Jubilaeums bog

Page 1

Sandersvig Camping & Tropeland

50 ĂĽrs jubilĂŚum


50

˜

Forord Da Peter for 50 år siden sagde til sin Bodil: ”Her skal vi have en campingplads”, var der ingen af dem, der drømte om, at vi skulle stå hvor vi gør i dag. Alle årene siden da er gået med udfordringer, oplevelser, smil og tårer. Der var en lang vej fra svin, køer og landbrug til i dag, hvor det er camping af høj standard vi stræber efter. Mon hønsene regnede med, at deres hjem skulle blive til toilet og bad for campisterne? Mon grisene havde skænket det en tanke, at de lugtede for meget til at passe ind i det lange løb? Selv om hønsene blev fordrevet fra hus og hjem og grisene blev sendt lugtende bort, forblev familien bag tro mod naturen og dyrene, og den dag i dag er der stadig dyr overalt her. Naturen og dyrene, tamme som vilde, er en stor del af Sandersvig og mange kommer hertil for at nyde netop disse værdier, som også vi sætter højt. Der er sket meget her. Der er løbende blevet bygget ud og bygget om. Der er vendt mange ideer, en stor del af dem er også bragt ud i livet og flere vil komme til med årene. Fremadrettet vil Sandersvig Camping fortsætte med at stræbe efter at give mange glade gæster en dejlig ferie og invitere dem til at dele en smuk bid af Danmark.

Sandersvig Camping & Tropeland

1962 - 2012

3


1962 ˜ 2012

50

Menneskene bag Det hele startede på en lille ejendom, der blev drevet af ægteparret Holst, ideen opstod og pladsen var startet. Herefter fulgte deres søn og svigerdatter i deres fodspor, børnebørnene hjalp til, der kom et ”svigerbarnebarn” ind over, og senest er der også kommet et oldebarn ind. Her en lille præsentation af, hvilke folk det er, der står bag familiens stolthed.

Bodil Holst: Født i 1913 i Fjelstrup, boede her frem til 1937, hvor hun blev gift med Peter og de byggede ejendommen i Sandersvig. Mor til 6 børn, 5 drenge og 1 pige, hvoraf Johannes er nummer 5. Hjemmegående husmor frem til campingpladsen blev etableret og hun passede kontor, butik og til dels pladsen. Efter overdragelsen af pladsen til sønnen, flyttede hun og Peter til Fjelstrup, hvor hun boede til sin død i 1989.

Peter og Bodil med deres 6 børn, 1950

4

Peter Holst: Født i 1909 i Sønder Sejerslev ved Tønder. Flyttede til Fjelstrup på Gammelbygaard, her mødte han Bodil og de blev gift i 1937, fik sammen 6 børn. Var landmand på husmandsstedet, der i dag er en del af pladsen, havde jordbrug, køer og grise. Da pladsen blev etableret arbejdede han udover at være landmand, hovedsageligt ude på pladsen, med vedligeholdelse og nybyggeri. Efter sønnen overtog fortsatte han med at hjælpe på pladsen, klippede bl.a. græs til han var 88 år. Døde i 2003 i Christiansfeld.

Bodil og Peter foran kontoret, 1972

5


1962 ˜ 2012

Johannes Holst: Født i 1945 i Sandersvig, søn af Bodil og Peter Holst, nummer 5 i en søskendeflok på 6. Startede sin karriere i Knud skole. Efter 7. klasse fortsatte han i landbruget og gik på landbrugsskole, hvor han blev uddannet landmand.

Som 18-årig kom han til militæret på Bornholm, hvorfra han blev udstationeret et halvt år på Cypern som FN soldat. Efter halvanden år i militæret, blev han tilbudt uddannelsen som jægersoldat, men takkede nej. Han vendte tilbage til at arbejde med dyr, i første omgang med at sejle dyr rundt i hele verden. Derefter blev han ansat ved et større firma i København, hvor han skulle sejle avlskreaturer rundt, primært indenfor Europa. Efter sine ture på verdenshavene arbejdede han i gartnerier, hovedsageligt omkring København, til han i 1970 blev kaldt hjem til campingpladsen for at hjælpe forældrene.

50 Hanne Holst: Født i 1953 i Haderslev, datter af Frandsine Wilhelmine og Christian Peter Thomsen. Fik realeksamen på Stats Seminariets Øvelses Skole i Haderslev og læste videre til laborant. Fra 1970 til 1972 boede og arbejdede hun i Esbjerg som laborantelev, men forholdet til Johannes lokkede hende tilbage til egnen. I første omgang boede hun hos sine forældre, til Johannes og hende i 1975 bosatte sig i Christiansfeld og blev gift samme efterår. Arbejdede fra 1972 i Aabenraa, stadig som laborant, til hun i 1979 arbejder fuldtids på pladsen. Flyttede til Sandersvig i 1980. Mor til børnene Marie og Mads.

Blev gift med Hanne i 1975, samme år som de byggede hus i Christiansfeld. Her boede de frem til 1980, hvor de flyttede til Sandersvig med sønnen Mads, senere fik de sammen datteren Marie. Fra 1983 eneejer af pladsen, sammen med hustruen.

6

7


1962 ˜ 2012

50

Mads Thomsen Holst: Født i 1979, som førstefødte af Hanne og Johannes. Fra helt lille var han med Peter og Johannes ude og arbejde på pladsen. Han startede med 7 års skolegang på Fjelstrup skole, efterfulgt af 3 på Haderslev Realskole, 3 mere på Teknisk Skole i Haderslev og afsluttede med at læse i Sønderborg på Universitetet, hvor han i 2005 blev færdig som Data Ingeniør, hvilket han nu arbejder som.

Thomas Holst-Mattrup: Født i 1977 i Skjoldbjerg. Søn af Ruth og Egon Mattrup, den mellemste af 3 drenge. Gået i folkeskole til 10. klasse, efterfulgt af Teknisk Skole i Kolding. Uddannet indenfor håndværksfag, har arbejdet som murer og tømrer. Begyndte at arbejde på pladsen i 2011, efter han flyttede hertil i 2010. Gift i 2011 med Marie. Medejer af pladsen fra samme år.

Marie Holst-Mattrup: Født i 1982, datter af Hanne og Johannes. Har været med på kontoret og i butikken fra dag ét. Har passet butik og grillbar fra helt lille. Ligesom storebroderen startede Marie med 7 år på Fjelstrup Skole efterfulgt af 3 år på Haderslev Realskole. Herefter tog hun en HHX på Haderslev Handelsskole. Derefter, i 2001, fortsatte hun i familiefirmaet, hvor hun stadig er i dag, fra 2011 som medejer. Gift med Thomas 2011.

8

Trille Holst-Mattrup: Født 2001 i Hejnsvig. Datter af Thomas. Boede i Hejnsvig med sin far til 2010, hvor hun flyttede til Sandersvig. Går i 4. klasse på Fjelstrup Skole. Hjælper til i butikken og med forskellige andre ting.

9


1962 ˜ 2012

50

Sandersvig Camping og Tropeland Sandersvig Camping blev grundlagt i 1962, efter at Bodil og Peter Holst fik ideen i 1961, da to forretningsmænd spurgte om de måtte overnatte i deres campingvogn på marken ved Holst’s ejendom.

Til foråret 1962 var hønsehuset lavet om til toilet og bad, hele 2 af hver til damer og 2 til herrer. Dette blev besigtiget og gav en godkendelse fra ’Det Danske Lejrpladsudvalg’ til 150 gæster på pladsen.

Butikken var endnu ikke lavet, men på hjørnet af det vi nu kender som parkeringspladsen, kom et lille ishus, hvorfra pladserne blev udlejet og de mest nødvendige ting blev solgt. Det var dengang, hvor man kunne sælge mælk fra køerne på gården, frisk og god.

10

11


1962 ˜ 2012

Det var Bodil der tog sig af pladsen og gæsterne. Peter var stadig mest bonde og passede først og fremmest sit landbrug, men tog da en runde på pladsen af og til.

I år 1967 bliver pladsen udvidet med godt 60 pladser og en bålplads.

12

50 Da det blev år 1969 var det for meget for Bodil at håndtere alene, så hun ringede til Johannes Holst, der var i København at nu var tiden kommet, hvor han måtte komme hjem. Året efter overtog Johannes styringen af pladsen, men stadig med sine forældre som kollegaer og ejere.

Bodil tager sig hovedsageligt af kontor og forretning og nyder kontakten til gæsterne, som ligeledes nyder at tage en sludder med hende. Johannes står for de andre ting rundt om på pladsen, samarbejdet fungerer godt for alle parter. Peter hjælper Johannes med de større projekter, men holder sig ellers til sit landbrug.

13


1962 ˜ 2012

Igen i år 1971 blev pladsen udvidet. Denne gang var det området ved skoven, der kom med. Her blev der bygget en sanitetsbygning med toilet og bad, denne bygning står ikke længere. Hanne er nu blevet forlovet med Johannes og er med i pladsen på deltid, hun er uddannet laborant og arbejder stadig som dette.

50 Det næste store tiltag sker i 1979, som også er året, hvor Hanne og Johannes får sønnen Mads, flytter ind på ejendommen på pladsen og Bodil og Peter flytter til Fjelstrup. Hanne er nu fuldtids med i firmaet. Peter kom stadig hver dag og var med på pladsen. Kontor og butik var aldrig noget for ham, men han lavede meget forskelligt arbejde på pladsen.

Året efter bliver kontor og forretning bygget af Johannes og Peter. Noget småt i forhold til det vi kender i dag, men pænt og præsentabelt i forhold til datidens standard.

Vinteren var en af de hårde, så det var et langt sejt arbejde Johannes og Peter havde den vinter med at få bygget toilet/ bad ved hovedbygningen, men det skulle til, da pladsen samme vinter blev udvidet med det område vi kender som 200’erne.

14

15


1962 ˜ 2012

50

Sommeren 1982 er Hanne større end hun plejer, da hun venter Marie. Hun bliver født en august aften kl. 21, hvor Hanne har passet butikken til kl. 18. Efter 4 fridage var Hanne tilbage i butik og kontor, nu med en barnevogn ved siden af sig.

I løbet af vinteren overtages pladsen fuldstændig af Hanne og Johannes, og de er nu eneejere af stedet. Den næste større udvidelse, der bliver lavet, er da svømmebadet kommer til i 1986, efter megen rejsen og studeren for at finde den bedste løsning. Ønsket var et bassin, hvor der var plads til alle, både store og små i samme bassin. Det lykkedes ved at lave et bassin, der gik fra 0 og så langsomt blev dybere. Det var meningen, at bassinet skulle være klar til højsæsonen, og da beslutningen blev taget til pinse, var der ikke meget tid at løbe på. Enden blev da også, at håndværkerne erklærede, at nu holdt de ferie og så måtte Johannes, Peter og mange hjælpsomme campister tage over, så færdig blev det.

16

Svømmebadet er klar til indvielse

Johannes Holst får en hjælpende hånd af campisterne til at indvie svømmebadet

Ved svømmebadsindvielsen er der rundstykker og kaffe til alle

3 generationer samlet. Peter, Johannes og Marie Holst

17


1962 ˜ 2012

50

Naboejendommen, nr. 10, bliver opkøbt året efter, i 1987. Med til ejendommen følger et stort areal med frugttræer, samt en mark med jordbær. En del af træerne bliver fældet, så der bliver plads til noget mere parkering.

Efter nogle år, i 1991, må nogle flere træer overlade pladsen til tennisbanerne. Samme år bliver der bygget ud i bygning 2, dvs. hovedbygningen. Her kommer der nyt køkken, fiskekøkken og solarium.

Et år senere kommer den første af i alt 2 hoppepuder til. Vi ønskede den skulle være stor, så der var plads til alle på den, både store og små i en stor pærevælling. Da de kom fra firmaet og satte den op, fortalte de os også, at det var Danmarks største, så stor blev den da. Lige fra starten og stadig i dag, er hoppepuden et hit. Det er her alle børn samles og leger med andre, lærer nogle nye at kende og venskaber fødes.

Året for Johannes’ 25 års jubilæum, 1995, er også året, hvor der bliver udvidet med et stort stykke mod vest. Der bliver anlagt ca. 130 pladser og til dem bliver der bygget en ny servicebygning, nr. 1.

Denne bygning bliver den første på pladsen med familierum i stedet for de traditionelle bad og toilet. Der er også babyrum, køkken og opholdsstue i bygningen.

18

Ejendommen nr. 20 kom til salg og blev vores i 1999. Det er på jord fra denne, at vi nu udstykker sommerhusgrunde og også her, at vores krondyr går. Ideen om dyrene kom fra Johannes, der er jæger og synes det er spændende med den slags dyr.

19


1962 ˜ 2012

Gennem årene er der mange campister og andre, der har fået meget glæde af at besøge dyrene, give dem en bid brød eller andet og til gengæld har fået lov at hilse på nogle lidt usædvanlige dyr.

50 Dyr er vi jo glade for, så i 2000 kom den første hest til pladsen. En jysk arbejdshest. Foråret 2001 blev hun til 2 og Babe og Tuller har nydt mange snakke med både børn og voksne i årenes løb. Især var det et hit for bedsteforældre, der kunne huske arbejdet med heste fra deres unge dage og kunne fortælle børnebørnene om det.

Samme år kommer hoppepude nummer to til. Den kommer til at ligge ved jordhøjen i den vestlige ende af pladsen, overfor bygning 1.

20

21


1962 ˜ 2012

50

Et år senere, 2002, kommer der endnu en ny bygning til, denne gang er det midt på pladsen, bygning nr. 3 ser dagens lys.

Et af de år, hvor vi fik virkelig travlt var 2005, hvor badelandet blev bygget. Det var en lang vinter, for der er meget der skal besluttes, og meget der kan gå galt.

Men det blev færdigt næsten til tiden og har bragt mange glade timer for børn og voksne. Nu er det muligt at få brugt en masse af børnenes energi, når vejret måske driller lidt.

En dejlig stor bygning med familierum, køkken, fiskekøkken osv. Denne bygning fordeler gæsterne lidt mere fra hovedbygningen og bygning 4 ved skoven, samt de gæster, der før gik langt for at bruge familierummene i 1’eren, nu har dem tættere på.

Mange gæster kender og elsker den lille terrier der tager imod i kontoret, 2002 var året hvor Emma kom til verden og foråret 2003 var hun klar til at tage imod gæsterne der kom.

22

23


1962 ˜ 2012

50

I forbindelse med byggeriet af badelandet blev toiletafdelingen i bygning 2 renoveret. Det var samtidig det år, hvor vi blev så moderne, at vi fik computer på kontoret til vores booking system.

Johannes blev 60 år og fik i gave hønsehus og høns. Ligesom alle andre dyr, er det et stort hit både for børn og voksne, at kunne kigge til dem og give dem lidt guf. Kaninerne flyttede efterfølgende ind hos hønsene.

Det var også året, hvor vi fik hytter på pladsen, 8 stk. 5 stjernet luksushytter. Det gav lidt flere grå hår at få dem lavet, og det var kun lige i sidste sekund, at det lykkedes at få dem klar til vi åbnede, men lykkedes gjorde det og mange har holdt en dejlig ferie i dem siden da.

Samme år kom det næste dyr til. Denne gang en hest, en frieser. Han fik følgeskab af en ligesindet, ligeledes en frieser fra Holland i 2007. De to nyder godt af alle de mange klap og gulerødder, de får af campisterne.

Nu var det den vestlige endes tur til at få en legeplads, og i 2006 fik hoppepuden ved bygning 1 selskab af lidt flere legeredskaber. Samtidig fik legepladsen ved bygning 2 en omgang.

24

Til gengæld giver de en tur i hestevognen, hvor man kan komme rundt og se lidt af det allernærmeste. Lyden af hestesko på asfalt er noget, der kan få feriestemningen frem i de fleste.

25


1962 ˜ 2012

50

Den sidste store nybygning skete i 2009, da bygning 4 ved skoven blev skiftet ud med en 5 stjernet bygning. Her er, som i de andre bygninger familierum, køkken osv. Som noget nyt er der kommet et hundebad, så de firbenede kan få et skyl, hvis de har været ude og plaske sig til.

Katten, der selv valgte, at det bedste i livet ville være at passe kontor, snakke med gæsterne og sørge for, at hundene ikke kom op at sloges på hendes vagt. Lillemis er kendt og elsket af mange og hun nyder i den grad opmærksomheden.

Der er ligeledes en børneafdeling til når de små har rullet sig.

Emma fik i 2008 en kat. Fra 2009 fik hun så følgeskab på arbejde og hjælper på kontoret i form af samme kat, Lillemis.

26

2010 blev året hvor Trille og Thomas kom første gang. De tilbragte sommeren her og Thomas hjalp, når han kom hjem fra arbejde. Til jul flyttede de permanent ind. Thomas kom med i firmaet fra nytårsskiftet 10/11, efteråret 2011 blev Marie og Thomas medejere af firmaet.

Der er sket meget i løbet af de 50 år som pladsen nu har levet i, og der vil nok ske meget mere i fremtiden.

27


1962 ˜ 2012

50

Breve fra gæster

Tennisbanen blev indviet i 1991, igen gav campisterne en hånd med, bl.a. med at rulle græs på og kridte banen af.

Sandersvig Campings 50 års jubilæum, det giver stof til eftertanke, vi har mange gode minder derfra.

Senere er der lavet Tropebadeland med alle faciliteter: omklædningsrum, garderobe, rutschebaner og spabad. En flot bygning hvor der også er afholdt modeopvisning. Nye toilet bygninger overalt som er meget flotte, alt er tænkt på, nye 5-stjernede hytter med alt tilbehør, jo der er sket meget siden 1981.

Hanne og jeg begyndte at campere i 1959, og vi har været mange forskellige steder, men i 1981 var der nogen der sagde: prøv Sandersvig Camping. Så det gjorde vi og det har vi aldrig fortrudt. Vi fik en fast plads, nr. 272, og den havde vi til 2006. Pladserne i Sandersvig er store, så der er plads til alt.

Men der sker også meget for campisterne. Her tænker jeg på Sct. Hansaften, der bliver afholdt bål på stranden, der kan købes krondyrkød med bådkartofler og skysauce, rødvin, øl eller sodavand; det hele til en meget lav pris. Det er en aften alle taler om.

Men så mange år giver også minder, vi har fulgt med i udviklingen, og der er sket meget. I 1986 blev der lavet svømmebad med bistand fra mange campister og den blev indviet af Johannes med alt tøjet på; det var vist ikke frivilligt.

Vi var også med til 25 års jubilæum. Der var rejst telt foran informationen, der var mange gæster, og der blev serveret skinke med bagte kartofler.

28

29


1962 ˜ 2012

50

Cirkus er der hvert år, som børnene glæder sig til. Marie har lavet børnedyrskue, hvor alle børnene kan komme med deres kæledyr, og selvfølgelig er der præmie til den bedste.

Ja, vi har haft mange gode stunder i Sandersvig og mange minder vi stadig husker på.

Vi ønsker hjertelig tillykke med jubilæet

Helikopterflyvning har også fundet sted, jo, der sker noget i Sandersvig.

Hanne & Kuno

Lidt sjove minder er der også efter så mange år. I Buen på pladsen var der et ægtepar fra Hamborg som ikke altid kunne enes, så det endte med at Fruen ville hjem. Manden startede bilen og kørte hende til Hamborg, satte hende af ved havelågen, og kom alene tilbage. I en periode på 3 uger skete det 7 gange, så sagde han på dansk: ”hun er en gammel satan”. Der var én vi kaldte Pibe-Poul. Når han havde fået lidt for meget af de våde varer, så gik han rundt på pladsen med store briller og plastiktænder og skulle være sjov, men en dag endte han i en berberis, så det gav pillearbejde især på bagdelen. Frau Schmidt var en pæn dame, og en aristokrat af rang. Hun så meget sport på fjernsynet og ville ikke forstyrres. En dag kom hendes broder fra Sjælland og ville besøge hende, men han måtte køre igen. Han fik besked på at når hun så fjernsyn så var der ingen adgang.

30

31


1962 ˜ 2012

50

Jeg vil gerne prøve at skrive nogle ord på dansk om min ferien hos jer, siden jeg var en lille dreng.

Vi alle nyder udsigten over den Lillebælt. Alt er altid i orden på Sandersvig. Sandersvig er en hvilepunkt i vores liv.

Til os (hele familien Nielsen fra Holland), Sandersvig har en meget særlig plads in vores hjerter.

Når vi tænker på ferie, vi tænker på Sandersvig.

Den første gang vi var gæster på campingpladsen var i 1968. Da var vi en familie af fem personer (far, mor og tre sønner af 16, 13 og 9 år gammel). Vi var på ferietur fra Holland til Norge. Vi har aldrig nået Norge i 1968, fordi min bror har brækket sin ben. Han skulle bliver i sygehuset i Haderslev. Hun kunne ikke rejse hjem til Holland. Så har vi holder (hele) ferie på Sandersvig i 1968. Sandersvig var en lille campingplads i den her tid. Det var ikke mange campister, kun nogle vandrefugl nu og da. Men Peter og Bodil var meget venlig og gæstfri til os, og vi har haft en fint ferie på Sandersvig. Vi alle har aldrig glemt den ferie.

Vi ønsker I en meget god jubilæum i 2012 ! Vi ses ! Mange hilsener fra, Ariën, Maria, Dagmar og Birgit Nielsen Og også fra

Siden 1968 min far, mor og jeg (jeg var den ungste søn) var mange gange campister på Sandersvig. Jede gang har vi set at Sandersvig har artete sig som en “fremragende” camping. Vi hyggede os og følte os hjemme hos Sandersvig. Jeg spillede fodbold med min far på campingspladsen. Jeg var en god målmand og min far altid har haft en god skud.

Aat Nielsen-Wit, Tjeerd Albert Nielsen Gerard Nielsen

Vi ofte har købt friske jordbær hos jeres naboen. Mange år senere, når jeg var gift med Maria og holde ferie i Danmark, vi besøgte min forældre på Sandervig, Maria troede at Sandervig var ”a good place to be”. Min kone Maria og jeg og vores to datter (Dagmar og Birgit), har holdet ferie på Sandervig mange gange. Jeg tror at jede gang vi har hold ferie i Danmark vi har besøget familien Holst. Johannes, Hanne og Marie og Mads er som venner til os. Vi elsker markene, skovene og stranden i nærheden af campingpladsen. Pigerne kan god lide at spiller tennis på tennisbanen og at går til Haderslev, Hejlsminde og Kolding.

32

33


1962 ˜ 2012

Vores tak Først og fremmest skal her lyde en tak til campisterne, om I er fastliggere, på gennemfart eller kommer igen og igen på jeres ferie, vi sætter lige meget pris på jer alle og nyder at være en del af jeres ferie. Vi er glade for vores mange snakke med jer om alt mellem himmel og jord og stolte af, at I vælger vores lille plet til jeres ferie. Der skal også lyde en tak til familie, venner og bekendte, der tit giver en hjælpende hånd, når vi har brug for det, og som er forstående når vores arbejde tager det meste af vores tid i perioder. Vores forretningsforbindelser, der laver et godt stykke arbejde for os, og som er gode til at komme når det brænder på, også udenfor arbejdstiden, skylder vi også en tak. Sidst, men absolut ikke mindst, en stor tak til Bodil og Peter, for ideen og starten på vores allesammens livsværk. Med ønsket om en god fremtid gennem generationer,

Familien Holst & Holst-Mattrup

34


˜

1962 ˜ 2012 Sandersvig Camping & Tropeland