezin.

een verkeersongeluk 180 botten brak en

voor een merk. En het verhaal moet

Mijn vader verloor zijn onderneming aan de

geen opiaten meer gebruikt dankzij

authentiek zijn. De meeste cannabis in de VS

maffia in Chicago, er is een sterfgeval in mijn

cannabis, tot veteranen met PTSD.’ Zo was er

heeft prachtige verpakkingen. Maar geen

familie, baanverlies, alcoholisme, verslaving…’

die veteraan, die hem alleen maar

verhaal.’ Dat heeft Belushi wel, zeker nu hij de

aanstaarde. Toen Belushi vroeg of alles oké

rechten op The Blues Brothers heeft

Trauma

was, vertelde de man dat hij verpleger was

gekregen van de weduwe van zijn broer en

‘Ik geloof dat iedereen een trauma oploopt in

geweest in Irak en dingen had gezien die

Dan Akroyd. Er is het verhaal van zijn broer:

zijn leven. En iedereen is altijd op zoek naar

geen mens ooit zou moeten zien. Hij had

‘De cirkel is eigenlijk rond met mijn broer

een medicijn. Wat deden de soldaten die

drievoudige PTSD. Wat dat betekende wist hij

John, die stierf aan een overdosis.’ John

terug kwamen uit de Tweede Wereldoorlog,

niet, maar hij wist wel dat hij niet kon slapen

Belushi was al jong een fanatiek football

waar ze vreselijke dingen hadden gezien? Ze

en niet kon praten met zijn vrouw en hun drie

speler. Niemand kreeg op de middelbare

gingen meteen voor hun medicijn. Het enige

kinderen. Jouw Black Diamond OG, zei hij

school meer tackles en beuken op zijn hoofd

medicijn dat voorhanden was, was alcohol.

tegen Belushi, is de enige strain die me laat

te verwerken. Jim is er van overtuigd dat zijn

Alcohol kan gezinnen verwoesten, mensen

praten met mijn gezin en me laat slapen. ‘Hij

oudere broer leed aan CTE, chronische

doden. De volgende generatie, de hippies,

kreeg tranen in zijn ogen en omhelsde me.

traumatische encefalopathie, een

ontdekte cannabis, maar experimenteerde

Dat was het moment waarop ik veranderde

aandoening die voorkomt bij mensen met

ook met LSD, mescaline… het liep een beetje

en me realiseerde: dit is niet alleen een

meervoudig hoofdletsel. Bij de symptomen

uit de hand. Toen verscheen Pablo Escobar

Highlife 27


en griste vele levens weg, ook dat van mijn

Rinus Beintema

prachtig om die meneer te horen praten over

broer. Maar als we toen, in de jaren zeventig,

Twee keer verwijst Belushi naar Rinus

wat hij doet in zijn gemeenschap, mensen

De wellness van cannabis is niet alleen voor artritis, rugpijn, migraine of hulp bij PTSD en kanker. Bij die wellness hoort ook de vonk van creativiteit.

helen met de olie. Niet bang zijn over geld,

de medicinale waarde van cannabis hadden gekend, zou mijn broer nog leven. Zeker weten.’

Cannabis is een heerlijk medicijn Iedereen is op zoek naar een medicijn. Vandaar het massale gebruik van antidepressiva, pijnstillers en andere pillen. Helaas worden vooral de producenten daar gelukkig van. Belushi: ‘Mensen gaan nog steeds dood, door drank, verkeersongelukken, vrouwen worden mishandeld, mensen sterven aan overdoses opiaten, gezinnen storten links en rechts in. En daarom willen de mensen nóg meer medicijnen.’ Hij laat een korte stilte vallen, kijkt het publiek indringend aan en zegt dan: ‘We hebben het... Het is cannabis. Cannabis is een heerlijk medicijn. Je wordt niet wakker met een kater, je kunt goed met andere

niet bang zijn voor de overheid, heel moedig. Ik geloof dat deze wereld op het punt staat om families te helen, om te voorkomen dat families instorten. Wat ik probeer is verhalen creëren, letterlijk, op tv, om deze boodschap te verspreiden. Hopelijk bereik ik mensen door de mix van comedy, muziek en voorlichting. Dat zijn eigenlijk gipsy tricks om de boodschap over te brengen: het helen van families en mensen.’

Pay what you can dispensary Een ander project levert een stevig applaus op: een ‘pay what you can dispensary’ in een wijk van Portland met veel daklozen, veteranen en slachtoffers van de opiatenepidemie. Zij kunnen er cannabis kopen voor extreem lage prijzen -denk 35 cent per gram- terwijl rijkere klanten meer

mensen overweg, er is een vrijgevigheid van

Beintema, die eerder in het zonnetje is gezet

kunnen betalen om het initiatief in stand te

geest, het bedaart de gemoederen.’

door organisator Michael Kraland. ‘Het was

houden. En dan heeft Belushi nog een

28 Highlife


plannetje voor 1 januari 2020, als in zijn thuisstaat Illinois de legale verkoop van

Belushi over de cannabis crash in Oregon

cannabis begint. In Chicago, de stad van The

‘Elke staat heeft zijn eigen regels. In Illinois moet je een kwekerij hebben, een

Blues Brothers, gaat hij rond rijden in de

verwerkingsbedrijf én een dispensary. Oregon gaf gewoon kweekvergunningen uit, voor

fameuze Blues Brothers Mobile. Natuurlijk is

maximaal 40.000 square foot (3716 m2) buitenteelt en 10.000 voor binnen. Ze gaven

de luidspreker die in de film op het dak is

duizend vergunningen uit en Oregon heeft zo’n 400 dispensaries, maar slechts vijf

gemonteerd vervangen door een enorme

miljoen inwoners. En er wordt hier al minstens even lang wiet gekweekt als in The

joint. ‘We’re on a Mission From God… to

Emerald Triangle. Het was dus niet moeilijk om te kweken, maar om te verkopen. De prijs

legalize across America’.

zakte van 1.800 dollar (ruim 1.600 euro) naar 600 dollar per pound (453 gram). Ik kreeg 900 omdat ik een beetje een naam heb, maar sommigen verkochten voor 350. Dankzij mijn

Micro-dosing

tv- en filmgeld kon ik het uitzitten. Veel kwekers werden kwaad en de zwarte markt

Tot slot, Jim Belushi over hoe hij zelf van

groeide het jaar daarop enorm. Dit jaar krijg ik 1500 tot 1600 per pound omdat zoveel

cannabis geniet: ‘Een paar trekjes van een

kwekers dachten: screw you, ik ga terug naar de zwarte markt en verkoop alles buiten de

joint. Ik ben van de micro-dosing. Ook als ik

staat. Dus nu is er weer vraag naar wiet en komen ze bij mij, mister compliant and legal.

drink, neem ik maar twee drankjes. Ik ben niet

We doen het dit jaar dus heel goed.’

iemand die té high wordt. Ik heb een lage THC tolerantie, maar ik maak mijn eigen mix. Ik hou van destillaten met een lage potentie. Ik heb een heel sterke wietolie op de markt, die meng ik met CBD-olie. En ik neem wel eens een edible, om te slapen of in het vliegtuig. Maar ik ben geen pothead of zo, ik ben nu ook niet high. Maar dat kan later vandaag veranderen. Ik kan niet wachten om een paar coffeeshops te bezoeken.’

Belushi over The Emerald Triangle versus Zuid Oregon ‘Zuid Oregon ligt op dezelfde breedtegraad als The Emerald Triangle, die helemaal reikt tot Bordeaux en de Bourgogne. Een prachtig stukje aarde dat geweldige druiven, peren en natuurlijk cannabis voortbrengt. Ik noem Oregon The Great State of Cannabis. Het is wat meer verborgen en The Emerald Triangle krijgt veel media-aandacht, maar dat gebied ligt in de bergen en dichtbij de zee. Ze hebben er veel problemen met vocht en schimmels. Wij zitten op zeeniveau, we hebben 292 dagen zon per jaar en water uit de

www.belushisfarm.com

rivier met een bijna perfecte Ph. En het is een spirituele plek. Dus mijn dames zijn prachtige, spirituele planten die mensen veel vreugde en genezing brengen.’

Highlife 29


Door: Rob Tuinstra

CANNABIS CAPITAL CONVENTION

“Being the first is not always the best” De tweede editie van de Cannabis Capital Convention werd door veel aanwezigen hoger ingeschat dan de eerste. Dat kwam door een mooie mix van cannabis kapitalisme en cannabis activisme. Rinus Beintema op hetzelfde podium als durfinvesteerders, het is niet niks.

Pascal van Oers en Peter Schouten van Project C

Nic Easley, 3C Consulting, LCC

De verrassende mix werkte verfrissend. De sfeer was goed en er

Europa: Het Grote Geld

werden bruggen geslagen die tot voor kort minder logisch leken. Het

Plus dat het klimaat en de arbeidskosten in Canada ongeschikt zijn,

ging niet alleen om geld verdienen, maar het ging er ook om hoe dat

meende Easley. Kijk dan naar Portugal of Colombia. Hij voorspelt dat

geld cannabis activisme of de medische mogelijkheden van cannabis

Zuid-Amerika met een bevolking van 639 miljoen in 2028 een markt

kon versterken. Put your money where your mouth is, zeggen ze in de

van 12 miljard dollar kan behalen. Maar Het Grote Geld is in Europa te

VS daarover. Jaïr Velleman is daar een goed voorbeeld van. De

vinden. Easley: “In het komende decennium wordt Europa de

Nederlander was meer dan succesvol met Gavita. Nu heeft hij dat

grootste legale cannabismarkt ter wereld. In 2028 zal die markt een

bedrijf verkocht en zet hij zich in om wietidealisten als bijvoorbeeld

omzet van 123 miljard dollar bevatten.” Dat ging er in als wietcake bij de

Rinus ‘Suver Nuver’ Beintema te ondersteunen.

investeerders in het publiek.

Groei cannabismarkt

Project C

Maar het ging dus ook om geld. Wat wil je op een Cannabis Capital

Zoals gezegd, er was een mooie mix. Na Easley verschenen Pascal van

Convention. Nic Easley van 3C Consulting, LCC legde het in een

Oers en Peter Schouten van Project C op het podium. Zij zijn een van

vakkundige presentatie duidelijk uit. De cannabismarkt in de VS in 2019

de gegadigden die zich hebben aangemeld als kweker voor het

is 15 miljard dollar. In 2024 zal dat 43.9 miljard dollar zijn. De Amerikaanse

wietexperiment. De organisatie had verder een beroemde

markt groeit daarmee met bijna 25% per jaar. Easley is van mening dat

gastspreker gevonden: Jim Belushi. We hebben daar een uitgebreide

de legalisatie van cannabis in Canada teleurstellend verloopt: “Being

reportage over. Maar dat hij en vele anderen Rinus Beintema

the first is not always the best.” Op dit moment beslaat de

uitgebreid in het zonnetje zetten, was een plezierig en kenmerkend

cannabismarkt in Canada 2.6 miljard dollar, in 2024 zou dat 3.4 miljard

detail van deze heel fijne tweede CCC-editie van organisator Michael

dollar zijn. Investeren in de grote Canadese wietbedrijven raadt hij

Kraland. Daarom; tot de volgende keer.

daarom af. Die markt is immers peanuts vergeleken met de VS.

30 HighlifeDoor: Arjan van Sorge

“Wiet is voor mij de motorolie van mijn motor”

SIDNEY SCHMELTZ “Blowen gaat altijd door, ook met theater” Sidney Schmeltz heeft het er maar druk mee: film, theater, muziek en blowen. Hj werd bekend door televisieoptredens bij Powned en YouTube filmpjes en daar is hij nog steeds mee bezig, maar er is veel bijgekomen.

Onderweg naar ergens diep in de provincie

voorstelling. Want daar is hij tegenwoordig

wanneer ik weer muziek ga maken. ik toer met

voor zijn theatervoorstelling Hooggeleid

vooral mee bezig. “Je weet toch: cabaret. Er is

twintig theatershows door Nederland, er moet

heeft Sidney Schmeltz nog wel even tijd voor

af en toe improvisatie bij de interactie, maar ik

wel money binnenkomen he. Ik heb niet voor

een interview. “Ik ben een beetje drukjes, een

ga uit van een script dat ik al eerder heb

niets twee jaar lang voor deze show zitten

beetje chaotisch vandaag. Verslapen, alles...

geschreven. Zo’n voorstelling kun je niet alleen

bikkelen.”

Maar we zijn nu lekker aan het rijden, dus we

met improvisatie interactie doen, je werkt veel

kunnen lekker praten.”

uit van te voren.” Tot halverwege 2020 treedt

Eigen rookpauzes

hij er mee op.

En ondertussen worden er ook nog joints

Het land door

opgestoken, in allerlei variaties. Vooral op zijn

Sidney Schmeltz werd geboren in Groningen,

Straks weer muziek

filmpjes die op internet te vinden zijn, kun je

woonde lange tijd in de Bijlmer in Amsterdam,

“Met muziek heb ik een tijdje niets gedaan. Ik

een hele parade aan rookwaar tegenkomen.

en heeft nu een plek ergens in de buurt van

heb laatst de EP Geniaal en de single Vaseline

“Blowen gaat altijd door, ook met theater.

Rotterdam. Wel zo makkelijk als je het hele

uitgebracht, en daar ben ik nu op aan het

Tijdens de voorstelling heb je een rookpauze,

land doorgaat om filmpjes te maken,

hangen. Maar voorlopig geen muziek hoor,

ik las eigen rookpauzes in, blowen gaat altijd

coffeeshops te bezoeken voor Best Coffee-

pas na de theatervoorstelling weer. Ik wacht

door. En dat is dan niet op het podium, nee dat

shop In Holland, en optreedt met je theater-

tot mijn tour klaar is, in juli 2020, dan kijk ik wel

wordt toch geen leuke voorstelling!”

32 Highlife


Miljoen views

langs vijftien shops geweest, en ze waren echt

Eerste, tweede, derde

“Blowen deed ik vanaf dat ik achttien was, ja je

de beste van al die shops. Qua kwaliteit, en ook

“Gallery Colorado had 29 punten volgens mij,

moet toch achttien zijn om naar de coffee-

in prijsverhouding. Ik was trouwens niet de

Boerejongens 28, en nog een andere shop 27.

shop te gaan. Dus ik wachtte gewoon rustig tot

enige die de beoordeling deed, er waren ook

Dicht bij elkaar, maar Gallery Colorado was de

mijn tijd daar was. En hoe ben ik in het

deelnemers die hun eigen punten konden

beste in wiet, in kwaliteit en hoe de shop er uit

artiestenleven gerold? In 2012 kwam Pownews

geven.”

ziet. Volgend jaar ga ik wel de eerste, tweede

langs op de school waar ik toentertijd zat, en

en derde plek doen. Deze keer hadden we

nadat ze waren geweest kwam er dat filmpje,

Coffeeshops beoordelen

alleen een nummer een, maar als ik er zo over

een spontaan filmpje, en nadien kreeg ik

“Ik maak de content en bij de content ga ik

nadenk, moet dat anders. Shops kunnen zich

binnen een paar weken een miljoen views.

bijvoorbeeld deelnemen aan Dutch Best

daar voor aanmelden, maar nog niet nu.

Bam! En dat was in een keer, ze kwamen terug

Coffeeshop, en daarbij kunnen mensen

Volgend jaar ga ik eerst nog een filmpje

met taart, bij mij thuis, en toen dacht ik hee,

taggen. Ik ga een filmpje maken en daar kun je

maken, de aankondiging, en dan pas kunnen

kijken hoe vaak ze nog terug gaan komen. Ze

bij taggen, want mensen willen deelnemen

ze zich aanmelden.”

kwamen weer terug, in de week van de money.

aan mijn Dutch Best Coffeeshop om ook de

Na die geschiedenis heb ik een contract

wiet te beoordelen. En niet alleen beoordelen

Unieke situatie

gekregen bij de NPO (Nederlandse Publieke

op wiet, maar ook op kwaliteit, de sfeer, de

Op de vraag of Sidney zoveel smookt als je

Omroep), nadien heb ik veel met hen gewerkt

ligging, het uiterlijk van de shop, al dat soort

afgaande op zijn filmpjes zou denken,

en ben ik met hen in de comedy gerold.

dingen. Dat heeft er allemaal mee te maken

antwoordt hij vrij nuchter: “Dit is gewoon mijn

Comedy theater ja. Zo is het gegaan, via rollen

en dan kunnen de deelnemers cijfers geven

werk he. Ik word wakker, ik heb of theater, of ik

man, je weet ik rol goed.”

van een tot en met vijf, een is slecht en vijf is het

moet content maken, of ik moet filmen. Ik

hoogste.”

blow wel, maar ik blow niet de hele dag door.

Het moet kwaliteit hebben

Anders gaat mijn bedrijf geen money maken.

Het zal niet verbazen, maar Sidney rookt het

Beker en taart

Dat de NPO mij al een kans heeft gegeven, zo

liefst gewoon wiet. “Ik rook nu meestal

De deelnemers waren zeer tevreden over wat

van hij blowt maar we willen toch met hem

gewoon wiet met hasj, een cocktail, een keer

ze voor hun kiezen kregen, een van hen

werken, dat is uniek. Want normaal willen

in de zoveel tijd doe ik dat. Maar meestal houd

merkte op dat hij goed stoned was, na al die

mensen niet werken met iemand die blowt.

ik gewoon echt van wiet. Wiet is voor mij de

jonkos! Er werden twee wietjes en twee hasjes

Die tatta’s zijn met mij heel anders. Ze zien dat

motorolie van mijn motor. En dan vooral haze,

per shop gerookt, dus dat komt wel aan ja.

als ik blow, dat ik dan actief word. Ik word

de beste en sterkste haze. Kush vind ik ook

Sidney bracht persoonlijk een grote gouden

scherp, ik word visionair, ik zie dingen. Niet dat

lekker, maar Skunk en PP komt niet in mijn

beker langs bij Gallery Colorado, met een

ik van die wietdingen ga zien he, nee want dan

categorie voor. Dat is goedkoop. Het moet wel

flinke taart erbij. Eigenaren Freek en Heidi

moet je in een TBS kliniek. Het is voor mij iets

een beetje kwaliteit hebben. Ik kan wel

hadden niet verwacht dat ze zouden winnen,

om stabiel te worden, om scherp te zijn. Wij zijn

goedkoop en veel nemen, maar dat heb ik niet

maar waren uiteindelijk supertrots en zeer

toch echt dingen aan het maken, we moeten

nodig bro. En meestal krijg ik nu wiet, van

vereerd.

kijkcijfers pakken. Als ik geen goede kijkcijfers

coffeeshops. Ik krijg gewoon goed spul.”

had dan zou de NPO nooit met mij werken, ze

Verder in 2020

zouden mij niet in de comedy of het theater

Gallery Colorado

“Zo zijn we alle shops afgegaan met verschil-

gooien, ik zou nooit een contract hebben

Dat kinkt logisch, want voor Dutch Best

lende deelnemers, en degene met het

gekregen. Ik geloof wel dat mensen nu zien

Coffeeshop gaat Sidney het land door op zoek

hoogste aantal punten wint.” Het is nu achter de

dat wiet niet echt slecht voor je is. Kijk, bij

naar de beste coffeeshop. Zo kwam hij ook

rug, in 2020 gaan ze er weer mee verder. “Je kan

sommige mensen werkt het slecht, dat klopt.

terecht bij Gallery Colorado in Utrecht, een

het niet het hele jaar door doen swa. We doen

Maar sommige mensen zien het ook eerlijk in

coffeeshop en galerie in een. “Ja die wonnen

het bijvoorbeeld van januari tot en met maart,

dat het slecht voor je is, dat het voor hen slecht

bij Sidney’s Dutch Best Coffeeshop. Zij hadden

dan doen we aankondigingen en nemen we

is. Niet bij iedereen werkt wiet hetzelfde.”

echt goede wiet man, godverdomme, ik was

shops aan, en in de tussentijd gaan we filmen.”

www.sidneyschmeltz.nl

Highlife 33


Sidney Schmeltz’s Dutch Best Coffeeshop

GALLERY COLORADO 2 jaar, 2 prijzen Voor en door liefhebbers van topkwaliteit wiet en hasj Gallery Colorado op het Werkspoorkwartier in Utrecht is inmiddels ruim 2 jaar open. De ruime parkeerplaats wordt in de avonduren prachtig groen verlicht en maakt van het witte, gezellige Gallery Colorado gebouw een echte eyecatcher. Het is een prachtige locatie in een gebied vol creatieve bedrijven dat zich steeds verder ontwikkeld.

Uitgebreid menu

ramen komt en de glazen rookruimtes houden

Een ander groot pluspunt van de shop, die net

het transparant en open. Dit was precies wat de

buiten het drukke centrum van Utrecht ligt, is het

eigenaren voor ogen hadden. “We wilden van

menu. Het assortiment heeft een zeer ruime

het schimmige imago af dat mensen helaas bij

keuze uit verschillende soorten wiet en hasj.Van

coffeeshops soms hebben.”

intense kush soorten tot verscheidene soorten menulijst gevuld met Colorado’s huisgemaakte

Sidney Schmeltz’s Dutch Best Coffeeshop

specials en verschillende andere buitenlandse

Gallery Colorado: twee jaar, twee prijzen. Boven

polm en charas soorten. Op deze manier

op een van de vitrinekasten in de zaak: de

proberen de eigenaren voor iedereen iets

bronzen Highlife Cup 2019 voor hun op aarde

lekkers en passends op het menu te hebben.

geteelde biowiet en de gouden ‘Dutch Best Cof-

haze en alles ertussen in. Daarnaast is de

feeshop 2019’. Een prijs die uitgereikt werd door

Kunst

Sidney Schmeltz. Op de onderdelen: wiet, hasj,

Aan de muur is elke twee maanden een

klantvriendelijkheid, sfeer en bereikbaarheid

expositie te zien van verschillende kunstenaars.

werd de shop beoordeeld door zowel consu-

De kunst is net zo variërend als de gasten. Van

menten als Sidney zelf. Na een nek aan nek race

de rebelse kunstschilder Peter Klashorst tot

won Gallery Colorado dus de eerste prijs in de

graffiti & tattoo artiest Deeffeed en van de

zoektocht van comedy-ster Sidney Schmeltz

Coffeeshop. Zij hadden echt goede wiet man,

mechanische skeletten van Heenenweerwolf

naar de beste coffeeshop van Nederland.

godverdomme, ik was langs vijftien shops geweest, en ze waren echt de beste van al die

tot blacklight artist Jeroen Bos; als ze het bij Colorado zelf maar mooi vinden mag het in de

“Echt goede wiet”

shops. Qua kwaliteit, en ook in prijsverhouding. Ik

shop. De kunst geeft de shop een fijne en

Sidney Schmeltz is er nog steeds lyrisch over: “Ja,

was trouwens niet de enige die de beoordeling

vernieuwende sfeer. Het daglicht dat door de

Gallery Colorado won Sidney’s Dutch Best

deed, er waren ook deelnemers die hun eigen

34 Highlife


punten konden geven.” Sidney bracht persoon-

categorie ‘wiet algemeen gekweekt op aarde’

lijk een grote gouden beker langs bij Gallery

met hun Wedding Cake. Terechte prijzen voor

Colorado, met een flinke taart erbij. Sidney,

het team van deze succesvolle onderneming,

nogmaals: “Gallery Colorado was de beste in

dat een gevarieerde klantenkring kent. En de

wiet, in kwaliteit en hoe de shop er uit ziet.” Elders

aanloop blijft toenemen. “Elke nieuwe dag zijn

in deze uitgave een interview met Sidney

er wel nieuwe gasten, die tevreden terugko-

Schmeltz, waarin hij meer vertelt over zijn

men voor meer. Maar ook buitenlandse

zoektocht naar de beste wiet.

genieters weten ons inmiddels te vinden.” Dat is niet verwonderlijk, want met de eerder

Highlife Cup

genoemde toonaangevende prijzen die de

Een andere prijs die het team van Gallery

shop al won kun je zien dat het gaat om een

Colorado won was tijdens de Highlife Cup. Daar

shop met hart voor de zaak.

Gallery Colorado Vlampijpstraat 52 3534 AR Utrecht

Openingstijden Maandag t/m zondag 10:00 - 21:00 uur www.facebook.com/ peterklashorstgallery www.facebook.com/deeffeedartist www.heenenweerwolf.com www.jeroenbos-artist.nl

haalden ze een derde prijs binnen bij de

Highlife 35


BY ROOTS Tuincentrum voor de hobbykweker Vakkundig advies en ruime keus

By Roots is een tuincentrum voor de hobbykweker op een mooie locatie in Sittard. Het team achter BY ROOTS heeft veel ervaring, dus voor advies voor elk aspect van het kweekproces, van zaadje tot bloem, ben je bij hen aan het juiste adres. By Roots is uiterst servicegericht en wat niet op voorraad is in het assortiment kan indien gewenst besteld worden.

De naam zegt het al; je kunt bij By Roots

producten in huis. Voedingsmiddelen,

verbonden. Er is ruime eigen parkeergelegen-

terecht voor elk product dat het kweekproces

boosters, substraten, wat je ook nodig hebt, je

heid aanwezig, zodat je je boodschappen

vergemakkelijkt; van de wortel (Roots) tot aan

kunt het hier krijgen en indien gewenst krijg je

discreet kan doen. Kom snel eens langs. Er is

het eindproduct, bij dit tuincentrum voor de

daarbij ook het nodige advies. Voor een

altijd een gemoedelijke en gezellige sfeer en

hobbykweker zal je altijd met het beste

gezellig praatje is altijd tijd, want de klant is

de koffie staat klaar.

specifieke product voor jouw situatie of

koning en je wordt hier eerlijk en met respect

probleem de deur uitgaan. Dat komt omdat ze

behandeld. In deze zaak denken ze met je

bij By Roots een heel ruimte ervaring hebben.

mee en dat betaalt zich in een servicegerichte

Immers, al ruim tien jaar zijn ze in het vak

aanpak. Niet voor niets heeft By Roots daarom

aanwezig. En dat betaalt zich uit, want ze

een grote schare aan vaste klanten.

Overhovenerstraat 51 6131BX Sittard Telefoon: 06 – 83 77 07 81

weten maar al te goed waarnaar een hobbykweker op zoek is om tot een mooie

Ruime parkeergelegenheid

oogst te komen.

By Roots bevindt zich op een prima locatie op de Overhovenerstraat 51 in Sittard, makkelijk

Vakkundig advies

bereikbaar want op een steenworp afstand

Daarvoor hebben ze een ruime keuze aan

van de Rijksweg Noord, die weer aan de N276 is

36 Highlife

By Roots

Openingstijden Maandag: 13:00 – 18:00 uur Dinsdag tm vrijdag: 10:00 – 18:00 uur Zaterdag: 12:00 – 15:00 uur


L . A . A MNESI A Paradise Seeds www.paradise-seeds.com


BLUE SEA Goede prijs en kwaliteit in een ouderwetse coffeeshopstijl: lekker hangen, roken en jointjes delen

Coffeeshop Blue Sea in Amsterdam is sinds januari 2019 overgenomen, en niet zomaar door iemand. Dominic werkte eerder zo’n 27 jaar in Bluebird in de Sint Antoniesbreestraat, ook al weer zo’n legendarische coffeeshop. Dus als er iemand weet hoe een coffeeshop reilt en zeilt, en hoe de

weet niet waar je mee bezig bent, maar kijk even op internet, je

sfeer erin te brengen, dan is hij het wel. Dominic: “We streven naar

hebt gewoon potten waar je planten in kan doen. En dat

goede kwaliteit en een ouderwetse coffeeshopstijl - lekker hangen,

aquarium... De vorige eigenaar had allemaal tv’s hangen, daar houd

roken en jointjes delen.” De hele zaak is verbouwd, het logo dat vriendin

ik helemaal niet van. Maar mensen moeten toch ergens naar kijken,

Natacha heeft ontworpen is aangepast, en samen hebben ze het

dus kijk lekker naar vissen die bewegen, naar levendige vissen. Dat

interieur van de zaak veranderd. “Er staat een hele muur van planten,

je je er helemaal in kan verdiepen.”

met een aquarium. Een living wall noemen ze dat. Ik had het bedacht en toen kreeg ik reacties van wooh, je hebt een levende muur! Als er

Ervaring

maar geen muizen en mieren in zitten dan vind ik het goed.”

Hij vervolgt: “Vanaf mijn tiende, nou ja, twaalfde heb ik ervaring met coffeeshops. De eigenaren van de Bluebird zijn familie van me, dus

Aquarium

ik ben er mee opgegroeid. De Blue Sea bestond 27 jaar, het is een

Dominic: “Eerst wilde ik een stuk hout met gaten erin om planten in

heel oude shop. De vorige eigenaar is mijn partner geworden, hij

te plaatsen, met een aquarium ertussen. Toen zei mijn maatje, ik

kon niet echt die sfeer brengen die ik heb gebracht. Ik heb

38 Highlife


schilderijen aan de muren gehangen, werk van allerlei kunstenaars erin gegooid, plantextract, meer toeristen, het meer sociaal gemaakt, de bar naar voren gebracht, deuren en ramen open, alles open – het is meer welkom.”

Vaste klanten met ook toeristen “Ik moet het van mijn vaste klanten hebben, en de toeristen zijn meegenomen. Maar ik concentreer me vooral op de vaste klanten, dat ze tevreden zijn met de prijs en de kwaliteit, want je hebt wel competitie natuurlijk. Ik heb geen toeristische shop, ik heb een buurtshop waar toeristen komen. Er is de ambiance gebracht van een ouderwetse coffeeshop: lounge, hangen, leuke muziek, dat soort dingen. We draaien geen rap en geen agressieve muziek. Een beetje lounge, Mick Jagger en David Bowie komen er doorheen, van alles, het ligt in principe aan de klanten die we in de zaak hebben.”

Milkshakes “De kwaliteit van ons aanbod is beter geworden, maar ik heb dan ook de Highlife cup gewonnen, eerste prijs Sativa. Het menu is veranderd, de kwaliteit verbeterd. We hebben hasj van over de World Of 7 Seas, veel variatie in wiet, en we doen ook CBD-wiet. Alles is vooruitgegaan, de joints, zelfs de cakes, en ik maak originele milkshakes in zo’n ouderwets Amerikaanse ding. Kortom: kwaliteit.”

Coffeeshop Blue Sea Van Woustraat 87 1074 AE Amsterdam 020-6761991 Openingstijden: Maandag t/m zondag 09:30 – 01:00 uur

Highlife 39


Tekst: Arjan van Sorge | Foto’s: Texas Schiffmacher, Arjan van Sorge

“Voor mij werkt het goed om af te wisselen, dus niet elke dag blowen”

GOTU JIM “We willen de vibe van nu pakken”

Generation K is uit, het langverwachte eerste album van Gotu Jim. De Amsterdammer maakte voor de gein ooit iets met ‘ik word wakker, heb weer kankerveel geblowd’ en brak door als rapper. En hoe. Jim Lageveen komt over als gewoon een

ene kant drugs zoals ketamine, dat

Generation K is een geheel. Het is de vibe die

aardige student, maar is duidelijk gegrepen

opgekomen is tijdens mijn generatie, en wat

we willen pakken rondom wat wij de

door wat zijn avontuur met producer IJsbrand

breder hoe ik mijn generatie zie. Geen Kut of

afgelopen jaren hebben meegemaakt, en wat

van Eerdenburg allemaal los heeft gemaakt.

Kanker, nee ik vind het juist leuk, we leven in

wij zien dat gebeurt binnen onze generatie. Als

Het is ook niet niks: grote festivals, geile clips,

een land met goede zorg en welvaart. Veel is

insteek pakken we de vrijheid en het nog niet

door gerenommeerde media opgetekende

prima geregeld en we hebben kansen hier, als

echt hoeven beslissen wat je wilt gaan doen

verhalen, toeren langs poppodia en

jongere in Nederland. Dat geldt natuurlijk niet

als je tussen 20 en 25 jaar bent. Dat alles nog

studentenverenigingen, en wat al niet meer.

voor iedereen, maar over het algemeen

eigenlijk kan, dat je nog niet vastzit aan een

hebben we het goed.”

baan, voor heel lang. Die vibe vastpakken.”

En dan Generation K. “Het staat voor mijn

De vibe pakken

Niet gangster

generatie, en die K is in te vullen voor aan de

“Al mijn eerdere werk waren losse dingen,

Wat hem onderscheidt van de rest, is volgens

Prima geregeld

40 Highlife


Jim omdat wat hij maakt er nog niet echt was

Beetje rustig

vereniging – roken trouwens wel. Ik ben een

in Nederland. “En dat wijzelf ook niet wisten

Jim heeft een sterke voorkeur voor

keer mee geweest naar een feest van de

dat er een markt voor was, dat daar iets te

Marokkaanse hasj. “En die koop ik het liefst bij

vereniging van een vriend van mij, in

halen viel - dat het elkaar heeft opgevuld. Ik

een Marokkaanse coffeeshop, dan weet ik dat

Wageningen, en ik had een stukje hasj niet

ben als een van de weinige artiesten in

het goed zit. Het is het chillst als het een beetje

groter dan een muizenkeutel in mijn jas. Ik

Nederland zelf student, en praat over thema’s

rustig is en je ook nog wat kan doen. Ook in het

werd bij de deur gecontroleerd en mocht niet

waar studenten zich aan kunnen spiegelen.

muziekmaakproces is dat soms wel lekker, je

naar binnen, ik werd boos want ik begreep het

Die thema’s zijn voor hen heel herkenbaar, en

Ik rap niet over dingen die gangster zijn, omdat ik dat ook niet ben. Dat laat ik over aan jongens die dat goed kunnen.

gewoon niet. Er wordt daar zo veel gedronken

relevant omdat ze hetzelfde als ik meemaken, op een bepaalde manier. In dat opzicht ben ik een van de weinigen waarmee zij zich kunnen identificeren, qua artiesten. Ik rap niet over dingen die gangster zijn, omdat ik dat ook niet ben. Dat laat ik over aan jongens die dat goed kunnen. Daar blijf ik ver van weg.”

Gesnapt worden “Ik kom uit Amsterdam, dus je komt al best wel vroeg op de middelbare school in aanraking met mensen die blowen, jaren boven jou. Mijn eerste keer blowen was vlakbij Westerpark, er was daar een wildplakzuil, daar gingen we zo ver mogelijk achter zitten, omdat we heel bang waren dat we gesnapt zouden worden. Ik

en dan kom ik met mijn pupilletje aan hasj, en ik mag niet naar binnen. Ik denk dat het daar veel gezelliger zou zijn als iedereen zou blowen. Maar de combinatie van blowen en heel veel drinken, dat zou niet werken, dat zou een grote bende worden. Ik merk wel dat als ik wat later in de nacht op die feesten moet optreden, dat de sfeer daarna soms een beetje grimmig kan worden, omdat mensen echt te dronken zijn. Dan is er wel zo’n moment dat je denkt hmmm, nu moeten we weg, tijd om te gaan.”

Even niet echt een doel Gotu Jim en de mensen om hem heen zijn rond het interview druk bezig met het

had toen mijn eerste joint gerookt, ik was

vergeet dat je met muziek bezig bent waar

dertien. Tot mijn zestiende heb ik best wel veel

mensen naar gaan luisteren. Dat valt dan weg,

wiet gerookt, en toen werd ik daar in een keer

je bent dan muziek aan het maken omdat je

helemaal gek van. Ik ging er heel slecht op en

dat leuk vindt. Ik kan niet altijd blowen in de

ben er zo’n twee, drie jaar helemaal mee

studio, want soms valt het niet goed, dan val ik

gestopt. Daarna ben ik hasj gaan roken en dat

in slaap, dan ga ik op de grond liggen. Ik word

doe ik nu nog steeds. Ik begin hier en daar ook

moe en kan me niet meer concentreren. Of

weer een klein beetje wiet te gebruiken.”

het werkt juist heel goed. Voor mij werkt het goed om af te wisselen, dus niet elke dag

Knock out

blowen, dat zou ik niet trekken. Als ik een hele

Waarom hij een tijdje geen wiet meer heeft

dag gestudeerd heb en van alles in de studio

gerookt? “Ik was vijftien en we zaten op de

heb gedaan, als ik dan een joint rook dan is dat

kamer bij een vriend, met z’n zevenen.Alle

heel ontspannend. Ik gebruik het soms om

ramen waren dicht, en iemand was constant

stress los te laten, dat werkt goed.”

pure White Widow joints aan het draaien. Het was ook de periode dat je al die trucjes gaat

Voor iedereen verschillend

doen met roken, zoals waterval, uit je mond en

“Bij een optreden blowen heb ik weleens

dan weer inblazen enzo, maar dat is heel heftig

gedaan, maar dan word ik nog zenuwachtiger

op je longen als je niet zoveel rookt en dan in een

van te voren, het werkt averechts, ik word

keer alles inademt. Ik ging bijna knock out, ik

sloom. Daarna vind ik het wel chill, maar niet

dacht dit gaat niet goed, ik stond op en ging over

ervoor. Het is wel gebeurd dat ik er niet over

afronden van de plaat. “Ik moet daarnaast mijn

mijn nek en een vriend dacht dat ik een scheet

nadacht en gewoon blowde, en dan is het van

scriptie schrijven voor mijn studie Sociale

liet. Hij vroeg was dat een scheet? Iedereen

oh shit, ik moet zo optreden. En dat werkt dan

Geografie, dus ik heb even geen tijd om

lachen natuurlijk. Ik werd in bed gelegd, die

niet helemaal zoals je wilt dat het werkt. Het is

nadrukkelijk bezig te zijn met wat ik wil doen

vrienden waren ook zo high, ze kwamen bij me

voor iedereen verschillend of het werkt of niet.

qua maken, soort van, dus ik ben nog wel aan

kijken en eentje zei tegen mij je ziet er echt goed

De ene rapper zal het wel fijn vinden, ik heb

het maken maar niet echt met een doel, en

uit man en ik hoorde iedereen lachen want

veel meer aan twee drankjes van te voren.”

dat is lekker. Als je een album hebt uitgebracht

blijkbaar was ik net zo wit als het laken. Daarna

kan je een periode whatever doen waar je zin

heb ik even geen wiet meer gerookt. Het is

Blowen mag niet

in hebt, zonder doel. En daarna denk je weer,

misschien ook wel goed geweest, toen. Toch te

Gotu Jim doet het goed bij

het is nu wel tijd om weer aan de slag te gaan

jong denk ik, hoewel, nee, eerder niet weten hoe

studentenverenigingen, en dan vooral bij het

en serieus dingen af te maken. Maar we gaan

je er mee om moet gaan. Daar heb ik wel mijn

corps. Blowen ze daar eigenlijk? “Zeker wel,

eerst kijken hoe dit valt.”

grens leren kennen met blowen, en die heb ik

maar het mag niet op die locaties. Veel

ook nooit meer zo erg aangetikt.”

jongens daar blowen, maar het mag niet op de

www.burningfik.com

Highlife 41


Column Wil Oomen

BANKEN MOETEN WIETPIONIERS BEDIENEN In de vorige column hebben wij u bericht over banken die dienstverlening aan coffeeshops weigeren. Hierop hebben wij contact opgenomen met de Nederlandse Vereniging van Banken en gevraagd om toelichting. Zij geven aan dat iedere bank op basis contractrecht en eigen beleid vrij is om zelf te bepalen met wie zij een relatie aangaan of niet. Klanten waarvan de diensten worden ingetrokken hebben de mogelijkheid om een klachtprocedure te starten of in het uiterste geval naar de rechter stappen. Recentelijk heeft de rechtbank te Amsterdam

Problemen en risico’s

bloed, althans daar lijkt het op. Ook de

uitspraak gedaan t.a.v. initiatiefnemers van het

Indien een coffeeshop en straks ook een teler

Belastingdienst en de gemeenten zijn veelal

cannabisteeltproject omdat de bank

geen bankfaciliteiten kan krijgen, kan dit

niet op de hand van bedrijven die werkzaam

weigerde een betaalrekening te verstrekken.

problemen opleveren met de gedoogverkla-

zijn in de softdrugs. Er zijn al vele coffeeshop-

De bank had het verzoek afgewezen omdat zij

ring en de exploitatievergunning omdat

houders strafrechtelijk veroordeeld en via de

zich terughoudend opstelden vanwege het

alleen werken met contant geld natuurlijk

ontnemingswetgeving kaalgeplukt. Ook de

“integriteitsgevoelige” karakter van de relatie

risico’s met zich brengt, althans dat kan naar

Belastingdienst is niet vies van de aanpak van

met de potentiele cannabisondernemers.

voren worden gebracht. Banken zijn

deze beroepsgroep. Mede omdat geen

De potentiele cannabisondernemer had

terughoudend omdat in het verleden diverse

inkoopfacturen te verkrijgen zijn door de

aangevoerd dat een transparante bedrijfs-

banken grote boeten hebben opgelegd

illegaliteit van de achterdeur hebben

voering niet zonder betaalrekening kan. De

gekregen omdat ze onvoldoende werkzaam

coffeeshophouders het moeilijk. Dat geldt

rechter vindt het begrijpelijk dat een

waren in het bestrijden en inzichtelijk maken

straks ook voor de wiettelers.

ondernemer niet alleen contante betalingen

van witwaspraktijken. De Rabo en de ABN

kan aannemen. Volgens de advocaat van de

hebben grote boetes betaald hiervoor.

Met succes aanvechten

bank zal de bank de uitspraak waarschijnlijk

Het is niet voor de eerste keer dat overheidsin-

accepteren. Bij het cannabisteeltproject

stanties zijn terechtgewezen door de rechters.

wordt de gehele keten gereguleerd door de

Ook gemeenten en belastingdiensten verliezen

overheid. Dit is een verschil met de gewone

regelmatig hun procedures, maar jurisprudentie

coffeeshopondernemer.

wijst uit dat de gemeente en belastingdienst ook vaak de procedures winnen. De belangen

Wouter Bos

zijn dan vaak erg groot. Ons kantoor heeft dit

Niet alleen de ABN maar ook andere banken

probleem al meerdere keren met succes aan de

weigerden in het verleden bankfaciliteiten te

kaak gesteld bij de bancaire sector en bij gerech-

verstrekken. Dat gold ook voor coffeeshop-

telijke instellingen en wij zijn voornemens om dit

houders. De toezichthouder De Nederlandse

te blijven doen. Wij zullen u op de hoogte

Bank (DNB) heeft in het verleden aangedron-

houden. Dit geldt ook voor problemen met de

gen op toezicht t.a.v. witwaspraktijken.

Belastingdienst en gemeenten.

Vandaar waarschijnlijk dat banken terughoudend zijn in het verstrekken van bankfacilitei-

Weten is één, bewijzen is twee. Ook een

ten voor bedrijven die aan softdrugs zijn

bancaire instelling is niet eenvoudig te

gerelateerd. In het verleden heeft Wouter Bos

overtuigen.

(destijds minister van Financiën) banken opgeroepen om rekeningen te faciliteren

Oomen fiscaal onderzoek en advies.

aan coffeeshophouders. Het is zelfs

Mr. Wil Oomen

voorgekomen dat personeel van coffee-

www.oomenfiscaalonderzoek.nl

shops geen financiering, bijvoorbeeld een

Kop van Jut

OAK - Oomen Administratiekantoor

hypothecaire lening, konden krijgen omdat

De coffeeshophouder en straks de teler van

Ing. Ruud Oomen

ze werkzaam waren bij een coffeeshop.

wiet is een Kop van Jut. De banken zijn uit op

www.oomenadministratiekantoor.nl

42 Highlife


REMO CHEMO

“DE FAVORIETE VARIËTEIT VAN URBAN REMO, NU BINNEN HET BEREIK VAN ALLEN”

www.dinafem.org


H

Drake gaat samen met Canopy Growth Corporation wiet verkopen De Canadese rapper Drake gaat samen met de Canadese cannabisgiant Canopy Growth Corporation (CGC) wiet verkopen. Ze hebben daarvoor een nieuw bedrijf opgericht onder de naam More Life Growth Company. CGC is trots op hun samenwerking: “Toen we met Drake begonnen te praten waren we onder de indruk van zijn visie om alleen maar voor echte topkwaliteit cannabis te gaan. Hij is extreem getalenteerd en zijn visie past uitstekend bij ons.” Drake is druk bezig om een heel imperium te bouwen. Naast zijn muzikale loopbaan houdt hij zich bezig met mode, film en verschillende ondernemingen. Drake noemt zijn eerste stappen in de cannabisindustrie “really exciting”.

HIGH LOW &

CURE

STERREN INVESTEREN IN EERSTE AMERIKAANSE ‘COFFEESHOP’ Miley Cyrus, Chris Rock, Mark Ronson en Sarah Silverman hebben allen geïnvesteerd in Lowell Cafe in Los Angeles. Denk daarbij niet aan een buurtkroeg als Cheers, maar meer aan een high end restaurant waar je heerlijk kunt eten, maar waar ook ruimte is om te blowen. Denk aan een soort coffeeshop, maar dan heel superdeluxe.

H

En dat is vrij zeldzaam in Californië. Want cannabis is daar wel legaal, maar plekken om in het openbaar te roken zijn er niet. Vandaar dat het kwartet wietliefhebbers dat we eerder noemden graag de beurs trok om de opening van Lowell Cafe mogelijk te maken. Er werd 3 miljoen dollar in het restaurant / annex coffeeshop gestopt dat het paradepaardje moet worden van de Lowel Herb Co, een Licensed Poducer van cannabis. Naast een overheerlijk diner kun je dus ook hun wiet op deze locatie in West Hollywood aanschaffen en consumeren. www.lowellcafe.com

H

Marie-Louise Parker maakt Weeds comeback Nancy Botwin keert terug! Jawel, de serie Weeds maakt een comeback. Met opnieuw actrice Marie-Louise Parker in de hoofdrol. Weeds was een groot internationaal succes. De serie ging over Nancy Botwin, een weduwe die wiet verkoopt om haar gezin te onderhouden. Weeds won verschillende prijzen en Parker werd in 2006 tot beste tv-actrice uitgeroepen. In het vervolg zal Weeds zich afspelen in het Amerika van nu. De tijden zijn veranderd omdat cannabis nu in verschillende staten van de VS legaal is. Nancy Botwin zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. De werktitel voor de nieuwe serie is Weeds 4.20. Wanneer de serie wordt uitgezonden is nog niet bekend.

44 Highlife


WIETROKER NEIL YOUNG WIL TEGEN TRUMP STEMMEN

H

De Canadese muzikant Neil Young wil Amerikaan worden om volgend jaar tegen Donald Trump te kunnen stemmen. Er is echter één groot probleem; de Amerikaanse autoriteiten weigeren het Amerikaanse staatsburgerschap vooralsnog. Neil Young daarover: “Ik wil de dubbele nationaliteit verkrijgen en kunnen stemmen. Dat leek goed te gaan. Na een aanvraag deed ik een test en ik slaagde. Het was een gesprek waarin ik op vele vragen eerlijke antwoorden gaf. Maar nu zeggen ze dat ik een andere test moet ondergaan omdat ik cannabis gebruik.” Desondanks hoopt de 74-jarige muzikant op een positief vervolg. Onlangs maakte hij zijn 45e album, getiteld Colorado. Dat zou je kunnen betitelen als een eerbetoon aan deze Amerikaanse staat die als eerste cannabis voor recreatieve doeleinden legaliseerde.

H

Jenny Lewis komt met een sativa: Rabbit Hole De Amerikaanse actrice en muzikant Jenny Lewis heeft sinds dit jaar ook haar eigen wietsoortje. In samenwerking met het wietbedrijf Glass House Farms heeft ze de strain Rabbit Hole op de markt gezet. Het gaat om een Sour Diesel ‘light’ en de naam is ontleend aan het laatste album van Lewis. Zelf zegt ze er over: “Het is een sativa, perfect om je creatief te stimuleren. Het is echt iets waarvan je zin krijgt om iets leuks te doen.” Lewis is een fan van wiet. In een interview vertelde ze dat ze al voor de eerste keer stoned was toen ze 14 was. Een aardige anekdote: als ze vroeger over de grens in Canada moest optreden begroef ze haar stash vlakbij de grens voor op de terugreis. Dat kunnen wij wel waarderen!

CANNABISPRODUCENT 22RED

VAN BASSIST SYSTEM OF A DOWN BREIDT UIT NAAR NEVADA

H

22Red, een cannabisbedrijf uit Californië dat is opgericht door Shavo Odadjian van de rockband System of a Down, breidt uit naar Nevada. Red22 gaat een samenwerkingsverband aan met Flower One Holdings Inc, de grootste cannabisproducent van Nevada. Red22 heeft een aantal soorten op de markt uitgebracht, waaronder de 22 OG, een indica. Shavo Odadjian: “We hebben lang gezocht naar mogelijke partners en denken dat we met Flower One een bedrijf gevonden hebben dat aan onze kwaliteitseisen voldoet. Bovendien hebben ze al een prima distributie op poten gezet in Nevada, dat helpt natuurlijk ook.” Red22 werd in 2018 opgericht en won dit jaar de High Times Dope Cup prijs voor Best CBD Vape.

Highlife 45


Ozzy Osbourne brengt eerste single sinds bijna 10 jaar uit: Under the Graveyard

HELPT CBD OZZY ER WEER BOVENOP? Door: redactie Highlife

De legendarische Black Sabbath zanger Ozzy Osbourne bracht onlangs zijn eerste single sinds bijna 10 jaar uit. ‘Under The Graveyard’ is een massieve ballad die eindigt als verschroeiende rocksong. Het staat op het album Ordinary Man dat binnenkort verschijnt. Het zag er overigens eerder dit jaar uit alsof

toen mijn dochter Kelly binnenkwam en me

af! Duff McKagan (Guns N’ Roses) en Chad

Ozzy echt op ‘the graveyard’ zou belanden. Zijn

vroeg of ik aan een nummer van rapper Post

Smith (Red Hot Chili Peppers) deden mee. We

vrouw Sharon, bekend van de reality tv-serie

Malone wilde werken. Mijn eerste ingeving was

gingen overdag jammen en ik werkte de songs

rond The Osbournes, vertelt: “Ik werd ’s nachts

‘who the fuck is Post Malone?!’ Ik zocht Andrew

‘s avonds uit. Ik had eerder al tegen Sharon

om twee uur wakker. Ozzy kwam terug van het

Watt op en die zei dat we heel snel konden

gezegd dat ik een nieuw album wilde maken,

toilet en struikelde over een tapijt. In zijn val

werken. Nadat we het nummer af hadden

maar ergens in mijn achterhoofd was ik bang

raakte hij met zijn hoofd een bedtafel, waarna

vroeg hij of ik interesse had in het opnemen van

dat ik er de kracht niet voor had. Maar Andrew

hij achterwaarts viel en opnieuw met zijn hoofd

een volledig nieuw album. Ik zei ‘that would be

haalde het uit me. Ik hoop echt dat mensen er

op het metalen frame van ons bed terecht

fucking great, but now I am thinking I don’t want

naar luisteren en ervan genieten, want ik heb

kwam. Ozzy mompelde toen: Bel een

to be working in a basement studio for six

mijn hart en ziel in dit album gestoken. ”

ambulance, ik kan me niet meer bewegen.”

months!’ Maar voor ik het wist was het album al

www.ozzy.com

CBD-olie Een bezoek aan de eerste hulp bracht geen ernstige zaken aan het licht. Maar zijn situatie verslechterde de volgende dag en het echtpaar ging naar een ander ziekenhuis, waar werd vastgesteld dat metalen schroeven in zijn sleutelbeen waren verschoven en er schade aan zijn ruggenwervels was. Er volgden diverse operaties en de 70-jarige rockster verbleef bijna vier maanden in het ziekenhuis, waarvan zes weken op de Intensive Care. Inmiddels is hij weer thuis. Sharon: “Vanwege zijn verslavingsgeschiedenis wilde Ozzy liever geen zware pijnstillers gebruiken. Daarom heeft hij nu CBD-olie. En dat gaat prima.”

Who the fuck is Post Malone? Ozzy Osbourne zelf praat liever over zijn nieuwe album dan over het ongeluk, dat bijna zijn leven kostte. Ozzy: “Dit album was een geschenk van mijn hogere macht. Het is voor mij het bewijs dat je nooit moet opgeven. Het begon allemaal

46 Highlife


Geplaagde Canadese wietsector hoopt op succes edibles Precies een jaar na de legalisering van cannabis in Canada verkeren veel bedrijven in de sector in zwaar weer. Ondanks de grote investeringen zijn er flinke verliezen en de aandelen verloren veelal de helft of meer van hun waarde. De hoop is nu gevestigd op legalisatie 2.0, oftewel de edibles. Door: Rob Tuinstra

Tot nu toe was dat verboden. Veel wietproducenten hebben hoog

over het toestaan van producten voor het populaire vapen. Maar de

ingezet en flink geïnvesteerd in hun aanbod van edibles. Maar het

vape-crisis gooit roet in het eten. Wereldwijd zijn inmiddels 47 mensen

optimisme dat tot een half jaar geleden rond de invoering van de

gestorven door verontreinigde illegale vape-capsules te gebruiken.

edibles nog bestond is als sneeuw voor de zon verdwenen. Daar is een

Fabrikanten van deze illegale producten deinzen er niet voor terug om

aantal redenen voor.

zwaar giftige stoffen te gebruiken. Er wordt vaak naar China gewezen, waar ongeschikte en ronduit gevaarlijke pennen en capsules worden

Overdaad aan regelgeving

gefabriceerd die via het internet of smokkelnetwerken hun weg naar

Allereerst verloopt de verkoop van legale wiet in Canada moeizaam.

nietsvermoedende klanten vinden. Onderzoeksjournalisten konden

Dat heeft twee redenen. Om te beginnen heeft de Canadese overheid

zonder problemen nep-verpakkingen van gerenommeerde legale

meer verkeerd dan goed gedaan. Voordat de wietsector echt van start

wietbedrijven op internet kopen. Kortom, vapen staat nu in een erg

kon gaan, werd er een overdaad aan regelgeving opgesteld. Ongeveer

slecht daglicht.

hetzelfde als wat de overheid hier nu doet rond het wietexperiment. Cannabis moest op een speciale manier verpakt worden, met grote,

Ontslaggolf

bijna afschrikwekkende waarschuwingen tegen gebruik. Bovendien

Voor velen in de Canadese wietsector is een succesvolle verkoop van

kregen sommige provincies het maar niet voor elkaar om

edibles van levensbelang. Een eerste ontslaggolf kostte al honderden

vergunningen op tijd af te geven. Zo zijn er in grote delen van Canada

werknemers hun baan. Omdat Health Canada een termijn van 60

nog steeds veel te weinig winkels waar je wiet kunt kopen.

dagen hanteert voordat de eerste edibles en cannabisdrankjes in de winkel liggen, zullen consumenten pas vanaf 17 december van deze

Fouten

legalisatie 2.0 genieten. Net op tijd voor kerstmis dus. Bang voor de

De wietsector zelf heeft ook de nodige fouten gemaakt. Investeerders

zwarte markt hoeft de sector in dit geval niet te zijn. Maar of het genoeg

over de hele wereld brachten bakken met geld naar Canada; de Green

is om het tij te keren? De tijd zal het leren.

Rush werd vergeleken met de Gold Rush. En grote bedrijven als Aurora en Canopy Growth werden soms de nieuwe Apple of Microsoft genoemd. Het toestromende geld werd even snel uitgegeven; overnames waren aan de orde van de dag en om de productiecapaciteit uit te breiden werden kosten noch moeite gespaard. Maar de wietbubbel barste eind van de zomer. De verliezen werden groter en groter en bedrijven bleven ondanks alle beloofde capaciteituitbreiding in gebreke bij de bevoorrading van winkels die wel open waren. Ondertussen bleef de zwarte markt floreren.

1.8 miljard euro? De markt voor cannabis edibles in Canada wordt geschat op 1.8 miljard euro per jaar. Veel bedrijven komen ook met drankjes, met of zonder alcohol, die zijn aangevuld met THC of CBD. Daarvoor zijn al verschillende combi’s ontstaan tussen LP’s (Licensed Producers) en brouwers of frisdrankfabrikanten. Veel verwachtingen waren er verder

Highlife 47


KORT nieuws

Door: redactie Highlife

VAPING CRISIS VS EIST AL 47 SLACHTOFFERS Ondeugdelijke vaping cartridges hebben al geleid tot minstens 47 doden in de Verenigde Staten. In de illegaal gefabriceerde capsules zit volgens onderzoekers een dodelijke cocktail van vloeibare vitamine E. Een aangekondigd verbod op vaping ging op het laatste moment niet door.

VS NEEMT VOORZICHTIGE STAP RICHTING LEGALE CANNABIS Het verbod was al in kannen en kruiken, aldus ingewijden in het Witte Huis. Twee maanden eerder beloofde de Amerikaanse president Donald Trump dat vaping voorlopig verboden zou worden, om meer slachtoffers te voorkomen. Hij zou tot dat besluit zijn gekomen na druk van zijn vrouw en kinderen. Op campagne in Kentucky werd hij echter geconfronteerd met boze bedrijven en hun klanten. De campagne We Vape, We Vote bleek succesvol. Trump was bang om steun in cruciale

Een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden in de VS stemde met ruime meerderheid voor een wetsvoorstel om cannabis ook federaal te legaliseren. Het besluit werd door de wietbranche met groot enthousiasme ontvangen, maar er is nog een lange weg te gaan.

staten te verliezen en een ban op vaping kwam er dus niet. In onder andere Indië en Thailand is vaping al verboden, de verwachting is dat

De zogenoemde MORE (Marijuana Opportunity Reinvestment and

meer landen zullen volgen.

Expungement) Act) zorgt er voor dat cannabis van de lijst van verboden middelen wordt geschrapt. In de commissie was de

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC

stemverhouding 24 voor en 10 tegen. De kans dat het voorstel het later

waren eind november ruim 2000 mensen opgenomen met de

in het gehele huis haalt is groot, aangezien de Democraten daar

mysterieuze nieuwe longziekte. Bij testsamples bij 29 patiënten werd

inmiddels een meerderheid hebben. De volgende stap is echter

telkens vloeibare vitamine E aangetroffen.

problematisch, want het voorstel zal ook in de Senaat behandeld

Bij 82% vond men THC en bij 61%

moeten worden. Daar hebben de Republikeinen de meerderheid.

nicotine. De beschuldigende

Bovendien is Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat,

vinger gaat vooral naar de illegale

een verklaard tegenstander van cannabis. Jerrold Nadler van de

cartridges, die via internet en

Democraten: “De criminalisering van cannabis is een fout geweest.

louche bedrijven worden

Laten we dat oplossen en er een eind aan maken.” Zijn Republikeinse

verspreid. Maar inmiddels is er

collega Ken Buck temperde het optimisme: “Ik denk niet dat de Senaat

ook angst dat vaping toch

hiermee gaat instemmen. Het is verspilde energie.” Inmiddels is het

minder onschuldig is dan eerst

recreatieve gebruik van cannabis in 11 Amerikaanse staten plus

werd gedacht. Wordt vervolgd.

Washington DC legaal. Mediwiet is legaal in 33 staten.

48 Highlife


NEW!

North Thunderfuck Sherbet Queen

Legendary Punch Green Punch Sweet Zkittlez Wedding Gelato

RoyalQueenSeedsRQS

RQSeeds

RoyalQueenSeedsRQS

www.RoyalQueenSeeds.nl

Highlife 49


NIEUWS

Door: Stichting PGMCG

MEDICINAAL Cannabis Nieuws

Kamervragen Vera Bergkamp over fiscaal aftrekken kosten kweek eigen mediwiet Op 4 oktober heeft de Hoge Raad besloten dat de kosten voor het telen van eigen medicinale thuiskweek van cannabis fiscaal aftrekbaar zijn. Vera Bergkamp (D66) stelde hierover vragen aan minister Bruno Bruins. Ze vraagt ook om de mogelijkheid van thuistelen onder bepaalde voorwaarden, zoals in Tilburg. Echter, bij vraag 5 wordt het aantal cannabisplanten op maximaal vijf gezet, terwijl er meerdere uitspraken zijn dat er ook meer als vijf medicinaal gekweekt mogen worden.

Vraag 1:

niet blijkt dat het

Heeft u kennisgenomen van het bericht

begrip “verstrekt”

‘Eigen cannabis op voorschrift fiscaal

een verdergaande

aftrekbaar’?

betekenis heeft dan

Ja.

dat het farmaceutische hulpmiddel

Vraag 2:

voorgeschreven is

Hoe beoordeelt u het feit dat de Hoge Raad

door een arts. De

heeft geoordeeld dat de kosten van eigen

Belastingdienst zal,

teelt cannabis aftrekbaar zijn als de

zoals het gebruikelijk

cannabis door de dokter is voorgeschreven?

is te doen, vanaf de

De uitspraak van de Hoge Raad is van de

datum van de

belastingkamer en ziet op de aftrekbaarheid

uitspraak van de

van uitgaven voor specifieke zorgkosten. In

Hoge Raad deze

deze zaak was de vraag aan de orde of de

de ziekte van Crohn, geen baat had bij via de

cannabis op voorschrift van een arts was

apotheek te verstrekken medicinale cannabis

Hoge Raad toepassen voor de kosten van

verstrekt. Dit voorschrift is een voorwaarde om

en dat deze arts had ingestemd met het

zelfgekweekte cannabis voor medicinale

een farmaceutisch hulpmiddel in aftrek te kun-

gebruik van door de patiënt zelf gekweekte

doeleinden.

nen brengen. Bij deze fiscale vraag is een

cannabis. Daarmee was in ieder geval aan de

oordeel omtrent de legaliteit van de cannabis

voorwaarde “op voorschrift van een arts”

Vraag 3:

in kwestie als zodanig niet aan de orde. De Wet

voldaan. Zoals ik in antwoorden op eerder

Wat zijn de consequenties van deze

inkomstenbelasting 2001 heeft als kader (art.

gestelde Kamervragen over dit onderwerp

uitspraak voor het huidige beleid rondom

6.17, eerste lid, onderdeel c) dat farmaceutische

heb aangegeven is verstrekking van medici-

de thuiskweek van cannabis?

hulpmiddelen die op voorschrift van een arts

nale cannabis via de apotheek bijna altijd

De uitspraak van de Hoge Raad betreft zoals

worden verstrekt aftrekbaar zijn als specifieke

toereikend. In zoverre is in deze zaak sprake van

aangegeven een fiscale kwestie en geen

zorgkosten. In deze zaak staat vast dat de arts

een uitzonderingssituatie. De Hoge Raad heeft

strafzaak. Om die reden heeft deze uitspraak

had geconstateerd dat zijn patiënt, die lijdt aan

nu geoordeeld dat uit de wetsgeschiedenis

geen gevolgen voor het strafvorderlijk beleid

50 Highlife

wetsuitleg van de


ten aanzien van de teelt van cannabis. Verder

nale doeleinden door de politie na meldin-

uitspraak lokale driehoeken op te roepen af

vind ik het belangrijk om te benadrukken dat

gen of tips nog vaak geruimd worden?

te spreken niet te handhaven bij maximaal 5

cannabis die thuis geteeld wordt echt iets

De uitspraak van de Hoge Raad verandert niets

cannabisplanten als er een doktersverkla-

anders is dan medicinale cannabis. Het huidige

aan het feit dat het telen van cannabis op

ring aanwezig is?

beleid ten aanzien van medicinale cannabis

grond van de Opiumwet is verboden. Van

Ik zie geen aanleiding om een dergelijke

verandert niet op grond van deze uitspraak.

“thuis telen voor medicinale doeleinden” kan

oproep te doen. Het is aan de lokale driehoe-

Zoals ik ook in mijn eerdere antwoorden over

binnen het kader van de Opiumwet geen

ken om prioriteiten te stellen in de opsporing

medicinale cannabis heb aangegeven, kan het

sprake zijn. Het telen voor medicinale

en vervolging, ook als het gaat om handhaving

gebruik van cannabis, dat niet via de apotheek

doeleinden kan alleen als daartoe een

van de Opiumwet. Zij doen dit binnen de

wordt verkregen, schadelijk zijn voor de

ontheffing is verleend door de minister van

landelijke richtlijnen die worden gegeven door

gezondheid doordat het niet gecontroleerd is

VWS. Dat is bij thuisteelt niet het geval. Bezit,

de Aanwijzing Opiumwet en de richtlijn

geteeld en dus niet van constante en

handel, verkoop en productie van cannabis is

Strafvervolging Opiumwet. Ook kan de

farmaceutische kwaliteit is. Daarnaast kan het

driehoek afspraken maken over de inzet van

een risico voor de gezondheid opleveren als

bestuursrechtelijke instrumenten, zoals 13b

een contra-indicatie niet wordt opgemerkt.

Opiumwet. Het is niet aan mij om op te treden

Medicinale cannabis is momenteel in vijf

in deze lokale afspraken.

variëteiten beschikbaar. Elk van deze variëteiten is van constante en farmaceutische

Vraag 6:

kwaliteit zodat de arts en patiënt er zeker van

Wat is de stand van zaken van de uitvoering

kunnen zijn dat de gebruikte variëteit steeds

van de motie-Bergkamp over onderzoek

dezelfde inhoudsstoffen en sterkte bevat en

naar de werking van medicinale cannabis en

vrij is van pesticiden en andere schadelijke

de motie-Bergkamp over onderzoek onder

stoffen. Het verstrekken via de apotheek is ook

kinderen met epilepsie?

van belang om te controleren dat het niet

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) heeft in

intervenieert met eventuele andere genees-

overleg met mij een aantal onderzoeksvragen geformuleerd. ZonMW schrijft hiervoor een

middelen die de patiënt gebruikt. Cannabisolie mag iedere bereidingsapotheek in

strafbaar. Echter, binnen het landelijk kader dat

onderzoeksprogramma en de verwachting is

Nederland maken als magistrale bereiding. De

gesteld wordt door de Opiumwet en de

dat ZonMW dit programma nog dit jaar

apotheken die dit momenteel al doen zijn in

Aanwijzing van het Openbaar Ministerie (OM),

openbaar maakt en (onderzoeks)instellingen

staat om alle soorten verhoudingen te

worden vijf planten of minder gezien als een

zich kunnen inschrijven hiervoor. Het

bereiden die de arts, in overleg met de patiënt,

kleine hoeveelheid voor eigen gebruik en

kennis- en expertisecentrum SEIN heeft

voorschrijft. Voor wat betreft de mogelijke

wordt er in principe niet vervolgd. Als de politie

samen met BMC een onderzoeksvoorstel

consequenties van de uitspraak op het huidige

al dan niet bij toeval vijf of minder planten

geschreven voor translationeel onderzoek

beleid rondom thuis telen van cannabis verwijs

aantreft zal de politie deze planten in de regel

naar het effect van cannabis op patiënten met

ik naar mijn antwoord op vraag 4.

wel in beslag nemen. De uiteindelijke

een ernstige vorm van epilepsie. Het onder-

beslissing om in een zaak al dan niet te

zoeksvoorstel is in de tweede beoordelings-

vervolgen is aan de officier van justitie.

ronde afgevallen. Op dit moment zijn SEIN en

Vraag 4: Hoe staat deze uitspraak van de Hoge Raad

BMC in overleg over de vervolgstappen om het

in verhouding tot het gegeven dat thuis

Vraag 5:

gekweekte cannabisplanten voor medici-

Bent u bereid naar aanleiding van deze

onderzoek toch doorgang te laten vinden

PGMCG op informatieavond gemeente Terneuzen Stichting PGMCG is uitgenodigd door de

medicinale cannabis nader worden belicht.

Gebruikers, het Nederlandse Huisartiesten

gemeente Terneuzen, om deel te nemen

Graag wil ik u vragen of het mogelijk is of

Genootschap, Bureau Medicinale Cannabis

aan een informatieavond over het gebruik

een vertegenwoordiger van uw organisatie

en Indigo. De opzet die we voor ogen

van medicinale cannabis en thuiskweek. De

op dinsdag 3 december de visie van uw

hebben is dat elke organisatie in 10 minuten

gemeente schreef ons: ‘Naar aanleiding

organisatie op het gebruik van medicinale

hun visie op medicinale cannabis geeft. Na

van een discussie en een aangenomen

cannabis kan toelichten. Deze bijeenkomst

een korte pauze volgt dan een paneldis-

motie in de gemeenteraad over medicinale

vindt plaats in het stadhuis van Terneuzen

cussie.’ De PGMCG zal aanwezig zijn!

cannabis is er van uit de raad gevraagd een

en begint om 19.30 uur. De volgende

informatieavond te beleggen waarbij de

organisaties worden uitgenodigd: Stichting

diverse aspecten rond het gebruik van

Patiënten Groep Medicinaal Cannabis

www.pgmcg.nl

Highlife 51


Tekst & Beeld: Mike de Leede/MMP

TRENDY BALKONBUREAU

1 2

Het Duitse designmerk Rephorm maakt superhandige gadgets voor kleinere stadsbalkons. Neem nu hun geniale Balkonzept. Dit is een bureau, eenpersoonstafel, ijsbuckets/wijnkoeler of plantenbak in één. Om hem te kunnen bevestigen moet je balkonleuning wel maximaal 6,5 cm breed zijn. Omdat hij van hoogwaardig, weerbestendig en recyclebaar polyethyleen gemaakt is, kun je hem in de winter met een gerust hart buiten laten hangen. Dit gadget is verkrijgbaar in zeven verschillende trendy kleuren. Afmetingen: 60 bij 60 bij 40 cm. Prijs: € 128. www.gardeninteriors.nl/balkonzept-balkontafel-antracietrephorm.html

POP-UP POSTCARDEN

3

AIRPLANTEN: LEVEN VAN LUCHT

Planten maken je een blijer, creatiever en – uiteindelijk – gezonder mens. Alleen worden planten zelden zo oud als bijvoorbeeld je hond of kat. Omdat je ze vergeet water te geven, Voor mensen zonder groene vingers is er nu ook een oplossing:

op een te donkere of te koude plek zet. Tijd voor verandering,

zogenaamde Postcarden. Dit zijn zelf opkweekbare minituinen,

roept Dïst van de daken. Ze komen op de markt met dit unieke

die je per post kunt ontvangen of versturen! Er zijn diverse

gadget: zogenaamde ‘airplanten’. Dit zijn vrijhangende

varianten. Op te sturen als pop-up ansichtkaarten waarvan

Tillandsia’s in roestige frames, gemonteerd op een blok

de ontvanger in no-time een kleine tuin met omgeving

eikenhout. Deze planten zullen alles vanaf nu makkelijker

mee bouwt. Bijgeleverde tuinkerszaadjes erin, water geven

maken! Ze vergen namelijk geen onderhoud! Ze voorzien

en wachten maar tot het (eetbare) groen welig tiert! De

zichzelf, hebben geen aarde nodig. Alleen af en toe een paar

kaarten zijn ook geheel op maat en eigen design te maken,

verfrissende spuitjes. En wat krijg je daarvoor terug? Bakken

voor bijvoorbeeld uitnodigingen, marketingcampagnes of

met liefde! En hele mooie en aparte nieuwe huisgenoten. Ze zijn

relatiegeschenken voor coffee- en growshops. Al hangt daar

verkrijgbaar in Small, Medium en Large. Het kleinste blok meet 5

uiteraard wel een wat hoger prijskaartje aan.

bij 5 centimeter, het grootste: 20 bij 20 cm. De kleinste Tillandsia

Prijs van de reguliere Postcarden: € 5 per stuk.

is zo’n 15 cm doorsnede, de grootste 40cm. Prijzen: € 20 tot € 99.

www.another-studio.com/collections/plant-gifts

www.roestplanten.nl/product/airplant-blok-small/

52 Highlife


WARMBLOEDIG WINTERGADGET Met deze trendy terrasverwarmer van Sunred geniet je niet

Gadgets

alleen langer van je tuinseizoen, je geniet ook lang van de lamp zelf. Met een levensduur van maar liefst 5.000 branduren zit je er gegarandeerd jarenlang warmpjes bij. Hij kent 3 warmtestanden: 900, 1200 en 2100 Watt en verwarmt circa 14 vierkante meter.

5

Omdat de warmte niet windgevoelig is, geniet je overal van aangename warmte. De warmte van de halogeenlamp, vergelijkbaar met de warmte van de zon, wordt als zeer prettig ervaren. De ronde vorm gegeven voet die als statafel gebruikt kan worden is voorzien van sfeervol LED-licht. De voet kan in vaste, verschillende, overvloeiende of knipperende zachte kleuren worden ingesteld. De UV- en weersbestendige kap om de heater is spatwaterdicht en heeft een modern en strak uiterlijk. Prijs: € 999. www.planten-in-de-tuin.nl/feest/gadgets%7C-trends/Artix-SW-Round19484

4 MINI ANTI MUGGEN SLEUTELHANGER LIEVEHEERSBEESTJES HOTEL

6

Wist je dat lieveheersbeestjes niet alleen tof zijn om naar te kijken, maar daarnaast ook uitermate nuttig zijn? Met dit hotel uit vurenhout zorg je voor beschutting en onderdak zodat ze kunnen overwinteren. De ingebrande tekening en de Latijnse naam zorgen ervoor dat iedereen meteen weet waarvoor dit houten kastje

Dit is de enige echte anti-muggen sleutelhanger van het merk

bedoeld is. De ingangen zijn zo ontworpen dat lieveheersbeestjes

Kikkerland. Een handig en zeer handzaam en functioneel apparaatje

er gemakkelijk toegang tot hebben. Ondertussen worden

dat ultrasone golven uitzendt en daardoor muggen en andere

concurrenten en roofdiertjes buiten gehouden. Een volwassen

enge beestjes afstoot. Met sleutelhanger, voor aan je riem, jas of

lieveheersbeestje eet ontelbare bladluizen per dag en vormt zo

sleutelbos, zodat je hem nooit vergeet mee te nemen. De ultrasone

een belangrijk onderdeel van biologische kweek en het ecologisch

geluidsgolven worden opgewekt via zonne-energie. Ideaal voor op

evenwicht tussen je zo geliefde groen. Zijn larven zijn nog

vakanties en tussen je buitengroen in de schemer. Deze lichtgewicht

effectiever. Die kunnen niet wegvliegen en zijn onverzadigbaar. Een

mini muggenverjager is 7,8 bij 1,6 centimeter klein en weegt slechts 30

goede reden dus om het lieveheersbeestjes naar hun zin te maken!

gram. Veel lichter dan een citronellakaars. Prijs: € 8.

Prijs: € 13. www.biogroei.nl/lieveheersbeestkastje

www.ditverzinjeniet.nl/kikkerland-anti-muggen-sleutelhanger

Highlife 53


Wiet van een dakterras deel 2

Door: Rob Tuinstra

De Nederlandse zomer van 2018 was spectaculair goed voor buitenkwekers. De zomer van 2019 was lastiger. Hittegolven werden afgewisseld met regenachtige perioden. Highlife was op bezoek bij een anonieme kweekster.

Zo begonnen we in het vorige nummer

Banner III. Ze hoopte op zo’n 200 gram per

250 gram op, de reguliere planten zo’n 650

een artikel over de dakterraswiet van

plant. Maar het was een kletsnatte herfst.

gram. Dus heeft ze nu in totaal 900 gram

iemand die haar eigen wietolie maakt. Ze

Door al die regen in de bloeitijd moest ze

binnen. Voldoende voorraad, tot de

startte dit kweekseizoen vroeg met enige

noodgedwongen eerder oogsten. Toprot

volgende oogst in 2020. En dan bedenken;

autoflowers die ze op verschillende

lag op de loer. Uiteindelijk is het 100 gram

welke strains zal ik volgend jaar eens gaan

tijdstippen al eerder oogstte.

per plant geworden. De toppen zijn

doen. Misschien, mijmert ze nu, eens wat

inmiddels gedroogd op een mooi

CBD soortjes om te experimenteren met

Kletsnatte herfst

droogrek. Mét afzuiging, om nieuwsgierige

wat cosmetica of crème of zalfjes. Maar nu

Ondertussen begon ze aan tweede oogst

buren niet nóg nieuwsgieriger te maken.

eerst: de oogst verder verwerken en er een

met een klein aantal reguliere planten, om

Nu staat alles in potten te curen. De

nieuwe voorraad wietolie van maken. En er

precies te zijn Choco Haze en Bruce

autoflowers brachten tezamen ongeveer

van genieten.

54 HighlifeCOFFEESHOP RELAX

de gezelligste coffeeshop van Amsterdam TOPKWALITEIT WIET EN HASJ GEGARANDEERD MET UNIEK KEURMERK EN QR-CODE TESTLAB Ben je op zoek naar een gezellige coffeeshop in Amsterdam waar je ook topkwaliteit wiet en hasj kan scoren? Dan moet je bij Coffeeshop Relax zijn. Want de vestigingen in Centrum en Zuid bieden een unieke service aan: met een QR code kun je namelijk meteen checken wat de samenstelling van je wiet en hasj is. Met deze state-of-the-art service kunnen

werking van cannabis. Verder is je rookwaar in

Prijswinnende kwaliteit

fijnproevers niet alleen het THC- en CBD

het testlab gecontroleerd op pesticiden en

Coffeeshop Relax deed dit jaar mee aan twee

gehalte bekijken, maar kun je ook zien welke

schimmels. Hierdoor ben je gegarandeerd

gerenommeerde cannabis cups, en bij beide

terpenen er in zitten en wordt nagegaan of je

van schone wiet en hasj. Je weet wat je rookt.

competities wist men grote prijzen te

rookwaar vrij is van pesticiden en schimmel.

winnen. In mei won coffeeshop Relax de

Coffeeshop Relax is een van de weinige

Hoe werkt het?

eerste prijs voor hun Silver Haze bij de eerste

coffeeshops die deze uitgebreide testresul-

Hoe werkt het? Op een uitgebreide informa-

Jack Herer Cup in Amsterdam in de categorie

taten biedt.

tiemap in de shop zie je dat alle soorten een

Sativa. Amper een maand later won coffee-

QR code hebben. Daarmee kan je de

shop Relax opnieuw een eerste prijs, dit maal

Je weet wat je rookt

ingrediënten en testuitslagen eenvoudig

bij de Highlife Cup. Met de S5 werden ze

Alle hasj- en wietsoorten van Coffeeshop

bekijken. Het is simpel; maak een foto van de

eerste in de categorie Haze (op hydro). Hun

Relax worden in een laboratorium uitvoerig

QR code en je komt meteen op de website

S5 was zelfs zo goed, dat deze in de totale

getest. In de tests worden de sterktes van

van het onafhankelijke en gerenommeerde

score nog heel dicht bij de algehele winnaar

THC en CBD bepaald. Verder wordt naar de

testlab Cannabytics uit, waar je de volledige

kwam. Daaruit blijkt wel, dat prijswinnende

terpenen gekeken. Dat is uitzonderlijk maar

testrapportage op een overzichtelijke en

kwaliteit écht gegarandeerd is.

van groot belang voor de fijnproevers. Want

toegankelijke wijze kunt bekijken. Zo kan

er wordt steeds meer bekend over de grote

Coffeeshop Relax de beste kwaliteit

Coffeeshop Relax Centrum

rol die terpenen spelen voor de smaak en

rookwaar ook echt garanderen!

Coffeeshop Relax Centrum vind je in de Jordaan

56 Highlife


Coffeeshop Relax Zuid op korte loopafstand van het Centraal Station.Via

spots buiten het centrum van Amsterdam, waar

vroeg tot ’s avonds laat altijd van harte welkom.

de gezellige Haarlemmerstraat en Haarlemmer-

je vele gezellige boetiekjes, winkels en horeca

Meer weten over Coffeeshop Relax? Bezoek de

dijk (meermaals tot beste winkelstraat van

aantreft, plus natuurlijk de beroemde Albert

website (in 6 talen!) of kom gerust eens langs.

Nederland gekozen) ben je binnen de kortste

Cuypmarkt.Je bent gemakkelijk een dag kwijt

Coffeeshop Relax verdient zeker een bezoekje,

keren bij de Binnen Oranjestraat 9, een kleine

om deze populaire buurt te verkennen. Deze

alleen al om zelf eens mee te maken wat je met

zijstraat in de Jordaan waar je je in het pas

vestiging is ook op loopafstand van de RAI

een simpele QR code allemaal kunt uitvinden

verbouwde hoekpand prima zult vermaken.Je

Amsterdam en de Amstel.

over je volgende wiet of hasj soortje.

bent nu op de perfecte locatie om de Jordaan

www.coffeeshop-relax.nl

met de prachtige Brouwersgracht en Noorder-

Groot aanbod

markt om de hoek te bekijken, of misschien het

Naast het grote aanbod wiet en hasj met de

populaire Westerpark te verkennen.

gegarandeerde topkwaliteit die voorvriendelijke prijzen wordt aangeboden, kun je bij Coffeeshop

Coffeeshop Relax Zuid

Relax verder genieten van voorgedraaide joints

Coffeeshop Relax Zuid vind je op de hoek van de

en versgebakken spacecake en brownies. Bij de

Vechtstraat en de Borssenburgstraat, vlak achter

vestiging in het centrum serveren ze ook

de Rijnstraat aan de rand van de populaire buurt

overheerlijke koffie, thee of frisdrank. En met de

De Pijp. Dit is een van de meest bekende hot

ruime openingstijden ben je van ’s ochtends

EXTRA PRIJZEN Coffeeshop Relax is opnieuw in de prijzen gevallen bij twee cannabis competities. Bij Clouds in the City won Coffeeshop Relax de derde prijs in de categorie beste coffeeshop. En bij de Jack Herer Cup Jamaica won men een tweede prijs met hun eigen hasj Relax Balls.

Coffeeshop Relax Centrum Binnen Oranjestraat 9 1013 HZ Amsterdam Tel: 020 – 3311 828 Dagelijks open: 09.00 – 01.00 uur

Coffeeshop Relax Zuid Vechtstraat 9 1078 RE Amsterdam

Coffeeshop Relax Zuid

Tel: 020 – 7742 606 Dagelijks open: 08.00 – 01.00 uur

Highlife 57


SAMOERAI HIJ DIE DIENT… IN HENNEP In Japan kan een joint maar beter in het diepste geheim worden gerookt, want het land staat niet bepaald bekend vanwege zijn liberale cannabiswetgeving. In november 2019 vond er echter een keizerlijk ritueel plaats met een hoofdrol voor de hennepplant. Het liet weer eens zien hoe de traditionele Japanse cultuur en industriële hennep wel nog steeds met elkaar zijn verworven.

Al sinds de zevende eeuw wordt een nieuwe

hennepplant, vezels en textiel worden

in oud en modern Japan. Die bijzondere

keizer ingewijd met een reeks ceremonies.

geprezen en toegepast vanwege de

verhalen en voorwerpen ontbreken natuurlijk

Een daarvan is de daijosai oharae, die op 1

reinigende eigenschappen. Shintoistische

niet in collectie van het Hash Marihuana &

november 2019 plaats vond. Tijdens een

priesters zien Japanse hennep (Asa) als een

Hemp Museum. In Amsterdam kun je vezels

urenlang ritueel bracht keizer Naruhito in

middel om kwade geesten te bestrijden. Aan

zien zoals ze binnen Shintoistische gebruiken

hennepgewaad offers en voerde rituele

tempels worden bundeltjes hennepvezels

worden ingezet, maar ook theatrale maskers

handelingen uit om zijn komende

gehangen. Als je die zacht streelt, dan zal je

van hennepvezels gemaakt door een

heerschappij in te zegenen. Dit alles volgens

onreinheid worden gereinigd.

Japanse kunstenaar.

deze inheemse Japanse overtuiging staat

Samoerai

Barcelona

een streven naar puurheid en

Dit is slechts één voorbeeld van de vele

In de vestiging in Barcelona staat in een

natuurlijkeIharmonie centraal en de

boeiende aspecten van de cannabiscultuur

vitrine een Japanse Samoerai pop (een

eeuwenoude Shintoistische gebruiken. In

58 Highlife


bijvoorbeeld ook het Japanse bloemschikken (Ikebana) populair.

Kamishimo Onze samoerai gaat gekleed in een ceremoniële dracht die bekend stond als een kamishimo, een outfit van hennep en zijde. Over een kimono draagt hij een gestreepte ‘overjas’ zonder mauwen en met geaccentueerde schouders. Aan de ruwheid van de stof is mooi te zien dat het is gemaakt van hennepvezels. De samoerai heeft een zwaard in de zijde. Het gezicht van de samoerai pop kijkt geconcentreerd, en hij neemt een meditatieve - mokuso - houding aan. Hij bereidt zich geestelijk voor op een intensieve training in Japanse krijgskunst.

Gufun ningyo) van een centimer of 15 hoog, uit het

Het gezicht is gemaakt van hout en is net als

poppen waren vroeger heel populair in

begin van de 19e eeuw. In het vroegere

zijn handen afgewerkt met gofun, een

Japan, maar ook in het Westen, waar ze aan

Japan stond het leven van de samoerai,

materiaal van fijngemalen oesterschelpen

Europeanen een inkijkje gaven in de

letterlijk ‘hij die dient’, in het teken van het

speciaal ontwikkeld voor het vervaardigen

gebruiken van een exotische en onbekende

beschermen van de heren van de elite, waar

van traditionele poppengezichtjes. Dit soort

cultuur. Op naar Barcelona nu dus!

Aan tempels worden bundeltjes hennepvezels gehangen. Als je die zacht streelt, dan zal je onreinheid worden gereinigd. ze zelf ook toe behoorden. Ze leefden volgens strikte erecodes, waren geschoold en echte trendsetters. Hoewel ze befaamd waren om hun krijgskunsten, maakten ze

Hash Marihuana & Hemp Museum Het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam en

Oudezijds Achterburgwal 148

Barcelona bezit meer dan 8000 voorwerpen gerelateerd

1012 DV Amsterdam

aan de cannabisplant. Het is de grootste collectie ter

Nederland

wereld op dit gebied, geheel bijeengebracht door cannabis ondernemer Ben Dronkers. Deze voorwerpen bevatten allerlei verhalen over de geschiedenis en de vele

Carrer Ample 35

toepassingen van de cannabisplant. In een reeks artikelen

Barcelona

gaat museum conservator Gerbrand Korevaar in op een

Spanje

aantal hoogtepunten en verborgen schatten uit de collectie. www.hashmuseum.com

Highlife 59


Club Media Gerard Doustraat 85 1072 VN Amsterdam http://coffeeshopclubmedia.nl 2e prijs Hasj Sensi #140 Coffeeshop Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag 2e prijs Wiet Bio New York Diesel 3e prijs Autoflowers Super Amnesia Haze Auto

Coffeeshop Papillon Van der Helstplein 8 1072 PH Amsterdam 1e prijs Hasj Kushberry Hasj

Coffeeshop Genesis Rijksweg Zuid 88 6161 BR Geleen

Coffeeshop Relax Amsterdam Centrum Binnen Oranjestraat 9 1013 HZ Amsterdam Amsterdam Zuid Vechtstraat 9 1078 RH Amsterdam 1e prijs Haze Hydro S-5

3e prijs Kush soorten OG Kush

Coffeeshop Mississippi Maasboulevard 11 6211 HS Maastricht 1e prijs Indica’s Blue Muffin

Cremers Prinsestraat 84 2513 CG Den Haag 2e prijs Kush soorten OG Kush

Gallery Colorado Vlampijpstraat 52 3534 AR Utrecht 3e prijs Wiet Bio Wedding Cake

Kosbor Maastricht WWW.GROWERSCHOICE.NL

1e prijs Wiet Hydro Melon Express 3e prijs Sativa’s Fruiti Neville

Growers Choice www.growerschoice.nl 1e prijs Autoflowers Rainbow Candy Auto

Zamnesia www.zamnesia.com 2e prijs Autoflowers Amnesia Auto


High Society Lange Scheistraat 5 2312 CR Leiden

Dutch Passion Seed Company www.dutch-passion.com www.cbdweed.com 1e prijs CBD Wiet Charlotte’s Angel CBD

Blue Sea Van Woustraat 87 1074 AE Amsterdam

2e prijs Sativa’s Super Orange Glue 3e prijs Indica’s Big Buddha Cheese 3e prijs CBD Wiet Harlequin

1e prijs Sativa’s Iggy Pott

Coffeeshop Dizzy Duck Trompstr. 210 2518 BR Den Haag 1e prijs Skunk soorten Purple Shoreline 2e prijs CBD Wiet Cheese CBD 2e prijs Indica’s Dizzy Gelato ‘91 3e prijs Haze Hydro White Amnesia

Greenhouse Secret Farmers Elandstraat 18 2513 GR Den Haag Coffeeshop ’t Bunkertje Laan vd Mensenrechten 101 7331 VT Apeldoorn 2e prijs Haze Hydro Amnesia Haze 3e prijs Extracties Moon Rocks

1e prijs Extracties Cheese Dawg 2e prijs Wiet Hydro Night Terror OG 2e prijs Skunk soorten AK-47 Cherry Highlife Cup Winnaar 2019 Hasj Extracties Cheese Dawg

SuperStrains www.superstrainsseeds.com 3e prijs Haze Bio Amnesia Haze Sensi Seeds www.sensiseeds.com

Mary Jane Hoogbrugstraat 4 6221 CR Maastricht

3e prijs Hasj Temple Balls

1e prijs Kush soorten 501st OG

Royal Queen Seeds www.royalqueenseeds.com 1e prijs Wiet Bio El Patron Kera Seeds www.keraseeds.com 2e prijs Haze Bio AMG 3e prijs Wiet Hydro Seven-Eleven 3e prijs Skunk soorten Amsterdam Cheese

Coffeeshop Zero Zero Hommelseweg 19 6821 LA Arnhem 1e prijs Haze Bio Silver Haze 2e prijs Extracties Moon Rocks Highlife Cup Winnaar 2019 Wiet Silver Haze


Logboek VOC VOC-voorzitter gekozen tot ’Legalizer 2019’ en een nieuw bidbook

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod sluit het jubileumjaar 2019 af met een splinternieuw bidbook en de verkiezing van VOC-voorzitter Derrick Bergman tot ‘Legalizer 2019’ op de Cannabis Capital Convention in Amsterdam.

De gruwelijke moord op advocaat Derk

snel in een ambitieuzer plan: een nieuw

Hoofdstuk 5: Eén jaar legale cannabis in Canada:

Wiersum, op 18 september, leidde in Den

bidbook, nog voor het kerstreces.

lessen voor Nederland.

Drugs koorts. Voor het eerst stak ook premier

Oproep tot bezinning

Bonus

Rutte de beschuldigende vinger uit naar

Nog niet eerder hebben we binnen een jaar

Als bonus hebben we de allereerste tekst van

consumenten van drugs. Alsof die verant-

twee keer een VOC bidbook uitgegeven,

het VOC achterin het nieuwe bidbook

Haag en in veel media tot een soort War on

woordelijk zijn voor de criminaliteit die

afgedrukt: 18 negatieve effecten van het

ontstaat door de hopeloze drugsoorlog en

cannabisverbod. Helaas nog altijd actueel. Op

het achterhaalde cannabisbeleid van zijn

de cover staat Johan Rudolph Thorbecke,

eigen kabinetten. Rutte zei letterlijk: “Als jij

grondlegger van ons parlementaire systeem

denkt: ach, ik mag in Nederland als ik op

en stamvader van het liberalisme in Neder-

school zit, 15, 16 jaar ben, ga ik naar de

land. Want het is natuurlijk absurd dat de VVD,

coffeeshop, ga ik mijn eerste jointje roken,

zogenaamd dé liberale partij van ons land,

realiseer je dan alsjeblieft dat daar achter een

legalisering van cannabis nog steeds

fijnmazig crimineel systeem zit”.

tegenhoudt. In het VVD beginselprogramma staat nota bene dat de partij “de individuele

Bespottelijk

vrijheid, zowel in geestelijk als in materieel

Een gotspe van jewelste. Lezers van Highlife

opzicht, als het hoogste goed beschouwt”. En

weten wel dat je echt geen coffeeshop

alsof dat nog niet duidelijk genoeg is: “Ieder

binnen komt als je 15, 16 of 17 jaar oud bent.

mens heeft recht op vrijheid van meningsui-

Maar hoeveel van de miljoenen tv-kijkers die

maar de War on Drugs retoriek die losbarstte

ting en op eerbiediging van de persoonlijke

het fragment met Rutte hebben gezien

na de dood van Derk Wiersum dwong ons om

levenssfeer, integriteit van het eigen lichaam

weten dit? Na het bespottelijke frame van de

dat dit jaar wel te doen. Een oproep tot

en zelfbeschikking.” Omdat de VVD voortdu-

‘yogasnuiver’ wordt nu ook de argeloze

bezinning, zowel aan de politiek als aan de

rend zijn reet afveegt met deze tekst, hebben

cannabisconsument en coffeeshopbezoe-

media. De titels van de vijf hoofdstukken

we het citaat op de cover gezet, meteen

ker verantwoordelijk gehouden voor de

spreken voor zich.

onder de strenge kop van Thorbecke.

excessen van het repressieve beleid van de

Hoofdstuk 1: Nee, meneer Rutte, scholieren

Gedrukte exemplaren van het bidbook zijn in

overheid. Het voornemen van de VOC

kómen niet in coffeeshops.

november verstuurd naar de fractievoorzitters

lobbywerkgroep om een brief over Rutte’s

Hoofdstuk 2: Cannabis, alcohol en de blinde vlek.

en drugswoordvoerders van alle partijen in de

uitspraken te sturen naar de drugswoord-

Hoofdstuk 3: Oorlog tegen drugs?

Eerste en Tweede Kamer, de burgemeesters

voerders in de Tweede Kamer, veranderde al

Hoofdstuk 4: De wietproef: een tussenevaluatie.

van o.a. de wietproefgemeenten en een

62 Highlife


aantal invloedrijke media en journalisten. Op de VOC website staat de PDF versie, gedrukte exemplaren zijn (zolang de voorraad strekt) beschikbaar voor €7,50 per stuk. Mail hiervoor naar info@voc-nederland.org.

Podcast Elders in deze Highlife lees je meer over de tweede editie van de Cannabis Capital Convention, die op 30 oktober plaatsvond in Amsterdam. VOC-voorzitter Derrick Bergman kreeg daar uit handen van organisator Michael Kraland de ‘Legalizer 2019’ award. Kraland noemde Derrick de beste cannabis journalist van Nederland en prees het werk van het VOC in de afgelopen tien jaar. Sinds kort presenteert Derrick samen met Rens Hoppenbrouwers een 2-wekelijkse podcast over cannabis: ‘High Tea met Derrick & Rens’. Te beluisteren via Soundcloud, YouTube en Spotify en te volgen op Instagram: @highteapotcast.

AGENDA

Maandelijkse openbare VOC vergadering Zie www.voc-nederland.org/agenda

16 DECEMBER 2019 Bekendmaking winnaars De Gouden Gieter 2019. Zie www.degoudengieter.nl

21 DECEMBER 2019 Homegrown Cup, Tilburg.

22 JANUARI 2020 Nieuwjaarsbijeenkomst PCN, inclusief uitreiking Koos Zwart Award, Tilburg.

OVER HET

VOC

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, nietcommerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt.

MEER INFORMATIE www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland

Highlife 63


64 Highlife


Natuurschilderingen en wilde collages TWOONE is het alias van Hiroyasu Tsuri, een Berlijnse kunstenaar met Japanse roots. Als skateboarder leerde hij graffiti kennen, wat hem aanzette om zelf muurschilderingen te gaan maken. Intussen beperkt hij zich niet tot schilderen, maar maakt hij ook collages, foto’s, video, beelden en noise. Door: Peter van Sparrentak

Waarom zijn dieren en de natuur je favoriete onderwerpen?

Je wilt geen duidelijke boodschap aan de kijker geven?

ben ik er een paar dagen gebleven. In het

Ik vind het boeiend om dieren te schilderen,

Nee, ik hou ervan als het beeld een beetje

sche weetjes. Daarna ben ik zelf de stad

omdat ze zo veel verschillende vormen

poëtisch is. Als het een boodschap in your

gaan verkennen.

hebben. Je kunt ze ook als symbool

face is, is het meer politiek.

gebruiken voor bepaalde dingen. En dieren zijn overal om ons heen, ook in de stad, al moet je er oog voor hebben.

Het lijkt wel of je reageert op het actuele thema: de klimaatverandering.

Je hebt een schildering gemaakt op de zijmuur van het Fries Museum in Leeuwarden. Hoe kwam je daar terecht?

museum vertelden ze me allerlei histori-

Er staan twee grote vogels op en een tekst in oude letters. Met een boodschap? Nee, niet direct. In het beeld heb ik indrukken verzameld die ik in de stad heb opgedaan.

Dat was in 2018 als onderdeel van het

Zeemeeuwen in de lucht, bloemen die ik

streetartfestival Writer’s Block. De organi-

langs de weg zag staan. De tekst ‘’t Hoekje’

Ik maak me over sommige dingen wel zorgen

satie overlegde vooraf met het museum. Ze

komt van het uithangbord van het café dat

en wil dat er bepaalde zaken veranderen.

hebben mij gevraagd om iets van de stad

om de hoek zit. Daar ben ik wat gaan drinken.

Maar dat is een andere discussie.

uit te beelden. Omdat ik de stad niet kende,

De naam heeft geen speciale betekenis. Het

Fries museum, Leeuwarden

Highlife 65


Osimo, Italië ging me om de vorm, de letters. Qua stijl heb

over de stad en de natuur. Ik heb de stad en de

doen. De vogel op het plafond is een valken-

ik me laten inspireren door het blauw

omliggende bergen bekeken en ben naar een

soort die in de omgeving voorkomt. Op de

beschilderde Fries aardewerk.

natuurmuseum geweest, om ideeën op te

wand schilderde ik bloemen, die ik er zag.

In Miami maakte je een hele grote muur met allerlei jungledieren. Dat was een gebouw in de wijk Wynwood. Het was een initiatief van de organisatie Spoke, die muurkunst gebruikt voor educatieve projecten. De eigenaar van het gebouw betaalde voor de muurschildering en gaf geld waarmee we graffitiworkshops konden geven op een speciale school voor meisjes. Ik wilde een mooie muur maken met uiteenlopende dieren. Een goede school of buurt brengt namelijk ook diverse mensen bij elkaar. Ik heb hem Get Together genoemd.

In Italië beschilderde je het plafond van een gebouw. Dat was in het plaatsje Osimo, in een markthal waar men groente, fruit en andere voedingswaren verkoopt. Het was op initiatief van PopUp Studio, een organisatie die publieke kunst promoot. De opdracht was om iets te maken

66 Highlife

Berlijn


In plaats van zo precies mogelijk te willen werken, heb je juist een ruwe, wilde aanpak. Soms smijt je de verf zelfs over de wand.

eraan terwijl de plaat verlicht is. Soms

oud symbool, genaamd Ouroborus, dat staat

gebruik ik fluorescerende verf voor een

voor de cyclus van de natuur en het leven.

speciaal effect. De grootste die ik heb

oppervlak. Ik werk met spuitbussen, een

Zijn er bepaalde kunstenaars die je inspireren?

Sommige canvassen zijn een collage van beelden. Ik begrijp dat je op straat veel foto’s maakt van alles wat je opvalt?

verfroller met een lange steel, kwasten en

Dat is een lastige vraag. Het zijn er zo veel. Ik

Ja, ik heb twee vintage 35 mm Olympus

een plantensproeier met verf erin, waarmee

ben nu een boek aan het lezen over

fotocamera’s en soms maak ik foto’s met

je druppels op de wand kan spuiten.

kunstenaar Robert Rauschenberg.

mijn iPhone. Ik pak ook spullen op van de

gedaan zijn drie bij vijf meter.

Ik laat graag mijn fysieke bewegingen in de schildering zien, vooral bij een groot

straat. Berlijn is een stad die me veel

Op internet zag ik dat je met twee handen een paneel vasthoudt en daarmee de verf uitstrijkt.

impulsen en ideeën geeft.

Ja, maar dat lukt alleen als het oppervlak

Sculpturen, foto’s, video, boeken, installa-

glad genoeg is, dus bijvoorbeeld binnen op

ties. Ik maak ook muziek, of het is meer noise.

een schutting of board. Op een stenen muur

De afgelopen maand heb ik een muurschil-

is dat lastig te gebruiken.

dering gemaakt, een canvas, een lichtbox en

Wat voor ander werk maak je zoal?

ik heb een performance gedaan met een

Wat doe je het liefst, een canvas of een muur?

muzikant en een filmmaker.

Beide vind ik leuk om te doen. Het bijzondere van een muurschildering is natuurlijk

Wat is de laatste expo die je hebt gedaan?

de grootte. Dat heb je met canvas niet. Maar

In de Japanse ambassade in Brussel,

ik kan zowel op straat als in de studio met

afgelopen mei.

andere technieken experimenteren.

Wat is je favoriete muziek? Je schilderingen op doek zijn kleurrijker.

Ik luister naar heel veel verschillende soorten muziek en artiesten, dus het is moeilijk om er

Dat ligt eraan hoor. Die zijn soms ook zwart-wit. De ideeën lopen bij mij door elkaar. Soms kan ik een idee op canvas vertalen naar een muur en soms juist andersom.

iets uit te kiezen. Een aantal uit het lijstje

Naast opdrachten maak je illegale schilderingen in leegstaande gebouwen en verlaten plekken. Zoals een grote slang in een cirkel.

waar ik vandaag naar heb geluisterd zijn: Tom Waits, Ryuichi Sakamoto, Lightning Bolt, Bill Evans, Fugazi, Tortoise, Steve Reich.

Die locatie, ergens in Berlijn, kwam ik tegen

Heel apart zijn je lichtbakken.

toen ik aan het rennen was. Het is een slang

http://hiroyasutsuri.com/

Die hebben een plaat van acrylglas. Ik werk

die zijn eigen kop opeet. Dat is een eeuwen-

https://www.instagram.com/t_w_o_o_n_e/

Miami

Highlife 67


GAMES

DEATH STRANDING Bizar en baanbrekend In de nabije toekomst wordt de hele wereld geteisterd door mysterieuze explosies en bovennatuurlijke gebeurtenissen die de Doodstranding worden genoemd. Overal verschijnen vreemde, dodelijke wezens en de mensheid staat op het punt van uitsterven. Sam Porter Bridges reist door het verwoeste niemandsland om de toekomst van de mensheid veilig te stellen. Door: Redactie Highlife

De legendarische gamemaker Hideo Kojima

Experiment

de hemel, bescherm je dan terstond want de

is verantwoordelijk voor het baanbrekende

Een game over een postbode klinkt niet al te

druppels verouderen je razendsnel. Deze en

actie-avontuur Death Stranding. Hoofdrol-

opwindend. Maar dat is het wel, ondanks het

nog meer gevaren moet je trotseren tijdens

len zijn weggelegd voor Norman Reedus,

feit dat de kogels en explosies niet meteen

je tocht om spaarzame overlevenden te hulp

Mads Mikkelsen, Léa Seydoux en Lindsay

het scherm teisteren. Onze held leeft in een

te bieden. Death Stranding is een uitzonder-

Wagner. Daaruit blijkt wel dat kosten noch

stervende Verenigde Staten. Er waren

lijke game die voor een unieke ervaring kan

moeite gespaard zijn voor deze nieuwe

geesten rond die je op een wel heel bijzon-

zorgen. Helaas moet je er wel veel geduld

open wereld-game. Fans hebben er lang op

dere manier kunt bevechten. Valt er regen uit

voor kunnen opbrengen.

moeten wachten, maar hun geduld is dubbel en dwars beloond.

Hallucinerende beelden Al drie jaar lang werden gamers spaarzaam verwend met af en toe een trailer met soms hallucinerende beelden. De twijfel sloeg toe. Wat had de briljante artiest Hideo Kojima voor ons in petto? Zijn vertrek bij Konami sloeg indertijd in als een bom. Was hij in staat om opnieuw tot een artistiek succes te komen? Ja dus. Want het relaas over postbode Sam Porter Bridges is uiterst geslaagd en slaat in als een bom in de gamewereld.

68 HighlifeDoor: redactie Highlife

GALAPAGOS Hope for the Future

De Nederlandse filmdocumentaire GALAPAGOS: Hope for the Future is op de wereldberoemde eilanden zelf voor alle inwoners te bekijken. Ook zijn er speciale schoolvoorstellingen georganiseerd. De film is ook in de Nederlandse bioscopen te zien. GALAPAGOS: Hope for the Future is een prachtig

door Charles Darwin, die zijn baanbrekende

gepassioneerde onderzoekers die zich inzetten

portret over de unieke eilandengroep en haar

theorieën baseerde op de uitzonderlijke natuur

om dit bijzondere, maar kwetsbare ecosysteem

natuur midden in de Stille Oceaan bij Ecuador.

van de Galapagos, wordt net als de rest van de

toekomstbestendig te maken. GALAPAGOS:

Het is een film vol schitterende beelden van

wereld bedreigd door de verandering van het

Hope for the Future neemt de kijker mee op een

ongerepte natuur en bijzondere diersoorten,

klimaat en invloeden van de mens. De film

inspirerende reis naar een duurzame toekomst.

zoals de Galapagos pinguïns, hamerhaaien, Blue

belicht een nieuwe kant van de Galapagos, één

Footed Boobies en de grootste schildpadden

waar mens en dier dicht bij elkaar staan. Het

ter wereld. De Galapagos, wereldwijd beroemd

vertelt het hoopvolle verhaal van

70 Highlife

www.galapagosfilm.earth


KOSTBAAR PARADIJS Hoe kom je op de Galapagos Eilanden? Door: Rob Tuinstra

De Galapagos Eilanden komen misschien niet meteen bij je op als eerste vakantiebestemming, maar de paradijselijke eilanden zijn meer dan de moeite waard. De reis kost wel wat meer dan een tripje naar Gran Canaria natuurlijk. De KLM vliegt rechtstreeks naar Quito en

nationale parken daar te mogen bezoeken.

je meestal wel met Engels terecht, maar een

Guayaquil in Ecuador. Een vlucht kost

Beiden zijn verplicht.

beetje Spaans is handig. Vantevoren op

ongeveer 700 euro. Vanaf deze twee steden

internet een trip boeken kan soms goedkoper

kun je met de lokale maatschappij LAN of

Extreem

uitpakken, maar niet altijd. En hoewel de

TAME naar de Galapagos eilanden vliegen.

Op de eilanden is naast de unieke natuur van

eilanden onmiskenbaar duurder zijn dan het

De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. Let

alles te beleven. Zorg dat je minstens factor 40

vasteland van Ecuador, waar je voor drie euro

op; omdat men de kwetsbare natuur op de

(beter is meer) zonnebrandcrème bij je hebt,

al een complete maaltijd in een lokaal

eilanden wil beschermen, betalen toeristen

want omdat je hier vlakbij de evenaar zit is de

restaurant kunt bestellen, vallen de kosten

meer dan een dubbel tarief (ongeveer 450

UV-straling van de zon extreem. Ben je

hier wel mee. Het is vooral de reis er naar toe

dollar) dan de locals. En dan ben je er nog

eenmaal geland, ga dan shoppen bij de lokale

die een flinke aanslag op je vakantiebudget

niet, want voor je vertrekt moet je nog een

touroperators voor een dagtrip en boek een

slaat. Ben je eenmaal ter plaatste, geniet dan

extra toeristenbelasting van 10 dollar betalen,

meerdaagse durende trip naar de diverse

van het unieke karakter van deze

plus honderd dollar entreegeld om de

eilanden. Bij hen en de vele natuurgidsen kun

wonderschone eilanden.

Highlife 71


Door: redactie Highlife

¸ Î ľ%|ô ÒľĜľ ¸¿Ý®ľĜľ2 ¸Ò¢¸ Ø¿¸ľĜľ2Î ô¢Ë

PAASPOP KONDIGT EERSTE 40 ACTS AAN Terwijl de winter nog moet beginnen verkeert Paaspop alweer volop in lente-sferen en kondigt de eerste 40 (inter)nationale knallers aan voor de komende editie die volgend jaar plaatsvindt van vrijdag 10 april tot en met zondag 12 april 2020 op festivalterrein De Molenheide in Schijndel. De komende maanden worden de overige acts bekendgemaakt.

Sinds de eerste editie in 1974 heeft Paaspop een ware metamorfose ondergaan van een populair regionaal festival naar een driedaags internationaal gerenommeerd evenement dat tot de Europese top hoort en even ongrijpbaar als onweerstaanbaar is. Dit jaar verkocht Paaspop met een nieuw record van 90.000 festivalgangers opnieuw volledig uit. Zij zagen gedurende drie dagen en nachten zo’n 250(!) acts op 14 podia & area’s; leefden zich culinair uit bij de vele foodtrucks met eten uit alle windstreken; hadden een weergaloos uitzicht vanaf de imposante Brooklyn Bridge die de camping met het festivalterrein verbond; en vermaakten zich prima in het bruisende campingstadje.

Ultimate Experience Early Bird Tickets Paaspop biedt nu een nieuw ticket aan: the Ultimate Experience Early Bird Ticket. Deze 3-dagen tickets bieden maximaal comfort en luxe. Hiermee kan je dicht bij de ingang parkeren en krijg je aan de ingang razendsnel je festivalbandje voor toegang tot de exclusieve luxueuze Paaspop Lounge, en uiteraard de rest van het festivalterrein. De Paaspop Lounge is de perfecte plek om te ontspannen of om juist te netwerken. Er wordt speciaalbier in glazen geschonken. Vanuit de Paaspop Lounge, die zijn eigen toiletgroep heeft zodat geen act gemist hoeft te worden, komt de bezoeker via een speciale ingang (“Fast Lane”) direct op het prachtige hoger gelegen Skydeck middenin Paaspops indoor stadion Apollo. Dat heeft een eigen high quality bar met een fraai uitzicht op het podium. De voorverkoop is 23 november van start gegaan via www.paaspop.nl.

72 Highlife

|ľ ç ÎľĜľ ¢Ø ľĜľ ; _ľĜľ ¸ Î ľ%|ô ÒľĜľ ¸¿Ý®ľĜľ ¸ľ:¢±± Îľ |¸ ľĜľ ¢ôô îľĜľ ¿ ľj|î¸ ľĜľ ¢± Ò˱|îľĜľZ ľ | ľT¿ÝØ ľĜľ ¢ijP ØľĜľ Ý ľ'¸ ģľĜľ%|¸ |ĠľĜľ %|Ø Î ľĜľ' ¿ÎÎÎľĜľ1¿ ¸¸îľĐċċľĜľ1¿Òî±ç¢¿ľĜľ2 ¸Ò¢¸ Ø¿¸ľĜľ2Î ô¢ËľĜľ4|· ľ¿ ľ!¿ ľĜľ :|α îľĒĐľ îľP¿¿ØÒ΢ ÎÒľĜľ: ¸Ò|ľĜľ: ¸Ø|±ľZ ¿ľĜľ:Îľj |ô± îľĜľ:Ýî|î¿ľP¢ ľĜľ ; ØÒ®îľĜľAÝÎľ%¿±±¿èľAÝÎľ%¿· ľĜľM|ήè|îľ Î¢ç ľĜľM|ݱľ2|±® Î ¸¸ ÎľĜľM|ݱľT¢¸ |ľĜľ Z ľT| ¢ ÒľĜľT |¸ľM|ݱľĜľT4AM PľĜľT¸ ±± ľŖľ4¢ç ľ |¸ ľĜľZ ľTØÎ ØÒľĜľTÝô|¸ľŖľ Î ®ľ ĜľZ ľZÎ ľ! ÒľĜľj|Î | ľĜľpݸ ľ;¸ ± ľĜľv|¸ Îľ2| ® ľ· Øľ Î| ¿±¿ ¿


CRE A M M A NDA RINE AU TO ® Sweet Seeds www.sweetseeds.com


Door: Karel Michiels

Niemand in Nederland kweekte betere cannabis dan Ras Fire, toch niet voor mij

ODE AAN AART TIMMERMANS A.K.A. RAS FIRE (1959-2019) Eind oktober is Aart Timmermans overleden, volgens Karel Michiels de beste cannabiskweker van Nederland, en zoveel meer. Toen ik nog het voorrecht had om te zetelen in de jury van de Highlife

zelfgebouwde rolkar kluisterde. Aart kon alleen zijn gezichtsspieren nog

Cup, had ik maar één norm: de kwaliteit van Happy Brother, de

bewegen. Voor alles wat hij ondernam in het leven, en dat was meer dan

zelfgekweekte soort van mijn Hollandse vriend Aart Timmermans a.k.a.

waar de meesten van ons ooit aan toe komen, had hij zijn vrouwen en

Ras Fire. Uit een kruising van Hindu Kush en vroege, hoogwaardige

zijn vrienden nodig. Maar we moesten wel perfect doen wat hij vroeg.

nederwiet creëerde hij eind jaren tachtig de beste cannabis die ik in mijn leven geconsumeerd heb. En Jah weet hoeveel soorten ik in mijn

Precies doen wat ik zeg

leven tot mij heb genomen. Voor de Highlife Cup alleen al ging het elk

In Amsterdam heeft Aart ooit mijn auto geparkeerd. Ik zat uiteraard zelf

jaar om zestig, zeventig, soms honderd verschillende samples. Hoogst

achter het stuur en we waren in het hart van de stad op zoek naar een

zelden kende ik een soort de perfecte tien toe die Happy Brother van

parkeerplaats. We zagen een plekje maar dat leek mij veel te klein.

mij kreeg. Niemand in Nederland kweekte betere cannabis dan Ras Fire,

‘Stop!’ zei Aart, op een toon die geen tegenspraak duldde, en die hij wel

toch niet voor mij. Dat hij ook nog eens een authentieke rastaman was,

vaker durfde hanteren. Volgens hem zou ik er wel degelijk tussen

én mijn beste vriend, maakte het plaatje compleet. Happy Brother is

kunnen. ‘Precies doen wat ik zeg,’ gebood hij. Ik kan in het algemeen

meer dan twintig jaar mijn vaste huiswiet geweest.

goed parkeren maar ik geloofde nooit dat het me hier zou lukken. Het benieuwde me of Aart ook dit kunstje zou kunnen flikken, en besloot me

Progressieve spierziekte

over te geven aan zijn instructies. ‘Draaien, draaien, draaien! Stop!’ Zijn

Ras Fire kweekte zijn cannabis niet letterlijk zelf. Hij had een

ogen flitsten heen en weer tussen de drie achteruitkijkspiegels. ‘Andere

progressieve spierziekte die hem sinds zijn twintigste aan een

kant! Draaien, draaien, draaien! Stop!’ En nog eens, en nog eens. En plots

74 Highlife


Band én eigen studio Ras Fire had zelf een band én een eigen studio. Hij was niet de beste zanger, en dat wist hij. Daarvoor ontbeerde hij een klankkast, een stevige borstkas. Maar hij zong wel toonvast, en zijn stem kwam uit een andere wereld. Even breekbaar als onverzettelijk. Even hoog als beklijvend. Als Ras Fire zong, moest je luisteren. Zeker als je hem zàg zingen, helemaal in zijn element, met een band van topmuzikanten rond zich en een sound die hij zelf had afgesteld.

Big up Zoals op zijn zestigste verjaardagsfeest. Ooit hadden de dokters gezegd dat hij rond zijn twintigste zou sterven, zoals andere mensen met zijn aandoening. Aart keerde zich af van de medische wetenschap, besloot volledig zelfvoorzienend te worden en stonden we goed. Geen bumper of stoeprand gevoeld. Aart had de

heeft sindsdien nooit meer teruggekeken. Die avond in Tilburg werd hij

wagen perfect geparkeerd, met behulp van mijn handen en armen.

omringd door familie en vrienden, die hem na de show allemaal een big up kwamen geven, en hun liefde voor hem uitspraken. Aart kreeg

Spirituele leraar

tranen in de ogen van al die oprechte liefdesbetuigingen. Samen

Maar hij was niet alleen een handige Harrie, hoe onwaarschijnlijk dat op

maakten we plannen voor een vlog. De woorden van Ras Fire

zich al klinkt als je hem niet kende. Aart was voor mij ook een spirituele

verdienden het om verspreid te worden. De wereld moest zijn

leraar, in de breedst mogelijke zin van het woord. Hij was bijbelvast

boodschap horen.

Uit een kruising van Hindu Kush en vroege, hoogwaardige nederwiet creëerde hij eind jaren tachtig de beste cannabis die ik in mijn leven geconsumeerd heb.

Natural mystic

opgevoed en leerde mij met die achtergrondkennis tientallen

Fire bevriend te zijn, en een stuk van zijn leven te mogen delen. En wie

reggaenummers beter begrijpen. Hij betrok de bijbelse verzen op de

betere ganja heeft dan Happy Brother, mag het altijd laten weten.

Twee dagen later is Aart onverwacht gestorven. Een week na zijn feestje stonden we met z’n allen op zijn begrafenis. Het leek wel of het allemaal zo moest zijn. Ook al had hij het misschien niet zo gepland (zo kenden we Aart nochtans niet), een mooier afscheid had hij zich niet kunnen wensen. Natural mystic, om Bob Marley te citeren.

Voorrecht Maar ik ben ook heel dankbaar voor de bijna dertig jaar dat we elkaar gekend hebben, veel langer dan de dokters hem ooit te leven hadden gegeven. Dankbaar dat hij ook mijn dochter van kleins af aan in zijn hart heeft gesloten en cruciale levenslessen heeft meegegeven. Ze zorgt intussen zelf voor iemand in een rolstoel, en ook daar zal de hechte band met Aart niet vreemd aan zijn. Het was een voorrecht om met Ras

actualiteit en het dagelijkse leven, zoals ook de rasta’s dat doen. Hij gebruikte en verspreidde die inzichten om de mensen in zijn omgeving te verlichten, om het leven lichter te maken, in beide betekenissen van

Ras Fire & Rightious Rockers hebben 1 album uitgebracht, ‘Forward’

het woord. Hij puurde er prachtige liedjes uit, met teksten die niet

(RUNN Records, 1999). In 2014 verscheen op hetzelfde label ‘Hold on to

moeten onderdoen voor de rastalyriek van Bob Marley en Israel

dub’, een samenwerking tussen Ras Fire en Mad Professor.

Vibration, zijn grote voorbeelden en muzikale inspiratiebronnen.

Highlife 75


Movies

Books

, IN DE STILTE VAN DE NACHT Michael Connely Boekerij Harry Bosch voelt zich als een vis in het water bij het politiekorps van San Fernando. Toch blijven de banden met de LAPD hecht, vooral wanneer hij samen met detective Renée Ballard in een cold case zaak duikt. Wie heeft de 15-jarige Daisy Clayton indertijd in Hollywood vermoord? Harry heeft meer zaken die om een oplossing schreeuwen. In San Fernando is een Mexicaanse gangbanger met het alias Uncle Murda omgebracht. Iedereen houdt zijn mond, want wie spreekt sterft. Maar ook deze moord is alweer enige tijd geleden gebeurd, dus zijn sommigen ietwat loslippiger. Michael Connely, die ook de serie over advocaat

DE WIJDE LUCHT

ARCTIC

Mickey Haller schrijft, levert weer gedegen en

Joe Penna

Kate Atkinson

erg leesbaar vakwerk af.

Met: Mads Mikkelson, Maria Thelma

Atlas Contact

Smáradóttir

Hij is weer terug: de onweerstaanbare anti-

Is het mogelijk om een goede film voor slechts

held Jackson Brodie. In het vijfde deel van

twee miljoen dollar te maken? Ja, regisseur

de reeks is de sympathieke privédetective

Joe Penna bewijst dat met Arctic. Veel geld

naar een rustige plek aan de Engelse

aan acteurs hoefde hij niet uit te geven, want

kust verhuisd. Hoewel zijn voornaamste

naast Mads Mikkelson is de enige andere

werkzaamheden tegenwoordig bestaan

acteur die (alles opgeteld) twee minuten

uit overspelige echtgenoten, speelt er een

speeltijd krijgt een IJslandse actrice die

sinister complot van misbruik en smokkel

amper dialoog heeft, aangezien ze meestal

van minderjarige meisjes. Zoals we van

bewusteloos is. IJsland is ook de locatie waar

Atkinson gewend zijn is er een overdaad aan

Arctic gefilmd is. Mikkelson is neergestort

karakters, maar alles valt als een legpuzzel

met zijn vliegtuigje en moet in barre

van duizenden stukjes perfect in elkaar in

weersomstandigheden zien te overleven. Dat

een zinderende plot. Atkinson is in topvorm

levert mooie maar soms desolate beelden op,

en we hopen dat we voor deel zes minder

in een film die ook nogal desolaat is. Grappig

lang hoeven te wachten. De reeks is door

detail is dat de regisseur een warmbloedige

de BBC als Case Histories verfilmd. Prima te

Braziliaan is die begon als een mysterieuze

doen, maar de boeken zijn veel beter.

YouTube-gitarist.

76 Highlife


Music WHITE BOY RICK Yann Demange

BOOKS, MOVIES & MUSIC

&

Met: Richie Merrit, Matthew McConaughey De War on Drugs draait op volle toeren in de VS in de jaren 80. Al op 14-jarige leeftijd

SUZAN KÖCHER´S SUPRAFON

wordt Richard Welshe jr. door de FBI en de lokale politie gedwongen om als informant te infiltreren in een drugsbende. Weigeren kan niet, want dan zal men zijn vader

Suprafon

(heerlijke rol van McConaughey) wegens

Unique Records

illegale wapenhandel achter de tralies zetten.

De internationaal samengestelde band

White Boy Rick, zoals hij in de media wordt

(Turkije, Indonesië, Duitsland) rondom

genoemd, raakt dieper en dieper betrokken in

zangeres Suzan Köcher duikt diep de

de criminele wereld en dat heeft noodlottige

psychedelische pop in, en dat is me nogal

gevolgen. Dit prima misdaaddrama van

een trip. Geen middel laat de band liggen

Yann Demange is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De echte Richard Welshe

om de luisteraar mee te nemen naar heel erg hoge sferen. Spacy gitaartjes, ruimtelijke

2017 vrijgelaten. Op dit moment zit hij wegens

DICK EL DEMASIADO

autodiefstal opnieuw vast.

Celulitis Illuminati

een warm en vol geluid, en uiteraard die

Staalplaat

prachtige, magische zang van Köcher. Een

zat bijna 30 jaar achter de tralies en werd in

Dick Verdult oftewel Dick El Demasiado dook al eerder in de Highlife op met zijn cumbia lunaticas. Niet zo vreemd want zijn maffe interpretatie van de retepopulaire

en zweverige liedjes, een relaxte en toch ook ietwat vervreemdende sfeer, veel echo,

mix van zonnige, Californische sixties pop, psychedelische folk en krautrock, alles gek genoeg geïnspireerd op retroromantiek rond het (bijna) eeuwenoude en gerenommeerde Tsjechische Supraphon label.

en immer veranderende cumbia kan een geestverruimende werking hebben. De muzikant, film- en radiomaker en beeldend kunstenaar pendelt heen en weer tussen Nederland en Zuid-Amerika, maakte een paar cd’s en heeft nu voor het eerst een album op vinyl uit. Acht tracks die meestal aangenaam swingen, voorzien van absurde Spaanstalige teksten, weirde samples en vrolijke gekte. Het is uitgebracht op het legendarische Staalplaat label, dat het nu echt tijd vond om Dick in het zonnetje te zetten.

Highlife 77


FILMS / SERIES

FAUDA Uitzichtloos en bitter conflict

Door: Redactie Highlife

Fauda is een Israëlische serie over het uitzichtloze en bittere conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Fauda betekent chaos en zo kun je de situatie van de laatste decennia ook wel beschrijven. De serie laat op realistische wijze zien dat beide partijen onverzoenlijk tegenover elkaar staan. Er lijkt simpelweg teveel bloed te zijn vergoten. Vrede is zowel in de realiteit als in de serie ver weg. Fauda serie werd bedacht door acteur Lior Raz en journalist Avi Issacharoff (beiden Israëliër) en gaat over een Israëlisch undercoverteam dat actief is in de Westelijke Jordaan. De serie werd al snel door Netflix opgepikt. Inmiddels zijn er twee seizoenen uitgezonden. Een derde seizoen is in de maak; dat speelt zich af in de Gaza-strook.

Strijd Hoofdrolspeler Doron Kavillio (Lior Raz) meent dat hij anderhalf jaar eerder de Palestijn Taufiq Hammed (Hisham Sulliman) heeft neergeschoten. Deze zou verantwoordelijk zijn voor een

Kritiek

daarover: “Ik kan de Palestijnen begrijpen.” In de

bomaanslag waarbij 116 Israëli’s zijn omgeko-

Hoewel de serie internationaal vele prijzen won,

felrealistische serie is het geweld confronterend

men. Wanneer blijft dat Hammed, bijnaamd De

is er ook de nodige kritiek. Zo zou de serie te veel

en kristalhelder gefilmd. Martelingen, zelf-

Panter, nog leeft, keert Kavillio terug bij zijn

vanuit het Israëlische standpunt gemaakt zijn.

moordaanslagen, het geweld aan beide zijden is

eenheid om De Panter alsnog uit te schakelen.

Die kritiek is begrijpelijk. Toch sparen de

nietsontziend. Misschien is de onderliggende

Maar de Palestijnen laten zich niet voor de gek

bedenkers beide zijden niet. Bedenker Lior Raz,

gedachte van al dat bloedvergieten dan ook wel

houden en al snel ontstaat er een strijd op leven

die na zijn diensttijd in een undercover eenheid

dat dit conflict geen winnaars kent, maar

en dood tussen beiden.

van het Israëlische leger aan PTSS leed, zegt

uiteindelijk alleen maar verliezers.

78 Highlife


Amsterdam

Den Haag Arnhem

Den Haag

Amsterdam

Arnhem

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag

Coffeeshop Papillon Van der Helstplein 8 1072 PH Amsterdam

Upstairs Beekstraat 12 6811 DV Arnhem www.coffeeshopupstairs.nl

SMOKE ROOM AANWEZIG


MODEL KEURMERK OF BETUTTELWIET? Coffeeshop keurmerk Haarlem bestaat 6 jaar

It’s a fact - Check!

Door: Dimitri Breeuwer

Vorige maand was stichting CannaWijzer weer in Haarlem als onderdeel van de keurings- en toetsingscommissie voor het “Keurmerk Haarlem”. Voor de derde keer in zes jaar werden alle cannabiswinkels in deze stad opnieuw getoetst om recht te blijven houden op dit unieke keurmerk. Op een twijfelgeval na lieten alle 15 coffeeshops zien dat je met goede afspraken en vooruitstrevend ondernemerschap een belangrijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid en het woongenot van een stad. Het welzijn van de cannabisconsument en de Haarlemse burger staan hier duidelijk centraal. Wat in 2012 begint als antwoord op het repressieve en contraproductieve beleid van de gemeente Haarlem wordt in de jaren daarna een steeds groter succes. De gemeente is tevreden, de coffeeshops voelen zich gewaardeerd en doen hun best om de juiste verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien is de consument gewaarborgd van veilige toegang tot cannabis. Onder de noemer ‘Model Haarlem’ wordt dit initiatief al enkele jaren genoemd in het debat voor nieuw landelijk coffeeshopbeleid. Na meerdere verwijzingen in onderzoeksrapporten en beleidsadviezen zijn punten uit dit model te herkennen in de nieuwste wetgevingen aan de overheid. Ik som graag een aantal dingen op uit het model Haarlem die leerzaam kunnen zijn.

Consumenten geven in onderzoek aan dat zij meer vertrouwen hebben in informatie en voorlichting van personeel in de coffeeshop dan de betuttelende folders van verslavingsinstellingen.

Het begint in elk geval positief met het baanbrekende gegeven dat de coffeeshopsector aan tafel zit bij de overheid. Na tientallen jaren zijn zij eindelijk een geaccepteerd gesprekspartner. Het principe van gezamenlijke verantwoordelijkheid en regelmatig overleg is via actieve (Haarlemse)

80 Highlife

De regels om de verpakking en een bijsluiter zijn zeer gedetailleerd en uitgebreid. Telers mogen kiezen tussen een transparante verpakking of één dekkende kleur, die mag overigens tijdens het gehele experiment niet meer veranderen. De etiketten op die verpakkingen moeten minstens 30 procent van het oppervlak beslaan. Uitsluitend het lettertype Helvetica, in zwarte inkt, mag voor de etiketten gebruikt worden. Bovendien moet de verpakking vrij zijn van graphics of logo’s die de verpakking extra aantrekkelijk kunnen maken. Er mag ook niet worden vermeld welke effecten het cannabisproduct heeft. Wel moeten er heel veel gezondheidswaarschuwingen op en een uitgebreide bijsluiter worden meegegeven. De overheid wil een afschrikkend effect creëren bij toekomstige volwassen gebruikers. Bron: Overheid.nl


ondernemers en coffeeshopbonden overgewaaid naar het Binnenhof in

en alle drankverpakkingen alleen het lettertype Helvetica mogen voeren.

Den Haag. Denk hierbij aan de vele gesprekken voor een legale achterdeur

Een minder krampachtige houding naar cannabis zou dan ook op zijn

zoals bij de Wietwet van D66 en het Wietexperiment waar deze regering

plaats zijn. Doordat alle drank is voorzien van het alcoholpercentage weet

binnenkort mee wil starten. Daar zitten nu niet alleen de consument en de

de consument wat hij koopt en hoeveel van de werkzame stof alcohol hij

coffeeshops aan tafel. maar zijn allerlei nieuwe ‘stakeholders’ in dit dossier

binnenkrijgt. Voor een cannabisconsument is dergelijke testinformatie

opgeroepen om hun inbreng te doen. Of er ook echt naar alles en iedereen

op de verpakking afdoende voor een bewuste aankoop en

wordt geluisterd is nog steeds te betwijfelen.

verantwoordelijke gebruik. Een minimale waarschuwing en vermelding van werkzame stoffen en bijvoorbeeld terpenen zou dus beter op zijn plaats zijn dan de voorgenomen plannen van het ministerie.

Met deze kleurcodes en het juiste advies van deskundig personeel is de consument in Haarlem goed geïnformeerd. Het zou de politiek sieren om te vertrouwen op het zelfbewustzijn van de samenleving en de verantwoordelijkheid van de markt. Ze moeten stoppen met deze overmatige betutteling en minachting naar gebruikers. De risico’s van cannabis zijn tenslotte vele malen kleiner dan

Het zou de politiek sieren om meer vertrouwen te krijgen in de samenleving en de markt zelf en te stoppen met deze overmatige betutteling en minachting naar gebruikers. De risico’s van cannabis zijn tenslotte vele malen kleiner dan die van alcohol, tabak of andere harddrugs.

die van alcohol, tabak of andere harddrugs. Omdat het testen van wiet en hasj voor coffeeshops nog steeds verboden is heeft Haarlem ervoor gekozen om te werken met kleurcodes. Deze kleurcodes geven op de menukaart en op de verpakking van de coffeeshops aan hoe sterk het te verwachten effect van de cannabis is. Met deze kleurencodes en het juiste advies van deskundig personeel is de cannabisconsument in Haarlem goed geïnformeerd.

Een ander positief punt uit het keurmerk Haarlem is de verplichting voor coffeeshops om een opleiding te volgen. Consumenten geven in onderzoek aan dat zij meer vertrouwen hebben in informatie en voorlichting van het

Er is nog steeds veel onwetendheid bij de overheid en een verkrampte

verkopend personeel in de coffeeshop dan de betuttelende folders van

houding ten opzichte van cannabis en consumenten. Het wietexperiment

verslavingsinstellingen. In het wietexperiment zijn straks alle deelnemende

moet nu een oplossing gaan bieden terwijl de maatschappij al veel verder

coffeeshops in de tien gemeenten verplicht een dergelijke cursus af te

is. Stichting CannaWijzer stelt daarom haar vraagtekens bij de haalbaarheid.

ronden. Bij het keurmerk Haarlem is gekozen om naast een standaard cursus

De absurde gedachtes over de risico’s en de toenemende betutteling en

over verslaving meerdere onderdelen toe te voegen aan het

angst voor normalisering geeft aan hoever de landelijke politiek af staat van

scholingspakket. Met dit pakket leren verkoopmedewerkers alle ins- en outs

de werkelijkheid. In dat opzicht benadert Haarlem dit hoofdpijndossier met

over cannabis, verkoopethiek, de wetgeving en de risico’s bij gebruik.

verantwoordelijkheid en realisme en vervult zij hiermee haar zorgplicht. De

Hiermee kunnen ze klanten nog beter helpen bij het maken van een

verantwoordelijke ministers zullen moeten kijken naar verregaande

weloverwogen keuze van hun wiet of hasj. Daar kunnen ze in de reguliere

normalisering en acceptatie van cannabis, die al jaren gaande is in

horeca nog wat van leren..

binnen- en buitenland, en ophouden met het bewust ontlopen van de

Nu we het toch over de reguliere horeca hebben. Ik heb nog geen

werkelijkheid. Het wordt anders de grote vraag of de consument deze

verpakkingen van alcohol gezien die volgestampt staan met

betuttelwiet überhaupt wel zal accepteren.

waarschuwingen en kreten om de dodelijke gevaren ervan duidelijk te maken. Laat staan dat je er bij elke bestelling een dikke bijsluiter bij krijgt

Website: Cannawijzer.nl

Highlife 81


Advertentie index A 55 49

Amsterdam CBD Center Amsterdam Seed Center

B 60-61 60-61 69

Blue Sea Bunkertje ‘t By Roots

C 60-61 60-61 1 79 60-61 60-61 21

Club Media Coffeeshop Cremers Coffeeshop Magic Coffeeshop Magic Coffeeshop Magic Coffeeshop Relax Coffeeshop Trefpunt

D 43 31 9 60-61 49

Dinafem Seeds Dr. Smart Dutch Passion Dutch Passion Dutch Trimming Company

60-61 60-61 60-61 60-61

Gallery Colorado Genesis Green House Secret Farmers Growers Choice

31 60-61 69

HeadSupplies High Society Hydroland

G

H

K Keldertje ‘t Kera seeds

69 60-61

M Mary Jane Mississippi

60-61 60-61

P Papillon Papillon Papillon Papillon

43 69 79 60-61

R Relax Royal Queen Seeds Royal Queen Seeds

55 49 60-61

S Sensi Seeds Sky High SuperStrains Sweet Seeds

60-61 55 60-61 83

T Terranova

2

U Upstairs

79

Z Zamnesia Seeds Zero Zero

60-61 60-61

Highlife colofon HIGHLIFE MAGAZINE, EEN UITGAVE VAN

MEDEWERKERS AAN DIT NUMMER

REDACTIE-ADRES

Discover Publisher BV Postbus 362 5460 AJ Veghel Telefoon: 073-549 81 12 E-mail: info@highlife.nl

André Beckers, Nicole Maalsté, Michiel Panhuysen, Arjan van Sorge, Peter van Sparrentak, Mike de Leede, Karel Michiels, Derrick Bergman, St. PGMCG, St. CannaWijzer, Ruud en Wil Oomen en vele anderen.

Postbus 6024 1005 EA Amsterdam redactie@highlife.nl

Hoofdredacteur: Rob Tuinstra

82 Highlife

Advertenties: Daisy


THE CANNABIS EXPERIENCE

2nd

3rd

PRIZE 8

PA

1 NNA IS 20 B

S

S

PA

CBD

CBD

8

PRIZE

1 NNA IS 20 B

T

TOP HO E

D PEN EN

DD RIO E

P

Chem Beyond Diesel®,C.B.D.

Honey Peach CBD®

CBD-rich Chem Dawg genetic

Ȓ/& % 21,Ɲ,4"/&+$ 01/ &+ 4&1% #/2&16 /,* 0

SWS66

SWS64

T

TOP HO E

D PEN EN

DD RIO E P

Sweet Amnesia Haze®

%" 04""1"01 3"/0&,+ ,# *+"0& 7"

Green Poison XL Auto® SWS72

,4 &+ 1 ))Ȓ01"**"! 3"/0&,+ 1 1%" 202 ) -/& "

THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS FROM SWEET SEEDS® ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. Sale forbidden to people under 18 years old. Seeds for collection purposes exclusively. It is illegal to make them germinate. They are not for agriculture purposes. Consult laws about cannabis applied in your place of residence. Sweet Seeds® will not be accountable for illegal use of these seeds done by third parties.

C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · Spain · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 WHOLESALERS: +34 963 473 730 / +34 963 404 289 · info@sweetseeds.es

SWS71

www.sweetseeds.com


The gods must be crazy

www.canna.nl


Articles inside

BELGIË

4min
pages 74-75

GALAPAGOS

4min
pages 70-73

GAMES

1min
pages 68-69

TWOONE

5min
pages 64-67

VOC LOGBOEK

3min
pages 62-63

PGMCG NIEUWS

6min
pages 50-51

HIGH GADGETS

5min
pages 52-55

GEPLAAGDE WIETSECTOR CANADA

5min
pages 47-49

WIL & RUUD OOMEN

3min
pages 42-43

HIGH, LOW & CURE

6min
pages 44-46

BY ROOTS

1min
page 36

COFFEESHOP BLUE SEA

9min
pages 38-41

SIDNEY SCHMELTZ

6min
pages 32-33

CANNABIS CAPITAL CONVENTION

2min
pages 30-31

TWEEDE GENERATIE ONDERNEMERS

6min
pages 24-25

NICOLE MAALSTÉ

8min
pages 8-11

THE EMERALD TRIANGLE

13min
pages 14-21

JIM BELUSHI OVER DE HELENDE KRACHT VAN CANNABIS

9min
pages 26-29

WIETEXPERIMENT IS EEN FEIT

5min
pages 22-23

ANDRÉ BECKERS

3min
page 12

HIGH WEIRDNESS

2min
page 13

FLASH

4min
pages 6-7
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.